DJ-vizsga és a szopás

Király Rák I 2009.01.11. 09:03

Az akkreditáció intézménye a gyakorlatban – nálunk – a kilencvenes évek egyik legnagyobb bulija volt. Többé-kevésbé hozzáértő szervezetek, erős politikai lobbiháttérrel rátelepedtek egy-egy rendes szakmára és tanfolyamokat, vizsgákat kezdtek el nekik szervezni jó pénzért. Ezeknek az általános jellemzője az volt, hogy semmilyen hatástanulmánnyal nem támasztották alá a kötelező továbbképzések hatékonyságát, használhatóságát. Az akkreditálás-továbbképzés biznisz gyakorlatilag minden szakmára rátelepült egy bizottság, egy testület, egy hivatal, egy gittegylet formájában, és jól élt a látszattevékenységéből.

A zeneiparnak több ilyen is kijutott: van ugyebár a múlt könnyűzenei múmiáit kemény forintokkal tartósító Artisjus, hogy csak a legismertebbet említsük. A MAHASZ hónaljából gombaként kinőtt Jeszenszky Zsolt azonban relatíve későn ébredt, nem maradt már neki egy zsíros akkreditálható tevékenység sem, így gittegyletét az úgynevezett „DJ-szakmára” építette. Annak idején az index alapos cikket közölt arról a furcsa képződményről, a Magyar Lemezlovas Egyesületről (figyeljük meg, hogy egyáltalán ki használja manapság a lemezlovas kifejezést egyáltalán), amely amolyan erdőspéteri értelemben mondta meg, hogy ki keverhet zenét nagyobb bulikban. Illetve tanított és vizsgáztatott is olyan – a mai világban tényleg elengedhetetlen tantárgyakat – mint például a zenék helyes felkonferálása.

Jeszenszky úr játékszerét, a kötelező DJ-vizsgát – mindenképpen az egyik, ha nem az egyetlen helyes döntésként – nemrég elvette a kulturális minisztérium, ami azzal a kellemetlen következménnyel járhat, hogy Jeszenszky úrnak esetleg el kell mennie dolgozni, mint egy átlagembernek, vagy valami más rendes szakmára kell rátelepednie, ahol esetleg eltűrik. Azért a harcot még nem adja fel, az indexen is megjelent könnyfakasztó dolgozata az Elzüllött Ifjúságról, amit ugye a helyesen konferáló DJ-k tudnának visszaterelni a megfelelő mederbe. Egyszerű képlet, bemegy a drogos fiatal az Arató Diszkóba, és azután dealer helyett templomba fog járni, betéved a jó tanuló fiatal az akkreditálatlan DJ-hez, és elzüllik.

A hecc kedvéért nézzük meg, hogyan mulattat egy erkölcsileg iránymutató, akkreditált DJ, Bárány Attila, a Jeszenszky-féle DJ-szövetség alelnöke. Ön rábízná gyermekei erkölcsi nevelését?

Konklúziót, tanulságot most nem vonunk le, hiszen Jeszenszky Zsolttal ellentétben, mi nagykorúnak nézzük közönségünket. Csupán egy baráti jó tanácsunk lenne a jobboldal számára: nehogy a közelükbe engedjék Jeszenszkyt (már így is túl közel van), mert akkorát fognak vele bukni, mint három szinglihordázó Mikolával. És mi nagyon nem szeretnénk 2010-ben még négy év Gyurcsányt.

Szolgálati közlemény: Igen, ez egy konzervatív portál, amely a túlszabályozottság ellen emel most szót. Igen, ez a kettő megfér együtt, még akkor is, ha a miniszterelnök szerint a konzervatív egyenlő az ideológiai elnyomó mumussal. Nem egyenlő, ő tudja rosszul.

A cikk alapötletéért és a videóért köszönet Zolinak.

Update 1: Sajnálatos módon tévesen jelentettük meg, hogy a 2008.-ban még kötelező DJ-Vizsga Jeszenszky Zsolt érdekkörébe tartozott volna. Azt az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) szervezte és bonyolította le. Jeszenszky Zsolt, mint a DJ-Szövetség elnöke emelt szót a kötelező vizsga eltörlése ellen, hangsúlyozva, hogy annak tartalmával nem ért egyet, más fajta kötelező vizsgarendszert tartana elfogadhatónak. A két szervezet között személyi áfedések léteznek/léteztek, azonban ezek jogilag különbözőek.

Update 2: Jeszenszky Zsolt számára biztosítottuk a lehetőséget, hogy a kommenteken kívül, kiemelt interjúban reagáljon a publicisztikája és annak sajtóvisszhangja kapcsán felmerült kérdésekre.

Update 3: A Magyar Lemezlovas Egyesület közleményben tudatta, hogy Bárány Attila lemondott alelnöki pozíciójáról. ,,A lemezlovas nem szeretné, hogy ha a fellépésein látható, a közönség körében népszerű, a mai bulvár típusú igényeket szem előtt tartó, show jellegű műsora alapján a Magyar Lemezlovas Egyesület által kitűzött célokkal ellenséges, demagóg és felületes megnyilvánulások számára ezáltal támadási felületet teremtene." - fogalmazott az egyesület. Arról, hogy a DJ Szövetség többi, korábbi kijelentései, viselkedése miatt kellemetlen helyzetbe került elnökségi tagja hasonló lépést tervezne, egyelőre nincs tudomásunk.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr40869742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Louie the purple horse 2009.01.14. 09:43:01

Duzzadt csecsek vagyasaJeszenszky Zsolt megmagyarazza lemezlovas vizsgat. http://konzervatorium.blog.hu/2009/01/14/interju_jeszenszky_zsolttalHosszabb idezet:"J.ZS.: Szerintem erre a kérdésre is elég egyértelmű a válasz, ha ismét félretesszük a demag…

Trackback: Louie the purple horse 2009.01.11. 12:37:48

Az a baj, hogy Boris Vian ezt mar megirta. http://index.hu/velemeny/olvir/dj090107/ A gyermekekert felelos etikai szabalyokbol felkeszult lemezlovasok. My ass. "A vizsga eltörlését az a néhány – vizsgával természetesen nem rendel…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.01.15. 18:00:46

@Jeszenszky Zsolt: vicces, hogy még egy két mondatos kommentbe is belecsúszik a személyeskedés. Ehhez valami generátort használhatsz, mint a pornolize.

/off

Jeszenszky Zsolt 2009.01.15. 18:13:13

JClayton és testvére, BClayton otthon verekszenek. Anyukájuk bejön a szobába: "Hogy kezdődött ez a verekedés??!!!"
JClayton: "Hát úgy, hogy a B visszaütött!!!"

Hogy az a rohadt szemét BClayton!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.15. 18:37:52

@Jeszenszky Zsolt: Elnézve az azóta elkövetett ámokfutását, rendkívül visszafogott voltam Önnel, kedves Zsolt.

V-Station 2009.01.15. 18:52:41

Hiába keresem, hogy valaha is leosztottalak volna, vagy retardált baromnak neveztelek volna... valahogy nem találom. Az, hogy iróniával elpoénkodom a jogdíj és playlist rendszer résein, és ezt te véresen komolyan véve elkezdesz tovább vergődni ügyednek partján, ahol egyre sekélyebb a víz...az is a te bajod :)
Tudtommal még mindig az a helyzet, hogy ez jobb a semminél, de nem is sokkal több nála. Beégtél Tiestoval, beégtél Báránnyal és támogatod azt egyesületeddel együtt, hogy az egy helytálló dolog, hogy szopjonle-t mondatunk a közönséggel, és ezzel nevelünk népet (ha épp baszogatják érte, birka barátunk a közönséggel mondatja ki, hogy élvezze támogatottságát), és kiállunk mellette... Gratulálunk. Nekem leégne a pofám, ha ilyet kellene mondanom szettjeim közepette, vagy a meghívott lemezlovászok ilyeneket ordibálnának...tuti pofánvágnám, és lezavarnám a pultból. Nem csoda ez egy olyan egyesületnél, ahol a vezetőség között a disco shit team gerince bennvan. (bocsánat...már csak 2 maradt a 3ból...) Csak nem maguknak adnak pofonokat és a haverokat szidni, inkább elkezdünk ódákat regélni az elmúlt 20évről. ez világos. Emberileg nem ismerem az urakat, nem is szeretném, ellenben nem istenítem őket, mint oly sokan. Ők is ugyanolyanok, mint jópár DJ ebben az országban. Nem tudnak többet, de tetszik, hogy tesznek érte...vagy legalábbis papíron. Sőt: irigy sem vagyok...mire legyek? A pályafutásukra vagy a gázsijukra nem vagyok irigy, megdolgoztak érte elvileg (bár ha a Flamemakers Dani nem lenne, akkor bárány remix se lenne, vagy nem ilyenek). Ha 1000hz-es rezerészésre megy be a nép a diszkóba, akkor arra megy be. Szakmailag írtam fenn, poénosan lentebb, most pedig emberileg beszélek, és ezennel kiszállok a vitából, nincs értelme...mert erre is kapok majd hasonlóan okoskodó választ.

V

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2009.01.15. 18:55:27

szerintem csak az internetes analfabétaságán javít szépen lassan. először kezdte a kommentelők és a cikkírók keverésével (teljes köd), magázódással (homály), majd eljutott a kisiskolás fórumozók szintjére. Mivel nem nagyon hiszek benne, hogy radikális változás állna be a fejlődésében fél óra alatt a jobbik irányban, én léptem is.

(igen, ez a bejegyzés merő személyeskedés volt)

Jeszenszky Zsolt 2009.01.15. 19:07:21

melyik ámokfutást is mondod?
ahol jelentősen alulképzetteknek - veled az élen - magyarázom a közös jogkezelést
ahol ordenáré hangnemben szólókkal szemben - veled az élen - merészelem kikérni magamnak a személyeskedést, és nevezlek néha benneteket - még így is visszafogottan - annak, amik vagytok
ahol fantazmagóriákkal és konspirációs elméletekkel szemben próbálok némi valóságot csempészni az ingoványos talajotokra
ahol a kulturálatlanságot szóvá teszem egy olyan fórumon, amely már nevében is egyfajta kulturáltságot hordoz - de itt inkább a bitorol szó lenne a helyes
ahol nehezményezem, hogy egy interúalany felé, akit előtte "gombaként kinőtt" és egyéb kifejezésekkel illetsz, majd mégis megtisztel azzal, hogy ennek ellenére szóbaáll veled, tahó módon be sem mutatkozol a levélben, hanem egy szánalmas nick-kel írod azt alá?

vagy ahol megköszönöm, hogy ordas tahóságotokkal nagyon nagy segítséget nyújtottatok abban, hogy a releváns szakmai és döntéshozói helyeken megismerték álláspontunkat (és az ellenfél természetét is), és minden szempontból megerősödött szervezetünknek nemcsak a taglétszáma, de presztízse is (mondom, releváns fórumokon)

még egyszer köszönöm, mindenkinek, ennél többet soha, semmilyen más módon nem tudtatok volna az ügyünk előmozdításáért és a szakmai összefogásért, sőt, "összezárásért" tenni, még ha teljes mellszélességgel az egész világba üvöltöttétek volna, hogy "Igen, DJ vizsgát akarunk!"
ezennel elbúcsúzom, fölölsleges több jelenlétet és figyelmet generálnom, acsarkodó-unatkozó játékotok elegendően megszolgált minket, s olyan hasznos volt, amit még csak remélni sem mertünk a kérdés eredeti felvetésével.
elnézést mindenkitől (azoktól is, akik pedig semmiféle bocsánatkérést nem érdemelnek), ha időnként egy picit magam is átléptem bizonyos határokat a szókimondásban, de azért ha egy objektív szemlélő visszaolvas, elég szembetűnő lesz, mennyi övön aluli ütés, hány irányból záporozott rám, apámra, a családomra, s talán, mivel én is ember vagyok, időnként szakadhatott egyet-egyet a cérna.
még egyszer köszönjük a "segítséget" a szerzőnek és a kedve kommentelőknek is

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.15. 19:20:03

Kedves Zsolt!

kérem, ne feledje el, hogy mindeddig egyetlen ,,hibát" talált a cikkben, amely hiba helyreigazítása a mai napig ott van az írás végén.

Az ámokfutás alatt többek között a kommentelők perrel fenyegetését, meg a ,,befolyásos" barátaival való példálózást, stb. értem.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.15. 19:25:04

Rövidebben úgy tudnám megfogalmazni, hogy Jeszenszky Zsolt sajnos tökéletesen hozta azt a harmadvonalbeli párttitkár-jellemet, amit a publicisztika sejtet. Minden egyes megérzésre ráerősített.

KisGrega 2009.01.15. 20:55:57

Nézzétek meg,megint hova jutottunk..
Én úgy gondoltam,hogy az eddigi végig commentelésem érdemileg hozott valamit,de sajnos csalódnom kell.
Mindenkinek ajánlom,ne csak az interjút olvassa el,hanem a összes bejegyzést is.
Jönnek új emberek akik ugyanazokat a kérdéseket teszik föl,ugyanolyan stílusban,magamról állítom,hogy postolás közben szélesedett a látóköröm,minden féle emberrel való kommunikáció miatt,azon csodálom,hogy J.ZS.időről-időre visszatér(jó igaz kérésre..),ha hozzám ilyen dolgokat vágnának,én már rég csak "anyázni" tudnék,függetlenül attól hogy én és mások mit gondolnak J.ZS.-ről.
Gáz!Ez nem J.ZS.topic,így a föltett kérdésekre választ kapni akarókat,dj-ket,producereket(ha van ilyen),zenével foglalkozókat értem,hogy mit keresnek itt,a többieknek szerintem nem itt a helye(léccciiii kötődjetek!).

tbbt 2009.01.15. 20:58:49

@Jeszenszky Zsolt: "magyarázom a bizonyítványomat v2.0".

WayacrosstheRubicon 2009.01.15. 21:46:41

Kedves tbbt!

Nem, a bizonyítványmagyarázás az a cikkíró helyesbítése a súlyos tárgyi tévedés után, de az is a végén egy sejtelmes sugallással - nagyon rossz.
Jeszenszky Úr mintha egy kicsit megszívatta, vagy legalábbis használta volna Önöket, ami jó szokása. s nem tudok nem elmosolyodni egy kicsit azon, hogy ez most milyen jól sikerült neki.
Azt hiszem, megyek utána, szerzői jogi felvilágosításért bátran forduljanak szakemberhez - no meg egy-két egyéb problémájukkal sem árt.

Oh, mindig tapsolok az emberi kicsinyesség fölött aratott apró győzelmeknek - főleg ha magam szerény eszközeivel még segíthettem is ezeket...

max_headroom 2009.01.15. 21:55:02

@Jeszenszky Zsolt: "Épp ezért van a felhsználóknak adatszolgáltatási kötelezettsége: hogy az általuk befizetett összeg valóban azoknak menjen, akiknek a zenéit használták. Épp erre szolgálnak a top 10-es listák, ami a DJ-k által befizetett jogdíj felosztásának alapja, ugyanis gyerekek, marhára nem a Presser Pici kapja a pénzt a londoni producer helyett, hanem az, akinek a zenéit Ti valóban játszátok."

Ez egészen egyszerűen nem igaz. A kilencvenes évek elején rendszeresen játszottam egy budapesti klubban, minden egyes alkalommal - annak rendje és módja szerint - kitöltöttem az Artisjus adatszolgáltató lapjait, és a jegybevétel után fizettük a szerzői jogdíjat. Egy magyar zenekar felvétele annyira népszerű volt, hogy éveken át benne volt a top 10-ben. Történetesen személyesen ismerem őket, és az egyik találkozásunkkor rákérdeztem, kapnak-e az Artisjustól a lejátszások után pénzt. Nos, egyetlen fillért sem. Nem ők voltak az egyetlenek, akik így nyilatkoztak. (Mielőtt azzal jönnél, hogy nem volt lejelentve a szám: major kiadónál megjelent, tehát az Artisjus felé automatikusan lejelentett felvételről volt szó.) Ez az éves szinten sok százezres összeg "eltűnt" az Artisjus gépezetében. Amikor utánamentem a dolognak, bizony az derült ki, amit úgy fogalmaztál, hogy a Presser Picihez ment a pénz. Az Artisjusnál ugyanis - mint "felkészült", ezt tudnod kell - egy pontrendszer szerint osztják fel a bevételt. Ez a pontrendszer figyelembe veszi a szerző eddig eladott lemezeinek számát, hogy abból hány lett aranylemez, hogy milyen állami elismerésekben részesült, ésatöbbi. Ez a rendszer csupán arra jó, hogy dinoszauruszokat betonozzon be, ugyanis aki a szocializmus évei alatt "produkálta" a kiadványainak többségét, ahol a kinyomott lemezek száma az MHV adminisztratív döntésén múlt, és nem a piaci viszonyokon, az behozhatatlan előnyre tett szert a mai előadókkal szemben. Ez a lista tehát egy végletekig torz kép alapján, igazságtalan módon oszt fel óriási bevételeket arra érdemtelenek között. Nem véletlen, hogy hosszú évek óta a Presser és a Zorán állnak a lista elején, ugyanakkor te is pontosan tudod, mekkora eséllyel hallhatók az ő számaik a magyarországi klubokban - legyen az rock klub, house party, de akár egy falusi kocsmadiszkó. Tudod Zsolt, van ám az embereknek - akik kevésbé ostobák, mint gőgösen feltételezed -, egy természetes igazságérzetük, és nemigen csatlakoznak olyasmihez, aminek láttán ez a természetes igazságérzetük riadót fúj.

"Kicsit túldimenzionálod magad."

Érdekes, mi ezt éppen rólad tartjuk így.

"Ki akarna ilyenektől olvasni?"

Még csak meg sem próbáltuk kötelezővé tenni senkinek. Eddig háromszor, nagy dérrel-dúrral bejelentetted, hogy örökre távozol innen, mégis itt vagy. Vagy azért, mert mégiscsak van itt olyan tartalom, hogy nem tudod legyőzni magadban a kíváncsiságot, vagy mert nem bírod elviselni, hogy ne te mondd meg. (A kérésre visszatérést kár hangoztatni, nem mindenkinek tollas a háta errefelé.)

Az "első generációs" csúnyán célt tévesztett, bár ez itt már nem az első tárgyi tévedésed.

WayacrosstheRubicon 2009.01.15. 22:32:13

Kedves max_headroom!

Van némi alap igazság abban, amit Ön állít, s ránézésre valóban nem feltétlenül a legjobb egyes közös jogkezelők felosztási szabályzata. Ez ügyben azonban tessék kérem náluk reklamálni, erre minden szerzőnek lehetősége van. Jeszenszky Úr a MAHASZ felosztási szabályzatáról beszélt, ahol történetesen tényleg a játszások számítanak (egy reális, kezelhető határig természetesen, minden egyes lejátszást a világon sehol nem tudnak követni), amit természetesen szintén a jogosultak, tehát a hangfelvétel-előállítók határoznak meg. Ez egy lényegesen korszerűbb szabályzat, bár az Artisjus-féle módszernek is vannak előnyei a hazai alkotókra, s messze nem csak az Ön által említett két személyre nézve. Kissé nehéz állást foglalnom, mert érzelmileg én is egyetértenék Önnel, s én is kissé hogy úgy mondjam, fenntartásokkal kezelem az ő pozíciójukat, de nagyon súlyos szakmai, gyakorlati szempontok is szerepet játszanak a jogdíjfelosztási rendszerek meghatározásában. Az "igazságtalan az egész", "eltűnik a pénz", "pfuj", "rohadt Artisjus" és még fokozhatnám, a legegyszerűbb módja az efölött való ítélkezésnek, s nyilvánvalóan sokak szellemi igényeit, "természetes igazságérzetét" ezek bőven ki is elégítik. Azonban a kérdés ennél sokkal-sokkal összetettebb, s összességében azért a művészek is azt mondják, hogy több-kevesebb pontossággal, de azért megkapják a nekik járó pénzt.
S azt is fontos tudni, hogy a diszkóktól beszedett jogdíj az ún. "gépzenei jogdíj" kategóriájába tartozik, amit valóban nem az ottani játszási listák alapján osztanak fel - magam is hajlok ama álláspont felé, hogy helytelenül. Az Ön természetes igazságérzete - vagy éppen az enyém - ennek megváltoztatásához sajnos kevés, ezt a problémát kizárólag az Ön zeneszerő barátja, mint jogosult tudja az őt képviselő jogkezelővel "leboxolni", épp amiatt, mert a közös jogkezelés NEM állami tevékenység, ahogy azt sokan, ezen a fórumon is, tévesen hiszik.
Öröm volt egy, bár elég ellenséges, de azért legalább némi felkészültséggel bíró, koherens felvetés hozzászólójának válazolni, s csak remélni tudom, hogy valóban Önt is érdekli mindez, s le tudja győzni elfogultságát. Így én is egy kicsit jobb szájízzel hagyok fel eme "díszes társaság" felvilágosításával, bármennyire is volt akár hasznos, akár haszontalan.

Ted Striker 2009.01.15. 23:09:17

@Jeszenszky Zsolt: no comment!

Ajánlom mindenkinek az e heti Pesti Estben Gróf Balázs képregényét - erősen témába vágó

max_headroom 2009.01.15. 23:50:05

@WayacrosstheRubicon: "Ez ügyben azonban tessék kérem náluk reklamálni, erre minden szerzőnek lehetősége van."

Ez a lehetőség természetesen adott, azonban a szóban forgó zenekar az Artisjus-ról más ügy kapcsán kialakult negatív véleménye miatt erre nem került sor. Azt mondták, nem éri meg emiatt Budapestre utazni, és félhülye ügyintézőkkel órákat vitatkozni. Azóta a zenekar mainstream banda lett, egyetlen koncertjük gázsija a kérdéses összeg többszörösét jelenti.

"... az Artisjus-féle módszernek is vannak előnyei a hazai alkotókra, s messze nem csak az Ön által említett két személyre nézve. "

Nem állítottam, hogy csak az a két személy élvezné az előnyeit. Mindazok élvezik, akiknek már a szocializmus évei alatt is jelentek meg lemezei, akkor, amikor egy szigorú pártállami ellenőrzés alatt álló, zárt piacon a támogatott előadók több százezres példányszámokat érhettek el. Az Artisjus ma érvényben levő pontrendszere ezeknek az előadóknak konzerválta a szocializmust.

"Azonban a kérdés ennél sokkal-sokkal összetettebb, s összességében azért a művészek is azt mondják, hogy több-kevesebb pontossággal, de azért megkapják a nekik járó pénzt."

Nem olyan bonyolult kérdés ez, feltéve, hogy nem szándékosan bonyolítjuk. A lemezmegjelenések utáni pénzeket zökkenőmentesen, a példányszámoknak megfelelően kapják meg a szerzők, efelől semmi kétség. A torta összehasonlíthatatlanul nagyobb szeletét azonban a nyilvános lejátszások (tv, rádió, klubok, éttermek, stb.) és az üres adathordozók (CD, DVD, hdd, USB drive, stb.) után befolyt összegek jelentik. Ezek azok a hatalmas pénzek, amiket az Artisjus listájának élén levő szerzők zsebelik be - annak ellenére, hogy szerzeményeik a legritkább esetben kerülnek az üres adathordozókra. Állításom bármely, tetszés szerint kiválasztott, közepesen ismert magyar előadó megkérdezésével könnyen ellenőrizhető.

"Öröm volt egy, bár elég ellenséges, de azért legalább némi felkészültséggel bíró, koherens felvetés hozzászólójának válazolni, s csak remélni tudom, hogy valóban Önt is érdekli mindez, s le tudja győzni elfogultságát."

Ugyan miért lenne ellenséges? Mert vannak kérdések, melyekben nem értünk egyet? Ezért már rám aggatható a címke?
Elfogult csak az lehet, akinek közvetlen érdeke fűződik a vitában képviselt valamelyik fél véleményhez. Nálam ez nem áll fenn, mivel hosszú évek óta egyáltalán nem foglalkozom a zeneiparral.

max_headroom 2009.01.15. 23:53:16

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde: Megfordult a fejemben, de van egy bökkenő. Szeretném ezután is megőrizni az inkognitóm, viszont nevek, helyszínek és konkrét esetek említése nélkül nem lenne hiteles a post.

TPZ 2009.01.15. 23:58:14

@WayacrosstheRubicon: "szerzői jogi felvilágosításért bátran forduljanak szakemberhez"

Muszáj lesz, mert tőled sajnos többszöri, nyomatékosított (és szerintem jogos) kérésre sem kaptam meg. Kénytelen vagyok tehát, alternatíva híján, max_headroom információit elfogadni hitelesnek. Amik egyébként nagyjából pontosan fedik az aggályaimat.

tbbt 2009.01.16. 01:48:08

@WayacrosstheRubicon:
Én akkor is vicces dolognak tartom, hogy a vitánk hatására lép be félszáz ember az egyesületbe. Tudod, tipikusan ez egy ilyen odadörgölöm nektek, hogy voltaképpen bántani akartok, minél erősebbé tesztek engem. Gyerekeknél bevált módszer, áltsulira kinövi az ember.
Ha valóban van alapja és félszázan csatlakoztak, az talán azért, mert indexre felkerült, mert parlamenti téma volt, minden média ezt szajkózta. De nem attól, hogy király rák meg az itteni blogolvasók miket írtak.

"mindig tapsolok az emberi kicsinyesség fölött aratott apró győzelmeknek"
Én nem érzem úgy, hogy győzött volna JZS az egészen. Senki nem nyert semmit, ez a vita nem erre ment ki, hogy nyerjen valaki. De ha már puszta tényeket nézünk, nem Király Rák lett leváltva a konzervatóriumról, hanem Bárány az alelnöki posztról.
üdv

tbbt 2009.01.16. 01:48:39

@Ted Striker: A linked baromi jó. Igazán tetszett.

tbbt 2009.01.16. 01:57:51

És ez a téma már rég lejárt lemez. Az erkölcsi téma le lett buktatva, a vizsga téma le lett tudva magunk mögött, jogi témában én továbbra is erkölcstelennek tartom az Egyesület mahasztól kapott nagymértékű kedvezményét (ami nagyobb kedvezményt nyújt a tagoknak, mint az éves tagsági díj). A mahasz aránytalanul osztja a jogdíjat, de valljuk be, hogyan lehetne arányosan? Sehogy. Vita mehet erről is, nem vagyok összeesküvéselmélet hívő, de szerintem ott is van kis bibi és sumákolás, nem mintha nagy hatással volna rám és a magyar társadalomra nézve, így nem foglalkozom vele. Azt soha senki nem gondolta, hogy valaki megél a zenéjéből úgy, hogy nem jár előadni. Ezt a Beatles teheti meg, az Abba, meg még úgy szerintem 100 együttes a világon. Tiesto se attól gazdag, hogy a Mahasz pénzeli, hanem mert milliókért jön le Mo-ra zenélni. (lehet túlzok, nincs konkrét infóm róla mennyiért jött le)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.16. 01:59:58

@Ted Striker: Gróf Balázs egy zseni. Ezt a Vili-animációi gondolom így.

Denon 2009.01.16. 10:43:53

Üdv.
Csak 1 apró szösszenet...
Én úgytom Magyarországon a szerzői jogokért az ARTISJUS felel és nem a MAHASZ.
Ilyenkor mivan.........?

V-Station 2009.01.16. 13:07:43

Kérdeznék valamit, mert nem igazán értem. A hivatalos álláspont szerint is egyesületnek minősül a MAHASZ. Ergo: amelyik zenész nem lép be oda (külföldiek miért is tennék, nem is ismerik), annak a nevében nem is járhatnának el, és büntethetnének (elnézést: büntettetnek) meg senkit. Tévedek? Lehet, hogy igen, de valaki elmagyarázhatná.

V

V-Station 2009.01.16. 13:08:26

Minden személyeskedés nélküli informálódó szándékú kérdés a fenti.

WayacrosstheRubicon 2009.01.16. 15:29:11

Kedves V-Station!

A közös jogkezelés bizonyos területein a törvény a közös jogkezelést kötelező jelleggel írja elő. Sőt, a legtöbb terület ilyen, kivételt képez például a videoklipek sugárzása, amelynek közös jogkezelés alá vonásáról az egyes jogtulajdonosok külön dönthetnek, s ilyen tartalmú szerződést köthetnek az őket képviselőkkel.
Van továbbá egyes területeken az ún. "tiltakozás" intézménye, vagyis amikor a törvény által kötelezően előírt, így automatikusan létrejövő, s a szintén törvény által meghatározott közös jogkezelő szervezet felé tett írásbeli nyilatkozattal a közös jogkezelés alól a jogtulajdonos kivonhatja magát. Természetesen ez esetben magának kell gondoskodnia jogdíjainak beszedéséről, tehát praktikusan egyedül kell(ene) végigjárnia a kocsmákat, klubokat, rádiókat, zenegépeket, stb., hogy díjigényét érvényesíthesse. Ezt az ésszerűtlen és életszerűtlen megoldást érthetően nem alkalmazza senki sem.
A közös jogkezelés legtöbb területén a tiltakozás intézménye sincs jelen, tehát minden esetben a közös jogkezelő köteles eljárni a jogtulajdonosok nevében. S nagyon fontos, nem csak a tagságában lévő jogtulajdonosok nevében! A közös jogkezelő minden jogosultat törvény által képvisel, így pl. az Artisjus részéről a szerzői jogvédelem minden egyes szerzőt megillet, s ugyanígy a hangfelvétel-előállítókat is képviseli a MAHASZ, függetlenül attól, hogy tagja-e. Ennek megfelelően jogdíjat is oszt feléjük, s épp a korábban említett, saját hangfelvételeket készítő DJ-k, de sok független kiadó, ill. a lemezüket szerzői kiadásban megjelentető zenekarok is évről évre tisztes jogdíjhoz jutnak ily módon.
Ugyanígy a külföldi jogosultakat is törvény szerint képviseli a közös jogkezelő, nincs megkülönböztetés sem abban, hogy mely országban tevékenykedik az adott jogosult, sem pedig abban, hogy formálisan tagja-e a szervezetnek. De közülük természetesen csak azok felé tud jogdíjat fizetni, amelyekkel kapcsolata van, amelyek létezéséről tud, s amelyek hangfelvételeinek megjelenéséről, illetve azok felhasználásáról információja van. Számos hazai szerző is egyébként szerzeményeit egyes külföldi jogkezelőknél jelenti le, s így onnan kap jogdíjat.

Ami pedig a büntetést, illetve büntettetést illeti, a közös jogkezelő ezt valóban nem teheti senki nevében - nem is teszi. Viszont minden egyes jogosult nevében (függetlenül tehát attól, hogy tagja-e) eljárhat, feljelentést tehet a hatóságok felé, peres eljárást kezdeményezhet, büntetőeljárásokban képviselhet, jelen lehet, de ugyanígy szerződéseket köthet, kedvezményeket, fizetési könnyítéseket adhat,stb.

Kedves Denon!

Egy kicsi nagyobb szösszenet...
"Ilyenkor az van", hogy ilyen, hogy a "szerzői jogokért XY szervezet felel, nem pedig Z", ennek a mondatnak nincs értelme. Pontosabban olyan formában van értelme, hogy a szerzői jogokért a törvény, az állam, a hatóság felel.
Amire Ön gondol, miszerint a szerzői jogi jogosultakat valamely szervezet képviseli, ez igaz: szerzők esetében ez az Artisjus, hangfelvétel-előállítók esetében a MAHASZ. (Előadóművészek esetében az EJI.) De erről már mind-mind írtam korábban is.

Bizonyára a "deakkorisakurvaanyját", és "deúgyislenyúljákalóvét", "deúgysemigazságosmert" stb. hozzászólások következnek most, de fölösleges ezzel bárkinek is fáradnia, már ezeket is korábban megírták elégszer a tisztelt szakértők.
További tárgyi kérdésekre is szívesen válaszolok, sőt, ha az időnként valóban értelmes kérdések mellől még a pökhendi, "szösszenetes" felhangoktól is meg tudnának szabadulni a tisztelt hozzászólók, akkor érdemi párbeszéd is lehetséges volna.

V-Station 2009.01.16. 17:03:13

Folytatván előbbi kérdezősködésem emberi formáját, itt lenne a következő: Tisztában vagyok a törvényekkel és a fontosabb jogszabályokkal, igyekszem be is tartani őket, hiszen abból élek, hogy zenélek. De egy kérdés nem világos számomra, és ugyan csak gyanítom, de lehet, hogy jogrés van: Azt tartja a rendelkezés, hogy zártkörű bulin elviekben játszhatnak bármit az ott fellépők, hiszen nem "nyitott" rendezvényről van szó. De ha én most kiirom a buli bejáratára, hogy zártkörű rendezvény, és mégis bejön mindenki, és tegyük fel, hogy a rendezvény ingyenes, akkor mi a helyzet? Sok ifjú palánta vállalkozna erre köreimben, de én sem tudtam nekik kielégítő választ adni, hiszen se jogász nem vagyok, se hasonló.

V

V-Station 2009.01.16. 17:03:46

@WayacrosstheRubicon: mindenféle választ köszönök ;)

tbbt 2009.01.16. 20:07:19

na ez engem is érdekelne. Hallottam én is ilyen szóbeszédekről, hogy ha zártkörű , vagy ha nincs belépő, akkor más törvény vonatkozik.

TPZ 2009.01.17. 00:55:52

@WayacrosstheRubicon: "További tárgyi kérdésekre is szívesen válaszolok"

Szép, szép, csak nem igaz. Hazudsz, tesó.

Édendj 2009.01.17. 01:23:04

Hát, tudjátok, nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem az, hogy van intenet elérés a ketrecekben....

Hogy beszélhet bárki a szakma érdekvédelméről, ha nem közösek az érdekek??
Vagy igen??? Mi?

Legyen több munkánk?
Tisztességesen fizessék meg?
Ne verjék le az árakat?
Egyenlő esélyekkel dolgozhassunk?

Fel lehet tenni még számtalan ilyen kérdést!
Azt gondolom első körben egyet kellene érteni abban, hogy szakmáról beszélünk, ami akár művészi szinten is űzhető!
Pénzt adnak érte, tehát az értéke mérhető, az hogy ki mennyit ér, úgyis a közönség dönti el. Ha valaki jó, úgyis másolják, a másolatot meg, meg lehet venni akár harmadáron is. Aki harmadáron beválallja, biztos tudja, hogy mit csinál?? Gyanítom nem... Beleszarik a szakma kalapjába, amit a fejünkre húzunk... Ők vállalják el a bulikat számla nélkül, a siker érdekében folyamatos léggömb-zenéket pukkasztgatnak, ami után az egyéniségek törekvései zsákutcába torkollanak...
Igenis, kell egy szervezet, egyesület, kamara... mit bánom én micsoda és mi a törvény szerinti megfelelő jogkörrel rendelkező szervezeti elnevezés, de kell valami, ami odafigyel, hogy mi történik ezen a platformon...
Legyen ára, sőt értéke a munkánknak... mindannyian időt, pénzt, energiát ölünk bele hétről hétre, hogy a legtöbbet adhassuk! Nem beszélve az egészségünkről... és itt nem az önként elfogyasztott, olykor tetemes mennyiségű alkoholra gondolok, hanem a passzív dohányosként beszívott füstre, az előbb-utóbb jelentkező halláskárosodásra.
Ez ne politikai nézeten, vagy ízlésbeli különbségen alapuló és ezek által alakuló vita legyen már!!

max_headroom 2009.01.17. 01:54:31

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde: Nézd, én nem gondolom, hogy a Zsolt korrupt lenne, viszont azt igen, hogy sem az interjú, sem az itteni hozzászólásai alapján nem derült ki, mi tenné őt és alelnökét úgy szakmailag mint emberileg alkalmassá a pozíció betöltésére. Továbbá ugyanúgy nem derült ki, mi teszi szükségessé a szervezet létét - mert a jól hangzó célok megfogalmazásán túl nemigen esett szó arról, milyen konkrét programjuk van azok elérésére.

max_headroom 2009.01.17. 02:19:45

@Édendj: "Hát, tudjátok, nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem az, hogy van internet elérés a ketrecekben...."

Ebben teljes mértékben egyetértek veled. :-)

"Legyen több munkánk?
Tisztességesen fizessék meg?
Ne verjék le az árakat?
Egyenlő esélyekkel dolgozhassunk?
...
Igenis, kell egy szervezet, egyesület, kamara... mit bánom én micsoda és mi a törvény szerinti megfelelő jogkörrel rendelkező szervezeti elnevezés, de kell valami, ami odafigyel, hogy mi történik ezen a platformon..."

Ezek valóban fontos kérdések a szakmában tevékenykedők számára, de nagyfokú naivitás azt képzelni, hogy a DJ-Szövetség meg tudná őket oldani.

Nem véletlenül beszéltem korábban a perception managementről. Zsolték egy viszonylag egyszerű, széles körben ismert technikát alkalmaznak. Bármilyen gondolat széles körben elfogadhatóvá tehető, ha valamilyen, alapvető szimpátiát keltő vivőmémmel társítják. Komolyan gondolod, hogy több munkád lesz egy ilyen szervezet lététől? Tényleg elhiszed, hogy ha tag leszel, akkor egy másik DJ - aki történetesen nem tag, és akire a Szövetség semmilyen hatással nincs - nem tud árban alád kínálni? Ha a délmagyarországi, kábítószer-kereskedő klubtulajdonos, akinek az érdekeltségeit egy egész magánhadsereg védi, nem fizet ki, gondolod, hogy a mitugrász DJ-Szövetség majd hatni tud rá? Barátom, nagyon fiatal lehetsz még.

Tíz évvel ezelőtt az OSZK vezetői ugyanezekkel a jól hangzó ígéretekkel (vagy éppen fenyegetésekkel) vették rá a DJ-ket a vizsgára. Ha valóban ennyire érdekel a téma, menj utána, és kérdezz meg néhány, akkor vizsgát tett lemezlovast, mennyit változtatott az akkor letett vizsga a munkafeltételein, megbecsülésén, gázsiján. Welcome to the real world.

Édendj 2009.01.17. 07:26:26

@max_headroom:
Nézd, az, hogy valaki elgondolkodtató kérdést tesz fel, nem gondolom, hogy egyenértékű a naivitással! És tudom, hogy sem a DJ Szövetség sem a MLE nem fog tudni hathatós időn belül érdemben tenni! De azt is látom, hogy az élet minden területén szükség van összefogásra, csapatmunkára eredmény vagy részeredmény elérésére! Maradjunk a zenénél és nézzük a PUNKK kezdeményezést, (a könnyűzene, a komolyzene, a dzsessz és a népzene kortárs előadásainak az ifjúság széles rétegeihez való eljutását segítő pályázat). Ez is egy lépés volt, a maga gyermekbetegségeivel együtt! De kérdem én, ha az embeiségnek évezredekre volt szüksége, hogy az evolúcióban elérje a mai fejlettségi szintet, akkor miért kellene feltételezni, hogy egy szervezet 3-5 év alatt eléri a tökéletes működést?
Egyelőre amit a fórumon olvastam az folyamatos kekeckedés, (ami sajnos jellemző az egész ország politikai megnyílvánulásaira) a KONKSTRUKTÍV ELLENZÉK kifejezés közben a nullához konvergál! Sajnos itt is!
Örömmel olvasnék néhány alternatívát az általam feldobott alapkérdésekre! Nem, nem naívságból... egyszerűen kora reggeli pozitív gondolkodásból! ;)

max_headroom 2009.01.17. 08:48:58

@Édendj: "... az, hogy valaki elgondolkodtató kérdést tesz fel, nem gondolom, hogy egyenértékű a naivitással!"

Nem állítottam, hogy egy elgondolkodtató kérdés feltétele egyenlő lenne a naivitással - bár abban bizonytalan vagyok, hozzászólásod melyik kérdését tartod elgondolkodtatónak. Naivitás azt feltételezni, hogy a DJ-Szövetségnek bármilyen eszköze lenne az általad is említett negatívumok megváltoztatására. És mivel ilyen eszközökkel nem rendelkeznek, a szervezet léte okafogyottá, végső soron szükségtelenné válik.

A PUNKK kezdeményezés nem volt más egy politikai döntésnél, mellyel a szocialisták fiatal szavazók szimpátiáját kívántak elnyerni. A voksok leadása után az egészről semmit sem lehetett hallani. Ajánlom figyelmedbe a Lovasi Bandi, a Kispál és a Borz énekesének az interjúját a Heti Válaszban, melyben elmondja, hogy vette be ő is az elején egészet: www.hetivalasz.hu/cikk/0703/15376

Félreérted magát a nézeteltérést, ha azt hiszed, hogy részünkről kekeckedésről van szó. Nekünk itt nem feladatunk alternatívát nyújtani önjelölt döntnökökkel, megmondókkal szemben - úgy véljük, ilyenekre nincsen szüksége a magyar DJ-knek.

WayacrosstheRubicon 2009.01.17. 12:33:14

Kedves V-Station!

Örömmel válaszolok erre is, sűrű elnézéskérések közepette kedves TPZ-től, amiért merészeltem legalább fél napot csúszni a válasszal...
A "zártkörű rendezvény" nem jogi kategória, és nem azonos a "nyilvánosság" kifejezéssel, amely viszont az.
Nyilvánosságnak minősül minden olyan alkalom, esemény, rendezvény, helyiség, stb. ahol a résztvevők nem kizárólag a szűk családi és baráti körhöz tartoznak. Természetesen utóbbit nehéz egzaktan definiálni, és gyakori próbálkozás az ezzel való visszaélés (konkrétan épp az említett "zártkötű rendezvény" felirat), de szerencsére a végrehajtó és a bírói hatalom jogi végzettségű szakemberei zömmel jogképzett emberek is (sajnos persze nem minden esetben), és helyesen meg tudják ítélni, hogy megvalósul-e a nyilvánossághoz közvetítés. A gyakorlat mindenesetre azt mutatja, hogy az említett tábla még egyszer sem mentesített senkit a törvény alól. Mint ahogy nyilvánvalóan abban az esetben, ha a rendőrség bűncselekmény gyanúját észleli, akár szerzői jogi bűncselekményt, akár teszem azt, gyilkosságot, köteles eljárni, és a "zártkörű rendezvény"-re is bemenni. Kivételt képez természetesen a magánlakás, ahova valóban házkutatási parancsra van szükség.

Kedves max_headroom!

A PANKKK (így írják) program politikai indíttatásával kapcsolatban történetesen teljesen igaza van, a világ azonban sosem annyira fekete-fehér, ahogy azt Ön hajlamos - több hozzászólásában is - látni. Ugyanis tényleg jutottak némi anyagi segítséghez feltörekvő előadók, kis klubok, stb. a program kapcsán, még ha nyilvánvalóan sokkal kevesebbhez is, mint azt a nagy dirrel-durral beharangozott minsizterelnöki bejelentés után vártuk volna. És bizonyára az elosztás erdeménye sem volt mindig tökéletesen igazságos vagy méltányos, de egyrészt zömmel a legjobb szándékkal történt, másrészt itt is érvényesült az Önök számára is láthatóan szentségként kezelt természeti elv: győzött a jobb. Aki ügyesebben pályázott, jobban ismerte a bürorkatikus útvesztőket, stb., az sikeresebb tudott lenni. Lehet persze rögtön a korrupcióval is előjönni, de lássuk a realitásokat: 100-150 ezer forintos összegekről beszélünk egy-egy támogatott esetében - ez azért olyan túlzottan sok teret vagy okot nem ad a zsebbe csúsztatósdira....
S sajnos ismét csak megfontolatlanságát kell látnom abban a hozzászólásban is, amelyben kerek perec kijelenti a DJ-Szövetség szükségtelenségét, s könnyen tör pálcát vezetőik szakmai-emberi alkalmassága fölött.
Ahogy mondtam, a világ nem fekete-fehér, és nem is varázsütésre működik. Nem puszta naivítás, hanem kifjezetten rövidlátó ostobaság lenne elvárni, egy kényszerítő eszközökkel nem rendelkező, civil szerveződéstől, hogy egy szakma gondjait, pláne ezek össztársadalmi kihatásait orvosolni, megoldani tudja egyik napról a másikra. Lehet tovább szőni az elméleteket, vádaskodni, hogy "Jeszenszky Zsolt kiszervezett állami pénzeket mos tisztára", kedves Dr. Jekyll és Mr. Hide, amely kijelentések néhány korábbi poszthoz hasonlóan szintén súrolják a büntetőjogi kategóriát. A szakterülethez valamicskét konyítóként azért hadd nyugtassam meg a tisztelt lánglelkű urakat is: az alkotói jogosultaknak műveik felhasználásáért járó díjak nem állami pénzek, így sem ezek kiszervezésére, sem strómannok alkalmazására nincs szükség a területen. Ezek a pénzek a jogtulajdonosoknak járnak, s hogy milyen módon történik a beszedésük és a felosztásuk, azt ők maguk döntik el. Kollektíven, tehát természetesen nem tud minden egyes egyéni érdek maradéktalanul érvényesülni.
De visszatérve a civil szervezet(ek)hez, a DJ Szövetség pontosan azt csinálja, amit Önök is elvár(ná)nak tőle, csak éppen nem hajlandóak látni a fától az erdőt, inkább tovább kekeckednek, még ha ennek ellenkezőjét is állítják. Konkrét programot hiányolnak a DJ Szövetségtől? Ismerős, a kormánypárt is folyamatosan ezt veti az ellenzék szemére - nagyjából függetlenül attól, ki melyik szerepben van éppen.
A DJ Szövetség épp ezekben a "percekben" hajtja végre programját. A szakmát valamelyest belülről ismerve nagyjából tisztában vagyok a problémáikkal, és azzal is, hogy ezekre nincsenek gyors, könnyű, bombabiztos megoldások. De pontosan azt a tervet hajtják végre, amit lefektettek: a szakma presztízsének, a szakmában dolgozók munkakörülményeinek javítása, erősebb alkupozíció elérése a piacon, legyen az a munkaadók (klubok) vagy egyéb szervek (pl. jogkezelők) felé. Hatalmi eszközeik nincsenek hozzá, ezért kizárólag a lassú építkezés az egyetlen eszköz. Lehetne köpködve-pfújolva, asztalt csapkodva csinálni mindezt, "hogy most már aztán legyen valami", "köcsög tulajok", "pfúj MAHASZ" stb. és nem történne semmi. Vagy lehet a realitásokat, a jogi környezetet, a szabályokat elfogadni, de megfelelő, eszközökkel szakmai és társadalmi támogatást szerezve megpróbálni azokon szép lassan változtatni - vállalva az ezzel járó esetleges konfliktusokat, ellenérzéseket is.
Ha nem csinálnának semmit, valószínűleg nem működne a szervezet 5 éve, s nem növekedne folyamatosan a taglétszám. Persze, a jogdíjkedvezmény lényeges elem ebben, dehát nem épp ez a feladat, az elvárás: minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni a szakmában dolgozóknak? A kiadói promóciós zenékhez való online hozzáférés, a számlaképesség biztosítása azoknak, akik esetleg emiatt nem tudnának elvállalni egyes céges rendezvényeket, szakmán belüli kommunikáció, jogi segítség (pl. DJ-név levédésénél), stb. - mik ezek, ha nem pontosan olyan szolgáltatások, amelyeket egy szakma elvár az őket képviselő szervezettől?
S a legnagyobb szakmai elvárás évek óta: kérjenek számon valamilyen követelményeket azoktól, akik erre a pályára lépnek. Ez kb. 10 éve az aktív DJ-ket, a szakma űzőit foglalkoztató legnagyobb probléma, még ha egyes kívülállók ezt cáfolni is próbálják, illetve önérdekből mindent megtesznek a vizsgakötelezettség ellen. Jeszenszky Zsolt és az egyesület vezetősége pontosan ezt a szakmán belüli igényt képviseli, megint pontosan azt téve, ami a feladatuk. Ráadásul meglehetős józansággal teszik ezt, meggyőzve a tagságot is arról, hogy nem a korábbi értelmetlen vizsgát kell visszaállítani (ahogy sokan még évekkel ezelőtt erőltették volna), hanem új, a kornak megfelelő, reális áltslános szabályozást kell kialakítani, ahol ostoba bürokratikus szempontok helyett az alapokat rakják le és kérik számon, hogy utána valóban érvényesülhessen a művészi aspektus, s valóban az legyen a legsikeresebb, aki a legjobb. Lehet mindezzel egyetérteni vagy nem, de azt a dolgukat végzik, amire a szervezet tagjai felhatalmazták őket.

S végül, kedves Édendj!

Jó látni, hogy a vagdalkozók mellett vannak még reálisan gondolkodók is errefelé. Az Ön által föltett kérdések nagyjából tökéletesen lefedik a szakma problémáit, elvárásait.

A DJ Szövetség pontosen ezeket tűzte zászlajára. Ez közös érdek mindenki számára, még ha sokan önmaguk ellenségei is. Akik ugyanis ma a vizsga, szabályozás, kamara, stb. ellen vannak, mert évente négyszer hobbiból fellépnek egy pesti alternatív szórakozóhelyen, nem látják, hogy amint valóban elérnek egy szintű elismertséget ezen a téren, rögtön számukra is fontos lesz, hogy tisztességesen meg legyenek fizetve, ne verje le senki az árakat, stb. És ez teljes mértékben szakmai érdekvédelem, az egész szakma számára. Mivel nem kötelező a tagság, természetes, hogy papíron nem képvisel mindenkit a szervezet, de a lehetőség mindenki számára nyitva áll (mint kiderült, vizsga sem kell a belépéshez, hiszen pillanatnyilag nincs kötelező vizsga), s mindenki hozzá is adhatja a maga ötleteit, javaslatait, véleményét, s közösen ki lehet alakítani egy álláspontot, s meg lehet bízni a szervezet vezetőit ennek képviseletével, előremozdításával. A DJ Szövetség vezetői jelenleg pontosan ezt teszik, s a szervezet bármely tagja részt vehet a munkában, az irányvonal meghatározásában. Sokkal nehezebb persze ott lenni a pályán, keményen megdolgozni az eredményért, vállalni az esetleges vereségeket is, mint a partvonalról bekiabálni a bírónak, a csatárnak, hogy "akurvaanyád", majd utána elmenni a Stadion Presszóba sörözni, és ott hasonló bekiabálókkal nagy egyetértésben megvitatni, hogy mekkora barom ez a Mészöly Kálmán, Nyilasi, stb.
S azt kell mondjam, túl azon, hogy szimpatizálok nem csak a DJ Szövetség törekvéseivel és vezetőivel (azt hiszem, ezzel nem árultam el túl sok újdonságot) :), s valóban enyhe mosolyra húzódott a szám, amikor Jeszenszky Úr megköszönte Önöknek a sok segítséget, amelyet akaratlanul is nyújtottak a szervezet számára a sok "cirkuszolással", de azt kell mondjam, valóban ötös fölére vizsgáztak a vezetők a tagság előtt, ugyanis olyan közfigyelmet sikerült generálniuk egy látszólag jelentékelen, első blikkre pusztán szűk szakmai kérdés számára, amit PR-kurzusokon tanítani lenne érdemes.

TPZ 2009.01.17. 19:21:29

@WayacrosstheRubicon: Lássuk csak, a kérdést először 12-én tettem fel. Még aznap nyomatékosítottam is. Kétszer. 13-án megint. Ismét kétszer. 14-én újra. 15-én megint. És végül ma hajnalban ismét.

Ott nálatok, jogászországban biztos valami egészen más időszámítás működik, ugye?

Valamint ezúttal újfent elmaradt a válasz. Ebből három dolog következhet:

- Jogon csak óradíjat megállapítani tanítottak meg, szöveget értelmezni nem.
- Fogalmad sincs a feltett kérdésre adandó válaszról.
- Tudod a választ, de eszed ágában sincs nyilvánosságra hozni, mert még a végén azt látnánk, hogy szűk haveri kör profitál csak a beszedett milliárdokból.

Akárhogy nézem, egyik sem hízelgő rád nézve.

Ja igen: Dr. Jekyll és Mr. Hyde. Így írják.

max_headroom 2009.01.17. 22:59:29

@WayacrosstheRubicon: "Ugyanis tényleg jutottak némi anyagi segítséghez feltörekvő előadók, kis klubok, stb. a program kapcsán..."

Mondtam volna, hogy nem?

"... másrészt itt is érvényesült az Önök számára is láthatóan szentségként kezelt természeti elv: győzött a jobb."

A "jobb" nem szorul támogatásra, az győz magától, a képességei, tehetsége, kitartása, szorgalma erre predesztinálja. Támogatni a silányat, a gyatrát szokás.

"Ahogy mondtam, a világ nem fekete-fehér, és nem is varázsütésre működik."

Ó, köszönjük, Minden Titkok Ismerője, ezt az életre szóló bölcsességet jól emlékezetünkbe véssük majd. :-)

"Nem puszta naivítás, hanem kifjezetten rövidlátó ostobaság lenne elvárni, egy kényszerítő eszközökkel nem rendelkező, civil szerveződéstől, hogy egy szakma gondjait, pláne ezek össztársadalmi kihatásait orvosolni, megoldani tudja egyik napról a másikra."

Így van, de nem akartam megbántani Ébendj-t ezzel a szóval.
Egyébként pedig "naivitás", így írják.

"A DJ Szövetség épp ezekben a "percekben" hajtja végre programját. ... pontosan azt a tervet hajtják végre, amit lefektettek: a szakma presztízsének, a szakmában dolgozók munkakörülményeinek javítása, erősebb alkupozíció elérése a piacon, legyen az a munkaadók (klubok) vagy egyéb szervek (pl. jogkezelők) felé."

Fogalomzavarban vagy. Ez nem program, hanem az elérni kívánt célok felsorolása. Fogalmazvány, nettó ügyvédi munka. Mi itt arra lennénk továbbra is kíváncsiak, hogy a megnevezett célokat HOGYAN, MILYEN ESZKÖZÖKKEL, MILYEN PLUSZ TUDÁS birtokában fogja a DJ-Szövetség elérni.

"Ha nem csinálnának semmit, valószínűleg nem működne a szervezet 5 éve, s nem növekedne folyamatosan a taglétszám."

Az OSZK-vizsgáját is évről-évre többen tették le. Mire mentek vele? Fel tudsz mutatni egyetlenegy pozitív eredményt? Tömték az OSZK-sok zsebét, ennyi.

"S a legnagyobb szakmai elvárás évek óta: kérjenek számon valamilyen követelményeket azoktól, akik erre a pályára lépnek."

Konkrétan? Milyen követelményeket támaszt a DJ-Szövetség - teszem azt - egy nu jazz vagy dubstep DJ-vel szemben? Ki fogja megítélni őket? A Bárány Attila, vagy a Nyúl, akik még csak nem is ismerik ezeket az irányzatokat?

"Jeszenszky Zsolt és az egyesület vezetősége pontosan ezt a szakmán belüli igényt képviseli..."

Tudom, láttam a videót. Igényes, valóban.

"... önérdekből mindent megtesznek a vizsgakötelezettség ellen."

Önérdekből? Meséld már el légy szíves, hogy nekem, aki nem is ott él, milyen önérdekem fűződik ahhoz, hogy Magyarországon ne kelljen vizsgázniuk a DJ-knek.

"... új, a kornak megfelelő, reális általános szabályozást kell kialakítani..."

Látom, te még egy másik korban élsz. Ha egy picit körülnézel ma a világban, akkor láthatod, hogy ilyen szabályozás SEHOL sem létezik. Persze, miért is vennéd ezt észre, hiszen akkor ugrik az állásod. Nem lehet, hogy benned dolgozik igencsak erősen az a bizonyos önérdek?

"... ahol ostoba bürokratikus szempontok helyett az alapokat rakják le és kérik számon..."

Halljuk, konkrétan mik ezek az alapok?

"... valóban az legyen a legsikeresebb, aki a legjobb."

Ijesztően keveset tudhatsz a könnyűzene és a lemezlovasok világáról, ha ezt komolyan gondolod. Amit egyébként kétlek, mert nem tűnsz ostobának.

"... Jeszenszky Úr megköszönte Önöknek a sok segítséget, amelyet akaratlanul is nyújtottak a szervezet számára a sok "cirkuszolással"..."

Tudod, az ordas hazugságokat azért könnyű felismerni, mert a legtöbb esetben inadekvát cselekvés párosul hozzájuk. Konkrét esetben ha Zsolt valóban annyira örült volna az itt elért publicitásnak, akkor egészen másképp, nyugodtan, elégedetten reagált volna, az esetleges ellenérveket pedig igaza biztos tudatában, higgadt észérvekkel szerelte volna le. Ő azonban sértődötten csapkodott, minősíthetetlenül arrogáns módon minősítgette vitapartnereit, de még a neki teret adó blog szerkesztőjét is. Ilyen lenne a DJ-Szövetség célját elért elnöke? Ugyan. Ez is csak egy félresikerült kommunikációs trükk. Talán még nem késő beiratkozni, és elkezdeni azokat a bizonyos PR-kurzusokat.

"... ötös fölére vizsgáztak a vezetők a tagság előtt"

Ha a tagság az itteni szerepléseteket megfelelőnek, a szervezet számára hasznosnak tartja, az meglehetősen sokat árul el az értelmi képességeikről.

Sioux Six 2009.01.18. 01:49:37

Tisztelt WayacrosstheRubicon,


Az alább kérdésekre várom szíves válaszát (aki esetleg lusta végig olvasni ezt a hosszú kérdéssort, azok legalább az 5-ik kérdést nézzék meg, véleményem szerint az a legizgalmasabb) :

1, Tudtommal egyesületet minimálisan 10 személy hozhat létre, egy adott közös cél érdekében. Tehát, ha az utcában úgy döntünk, hogy csinálunk egy egyesületet, mert együtt hordjuk a gyerekeket az oviba és hátha ezután jobb lesz, és szervezettebben, okosabban tudjuk ezt a tevékenységet folytatni, és csinálunk egy egyesületet emiatt, akkor ez eddig azt hiszem rendben van.
A kérdésem az lenne : mi vagy ki predesztinál egy egyesületet arra, hogy egy szakma szereplőit törvényi szigorral szabályozza, vagyis egyfajta hatalmi szervként működjön aki büntet, lefoglal, díjakat szed stb.?
Van-e erre hatályos törvény?

2. Ki és milyen módon hatalmazta fel a Magyar Lemezlovas Egyesületet arra, hogy másolt felvételeket egy bizonyos összeg fejében legálissá tegyen? Mi történik akkor, ha egy külföldi művész NEM tart igényt a Magyar Lemezlovas Szövetség ezen szolgáltatására?

3. Ki és mi alapján határozta meg azt, hogy lemezenként 1600 Ft + ÁFA, átalányként pedig 90.000.- Ft + ÁFA a díj? Nem gondolják-e hogy ezek az összegek irreálisan magasak? Kikérték-e valamely érintett szerző, szakértő véleményét ez ügyben?

4. Nem igazán világos, hogy ha egy klub, azokon a napokon melyeken nyitva tart, programot ad, zenét sugároz a nyilvánosság (közönség) részére, akkor ugyebár fizet az Artisjus részére jogdíjat. A zenekarok ilyen esetekben egy set-list-et adnak le, melyen a játszott szerzemények és a szerzők szerepelnek. A klub által befizetett jogdíjat pedig az Artisjus a kezelési költség levonása után a szerzőknek kiutalja.
Ellenben ha DJ játszik, akkor Önök szerint neki jogdíjat kell fizetnie - ha másolt anyagot játszik. Ha a klub befizeti a jogdíjat, akkor a DJ-nek függetlenül attól, hogy milyen lemezt játszik, miért kell?
Mi a helyzet egy tribute vagy csak átdolgozásokat játszó zenekarral? Mert ebben az esetben nekik olyan minősítésbe kellene esni, mint egy DJ-nek, hiszen ők is másolt zenét adnak elő.

5. Most jön a legkényesebb kérdésem, melyre a legkíváncsibban várom a válaszát :Vegyük egy esetemben és szerintem sokak esetében is életszerű kérdést. Adott egy aktív DJ, aki űzi hosszú évek, esetleg évtizedek óta az ipart. Ez idő alatt adja-veszi a lemezeket. Néhány év után a lemezanyag egy része feleslegessé válik, de a DJ egy-egy fontosabbnak tartott tracket digitalizál a számítógépére, majd eladja azt a lemezt. Ezek után megjelenik a Jeszenszky kommandó, háta mögött Kovács II. tizedessel a keservespusztai diszkóban, ahol mondjuk épp én állok a pultban. És teszem azt van a laptopomon vagy a cd-im között olyan felvétel, vagy másolt cd ami VALÓJÁBAN így került oda. Kérdezem én : melyik az a hatályos magyar törvény mely szerint nekem Gipsz Jakab lemezlovasnak minden megvett lemezről (lemezek ezreiről beszélek) vásárláskor tételes számlát kéne kérnem, eladáskor pedig adásvételi szerződést kellene kitöltenem? Ugyanis ha ilyen törvény nem létezik, akkor véleményem szerint az Önök "diszkós razzia" eljárása TELJESSÉGGEL JOGSZERŰTLEN. Ha van ilyen törvény, akkor szeretném kérdezni, hogy mióta hatályos? Mert szintén életszerű helyzet, hogy az írható cd korszak hajnalán, amikor egy üres cd még 2500 Ft volt (!!!) a táskában helyspórolási okokból az 1-2 slágeres cd-ket átmásoltam, majd az eredetiket eladtam.
Szintén életszerű helyzet, hogy ma legális mp3 tartalmat vásárolva a nagy boltok mellett rengeteg "maszek kisbolt" létezik, pl. olyan előadók vagy kis kiadók, akik saját maguk árulják a trackjeiket. Az ő esetükben, hogy lehet hitelt érdemlően igazolni a vásárlás tényét? Köteles vagyok egy emailben visszakapott "receipt"-et évekig őrizgetni? És Önök ezt hitelt érdemlő igazolásnak elfogadják? Csak mer ezeknél a visszaigazolásoknál, ma egy 8 éves gyerek 3-szor különbet készít Photshoppal negyed óra alatt...

6. Nem gondoljál-e Önök, hogy illene különbséget tenni a kommersz zenét játszók szórakoztatóipari szakmunkás jellegű DJ-k - az örökzöldet és csak aktuális slágert játszók - és a progresszív réteg műfajokban tevékenykedők megítélése között? Ez utóbbiak ugyanis 99,9 %-ban nem játszanak kereskedelmi értelemben vett slágert, hanem általában kis hálószoba kiadók trackjeit pörgetik, aki kimondottan örülnek az így kapott promóció lehetőségének. Vagy Önök szerint reális, hogy egy Dévényi Tibi bácsi szettet összehasonlítani egy max. 300 embernek játszó uptodate breakbeat DJ-vel akinek a szettje minimum 50 %-ban promo?

7. Menyire találja Ön helyesnek, hogy a Lemezlovas Szövetség élén egy olyan személy áll, aki korábban egy kétes színvonalú rockzenei tv műsor riportere volt, nyilvánvalóan nincs köszönő viszonyban a lemezlovas szakmával és így a szakma művelői által nem túlságosan kedvelt és hiteles? Ön szerint mit gondolna ez a személy, és mit gondolna a "rock-szakma", ha a magyar Hard Rock és Heavy Metal szövetség élén (ha lenne ilyen) egy pomádés ficsúr ülne, aki mondjuk 15 éve valamilyen levitézlett slágerdiszkós lemezes táska hordozója lett volna?


Tisztelettel várom válaszát.

Édendj 2009.01.18. 02:52:05

Auro mediocritas!
Fizessen mindenki annyi jogdíjat, amennyi pénzt keres Dj-ként! Aki pénzt kap egy szolgáltatásért (mert ezt tesszük!), a munkáját számla ellenében honorálják, legyen ez az alapja a jogosításnak! Na most mi lesz? Palotaforradalom?? Ez politikai hovatartozástól és lobbykörtől független "indítvány"!
Ettől szarna be mindenki (elnézést kérek a kivételtől...) Szerintetek ez még nem szúrt szemet a hatóságnak, hogy a szórakoztató iparban milyen fekete pénzek jönnek-mennek? És igaz, nem a klubtulajok fogják első körben megszívni, hanem azok a lelkes kollégák, akik saját promócióval nyomják magukat, és nyomot hagynak a helyekről, időpontokról... és egyszer elszámoltatják őket... mert fogják... és nem azt nézik majd, hogy JZS "bérenc" vagy übergecijó underground.. hanem azt, hogy szolgáltatott... az ellenőr leszarja, hogy dubstep, breakbeat, progi, vagy besztof Zoltán Erika... Rajta vagy a plakáton/flyeren?? Akkor szolgáltattál... kaptál érte juttatást... adóztál érte?
Na ez megint csak egy kérdés! :P

WayacrosstheRubicon 2009.01.18. 10:07:46

Hááát, nem könnyű az ilyen számonkérő, AVH-s vallatótiszteket idéző, ráadásul teljes káoszról uralkodó kérdésekre higgadtan, tárgyszerűen válaszolni, de megpróbálom. A kérdésfeltevés stílusából egyértelműen kiderül, hogy a kérdezőt nyilvánvalóan nem különösebben érdeklik a válaszok, csak az, hogy jól "odakérdezhessen", és nyilvánvalóan bármi is a válasz, az nem lesz megfelelő, de sebaj, azoknak, akik valóban érdeklődnek...
1. Nem tudom, melyik egyesületről sugallja azt, hogy büntet, lefoglal, stb. Ugyanis ilyet egyetlenegy sem tesz. Ezt minden esetben valamely hatóság teszi, természetesen a sértett képviselője (pl. a közös jogkezelő) kezdeményezheti ezt, illetve jelen lehet az eljárás során. Azt pedig, hogy van-e arra törvény, hogy jogosult-e díjat szedni, a korábban leírtak fényében talán nem kellett volna föltenni: minthogy a közös jogkezelés természetéről, annak törvény által előírt mivoltáról már elég sokat írtam, a kérdező vagy nem olvasta ezeket, vagy esetleg azt gondolja, hogy a szerzői jog egyik évszázados múltú intézménye a közös jogkezelés (az első ilyen szervezetet Beamarchais alapította 1791-ben) valójában ugyanennyi ideje törvénysértőren működik. Itt is van némi további info a közös jogkezelőkről:
en.wikipedia.org/wiki/Copyright_collective

2. Ön megint nem figyel, és óriási sületlenségeket hord össze. Hol van bármiféle akárcsak utalás is arra, hogy a DJ Szövetség legalizálna bármilyen másolt felvételeket??? Ezeket a MAHASZ, mint a hangfelvétel-előállítók törvény által előírt közös jogkezelő szervezete legalizálja, a jogtulajdonosok nevében. Ugyanis ez a közös jogkezelő dolga. A DJ Szövetség tagjai bizonyos adatszolgáltatások, ill. az ezen adatok feldolgozásában vállalt munkáért cserébe kedvezményt kapnak a jogdíjból. A külföldi művész jogdíját is ugyanígy a MAHASZ szedi, s erről is írtam már. Ha ő erre nem tart igényt, akkor - erről is írtam már - bizonyos esetekben (akár magyar, akár külföldi) "tiltakozhat", vagyis kiléphet a közös jogkezelésből. A jogdíjszedés nem egy szolgáltatás, hanem törvényben előírt kötelezettség a közös jogkezelő számára, amelynek tényleges működését, a tarifák meghatározását, a kedvezményeket, a szankciókat, a jogdíjak felosztását, stb. viszont már nem az állam szabályozza, hanem a jogosultak döntik el.

3. Így erre a kérdésre is ugyanez a válasz: semmilyen szakértő véleményét nem kell kikérni ez ügyben. Sőt, ebben az esetben szerzőét sem, ugyanis - ezt is írtam már - a MAHASZ nem a szerzők, hanem a hangfelvétel-előállítók közös jogkezelője. Ebben a minőségében pedig a törvény alapján rá átruházott felhatalmazás szerint jár el, amikor a jogtulajdonosok nevében pl. meghatározza a jogdíj mértékét. A jogtulajdonosok természetesen kifogásolhatják annak a jogdíjnak a mértékét, amit a nevükben beszednek, de olyat még egyetlenegytől se hallottam, hogy "én azt szeretném, ha kevesebb jogdíjat kapnék". Arról nem beszélve, hogy a jogdíj mértékét a közös jogkezelő határozza meg, épp ez (is) a közös jogkezelés egyik természete. Ha a jogtulajdonos ezt kifogásolja, kiléphet a közös jogkezelés alól, vagy a közgyűlésen javasolhatja a közös jogkezelő szervezet vezetőjének leváltását, s további elmés lehetőségek állnak rendelkezésére abban, hogy saját magát minél nagyobb bevételtől fossza meg.

4. Megint egy nagyon erős fogalomzavar van.
Az Artisjus a vendéglátóhelytől a nyilvános előadás utáni jogdíjat szedi be, függetlenül attól, hogy ott miről szól a zene. Lehet TV, rádió, DJ, koncert, stb. Természetesen ezektől függően lehet különbség a jogdíj mértékében, ill. abban is, hogy milyen típusú jogdíjat (élő zene, gépzene, stb.) szed be, s az eltérő jogdíjnemek ezeknek felosztása is eltérő módon történik. Példának okáért, a gépzenei jogdíjat az Artisjus a MAHASZ és az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) nevében is szedi, így ebből ők is részesülnek, míg például az élő zenei jogdíjból nem, hiszen ott nem kerül sor hangfelvételek lejátszására.
A vendéglátóhely által befizetett jogdíj fedezi a gyári hanghordozókon olvasható azon kitételt is, hogy az nem játszható le nyilvánosság előtt a jogtulajdonos engedélye nélkül: a közös jogkezelőn keresztül épp ezt az engedélyt adják meg a jogtulajdonosok. Vagyis a gyári lemezek után a DJ-nek semmilyen jogdíjat nem kell fizetnie, azt már valóban megfizette a hely, ahol dolgozik.
A hangfelvételek többszörözése azonban szintén a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. Kogens jogi normaként, specifikusan meghatározott kivétel az, amikor a másolás magáncélra történik. A nyilvánosság előtti bemutatás céljából készült többszörözést a törvény nem említi a magáncélú másolat fajtrái között, s mint mondottam, ez egy kogens jogi norma, tehát a főszabály (minden többszörözés engedélyhez kötött) alóli kivételek tételesen meg vannak határozva. Nema lejátszás a bűncselekmény, hanem már maga a többszörözés. A jogkezelő azonban szintén megadhatja erre is a jogtulajdonosok engedélyét, épp az említett jogdíj beszedésével. Innentől kezdve a másolt hangfelvétel is legális, hiszen megtörtént utána az előírt jogdíj megfizetése, tehát a jogtulajdonosok hozzájárultak az adott többszörözéshez.
A feldolgozás-zenekar vs. másolt hangfelvétel kérdésben megint némi kerevedést kell tisztáznom: a kettőnek az égvilágon semi köze egymáshoz. A "másolat" a hangfelvétel többszörözését jelenti, az "átdolgozás" pedig egy korábban már valaki által hangfelvételen rögzített szerzemény újbóli előadását valaki más által. Az, hogy egy zenekar élőben saját szerzeményeket vagy átdolgozásokat játszik, nem befolyásolja a hely által fizetendő jogdíj mértékét, csak azt, hogy a beszedett jogdíjból a közös jogkezelő mely jogtulajdonosoknak kell, hogy pénzt juttasson. Ugyanígy az sem befolyásolja a többszörözött hangfelvételek után fizetendő jogdíjat, hogy azok között mennyi feldolgozás van, itt is csak a jogdíj felosztását befolyásolja az, hogy kiknek a hangfelvételeit többszörözte az adott felhasználó.
5. És akkor az a nagyon kényes ötödik kérdés. Ami egyébként sok-sok összefüggő kérdés ismét némileg összefüggéstelen zagyvasága, de megpróbálom kihámozni.
Az, hogy egy DJ hány éve költ mennyi pénzt lemezvásárlásra, az teljesen irreleváns. Természetesen azon DJ-k, akik hosszú ideje dolgoznak a szakmában, rengeteg pénzt költöttek zenére, okkal vannak felháborodva azokon, akik az Internetről letöltött zenékkel, esetleg a pubertástól még kicsit pattanásos arccal megjelennek valahol, hogy "na, mostantól én vagyok a DJ" - épp ezt a problémát is igyekszik kezelni a DJ Szövetség, s ezért is tagjai azok a lemezlovasok, akik a szakmát régóta, komolyan űzik.
De témánkra visszatérve, teljesen irreleváns, hogy a kimásolt, CD-re vagy laptop-ra kiírt zenéből a DJ-nek megvan-e még az eredeti példány: ugyanis hangfelvétel többszörözése történt. Ez pedig a jogtulajdonos engedélyéhez kötött. Ha tényleg kíváncsi az erre vonatkozó hatályos törvényre, akkor a BTK 329, ill. az Szjt. 76 környékén keresgéljen... A lemezhez tartozó adásvételi szerződés, számla megtartásának kötelezettségét semmilyen törvény nem írja elő (bár mintha a kormány most valami ilyesmi tervezettel készülne), és az ebből levont, jogszerűtlenségre vonatkozó következtetése teljes zagyvaság, még akkor is, ha nagybetűvel kiabálja. Bár így kétségtelenül hangzatosabb. Ahogy a "diszkó razzia" kifejezés is, a "jeszenszky kommandó" pláne, de szerintem ezek valahogy degradálják az Ön kérdéseinek színvonalát, még azokét is, amelyekben esetleg lenne némi tartalom. De ha feltétlenül ragaszkodni akarunk ehhez a kifejezéshez, a "diszkó razzia" sohasem azt nézi, hogy van-e számla a lemezről (ezt egyébként az APEH adott esetben megtehetné, pláne ha a kormány jelenlegi tervezete megvalósul), hanem azt, hogy a hangfelvétel többszörözése a jogtulajdonos engedélyével történt-e. A gyári lemeznél a kérdés eleve irreleváns, hiszen azt maga a jogtulajdonso többszörözte, tehát arról semmilyen igazolás nem szükséges - legalábbis szerzői jogi szempontból nem. A másolt hangfelvétel viszont, akár egynyári limonádé slágerről, akár örökbecsű klasszikusról van szó, csak akkor legális, ha azt a jogtulajdonos engedélyezte. Az eljáró hatóság pedig, fájdalom, de jogosult a törvények betartatására, még ha ez sokunknak bizonyos helyzetekben - Önnek a DJ-pultban, nekem gyorshajtásnál - nem is tetszik.
A kérdés utolsó részében nem tudom nem felismerni sajnos a szokásos kötekedést, amely inkább önmagával ellentmondásba keveredik, csak hogy méltatlankodhasson. Ugyanis egyfelől számonkéri, hogy miért kell igazolni a vásárlás tényét, másfelől viszont azt kéri számon, hogy miért nem szigorúbb a számonkérés, hiszen bárki tud fénymásolni egy bizonylatot... Itt is van azinban egy nagyfokú tájékozatlansága, Tisztelt Uram, s hadd oszlassam el ezt is. Nem kell évekig őrizni a bizonylatot, s pláne a helyszínen azt mutogatni. Be kell menni a MAHASZ-hoz a bizonylatokkal és ingyen kap matricát a legális letöltő oldalról kiírt zenéket tartalmazó CD-re. Ugyanis a megvásárlás által megtörtént a jogdíj megfizetése is, így semmilyen további kötelezettsége nincsen. A matricát pedig azért adja rá a MAHASZ, hogy egy esetleges eljárás során a hatóság kevésbé hozzáértő képviselőjének ne kelljen magyarázni olyan szavakot, hogy "Beatport", és hasonlók, hanem ránéz, látja, hogy rajta van a matrica, viszontlására. Épp a DJ-k érdekében van ez így. Ha meg Photoshop-pal csinálta a számlamásolatot, és ezzel átverte a jogkezelőt és ingyen megkapta a lemezt, akkor Ön volt az ügyes. De ezzel csak a haverok előtt büszkélkedjen, szélesebb körben azért ne...

6. Itt egy kicsit a DJ-k bizonyos köreiben jellemző elitizmust kezdjük súrolni, ennek megítélése azonban nem tisztem. Én is a modernebb zenei világokat támogatom és a víz kiver egy retro bulitól, de attól még ezeknek egyrészt ugyanúgy létjogosultsága van, s a törvény végképp semmilyen különbséget nem tesz, nem is tehet.
Az, hogy a "hálószoba-kiadók" örülnek-e a promóciónak, azt viszont döntsék el ők, és ne Ön. Amennyiben hangfelvételeiket ingyen odaadják, ez az ő döntésük, amit senki nem von kétsége. De amikor Ön azt gondolja, hogy egy 300 fős breakbeat bulin, ahol a kereskedelmi rádiókkal ellentétben nagyjából soha el nem hangzik, hogy mi az ami épp szól, az olyan borzasztó nagy reklám a (hálószoba) kiadónak, és ő ennek baromira örül, előtte azért kérdezze meg, hogy így van-e. Függetlenül attól, hogy egy kiadó a hálószobában vagy a Wilshire Boulevard elegáns irodaépületében működik, azért készít hangfelvételeket, hogy abból jövedelemhez jusson. Ma, amikor már gyakorlatilag senki sem vásárol lemezt, a promóció eleve nagyjából értelmetlen, ezért aztán egyre kevésbé is találkozunk vele. A hálószoba-kiadó különösen nem érdekelt ebben, hiszen az általa elkészített zenék eleve nem széles fogyasztásra szólnak, tehát épp a saját felvevőpiacát (DJ-k) és megélhetését veszélyeztetné azzal, hogyha ingyen odaadná a zenét. Természetesen egyes meghatározó, ízlésformáló DJ-nek lehet, hogy odaadja, de ugyanúgy ez is az ő döntése, s a törvény erre senki mást nem hatalmaz föl. Azt viszont előírja, hogy aki pénzt keres mások által létrehozott alkotások (hangfelvételek) felhasználásával, abból a pénzből - egyes felhasználások esetén a közös jogkezelőn keresztül - az alkotóknak köteles juttatni. Akár a hálószobába is.

7. Azt gondolom, arról, hogy a lemezlovas szakma mit szól ahhoz, hogy szervezetük vezetője egy "rocker", és meg vannak-e vele elégedve, szerintem ők hivatottak nyilatkozni, nem Ön és nem én. Az eddigiekből ítélve azonban mintha ő egy kicsit felkészültebb lenne a szakmát érintő releváns kérdésekben, jogi szabályozásban, érdekképviseleti lehetőségekben, stb., még ha bizonyára kevesebb breakbeat-előadót is ismer, mint Ön. De természetesen Ön is lehet bármilyen szervezet vezetője, amennyiben a tagság Önnek szavaz nagyobb bizalmat. De akkor azért a fenenagy zeneismeret mellett egy kicsit azért készüljön föl a jogi vonatkozásokban is. Ha ebben most segítettem, ezer örömmel tettem, sok sikert!

WayacrosstheRubicon 2009.01.18. 10:37:11

Tisztelt kommentelők!

Kérem, több kérdést ne intézzenek, láthatóan ugyanazokat a lerágott csontokat ismételgetik pepitában, újra és újra feltéve, újabb és újabb "frappáns" megjegyzések kíséretében. A közös jogkezelésben való joghézagok keresése hosszú ideje foglalkoztatja az Önöknél azért jóval felkészültebb szakembereket is, és valamiért az intézmény több mint 200 éve működik. Ha valamelyikük feltétlenül azzal akar kitűnni, hogy nagy hangon (nagybetűkkel) "kiabálja", hogy TÖRVÉNYTELEN meg mindenféle sületlenségeket hord össze ezen a felületen, esetleg rágalmaz embereket, ez is egy módja a Maslow-piramis ötödik fokán lévő önmegvalósításnak, s eszem ágában sincs megakadályozni ebben. Csodás a világ, mert nem csak én, de semmi más sem akadályozza meg. Szerencsére azért a jogi szabályozás és egyéb releváns kérdések nem a blogoszférában dőlnek el. Ebben a sajátos, virtuális világban viszont az a nagyszerű, hogy az egyesek fejében működő (ön)törvények itt kiteljesedhetnek, tökéletesen koherens (képzelt) világot képezve a (valós) világ bonyolultságát feldolgozni képtelen, ezért önmaga megteremtett valóságába menekülő blogger számára.
Ha a további kérdésekre nem válaszolok, az azért lesz, mert 1. nem vagyok felkészült a témában és nem tudom a választ, 2. mert egy rohadt szemét jeszenszky/mle/mahasz/Artisjus stb. bérenc vagyok, 3. mert hazudtam (tesó), hogy szívesen válaszolok, 4. mert "jaj,most megfogtak és elmenekülök a válaszadás elől", stb., stb. Minden úgy van, ahogy Önök mondják, gondolják.

TPZ 2009.01.18. 13:20:38

@WayacrosstheRubicon: 1. nem vagyok felkészült a témában és nem tudom a választ, 2. mert egy rohadt szemét jeszenszky/mle/mahasz/Artisjus stb. bérenc vagyok, 3. mert hazudtam (tesó), hogy szívesen válaszolok, 4. mert "jaj,most megfogtak és elmenekülök a válaszadás elől"

Látod, mennyi gépelést spórolhattál volna meg, ha ezt rögtön az elején beismered.

Sioux Six 2009.01.18. 15:30:27

Tisztelt WayacrosstheUniverse Úr,

Köszönöm gyors és hosszú válaszát - a jó konzervatív szokásokhoz hű vasárnap családi ebéd utórezgései után reagálok válaszára, mely rövid és felületes átolvasás után is számos újabb érdekes kérdést vetett fel bennem.

Sioux Six 2009.01.18. 22:57:51

Tisztelt WayacrosstheRubicon Úr,

Először is szeretném megköszönni, hogy helyettem Ön mondta ki a „AVH-s vallatótiszteket idéző” fordulatot – ugyanis pontosan az Ön illetve Jeszenszky kollegája/alteregója stílusában tettem fel kérdéseimet. Még egyszer köszönöm. Ugyanakkor sajnálom, hogy válaszait folyamatosan degradálja a kérdező fél mindenáron való „rosszindulatú hülyének” való beállításával.
Idézek válaszából : „nyilvánvalóan nem különösebben érdeklik a válaszok, csak az, hogy jól "odakérdezhessen”. Sajnos Ön ebben (is) téved mivel, a tájékozódás mellett nem titkolt célom, hogy rést keresek az Önök által épített falon, azért, hogy egy reális, valós és nem különben a mai világhoz (technikai értelemben) alkalmazkodó szabályozás jöhessen létre, úgy hogy mindeközben a jogdíjfizetés jogosságát egy másodpercig sem vitatom.

1. A kérdés nem a közös jogkezelés alapelveit vitatja, sajnálom, hogy Ön ez irányban próbálta elterelni a válaszadást. A kérdés arra irányul, hogy egy egyszerű hétköznapi egyesületnek mik a törvényes jogai.
A „sértett képviselője” – megítélésem szerint a képviselő az, akit felkérnek, felhatalmaznak, megszavaznak a képviseltre. Evvel szemben a MLE egy egyesület, ami semmiben sem különbözik bármilyen más civil szervezettől, és azt képviselheti, aki őt erre meghatalmazta. Önöket fel tudnak mutatni ilyen meghatalmazást?

2. A kérdés lényegén nem változtat, hogy ki a pénzt beszedő szervezet. A MAHASZ – már ne is haragudjon – egy épp olyan gittegylet, mint a Magyar Lemezlovas Szövetség. Erre még ráerősítenek olyan véletlen személyi „átfedések”, mint Jeszenszky Zsolt személye. Ráadásul a MAHASZ olyan cégeket képvisel, akik néhány rövid éven belül visszavonhatatlanul tűnnek el a föld felszínéről. Vagy Ön esetleg azok közé az őskövületek közé tartozik, aki azt hiszi, hogy még 100 évig lehet eladni Zorán és TNT lemezeket a Tescoban?
De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez: ki és milyen jogon állapítja meg és szedi be azokat az összegeket, mellyel a MAHASZ legalizálja a zenemásolást? Ki ad a MAHASZ-nak felhatalmazást erre? Mondjuk a Warp Records, a SOMA (nem a mamagésa) vagy a K7! felhatalmazta a MAHASZT arra, hogy az ő felvételeik mp3-as „verziója” után a MAHASZ bármiféle díjat beszedjen? Rendelkezik a MAHASZ ilyen felhatalmazásokkal? Próbáltam külföldi oldalakon hasonló példákat keresni, egy árva darabot sem találtam. Tudna ilyenre vonatkozó linket küldeni?
Egyben egy újabb kérdés is megnyílik válasza alapján. A MAHASZ a magyar hanglemezkiadók szövetsége, ez a szervezet miért szed azoktól bármilyen díjat, akik 95%-ban nem magyar zenét és/vagy nem magyar kiadók által kiadott zenét játszanak? Ez a KÜHASZ feladata lenne, nem tudom, van-e ilyen?

3. Ezt nagyjából a második kérdésben kitárgyaltuk.

4. Válaszát köszönöm, érthető, logikus. Egyetlen pontjával a – saját megvásárolt felvétel többszörözéssel szállnék szemben – de az a következő ponthoz kapcsolódik.

5. Először vegyük válaszának személyeskedő részét : azokat a kifejezéseket, hogy „Jeszenszky kommandó” és, hogy „disco-razzia” nem én találtam ki, hanem a hétköznapi nyelvben a szakma – bármilyen fájó is ez Önöknek – így használja. Épp úgy, ahogy a sportért rajongók zöme Détári Lajost Dömének, Erdei Zsoltot pedig Madárnak a nevezi a hétköznapi életben.

Nos a szakmai részre visszatérve : egyrészt köszönöm a válaszát, és gúnyolódás helyett beláthatná : ezekre a kérdésekre a válaszok nincsenek minden sarokra kiírva, ellenben Önök elgondolkodhatnának azon, hogy nem-e az elégtelen kommunikációjuk okozza a rengeteg - Önök szerint, ostoba, rosszindulatú kérdező , elégedetlenkedő meglétét. Ráadásul erre a rossz kommunikációra sajnos ráerősít a MLE elnöke, aki pozíciójából kifolyólag nem engedhetné meg magnak azt, hogy bárkivel is minősíthetetlen hangnemben beszéljen. Válaszainak hangneme olyan jellemre engednek következtetni, mely bármilyen felelős, vezető pozíció betöltésére teljességgel alkalmatlanná teszik. Egy kereskedelmi cég állás interjúján egy ilyen jellemű személy a küszöbig jutna.

Ugyanakkor Önök is beláthatják, és mint a lemezlovasok képviselői kutya kötelességük lenne tenniük azért, hogy egy estlegesen rosszul, sőt mondjuk ki: inkorrektül működő törvényt megváltoztassanak. Miről is van szó? Az egyszer már megvásárolt hangfelvételt, ha egy DJ a SAJÁT részére többszörözi : A) azért mert nem akar mondjuk egyetlen játszott dal miatt egy cd-t örökké magával hurcolni, B) azért mert más formátumra (pl. laptop-ra) vált, ezért még az a hangfelvétel igenis az adott DJ tulajdonát képezi, ami után a jogdíjat egyszer már megfizette. Nekem több ezres gyűjteményem van melybő a régebbi már kikopott darabokból egy-egy slágert összemásolok cd-re, én ezért jogtalannak érzem egy fillér megfizetését is. És biztos vagyok benne, hogy ezt más is így gondolja. akkor megragadva az alkalmat kérem Önöket, hogy ezt a kérdést mielőbb vigyék a Parlament elé és változtassák meg! És akkor végre lenne egy olyan cselekedetük, ami alátámasztaná az MLE létjogosultságát.

6. Válaszát köszönöm van benne logika, de nincs is. Nyílván a hálószoba kiadók is szeretnének pénzt keresni – egy napon. És a kezdő zenekarok is pénzt szeretnének keresni – egy napon. De amíg hálószobák és kezdők, addig boldogan adják ingyen a zenéket, ez olyan mindennapos, mint a kakaó reggel az oviban.
Ugyanakkor válaszának ismeretében Ön mire véli azt, hogy az Ön által szentnek tartott Artisjus a jogdíjak elosztásánál szorzókat állít fel, melyek szerint egy opera előadás, sokszorosát kapja például egy Pink Floyd dalnak. Vagy Ön szerint nincs olyan arányú művészi különbség egy limonádé Dévényi, Arató, Lotters, Spigiboy stb. és mondjuk egy Cadik, Naga stb. szett között, mint egy Wagner opera és egy Pink Floyd dal között?

7. Nem értem a válaszát. Én semmilyen szervezet vezetője nem szeretnék lenni, ezért az én jogi felkészültségemet kérem ne elemezze – egy percig sem vitatom, hogy nem vagyok felkészült. De a DJ szövetség elnökének lenni nem jogi felkészültség kérdése – természetesen nem árt ha van - bár az Ön és Jeszenszky kollegája/alteregója hozzászólásai sem tűntek úgy, mint egy jogot különösebben értő – maximum néhány paragrafusát gépiesen bemagoló és ismételgető – személy megnyilatkozásai. A kérdésem arra vonatkozott, hogy helyes-e, hogy egy olyan személy vezeti a DJ szövetséget – aki túl azon, hogy finoman szólva nem túl népszerű – valószínűleg belebetegedne abba, ha csak heti 2 órát el kéne töltenie azoknak a rendezvényein, akiket képvisel.
Vannak olyan helyzetek az életben, amikor illik érezni : itt az ideje felállni. Ha valaki nem érzi, hogy ez a pillanat most eljött, akkor az a baj. Ha valakinek többet ér az önbecsülésénél a könnyű fizetés, akkor meg az a baj. El kellene ezen gondolkodni, kedves Zsolt.


Összegezve : nem vitatom : sok kérdésben igazuk van. Ugyanakkor Önök se vitassák azt, hogy kommunikációjuk elégtelen, és számos esetben a józan ész, és az Önök által képviseltek, vagyis a DJ-k ellen tesznek, és nem értük. Szintén vitathatatlan: ha a beszedett pénzeket és az ezek után keletkező elszámolásukat legalább az érintettek részére nyilvánossá tennék, valószínűleg kisebb elégedetlenség és több jogdíj lenne a jutalmuk. És talán jobb lenne ezeket a kérdéseket megvizsgálni, a tátongó hézagokat betömni, mielőtt esetleg egy agilis és hírnévre vágyó ügyvéd összedönti ezt a félig alapozott kártyavárat…

KisGrega 2009.01.19. 00:09:25

Fel merültek bennem olyan kérdések,amellyel láthatólag senki sem foglalkozik.
1.Tudja-e bárki is a blogolók közül hogy nem az MLE az egyedüli érdekvédelmi szervezet a mostani piacon(elvileg ugyanazokkal a célokkal felvértezve)?
2.Ha az energiát sikerül egymás sárdobálására kilométer hosszú hozzászólásokban megjeleníteni,miért nem veszitek a fáradságot az összes hozzászólás elolvasására(tisztelet a kivételnek,akinek nem inge.....)

Tény:Az MLE-n kívül 2 másik szervezet létezik mai tudásom szerint:MLHE;MADÉSZ(Ők most is azt állítják,hogy OKJ-s képzést adnak,és náluk van tagdij+vizsgadíj is)
Fogjátok már föl:
1.Tökmindegy,hogy az MLE mit kommunikál le,és ti mit hisztek el neki,és függetlenül attól,hogy mi fog történni a jövőben,az MLE NEM szed be semmi féle lóvét,csak a saját tagjaitól,és bárki megválaszhatja,hogy be akar-e lépni vagy sem.(bírálni majd ráértek akkor,ha valmi csúnya dolog történik)
2.Addig a pillanatig mi a lótúrót érdekel titeket mit csinál az MLE(ki a vezetője,tagjai),amíg a saját érdeketekbe nem ütköznek a céljaik?

A kötözködéseket előre is köszönöm(már az aki akar),megpróbálok majd talán értelmesen válaszolni is

Sioux Six 2009.01.19. 00:52:15

Nézd : adott egy zavaros helyzet és egy némileg idejétmúlt szabályozás és szigorú input követelmények, de teljességgel ellenőrizhetetlen output-tal. mindemellett nulla kommunikációval, és egy elég érdekes vezetőséggel. ne csodálja senki, hogy megy a balhé ezerrel...

Édendj 2009.01.19. 00:56:00

Azt gondolom, ha Jeszenszky Zsoltot bárki is le szeretné váltani, váltatni, annak először az egyesület tagjává kellene válni! És közgyűlésen elérni a leváltást... ennyi!

Mindig a legkönnyebb kritizálni a másikat, úgy látom továbbra is ez a fő sport... Mutassatok utat, alternatívát!!

Denon 2009.01.19. 07:42:14

@WayacrosstheRubicon:
Köszönöm majdnem kielégítő válaszod.
Már csak az a kérdésem hogy egy Dj az szerző, hangfelvétel-előállítók esetleg előadóművész?
A másik pedig: ha én lemezlovasként is dolgozom kinek kell fizetnem, hogy "legálisan" zenélhessek.
(csak azért kérdezem mert telefonon felkerestem a MAHASZ-t és azt mondták csak nekik kell fizetni. Ugyanerre a kérdésre az ARTISJUS azt mondta, hogy nekik is kell fizetni.) Akkor most kinek van igaza és kinek kell fizetni???

max_headroom 2009.01.19. 10:14:54

@Édendj: "... ha Jeszenszky Zsoltot bárki is le szeretné váltani, váltatni, annak először az egyesület tagjává kellene válni! És közgyűlésen elérni a leváltást..."

Tudok jobbat: ha a fontosabb DJ-k közül senki nem fogadja el a DJ-Szövetséget felsőbb szervként, akkor Sóhivatalként komolytalanná, súlytalanná, hiteltelenné válik.

"Mindig a legkönnyebb kritizálni a másikat, úgy látom továbbra is ez a fő sport... Mutassatok utat, alternatívát!!"

Ezt a demagóg butaságot felesleges erőltetned. Ha egy étteremben ehetetlen az étel, a vendégeknek alternatívát kell felmutatniuk, hogy reklamálhassanak? Nem kell mesterszakácsnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, mikor van elsózva a leves.

TPZ 2009.01.19. 14:45:26

Ne, a használt C64-esekre is matricát rakat! BIOS vizsgát kell majd tennetek!

Édendj 2009.01.19. 23:08:57

@max_headroom:
Mitől fontosabb bármely DJ is?
Nem szerv...egyesület!
Demagóg butaság?? :D:D:D Nézd, kritizálsz egy kezdeményezést, ami cc.500 embernek hasznos/fontos/jó/kényelmes, ez az 500 ember válaszott egy elnököt, Te aki nem fogadod el ezt a szervezet és az elnökét sem, akkor minek kínzod magad órák hosszat, hogy beleverd mindkettőbe a csúfot?
Nekem sem tetszik minden megoldás, de a szervezeten belüli fórumokon hangot adok neki, ha többen érdemesnek tartják a változtatást, akkor megtörténik, ha nem akkor vagy elfogadom a döntést vagy kilépek.... ennyi!
Jelen pillanatban elégedett vagyok az egyesülettel, a letöltős oldal elég jó zene forrás, a lemezeim miatt nem kell paráznom, mert le vagyok védve! És persze tudom, most jön az, hogy ez lehúzás... Ugyan kezdjél már el árulni másolt Nike pólókat a Westend előtt... szerinted a zene készítője nem ugyanúgy jogtulajdonos mint e Nike?? Ez egy baromi leegyszerűsített hasonlat, de erre találták ki a szerzői jogok védelmét, a márka védelmet...

max_headroom 2009.01.20. 08:46:46

@Édendj: "Mitől fontosabb bármely DJ is?"

Ugyanattól, amitől mondjuk Caruso volt fontosabb énekes a kortársainál. Egyszer, ha majd eleget tudsz már erről a szakmáról, talán megérted ezt is.

"Demagóg butaság?"

Igen, az: demagóg butaság. Szánalmas igyekezet az észérvek hiányának leplezésére, ha úgy tetszik.

"... ez az 500 ember választott egy elnököt..."

Ácsi. Ez az "elnök" hamis ígéretekkel maga alá szervezett - állítólag - 500 embert. Nagyon nem ugyanaz a történet.

"... minek kínzod magad órák hosszat..."

Súlyos tévedésben vagy, ha azt képzeled, hogy egy ennyire gyengén érvelő társasággal megerőltető lenne vitatkozni. Nekem egy ilyen vita könnyed ujjgyakorlat, remek szórakozás. :-)

"És persze tudom, most jön az, hogy ez lehúzás..."

Ismét tévedsz, nem jön az. Leköteleznél, ha mindig csak az eredeti közléssel szállnál vitába, és nem a saját elképzeléseiddel.

"... szerinted a zene készítője nem ugyanúgy jogtulajdonos mint e Nike??"

Soha nem állítottam semmi ilyesmit, úgyhogy ezt a fals vonalat a továbbiakban kár erőltetned.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.20. 10:26:18

Láttam tegnap az MTV-ban ezt az emberkét, és élőben még unszimpatikusabb, mint írásban. Komolyan, ez egy [ide írnám, hogy minek tartom, de mivel eddig is próbáltam moderálni magam, egy ilyen ember kedvéért sem teszek kivételt :D].
Az egyetlen pozitív dolog, ami megfogalmazódott bennem a beszélgetés kapcsán, hogy szerencsére olyan típusú demagógiában utazik, amire azért az emberek 100-as IQ felett nagyrészt immunisak.
Szomorú viszont, hogy Erdélyi "Szupermen" simán még nagyobb hülyét csinálhatott volna belőle, de nem tette, és szerintem szándékosan nem, ami gáz. Ne az effélékkel legyen már nagyvonalú... :(
Tehát respect ezért a postért, még egyszer.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.20. 10:46:29

@Úlfhéðinn:

Mikor volt? Videotárban van?

Én a Mokkában láttam, szegény buta, legyetsemcsapomle Klaudiának is sikerült kétszer beszólnia :)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.20. 11:10:34

@Király Rák:

Rosszul írtam, nem MTV-ban, hanem MTV-ben, tehát a mjúziktelevizsönben. :]
Csak véletlenül kaptam el a műsort, úgyhogy nem tudom mikor volt, de elég későn.
De mondom, nekem úgy tűnt, hogy Erdélyi szándékosan visszafogta magát, és nem igazán tudom, hogy miért. Bár lehet, hogy belátta, hogy minél többet beszél Jeszenszky, annál jobban leégeti magát. Amit ő készségesen meg is tett. :))

Sioux Six 2009.01.20. 12:10:54

Nem tudom kedvelik-e Önök a HétköznaPI CSAlódások (röviden PICSA) együttes muzsikáját. Ha nem, akkor csatolnék egy dalszövegükből egy kis idézetet. Ha ez a dal ma születik, akkor azt mondom: olcsó ripacskodás. De ez a dal 1993-ban született - kérem olvassák figyelmesen!

„ A jó lovas katonának de jól vagyon dolga
Eszik, iszik a sátorban, semmire sincs gondja
Hej, élet, be gyöngy élet, ennél szebb sem lehet
Csak az jöjjön katonának, aki ilyet szeret!
A jó Jeszenszky Gézának a jó …anyját!
A tévében futtatja a hülye fiacskáját!
Hej, élet, te kurva élet, rosszabb már nem lehet!
A nép nyakán élősködik és mindent megtehet!”

ytrek 2009.01.20. 20:32:33

Sziasztok!
Pár megjegyzésem lenne nekem is a fent leírtakhoz, bár lehet előbb kellett volna leírnom, mert már egy kicsit csendesedik a dolog!
Azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy a kötelező dj vizsga gondolata semmilyen formában nem jó, nem kell erőltetni, mert tényleg az volt a kormány legjobb döntése, hogy eltörölte! De ha a Fidesz mégis visszahozná a KÖTELEZŐ vizsgát, akkor már most elveszítettek egy szavazót, és szerintem még sokkal többet!
Nagyon sajnálom azokat, akik ebből akarnak megélni, de nem tudnak, mert „letörik a pancserdj-k az árakat”, de jelzem hogy egy rezidensnek akkor sem fizetnének 100 ezreket a clubtulajok, hogy ha 500 dj maradna az országba, akkor kitalálnának valami más megoldást, ami olcsóbb nekik! (Pláne a jelenlegi helyzetbe, mikor örülnek ha nem mennek csődbe!)
Ezért azokat a dj –ket ismerem el, akik mindezt munka mellett, hobby szinten színvonalasan művelik! Ha valaki producerkedik is, az megérdemli hogy megéljen csak a dj-zésből sokáig, De aki csak mások zenéit pakolgatja évekig, és nem alkot valami maradandót, az nem érdemli meg hogy kiszorítsa, a zenélést hobby szinten munka mellett, szívvel lélekkel, színvonalasan, de vizsga nélkül űzőt! (Hány ilyet tudnék, és biztos hogy tudnátok ti is mondani!)
Na és hogy a mostanában oly népszerű djqrvákról ne is beszéljünk, akik elhiszik hogy a zenéjük miatt szeretik őket, és mennyivel többet kapnak mint egy rezidens! És micsoda tudás van bennük, mögöttük!:) Niki Belucci 2010 –től felöltözik háát……..akkor inkább menjen szülni!

Ez olyan mintha a Fociba csak az NB1 létezne, mert ott hivatás szerűen űzik a focit az emberek ezért kapják a fizetést! Az alacsonyabb osztályokat, ahol meg munka mellett élmény focit játszanak, azokat megszüntetnék, mert ők nem profik és nem tudnak úgy focizni, mint az NBI-esek! (Dehogynem!, sőt sokan lehet, hogy még jobban!) Arról nem is beszélve, hogy sok alacsonyabb osztályú meccsen többen vannak, mint az „élvonalbelin”. (De ide be lehet helyettesíteni a clubokat, dj-ket is!)
Miért van az, hogy a Színművészetit végzett színészek nem fúrják nyilvánosan a Castingokon feltűnt, szinitanodákban végzett népszerű szappanoperákban szereplő „színészeket” pedig, hány ember elől veszik el a munkát, és milyen borzalmasan rosssz egyik másik! De A közönség zabálja Őket, és színészeknek tekinti!

(Mivel ezt a témát egyébként már alaposan kiveséztétek többet erről nem írok, de ezek még szerintem hiányoztak a kerek egészhez!)

A Jogdíjról annyit mondanék, hogy jogos, kell, de nem így és nem ilyen formában! Ebből a jogdíjból a külföldi producerek (pl Trance producerek, akik világszerte ismertek, Magyarországot kivéve, hiszen itt még a stílus Tiestoval kimerül) egy fillért nem kapnak!
Van a neten a cdjshop.com, ahol kicsit több mit 1 angol fontért le lehet tölteni legálisan a labelek, vagy „hálószobakiadók” zenéit, majdnem 5 fontért pedig egy maxit!
Feltételezve hogy angliában az átlagkereset 4 szer 5 ször annyi mint nálunk, egy angol font 310 ft körül van! Ha ennek az árnak a negyedéért (pl egy 100-asért) nálunk is le lehetne tölteni legálisan a mp3-akat biztos nem lenne ennyi gond a torrentelőkkel, nem kellene a dj-ktől is jogdíjat szedni.
Mert a társadalom nagy része érti, hogy a zenéért is fizetni kell, de nem tudja megtenni! És hát sok kicsi sokra megy alapon lehet, hogy több pénz folyna be a jogdíjból, mint így!
Érdemes lenne ebbe az irányba elindulni tisztelt Jeszenszky Úr!
Egyébként magára valamit is adó előadók, dj-k, vagy zenészek már nem küzdenek ezzel, a fellépésekből élnek! És nem éheznek….

KisGrega 2009.01.21. 02:25:07

Régen voltam már itt!
@ytrek:Osztom a véleményed.
Azóta úgy hiszem fejlődtek az események,valamilyen irányba...
Az ominózus mokka-beli J.ZS. szereplés(vályúhoz emberek,lehet csámcsogni,én már megtettem,most ti jöttök):www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=6199
Hozzáfűzném,hogy sajnos elég szánalmasra sikerült,minden szinten(riporter,Nyitrai+a lótúróst keresett ott Spigi?! 6 percre...átkevert 1 számot fuuu de menő)
Ja figyeljétek meg.hogy Spigi átnyergelt az MLHE-ből az MLE-be (magyarázatot keressetek előbbi commentjeimben)hamár ilyen jól kijön a szervezet egymással,miért nem egybesülnek(J.ZS.-nek címezve a kérdést)?

KisGrega 2009.01.21. 02:28:37

huhh.Ilyen is van:www.youtube.com/watch?v=KfCP2xYP9Ec&feature=related
Ugye nem kell mondanom,hogy ne csak az első részt nézzétek meg! :-)

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.21. 11:30:58

@KisGrega: Jesszusum. Ez az ember mindig tromfolni tud önérzetességből és arcoskodásból.

Sajnos igaza lehet Superman-nek, amikor a nagy önérzet eredetét firtatja.

Másrészt sajnálom Nyitrai Zsoltot, akit eszközként használtak ebben az esetben.

KisGrega 2009.01.22. 19:13:46

Szeretném kibelezni a korlátolt agyát.

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.22. 22:36:46

Van még itt egy elvarratlan szál. Nyitrai Zsoltnak, meg másoknak mi lehet erről a részről a véleménye, különös tekintettel a végső felütésre ? Tehát elmegyünk templomba bármekkora baromarcok vagyunk és pipa ?

"S még egy gondolat Bárány Attila megnyilvánulásával kapcsolatban: a demagógia mellett a képmutatás is mélységesen megvetendő. Kíváncsi lennék, ki nem nevet nagyokat mostanság a kizárólag alpárian vicces szövegeket éneklő, a YouTube-on több százezres nézettséggel rendelkező Kovbojok zenekar számain, vagy kinek ne lett volna nagy kedvence (természetesen életkortól fügően) a 90-es években a Nagy Feró által szinkronizált Ford Fairlane kalandjai ("Eszem-faszom megáll", "Hát ti meg kik vagytok, fasz és szopó?"), esetleg maga Nagy Feró, amikor még bőven a szocializmus idején belepisált a közönségbe. Ezeknek a megnyilvánulásoknak mind-mind megvan a maga helye, ideje, kontextusa, s egyik-másik (pl. Feró "pisilő majma") még akár kifejezetten fajsúlyos társadalmi-politikai üzenettel is bírhat. Nem, Bárány Attilánál valóban nincs ilyenről szó (ezzel megelőzném a leleményes, frappáns kommentelőket), de nem hiszem, hogy egy-egy ilyen specikfikus megnyilvánulásból azt a következtetést lehetne levonni, hogy akár Feró, akár Bárány ne lenne kiváló családapa, ne vinné el a gyerekét akár templomba is..."

Ted Striker 2009.01.23. 13:40:56

@erőspista:
stílszerűen egy Fairlane idézet :)
"Idefigyelj, ha még egyszer ilyen csúnyán beszélsz úgy pofánb@szlak hogy nyekkensz!"

peterslounge 2009.01.27. 12:08:13

1 dolgot nem értek.... milyen szakma az ahol munkát végző jelen esetben lemezlovas aki mondjuk lehetek én, saját rendezvényiroda vállalkozásán belül adózik az államnak azért hogy ezt a tevékenységet végezze, akkor kérdem én miért nem kell a munkámról számla a vendéglátóegységnek? Ha nincs számla mi igazolja hogy én pénzért dolgozom egy olyan vendéglátóegységben ahol minden egyes italt kiszámláznak a vendégeknek. Ha nincs számla nem lehet érvényes szerződés sem, ezért bármikor azt mondthatják hogy viszont látásra.. Aki meg munka mellett csinálja hobbybol az aki ezt hivatásszerűen űzi az fényévekre előrébb van zeneileg mint a hobbysták...stb. könyörgöm elöször kezdjék ott hogy csak az zenél aki tud róla számlát adni, ha van bevétel lesz miből költségelni a jogdijakat stb...én ezért tartom rettentő komolytalannak ezt a dolgok, kezdjük az alapoknál....

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.27. 19:35:22

Megértettem !!! Hiszen Virág is frankón kitette a feszületet a kápolnák boltívei közé. Hölgyek, Urak, voila a hétvégi ifjúság erkölcscsöcse:
www.youtube.com/watch?v=bCHr330zVk0

Ted Striker 2009.01.27. 19:57:36


Deejay NYiTRaY

"Nyitrai azt is kerek perec megmondta, hogy ez a sajtóesemény nem feltétlenül az Index számára lett kitalálva, azért hívtak olyan arcokat, mint például Voksán Virág, hogy a bulvársajtó eljöjjön rá."

index.hu/kultur/showbiz/djnyit090127/

ytrek 2009.01.27. 22:22:37

Én Is találtam valamit! Még nem láttam kint, érdemes megnézni!

www.youtube.com/watch?v=rB0uwq6J2xc

De készülődik az egyeztetés február 10.-én!
Előbb ezt kellene megnézniük a döntéshozóknak is!

józan' 2009.01.27. 22:43:44

@ytrek:

Uhh, mi ez? Molnár F. Árpád új projectje? :D

Berci_JCHC (törölt) 2009.01.28. 02:06:04

Sírok...

Mondjuk azt nem tudom, hogy egy underground dj, aki nem a megélhetésért meg ilyesmikért kever, az hol a viharban zavarja azokat, akiknek a rezidens faludídzsével kell "szakmailag" versenyezniük...

erőspista · http://helyzetvan.blog.hu 2009.01.28. 02:34:29

@Berci_JCHC: Ez az egész minden irányból durván gáz, az Index is lecsapott már a saját videómontázsával, a Hírszerző se hagyta ki, és még mindig van benne magas labda. Csak tudnám mi a túróért kell az egész balhéhoz a kereszt, amikor anélkül is tömény képmutatás.

papulimapuli 2009.01.28. 08:49:00

no majd a fidesz megoldja...

Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, és a DJ-szövetség vizsgához kötné a fellépési lehetőségeket.

pffff

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.01.28. 09:16:58

Bazmeg, és még fokozzák! Eldobom az agyam, ekkora kreténeket... :D

max_headroom 2009.01.29. 00:05:25

@Dr. Jekyll és Mr. Hyde: Szerintem minél több helyen nyomulnak, annál nagyobb ellenérzést fognak kiváltani. Az MTV-s interjúban a Superman kb. a harmadik percben felismerte, hogy a legjobb hagyni beszélni őket. Demagóg, arrogáns, kommunikációképtelen társaság, elintézik ők saját magukat.

Molekula 2009.01.29. 15:23:40

Spigiboy: "hogy ez a szakma tényleg legyen szakma"

Senki nem tart dj-nek, az underground meg nem a metró.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2009.02.01. 16:35:52

A "kulturált" DJ Bárány mellett "lemezlovas" szövetség másik arca is megér néhány képet. DJ Flower alias Voksán Virág a "gyerekbarát" DJ. fideszfigyelo.blog.hu/2009/01/29/gyerek_13

Parasite 2009.02.05. 22:44:18

spigiboy, pöli, andrewboy, tommyboy, hamvai pídzsí,, junior, bárány, jován, antonyo és társaik annyira DJ-k, mint bárki. egyetlen ember van ebből a társaságból, talán nem sértődik meg, ha ide sorolom, az a sterbinszky, akit talán DJ-nek mernék nevezni. a többiek nagyon nullák. jeszenszky nagyon nagy háborút indított most, amit egyszerűen nem nyerhet meg, mert ha véghez is viszi amit akar, a fiatal party társadalom gyűlöletét fogja csak kiváltani vele, ami nem nevezhető győzelemnek. fidesznek pedig csak gratulálni tudok, hogy mellé áll, a 18-30 közötti szavazókat ezzel le is tudhatják.

SVÁJCIKUTYI 2009.02.06. 00:33:04

2009.02.05. 23:14


A MAHASZ matrica és a DJ szövetség a bűn melegágya!!

A Mahasz matrica legalizálja az illegális letöltéseket, sőt 90e forintért legalizálhatod az összes haverod teljes letöltését...
Viszont aki legálisan vásárolta a zenét, az meg legközelebb nem fog fizetni a zenéért és utána mászkálni, ülni a dugóban, vagy a BKV-n 2 paksaméta kinyomtatott számlávall a hóna alatt, főleg azért mert így még kétszer annyiba is kerül.

Ezt aki így kitalálta az nem volt annyira okos.

Befolyik a lé a Mahaszhoz és szétosztják a Mahasszal szerződött kb. 1500 magyar, no meg kb 4000 külföldi kiadó között . Viszont az egész világon van kb. 150-200.000 kiadó csak az elektronikus zenékkel foglalkozó kiadóból meg van min 10.000 db .
Végül is 90 ezerért minden olyan lopott zenét is simán legalizálhatsz amelyek kiadói a Mahasszal szerződést soha nem kötöttek. Ez nem akkora baj ugye, de a nekik járó pénzből ők így soha egy fillért nem is látnak. Nincs is esélyük hogy csak úgy megtalálja a Mahasz a kiadót hiszen nem nevesíthető az általányból befolyó összeg.

Véleményem szerint ezáltal a a Mahasz részesévé válik egy bűncslekménysorozatnak mert olyan illegálisan letöltött, lopott zenéket legalizál a kiadójuk tudta nélkül amiért nem fizet a kiadóknak.

Ez aki ezt a szabályozást így kitalálta okos, de meghagyta magának a kiskaput hogy sok lé legyen, mondjuk lézerlemezjátszóra meg a haverokra.


DJ szövetség vissza az ötvenes évekbe!

A DJ szövetség feljelentő brigádként feljelentgeti az akolhoz nem tartozó DJ-ket, a klubokat, a célzott razziák alatt hatóságosdit játszanak a helyszínen.
A DJ szövetség "szakemberei" mi alapján vállasztják ki a lerazziázandó DJ-ket,klubokat,eseményeket?
Csak un. underground, vagy csak un. mainstream bulikat tesznek tönkre? Mi az a logika ami alapján döntenek a DJ szövetség "szakemberei" mielőtt feljelentenek?
Ki fizeti ki a DJ egyesület őrült tenoristáinak ámokfutásával okozott kárt a teljesen jogtiszta, de a hatóság megjelenésével a kiürülő kluboknak, eseményeknek , tönkretett rendezvényeknek. Amennyiben a hatóság jogszerűen jár el, a hatóság sem perelhető a károkozásért. Nekik tulajdonképpen ingyen is van, sőt még adó formájában fizetünk is ezért a szolgáltatásukért.
Ki lehet az aki ebben felelőségre vonható talán a hamis váddal élő, szándékosan kárt okozó, a Mahasz bűncselekményeiben is cinkostárs DJ szövetség? Elég lesz ezen károk megtérítésére a beszedett szövetségi tagdíj? Vagy a jogtiszta zenéket játszó DJ? vagy ki?

Biztosan majd a Télapó fizet megint ugye, mivel most ő decemberig úgyis ráér, meg hát ő hozta a sok mp3 játszót...

józan' 2009.02.06. 00:34:33

@Parasite:

Tévedsz. Ott van Newl, Chriss, Dandy, Slam jr., Jutasi is, ők azért elég nagy(és régi) nevek a szakmában.
Emiatt viszont nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy páran közülük azért álltak be a csapatba, nehogy a következő generáció "kihúzza alóluk a szőnyeget" és továbbra is ők uralhassák a (mainstream) piacot.
Tehát csak azt tennék amit a a popzenében a pici bácsiék,a republik, kispál tesznek, vagy a politikában az mszp: bebetonoznák magukat.
Maga Jeszenszky mondta az mtv-n, hogy "szeretnék ha a lemezlovászkodás egy önálló szakma lenne, amit becsülettel megfizetnek."

A legjobban viszont Dj Nyitrait(?) szánom, akit sikerült ügyesen bepalizni ezzel az egésszel, és mivel ő képviselő, ezért most nagy hangon hörög az összes fidesz-hater, hogy "ha majd jön a Zorbán, akkor Jeszenszky-ék a Mahasszal karöltve kicsinálják a dj-ket" stb.

KisGrega 2009.02.06. 02:17:00

Hello mindenki!

Régen írtam már,de most döntő fordulatot vettek az események,uh. úgy érzem szólnom kell.
Borzalmasan naiv voltam mikor azt hittem az MLE jó kezdeményezés lesz (pl:Voksán Virág szilikon esete)
JZS-MAHASZ-MLE.
Zsolti írjál légszi!
Én úgy érzem sikerült egy-két dologban közös nevezőre jutni,de:
A MAHASZNAK SEMMI! JOGA az ellenőrzésre(persze lehet erre mondani hogy ők csak segítettek lefülelni a geci dj-ket a VPOP-nak,megjegyzem mi a franc köze van a VPOP-nak ehhez az egészhez,max a rendőrséget,mint szervet tudom elképzelni az ellenőrzésre).
Laikus-nem laikus-ként:
Magyarázzátok el,hogy lehet úgy elindulni a pályán anélkül,hogy lenne pénzed a tisztességes adathordozók megvásárlására(a netes áruházakról megvett számokat,halvány lila dunsztom sincs hogy lehet igazolni....);maradjunk annyiban,hogy kezdő vidéki dj,nem pesti kecsegek városában tevékenykedő ombré első blikkre nem képes az éves díjat befizetni,örül a lehetőségnek,nemhogy a pénznek...
Persze most sarkítottam a témákban,de úgy érzem ha a fele is úgy van annak amit leírtam,akkor baj van.
Írjatok!

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.02.06. 09:27:09

@KisGrega:

Ismered azt a kifejezést, hogy "hasznos hülye"?
Ha nem, akkor ízlelgesd. Amúgy Zsolt "haverod" biztosan ismeri, ő járatosabb politikai körökben, kérdezd meg tőle, mit jelent. :/

sonar 2009.02.06. 10:52:42

Öööö...
Részben kívülállóként az alábbit látom.

Ha az OSZK vizsga nem volt jó (azaz értéktelen) akkor manapság nem mondhatja senki , hogy Ő vizsgázott DJ, nem rendelkezik szakképesítéssel. Így jelenleg jogosan zenél bárhol. DE, ha az új vizsgakötelezettség esetleg megszületik, abban az esetben mindenkinek újra kell vizsgázni, egytől-egyig az MLE tagoknak is...
Vagy az OSZK -s MLE tagok ez alól mentesek lesznek? :)

ytrek 2009.02.07. 16:47:21

Sonar!
Teljesen egyetértek veled, és én is kíváncsi leszek rá! Bár nem tudom, ha vissza, vagy behozzák a vizsgát, vajon kiváló minősítésű pedagógus diplomával megfelelek e a vélhetőleg magas erkölcsi szintet követelő "szakmának"! (Gondolom van még ezzel így jópár diplomás tehetséges hobby dj, akik a nevük elé nem is rakják ki ezt a két betűt, amúgy mert már ciki, csak a zene szeretete miatt játszanak, sokszor ingyen!) Egyébként majd megnézném Jeszenszky úrék arcát, amikor Előd (olyan múlttal ami neki van), bekerül a dj top 100-ba első magyarként! Mert a külföldi nagynevű trance dj-k tolják ám a zenéit rendesen!

Parasite!
A bojkott szerintem is jó megoldás lenne, csak sajnos nem működő képes, mert a szórakozóhelyeken egyébként is illegálisan tartózkodó 18 év alattiak tömegével mennek ezeknek a "szövetségi dj-knek":) a bulijaira.
A Fidesz sok szavazatot elveszíthet emiatt, de attól még hatalomra jut, ezért mernek kiállni az ügy mellett, mert ez nekik most már nem oszt nem szoroz!

Denon 2009.02.10. 13:11:42

Kb 30 évig csak az OSZK vizsga volt és semmi más.
Sokan küzülönk még a fater tengi-lengijébe voltunk amikor az akkori lemezlovasok "vizsgáztak".
És lehetett válogatni. Volt 1 fajta.
Ha valaki 30 évvel ezelőtt autószerelőként végzett, az most újra vizsgázzon mert apapírja nem jó?

peterslounge 2009.02.10. 22:45:30

Többször végigolvasva ezt a sok hozzászolást, kivánom hogy a partik visszamenjenek oda ahonnan jöttek, a titkos helyszinekre aminek az időpontját és dátumát előre közlik smsben . Hiszen ha belegondolunk itt azért nagyon sok minden összekeveredett az elmult 20 évben. Számomra a dj kultura halála amikor a partikat bevitték a klubokba. Komoly szinvonalu rendezvényeket lehet önszerveződő lelkes csapattal csinálni, hiszem hogy ebben van a jövő. Tul sokan hivatkoznak a djzésre ebben a sztoriban. A közönség fogja elöbb utobb megunni. És az a közönség aki ezt megunja , keresni fogja az unikumot amiről nem fog tudni se egy jeszenszky se egy dj dandy...sorolhatnám

Én bizom benne hogy ez a dolog elég lesz ahhoz hogy a dj kultura szépen visszamenjen odaa ahonnan jött a föld alá. A spigiboy szintű embereknek én hálás leszek ha ez megtörténik!

sonar 2009.02.11. 09:45:48

Denon!

Ugyan nem az apám (de kora alapján lehetne) az az ismerősöm, aki a 70-es évek beli vizsgájával anno felhívta az OSZK-t, és közölték vele, hogy újra kell vizsgáznia, mert saját bevallása alapján 10 évet kihagyott :)
$$$$$$ Dagobert bácsi effekt :)
Kell az nekünk újra?

Ted Striker 2009.03.03. 11:56:09

A napokban megjelennek a Magyar Közlönyben az idei Artisjus-jogdíjak, és onnantól kezdve megemelkedik a pendrive-ok ára, mivel ez a termék is bekerült azok közé az üres adathordozók közé, melyek után jogdíjat kell fizetni a szerzői jogvédő egyesületnek.

A memóriakártyákhoz hasonlóan a pendrive-ok csomagolására is elhelyezik a már jól ismert hologramos matricát. A közlöny szerint érintett minden „audio-, illetve audiovizuális tartalom másolására/tárolására alkalmas külső, hordozható háttértároló (pl. Pendrive, USB Flash Drive).” Matrica nélküli pendrive-okat legkésőbb 2009. április 15-ig lehet még forgalmazni a kiskereskedelmi üzletekben, de a nagykereskedők ilyeneket a közlöny megjelenésének napjától már nem értékesíthetnek – írja [1] az ITcafé.

Az Artisjusnak fizetendő szerzői jogdíj összege az adathordozó kapacitásától függ, 1 gigabájtig 100 forint, 2 gigbájtig 200 forint, 4 gigabájtig 400 forint, 8 gigabájtig 600 forint, 16 gigabájtig 1200 forint, végül 32 gigabájtig 2400 forinttal kell majd többet fizetni a pendrive-okért. A flashkártyákra (a 32 gigabájtosak kivételével) kevesebb lesz a jogdíj.

MasterMason 2009.04.17. 23:08:42

Na szóval, gondolom most már világos lesz mindenkinek?
www.youtube.com/watch?v=xFB7k-Q7Btw

Olyan az isten, hogy először küld nekik egy angyalt, aztán ha nem hallgatnak rá, akkor megmutatja a poklot. ;)

max_headroom 2009.04.22. 21:25:35

szily.blog.hu/2009/04/22/lopott_szavakkal_kelt_ki_a_lopas_ellen_jeszenszky_zsolt

Őszintén remélem, hogy ezek után nem lesz olyan párt, mely bármilyen módon támogatná egy nyilvánosan leszerepelt tolvaj hatalmi elképzeléseit.
Király Rák, talán megérne még egy update-et a dolog.

*fucktore* (törölt) · http://hulyitodoboz.prae.hu/ 2009.05.01. 02:14:53

könyvek írását is vizsgához kellene kötni! mer most gondoljuk el, mi van ha nem tud az adott nyelven? mi van ha bele meri írni: "kapd be a faszom!" ? komolyan mondom megmérgezik a fiatalságot ..

a papír pedig adathordozó, nem, ne tiltakozz a seggtörlő is, hiszen ki merné állítani hogy szarral nem lehet írni???

mono28 2009.06.25. 10:24:18

Van itt egy szép videó, 4 részes, érdemes megnézni:

www.xlr.hu/c291/Magyar_Lemezlovas_Egyesulet_talalkozo___4__resz

még a blog is szóba kerül!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2009.06.25. 12:05:10

Vasztakurva, ezt tényleg érdemes megnézni.

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.12.22. 00:50:08

Sajnos az összes kommentárt nem tudom végigolvasni. Talán valaki már javította. A DJ vizsgát a kereskedelmi vendéglátóhelyek besorolásáról szóló rendelet szabályozta. Ez az akkor Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz tartozott. A kötelező dj- és zenész vizsga eltörlését a debreceni Szóla Rádióból Szerepi András, és a Tilos Rádió munkatársa Vályi Gábor kezdeményezte. A problémával Bozóki Andrást keresték meg, illetékességből Kókához került az ügy, aki felvállalta a hetvenes évekből ittmaradt rendelet eltörlését. Nem a vizsgát törölte el, hanem azt a rendeletet, ami előírta, hogy egy kocsma, étterem kategóriába rendeléséhez az élő vagy dj zeneszolgáltatást csak szakszervezeti vizsgálva rendelkező ember végezheti. A hivatalos lemezlovasok (Suri Imre, Jeszenszky Zsolt) és a cigányzenészek (Kállai-Kis Ernő) tiltakozása és fenyegetőzése, és a kötelezően kabinetben tartandó roma ügyi referensek kavarása ellenére Kóka megsemmisítette a rendeletnek ezt a passzusát. Az ügy elég piszlicsáré, de egyben emblematikus is. Azon kis számú esetek egyike, amikor egy liberális párt által delegált miniszter liberalizált.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása