Narancsos (ellen)forradalom I.

Konzervatorium I 2009.11.11. 08:01

A Fidesz korszerű, a magyar társadalom kérdéseire és a világszituáció elvárásaira helyesen válaszoló jobbközép néppárttá formálása annál is inkább fontosabb, mert történelmi esély mutatkozik arra, hogy a következő polgári kormánynak esélye lesz arra, hogy az ország mérsékelt centrumát a jobbközépbe csatornázza be. Azt állítom tehát, hogy megvan a lehetősége annak, hogy egy gazdaságfilozófiáját és szellemi alapjait kellően nem definiált, önmagát krónikusan a baloldalhoz mérő pártból a Fidesz valódi jobbközép néppárt legyen, méghozzá értékkonzervatív jegyekkel.

Békés Márton írása

A konzervatív–jobbközép párhuzam esélyei 2010-től 

A magyar konzervativizmus észrevehető megújulása, erősödése és egy jobbközép kormányzat várható megvalósulása olyan időszakot ígér 2010-től, amelyben a konzervatív szellemiség és a jobboldali politizálás kívánatos párhuzama megvalósul. De több is bekövetkezhet ennél, mivel a szélsőbaloldal negyven éves kurzusát és a balliberális éra két évtizedét – amelyben a baloldal, ill. a liberalizmus szellemi és politikai manifesztációja mutatott egymással szilárd egységet – lecserélő új, konzervatív korszak kezdődhet. Ebben intellektuális szerepe az új magyar konzervativizmusnak lehet, kormányzati szinten megvalósítható politikai víziót pedig a jobboldal vezető, jobbközép–néppárti erejének kell alkotnia.  
 

Konzervatív gondolat – jobboldali rezsim  

A konzervativizmus Magyarországon mindig hátrányban lévő, nem szívesen vállalt és csupán félve képviselt gondolat volt. Ezzel szemben áll az a történelmileg megfigyelhető folyamat, hogy a jobboldal – mint uralmi rendszer, hatalmi gyakorlat, kormányzati technika és politikai viszonyulás – lényegében egy évszázadon keresztül vezető pozíciót élvezett. A kiegyezéstől kezdve – az 1918/19-es forradalommal megszakítva – a Horthy-korszak 1944 tavaszi végéig olyan domináns párt volt hatalmon (kivéve az 1905-ös Fejérváry-kormányt és az 1906–1910-es függetlenségi koalíciót), amely többé-kevésbé a jobboldali hatalmi hozzáállást tanúsította. Vagyis a parlamentáris demokrácia tömegdemokrácia felé tartó folyamatát fékekkel és állami intézmények sorával egyensúlyozta ki; sem a tekintélyt, sem a szabadságot nem engedte szabadjára, de mindkettőre támaszkodott (előbbire jobban); a magyar történelmi fejlődés organikus menetében keletkezett hibákat hosszú távú és óvatos reformokkal igyekezett orvosolni, mintsem gyors és forradalmi változtatásokkal (ezt nem tartotta szem előtt Imrédy Béla, s Horthy le is mondatta ’39 elején); végül az egyenlősítés és a zsarnokság baloldali–liberális kisiklásai helyett a kormányzás olyan erényeit gyakorolta, mint a nemzeti egységteremtés, a kompromisszum, az összeurópai helyzet mérlegelése. Mindez főként a dualizmus időszakára áll, a szűkülő kényszerpályán sokkal kevésbé elfogadható döntéseket hozó késői Horthy-korra – ismert történelmi problémák miatt – kevésbé.
 
Ritka volt az olyan pillanat, amikor a konzervatív gondolat párhuzamba került egy olyan jobboldali rezsimmel, amelyik nem csak csipegetni akart elméleteiből, de bátran hagyatkozott volna állításaira. 1842 elején tragikus hirtelenséggel hunyt el az első magyar konzervatív, gróf Dessewffy Aurél. Az X. Y. Z. könyv írója 33 éves volt, halálra dolgozta magát, beteg tüdővel is fellépett a Pest vármegyei rendi gyűlésen, hogy a radikális agitálók ellen beszéljen. Halála után négy évvel gróf Széchen Antal vezetésével, a birodalmi irányítás magyar adminisztrációja színe-javának jelenlétében, megalakult a Konzervatív Párt. Az 1846-os alapítást hosszú-hosszú ideig nem követte pártszerű jobboldali csoport. Dessewffy halála után amúgy is csökkent a konzervatív gondolat ereje, amelynek nem tett jót, hogy 1848/49 után a függetlenségi–kossuthiánus nemzetfelfogás eredendően baloldali karaktere szervesen beépült a magyar nemzettudatba. Így vált lehetségessé, hogy az 1848 előtt kormányzó emberek sem az alkotmány nélküli korszakban, sem a kiegyezés után nem voltak túl népszerűek. Apponyi György, Dessewffy Emil, Mailáth György, Sennyey Pál, Somssich Pál, Széchen Antal, Szönyény-Marich László stb. mellett – akik Bécsben igyekeztek az Udvart kompromisszumra bírni ’49 után – feltétlenül meg kell azonban említenünk a Wesselényi és Kossuth politikájából már 1846/47 körül kiábrándult, a forradalom után pedig a tanulságok levonását vállaló Kemény Zsigmondot, aki számvetéseiben (mint az 1850-es Forradalom után) nem félt kimondani az „izgatókat” elmarasztalva, hogy a mérsékelt politikai realizmus nagy alakjának, Széchenyinek volt igaza a reformkor idején. Nem sokat emlegetjük, pedig a korábbi centralisták közül Kemény mellett a csoportot vezető Eötvös József is konzervatív munkát adott közre ’49 után (A XIX. század uralkodói eszméinek befolyása az álladalomra. 1850) és Csengery Antal, valamint Szalay László is hasonló hangvételű írásokat közölt.
 
Az 1875-ben létrehozott Sennyey-féle Konzervatív Párt–Jobboldali Ellenzék nehezen artikulálhatta kiegyezés-pártiságát egy szintén ’67-es alapon álló kormánypárttal szemben, így ismét maradt az aulikus, katolikus, birodalomszintű szemlélet megjelenítése. Ekkor lépett fel Asbóth János, aki Tisza Kálmán másfél évtizedes kormányzása alatt cikkek és könyvek (pl. az 1875-ös Magyar conservativ politika) sokaságával kívánta már expressis verbis is konzervatív irányba terelni a politizálást. Ám többnyire meghallgatatlanul maradva, a század végére a Katholikus Néppárt képviselője lett, ott lelve meg a kor konzervativizmusának egy-egy elemét (agrárius lobbi, antiliberalizmus, ultramontán katolicizmus). A konzervatív gondolat emellett olyanok révén jelent meg a korban, mint az államjogász Concha Győző és az akadémiai irodalomkritikát művelő Gyulai Pál. A pártszerű keretek – a hegemón szabadelvű kormánypárt liberális irányba csúszása közepette – pedig olyan rövidéletű, „nemzeti ’67-es” kísérletezésekkel jellemezhetőek, mint Apponyi Albert Nemzeti Pártja, majd ifj. Andrássy Gyula Alkotmánypártja.
A századfordulón több ponton is problémássá váló kiegyezéses rendszer további fenntartásában és megőrzésében érdekelt Szabadelvű Párt 1906-os veresége után négy évig ellenzékben volt. 1910-ben Tisza István szervezte újjá és kovácsolt maradékaiból ütőképes, az elért szabadelvű (azaz mérsékelten liberális, vagy nemzeti liberális) eredmények megőrzését célul kitűző, tehát már konzervatív karakterű pártot, Nemzeti Munkapárt néven. Tisza személyes hozzáállása nem csak arra volt garancia 1910–18 között, hogy konzerváló attitűd fogja jellemezni a Munkapártot, hanem arra is, hogy ezt a magyar történelemben először teszik jobboldali jelleggel. Tisza amellett, hogy államférfiként hosszú hatalmi gyakorlatot teremtett (1903–1905 és 1913–1917 között kormányfő, 1912 és 1913 között házelnök volt), lapot indított Magyar Figyelő címen, amelyben – például olyanok, mint Réz Mihály mellett – rendszeresen értékes dolgozatokat publikált.
 
Az ellenforradalmi rendszer negyedszázada tovább erősítette a mindenkori kormánypárt jobboldali karakterét, amely időszakban azonban a konzervatív filozófia egyre jobban elszakadt ettől. A vasgróf után talán nem is akadt olyan valaki, aki belátta volt, hogy a konzervatív gondolat és a jobboldali kormányzat egymásra utaltsága mennyire alapvető jelentőségű. Az 1918–19-es sokk utáni reakció kitermelte a maga nagy gondolkodóit, könyveit (Lendvai István: A harmadik Magyarország, Szabó Dezső: Az elsodort falu, Szekfű Gyula: Három nemzedék, Prohászka Ottokár: Kultúra és terror), de a Bethlen-kormányzat alatt végül Klebelsberg művelődési eszményein túl csak Szekfű hatott igazán, ő is a Magyar Szemlén keresztül és jobbára Széchenyi aktualizálásával. Ám a ’20-as évek konzervatív sajtójából feltétlenül meg kell említenünk a Tormay Cecil-szerkesztette Napkeletet, ahová kezdetben Halász Gábor, Hamvas Béla, Németh László és Mályusz Elemér is rendszeresen írt.
 
Gömbös radikális kísérlete, majd Darányi habozása és Imrédy váratlan irányváltása már azt a periódust jelezte a Horthy-rendszer második felében, amelyben a konzervatív gondolat és a jobboldali kormányzat elszakadt egymástól. Jellemző például, hogy a megelőző magyar konzervatív hagyományt képviselő és a jelenben is konzervatív alternatívát nyújtó alkotókat (Gratz Gusztáv, Pethő Sándor) a ’30-as évek első harmadától nem a kormánytámogatók, hanem a legitimista ellenzék soraiban kell keresnünk. Teleki egy utolsó, ámde több ponton is vitatható próbálkozást tett még, hogy gondolatilag megújítsa az át is nevezett kormánypártot, de ennek korán bezárultak a lehetőségei. Nyilván megemlíthetőek kultúrkonzervatív eszményeket ápoló szerzők (Babits Mihály, Halász Gábor, Joó Tibor, Prohászka Lajos, Szerb Antal) és a katedrafilozófia szempontjából konzervatívnak nevezhető bölcsészek (Brandenstein Béla, Halasy-Nagy József, Kornis Gyula, Pauler Ákos, Schütz Antal), de szerepük nem terjedt ki arra, hogy a politikai konzervativizmus megfogalmazásában aktív segítséget nyújtsanak.  
 
A világháborúval együtt elveszített lehetőség arra, hogy Magyarország saját hagyományaiból újuljon meg, az 1944-es német, majd az 1945-ös szovjet megszállással véget ért. Az eufémisztikus hazugsággal „koalíciós időknek” nevezett rövid pár év – egy megszállás és bolsevizálás közötti látszatdemokrácia – csupán egymással is többé-kevésbé ellentétbe jutó, ráadásul perifériára szorított alakokkal (Barankovics István, Mindszenty József, Pfeiffer Zoltán, Slachta Margit, Sulyok Dezső) mutatta fel pislákoló konzervativizmusát, a politikai hatalom jobboldali lehetőségének minden reménye nélkül.
 
Az 1846 és 1945 közötti száz esztendőre, amikor a konzervativizmus és a jobboldali kormányzás párhuzamba kerülésének esélyei adottak voltak, és kevésszer, de meg is valósult a közös munka, olyan hatvan év következett, amelyben a leghalványabb lehetőség sem adatott meg erre. A szélsőbaloldali négy évtizedre ráadásul olyan húsz év jött, amelyben a vörös, egyre fakóbbá válva, piros–kék kurzusban folytatódott, ahol mind a politikai gondolkodás, mind annak nyelve, mind az azt megfogalmazó értelmiség és mind a baloldali kormányzatok hatalmi elitje folytonos volt. A rendszerváltó, MDF-központú Antall-koalíció és az Orbán-vezette polgári kormány azért nem tudott nagyot fordítani ezen a helyzeten, mert a posztkommunista elit és a liberális szellemiség erős szövetségét nem sikerült megtörni. Az elmúlt húsz évben – valljuk be – két rövid időszak jutott csak a politikai jobboldalnak, míg a kommunizmus bukása után alig fél évtizeddel visszajött a régi garnitúra a vele szövetséges korábbi „demokratikus ellenzékkel” (ez volt a Horn-kabinet), majd 2002-től immár több mint hét éve egy tipikus balliberális, progresszista, költekező–megszorító érdekszövetség van hatalmon. A helyzet azonban megfordult. Ennek politikai oka főként a Gyurcsány-évek reformtombolását követő – nem apatikus, hanem visszavágni akaró – kiábrándultság, de aligha túlértékelhető szerepe van ebben a posztliberális korszakot halálával szépen jelező SZDSZ eltűnésének. S nem elhanyagolható az a jelenség sem, hogy megtört az elöregedő, intellektuálisan merevedés-képtelen, közel harminc éve folyamatosan ugyanazt mondó üzeneteivel érdektelenné váló liberális–baloldali értelmiség monopóliuma is.
 
A ’45 óta tartó, intenzitásában, agresszivitásában és technikai megoldásaiban változó baloldali éra az ezredfordulót követő egy évtizedben kiteljesítette magát, és egyúttal végéhez is érkezett. A polgári kormányzat félidejétől megjelenő és a jövő diskurzusát meghatározni képes új magyar konzervatív szellemiség nem csak a progresszív kormányzat kritikájából meríthetett erőt, hanem abból a szellemi felfedezésből is, amelyet a hosszú ideje elfojtott vagy a balliberális értelmiség kurzus által elzárt szerzők, gondolatok megismerése, újrafelfedezése jelenthet. Ez egy – talán nem hat túlzásnak – Magyarországon eddig soha sem tapasztalt konzervatív reneszánszt szülhet, amelyre nem került sor 1990 után sem, hiszen ezt egyfelől gátolta az uralkodó balliberális értelmiség mérgező szemantikai levegője és gyilkos szellemi dominanciája, másfelől viszont a magukat jobboldalinak tartó (de többnyire inkább a népi-nemzeti, keresztény jelzőket elfogadó) értelmiségiek kevésbé konzervatív orientációjú, mint inkább a népiek gondolkodási, nyelvi és politikai struktúráján nevelkedett környezetének ellenható tényezői. A politikai jobboldal esélyeit több, általában nem a jó ellenzékiségből megszülető, hanem a pocsék kormányzásból következő tényező is növeli. 2006 óta a társadalom többségi részében felerősödő kormányellenes hangulat, a jobboldali politikai megoldásokat preferáló választói többség kialakulása és a statisztikailag esélytelen liberális–baloldali győzelem fenyegetésének hiánya alakítja ki azt a várakozást, amely a jobboldal vezető ereje (és egyetlen pártja), a Fidesz felé fordul.
A konzervatív újjászületés és a jobboldali kormányzás korszakos jelentőségű változást hozhat, amely a korábbi szellemi klíma és politikai gyakorlat elemeihez (progresszív diskurzus, liberális kulturális napirend, balliberális értelmiség, haladás-elvű rezsim, posztkommunista elit) képest ellenforradalmi előjelű fordulatot jelent. Ha kettejük párhuzama csak annyiban valósul meg, hogy össze nem kapcsolódva, egymástól bizonyos távolságot tartva, de együtt haladnak, már az is nagy eredményt hozhat, hiszen ez által együtt válik lecserélhetővé a baloldali kormányzás és a vele szövetséges liberális szellemiség.
 

Konzervatív gondolkodók – jobboldali politikusok 

Míg a balliberális tábor körében a francia felvilágosodást követő 1789-es forradalom tapasztalatai óta közismert és elfogadott tény, hogy a politikai tettek szellemi előkészítést, megalapozást és utólagos legitimációt követelnek, addig a konzervatív gondolat és a jobboldali politika sok esetben idegenként, vagy nem kívánatos „barátként” tekint a másikra. A konzervatív szellemi befolyásolás útjai leginkább akkor kifürkészhetetlenek, amikor jobboldali kormány van hatalmon, sokszor ugyanis nehezebbnek tűnik a konzervatívok dolga akkor, ha politikai preferenciáiknak megfelelő párt kerül hatalomra, mintha csupán a baloldali rezsimet kellene kritizálniuk. Nyilvánvaló, hogy a magát autonómnak, függetlennek és etikusnak tartó konzervatív szerző nem teheti meg azt, amit a balliberális értelmiségi az elmúlt húsz évben elkövetett (ti. hogy lépten-nyomon, a lehető legvisszataszítóbb módon igazolta előre és utólag a balliberális rezsim minden lépést), de nem tekinthető egészségesnek folytonos húzódozása a pártpolitikai véleménynyilvánítástól; ahogyan a jobboldali politikusok alig-alig tapasztalható érdeklődése sem normális olyan elméleti-filozófiai és gyakorlati kérdések iránt, amiket a konzervatívok vetnek fel.
 
A konzervatív szellemiség és a jobboldali politika párhuzamos megerősödése közepette szükséges, hogy mindkettő leszámoljon a zavart viszonyt előidéző kölcsönös idegenkedéssel. Annál is fontosabb ez, mert úgy az elmúlt húsz évben, amint a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai korszakban mindkettő reakcióként lett egyre számottevőbb erő. Előbbi a balliberális közvéleményformálás undorából, elerőtlenedéséből és saját intellektuális bázisa megerősítéséből, s egy korántsem elhanyagolható generációs feltöltődésből született; utóbbi pedig a kormányzat oppozícióját alkotva kényszerült rá arra, hogy hosszú-hosszú éveken keresztül kormányzásra készülődjön. A szellemi kontrák és a politikai ellenzékiek azonban a XXI. század első évtizedének végére együtt kerülnek olyan pozícióba, amely már nem a kényelmesebb kritikát, hanem a tetteket kéri tőlük. A 2010-es jobbos politikai takeover fontos szempontja a szellemi klíma megváltozásának, mert biztonságos környezetet jelent majd, ugyanakkor veszélyt is szülhet, hiszen a balliberális értelmiségi elit agyveleje is a biztosnak gondolt baráti, haladó kormányzás idején indult sorvadásnak.
 
Megállapítható, hogy pártpolitikai és szellemi–kulturális értelemben is ellenzékben erősödött meg a jobbközép pártja, ill. a konzervatív intellektus. Egyvalami erős szövetségese lehet mindkettőnek, mégpedig a médiafelületen korábbról ismert liberális–baloldali túlsúly megszűnése. Az internetes mezőben – blogok, on-line magazinok, politikai honlapok világa – már néhány éve megérkezett a jobboldali dagály, a nem-webes médiában – az írott sajtó, a rádiózás és a televíziós csatornák terén – pedig a közelmúltban tapasztalható átrendeződés. Míg a Nemzet-csoport befektetőinek termékei (Magyar Nemzet, HírTV) a mérsékelten konzervatív, jobbközép elkötelezettségű közönséget kívánják megszólítani, addig az emellé becsatlakozó Széles-médiabirodalom csápjai (Magyar Hírlap, Echo TV) az ettől jobbra állókat akarják elérni. Az Infocenter-csoport megjelenésének újabb fejleményei (a Heti Válasz és a Lánchíd Rádió megszerzése) után pedig elmondható, hogy egy harmadik, a Liszkay–Töröcskei-vonal mondanivalójával parallel pólus alakult. Míg e legutóbbi komplexum gazdasági stabilitását még meg kell alapozni, Széles cégei pedig egyelőre a veszteséget – és ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor a Bayer–Pörzse-univerzum szellemi fekete lyukait – termelik, addig a Nemzet-konszern nem csak nyereséges vállalkozásokkal bír, hanem televíziós csatornájával kiemelkedően nézett, a jobbközép véleményformálást meghatározó, sőt országosan is referenciális felülettel rendelkezik. Jelzésértékű viszont, hogy – Gyurcsány visszafelé elsütött pisztolynak bizonyuló újság-bojkottjának is köszönhetően – a Magyar Hírlap eladott példányszámai mára elhagyták a Népszaváét. (Ami kicsit sem irónia nélküli, hiszen a balliberális sajtómonopólium annak idején azért vált meg az SZDSZ-es Hírlaptól, hogy az alacsony olvasottságú napilap költségeiből kistafírozza a szintén döglődő szélbalos Népszavát.) A 2010-es fideszes győzelem és a kulturális–szellemi fordulat bekövetkeztét megelőzve alakult tehát át a magyar médiapiac politikai szerkezete, amelynek eredményeként ma már nem lehet beszélni balliberális médiatúlsúlyról. Annak a világnak vége van.
2009 elején érdekessége és fontossága dacára nem sok figyelemre méltatott cikkváltás zajlott le Gyurgyák János és Csizmadia Ervin között. Előbbi és utóbbi is úgy vélte, hogy a magyar konzervatív hagyomány nagyon is létezik, sőt aktualizálható szellemi erő és gondolati bázis lehet. Ugyanakkor Gyurgyák úgy fogalmazott, hogy „az a párt, amely időnként a konzervatív jelzővel is kacérkodik […] 1998 és 2002 között nem sok jelét adta értékkonzervatív reformelkötelezettségének és bátorságának, mivel leginkább szimbolikus tettekkel, populista ígérgetéssel” stb. foglalkozott, „s jelenleg lázas semmittevéssel leplezi alapvető tanácstalanságát”. Gyurgyák politikus- és értelmiség-kritikájával, a pártpolitikai befolyás(olás)tól való ódzkodásával és a politikai frakciókra való szellemi hatásgyakorlás lehetőségének fel sem vetésével úgy látja, hogy a konzervativizmus kívül van a politikai téren, sikerre predesztináltsága pedig csak véletlenül áll párhuzamban a Fidesz emelkedő csillagával, s ráadásul függetlenül kell működnie tőle a jövőben is. Csizmadia Ervin ezzel szemben esélyt ad arra, hogy a magyar politikatörténet azon hosszú-hosszú fejezete lezárul, amelyben nem létezett markánsan megkülönböztethető – csupán hatalomtechnikailag és viszonyítás szerint annak tekinthető – jobboldali párt, illetve ehhez természetes módon kívánkozó konzervatív alap. Csizmadia nem túl óvatosan felteszi a kérdést: „vajon a Fidesz alkalmassá tehető-e önmagában arra, hogy a konzervatív értékek felvállalója (értsd: mérsékelt középpárt) legyen? Ráébreszthetik-e a Fideszt művelt és sokat olvasott politikai filozófusok, gondolkodók, hogy jobb a konzervatív, mint a népi, nemzeti, plebejus, radikális, stb. irányok zavaros elegye?” Majd úgy válaszol, hogy – Gyurgyákkal ellentétben – „a konzervatív újjászületés” lehetőségét nem hogy kívül, hanem éppen a pártpolitika terrénumán kell keresni, hiszen „magyar konzervatív hagyomány […] nem (csak) volt, hanem, ha valahol, hát a pártpolitikán keresztül újjá is teremtődhet.”
 
A piacvezető könyvkiadó-tulajdonos Gyurgyák értelmiségi gyanakvása és a Méltányosság Intézetnél főpolitológus Csizmadia pártpolitikai érdeklődése között nem kell középutat találnunk, mivel nem lehet, de nincs is szükség rá. A konzervatív szellem ellenáramlata és a jobbközép kormányellenessége párhuzamba került egymással, ugyanannak a tagadásnak a megtestesítői. Ennél érdekesebb kérdés, hogy lehet-e és szükséges-e a Fidesz kvázi-konzervatív párttá formálása, illetve, hogy ebben milyen szerepe lehet az új magyar konzervativizmusnak?
 
Véleményem szerint a Fidesz korszerű, a magyar társadalom kérdéseire és a világszituáció elvárásaira helyesen válaszoló jobbközép néppárttá formálása annál is inkább fontosabb, mert történelmi esély mutatkozik arra, hogy amint Gyurcsánynak nem sikerült a középen állókat baloldali irányba eltolni, úgy a következő polgári kormánynak esélye lesz arra, hogy az ország mérsékelt centrumát a jobbközépbe csatornázza be. Az állítom tehát, hogy megvan a lehetősége annak, hogy egy gazdaságfilozófiáját és szellemi alapjait kellően nem definiált, önmagát krónikusan a baloldalhoz mérő pártból a Fidesz valódi jobbközép néppárt legyen, méghozzá értékkonzervatív jegyekkel. Négy, eddig létező akadály ugyanis elhárult a Fidesz ilyen átalakulása elől. Ezek a következők. (1.) A liberális napirend kiüresedése és megszűnése nem teremt többé PC-kényszert, és domináns szoclib pólus híján a baloldali ágendához való alkalmazkodás korszaka végre lezárulhat. (2.) A lehasadó radikális periféria szavazói átmentek a Jobbikhoz, így nem kell nekik plebejus, populista, demagóg üzenetek megfogalmazásával megfelelni, sőt az EP-választás bebizonyította, hogy nélkülük is lehet győzni. (3.) A Fidesz bázisa középkorúsodik és középosztályosodik, amely megszünteti a nyugdíjas-követelések fokozott hangoztatásának szükségességét és a konzervatív értékekhez jóval közelebb álló program alkotására ösztönözhet. (4.) A jobboldal szellemi áramlatai között eddig erős pozíciókat őrző harmad- és negyedgenerációs népiek mellett megjelenőben és erősödőben van egy ennél sokkal idő- és korszerűbb konzervatív csoport, amely inspiratívabb és perpektivikusabb gondolatokat hordoz.    
 
A baloldal gyurcsányi megújítási kísérletének kudarca után a jobboldal vezető pártja kétszeresen sem spórolhatja meg magának a szükséges öndefiníciót, hiszen az ellenoldal krízise közben könnyebben újulhat meg, miközben ez sürgetően szükséges is, pláne kormányváltás előtt. A Fidesz 2002 óta kellően nem tisztázott értékei, időről-időre változó, kavargó és nehezen megfogható szellemi orientációja egy olyan, még ki nem alakult karakterű nagy néppártot mutat, amely nemzeti, kereszténydemokrata, konzervatív szabadelvű, népi–plebejus és a jobboldali attitűdöt szociális elvárásokkal ötvöző irányzatokat egyaránt tartalmaz. Egy eszmeileg ennél koherensebb, a nyugat-európai jobboldalhoz – mondjuk a CDU/CSU-hoz, az osztrák vagy a brit konzervatívokhoz – hasonló és a hazai helyzet megoldására alkalmasabb jobbközép néppárt létrehozásában alapvető, hogy legmélyebb értékei konzervatívok legyenek, amelyek kimondatlanul is érvényesülhetnek. Úgy vélem (lehet, hogy egyedül), hogy az új magyar konzervativizmusnak, ha nem is elsődleges feladata, de az ország jó kormányzásának megvalósulása érdekében nem eltagadható kötelessége, hogy gondolatilag azt a politikai erőt segítse, amelyik nézeteihez – akár ehhez nehezen illeszkedése dacára is – a legközelebb áll s ráadásul kormányképes erő. A kormányzati szerepre készülő jobbközép és a látványosan teret nyerő konzervatív fordulat egymásra utaltsága persze nem jelent bármiféle kölcsönös indoktrinációt, de aligha lehet tagadni, hogy sohasem volt ilyen jó esély arra, hogy a magyar jobboldal – győzelme küszöbén – olyan minőségi és időszerű szellemi alapokat kapjon, mint amilyen most formálódik a kortárs konzervatív gondolatok megfogalmazói körül. A ’20-as évek végén megszakadt konzervatív–jobboldali együttgondolkodás, együttműködés lehetősége tér vissza 2010 után.
 
 
Békés Márton

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr651516731

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő velük? 2009.11.13. 09:30:33

Hozzám is eljutott végre a Jobbik kampányfilmje, és teljesen a hatása alá kerültem. Igaz, eleinte azt hittem a Star Wars jelentkezik újabb résszel. Az egész videó szerkesztése, a zenei aláfestés (Clint Mansell forog a sírjában), még csak egy izgalmasna...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:59:37

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:54:52

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:53:25

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Adj egy pacsit! 2009.11.11. 11:27:29

- Szevasz Lacikám! - Szevasz Lajos, mivan veled? - Á, semmi. Most jöttem haza Kubából, erre látom, hogy már megint balhézik ez az Ibolya a rádiók miatt. - Kubából? Szidjátok itt a komcsikat, és kimész Kubába? Tudod nálunk gazdasági válság van, meg figy...

Trackback: Konzervatív savanyúság 2009.11.11. 10:25:38

Egyszer elkezdtem írni egy posztot arról, hogy a polgári létükbe besavanyodott Hírtv-s arcok hogyan keseregnek a hárommellű Lily Allen Fuck you című számának feldolgozásán. Végül nem tudom, miért nem publikáltam, mindenesetre csak én olvashattam. Úgy t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsitva 2009.11.11. 11:27:07

Milyen jó - sajnos csak ritkán - gondolatokat olvasni.

zoli vagyok · http://zolivagyok.freeblog.hu 2009.11.11. 11:38:01

Nem szoktam politikai bejegyzésekhez hozzászólni, ezt most csak azért olvastam el, mert ránézésre egy komoly és tényszerű írásnak tűnt. Őszintén sajnálom, hogy a végén apróságoknak látszó dolgok miatt nem tudom mégsem teljesen komolyan venni. De ha valaki veszi a fáradtságot, hogy írjon egy nagyobb lélegzetű, történelmi áttekintést, tényszerű példákat tartalmazó cikket, az szerintem bírja ki a bulvárpolitológia, meg a Szijjártó-közleményekbe való fordulatok nélkül.

A Népszava például önmagában, tényszerűen is egy rossz és kártékony sajtótermék, mert színvonaltalan, mert végletekig elfogult az MSZP irányában, mert kiszolgálja a szocialista pártpolitikai érdekeket. Minek kell ezt azzal agyoncsapni, hogy még megküldjük egy "szélbalos" jelzővel is? Arról az újságról rengeteg rosszat el lehet mondani, de nem érvel a kolhozosítás, az állami tulajdon kizárólagossága, a kommunista egypártrendszer, a diktatúra mellett. Nem szélsőbaloldali, hanem egy szar, elvtelen kampánylap. Miért nem elég ez? Ugyanúgy fölösleges és igazságtalan ez, mint a másik oldalon azt állítani, hogy aki nem ment Gyurcsánnyal a Magyar Chartára, az mind a nácik szekerét tolja.

Ha pedig tényekről írunk, akkor érdemes árnyalni a "reformtombolást" is, ami sokkal inkább "reformtöketlenkedés" volt. Ez megint egy lapos Szijjártóra elég csak, ugyanis nem történtek reformok, sem az egészségügy, sem a közigazgatás, sem az önkormányzatok, sem a parlament, semmi nem került megreformálásra. Épp elég rossz és gyászos volt az az időszak, a rendszerváltás óta regnáló egyik legvacakabb és legfelelőtlenebb kormánnyal - minek ráhúzni még ezt a reformtombolásos dolgot? Nem tomboltak a reformok, a szocik és a liberálisok csak az egészségügy átalakításán bő két és fél évet veszekedtek, hogy végül minden maradjon a régiben, állami rendszer, ahogy volt, úgy maradt.

Bocsánat, nem a lényegi mondandóhoz szóltam hozzá, csak pontosan úgy érzem magam, mint mikor annak idején a gimnáziumba bejött a rendőr bácsi, és előadást tartott a drogokról, megemlítve a "heroint, és az ugyanolyan káros marihuánát". Hiába tudtam, hogy jót akar, hiába voltam és vagyok tisztában azzal, hogy a "kábítószer rossz, értem?", ha a lendület a beszélőt beleviszi ilyen nyilvánvaló hamisságokba. Egyébként meg hajrá, legyen újra fasza magyar jobboldal, szépen felöltözött konzervatív fiatalokkal, végre a plebejus meg polgári körös vargabetűk után, sőt, értem én azt is, hogy a szerző őszinte meggyőződésből zárja szoftos Fidesz-kampánnyal a szöveget. De ha maga a bejegyzés is kitér arra, hogy zsákutca volt a népszerűséget népieskedő, meg plebejusozó, a valóságot túlzottan leegyszerűsítő és ezzel is torzító megoldásokban keresni, akkor saját maga ne éljen ugyanilyen eszközökkel.
Mindjárt jön a kampány, abban úgysem lesz egy csepp nagyvonalúság és tartás sem. Legalább még itt és most elférhetne kicsi.

Ennyit akartam, nem is szólok többet hozzá, megyek vissza a bulvárba :)

hami · http://toriblog.blog.hu 2009.11.11. 11:40:09

Szia Marci,

Az írásoddal több alapvető probléma van:

1) Idealizálod a konzervatív gondolatot: A konzervativizmus Magyarországon egyáltalán nem valami társadalmi - gazdasági kihívásokra választ kereső ideológia volt, hanem egyszerűen a régi (nemesi) elit képviselőinek a hatalmát ideológiailag megalapozó katyvasz, amire hivatkozva próbálták a lehető legtovább elodázni azt, hogy a konkurens politikai erőket a hatalom bármilyen szintjére beengedni kényszerüljenek. A fontolva haladásnak az adott kontextusban eleve semmi értelme nem volt, merthogy a hatalomféltés kapcsán gátoltak minden olyan gazdasági - társadalmi átalakulást is, amelyek a társadalmi mobilitás korlátait megszüntették volna, és ezáltal az ország gyorsabb felemelkedését elősegítették volna. Ennek hiányában aztán a szocialista / kommunista rendszer volt az, amely ezeket a gátakat eltörölte, közvetve ennek köszönhető a rendszer iránti nosztalgia: ugyanis a társadalom alsó 90%-a számára csak 45 után vált egyáltalán lehetségessé, hogy akár csak a középosztály megnyíljon előtte. Más kérdés, hogy a szocialista módszer nem pont azt az eredményt hozta, amit egy organikus fejlődés eredményezett volna.

2) A konzervatív ideológiának talán volt létjogosultsága 150 évvel ezelőtt, de ma már abban a formában biztosan nincsen. A jelenlegi politika számára az ideológiai címkék eleve csak legitimációs alapot jelentenek, de a 21. század kihívásait ismerve a három fő ideológiai irányzat közül egyiknek sincs koherens megoldási javaslata a felmerülő problémákra. Pláne, hogy ezek nagy része gazdasági, társadalmi, és nem pedig ideológiai jellegű.

3) Ezzel összefüggően nagyon nem tetszik, hogy a másik kettő (a liberalizmus és a szocializmus) negatív kontextusban szerepel a posztban. Mindkettőnek megvan a maga történelmi szerepe, és az, hogy egy nyílt fórumon ilyen kérdésekről vitatkozni lehet, az pont nem a konzervatív ideológia hatása. Más kérdés, hogy a magyarországi képviselőik a legaljához tartoznak, és tevékenységük rengeteg kárt okozott.

4) A fidesznek nem ideológiai hátteret, és az uralmának bebetonozását kell elérnie, hanem jó válaszokat, megoldási javaslatokat kell prezentálnia olyan jelenlegi problémákra, amelyek az államot, annak fennmaradását, és az állampolgárainak életét rövid, közép, és hosszú távon erősen befolyásolják, befolyásolni fogják. Ha a fidesz ismét nekiáll ideológiai nyomás alatt tartani a társadalmat, mint tette azt leginkább 2000-2002 között, akkor meg fog bukni, és ismét megágyaz a szocialista uralomnak, mert ez az, amit a magyar társadalom nagy része a legkevésbé tűr meg. Egy politikai erőnek egyébként is az a feladata, hogy kormányozzon, nem pedig az, hogy a hatalomban maradását próbálja minden áron elérni. Értem, hogy neked ez szimpatikus lenne, de ez öncél, nem pedig társadalmi érdek.

Janovszki Zsolt 2009.11.11. 11:46:45

jobboldali, antikommunista liberálisként alig várom, hogy legyen ilyen erő (tökmindegy, hogy FIDESZ-nek, vagy Konzervatív Úniópártnak, vagy bármi másnak hívják)
Gyurgyák írta: „az a párt, amely időnként a konzervatív jelzővel is kacérkodik […] 1998 és 2002 között nem sok jelét adta értékkonzervatív reformelkötelezettségének és bátorságának, mivel leginkább szimbolikus tettekkel, populista ígérgetéssel” stb. foglalkozott"
Ugye ez a veszély most is megvan, a Fidesznek jelen formájában nem sok tere van azzá válni, amit vágyunk azaz egy eszmeileg ennél koherensebb, a nyugat-európai jobboldalhoz – mondjuk a CDU/CSU-hoz, az osztrák vagy a brit konzervatívokhoz – hasonló és a hazai helyzet megoldására alkalmasabb jobbközép néppárttá.
Ennek a térszűkének az érzékeléséhez semmi mást nem kell tenni, minthogy London konzervatív párti főpolgármesterét, nyelvtudását, képzettségét, és tapasztalatait (www.london.gov.uk/mayor/) össze kell hasonlítani a Fidesz budapesti jelöltjének hasonló attribútumaival. (tarlosistvan.hu/) Ebből nyilvánvaló, hogy a szerző, és meggyőződésem szerint jónéhány százezer polgártársunk által vágyott ideális állapot első blikkre még távolinak tűnik... De abban teljesen egyetértek, hogy a történelmi lehetőség adott.
Zs

Samott 2009.11.11. 11:47:01

Hosszu, de erdekes volt. Sok igazsag van benne, de sokmindent sajnos elhallgat... hiteltelen figuraktol nehez hiteles politizalast elvarni. Marpedig ilyen alakok nem csak a baloldalon vannak. En itt latom a problemat, es bar igaz hogy a baloldalon nem tudok olyan politikust, aktiv gondolkodot megnevezni aki peldaerteku, kovetheto szemely lenne... de a szomoru igazsag, hogy a jobboldalon se latok ilyet (talan Solyom Laszlonak vannak neha pozitiv megnyilvanulasai). Ugy erzem csupa lenullazott, hiteltelen alak probal megint atverni minket... marpedig amit itt a szerzo leirt, ahhoz hiteles arcok kellenenek. De ezekbol hiany van. Ma a konzervativ oldalt nem pro hanem kontra tamogatjak, azaz nem a konzervatizmusert allnak ki az eppen 2/3-os tobbsegre elegendo tamogatok, hanem a gyurcsany korszak ellen protestszavaznak.

Ez a bekezdes pedig ugy ahogy van konkretan hazugsag: "Nyilvánvaló, hogy a magát autonómnak, függetlennek és etikusnak tartó konzervatív szerző nem teheti meg azt, amit a balliberális értelmiségi az elmúlt húsz évben elkövetett (ti. hogy lépten-nyomon, a lehető legvisszataszítóbb módon igazolta előre és utólag a balliberális rezsim minden lépést)" - ugyanis az mindket oldalra igaz, hogy a hangadok elvtelenul tamogatjak a nekik kedves oldal donteseit, addig a ballib oldalon altalaban kritikakat is megfogalmaznak, ellenben a konzi oldal szinte minden dontesnel elvtelenul osszezar. (leszamitva nehany blogot, nincs kritika, nincs visszacsatolas - es ez baj ugy gondolom, nem csak hiteltelenne tesz hanem a hibak felismereset, javitasat is megneheziti)

cso zsi 2009.11.11. 11:47:09

Antallnak egy értelmes mondata volt regnálása alatt: "Tetszettek volna forradalmat csinálni".
Lehet, hogy nagy koponya volt, de a politikában semmi keresnivalója nem volt.
Majd nekiálltak eladni az országot.
Orbánék 12 évig gátoltak mindent, uralkodásuk előtt, és után. Alatta meg szava nem lehetett senkinek, hisz épp ugyanazt csinálták, mint a "posztkomcsik".
Nem véletlen, hisz a politikai elit osztódással szaporodott.
Mindenhová jutott belőlük, egyesek "megélhetési" politikusként mindig jó pozícióba kerültek, akár az ő pártjuk nyert, akár nem. Vagy egyszerűen átült a nyerő csapatba.
Mutyiországban mindig akad "jó" ismerős.
Rossz is. Antallék hazaküldték az oroszokat, azok meg megmondták, hogy visszajönnek. Úgy is lett, szinte mindenre rátették a kezüket, amiből védelmi pénzt lehetett kiszedni.
A nagy üzletet egy másik népcsoport kötötte meg.
De ne higgyük, hogy a Fidesz jövő évi megválasztása majd fordulatot hoz bármiben is. Ami tejelt az egyik pártnak, az a másiknak is jó lesz.
A nép meg beledöglik, hazát cserél, szabadon választva. Csak itt ne legyen, mert ez a hely már másoknak lesz szép.

cso zsi 2009.11.11. 11:51:32

@Samott: Erről van szó. Nálunk mindig "ellene" szavaznak valaminek.
Amikor a Fidesz uralkodásáról kiderült, hogy az se jobb, akkor őket is lenullázta a nép, és az akkor kisebb rosszat választották.
Gyurcsány ki merte mondani: hazudtunk.
Aki végigolvasta a beszédet (és nem csak ezt az egy szót skandálta belőle), az láthatta, hogy a rendszerváltás óta minden politikai erőre vonatkozott a kijelentés. Pártfüggetlenül.

andzsin 2009.11.11. 11:56:09

@hami: pontosan erről van szó. a magyar jobboldali hagyományt már kivesézte Bibó, na ez a jobboldali hagyomány, ami a "hiszekegy" mindenhatóságában merül ki, az a történelem szemétdombjára való. miközben a fidesz stratégiai partnere (egy bizonyos KDNP) már feni a fogát a hittan kötelező bevezetésére. a fidesznek érdemes lenne megnézni, hogy a modern konzervativizmus az kb. =a CDU-CSU által képviselt értékekkel és nem azokkal a hangzatos, populista és demagóg állításokkal, mint amelyekkel operálnak.
ez egy hülye ország by the way: itt a lekomcsizott baloldal valósít meg jobboldali programot és a jobboldal penget baloldali húrokat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2009.11.11. 11:56:12

"Az elmúlt húsz évben – valljuk be – két rövid időszak jutott csak a politikai jobboldalnak"

20-ból "mindössze" 8 év. A teljes időszak "mindössze" 40%-a.

Olyan helyes kis csúsztatás, olyan édi.

andzsin 2009.11.11. 12:00:10

@cso zsi: próbáljunk meg bizakodni, hátha a fidesz meg akarja csinálni a nagy ellátó rendszerek reformját, az ország sorsa és az istenadta nép felemelkedése ui. ezen múlik. nem mondom, hogy fogadjunk rá, de a remény hal meg utoljára...
ha ott folytatják, ahol abbahagyták, akkor számíthatnak arra, hogy visszajön a "hazug". és van rá egy sansz, hogy ott folytatják, mert az eredeti tőkefelhalmozásból ők sem akarnak kimaradni.

Közöd?? (törölt) 2009.11.11. 12:01:17

Hát bocsi de nem leszek visszafogott. Aki fidesz 98-02 kormányzás és az azóta mutatott képe óta konzevatív fordulatot vár alighanem megbuggyant, nem kicsit, nagyon. Mióta lehetne konzervatív egy pár ami televan szélsőséges populista gondolkozású nem egyszer antiszemita alakokkal? Milyen konzervativizmus lesz amely 2006 ban versenytígért Gyurcsánnyal majd elvesztette a választást. Milyen konzervativizmus amely saját nemzetén belül keresi és találja meg az ellenséget?

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 12:11:03

Aki szélsőbalt mer emlegetni anélkül, hogy egy kibaszott nácit is pofán csaptak volna, az inkább kussoljon.

2009.11.11. 12:11:37

@Közöd??: A kommerek mióta részei a nemzetnek?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.11.11. 12:12:45

Bocsi, technikai hiba a három trackback, törölj légyszíves kettőt.

hacsaturján 2009.11.11. 12:16:38

hamis kottából botfüllel még a kakofónia is hülyén hangzik. ugyanez zsebfésűre és klotyópapírra hangszerelve egyenesen bizarr.

Asidotus 2009.11.11. 12:22:00

Nem vagyok konzervatív, egyáltalán nem, csak szoktam erre járni, és olvasgatni. Én egyáltalán semmi közöset nem bírtam felfedezni a Fidesz napi valósága és a Konzervatórium szerzőinek eszmerendszere között. Akkora kádárista demagógia a Fidesz, hogy néha kedvem lenne rájuk szavazni.
Egyedül talán a csatolt KDNP vallásossága az, ami számomra visszaköszön ezen oldalakról, ami viszont a lakosság 80-90 %-át taszítja.

andzsin 2009.11.11. 12:26:48

@Nűnű: :)))))))))))))))))))))))))

de más a kampány és más a kormányzás, ezt tudjuk. nyilvánvaló, hogy, amit mondanak a fele sem igaz, de ez a népet nem nagyon érdekli.

miért nincs ennek az országnak egy normális elitje???

bgp 2009.11.11. 12:27:09

@zulu: előbb definiálni kéne a "kommer"-t. Mert a fidesz populizmusának nagy része pont, hogy "kommer" szöveg. A megszorítások meg a külföldi tőke behozása meg pont hogy NEM kommer dolgok.
Ha meg kommer az aki 30 éve is a hatalom haszonlesője volt, akkor minden pártban egyenlően van szétkenve (fidesz is teli van vele).

A Kárpátok Ostora 2009.11.11. 12:28:04

Előrebocsátva, hogy boldog lennék, ha a jobboldalon ilyen lenne az irányadó hang, alapvető problémáim vannak a magyar konzervativizmussal. A konzervatívnak szüksége van valamilyen kapaszkodóra, pontos definícióra, mit is akar konzerválni, különben hiteltelen.
Hol találja meg az új magyar konzervativizmus a magyar történelemben azt a hagyományt, azt az értékrendszert, melyhez érdemes visszatérni, amit érdemes lenne konzerválni? Milyen is az újkonzervatív jövőkép és milyen elvi alapokon nyugszik? Hogyan képzeli el pl. az egyház és az állam viszonyát? Sok még a tisztázandó kérdés és nem vagyok derűlátó azzal kapcsolatban, hogy megvan a szándék a tisztázásukra, hiszen a Fidesz szavazótábora nem konzervatívokból ideológiai alapon szerveződött szellemi műhelyekből áll, hanem kádárista kisemberek kiábrándult tömegeiből.
Mindenesetre sok sikert.

tölgyes 2009.11.11. 12:31:50

@Nűnű: Ezt már hogy a fidesz kádárista már más maszopistától is olvastam. Kérem írja le nekünk, hogy ez a kádárizmus miben nyilvánul meg!.. Merthogy én meg a kádárizmust nem bírom felfedezni a fideszben...!

is 2009.11.11. 12:32:20

@zulu: ja, ha a nemzet az valami kiválasztott Jehova tanúi, akkor én sem vagyok tagja, kösz. ha te döntöd el másokról, hogy tag-e vagy sem, akkor én tőled nem kérek tagkönyvet.

@poszt: annyira, de annyira gyenge. felragasztott egy címkét a homlokára a FIDESZ 1994-ben, hogy ő 'jobboldali' (ugye, ugye, hiszen a baloldali csak az MSZP lehet, tehát ha én ellenzém, akkor én jobboldali vagyok, ugye, ugye, anya?), és aztán ezt axiómaként beszopatják, ilyen bloggereken keresztül.

nyugodtan, türelmesen mondjuk ki sokmillió-billomodik esetben is: a FIDESZ 1998-2002 között sem, és azóta sem folytat jobboldali politikát, pláne nem konzervatívat. konzervatív gondolkodás nem épít erős államra, nem épít hiányból jólétre (amit a kétéves költségvetés, a száznapos program megszavazása, tegnap a 7,5%-os hiányigény belengetése pontosan mutat), nem véd meg semmit a gazdasági racionalizálás ellen, nem államosít, nem egypártrendszert épít, nem egyes jelölése van a pártelnöki posztra, ahová nem 1191/1196 arányban választják meg a már kétszer bukott pártvezért ismét. az ilyen pártokat (ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy hápog, mint egy kacsa... alapon) bolsevista pártoknak nevezzük. a bolsevisták pedig ritkán voltak konzervatív jobboldaliak, ezt talán nem kell magyarázni.

szóval álljunk már le azzal, hogy beszopjuk és másokkal megpróbáljuk beszopatni a FIDESZ öncímkézését. a FIDESZ bolsevista állampárt, mert úgy hápog, és úgy viselkedik. ez nem Rákosi diktatúra, ez puha kádári állampárt, úgy is viselkedik, minden megnyilvánulásában, pártfelépítésében, napi működésében.

tölgyes 2009.11.11. 12:34:18

@andzsin: Ezt azonban nem Orbán, hanem Horn mondta.. amit Urbán rövid ideig miniszterjelölt megismételt.. erre Orbán kihajintotta.

Balaint 2009.11.11. 12:35:53

Gratula.

Hivatkozásokkal kiegészítve tudományos igényű cikknek is mgfelelne.

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 12:37:15

@tölgyes: Rosszabb a helyzet.
Tegnap este Bauer Tamás szélsőjobboldalinak nevezte a FiDeSzt. Mire a műsorvezető teljes megrökönyödéssel megkérdezte, hogy nem a Jobbik-e a szélsőjobboldali. Mire Bauer azt mondta, hogy a Jobbik is az, csak ők a nyilas verzió.

No erre varrjál gombot!
Van, aki kádáristának, tehát szocialistának tartja a FiDeSzt, van, aki Szélsőjobboldalinak ugyan azt a FiDeSzt. Miközben a FiDeSz simán nemzetinek vallja magát. Tehát a FiDeSz nemzeti, szocialista.

Nemzeti szocialista.

tölgyes 2009.11.11. 12:37:17

@is: Már megint baj van a tényekkel! Kérem adjon két egyszerű kérdésre választ:
1. Ki vezette be először a világban a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítást?
2. Ki dolgozta ki és valósította meg a szociális piacgazdaság koncepcióját?

snakekiller23 2009.11.11. 12:38:38

@cso zsi:
Ne már... az egész szöveggel most ne csesszük szét a kommentfolyamot, de:

"...Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az ___utolsó másfél-két évet___. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a ___Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása___ valaha is megteszi. És közben egyébként ___nem csináltunk semmit négy évig___. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy ___mit csináltunk négy év alatt___, akkor mit mondunk? "

Légyszíves vezesd le nekem egy ilyen szövegből nagy vonalakban az egész politikai elitet, meg a pártfüggetlenséget; ha sikerül azzal szvsz új fejezetet nyitnál a hermeneutikában.

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 12:41:09

Akinek az idd ki a bilit és a vidd ki a bilit ugyan az, az ne olvasson tovább.

Összekeverni a kádárizmus mit szocializmus cselekedeteit, röviden szocialista tetteket a Magyar Szocialista Párt cselekedeteivel, röviden szocialista tettekkel merő rosszindulat vagy butaság.

tölgyes 2009.11.11. 12:42:28

@okostojgli: A papa is a szélsőjobb ellen küzdve vett részt Riesz István szoc.dem miniszter meggyilkolásában Neki szélsőjobbos a fidesz, mert nem igen szereti a hazudós ÁVÓS csemetéket.. Bár az se biztos, hogy ez a baja... Lehet, hogy csak szúrja a pávatoll!

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 12:45:49

@snakekiller23:
a helyes idézet:
"változtassuk meg ezt a kurva országot, mert ki fogja megváltoztatni. Orbán Viktor fogja megváltoztatni a csapatával? Vagy C változat: nem történik semmi."

Ha már.

frontember76 · http://kemenyebbkeverek.blog.hu/ 2009.11.11. 12:49:57

én a cikk írójától szeretném azt kérdezni, hogy kit tekintünk a fidesz és a jobboldal vezető politikusai közül mérsékelt és hiteles konzervatívnak? Schmitt Pál alelnököt, aki nagykövet volt az 80-as évek elején, tehát aktív ellenálló volt? Wittner Máriát, aki Jobbik gyűléseken üvöltözik? Mikola Istvánt, akit nem jellemeznék a neveltetésem miatt, de fogadjuk el egy súlytalan, elvtelen senkinek..?

Tök jó lenne egy hiteles, korrekt konzervatív párt. Szükség is volna rá. De engedtessék meg, hogy ez a mai fidesz erre ugyanolyan alkalmatlan, mint az mszp a mérsékelt szocdem balközép címkékre.

Ebben az országban kizárólag megélhetési, elvtelen senkik ülnek a parlamentben. Ebben az országban a rádiótendertől a malév eladáson át minden arról ordít, hogy nincs is két oldal. Itt egy közös kis megegyezés van, mi meg nézzük a realityt a tévében.

Ebben az országban súlytalan, tehetségtelen emberek képviselnek másokat, ami érthetetlen, és döbbenetes.

is 2009.11.11. 12:51:26

@tölgyes: na, csak a te kedvedért:

- Kádár János megválasztása pártfőtitkári székbe sosem volt kérdéses. a FIDESZben az alapszabály rögzíti, hogy csak egy jelölt lehet. olvasd el a választás előtti pár hétből a sajtónyilatkozatokat: "kétség nem férhet hozzá, hogy Orbán Viktor a mi vezetőnk"
- Kádár János személyesen állította össze a politikai bizottság névsorát, a kongresszuson fél órával a választás előtt benyúlt a zakója zsebébe, és előhúzta a névsort. a jelölés, szavazás stb. ennek fényében folyt le, érdekes módon a cédula eredménye jött ki. Egyszer a FIDESZ 4 alelnöki posztjára 5 jelölt volt, Schmitt az ötödik. Orbán leült vele beszélgetni, és Schmitt visszalépett. pont 4 jelölt maradt a 4 helyre. Orbán személyesen választja ki a képviselőjelölteket is most. Ez egyszemélyi pártra utal, pont mint Kádár idején az MSZMP.
- Kádár János azt csinálta, hogy osztogatott. lehet, hogy néha takarékoskodott is, de leginkább hitelből osztogatott. Kihelyezett kormányülések voltak, ahol döntöttek iskolaépítésről, útépítésről, gyárak bővítéséről stb. Lapozd fel a 1998-2002 közötti nyári sajtót, a FIDESZ kormány vidéki kormányüléseken osztogatott. Miből? Hát abból, hogy az inflációt direkt alultervezték, mindig magasan tartották (1998-2001 nyara között végig 10% volt), és így bejött nekik mindig plusz ÁFA, amit kegyesen osztogattak, parlamentet, költségvetést megkerülve
- Kádár János 1958-ban eltette láb alól Nagy Imrét, lehetséges riválisát. még az 1990-es évek elején egyszer Tirtsch Tamás gondolt egyet, és elindult Orbánnal szemben az elnöki posztért. Azóta Tirtsch Tamás nem jutott túl messze. 1993-1994-ben a belső ellenzékkel (Fodor) is leszámolt, ami tipikusan bolsevista lépés, amennyire töketlennek tűnnek az MSZP-s belső vitái, annyira mutatják, hogy mennyire NEM bolsevista.
- Ha bárki a FIDESZ-ben a pártközponttól eltérő álláspontot fogalmaz meg, azonnal a párton kívül találja magát. Lásd egészségügy, a világon számtalan helyen van privát egészségügy, működik is, tehát nem ördögtől való ezt felvetni, erről beszélgetni. A FIDESZ azonnali kizárással jutalmazza, aki ezt fel meri vetni.
- 1191/1196-os szavazataránnyal még talán Kádárt sem választották meg. Az inkább észak-korea mindenkori vezetőjét illeti meg, illetve még persze Rákosit.
- Rákosi szlogenje: aki nincs velünk, az ellenünk van. Kádár szlogenje. aki nincs ellenünk, az velünk van. Orbán szlogenje: aki nincs velünk, az ellenünk van (lásd pl. MDF)
- a FIDESZ eddig bármely párttal kapcsolatba került, a leszalámizást választotta. FKgP 36-ok, KDNP egyben lenyelése, MDF 2006-os autodaféja. Kizárólagosság, egyeduralom. rád bízom, hogy felelevenítsd történelmi tanulmányaidból, hogy mely pártok csinálták ezt.

ez kb. oda összegződik, hogy a FIDESZ alatt az a lehetősége van az átlagpolgárnak, hogy elfogadja, hogy ez van. nem kritizálhat, nincs alulről építkezés, a központből jönnek a szocializmus/mennyország felépítésének lépései, a vezetőség tévedhetetlen és halhatatlan. ez pedig egy az egyben a kádári 70-es évek, mert 80-as években jóval többet lehetett az MSZMP-t kritizálni, mint ma a FIDESZ-t (nem úgy, hogy én itt tépem a számat, hanem hogy az a sajtóban, sőt MSZMP gyűléseken belül elhangozzék, vita tárgyát képezze stb.)

még annyit, hogy azt, aki kritikák fogalmaz meg a FIDESZ-szel szemben, azt te lemaszoposozod, az téged minősít, és nem nagyon pozitívan.

on the other hand 2009.11.11. 12:55:32

@zoli vagyok:

az írást még nem olvastam végig, de ez a hozzászólás tecc. :)

is 2009.11.11. 12:56:13

@tölgyes: kérem, adok.

1. nem tudom, és érdekel, tippem, hogy kb. 100 éveel ezelőtt valaki. általában is jelzem, hogy lexikális tudásból nálam sokan-sokan sokkal-sokkal jobbak. én inkább a következtetésekben, párhuzamokban nyomulok.
2. nem tudom, és érdekel, tippem, hogy ez nem egy tudományos modell, hanem egy politikai szókapcsolat, és a II. vh. utáni gazdasági fejlődés teremtette jólétet próbálják leírni vele, utólag.

snakekiller23 2009.11.11. 12:56:52

@okostojgli:

Ez a szöveg értelmezésén mit is változtat? Akárhogy nézem konkrétan egyszer se beszél másról, mint a kormánypártok _felelősségéről_ a történtekben.

Dr Kangörény 2009.11.11. 12:59:30

@tölgyes: "1. Ki vezette be először a világban a szolidaritáson alapuló egészségbiztosítást?"
Most a bányatársládákra gondolsz? Mert akkor a szénbányászok a válasz.

Joseph Adama (törölt) 2009.11.11. 13:06:38

@is:

Sosem értettem, hogy a szocik mióta látnak Kádár Jánosban negatívumot.
Olyan gyerekes vagy "is". Amikor mszmp tag voltál nem utáltad Kádárt. Vagy már akkor is? Mindenki változik. Én elhiszem, hogy te is. :)
Amúgy még megy a" szavazz a kis pártokra " duma? Vagy már az mszp annyira összezsugorodott, hogy nem lehet senkit elveszteni ? ;)

scsaba1 2009.11.11. 13:18:06

@Samott: és Cso zsi

Ti valami párhuzamos univerzumból írogattok?

Konkrétan '94 és '98 között a Fidesz súlytalan ellenzéki középpártként mit gátolt a szoci szdsz kétharmaddal szemben?

Istenem...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.11.11. 13:26:49

"A Fidesz korszerű, a magyar társadalom kérdéseire és a világszituáció elvárásaira helyesen válaszoló jobbközép néppárttá formálása"

nyehherehehehehehe... :-DDDD

soproni1 2009.11.11. 13:32:21

Vagy csak a liberális szoci helyet cserél a nemzeti szocival, mivel a választóik 2/3-ad részben fedik egymást .

Jobboldali, tőkésbarát kormány, aki, mint a 80-as években Londonban szétverte a szakszervezeti tüntetéseket ( ott sem értemiségiek dobáltak).

Az igen ! Utólag bebizonyosodott, hogy a plebejus népvagyon féltő politika csőd . Kérdés, ha fidesz megpróbálja nekünk eladni az állami vagyont, akkor mekkorára fog zsugorodni a szavazó bázisa.

Gandalf Garaboncias 2009.11.11. 13:34:23

Javaslom a cikk kiegészítését linkekkel, mert így a hivatkozásai nagyon a levegőben lógnak! Meg amúgy is érdekelnének az adatok hátterei.

statez 2009.11.11. 13:39:07

@is: Csak egy megjegyzés, az MDF az MSZP potenciális szövetségese évek óta, ugyanúgy a koalíció kültagja, mint az SZDSZ. Akkor hogy is van az, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van.

Samott 2009.11.11. 13:42:51

@scsaba1: Osszekeversz valakivel, csak a jelenlegi allapotokrol es a jovobeli lehetosegekrol irtam.

2009.11.11. 13:55:33

Ne szívjál füvet! A Rózsaszín Pittbull - hallgatva az új idők szavára - felemeli hangját a drogfogyasztás ellen.

Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint én!
Ne szívjál füvet, elvisz a rendőrség!
Seggbe basznak a gumibottal, az Orbán kormány bosszút forral!
Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint én!

Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint Méhn!
Ne szívjál füvet, elvisz a rendőrség!
Szavaztál volna az MSZP-re, vehetnél füvet hétvégére!
Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint én!

Szóló

Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint én!
Ne szívjál füvet, elvisz a rendőrség!
Vagy emigrálhatnál Hollandiába, a könnyű drogok otthonába!
Ne szívjál füvet, mert olyan leszel, mint én!

Ne szívjál füvet, szívjál inkább faszt!
Mert ha faszt szívsz, kedvesem, az senkit nem aggaszt!
Legfeljebb csak én baszlak seggbe, most miért van mindenki megdermedve?
Ne szívjál füvet, szívjál inkább faszt!

Gondolom a Rózsaszín pittbullt is az MSZP pénzelte anno!:D:D:D:D

Gyerekek, a konzervativizmus az magát nyírja ki állandóan. Az emberek öregen konzervatívok, ha

hacsaturján 2009.11.11. 14:00:33

@statez:

vedd mán le aszt az ostoba sisakot a fejedrül, mer nagyon kong!

tcom 2009.11.11. 14:00:43

A korszerű jobboldali pártok a társadalom tagjainak öngondoskodását segítik, nem az állam gondoskodó szerepét ígérik. A korszerű jobboldal csökkenti az állam újraosztó szerepét, a korszerű jobboldal képes konzultálni ellenfelével, a korszerű jobboldal nem gátolja a parlament működését és ott politizál.

A szerző enyhén szólva idealista. Úgy tűnik, mint ha a Fidesz egy vadonatúj pártként még nem is kormányzott volna. Sajnálatosan a Fidesz már megmutatta, hogy képes korlátozni a parlament működését, képes államosítással kampányolni, és képes felelőtlen, populista politikai erőket bevonni a hatalomba, ha a többséghez szükséges. A Fidesz úgy tűnik egyáltalán nem tanult a baloldal hibáiból. Szavazóinak nagy része eltávolodik majd tőle, mert felelőtlen ígéreteit nem tudja betartani. Ez a politizálás kevés a néppártisághoz, a hosszútávú építkezéshez, ellenben elég a hatalom mindenáron való megszerzéséhez. A Fidesznek mindenképpen 2010 az utolsó lehetősége. Egyrészt anyagilag nem vészelnek át még egy bukott választást, másrészt a következő 4 évben vagy bebizonyítja, hogy képes felülemelkedni a rövidtávú népszerűség hajhászáson és racionális döntéseket hoznak az Ország érdekeit nézve, vagy az állam továbbra is eladósodik, a korrupció pedig nem változik, a Fidesz pedig követi az MSZP-t.
Némi reményt adhat Orbánék első 3 éves kormányzása. 2001-ig megmaradt a feszes gazdaságpolitika, nem osztogatott az állam, csak hogy jöttek a választások.

Iustizmord 2009.11.11. 14:08:12

egy új Btk-szakasz lép hatályba 2010.05.01-én, melynek szövege így hangzik:

Btk. 139/B.§ Orbán Vikor

(1) Aki Orbán Vikor, és ezzel a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét veszélyezteti, bűntettet követ el és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Aki Orbá Viktorhoz segítséget nyújt, bűntett miatt kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A gyanuítás szövege pedig így hangzana:

a Be. 179.§ (1) alapján gyanusítotként hallgatom ki, mert ön megalapozottan gyanusítható 1 rb a Btk. 139./B szakaszába ütköző és az (1) bek. szerint minősülő Orbán Viktorral, mivel Ön Orbán Viktor,s ezzel a a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét veszélyezteti.

Iustizmord 2009.11.11. 14:27:34

@hami: nagyon jkól foglalod össze a kritikai meglátásokat.

én elkezdtem olvasni a cikket, és sajnos azt kell mondajam hogy ez nem egy függetéen elemzés hanem egy céltételezett , önlegitimáló írás.

a konzervativizmus történeti áttekintése még rendben is lenne, de hogy tkp a konzervativizmus meg a jobboldali politika összebékítése a cél, ez tök érthetetlen. valahogy ez a kettő egymástól el nem választható fogalom. és itt válik értelmetlenné a gondolatmenet.

márvesztes 2009.11.11. 14:27:44

Kedves Márton, elégtelen, leülhetsz.
Aki konzervatív gondolkodásúnak vallja magát, az nem mehet el becsukott szemmel amellett, hogy mindkét nagy pártunk alavetően paternalista és kis túlzással kommer érzelmi húrokat penget sőt, ilyen döntéseket is hoz, amikor éppen teheti, ha a javak elosztásáról van szó. Ezt az egyik européer globalista gondolatokkal önti le, a másik nemzeti identitással. A végeredmény azért nem lesz ugyanaz, mert a nemzetiek most erős felhatalmazást kapnak, és - amint ők maguk mondják - élni is fognak vele.
Ez erőszakos hatalomgyakorlási technikákat vetít előre, ami persze tekinthető felvilágosult abszolutizmusnak, de ennek a gondolatvilága nem a magyar konzervativizmusban gyökerezik majd, hanem hobbitelkes kádárizmusban.

Iustizmord 2009.11.11. 14:34:39

@A Kárpátok Ostora: úgy is kérdezhetnénk : MI A SZART AKARUNK ITT KONZERVÁLNI? MIT LEHET VAGY KELL ITT KONZERVÁLNI?

mert az árvalányhajas ker.nemzeti érzület nem véletlenül veszett ki 45 után.

Iustizmord 2009.11.11. 14:44:39

@tölgyes: kádárista azért, mert almagyarázza a zembereknek hogy nekik JÁR az ingyen eü, ingyen gyógyszer, ingyen suli, 14. havi nyugdíj, ingyen lófasz, ingyen ribanc, és ezért még adót se kell fizetni. ezt hívják popolista paternalizmusnak. aka gulyáskommenizmus.

_andris 2009.11.11. 15:42:40

Hát igen, nem ártana most már néhány gondolattal beoltani az "elitet", mert nagyon üres már a fejük.
Jó lenne, ha a pártoknak volna valami egyénisége, és nem csak öncélú brandépítés folyna, a fizetett álarc mögött aljas, fizetett gazemberekkel.
Karakteres, jó politikusokra és/vagy gondolatokra (vagy fordítva) volna szükség, és akkor a politikai küzdelem nem a kampányköltségekről és a "kreatívok" csillagászati árú szlogenjeinek harcáról szólna, a konc feletti marakodásról*, hanem mondjuk arról, ami az egésznek az értelme kellene, hogy legyen: Magyarországról**.

Személy szerint én abban reménykedem, hogy most a fidesz túlnyeri magát, és három év múlva (néhány fontos lépés megtétele után) értelmes részekre bomlik.
Ennyit az álmodozásról. Ha ebbe az irányba mennek a dolgot valamicskét, annak csak örülni tudok.
*egyik kutya, másik eb.
**édes hazánkról.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.11. 16:55:18

@Benei Péter:

Ezt a kört néhányszor már lefutottuk. Én nem látok túl sok olyan politikailag aktív vezető személyt, aki a náci érában is szolgált. Olyat igen, aki kiszolgálta a megszállókat, majd ennek farvizén evezve ma is haszonélvezője a diktatúrának. Ezeket le szokjuk komcsizni. Lehet hogy ez túl "mucsai" egy értelmiséginek, de hát, Istenem.

Amúgy, Békés Márton optimizmusát sajna nem osztom. :)) Általában az optimizmust nem osztom :)

Iustizmord 2009.11.11. 18:05:53

@Gabrilo: itt viszont békés mártont sokan osztják :o)

cso zsi 2009.11.11. 21:18:58

@scsaba1: "Konkrétan '94 és '98 között a Fidesz súlytalan ellenzéki középpártként mit gátolt a szoci szdsz kétharmaddal szemben?"

Egyrészt 98-tól 2002-ig nem lehetett szava senkinek, másrészt, amíg nem ők diktáltak, mindenre nemet mondtak, bármi volt az.
Előtte ellenzékiként, utána "mert csak".
Akkor még lett volna értelme 4-es metrót építtetni (az oroszokkal) már utaznánk rajta, de az azért nem volt jó, mert a komcsik...

Jó lenne, ha volna valaki (valami), amire érdemes lenne adni a voksot.
Akár kék, akár narancs, akár piros, akár zöld.... mind ugyanazt akarja, és az nem nekünk jó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.11.11. 21:30:28

BM,BM, túl sok időt töltesz Stumpffal és keveset a világban. Megint összekevered a vágyaidat a valósággal.

"új, konzervatív korszak kezdődhet"
De előbb 4 év Fidesz :)

"a nemzeti egységteremtés" és "az összeurópai helyzet mérlegelése." a dualizmus korában? Ez komoly?
Sokkal inkább a marakodás jegyében telt az az időszak, mint ezekében.

"A rendszerváltó, MDF-központú Antall-koalíció és az Orbán-vezette polgári kormány azért nem tudott nagyot fordítani ezen a helyzeten, mert" ők is szerves részei voltak. Ők összekeverték a jobboldaliságot a népi baloldallal és azt hitték, hogy ebből valami értelmeset lehet kihozni. Hát, nem lehet. Ebből csak valamiféle Perónista katyvasz lesz. Nem lehetsz egyszerre jobboldali és plebejus.

"2006 óta a társadalom többségi részében felerősödő kormányellenes hangulat, a jobboldali politikai megoldásokat preferáló választói többség kialakulása"
Elárulom neked a szitut, méghozzá tök ingyen. A kormányellenesség igaz, de ettől az emberek még nem lettek jobboldaliak. Csalódottak igen, de nem jobboldaliak. Próbáld csak elvenni valamely állami támogatást és rájössz.

"ugyanakkor veszélyt is szülhet, hiszen a balliberális értelmiségi elit agyveleje is a biztosnak gondolt baráti, haladó kormányzás idején indult sorvadásnak."
Ez ügyben sem tudlak biztatni. Ha nem csak azt fél tucat jobbos gondolkodót olvasod, akik még vannak, rájössz, hogy ez a már lényegében megtörtént. A szellemi elit nagyja gyakorlatilag holdkóros fantaszta.

"vajon a Fidesz alkalmassá tehető-e önmagában arra, hogy a konzervatív értékek felvállalója (értsd: mérsékelt középpárt) legyen?"
Erre pedig a válasz egyértelmű nem. Vagy néppárt vagy, vagy konzervatív. Magyarországon a kettő együtt nem tud több lenni üres PR-nál.

"(2.) A lehasadó radikális periféria szavazói átmentek a Jobbikhoz, így nem kell nekik plebejus, populista, demagóg üzenetek megfogalmazásával megfelelni, sőt az EP-választás bebizonyította, hogy nélkülük is lehet győzni."
:)

heima (törölt) 2009.11.11. 23:17:03

Szvsz a ballib médiatúlsúly mindig él, a hír ugyanis nem az amit megír a Nemzet vagy bemond az Echo TV, hanem ami elhangzik a rtlklub/tv2/m1 híradókban/közéleti-politikai műsorokban, ezek meg irányba vannak állva jól. minden piti kreált fideszes önkormányzati műbalhét élőben nézhetünk szinte mint az öbölháborút, miközben ballos fővárosi kerületi polgármester ül előzetesben, ami hír volt kb 1x, 1 percig, az állatkerti hírek előtt, de a célpont hetente szállít sokkal ütősebb botrányokat mint egy Molnár Oszkár.

De az kétségtelen, hogy sokkal jobb a jobboldali médiahelyzet, mint 2002-ben.

heima (törölt) 2009.11.11. 23:19:25

@bgp: a gyurcsányi-bajnai megszorítás tipikus kommer dolog, abban semmi kapitalista nincs, hogy leépíted a közszolgáltatásokat és emeled az aktívok adóját, hogy fizetni tudjad a segélyt meg a nyugdíjakat (azaz fenntartsd a magas újraelosztást, a kommer egyenlősdit)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.11.11. 23:38:56

Úgysem hiszem el, hogy nem koncepció Békés Márton nicknél a kereszténység mellőzése menetrendszerűen befutó újabb és újabb fiatal-, új- és narancsoskonzervatív kiálltványaiban:-(

Pedig:

magyarido.blog.hu/2009/11/11/drazse_szent_tibor_xxiii_szazadi_legendaja

ü
bbjnick

józan' 2009.11.11. 23:59:34

Én azt nem értem, hogy miért van az, hogy ezt a blogot általában baloldali nickek találják meg?
Már a címből is kiderül, de legkésőbb körülbelül 3 perc beleolvasgatás után a legostobább netezőnek is feltűnhet, hogy ez egy jobboldali blog. Ehhez képest folyamatosan azt látni, hogy a kettősmércéről meg kitudja milyen blogokról, de általában az index-fórumról idesereglett arcok vannak itt, akik azt elemezgetik, hogy mi a konzervativizmus, illetve milyennek is kellene lennie egy "igazi" kon pártnak. :)
Félreértés ne essék, nyilván senki nem akarja, hogy kapcsolat.hu színvonalú akolmeleg hangulat legyen, ahol 10 ember folyamatosan egyetért a "párt szavával", de...
felmerül az emberben, hogy hol is van igazából a Békés által megjövendölt ifjúkonzervatív had'. Egyáltalán van-e. Ha van ilyen, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül mérvadó a jelenség. Legalábbis a többség számára.

Amit BM is elismer a cikkben, és ami különösen fontos, hogy ahhoz, hogy látványos jobboldali többség alakuljon, ahhoz kellett egy Gyurcsány Ferenc és kellett 8 év elkúrás. Egészen biztos, hogy a 'tömeg' azért tolódott át a másik oldalra, mert közben _bekonzervesedett_?:) Nem inkább arról van-e itt szó, hogy mivel a mainstream látja, hogy ezzel az utódpárt-izével sehogy se megy, ezért inkább azt mondja, "na jó, jöjjön a másik"? Én attól tartok, hogy inkább ez a helyzet.
Érdekes még a médiatúlsúly kérdése is, amiben @heima: -val értek egyet. Az elsődleges forrás azé' még mindig az rtl tv2-bő' jön sokak számára.
Illetve itt van még az online periféria is. Nos, attól, hogy van egy konzreakcióvastagbőr hármas, attól még a baloldal többszörösen jobban van reprezentálva a neten. Nol, 168óra, Stop, Index, Hírszerző csakhogy a legnagyobbakat említsem, mind nagy olvasottságú portálok. Namost ezzel szemben van egy HetiVálasz meg egy MNO. Ja meg egy kurucinfó, de az nem is portál, hanem egy vicclap, úgyhogy azt inkább a hócipővel állítanám szembe...:)

Szóval van még mit tenni, úgyérzem.

józan' 2009.11.12. 00:01:35

@józan': heimának az eggyel felette lévő hozzászólására gondoltam.

Janovszki Zsolt 2009.11.12. 01:30:36

@KolomparVinetu:
Aha, a jobbik...
"A Jobbik Magyarországért Mozgalom azt képviseli, hogy egy alkotmányozó nemzetgyűlés hivatott a magyar jogrend új alapokra helyezésére, a Szent-korona tanra épülő alkotmány kidolgozására és elfogadására."

lehet, hogy a jelenlegi alkotmány döcög, de formailag nehezen tudnék elképzelni ilyen nemzetgyűlést, már megbocsáss...

Lámpaoltó 2009.11.12. 05:24:26

khm, érdekes eszmefuttatás, de sztem egy olyan hajlékonyba, mint a Finesz, nem vagytok igazán szükségesek. Tudjátok meg az igazságot, a finesz már a keresztényszocialista pragmatizmusban mossa a haját. A történelmileg legitimált izé nem érdekli őket.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.11.12. 06:31:34

A konzervativizmus és a politikai jobboldal "párhuzamosítása" szép gondolat és nagy szükség is lenne rá, van azonban egy nagy bökkenő. Ez pedig a dolog általános - mondhatni a néplélekben gyökeredző - feltétele, valamiféle lelki egészség, amely oly kínzó módon hiányzik. A komprádor kommunisták - bár rendszerük közvetlenül megbukott - fatális pusztítást vittek végbe. Nem a kivégzésekre, tömeggyilkosságokra és rablásokra gondolok, ezeket bármely nép kiheveri, hanem a csőcselék moráljának közízléssé emelésére, a magyarság "stílusának" megváltoztatására gondolok.

A 20.-századi kezdeteknél a magyar baloldalnak - az eredeti, marxi intencióknak megfelelően - komoly erkölcs-etikai tartalékai voltak, melyek, a gyorsan deklasszálódó nemesség kivételezett helyzetének meglovagolásával, kétségtelen vonzerővel ruházta fel őket. A gyors, ám gyökértelen, nem-magyar jellegű városiasodás -amely történelmileg szinte egyedülálló - hátországot is teremtett számukra, hogy ez, megfelelő történelmi peremfeltételek mellett mire képes, meg is mutatkozott a 19-es vörösterror őrjöngéseiben. Ám az ország, ekkor még, alapvetően egészséges. A vihar elültével néhány tucat elmebeteg kommunistán túl, a baloldalon csak Payer-féle mérsékelt szociáldemokraták maradtak, akik - teljesen normális módon - a kiegyezésben voltak érdekeltek. A szélső baloldalt, az exhibicionista agyamentek legsúlyosabb büntetése, a teljes közöny sújtotta. A szerencsétlen történelmi körülmények folytán - a rájuk oly jellemző könnyed hazaárulással - hatalomra jutván, hasznosították is a félszáz szűk esztendő tanulságait. Persze először Rákosinak, Gerőnek, Nagy Imrének és a többieknek vesznie kellett - ők voltak akik nem tanultak - hogy színre léphessenek az "igaziak". A csermaneki rendszer igazi tartópillérei és lényege nem a fent, a hatalom fényében sütkérező - többnyire teljesen hülye - hatalmasok, a "politikusok" - milyen gyönyörű megnevezése ez egy helytartósági hivatalnoknak - voltak, hanem a mindenütt jelenlévő "közép-káderek". Ezek - a legtöbbször a mocsokból kiemeltek - lettek az etalon. Puszta, pöffeszkedő létük a szenny diadalát hirdette, azt, hogy "megfelelő történelmi körülmények között" bárkiből bármi lehet, hogy a sors : vakvéletlen és az erkölcs levetni való nyűg csupán. A gyors, nagyüzemi "értelmiség gyártás" hatására, a késői hetvenes évektől, többnyire az ő janicsárjaik álltak a katedrákon és tanították az álmélkodó és riadt országnak az új igazságokat. A pontosan beazonosított ellenség - az egyházak, a tulajdonnal rendelkező parasztság és a tradicionális értelmiség - megtörése, fizikai eszközökkel is, gőzerővel folyt, azonban nem ez volt a lényeg. A lényeg a felvilágosodás hagymázos ábrándjaiból, a végletekig lebutított marxizmusból és a magyar baloldal állítólagos osztályharcos tradícióiból gyúrt szellemi katyvasz "világnézetté" tétele volt, mely - az orosz megszállás végtelennek tűnő horizontja előtt - a "sikeresség" végső, történelmi igazolását is elnyerni látszott. Ez a csermaneki örökség, semmi más. Amikor a mai "liberálisok" elégedetten széttekintenek - hiszen a dolgok kedvezően alakulnak számukra - ezt nézik.

Elég csak azt itt folydogáló kommneteket olvasgatni hozzá, hogy lássuk - mennyire sikeres volt ez. Nagyon sokan, a többség, ebben a furcsa, vulgár-materialista, antiklerikális gondolati ködben vélik megtalálni önazonosságukat, ahol a szabadság végső megnyilvánulása a blaszfémia, a szexuális aberrációk és az öncélú trágárkodás - valószínűleg nem is több ennél, csak a szerencsétlenek nem tudják. A cinikus szofisták országa lettünk. Bárkinek, aki konzervatív kíván lenni, ezzel kell szembe néznie. A magyar konzervativizmusnak soha, sehol nem látott feladattal kell megküzdenie - létre kell hoznia, de legalábbis rekonstruálnia, a tradíciót. A "modern" társadalmakban a tradíciók megőrzésére többnyire kisebb csoportokban, elszigetelten gondolkodó, író eruditák csoportjai szoktak vállalkozni, ahol maga az elszigeteltség is konzervatív gesztus, valamit létrehozni, vagy rekreálni - egészen más dolog, ahhoz eszközök kellenek, olyan eszközök, melyek csak a politikában állnak rendelkezésre. A politika viszont - a jelen abszurd berendezkedése folytán - hozott anyagból dolgozik, a vele való együttműködés a nemtelen kompromisszumok sorát követelheti meg. A politikai helyzet az ismert lukácsi gondolattal jellemezhető : "a kérdés az, hogyan hazudjuk át magunkat az igazsághoz" és ez nem véletlen, a helyzetet ők - Lukács és a hozzá hasonlók - állították elő. Az ellentmondás egyik oldalán a konzervatív erkölcs helyreállításának imperativusa, a másikon pedig ugyan ezen erkölcs áthágásának látszólagos kényszere áll. Azt gondolom, ez utóbbi vállalhatatlan. Nem csak morális, vagy praktikus szempontok alapján, hanem az ízlés okán sem. Hiszen a konzervativizmus is jórészt finnyás ízlés tünete. A konzervatív mozgalom és jobboldali politizálás közös pontja a tanítás lehet. Manapság nyílt harc folyik a lelkekért, térítők és szatócsok járják a világot, némileg lejárt szavatosságú árújukat kínálva, ezzel szembe lehet nézni - kompromisszumok nélkül.

excopp 2009.11.12. 07:25:32

@aristo:

- lennél szíves ilyen (mint hozzászólásod) igényességű publik (vitaindítók) sorozatát nyomatni a Konzin?

- ebben a topicban a te szövegedet tartom a legjobbnak

Samott 2009.11.12. 08:38:02

@aristo: csak ket dolog: a "bárkiből bármi lehet" talan a legjobb dolog a modern korban, ez az amit a vilag legjobban irigyel amerikatol, erthetetlen hogy ez negativ kontextusban felmerulhet, ez ugyben inkabb @hami: meglatasat osztom. Az egyhazak elutasitasa meg nem csak exkomcsi dolog, a vilag fejlett reszen ettol fuggetlenul is folyamatosan visszaszorulnak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.12. 10:25:31

@Benei Péter:

Igen-igen, tudom-tudom. A komcsizás csúnya dolog mert a "párbeszédet" és a "demokratikus diskurzust" vagy mi a halált gyengíti. Ennek fényében a komcsiktól minden erkölcstelenséget, hazudozást, erőszakot, lopást stb. el kell fogadnunk, valamint ne érdeklődjünk a múlt felől, ne beszéljünk felelősségről, mert ezek fasiszta dolgok. A "kibeszéletlenségnek" része, hogy a komcsik felelősségének kérdése (akár a múltban, akár ma) kérdéstilalom alá van helyezve.

De mégis: miért is "nem lesz soha más"? Kin múlik ez? Csak nem rajtunk? De ha rajtunk múlik, akkor nem kötelező nekünk ezt a sok locsifecsit elfogadnunk. Ha nem rajtunk múlik, hanem rajtunk kívül álló "tényezőkön" meg "izéken", akkor ezt is és minden mást is hagyjunk a facba.

Most jön a beszarásos-propagandista jelenet, mindenki rohadt náci lesz, "demokraták, ébresztő!", körbefújjuk hazugságokkal a nyugati sajtót. Mert be vannak sz@rva az elvtársak. Legyenek is.

2006 után nincs semmiféle béke a komcsikkal. Ezt már mondtam többször, most megismétlem.

mcgregor 2009.11.12. 10:49:00

@Benei Péter: Szerintem semmi baj a komcsizással. Nekem tetszik. Ráadásul erre kontraként a nácizós érv ritka gyenge. Hogy miért, arra Gabrilo testvér már kiváló magyarázatot adott. Szerintem épp az az egyik nagy baj, hogy Magyarországon az egykori kommunista diktatúra elsővonalbeli üzemeltetői nem kapnak korábbi tevékenységükért hideget-meleget, hanem épp ők szónokolnak a demokráciáról. A marxi fejlődéselmélet hatása egyébként a progresszív szó gyakori használatában is jól tettenérhető náluk. Ez gyakorlatilag a történelmi szükségszerűségbe vetett hit szublimálódott kifejezése.

heima (törölt) 2009.11.12. 16:21:02

@Benei Péter: kommerekkel kéne vitázni? ugyan már, a kommereket meg kell vetni, azokkal együtt, akik mentegetik őket.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.11.12. 23:24:04

@aristo: ennél a hozzászólásnál, ha nem is jókedvemben és amúgy is csak képletesen, de csettintettem egy nagyot.

___________________________ (törölt) 2009.11.13. 00:34:28

@heima: 10 pont. grat. kevés értelmes hozzászólások egyike. a kapitalista-antikapitalista viták többnyire a kapitalizmus félreértett értelmezése körül folynak, azt feltételezve, hogy mi vagyunk az első nemzet a történelemben, ahol a baloldal a kapitalista. hát, nem, mert nem az. az nem kapitalizmus.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása