Természetes piacgazdaság vs. "piacosítás"

___________________________ (törölt) I 2008.02.19. 00:11

A szoclib "piaci technokratákkal" a következő a bajom.

A természetes piacgazdaság - természetes az, ami soha nem volt állami tulajdonban és nem is kapott állami megrendeléseket, kedvezményeket stb. -  kb. úgy működik, mint az evolúció. És az eredménye egy jól működő, hatékony egyensúly: a vaddisznóknak elég jó esélyük van a farkasokkal szemben, kialakul egy egyensúly, mind a két állatfajta eléggé hatékony a maga nemében, a dolog működik.

Ha a szelíd disznót, amit hosszú időre kivontak az evolúció hatása alól - párhuzam: ötven-hatvan éve államosított dolgok - sőt, sok szempontból keményen kontraszelektáltak, mert a gazdának mások voltak a szempontjai, mint a túlélési képesség, ki akarjuk rakni az erdőbe, vissza az evolúcióba, akkor vissza kell vadítani, mármint genetikai értelemben, ellen-nemesíteni, agyar, sörte, minden, majd ha kellő agyarai stb. vannak, akkor még ráadásul fel is trénelni, kevés zsír, sok izom, harci tréning, minden, majd ha ez mind megvan, akkor mehet az erdőbe. Akkor lesz esélye. Szimulálni kell először tehát az evolúciós folyamatokat, helyrehozni a kiesett időt, a kontraszelekciót, és utána mehet vissza az evolúcióba (a piacba). Ez nyilván nem lehet egy nagyon gyors folyamat.

De ha a szelíd röfit csak úgy kivágjuk az erdőbe, hogy ne', szabad vagy, versenyezzé', akkor csak annyi történt, hogy megetettük a farkasokat.

És a magyar viszonyokat ismerve mindig gyanakodhatunk, hogy ha ez történik, akkor az nem csak szimpla hülyeség, hanem esetleg pont a farkasok kívánták így.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr30345079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tory 2008.02.19. 00:41:49

Nekem erről az is eszembe jut, amikor azt mondják az egyházaknak: tessék megélni a hívők adományaiból.

Azon túl, hogy az adózók munkajövedelmének kétharmadát elvonja az állam; a dolog méltánytalansága egyértelmű a papok bebörtönzése, a hívők módszeres üldözése után.

De.

Tudjuk szimulálni az evolúciót? Növesztenek magyar vállalatok, magyar egyházak sörtét meg agyarat gondos állami gondozóik keze alatt?

Nem nagyon. Amit írsz, az ideális lenne, de nem működik. És így még mindig a legjobb lehet a röfi kivágása az erdőbe...

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.02.19. 07:37:29

A hasonlat akár jó is lenne, ha nem sántítana kissé.
Piac valamiféle állam, de legalábbis emberi közösség nélkül nincs. Ha a piac természetes, akkor az állam is. Talán elég csak arra utalni, hogy a pénz kibocsátása együtt járt az állami hatalommal (vagy legalább az igényével).
Az, hogy a piac természetes, az állami beavatkozás pedig nem, csak a piaci fundamentalisták tévedése. Nagyjából olyan, mint az eredendően jó, vagy a racionális önérdekkövető ember. (Nincs némi párhuzam a kettő között?)
Mennyiben tekinthető szimulációnak a gmk-k, háztájik világa még a szocializmusban? Ha szimulációra lehetőség nincs is, de szabályozásra, sőt, akár támogatásra is van. Bizonyos mértékben alakíthatjuk az erdőnket, és a farkasainkat is vissza kell vadítani.

szomorutojas · http://tojas.freeblog.hu 2008.02.19. 11:25:51

Van ám ellenpélda is, amikor a farkasok attól rettegtek, hogy a jól kitenyésztett hatalmas disznó bemegy az erdôbe, aztán megnyugodva látták, hogy szerencsére ez egy magyar disznó, úgyhogy az, aki szépen felhizlalta képes lesz arra is, hogy lefogyassza.

Fôosztályonként privatizálták, a maradékból hatóságot csináltak, és vidáman nézik, hogy milyen szép házi fitnesszdisznajuk van.

Ez az MGSZ volt.

Czelder Orbán 2008.02.19. 14:10:53

"piacgazdaság - természetes az, ami soha nem volt állami tulajdonban és nem is kapott állami megrendeléseket, kedvezményeket stb."

Szerintem ez végtelenül idealista álláspont. Ugyan mikor volt olyan, hogy ez teljesült? Szerintem soha.
Mint vadnyul is említette, az állam éppolyan természetes létező, mint a piacgazdaság. Vagy hogy továbbmenjek, az államot létrehozó közigazgatási, politikai közösségi akarat és a piacgazdaság kialakulásához nélkülözhetetlen gazdasági, az alkotó egyén jólétére irányuló szintén közösségi akarat.

Persze az utóbbi időben ez a szocialista-kommunista blokkból "felszabaduló" országokra igaz. Mármint a szelíd disznó erdőbeküldése eset és ez esetben igazad is (bár szerintem nem teljesen, de ez most messzire vinne)

Ha viszont megnézzük a 19. századi vagy még korábbi piacgazdaságokat (legyen az akár Nyugat, akár épp Magyarország), akkor épp a z látszik, hogy bizony a politikai elit adott megrendeléseket a gazdasági elitnek és ezáltal a kettő összefonódott.
Az evolúció éppenséggel az államhatalom álatl valósult meg (szerintem), mert lévén monarchiákról szó, volt felsőbb kontroll.
A politikai-gazdasági elit nem mosódhatott össze teljesen, nem oszthatták le a pakli összes kártyáját.

Idealizmus lenne elvárni, hogy a két elit ne akarjon szövetkezni vagy, hogy jelen posztkommunista helyzetben (immár az összemosódott elit hatalomátmentése után) az erdőbe kizavart disznó túlélje a farkasokat. Ez utóbbit teszik most az XYZ párt idealista-ideológikus programjában, de ez nem újdonság.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.02.19. 16:19:19

Shenpen:

Nem olyan nagy probléma visszavadítani a vaddisznót. Pl. a házi disznót bepároztatod egy vaddisznóval.......és az erdőben hagyod nevelkedni őket......és ismét vadisznóval párosítod.....már vissza is vadítottad.
Persze ha továbbra is ólban tartod (a félig vaddisznót) és etetgeted akkor ismét házidisznóvá fog válni. Ki vele az erdőbe. Valószínűleg kevesebb fogja túlélni, mintha full vadisznók volnának, viszont a második generáció már király.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.02.19. 16:21:02

visszavadítani a vaddisznót = visszavadítani a házidisznót

simonmondja... 2008.02.19. 17:43:37

Fuxosbömis.

Ha megengeded, akko most épp a szelíddisznó pároztatása folyik a vaddisznók által.
Azért az a nagy visítozás.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.02.19. 17:50:32

simonmondja:

Inkább újrapároztatásnak nevezném. Az első kör már tizenegynéhány éve megvolt. Kinn is volt az első generáció az erdőben, egész jó fel is találták magukat.....aztán gyorsan visszavezették őket az ólba....seperc alatt megszelidűltek.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.19. 17:57:26

Ha nem is kötődik szoran véve a témához, de érdekes felvetés Samuelson és Baumol globalizáció és szabadverseny kritikája.

Eddig ugye a globalizált szabadkereskedelem elvén alapuló gazdaság a mainstream közgazdaságtan szent-grálja volt, komolyabb arcok csak csínján kérdőjelezték meg, bár Stiglitznek komoly igazsága vagyon(korrekcióként számomra hihetőbb).

Node most már Samuelson és Baumol két nehézfiú kérdőjelezi meg a tabut.

Működik e egyáltalán a komparatív előnyök elmélete a 21. században?

euchrid 2008.02.19. 18:44:54

Egy gondom van csak a mesével. Talán reálisabb úgy kezedeni , hogy a farmer feldobta bakancsot. Az asszony meg nem bírja tisztesen eteni a disznót eladni nem akarja (meri), etetni nem tudja úgyhogy a disznó csak gyengül aztán végül csak elengedi öket, (v. megszöknek) a farkas meg nézi őket wtf, wtf, ezek még vacsinak gyengék úgyhogy ha már itt vannak hizlalgatja őket, aztán elcseréli őket kiválóan tartott pekingi kacsára, v beefsteakre

euchrid 2008.02.19. 18:45:39

v. megeszi őket oszt boldogan él amig meg nem hal.

___________________________ (törölt) 2008.02.19. 20:06:05

Bazalttufa,

tudnál adni lécci némileg több Google-zási alapanyagot, hogy ki tudjam nyomozni, hogy miről beszélsz? Mondjuk az illetők teljes nevét, vagy valamit... :)

abandi 2008.02.20. 15:25:03

Na, itt a kibaszottnagy tévedés!!!
Mert a házidisznó hónapokon belül elvadul, ám! És túl éli!!!
De: a tőkétlen vállalkozót felzabálják a a talmudon alapuló cionista farkasok!!! Meg mindenki más...(A hatósági előírások/ellenőrzések, hajtóvadászatnak minősülnek-e...inkább...???)

___________________________ (törölt) 2008.02.20. 15:51:18

Abandi,

elso es utolso figyelmeztetes: "talmudon alapulo cionista farkasok"-ozas itt NEM fer bele.

Ezt meg nem moderaltam ki, de a kovetkezot ki fogom.

abandi 2008.02.20. 15:57:36

Bocsánat...
Javaslat???
No, csak mert a történelemben használatos fogalmakról van szó és hát ugye...mi alakította a történelmet???
ÓÓÓÓ!!! Bocs, persze!!! A JÉGKORSZAK!!!

abandi 2008.02.20. 16:23:30

Komolyan gondolva a liberalizmus zászlójának árnyéka alatt:
Minthogy a mai világ a pénz alapú tőkehalmozáson alapul...Miért gond a zsidóság szerepének állandó megemlítése a pénzpiac...stb kapcsán???
Vagy tévesszünk meg mindenkit a globalizáció hasznosságával??? Ott, ahol az elért eredményeket először a hadiipar foglalja le???
A tőke meg szabadon "madárinfluenzázik"...orrnehezen...
töröl,töröl,töröl....

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2008.02.24. 12:41:58

Van ennek a fabulának egy nagyon hasznos olvasata és egy nagyon káros korlátozottsága is.

A fabula rámutat a magyar konzervativizmus eddig fel nem oldott dilemmájára: az 1947-es rendszerváltás után kialakult egy totális állam és a tervgazdaság, mindkettő intézményeivel, legyen szó az államosított bányákról vagy a kormánytól függetlenített ügyészségről csak radikális módon lehet szakítani. Magyarországon a konzervatív attitűd szükségképpen a diktatúra alatt kialakult modern államot és az állami vállalatokat konzerválja.

Van a mesének egy korlátja, és talán tovább lehet gondolni. Magyarországnak kevés nemzeti piaca van, hiszen belépett az Egységes Piacot létrehozó Európai Unióba. A piac kibővült, ahol különféle magán- és állami vállalatok mellett találták a magyar vállalatok magukat. Vagyis nem arról van szó, hogy az erdőbe engedjük a kismalacokat, hanem, hogy lebontottuk a gazdaság erdei oldali kerítését.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.24. 14:26:45

adaniel,

"Magyarországon a konzervatív attitűd szükségképpen a diktatúra alatt kialakult modern államot és az állami vállalatokat konzerválja."

Tévecc. És ezt a dilemmát néhányan már föloldották Molnár Attilától Lánczi Andrásig. Ezt a kört már lefutották néhányszor.

abandi 2008.02.24. 16:34:41

Gabrilo!
adaniel lehet, hogy téved ...
De ebben nem:
"Vagyis nem arról van szó, hogy az erdőbe engedjük a kismalacokat, hanem, hogy lebontottuk a gazdaság erdei oldali kerítését."
És a beözönlő vadakat nem tudjuk kezelni...
Tényleg: Jön ide 500.000. izraeli állampolgár, vagy nem??? Mert talán velük...együtt...Vagy csak kacsa volt a megállapodás???

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.24. 21:18:15

Kedves abandi,


Nem az első beírásod ez, amiben valami izraeli bizbaszt próbálsz erőltetni. Most szólok, hogy innen az ilyen izraeli invázióról szóló okosságokra senki sem vevő.
Csak mondom.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.24. 22:09:01

abandi

Puszta kiváncsiságból! Mi a halál túrós világának jönne félmillió izraeli PONT!! erre a 0,7%-al száguldó, Ferencel súlyosbított, kilátástalan lapályra?

Mert most hogy kifejezetten ritkán robbantgatnak iskolabuszokat a merénylők, Izrael már unalmas?

Mert az USA, ami nálunk nyilván sokkal kevésbé vonzó célpont, és az izraeliek között angolul is kevesebben beszélnek mint magyarul, be sem engedné őket?

Érdekel.

abandi 2008.02.24. 23:12:35

bazalttufa (exszejler)!
Nem t'om!!!
De: itt van egy izé:

"....Ezek után nem rázta meg a világot Mose Kecav izraeli elnök esete. Pedig a 2006 szeptemberi hírek szerint háromtól tizenhat évig terjedő szigorított börtönre is ítélhetnék, ha a bíróság bűnösnek találja az ellene felhozott vádakban. A vádemelési javaslat nemi erőszakra, szexuális zaklatásra, szemérem elleni vétségre, illegális lehallgatásokra, az igazságszolgáltatá s akadályozására és hivatali hatalommal való visszaélésre is vonatkozik. A felsorolt vádlehetőségeken túl azonban Mose Kecav ügyének is vannak fontosabb, láthatatlan és ismeretlen szálai. 2004 áprilisában ugyanis Magyarországon járt az izraeli államfő. Látogatását a Dohány utcai zsinagóga kerítésén (Herzl Tivadarral, a cionizmus megalapozójával együtt) egy márványtábla örökíti meg. Az ok látszólag egy szokványos, baráti (?) látogatás volt. Ehhez képest zárt körben olyan államközi megállapodás köttetett, melynek egyes pontjai (magyar részről) külön-külön is hazaárulással érnek fel. Ezen nemcsak a balliberális pártelit képviseltette magát, de jelen voltak az akkori (magyarországi) parlamenti pártok, a magyar kormány tagjai és az akkori magyar államfő, Mádl Ferenc is. Ezen alkalomból Izrael magyarországi nagykövete fogadást adott a a megállapodást aláírók részére. Az egyezmény részben az Európai Unió-Izraeli akcióterv alapján került megfogalmazásra, és hamarosan, 2004 május 1-én, Magyarország uniós csatlakozásával életbe is lépett. A magyar felek ezzel az aláírással tulajdonképpen ratifikáltak egy, az európai uniós országokban sem kellően ismertetett kerettervet.
A dokumentum aláírásán részt vettek:
Mose Kacav - Izrael államfője, Mádl Ferenc - a Magyarország Köztársaság elnöke,
Medgyessy Péter miniszterelnök,
Kovács László és Hiller István (MSZP), Dávid Ibolya és Herényi Károly (MDF), Orbán Viktor, Áder János és Pokorni Zoltán (Fidesz MPP) valamint a
Magyarországi Zsidó Hitközségek vezetői.

A dokumentum az alábbiakról szólt:

1, Magyarország befogadó célország. Abban az esetben, ha Izraelt külső agresszió érné, mely veszélyezteti az ott élő zsidók életét, Magyarország 500.000 zsidó befogadását vállalja, állampolgári jogokat adva a befogadottaknak. Hasonló megállapodások értelmében Németország további félmillió, Lengyelország pedig 100.000 Izraeli állampolgár befogadására tett ígéretet az ott elhangzottak szerint. (Megjegyzés: ezzel szemben Németország a zsidók bevándorlásának korlátozásáról döntött 2006-ban)

2, Az izraeli áruk európai terjesztése.

3, Az izraeli vállalkozások (magyar) állami pénzen való támogatása.

4, A zsidó kultúra hangsúlyos megjelenítése és propagálása a médián keresztül.

5, A gyűlölettörvény minden áron való elfogadtatása az országgyűlésben és annak szigorú alkalmazása.

6, A nemzeti irányultságú kisebb pártok, valamint civil szervezetek működésének ellenőrzése, korlátozása és megszüntetése.
(Értsd: a megalkuvást nem ismerő, valódi nemzeti erők, az ún. “szélsőjobb” eltaposására tett törekvés szentesítése.)

7. Az izraeli politika feltétlen támogatása a magyar külpolitikában és a nemzetközi fórumokon.

8, Harc az antiszemitizmus minden formája ellen a Berlini Deklaráció értelmében.

A fenti pontokat 2006-ban nyilvánosságra hozó internetes hírportál közlése szerint az információ nem feltétlenül teljes. Az anyagot hivatalosan megkapta a Magyar Távirati Iroda elnöke, aki a pontokat nem cáfolta, illetve kitért a válaszadás és a nyilvánosságra hozatal elől. Az ügy azért kiemelten fontos, mert megerősíti azt a tényt hogy a demokráciát hirdető társadalom tagjait olyan politika készteti vallomástételre (pl. az utóbbi 16 év népszavazásaival), ami mellőzi a demokrácia alapértékeit - a tájékozódáshoz és tájékoztatáshoz való jogot és kötelességet. A fenti adatok ismerete vagy annak hiánya pedig közvetlenül befolyásolja nemzetünk jövőbeli politikai mozgásterét.

A zsidó nem szent, csak sérthetetlen. A XXI. század világszerte a zsidó prüdéria kora. Ennek fokozatai országonként változóak, és fordítottan arányosak a zsidó érdekérvényesítés fokával. Ahol leginkább tolakodó a zsidóság, ott illik legkevésbé nevén nevezni. Magyarországon égbekiáltó ellentmondás: 2004 áprilisában (eltitkolt) háttérmegállapodás köttetett 500 000 zsidó magyarországi befogadásáról, és (nyilvános) népszavazás során megtörtént több millió határon túli magyar nemzettestvér kettős állampolgárságának megtagadása. Rövidebben: Zsidó befogadás és magyar kitelepítés zajlik. Az előbbit a kormány eltitkolta, az utóbbit propagandájával segíti. A tények igazolják..."
érdekes....

qbr 2008.02.25. 01:30:17

abandi:
"Ehhez képest zárt körben olyan államközi megállapodás köttetett"

tök jó, te hozzáférsz zárt államközi megállapodások dokumentumaihoz? be tudnád szkennelni légyszives a doksit, jó lenne eredetiben olvasni.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.25. 01:33:05

abandi

Ez egy hétmérföldes ökörség.

Ha átgondolod, és nem csak hinni akarsz benne, te is belátod.

Miért?

Ha izraelt olyan agresszió érné, ami miatt menekülni kéne, az USA magától értedődően fogadná őket. Bár a nemzetközi diplomácia és a józan ész kizárja, hogy előzetesen ilyen "számokat" egyeztessenek egy ESETLEGES majdani menekülthullámra (lásd be ez mennyire abszurdan röhejes), ha te Izraeli álampolgár lennél mit választanál?
USA vagy Magyarország? Egyszerű kérdés.

Ebből logikusan következik a fennt leírt fiktív szerződés tökéletes értelmetlensége.

Az izraeli áruk terjesztésére sehol sem gyártanak különbejáratú szerződéseket.
Elsősorban azért mert ez baromság lenne.
Mit tudna tenni szerinted a magyar kormány?

Izraeli narancsot vásárol? A kormány nem TESCO, nem vásárolhat be csak úgy.

Vám és kereskedelmi egyezmény term. van a két ország között, de ez kölcsönös vámkedvezményeket és hasonlókat jelent semmi többet. Ilyet meg csomó más országgal is kötöttünk. Az egyezmény amúgy nyilvános, meg lehet nézni. Titkos kedvezményeket meg nem adhat, alkotmányellenes, azt meg kormány sem szegheti csak úgy meg, ráadásul megjelenne a statisztikákban.

Külföldi cégeket meg pláne nem támogathat a kormány csak úgy. Ill. ha igen, annak mindíg mindíg van nyoma. Te láttál már ilyet?

Zsidó kultúra támogatása? Te mikor láttál ilyen műsort utoljára a királyi tv-n?
(kereskedelmivel ne gyere, az BELŐLED él, Győzikét és dr Houset ad, az izraeli kultúrából itt csődbe menne)

Gyűlölettörvény: Fidesz, SZDSZ, MDF ellenzi!! Ráadásul alkotmányellenes, el is fogják kaszálni.

"A nemzeti irányultságú kisebb pártok, valamint civil szervezetek működésének ellenőrzése, korlátozása és megszüntetése."

Á tényleg. A Jobbik miért is működik vagy hat éve? Nem kellet volna már rég lehúznia a rolót a szerződés értelmében?

Az izraeli politika támogatásához nem kell szerződés, Izrael nyilván azt várja el, de a magyar kormánynak ezt nem kötelessége teljesíteni. A mi támogatásunk szerinted amúgy mennyire életbevágó Izraelnek? Próbáld besorolni a jelentőségét valahol az USA és még 60 másik ország után!

Az antiszemitizmus ellen pedig nem azért kell harcolni mert Izrael kéri, hanem azért mert baromság és veszélyes lehet.

Az MTI elnöke szerinted azért nem nyilatkozott, mert ez egy kínos hülyeséghalmaz, vagy azért mert minden logika, törvény és a józan ész dacára van ilyen szerződés?

És végül: ezek nem adatok! Valaki ugyan megírta, ahogy Andersen is a meséit. A kis hableányt se látta senki, nem fotózták le, ennek az írásnak sincs semmiféle bizonyítéka. Ha ténynek hiszed el, saját magadat baszod át. Ha nem gondolkodsz el a realitásán, mesevilágba kerülsz, ahol azt hiszel amit csak akarsz, de soha nem kerülsz ki belőle.

Döntsd el, ezt akarod?

abandi 2008.02.25. 02:02:38

Hát lehet, hogy igazad van...Mondta aok-sok ember, mielőtt megvalósult a az éppen aktuális népirtás...
Én is azt szeretném tudni, hogy létezik-e ilyen paktum vagy sem!?
Ki tud tobbet ...???

abandi 2008.02.25. 02:13:08

No, csak mert véletlenül találtam...a vizitdíjas-tandíjas tengerben...
Cáfolatot!!!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.02.25. 02:24:03

abandi

Itt nem az a kérdés van e bizonyítékom arra hogy nincs. Az a kérdés, mennyi értelme van ennek az egésznek.

A legtöbb pontban tételesen leírtam miért képtelenség. Gondold át!

Elárulok valamit! Jó pár évvel ezelőtt bennem is buzgott egy enyhe antiszemitizmus, és olykor fogékony voltam az ilyen sületlenségekre.

Aztán, amikor felvettek a közgázra egy másik kar hallgatója, gólyatáboros sörözés közben barátságosan-bizalmasan ezt kérdezte tőlem: Te zsidó vagy? Én: Ezt miből gondolod? Ő: hát...tudom, hogy minden közgázos zsidó.

Ennyire racionális az aniszemitizmus. Az ilyen álmagyarázatok, összeesküvéselméletek csak arra jók, hogy legyen valami félelmetes de érthető magyarázatod minden szarra.

Nincs ilyen.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.02.28. 13:50:33

Megjegyzem, hogy egyszer egy nagyon jó barátom azt mondta:

"Egy hozzászólás szellemi értéke fordítottan arányos a benne szereplő felkiáltójelek számával." (ugyanez igaz kérdőjelekkel is)

Valamint egy Terry Pratchett nevű úriember a következőt írta egyszer:

"Five exclamation marks: sure sign of an insane mind."

Nem értem mit kell rágódni ennyi ökörségen :) az antijudaizmus is csak egy termék amit egyesek eladnak mások meg megveszik. És mint ahogy minden lelkes fogyasztó, később védik minden tehetségükkel a befektetett pénzüket és a saját ötletüket, hogy biztos jól döntöttek.

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2008.02.28. 14:03:03

"A természetes piacgazdaság - természetes az, ami soha nem volt állami tulajdonban és nem is kapott állami megrendeléseket, kedvezményeket stb. - kb. úgy működik, mint az evolúció."

Ez csak most esik le amúgy, volt egy kisebb vita itt errefelé amikor egy filózofus beszólt a biológusoknak, hogy hibás dolog evolúciónak hívni ezt a valamit. És persze nem értették mi baja, azt hitték evolúciókritikus és elmagyarázták ugyanazt amit ő állított.

Az evolúció ugyanis minden csak nem fejlődés. Sokkal pontosabb a "változás" kifejezés. Ugyanis minél előrébb vagy, minél több változáson mentél keresztül nem leszel annál fejlettebb. Jó példa erre az a rengeteg faj ami feladta az önellátó életmódot és parazita lett vagy szimbióta.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy igen, igazad van, valóban úgy működik, mint az evolúció de ez nem jelenti azt, hogy ettől jobb lenne. Mivel nem kizárólag az állami megrendelések és állami támogatások azok amik korupttá teszik ezt az egészet. Hanem egyszerűen itt is kialakulnak az élősködők(pl. akik szabadalmakat vásárolnak fel és utána perelnek ész nélkül), vagy szimbióták ami még gyakoribb az üzleti világban amikor simán megegyeznek, hogy együtt sokkal könnyebb. Ennek van egészséges formája, amikor nekünk is jó, de a többsége csak nekik egészséges. Úgy gondolom, hogy egy olyan rendszer ahol a legfőbb szabályt(verseny) úgy kell kivülről ráerőltetni(GVH, és minden szinten ennek a megfelelője) a résztvevőkre, az szart sem ér. És az az állapot emit te ideális kapitalizmusnak képzelsz az nem állapot csak a kiindulópont. Rá egy hétre már el volt szúrva az egész. :)

abandi 2008.03.02. 17:09:01

T. ashnur!
Még szerencse, hogy csak a "cimborád" mondta...
Így hát marad a kérdés:
Paratita-e, vagy szimbióta...???(három)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása