„Merjünk kicsik lenni” vagy II. Bethlen-Peyer paktum

Szolomayer Balázs I 2014.04.24. 07:01

Bethlen.jpgOlyan helyzet állt elő,  hogy a jobb- és baloldalnak egyaránt szüksége van egymásra. A jobboldalnak rendszere legitimációjára, a baloldalnak pedig a túlélésre. Lépéskényszerben mégis az MSZP van, a konszolidáció elsősorban a szocialisták érdeke.

Szolomayer Balázs írása

Ha végigkísérjük a kampányt – Bajnai Gordon színrelépésétől kezdően – akkor azt láthatjuk, hogy a Fidesz gyakorlatilag mindent megtett azért, hogy Mesterházy Attila sikerre vihesse a baloldal megújításának tervét. A Fideszben kifejezetten drukkoltak az MSZP elnökének. Erről maga a miniszterelnök is többször nyilatkozott (itt, itt és itt). A Fidesz elsődleges célja – a közvélekedéssel ellentétben – nem a baloldal likvidálása, hanem annak átalakítása, új alapokra helyezése. A jobboldali szövetség ugyanis úgy látja, hogy Magyarország versenyhátrányának egyik legfőbb oka, hogy nincs összefogás olyan ügyekben, melyeket nemzeti sorskérdésként aposztrofál a Fidesz. Ilyen ügy például az egyre súlyosabb demográfiai helyzet, a családok támogatása, a munkaalapú gazdaság megteremtése, a határon túli magyarság kérdésköre, vagy az ország energiafüggőségének csökkentése.

A Fidesz szempontjából a térfél úgy néz ki, hogy míg a baloldal napi politikai érdektől vezérelve, vagy lobbista csoportok nyomására bármilyen ügyet képes megtámadni – akkor is, ha abban korábban konszenzus alakult ki, lásd Paks – míg a másik két parlamenti ellenzéki párt (Jobbik-LMP) sosem bontotta az egységet (nemzetközi fórumokon), hogy egyes intézkedéseket ellehetetlenítsen. Kérdéses, hogy ha ezt a nézőpontot alkalmazzuk, van-e egyáltalán értelme az elemzők által előszeretettel használt „rendszerkritikus pártok” elnevezésnek. Ha ugyanis ebből a szempontból nézzük az eseményeket, akkor a Fidesz elsődleges célkitűzése volt Mesterházy Attila pártjának megújítása. Nem véletlen, hogy a Fidesz – egészen a Simon-ügyig – békében hagyta építkezni a pártelnököt és Bajnai Gordonra valamint Gyurcsány Ferencre lőtt. Mivel a Fidesz perspektívájából ez a két személy testesíti meg a külföldi érdekek becsatornázására létrejött lobbipártokat, ezért visszaszorításuk prioritásként szerepel(t). A stratégia részleges sikert hozott – a határon túli magyarság kérdésében már csak a Gyurcsány-párt bontja a magyar politikai konszenzust.

A konszolidáció tehát ezért is fontos a Fidesznek, hogy fél szemmel ne kelljen folyamatosan a háta mögé nézni. Ugyanakkor a párt egyedül a nemzetközi színtéren van már csak hátrányban az MSZP-vel szemben. Nem véletlen, hogy sokkal kisebb erőbefektetést igényel, ha az MSZP-t irányváltásra kényszeríti, mint egy árnyékrendszer felépítése. De a konszolidációra nem csak ezért van szüksége a Fidesznek. A választáson való részvétellel az MSZP már részben legitimálta a NER-t, ugyanakkor fontos a jobboldal szempontjából, hogy ez továbbra is így maradjon, a baloldal elfogadja a rendszer kereteit, elismerje a rendszerváltás bukását és feladja a demokrácia-probléma tematikát, mely szoros összefüggésben van a nemzetközi támadásokkal. A demokrácia-problémát azért is érdemes feladni, mivel sikertelen kommunikációnak bizonyult a választások szempontjából. Ugyanakkor Mesterházy Attila már felismerte, hogy hibás volt az a politika, hogy minden egyes ügyben szembementek a Fidesszel. Ha valóban létrejön az Európai Unióban is a nemzeti érdekérvényesítés, akkor a Fidesz is fel fogja adni a – G. Fodor Gábor szavaival élve – „ostromlott erőd” pozícióját és (szimbolikus) engedményeket tehet a szocialistáknak – melyek Mesterházy pozícióit is megerősítheti.

Amennyiben az MSZP a Konrád György és a szárszói értelmiség által már régóta kitaposott utat fogja járni, úgy az SZDSZ sorsára jut. Képtelen lesz nyitni és fokozatosan elveszíti bázisát, előbb regionális párttá válik – ha ez még nem történt meg –, támogatottsága lassú apadásba fordul egészen addig, amíg fel nem épül egy erősebb baloldali párt – akár a Jobbik. A már most meglehetősen szűk anyagi lehetőségeik tovább csökkenhetnek, és megbarátkozhatnak a „merjünk kicsik lenni” valóságával. A Fidesz pedig kíméletlen politikát fog folytatni az MSZP-vel szemben.

Küszöbön a második Bethlen-Peyer paktum, érdemes lenne elfogadni.

 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr176067762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.24. 08:38:29

Kik a fő vesztesek? Ez nyilvánvaló: az Együtt, a PM, és a Liberálisok. Ők mennek a szemétdombra. Ezek eleve saját tábor nélküli fantompártok voltak.

Az MSZP és a DK szakítanak. A DK lesz a fő liberális erő, a szoclib verzióban. Az MSZP meg nyitni fog balra és enyhén zárni a liberális oldal felé, különösen a nemzeti kérdésben lesz antiliberális, ez a folyamat már tavaly elkezdődött.

A Fidesz marad prefasiszta, populista erőként. Lassan ki fog hullani az Európai Néppártból. Emiatt ki fog alakulni a Fidesznek egy jobboldali vetélytársa, a konzervatív-liberális térfélen.

A Jobbik össze fog menni. Egyrészt a balra tolódó, antiliberálissá váló MSZP vissza fogja hódítani a híveit, akik jobb híján a Jobbikra szavaztak eddig. Más részről nem fog bírni a Fidesszel. Emiatt a Jobbik kénytelen lesz jobbra tolódni,

A másik forgatókönyv, hogy a Fidesz megy össze, s a Jobbik – balrább tolódva – átveszi a helyét. Ezt szerb forgatókönyvnek nevezném, Szerbiában gyakorlatilag ez történt: a szélsőjobb párt a centrum felé tolódott és mára a fő konzervatív-liberális erő lett.

Ezzel kapcsolatban esélyes Mo-n még a lengyel forgatókönyv. Ez akkor fog bekövetkezni, ha az MSZP mégsem képes balra tolódni, s marad zagyva ballib párt. Ez esetben marginalizálódni fog. Lengyelországban ez történt: a két fő erő a Fideszhez sokban hasonlító, helyi prefasiszta, populista párt és a konzervatív-liberális jobboldal, miközben a posztkommunista párt marginális lett..

Az LMP sorsa bonyolult. Vagy tisztán zöld párttá válik vagy akár a polgári baloldal oldalán is jelen lehet. Az is lehet, hogy nem marad hely neki, ez a többiektől is függ. Jóslatom: a PM megmaradt emberei vissza fognak kéredzkedni az LMP-be pár hónapon belül, ideértve egyetlen parlamenti képviselőjüket is.

Werbőczi István 2014.04.24. 13:19:25

Elmondaná-e a szerző hogy tulajdonképpen mi is az NER, aminek itt konszolidálódnia kéne? Én a következőket találtam, ami állandó volt az elmúlt négy év alatt:
1. Stadionépítés
2. Tudjuk, merjük, tesszük
3. Bírálhatatlanok vagyunk

Ezeken kívül tud valaki valamit, amit mondtak és pár hónap múlva már nem másképp volt? Bethlen-Peyer paktum alapja az volt, hogy
1.Bethlennek volt egy társadalomképe - hova akarunk eljutni?
2.Volt ehhez egy stratégiája,
3.Ezért ehhez megegyezett - tárgyalás, jogok kölcsönös biztosítása- a szociáldemokrata párttal.

Most mi van ezekkel az elemekkel? Részletezné ezt a szerző?

Geo_ 2014.04.24. 16:55:46

Az előző kommentekhez csatlakozva: elmondaná a szerző, hogy posztjában hol van jele a konzervativizmusnak?

toportyánzsóti 2014.04.24. 18:07:11

@maxval a gondolkodó birca: LSD volt megint a birkatápban,ilyen bucival mész a vágóhídra kérődző.Méretes baller utálatod uncsi nem kicsit,ha más nem megy maradj a blogketrecedben,ne szennyezd mindenfelé a kiberteret.

toportyánzsóti 2014.04.24. 18:15:00

Ép elme nyerítve röhög a jobber értelmiségen ahogy benyalja másoknak szánt hazugságait,itt kezdődik az igazán hülye.Saját kidagadt nyaki erekkel hirdetett értékítélete szerint moszkovityenka puccsista hazaáruló putinpincsikutya,az már csak megkoronázása ennek hogy a falujába stadiont épített mint a Kárpátok Géniusza.Mekkora hülyének kell ahhoz lenni hogy ilyen beteg mellett kiálljon valaki?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.24. 18:17:43

Én csak azt nem értem, miért nem a kerdemen jelent meg a cikk. Sekélyes is, pártos is, szellemi minősége sincs, mi kell még? Hacsak nem a konzervatórium halottságát akarjátok még tovább demonstrálni... de azt minek tovább?

A NER-t természetesen a Fideszen kívül politikai (azaz a hatalom megragadására törekvő) párt nem fogadhatja el; a NER ugyanis a centrális erőtér politikájának a manifesztója, a centrális erőtér politikája pedig a domináns egypárt megkérdőjelezhetetlen hatalmi pozíciója köré épül.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.04.25. 09:19:45

Elég tisztán látszik, hogy ha az MSZP nem szabadul ki a liberálfasiszta véleményformálók fogságából, akkor az SZDSZ-hez hasonló sors vár rá.
Érzik ezt az MSZP-ben is, de még nem jöttek rá, hogy hogyan lehet a szárszó értelmiségtől megszabadulni jelentős sérülések nélkül.

Jack Torrance 2014.04.25. 09:34:46

egyre szarabb ez a blog is

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.04.25. 10:11:13

@Jack Torrance: Az a szerencse, hogy a jelenléteddel emeled a színvonalat.

Alick 2014.04.25. 10:31:14

Bal- és jobboldal, hmmm? a fidesz sok tekintetben inkább nacionalista baloldali, hozzájuk képest a DK és más liberálisok inkább jobboldaliak.
Az biztos, hogy az mszp jól járna a rátapadt liberálisok lerázásával.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 10:31:34

@kovi1970:

Így igaz. Bár én nem használnám ezt a "liberálfasiszta" kifejezést.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.25. 10:38:23

@kovi1970:

Pl. "liberális intolerancia", "szélsőséges liberalizmus". A "fasiszta" amolyan szitokszó, így igyekszem kerülni.

egyetmondok 2014.04.25. 10:39:45

Még ha a szerző azt írta volna, hogy küszöbön a második Bethlen - Peyer paktum, valamint, hogy nagyon úgy tűnik, mintha a magyar társadalom, vagy legalább a magyar társadalom politikailag tudatos része képtelen ez ellen bármit is tenni, azt még elfogadnám.

De hogy ezt érdemes is lenne elfogadni, hát, ez azért nem vicces.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 10:46:16

A Fideszre és a Jobbikra a társadalom kb. 80%-a szavazott.

Miről beszélünk, miért lenne szükség a balliberális oldalra? Ki a faszom akarja átmenteni Gyurcsányt, Bajnait, Mesterházyt Szekerest, Lendvait, Hellert, a Népszava baráti körét és a többit?

A szavazóknak alig 20%-a, azok is inkább megszokásból, régi érzelmeik révén.

Arra van szükség, hogy a demokrácia erősödjön meg, azaz Orbánéknak méltó ellenőrei legyenek, ez pedig egészen biztosan nem a balliberális oldal.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 10:50:55

@kovi1970: Sehogy, mert abban a pillanatban Ők a mocsokos kommunisták.
A legszélsőségesebb liberális erők már így is elégedetlenek az MSZP-vel és nyugati kapcsolataik nekik is vannak.

Ajánlom figyelmedbe ezt:

nepszava.com/2014/04/velemeny/bartus-laszlo-legitim-az-orban-rendszer.html

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.04.25. 11:03:59

@maxval a gondolkodó birca:
Lehet, hogy erősnek hangzik, de mégis világszerte használják ezt a kifejezést.
A szélsőséges liberálisok a fasisztákhoz hasonló rombolásra képesek, miközben látszólag a szabadság eszményéért harcolnak.
A liberálfasiszták a többségi társadalom fundamentumát képező értékek megkérdőjelezése vagy tagadása által rombolnak.
Szétzilálják a nemzeti és vallási közösségeket.
Deviáns viselkedési mintákat támogatva rombolják a heteroszexuális család eszményét.
Véleményterrorjuk nácinak/fasisztának bélyegez bárkit, aki nem azonosul tökéletesen a liberális kánon által előírt állásponttal.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.04.25. 11:08:02

@♔bаtyu♔: Nehéz szakítás lesz, de nincs más választásuk a szociknak.
Vagy leszámolnak a liberálfasisztákkal, vagy mennek a kukába.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.04.25. 11:10:17

@maxval a gondolkodó birca: @♔bаtyu♔:

Sztálin falhoz állítja a teljes SZKP KB-t.

Amikor felsorakozik a kivégzőosztag, akkor megszólal:

Elvtársak! Aki egyetért velem, az eljöhet a faltól!

Na, ez jut eszembe a liberálfasisztákról.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 11:10:43

@kovi1970: Igen, az országnak meg kell ismerkedni azzal a fogalommal, hogy szélsőséges liberális. Egyébként Orbánék láthatóan még nem tudnak, vagy nem mernek mit kezdeni ezzel a társasággal.

Az MSZP pedig felvállalta ezeket.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 11:13:50

@kovi1970: Nekem ezekről 1990 óta az AIDS vírusa jut az eszembe. Teljesen ugyanaz a hatásmechanizmus. Lerombolja az immunrendszert, majd megöli az áldozatát.

Szerencsére az ország időben feleszmélt és csak az MSZP esett áldozatul nekik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.04.25. 11:18:41

Amennyiben a rendszert úgy írom le, hogy "egymással látszólagos politikai küzdelmet vívó, de valójában a pártokhoz kötődő gazdasági érdekcsoportoknál minél nagyobb hasznot realizálni igyekvő pártok", akkor bizony van értelme a rendszerkritikus jelzőnek mind az LMP, mind a Jobbik esetében.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 11:27:37

@timargabor: Ez nyilvánvaló. Bár az LMP liberális. Azaz ha ezek hatalomra jutnak, az akkori rendszerkritikusok megnézhetik magukat. Persze szerencsére ennek nem sok esélye van, mert az MSZP helyébe akarnak lépni, az pedig szerintem nem fog menni.

Aki pedig akár egy kicsit jobbos, nemzeti, az pedig eleve nem szavaz ilyenekre.

Egon Krenz 2014.04.25. 11:41:18

@toportyánzsóti: Éppen most állt ki mellette a választók 2/3-a kedves barátom.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 11:42:49

@Egon Krenz: A csákó mostanában teljesen kész. Én megértem.

Egon Krenz 2014.04.25. 11:49:51

Nagyon helyesen látja a posztíró a lényeget. A Fidesznek az a legnagyobb feladta, hogy megteremtse azokat a szellemi alapokat, ami a jobb és baloldaliság felett állnak. Mert a mai állapot, amikor az egyik fél hozsannázik a nemzet szó hallatán a másik meg kimegy hányni nem állapot. Mert, amikor ez megteremtődik és a Fidesznek le kell köszönnie van esély arra, hogy folytassák azt a munkát, amit megkezdtek.

Erre persze nem biztos, hogy a mostani garnitúrát a baloldalon rá lehet kényszeríteni hiszen a magyarság köpködésével illetve a magyar szó szitokszóként való használata, valljuk be őszintén ma is sok ember fülének kedves így szavazatokat hozhat. Tehát lehet, hogy meg kell várni, ohgy egy új generáció felnőjön.

Egon Krenz 2014.04.25. 11:50:30

@♔bаtyu♔: Én is megértem, hogy a picsogás hungarikum de azért unni lehet nem?

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2014.04.25. 11:58:19

Ki a nyerő?

Szemezgetés egy cikkből:

Öt LMP-s került csak be nyögvenyelősen a Parlamentbe, de hogyan, milyen áron, mert tagságuk, támogatójuk, szakemberük nincsen...

Kb. 700-800 millió közpénzt tapsoltak el haveroknak, rokonoknak a kampány alatt, mert minimális a támogató, segítő, aktivista csapatuk, ezért 1000 forintos órabérért gyűjtötték nekik az aláírásokat. A taglétszámuk a múltkori választás óta 600-700 főre csökkent. Van olyan megye ahol 5-6 párttag jól megél az állami pénzekből...
Komoly fideszes segítséggel jutottak be múltkor is és most is kellett a help. Jól mutat ha van "zöldség" is diktatúra mellett. Lásd még frakcióalakítás lehetősége, óriásplakáthelyek átadása, stb...
A jelöltjeik 20 %-a "kényszerjelölt" volt, Schiffer úr külön kérésére -hogy meglegyen a létszám- indultak el. Ha ő nem lenne, már rég nem lenne LMP. A szakadással szakemberek, ismert, jó személyek távoztak ( Karácsony, Jávor, Szabó T. Szabó R, Dorosz, Scheiring...)mögöttük nagy az űr. Hány hiteles, szakmailag elismert szakembert tudtak felvonultatni a Róna bácsin kívül? Ki lenne alkalmas főpolgármester jelöltnek, röhej? A maradék csapatból is sorra lepattantak ( Vágó, Osztolykán, Ertsey, Kaufer, Kukorelly, Várnai, Juhász G...)
Van azért pár lelkes, képzett, aktív emberük, de azokkal elég mostohán bánnak....
A legnagyobb gond talán a párt vezetése, igazgatása, szervezeti kérdései. Vida titkár, Gál irodavezető, Horvai pénzügyi vezető, Angyal Károly pártigazgató a gyenge láncszem, sok gondot, plusz munkát okozva a pártnak. Más területekről érkeztek, szakmai tudás, tapasztalat nélkül. A nagy baj mikor a butaság lelkesedéssel párosul. Ezt a pártigazgatót "a harkányi büfést" nem is tudni honnan kukázták. Indulni akart az EP listán is -talán érettségije sincs- mikor szóltak neki, hogy nem kéne. A választmány végre személyi változtatásokra készül, még az ÁSZ vizsgálat előtt...
Az átláthatóságról, pénzügyi szabályosságról ne is beszéljünk Kifelé "üvegzseb", belül trükközés, zsebbe pénzek, facebook zsebhírdetések, felesleges kiadások. A pártigazgatót Baranyából hurcolják szinte két naponta ide Pestre. Mi pénz ez a pártnak? Van LMP, de milyen áron és meddig. Ki lesz az új Parlamentben aki megunja, oszt jó napot, kilép? Schiffer LMP András , Szél "duracell" Bernadett, Sallai Róbert "bioparaszt" Benedek, Schmuck "rutinos" Erzsébet, Ikotity "atya" István ? Mit tettek eddig a zöldpolitika terén?.... Nem zöldek ezek , hanem csak zöldfülűek!

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 11:59:43

@Egon Krenz: Eleve a Fidesznek nem szabad olyan pártokban gondolkodnia (szövetség szempontjából) amely legalább nem olyan mértékben nemzeti, mint a Fidesz.

Különben nekik is végük. Viszont a jelenlegi állapot éppen Orbánéknak és nekünk magyaroknak kedvez. Egy nagyon erős kritikus a jobboldalon, akivel viszont nem foghatnak össze, tehát nincs az a kényelmi lehetőség, hogy ha ellazulok, majd ezek megmentenek.

Ugyanakkor a másik oldalon sincs lehetőség az összefogásra, mert a szavazók nagy része zsigerileg nem szavaz ballibsi pártokra, tehát ezek a szavazók azonnal lelépnének.

Ez gondoskodik arról, hogy Orbánék mindig a maximumot nyújtsák és folyamatosan figyeljék, hol kell beavatkozni.

Egon Krenz 2014.04.25. 12:10:56

@♔bаtyu♔: Szövetségről nincs szó mert a 2/3-mad nem igényli. Viszont a meglátásod többi része még akár be is jöhet. A Jobbiknak valószínű lesz egy pálfordulása. Vona cigány gyerekekkel focizik és meakulpázik egyet Jeruzsálemben egyet Auschwitzban. A 66 vármegye meg a többiek formálisan hazaárulónak kiáltják ki és szépen elindul az úton, hogy egy jobbközép pártot kiépítsen. Valószínűleg ekkor már azzal sem lehet őket megfogni ha véletlenül kiderülnek vmi olyasmi mint, ami a Szegedi Csanádról kiderült.

Ez a fideszt normális kormányzásra fogja kényszeríteni meg remélhetőleg a harmadik ciklusában már nem játssza újra a rendszerváltást mint a másodikban hanem befejezi azt.

Eközben a baloldal szépen tovább erodálódik és sorra jönnek azok a botrányok, amit eddig pénzzel el lehetett csendesíteni. Régi sérelmek fognak előbukkanni, ami Mesterházyn kívül de még akár Mesterházyt is elsodorhatja. :)

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 13:03:56

@Egon Krenz: Szerintem a Jobbik Orbánék rovására országgyűlési választásokon nagymértékben nem képes erősödni, mert sok szavazó (pld. én is) eleve azért nem szavaz rájuk, mert abban a pillanatban ahogy győznek, a hat db. liberális már be is hívta az EU-t és az be is jön. A balliberálisok kormányt alakítanak, újabb szavazás meg majd valamikor, azaz mint Ukrajnában. A Jobbik természetesen csak ürügy, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek itt a jobbos rebelliónak, ahol pld. a multit és bankjait meg merik adóztatni.

Nagyon el kell basznia Orbánéknak, hogy itt mellényúljanak. Az önkormányzati és EP választás az más, ott a Fidesz mindenhol azt kapja amit helyi szinten 4 év alatt kiérdemeltek, győzelmet vagy vereséget.

Igy van, ahogy a helyi szervek pénz hiányában leépülnek, úgy épül le a balliberális oldal is. SZDSZ effektus. Nincs mondanivaló, nincs párt sem.

Pop40 2014.04.25. 13:07:42

@♔bаtyu♔:

"Eleve a Fidesznek nem szabad olyan pártokban gondolkodnia (szövetség szempontjából) amely legalább nem olyan mértékben nemzeti, mint a Fidesz. "

Az nem lesz nehéz, nagyítóval kell keresgélni a fidesznél kevésbé nemzetibb pártot.
Az más kérdés, hogy a fogyatékos szavazóikat milyen szlogenekkel hülyítik.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 13:13:56

@Pop40: Lehet, hogy annyira ez nem esik jól, de a Fidesz legfőképpen az elért eredményeivel "hülyíti" a szavazóit.

Ha kb. ott lenne a helyzet ahol 2010-ben, nem nyertek volna Orbánék.

Az, hogy mennyire nemzeti, az legfőképpen olyanoknál számít, akiknél a ballibsi pártok eleve nem jöhetnek szóba. Persze ezek sincsenek kevesen, de azért ezek nem csak azt nézik, hogy Orbán szavakban mennyire nemzeti.

Csak egy téma, amiben a balliberális és jobbos mentalitás élesen elkülönül, határon túli magyarok jogai, lehetőségei Mo-n.

Alkibiadesz 2014.04.25. 13:48:27

„A jobboldali szövetség ugyanis úgy látja, hogy Magyarország versenyhátrányának egyik legfőbb oka, hogy nincs összefogás olyan ügyekben, melyeket nemzeti sorskérdésként aposztrofál a Fidesz.”

A fidesz nem aposztrofál, hanem kinyilatkoztatja, hogy ezek a nemzeti sorskérdések. Ezzel együtt azt is kinyilvánítja, hogy a nemzeti sorkérdésekkel csak és kizárólag a jobboldal foglalkozhat. A fidesznek tehát egy olyan baloldalra van szüksége, amelyik elfogadja, hogy a nemzeti ügyek orákuluma a fidesz. Erre a szerepre a folyamatos identitásválságban lévő mszp eddig is alkalmas volt, hiszen évek alatt se jutottak el annak felismeréséig, hogy vannak a fideszesek által figyelmen kívül hagyott nemzeti ügyek is. Merthogy a szociális biztonság és a demokrácia is nemzeti ügy.

A fidesznek tehát valóban szüksége lenne baloldalra, csakhogy nem az általa elképzelt baloldalra, hanem egy olyanra, amely önkorrekcióra készteti. Merthogy a nemzet legfőbb érdeke az, hogy olyan elitje legyen, melynek egymással ellentétes oldalai nem a saját hülyeségükben erősítik meg egymást, hanem az önkorrekcióra és így a fejlődésre ösztönzik riválisaikat.

Deepblue Noir (törölt) 2014.04.25. 13:55:43

@♔bаtyu♔:

ekkora hazugság még nettrolloktól is ritka.

@kovi1970:

ez egy másik ostoba baromság, egy másik agybeteg nettrolltól

@Egon Krenz:

ez is hazugság.

komolyan öröm volt benézni ide. valszeg konzervatórium-törzstagok.

Pop40 2014.04.25. 14:02:19

@♔bаtyu♔:

"Lehet, hogy annyira ez nem esik jól, de a Fidesz legfőképpen az elért eredményeivel "hülyíti" a szavazóit. "

Tény, hogy vannak 1,7 millióan az országban, akik ennyivel is beérik. :))

"Persze ezek sincsenek kevesen, de azért ezek nem csak azt nézik, hogy Orbán szavakban mennyire nemzeti. "

Mást nemigen nézhetnek... :)

"Csak egy téma, amiben a balliberális és jobbos mentalitás élesen elkülönül, határon túli magyarok jogai, lehetőségei Mo-n."

Ebben van valami.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 14:16:54

Az a baj, hogy éppen Mesterházyval megy vissza az MSZP oda, ahonnan indult, a baloldali-populizmus felé. Értem én, hogy a Fidesz is éppen ilyen párt jelenleg, és nagyon nagy baj van, ha ezen irányban jön létre a konszenzus.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 14:21:05

@maxval a gondolkodó birca:
Szép és jó lenne a gondolatmeneted, csak egy baj van vele, hogy a te jobboldali liberális-konzervatív pártod, amire vágysz, nem fog megvalósulni, vagy legalábbis ha létre is jön, max. 5%-ot tud elérni, mert a lakosságnak nem igazán van rá igénye, mivel ez egy erősen balos ország. Sokkal nagyobb esély van rá, hogy az MSZP az idős szavazóival szépen lassan tönkremegy, a DK-t és az Együtt-PM-et magával húzza, a váltópárt pedig a Jobbik lesz, esetleg az LMP megerősödik. Ami biztos, hogy gazdaságpolitikai tengelyen erős baloldaliság marad, sajnos.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 14:26:17

@♔bаtyu♔:
Magyarországon nincsenek szélsőségesen liberálisok, csak olyan erős balkonz hagyományok vannak, hogy már nem hogy az enyhén liberálist, de az enyhén konzervatívot is szélsőségesen liberálisnak látja az átlag proli, különösen azok, akik némi agymosást is kaptak, lásd pl. te.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 14:31:02

@Egon Krenz:
A Fidesz erre nem alkalmas, mert maguknak próbálják kisajátítani a nemzet szót, pedig ennek a fogalomnak nem szabadna aktuálpolitikához kapcsolódnia. Én a 2002-es kokárdás kampány óta emiatt hazaárulónak tekintem a Fideszt, és soha nem fogok rájuk szavazni.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 14:33:21

@J.László:
Ez azért van, mert azt sem tudod, mi az a liberális, csak szitokszóként adták a szádba. A liberális még véletlenül sem összekeverendő a szabadossal, a szélsőségesen liberális, ha lenne ilyen itthon, az sem lenne szabados.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.25. 15:04:46

Jé, hazudik. Azt mondja:

"a baloldal (...) bármilyen ügyet képes megtámadni – akkor is, ha abban korábban konszenzus alakult ki, lásd Paks"

Most a baloldal támadja az orosz bővítést, és a Fidesz adja el az országot. Bő fél évtizede a Fidesz támadta ezt az ötletet és baloldal hívta volna be az oroszokat. Sosem volt konszenzus.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 15:06:21

@Narancskommunista: Miért vallaná be egy szélsőség, azt, hogy szélsőség?

Mit gondolsz, az MSZP ma már miért menekülne a magadfajtától?

Még hülyeségeket is beszélsz, ugyanis a szélsőséges liberális mint fogalom szinte 1990-től a jobboldalon jelent meg és konkrétan az elvtelen, hazaáruló, többnyire kommunista gyökerű típust jelenti.

Ez a szélsőséges csapat persze nagyon kicsi és elszigetelt, társadalmi támogatottsága nulla.

Mivel a balliberális oldalnak nagyon komolyan ártanak, többen (LMP, MSZP) kezdik felismerni, hogy ezeket közel engedni nem szabad.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 15:27:18

@♔bаtyu♔:
Az, hogy mi a szélsőség, az viszonyítás kérdése, de akiket te szélsőségesen liberálisnak nevezel, azok a nézeteik alapján Nyugat-Európában inkább középen állónak, az USA-ban meg konzervatívnak tekinthetőek, legalábbis a liberális-konzervatív tengelyen nézve. Magyarországon a hozzád hasonló szélsőbalos-őskonzervatívból van sajnos sok, nektek persze, hogy szélsőségesen liberális vagyok még én is, pedig egyébként én magam nagyon nem értek egyet a valódi liberálisokkal.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 15:30:00

@Holger Hartland:
Arról nem is beszélve, hogy eközben az LMP meg következetesen ellene van, a Jobbik meg mellette.

♔bаtyu♔ 2014.04.25. 15:41:12

@Narancskommunista: Persze, mindenki szembe megy veled.

Egon Krenz 2014.04.25. 15:41:58

@Deepblue Noir: Nem, mert te hazudsz.
@Narancskommunista: Nehéz bármit is csinálni úgy, hogy ne tapadjon rá aktuálpolitika. A "nemzet" szót nyugodtan használhatná a baloldal (egyszer már ki is mondta Mesterházy egy kampányvideóban) de egyelőre nem teszi.

Az akár még elfogadható lenne, hogy erre a feladatra nem méltó/alkalmatlan a Fidesz de alkalmasabb nincsen rá.

Narancskommunista (törölt) 2014.04.25. 16:07:21

@♔bаtyu♔:
Dehogy mindenki, csak a hozzád hasonló 1,7 millió ostoba proli.

@Egon Krenz:
Ja, csak a Fidesz konkrétan úgy használja 2002 óta, hogy ők a nemzetiek, és aki nem velük van, az nem része a nemzetnek.

toportyánzsóti 2014.04.25. 18:20:30

@Egon Krenz: Matematikából simán megbuktál,unortodox narancsmatekot pedig leszarja a választók 3/4 része.Ilyen gyenge felhatalmazás sajna ép elméjű országban illegitim.

toportyánzsóti 2014.04.25. 18:29:04

@Narancskommunista: Birkaszar és fatolvaj nem proli,jóval alacsonyabbrendű mutyipincsi.

Egon Krenz 2014.04.25. 19:21:56

@Narancskommunista: Vagy a ballib akarja ezt rákenni. Mint, azt is, hogy nácik. De tegyék. Úgy is egyre kevesebb embert érdekel.

@toportyánzsóti: Jó, mindig szembesülni azzal, hogy a vesztesek szerint nem jó a választási rendszer. Jó, persze jó képet vágni a vereséghez illetve beismerni önön lúzerságunkat sokkal nehezebb.

toportyánzsóti 2014.04.26. 08:05:50

@Egon Krenz: A jóisten nem részesített abban a kegyben hogy egyszerű szöveget megérthess,sajnállak ahogy a többi hasznos idiótáját moszkovityenkának.

Egon Krenz 2014.04.26. 10:43:00

@toportyánzsóti: Szerintem te meg egy szellemileg elkorcsosult ballibsi élőlény vagy, aki nem képes szembenézni azzal az egyszerű ténnyel, hogy fajtájának kuss lesz az elkövetkezendő időkben. :)

Egon Krenz 2014.04.26. 11:49:09

@♔bаtyu♔: a szélsőséges liberális mint fogalom szinte 1990-től a jobboldalon jelent meg és konkrétan az elvtelen, hazaáruló, többnyire kommunista gyökerű típust jelenti.

és ennek mi az oka, hogy így lettek definiálva?

toportyánzsóti 2014.04.26. 22:01:29

@Egon Krenz: Putin hátsójának képe manapság a fajtabelijeid szentképe,hazaáruló mutyipincsi.

feketeesfeher 2014.04.29. 11:06:08

"A Fidesz elsődleges célja – a közvélekedéssel ellentétben – nem a baloldal likvidálása"

Ez lehet, hogy így van, csak erről sajna a fideszben senki nem tud.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.05.01. 19:52:45

@Werbőczi István: a szerző nem részletezi, mert alkatilag képtelen erre, ugyanis ez csak a saját fejében létezik, ez az egész. először is hol van bethlen? én csak peyer korcs utódait látom

Szabó_Dezső 2016.11.28. 11:34:43

Mármint kivel kell lepaktálni?
Érdemes-e egyáltalán paktumot kötni?
Ki az, aki tárgyalóképes? (Megannyi kérdés!)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása