Falusi feudalizmus

dobray I 2010.08.10. 07:27

A falu, na, az szörnyű. Pedig azt hinné az ember, hogy odamegy, és példás zöldgazdálkodás folyik. Önellátás, biokaja, bicikli, közel a természet… Aztán mit talál a gyanútlan látogató? Feudalizmust meg rabszolgaságot. Gyerekmunkát. Az első, ami szembetűnik, a sok kegyetlen módon tartott állat. Egymás hegyén-hátán szenvednek szegénykék. A malac egyenesen valami trutyiban dekkol, senki nem takarítja ki az ólat. Az éhségtől füvet zabálnak a tehenek, mint az észak-koreai nép. Az ökröket, lovakat befogták gályázni, pórázon van a kutya, és néha belerúgnak a macskába, ha a küszöbre fekszik.

Nincsenek itt állatjogok, gyilkossággal tartják rettegésben szegény csirkéket is, hetente egyet elvisznek, csak a fekete autó hiányzik, és érzéstelenítés nélkül elvágják a torkát. A többiek nem tudják, hova lett, rettegésben élnek, hogy mikor viszik el őket is. A malacot is kivéreztetik, amikor rituálisan legyilkolják, és szertartásosan megeszik.

Aztán ott van a gyerekmunka. A házigazda gyerekei nyáron is, ahelyett, hogy nyaralnának, otthon dolgoznak. Korán kelnek, mennek ki apuval a földekre, vagy kaját adnak az állatoknak… Egyáltalán be vannak ezek jelentve? 16 év alatt nem is szabad munkára fogni gyereket! Mosogatás, pfuj, haverom is ezt a kegyetlen lélekölő melót csinálja Londonban. De csak nyolc órában, itt meg, falun, vazz, nincs munkaidő, korán kelnek, későn fekszenek, és végig dolgoznak. Ez a manchesteri kapitalizmus falusi-feudális változata! Mikor jelenti ezt valaki a munkaügyi hivatalnak?

A szennyes vizet meg kiöntik a kert végébe, permeteznek, és traktorok öntik a szén-dioxidot a levegőbe. Milyen büdös! A helyi hvcs-k meg megreparálták a kocsijukat, és gyorsulási versenyt rendeznek éjjel az országúton, a falu határában. A vegákat meg  hippiket meg kiröhögik a kocsmában.

Múltkor jött a plébános, itt pálinkázott, meg segített disznót vágni, aztán jól megmondta, mit szabad és mit nem! Múltkor meg a háziasszony öreganyja arról mesélt, hogy milyen jó volt, amikor még itt volt valami gróf, a földbirtokos. Na tessék! Mondom, hogy itt feudalizmus van!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr532201240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2010.08.10. 09:23:05

na, manchester is csak egy kurva nagy falu ám.

Doromb (törölt) 2010.08.10. 09:29:36

Tényleg szörnyű! Alig várom, hogy visszaköltözhessek haza, faluba, ó én ocsmány, barbár, csirkenyúvaszó szörnyeteg! :))))

TyToo 2010.08.10. 09:35:43

Végigröhögtem a posztot, olyan érzésem volt mintha otthon lennék... :D

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.10. 10:03:34

video.google.com/videoplay?docid=-8312987796490958256#

az meg hogy nem olvasnak kornyezetetikat…

persze elobb inkabb feudaljunk vissza, am ha lehet en atugranam ezt a lepcsot.

csoko20 2010.08.10. 10:11:30

"A malac egyenesen valami trutyiban dekkol, senki nem takarítja ki az ólat."

Ez speciel a Budapest nevű ólban is sokszor így van:)

kakamatyko 2010.08.10. 11:08:11

Hat ezen kivul van meg kisvaros, ami langyos higfos, meg budapest, hard core hanyas, szoval kinek-kinek izlese szerint.

A fuvet a tehen, sot az osszes kerodzo, plusz meg a malac is szivesen eszi.

A csirkenek a nyaki veroeret vagjuk, nem a torkat.

A gyerekeknek nincs se nehezebb, se tobb, se veszelyesebb munkajuk, mint mondjuk a varosiaknak a puszta kozlekedes, es meg jo levegon is vannak kozben.

Biokaja, onellatas: allatot, novenyt olunk, es esszuk meg.
Bicikli, kozel a termeszet: az utak nagyjabol uresek, azert tunik fel az a napi par traktor meg az esti bulijarat.

Azt latom, hogy ez amugy valami vicces akart volna lenni, csak nem ertem.

qbr 2010.08.10. 11:33:00

Szép dolog az idealizált falu, de a valóság azért egy kicsit borúsabb. Nem tudom, éltél-e valaha kistelepülésen (mert az, hogy jártál, vagy pár hetet ott töltöttél, azért ahhoz kevés, hogy beleláss a mindennapokba).
Pl. állattartás: Igen-igen nagy különbségek vannak aközött, hogy hogyan tartják az állatokat. Tágabb ismeretségi körben van olyan, aki bikákat tart, és még arra is odafigyel, hogy a tőle elvitt állatokat se üssék-verjék lehetőleg. De olyan is, akinek kb. 2 évente pusztul el az újabb és újabb kutyája rákban/különböző sérülésekben, mert véletlenszerűen hol odahívja megsímogatni, hol simán hasbarúgja. Az állatai (birkák, disznók) pedig mocsokban állva összezsúfolódnak egy kis karámban.
Tudok olyat, akinek az udvarán kapirgálnak a tyúkok, és olyat is, aki a saját udvarán benyom ötöt egy kis ketrecbe, és szórja beléjük az antibiotikumot vágásig.
És ez nem állatjogi kérdés, hanem alapvető hozzáállás azokhoz az értékekhez, amitől a saját megélhetésed, életed függ. Nyilván állattartó emberek másképp viszonyulnak az állat életének értékéhez, de azt ne gondold már, hogy csak mert faluban él, meg állatokat tart, attól automatikusan mindent jól csinál, és pont úgy kell bánni az állatokkal.

Nyilván kérdés, hogy melyikből van több: aki tudja, hogyan kell bánni az állatokkal megfelelően, és ráfordítja erre a munkát, energiát, vagy aki nem. Én ilyet is látok, olyat is, és pont ezért attól a szótól, hogy "falusi élet" nem révedek a távolba könnytől párás szemmel, mert alapból mindkettő eszembe jut.

qbr 2010.08.10. 11:38:13

@kakamatyko: Szerintem ironikus akart lenni az írás, pont azt mondva, hogy milyen szép értékek valósulnak meg a faluban, és hogy a városiak mennyire félreértik a falusi életet, ahol meg a helyén kezelik a dolgokat.
Mondjuk a képeslapokon biztos így van.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 11:45:55

Aki a disznóra kezet emel, annak személyesen én elharapom a combját.

(Bocs!)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.08.10. 11:49:28

Én kisgyerekként félig falun nevelődtem. Visszavágyom. Jó volt tyúk alól tojást lopni, meg disznót ölni. Meg amikor kikelnek a kacsák, és a kacsamama először jártatja őket végig az udvarban - bukdácsolnak utána vonatban. :D

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.08.10. 12:38:40

Anno a könyvesboltos néni rokona mesélte, hogy gyerekkorában este elkapták a csősz kutyáját, leöntötték benzinnel és meggyújtották és micsoda látvány volt, ahogy a sötétben szaladt az élő fáklya....
És még a számítógéptől féltik a gyerekeket :-/

bryan 2010.08.10. 15:12:54

Azért az is kurva jó, amikor a kutya kap három métert láncon egész életében, az erdő szélére hordják a szemetet, meg macskákat rugdosnak, ha látják őket. Nagyon szép az ideális falu képe, csak nagyon nem igaz. Soha nem volt és soha nem is lesz az.
Kb. annyit ér ez is, mint a sokszínű Budapesten kultúremberek élik olvasós, kulturált életüket, míg mucsán a leszakadt alkeszek egymás hányásában náculnak kép a másik oldalról.
Nemrég voltam X. faluban, ahol az egyik idősebb majdnem rokonom úgy szidta a papokat, meg mindenkit akinek bármilyen egyház adja a fizetését, mint a bokrot. Ilyet még Pesten is ritkán hallottam. Nem komcsiról, még csak nem is ex-komcsiról van szó, csak mindig kifogta a legpénzéhesebb legbigottabb fajtát az egyházak képviselőiből.

GoVegan - "A hulyeseg szemelyre szabhato. Google." 2010.08.10. 15:35:23

latom masok megfogalmaztak, miert is ugranam at azt a fenenagy feudalis ertekrendet.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2010.08.15. 20:41:54

ritka undorító egy kép
a poszt jó

WinG 2010.08.30. 18:38:54

jó a poszt, egy-két dologra ráismertem :))

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása