Kommunikációs kormányzás fenyeget

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2011.11.15. 07:16

Két veszély fenyegeti a mostani kormányt: a voluntarizmus és a kommunikációs kormányzás. Az első nem is fenyeget, az sajnos működik, a második most látszik kibontakozni. Pedig mi volt az elmúltnyolcév ellen felhozott egyik legfontosabb érv? Hogy a kormány csak kommunikálni akart. 

Gyurcsány Ferencék kommunikációs problémának tartják a kormányzást – hallottuk oly gyakran a 2010-es választások előtt, és valóban, gyakran hallottuk az akkori kormány részéről, hogy nem sikerült elmagyarázni az embereknek. G. Fodor Gábor és Kitta Gergely írt is a Kommentárba egy nagyszerű esszét a kormányzás kommunikációs paradigmájáról, ami túlhangsúlyozza a terület fontosságát. (Erre Körösényi András reagált a Politikatudományi Szemlében.) Egy másik ügy kapcsán anno a Konzervatórium is írt a kommunikációs paradigmáról.
 
A Gyurcsány-kormány Horváth Ágnes és Molnár Lajos idejében is azzal állt elő, hogy nem sikerült elmagyarázni  a kórházi ágyak számának csökkentését, aztán nem sikerült elmagyarázni a… de mindegy, emlékszünk, értjük. Akár a vereség végső konklúziója is lehetett volna az, hogy nem sikerült elmagyarázni a válságkezelést és a többit sem.  Pedig volt Budai Bernadett.
 
Na, hát kommunikációs helyett jó kormányzásra vágytunk. Hogy ezt megkaptuk-e, abba most ne menjünk bele, mindenesetre vészesen úgy tűnik, a mostani kabinet is beleesett a kommunikációs kormányzás hibájába. Miután Giró-Szász András lett a szóvivő, még meg sem száradt a tinta a szerződésén, máris jött a hír, hogy meg ő és stábja leszúrást kapott, mert nem sikerült elmagyarázni a egykétkulcsos adót, aztán jött a cáfolat, hogy nem volt leszidás. Aztán jött a hír, hogy a kormányzat országos turnéba kezd, hogy elmagyarázza az embereknek, mit miért csinál, és az nekik miért jó. 
 
Azt is tudjuk, mennyi nyavalya volt a kormányzati kommunikációval, amit ugyanúgy központosítani akartak, mint az országot. A KIM-ben kapott helyet az összes minisztérium sajtóosztályát felügyelő kommunikációs államtitkárság. Most a hírek szerint mégis autonómabbak lettek a minisztériumok, mióta átszerveződtek a dolgok, Nagy Annát leváltotta Giró-Szász. 
 
Ne legyen kétségünk, a kormányzati kommunikáció fontos dolog, szükség van a profin megszervezett médiakapcsolatokra, sajtótájékoztatókra, háttérbeszélgetésekre, sajtóosztályokra, háttérmolinókra, hiszen ez a tájékoztatás olajozott voltát segíti. Hiba lenne alábecsülni a kormányzati kommunikáció szerepét. Még akár, hát, az országjáró körút is belefér, bár efelől vannak kétségeim. 
 
Az is világos, hogy a kormányzás nem csak a tájékoztatás, a transzparencia és az átláthatóság terepe, hanem a rejtegetésé, titkolózásé, a kifürkészhetetlen szándékoké, késleltetéseké és a színészkedésé, színjátéké is. Ez így rendjén is van, mióta világ, a világ, így működött ez, így is fog, a kormányzás valahol kupleráj (G. Fodor-féle hasonlat), boszorkánykonyha, kreatív káosz. Informálás és dezinformálás. Ha pár nap múlva elfogy a benzin, nem jelentem be a benzinár-emelést, inkább tagadom. Terelek, bedobok mást a köztudatba. Tiszta sor. Kár, hogy a Fidesz kicsit elefántként mozog a média porcelánboltjában.
 
Na de mégis, ez a magyarázzuk meg az embereknek valahol része az emlegetett voluntarizmusnak is, mindent megoldunk akaratból, központosítjuk a sajtóosztályokat, a közszolgálati médiát (az mindegy, hogy baromira lassítja a napi hírek ügymenetét), az oktatást, az országot, elvégre NER van. 
 
Na és ott van a csakazértises akarnokság: hol van már a 2010-ben ígért nagyvonalúság és alázat? Minden törvényt újra kell írni, legyen az alkotmány, köznevelésügyi, felsőoktatási, önkormányzati, nemzetiségi (pedig az az egyik legkonszenzusosabb és legjobban működő), médiatörvény. És nem nyugodt tempóban, az rendben is volna, hanem azonnal, hogy 2012. január elsején lecserélhessük a fél magyar joganyagot. Mert most van kétharmad, most vagy soha, ezért sietünk.
 
Ebből a szempontból az egyébként szerintem egyáltalán nem problematikus kétharmad (mert hiszen törvényes, alkotmányos, megválasztott, demokratikus) mégis az: itt az idő, most kell megtennünk, amit meg kell, gondolhatják a Fideszben, és úgy kell megtenni, hogy később holmi szimpla abszolút többségek ne barmolhassanak bele, ezért aztán jó sok törvény, meg az államháztartási hiány is sarkalatos lesz. 
 
A  törvényhozás tényleg gyorsnaszádként halad előre, kár, hogy az ágyúi félrehordanak, sok az egyenetlenség. A motiváció érthető, de jól jönne némi higgadtabb hozzáállás. Észre vehetnék a Fideszben, hogy sajnos (?) a 2010-2014-es ciklus törvénykezése nem örökre szól, ergo felesleges megpróbálni megoldani örökre minden problémát. A gyors tempó következménye az is, hogy az államapparátus döntéseit (és például az egyházügyi törvény sziszifuszi tárgyalásainak eredményeit) egy csapással felülírja az informális tanácsadó testület, a Fidesz-elnökség, ami arra hivatott, hogy a lassú, sokszor biztos szabotázsakciózó apparátust megkerülje, ám ezzel megkerülte a szakértelmüket is, a több szem többet lát elvét, és máris működik a nagyobb hibaszázalék a törvényekben. 
 
Mit is mondhatnánk még? Nem kell mindent egy csapásra megoldani: a kevesebb több lenne.  
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr1003382476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagy Feró leevázta az X-faktort? 2011.11.15. 15:06:10

A sóbiznisz nem kislányoknak való. Nem csoda, hogy a közelebbi napokban két alaposan rendkívül méretes ősbunkónak is betett magasság; bár igaz, alapvetően másképp vezették le a feszültséget....

Trackback: Adóváltozás 2012: januártól terményben és szervekkel is lehet majd adózni 2011.11.15. 14:53:43

Az éjszakába nyúló parlamenti vita legfontosabb eredménye, hogy 2012. január 1-től nem kizárólag Forintban, de terményben is lehet majd adózni. Mivel az ország lakosságának jelentős része vélhetően nem tud majd élni ezzel a lehetőséggel, számukra a köz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.15. 11:25:03

Vitatkoznék a szerzővel, hiszen megfellebbezhetetlen igazság, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani.
Ha akarjuk, a kommunikáció a szükséges rossz, hiszen sokan azt képzelik még, hogy az ő (mármint ő, a "nép") akaratából van ott a vezető politikai csoport, ahol, és elképzelni sem tudja, hogy a rendszer működne nélküle. Sőt néha még "politikai osztálynak", sőt "elitnek" is megkockáztatják magukat neveztetni. Pedig...

Ehhez, kell ilyen "Névshowr" nevezetű ősbutaság, ami a cikkhez mellékelt képen látható. Mert "egyszerűen eszik az emberek". Emlékeztetnék rá, hogy ma, a Magyarország elnevezésű büntetőtáborban a legnagyobb példányszámban a bulvár- és a pletykalapok kelnek el. És a mindannyiunkban benne élő Kávéházi Konrád imád jól tájékozott lenni, (vagy annak látszani) ahelyett, hogy azzal foglalkozna kiváló minőségben, amihez ért. Mert sokan semmihez sem értenek méltó színvonalon (ki ne találkozott volna botkezű vízvezeték szerelővel, vagy színtévesztő szobafestővel, esetleg beszédhibás TV-bemondónővel - viszont milyen jól "kommunikálják" magukat és magyarázzák meg a megmagyarázhatatlan hibáikat) csak azt játsszák, hogy ők szakértők. (Ahogy a régi vicc mondja: az amatőr kémikus nem kémikus, csak komikus.)

A probléma a kommunikáció túltengésével van. Amikor a kommunikáció öncéllá és a népszerűség fokozásának egyetlen eszközévé, teljesítmény helyettesítővé válik (Lsd. a cikkben felhozott példákat.) Amikor valami agyas azt gondolta pl. - jó pénzért - hogy az MSZP oesoeditis-ét jó kommunikációval gyógyítani lehet. Nem lehetett, ezt már akkor is tudta vagy legalább sejtette egy ország lakosságának 80%-a, de ez a szakértőcskéket nem érdekelte. Lett is belőlük majdnem a legerősebb "ellenzéki erő". És még mindig "kommunikálnak". Ahelyett, hogy bármit is dolgoznának. Mármint legalább az országházban, ha nem is a sóbányákban.
És ez a megállapítás természetesen a kormányra, a kormánypártokra is igaz. Csak remélni tudom, hogy nem kapják el az oesoeditis-t, mert azt mondják, az fertőző, és annyira össze vannak ezek zárva egy szűk helyre, ezek a hölgyek és urak, hogy félő, majd még valamelyik megfertőzi a másikat egy egyszerű ráköhögéssel. Annyi sóbányánk meg már nincs.

Kivlov 2011.11.15. 14:33:58

Az a baj, csak maszatolás megy érdemi átalakítások, kiadáscsökkentés, racionalizálás helyett.

Kassian 2011.11.15. 14:50:26

Az alapvető gond ott van, hogy amíg égig érő lángokkal ég a ház, addig a kormány az kommunikálja, hogy valójában csak átépítik azt...

Lencsés lstván 2011.11.15. 14:59:41

Na, a sok anonim megint a kormányt bírálja!

Kassian 2011.11.15. 15:09:21

@Lencsés lstván: nekem a Lencsés István név nem mond semmit, így legalább annyira anonim, mint egy szimpla nicknév. Egyébként meg van miért bírálni a kormányt, mivel épp most teszik tönkre azt a keveset is, ami ebből az országból még megmaradt...a rendszerváltás óta messze a legkártékonyabb bagázst kaptuk a nyakunkba.

Pipas 2011.11.15. 15:11:35

@Lencsés lstván: Seggnyaláshoz nem kell névtelenség? Nocsak! ;)

Lencsés lstván 2011.11.15. 15:12:31

Sértésetek lepereg, mert anonimak vagytok.

Pipas 2011.11.15. 15:17:18

@Lencsés lstván: Nem sértegettelek, csak megjegyeztem, hogy egyetérteni a hatalommal nyilván megy anonimitás nélkül is. Mint ahogy Kádár alatt sem vonultak illegalitásba a kommunisták. :-)

Azt persze nem értem, hogy miért ellenzed az anonimitást, de mindegy. Netbankos azonosítódat, jelszavadat nem akarod ide beírni? :-)

Lencsés lstván 2011.11.15. 15:22:48

@Pipas: Azt már megírtam a nigériainak, aki gyémántokat akar kimenteni Afrikából.

Pipas 2011.11.15. 15:24:43

@Lencsés lstván: Jah, az én vagyok. Akkor mindjárt előkeresem, a gyémántok mennek egy pár nap múlva. Ne aggódj, ha most egy darabig nem leszek elérhető, nincs semmi gond, majd küldöm a cuccot. :-)

tomwar 2011.11.15. 15:39:57

@Lencsés lstván: PISTI< VAZZEEEE< MEG MINDIG NYOMOD!?!?

Lassan Szijjarto "SZAJKO" Peter is csak inas lehet melletted...

csabakirályfi 2011.11.15. 15:52:41

@Otido: "...hiszen megfellebbezhetetlen igazság, hogy nem elég jónak lenni, jónak is kell látszani."

Megfellebbezhetetlen igazság, hogy nem elég jónak látszani, jónak is kell lenni. Sorry.

Robinzon Kurzor 2011.11.15. 15:55:46

Ezek az őszinte, csodálkozó bociszemek itt is, hogy jéé ...

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.15. 16:02:42

@csabakirályfi: Jaj, nem mindegy? Hány csomó van a kákán, Helyes megfejtéseket csabakirályfi címre a kiadóba várják. Lényegi a megjegyzés, amellett, hogy butaság is. Így van hercegem, magának van igaza. És? Mi változott? A Nap nyugaton kel holnaptól?

Kurgán 2011.11.15. 16:23:58

A kommunikációba vetett vakhit nem ér semmit. Egyébként nekem úgy rémlik, mintha az előző kurzus sem közvetlenül az öszödi beszédbe bukott volna bele, hanem a köv. év januári felmondólevelekbe meg a februári bérpapirokba. Na persze a nokiás-dobozok se sokat segítettek rajtuk. A fidesz is azt mond, amit akar, ha nem végzik jól a dolgukat és ez az emberek nagy többsége is majd a bőrén meg a pénztárcáján érzi (2013. lesz majd a durva év igazán, ha addig nem csődöl be az államkassza), akkor lesznek csak kakiban. Bár ettől még a jelenlegi felállás szerint akár még 2014-ben is nyerhetnek, mondjuk egy 25-30%-os választási részvételi arány mellett.
Egyébként ilyen időszakban egy kormány legtöbbet azzal tudna tenni a gazdaságért, hogy nem tesz neki folyton keresztbe. Hosszú távú kiszámíthatóság, stabilitás és a túlköltekezés befejezése, lehetőleg kiadáscsökkentéssel és a terhek szétterítésével (gazdaság kifehérítése, mutyi befejezése). Még a magas államadóság sem olyan nagy probléma, a japánok is milyen jól elvannak vele évtizedek óta. Na ha ezek meglennének, utánna lehetne innoválni meg az oktatás szinvonalát növelni, más út nincs.

forgodssake 2011.11.15. 16:24:32

@csabakirályfi: sajnos nyomokban sincs igazad. A nem eleg jonak lenni jonak is kell latszani az valoban megfellebezhetetlen.

a te verziod viszont verzik. Ugyanis tokeletesen elegendo, ha jonak latszol nem kell jonak is lenned, mint ahogy azt szamtalan pelda mutatta eddig is.

csabakirályfi 2011.11.15. 16:28:21

@Otido: Japp, neked mindegy, meg még kb. egy milliónak. Ezért aztán a képen látható trubadúr azt mond, amit akar. Látszani akarnak, baromira, csak az a gond, hogy a gazdaság nem úgy látszik, ahogy elmesélik.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2011.11.15. 16:34:00

@csabakirályfi: Jó, igazad van, csabakirályfi. Menjünk át szélsőséges populistába. De én nem erről írtam.
Nekem se tetszik a Szíjjártó - és? kit érdekel? - csak nem a lánya készül hozzá menni? Ha meg nem, kit érdekel egy ilyen percemberke? Azt gondolja talán, hogy 100 év múlva jegyezni fognak egy ilyen nevet? De a Mesterházi(y), a Lendvai(y) és a Kovács Lászól is ismeretlen lesz. Meg a Gyurcsány is. Remélem a Horn, mint háborús bűnös neve azért fennmarad.

Vidéki 2011.11.15. 18:04:41

Raoul Duke & Dr. Gonzo eléggé felületesen vezeti be a cikket, amikor ezt állítja:

„Két veszély fenyegeti a mostani kormányt: a voluntarizmus és a kommunikációs kormányzás.”

Megfeledkeznek egy harmadik nagy veszélyről, az impotenciával járó döntésképtelenségről.

Egy középkori mesében egy szamár éhen halt két szénacsomó között, mert nem tudta eldönteni, melyiket válassza.

A szerzők a voluntarizmusról, kapkodásról, csapkodásról regélnek.

Vegyék azonban figyelembe azt is , hogy a természetben fontos paraméter az idő, a negyedik dimenzió és a helyzetnek megfelelő döntések meghozatalához nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségben.

Ha egy döntés időigénye tart a végtelen felé. hatékonysága tart a nulla felé.

Lassú észjárású emberekre jellemző mondás Franciaországban a „lépcsőházi szellemesség”, akiknek a partyról távozva csak a lépcsőházban jut eszébe, hogy egy csevegésben mit kellett volna válaszolni.

A lassúság nem mindig tekinthető erénynek.
Vannak olyan élethelyzetek, amelyekre nem lehet terveket kovácsolni és muszáj gyors döntéseket hozni.

A híres, leleményes Odysseusnak sikerült a Scyllák és Charybdisek közötti veszélyes vizeken áthajózni, noha semmiféle előzetes terv nem állt rendelkezésére. Noha Odysseusra is rásüthetik a szerzők a „voluntarista” bélyeget, mégis talán a szerzők sem tudták volna jobban megoldani a problémát a híres, leleményes Odysseusnál.

Csaba László akadémikus: Bizonytalanságok című cikke az FN 2011 márc. 31. számában már hosszú hónapokkal ezelőtt ráirányította a figyelmet a külső körülmények drámai változásaira.

Csaba László akadémikus egyik fontos megállapítása:

A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota.

Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.”

Az Euro övezeten belül már több ország került súlyos pénzügyi helyzetbe.

Ez a bizonytalan helyzet némileg hasonlítható Odysseus helyzetéhez, akinek nem volt lehetősége és ideje sem abszolút kockázatmentes döntések meghozatalára.

sexmachine 2011.11.15. 18:07:24

Egyetértek a poszterrel, a kevesebb több lenne. Kevesebb orbán viktor. Pont egyel kevesebb.

sexmachine 2011.11.15. 18:10:33

Egyetértek a poszterrel, a kevesebb több lenne. Kevesebb orbán viktor. Pont egyel kevesebb.

user792 2011.11.16. 01:53:21

"hol van már a 2010-ben ígért nagyvonalúság és alázat?"

Uhh, tényleg, most hogy mondod. Ja meg hol van a ...? És a ...?? Valamint a ... ??? Nahát, sehol. Lehet, hogy csak parasztvakítás volt? :o Igen, az.
Szar dolog ráeszmélni, de ez is elkúródott, csak másképp. Az ilyen "finom" kritikák és odaszólogatások ideje meg már egy ideje lejárt. Falra hányt borsó.

A dolgok most már mennek a maguk útján, mint a lejtőn legurított labda.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása