Roston sült nemzettudat

bazalttufa I 2009.09.13. 08:03

Egyik kedvenc éttermem, a Dunakanyar bal oldalán, ahol csillag nincs, de kellemes környezet, kiszámíthatóan korrekt minőség, figyelem részletekre és törekvés az újdonságokra igen. Van pl. szezonális konyha, vagyis ha érik az eper és vele egyidőben a bodza, akkor van mondjuk könnyű tésztában sült bodzavirág házi eperöntettel. Nem konzerv, nem mű, ráadásul helyi is. Ennek egyik csúcsterméke a helyi halásszal beszállító szerződés keretében leboltolt keszeg. A frissen fogott halból, a halász kimacerálja a szálkákat és ebédidőre már egészen változatos karrier lehetőségek nyílnak az amúgy méltatlanul alulértékelt állat előtt.

Illetve nyíltak.

Idén ugyanis, fogyasztói igény híján az étterem kénytelen volt felmondani a halászati beszállítói szerződést, ellenben a a lazacszállító nagykerrel, ami továbbra is hordja zsákszámra (a szerintem túlértékelt) állatot- valamelyik norvég tenyésztelepről, jobb esetben. Keszeg helyett ezt fogyasztja inkább az egyébiránt a reggelitől az esti fogmosásig zsinóros díszmagyarban feszítő vendég is. És miközben ezt az urat néztem, rájöttem hogy ez a nemlétező keszeg bizony többet tud a nemzettudatról avagy hazafiságról mondani, mint egy teljes Jobbik-kampány, vagy Orbán Viktor maga (ez persze nem igaz, Viktornál még egy keszeg sem tud többet mondani a nemzettudatról).

Egyik kedvenc gasztroblogom a Bűvös Szakács, a csúcsgasztronómia, olykor giccses Michelin-csillagokkal borított égboltja alatt, a fenti nemlétező keszeghez hasonlóan, de az itthon megszokottól eltérően kézzelfogható és a legkevésbé sem szimbolikus módon gondolkodik és ír arról, miben is áll a hazai élelem és végső soron, a nemzet, avagy a haza szeretete. Nem csak legendákban, a múlt dicsőségében, de abban a kolbászban vagy keszegben, vagy marhában is, ami sajnos meglehetős hiánycikk, gyakran éppenséggel miattunk, fogyasztók miatt, akik a legendákra, szimbólumokra talán fogékonyak, de azokra az egyedi ízekre például, amire környezetünk itt és most képes, vagy képes lenne, már egyáltalán nem. Elfelejtjük szimbólumaink valódi jelentését, a mögöttük húzódó kemény és nagyon is gyakorlatias munkát, ami nem szimbólumot, pusztán valami jobbat akart teremteni, és így saját minőségének jogán vált jelképpé. Tisztelet és a tanulságok praktikus hasznosítása helyett, inkább múzeumi bálványokat csinálunk belőlük, nem meglepő hát, hogy az elmúlt húsz évben gasztronómiai (de kevés más) jelképet egyet sem sikerült összehozni.

A helyben fogott hal, a helyben nevelt disznó, falu mellett szedett gomba nem azért jobb, mert magyar, de egyedi, garantáltan frissebb, és ha a termelő, a halász és a szakács veszi a fáradságot és a figyelmet, létrehozhat valami olyan minőséget, ami máshol megismételhetetlen, és csak a miénk. Amit már érdemes magyarnak nevezni.

Ezzel pedig, a keszeg szíves segítségével, eljutottunk a magyar jobboldali gondolkodás egyik neuralgikus pontjához, a piaci versenyhez. Mert a keszegnél pontosabb példát nem tudok felhozni annak a végtelenül egyszerű tételnek a megértéséhez, hogy a hipermarketeken, multikon túl a piacgazdaság és a verseny aka kapitalizmus végső soron az amit te kedves olvasó, a kosaradba teszel. Ha lenne itt számottevő igény erre a minőségre, akkor ha nem is azonnal, de idővel burjánzanának a spanyolhoz mérhető minőségű sonkák, zöldségek, talán még a sajtok is (bár ahhoz mintha genetikailag hülyék lennénk). Létező példát idézek, az elmúlt húsz év alatt, a világhírt még nem, de világhoz mérhető színvonalat és a nemzetközi siker lehetőségét kivívó magyar borászatot. Az ilyen igény viszont szelekciót jelent, ócska termékek hanyag termelőinek csődjét és persze sirámait nemzethalálról, és a multik pusztításairól.

Bár a hiperek ár és beszerzési politikája külön posztot érdemel, ajánlom annak, aki megteheti, látogasson el a kismartoni (nemz. spórolás nevű hiperlánc) áruházba. A fogyasztó igény ott olyan csodákra képes, hogy pl. a húspultban a termelőknek külön, névvel ellátott fakkjaik vannak. Ha kéred, Günther, akkor Franz-tól adják.

Ha tehetem, piacon vásárolom a gyümölcsöt, termelőtől a tejet, egy börzsönyi termelőtől a kolbászt, de szemrebbenés nélkül hagyom tönkremenni a rohadt paradicsomot a zacskóba lapátoló sunyin-bizalmaskodó zöldségest, legyen az akár Kinizsi Pál egyenes ági leszármazottja kokárdába burkolva. Az érték, a hagyomány nem gyávaságra és félelemre épül, csak az önmagunkkal szembeni szigorú kritikára, és önbizalomra. Nem pármai sonkát vagy holland paradicsomot venni az igazi hazaárulás. Ha már, akkor a cukorsziruppal dúsított hazai méz, a legalja szőlőt tablettával összehazásított pincészet, a fiz sóval teleinfúziózott sonka. Hol kíváncsi a mézhamisító kft a selyemkórómézre, ami máshol nem terem meg, és valójában mennyire kíváncsi az a kedves fogyasztó Magyarországra, aki a termékeit ennek ellenére megveszi? Mit jelent a magyar termék, ha az olcsó romantikán túl rohadtul nem érdekel minket?

Persze, nem akarok senkit megbántani, tisztában vagyok a társadalom jelentős részének fizetőképességével (ez a másik tétel, amit a radikális gondolkodású jobboldaliak hajlamosak elfelejteni: ajánlani lehet, kötelezni, törvénnyel ráerőszakolni nem). Vannak, akik számára a 10% növényvédőszerből álló holland paradicsom és az 50% víztartalmú sonka a megfizethető (és a lehetőségeket nagyban befolyásolja az ember lakóhelye is) de azért a különbség nem olyan nagy, sőt nem is mindig a szemét élelmiszer javára áll meg. Szerencsésebbek már ma is találkozhatnak tejtermékeket áruló teherautókkal, a még szerencsésebbek így olykor egészen kiváló tejfölhöz juthatnak, az atomsugárzással még éppen nem kezelt kereskedelmihez képest akár alacsonyabb áron. Elismerem, fárasztó megkeresni a valóban minőséget kínáló termelőt, vagy kereskedőt is, de megéri. Legalább néha napján.

Nem csak neked.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr941377977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 12:37:33

@Droli:
Szóval ez bonyolultabb, mint Pisti meg a tecsó tej esete.

scsaba1 2009.09.13. 12:41:11

@Droli:

UHT. Gúglizz utána, ha nem tudod, hogy mi az.

Másrészt amíg az élőmunkára meg majd' mindenre ilyen adóterhek rakódnak, addig nem is lesz versenyképes sem a mezőgazdaság, sem az élelmiszeripar.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 12:46:02

@Lucius Cornelius Sulla:

Ja, majdnem belevettem azt is a listámba. A Botond stb-t. Ugyanolyan mint a Genevieve. A rasszizmust még mindig nem értem, hogy jön ide. Szerintem sehogy, de mindegy.

Amire utaltam az a torzult önértékelés. A Genevieveségbe (vagy Botondságba) kapaszkodás ugyanazt jelenti mint a keszeg elutasítása. De javaslom, ha ilyen bonyolult ez, hagyjuk. Azt hittem, valami nagyon egyszerűt, átláthatót mondok és tessék ebből is vita jön, személyeskedés. Annak is téves.

Nem akarom, nem érdekel. Az ilyen reakció nagyonis lazacszerű ahhoz, hogy emészteni tudjam.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.09.13. 12:46:53

@Bereznay András:
Csak nem szeretném, ha hazafias kötelességnek tekintenék. Arra nem vágyom.

@Lucius Cornelius Sulla:
Ez is csak egy divat, mint ahogy egykor mindenki Mária volt...

OFF
"en-block"
Ettől a falra mászom. Külföldiül beszélünk és nem tudjuk leírni, hogy "en bloc". Bár a legjobb változat, amit láttam: unblock

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 12:55:45

@Lucius Cornelius Sulla:

Látom semmi személyeskedés. Ez megnyugtat. A viccedel egy probléma: rossz. De ha mindenki más dőlt a röhögéstől, tisztelettel visszavonom.

Bocsánat azt hittem, ide gondolkodni járnak. Vagy azért van aki?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.09.13. 12:57:25

@scsaba1: "Másrészt amíg az élőmunkára meg majd' mindenre ilyen adóterhek rakódnak, addig nem is lesz versenyképes sem a mezőgazdaság, sem az élelmiszeripar."

Így van! De ezt nem mi határozzuk meg. (A négyévenkénti bohóckodást nem számítom ide...) Cseppet tudatosabb vásárlással viszont sokat javíthatnánk a helyzeten. Ezt szemléltette a kétségkívül leegyszerűsített példám.

OFF: Az UHT-kezelt tejből pár vitamin "elveszik" az eljárás során...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 12:59:43

@Lord_Valdez:

Persze, ugyanolyan torz lenne. Ami engem érdekel, a dolgok egyszerű, a maguk valóságában nézése. Ha oda torzulna amire gondoltál, épp ez veszne el. De ez a nézés össznemzetien nagyon hiányzik, egészen széles értelemben és mert a cikk megközelítése ez, nekem nagyon tetszik.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 13:00:13

Árérzékeny népek laknak erre, akik halmazati büntetésül igénytelenek is. Ok és okozat. Vagy fordítva...

Néhány üdítő kivételtől eltekintve mindenhonnét ugyanaz az egyenszar folyik. Hiába van a környékeden ötféle hiper/szupermarket, igazán nagy különbség nincs köztük, a választék kb. ugyanaz. Nem bevállalósak. Mert rosszak a tapasztalataik... (De az élet más területein sincs másként, lásd pl. a ker. rádiókat és tv-ket. Éljen a kockázatmentes mainstream.)

Pár jómódú (és sajnos ebből következően nyitottabb) környéket leszámítva nincs is igény a minőségre, a változatosságra. A magyar pontyot eszik meg hekket. Mélyfagyasztott jellegtelen tőkehalat. A szegényebbje busát. Mert azt szokta meg, azt tudja elkészíteni. Filézni, irdalni nem tud, mert ahhoz hülye. A szálkás állatot tehát "nem szereti".

Az állampolgárnak meló és másodmeló után nincs kedve még órákig bevásárolni, ezért leginkább egy helyen akar beszerezni mindent. Lehetőleg olcsón, tescogazdaságosan. Hiába van ötvenféle tengeri hal meg százféle sajt, azt veszi meg, amit ismer, és amit ki tud fizetni. Nem a minőség és a változatosság érdekli, hanem az, hogy hol van sonderangebot. Ördögi kör ez, amiből nem tudunk kitörni. Szegénység, sivárság, igénytelenség.

Igénytelen kaját eszünk, igénytelen műsorokat nézünk, igénytelen járműveken utazunk, igénytelen politikusok zsebét tömjük. Megérdemeljük.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 13:01:29

@Lucius Cornelius Sulla:

Így OK is. Légy nagyon büszke a korodra, komoly teljesítmény! Szia

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.13. 13:03:37

@scsaba1:

mi köze a mezőgazdaságnak az adóterhekhez?

mostanában sűrűbben járogatok le somogyba, zalába, némi munkaügyben, egészen furcsán néztek rám, ha a számla szó egyáltalán véletlen a számra került.

aztán megoldották, kaptam egy a4-est, szépen ráírva, tételesen, amit akartam. még alá is írta a lyány. :)

beleszolok 2009.09.13. 13:08:53

Pedig csinálnak itthon is olyan sajtot, hogy ha nem figyelek, akkor úgy beverek egy fél karikát belőle, friss kenyérrel (nem teszkós szikkadt) hogy észre se veszem :)

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:09:42

@Bereznay András:
Ok , akkor elmagyarázom, mert látom nagyon nem megy.
1., Mindig is a lepukkantabb rétegek adtak fura, modern, extrém neveket a kölykeiknek.
2.,Ezek között most meghatározó többségben romák vannak - Erre mondtam ne cigányozz.
3., A módosabb, "polgáribb" réteg figyel erre. "Normális " neveket ad.
4., Itt van némi összefüggés is a pénz - név- fogyasztás között.
5, Mert akinek van pénze, az engedheti meg a magyar árút. Ez így van, a magyar árú általában drágább, mint a külföldi - élelmiszer esetén-
5,5 Szóval lehet itt szép zsidó neveket adni bárkinek, attól még pénz nem nagyon lesz.
6., Botond szép magyar név, nem olyan mint az Alehandro, szóval ne mossuk össze a kettőt.
7., Kor tényleg nem számít.

beleszolok 2009.09.13. 13:10:26

@mcs: mert ők még nem gründoltak offshore céget a számlákkal való bohóckodásra.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 13:11:59

@beleszolok: Márkanevet, elérhetőséget.

Meg mindenki más is: elő a magyar csúcsgasztronómiai termékekkel!

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:13:42

@Király Rák:
Az utca végén a hentes, aki olyan csípős kolbászt készít, hogy huhhh :)

Pelso.. 2009.09.13. 13:14:13

Dark Future közelítette meg jól a valóságot. Hozzátenném, sokadszor is rá kell döbbennünk, hogy jelenleg nálunk a lehető legrohadtabb vadkapitalizmus diktál.

baliquez 2009.09.13. 13:14:41

@Lord_Valdez: cuzámmen-t akartam írni, csak meggondoltam magam.

@dark future: Mi a gond a ponttyal? Hálás jószág az, sok különféle ételt lehet belőle készíteni. A keszeg nagyon jó ressre sütve, de azonkívül kevés ételben virít értékelhetőt. A hekket anno a keletnémetek Balaton-inváziója hívta életre, mélyfagyasztott halrúdból van igényesebb is (mondjuk szerintem hulladék az is, de van aki szeretni mert gyors kaja), a busa konkrétan ehetetlen. A "Filézni, irdalni nem tud, mert ahhoz hülye." szerintem ostoba és feleslegesen általánosító kijelentés.

Ami az ötvenféle tengeri halat illeti bátorkodlak felvilágosítani hogy Magyarországnak momentán nincs tengere párszáz éve, ebből adódóan kikopott a tengeri hal a magyar konyháról nem kis ideje. A százféle minőségi sajtra irtózatos hasznot raknak a ténagytamás-félék, össze lehet hasonlítani az árait az elmaradott harmadikvilágbéli London sajt-áraival.

Ameddig pedig több mint fél évig ingyen dolgozik a magyar olyan jármot kap adókból meg sarcokból addig engedtessék meg hogy olcsóbban próbáljon vegetálni és túlélni. Ne haragudj már meg a személyeskedésért, de amit leírtál abból az derül ki hogy pökhendi kis fasz vagy kedves DF, lökésed nincs a vidék nyomoráról, transzparent pink fingod sincs hogy az emberek nagyobb része hogyan él.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.13. 13:21:34

@baliquez:
ahhoz képest van olyan étterem budapesten, akinek nem derogál hajnalban kelni, lemenni triesztbe friss, tengeri halér' és abból főzni ebédet, vacsorát.

igaz, csak kétszer egy héten, de cserébe brutálisan finom.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 13:22:47

Nekem - a zöldségek védelmében - kötelességem megemlíteni a szentesi paradicsomot és paprikát. Jobb talán csal Bulgáriában van.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 13:24:10

@Lucius Cornelius Sulla:

A humorod mégis jobb volt. Elköszöntünk, hagyd ennyiben te is, ne szenvedj. Késő.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 13:26:51

@Király Rák:

IGEN! Nem nagyon izgatnak kaják, nem központi kérdés, de a bulgár zöldség/saláták felejthetetlenek.

BOB 2009.09.13. 13:26:56

Szerintem - ha mar ennel tartunk, es hozzateve hogy manapsag sajnos eleg tag ertelemben hasznalatos ez a szo - inkabb "hazaarulas" elturni a csalok mesterkedeseit es a tudott ugyeskedesek ellenere megvenni a termekeiket, mint kerlelhetetlen szigorral es elkotelezettseggel keresni a minoseget, legyen az akar egy parmai sonka vagy egy magyar kecskesajt. Mert ezek a csalok a valodi minosegi magyar elelmiszer elol szivjak el a levegot, illetve a keresletet. Ugyanakkor a jo minosegu kaja akar nemzetformalo ero is lehet, lasd Franciaorszag, Spanyolorszag vagy Olaszorszag.

Ehhez azonban - a piacot befolyasolni kepes nagysagrendu fizetokepes kereslet hijan - szigoru allami eredetvedelmi rendszer kellene, ami megakadalyozza azt hogy a sonkat fizsoval turbozzak, a mezet cukorral, satobbi.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.13. 13:27:26

@Király Rák:

mondjuk, a mezőgazdaságunknak, mint szinte minden másnak is, alapvetően az a baja,.hogy a termelők, tenyésztők 90%-a totálisan nem ért ahhoz, amit csinál.

nemcsak féltudásról van szó, hanem alapvető, minimális ismeretek hiányáról.

szóval minőséget nagyon kevesek csinálnak, és ők bizony nem feltétlenül (csak) hazai piacra hozzák.

ez mostanában kezd változni, de nagyon lassan és keveseket érintve.

a mezőgazdaság általános minőség-javulását 10-15 éven belül reálisan nem várhatjuk.

Fekete Mamba 2009.09.13. 13:27:44

hadd jegyezzem még meg, hogy a utcán autóból árult termelői tej is gyakran vizezett.

borigabi 2009.09.13. 13:30:08

@scsaba1: Látom, baromira el vagy tévedve mezőgazdaság témakörben.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:31:56

@borigabi:
Szerinted még van olyan, hogy orosz piac ? -mg szempontjából-

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 13:32:59

@Lucius Cornelius Sulla:

Igen. Én megtettem, te kisiklattad és szemétkedtél. Észrevetted magad és elkezdtél görcsölni, miután nagyképűen elköszöntél. Tartsd magad hozzá, és menj már a fenébe!

Ha nagyon fontos a lelkednek újra sértegetni, utolsó szó stb, mondd, megígérem nem fogok válaszolni, tied lesz. Csak tűnj már, így vagy úgy, ne szívózz itt tovább.)

beleszolok 2009.09.13. 13:33:16

@Király Rák: Nem tudok márkát mondani, Lehel piacon veszi a nagymamám, privát tejesektől. A tejet is tőlük vesszük, meg ami még ilyesmi tejtermék.

reality 2009.09.13. 13:33:47

@BOB: Miért nincs egy honlap vagy blog, ami ezzel a témával foglalkozna? Szerintem "kereslet" lenne rá, ha csak réteg is.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.09.13. 13:33:57

@Droli: A legviccesebb amikor látom, hogy 4-6 millió értékű autó csomagtartójába pakolja a derék állampolgár a százforintos tejet kartonszámra, meg a nagy bunyó árán megszerzett 800 ft-os cseh sajtot, miközben megy a sírás hogy szegénység így meg úgy, és csak erre van pénz.

reality 2009.09.13. 13:34:55

@mcs: "mondjuk, a mezőgazdaságunknak, mint szinte minden másnak is, alapvetően az a baja,.hogy a termelők, tenyésztők 90%-a totálisan nem ért ahhoz, amit csinál.

nemcsak féltudásról van szó, hanem alapvető, minimális ismeretek hiányáról"

Ezt mire alapozod?

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:36:30

@Bereznay András:
"Tartsd magad hozzá, és menj már a fenébe!"
Mintha nem te szoktál volna vinnyogni, ha a kibulizott baromságoddal elküldenek a fenébe. Hisztérika :)

reality 2009.09.13. 13:37:17

@Gery Greyhound >: No, ez itten a baj, hogy nem csak egy "alsóbb" réteg igénytelen, hanem azok is, akik megtehetnék, hogy szánnak gy kis időt, pénzt a minőségre. Én meg hiába jártatom a szám ilyeneknek, mert csak néznek rám bambán.

BOB 2009.09.13. 13:37:25

@reality: buvosszakacs.blog.hu
Mondjuk foleg csucsgasztronomiai temaju, de rengeteg post van az alapanyagokrol is.
Meg cannak fogyasztovedelmi temajuak is, amik kicsit altalanosabbak, nem kifejezetten az elelmiszerrol szolnak, de az attitud azonos.

Goldmann&Sachs 2009.09.13. 13:38:47

Mondok egy példát arra, hogy a magyar áru nem mindig megfizethetlen, csak sok "magyarnak" a multi kényelmesebb: Mutter minden szerdán és szombaton bemegy a piacra Kecskeméten és 350Ft-ért termelőtől veszi a körzeti állatorvos által bevizsgált tejet 2L(!)-es kiszerelésben. Mennyi is a multiknál egy liter nem magyar tejporos víz??? A házi sajtot ugyanannyiért szerzi be, mint a TG trappistát, a zöldséget, meg megtermeli magának a veteményesben. Mert nem lusta lehajolni! Soroljam még?Pedig a Tescoba pl. könnyebben kijutna kocsival, de nem teszi, mert jól jár az agya! Én csakis Tisza cipőt hordok, mert az az egyetlen 100%-os magyar tulajdonban maradt vállalat a rendszerváltás óta és próbálom támogatni a valódi magyar munkahelyeket. Ráadásul drágább volt, mint a kínaiak által összerakott Adidas vagy Nike. Mégis egy-két konzumidióta lenézi a magyar termékeket. Rengeteg magyar vállalkozó barátom ismerősöm van és egymástól veszük, ami kell. Támogatjuk egymást ezekben a nehéz időkben. Nem rugdossuk! Ebben rejtezik az erő és a magyarság - egy része. Gondoljátok végig! Azért nincs munkátok, mert saját felebarátaitokkal és még saját magatokkal is kibasztok azzal, hogy lusták vagytok négy-öt helyre elsétálni ebben a gyönyörű, őszi napsütésben és magyar termelőtől vásárolni. Inkább betespedtek a kocsiba és irány valamelyik multi! Fel kéne már ébredni! Mielőtt a norvég lazac felfalja a magyar keszeget.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:40:54

@Goldmann&Sachs:
Idő az nagy úr. Erre nincs mindenkinek elég ideje, idegzete.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.13. 13:46:27

@Goldmann&Sachs:

nem az segít, ha magyartól veszed (sőt), hanem az, ha csak a jó minőséget veszed meg, legyen az bármilyen gyártmány.

a legrosszabb, amit tehetünk, az a minőség figyelmen kívül hagyásával egyidejű protekcionalizmus.

baliquez 2009.09.13. 13:47:54

@Lucius Cornelius Sulla: hetente egyszer piacra menni kikapcsolódásnak sem utolsó, elhatározás kérdése. Mindig van valami érdekes, én pl. szeretem a savanyított dinnyét, és jobban esik hordóból méretni mintha műanyagzacsiban venném le a polcról.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 13:48:54

@baliquez:
EZ így van . :) De a többi 6 napon nem igazán kivitelezhető. És akkor is kell enni.

baliquez 2009.09.13. 13:57:49

@Lucius Cornelius Sulla: Hűtőszekrényben (akkor is ha nincs kettő, ééérted) és kamrában egy hétig bőven eláll a zöldség és a tojás, húst meg hentesnél érdemes venni, szortírozni és mélyhűteni. Max friss péksüteményért kell elkocogni reggelente valami jobb házipékség mintaboltjához. Mondjuk ehhez tényleg az kell hogy ne kóla+chips menüre legyen ráállva a szervezet, e kettő árában+minőségében valóban verhetetlenek a tecsók, madaras tecsók és társaik.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 14:00:01

@baliquez: Köszi a tanácsot, de ez nem így működik, főleg egy ngyobb családban. De köszi az ötletet, magamtól nem is gondoltam volna erre . ;)
A kólával meg mi a baj ?:)

beleszolok 2009.09.13. 14:00:35

@baliquez: illetve kenyérsütő géppel ez a kocogás is kiváltható :)

beleszolok 2009.09.13. 14:01:08

@Lucius Cornelius Sulla: kólával semmi baj, ha takarításra használod ;)

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 14:04:59

Egyszer próbálkoztam házi magyar sörrel. Hááááááááát, koszos volt.

baliquez 2009.09.13. 14:09:58

@beleszolok: Zajos állat az, nem lehet tőle aludni ha a környéken dolgozik. Az este betárazott presszókávéfőzőt viszont elektronyos időzítőkapcsolóra rakva (tárcsás nem jó mert circeg) jól fel lehet ébredni a forró kávé illatára, szerintem jobb mint bebootolás előtt szuttyogni meg elindítani a masinát és várni míg készül. Hmmm... és ha este csinálsz pár zsemlét és a sütőben keltetted akkor összehangolhatod a sütővel a kávéfőzőt hogy egyszerre ébresszen a kávé és a friss zsemle.

beleszolok 2009.09.13. 14:13:14

@baliquez: Nekem két szobával arrébb van a konyha :)

De amúgy sem ébreszt fel semmi, ébresztőt is mind a két telcsin be kell kapcsolni, ilyen teljesen idióta extrém hangokkal.

scsaba1 2009.09.13. 14:14:05

@borigabi:
Lol. Az volt szovjet piac a mezőgazdaság Árpádsávos zászlaja, hogy ezzel a képzavarral éljek. Hogy amíg létezett, addig a mezőgazdaság "nagy, dicsőséges és erős volt". De ne zavarjon hogy a KGST minden volt, csak valós piaci környezet nem.

Lucius Cornelius Sulla (törölt) 2009.09.13. 14:18:03

@scsaba1:
Főleg az orosz mezőgazdaság 20 év alatt picit átalakult és inkább exportál, mint importál.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.09.13. 14:26:09

ez nem jelent meg már valahol? nagyon déja vu.

manx express 2009.09.13. 14:37:47

@Lucius Cornelius Sulla: "5, Mert akinek van pénze, az engedheti meg a magyar árút. Ez így van, a magyar árú általában drágább, mint a külföldi - élelmiszer esetén-
...
6., Botond szép magyar név, nem olyan mint az Alehandro, szóval ne mossuk össze a kettőt."

A Botond tényleg szép magyar név, ahogyan a magyar nyelv és magyar helyesírás is szép. Nem tudom eldönteni, hogy neked a magyar nyelv, vagy a magyar helyesírás megye-e nehezebben, talán mindkettő? Mindazonáltal megnyugtatlak, minden áru, amit hazánkban kemény magyar valutáért vásárolsz (kínai zoknitól az olasz sportkocsiig), az mind magyar árú. Tudod: árú vs. áru (helyiség vs helység, ill, egyelőre vs. egyenlőre stb.).

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 15:39:05

Néhány kiegészítés ill. megjegyzés.

Szó sem volt jobbik fikázásról, az öncélú és alaptalan büszkülés arra ami hazai, ugyan valóban a "magyarabb" honfitársak körében erőteljesebb, de amúgy általános.

Tehát, mégegyszer. Valami olyasmire akartam utalni, hogy a viszonyrendszernek kéne itt megfordulnia. Nem attól jó, mert magyar (az még csak lehetőség), előbb legyen jó (válogatás, verseny, a szart termelők, készítők sirámai nem érdekelnek).

Az hogy hazai, ma gyakran nem más mint kifogás a silányra, a fogyasztók érzelmeinek sunyi kihasználása. Az érem másik oldalán, meg hasonképpen, az érzelmi azonosuláson túl, kicsi az igazi helyi minőségre. Ez egy rossz status quo.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 15:40:17

Mármint: .....kicsi az igény az igazi helyi minőségre.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.13. 15:45:28

A drágább vs olcsóbb vitához

A normális alapanyag természetesen drágább, de a kerlánc megkerülésével (aminek az ára az utánajárás), bőven a megfizethető árkategóriában lehet, ha nem is osztályon felüli, de a bolti felsőkategóriánál jobbat, olcsóbban beszerezni.

Teszem hozzá, én vidéki kisvárosban élek, Budapesthez képest nyilván jobbak a lehetőségeim. És még így is évekbe és a már bejáratott családi kapcsolatokba került a beszerzési láncom kiépítése.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 16:50:48

@bazalttufa:

A cikked kitűnő volt, könnyen érthető és kezdetben ezt többen rögtön látták is.

Csak sajnos nálunk olyan nagyon mélyen torzult a légkör, olyan betegek az emberi viszonyok, hogy egy jó szót nem lehet kimondani anélkül, hogy azonnal meg ne jelenjenek azok, akiknek mint minden, ez is csak alkalom az öncélú okvetetlenkedésre. Nem azért írnak be ilyen helyeken, hogy segítsenek a közösség összefogó építésében, hanem jobb esetben azért, hogy akadékoskodó okoskodással szerezzenek maguknak különben hiányzó önbecsülést (ez is jelent volt itt), rosszabb, de szintén gyakori esetben azért, hogy másba valamilyen ürügggyel belekötve romboljanak, kiadják a bennük, egészen más szálon fölhalmozódott mérget, keserűséget. Örömük más bántása, elképzelt lejjebb nyomása, és a maguk ezen a szálon elképzelt följebb emelése. Soha nem lesz egészséges magyar közélet amíg az effélék nem kezdik magukon a megtisztulást. Hiába írsz te és más jó, előrevivő dolgokat, az ilyenek mindig meg fogják próbálni lerántani a maguk sár szintjére. Állati szomorú. De nem kell velük törődni, így tovább. Én a magam részéről nagyon gratulálok a cikkhez.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.13. 17:18:37

Annak, hogy kevés édesvízi halat eszünk nem feltétlenül a magas ár az oka. Ahol nincs hagyománya a halételeknek és az elkészítésüknek, ott valószínűleg kisebb a halfogyasztás.

Biztosan nem csak én láttam gyerekkoromban, hogy édesanyám a szentestére készülő halászlé "alapanyagát" -a fejét- már a 2 kilós súlyzóval ütötte, az meg még mindig élt és mozgott, szóval a főzés kezdett egy horrorfilmhez hasonlítani ezen a szép napon...

Éltem Pakson pár évig, ahol viszont van kultúrája a halfőzésnek.
Szerintem látványosságnak sem utolsó a Dunán a bárka, (6-os út, lámpás kereszteződésnél le a Dunához) ahová az ember lesétál, megmondja milyen halat szeretne, a halak a bárka alján lévő rekeszekben, tulajdonképpen a Dunában vannak, kiválasztjuk, majd kérésre ott a helyszínen -háziasszonyokat és halfőző férfiakat megszégyenítő módszerrel- pillanatok alatt konyhakészre pucolják a halat.
Na innen már könnyű belőle valami fenséges ételt készíteni...:))

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 17:25:22

@Rosa Rugosa:

Így valahogy, igen. De nem volt ismeretlen a keszeg máshol sem az országban. Nagyon jól emlákszek, hogy mondjuk a 70-es években halsütödéknél vígan álltatk sorba az emberek a kitünően elkészített sült keszegért. Én olyasmit sejtek a lazac előtérbe helyezése körül, hogy a saját hazai halunk evése mostanában nem érződik sokaknak elég előkelőnek, túl snassz.

Inkább errefelé van a lényeg, mint az árnál.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.13. 17:34:28

@mcs: Addigra meg az lesz a javulás, hogy pl. a tönkretett Bácska már nem azoknak az embereknek a kezében lesz, akik hajdan a földből éltek -nem nagybirtokra gondolok- most viszont munkanélküliek és kiszolgáltatottak a felvásárlóknak. Aztán szép lassan eladják a földet, mert akinek pl. nincs traktorja, annak bizony nem csak a vetőmagot, hanem egyéb munkálatokat is meg kell fizetnie valakinek. Marad az 1-2 hold, pirospaprika, amit a városi rokonok eladogatnak az ismerősöknek, mert az még nem veszteséges. Mert bizony a mezőgazdasághoz sok pénz kell.
Az nem úgy megy, hogy fogod az ásót, aztán betúrod azt a pár hektárt... mert olyan szorgos vagy.
Örülök, hogy nem a nagyvárosban élek.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.13. 17:36:27

@Bereznay András: Nekem csak az a furcsa, hogy pl. ilyen bárka a Duna déli részén nem egy van. Viszont Bp.-től északra nem láttam egyet sem.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 17:45:14

@baliquez:

"Ami az ötvenféle tengeri halat illeti bátorkodlak felvilágosítani hogy Magyarországnak momentán nincs tengere párszáz éve, ebből adódóan kikopott a tengeri hal a magyar konyháról"

Menj át Szlovákiába vagy Ausztriába. Érdekes módon nekik sincs tengerük, de a hűtőpultok tele vannak mindenféle tengeri halakkal, még a kis vidéki boltoké is. Nem kell feltétlenül tengerpart ahhoz, hogy a halfogyasztás 90%-át ne a ponty adja. Ponytból tényleg sokféle étel készíthető, de horgászként jól tudom, hogy bármelyik rablóhal húsa messze jobb. No mindegy.

Azt kellene megérteni, hogy ez egy ördögkerék, egy spirál. Ha valamire nincs igény, akkor előbb-utóbb vagy eltűnik a kínálatból, vagy annyira kevesen forgalmazzák, hogy megfizethetetlenül drága lesz. Ha eleve konzervatív a közízlés, nincs megfelelő kísérletezőkedv, akkor halálra vannak ítélve a jobbító/választékszínesítő próbálkozások. Pénzkérdés is persze, de nem kizárólagosan. Nagy általánosságban igénytelenek vagyunk mindenben. Szerintem.

"A százféle minőségi sajtra irtózatos hasznot raknak a ténagytamás-félék, össze lehet hasonlítani az árait az elmaradott harmadikvilágbéli London sajt-áraival."

Nem a 6000 Ft-os sajttal kell jóllakni, viszont időnként egyet-egyet szerintem az is ki tudna próbálni, aki nincs olyan jól eleresztve. Ha lenne rá kereslet, máris nem kerülne annyiba, amennyibe most kerül.

"az derül ki hogy pökhendi kis fasz vagy"
Gondolom ez nem az a hely, ahol egy ilyen színvonalú megjegyzésre bármit is reagálnom kéne.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 17:45:31

@Rosa Rugosa:

Jé! Vajon miért? Pedig régen arrafelé is volt sült hal. És mennyivel jobb, mint amit pont bárkáról vettem Iszanbulban! Az sem volt rossz, de mégsem ugyanaz a szint.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 18:00:37

@Bereznay András:

Meg a lazaccal egyszerűbb is dolgozni, mint a keszeggel (főleg ha eleve filé). Nem akarom lebecsülni az átlagháziasszonyt, de általában tényleg nem tudják, hogyan lehet jól és hatékonyan szálkátlanítani (irdalás, ropogósra sütés, marinírozás, olajban főzés stb.).

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.13. 18:09:21

@dark future: Ide le lehet írni és már is megokosodott néhány ember.:)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 18:09:51

@dark future:

Épp neked írtam. Ezt:

Ugyan, mit vársz olyan forrásból, ami ezt termelte ki:

„ha nem olyan népség lenne akik szánalmas ókori krixkraxokkal írnak és hírhedtek a vérszomjukról”?

Meg, ami szerint pár száz éve nincs magyar tengerpart. Jó Ég! Átaludtam volna az évszázadokat Trianon óta? 2300 körül járnánk?

Meg, hogy az plakát Orbán féle lett volna. Mik vannak!

De hagyjuk, mindegy. Csak föltűnt, most, hogy megnéztem inzultus összefüggésben. Azért tetszik nekem, hogy valaki jobbik kedvelő és közben szidja a magyar parasztot, meg reméli valaki jóféle majd annektál minket. Nem mintha nem illene bele a képbe. Sőt, ez A kép.

Á, ne is kommentáld, csak úgy elmerengtem.

Ami a háziasszonyt illeti, biztosan így van, de vendéglő volt a téma, hogy ott nem kellett, nem?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.13. 18:17:44

Vendéglő?
Baracsi Halászcsárda. Mindig frissből készül, aki törzsvendég az előre leadhatja egy nappal a rendelést és a halat beszerzik addigra. Horgászoktól, halászoktól (arrafelé még van olyan, akinek ez a hivatása és reggelente megy a ladikkal) nem kamionból. Az étel pedig felejthetetlen.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 18:17:47

@Rosa Rugosa:

off:
A keszegfeldolgozással kapcsolatban itt egy nagyon jó összefoglaló (a kommentekkel együtt nagyjából teljes is):
malackaraj.blog.hu/2009/08/29/az_irdalas_dicserete

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.13. 18:23:42

Megyek én is vízbe. Csak kád. Se keszeg, se ponty, se medúza. Üdv mindenkinek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 18:26:52

@Bereznay András:

Az a baj, hogy aki otthon egyszer elrontja a keszeget (rosszul irdal, vagy nem süti meg eléggé), annak előítéletei lesznek, és ezután már a vendéglőben sem fog keszeget rendelni, hiába csinálnák ott meg jól. Sőt van, aki többet halat sem rendel, hacsak nem hasábba vágott mélyfagyasztott tengeri izéről van szó...

Ugyanez a helyzet pl. a tintahallal. Aki itthon ismerkedik az állattal, és csak fagyasztott karika formájában találkozik vele, az azt gondolja, hogy ez egy jellegtelen ízű, gumiállagú vacak. Így aztán a tengerparton sem fogja kipróbálni a frisset, roston sütve... A polipot meg pláne nem, mert az még ronda rücskös is.

Megszokások, előítéletek, félelem az újtól, a szokatlantól, igénytelenség. Halászlé - sülthekk - rántottponty háromszög.

BOB 2009.09.13. 20:30:53

@dark future: Abban egyebkent tenyleg van valami, hogy nalunk a sajtokon valami horribilias arres van. Az olaszoknal peldaul az eredetvedett Parmigiano Reggiano kiloja 12-13 euro, nalunk 10-12 ezer Ft. A "szegenyek parmezanja", a Grana Padano ott 7 euro, nalunk 6000 Ft.

Biztos a szallitas olyan draga, mi?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.09.13. 21:47:31

@BOB:

Nem vagyok a téma szakértője, de nem hiszem, hogy valamiféle összeesküvés miatt kerülnek annyiba a jobbfajta sajtok, amennyibe. A sajtkereskedés nem monopólium, ha biznisz lenne benne, bizonyára többen foglalkoznának vele, és alacsonyabbak lennének az árak is.

Inkább arról lehet szó, hogy ennyire alacsony fogyasztás és ilyen érdektelen piac mellett olcsóbban nem éri meg behozni a termékeket. Ez az általam írt ördögi kör: alacsony kereslet, kis szállítási tételek, magas árak, még kisebb kereslet.

Gátolhatja az extrább termékek ésszerű és normális árfekvésű kereskedelmét az itthoni bürokrácia is: magyarnyelvű címkék, magyar hatósági engedélyek, kermi, ántsz, kiskutyafüle, plusz a 25%-os ÁFA.

Ott van pl. Parndorfban a Merkur. Sokkal kisebb az alapterülete, mint a budaörsi hodályoknak, mégis nagyon jó benne a választék, és jók az áraik is (főleg akkor, amikor erős a HUF). Eszeltem azon, hogy a budaörsi prérin kellene csinálni egy különleges övezetet: olyan áruházakat, amik az osztrák törvények alapján működhetnének. Aki ott vásárol, az tudná és vállalná, hogy nincs magyar cetli, nincs magyar jótállás, nincs fogyasztóvédelem és nincs magyarnyelvű használati utasítás a műszaki cikkekhez, viszont olyan választék lehetne, és minden annyiba kerülhetne így, mint a határ túloldalán. A kétszáz km-es szállítási többletet az alkalmazottak olcsóbb munkabére és a kisebb rezsi ellensúlyozhatná. Nagyon jót tenne szerintem egy ilyen övezet a piaci versenynek, és talán az itthoni honpolgárok igényességének is.

___________________________ (törölt) 2009.09.14. 00:17:18

@LOOOVE: "Én csak az édesítőszer elterjedését nem értem az üdítőkben! Ennyivel olcsóbb lenne a cukornál?"

Részemről már az is idegesít, hogy 105 kiló vagyok, 130 inkább nem lennék, tehát a cukormentes dolgokat preferálom. Vélhetőleg sokan vannak ezzel így.

___________________________ (törölt) 2009.09.14. 00:20:51

@Bereznay András: "A Genevieveségbe (vagy Botondságba) kapaszkodás ugyanazt jelenti mint a keszeg elutasítása."

Én azt hiszem, értem, hogy mire gondolt: nem magyar nevek vs. külföldi nevek c. dologra, hanem arra a fajta kisebbrendűségi érzésre, ami a menőnek hangzó nevek mögött van, és hogy egyfajta egészséges önbizalmat kell ahhoz megtalálni, hogy a gyerek egyszerűen csak Pista lehessen?

___________________________ (törölt) 2009.09.14. 00:26:31

@baliquez: és máris kaptál egy adag 7-8 órás állott vízből készült kávét. :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.14. 08:42:47

@Shenpen:
mintha nem lenne mindegy, hogy az a víz a csaphoz futó vezetékben áll reggelig, vagy a kávéfőző tartályában.
:)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.09.14. 10:16:21

@Gery Greyhound >: "A legviccesebb amikor látom, hogy 4-6 millió értékű autó csomagtartójába pakolja a derék állampolgár a százforintos tejet kartonszámra, meg a nagy bunyó árán megszerzett 800 ft-os cseh sajtot, miközben megy a sírás hogy szegénység így meg úgy, és csak erre van pénz."

A cikk is pontos, ez is pontos. A derék állampolgár nagyzolni akar, és ezért teszkógazdaságos sajtot, teszkógazdaságos krétai üdülést, teszkógazdaságos jóautót, teszkógazdaságos légkondit és teszkógazdaságos sarokkádat vesz magának, így aztán mindig, mindenhol silányan és szegényesen él - pedig egy kevés belátással ehetne jobb sajtokat, üdülhetne egy kellemes bakonyi helyen (vagy mondjuk Krakkóban), rendszeresen járhatna jó éttermekbe a családjával, és még autója is lenne az istenadtának. Légkondija és sarokkádja mondjuk valóban nem.

Nagyon bírom, amikor nálam nagyságrenddel többet keresők nyígnak a borzalmas szegénységükön (BMV, benganagy ház, sarokkád, hétvégi Tesco-túra, spanyolba' és krétába' megy nyaralni, de visít, ha egy étteremben nem ezeröt alatt mérik a gordonblőt).

Nota bene, a Bűvös szakács pedig hazafiasabb, mint egy szekérderék turulmadár.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.09.14. 10:18:04

Arra viszont rájöttem, hogy ha paradicsomízű paradicsomot akarok enni hazánkban, akkor azt nekem kell megtermelnem. Ez van, ne várjunk még csodákat.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.09.14. 10:53:43

@Shenpen:

Pontosan. Ugyanannak a tünete mind a kettő, illetve nyilván sok más dolog is. És a Botond meg a Genevieve ott találkozik (reméljük boldog nász lesz belőle!), hogy ilyen vagy olyan irányban mintha mind a két tipusu, mondjuk így nem rutin névadás valamiféle önelnemfogadást-önkételyt sejtet. Vagy a minden jó (na persze lehetőleg nyugati), csak ne magyar legyen, vagy legyen nagyon nagyon magyar, olyan, aminek máshoz köze nincs.

Nem célom persze a névadás kérdést fetisizálni, még kevésbé bárkinek előírni szándékozni, hogy nevezi el a gyerekét, nevezze ahogyan akarja, esztétikai állásfoglalásom sincs, hogy szép-e valamelyik név vagy nem, de nem tudtam nem észrevenni amikor elkezdtek nagyon megszaporodni az ilyen, akkortájt még nagyon furának hangzó nevek, hogy ez nem lehet véletlen, valaminek a kifejezése, és az a valami alighanem nem egyszerűen a majmolás. És arra lukadtam ki, hogy az ilyesmi akkor lesz valószínűleg ennyire tömeges egy népnél amikor az a nép elveszti az önbizalmát, és ennek egyik tüneteként azt próbálja (görcsösen?) bizonyítani, hogy dehogy veszti, nagyon de nagyon van neki.

És ez a keszeg dolog, úgy tűnik, ugyancsak hasonlít. Többen megpróbálták itt racinalizéni az ügyet, nem mondom, hogy nincs abban igazság amit egyik és másik elmondott, ezzel együtt azt hiszem a lényegi szempont mégiscsak az, hogy túl szerény, túl egyszerű az a hal megrendült önbizalmú lényünknek. De ugyanúgy említhetném a Muszáj Mindent Angolul Mondani ugyanebben az értelemben leleplező, mindent elöntő kényszerét is.

2009.09.14. 12:38:35

Az a gond, hogy ha egy kistermelő tényleg jó minőségő dolgokat termel, arról max. szájhagyomány útján van esélyem értesülni, kóklerrel, szélhámossal pedig nagyon könnyű összetalálkozni. Ezzel szemben a multiknál és egyéb egyenkínálatú helyeken ott vannak a tényleg nem kiugró minőségű, de bevált dolgok. Amikor éppen a napi darálóban vagyok és nincs energiám, hogy gyöngyszemek után kutassak, maradnak ezek a dolgok, mert a fene sem akar valami csaló miatt normális vacsora nélkül maradni.

A lazacimádatot valahogy én sem tudom megérteni. Inkább a marketingje jó, mint az íze :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.09.14. 13:01:55

@ifsz: "A lazacimádatot valahogy én sem tudom megérteni. Inkább a marketingje jó, mint az íze :)"

Van ebben is valami - egy jó fogas bármikor megver egy jó lazacot. De Magyarországon sajnos a legtöbb helyen nem jó, hanem másodosztályú lazac jut, harmad- vagy negyedosztályú elkészítéssel.

2009.09.14. 14:15:03

@elGabor: Ez viszont meg a fogyasztók hibája annyiban, hogy nem nagyon követelik ki a minőséget. Az éttermek azt tapasztalják, hogy az ilyesmit a legritkább esetben veszik észre, ezért hülyék lennének a drágább alapanyagból dolgozni, aki meg igényesebb fogyasztó, bosszankodik, hogy ilyen pitiáner dolgokkal rontják el élményt.

borigabi 2009.09.15. 00:09:56

@scsaba1: Téged se zavarjon, hogy erős rátekintésem, van a mezőgazdaságra - mind a termelésre, mind pedig az exportra -, és valahol ott kezdett hanyatlani a dolog, amikor kirakták a retronom.hu/files/images/kepek/eredeti/102/1989_plakat.jpg plakátokat. Jó pár konkrét példát tudok. Plusz van jó pár 30 feletti orosz ismerősöm, akik a mai napig istenítik a magyar termékeket - csak nerm kapni. Valahogy iszorultak a piacról... Ugyan miért..?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.15. 02:14:38

Alakul ez, mint púposgyerek a prés alatt.:-(

Egy-két órája olvastam egy cikket a www.gondola.hu oldalon, amely egy levelet tartalmazott, amit Morvai K. írt mezőgazdasági témában a magyar kormánynak. Most ide akartam linkelni és nem találtam:-D

Ilyesfélék voltak benne:

"1. Nemzeti hatáskörben hozzon azonnali határozatot a tej garantált áron történő átvételére legalább a tejkvóta 70%-os kötelező teljesítésének mértékéig, soron kívüli kifizetéssel!

2. Gondoskodjon arról, hogy piacaink nyitottsága más tagállamok felé csak az EU-támogatások mértékével legyen azonos, hogy a kereslet-kínálat nemzeti hatáskörben szabályozható legyen a 100%-os támogatás eléréséig!

3. Tegyen intézkedéseket a WTO által kierőszakolt, kötelező import felfüggesztésére!

4. Gondoskodjon a multinacionális üzletláncokkal kezdeményezett megállapodás „min. 80% hazai – max. 20% import” következetes végrehajtatásáról!

5. Tegye meg a szükséges lépéseket a Nemzeti Élelmiszer Önrendelkezés megvalósítása irányába, mivel az egyes ágazatok, mint tej-, gabona-, olajos növény-, alma-, sertéságazat, borászat stb. problémái csak ennek keretében nyerhetnek elfogadható végső megoldást - a globális és hamis szabad verseny kétes értékű dogmáival soha!"

Szerintem ezek mind egy szálig megfontolandó észrevételek. Úgy tűnik, mások nem így gondolják:-D Ejnye-bejnye:-)

ü
bbjnick

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.15. 05:07:58

Ha már ébren vagyok, akkor tételesen..

1 Már megint a jó öreg szoci reflexek. Az állam azt is meghatározhatná, mennyiért adja bolt és akkor már csak egy lépés a menyország, meg a tervgazdaság. Tényleg ezt akarod? A magyar gazdálkodók helyzete bonyolult, és nem is egészséges, de abban szinte biztos vagyok, hogy nem ez a jó megoldás.

2 Na igen, az EU és a mezőgazdasági támogatások. Az asztalt verni kibiceknek és az szkp főtitkárának lehet, de ha az uniós csatlakozás és többezer milliárd támogatás a tét, akkor ott mindenki más meggondolja megéri e asztalt bontani. Ha úgy tetszik, ez volt az ára. Alkudni tán lehet, meg is kell próbálni, de egyoldalúan felrúgni a megállapodást akkor amikor mindennel együtt mi vagyunk a haszonélvezői, tőről metszett ostobaság.

3 Szuper. Más kérdés, hogy az importra az EU nak nagyobb hatása van mint a WTO nak, és ha nem lesz kínai cipő azoknak, akiknek csak erre tellik, akkor fizesse Morvai Krisztina az árkülönbözetet a saját zsebéből, ne az én adómból. (és ne jöjjünk azzal, hogy akkor felvirágzik a hazai, mert talán hosszú távon egy kicsit, de olcsóbb nem lesz, és az el sem kezdődött vita végén ott buzog a brutális infláció)

4 Erre a cikk a válasz.

5 Mielőtt ilyet beszél valaki, nem ártana tisztában lennie azzal, hogy a mezőgazdasági világpiacnak van a lehető legkevesebb köze a szabadpiachoz. Minden ország, amelyik megteheti protekcionista, támogatott mezőgazdasági politikát folytat, csak a szubvenciók arányai és formái különböznek. Mi ebből a szempontból nem a legjobb helyzetben vagyunk, ezt tudjuk, GOTO 2.
Az önellátó mezőgazdaságról meg, sorry, de nekem a magyar narancs ugrott be és nem a nyomtatott, hanem az eredeti verzója. Egyáltalán mit akar ez jelenteni? Nem vehetek banánt, mert azt mondja?

Az a baj a jobbikkal, hogy a felkészületlenségüket, a következményekkel való gyér számítási képességeiket egy álomvilággal kombinálják, ami robbanóértékben messze meghaladna egy kísérleti atomrobbantást az ország felett.

Tkp a jobbik maga egy kísérleti atomrobbantás. Lehet hogy teli hittel és jó szándékkal, de attól az még a pokolra vezet.

Kérlek ne egyél meg mindent amit ezek kitalálnak!

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.15. 06:07:41

Egyáltalán nem vonzódom a szélső jobbhoz, sőt sehova sem. De.:) Megtörtént a rendszerváltás, beléptünk a nagy jólétbe, lehet kapni minden szart és lassan szó szerint értendő.
25 évvel ezelőtt 1 fajta joghurt volt a boltban, a tesómmal azt számolgattuk, kinek van benne több -egész- meggy.
Nem volt pulykavirsli, meg egyéb mindenfajta borzalom, hanem volt a virsli (amit ma frankfurti néven eszünk méregdrágán), ami ehető volt.
A zacskós tejből lehetett aludtejet csinálni (nem 70% savó maradt).
A hentesnél esélyed sem volt arra, hogy mindenféle több éves fagyasztott tengerentúli marhahúst etessenek meg veled.
Olyan, hogy lángolt kolbász és az ebből kialakuló borzalmak szintén a nagy piacnyitás után értek el minket.

Nem a nagy átkost várom vissza, de miután egy zárt piac volt, nem tudták ránk pakolni ezt a rengeteg selejt szemetet.
Az olcsó - drága viszonyról meg csak annyit, a mai árak mellett nem hiszem, hogy valakit húsba vágóan érint, ha egy kiló nektarint nem 170 ft-ért vesz meg(olasz és kemény), hanem 200-ért.

Az egy másik kérdés, hogy a fogyasztási szokások is megváltoztak. 20-30 évvel ezelőtt az emberek szépen szombaton felültek a buszra, vittek két kosarat, piac, bolt, megvolt a hétvégi bevásárlás.
Ha ma nincsenek nyitva az üzletek egy napig, mindenki tömött csomagtartóval hagyja el a bevásárlóközpontok parkolóját.

A kínai cipőről meg annyit, hogy ha nem lenne az a társadalmi norma, hogy azért legyen pár csukád, meg jövőre ne hord már ugyanazt, emellett lehetne olyan cipőt kapni normális áron (mert előállítható lenne), ami nem csak egy szezont bír, akkor nem vennénk kínait.
De az emberek nagy része hagyja, hogy etessék.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.15. 16:58:01

@bazalttufa:

Ez a történet nem a Jobbikról szól, hanem arról a politikai elitről, amely képtelen a fölmerülő problémákra értelmes válaszokat adni. A Jobbiktól nem félni kell, hanem hiteles politikával hatástalanítani.

Ami a levél konkrét tatalmát illeti: nem annyira h*lyék a jobbikosok, hogy bármiféle (rajtuk is) számonkérhető elemet is belefogalmazzanak a levelükbe. (Parlamentenkívüli, ellenzéki pártként ezt teljesen ésszerű eljárás.) "Tegye meg a szükséges lépéseket", "Gondoskodjon róla" --- igazándiból ezek óhajok megfogalmazásai (minden kötelezettség nélkül). Egyre jók, hogy a közbeszéd tárgyává tegyék a témákat.

Ma délután bekapcsoltam a tévét. A Parlament éppen a Gazdasági Versenyhivatal jelentésével foglalkozott. A fideszes képviselők sorolták az abszurdabbnál abszurdabb példákat, hogyan (nem) működik Magyaro.-on a szabadpiac. Majd elfogadták a GV jelentését. A GV vezetője elmondta, hogy senki nem tehet semmiről (talán a kormány tehetne, ha valamit, apróbb szabályozási finomításokkal), majd sunnyogva, bazsalyogva megköszönte a képviselők kedvességét. Snitt.

Ez a demoralizáló, nem Morvai K. mosolya:-(

Hajrá, nyúlja le a Fidesz a Jobbik témáit és álljon elő értelmes megoldásokkal! Mindenki támogatni fogja. A multik és a gazdák viszonya egyszerű jogi-szabályozási kérdés. Álljon elő szabályozási javaslatokkal! A piac nyitottságának mértéke valóban tárgyalásos úton szabályozható/módosítható. Elő a koncepcióval! Folytathatnánk, de minek, hiszen ennyiből is érthető (szerintem).

A közhangulat nyilvánvaló. És a legszebb az egészben, hogy a népnek igaza is van:-) Van ilyen:-)

magyarido.blog.hu/2009/06/26/hagyjatok_most_a_politikat_magasabb_politikara_van_szukseg

ü
bbjnick

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.15. 17:20:22

@bbjnick:

Abban egyetértünk, hogy a politikai elit (Fideszt beleértve) a konkrét válaszok terén komoly deficittel küzd, hogy finom legyek. Az is érthető, hogy a közhangulat ezt nem tolerálja, és már szinte bármilyen válaszra vevő. (épp készülőben egy cikkem, ami ezt feszegeti)

Viszont az érzelmeket kihasználó, ostoba válaszok igenis veszélyesek. Akkor is ha a partvonalon túlról jönnek. Főleg egy ilyen felfokozott közhangulatban.

A multik és a gazdák viszonya pedig szerintem elsősorban nem szabályozási kérdés (nyilván az is része lehet), de ez tényleg jócskán túlmutat a jelenlegi témán.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.20. 04:02:35

@bazalttufa:

Úgyhogy a felfokozot közhangulatra való tekintettel kiretusáljuk gyorsan a tablóról Smedley Darlington Butler karakteres arcélét is???

Ugye, jól emlékszem, hogy a te posztod volt a Butlerről szóló bejegyzés? Volt, amíg volt:-(

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.20. 04:03:57

@bazalttufa:

Úgyhogy a felfokozot közhangulatra való tekintettel kiretusáljuk gyorsan a tablóról Smedley Darlington Butler karakteres arcélét is???

Ugye, jól emlékszem, hogy a te posztod volt a Butlerről szóló bejegyzés? Volt, amíg volt:-(

ü
bbjnick

Pozso 2010.03.22. 10:42:24

Hogy a magyar halak fogyasztás csökkenésének okait kicsit árnyaljam, meg kell említeni, hogy minden élelmezés tudományi cikk azt nyomatékosítja, hogy a mélytengeri halak a legegészségesebbek. Egy réteget nyilván ez is befolyásol. Omega zsírsavak meg hasonló... Persze nem mondják, hogy a magyar / folyami / tavi stb. ebből a szempontból nem jó.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása