Horn Gyula: egy másik narratíva

Aron M I 2013.06.29. 12:59

HornGyula.jpgA Mandiner blogján Schmidt Mária esszében emlékezett meg Horn Gyula életéről. Ez az írás erre kíván reflektálni. A dőlt betűvel is jelzett idézetek ebből az esszéből származnak.

Vajon Horn Gyula tényleg a magyar Talleyrand volt? Esetleg a nyugatos (bocsánat, zapadnyik) Kádár János? Vagy egyszerűen egy self-made man, aki élt a kínálkozó lehetőségekkel és ugyanígy járt el a hazája szolgálatában? Egyik sem volt. Vagy talán mindegyikből egy kicsi, egy egészen kicsi. Valójában azonban leginkább kommunista volt. Minden volt, amit ebben a szóban össze lehet foglalni.

1956-os szerepe teljesen egyértelmű, akár volt köze a Nyugati téri tüntetés három (vagy öt) halottjához, akár nem. Aki azon az oldalon állt, az a rossz oldalon állt. Az idegen megszállók oldalán, a szervezett bűnözést jelentő kommunista párt oldalán, az eszement, szürreális rémálmot jelentő szocialista tervgazdálkodás oldalán.
1956-ról vallott gondolatai összefoglalták azt, amit rendszerváltozás éveiben elutasítottunk. Az egyik a kádári rendpártiság hazugsága (tudniillik, hogy ő pufajkásként a törvényes rendet védte a huligán ellenforradalmárokkal szemben), a másik pedig a nettó történelmi hazugságok mitizálása (Horn bátyjának a halála, amit nem a fehérterrorista ellenforradalmárok, hanem egy szovjet teherautó okozott).

1956-ban a barikád egyik oldalán lehetett állni csak. Ha a barikád mindkét oldalának halottjait nemzeti áldozatoknak tekintjük – mint ahogy Horn Gyula tette – akkor minek volt az egész rendszerváltozás? A tézis, az antitézis után a szintézis? Nem, ez legfeljebb a poszt-kommunista elit és értelmiségi, társutas hálózatainak lehet a hitvallása.

Horn Gyulának a  rendszerváltozás éveiben vitt szerepe is kétséges. Sikeresen alakította ki magáról a szakértői, belátó, felvilágosult kommunista mítoszát, aki a „Jani bácsi jót akart” című hazugság örökségét tovább tudta vinni. Nem, se a Jani bácsi nem akart jót, sem pedig a rendszerváltoztató években megjelent „ új, technokrata generáció … a második-harmadik vonalban, amely már tanult, tájékozott, a nyugati világ felé is nyitott, és nem csak a párt bikfanyelven megírt szövegeit képes ismételgetni”. Ők sem akartak jót. Ezen kívül, az még nem érdem, hogy nem csak a párt bikfanyelven megírt szövegeket képesek ismételgetni. Ők helyette a reformblablát ismételgették. Másodszor ez a réteg, amely meghökkentő cinizmussal fordult a saját rendszere felé, semmi mást nem akart, mint a saját státuszát továbbvinni és kiteljesíteni. Pozícióharc volt ez, nem pedig államférfiúi bölcsesség. Nem érdekelte őket semmi, csak a szűk brancs érdekeinek továbbvitele. Mindehhez az országot gond nélkül árusították ki. Közben az ideológiát itt-ott átfestették, csatlakozva a haladó Nyugat legújabb balos áramlataihoz. Itthoni használatra azonban csak megvillantották az új üveggyöngyöket, miközben a Horn Gyula által előszeretettel látogatott lakossági fórumokon az idő megállt.

Magyarország valóban „kísérleti teleppé” vált, pontosabban átjáróházzá. A nyolcvanas évektől kezdve a KGB már rendszerváltásra készülő csoportjai szintén előnyt kovácsoltak Magyarország nyitásából, vagyis nem kellett a szovjeteket annyira „ijesztgetni”. Ez valóban kockázatos vállalkozás volt a magyar pártvezetők számára, de azért nem annyira kockázatos, hogy nagy bátorságra legyen ehhez szükség. Életüket már nem kellett kockára tenni, legfeljebb pozíciókat, jövedelmet, befolyást. Eközben ugyanis a Nyugat zsarolási potenciálja jelentősen megnőtt, a szocialista tábor nem engedhetett meg magának egy államcsődöt (pénzt már nem tudtak adni), és Afganisztán meg Lengyelország után további presztízsveszteséget sem.

Horn Gyula és a rendszerváltás korabeli posztkommunista technokrata elit teljesítményét a vasfüggöny lebontása mutatja. Ahhoz, hogy Horn Gyula Alois Mock osztrák külügyminiszterrel átvághasson egy szakaszt, azt vissza kellett építeni, amolyan egynapos Patyomkin-kerítést csinálva. „Átvágva” – ez volt a Terror Háza Múzeum ’89-ről szóló időszaki kiállításának címe 2009-ben. A vasfüggöny igazi átvágását nem Horn Gyula és nem is a magyar pártvezetés kezdeményezte. Az egész lényegében egy őrül ámokfutásából indult ki: Nicolae Ceausescu munkássága volt a katalizátor. Az ő hatására menekülni kezdő erdélyi magyarok és románok tömege váltotta ki azt, hogy a menekültkérdést Magyarország nemzetközi jogi szinten rendezze, és az ő helyzetük láttán döntött úgy néhány bátor debreceni MDF-s, hogy megrendezik a Páneurópai Pikniket. A magyar pártvezetés pedig nagy bátran magára hagyta a határőrséget, instrukciók nélkül. Végül, amikor az NDK menekültek elengedéséről döntés született, Horn Gyula csak rácsatlakozott erre.

Amikor néhány évvel később miniszterelnök lett, a kommunista pártról szóló vicceket testesítette meg. Elsőként sikerült gúny tárgyává alacsonyítani a szabad Magyarország miniszterelnöki posztját. A Bokros-csomaggal a meginduló gazdasági növekedést vágták haza, és a jövőbe vetett hitet is megrendítették. A kereskedelmi tévék elindításánál két szempont volt nyilvánvaló: a nívótlanság és a közösségi értékek teljes hiánya. Horn Gyula és pártja az irigység kultúrájában, a kisszerűségben, a nemzeti identitás lehetőség szerinti hiányában, az amortizált és atomizált társadalomban érezte magát otthon. Eközben az olajügyek, a bankkonszolidációk, teljes iparágak megsemmisítése nyomán oda jutottunk, hogy saját maga mondta el: ami Magyarországon van, az nem közbiztonság.

Horn Gyula bizonyos értelemben sikeres politikus volt: saját pártját sikeresen vezette. Az, hogy a baloldal az ezredforduló után nem tudott hozzá hasonlóan nagy formátumú politikust kitermelni, egyfelől Horn politikusai nagyságát is bizonyíthatja, de azt sokkal inkább, hogy milyen állapotban van a baloldal. Annyi bizonyos, hogy Horn még tudott országos léptékben gondolkozni, és nem saját zsebre dolgozott. Hogy az SZDSZ-t miért emelte be a kormányába, az is kérdés. Talán az a válasz, amit Schmidt Mária ír, tudniillik, hogy a nyugati legitimáció miatt volt rájuk szüksége? Ugyanerre céloz nyíltan és büszkén Tamás Gáspár Miklós, aki önmagát is ebbe a körbe sorolva, az SZDSZ-t az aczéli értelmiség pártjaként „legitimáló erőnek” nevezi, de általában nézve, mintegy a demokratikus magasságokban. Egy biztos: Horn kevés érdeme közül a legnagyobb, hogy „középpártból kispárttá és az MSZP segédcsapatává redukálta az egykor magát jobb sorsra is érdemesnek tartó „szürkeállományt”. Ha az idő elérkezik, amikor sor kerül az értelmiségi rendszerváltásra – talán Farkasháy Teddy vécé-ügye volt a harsonaszó? – akkor bizony Horn Gyulára, mint a folyamat elindítójára fogunk visszaemlékezni. Aki duplacsavarral elkezdte leszalámizni a demokráciát valójában semmibevevő – hiszen ők magukat állítják a legitimáció forrásának és nem a választók akaratát –  , egyszóval az igazi élcsapatként viselkedő aczéli értelmiséget. Azt az értelmiséget, amelyet Horn nem csak politikai manőverekkel, de esetleg titkosszolgálati dokumentumokkal is sakkban tartott.

Végül is van-e válasz a bevezetőben feltett kérdésre? Mi volt Horn Gyula, azon kívül, hogy kommunista volt? A Mandiner egy korábbi, frappáns bejegyzésében „A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnökeként (1990-2002)” határozta meg, utalva a posztkommunista gazdasági-társadalmi blokkra, amely vezérének tekintette, miközben a haza ellenzékben volt. Hazaáruló volt tehát? Vagy csak egyszer volt hazaáruló, 56-ban, és 89-óta már nem, ahogy azt a Schmidt által mottónak választott Talleyrand-idézet sugallja? Vagy nem is ezt sugallja, hanem azt, hogy jókor volt jó helyen? Vagy ráadásul még, „megtette, amit megkövetelt tőle a haza”? Talán úgy lehetne összefoglalni, pátosz nélkül: Horn Gyula, amikor politikai előnyt tudott belőle kovácsolni, és lehetősége nyílt rá, akkor megtette, amit tehetett. És ez még nem elég a nemzeti pantheonhoz.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr355383361

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horn Gyula: egy másik narratíva 2013.06.29. 15:50:22

Horn Gyula valójában leginkább kommunista volt. Minden volt, amit ebben a szóban össze lehet foglalni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2013.06.30. 17:59:45

@Hobbisebész: "De a Zorbán, meg a baltás. És akkor is keleti, balkáni, mucsai ország, pont. Nem európai, nem auropéer. Ami abből is látszik, hogy a Zorbánnal haverkodik. Ráadásul a Zorbán is velük haverkodik. Tehát szar ország - mondja a "felvilágosult"."

Nem vagyok orbánista, és nagyon nem szeretem a politikáját, de azt sem szeretem, amikor a másik oldal Orbánt külföldi országok leszólásával/fikázásával támadja. Anélkül, hogy bármit tudnának az adott országokról. Csupán néhány sztereótípia köszön vissza az érvelésükben, amit a nyugati médiából kölcsönöznek, de valós ismeretük nincs azokról az országokról.

Mi sem örülnénk annak, ha pl. az azeriek és örmények azzal támadnák egymást, hogy melyikük van jó viszonyban a "primitív, elmaradott, diktatórikus, barbár" Magyarországgal.
Persze egy politikai blogon az emberek nyugodtan krituzálják meg szidják a kormány meg az ellenzéki politikusokat egyaránt. De ne másik országokat és népeket mocskoljanak!
Tehetnek arról az azeriek, hogy Magyarországot orbánok és gyurcsányok vezetik? :)

fehérfarkas 2013.06.30. 18:12:51

@Buga.Jakab: "az agyatlan farkas barom a felhalmozott (aranynyal olajos pénzzel stb) "elit" városokat hasonlíttya
a zeurópai szürke polgárosult városokhoz ??? hogy nincs anyni cicamica? és giccs?
akkor mennyen vidékekre azokat hasonlíccsa...
hol talál nyugat eu ban mezítlábas nincstelen parasztok millijóit ?"

Egy kicsit nem ártana tanulmányoznod az azeriek történelmét, akik egyébként távoli rokonaink, csak ők sok száz évvel később hagyták el Ázsia középső részét, és Európa keleti szélénél a Kaukázusban (meg Irán északi részénél) megálltak és nem mentek tovább.
A mongol hódítások által lerombolt Perzsiát a 16. sz-ban az azeri Szaffavida dinasztia vette irányítása alatt, és újjáéptette a mongolok által lerombolt Perzsiát. Sőt, az egyik legfényesebb művészeti, tudományos és kulturális korszakát hozta el. És alattuk vált egyébként perzsia szunnitából shíitává. Tebrizben, Shirázban, Iszfahánban, ha megnézed a városközpontokat (amelyek az világörökség részei), akkor túlnyomó részben ennek az időszaknak az építészeti emlékeit látod.
A 19. sz-ban a Kaukázusban élő azeriek a cári Oroszország részeivé váltak, a déliek meg maradtak Perzsiában. Így az északi azeriek a 20. sz-ban a Szovjetunió részeivé váltak. Azért ezt ne hagyd ki a számításból, hogy ők a Szovjetunió perfériáján éltek 80 évig, amíg fel nem szabadultak. És a mai eredményeiket az azóta eltelt 22 év tükrében nézzed.

Nézd meg Kelet-Németországot, hogy a hatalmas nyugatnémet felújítási és befektetési pénzek ellenére is mennyire nem érte utol a nyugati országrészeket. Azerbajdzsánnak nem voltak ilyen pénzes nyugati támogatói, hanem a saját erőforrásából kellett ezt megvalósítania. Az olajpénz nyilván jól jött neki, de ez önmagában nem elég. Hány olyan ország van, amelyik hatalmas olaj, földgáz, gyémánt, arany lelőhelyekkel rendelkezik és mégis elmaradott, ugye?
Ráadásul, ha Bakut megnézed, akkor a modern formatervezett felhőkarcolók ellenére egy igazi dél-európaias mediterrán város képét és hangulatát kapod, és nem pedig Dubajét. :)

yatumux 2013.06.30. 18:13:39

@dr. Közbiztonság Szilárd: olvasd el újra. Nyilas? Neked komoly gondjaid vannak. Figyelj én nem szidalmazlak de még egy és kénytelen leszek elkérni a számod.

hjames 2013.06.30. 18:13:39

Budapesti Ember: Igen, szerintem is szar lehet az életed, ennyit csak egy megkeseredett örökvesztes lúzer tud fröcsögni: csak sajnálni tudlak.
Amúgy értelmes mondat is ki jön néha a szádból?

yatumux 2013.06.30. 18:15:34

@dr. Közbiztonság Szilárd: olvasd el újra. Apai- nemesi család, anyai sváb polgári. Apai ág deportálva anyai Németország deportálás vagyonelkobzás.

fehérfarkas 2013.06.30. 18:17:16

@kesztió: "Roppant szellemes, amikor egyesek Azerbajdzsán esetében a fejlettséget, a „nyugateurópaiságot” pénzben és felhőkarcolókban mérik, az USA és Izrael esetében viszont mindjárt az emberi jogok esetenkénti lábbal tiprása a mérce. :D"

nézd meg mít válaszoltam korábban: fehérfarkas 2013.06.30. 18:12:51 @fehérfarkas:

Egyébként a hozzászólásod most burkolt antiszemitázás akart lenni? Nyugodtan kimondhatod, hogy csak azért antiszemitának tartasz, mert Azerbajdzsánt védelmembe vettem és nem engedem gyalázni.
Nem kell tagadnod, hogy amikor az érveid kifogynak, akkor az antiszemitázás kártyát húzod elő. Semmivel sem vagy különb, mint akik ilyenkor zsidóznak és a zsidó kártyát húzzák elő.
De ha megkérhetlek: ebből az alpári és primitív zsidózásos-antiszemtázós dolgogból hagyjál ki, ok?

fehérfarkas 2013.06.30. 18:26:27

@gastro, missing in action:
Ez poszt-szovjet jellegzetesség, és nem azeri helyi specialitás. Sőt, ászia sok országában, még az olyanokban is, amelyek soha nem voltak részei a Szovjetuniónak is találni hasonló politikai jelenségeket.

Sőt, mondok neked valami ha már gazdasági fejlődésről is szót említettél aze gyik hozzászólásodban: Romániának minden természeti adottsága meg van arra, hogy az EU egyik leggazdagabb országa legyen:
hosszú tengerpart túristás helyekkel és ipari kikötőkkel, magas hegyek, sok évszázados bányavidékek nagy bányászati kultúrával és rengeteg nyersanyaggal, sok évszázados kereskedővárosok (műemlék belvárosaikkal), sok évszázados iparvárosok, nagy történelmi múltú területek (főleg az egykori szász és magyar területeken), logisztikailag a Fekete-tenger partánál és Törökország-Németország közti kereskedelmi útvonalon fekszik, ennek ellenére mégis csőd az ország, és nem tudja kihasználni a SAJÁT természeti, kulturális, logisztikai és gazdasági adottságait. Ráadásul 2007 óta az EU tagja, de már előtte is kapott az előcsatlakozási időszakban felzárkóztatási támogatásokat.
Lehet, hogy nem tökéletes demokrácia Azerbajdzsán (talán Románia, Bulgária, Magyarország azok?), de a saját adottságaiakat megpróbálják kihasználni és nem elkótyavetyélik.

fehérfarkas 2013.06.30. 18:28:28

@Bereznay A.:

neked is csak javasolni tudom, hogy mit válaszoltam korábban: 2013.06.30. 18:12:51 @fehérfarkas:

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.06.30. 18:29:25

@fehérfarkas: Most viccelsz, ugye.
Izrael és az USA minden kétséget kizáróan megszegi az emberi jogokat. Ezért a kijelentésért leantiszemitázni valakit nagyjából annyi, mint lemagyarellenesezni azért, mert szidja Orbánékat.

Azerbajdzsánt pedig elismerem, sokat fejlődött. De engem az emberi jogi szempontok is érdekelnek. És a baltás ügye – és főleg annak a hatósági kelezése – minősíthetelnen volt, azon nincs mit színezni.

fehérfarkas 2013.06.30. 18:32:10

@Bereznay A.:
Nem az ősi Örményországról írtam, ami azóta megszünt, hogy Bizánc bekebelezte, aztán majd csak 1918-22 között évig létezett, hogy majd a Szovjetunió kebelezze be. Hanem a jelenlegi poszt-szovjet Örményörszágot említettem meg. Letagadhatod az ottani mai helyzetet, de ez csak azt jelenti, hogy fogalmad sincs a mai örmény helyzettel.
Valóban sokkal többet érdemelne Örményörszág, de erre nem az a megoldás, hogy egy másik országot és néped kezdesz el gyalázni és fikázni.

fehérfarkas 2013.06.30. 18:38:12

@kesztió: "Azerbajdzsánt pedig elismerem, sokat fejlődött. De engem az emberi jogi szempontok is érdekelnek. És a baltás ügye – és főleg annak a hatósági kelezése – minősíthetelnen volt, azon nincs mit színezni."

Akkor nézz körül pl. az észteknél, ahol az őslakosság több 1/3 nem kaphat állampolgárságot, és a kisebbségi jogai sincsenek elismerve, csak azért mert orosz etnikumú. Észtország nemcsak az EU egyik tagja, hanem a gazdasági fejlődésben a mintaország, az éltanuló. Vagy ott vannak a csehek a Benes dekrétumok kérdésével. A mai napig nem tartják őt bűnösnek, hanem inkább hősnek. (az én családomat ez konkrétan érintette, mert a Felvidéki szülőfalujukból a nagyszüleimnek a benesi rendeletek miatt kellett elköltözniük és Csehszlovákiát elhagyniuk - nem a nagyszüleim tehetnek arról, hogy Trianon után Csehszlovákiához csatolták a szülőfalujukat, és a csehszlovák vezetés a kisebbségi jogaikat nemhogy nem garantálta, hanem egyenesen üldözte a kisebbségeket;
egyébként a németek a mai napig sérelmezik ezt, mert nemcsak magyarokat, hanem sok százezer németet is elüldözött a Benes-kormány)
Ezek után Azerbajdzsánt leszólni és fikázni EU állampolgárként igencsak kimeríti a kettős mérce fogalmát.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.30. 18:39:50

Most nagyon rövid leszek, mert ezt röviden le lehet rendezni.
Schmidt Mária nem csak szemészetileg kancsal, hanem politikailag is. Az, hogy ő mit ír, nem releváns. Amúgy egyike Magyarország újgazdagjainak, de sem a Rubik-kockát nem ő találta fel, sem nem élsportoló, sem nem világhírű művész. Ez már önmagában sokat mond.

Hornt még könnyebben el lehet intézni, mint nekrológíróját: pitiáner gazember volt. Az pedig nagy baj, ha egy ország legfőbb vezetését hozzá hasonlók látják el. Veled egy stílusú amúgy Bajna és Mesterházy is. Gyurcsány egy másik fajta, a ripacs szélhámosé.

Nekem már akkor elegem lett Horn Gyulából, amikor a tévében, egy interjúban arról ömlengett, hogy miniszterelnökként is úgy él, mint a társasházi szomszédai, rendszeresen leviszi a szemetet. Nem telt bele pár hónap, és máris elköltözött onnan, emlékeim szerint nem is a mindenkori miniszterelnök szolgálati lakásába, hanem egy budai villába. Amit a Cölöpök c. könyve bevételeiből vettek.

Horn is, mint a legtöbb kommunista, egy nagy hazug volt. Hazugságra pedig nem lehet semmilyen stabil rendszert építeni.

kvadrillio 2013.06.30. 18:41:38

@Buga.Jakab: REMÉLEM VISSZASZÁLL FEJEDRE....:) ...TE KIS KÁPÓ AUSCHWITZBÓL......., DE TE NEM A KÚTVÖLGYI VIP-RÉSZLEGÉBEN FOX DÖGLŐDNI.......

egybként mindig derűs perceket tudnak szerezni, akik 56-ot nem élték át, de egetverő baromságokat tudnak róla regélni...:)))))))

kvadrillio 2013.06.30. 18:43:15

nu..nem szoptam, de ha így rátereltek máá elolvasom Marischka eszét....:O)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.06.30. 18:46:22

@fehérfarkas: Furcsa erkölcsi mércéd lehet, hogy egy vandál, brutális gyilkos nemzeti hőssé emelését (és úgy általában az egész örmény–azer háborút) egy napon emlegeted a Beneš-dekrétumok (jobbára SZIMBOLIKUS) kérdéskörével.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.30. 18:51:57

@fehérfarkas:
Na, vajon miért?
Megsúgom neked, itt ócsárolják sokan Alijevet, de elmaradott országot demokráciával felzárkóztatni nem lehet.
Ez sehol nem ment, pl. Indiában sem.
De mondhatnám neked példaként akár Angliát is, ott is egy diktátor után indult be az ipari forradalom.
Jó dolog a demokrácia, de kell hozzá - ahogy Marx mondaná - a termelőeszközök és a termelőerők megfelelő fejlettsége.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.30. 18:57:22

@Kara kán:
Amúgy az USA sem demokrácia.
Elnöki diktatúra volt ott és van ma is, amelyet a Kongresszus árnyal.
Régen is, ha valaki szembeszegült a központi kormányzattal, lett légyen az indián, mormon, vagy rabszolgaságpárti, azt fegyveresen leverték. Nem úgy ment az, hogy rabszolgaságpárti állam vagyok, és népszavazás után kilépek az USA-ból, ha úgy akarom. Ez ma sem menne.

Ehhez képest, pl. Skócia kiválhat UK-ból. Az tényleg demokrácia, aztán, hogy mi lesz az eredménye hosszútávon, majd elválik.

Ha úgy veszem, az egypártinak, diktatorikusnak tartott Kína, az ”egy ország, két rendszer” elv elfogadásával beiratkozott a demokratikus országok sorába. Persze, még annak a kísérletnek sem tudjuk a végét. :-)

Bereznay A. 2013.06.30. 19:05:34

@fehérfarkas:

Nem tagadok le semmit, ne hazudj! Azt mondom, hogy szűklátókörűség elájulni attól, hogy egy országnak pénze van az olajból.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2013.06.30. 19:08:12

Sosem voltam rendszeres olvasója a Konzervatóriumnak, igazából eddig egyetlen cikkükbe futottam bele Panyi Szabolcs tollából (erről ld. ezt: hulyeposztok.blog.hu/2009/09/03/logika_vs_panyi_szabolcs, merthogy az eredeti poszt annyira gáz volt, hogy csendben leszedték...).

Nahát, ez a Horn cikk se fog törzsolvasóvá tenni.

Súlytalan fröcsögés.

Frank99 2013.06.30. 19:18:42

rokonom látta Schmitt Máriát berúgva az ajtót géppisztollyal sorozatot lőni a pincébe. Anélkül, hogy meggyőződött volna, ki van benn. AKKOR ez a világ volt. ÉS?

Frank99 2013.06.30. 19:24:49

bocs Wittner Mária.

Reggie 2013.06.30. 19:29:21

Hornnak mar a rendszervaltaskor meg kellett volna halnia. Tudni kell orulni a kicsinek is, hogy legalabb most megdoglott.

Buga.Jakab 2013.06.30. 19:31:21

@Reggie: nem értek egyet!

az ideje már 56 ban lett volna...

ott kelet vóna megdöglenie a pufajkásnak !

Reggie 2013.06.30. 19:34:00

@Buga.Jakab: Moralisan teljesen igazad van, viszont be kell latni, hogy akkor dult a gyenge kommunizmus, igy abban a rendszerben nem volt realitasa.

Frank99 2013.06.30. 19:34:44

@Buga.Jakab:

így várják sokan a gumicsizmás paraszt halálát is.

nagyon szegény ember, aki más halálát kívánja, de ezek szerint vagyunk ilyen szegények sokan..

:-)

és ezen emberek nagy része még nem is élt, amikor a történtek megtörténtek, innentől akár urbán legend is lehet a dolog, ahogy az én nagynéném és elmesélte pl. W. Mária tetteit, amiért hála Istennek, meg is lakolt, AZ nem volt urban legend.

Buga.Jakab 2013.06.30. 19:42:46

@Reggie: @Frank99: legyünk őszinték, mivel ezekre a "hősökre, legendákra" épül az egész feudál-komcsi-náci középkori mafiaálam ezért okkal gondolhattyuk ha

ezek a "nagyemberek" pl a főkommancs és a fődakota időben megmurgel akkor nagyon nagy
komfliktusokat és zsákuccákat spórolunk meg, illetve akár MAGYAR VÉRT is...

szétesne a fides
tehát lessük a címlapos halálhírt mindennap...

Buga.Jakab 2013.06.30. 19:44:48

@Reggie: "gyenge kommunizmus, igy abban a rendszerben nem volt realitasa. "

én arra gondoltam hogy mint a tesóján...
rajta is átgázolhatott vóna egy általa behívott szovjet tank vagy teherautó...

sok könnyet megspórolt volna.. és sok örömet okozott volna a hazájának...

ugyanakkor isten sztem direkt haggya életbe ezeket a hitványakat hogy
a magyar nép semmit ne kapjon ingyen, HARCOLNI KELLJEN ÉRTE !

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 19:55:16

@Bereznay A.:
Na, még egy kisnyilascsalád-leszármazott, aki faszságokat beszél.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 19:56:49

@yatumux:
Hátbazmeg, most nagyon megijedtem.

Nemes? Úgy érted, népnyúzó gyilkos? Amelyik sokkal több embert ölt meg, mint a kommunisták együttvéve?

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 19:58:54

@fehérfarkas:
Azerbajdzsánt védelmedbe?

Azt, ahol egyetlen család uralja az egész országot, és lopja szét az egész állami vagyont?

Te annyira hülye vagy, öcsém, hogy ha megtudnád, hogy forog a Föld, folyamatosan kapaszkodnál.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:03:05

@Kara kán:
Kommunista alatt Orbánékat érted?

Pitiáner gazember pedig a családod, nem Horn.

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 20:03:51

BenFranklin 2013.06.30. 15:06:24

"Itt elmondanám, hogy Auschwitzban (magyar áldozatok 99%ban onnan kerültek ki) ÖSSZESEN volt a mai hivatalos álláspont szerint 1,1 millió áldozat(900e zsidó). Igaz, '88 előtt 4 millió volt a hivatalos álláspont. De van egy kis bibi. lengyelországban is azt mondják, hogy az ottani zsidókat is oda vitték. És még sok más helyről. Úgyhogy a magyar áldozatok számának kapcsán erős kétségeim merülnek fel. "

***

Hogy ne legyenek kétségeid: olvasd el a náci vezérek nürnbergi perében tett tanúvallomásokat, elsősorban Rudolf Hess auschwitzi táborparancsnok vallomását. Ő elég pontos számokat közölt a bíróság előtt - hogy úgy mondjam: első kézből - szóval nem kell hagyatkoznod a kis buksid találgatásaidra. Az auschwitzi magyar áldozatok száma körülbelül 425.000 fő volt. A táborban az azonnal halálba küldöttekről nem készítettek statisztikát, viszont akiket még életben hagytak, azokat nyilvántartásba vették - és akik közülük meghaltak, azt precízen átvezették ezeken a nyilvántartásokon. Szóval tudjuk, hányan élték túl a szabadidő központ vendégszeretét.

Na, most akkor szépen menj el a MÁV levéltárába - van ilyen! - és nézd át az Auschwitzba tartó vonatok szállítóleveleit. Ez tartalmazza a bevagonírozottak pontos számát. Már csak azért is, mert Horthy ennek alapján FIZETETT 10 Birodalmi Márkát Hitlernek, a Kassán a németeknek átadott deportáltak után.

Szóval ha tudjuk, hogy hány embert adott át Horthy a németeknek és ebből levonjuk az Auschwitzot túlélők számát, akkor darabra pontos összeget kapunk. Nem kell találgatni, meg feltételezni. Egy számológép, kis utánjárás - és a feladat meg van oldva (425.000 elpusztított zsidó).

Na most ha lenne kisfiad és Horn egy nyisszantással elvágta volna a torkát, akkor ez bizony óriási, sohasem feledhető veszteség lenne a számodra. Szorozd meg 425.000-tel, ha tudod!

Megfigyelo 2013.06.30. 20:05:46

Minden mocskos fasiszta kommentelőnek üzenem, hogy Magyarország egy fillér kárpótlást nem fizet a holokauszt-túlélőknek. (Holokauszt-tulélő mindenki, akit a fasiszta törvények alapján meg akartak ölni, csak valamiért nem jött össze.) Amit a holokauszt-tűlélők párezer forintos életjáradékként kapnak, az nem kárpótlás, hanem jelképes megváltása annak (a nemzeti vagyon igen számottevő részét kitevő) vagyonnak, ami az örökös nélkül maradt legyilkolt zsidók után maradt, s amit az állam jogtalanul elkobzott. Az Alkotmánybíróság az 1990-es évek elején elrendelte a Párizsi Béke azon pontjának addig elmulasztott végrehajtását, hogy a szóbanforgó vagyon a magyar zsidóságot, mint közösséget illeti. Akkor az Antall kormány adott írd és mondd 5 milliárd forintot kárpótlási jegyben, és az ebből számított járadékokat folyósítják. (Az elrabolt vagyon ennek kb. 1000-szerese lehetett.) A Párizsi Béke rendelkezése nyilvánvaló: a gyilkos az ősi törvények szerint nem örökölhet az áldozattól, így a magyar állam sem a legyilkolt zsidóktól.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:07:47

@Frank99:
Lehet, hogy nem kellett volna berúgva lenni a rokonodnak. Hátha akkor mást lát.

@Reggie:
Anyádnak meg azelőtt, hogy te megszülettél.

@Buga.Jakab:
A tiednek is.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:11:37

@Tamás Csacsicska:
Nem mondod, baszd meg, hogy a koncentrációa táborokban nem koncentrálni tanították zsidókat!

Ez nyilván csak komcsi ballib propaganda, hogy kinyírtak ott bárkit is.

kvadrillio 2013.06.30. 20:19:41

@Megfigyelo: "Jövőre emelik a holokauszt- túlélők pénzét
A A A
BK
- 2012. december 31., hétfő
Hirdetés

Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízta meg a kormány, hogy készítse elő és koordinálja a zsidó közösségek vagyoni igényeinek rendezésével, valamint a zsidó közösségeket érintő kulturális, hagyományőrző, oktatási és történelmi tényfeltáró tevékenységekkel kapcsolatos közigazgatási és szakmai feladatokat – közölte vasárnap a távirati iroda.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Lázár Jánosnak feladata egyebek mellett, hogy a zsidó közösségek érdekképviseleteivel megvitassa az örökös nélkül meghalt zsidó származású, vallású, sérelmet szenvedett emberek után a közösségek vagyoni igényeivel összefüggő kérdéseket. Ő koordinálja az ezeknek az igényeknek a teljesítésével kapcsolatos tárgyalásokat, valamint a tárcák közötti egyeztetéseket is.

Az államtitkárnak a feladatai ellátása érdekében rendszeresen, de legalább negyedévente kell egyeztetnie a zsidó szervezetek képviselőivel. A Magyar Közlönyben emellett azt a kormánydöntést is közzétették, amely szerint ötven százalékkal emelkedik a holokauszttúlélők életjáradéka.
"

HMMM...HMMM.....

Bereznay A. 2013.06.30. 20:23:15

@Megfigyelo:

Ne tréfálj! Azt hiszed, a címzettek nem tudják? Egyszerűen gyűlölködni járnak ilyen oldalakra. Rossz emberek. Torz lelkületűek, gonoszak, céljuk, örömük az életben a másoknak ártás. Boldogok, ha a másik embernek valami rossz, ha fölizgatja magát, ha szenved. Ennek hatása rájuk orgazmikus. Nagyobb boldogságot elképzelni sem tudnak, mint, hogy az aljasságuk miatti fölháborodástól más lefordul a székről, úgy végez vele a szívroham. Ezt keresik. Azért élnek, hogy másnak rosszat tehessenek, Csak nem képzeled, hogy valódi probléma aggasztja őket, racionális kérdés? Ugyan. Hazug gazemerek. Azon munkálkodnak, hogy hamarabb teljenek meg a magyar temetők. Nem csak azok akiket megszólítottál. Semmivel sem jobbak a balról ugyanúgy acsarkodók. Együtt ölik szorgalmasan a jobb sorsra érdemes Magyarországot. Csak úgy árad itt a beteg rosszakarat. Ehhöz képest a hülyék még üdítőek, pedig abból is van elég.

Bereznay A. 2013.06.30. 20:29:01

@dr. Közbiztonság Szilárd:

Rád is utaltam abban, amit Megfigyelőnek írtam. Meg fogod találni. (De el kell ismernem, te legalább megröhögtettél.)

Ppix 2013.06.30. 20:30:23

Kiváncsian várom a szerző következő műremekét, mondjuk a "az eszement, szürreális rémálmot jelentő szocialista tervgazdálkodás" témában 2010-től napjainkig.
Muhahahahahaha

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 20:33:57

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:11:37

Mocskolódni – egy dolog, ehhez nem kell ész, csak elegendő szókincs. A történelem ennél kicsit nehezebb, neked egészen biztos… Nem baj, vár az utca, vár az utcakő, szedd fel, dobáld, őrjöngj. Utána irány a CBA, vedd meg a legsilányabb kannás bort, öntsd magadba és máris hős leszel.

A Magyar Tudományos Akadémia leveledző tagja, az leszel.

yatumux 2013.06.30. 20:39:02

@dr. Közbiztonság Szilárd: kedves barátom. Kérlek, add meg a számod.
Felhívlak, találkozunk és barátságosan, személyesen megbeszéljük ezt a dolgot.

Részletesen módodban áll kifejteni a véleményed szemtől szembe.

Előre is közönöm.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:42:28

@Tamás Csacsicska:
Attól tartok, nem értetted meg. :-)
Téged sem az eszedért fognak ellopni, az elég nyilvánvaló.

Az MTA levedző tagja akarok lenni. :-)

@Bereznay A.:
"Csak úgy árad itt a beteg rosszakarat."
Még jó, hogy belőled nem az árad...

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:43:42

@yatumux:
Szerinted akarnék találkozni egy hozzád hasonló hülyével?
Melyik világban élsz?

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 20:47:27

Amúgy meg az íráshoz: Horn Gyulát nem kell szeretni - de azért mégiscsak ő volt az, akivel a világ minden pontján szóba álltak és szót értettek. Mindezt nem mondhatja el a Fidesz: Kövért több országból egyenesen kitiltották, Áder külföldi találkozóit sorban lemondják, Orbánnal meg egyszerűen senki sem tárgyal.

Szerintem a nemzetközi politikai élet szereplői azon gondolkodnak, hogyan mondhatnák meg illedelmesen Magyarország állami illetékeseinek, hogy dr. Orbán Viktor és dr. Kövér László mentálisan súlyosan sérültek. (Áder még nem az, ő csak egy pincsikutya a Fideszben, Sicc Pál méltó utódja.)

Hornnak azért volt tartása, hülyének sohasem tartották - amit a Fidesz gazemberek nem mondhatnak el magukról.

yatumux 2013.06.30. 20:49:26

@dr. Közbiztonság Szilárd: bazdmeg te nyúl. Te keménykedsz.

Én csak meg akarom mutatni, hogy milyen egy férfi élőben.

És te hogy reagálsz, ha az önbizalomhiányos, pohos tested félted.

A kedvemért. Add meg a számod vagy ne keménykedj.

Gondolom élőben is mersz nem csak virtuálisan.

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 20:50:59

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 20:42:28

Attól félek, valóban nem értettem meg… Tudod, jobb napokon az IQ-m veri a 48-at alulról, az ilyen nehezebb napokon pedig még alacsonyabb. Az egyetlen büszkeségem, hogy még így is jobb vagyok, mint Orbán Viktor.

Boka1 2013.06.30. 21:00:25

@Tamás Csacsicska: igaz. Horn egy németországi előadásáért 4000 márkát kapott meg vastapsot. A mostani miniszterelnök meg fizet azért, hogy Romániában meghallgassák ( ez komoly, csak nem híresztelik). Az is igaz, hogy Kádár népének ez a két karakter felel meg legjobban. Ezért nem anyázom egyiket sem.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 21:07:57

@yatumux:
Férfi, muhaha... Szerinted idiótákat akarok nézegetni élőben?
Hát lopom én az időmet?

@Tamás Csacsicska:
Olvasd el talán még egyszer. Hátha leesik.
Ha nem, akkor nem tudok segíteni.

Kámasuka 2013.06.30. 21:11:43

@Tamás Csacsicska: A probléma azzal van, hogy a nürnbergi per anyagai alapján állapították meg a 6 millió holokauszt-áldozatot is.

A 4 millió auschwitzit is.

Ez 1988ig tartott, amikor kiderült hogy 43 évig becsapták a világot. Nem magától derült ki, hiszen néhány történész kutatott utána a frissen megnyílt szovjet levéltárakban. Ilyesmi már nem lehetséges, mert a túl kíváncsi történészek nyugaton börtönbe kerülnek emiatt.

Mindenesetre hogy - hogy nem, ma 1,1 millió hivatalos auschwitzi áldozat van.

3 millió pedig eltünt, 43 évig volt, nincs! De hogy értsd a dolog valódi pikantériáját, a 6 milliós áldozati szám megmaradt! Csak új meséket találtak ki a hiányzó 3 millió áldozatról.

Na ez a Holokauszt, a világ legpontosabban dokumentált történelmi eseménye! Még sokat fogunk hallani róla, naponta buknak ki a hazugságok.

dr. Közbiztonság Szilárd 2013.06.30. 21:23:51

@BenFranklin:
Na ja, végül is az 1,1 millió az már elhanyagolható. Talán csak a Budapest utáni 5 legnagyobb magyar város összlakossága.
Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr totál kiirtva, lényegtelen. Smafu.

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 21:27:59

BenFranklin 2013.06.30. 21:11:43

Amit írsz, az nettó hazugság. Semmi új dolog nem derült ki 1988-ban. Mint említettem, maga Rudolf Höss, a tábor parancsnoka tett erről vallomást részben Nürnbergben, részben a saját perében.

Höss az első pillanattól kezdve a tudatában volt, hogy fel fogják akasztani. Íme a vallomásának egy részlete, angol fordításban:

„Höss' affidavit made at Nuremberg on 5 April 1946 reads:

I commanded Auschwitz until 1 December 1943, and estimate that at least 2,500,000 victims were executed and exterminated there by gassing and burning, and at least another half million succumbed to starvation and disease, making a total dead of about 3,000,000. This figure represents about 70% or 80% of all persons sent to Auschwitz as prisoners, the remainder having been selected and used for slave labor in the concentration camp industries. Included among the executed and burnt were approximately 20,000 Russian prisoners of war (previously screened out of Prisoner of War cages by the Gestapo) who were delivered at Auschwitz in Wehrmacht transports operated by regular Wehrmacht officers and men. The remainder of the total number of victims included about 100,000 German Jews, and great numbers of citizens (mostly Jewish) from Holland, France, Belgium, Poland, Hungary, Czechoslovakia, Greece, or other countries. We executed about 400,000 Hungarian Jews alone at Auschwitz in the summer of 1944”.

Forrás: Modern History Sourcebook: Rudolf Hoess, Commandant of Auschwitz: Testimony at Nuremburg

További jó történészkedést kívánok!

Kámasuka 2013.06.30. 21:34:47

@dr. Közbiztonság Szilárd: A többi után is fizetjük a sarcot, fizettük 88 előtt is, ahogy a fél világ. Viszont az 1,1 millió sincs meg, 900 ezer volt belőle tudjukki, és ők sincsenek meg.

És nem is lesznek meg.

Kámasuka 2013.06.30. 21:41:12

@Tamás Csacsicska: Azt mondod?

''Previous to 1992, anyone who publicly doubted the 4.1 million"gassing" deaths at Auschwitz was labeled an anti-Semite, neo-nazi skinhead (at the very least). Quietly, because of revisionist findings, the official figure was lowered to 1.1 million. No mention of that missing 3 million.[1]

On May 12th, 1945, a few months after the liberation of Auschwitz, a Soviet State Commission reported that not less than four million people were murdered there[2] . This number was displayed at the Auschwitz State Museum until 1991, when it was lowered to 1.1 million.[3] The total death toll for Jews in the Holocaust, however, stayed at about six million''

Hoax szag van.

fehérfarkas 2013.06.30. 22:04:49

@dr. Közbiztonság Szilárd: "Azerbajdzsánt védelmedbe?
Azt, ahol egyetlen család uralja az egész országot, és lopja szét az egész állami vagyont?
Te annyira hülye vagy, öcsém, hogy ha megtudnád, hogy forog a Föld, folyamatosan kapaszkodnál."

Igazad van, nálunk pár családdal több lopja szét az országot. Ez talán jobb? Talán jobban élünk?
Azért nézd meg, hogy Azerbajdzsán honnan hova fejlődött a rendszerváltás óta, és mi honnan hova.
Tudod a világon nagyon sok országban nincsen skandináv típusú demokrácia. Az eredményeket ezért az alapján nézik, hogy mennyi idő alatt mennyit fejlődik az adott ország és hogyan növekszik az életszínvonal.
Azért a Szovjetunióban nem a periférián levő azeri rész kaptak a fejlesztések zömét, hanem a központi területek. A saját erőforrásaival azóta tud rendesen gazdálkodni, hogy függetlenné vált.
2008-ban a Világbank a 10 legjobb gazdasági reformer országa közé sorolta. A 2010/11-es Global Competitiveness Report (Globális VErsenyképességi Jelentés) szerint pedig a FÁK államok közül messze a vezető.
Nem egyedüli jelenség, hogy gyors gazdasági fejlődés és reformok egy erős kezű központi hatalom révén történnek meg.
Talán a politikai rendszerük miatt akkor lenne ildomos leszólni egy egész népet, ha mi már példát mutatunk abban, hogyan is kell egy tökéletes demoráciában maga séletszínvonalon élni. Ha jól veszem észre, akkor Magyarország ettől még fényévekre van. Úgyhogy mások fikázása helyett jobb lenne a saját portánk előtt söprögetni.

Tamás Csacsicska 2013.06.30. 22:06:38

BenFranklin 2013.06.30. 21:11:43

Majd ha megírod a forrásodat, akkor beszélhetünk még számokról. Mellesleg Höss 1943 és 1945 közötti időszakról beszél, az emléktábla pedig 1940 – 1945 közötti időszakról szól. A kettő nem ugyanaz. Auschwitz működött már Höss előtt is, legfeljebb a népirtás üteme volt „alacsonyabb”.

Mindent összevetve: kár erőlködni a Holocaust tagadásával, vagy kisebbítésével – EGYETLEN ember életének kioltása is borzalmas dolog. A holocaust nem számtanpélda, hanem arról szól, hogy embereket megöltek csupán a származásuk miatt. A pár hetes csecsemőktől kezdve az aggastyánokig, válogatás nélkül. Szegényeket és gazdagokat. Okosakat és kevésbé eszeseket. Kőművest és írót. A közös bennük: a származás. Az, hogy a gyűlölet célpontjaivá tették őket.

És közös az ellenük irányuló gyűlölet, amely benned is megtalálható. Tudod, az a gyűlölet, amely akkor is benned marad, amikor a környékeden már egyetlen zsidó sem lesz és a cigányok is elfogynak. Majd akkor is keresel a gyűlöletednek célpontot. A buzikat, a törpéket, a kommunistákat, a kínaiakat, a kocsmárosokat, a bankárokat – neked a dolog voltaképpen mindegy.

Ne tarts számtanórát barátom – előbb számolj el magaddal, ott belül! Van ott még hely a sok üresség mellett.

Bereznay A. 2013.06.30. 22:16:48

Látom, haladnak szépen tovább a verbális öldöklések. Nyugalom, a küzdelem nem folyik hiába. Mindenkinek sikerül megrövidíteni a másik életét pár évvel, viszonylagos kudarc esetén is.

Azt hiszitek az egészségügy hiényosságai miatt van, hogy a magyar férfiak átlagéletkora évtizedekkel alacsonyabb, mint a nyugati átlag? Nem. Az itt is áradó gonoszság öl. Több keresztyénséget! Több emberséget! Több magyarságot!

Én húzok el erről az önkéntes vágóhídról. Akinek esze van, követ.

Bereznay A. 2013.06.30. 22:18:44

@Tamás Csacsicska:

Magát gyűlöli, szégyenében. Hagyd te is a tébolyultakat. Én húztam.

fehérfarkas 2013.06.30. 22:23:08

@Kara kán:
Meg szerintem az Azerbajdzsánt fikázók összekeverik Türkmenisztánnal, ahol valóban szintén sok az olaj, és egyszemélyi vezetés van, csak Azerbajdzsánnal ellentétben az ország nem fejlődik, és a pénzeket a diktátor lenyúlja, és a nép szegénysgben meg elnyomásban él.
(Fehéroroszországot is említhettem volna, hogy azzal is összekeverik, csak annak nincsen olaja)

nyisziati 2013.06.30. 22:48:13

"A tézis, az antitézis után a szintézis?"

Szerintem meglepődnénk, ha kiderülne, hogy a '90-es évek elején hány volt pártcsinovnyik gondolta így.

Merthogy az elmúlt 23 év kb. erről szólt: hogyan lehet a Kádár-rendszer "vívmányait" integrálni a kapitalizmusba?

"Tetteink beszélnek" - hirdette a felirat a volt általános sulimban és lőn: 23 év után a fidesz lett az MSZMP leginkább hűséges szellemi örököse. Tragikus. Pláne, hogy az embereknek ez tetszik.

Reggie 2013.06.30. 23:37:27

@dr. Közbiztonság Szilárd: Jaj, nem kell ennyire felkapni a vizet. Egyszeruen minden kommunista halalaval egy fokkal jobb lesz a vilag. Igen, meg a te halaloddal is.

fehérfarkas 2013.07.01. 00:25:38

@kesztió: "Furcsa erkölcsi mércéd lehet, hogy egy vandál, brutális gyilkos nemzeti hőssé emelését (és úgy általában az egész örmény–azer háborút) egy napon emlegeted a Beneš-dekrétumok (jobbára SZIMBOLIKUS) kérdéskörével."

Nézd szögezzük le pár dolgot a félreértések elkerülése végett:
1. a gyilkosság az gyilkosság
2. az illető a gyilkosságért 8 évet ült a börtönben nálunk, magaviselete végig jó volt, és a börtönben Szabó Magdát és Molnár Ferencet fordított azeri nyelvre
3. a kiadatásával nem értek egyet, ahogyan a külügyminiszter sem értett egyet, és ez tőle teljesen függetlenül Orbán személyes döntése volt (vagyis ezt rajta kérd számon, és ne mást vádoljál alaptalanul!)
4. Ramil Szafarov azért állt be az azeri hadseregbe mert az örmények a Hegyi Karabahban levő családját lemészárolták, amikor elfoglalták a területet - soha nem is tagadta, hogy bosszúból állt be az azeri hadseregbe
5. a gyilkosság nem teljesen úgy történt, ahogy a magyar sajtó megírta (meg lehet nézni a bírósági és ügyészi jegyzőkönyveket!!!), ugyanis számzáras ajtajai voltak a szobáknak és külön szobában laktak az örmény és az azeri vendégek - ebből kifolyólag az örmények engedték be a szobályukba, ahol aztán a végzetes incidens megtörtént (a jegyzőkönyvekben benne van a gyilkos vallomása, hogy miért tette)
6. vagyis a gyilkosság az gyilkosság, és ez alól a gyilkost nem menti fel semmi - de azt is tudni ell, mielőtt populista baromságokat írkálsz és össze-vissza vádolod a topictársaidat és más népeket, hogy a gyilkosság nem úgy történt, ahogy a média előadta (pedig az újságíró a bírósági jegyzőkönyvekhez simán hozzáférhettek volna, ha botrányvadászat helyet a valóságot akarták volna megírni - igaz, akkor egy gyilkosság lett volna a sok közül, amit Magyarországon évente elkövetnek, mindenféle szenzáció nélkül)
7. a nemzeti hős kitüntetéssel nem értek egyet, de nekünk magyaroknak ebbe nem osztottak lapot, ugyanis nem magyar családokat mészároltak le a 90-es években az örmények, hanem azeri családokat, és az azeriek ezt emiatt máshogy fogják fel mint mi magyarok
De úgy látom te nagyon véded a zsidókat, akkor meg kellene értened, hogy nemcsak a zsidó, hanem az azerieknek is joguk van az ártatlanul lemészárolt azeri családok gyilkosaival szemben fellépniük. Persze a kollektív bűnösség elvét elítélem, csak pont te és a hozzád hasonlók ezt nem vethetitek az azeriek szemére, amikor te ls a hozzád hasonlók évtizedek óta kollektív bűnösözitek le a németeket és a magyarokat, és fenntartjátok a jogot ahhoz, hogy a világ bármely részén megöljetek szerintetek bűnös embereket (nem te személy szerint, hanem az erre szakosodott zsidó szervezet és a Moszad - te csupán támogatod őket, és propagandát folytatsz mellettük,
akkor mégis milyen jogon szólod le azt, ha egy másik nép is a zsidókhoz hasonlóan viselkedik a gyilkosaival szemben? vagy csak a zsidóknak szabad és mindenki másnak tilos? nem kettős mérce ez?)

Budapesti Ember 2013.07.01. 01:15:00

hjames 2013.06.30. 18:13:39

ha ha ha:D

kösz , csodálatos az életem:D

az, hogy ennyire buta vagy s ennyire műveletlen, hogy ennyire nem ismered a történelmi tényeket az csak téged minősít..te szerencsétlen :D

olvass több történelemkönyvet te szerencsétlen szánalmas:D

Horn meg egy csótány hazaáruló volt, már 56-ban agyon kellett volna lőni.

Budapesti Ember 2013.07.01. 01:23:05

Reggie 2013.06.30. 23:37:27
:D:D:D

valójában a posztkomcsikat nem igazán az ideológia érdekelte csak a hatalom s a pénz....

Márai fogalmazta meg nagyon szépen, ahogy idéztem is tőle:)

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 05:40:29

@Budapesti Ember: Márai szinte semmit se tudott a kommunistákról meg a szocialista rendszerről. Egy Szabó lajos nevű könyvtáros és filozófus kevesebb szóval és pontosabban fogalmazta meg azt, amit szinte mindenki Márai találmányának vél. Előtte azonban elárulom, hogy már 1945-46. körül kb 10 évet adtak a kommunistáknak arra, hogy csődbe vezessék az országot és a sok naív polgár (akik szemben Máraival, aki hiúsági okokból, azért, mert nem ő, hanem Illyés lett a magyar irodalom fejedelme) MARADTAK. [és az ország csődbe is ment 1956-ra]

Szabó Lajos könyvtáros és filozófus mondotta 1951-ben. "A mai rendszer legnagyobb problémája az, hogyan szabadulhatna meg a marxizmustól anélkül, hogy a hatalmát elveszítené."

A hogyanra pedig a 80-as években találták meg a választ. Nemmellesleg a 80-as évekre két focicsapatra való kommuniszta se maradt az országban, viszont az ostoba jobberség rtengeteget szolgált a hülye bósevikkozásaival a "magyar baloldal"-nak...

Márainak volt egy kis bon mot jártó esztergája, itt belenyomta a nyreset és amott frunclikázódott is kifelé a mindenféle bölcsesség, amiket aztán ál-naplójában foglalt össze.
Amit hibáz a koömmunistákban, az teljesen oldalfüggetlen, az oldali-helyezkedés csak egy dolog a magyar, pestinyelven "ügyes" ember számára. Az a túlélési stratégia (papírokat szerezbni, ürügyeket találni, percről-percre lopakodni ) , ami 1940-től bevált, pont jó lett 1945. után is.

A "rendszerváltás" egyik mfőbűne, hogy mindent csak flibeharmadába, nagy csúszásokkal csinált meg bármelyikoldal is, ráadásul az ügyesek rendszer -ét meghagyva.

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 05:44:47

@Kara kán: A mai politikai jóoldal humorális üdvöskéje Sasha Barom Cohen a Diktátor című förmedvénye végén pompás kis monológot vág ki az USA "demokráciájáról"

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 05:50:54

@komplikato: Csak és kizárólag a felsővezetésnek, méghozzá természetesen nem a szakig szerveknek, szakhatóságnak de még a minisztériumnak se volt ehhez köze. Az MSZMP Központi Bizottságában BELÜL volt egy valóságos titkos belső testület, ez úgy működött, mint egy kis falusi tanácsülés, amikor a falu valóságos vezetője a tanarak, emberorovosok sat. tanácstagok jelenlétét megköszönve, megvárván, míg eltakarodnak, a titkárnővel a pályinkát meg a Lánchíd brendit előhozatva nekiláttak a tényleges döntésifolyamatoknak. A KB-ból meg a díszparasztokat, álmunkásokat és az osztályidegeneket [gyárigazgatók] küldték haza és a maradék 24 ember döntött a határnyitásról, ezek között volt egy szavazat a Horn Gyuláé. majd Horn, mint a külügyekért felelős KB tag (ez magasabb pozíció volt, mint külügyminiszterség akár) a nagynyilvánosság előtt saját politikai hasznára KAMATOZTATTA azt, hogy a döntés arca ő lett.

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 05:54:26

@Wind Callman tér: Horn Gyula a demokratikus rendszerben törvényes szavazásban győztes párt húzóneve (reá szavaztak az emberek) , demokráciában ALAPVETŐ hogy a a törvépnyesen megválasztott exminiszterelnök a címének kijáró temnetést kapja, erről szól a demokrácia, ez demokratikus minimum, helyeslem is és pl a teljes szárszói kompániának minimális kötelessége oött metgjelenni és a vezető jóoldali újságírói karnak, sőt, Aczél Endrével én beszédet mondatnék, az természtese, hogy a temetés a nap eseménye legyen, percenként hangsúlyoznám a közvetítésben, álandó futó szalagcím lenne, hogy DEMOKRATIKUSAN MEGVÁLASZTOTT exMINISZTERELNÖKÖT TEMETNEK

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 05:57:50

@tesz-vesz: természetesen egy olyan hazaárulóról van ám szó, akit ez a nép demokratikus körülmények között megválasztott, ráadásul nem is ő az egyetlen hazaáruló a magyar történelemben piedesztálon... és kérem olvassa el az előző kommentemet is...

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 06:06:02

@Hobbisebész: megmutatom, mi a baj a maguk halotti matekozásával.
Tételezzük föl, hogy nem egymillió vagy száezer áldozata van a holocaustnak, csak egy.

Ez az egy ember, konkrétember, élt, dolgozott, férfi volt, Dr R!adnóczi Miklós középiskolai tanár -ként halt meg, zsidó, igaz keresztény, igaz magyar ember. VÉLETLENÜL elég jól és pontosan ismerjük pusztulása történetét, ezen a történeten mismásolni valót nem találhatni. Ami történt véle, az megtörtént és onnan kezdve, hogy ez az egy történet megESHETETT, ennek az egy embernek a története megesett, innen kezdve a maga &Co relativizálgató metokzása megbukott, kész, konyec, finito, vége, nincs értelmezve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.01. 06:17:39

+1. Én nem menesztettem volna mennybe, és igazából már akkor sem értettem, hogy lehetett belőle miniszterelnök. Már bocs.
Mondjuk azóta már párszor visszahozták a pógárok a komcsikat. Nagyon jó, mint látszik.
Kukába a magyar politikai elittel, mert amelyik nem kommunista rabló, az fullhülye. :(

andzsin 2013.07.01. 06:45:08

Ez az írás egy rubbish. Nem tudom a poszt írója hány éves és mit élt meg az elmúlt 50 évből, de gondolom nem sokat, mert nem érti a dolgot, csak az ismert lózungokat nyomja.

Nem kívánom felmenteni HGY-t a pufajkás múltjából, de azért azt halkan megjegyezném, hogyha valakinek a testvérét nyilvánosan meglincselik, akkor ember legyen a talpán, aki otthon ülve ebbe békésen belenyugszik. Ja és ne felejtsük el, hogy édesapját a Gestapo elvitte. (Most nem kívánok abba a fejtegetésbe belemenni, hogy ki állt a rossz, meg a jó oldalon, mert egyéni életutak vannak és nem demokrácia volt, hanem diktatúra...etc.)

A másik: Horn sohasem volt egy Marosánhoz vagy egy Gerőhöz mérhető kommunista. Horn mindvégig a külügyben dolgozott és nem volt köze semmilyen ún szocialista hülyeséghez. Ellentétben sok más mai ún jobboldali vagy baloldali emberkével összehasonlítva. Horn egy technokrata volt, aki végezte a munkáját.

"Horn Gyula és pártja az irigység kultúrájában, a kisszerűségben, a nemzeti identitás lehetőség szerinti hiányában, az amortizált és atomizált társadalomban érezte magát otthon." - hogy ezt a szerző honnan veszi, egyáltalán a bátorságot, hogy ilyen f@szságokat leírjon, azt nem tudom, de lelke rajta.

Horn hibázott, többször is. De ki nem? A Bokros-csomagról meg talán meg kéne kérdezni a közgazdászokat (mondjuk Chikánt, meg Mellárt pl), de az biztos, hogyha azt végigviszik, akkor ma nem tartanánk itt. (megj. az Orbán-kormány az elmúlt 3 évben már legalább egy 2x Bokros-csomagnyit hozott össze, erről ennyit.)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 07:32:37

@fehérfarkas: Az utolsó bekezdésed aberráció. Fel nem tudom fogni, miért mosol össze azokkal, akik kollektív bűnösöknek tartják a németeket és a magyarokat, illetve fenntartják a jogot ahhoz, hogy a világ bármely részén megöljetek „szerintünk” bűnös embereket. Rühellem a háborút, rühellem a halálbüntetést, legyen az náci vagy cionista indíttatású, kapis?

Buga.Jakab 2013.07.01. 07:36:42

leveszem ezt a posztot a radarról hogy
a hóhér pufajkás ocsmány pofáját ne kejjen nézegetnem...
soha többé ne jussom eszembe a hazaáruló kommancs !

elég balyunk van mostanában a dakota-kommancs korcsokkal...

Kandeláber 2013.07.01. 08:07:46

Horn legalább képes volt '95 március 15.-e előtt a képernyőről felhomályosítani a polgártársakat a helyzetről, ezt pedig még akkor is nagyra értékelem, ha nagyon távol állok az ún. "baloldaltól".
Igaz, hogy a visszataszító Bokrost használta fel a piszkos munkára, de megoldotta a dolgot.
Kétségtelen, hogy pufajkás volt, de ebben az országban, ahol '45 után hirtelen nagyon sok partizán lett, '90 után pedig nagyon sok szabadságharcos, ez már bagatell.
@kesztió: Te vagy az egyetlen erdélyi bajnaiimádó? :D
hvg.hu/vilag/20130629_Turista_vagyok_nem_magyar_ilyen_polot_adt

fehérfarkas 2013.07.01. 08:50:04

@kesztió:
Tudom, hogy az utsó része a hozzászólásomnak egy kicsit érzelemittas volt, de a Te a legelső válaszodat a hozzászólásomra egyből burkolt leantiszemitázással kezdted (emlékszel? vissza is válaszoltam neked ezzel kapcsolatban). Azután beleolvasgattam a másoknak írt hozzászólásaidba is, és ott is nagyon ezt a témát erőltetted, függetlenül attól, hogy a vitapartnereid többsége semmilyen összefüggésben nem említette a zsidókat, és még csak utalni sem utalt rájuk.
És éppen ezért az egyenlő mérce elv jegyében megemlítettem, hogy amit nekik lehet, azt akkor az azerieknek is. És aki az USÁ-t (amely más kontinens országait többször is bombázta) és Izraelt folyton védi, attól képmutatás az azerieket elítélni olyan hozzáállásért, amit az USA és Izrael évtizedek óta művel.
Persze lehetett volna az is megoldás, hogy nem fikázod az azerieket. Nem fikázol olyan népet, amelyről semmit nem tudsz, nem ismered a történelmüket (még az elmúlt 2 évtizedét sem), nem ismered a kultúrájukat, nem ismered a politikai viszonyaikat sem. Te nem ezt tetted, hanem jól leszóltad, lefikáztad őket, barbárnak, primitívnek tartva őket.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 08:53:17

Ja, és kedves @fehérfarkas, ha a bosszút erkölcsileg legitim álláspontnak tekintjük, vagy legalábbis enyhítő körülménynek, akkor zöld utat adunk a véget nem érő, akár generációkon átnyúló vérengzésnek egyetlen ember vagy egy szűk csoport bűne miatt.

Nos, többek között ebben vagyunk intelektuálisan többek nálatok, mi, liberálisok, mert mi legalább ezt az egyszerű logikai gondolatmenetet végig tudjuk gondolni. :P

fehérfarkas 2013.07.01. 08:54:48

@magyar-magyar szótár: "A mai politikai jóoldal humorális üdvöskéje Sasha Barom Cohen a Diktátor című förmedvénye végén pompás kis monológot vág ki az USA "demokráciájáról""

Az a film egyik legjobb része :)
És habár egy amerikai aktuálpolitikai fricska akar lenni, de a világ más országaira is ugyanúgy érvényes. Vagyis nemcsak lokális amerikai kritika, hanem egy globális kritika az egész mai nyugati világ rendszerével kapcsolatban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 09:01:30

@fehérfarkas: „amit nekik lehet, azt akkor az azerieknek is.”

Ez a baromság a konzervatív felfogás egyik súlyos rákfenéje.

Ha mindenki unzsenír átmegy a piroson, lefizeti a rendőrt, adót csal stb. attól én erkölcsileg felmentést kapok az emltett kihágások/bűncselekmények alól? Ez a másik paradoxon, ugye, hogy szabálytalankodom, bűnözöm stb., mert ha mások is azt csinálják, én miért ne. És azért csinálják mások, mert mindenki ugyanígy gondolkozik!

Attól, hogy felháborító, amit Izrael csinál a Gáza-övezetben illetve az USA Gunatánamóval vagy a Snowden-üggyel, kibaszottul nem látom be, miért kellene Azerbajdzsántól lenyelni a hazafias tettnek csúfolt brutális gyilkosságok sorozatát – és főleg ezek hatósági támogatását.

fehérfarkas 2013.07.01. 09:04:03

@kesztió:
Ismétlem: a gyilkosságot elítélem.
Én csupán a kettős mérce ellen szólaltam fel, és más népek leszólása miatt.
Ugyanis ezt is elítélem: a kettős mércét is, és az erkölcsi felsőbbrendűséget is, hogy valaki csak azért leprimitívez más népeket, mert a saját civilizációját annál sokkal fejlettebbnek és nagyobbnak tartja. Ugyanis a népirtásokhoz és háborúkhoz, elnyomásokhoz pont ez szokott vezetni.
Pont az ilyen hozzáállás támogatta támogatta a szerbek etnikai mészárlását a horvátokkal és bosnyákokkal szemben ugyanúgy, ahogy a jenkik mészárlásait Vietnamban, Afganisztánban, Irakban, hogy azok ott alacsonyabb rendűek, az ő életük kevesebbet ér mi a minek (de neked mint nagy Izraelt védőnek tudnod kellene, hogy a nácikat is pont ugyanez motiválta, és ezért irtották ki a zsidókat, akik szerintük alacsonyabb rendűek voltak).

Ha funkcionális analfabéta vagy, arról nem tehetek. Hányszor ismételjem meg, hogy a gyilkosságot elítélem, és egyáltalán nem mentegetem? Hányszor írjam le, hogy a gyilkos kiadatását nem támogattam?
Ugyanakkor azt a vérpopulista és vérdemagógiát sem támogatom, amit te folytatsz itt az azeri nép ellen!
Ha Orbánnal és a politikájával van bajod, akkor a valós és jogos dolgokat kritizáld (bőven van mit bírálni rajta) és ne pedig egy másik népet fikázz, értetted? Fel tudod fogni azt amit írtam? Vagy annyira szemellenzősen nézed a világot, hogy meg sem érted amit írok?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 09:04:22

@fehérfarkas: próbáld ugyanezt a típusú kritikát előadni Iránban vagy Észak-Koreában. Sőt, akár Kínában. Cohen már nem élne, vagy ha igen, a börtönből csempészné ki a forgatókönyveit. :D

Na, ez a kibaszott nagy különbség a „hanyatló nyugat” és a „keleti szél” országai között. Tényleg nem értem, na ne haragudj, miért nem tudod ezeket a dolgokat végiggondolni saját magad!

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 09:06:38

@fehérfarkas: Ember, hol az a kibaszott kettős mérce?!!

Hát nem azt reszelem már x hozzászólás óta, mennyire eltélem az USA, Izrael stb. ún. fejlett demokráciák bűntetteit IS?!!!

fehérfarkas 2013.07.01. 09:25:17

@kesztió: "Attól, hogy felháborító, amit Izrael csinál a Gáza-övezetben illetve az USA Gunatánamóval vagy a Snowden-üggyel, kibaszottul nem látom be, miért kellene Azerbajdzsántól lenyelni a hazafias tettnek csúfolt brutális gyilkosságok sorozatát – és főleg ezek hatósági támogatását."

Azért olyan brutális gyilkosságok sorozatára példát nem tudsz mondani.
Ez a gyilkosság nem sorozat, hanem egy darab gyilkosság. A sorozat az volt, amikor az örmények a 90-es években elfoglalták Hegyi Karabahot és a lakosságot, civileket, nőket, gyermekeket, öregeket lemészárolták. Na, az sorozatban elkövetett gyilkosság volt.
Ramil Szafarov 1 darab embert ölt meg. Bűnét elismerte, nem tagadta sem a rendőrségi kihallgatáson, sem a bíróságon. A börtönben is végig jó magaviseletet tanúsított. Nem állt be a drogcsempész és más alvilági bűnözők társaságába, ahogyan az az elítéltek 80%-val történni szokott. Ehelyett inkább magyar írók műveit fordította le azeri nyelvre, hogy az azeri nép is megismerkedjen magyar írókkal és a magyar irodalommal.
A gyilkosság pedig nem úgy történt, ahogy a magyar média leadta. Nem álmában ölte meg brutálisan fejszével az áldozatát. Valóban baltával ölte meg. De nem álmában. A bírósági jegyzőkönyvekben sincs ez benne. Ezt a média találta ki, hogy eladhatóbb legyen a sztori.
Egyébként pedig akarva sem tudta volna álmában megölni, amikor másik szobában voltak elszállásolva, és a szobaajtók számkódosak voltak. Szafarovot az örmények engedték be a szobájukba, és ott egy heves vita alakult ki, és indulatból ölte meg Szafarov az örmény katonát. Itt jön képbe az a tény, hogy Ramil Szafarov milyen családból származott: olyanból, akiknek a családját az örmények lemészárolták Hegyi Karabah elfoglalásakor, és ezért állt be bosszúból az azeri hadseregbe, hogy örmények ellen harcolhasson. A jegyzőkönyvek szerint az örmény áldozat és társa olyan dolgokat mondtak az azeriekről és Hegyi Karabahhal kapcsolatban, ami miatt Ramil Szafarov agyát elöntötte a vér, és indulatból cselekedett. Gyilkolt. Tettét utána felfogta. Nem próbált meg menekülni. Nem próbálta meg letagadni. Nem próbálta meg az ügyvédei tanácsai ellenére sem mentális állapotra hivatkozni (mondván nem beszámítható). Végig józannak vallotta magát, aki tettének következményével tisztában volt.
Én személyesen ismerek olyat, aki ott volt a tárgyalásán, és a jegyzőkönyveket is olvasta. És ezek a jegyzőkönyvek a sajtó számára sem voltak titkosak. Bármelyik újságíró utánanézhetett volna, mik is hangzottak el a tárgyaláson.
A gyilkosságot ez nem tette volna meg nem történté. A gyilkost sem mentette volna fel a bűne alól. Csak éppen a helyén kezelte volna, és nem pedig egy népet mocskolt volna be. Arról nem is beszélve, hogy Ramil Szafarov ügye a magyar médiát addig nem is érdekelte, amíg Orbán ki nem adta Azerbajdzsánnak, pedig 8 éven keresztül itt ült egy pesti börtönben.

fehérfarkas 2013.07.01. 09:41:07

@kesztió: "próbáld ugyanezt a típusú kritikát előadni Iránban vagy Észak-Koreában. Sőt, akár Kínában. Cohen már nem élne, vagy ha igen, a börtönből csempészné ki a forgatókönyveit. :D
Na, ez a kibaszott nagy különbség a „hanyatló nyugat” és a „keleti szél” országai között. Tényleg nem értem, na ne haragudj, miért nem tudod ezeket a dolgokat végiggondolni saját magad!"

Látom te is azok közé tartozol, akik Iránt egybemossák Észak-Koreával.
Szerintem menj el személyesen Iránba, és rá fogsz jönni, hogy a nyugati média hazugságai mennyire alaptalanok róla. Csupán az Irán elleni propaganda, hogy az Irán elleni szankciókat erkölcsileg eladhassák a nyugati lakosságnak, és a tervezett iráni megtámadást is erkölcsileg jogosnak adhassák be a nyugati lakosság számára.
Persze Irán nem egy skandináv típusú demokrácia. Ahogy a nyugat által az ázsiai demokrácia mintaállamának tartott Szingapúr sem az. Szingapúrt Ázsia mintademokráciájának tartja a nyugat, miközben ott nincsen sajtószabadság, az ellenzéki képviselőket bebörtönözhetik, ha a nemzetközi sajtóban az országról vagy a kormányról negatívat mernek nyilatkozni. Ehhez képet az iráni kormány és ellenzék között hatalmas szócsaták mennek oda-vissza. Tavaly év elején (a választások után 1 hónapon belül) az új parlament az elnök (Ahmadinezsád) ellen egyből bizalmatlansági indítvánnyal kezdte a működését. De Szingapúr a demokrácia és Irán a diktatúra.

Egyébként ha már Iránt említetted: Irán szövetségese a keresztény Örményország, és pont Azerbajdzsánnal a másik shíita országgal van rossz viszonyban.
De azt is elárulom, hogy habár a nyugat Iránt sok sok éve szankciózza (tavaly óta szigorított szankciókkal), azért Németország, Franciaország és Olaszország továbbra is partnere Iránnak, és a fű alatt megpróbálják kijátszani a szankciókat. Ázsiában pedig Dél-Korea, India, Kína, Oroszország és Japán Iránnak fontos gazdasági partnerei. Az USA szankcióját sok ország csak kényszerből tartja be, és ahol lehet, ott kijátszák.

Észak-Korea teljesen más eset. És az, hogy te egybemosod Azerbajdzsánt, Iránt és Észak-Koreát egymással csupán téged, és a tudatlanságodat minősíti.

fehérfarkas 2013.07.01. 09:52:13

@kesztió: "Na, ez a kibaszott nagy különbség a „hanyatló nyugat” és a „keleti szél” országai között. Tényleg nem értem, na ne haragudj, miért nem tudod ezeket a dolgokat végiggondolni saját magad!"

Ja, és még valami: a Nyugatot nem kell bemutatnod számomra. 2 nyugati országban is éltem egy darabig. Európát pedig K-Ny irányban a Fekete-tengertől Velszig; É-D irányban Athéntől Varsóig bejártam.
Ráadásul én egyetlen egyszer sem fikáztam a nyugatot, míg te a keleti országokat folyton csak fikázod.
Sőt, ha más blogokat elolvasol, akkor láthatod, hogy az orbáni politikával és EU/Németország ellenességgel szemben pont az EU és Németország mellett érvelek.
Csakhát az elvakultságod, szemellenződ miatt egyből nyugatellenesnek kiáltod ki azt, aki nem fikázza a keleti országokat hozzád hasonlóan.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.01. 10:00:59

@fehérfarkas: Ok, ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy Hitlert csak a nyugat hazug propagandája festi le ördögként, valójában érzékeny lelkű állatszerető volt (imádta a kutyáját).

Részemről akkor ennyi, én itt befejeztem.

fehérfarkas 2013.07.01. 11:30:54

@kesztió: "Ok, ennyi erővel azt is írhattad volna, hogy Hitlert csak a nyugat hazug propagandája festi le ördögként, valójában érzékeny lelkű állatszerető volt (imádta a kutyáját).
Részemről akkor ennyi, én itt befejeztem."

Nem ezt írtam, és nem kell félremagyarázni. Te tényleg ennyire nem tudod, hogy mi történik az USÁ-n és az EU-n kívül?
Azért nem Európát írok, mert Örményország és Azerbajdzsán is földrajzilag Európa részei (annak keleti határai a Kaukázusban) és tagja az Európa Tanácsnak (Council of Europe) (nem keverendő össze az Európai Tanáccsal - European Council, ami az EU tagintézménye) és látszik a világnak már ezt a részét sem ismered. úgy osztod az észt, hogy még a saját kontinensedet sem ismered, de más népeket annál magabiztosabban gyalázol és fikázol.

A burkolt lenácizáson már meg sem lepődöm a burkolt leantiszemitázás után. Te tényleg ennyit tudsz? Az antiszemita és a náci kártyák cserélgetését érvek helyett?
Pont ez az, hogy Hitlert elítélem és tetteit nem relativizálom. De nem is keverem össze olyan országokkal, amelyek nem hasonlítanak a náci rezsimhez.
Ha szerinted Irán és Azerbajdzsán Észak-Korea meg a hitleri náci Németországhoz hasonlítható, akkor te veled nagyon nagy gáz van. Vagy a náci és az észak-koreai rezsimeket nem ismered, vagy pedig Azerbajdzsánt és Iránt.

fehérfarkas 2013.07.01. 12:45:32

@fehérfarkas:

ehhez kiegészítésül csupán annyit, hogy bár a magyar nyelvű wikipedia már Ázsiához számítja Azerbajdzsánt, de az angol nyelvű wiki ugyanúgy Európához, ahogyan rengeteg hivatalos földrajzkönyv is. Ugyanis a Kaukázusig tart Európa és nem ér véget Ukrajna keleti határánál. Még akkor sem, ha a magyar nyelvű wiki szerzői földrajzilag kicsit tudatlanok is (már megint olyan wiki cikk, ahol sokkal jobb lett volna, ha csak simán egy az egyben lefordítják az angol változatot, mert a magyar változat nem csak hiányos, hanem pontatlan is). Nem kellene Európa 10,180,000 km2 földrajzi területét csökkenteni, és a kaukázusi országokat csak azért Ázsiához sorolni, mert politikailag nem nyugati liberális demokráciák, és vallásilag nem római katolikus keresztény (azért így fogalmazok, mert a magyar wiki a keleti keresztény Örményországot is Ázsiához sorolja, pedig az is Európa része). Ennyi erővel Boszniát és Albániát is átrakhatnánk valamelyik másik kontinensre.
Ezt le kellett írnom, mert nagyon sok hozzászóló nemcsak azt sem tudja mi is Azerbajdzsán és hogyan is élnek ott az emberek, hanem abban is sötétség van sokak agyában, hogy az még Európa része (viszont a vele szomszédos Irán már nem).

Persze a valós tények jó sok hozzászólót nem zavarnak, hogy baltásgyilkosozzanak, lebaltásgyilkosozzák az azerieket. Akkor ezek alapján az osztrákok kislányokat pincébe zárók és megerőszakolók? A belgák meg embereket feldarabolók? Az amcsik pedig a fél iskolát lelövöldöző tinik országa? A németekről ezek után meg már nem is merek beszélni :D :D :D

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 13:53:01

@fehérfarkas: picsatársadalom címszó alatt foglalkoztam ezzel -amiben Sasha Barom a picsaember, aki picsatársadalom picsaembereit picsának ábrázolja
viszont nálunk, aki az usákokra [bezzegamerikaiakra vagy bárki bezzegisztánira] bármi rosszat is merészelne szólni, azt a jógyerekek tolólappal gyorsan beletolják a jobbik-masszába

fehérfarkas 2013.07.01. 15:05:26

@magyar-magyar szótár:
A Diktátor az nagyon jó film volt :)
Persze ehhez ismerni kell a közelmúlt globálpolitikai eseményeit, hogy az ember értse, hogy melyik szereplő mikor mit és kit figuráz ki, és melyik országra utal éppen.

A Boratban az a szép, hogy nagyon sok ember tényleg elhitte, hogy Kazakhsztán olyan mint a filmben - pedig a valóságban a kazakhsztáni jeleneteket Romániában vették fel :)
Abban a Romániában, ami a film megjelenése után 1 évvel csatlakozott az EU-hoz.
A feliratok, táblák orosz cirill betűkkel voltak, a nyelvek pedig héber, örmény, orosz és különböző szlváv nyelvek voltak, és egyetlen kazakh nyelvű mondat sem hangzott el a filmben.
Kazakhsztán egyébként panaszt is emelt a film miatt, hogy hamis színben állítja be az országot, de erre az egész nyugati média magasról x@rt.
A film önmagában nem volt rossz, inkább közepesnek mondanám (a Diktátor 1000x jobb).
Viszont a nyugati médiakampány elhitette az emberekkel, hogy valóban Kazakhsztánban játszódnak a film bizonyos részei, és Kazakhsztán meg a többi -sztán ország, meg úgy általában azok az országok ott keleten mind olyanok, és az ottani emberek is mind olyanok (nőgyűlölők, antiszemiták, cigánygyűlölők), mint a filmben lehet látni.
Azt nem sok helyen láttam feltenni a kérdést, hogy ha tényleg olyanok mint a film bemutatja, akkor ez miért nem arra az országra vonatkozik, ahol ténylegesen felvették a jeleneteket?

magyar-magyar szótár 2013.07.01. 17:04:22

@fehérfarkas: Egész társadalmak nem értik Sasha barom Cohen humorát és művészetét, de én könnyen-gyorsan segíthetnék ezen, a filmtervemhez csak egy magyar szponzort kéne találni, aki 10-20 millió Ft-tal megtámogatná a treatmentem megírását, amit aztán a Sundance Fundation-nek nyújtanék be. Neoklasszicista eszközökkel dolgozó hyperminimálköltségvetésű film lenne -persze Sasha főszereplésével, a Sztanyiszlavszkij-módszer folyamatos igénybevétele mellett.
17.: Sasha tankol a benzinkútnál és 4-5 liter izocukrot is belenyom neki a benzinkutas, bónusz.
43.. Megkérdezi a séf Sashát, véresen kéri-e a szteaket, persze igen, jól pofántörölné tehát pizzalapáttal.
71.: A Bermudákra vált jegyet Sasha, be is rendeznek neki szépen mindent a repülőtéren, Izmirben száll le a gépe, ahol azonnal török börtönbe vetik kurd lázadó politikaiak közé.
98.: Szépen megtermett fickó ez a Sasha - kínai fekáliaszállító dzsunkákról lapátoltanám vele a nemes barna iszapot három hónapig rizsföldek mellékén ó-han népviseletbe öltöztetve .
107-315.: Kazahsztáni jelenetekről persze nem is beszélve.

Én jóljárnék anyagilag, Sasha pedig jelentőset fejlődne világnézetében.
Pl egészen más 32 egészségesfoggal nevetni a világra, mint nyolc-és féllel.

Olyan fasza műfogsort csináltatnék magamnak többek között, mint a Bede Márton és így az én világnézetem is jelentőset fejlődhetne.

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 19:22:59

@fehérfarkas:

többféleképpen határozzák meg Európa határát, van olyan meghatározás mely szerint Azerbajdzsán és Grúzia még részben Európa, mondjuk Örményországgal kapcsolatban (földrajzi értelemben) nem hallottam ilyet kulturális ételemben azonban jó jelölt.

calabria007 (törölt) 2013.07.01. 19:28:58

@fehérfarkas:

tegnapi filmélményem, lehet, hogy neked is fog tetszeni (úgy tudom nagy Törökország rajongó vagy:) )

Ottoman Empire Documentary
www.youtube.com/watch?v=ZfX-w-EN8sA

fehérfarkas 2013.07.01. 19:46:09

@calabria007:
Tegnapi?
Én tegnap este néztem meg a 3/4-ét (II. Mahmutig) :)
Még a végén azt hiszik összejátszunk, hogy pont ugyanazon a napon nézzük meg ugyanazt a doksifilmet :)

magyar-magyar szótár 2013.07.02. 05:35:32

@fehérfarkas: Síkbolygón nem ismernek átmeneteket. Pl Síkbolygó lakói szerint a náci szinonimje a fasdiszta és így aztán a derék civilek teljesen elcsodálkoznak, amikor a náciellens törvényeik alól a fasiszták rendre kibújnak (ugye a fasiszta és a náci között pl magyar viszonylatban pompás különbség mutatható ki, hiszen a magyar fasiszta a fricceket is útálta, két zsidózás közt egy kis svábozással/hígmagyarozással pihent...

Tényleg, ez az egyik Sasha barom Cohen kamerája elé való cucc, a magyar antifa, ugy vannak a német antifák, akik a fizikaipiacon pl egy 6666 főből összeverődött náci horda ellen szállnak aszfaltra mintegy 4517-en... Így aztán persze a magyar halaójóoldali is annyira szeretne antifa lenni, mint pl buzibarát és a jóviselkedés egyik ismérve a megfelelő antifa-ság, csak ugye van egy kis bibi, hogy FÁ-k még csakcsak, de nácik csak akkor, ha meghívják őket a magyarfák valami fasza kis Vár-béli bulira a "hősök" tiszteletére. Így aztán lényegében NZ-tlan pusztán kéttucat német parasztsapkás leibl-ös Martens-nakkkkancsos magyarFÁ -nak pózol szegény magyar antifa, meg ordéjj bebaszva mint egy barcsmiklós, nagyigaságokat... Minhogyha a Nagyvenyimi JegesmedveVadász szöveccséget látnám a Másfélcsöccsű kocsmában hejjehujjogni, hogy mostasztán leszámónak a véresszájú jegesmacikkal!

2013.07.03. 09:13:21

Twitter
Deutsch Tamás ‏@dajcstomi Jún 29

Horn Gyula: egy másik narratíva - és szerintem ez a valóságnak megfelelő, nem a schmidtmáriai

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása