A száműzött Krausz

mr. pharmacist1 I 2009.04.07. 19:23

Most hogy a progresszió zászlóshajója léket kapott, a szövetséges értelmiségi réteg orrát befogva ugrik jókora seggeseket a habok közé, hátha felveszi valamelyik arra járó naszád, de már lassan bármilyen lélekvesztő vagy egy korhadt deszka is megteszi, csak szabaduljanak. Páholyunkból nézve irtó izgalmas lesz csipszropogtatás közepette el-elnézni, ahogyan a dezertőrök egymást letaposva küzdenek majd a szabad mentőcsónak-helyekért. Csavaros szívószálunkban felfelé kúszik a mojito.

A tízflekkes bocsánatkérések és énnemtuttamozások közepette arcukon enyhe pírral pukedliző közírók mellett viszont akad, egy, egy Igazi Ember. Egy ember és egy kopott bőrdzseki.

Az ember, aki életraj társadalomelméleti rekonstrukciót írt Leninről, aki még csak az elvtársait sem ölette meg. Az ember, aki árral szemben úszik*. Az ember, aki leleplezi a GULAG-ról írt befeketítő szemétségeket. Baloldali és magyar. Nemzetközi és nyílt levél. Az Olvasó a felsejlő sziluettből már bizonyára ráismert Krausz Tamás alakjára.

Azért írok, hogy újból közöljem önökkel: Sztálinék, Jaroszlavszkijék és társaik becsapják önöket. Azt állítják, azért fordultam a burzsoá sajtóhoz, hogy szembeszálljak azzal a Szovjet Köztársasággal, amelynek létrehozásáért és megvédéséért annyit dolgoztam Leninnel együtt. Becsapják önöket. Azért fordultam a burzsoá sajtóhoz, hogy megvédjem a Szovjet Köztársaság érdekeit Sztálin és társai hazugságaival és alattomos hitszegésével szemben.

Nyilván a józan észben való igazolhatatlan hitünk okozza, hogy az MSZP-ről leváló társutasok és szimbióták politikai középre való kalimpálását feltételezzük, akik ledobva a régi munkásruhát, elhajítva az (árok)ásót, most a jobboldalra is vetnek egy-két szende, hívogató pillantást. Kispolgári gondolkodásunk azonban félrevezető- Krausz ugyanis a történelem forgószeléből kiverekedve magát, baloldaliságában megacélosodva lép szemünk elé. Csak Trockij elvtárs elmaradhatatlan attribútumai, a kerek okuláré és a bajusszal megbolondított kecskeszakáll hiányoznak, hogy a kép teljessé váljék. Ez azonban, természetesen, csak hasonlat. De érdemes rajta elgondolkodni. Két évvel ezelőtti dolgozatát is érdemes felkattintani, amiben a későkádárizmus kedves gesztusát idézve elvtársi pertuban picsog egy sort az Első Titkárral, amiért már a Párt kongresszusain sem szólalhat fel.

Sztálin csak a saját pozícióját akarja megerősíteni a Szovjet Köztársaság helyzetének gyengítése árán. Én viszont éppen hogy stabilizálni szeretném a Szovjet Köztársaságot azzal, hogy a sztálinisták hazugságait leleplezem.
Akció, kaland, feszültség, izgalmak. Felhabzó kőbányai és fortyogó kommerszvodka. Megértjük osztálytudatod, Tomi.

Szóval az van, hogy az Krausz alól a (volt?) Első Titkár kirántotta a szőnyeget, a tőke bokájához láncolt polgári szarrágássá silányítva a Balt. Ám én higgadt megvetéssel fogadom a Sztálin által képviselt kispolgári és csinyovnyik-közvélemény álláspontját. A régi mantrákat persze ismerjük, Krausz arcvonásai is bizonyára ellágyulnak a személyi kultuszról elítélőleg írt, a pixisből kiesett lúzer Trockij sorain, amelyekből volt és lesz szerencsénk most itt-ott idézni.

Krausz tehát búcsúzik a baloldaltól, de csak azért, mert az nem eléggé baloldali, megette reggelire a reakció, meg a tőke. Világos, hogy a sztálinizmus és a bolsevizmus azonosításának egy fikarcnyi szocialista kritériuma sincs. Európai kitekintésre a Balt illetően most nem vállalkoznánk, messzire vinne, inkább csak mély empátiát gyakorlunk a Régi Gárda tagja felé, aki a neofiták túlbuzgóságát látva most könnyes szemmel, keserűen, fogát összeszorítva int búcsút a régi elvtársaknak, a mielőbbi egymásratalálás reményében. Végülis, ki tudja. Lehet, hogy az MSZP-sek is járnak néha a Szoborparkba.

Csupán ennek közlésére szorítkozom, messzebb menő következtetéseket nem vonok le. Eljön ennek is az ideje. A következtetéseket majd az újjászülető párt fogja levonni.

 


A szerző géplakatos


*A reakciós korszakok, mint a mienk is, nemcsak szétbomlasztják és meggyengítik a munkásosztályt, elszigetelve élcsapatától, hanem a mozglaom általános ideológiai színvonalát is lesüllyesztik, régen túlhaladott szintre vetik vissza a politikai gondolkodást. Az élcsapat feladata ilyen körülmények között mindenekelőtt abban áll, hogy ne hagyja magát bevonni az általános visszasodródásba- úszni kell az ár ellen.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr651052062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorokinV 2009.04.07. 20:28:20

Már megörültem, hogy az Igazi Ember link az egyik valaha írt legmulatságosabb könyve linkel, de nem :(

Polevojtól Egy igaz ember címmel jelent meg és gyönyörűen ábrázolja azt a hazug és ostoba bolsevik romantikát, amibe Krausz és a maszop dj asszonya bele van szerelmesedve.

leofarkas 2009.04.07. 22:34:20

a szánalmas jövő embereivel is kellene foglalkozni, nem c sak az elviselhetetlen jelen szánalmasaival
:
www.mno.hu/portal/626456

".....
Ezért az új kormány első lépése nem lehet más, mint hogy azonnal felfüggeszt minden adósságszolgálati és profittranszfert, és egyúttal azonnal tárgyalásokat kezd a globális hatalmi rendszer képviselőivel az új rendszer feltételeiről. "

konzi urak hölgyek erről mi a vélemény. maradjunk, vagy fusson akinek 2 lába van?

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.04.08. 00:08:00

Nem lenne valaki oly szíves az ELTE-n is megsérteni K.T.-t? Akkor talán azt is otthagyná, az meg mindenkinek jobb lenne.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.04.08. 02:14:06

@kerub [BB]: de hisz csak most lett vmi eltén belüli orosz "kulturális" központ egyik fejese... (hú, hol is olvastam róla pár hete... Molotov unokája gründolta :)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.04.08. 09:18:10

Krauszt még cikizni is, hát, eléggé ciki lenne...de ebből egy tanulság azért van: Fletonovicsot még a vérszocik (és Krausz azért e téren kemény volt mindig is) sem bírják.

A kérdés tényleg az hogy kinek a nevében, azaz konkrétan kikért kormányzott ez a fickó? Van egyáltalán ilyen csoport (most a saját kis körét leszámítva)?

___________________________ (törölt) 2009.04.08. 11:53:41

@leofarkas: Bogár az MNO TGM-je, pont annyi hatással lesz szerintem a dolgokra, mint TGM Fletóra. 0 körüli.

A program inkább ebből látszik körvonalazódni, Cséfalvy és Matolcsy munkásságából (PDF): www.polgariszemle.hu/app/data/jovokep_konyv.pdf

"Mára Magyarországon egy torz, oligarchikus kapitalizmus alakult ki, ezért
a mai magyar piacgazdaság sem a piaci verseny, sem a társadalmi szolidaritás
terén nem hatékony.

Az angolszász és az európai modellbôl egyaránt csak a
gyengeségeket emeltük át, az erôsségeket viszont nem.

A piaci verseny
gyenge, mert a piacokhoz, a tudáshoz, a tôkéhez, a hitelhez, az európai uniós
pénzekhez, a közbeszerzési fejlesztésekhez és a szakképzett munkaerôhöz
való hozzáférés terén éles különbség alakult ki a nagyok és a kicsik, a globális
tulajdon és a hazai tulajdon, a város és a falu, a fôváros és a vidék, a fiatal
nemzedékek és az idôsek, a halmozottan elônyös helyzetben lévô kisebbség
és a hátrányos helyzetû többség között.

De a társadalmi szolidaritás is gyenge, mert az ezt szolgáló források felhasználása
nem akadályozza meg a szegénységet, a munkaképtelenséget, a
tartós munkanélküliséget, és a társadalmi leszakadást. Gyenge, mert alacsony
színvonalúak a társadalmi közszolgáltatások az oktatás, az egészségügy,
az állami adminisztráció, az adórendszer, az önkormányzati mûködés és
a jogállam területén.
Ezért olyan magyar piacgazdaságra van szükség, amely egyszerre szabadelvû,
és egyszerre szociális. "

Ettől én nem ijednék nagyon meg.

web17.0 2009.04.08. 12:40:54

@Shenpen: Bogar Laszlo is tarsszerzoje ennek az anyagnak.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.08. 14:26:45

@leofarkas: @web17.0: Bogárt szerintem elég gyakran szidjuk, emlékeim szerint. (Bár legutóbb épp a Reakción láttam gnosziticmusának szapulását, azoban Gabrilo tollából, aki ugye a Konzi szerzője).

konzervatorium.blog.hu/2009/03/12/a_jobbik_sokkol_es_felvilagosit itt is szóba került

Krausz pedig a Nemzetközi Ember (avagy Internacionális?) az a szovjetunió térkép az asztala fölött milyen már az Index-interjúban?

___________________________ (törölt) 2009.04.09. 00:08:29

@web17.0: tudomb*zmeg, zavar is, nagyon, de látszik-e ezen, hogy a "modernizáció deszakralizációs lét-roncsolása" meg egyéb baromságok ellen íródott, vagy egy közgázilag intelligens program?

web17.0 2009.04.09. 00:40:44

@Shenpen: Ez nem egy program hanem jövőkép. Nem vesznek tudomást a válságról. Ez egy ideológiai tejszínhab. Szimpatikus, kellemes világot ír le, de nem érti meg, és nem is akarja megérteni, hogy ez a szimpatikus kellemes világ miért nem létezik ma Magyarországon.

Joejszaka 2009.04.09. 09:00:56

@web17.0:

Miért is ideológiai tejszinhab? Én elég világos stratégiának és hitvallásnak látom, ami nem tartalamaz konkrét intézkedéseket, mert az nem a stratégia feladata. Hogy ez idoeológia? Nagyon helyes, ideológia nélkül nehéz stratégiát csinálni.

Olvasta maga egyáltalán? Szerintem a legtöbb fejezete pont annak az ellemzése, hogy miért nem létezik a szimpatikus és kellemes világ M.o.-on.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.04.09. 09:56:04

@Joejszaka: ez OK, a baj csak az h a cikk vegkovetkeztetese eleve elrendelt, ugyanis atszurodik az egesz irason egy banalis elv> ha nem balra megyunk, baj van, ha balra mennenk, minden jobb lenne. minden kritika es ajanlat ennek rendelodik ala.

en csak azt nem ertem ki meg itt a baloldali olyan ertelemben ahogy azt Krausz elvarna? vagy mindenki elarult valamit? mit is pontosan? (a komonizmust??)

___________________________ (törölt) 2009.04.09. 11:05:41

@web17.0: @Joejszaka: @francesco lorenzo: csak érdeklődni szeretnék, hogy most pontosan miről is beszélgetnek az urak, a Krausz-cikkről vagy pedig az általam belinkelt jövőképről?

Mert egy kicsit úgy jön át, mintha ez most keveredne.

Most akkor melyik a tejszínhab, vagy mindkettő az, vagy mi van? :)

Joejszaka 2009.04.09. 12:50:59

Én úgy értettem, hogy web17 "ideológiai tejszinhabja" a belinkelt könyvre vonatkozik. Én erre reagáltam, mert számomra a belinkelt könyv pozitív meglepetés volt.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.04.09. 12:54:29

@Shenpen: igazad van teljesen, mea culpa, én még Krauszon voltam elszörnyülködve ;)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása