Az SZDSZ pokla és a tisztítótüze

dobray I 2009.07.13. 15:10

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa – mégis van olyan, hogy bűn az SZDSZ szerint. A régi őseszdéeszesek kilépésével kezdődött szétesési folyamat, amely az előző hónapokban, illetve az európai parlamenti választások után gyorsult fel, Fodor Gábor Magyar Nemzetes Canossa-járásában és az elnökválasztási közgyűlés beszédeiben teljesedett ki. Fodor Gábor, a Szadi szimpatikusabb, mert naivabb szárnyához tartozó politiku politizáló független értelmiségi mintha csak azért adott volna interjút a Népszav Nemzet Szavának, hogy beismerje a párt bűneit a nyilvánosság színe előtt. A Népszabadság biztos nem gyóntatta volna meg rendesen, azért választotta a „jobboldali” orgánumot. Fodor olyanokat mond, hogy:

Bibó István óta azt vallom, hogy nem lehet párbeszédet folytatni, ha földbe döngöljük egymást. Ha az az alaphelyzet, hogy te kommunista vagy, te meg fasiszta, akkor vége az értelmes vitának. A Jobbik szavazóit sem tartom fasisztának, noha az én megítélésem szerint van köztük fasiszta nézeteket valló ember. Ez igaz a párt vezetésére is, de az is igaz, hogy közülük sem mindenkit tartok fasisztának vagy nácinak. Szavazóik jelentős része inkább tűnik rendszerkritikus antikapitalista baloldalinak, mint szélsőjobbosnak.

Aztán meg:

...nagy baj, ha a politikánk másról sem szól, csak a kisebbségekről. Igen, a többség érzéseit és véleményét is tiszteletben kell tartani, de azt be kell látni, hogy a többségnek kell türelmesebbnek lennie.


Az eredendő bűnt azonban még visszautasítja:

Sokan úgy gondolják, hogy az 1994-es koalíciókötés volt az első lépés a lecsúszás felé. Én nem így látom. A gond az volt szerintem, hogy tovább maradtunk bent, mint kellett volna.


Szerintem sem, hanem a Demokratikus Charta, az MSZP kiengedése a karanténból, sőt: akár a négyigenes népszavazás (igen, abban a Fidesz is ludas volt) és az, hogy nem hagyták Antall Józseféket legalább tisztességesen elkezdeni az első ciklust. Meg a taxisblokád. Na de Fodor lemondott a képviselői mandátumáról is, és amúgy is elelempésedett az utóbbi időben (más körökből meg olyanokat hallani, hogy a Fidesz felé akarta kormányozni a pártot, mint a túlélés lehetősége, de nem hagyták – vissza a gyökerekhez?), úgyhogy fordítsuk vigyázó szemünket a lemondott elnök helyéért folyó harcra és annak győztesére.

A küldöttgyűlés aztán Retkes Attilát választotta meg a helyére, aki rögtön klasszikussá vált módon szólította fel lemondásra Kóka János frakcióvezetőt, aki azonban nem akar lemondani – és ezt valószínűleg a frakció sem akarja. Nem tudom, ki lesz az erősebb, Kóka, vagy az eddig a széles tömegek számára ismeretlen, de talán az SZDSZ-ben sem fajsúlyosnak tartott Retkes.

Kóka,

a frakcióvezető vasárnap megerősítette, hogy annak ellenére sem mond le, hogy az új pártelnök és a küldöttek többsége is erre szólította fel a rögtönzött bizalmi szavazáson. Kóka János szerint mára az országgyűlési képviselő-csoport maradt az SZDSZ egyetlen működőképes testülete. Az egykori elnök valószínűnek tartja, hogy a párt hamarosan elveszíti maradék politikai súlyát és sorozatos kilépések várhatók - írja az MNO: „Szomorúan látom azt, ami az elmúlt hetekben és a mai napon történt az SZDSZ-ben. Attól tartok, hogy a mai rendezvény hangulata, a lámpavasazás és Retkes Attila beszéde miatt 20 éve az SZDSZ-ben dolgozó tagok sorozatban fognak kilépni a pártból."


Az új arc(nak tűnő) új elnöknek azért talán megvan az újrakezdés kegyelme, és ha ekkora többséggel megszavazták, talán nem fog úgy járni Kókával szemben, mint a nevezetes lovag a Gyaloggaloppban, amikor megvívott a királlyal. Viszont a kókista Weinek Leonárd azon nyomban kilépett a pártból. A Szadesznél nincs szükség Dávid Ibolyára, meg Herényi Károlyra, itt nem kirúgják a tagokat, hanem azok önként távoznak. Vagy mégsem…?

Kizárhatják a pártból Kóka Jánost, amennyiben nem mond le önként a frakcióvezetői posztról. Retkes Attila, az SZDSZ új elnöke a köztévé reggeli műsorában azt mondta: Kóka kizárásáról a párt illetékes testületei dönthetnek, ami után kénytelen lesz távozni.


Fene tudja, meddig marad olyan működőképes a frakció… Egyre több a hasonlóság az MDF-fel, talán mégis a Magyar Bálint összeborulási javaslata lehet a nyerő. Bár ha épp a kókisták bizonyulnak majd a csontsoványra fogyó párt újabb felesleges kilóinak, akkor nehéz lesz összeborulni… A konszenzus ugyanis valamiféle félreértett és elképzelt „nyugati fiskális konzervatív” legkisebb közös többszörös lenne, a la Herényi és Bokros. Szegény Thatcher asszony és Ronald Reagen, mit szólnának ehhez… Persze így automatice visszatérnének legalább a hitgyülis szavazók is.

Ha a két párt összeolvad, mindenesetre meglesz az alapja az újabb kizárásosdinak. Jó játék ez, Torgyán is sokáig szórakozott vele. Más kérdés, hogy ha kiesnek a parlamentből, kit fog érdekelni. Persze, amíg egy százalékot összeszednek, az állam állja a stratégiai játék költségeit.

Hogy a párt számára van-e vidámabb forgatókönyv, azt nem tudom. Hogy a mostani helyzet pokolnak vagy végül a mennybe vezető, hosszadalmas tisztítótűznek bizonyul-e, és hogy lehet-e más az SZDSZ, az maradjon az új elnök gondja. Azt legalábbis megtanulják, hogy van bűn, és azért bűnhődni kell. Mi pedig csak gyönyörködjünk a meleg és fényes lángokban.

 

/Kép: NÉGYmadár - Tologatós játék hülyegyerekeknek/


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr11243743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ubi904 2009.07.14. 10:01:10

A megszűnt 2% betiltaná a 15%-otAlig hullott látványosan a már ak orábbról (KDNP, MIÉP) ismert módon a devnullba az SZDSZ, Bárándy SZDSZ-es exakármilyenminiszter betiltaná, de izizbe a JOBBIK-ot. http://nol.hu/archivum/20090714-barandy_peter__meg_kell_fon…

Trackback: MALAC NEWS 2009.07.13. 19:59:00

Te vagy a leggyengébb láncszem, János. Viszlát! Mottó: "A legügyesebb emberek egy életen át úgy tesznek, mintha megvetnék a ravaszkodást, holott amikor alkalom kínálkozik rá és ha fontos érdekükről van szó, akkor alaposan élnek vele." (Francois de…

Trackback: Sárdobáló 2009.07.13. 18:00:55

Nincs esélyTegnaptól új elnöke van az SZDSZ-nek. Többször írtam már erről a pártról, azonban végül sosem publikáltam. Azért, mert liberálisként jóval több és összetettebb bajom van az SZDSZ-szel, mint a többi párttal, hiszen elméletileg nekik kellene az é…

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.07.13. 16:05:54

Az SZDSZ színháza bemutatjaLehet a kiábrándultság mondatja ezt velem, de a mostani történések, azt sugalljak, hogy egy ügyesen megkomponált színjátékot láthatunk. Az SZDSZ-ben, ahogyan a többi pártban sem hülyék ülnek, vagy ha igen, akkor azok vagy margin…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.07.13. 16:22:01

Fodor Gábor valóban sose volt olyan tisztességtelen, mint sokan mások az SzDSz vezetéséből, de nagyon tehetségtelen politikus: nem elég erőteljes, sőt, kifejezetten lusta is, stratégiai gondolkozásra pedig sose volt képes.

azért nekem még viszonylag szimpatikus (a viszonylagon van a hangsúly) marad, de tényleg akkor döntött volna jól, ha 92-93-ban lép ki és le, amikorra nagyjából világossá vált, hogy a politikában igazi sikerei sose lesznek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.07.13. 20:09:41

A taxisblokád az igen, az tényleg gáz volt, azzal egyetértek. A többivel nem. Szerintem sem a Charta, sem a négyigenes nem volt baj, de még a koalíció a szocikkal sem. Ami ciklus közben történt az megint csak igen.

Nem hiszem, hogy itt még megmenteni való. A pártnak nem csak rossz híre van, de a tagság is borzalmas. Bárkit nevezzenek is ki elnöknek, ezt egy Iacocca sem tudná szanálni.
Ilyenkor egy dolgot lehet tenni, új pártot alapítani, új arcokkal, amit egyébként már nagyon várok. Ha úgy tetszik, ex nihilo :)

clownfish 2009.07.13. 22:32:16

ide is berakom:

szdsz chairman lookalike competition:

images2.fanpop.com/images/photos/4000000/Peter-Jacobson-the-House-Conference-dr-chris-taub-4016748-770-550.jpg

Dr. Chris Taub (Dr. House) :P

Bell & Sebastian 2009.07.13. 23:51:01

@clownfish:

Elszúrtad (a linket), nincs itt semmi.

@osborne:

Kár. (egy illúzióval megint kevesebb)

freehckr 2009.07.14. 00:59:03

@Lord_Valdez:
"de még a koalíció a szocikkal sem"

Öhm... a kommunista utódpárttal. Így sem baj? :) Ja, a "mi szélsőségünk" jó...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.07.14. 06:38:43

@freehckr:
Nem, mert szerintem -minden személyi átfedés dacára- a két párt nem volt ugyanaz és megértem azt is, hogy az MDF-hez képest szimpatikusnak tűntek (,ami mondjuk nem volt egy nagy kihívás). Amit nem értek meg, hogy pl. Kuncze ragaszkodott a pénzügyi tárcához, de elfogadta a belügyminiszterit, holott saját bevallása szerint is nem ahhoz ért, hanem a pénzügyhöz.

szempontpuska 2009.07.14. 09:49:20

NA VÉGRE EGY POSZT AZ SZDSZRŐL :-)

clownfish 2009.07.14. 11:28:30

@ubi904: javíts ki, de szerintem Bárándy Péter MSZP-támogatással lett iü-miniszter.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2009.07.15. 11:15:35

Az idézett Fodor szövegnek Orbán Viki a valódi címzettje. Ő volt az az esztelen paraszt, aki bevezette a hazai közéletbe, hogy a közbeszédet cseréljük fel azzal a kommunikációs formával, aminek lényege a zéró bizalom, a másik ember mivoltának megkérdőjelzése és a face to face kommunikáció megtagadása. Ahelyett az ütközésről, fizikai harcról szóló retorika. Orbán felépített egy olyan mitológitát, amely szerint a zsidók eltervezték, hogy kiirják a magyarokat, és jól haladnak. Ezzel kovácsolta egybe a jobboldalt. Csakhogy ennek mellékhatása, hogy ez a politikában megszokottá, tolerálhatóvá vált, és ma már az utcai politikai marketing is ezen a síkon mozog.
Előkészítette a politikai kaszt, különösen a jobboldali politikai szocializációs gépezet, hogy jöjjön el a poitikusok kiirtását szorgalmazó baszk tipusú terrorizmus kora, vagy akár társadalmi csoportok közötti széles tömegek részételével zajló ír tipusú terrorizmus kora.
Ezek után meg Ti megpróbáljátok eladni, mint a hű de konszolidált, hű de keresztény, hű de konzervatív meg hű de demokrata figurát.

A szabadság szemszögéből

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.15. 12:44:46

@Saman: ez eghyszerűen baromság. Amúgy: nem vagyok demokrata. És ki beszélt itt Orbánról? Téged a valahonnan fiozetnek, hogy tük mindegy, mi a poszt témája, te mantrázzál itten? Részvételi demokrácia, persze, isten ments.

clownfish 2009.07.15. 14:33:04

@Saman: wow, én nem komálom orbánt, de ez kicsit echo tv-sűrűségűre sikeredett...

egyébként ettől függetlenül én is képmutatónak tartom a konzit. sajna minden posztból (még ha tartalmilag helyén is vannak) sugárzik egy bizonyos fokú arrogancia és fensőbbség-érzet a részetekről (amitől rengetegen falra másznak). ettől függetlenül olvasok errefele, max szelektálok. :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.07.15. 17:17:54

@clownfish: nézd, képmutatás nem egyenlő arrogancia és fensőbbségérzet. Miért lennénk képmutatók? Arrogánsnak szuerintem az tűnhet, amikor élcelődünk egy posztban, ilyen pedig sok van, aláírom.

Kontrabass (törölt) 2009.07.15. 18:53:58

@Saman:
"Ő volt az az esztelen paraszt, aki bevezette a hazai közéletbe, hogy a közbeszédet cseréljük fel azzal a kommunikációs formával, aminek lényege a zéró bizalom, a másik ember mivoltának megkérdőjelzése és a face to face kommunikáció megtagadása."

Nem Orbán kommunikációjának teljes mikéntje és célja bármilyen ítéletével, de okozatában lásd be: a bizalmatlanságra az SZDSZ felé épp maguk adtak okot.
Kukkants be, mi folyik most náluk, kiderül, ők egy olyan család, ahonnan most dőlnek ki a szekrényből a csontvázak a tegnapi szeretővel, a 20 éve le nem vitt szemetes zsák felborítja a bilit, és kiderül, a gyerek nem csak a postástól van.

Ezek ott bent valaha beszéltek egymással bizalmasan, face to face? Mással voltak elfoglalva...

Kontrabass (törölt) 2009.07.15. 19:00:43

A csattogó lepkés képért amúgy gratula, találó, annyi különbséggel, azok mi vagyunk, teljes Mo, akik benyaltuk jóízűen az szdsz-t.
Ennek a politikának lett feláldozva Budapest mint város, de legalább nemsokára Dhaka-val, Banglades fővárosával pályázhatunk közös kulturális programra.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.07.16. 00:00:03

@Májkonzerv: azért ne essünk megalomán túlzásokba. a főpolgármester pártpreferenciájának színe hiperkeveset számít a város vezetésének hangsúlyaiban.
eleve a főpolgármester keveset számít.

az egész rendszer hangsúlytalan és túlbonyolított, ergó egy kézzel szabályozhatatlan.

ettől függetlenül a város köszöni szépen, egész jól elvan, működik, él, virágzik. hogy van-e benne még egy metró az, majdnem tökmindegy.
(persze, kevesebb lopással, kevesebb bénázással jobban működne az egész. de ehhez nem a főpolgármestert kell lecserélni, hanem kb. a polgármesterek _és képviselőtestületek_ 90%-át, de azt meg nem lehet. így hát mindegy is)

Kontrabass (törölt) 2009.07.18. 11:26:49

@mcs:
Egyrészt hiba azt hinni, egy csúcsvezetőnek nincs szerepe, még ha alatta tanácsadók és demokratikus rendszer alapján működtetett frakciók is vannak.

A személye garancia arra, ezek működőképesek legyenek, épp ezért kell ezt működtetni képes csúcsvezetőt választani.

Nem metrón és egyesével kiragadott dolgokon múlik az, Budapest nagyon régóta nem fejlődik európai fővárosi tendenciával. Foltozgatás van, ésszerűtlen tervezéssekkel, ez akár közlekedés-szakmai, akár városfejlesztési, akár egy fővárosi szinten különösen hangsúlyos építészet-szakmai szempontokat tekintve is igaz.

Demszky erre alkalmatlan, kényszeres szerepe egyértelműen a 2 milliós urbánus-értelmiségi bázist megcélzó SZDSZ-politika mellékterméke. Ha lenne egy őszinte interjú, és Demszky választhatott volna politikai pozíció és pozíció közt, nagyon rég óta hanyagolta volna már a polgármesterit, ezt hidd el.
Egyetlen fegyver az volt, az arca be lett vezetve, és hogy SZDSZ-es. Semmi egyéb nem szól amellett, 20 év lejtő után mi igazolja az ő kvalitását.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.07.18. 12:31:06

Négymadár SZDSZ-képei elképesztően jók. Ezt jegyezzük meg. Mikor kap értük Pulitzer-díjat? (Soha.) :>

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása