Magyar skizo: úgy csalunk adót, hogy közben elítéljük - ajánló

Konzervatorium I 2009.01.29. 14:53

"Lehet a "mi a magyar" kérdésről posztkádárista lózungok és neoszittya szóvirágok nélkül is beszélni. Ez az üzenete a Kommentár folyóirat, illetve a Reakció, a Konzervatórium, és a Jobbklikk blogok által szervezett Konzílium nevű találkozónak. Az "újjobbos” címkével illetett közösség második nyilvános találkozóján Kopp Mária pszichológus, Ablonczy Balázs és Romsics Gergely történészek beszélgettek a magyarság lepusztult lelkiállapotáról és lehetséges kiutakról."

Szerzőnk, Kiss Ádám riportja a tegnapi Konzíliumról a Hírszerzőn (melyet átvett a Szombat is). További beszámolók és kapcsolódó írások még érkeznek természetesen, és igyekszünk a videóanyaggal is idővel előrukkolni. Turul_2K2 és a Reakció gyorsabb volt, rövid összefoglalójuk itt olvasható: Többes identitás vagy Magyar Királyság?

 

Kapcsolódó írások:

Reakció: Véreink, de nem testvéreink

Jobbklikk: Konzílium 2 - a Jobbklikk kérdései

Konzervatórium: Konzílium 2 - a mi kérdéseink

Magyar büszkeség és depresszió - Szilvay Gergely írása az Inforádión + interjúk a beszélgetés résztvevőivel


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr30910321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.01.29. 18:37:59

sajna van még pár ilyen magyar skizo v lokális elhajlás:

úgy választanak többen kormányt, hogy a másikoknak rosszabb legyen.

úgy működik a kormány, mint az ellenzék ellenzéke.

úgy papolnak egyesek versenyről, hogy közben az állam pénzén élnek.

úgy játszuk a független think-thanket, hogy közben a MEH megrendeléseitől függünk.

úgy szeretnénk békét és összefogást, hogy közben támadjuk a másikat.

stb

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2009.01.29. 19:04:26

Hozzáteszem az adócsalás/fizetés körüli mizéria nem skizo, hanem teljesen racionális viselkedés:

1. a magyar adórendszer, adó és járulékterhei olyan szintű versenyhátrányba juttatják a magyar vállalkozásokat, amelyeket kizárólag csak kiskapukkal, és kapukerülgetésekkel lehet valamelyest ellensúlyozni.

2. Ehhez jön, hogy a mind a szabályozók, mind a hatóságok működése gyakorlatilag rablóbanda jellegű. Csírájában elfolyt bármilyen - becsületes - vállalkozásra irányuló kezdeményezést.
Az ismerősi körömből három példát is tudok, amikor ütöképes ötlettel, viszonylag kis, de elegendő tőkével korrekt megvalósítási tervvel induló vállalkozást már a kezdetekkor a hatóság packázása, korruptsága vitt csődbe.

No, röviden ennyi. A többségnek kurvára nem tetszik, hogy susmusolni, meg adót csalni, meg hatóságot átbaszni kell, de ha az életbenmaradáshoz ez kell, akkor megcsinálják.

(Nem volt véletlen az EVA sikere. Az átlag vállalkozó ugyan többet fizetett, mint korábban, de nem kellett könyvelőre költenie, nem kellett félnie az APEH-tól, és rendes adófizető állampolgárnak tudhatta magát...)

osborne 2009.01.29. 20:00:23

@ikaljan: igen de épp ezért skizo a helyzet mert az (lett) a racionális és normális ami törvénytelen és abnormális.

a hatalom embereitől hallani pedig aztán főleg disszonáns, hogy 'kevés ember fizet sok adót' miközben munkahelyteremtés helyett leginkább adókat emelnek.

hasonló még, hogy 'csökkenteni kell a képviselők számát! miközbe azok nem csökkenek és mellé még pályázat-maffiáznak, sikkasztanak, ingatlanpanamáznak.

agyrém.

___________________________ (törölt) 2009.01.31. 01:53:01

" Sehol sincs akkora bizalom- és értékhiány, mint nálunk, mi vagyunk Európa legindividualistább nemzete. "


Izé. Ez két, hótt különböző dolog, erkölcs is individualizmus. Nem tudom, hogy Kopp Mária fogalmazta-e ezt meg így, vagy Szilvay Gergely, de ez így gáz.

Az individualizmus ellentéte a kollektivizmus, a bizalom-és értékhiány ellentéte az etikus viselkedés, ami bizalmat szül.

Két hótt különböző dolog, és a mind négyféle kombináció létezik:

individualista, erkölcstelen: a rokiparkolóhelyen álló bálnamerci, mint Budapest új szimbóluma

individualista, erkölcsös: pl. Kant

kollektivista, erkölcstelen: pl. a Kádár-rendszer vagy még inkább a Rákosi-rendszer

kollektivista, erkölcsös: paraszti közösségek, vagy pl. Konfuciusz stb.

Ne keverjük össze. Plíz.

Azért ne keverjük össze, mert nagyon nagy baj lenne abból, ha erkölcs- és bizalombéli problémáinkat valaki megpróbálná még több kollektivizmussal orvosolni.

Szerintem éppen az ellenkezőjére van szükségünk: sokkal, de sokkal több személyes, egyéni felelősségre, döntési jogkörökre, és ebből következően egyéni, személyes morális és jogi felelősségrevonhatóságra.

Bizonyos értelemben éppen attól vagyunk alacsony erkölcsi szinten, hogy nem vagyunk a szó jó, morális, felnőtt értelmében individualisták: nincsen a dolgoknak egyéni felelőse, akit el lehet számoltatni, hanem minden csak úgy "lett valahogy", felelős nélkül.

smalladam 2009.01.31. 13:26:19

@Shenpen: Kopp Mária biztos, hogy nem mondott ilyet, a kettőt külön emlegette. emlékeim szerint az individualizmusról inkább pozitív hangvételben esett szó, de erre nem vennék mérget.

___________________________ (törölt) 2009.01.31. 17:09:02

"úgy választanak többen kormányt, hogy a másikoknak rosszabb legyen.

úgy működik a kormány, mint az ellenzék ellenzéke.

úgy papolnak egyesek versenyről, hogy közben az állam pénzén élnek."

Mind a három meglátás darabonként legalább egy sört ér, annyira király. Igen. Erről van szó.

smalladam 2009.01.31. 17:28:40

@Shenpen: az utolsó meglátás szerintem amúgy megérne egy alaposabb elemzést. kétségtelenül így van, ezen nincs is vita. ugyanakkor ennek az emlegetése szerintem sok esetben ugyanilyen demagóg. egyrészt ugyanis létezhet olyan hogy verseny meg állam pénzén élés,ez nem ilyen önmagától értetődő ellentét.

másrészt ebből a dologból szerintem - és ez lenne a fontosabb - az a süt ki, hogy nincs még körülbelül sem belőve, hogy hol kellene lennie az állam és a piac határának, és óriási nagy szereptévesztések vannak előle, így szerintem sokszor jogtalan a fenti kritika.

___________________________ (törölt) 2009.01.31. 18:18:58

Smalladam,

irreleváns.

_Nincs_ olyan gazdaságfilozófiai irányzat, a balszéltől a jobbszélig, amelyik szerint ahogy a Kóka-félék vagyonosodtak, az fasza lenne.

Leginkább azért, mert az őrülteket és álmodozókat és okos-de-irreálisakat leszámítva, a mérsékelten etatista és a mérsékelten piacpárti irányzatok is csak abban vitatkoznak, hogy az alapvető etikai normák fenntartására melyik módszer alkalmatos. Nem abban, hogy mik az alapvető etikai normák.

smalladam 2009.01.31. 18:24:58

@Shenpen: "_Nincs_ olyan gazdaságfilozófiai irányzat, a balszéltől a jobbszélig, amelyik szerint ahogy a Kóka-félék vagyonosodtak, az fasza lenne."

irreleváns.

mert én nem erről agyaltam, hiszen ezen tényleg nincs vita, mivel ez nem gazdaságfilozófiai, hanem morális-büntetőjogi ügy:)

én azt írtam, hogy a témában történő pro-és kontra megnyilvánulások között sokszor azt látom, hogy maga a kérdés sincs kb sem tisztába téve, csak úgy oda vannak kúrva vélemények.

___________________________ (törölt) 2009.01.31. 20:47:46

Na de hát tőlünk napnyugatabbra se tuggyák tisztába tenni úgy 150 éve.

Kedvenc röhejem: az összes amcsi ballib okostóni arról cikkez másfél éve, hogy na látjátok, ilyen válságot eredményez a korlátozatlan, szabályozatlan, szabadverseny. Ami persze fasság, hiszen ha 1 forintot kapnék minden egyes oldalnyi szabályozásért, igen fasza autót vennék belőle. De.

Erre kiad egy könyvet az amcsi ballib egyik főokosa, Ifj. Galbraith, The Predator State, ami lényegében arról szól, hogy hát az amerikai gazdaság már amúgy is igen nagy részt tervgazdaság, akkor miért ne legyen teljesen az?

LOL. Még abban sem tudnak megállapodni, még a tényekben sem, hogy most mi VAN.

Akkor hogyan lehetne tisztába tenni, hogy mi LEGYEN?

200 év múlva is ezeken fog mindenki vitázni, soha nem lesz tisztába téve teljesen :)))

osborne 2009.01.31. 22:48:38

@Shenpen: kösz, elfogadok egyet virtuálisan. a vitatott téma kibontását meg rátok hagyom ;] de továbbra is fenntartom. itthon azok hirdetik a legjobban a verseny igéjét akik egyáltalán nem versenyeztek, sőt állami pénzből-megrendelésekből lettek azok akik. neveket kihagyom.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása