A liberálisok uralják Hollywoodot? - ajánló

Caracalla I 2008.08.26. 12:03

Becker és Posner blogja a maga nemében kiemelkedő. Minden héten egy érdekes témát vesznek elő, és azt mutatják be két nézőpontból. Ezen a héten egy Washington Times cikk alapján Hollywood liberális többsége van napirenden.

Posner alapvetően a társadalmi igényekkel, nézetekkel magyarázza a dolgot, vagyis hogy a stúdiók tönkremennének, ha a konzervatív eszmerendszernek megfelelő fileket gyártanának, illetve a kreatív elmék radikális megoldások iránti vonzódásával, és mint kijelenti: "No one has a good word for Stalin and Mao nowadays, but socialism is not a dirty word, as fascism is." So true, btw.

Ezzel szemben Becker inkább a filmesek átlagtól jelentősen eltérő erkölcsi rendjével magyarázza, amely különösen inkompatibilis a Republikánusok által képviselt értékekkel, ahogy írja: "It becomes impossible for Hollywood types who adopt these different lifestyles to support a political party that is so openly and prominently critical of important aspects of their way of living." Ugyanakkor "So while many of the more creative filmmakers consider themselves to be socialists, filmmakers, writers, and other creative types in communist countries were typically very strongly opposed to their governments.", szóval félreértés ne essék, kommunistázásról szó sincsen.

Kötelező darabok!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr9633599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

max_headroom 2008.08.27. 09:26:11

Hollywood liberális többsége: szerintem ezen egy percig sem lehet csodálkozni. A szórakoztatóipar egyszerűen nem kompatibilis a szigorú erkölcsiséggel, amit a republikánus oldal szeret hangoztatni. Megismétlem: hangoztatni, mert a cselekvés szintjén egész mást tapasztalhatunk; fiatal prostituáltat rendszeresen pénzelő szenátort, a melegházasságot nyilvánosan erősen ellenző, ugyanakkor homoszexuális prostituálttal kábítószeres légyotton lebukott vallási vezetőt, stb. A Bush-kormányzat elmúlt éveiben volt jó néhány hasonló fiaskó.

Ami viszont érdekes, hogy sokszor még a demokrata-szimpatizáns országos médiumok mögött is a republikánusokat anyagilag támogató befektetők állnak.

Egyébként maga az alap-konfliktus ugyanez Magyarországon is, ezért nem létezik a mai napig épkézláb jobboldali médium. Ami van, az vagy pártpropaganda agyhalottaknak, vagy értelmiségi elefántcsonttorony. Ezért fontosak az ilyen helyek, mint a Konzervatórium.

odonkor (törölt) 2008.08.29. 00:04:50

SZVSZ a Konzervatórium néhány dolgával elásta magát. Nem ismerem az olvasottsági adataitokat, de március körül még rendszeresen olvasó voltam, aztán meglepően rövid idő alatt olyan irányba mentetek el, ami miatt inkább ide sem lapoztam.

Ami az eredeti témát illeti, Hollywood dekadens és dekadens életformákat propagál, de nem volt ez mindig így. Anno Hollywood az amerikai patriotizmus fellegvára volt, és hogy ma miért más.. jó kérdés.

max_headroom 2008.08.29. 08:04:32

LG.LG.LG 2008.08.29. 00:04:50:
"SZVSZ a Konzervatórium néhány dolgával elásta magát. ... március körül még rendszeresen olvasó voltam, aztán meglepően rövid idő alatt olyan irányba mentetek el, ami miatt inkább ide sem lapoztam."

Előfordul, hogy van olyan írás, amivel alapjaiban nem értek egyet én sem, és bizony vannak hozzászólások, amiket olvasva elképedek, hogy képzelheti magát konzervatívnak, aki leírta. Néha érdemes vitába szállni az ilyen gondolatokkal, néha még azt sem. Viszont itt nincs előírt irány, vezetőség által meghatározott kommunikációs vonal. A szólásszabadság ilyen bicikli.

"Hollywood dekadens és dekadens életformákat propagál, de nem volt ez mindig így. Anno Hollywood az amerikai patriotizmus fellegvára volt, és hogy ma miért más.. jó kérdés."

Véleményem szerint azért, mert a hollywoodi értékrend, életvitel, stílus nem kompatibilis a Bush-féle republikánus kormányzat sugallta hamis patriotizmussal, szélsőséges erkölcsiséggel. Azt gondolom, hogy Hollywood továbbra is patrióta, csak a torz kontraszt miatt látszik úgy, mintha nem lenne az.

odonkor (törölt) 2008.08.30. 02:02:23

max:
szerintem az összeférhetetlenség nem csak Bush-ékra áll. hollywood értékrendje, életvitele és stílusa, ahogy megfogalmazod, antitézise annak, amit a legtöbb ember a helyes életvitelről gondol a világon. a túlzott luxus, a csillogás, az önpusztítás, ezek mind olyan dolgok, amelyek aligha vívnak ki széleskörű rokonszenvet.

max_headroom 2008.08.30. 02:31:05

LG.LG.LG 2008.08.30. 02:02:23:
"hollywood értékrendje, életvitele és stílusa, ahogy megfogalmazod, antitézise annak, amit a legtöbb ember a helyes életvitelről gondol a világon. a túlzott luxus, a csillogás, az önpusztítás, ezek mind olyan dolgok, amelyek aligha vívnak ki széleskörű rokonszenvet."

Akkor mivel magyarázod, hogy annyian ülnek be a moziba hollywoodi filmekre, melyek épp a luxusról, a csillogásról és az erőszakról szólnak? Azért nézik, mert rosszallják?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.30. 08:03:09

Szerintem a művészet eleve "liberális" műfaj... A művész nem az a hagyománytisztelő, közösségi fajta, akkor csak egy tehetséges iparos lenne.
Az egy másik kérdés, hogy ez üzlet. A tömeg (plebs) igényeit kell kiszolgálni. Mire vágyik plebs? Robbanásokra, könnyekre, körbepörgő rúgásokra, csöcsökre, nagy szerelmekre és szakításokra.
Harcolhatnának emberek oroszlánokkal is, de az ma már nem divat és drága az oroszlán.

"Anno Hollywood az amerikai patriotizmus fellegvára volt, és hogy ma miért más.."
Akkor se a patriotizmusé volt, hanem a propagandáé, az más kérdés, hogy a hivatalos állami elvárás akkor patriótajellegű volt. Háború volt, hideg, de háború.

max_headroom 2008.08.30. 09:07:41

Lord_Valdez 2008.08.30. 08:03:09:
"Szerintem a művészet eleve "liberális" műfaj... A művész nem az a hagyománytisztelő, közösségi fajta, akkor csak egy tehetséges iparos lenne."

Ha elfogadjuk, hogy létezik liberális minimum, az a művészetek terén nyilván hatványozottan érvényesül.

"Az egy másik kérdés, hogy ez üzlet. A tömeg (plebs) igényeit kell kiszolgálni. Mire vágyik plebs? Robbanásokra, könnyekre, körbepörgő rúgásokra, csöcsökre, nagy szerelmekre és szakításokra.
Harcolhatnának emberek oroszlánokkal is, de az ma már nem divat és drága az oroszlán."

Pontosan így van. Az oroszlán miatt különben is tüntetnének az állatvédők, úgyhogy inkább emberekkel veretjük félholtra egymást egy ketrecben. Ultimate Fighting Championship - óriási a nézettsége.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása