PISA-teszt

tallian.miklos I 2008.10.18. 12:40

Előzmények. Bayer Zsolt zsidózott egyet - nem újdonság, szokott. Kultúrember mit tesz az utca közepén heverő zsidózással, nagyjából ugyanazt, mint a kutyaszarral: szól a kutya gazdájának, hogy ezt talán nem kellene. Ezt tette Tóta W. Árpád is, egy paródia formájában.

Csakhogy.

Nálunk is lehet tapasztalni, az olvasók egy nem elhanyagolható része konkrétan funkcionális analfabéta, nem érti, amit olvas. Nem ám kommentelés előtt kellene neki CAPTCHA-t megoldani, hanem olvasás előtt, lehetőleg, és valami szövegértést is mérő feladat kellene ehhez, vagy mit bánom én, olvassa be a János vitézt szkájpon, nem tudom.

Szóval az egyik olvasó nem értette a viccet, és felnyomta TWÁ-t azzal, hogy zsidózik, a következő szerveknél: MÚOSZ etikai bizottság, az Országgyűlés két bizottsága, OKM, Mazsihisz, ORFK, Izráeli nagykövetség (mit vár, majd megjelenik TWÁ-nál a Moszad a nagy fekete autóval?), Klub Rádió. Igen, jól látjuk. Ez a megmondalak a klubrádiónak mentalitás megérne egyébként egy külön történetet, de most hagyjuk.

A MÚOSZ etikai bizottsága pedig nem habozott, rögtön el is ítélte Bayert és TWÁ-t is. Lesz mit felolvasni a Klub Rádióban, mikor majd Bede és Szily után jön a TWÁ-műsor is. Az állásfoglalából a következők derülnek egyébként ki.

Egy, a MÚOSZ etikai bizottsága szintén megbukna a PISA-teszten.

Kettő, a MÚOSZ etikai bizottságának nincs jobb dolga, mint ilyenekkel foglalkozni, abban az országban, ahol például közismert a K-vonalak léte bizonyos pártszervek és bizonyos szerkesztőségek között. Ha körülnézünk, az állásfoglalások között ilyesmiről például szó nincs.

Három, a MÚOSZ etikai bizottsága még mindig nem kászálódott ki a Kádár-korszakból. Figyeljük csak meg a de jure és de facto hatalommal nem rendelkező, de erőlködő bizottság finoman fenyegető stílusát: hogy érdeklődve várják a hivatalos intézkedéseket. Tisztára mint a viccben, mikor Kádárt adják a tévé egyesen, a kettesen meg a rendőr lengeti a gumibotot, hogy mi az, nem nézzük az egyest?

Négy, úgy látszik, bizonyos embereknek muszáj bizonyítani, hogy a szélsőjobboldal mindenhová beférkőzött, kivéve a megfelelő bizottságok által vezérelt szerkesztőségeket.

Kíváncsian várom a folytatást.

 

Kapcsolódó írások:

Torz optika, manipulatív következtetések

Szalonok és zsidózások

Mélyrepülés

A rovarriasztó szükségességéről


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr78719951

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2008.10.18. 16:21:21

Funkcionális Analfabéták Szövetsége? - Ilyen ország pedig nincs CXXVIII. A MÚOSZ Etikai Bizottsága elítélte Tóta W. Árpád antiszemita publicisztikáját (Bayer Zsoltéval egyetemben). Állásfoglalásukban ezt írják: A MÚOSZ Etikai Bizottsága osztozik a m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.18. 12:54:28

"Kíváncsian várom a folytatást."

Én nem várom, én mán kegyetlenül unom:(

CrL 2008.10.18. 13:13:41

csak nehogy legyen Heti Válaszos Bayer vs Worluk

f.m.j. 2008.10.18. 13:25:18

Én már akkor is amikor először olvastam a Tóta írását, azt gondoltam, hogy nem a zsidókat parodizálja, hanem a keresztény vallást, vagy azokat, akik abban hisznek, továbbá az Erdélyes fordulat is dramaturgiailag bizonyára roppant nagy bravúrként könyvelhető el, de erőltetett, és felesleges volt, no meg azokat akik hiteleket vesznek fel ész nélkül.
Őszintén szólva, nekem csalódás, hogy Tóta ebben a blogban pozitív előjellel szerepel, eddigi munkássága neki sem a korrektségről szól, úgyhogy akár kezet is foghat a Bayerral

Caracalla 2008.10.18. 13:49:52

fmj: szerintem Tóta W. demagóg, szélsőséges és nem becsülöm túl sokra az istenkáromlást sem. Körülbelül a bulvárpolitikai újságírás szép példája. De ettől még ne akarjunk olyasmit ráverni, amiben tényleg nem bűnös.

tallian.miklos 2008.10.18. 13:55:19

A poszt nem mondd semmiféle véleményt Tóta W. Árpádról, csupán annyit, hogy az adott cikk nem zsidózás, hanem paródia, a poszt a MÚOSZ etikai bizottságáról szól. Szerintem ennek figyelembe vételével beszélgessünk tovább. :)

A TWÁ-elemzésre van más fórum is, ha elkezdjük, akkor elmegy a figyelem a vérciki, MÚOSZ nevű halom szerencsétlenségről. Úgyhogy a TWÁ-elemzésektől mindenki fogja vissza magát, plíz,szerzőtársak is.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.18. 14:11:07

Gabrilo · konzervatorium.blog.hu 2008.10.18. 12:54:28

"Én nem várom, én mán kegyetlenül unom:("

Na, ezzel én is pont ugyanígy vagyok.
Már az első poston (konzervatorium.blog.hu/2008/10/07/title_48739) leírtam, hogy ez az egész felhajtás értelmetlen.
Elszomorító, hogy mennyien rágják ezt a csontot már napok óta. :((
Az is elszomorító, hogy sokan ezért valószínűleg pénzt is kapnak (mármint azért, hogy ide-oda üzengessenek egymásnak a semmiről).
Nem Bayerről beszélek, ő beteg, amúgysem vagyok hajlandó a szemetét olvasni, hanem a többiekről.

Sztem épp TWÁ reakciója volt megfelelő. Kifigurázta ezt az egész faszságot. Ez ennyit érdemel, nem többet...

A MÚOSZ meg monnyon le! :/

kinot 2008.10.18. 14:46:20

én meg azt unom már, hogy zsidók elkezdenek zsidózni, amire más zsidók visszazsidóznak, persze csak iróniából, ezt egy feltehetőleg zsidó rossz néven veszi, és feljelent különféle zsidóknál, amire azok felháborodnak, hogy márpedig a zsidózást abba kell hagyni.
na, hát úgy látom, hogy itt már a mi zsidózásunkra semmi szükség nincsen, megoldják maguknak is a ZSIDÓK.
nem lehetne mostmár mással foglalkozni?

huta9020 2008.10.18. 14:50:10

Lehet, hogy azok jelentették fel, akiket parodizálni akart.

global 2008.10.18. 15:01:49

kinot gyakorlatilag tökéletesen összefoglalta a dolgot..
10 pont! :)

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2008.10.18. 15:23:55

CAPTCHA és nem CAPTHCA, de egyébként jó kis cikk :)

Kerti Öröm 2008.10.18. 15:36:29

Mi van ha Bayer is csak paródiának szánja írásait? :)
Meg a MÚOSZ az ítéleteit...
Meg Feri a szerepléseit...

Paródiaként ugyanis egész jók lennének...

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2008.10.18. 15:47:59

Kerti Öröm:
na, pont ez az... többször hallottam olyant, hogy a bombagyár is csak egy művészeti performansz...

elképzelem a helyzetet, hogy néni áll az út szélén, majd fogom, és alálököm a busznak, és jóságosan mosolygok:
- ne tessék aggódni néni, csak vicc volt! én nem vagyok ám ilyen!

travis 2008.10.18. 15:58:05

"Mi van ha Bayer is csak paródiának szánja írásait? :)"

Akkor te is olvasástudatlan vagy. Mivel Bayer Zsolt munkássága nem erről árulkodik. Az irónia azonnal felismerhető egy szövegértő ember számára, ha az ott van. Bayernél nyoma sincs ennek.
Meg nézd csak meg a csávót az echoTV-n.

szobatars 2008.10.18. 15:58:43

Mondjuk a MÚOSZ-tól én nem nagyon vártam mást. Ahol az újságíró oktatás keretében óránként 17-szer mondják el, hogy Bolgár György milyen nagyszerű újságíró, ott egyéb aljasságokra is képesek.

Roth Mano 2008.10.18. 16:14:36

remélem Bayer iir egy köszönőlevelet a MUOSZ-nak...
teljesen összeomlott a világjképem. eddig azt hittem, ekkora idióták csak jobboldalon vannak:(
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

tallian.miklos 2008.10.18. 16:16:54

Hoppá, most már jó a CAPTCHA.

Dr Kangörény 2008.10.18. 16:23:59

travis, a szövegértési teszten te is megbuknál. Vagy szemüvegre van szükséged. Amit Kerti kolléga produkált azt úgy hívják irónia, amit nagyon jól érthetővé tett az első sora végér biggyesztett szmájli. Amit voltál kedves te is idézni.
A többiben igazad van, ezt mindannyian tudjuk.

Dr Kangörény 2008.10.18. 16:31:30

Ja, elolvastam a tóta cuccot. Megállapítottam, hogy a muosz bizottsága hülyék gyülekezete.

MiKeyRuLeS 2008.10.18. 16:34:31

Az a pláne, hogy Bayerről szinte nem is hallanánk, ha Tóta nem tűzné tollára egyre többször. Ez egy fajta szimbiózis, mert Bayerre kattingatnak a jobbosok, Tótára pedig a libsik, így mindegyik szépen megél.

Ez az írás amúgy egy, a kérdésen kívülálló (mint személyem) számára egy gusztustalan, és ízléstelen förmedvény. Akár paródia (az is csak a Tóta hívők számára), akár nem.

Dr Kangörény 2008.10.18. 16:39:01

Erős a gyanúm egyébként, hogy a panasz írója nem egy zsidólibsibolsikomcsi, hanem valaki a másik oldalról, akiben van annyi intelligencia, hogy tudja, legalább az egyik felsorolt intézményben olyan mértékű a sötétség, hogy elmarasztalja tótát.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.10.18. 16:41:16

Aki ír blogot, az maga is tapasztalhatja, milyen mélységű Magyarországon a funkcionális analfebetizmus.

Egyetlen leírt szó afféle hívószóként funkcionál, kontextusától tökéletesen függetlenül, amelyre a dolgokat összefüggésbe helyezni képtelen bloglátogatók ráharapnak.

Az persze, hogy elvileg újságírással profi módon foglalkozó emberek sem képesek másképpen "olvasni", mélyen elszomorító, egyszersmind magyarázata is a problémának. Nagyon alacsonyan van ma Magyarországon a MEGÉRTÉS kultúrája.

scsaba1 2008.10.18. 20:23:38

Már régóta akarok indítani egy kamublogot, ahol mindíg csak egy-egy szó lenne egyetlen post. Egyetlen hívószó.

"zorbán"," Gyurcsán", "Fábry", "zsidók"

Valahogy elérni, hogy kikerüljön az Index főoldalára és utánna jókat derülni a kommenteken, majd a nap végén átadni a virtuális Lósíp díjat, annak a kommentelőnek, akinek a leginkább elborult az agya.


Egyébként az iróniának nincs explicit nyelvi jele, egy szöveg jelentése nagyban függ attól, hogy: ki mondja, hol mondja, miért mondja stb...

Ha elvonatoztatunk a post környezetétől, és csak a csupasz szöveget nézzük, akkor ez a írás simán megjelenhetett volna egy kurucinfó szintű oldalon is, változatlan formában, ahol bőszen helyeselt volna a törzsgárda... :D

(Nem magyarázni akarom, de lehettséges, hogy MÚOSZ nevű gittegylet is, csupasz, nyomtatott formában kapta meg a szöveget. Ergo: meghackelték a tisztelt társaságot. :D )

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.10.18. 22:21:00

Mi van,ha Bayer maga a paródia? :)
Netán a MÚOSZ is csak viccel? Vagy ők maguk a vicc?
Őszintén, mióta a köztévé kuratóriumban helyet kaptak a vakok és gyengén látók, mit csodálkoztok, hogy az újságírók nem tudnak olvasni? Elég, ha írni tudják.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.18. 23:07:22

na ne.........
ez pont olyan hülyeség, mint Lánczit lenácizni...

Diocles 2008.10.18. 23:52:20

a gondom az a poszttal, hogy tótát egy normális etikai bizottság akár naponta elítélhetné (persze ezt az egész elítélősdit képtelenségnek tartom, mindenki azt ír, amit akar) az ellenzékkel szembeni uszulása, a kereszténység gyalázása, stb. miatt, szal egy kicsit visszás, hogy egy jobbos (vagy akármilyen) blogon most Tóta - aki nem mellesleg az uszítás nagymestere - megdicsőüljön...

nyaggato 2008.10.19. 00:14:00

Tóta W. egy igazi balfütyi, olyan demagóg, mint Heller, Tamás Gáspár, Verebes István vagy Bayer Zsoltika.
Igazán nagymestere az eltorzításnak és az egyoldalú, bugyuta beállításnak. Nála nincs átmenet, nincs árnyalás, csak egy nyers, provokatív massza. Igazi hatásvadász, Orbán Viktor és Gyurcsány is vehetne tőle leckéket:P!

tallian.miklos 2008.10.19. 01:08:57

Először, kiszórtam egy kommentet, mert nem hiszem, hogy "az antiszemitizmus indokoltsága" kezdetű lemezt itt fel kellene tenni. Elég sokat beszéltünk róla, ismert az én álláspontom és a szerzőtársaké is. Továbbá, a lényeg nem a cikk tartalmán vagy témáján van, hanem a MÚOSZ inkompetenciáján. Ha épp nem zsidózás lett volna az eredeti és a paródia is, akkor is ugyanez volna a helyzet.

Diocles, itt nem dicsőült meg Tóta. Ha más írt volna ilyen paródiát, és mást ítélt volna el a MÚOSZ, akkor más név szerepelne.

nyelv-ész 2008.10.19. 01:14:44

Hogy ki viccel, és ki nem, arról alábbi vicc jut eszembe:

Két atyafi kinn kaszál a mezőn. Egyszer csak az egyik fogja a kaszát, és belevágja a másik hátába. Az összeesik, majd utolsó erejével még megkérdi:

- Te, Áron, ezt komolyan csináltad? -

- Komolyan hát! -

- Akkor jó, mert viccnek egy kicsit durva lett volna...-

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2008.10.19. 03:07:00

scsaba1, így van, ez benne a szép! A matulán is ettől voltak jók a zsidózások. Ezért lehet az, hogy nem funkcionális analfabébákról megy a huzavona, hanem az ilyen cikkeket ellenzők attól tartanak, hogy ezt simán komolyan veheti az, akiben van zsigeri antiszemitizmus. (Más kérdés, hogy csak annál jobb a vicc:D).

Diocles 2008.10.19. 09:53:52

tallian.miklós,

viszont más nem írt volna ilyen "paródiát", ott hibázik a gondolatmenet, ugyanis az antiszemitizmus ellen nem Istengyalázással kell küzdeni, mert Tóta eme posztja is erről szól.

Nem értem, hogy miért kell Tótának Bayer antiszemitizmusa kapcsán (IS) a keresztényeket megtalálni...

nem vagyok vallásos, nem erről van szó, de a nap 24 órájában keresztényezni is legyen már legalább olyan gáz, mint zsidózni, szal Tóta erre a posztjára (sem) nem lehet büszke, a MÚOSZ (ha egyáltalán szükség van ilyen elítélősdire, mert szvsz nincs sok értelme) ott volt fasz, hogy nem tudta megindokolni, hogy mi a fene baja van egy gyűlölködő poszttal.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.10.19. 13:49:26

tallian.miklos · republican.blog.hirszerzo.hu 2008.10.19. 01:08:57
Ha épp nem zsidózás lett volna az eredeti és a paródia is, akkor is ugyanez volna a helyzet.

Heh. Ez itt hibás állítás. Normális helyen ez lenne, de magyar szokás szerint a zsidó szó az MINDENT felerősít maga körül...

Tóta W. Árpád · http://w.blog.hu 2008.10.19. 18:39:28

"ugyanis az antiszemitizmus ellen nem Istengyalázással kell küzdeni"

nem is történt ilyen; épp arról írtam, hogy Bayer primkó gondolatmenete (a válság okai "a zsidók") két mondatban kiterjeszthető a főzsidóra, elvégre miért hagyja a brooklyniaknak, hogy rosszat tegyenek? semmivel se abszurdabb vád, mint az eredeti.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.10.20. 02:24:16

Válasz erre: "Tóta W. Árpád · w.blog.hu 2008.10.19. 18:39:28 nem is történt ilyen; épp arról írtam, hogy Bayer primkó gondolatmenete (a válság okai "a zsidók") két mondatban kiterjeszthető a főzsidóra, elvégre miért hagyja a brooklyniaknak, hogy rosszat tegyenek? semmivel se abszurdabb vád, mint az eredeti."

A válasz:

KARESZ HÜJE
GYÖNGYI HÜJE
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van.

(Weöres Sándor: Kisfiúk témáira, részlet)

Tgr 2008.10.20. 10:40:39

Ez az isten/vallásgyalázás kezdi azt a szerepet betölteni a konzervatív jobboldalon, amit az antiszemitizmus a liberális balon. Ha valakinek nem tetszik a képe, és előfordult az "isten" szó az írásában, akkor kijelentjük, hogy vallást gyaláz, és mivel senki nem tudja, hogy ez pontosan mit is jelent, védekezni sem lehet ellene, hívószóként viszont remekül működik.

___________________________ (törölt) 2008.10.20. 11:37:39

"Ez az isten/vallásgyalázás kezdi azt a szerepet betölteni a konzervatív jobboldalon, amit az antiszemitizmus a liberális balon."

És pontosan ugyanaz is az oka: érzékenység egy nem is olyan rég volt diktatúrában elszenvedett dolgok miatt.

És a megoldás is ugyanaz: nem kell hisztizni - de provokálni se kell, tiszteletben lehet tartani, hogy vannak még maradék félelmek, görcsök.

___________________________ (törölt) 2008.10.20. 11:42:54

Egyébként, számomra az a tanulság, hogy ebben az országban nem szabad szatírát írni. Ami baj, mert az én ideálom valahol az olyanfajta ember, aki komolyan veszi a kötelességeit, de nem veszi túl komolyan önmagát. Nagyon-nagyon meg kellene végre tanulnunk nem túl komolyan venni önmagunkat, mert egyelőre olyan érzékenyek vagyunk, mint a befele tüskés sündisznó, és ez a világ legegészségtelenebb dolga. Két hét tömény South Parkra ítélném legszívesebben az egész országot, de legalább az írástudókat :)

Tgr 2008.10.20. 21:13:01

"És pontosan ugyanaz is az oka: érzékenység egy nem is olyan rég volt diktatúrában elszenvedett dolgok miatt."

A keresztények talán szenvedtek el dolgokat (bár a kommunista diktatúra általában nem bántotta őket, amíg befogták a szájukat - ami bármennyire is embertelen és megalázó, rettegésre azért nem ad okot), de az isten aligha. Ha valakiben félelmet kelt az, amikor a keresztények legéppuskázásáról beszélnek, azt még meg tudom érteni, bármilyen abszurd is a jelen politikai helyzetben, de azt nehéz elfojtott félelmekkel magyarázni, amikor a Szent Előbőrön vagy Isten zsidó voltának emlegetésén felháborodik valaki. (A vallásgyalázás egyébként is egy reménytelenül szubjektív fogalom - melyik a vallásgyalázás, tetemcafatnak nevezni a Szent Jobbot vagy szentként tisztelni egy tetemcafatot? Nyilván attól függ, hogy katolikusok vagy neoprotestánsok vagyunk.)

Meg a gúnyt és az indulatkeltést se mosnám össze, mindkettőt lehet provokációnak nevezni, de az egyik alapvetően értelmi, a másik érzelmi dolog, és jellemzően egész máshova vezetnek.

Az SP-kúra tényleg nagyon kéne...

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása