Az elkúrás visszatér

Caracalla I 2011.11.28. 07:14

Ha megpróbáljuk néhány lépés távolságból szemlélni a kormány politikáját, elszakadva a napi indulatoktól és a hírektől, egészen vegyes, összességében azonban nem pozitív képet kapunk. Miközben az előző nyolc év elkúrásának fő eleme a nemcselekvés, illetve a verbális cselekvés volt, a meglévő helyzetekre való nem adekvát reagálás, a megúszásra való próbálkozás volt a jellemző, a Fidesz egészen máshogy lép az elkúrás útjára.

Több területen egészen konkrétan a lehetőségekhez képest nem muzsikál rosszul a kormány. Most nem ezekről szeretnék írni, mert a kétharmados felhatalmazás birtokában minden területen nyitott a korábbinál szélesebb kormányzati cselekvésre az út.

Mielőtt rátérnék a gazdaságpolitikára, beszéljünk talán a napokban talán kevésbé túlfűtött oktatáspolitikáról, mert gyakorlatilag ugyanaz a minta ismétlődik. Az oktatáspolitikát valamiképpen sikerült Orbán Viktornak egy inkompetens, valódi iskolát vélhetően évek óta nem látott emberre bíznia, aki kétségbeesetten próbálja a saját hülyeségeit - meglévő mintákra való támaszkodás nélkül, és különösen a jelenlegi helyzet figyelembe vétele nélkül - erőltetni. Ennek az eredménye csak az lehet, hogy a többnyire ma sem jól működő, de bizonyos intézményekben azért nyomokban eredményt felmutató közoktatás teljesen egyenlősített, egyenlően szar lesz. De legalább több idejét rabolja el a gyermekeknek. Miközben – és ez jelzi igazán az elkúrás mértékét – a KDNP-ben ugyan nem, de a Fideszben megvan a szükséges kompetencia, párton belül, csak nem hajlandóak használni.

A minta részben ugyanez, de még durvább a gazdaság területén. Különösebben nem kell gondolom magyarázni, hogy a gazdaság az a terület, amely nagyon sok mindent kompenzálhat egy politikai erő teljesítményének megítélésekor, ám a legritkábban sikerül túlélnie egy rossz gazdaságpolitikát, bármilyen jól is teljesítsen más területeken.

Valahogyan sikerült egy olyan gazdasági és pénzügyminisztert találnia a Fidesznek Orbán vezetésével, aki nemhogy az alap aritmetikai műveletekben mutat zavaró hiányosságot, de mindezt tévképzetekben való bolyongással és összeesküvés-elméletek felállításával igyekszik pótolni. Hogy mire gondolok?

Matolcsy György a valaha volt legbonyolultabb adórendszert teremti meg. Az EVA kivezetése mellett a többkulcsos, többsávos szja, számtalan kisadó (chips, hipermaket, telekom, stb.) bevezetésével nemcsak az adóterhelést növeli, de az adminisztrációs terheket is. Ez egyébként ellentétes nemcsak az ország érdekeivel, de az EU deklarált céljaival és a józan ésszel is. Matolcsy György vezetésével a kormány igyekszik szisztematikusan minden lehetséges pénzre rátenni a kezét, és azt bevonni az állami redisztribúcióba. A nyugdíjvagyon elkommunizálása és végső soron a végtörlesztés is erről szól.

Matolcsy György vezetésével a kormány nem csökkentette a kiadásokat, valamint sem a korrupció elleni küzdelem, sem az elszámoltatás tekintetében nem mutatott fel eredményeket. Matolcsy György vezetésével a kormány nem látja, hogy mi folyik jelenleg a világgazdaságban. Azt sem látja, hogy egy tíz évre kölcsönt adó hitelezőt nem nyugtat meg, ha a jövő évben – minden lehetséges tartaléka felélésével – még valahogy fizetni látszik tudni az adósa. Ilyenkor nem feltétlen szeretne további kölcsönöket nyújtani a számára, maximum komoly kockázati felár mellett.

Matolcsy György megszorításai – amit nem hajlandó így hívni, hátha a szómágia segít, vajh hol láttuk ezt már – szokás szerint kizárólag a gazdaságot és a keresőképeseket sújtják. Matolcsy György és a kormány nem képesek több évre gondolkodni, csak a majd minden jobb lesz, ha beindul a növekedés mantráját ismételgetik. Egyébként a következő évekre látható növekedést vízionálni kicsit talán indokolatlanul bátornak látszik, hiszen éppen csak legfőbb külpiacaink pénze készül összeomlani.

Matolcsy Györggyel már nem is az a legnagyobb probléma, hogy baloldali, szocialista gazdaságpolitikát folytat (bár egy magát konzervatívnak mondó kormánytól ez egyértelműen csalódás), hanem hogy azt is elkúrta.

Több kormányzati nyilatkozatban megjelent, hogy nem értik, miért minősítette le az országot, vagy készült erre több minősítő szervezet. Nyilván dehogynem értik, csak nem akarják bevallani. Ezek a jelzések olyanok, mint a piros lámpa a gyalogátkelőn; bár lehet, hogy még nem indult meg a forgalom, de erre tovább menni nem biztonságos. Ha azonban valaki pénzt akar kölcsönkérni, akkor a hitelező elvárásainak kell megfelelnie, akár igazságosnak véli azokat, akár nem. A másik lehetőség, hogy az ember nem vesz fel hitelt, ebben az esetben nagyjából azt csinálhat, amit akar.

A kormány azonban mindkettőt szeretné. Ideje volna azonban belátnia Orbán Viktornak azt, hogy ha nem löki a busz alá Matolcsyt, akkor hamarosan saját magát találhatja ott, elvégre minden tettéért és mulasztásáért ő maga is személyes felelősséget visel Isten, Haza és a választópolgárok előtt, hiszen ő választotta ki erre a pozícióra.

Átfogalmazom: ha az embernek elkezd üszkösödni a jobbkeze, ideje amputálni. 

(A félreértések elkerülése végett a poszt szokás szerint a szerző véleményét tükrözi, és nem a Konzervatórium közösségének állásfoglalása.)

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr483412775

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Ez a harc lesz a végső" - egy gazdasági szabadságharc margójára 2011.11.28. 11:14:47

Hogy pontosan milyen mértékű kárt okoz az elmúlt időszak unortodoxiája és a csatolt forradalmi retorika, az ma még a leminősítés ellenére sem sejthető. Hogy a cseszegetett bankok, befektetői körök, a folyamatos beszólásoktól, vagánykodástól f...

Trackback: Orbán Viktor és a Magyar Tenger kalózai 2011.11.28. 10:45:58

Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt. *** A gyorsnaszád megtépázva ringatózott a Potomac folyó öblében. Hosszú, kacskaringós út vezetett ide a Fűzfői-öböl hajdan nitrogénes szagú kikötőjéből. Itt sze...

Trackback: Hogyan döntsük be a Zótépét? 2011.11.28. 10:32:42

Kérdezzük meg miniszterelnökként az újságírók előtt, hogy bedőlt-e már a bank!Pontosan úgy, ahogy az a poszt végén a videón 1:22-nél hallható. A felvétel annak az Orbán Viktor és Matolcsy György által összehívott konzultációnak az elején készült,...

Trackback: Néztünk, mint a vett malac 2011.11.28. 10:31:45

Leminősítették Magyarországot, méghozzá a bóvli kategóriába! Hogyan tálalták az ország leminősítését a nagy hazai hírportálok? Segítenek a ma délután készült nyitóoldali képek! Indítanám a sort a reggeli Index-címlappal, azért éppen ezzel, mert a fős...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.11.28. 10:30:47

Nemzetgazdasági miniszterünknek (pénzügyminiszter) soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.11.28. 10:30:15

Nemzetgazdasági miniszterünknek (pénzügyminiszter) soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, ...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2011.11.28. 10:29:52

Mihez ért Orbán Viktor tulajdonképpen? Europass sablonba feltöltött életrajzával hol és milyen állást pályázhatna meg ez a 49 éves férfi? Mihez ért a miniszterelnök a huszonnégy évvel ezelőtt szerzett diplomájával? Úgy értem, szép dolog az, ha valaki ...

Trackback: Apolitikus ember nem létezik 2011.11.28. 09:44:30

Ha nem érdekel a politika, idióta vagy. Elmagyarázom....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.11.28. 12:32:20

"Matolcsy Györggyel már nem is az a legnagyobb probléma, hogy baloldali, szocialista gazdaságpolitikát folytat (bár egy magát konzervatívnak mondó kormánytól ez egyértelműen csalódás), hanem hogy azt is elkúrta."

Ezt lehetne bővebben? Az egyetlen dolog amit csináltak, az az, hogy az alsóbb osztályok terhére (szenvedj, szegény) nagy adócsökkentés hajtottak végre a 300 rugó felett keresőknek. Ez sok minden, csak nem baloldali.

A gazdaságpolitikájának maradék része, 99%-a, se nem jobb-, se nem baloldali, hanem fekete mágiába oltott ámokfutás:
- A növekedést szajkózza, de minden lépése növekedésellenes
- A piacról akarja finanszírozni magát, de mást se csinál másfél éve, csak harcol a piaci bizalom elvesztéséért, az ország hitelességének tönkretételéért
- Belső fogyasztásról hadovál, miközben adók sokaságával, világrekord ÁFA-val nyomja el a fogyasztást.
- Adósságcsökkentésről énekel, de radikálisan növeli az ország nettó adósságát
- Függetlenségről gagyog, miközben a gyengülő forinton és gazdaságon keresztül függőbbé, sőt kiszolgáltatottabbá teszi az országot
- Hirdeti, hogy IMF nem nem soha, aztán két nappal később mégis IMF
- Stb., nem folytatom, van még bőven.

A teljesen komoly, őszinte, átélt, paranoia és világösszeesküvés-elméletek már csak hab a tortán, bár kétségtelenül jól fog jönni amikor a bíróság előtt a beszámíthatatlanságra fog hivatkozni.

Xerxész az időszámításunk előtti V. században megostoroztatta a tengert, miután egy viharban elsüllyedtek a hajói. Már várom hogy Matolcsy/Orbán is megbüntesse a piacot, amiért az a szemét nem akar gyenge forintot venni.

2011.11.28. 12:32:31

@Lacdelo: "Kellett nekunk nemzeti szabadsagharcot folytatni."

Ez nem nemzeti szabadságharc. Azt a Jobbik vívja.

Fityisz egyszerűen köpönyegforgató, kétkulacsos, idenyalunk odanyalunk, mondunk ezt is azt is, aztán holnap az ellenkezőjét típusú politikát folytat. Ha egyszerűsíteni akarunk, szimpla szarkeverés, és egyetlen célja van, a párt , és holdudvar túlélése. A párt, ami már senem fiatal senem demokrata. Az egész egy totális identitászavar, és az ország kétharmada ezt a biankót írt alá.

ili810 2011.11.28. 12:33:15

@Szamiz67: Nincs itt semmi összekeverve. Igen 89-ben 22mrd dollár volt.Tény az is jócskán magas. Javítsunk egy kicsit 2010-ben 19.400 mrd éves bruttó hazai össztermék több mint 75%-a.

Az Antal idején elindult hatalmas privatizációk ellenére. Hogyan és milyen módon lettek kilopva, kiárulva az ország vagyona.

Cartman (ex Cartman) 2011.11.28. 12:33:17

@yotta:
1. Tisztázd már magadban, mit is jelent az, hogy "balos"! Ki a balos? Aki annak vallja magát, aki balos politikát folytat, vagy akinél sok régi kisz/mszmp káder ül a posztokon? Aztán vizsgáld meg ezen szempontok alapján a pártodat...

2. Matolcsi bénázásához hogy jön már megint (még mindig) a gyurcsány-féle? Meddig lesz ez még a "jobboldali" kormányoknak felmentés a saját elkúrásaik alól?

3. Bajnai meg pláne hogy jön ide? Nézz már utána, mit tett ő, és kormánya ebben az ügyben (ti. hiány, államadósság), amit még a te zsebdiktátorod is elismert(!)...

4. Hol áll most az államadósság? És hol van a manyup-vagyon? Miért nem csökkent legalább annyival az adósságunk, amennyi pénz a manyupban volt? És azt is magyarázd meg nekem, hogy hogy lehet ezért (is) gyurcsányt / bajnait / kádárt / vagymittudomén jánosvitézt hibáztatni!?

Nagyon kevés vagy te ehhez a vitához, ráadásul - vedd észre végre! - a védhetetlent véded (ezzel magadat is minősítve...).

Démonmac1 2011.11.28. 12:33:30

"@Démonmac1:

"Tegyük fel, hogy független vagy, mit csinálsz akkor, ki veszi meg az árudat?
Olaj illetve a nyersanyagfüggés ugyanúgy megmarad. "

CSakhogy a világon mindig a MÉRTÉK a lényeg! Mértékkel kellett volna csalni, lopni, hazudni, privatizálni, elköteleződni!
"
Magyarországra ez (Mérték) sosem volt jellemző, és sosem lesz.
Nomeg azt mondhatjuk, hogy a lopásban volt már gyakorlata az országnak, csak azt vitték tovább.

Lacdelo 2011.11.28. 12:33:49

@yotta:

Neked Bokrost kellene tamogatnod es raadnod a szavazatodat, hiszen a Bokros csomag vitte le az 1995-os 85%-os szintrol a magyar allamadossagot 60%-ra 1998-ban. A Fidesz meg szerencses volt, hogy 98-ban kormanyzott altalanos gazdasagi fellendules az EU-ban, raadasul vittek tovabb a Bokros csomagot kis kiigazitasokkal. Akkor meg csak az allami penzek kiszivatyuzasaval foglalkoztak, nem akartak gazdasagi szabadsagharcosok lenni.

tomwar 2011.11.28. 12:34:09

@Szamiz67: Ha ja...

Ebbol lehetne inkabb mazsolazni: akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

Gera 2011.11.28. 12:34:47

@yotta: Az nem hiány, hanem államadósság. Aki ezt keveri, az alapból hülye, de ettől most tekintsünk el nagyvonalúan.

Azt senki nem vitatja, hogy Gyurcsányék elkúrták, ezért zavartuk el őket a francba, azóta se tudtak felállni és ezekkel az emberekkel nem is fognak. 80% körüli államadósság még nem kezelhetetlen méretű. Orbánékat azzal bízta meg a nép, hogy kihúzzanak minket a szarból, nem azzal, hogy beletapossanak minket. Erre minden lehetőségük megvolt, de elkúrták. Ennek ahhoz semmi köze, hogy korábban ki és hogyan kúrta el. Ezt a másfél évet ők egyedül produkálták és az eredmény egyértelműen negatív.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.11.28. 12:36:15

@zum trucc: "alapfogalmakban sem igazodsz el, érdektelen butaságokat papolsz. "

Finoman cizellált érveid súlya alatt kénytelen vagyok meghajolni :-).

Szerencsére, Te ezt jobban tudod. Esedezve kérlek. Ne hagyj tudatlanságban. Akkor mi a racionális oka mélyrepülésünknek?

amergin 2011.11.28. 12:37:28

Hadd mondjam meg őszintén, nekem az eddigi kormányok közül a legrokonszenvesebb Bajnaié volt. Nála éreztem azt, hogy nem messiásnak képzeli magát, hanem annak fogja fel a politikát, ami: egy nagyon bonyolult, szakmai korrektséget és folyamatos odafigyelést igénylő koordinációs feladatot.

Mint mondjuk egy vegyi üzem, teszem azt, egy műtrágya-gyár igazgatását. Nem megváltásról, üdvözítésről, a Sátán hadai (fasiszták, kommunisták, utódpártiak, elődpártiak, stb.) elleni hadakozásról van szó, hanem arról, hogy megfelelően és jól vezessünk egy üzemet.
Ha a műtrágya-gyár jól működik, akkor abból prosperál mindenki, a dolgozók, a vevők, a vezetőség, a részvényesek, stb. - ha viszont valaki erőből, zsigerből, akaratból feszül neki a vezetés feladatának, a hibákat erénynek és eredménynek akarja feltüntetni - nos, olyankor szokott olyasmi történni, hogy az egyik tartálycsoportra rosszul figyelnek oda, kikerül a légtérbe több ezer liter erősen mérgező cianid gáz és meghalnak kb. 10.000-en. Köszönjük a nemzetileg elkötelezett, önfeláldozó vezetést.

A politikának a hibákat beismerő, akár a megsemmisüléssel felérő arcvesztést is felvállaló vezetésnek kellene lennie - nem a messiás feladata, hanem a vízvezeték-szerelőé, vagy a vegyi üzem igazgatójáé.

Egy tisztességes konzervatívnak hánynia illenék az önjelölt politikai messiásoktól. Országunk többsége viszont ilyen messiásra vágyik. Országunk többsége épp hogy nem konzervatív. Ez lesz a veszte.

GGG77 2011.11.28. 12:37:58

Baromi régóta üszkösödik az a jobb kar, úgyhogy az egész test, a fejjel együtt mehet a pics@ba.

yotta 2011.11.28. 12:38:28

@kuktabúvár:

A feje tetejére állítva látod a világot, vagy bedőlsz a komcsi agymosásnak! Ezt az országot valakik úgy vélték a rendszerváltáskor megváltoztatni, hogy az olcsó bérekre alapozva kívánták a nemzetközi viszonyok közé behelyezni.

Ennek isszuk a levét! CSakis és kizárólag!

Na, most ha azt mondom, hogy "valakik úgy vélték", akkor nagyon megengedő vagyok velük szemben és nem jövök elő az ismert üldözési mániával, az összeesküvés elmélettel: hogy tudniillik azok a valakik némi svájci bankszámla és a kölkük nyugati egyetemre való benyomása ellenértékekeént prédának lökték az országot a kapitalizmus örvénylésébe...

2011.11.28. 12:39:36

@yotta: "fideszpártiak"

Lehetnél inkább ország/nemzet párti. Az azt jelenti, hogy az ország érdekeit előbrevalónak tekinted, a saját -többszörösen bebizonyosodott- rossz döntésedhez való makacs, és eltökélt ragaszkodás helyett. A "fideszpárti"-akra ez hatványozottan igaz.

kuktabúvár 2011.11.28. 12:42:45

@yotta:
Bocsánat, te most új szempontokat hozol be az eddigi posztjaidhoz képest.
Maradjunk az előző állításodnál. Tehát jól értem, te úgy véled, hogy a hiány növekedésében a politikusok (és sleppjük, mondjuk max. 10000 ember) által ellopott összeg nagyobb részt tett ki, mint amennyit az ország 10millió-10000 állampolgárára ráköltött az állam?

2011.11.28. 12:44:11

@GGG77: "Baromi régóta üszkösödik az a jobb kar, úgyhogy az egész test, a fejjel együtt mehet a pics@ba."

:DDDDD Egyébként ott pont. :)

Karipapa01 2011.11.28. 12:44:51

@yotta: Az utóbbi időkben téged látott már orvos? Szerintem menj el, le van szarva az elvont étkezési utalvány, az egészség többet ér!

yotta 2011.11.28. 12:45:28

@Gera:

Orbánék (a továbbiakban "mi", mert mi rájuk szavaztunk) nem kúrtak el semmit, ellenben nem mértük fel helyesen azt az irtózatos visszahúzó erőt, amit az elzavart szocialista szavazótábor az első pillanattól kezdve produkál, illetve a leváltott szocialista hatalom erős nemzetközi beágyazottságát.

Nem köllene elfelejteni, hogy azok, akik ma a nyugati világban hatalomban vannak, azok anno 90 előtt rengeteget köszönhetnek annak, hogy ezt az országot gazdasáilag baksisért lerabolhatták.

Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom egy amerikába küldött SMS-el egy "ENTER" leütésével a haver be tudja dönteni például a maygar Forintot...

Lacdelo 2011.11.28. 12:50:03

@Jankove:

"Fityisz egyszerűen köpönyegforgató, kétkulacsos, idenyalunk odanyalunk, mondunk ezt is azt is, aztán holnap az ellenkezőjét típusú politikát folytat. Ha egyszerűsíteni akarunk, szimpla szarkeverés, és egyetlen célja van, a párt , és holdudvar túlélése. A párt, ami már senem fiatal senem demokrata. Az egész egy totális identitászavar, és az ország kétharmada ezt a biankót írt alá."

Ahogy irod, ez egy gerinctelen, ertekek nelkuli banda. :(
A Fidesz nagy mestere a populizmusnak, a szojateknak es a kommunikacionak (habar mar egyre kevesbe, mert ellenzekben konnyu ezt csinalni).
A Fidesz nem jott ra, hogy felelos kormanyzashoz nem eleg az eros kommunikacio, ahogy bolcs, nagytudasu baratunk @yotta: megirta "... az számít amit csinálsz, amit mondsz - az árulkodik! Fogod végre?".

A szaros bili elobb-utobb kiborul, hiaba tagadja a Fidesz a bili letezeset.

Démonmac1 2011.11.28. 12:52:12

"Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom egy amerikába küldött SMS-el egy "ENTER" leütésével a haver be tudja dönteni például a maygar Forintot... "

Miért pont amerikába? Moszkva nemjó? Ott is van pénz O:)

Lacdelo 2011.11.28. 12:53:29

@GGG77:

"Baromi régóta üszkösödik az a jobb kar, úgyhogy az egész test, a fejjel együtt mehet a pics@ba."

:DDD. Ennel jobban nem lehet megfogalmazni. :D

2011.11.28. 12:55:46

@Lacdelo: Sajnos így van. De mindíg marad egy örökös joker-adukártya amit be lehet dobni, és a fidesz előszeretettel szokta alkalmazni: "A szocialisták elloptak mindent, mimár csak a szart vettük át". Nos ez mentesít minden alól, és megmagyaráz mindent. A dolog szépséghibája, hogy még mindig senki nem ül sitten, és az úgynevezett elszámoltatás sem nagyon halad.

yotta 2011.11.28. 12:55:53

@maskep:

Bajnai, amellett hogy asszisztált ahhoz, hogy Gyurcsányék letagadják a válság hatásait, rossz eszközhöz nyúlt többek között azért, mert a stabilizáció jelentős központi áremeléseket (közüzemi díjak, áfa) foganatosított. Tehát ismét bevetésre került a régi szocialista recept: egyensúlyjavítás az infláció mesterséges fölpörgetésével, ami tulajdonképpen a szakadékba lökte az országot.

Szerinted miért ne ugrana meg a húszezermilliárd? Csodára vársz, vagy arra, hogy egyszerűen elveszik a jövedelmünk egy részét?

Ez én tanácsom számodra az, hogy mindazt, amit nekem javasolsz tanács gyanánt, előbb magadon próbáld ki.

eibmurb 2011.11.28. 12:59:20

Szerintem ez Orbán Viktornak és Fidesznek úgy kellett a leminősítés mint egy falat kenyér.
Miről is van szó? A Fidesz semmi másról nem szól szinte megalakulása mint hogy mindig legyen egy ellenség aki ellen küzdenie kell, aki ellen harcba hívhatók a szavazóik.

Most hogy a hazai politikai paletta számukra elkopott, a gazdaság állapota pedig finoman szólva sem arra halad amit ígértek/vártak, az "elmúltnyolcévezés" pedig már ciki, kellett egy új "cél".

Miért vagyunk sz@rban? Emberek mi mindent megpróbáltunk, mi jók vagyunk, mi sikeresek vagyunk, de mások ezt nem akarják, a külföld, a spekulánsok pikkelnek ránk. És hopp már meg is van a következő ellenségkép.

A HITHŰ (nem Te aki majd kikéred magadnak :-)), szóval a hithű, Magyar Nemzeten, Demokratán, HírTv-n szocializálódó, azon kívül semmit nem elfogadó szavazók már bekajálták a dolgot. Nem lennék meglepve, ha a következő közvélemény kutatások (biztos szavazók közötti) felmérései nagyobb Fidesz előnyt mutatnának mint az elmúlt időszak.

yotta 2011.11.28. 13:04:58

@Cartman (ex Cartman):

1. Tisztázva van, és nem látom azt az ellentmondást, amit bele óhajtasz magyarázni

2. Matolcsi bénázásához úgy jön a Gyurcsányé, hogy mindketten tudjuk, hogy sem Gyurcsány, sem MAtolcsy nem bénázik: Gyurcsány elmebeteg gonosz, MATolcsy pedig egy jóhiszemű hülye. Utóbbinak esélye sincs elkúró elkúrásit helyrehozni.

3. Bajnai meg pláne hogy jön ide? "Bajnai, amellett hogy asszisztált ahhoz, hogy Gyurcsányék letagadják a válság hatásait, rossz eszközhöz nyúlt többek között azért, mert a stabilizáció jelentős központi áremeléseket (közüzemi díjak, áfa) foganatosított. Tehát ismét bevetésre került a régi szocialista recept: egyensúlyjavítás az infláció mesterséges fölpörgetésével, ami tulajdonképpen a szakadékba lökte az országot.
Így jön ide...

4. Hol áll most az államadósság? És hol van a manyup-vagyon? Miért nem csökkent legalább annyival az adósságunk, amennyi pénz a manyupban volt? És azt is magyarázd meg nekem, hogy hogy lehet ezért (is) gyurcsányt / bajnait / kádárt / vagymittudomén jánosvitézt hibáztatni!?

Sem az államadósságot, sem Magyarországot nem lehet kiragadva szemlélni egyfelől a nemzetközi helyzettől másfelől az eddig felhalmozott irtózatos államadósságtól! Ember! Most nem egy kayaibrahimos mértékű visszamutogatásról van szó, ha nem húszezer milliárdról! Mikor fogod megérteni végre, hogy ez mindennek az alapja?

Lacdelo 2011.11.28. 13:07:16

@yotta:

Te nagyon naiv vagy. :D Te minden faszsagot beszopsz a Fidesztol? Van szamodra olyan, amit mar te se hinnel/hiszel el a Fidesznek? Ha van akkor kapaszkodjal bele ebbe a remenysugarba, akkor meg lehet szamodra remeny.

Egyebkent azert van ez az orszag szarban, mert az okos, szamito politikusaink konnyen megtudjak vezetni az ilyen felkegyelmueket, amilyen te vagy es erre epitik aktualis politikajukat.

Mi valasztok csak magunkat hibaztathatjuk, ezert elcseszett politikai elitert, mert bamban bevesszuk ezt a sok populista szart, amivel etetnek minket.

Ha valaki eszervekkel tenyszeruen politizal, kidolgozott politikai programmal, vilagos gazdasagpolitikaval es ertekrendek menten politizal az jo ha meg tudja ugrani az 5%-ot.

A magyar nepnek demagogia kell, hazugsag megszoritasok nelkuli reformok, parasztvakitas kell. Az MSZP ezzel nyert 2002-ben, 2006-ban, a Fidesz 2010-ben. Gyurcsany beismerte az igazsagot, rovidesen megbukott. Fidesz leszurte, hogy tovabb kell hazudni akkor hosszu ideig be lehet biztositani a hatalmat.

Amig mi magyar valasztok nem nezunk szembe sajat magunkkal es nem szavazunk felelosen, addig ne is varjuk a politikai elittol hogy maskepp kezeljenek minket.

yotta 2011.11.28. 13:09:16

@kuktabúvár:

"Lehetnél inkább ország/nemzet párti. Az azt jelenti, hogy az ország érdekeit előbrevalónak tekinted, a saját -többszörösen bebizonyosodott- rossz döntésedhez való makacs, és eltökélt ragaszkodás helyett. A "fideszpárti"-akra ez hatványozottan igaz."

45+4+8 évig hol bujtattad ezt a fene nagy éleslátást?

Bambano 2011.11.28. 13:17:51

"Több területen egészen konkrétan a lehetőségekhez képest nem muzsikál rosszul a kormány. ": így van, erre a "több területre" azt mondani, hogy rossz, eufémizmus lenne.

Gyakorlatilag a termőföld tulajdonlással kapcsolatos deregulációt kivéve nincs semmi, ami pozitív lenne a tevékenységében.

és ezzel a kijelentésemmel NEM lettem fletófan. mindkettőnek játszhatna valami szépet stohlbuci.

yotta 2011.11.28. 13:22:02

@Lacdelo: Te nagyon naiv vagy. :D Te minden faszsagot beszopsz a Fidesztol? Van szamodra olyan, amit mar te se hinnel/hiszel el a Fidesznek? Ha van akkor kapaszkodjal bele ebbe a remenysugarba, akkor meg lehet szamodra remeny.

Egyebkent azert van ez az orszag szarban, mert az okos, szamito politikusaink konnyen megtudjak vezetni az ilyen felkegyelmueket, amilyen te vagy es erre epitik aktualis politikajukat.

Mi valasztok csak magunkat hibaztathatjuk, ezert elcseszett politikai elitert, mert bamban bevesszuk ezt a sok populista szart, amivel etetnek minket.

Ha valaki eszervekkel tenyszeruen politizal, kidolgozott politikai programmal, vilagos gazdasagpolitikaval es ertekrendek menten politizal az jo ha meg tudja ugrani az 5%-ot.

A magyar nepnek demagogia kell, hazugsag megszoritasok nelkuli reformok, parasztvakitas kell. Az MSZP ezzel nyert 2002-ben, 2006-ban, a Fidesz 2010-ben. Gyurcsany beismerte az igazsagot, rovidesen megbukott. Fidesz leszurte, hogy tovabb kell hazudni akkor hosszu ideig be lehet biztositani a hatalmat.

Én magyar választó vagyok - tehát nem nemszavazó vadbarom, aki beszívja a balos agymosást, hogy nincs választható alternatíva: ezért szavaztam a Fideszre.

Sőt, azt is tudom, hogy a szocialista 45+4+8 hatalomban és közte eltöltött 4 év agymosás olyan irtózatos visszahúzó erő ebben az országban, amit érveléssel, szépszóval, bizonyítékokkal nem tudunk meg nem történtté tenni. Bizonyíték erre minden szavad.

Mi fideszszavazók nem várjuk a hatalomtól a dolgainkra megoldást, hanem hagyjuk, hogy kijelöljék számunkra kereteket, amelyen belül aztán a mi dolgunk saját életünk vezetése. (Ti persze szajkózzátok ezt a megváltó várást, hát várjátok !)

Demagógia csakis és kizárólag az MSZP szavazóknak kell - ezért szavaztak az MSZP-re!
Gyurcsány semmit sem ismert be, hanem a saját köreiben, saját köreinek a képébe vágta miután már képtelen volt többet ellopni az országtól és az éhes komcsi szájakat betömni, hogy elfogyott az ellopható. És azért bukott meg, mert ez kiszivárgott!

Namármost mit várjak olyan hozzászólótól, aki ezt az egyszerű tényt letagadva vágja a pofámba, mondván Gyurcsány bármit is beismert????

csoffadtkutya 2011.11.28. 13:22:07

@yotta: hol is tanult a mi Viktorunk? ... csak nem nyugaton? :D

yotta 2011.11.28. 13:23:26

@Lacdelo:

JAVÍTOK: (az előbbibe véletlenül visszamásoltalak)
Én magyar választó vagyok - tehát nem nemszavazó vadbarom, aki beszívja a balos agymosást, hogy nincs választható alternatíva: ezért szavaztam a Fideszre.

Sőt, azt is tudom, hogy a szocialista 45+4+8 hatalomban és közte eltöltött 4 év agymosás olyan irtózatos visszahúzó erő ebben az országban, amit érveléssel, szépszóval, bizonyítékokkal nem tudunk meg nem történtté tenni. Bizonyíték erre minden szavad.

Mi fideszszavazók nem várjuk a hatalomtól a dolgainkra megoldást, hanem hagyjuk, hogy kijelöljék számunkra kereteket, amelyen belül aztán a mi dolgunk saját életünk vezetése. (Ti persze szajkózzátok ezt a megváltó várást, hát várjátok !)

Demagógia csakis és kizárólag az MSZP szavazóknak kell - ezért szavaztak az MSZP-re!
Gyurcsány semmit sem ismert be, hanem a saját köreiben, saját köreinek a képébe vágta miután már képtelen volt többet ellopni az országtól és az éhes komcsi szájakat betömni, hogy elfogyott az ellopható. És azért bukott meg, mert ez kiszivárgott!

Namármost mit várjak olyan hozzászólótól, aki ezt az egyszerű tényt letagadva vágja a pofámba, mondván Gyurcsány bármit is beismert????

mialenyeg 2011.11.28. 13:31:35

Politizáljunk már egy kicsit kifinomultabban :)
Itt majdnem mindenkinek az az algoritmus forog az agyában, hogy 1: csekkold le a jelenlegi gazdasági helyzetet, 2: ha rossz, akkor szavazz az előző kormányra, goto 1.
Kicsit más: eléggé keverednek a jogos kritikák azokkal az idióta balos eszmékel, hogy "aki nem szegény az geci", "az az erkölcsileg jó, ha a szegény embert segítik", stb.
És ne éljünk ennyire a pillanatban. Ma reális esélye van annak például, hogy heteken belül csődbe megy Olaszország. Szegény Fidesznyikek az elmúlt nyóc évbe agyalták ki a jelenlegi dolgaikat, nem ehhez a mai szituációhoz. Nos, frusztráltak voltak és most nagyon rugalmatlanok: nem zsenik.
Szerintem kicsit el kéne már hogy váljon a szar a májtól a Fideszen belül.

kuktabúvár 2011.11.28. 13:34:21

@yotta:
Ezt mellélinkelted, nem én mondtam amit idézel.

maskep 2011.11.28. 13:37:14

@amergin: Mondjuk úgy: Az elmúlt huszon-egynéhány évben egyetlen miniszterelnök volt Magyarországon: Bajnai Gordon. Ő volt az egyetlen, aki azt csinálta, ami a dolga: Kormányozta az országot. Jól.

Mögötte pofozkodtak tovább a pártok, amibe nem folyt bele. Bár, mind külpolitikában, mind a pártpolitikában voltak olyan villanásai, amik megmutatták igazi politikusi (államférfiúi) erényeit is.

Igaz, Bajnai nagyszerű teljesítményéhez kellett egy válsághelyzet, valamint tizennégy kormányfőjelölt, akik mind visszautasították a megtisztelő felkérést. Ki azért, mert nevetségesnek tartotta, ki azért, mert nem tartotta magát elég erősnek, és ki azért, mert Orbán megzsarolta, hogy bárki is lesz a miniszterelnök, mindent megtesz, hogy kicsinálja.

El kéne jutnunk odáig, hogy nem csak akkor tudunk racionálisan kormányozni, mikor az összes irracionális lehetőséget, az öngyilkosságon kívül már kimerítettük...

kuktabúvár 2011.11.28. 13:40:18

@yotta:
"Talán nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom egy amerikába küldött SMS-el egy "ENTER" leütésével a haver be tudja dönteni például a maygar Forintot... "

Ez érdekes, amit írsz. Ha ez igaz, akkor ugyan így igaznak kell lennie a fordítottjának is. Ha valakinek hatalmában áll egy világszerte jegyzett valutapár árfolyam mozgását egyik irányba elbillenteni, annak szükségszerűen hatalmában kell állnia megtennie ezt a másik irányba is. Kérlek nevezd meg ezt a személyt, hogy legközelebb rá szavazhasson az ország. Ha van ilyen hatalom az országban, aki képes a mindenkori kormányok minden erőfeszítése ellenére saját céljai szerint irányítani a világgazdaságot, akkor értelmetlen ellene szavaznunk, válasszuk meg és kontrolláljuk őt!

sityak 2011.11.28. 13:44:06

@Nem Penny hajója: Tökéletesen egyetértek. Jönnek a kisebb-nagyobb "pálfordulók"...

2011.11.28. 13:44:31

@yotta: "Én magyar választó vagyok - tehát nem nemszavazó vadbarom, aki beszívja a balos agymosást, hogy nincs választható alternatíva: ezért szavaztam a Fideszre."

Te nem a balos, hanem a jobbos agymosást szoptad be. Ugyanaz vagy pepitában. Semmi racionális érved nincs a fidesz mellett, nem gondolkods, nem érzel, csak tolod amit a szádba adnak. Igazából magad sem tudod miért szavaztál, és miért fogsz 2072-ben is fideszre szavazni. Azért mert -jól fogalmaztál- fideszpárti vagy, ezt szoktad meg, itt akadt el a lemez, és ebből a zavart tudatállapotból nem fog tudni kimozdítani senki és semmi soha.

maskep 2011.11.28. 13:47:18

@yotta: Igen, én pont azt mondom, hogy meg fog ugrani a húszezer-milliárd. Annak ellenére, hogy már az a háromezer-milliárd is benne van, amit a jövendőbeli nyugdíjasoktól elloptak. Tőlem ugyan nem, de az én gyerekem-unokám is fogja nyögni azt, hogy az állam az aktuális befizetéséből pótolja azt a részt is, amit amúgy a magánnyugdíjpénztárak, az a háromezer-milliárd, no meg persze a további tőkebetétek és hozamok jelentettek. Volna.

Pont azt mondom, hogy a mostani bajokat most pont ugyanúgy a húszezer-milliárdra kened, ahogy 2014.-ben ennek a sokszorosát is még mindig ugyanerre fogod kenni, ellentétben szegény Orbánnal, aki ugye nem tudott csodát tenni, plusz kívül-belül mindenki összefogott ellene.

Szegény omnipotens tökös-mákos Orbán, hát bizony csúnyán elbántak vele az összeesküvők. Pedig ha ilyen könnyű elbánni vele, akkor miért kellett a gazdaság mellett még a szabadságunkat is elrontania? Mit adott cserébe a szabadságért és a nyugdíjunkért? Még nagyobb államadósságot, még drágább eurót?

Kíváncsi leszek, Budai Gyula mikor fogja följelenteni Orbánt és Matolcsyt Polt Péternél amiatt, hogy eltőzsdézték a zemberek pénzét és alkotm... izé, alaptörvény-ellenesen földagasztották az államadósságot!

sityak 2011.11.28. 13:47:28

@nemorino: Sajnos Martonyi sem alkalmas, még ha figyelemre méltóan mélységesen hallgat is az utóbbi időkben... A gazdasághoz is kellene értenie msot, a fidestből pedig nem lenne képes kompetens gárdát összeválasztani. /és van egy olyna érzésem, alig várja a jövő évet, hogy elvonulhasson./

fikulak 2011.11.28. 13:50:25

„Matolcsy Györggyel már nem is az a legnagyobb probléma, hogy baloldali, szocialista gazdaságpolitikát folytat (bár egy magát konzervatívnak mondó kormánytól ez egyértelműen csalódás)…”

Öööö, ezen a mondaton nagyon meglepődtem. A kedves szerző nem hallotta Orbánt az elmúlt cca. 10 évben megnyilatkozni. Segítek:
- minimálbér emelések (=könnyűipar kinyírása)
- 3 szoba
- 4 kerék
- gázáremelés
- 100 lépés megszavazása
- 14. havi nyugdíj
- 100 000-es minimálbér
- azonnali nagyarányú adócsökkentés
- stb.

Osztogatás, osztogatás hátán osztogatással.

„Ideje volna azonban belátnia Orbán Viktornak azt, hogy ha nem löki a busz alá Matolcsyt, akkor hamarosan saját magát találhatja ott, elvégre minden tettéért és mulasztásáért ő maga is személyes felelősséget visel..”

IMHO a fő felelősség Orbáné, Matolcsy nem egyedül ennyire ostoba, Orbán segít neki. Tehát, fogja kézen Matolcsyt és együtt ugorjanak a busz alá.

sityak 2011.11.28. 13:50:47

@yotta: Nos, akkor valóban azé a legnagyobb felelősség, aki ebben a helyzetben Matolcsyt választotta, nemde? Egy vezetőnek megfelelő munkatársakat kell választania, különben...itt az eredmény.

Adalberto Gellenzeeri 2011.11.28. 13:51:58

@yotta Kedves barátom! Dícséretes, hogy ebben a közegben megpróbálod állni a sarat és védeni a védhetetlent.Még számokkal, "adatokkal " is dobálózol. De ez egy kommunikációs tér, nem pedig lőtér. Egy tény, orbánka csúful kibaszott velünk. Lop, csal, hazudik. Te peniglen itt utolsó véredig vered magad ,teljesen hiába. csak még legalább öten majd megkérdik udvariasan , hogy jól vagy-e. Itt mindenki elmondja a véleményét, érvel. Így alakul a tisztes polgárok társadalmi véleménye. Ez egy folyamat. Ebbe próbálsz te beleerőlködni, hogy másképpen mondjam: szarni. De már azt sem tudsz. Úgy hogy menj ,pihenj, egyél, igyál, s közben küldj biztató sms-eket a gazdádnak.

kuktabúvár 2011.11.28. 13:52:47

@maskep:
"...az öngyilkosságon kívül..." belértve azt is! Lásd Teleki Pál...
Az utolsó miniszterelnök, aki öngyilkos lett, hogy ne kelljen hazudnia.

Manapság már nem is hazugságnak hívjuk, hanem szavazat maximalizálásnak, és politikusi erénynek számít, hívei ezért becsülik a politikust, lám milyen ügyesen megtévesztette az ellent, aki botor módon hitt neki.

Ezt a szöveget jobb és bal kézzel egyszerre gépeltem!

Kandeláber 2011.11.28. 13:55:44

@zum trucc: "Vissza kell hívni Bokrost és rendet csinál". Az a baj Magyarországon, hogy itt az emberek többsége nem akar felnőni, ellenben sokan hisznek a mesékben. Ilyen mese (monda, legenda, rege vagy amit akartok) volt mindentudó Bokros Lajos története. A Marx Károly után állítólag Panamában is diplomát szerző bajuszkirályról több mint tizenöt éve mesélik, hogy nélküle Magyarországon eljött volna a világvége, de ő egy szál karddal megküzdött a sárkánnyal, megfejtette a három találós kérdést, megmentette a királylányt, etc...
Akik ezt a faszt várják vissza, azok infantilis, gyermeteg lelkületű álmodozók,ők soha sem ébrednek fel a Csipkerózsika-álomból. Bokros maradjon csak Brüsszelben, mint képviselő, vagy adja vissza a mandátumát a JESZ-nek, és menjen el mondjuk felső-Voltába tanácsadónak, csak Magyarországot kímélje meg a jelenlététől és az ultraliberális szövegeitől. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a MASZOP többek között miatta bukta el a választásokat 198-ban.

maskep 2011.11.28. 13:57:08

@mialenyeg: Fidesz = Orbán Viktor.

Amúgy igazad van: Kádár is azzal tudta legitimálni a hatalmát, hogy folyamatosan nőtt a jólét Magyarországon. Ezért cserébe minden meg lett neki bocsájtva, egész addig, míg kitartott a kalács, ami betömte a pofánkat.

Orbán is erre játszott: Önkényuralom - jólétért. Korlátozva mindkettőt, persze. Ezért támadják erről az oldalról: Ő maga nyitotta ezt az egyetlen támadási felületet, mondván, hogy minden egyéb, amit bírálói kritizálnak, ennek van alárendelve.

Igaz, nem azoknak kéne automatikusan adni a bizalmat, akiknek mellet a legfőbb érv, hogy "bárki, csak ne ezek". De a Fidesz sem Orbánnal, sem Orbán nélkül nem lesz képes jó irányba kormányozni az országot középtávon. Viszont, nincs potenciális alternatívájuk (még), tehát - mint ahogy az MSZP-nek Gyurcsány után - nekik is találni kell majd egy Bajnai Gordont.

Ám nekik, akik egyértelműen és kizárólag Orbánra építettek, sokkal nehezebb lesz ezt mind meglépni, mind elfogadni és megemészteni, mint az MSZP-nek, aminek ebből a szempontból a hátránya volt az előnye: Nem Gyurcsányról vagy bárki másról szólt a pártjuk egyszemélyben.

Ez is indokolhatja a cserépszavazás bevezetését... :-)

yotta 2011.11.28. 14:03:20

@kuktabúvár:

Ne csinálj úgy mintha nem értenéd: az "enter" lenyomásával ha nyereséget realizál vele valaki, akkor a másik oldalon sorsszerű a veszteség! Aztán pedig annak az enternek nem kell közvetlenül bedöntenie a Forintot, elég, ha meglengeti, a többit majd elintézik a "piacok", a "befektetők", meg a minősítők, aztán kezdődik minden előlről, s nincs kormány, amely ekkora túlerővel szemben bármit is tehet...

yotta 2011.11.28. 14:08:23

@maskep: "Tőlem ugyan nem, de az én gyerekem-unokám is fogja nyögni azt, hogy az állam az aktuális befizetéséből pótolja azt a részt is, amit amúgy a magánnyugdíjpénztárak, az a háromezer-milliárd, no meg persze a további tőkebetétek és hozamok jelentettek. Volna."

Ha ennyire éleslátású vagy, az miért nem bökte a csőröd, hogy az a magánnyugdíjpénztári vagyon, ami most a "helyére" került, az az én pénzemből lopatott el azóta, hogy kitalálták, tudniillik az a lóvé, amit a manyup tagok megkaptak, folyamatosan hiányzott a közösből, ahhoz, hogy az aktuális nyugdíjakat fizetni tudják, ergo hitelt kellett felvenni, amit aztán nekem is fizetnem kellett...

maskep 2011.11.28. 14:15:39

@yotta: No látod, milyen sikeresen orvosolta Orbán a problémádat? Volt hárezer-milliárd - nincs háromezer-milliárd. Nem kell vele törődni, eltapsolták, oszt jónapot! Most is hiányzik a közösből, de legalább már nem böki senkinek a csőrét. Ami nincs, az nem bök...

2011.11.28. 14:38:13

@Démonmac1: "Tegyük fel, hogy független vagy, mit csinálsz akkor, ki veszi meg az árudat? Olaj illetve a nyersanyagfüggés ugyanúgy megmarad"

Persze, nyilván nem lehet hermetikusan lezárni az összes piacot, és belterjes kereskedelmet folytatni. De nem hinném, hogy odáig kell zülleszteni a dolgot, hogy magyarországnak kínai fokhagymára, és spanyol paprikára legyen szüksége, (stb.) ahogy az sem fér a fejembe, mi hasznunk volt a cukorgyárak lerombolásából (EU-sítás) és stratégiai fontosságú vállalatok, termelőüzemek idegen kézre adásáról, és napestig lehetne sorolni mivel vágtuk ki magunk alatt a fát. Szó szerint semmink nincs, függünk mindentől, és mindenkitől. Végülis mindegy, megtörtént, ezt visszacsinálni már nagyon nem lehet. Mi maradt? Egy ország az EU intenzív osztályának lélegeztetőgépén, egy hajszálra a végtől. Most mindenki azon imátkozik, reszket, hogy le ne kapcsoljanak a gépről.

Lacdelo 2011.11.28. 14:44:01

@yotta:

Nem latod, hogy lassan egyedul maradsz. Veded a vedhetetlent. Az erveid gyengek es nem tenyeken alapulnak. Nem latsz tovabb az orrodnal es ezt OV kihasznalja. A jobboldali ertelmiseg, OV mogul, most mar csak a plebejus maradt. Azok probaljak vedeni a vedhetetlent. :(

Ha a dolgok igy folytatodnak tovabb itt 1-2 ev mulva ehseglazadasok lesznek es akkor majd nem szeretnek fideszes szavazo lenni.

yotta 2011.11.28. 15:06:28

@Lacdelo:

Mi van? Milyen érveim gyengék? A húszezermilliárd? Az, hogy a szocialisták 4+8 évének köszönhetően szinte nulla többlettel érkeztünk az eleinte lehazudott 2008-as válságkezdethez? Az, hogy Bajnaiék az IMF diktálta 3% -os hiány miatt áttrükközték a kifizetéseket a 2010-es évre? Vagyis kőbe vésették a 3%-ot, ami valójában 5, de leginkább 7%-volt? Az, hogy a szocialista pénz és kapcsolati tőke olyan erős, hogy látványos "tisztogatással" sem tudjuk ezt a hatalmat letörni? Az, hogy az ellenoldal a kajaibrahimozás, orbánszölőzésen, demegszavaztákozással képtelen túltenni magát azon, hogy konyec, ezek gyönge érvek?

Aha... Hát akkor vár a DK!

yotta 2011.11.28. 15:11:58

@Lacdelo: "Nem latod, hogy lassan egyedul maradsz"

Nem, nem látom. Lásd II. kerület! Lásd a közvéleménykutatási adatokat! (Az igaz, hogy fogyunk, de ezt köszönd a mindent legyőző külső -belső gyűlölethadjáratnak(Klubrádió, Népszava (maerikai/magyar), ATV, NÉpszabadság, 168óra, ÉS...) a sulykolás mégsem marad úgy látszik eredménytelen. És kétségtelen, nem sikerül a nagyon nehéz helyzeten javítani.

Lacdelo 2011.11.28. 15:18:54

@yotta:

Ember razzad mar meg magad, meg ha nehez is!

Mit irtam korabban:

"A magyar nepnek demagogia kell, hazugsag megszoritasok nelkuli reformok, parasztvakitas kell. Az MSZP ezzel nyert 2002-ben, 2006-ban, a Fidesz 2010-ben. Gyurcsany beismerte az igazsagot, rovidesen megbukott. Fidesz leszurte, hogy tovabb kell hazudni akkor hosszu ideig be lehet biztositani a hatalmat."

A Fideszben a megujulas csiraja sincs meg, mig az MSZP megujulhat es a demagog osztogatos politikajat fel tudja adni, Gyurcsany megszoritasok, OV altal is meltatott Bajnai program, addig a Fidesz tovabb hazudozik es megszoritja a kisembereket a felso 10%-ek javara.

Egyebkent minden part jobb a Fidesznel, kiveve a Jobbik. Ennyire elcseszni az orszag gazdasagi es poilitikai megiteleset kulfoldon, csak a Jobbik tudna.

Lacdelo 2011.11.28. 15:24:23

@yotta:

A 2. keruletben tudtommal sok jomodu ember el, akik lehet hogy ki is raktak OV fenykepet a falra bekeretezve, miutan az SZJA-jukat lefelezte es meg tobb penzuk marad a kulfoldi nyaralasra, meg Gucci taskara karacsonykor.
A devizaalapu vegtorlesztes es az adokedvezmenyek is mind nekik kedveznek.

Kandeláber 2011.11.28. 15:42:42

@Lacdelo: "Az MSZP megújulhat és a demagóg osztogatós politikáját fel tudja adni". Ebben az esetben nem nyeri meg a választásokat. Helyesen mutattál rá, hogy a választóknak úgymond "demagógia" kell.
Véleményed szerint mikor nyert az utóbbi 21 évben Magyarországon olyan párt, amelyik nem pozitív ígéreteket hirdetett a programjában? Ilyen nem csak nálunk, hanem sehol ,a világon nincs, megszorítások hirdetésével csak veszíteni lehet. A választópolgárok többsége magasról le.arja a közgazdászokat (megjegyzem, sokszor teljes joggal), az ember ugyanis elsősorban érzelmi lény, és csak másodsorban veszi figyelembe a racionalitást.
Ezt már Amerikában réges-régen megtanulták, vajon miért jattol ezrekkel minden suttyófejű elnökjelölt, és miért ígérnek ott is tejjel-mézzel folyó kánaánt?
A választókat le lehet hülyézni, ezt azonban nem bocsátják meg.

kuktabúvár 2011.11.28. 15:50:25

@yotta:
Akkor ismét pontosítsunk. Azt írod, hogy
"... s nincs kormány, amely ekkora túlerővel szemben bármit is tehet..."
Ez alatt a mindenkori magyar kormányokat érted, vagy csak a Fidesz kormányt? Tehát már a szocik alatt is ezért minősítették le folyton Mao-t, és ők is tehetetlenek voltak a "a "piacok", a "befektetők", meg a minősítők" -kel szemben?
És az ír, a görög, az olasz és a portugál leminősítésért is ők okolhatók?
Úgy érted, hogy először volt a spekuláció, és aztán a rossz gazgaságpolitika, és nem fordítva, a megbuktatásra játszó spekulánsok döntötték be ezeket az országokat, nem pedig az történt, hogy a mindenkori gazdaságpolitikai hibákat használták ki nyerség termelésre, nyerészkedésre a spekulánsok?

Ezt is írod:
"az "enter" lenyomásával ha nyereséget realizál vele valaki, akkor a másik oldalon sorsszerű a veszteség"
Ez úgy hangzik, mintha az üzleti tranzakciók fele, mármint az a fele amin te, én, mi vesztünk, az nyerészkedés lenne.
Kérlek fejtsd ki, hogy melyik irányú nyereségek elitélendők, és melyek pártolandók?

yotta 2011.11.28. 16:23:25

@Lacdelo: "addig a Fidesz tovabb hazudozik"

Tessék sorold ezeket, ha hármat mondsz megemelem a kalapom! Hármat! Hármat, ami kiállja a kontrollálhatóság próbáját, tehát dokumentálhatóan elhangzott, illetve megfelel az értelmező szótár hazugság definíciójának!

Tehát rajta!

Lacdelo 2011.11.28. 16:32:04

@Kandeláber:

" Ilyen nem csak nálunk, hanem sehol ,a világon nincs, megszorítások hirdetésével csak veszíteni lehet."

Ez igy nem igaz teljesen. A logikad alapjan konzervativ, liberalis, balkozep partok sohasem nyerhetnenek valasztast es csak kommunista vagy jobboldali populista partok uralnak a politikai parkettat a vilagon.

Had adjak egy peldat. 2010-ben a Tory-k UK-ban pontosan megszoritasokat igertek es hogy rendbe rakjak a gazdasagot es a kampanyban sokkal radikalisabb megszoritasokkat igertek mint a Labour Party. Az osszes part Angliaban megszoritasokkal kampanyolt es a Tory es a Lib Dem nyert aki a legnagyobb megszoritast igerte.

yotta 2011.11.28. 16:33:21

@kuktabúvár: Na, kezdődik a szokásos balos agyatlan szőrszálhasogatás, mintha tanítanák valamely kommunikációs gyorstalpalón, hogyan a fehérről bebizonyítani, hogy fekete!

Nem érdekel az ír, az olasz és a faszom tudja melyik ország! Az érdekel, hogy itt mi van, ahonnan a fizetésem kapom, a nyugdíjam és ahol orvosom gyógyszerészem izél!

A mindenkori kormányokról akkor, amikor a hatalomban voltak megmondtam a véleményem, most az Orbán kormány van, meg van a bukott Gyurcsány, meg a bukott Medgyessy, meg a komcsi múlt és a húszezer milliárdos adósság és van egy jelenlegi kormány, amely mindezzel küszködik, tetejében itt a nyomasztó válság is.

Az "enter" lenyomásával azonosítható mondókámnak az volt a lényege, hogy nincs olyan, hogy piac, nincs olyan, hogy befektető, ellenben van spekuláció és spekuláns és van a mérhetetlen kapzsiság, ami ezt az egész világot irányítja és előbbiek csak akkor nyernek, ha ehhez a játszmához kénytelen - kelletlen csatlakozó valódi befektető csatlakozik, akkor ő csak vesztes lehet. Az egész persze makró szinten értendő, hiszen lokális nyereségek realizálhatók!

yotta 2011.11.28. 16:40:41

@Lacdelo:

Honnan a bús picsából tudod, hogy a második kerületi jómódú szavazott pont a Fideszre? Honnan? Miért nem a szegények? Én például úgy tudom, hogy a második kerületet zömmel szegények lakják és azok a jómódúak, akik a komcsi időkben elkummantott vagyonnal a státusszimbólumnak számító Rószadombra száműzettek és na ők azok, akik soha nem mentek el szavazni.

Ilyenkor mi van?

Aki pedig mással nem tudja a végtörlesztést vegzálni csak avval, hogy az a jómódúaknak kedvez lesszíves magába szállva azt a rohadt nagy irigységet kiűzni magából! Persze jó az oszd meg és uralkodj elv is, csak nehogy az végezze emiatt a kendeláberen, aki a másikat kívánta oda...

kuktabúvár 2011.11.28. 16:42:22

@yotta:
Ha az okok logikus keresését érted agyatlan szőrszálhasogatás alatt, akkor sajnos nincs értelme tovább a beszélgetésünknek. Ahogy a művelt kínai fogalmaz: De gustibus non est disputandum, azaz az érzelmekről nem érdemes vitatkozni.
Logikát nem látok abban amit írsz, de az érzéseidet tiszteletben tartom. Béke veled!

yotta 2011.11.28. 16:43:20

@Lacdelo:

"Ennyire elcseszni az orszag gazdasagi es poilitikai megiteleset kulfoldon, csak a Jobbik tudna. "

Nincs külföldi megítélés, az is itt fogalmaztatik meg és indul az ő útjára.

yotta 2011.11.28. 16:47:06

@kuktabúvár:

Az, aki egy konkrét kijelentés tartalmát egy másik hasonló, de teljesen más premisszákkal rendelkező jelenséggel gyengíti, az nem logikus érvelést végez, hanem elkúró, elterelő, mismásoló és egyébként logikai hibát is vét.

Ha nem látsz logikát az érvelésemben, már megbocsáss, akkor van amiben valaha is láttál?

kuktabúvár 2011.11.28. 17:09:23

Én továbbra is érzelmeket látok a hozzászólásaidban, szomorúságot, dühöt, frusztrációt, kihasználtság érzetét.
Nem hiszem, hogy logikai hibát vétettem volna azzal, hogy megpróbáltam tisztázni, logikusan gondolhatjuk-e azt, hogy míg a többi leminősített ország kormánya és a magyar Gyurcsány kormány csakis magának köszönheti a leminősítést, viszont az Orbán kormány egyébként reális terveit kizárólag a kapzsi spekulánsok tették tönkre.
Nem hiszem, hogy a Gyurcsány kormány helyes intézkedéseket hozott (leginkább azzal ártott, hogy alibizett, ami a reformokat illeti), és abban is egyetértek veled, hogy a kapzsiság irányítja a világot. De én úgy érzem, hogy a jelenlegi kormány egy nagyon kis eséllyel bekövetkező pozitív kimenetelre (a növekedés beindul, és olyan ütemben bővül tovább, hogy az ország életszinvonalának romlása nélkül lehetővé teszi a hitelek visszafizetését, sőt még a struktúrális reformok irdatlan költségeire is fedezetül szolgál anélkül, hogy bármely választópolgártól direkt módon pénzt kellene elvonni) nagyon nagy tétet, az ország következő 10-15 évét, jövőjét tette fel. Ezt én felelőtlenségnek érzem.
Az pedig egyenesen szánalmas, hogy a program sikertelenségét megpróbálják a külső hatásokra, a spekulánsokra kenni. Ha tudták előre, hogy a világ ilyen, nem lett volna szabad ezt a gazdaságpolitikát folytatni. Ha nem tudták hogy a világ ilyen, nem lett volna szabad vezetőnek állniuk. (Hiszen még te is tudod, hogy a világot a kapzsiság irányítja, őket ez vajon meglepetésként érte?)
Téged arról akartalak rávezetni, hogy nem logikus azt hinni, hogy mi magyarok a külső/belső ellenség miatt bukunk el, aki szádékosan, csak minket akarnak tönkretenni. Te úgy érzed, hogy ők a hibásak. Ebből nem lesz/nem lehet eszmecsere, csak anyázódás. Béke veled!

alterways2 2011.11.28. 17:30:57

a 2012-es elrugaszkodas ellen van, aki matolcsyt kritizalja.
az igazsag, a tisztesseg es magyar nep ellen van, aki a kormanyt kritizalja.
foleg az ilyen nepellenes izgato blogok.
meg a nev nelkul, gyavan forumozo nepellenes izgato elemek.

egyenlito.blog.hu/2011/10/24/szijjarto_ur_minden_forumozo_gyava

yotta 2011.11.28. 18:36:18

Igen, az ember ész és értelem egysége, az csak agyament liberális álláspont, hogy a politikának nélkülöznie kell az érzelmeket.

Azt gondolom, hogy logikai hiba az Orbánéknak a leminősítésre adott válaszának értékét olyan érvvel gyengíted, amely sem térben, sem időben nem mérhető össze, csak eredményében.

Igen, én is úgy gondolom, hogy a Fidesz-kormány egy szalmaszálra alapozta a várt fellendülést, viszont számos más tartalék húzása is volt, ha ez nem jönne be. Ha bejött volna, akkor előbbivel együtt látványos változást tudtak volna előidézni, így viszont egyelőre csak az azonnali krachot sikerült elkerülni - szerintem, mert ez a mi lett volna ha... című érv lenne.

A jelenlegi összeomlásnak úgy belső, mint külső okai vannak. A belső okok között elsőként említem magunkat fideszpártiakat - azt hiszem az ország nagyobbik része ebben osztozik velem - és itt egy kompromisszummal nem feloldható problémát: addig, amíg a kommunista gyilkosok pártjának volt tagjai fújják a passzát szelet, addig sajnos a mieinket sem tudjuk kritikusabb szemmel nézni.
Az összes többi ebből vezethető le: a húszezer milliárd és az, hogy 2002-2009 között nem növekedett az a vagyon, amiből lett volna apránként elbukni a válságban.

Véleményem szerint nagyon nagy a kitettségünk; ezt nem én mondom, hanem az egyáltalában nem baráti ATV, egyik egyáltalában nem baráti műsorának, egyáltalán nem baráti riportalanya szerint manapság, aki feltesz százezer USD-t a megfelelő körben órák alatt százmilliókat kaszál a magyar nyomoron. Az senkit nem érdekel, hogy ebben egy pillanat alatt tönkre megyünk. Eddig nem voltunk kis porszem országként célkeresztben, de hála a szocialisták 60 éve fejlődő kapcsolati tőkéjének ezt most bekövetkezett. (Persze ez az ok-okozat feltételezés, de ez a látszat)

Középső Nevem Déndzser 2011.11.28. 18:52:01

furcsa érzés itt állítólag konzervatív gondolkodású embereket olvasni. Sosem fért a fejembe, hogy hogyan gondolhatják komolyan, hogy az az igazságos rendszer, ha a magasabb keresetűek magasabb kulccsal adóznak. Az igazságos uraim az, ha mindenki azonos kulccsal adózik.Ha többet dolgozol/tanulsz/küzdesz többre viszed, több marad neked. Ha nincs képességed/akaratod többre vinni és megelégedsz egy középszerű stresszmentes élettel, akkor menj el egy uszodába úszómesternek hesszeld a csajokat és fejts rejtvényt a sláger rádióra. (semmi bajom az úszómesterekkel, szerintem jó arcok) Csak akkor ne Dominikára vágyj nyaralni, ne a nagyképernyős tévét vedd meg hitelre, amit egyébként nem engedhetsz meg magadnak. az adózzanak a gazdagok többet tipikusan birka hozzáállás, nézd má neki több jutott, adjon többet - húzzuk vissz a sárba őt is. Hát üzenem az összes ilyennek, hogy ez nem így megy. Amikor két állásom van, hogy megvethessem a lábam vidékiként Budapesten, mikor a fizetésem felét elvevő államtól szart se kapok cserébe, mert a Blahán el akarják szedni a telefonom, mert a tömegközlekedési eszközök egészségre ártalmasak (autó?! ébresztő, NEM engedheted meg magadnak!), az egészségügy pedig egyenesen életveszélyes, a nyugdíj szó hallatán nem tudom, hogy sírjak-e a nagymamám miatt, vagy kínomban röhögjek az "enyém" miatt. Nem járok Dominikára (meg nyaralni általában) és nincs tévém 10 éve, albérletben lakom.De én vagyok az, aki munka mellett vállalkozóként munkahelyeket teremthetnék, ha nem kéne az extra keresetemet extra adókulcs miatt visszaadni azoknak az embereknek a segélyére, akiknek esetleg munkát tudnék adni. A jelenlegi helyeztben pedig próbálom a víz felett tartani a vállalkozást, amiből 4 ember él. (én nem, mert nem tudok)

A másik nagy kedvencem a végtörlesztés és a gonosz gazdagok meséje. Csak a 10%-nak jó. Nos igen, testvéreim az Úrban, csak annak a 10%-nak jó, aki nem vállalta eszetlenül túl magát és a törlesztőrészletek rendes fizetése mellett még annyi sütnivalója is volt, hogy spóroljon és minél előbb szabaduljon a hitelektől. Egyrészt ez hozzáállás és nem anyagi helyzet kérdése, nagyon jól skálázható minden réteg pénzügyi helyzetéhez, én is látok alsó-középosztály belieket, akik tudtak élni a lehetőséggel. Másrészről hagyjuk is, hogy vajon miért csak néhányan tudnak ezzel élni és induljunk ki abból, hogy az állam mindenkinek segít. Kinek a legkönnyebb segíteni? A legrosszabb helyzetben élő tömeges adósoknak, vagy annak a résznek, aki két hónap alatt ki tud mászni belőle, ha kapnak sanszot? Először mindig az alacsony gyümölcsért nyúl az ember, nem? Először a legkönnyebb problémát oldod meg és haladsz a nehezebbek felé, miközben reményed szerint az első intézkedések már éreztetik a pozitív hatásukat.
Félreértés ne essék, nagyon sok mindennel nem értek egyet, amit ez a kormány tesz vagy tett, nem vagyok narancsdroid, sem kommunista, se náci, se zsidó. Addig nem fog ez az ország egyről a kettőre jutni, amíg ilyen túlhiszterizált mindenki. Ha ennek a végeredményére vagytok kíváncsiak, akkor figyeljétek Amerikát.

Vidéki 2011.11.28. 19:00:38

A szerzőt érzései látomásai befolyásolják a véleményalkotásban.

Ezek a motivációk elnyomják a józan ész hangját és megbénítják erőfeszítéseit abban az irányban, hogy megpróbáljon utána járni a valóságnak.

A cikk elején ez a mondat felcsillant némi reményt, hogy a szerző nem rugaszkodik el a valóságtól:

Több területen egészen konkrétan a lehetőségekhez képest nem muzsikál rosszul a kormány”.

A döntő a „lehetőségekhez képest”, amiből az is következik, hogy ez a kormány sem mindenható.

De ezt hamar elfelejti a szerző és gondolatai elszakadnak a valóságtól.

Például ilyeneket állít:

1. „közoktatás teljesen egyenlősített, egyenlően szar lesz.”

Központi tartalomszabályozásra és az ebben megszabott normáktól való eltérést szankcionáló törvényre szükség van.

A megszabott normáktól felfelé el lehet térni.

Lefelé eltérés korlátlan lehetősége viszont azt jelenti, hogy egy okirat, ami iskolai végzettséget igazol teljesen bizonytalan tartalmú és lehetőség van arra, hogy bizonyos szakmai minimumot sem fed le.

Ilyen körülmények között például egy munkáltató képtelen eldönteni, hogy mire számíthat egy okirat felmutatójától.

Az gazdasági életben is vannak szabványok, amelyek tanúsítanak egy bizonyos minőséget.

2. „Valahogyan sikerült egy olyan gazdasági és pénzügyminisztert találnia a Fidesznek Orbán vezetésével, aki nemhogy az alap aritmetikai műveletekben mutat zavaró hiányosságot…”

Ezt semmi sem támasztja alá. Ez csak a szerző sötét látomása.

3. „Matolcsy György a valaha volt legbonyolultabb adórendszert teremti meg. Az EVA kivezetése mellett a többkulcsos, többsávos szja, számtalan kisadó (chips, hipermaket, telekom, stb.) bevezetésével nemcsak az adóterhelést növeli, de az adminisztrációs terheket is. Ez egyébként ellentétes nemcsak az ország érdekeivel, de az EU deklarált céljaival és a józan ésszel is.”

Feltételezve, hogy a józan ész csak a szerző agyában székelhet.

4. „Matolcsy György vezetésével a kormány igyekszik szisztematikusan minden lehetséges pénzre rátenni a kezét, és azt bevonni az állami redisztribúcióba. A nyugdíjvagyon elkommunizálása és végső soron a végtörlesztés is erről szól.”

Ezzel kapcsolatban a szerző már régen megvilágosodhatott volna, ha nem kíméli magát és utána néz a tényeknek.

fn 2009. szeptember 28. 06:58 ismertette Kun János, neves közgazdász, a Bajnai kormány főtanácsadójának véleményét.

Lényeges részletek, amelyek szembe mennek a szerző kényszerképzeteivel :

„A magánnyugdíjpénztárak évente 500 milliárd forinttal növelik a költségvetési hiányt, s legjobb lenne megszüntetni őket – állította előadásában Kun János kormány-főtanácsadó a Magyar Közgazdasági Társaság 47. Közgazdász-vándorgyűlésén, az államháztartási szekcióban. Ha esetleg jogi okok miatt mégsem lehet megszüntetni a magánnyugdíjpénztárakat, mindenki léphessen vissza az állami rendszerbe, s legyen önkéntes a tagság – javasolta a közgazdász.

Elolvashatta volna a Népszavában nagynevű Simonovits András, közgazdász vélményét,aki nemrégiben a Népszavában ezt nyilatkozta:

„Vagy nézzük a nyugdíjprivatizálást. Nem voltam híve a magán-nyugdíjrendszernek, egy kozmetikai műtétnek tartottam, külföldi hitelből finanszíroztuk miatta az ellátásokat”

De ha elővenné a józan észt, amivel saját bevallása szerint állíítólag rendelkezik, akkor is könnyen megérthetné:

Betesz 100Ft-ot a manyupba, (amit addig a felosztó-kirovó rendszerbe kellett befizetni).

Az állam ezt pótlandó felvesz 100Ft hitelt.

A betét után kap infláció+0,78 %-ot, a hitele meg infláció+4%-ba kerül.

Nagy üzlet, csak nem az adófizetőknek, hanem „a kecskéknek, akikre rábízták a káposztát.”

Caracalla 2011.11.28. 19:19:40

@Vidéki: 1, egész napos iskola, alternatív tanrendek ellehetetlenítése ettől még igaz. Továbbá relatív kevés munkáltatót láttam még, akik általános iskolai bizonyítványt kértek volna. És mindezzel együtt ma sem igaz a diplomák ekvivalenciája, területtől függően akad 2-3 elismert, és legalább ugyanennyi hátrányt jelentő iskola.

2, Valóban, ez inkább egy lendületes toposz, semmit tényszerű állítás

3, Egyszerű adórendszer: nehéz csalni, és alacsonyak az adminisztratív (felesleges) költségek. Nem hiszem, hogy kell tovább magyarázni.

4, Bár a manyup csak része ennek a pontnak (és nem is a fő mondanivalója), de akkor nézzük azt: a manyupok azzal jártak volna, hogy pár évtized alatt stabilizálják a nyugdíjkasszát. A mostani állapot egy nyíltvégű kötelezettség, amelyet a jelenleg állapotok szerint (népesedési és költségvetési) az állam nem lesz képes teljesíteni. Ez egyébként az elöregedő társadalmakban az általános, személyre szóló, ámde a folyó bevételekből finanszírozott szolgáltatások területén általában problémákat okoz.

Ennek a kezelésére az egyik lehetőség a tőkealapú nyugdíjrendszerre való áttérés, amely egyébként hazai befektetésekbe kerül(t) nagyrészt. Az, hogy a magyar állam elkúrta a mnyp szabályozást, és irreális számokat írt bele a minél több becsábítandó szereplő miatt anno, az egy másik kérdés. Amint az is, hogy a manyup forintra kimutatta a belé tett összeget, amely vagyonként viselkedett (örökölhető, stb.) is.

Ezen nem változtat pár balos közgazdász álláspontja sem.

De persze most minden jobb lett, hogy sikerült látható hatás nélkül elkölteni az eddig a manyupokban lévő pénzt, és a korábbi nyugdíjjárulékot átcímkézték adóvá, hogy ne keletkeztessen közvetlenül semmilyen jogot (szolgáltató állam, vagy mi).

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.28. 19:30:43

"Több területen egészen konkrétan a lehetőségekhez képest nem muzsikál rosszul a kormány."
Mint például?
Mert én főleg előkészítetlen, átgondolatlan, népszerűséget hajszoló jogalkotást látok.

Caracalla 2011.11.28. 19:32:59

@Lord_Valdez: új munka törvénykönyve, a gyógyszerkiadások csökkentése, egyes közbiztonsági kérdések (érdemi fellépés uzsorások ellen, a szélsőjobb-cigány összecsapások megszűnése), így különösebb utánagondolás nélkül.

Caracalla 2011.11.28. 19:42:01

@melchi zadok: félreérted, ez annyit jelent, hogy ez egy ember véleménye, amit nem beszéltünk meg, azaz nem valami állásfoglalás, de mivel némileg megosztónak éreztem a posztot, ezért írtam ki alá azt a két sort, önkéntesen.

Mindenesetre szórakoztató összeesküvéselméletet sikerült felépítened pár sorban is :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.28. 19:46:14

@Caracalla:
Az új mt. oké. Bár vicces módon ellenzékben ők ordítottak volna leghangosabban neoliberalizmust...
A gyógyszerkiadások már vitatható. Az elég radikális beavatkozás. Nem biztos, hogy jót tesz a magyar gyógyszeriparnak.
A közbiztonság az inkább parasztvakítás. Az uzsorások ellen semmi nem történt, csak elfogadtak egy újabb jogszabályt. Az összecsapások pedig átmeneti dolog. A probléma nincs megoldva, csak odaküldtek egy csomó rendőrt. Gyakorlatilag békefenntartók.

Lacdelo 2011.11.28. 19:48:35

@yotta:

Remelem 6 eleg lesz.

1. Fidesz - Megvedjuk a mnyp-i penztarakat 2010 aprilisa. Mnyp-i penzek elrablasa.

kepviselofunky.blog.hu/2010/11/25/2010_aprilis_fidesz_megvedjuk_a_nyugdijpenztarakat

2. Nem lesz gazaremeles - csak a gazszamla no drasztikusan.

www.vg.hu/vallalatok/energia/nem-lesz-gazaremeles-megis-egymillio-csaladnak-no-a-gazszamlaja-344433

3. Nem lesz uj alkotmany - lett
orulunkvincent.blog.hu/2011/04/19/navracsics_tibor_2010_aprilis_9_nem_lesz_uj_alkotmany

4. Szabadsagharc a gonosz IMF ellen - most meg kuncsorgunk naluk a kedvezo hitelekert.

www.vgo.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/eddig-tartott-a-szabadsagharc-a-sajto-szerint-imf-hitelrol-tajekozodunk-329872

5. Bajnai csontvazakat hagyott hatra. - Bajnait dicseri OV a nemeteknel.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=365153

6. Nem lesznek megszoritasok. - Nem lesznek mar vannak, csak meg a hulyek nem vettek eszre.

www.cikk-cakk.abbcenter.com/?id=109274&cim=1#

geisa.nolblog.hu/archives/2011/10/01/Itt_a_megszoritasok_listaja__FIDESZ_modra/

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=472010

==T== 2011.11.28. 19:51:19

@Caracalla: sem az új MT-re, sem az uzsorások elleni fellépés hatékonyságára nem lennék büszke (meg úgy általában a közbiztonsági témákra sem), és a Gárda/SZJPE elleni fellépés is ugyanazt a jogállamiságot pofánröhögő gyakorlatot tartja életben, ami 2010 előtt is ment.

Caracalla 2011.11.28. 19:52:34

@Lord_Valdez: mt: lehet, a végeredményt nem befolyásolja.
Gyógyszerkiadások: tudtommal döntően itthon generikus készítményeket gyártanak, amik általában olcsóbbak, de még ha nem is igaz ez, és rosszat tesz a gyógyszeriparnak, az partikuláris érdek csak a kiadásokhoz képest (ezen az elven minden ipart finanszírozhatna az állam).
Közbiztonság: a rendfenntartás is előrelépés, az uzsorások ellen pedig a hírek szerint megyei szinten elég komoly nyomozások, letartóztatások történtek.

Caracalla 2011.11.28. 19:54:29

@==T==: az mt-re miért nem? közelebb van az új a valósághoz, és a munkavállalók túlzott védelme azt hozza magával, hogy a rosszul teljesítő embereket nem lehet lecserélni, újat meg nem veszel fel, ha nem tutibiztos, hogy kell, mert nem tudod majd kirúgni, ha kiderül hogy mégsem.
A rugalmatlan munkaerőpiac alapoka többnyire a rossz munkajogi szabályozás szokott lenni.

zum trucc 2011.11.28. 20:05:29

@Kandeláber: Mondd, te nagyra nőtt töklámpás, az egyébként általam is csak mostanában "kisebbik rossznak" tekintett Maszop időszámítás előtt vagy után bukta 198-ban a választásokat? Anyázhatod Bokrost, de kérdezd meg otthon anyut, egy-két évig lehet adósságot csinálni, de aztán takarékoskodni kell.
Ami a gond, hogy a mostani kormány úgy intézi, hogy a szegények még szegényebbek, a gazdagok még gazdagabbak legyenek.

zum trucc 2011.11.28. 20:07:58

@rdos: Ironizálhatsz eleget, a közgazdaságtan egy több száz éves tudomány és nem lehet büntetlenül össze-vissza ötletelni.
Ezt most már Matolcsy, aki amúgy tanult közgazdász is sejti.
Te meg hidd el, mert egyetemnek nyilván a környékén sem jártál.

==T== 2011.11.28. 20:33:04

@Caracalla: átestek a ló túloldalára. A rosszul teljesítő munkavállalót eddig is ki lehetett rúgni, de a vezetésnek ezt meg kellett indokolnia + azért van HR vagy személyügy, hogy előszűrje az alkalmazottakat.

==T== 2011.11.28. 20:34:25

@Caracalla: +eddig is létezett próbaidő, meg határozott idejű szerződés és bérelni is lehetett dolgozókat.

Vidéki 2011.11.28. 21:15:12

@Caracalla:

1. Manyup kérdéssel kapcsolatban írod: ”Ezen nem változtat pár balos közgazdász álláspontja sem.”

Az érvek ereje számít, nem az, hogy balos-e, vagy jobbos a közgazdász.

A lengyel kormány is konzultálhatott ottani, nem tudom milyen oldali, de hozzáértő közgazdászokkal, akik hatására nem egészen nullára, de majdnem nullára csökkentette a manyupok territóriumát (Lengyelországban).

2. A cikken végivonuló előitéleteid szerint, ha a vezetés nem mindenható, akkor csak rossz lehet és ha helyzetünk nem tökéletesesen jó, akkor az is csak rossz lehet.

Állítólag Newtont a kiváló tudóst megkérdezték, hogyan tudott a fizika területén ilyen messzire előre látni?

Szerényen ezt válaszolta: „Óriások vállán álltam”.

A mostani kormány is „Óriások vállán áll”.

A nagy helyzet az, hogy mostanában már nem lehet hegyekbe halmozni az államadósságot, privatizálni a közvagyon maradványait, nem lehet sokszoros áron megvalósuló PPP beruházási konstrukciókkal hatalmas rejtett adósságokat a következő generációk portája elé tolni.

Balliberális kormányaink kereslet élénkítéssel próbálkoztak. . Úgy gondolták, némi "pénzfröccsel" beindul és jobban megy a motor. Kétségtelen, a kereslet megugrása egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet. Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a "fröccs" böjtje.

Ilyen hatása lehetett a lakosság és az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek és az államadósság hatalmas arányú növelésének. „Pártunk és kormányunk” a „túlzott bátorságot”, a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a „Pannon Puma” virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni.

Ez motiválhatta őket arra, hogy amikor ennek a gyakorlatnak a káros jelei már durván jelentkeztek, akkor sem tettek semmi lényegeset a káros folyamatok megfékezésére.

Demján Sándor már a szocializmusban is bizonyította hozzáértését a gazdaság területén.

„Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból, „mutatott rá Demján Sándor.

Csaba László akadémikus: Bizonytalanságok című cikke az FN 2011 márc. 31. számában már hosszú hónapokkal ezelőtt ráirányította a figyelmet a külső körülmények drámai változásaira.

Csaba László akadémikus egyik fontos megállapítása:

A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota.

Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.”

Az Euro övezeten belül már három ország került súlyos pénzügyi helyzetbe.

Ilyen körülmények között kell a kormánynak a változó helyzet által megkövetelt döntéseket időben meghozni.

Ez egy nem mindenható kormánynak nem könnyű.

yotta 2011.11.28. 23:10:43

@Lacdelo:
Ember, te olyan hülye vagy mint az összes agyatlan magát baloldalinak kikiáltó eszement: tudod te egyáltalán mit jelent az a szó, hogy hazugság? Persze, értem én, hogy nagy az igény ballib oldalon arra, hogy az ellenoldalon mindent és mindenkit lehúzzatok a magatok mocskába, de ezt csak úgy lehet megtenni, ha a hazugság fogalmat az igényetek szerint átdefiniáljátok, ami legfeljebb magatok közt vezet eredményre.

A felsoroltak egyike sem felel meg a köznyelvi hazugság fogalom definíciójának! Ellenben te a hazugság alapesetét rögtön prezentálod is: hazugságnak hazudod azt, ami nem az!

Nézzük sorjában:
1) A belinkelt brosúra állítása szerint a komcsik a nyugdíjpénztárakat privatizálni akarják. Értelemszerűen a "megvédjük" ebben az esetben a privatizációt megakadályozó ígéret, vagyis az államé maradt a nyugdíjvagyon. Ott maradt!

2) Ha nem a gázalapár-emelés miatt emelkedik a gázár, hanem a szociális támogatás megszűnése miatt, akkor nem volt gázáremelés, de volt szociális támogatás megszüntetés.

3) A választások előtt szinte alig kérdeztek meg fideszest az alkotmányozásról, mivel nem volt jelentős a Fidesz választások előtti előnye. (Ellenben azt hiszem a kötcsei megbeszélésen Orbán mintha előrevetítette volna egy esetleges kétharmad estére). A két forduló között azonban már volt olyan sajtó, amely rákérdezett, annak azt felelték: "kis győzelem, kis változás, nagy győzelem nagy változás", vagyis kétharmad esetén új alkotmány!

4) Az IMF elleni fideszes hangulatkeltés minden magyar nyelvet értő számára világos: az IMF itt van, az IMF-et senki nem ebrudalta ki, az IMF-ben tulajdonos a magyar állam, kizárólag arról van szó, hogy ez a kormány nem akar az IMF-től újabb HITELT felvenni. Ettől azonban még be kívánja tartani a korábbi hitelfelvétellel bevállalt kötelezettségeket, mindössze újabbal nem akarja terhelni a magyar társadalmat. Ez utóbbi persze nem minden magyarnak tetszik, jobb nekik, ha rabigába szorulunk.

5) Bajnai csontvázakat hagyott hátra, íme az ÁSZ jelentés: " Az Áht. 50/A. § (2) bekezdésének a) pontja alapján az államháztartásért felelős
miniszter – a választásokat megelőzően 15 nappal – jelentést tett közzé az államháztartás
pénzügyi és vagyoni helyzetéről, amelyet az ÁSZ 15 napon belül
véleményezett. Az ÁSZ összegző véleménye az volt, hogy a költségvetési törvényben
rögzített és a választások előtti jelentésben prognosztizált hiány betartása
nem valószínűsíthető. A nem megalapozott tervezésre az ÁSZ a 2010. évi
költségvetés véleményezése során is felhívta a figyelmet."

OV nem dicsérte Bajnait a németeknél ellenben a magyarokat, a magyar népet dicsérte, hogy a megszorítások - gyengébbek kedvéért a Bajnai féle és a válság megszorítások - ellenére kitartanak! A Népszava szokásához híven nem volt képes azt írni, amit Orbán valóban mondott, ellenben én hallottam.

6) A "megszorítás" fogalmat egyfelől azért töröltük a szótárunkból, mert azt meghagyjuk az együgyű szocialistáknak baj esetére: általános bércsökkentés, egyetemes nyugdíjcsökkenés, ÁFA emelés... stb..., másfelől az életnek nincs olyan területe, amire valamely hibbant ballibagy ne süthetné rá a megszorítás fogalmat: nem lehet a buszon dohányozni, nem szarhat a hülye komcsija az asztalra, hanem a WC-be kell, nem lophatja a hülye ballibje a gázt, fizetni kell a gázért, nem mehet be a barom a falon, hanem az ajtón kell... stb, stb ... sorolhatnám a ballibagy szerinti megszorításokat, ami nyilván nem az, de csak azért nem, mert másképp hívják: törvény, szokás, kötelezettség...stb. A megszorításnak rengeteg szinonimája van és ezerféle módon jelenik meg. Mivel a Bajnai-IMF alkotta 2010-es költségvetést megvalósítani elképzelhetetlen lett volna kiadáscsökkentés és bevételnövelés nélkül, (ezt még egy 40IQ-s balagy sem vélhette) a Fidesz ezt a terhet széles körben kívánta szétteríteni. Mi tudtuk, ezért szavaztunk rájuk. Ők meg nem használják gyűjtőfogalomként.

Ennyi. Talán ha volnál szíves egy egzakt hazugsággal előállni végre, eggyel!

yotta 2011.11.28. 23:18:10

@Vidéki:

Ehhez adalékként álljon itt Mellár Tamás 2010 eleji elemzése:

"Az államnak nem lett volna szabad ennyire eladósodnia és az inflációt mesterségesen gerjeszteni, mert ez komoly bizonytalanságot generált. De hathatós gazdaságpolitika hiányában a népszerűség megtartásának igénye csak ezt az utat hagyta nyitva számára. Ezen túl, még az állam szabályozó szerepe is kritizálható, hiszen a szakemberek már régóta figyelmeztettek rá, hogy a devizahitel-konstrukciók komoly kockázatot jelentenek. Adminisztratív korlátozásuk, a megfelelő szabályozás azonban hosszú ideig nem történt meg. Sőt, 2009 őszéig még inkább bátorították a devizahiteleseket a további eladósodásra a jelentősen felemelt jegybanki alapkamatláb és a devizahiteleseknek ígért állami segélycsomagok révén. Csak ezt követően zökkent a helyére az idő, és kezdte határozottan bírálni a jegybank a devizahitel-konstrukciókat, illetve indult el a kamatcsökkentési politika.

futura 2011.11.29. 01:09:20

@yotta: Tyű, azt a leborult, menydörgős fűzfán fütyülőjét!

Ez ám az okfejtés!
Bár, egy kicsit egyedül maradt a tisztelt úr, ezzel a bizonyítvány magyarázással.
Izlésem ellen való, ha valakit le bértollnokoznak, de most átsuhant nálam ez a lehetőség.

kuktabúvár 2011.11.29. 06:07:28

@yotta:
Nem fog tudni ilyet mondani, te is tudod.
Manapság már nem hazugságnak hívjuk, hanem szavazat maximalizálásnak, és politikusi erénynek számít, hívei ezért becsülik a politikust, lám milyen ügyesen megtévesztette az ellent, aki botor módon hitt neki.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.11.29. 08:21:57

@zum trucc: Meghajlok több száz éves todományod súlya alatt, és el is hiszem. Becs szó. Ha végre megválaszolod először feltett és azóta sem megválaszolt kérdésed. Addig mit higgyek? Emlékszel. Kérdezted:

"Mi oka lehetett arra kártunknak és pormányunknak, hogy egy sosem volt (=unortodox) csoda reményében de facto csődbe vigye az országot? "

Szóval várom a több száz éves tudomány válaszát. De kamion.

Ja és azt is megígérem, senkinek, de komolyan senkinek nem árulom el merre jártam, és merre nem :-)

Vidéki 2011.11.29. 09:29:20

@futura:

Fáj az igazság.

Agymunkát igényel a racionális érvelés.

Ezért előrángatja a "fénykardot", a propaganda bejáratott fegyverét, a bértollnokozást.

zum trucc 2011.11.29. 11:01:04

@rdos: Hát nekem még sok hiányzik a többszáz évhez, és viccen kívül, bár öt évig tanultam, sok éve csinálom, erősen érzem a korlátaim.
Persze annyi tuti, hogy sokat költ a magyar állam (10 százalékponttal nagyobb a központosított jövedelmek aránya, mint Szlovákiában), túl sok a hivatal, azokban a fizetés, a Skoda, az Audi, a potyautas nyugdíjas, kevés a dolgozó-adófizető, aki teheti, amit tehet, azt megteszi, vagyis adót csal két kézzel, de ennyit nem is lehet megfizetni. Ez eddig kormányfüggetlen, egyedül Bokros tudott valamit tenni ellene.
A mostani kormány: haverok, buli, Fanta, Stadionok+aki jómódú legyen gazdag (szavazóbázis), aki szegény, az még szegényebb. Ezzel még be is tett a belső fogyasztásnak, +évtizedig kedvezőek voltak a nemzetközi körülmények, most bebaszott. És ehhez jött Matolcsy, ez tényleg őrület, ámokfutás, butaság, pedig a fazon élből és régen nem volt ilyen, de hát nyilván a túl sok OMO.
A fidesz, és OV nem ért semmit a közgazdaságtanhoz, elhitte Matolcsy lázálmait. Kósa amúgy közgazdász, nem lenne ő sem hülye, de mégis az. Na megyek dolgozni, mert az aszály, meg a muszáj nagy úr...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.11.29. 20:54:37

@zum trucc: "Mi oka lehetett arra kártunknak és pormányunknak,..."

Jó kérdést tettél fel. Keresd a választ. Ha megtalálod, télleg érdekel.

Kinyilatkoztatni könnyű. Jót kérdezni, annyira nem is.

Jót kérdeztél.

Keresd a választ!

zum trucc 2011.11.29. 21:02:26

@rdos: én nem kérdeztem semmit. Se jót, se rosszat. De te jól elvagy, kérdezgetsz magadtól, ilyesmi. De ez nem gond.
Mi oka a hatalomnak: pénzt költeni jó. meg elegáns. Meg sok az éhes rokon, ismerős, Kell egy kis dugipénz. Túl sok az Audi, meg a hivatalnok. De ezt már írtam, olvass figyelmesebben

Melchi Zadok 2011.11.30. 20:35:46

@Caracalla: összeesküvéselmélet? nos, ha ezt gondolod, akkor az tényleg szórakoztató. :)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.12.01. 07:15:11

@zum trucc: "Túl sok az Audi, meg a hivatalnok. De ezt már írtam, olvass figyelmesebben " Ennyi a magyarázat?

Pelikán eftárs az angol parkban, narancsligetben, ... megvan?

"írj három borítékot"" megvan?

Csupa - csupa megbízható, jóeftárs konrtraszelektálódott ki minden posztra, és ott is maradtak a mai napig. Akik lehet hogy lopikálnak maguknak egy narancsot. De a nagyobb baj, hogy a rájuk bízott céget - hivatalt bedöntik.

zum trucc 2011.12.01. 09:15:54

@rdos: Jelenleg egy másik, még irritálóbb bagázs van hatalmon, ha nem tűnt volna fel. Persze megvannak nekik is a (hányingerkeltő) komcsijaik, Szűrös és Pozsgay meg sokan mások, de nem ez a lényeg.
Nem a túl sok politikai váltógazdaság=demokrácia okozza a gondokat, hanem a túl kevés demokrácia.
Szerintem te azt nem látod, hogy ez már a következő "elkúrtuk", bár én nem voltam benne az előzőben sem, ezt a szart már a Fidesz gyártotta, nagy önállósággal. Mert én nem emlékszem, hogy a választási jelszavaik között lett volna ilyen: "Ezzel az elkúrt országgal biztos nem boldogulunk" Nos, ez történt. Rátettek még egy nagy lapáttal. Mert tehetségtelenek, csak egy Matolcsyra futotta. Ennél Oszkó, vagy László Csaba ezerszer különb, de ide Bokros kell, mégha neked nem is tetszik, hogy egyetemen tanult és még bajusza is van.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.12.01. 16:06:37

@zum trucc: "..te azt nem látod, hogy ez már a következő "elkúrtuk", bár én nem voltam benne az előzőben sem"

Ahogy én látom, fityisz, maszop, egy csapat ez.
port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=115178

" ...ide Bokros kell, "

Bokros sem és egyik szabadon(?) választott kormányunk sem tette meg:
- közpénzekkel, közvagyonnal való korrekt, évenkénti elszámolás
- bürokrácia leépítése, egyszerű átlátható adó- és jogrend kialakítása, hazai polgárosodás támogatása
- nagy rendszerek átalakítása (egészségügy, nyugdíj, kultúra, ..)
- gazdasági csomag végére maradt, de talán a legfontosabb, az oktatás minőségének az emelése

Egyebek, bár ennek is van gazdasági vetülete
- 1944-45-től tartó jogsértések (lopások, államosítások, verések, kényszertáborok, halálra kínzások, kivégzések, sortüzek) jogorvoslata, kártalanítása
- szojvet megszállás kollaboráns politikusainak, sajtómunkásainak, agitPRoposainak, igazgatóinak, ... közéletből történő kizárása, vagyonosodás vizsgálattal együtt (elmaradt tavaszi nagytakarítás)
- pártállami (napjainkig jogfolytonos és állományában is folytonos) titkosszolgálati múltunk feltárása (gyanítom ezzel 21. éve késünk, de sebaj, mert ennyivel hosszabb időszakot kell felülvizsgálni :-()

Bokros egy "szimpla" megszorítást csinált, egy csúszó leértékeléssel párhuzamosan.

Ja és miattam Bokrosnak lehet szakálla is bajsza mellé, nem ezért és nem jamaikai közgázos diplomája miatt nem tetszik :-)

zum trucc 2011.12.01. 16:31:13

@rdos: Te, én már unom. Veled a csevejt. Meg a sok butaságot, amit igyekszel bedobni.
A Fidesz nem azonos a Maszoppal, legfeljebb egyik sem különb a másikánál.
Mindenféle történelmi igazságtétel csak pénzbe kerül (sokba, vagy nem komoly az egész) és visszájára fordul. Nem véletlen a szélsőjobb mániája, amúgy kegyed szintén a radikális szélsőjobbot támogatja? Az a sok primitív barom, aki 56-os hősként, meg szélsőjobberként nyomul.
Hülye vagy? Utcai harcokat akarsz? Mi lesz akkor az idegenforgalommal?
Meg velünk, akik inkább maradnánk.
Maradnánk itten.
A szellemi sivárság és a mély erkölcstelenség az a szélsőségeseknél honol igazán, a polgárháború, amelynek veszélyét felidézik, egyebek mellett gazdasági katasztrófa is lenne.
Meg ők nagyon éhesek, két kézzel lopnának, könyékig, a véletlen kiderült nevetséges ügyeikből is látszik, hogy ezek zsákmányra éhes dögevők. Hozzájuk képest a Fidesz meg az MSzP úriemberek és úrinők.
Persze tudni kell mezőnyt választani.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.12.02. 08:58:20

@zum trucc: "Te, én már unom. Veled a csevejt.".

Piszok egyszerű, annyi az egész, hogy nem válaszolsz.

Szélsőjobb? Gazdaság politikája külpolitikája balos. Mindegyik pártunk gazdaságpolitikája balos. Mindegyik pártunk csinált, "mű" párt. Mindet kollaboráns, (moszkovita) komenyista, bolsevista eftársak csinálták. Azt mondod, ááá! Dehogy. Ezt az agyonhallgatott írást ismered?

www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

"Szabad" sajtónk úgy tesz, mintha különbség lenne pártjaink között.

Amúgy polgárháborút nem akarok, de sajnos az folyik. Még a millások, nemteccikarencceresek is valaki, valami ELLEN definiálják magukat. Ugye ez a (kirekesztő) út az, ami ha eszkalálódik, az tettlegességig fajulhat. Sokan felismerték már ezt, ezért is van 50% alatti választási hajlandóság.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása