Hosszútávon a gyerekbűnözés ellen

mocsokdream I 2008.01.15. 15:15

Szerintem mindenki számára ismeretes, hogy mi történt az elmúlt napokban a Blahán. Ha esetleg valaki nem emlékszik rá, akkor tudja meg: ezzel, ezzel, ezzel, ezzel és ezzel. Egy kis ízelítőnek pedig eme videót ajánlom.

A tényálladék röviden és tömören annyi, hogy egy fiatal 10-12 éves srác (a pontos életkorát a médiából egyáltalán nem lehet tudni) késszúrással lopott el egy MP3-lejátszót, illetve az elmondása szerint lopásból és egyéb bűncselekményekből élt. Szeretném még egyszer nyomatékosan felhívni a figyelmet egy dologra: 10-12 ÉVES!!!

Felvetődik számomra és minden normális ember számára, valamint szenzációhajhász média számára is, sőt az általános közfelháborodás miatt a politikában is, hogy hogyan is van ma a fiatalkorúak büntethetőségének szabályozása. Gyakorlatilag ez van érvényben: „Magyarországon jelenleg nincsenek olyan speciális szabályok, amik segítségével a problémát kezelni lehetne.”
„14. életévét be nem töltött, vagyis gyermekkorú személyek nem büntethetõek.”
Most akkor vitatkozzunk kicsit arról, hogy a rengeteg elképzelés a fiatalok elítéléséről, büntethetőségéről mennyiben járul hozzá a valódi változáshoz.

Jelenleg azért nem büntetik a 14 évesnél, fiatalabbakat, mert pszichológiailag megfogalmazva nincsen kialakult személyiségképük. Emiatt képtelenek az önreflexióra, ami tulajdonképpen a cselekedetük értékét, súlyosságát lenne hivatott felülvizsgálni, vagy éppen még tetteik előtt a következményeket hivatott megérteni, előre felvázolni. Tetteiket érzelmektől vezérelve hajtják végre, így a megítélés elmarad.

Tulajdonképpen ez az érv számomra meggyőző, és ha csak ezt tudnám az esetről, akkor nyugodt szívvel azt mondanám, hogy ez így van rendjén. De ha figyelembe veszem, hogy „Az elmúlt öt évben 4000 gyerekkorú követett el kisebb-nagyobb bűncselekményt”, akkor megváltozik a véleményem, mert az teljesen igaz, hogy ez a „néhány” bűncselekmény az összgyermektársadalomra nézve csak néhány ezreléket jelent, de ez akkor is nagyon nagy szám, és komoly probléma. Képzeljünk esetleg magunk elé egy olyan sínpályát, amin mondjuk csak egy vagy esetleg kettő egyméteres rész hiányzik. Ha esetleg átmegy rajta a vonat, akkor nagy valószínűséggel kisiklik, pedig csak erről az egy-két hibás, vagy hiányzó sínrészletről van szó. Valami ilyesmi történhet a társadalommal is. Gyakorlatilag az erőszak erőszakot szül elvén.

Ha törvény módosításánál járunk, akkor vajon mi lehetne a legjárhatóbb út? Levinni pár évvel a büntethetőségi korhatárt, vagy nevelő intézet, vagy fiatalkorúak börtöne, vagy valódi felnőtteknek való börtön, vagy esetleg halálbüntetés mondván, hogy úgyis bűnöző lesz belőle, vagy nevelő célzatú pszichológiai foglalkozások? No ezen azért érdemes elgondolkozni. Gyakorlatilag a negatív hatásoknak, főleg a 14 év alatti gyerekeknél, a következménye a fokozatos viselkedési romlás. Magyarul az erkölcsi süllyedés fokozása. Tulajdonképpen ezt szeretnénk elérni? Az szeretnénk, hogy kezdő bűnözőből profi legyen? Ez semmilyen pozitív eredménnyel nem járna. A halálbüntetés esetében nem lennének profik, de az ugye az emberi jogokat meglehetősen sértené. De vannak pozitív jellegű dolgok is, amihez természetesen jó hivatástudat, és hozzáértő emberek kellenek: pszichológusi beszélgetések. A politika jelenlegi első ötlete: „Minden konkrét esetben külön meg kell vizsgálni az úgynevezett belátási képességet, vagyis egyedileg ítélnék meg a szakemberek, a gyerek mennyire volt tudatában, hogy bűnt követ el.” Persze-persze, üres szöveg. Egy ilyen korú gyereknek nincs folyamatos, tapasztalatokkal teli tudata, csak érzelmei, vágyai. Azt mondom, hogy nem magával az elkövetővel kell foglalkozni, mert az tulajdonképpen „önhibáján kívül” követte el a tettét.

A gyereknek van háttere, családi, társadalmi. A gyereknek vannak példaképei. A gyereknek van környezete. A gyereknek vannak vágyai, érzései. Nyílván tanult viselkedésről van szó, tehát nem a gyerek a hibás. Az igazi hibás a környezete, amely helytelen értékrendet ad a gyereknek. Rossz példával jár elő. Ha meg lehetne oldani a bűnöző fiatalság hátterének erkölcsi életét, akkor hosszútávon megszűnnének a hasonló bajok. Természetesen van erre már megfelelő apparátus: családsegítő szolgálat, óvoda, általános iskola, esetleg vallásokhoz köthető emberek. Ha ezt fejlesztenénk, akkor nagyban hozzájárulnánk a társadalom javulásához.

Az természetesen érthető, hogy vannak olyan esetek, amikor az ember saját helyzetét kilátástalannak tartja, amikor a társadalom kidobja magából, és a megélhetéséhez szükséges javakat csak bűncselekményekkel tudja megszerezni, de fiataloknál ez a veszély szerintem nem fordul elő, ugyanis a legtöbb esetben van egy háttér, család, ami megteszi helyette. A megélhetési bűnözés pedig nem hiszem, hogy most tárgyalandó ki.

Tehát a lényeg, hogy a gyermekeket megváltoztathatjuk több-kevesebb sikerrel, de ez rövidtávon esetleg egy jó megoldás, de csak egyénre szabott. Viszont ha a gyökereitől fosztjuk meg a fiatalkorú bűnözést, tehát ha bizonyos társadalmi „színvonalat” megtanítunk a háttérnek, kvázi szocializáljuk őket, akkor ez nem fog megtörténni. Bár akkor is megmarad a szegénység, ami indíték lehet, de talán egy lépéssel közelebb kerülünk hosszútávon a gyermekbűnözés megelőzéséhez, és ezáltal a felnőtt bűnözés is visszaszorulna kissé.

A következő gondolatugrás csak erős képzelőerővel rendelkezőknek:

(Csokonai Vitéz Mihály Az estve című versének egy részletével szeretném befejezni, amely rámutat a messzi-messzi múltba, ahol már szinte eldőltek a jövő társadalmi problémái, és ez a magántulajdon:

                                    "Bódult emberi nem, hát szabad létedre
                                    Mért vertél zárbékót tulajdon kezedre?
                                    Tiéd volt ez a főld, tiéd volt egészen,
                                    Melyből most a kevély s fösvény dézmát vészen.
                                    Mért szabtál hát határt önfiaid között;
                                    Ládd-é már egymástól mind megkülönözött.
                                    Az enyim, a tied mennyi lármát szűle,
                                    Miolta a miénk nevezet elűle.")


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr52298432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 15:57:55

hali

a dévai ygerekek egy nagyon jó megoldás. Egyik írásomban beszéltem is róluk. Asszem a karácsonyosban (negatívon). Csak valljuk be őszintén kevés ilyen ember van, aki ennyire jó.

Turbulencia (törölt) 2008.01.15. 16:07:27

A magántulajdon a társadalom problémája? Talán át kellene nevezni a konzervatóriumot kommunista önképzőkörré...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 16:16:04

A tulajdon rontja meg az embert, asszem ez egy russzói tézis. Ő is konzervatív lett azóta? lemaradtam valamiről? :O

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.15. 16:19:04

Valóban kevés Böjte Csaba van, de azért lehetne több.
Meg a kérdés az, hogy ő a példakép sokaknak, vagy mondjuk Kelemen Anna...
Szóval nem mindegy hogy konvergálunk az ideálishoz, vagy divergálunk.

Hát, a Csokonai idézet tényleg baromság, de ugyanúgy a szélsőséges szabadpiacpártiság is baromi nagy károkat tud okozni.
Ilyet www.funnystuffblog.com/images/looter.jpg
el tudunk képzelni pl. Svédországban?
És lesz még ilyen, bőven, a közeljövőben.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.15. 16:20:29

Russzó hülyeségeket beszélt, hippi stílusú ősközösség nagy valószínűséggel sose volt, csak régebben többet számított a bicepsz, és kevesebbet a gátlástalansággal párosított furfang.

Turbulencia (törölt) 2008.01.15. 16:46:56

Ahogy Chesterton megmondta már, a tolvajok tisztelik a magántulajdont, csak azt akarják, hogy az övék legyen - hogy aztán még jobban tisztelhessék.

Amúgy senki nem beszélt szélsőséges szabadpiacpártiságról, és Svédországban is van magántulajdon.

Siendor_ (törölt) 2008.01.15. 16:51:03

Nem értek egyet. Nincs olyan hogy megélhetési bűnözés. Az említett gyerek tökéletesen tisztában volt azzal hogy mit csinál, ráaadásul felnőtt segítői voltak.
Véleményem (minden ilyen esetre):
- A felnőtt segítőket bezárni (nem 1-2 évre!)
- A gyereket megvizsgálni és:
a.) ha nem tudja mit csinált, akkor pszichológus
b.) ha tudja, de "sajnálja", javíthatónak tűnik: fiatalkorúak börtöne (kb. 10 éves kortól! (Ld. Svájc!)), pszichológussal (!), értelmes, kitöltött idővel (ne unatkozzanak!!)
c.) ha tudja és nem is törődik vele, nem bánja: elmegyógyintézet vagy kivégzés.

Jelen esetben a c)-t javasolnám. És mielőtt lehurrogtok, nem a levegőből szólok. Van indoka: egy ilyen gyerek már tud annyit hogy nagyjából ki legyen alakulva a viselkedésminta, a családi/szociális háttér nem fog változni soha, és az egyetlen út a profi bűnözés - de sokkal gátlástalanabbul mint aki felnőttként kezdni. Már most is sokkal gátlástalanabb és csak rosszabb lesz! Csak a teljes átnevelése vagy a halála óvhat meg MINKET az ilyenektől. (Mondjuk ilyen gyerek lehet 4-5 talán az országban) Hány embert károsított meg 1 évben? 1-2 ezret? És hányat fog élete során (max 30-35 évet jósolnék neki)? Ennél sokkal többet. Nem csak szúrni fog. Ölni is. A végén egy 100asért is. 20-25éves "pályafutása" során 40-50 ember haláláért is lehet felelős (ha nem kapják el). Nem kár érte.
Másrészt MUSZÁLY kőkeményen példát statuálni (ismét a "c" pontom) mert ha nem tesszük meg, akkor egyre többször fog előfordulni hogy szülők vagy akár már büntethető idősebb testvérek, akár "idegenek" fenyegetéssel, ajándékokkal, akármivel el fogják érni hogy a kemény ügyeiket ezek a gyerekek intézzék. Gondoljátok el, két apa összeszólalkozik és az egyik a gyerekét küldi el megölni a másikat, mert akkor SEMMI nem fog történni... És ez rendszeres, már most is. A 10 éves gyerek jön koldulni, a többiek várnak a háttérben, hogy adj...
A felbujtóit, "futtatóit" (hasonlóan a metrós/villamosos kisgyerekes szintén román "import" koldushoz) szintén azonnal és rendkívül súlyosan kell büntetni! (Életfogytig)

Siendor_ (törölt) 2008.01.15. 16:52:34

Hmmm. Még utólag is belegondolva, egy sokkal szörnyűbb vízióm lett:
a kiskorú drog-dealer! Nem tehetnek semmit, kezébe adják a cuccot, elveszik a pénzt, azt kap egy kis aprót...
A rendőrség tehetetlen, a gyerek nem beszél, max. elveszik tőle, és téged (azaz a vevőt) csukják le... A maffia virágzik...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 17:26:01

De a magántulajdonos beszólással mit kívántál implikálni? azt, hogy az mp3 lejátszó miért nem volt közös, társadalmi tulajdonban? Vagy hogy?

Amúgy erről eszembe jutottak az egalitáriusok tévedései.

a) ha nem szándékolt a bűncselekmény, a bűnelkövető nem felelős
b) az igazi hiba a körülményekből fakad, ezért népneveléssel/aufklérizmussal megoldhatók ezek a gondok.

hát, hmhm. Tényleg kicsit russzós íze van a kicsengésnek, az meg nem igazán konzervatív.

De tessenek kijavítani, ha valamit félreértettem volna.

ergé 2008.01.15. 17:56:34

LoL

"Nyílván tanult viselkedésről van szó, tehát nem a gyerek a hibás. Az igazi hibás a környezete, amely helytelen értékrendet ad a gyereknek."

"rámutat a messzi-messzi múltba, ahol már szinte eldőltek a jövő társadalmi problémái, és ez a magántulajdon"

Csókolom, ez egy konzervatív blog vagy az indymedia? :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 17:58:39

ergé,

sajna, én is ezt kérdem most :S

mr. pharmacist 2008.01.15. 18:01:33

bocs, én még nem tudok elszakadni bilkei pál magyarázatától, aki szerint az egyre erőszakosabbá váló számítógépes játékok okozták az eseményeket. :(

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:06:37

Sziasztok!

Úgy látom egy kicsit elkommunistásodtam a szemetekben:). Ezt azért szeretném megmagyarázni. A magántulajdon és a fiatalkorú bűnözés kapcsolata a következő véleményem szerint: A gyereknek nincs kialakult személyisége (így nem értek egyet Siendorral), pszichológiailag a vágyai, az érzelmei motiválják. A fiatalkorúak a legtöbb esetben valamit meg szeretnének szerezni, és ezért nyúlnak sokszor a törvénytelen eszközökért. Magyarul a probléma az enyém-tied effektus. Csokonaival egy olyan múltbeli elméletet vázoltam fel, amely megmagyarázhatja esetleg a problémát. Ha kicsit utánagondol az ember, akkor valóban a tulajdon a vétkes mai háborúkért, társadalmi igazságtalanságokért stb. Természetesen nem azt szeretném, hogy holnaptól teljes kommunizmus legyen, mert nem. Egyébként, ha már Rousseau-ról van szó, akkor neki szerintem igaza volt. Vissza a természetbe, mondja ő, csak ezt ma már nem lehet megcsinálni, legfeljebb úgy hogy kimész sétálni a közeli erdőbe stb.
Tehát a Csokonais dolog csak egy alternatívát ad. Az MP3-lejátszóról meg még sokat lehetne írni, de hát az mondjuk inkább mondjuk olyan médiakritika lenne inkább. Egyébként Gabrilo a b) pontoddal egyetértek, és ezt szerettem volna nagyjából leírni.

üdv
mocsokdream

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 18:07:46

pharmacist,

az valóban nagyon találó, hiszen a kiscsávó nyilván kurvasok számítógépes játékkal játszott. Szerintem a félkarú rablóig jutott el, az meg ne legyen má' agresszív.

De ez a felelősségelkenegetés teccik.

Ha nem a kiskölyök a hibás, akkor küldjük ki a Blahára a rendőr helyett az öltönyös aufklérust, valamint három emberijog-védőt, akik addig a rendőröknek útját állják fehér ingben, öltönyben, és az aufklérus szépen elmagyarázza a kisgyereknek, hogy késsel bizony nem szabad leszúrni valakit, és az mp3 lejátszóját követelni sem szép dolog, mert az az övé. Majd miután az aufklérus elmagyarázta neki, hogy ez így van - bele a kis arcocskájába - utána vesz neki egy nyalókát, és utána a kiskölyök nyilván nem fog többé ilyet csinálni.

Hiszen a körülmények/társadalom/szocializáció hiánya/ötfejű sárkány a hibás és nem krisztiánka, vagy hogy a bánatba hívják.

De majd megkérdezem a megszúrt srácot, hogy érzi magát meg az emberi jogait?

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:08:23

Figyeljetek!
A csokonaiis idézetet csak az olvassa hozzá, aki össze tudja kapcsolni a kettőt, a többiek csak az elejét. kösz

mr. pharmacist 2008.01.15. 18:09:02

"Vissza a természetbe, mondja ő, csak ezt ma már nem lehet megcsinálni, legfeljebb úgy hogy kimész sétálni a közeli erdőbe stb. "

ugyi, ez nem azt jelenti, hogy menjen mindenki sétálni :(

mr. pharmacist 2008.01.15. 18:13:16

a legnagyobb baj nem ezzel volt. hanem azzal, hogy miért nem toloncolták ki az első felderített bűncselekmény után? nem magyar állampolgár, tördelték a kezüket a jogvédők, én meg nem értettem, a híradóban miért nem teszik fel ezt az opciót. utána meg személyesen takácsminiszter jelenti be, hogy mauglikrisztián záros időn belül menni fog. néhány órán belül. néhány napon belül.

az is feltűnt, hogy egy ideig az indexes videót kitakart arccal mutatták be a tvben?
aztán már nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 18:14:47

mocsokdream,


igazán ne érezd sértésnek, nem annak szánom, de egy jó nagy adag baloldali lózunggyűjteményt soroltál itt föl.

A saját a) pontom nem a "sajátom", hanem az egalitáriusoké, akikkel én nem értek egyet. A szándékoltságnak ugyanis különböző fokozatai vannak - ebbe nem mennék bele, ide oldalra ki van téve könyv, Kekes az egalitarizmus illúzióiban ezt hosszasan elemzi, és Arisztotelész N. Etikájában is van róla szó. Hosszú dolog, nem rabolnám a saját időmet vele meg itt a helyet.

De.

Ha már a kedves emancipátor eftásak szétszedték a családot, akkor lehet sírni, hogy senki sem "szocializálja" (értsd: neveli) azt a kölyköt. Na de az mégsem járja, hogy 11 évesen szurkál a Blahán, és nem lehet vele csinálni semmit, merthogy "nem a gyerek a hibás". A megszúrt srác szempontjából ugyanis tökmindegy, hogy értette-e a gyerek amit tesz, vagy sem. Az egalitáriusok az érvelésükben mindig fölmentik valahogy a vétkest, csak egyről feledkeznek meg: az áldozatról, ill. magának a bűncselekménynek a tényéről.

"akkor valóban a tulajdon a vétkes mai háborúkért, társadalmi igazságtalanságokért stb."

Ezt azért sokan vitatnák. Mellesleg ez egy szép, formás marxi tétel. Az kétségtelen, hogy a szockók és a nackók is támadást intéztek a tulajdon ellen, de ez vajon igazolja-e hogy maga a tulajdon a hibás? Nem-é a szockók, és a nackók hibások inkább?

Rousseau és a természet.
Szentimentalizmus, a természet királyság, romantika, és én is király vagyok a természetben, átölelem a fát, a konvenció megront, mélyzöldség és csurkapista.
Ez tényleg inkább az indymedia szellemisége.

Tényleg nem támadásnak szánom, de szerintem itt komolyan félresiklott az érvelés.

mr. pharmacist 2008.01.15. 18:19:45

éppen ez az, hogy ebben a konkrét esetben lehetett volna tenni valamit. rögtön kiutasítani, még mielőtt szurkál.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 18:26:14

btw. Rousseau hogy is kezdi fejtegetéseit amikor az emberek közötti egyenlőtlenségek eredetéről értekezik?

"Kezdjük azzal, hogy félretesszük a tényeket.":)))))

dillinger 2008.01.15. 18:26:24

Az ötlet szép és jó, egy baj van csak vele, ami viszont jelentős.

Ezek szerint aki legalja környezetben nő fel és bűnt követ el, annak jár a családsegítő, a pszichológus meg a fejsimogatás, aki viszont hasonló körülmények közt nem követ el bűnt, hát, az ne számítson segítségre. Konzervatív közegben igencsak szemet szúr ez a fajta ösztönzési/jutalmazási rendszer.

A valóságban persze tényleg így van, egy távoli példa: különböző afrikai polgárháborúk és vérengzések után mikor normalizálódik a helyzet, jellemzően először a fegyverfogatóknak próbálnak munkát adni, egyszerűen azért, hogy lekössék az energiáikat és ne nyúljanak újra machete-hez. Aki nem vett részt a harcokban, az meg úgyis nyugton marad majd úgyis.

lynx (törölt) 2008.01.15. 18:28:48

A társadalmi környezet olyan, amilyen. Túl sok komponensű. Az ugyan igaz, hogy a környezet alakítja ki az embert, de milyen hülye elképzelés az, hogy a társadalom bizonyos komponenseit úgy változtassuk meg, hogy csak nekünk tetsző emberek nőjenek fel benne? Ez teljesen természetellenes.
A természetes az, ha a társadalomban félresiklott embereket a társadalom nem tolerálja. A természet rendje az, hogy a hiba a kukában végzi.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:28:49

Miért van szó szockók meg nackókról én ezt az egye nem értem??? Tökre nem érdekelnek, tökre nem figyelek oda a tanításaikra, saját szemszögemből nézem az eseményeket.

Nem veszem sértésnek, engem nem sért, csak kimondtad, hogy kommunista gondolat van benne, és ezt nem bánom, vannak kommunista gondolataim is, és szélsőjobb is, de elhatárolódom a felesleges fiókoktól, amibe belehelyezhetnének.

És a konzervatív a fiatalkori bűnözők esetében, ha megpróbáljuk megakadályozni a tetteiket, ilyen-olyan módon, nem pedig hagyjuk, hogy lopkodjanak stb.

Eredmény csak a hosszűtávú dolgokban van, de ez nm jelenti azt, hogy mellette nem fog felbukkanni egy-egy kivétel, akik mégiscsak bűnözni kezdtek, azokat a rövidtávú dolgokkal lehet büntetni, de változni nagyon nem fognak. Nem kell engedni, hogy olyanok legyenek, amilyenektől félünk esetleg.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 18:32:50

mocsokdream,


azt mondtad a háborúk forrása a magántulajdon. Erre utaltam a szockókkal meg a nackókkal.

De ha a magántulajdon ellen teszel kirohanást/megjegyzést, és a "környezet a hibás nem a gyerek" dolgokat mondod, annak egy konzervatív neki fog menni. Sok konzervatív nem érthet egyet bizonyos kérdésekben, de asszem, a magántulajdon szentsége ebbe nem tartozik bele - nálam legalábbis biztosan nem.

A gyereket meg már anno vissza kellett volna paterolni oda, ahonnan jött.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:36:25

Dillinger! Éppen az a lényeg, hogy minden olyan környezetben élő gyereket segítsünk, aki esetlegesen rossz példát lát, és ne kövessen el bűncselekményt.

Lynx! Nem a nekünk tetsző emberek felneveléséről van sz, mert az önmagában diktatórikus lenne, és akkor már nem csak kommunista lennék itt a köreitekben, hanem már jobbos is:). Úgy gondolom, hogy az általánosan elfogadott normák szerint kellene nevelni őket, az általánosan elfogadott eszmék szerint. (Na ez meg már túl demokratikus:) Ha a társadalmilag elfogadott dolog a késsel való rohangálás, akkor úgy.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.15. 18:39:45

A nevelés a hagyományos intézmények feladata - család, egyház, iskola, közösségek. Ami még maradt belőlük. Azt csak a hilleriklinton-féle posztrusszósok gondolják, hogy minden gyereket a közösbe, és az állam nevelje őket közösen. Azaz, egy központi aufklérus majd elintézi, család nem is köll.
Ha viszont bűncselekményről van szó, az ott büntetőjogi kérdés.

"Úgy gondolom, hogy az általánosan elfogadott normák szerint kellene nevelni őket, az általánosan elfogadott eszmék szerint. (Na ez meg már túl demokratikus:)"

Ez nem demokratikus, hanem hagyomány-és tekintélypárti. De a nevelés akkor sem az állam/központi népnevelés feladata.

saint 2008.01.15. 18:40:40

haver..hagyjuk már ezt a nem gyerek a hibás dumát. teljesen nem. de most mindenki ezt szajkózza a sok kis szemét nagyon is jól fogja tudni hogy mindent megtehet. amikor én rosszat csináltam elvert a fater és többet nem akartam megcsinálni..ennyi. ezeket a kis elcseszett emberkéket büntetni kéne..mert a gyerek igy érti meg tartsa távol magát a rossz cselekedetektől.

lynx (törölt) 2008.01.15. 18:41:19

"Úgy gondolom, hogy az általánosan elfogadott normák szerint kellene nevelni őket, az általánosan elfogadott eszmék szerint. (Na ez meg már túl demokratikus:) Ha a társadalmilag elfogadott dolog a késsel való rohangálás, akkor úgy."

Tehát a környezetüket akarod optimalizálni. És tudod, hogy hogyan? Hány éves korban kell kezdeni, mit kell nekik mondani, hány éves legyen a tanárnéni? stb.

Hotelier · http://www.hotelier.blog.hu 2008.01.15. 18:41:24

A véleményem, hogy ezeket a gyerekeket kötelező pszihiátriai kezelésrekell utalni,mert aki bűncselekményt követ el fiatalkorában,ott probléma van a családban. Anyag, vagy családi de lehet akár erőszak is.

Turbulencia (törölt) 2008.01.15. 18:42:34

A halálbüntetés persze nem jöhet szóba, hiszen büszkén hirdetjük, hogy Európa halálbüntetés-mentes övezet, és reméljük, hogy civilizációs vívmányunk hamarosan kiterjed az egész világra. De talán nincs veszve minden: mi lenne, ha pótlólagos abortusznak vagy előrehozott eutanáziának neveznénk a dolgot?

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:46:53

"Tehát a környezetüket akarod optimalizálni. És tudod, hogy hogyan? Hány éves korban kell kezdeni, mit kell nekik mondani, hány éves legyen a tanárnéni? stb."

Nem végeztem semmilyen szociológiát stb. De a környezet optimalizálás például az lenne, hogy ha apuka alkoholista állat és veri a gyereket, akkor az apucikát büntetni kell, és akkor a gyerek nem ezeket látja...

józan 2008.01.15. 18:54:17

Siendor_ 2008.01.15. 16:51:03
c.) ha tudja és nem is törődik vele, nem bánja: elmegyógyintézet vagy kivégzés."

Ezt tartom a legcélravezetőbb alternatívának.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 18:59:49

Egyébként felteszem akkor a kérdést:

A fiatalkori bűnözéssel szemben mi lenne egy konzervatív megoldás?

Ez is vélemény 2008.01.15. 19:00:34

Sziasztok,

nagyon sok értékes és értelmes hozzászólást olvastam itt, nagyrészt egyet is értek velük. Nekem személyesen csak annyi problémám van, hogy azt a bizonyos környezeti tényezőt kevéssé vesszük figyelembe. Sajnos a hátrányos helyzetben lévő családok gyermekei, eleve az otthoni körülmények (most nem szeretném részletezni az alkoholista-munkakerülő anya/apa és a többi..) miatt, kikerülnek az őket egyébként sem egy értelmes értékrenddel nevelő (?) család figyelme alól, és az utcán bandáznak. Ezek a csoportok aztán már elég ügyesen másolják a médiákban látott magatartást. Mondhatjuk úgy, itt a bicepsz jog a mérvadó. Ezen szerintem intézményi úton nem lehet segíteni. A társadalmi összefogásról meg annyit, hogy megközelítőleg 50 éve szeretnénk segíteni a romák integrációját a társadalomba,a baj csak az, hogy ők nem igazán szeretnének...
S hogy ezen mi segítene? Szerintem csak az, ha felismernék ezek az emberek, hogy nincs más út, mint az integráció. (és itt folytathatnám a gondolatot, hogy vagy a a... mert akkor rögtön szélsőséges nézetekért falhoz állítanának..:))
Számomra egy szimpatikus megoldás lenne, ha közülük választott vezetőket integrálnánk első körben a mi igazságszolgáltatásunkba, így nem lehetne diszkriminációra hivatkozni.Persze ismerve Magyarországot és az itteni vezetést, a megoldást kerülni fogják, a problémát meg majd jól rákenik valakire...

movhu 2008.01.15. 19:00:35

NEM IGAZ, HOGY A TÖRVÉNY NEM VÉDENÉ AKÁR A GYEREKET, AKÁR MINKET TŐLE! A gyermekvédelmi törvény lehetőséget adott volna erre. Íme a blogbejegyzésem róla:
mover.blog.hu/2008/01/15/torvenyes_rend_lehetne_a_blahan

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 19:01:38

józan!
Egy kicsit durva lenne, ha mindenkit megölnének, aki esetleg verekedik az iskolában... mellesleg tele lenne az összes elmegyógyintézet. És szerintem ez egy eléggé radikális elképzelés.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 19:04:27

Miért kell rögtön a romákat általánosítani a fiatalkorú bűnözésre? Erős túlzás!

Ez is vélemény 2008.01.15. 19:07:50

A számok nagyon makacs dolgok..:) Elég megnézni a bűnügyi statisztikákat. Másrészről meg egy normális családban felnövő gyereknek nem jut eszébe késsel kéregetni az utcán. Ezt valahol biztos látta.. Kik mászkálnak késsel az utcán?

Caracalla 2008.01.15. 19:34:55

Érdekes, hogy az Egyesült Államokban találtak erre egyfajta megoldést: egyfelől a felnőttként való bíróság elé állítást: ha fel tudja fogni, hogy mit csinál, akkor szándékos súlyos bcs-kért lehet felnőttként elítélni (ne, ne is kérdezzétek a pontos szabályokat, elvágre nem vagyok ami). A másik, még érdekesebb az a boot camp

tistedur 2008.01.15. 19:35:02

mit csinálnátok a gyerekkatonákkal?8-10-12 éves kölykökkel,akiket bedrogoznak és embereket gyilkoltatnak velük?!

Turbulencia (törölt) 2008.01.15. 19:36:34

Normális esetben egy 10-12 éves egyáltalán nem valami ösztönlény, hanem nagyon is van önuralma és meg tudja különböztetni a jót a rossztól, tehát teljesen reális 12 évesig levinni a büntethetőség határát – persze nem verekedésért vagy lopásért hanem minősített esetekben, például késelésért.
(Amúgy még korábbi határokra is van példa, Angliában és Franciaországban például 10 év, és mindkettőben nemrég CSÖKKENTETTÉK ennyire)

"A fiatalkori bűnözéssel szemben mi lenne egy konzervatív megoldás?"

Hát semmiképpen sem az, hogy a társadalmat okoljuk mindenért. A társadalmat okolni könnyű kifogás, a baloldaliak kedvence, és a felnőtt bűnözők is szívesen hivatkoznak nehéz gyermekkorukra – de ha egy rendőr összeveri őket, akkor ők is felháborodnak, és nem azt mondják, hogy szegény rendőr a társadalom áldozata.

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.15. 19:44:50

Gabrilo,

a "nem az állam a felelős" álláspont csak akkor igaz, ha van család, iskola vagy valami más, ami a nevelést elvégezze a tekintélyt adja és a visszatartó erőt jelentse. Ha nincs, akkor az állam az, ami a hiányzó tekintélyt kell pótolja. Nem kivégzéssel, hanem olyan hatékony intézményekkel, amelyek erre egy kiskorú esetében alakalmasak.
Senkinek nem ütötte meg a fülét a hírben az, hogy a gyermek már többször is megszökött zárt intézményből, és hogy mindeki azt magyarázza: nincs mit tenni vele. Milyen az a zárt intézmény, amiből percek alatt kiszökhet. Ha meg nem zárt, ilyen esetben miért nem viszik ténylegesen zártba? Milyen az az állami nevelő/pedagógus aki startból reménytelennek állítja be az esetet, hogyan várhatom el tőle, hogy tegyen is valamit. Milyen az a miniszter, aki azonnali megoldásnak csak azt találta ki, hogy mivel nem Magyar állampolgár, azonnal vissza kell küldeni Romániába. Mi van ha visszajön (amire nagy az esély). Mi van, ha legközelebb hasonló, de magyar állampolgár kiskorú bűnözőről készít az index videót (mert felhozatal lenne).
Szóval, már elnézést, de a fiatalkorú bűnözés elterjedésében nem csak a család a hibás, hanem az állam is, a maga töketlen, hatékonytalan, korszerűtlen és szakszerűtlen korrekciós rendszerével és szociális intézményeivel.

mr. pharmacist 2008.01.15. 19:50:58

index.hu/politika/belfold/gyerek080115/

ha szakembereket kérdeznek a bűnről, javaslok egy papot is.

a szándéketikát csókoltatom.

qbr 2008.01.15. 19:51:15

Azt ugye tudjátok, hogy pszichológiai szempontból minél korábban lehet beavatkozni egy gyerek erkölcsi/értelmi fejlődésébe, annál nagyobb esély van arra, hogy az normális (mármint norma szerinti) irányba terelődjön. Ami viszont azt jelentené, hogy egyre lejjebb és lejjebb kellene tolni azt a korhatárt, amikor beavatkozhat az állam.

gyakorlatban pedig:
A román kisgyerek esete speciális, mert nem magyar állampolgár. A magyar gyerekekre viszont létezik egy elég jól kidolgozott gyermekvédelmi hálózat, szabályokkal, otthonokkal, nevelőszülőkkel, szakemberekkel. Az más kérdés, hogy a rendszerben kurva kevés pénz van, ami nem segíti épp elő az eredményes munkát.

tök mindegy 2008.01.15. 19:54:03

Mocsokdream,
a börtön úgy általában nem csak arról szól, hogy az elkövetőt megbüntetjük, hanem arról is, hogy a társadalom tisztes tagjait mentesítjük a rosszfiúktól.

Tehát nem azért kellene bezárni ezt a Krisztiánt sem, amiket csinált, hanem azért amiket megelőzhetnénk azáltal, hogy bezárjuk.

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.15. 19:55:59

qbr:

Létezik?? Jól kidolgozott??

józan 2008.01.15. 19:57:30

Mocsokdream hát persze hogy durva lenne,ez csak egy kis abszurd humor akart lenni,,,

movhu 2008.01.15. 19:57:57

qbr! "román kisgyerek esete speciális"
Nincs igazad, nem olvastad el a blogom. A rend kedvéért idézem a gyermekvédelmi törvény ide vonatkozó passzusát:

4. § (3) E törvény szerint kell eljárni az (1) és (2) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a Magyar Köztársaság területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelmében is...

Kicsit bővebben:
mover.blog.hu/2008/01/15/torvenyes_rend_lehetne_a_blahan

qbr 2008.01.15. 20:10:28

TFL:
Bizonyám. A keretek adottak lennének. Azt nem mondom, hogy a rendszerben nincs rengeteg javítanivaló, meg hiba, de nem gondolom, hogy szükség lenne valami teljesen új rendszer kidolgozására.
Dehát pénz nélkül ugye nehéz. Csak apró adat teljesség igénye nélkül: kb. 5 évvel ezelőtt egyik Kelet-Mo-i megye: 1,5 azaz egy teljes állású és egy félállású gyerekpszichiáter-neurológus végezte a teljes megye gyerekpopulációjának pszichiátriai-neurológiai ellátását, két városban, különböző napokon volt a rendelés. Az egyikben egy kb. 8 nm-es rendelő.
Eközben statisztikai tény, hogy a hiperaktivitásban szenvedő gyerekek igen nagy többsége hullik ki oktatásból és megy el drog-bűnözés irányába.

Biztos van hova fejlődni koncepcionálisan is, de jelen pillanatban a gyerekvédelem a pénzen bukik el, nem pedig koncepcionális kérdéseken.

qbr 2008.01.15. 20:11:44

movhu:
én úgy olvstam a hírekben, hogy el is jártak, de zárt, speciális intézménybe nem vihetnek külföldit. A nyitottból viszont még aznap megszökött.
De mindjárt megnézem az oldalad.

tchigany 2008.01.15. 20:13:29

"Az enyim, a tied mennyi lármát szűle,
Miolta a miénk nevezet elűle.")
Akkor most mi van?
Vissza a szoc-kommunizmusba?
Eszadnél vagy, ember?

Én azt mondom amit Madách: "Ember küzdj, és bízva bizzál"
szvsz valami készül Hunniában!!!:-(((
Tudjátok, a puskaporos hordó mellett egy szikra is... végzetes!
Félek, túl közel a hordó a tűzhöz!

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.15. 20:15:32

A konkrét esetre egyértelmû megoldás, a kemény szankció. A rózsabokor egészen addig fog szúrni, amíg ki nem vágod.

Az általános megoldás pedig szerintem 3 részbôl áll:
- prevenció: negatív minta csere pozitív mintára (szocio-kulturális)
- a jogi és intézményi lehetôségek biztosítása arra az esetre, ha "bele kell nyúlni" a folyamatba
- büntetés, büntetés, büntetés...

Én az ilyen és hasonló esetekben - ti. bûncselekmények- (is) a tekintélyelvûség és az alacsony-toleranciaszint híve vagyok. És szerintem egy konzervatív részérôl ez az adekvát válasz az ilyen szituációkra...

bk_ 2008.01.15. 20:16:56

A konzervatív megoldás: elmész Böjte Csabához néhány hétre, együtt vagy 1-2 ilyen gyerekkel és ... megszereted őket. Aztán hazajössz, és másként látod a dolgokat. És nem akarod őket Taigetoszra tenni.

ducas 2008.01.15. 20:30:50

A magyar "gyermekvédelemben" kb. 30 000 gyermek van...A "rendszerben" kb. 120 000 felnőtt "dolgozik"... Nagyjából ezek a számok vannak... 1:4-hez az arány és mégis a leánygyermekek esetáben a legbiztosabb kurvakiképzö központok a gyermekotthonok, ill. lakóotthonok, fiúgyermekek esetében pedig a börtönönök biztos utánpótlását biztosító intézményhálózat. Végül is az Igazságszolgáltatásban dolgozó mintegy 80 000 honfitársunknak is köll a munka...Mán a redisztribúció mián is...

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.15. 20:33:57

bk_: magam vallásos ember lévén én is ezt a megoldást gondoltam adekvátnak erre a problémára. Aztán a sorsom úgy hozta, hogy az idei Városmisszió alkalmával Böjte atyával együtt "jártam kálváriát", és utána volt lehetôségem beszélgetni vele. Majd magam is belenézhettem abba, amin és ahogy ô dolgozik. Istennek tetszô és áldásos tevékenységet végez, de azt maga is belátja, hogy ezzel a megoldással egyrészt csak kullog a probléma után és megoldani nem tudja, másrészt a "kezelés" a probléma méretéhez képest csuán felületi. (mint azt a posztban is olvashattad, csak Magyarországon az ismertté vált fiatalkorúak által elkövetett bûncselekmények száma meghaladja a 4000-t!)

És még egy dolog - ezt már csak én teszem hozzá, nem ô mondta - ez a tevékenység amit ô végez lényegében esô után köpönyeg. A prevencióra teljesen alkalmatlan. Márpedig a végsô megoldáshoz az visz a legközelebb, ha megelôzöd az ilyen jellegû cselekményeket. (Arról az apróságról nem is beszélve, hogy az ilyen jellegû bûncselekmények potenciális áldozatait is megkíméled jobb esetben a pénzük, rosszabb esetben az életük elvesztésétôl.

Nem mondom, hogy könnyû belátni, de amíg nincs szankció, addig nem lesz rend se. A cél az, hogy a rend "odabent" legyen, és ne is legyen szükség utólagos szankciókra...

józan 2008.01.15. 20:34:52

Jaja és akkor megint kijön a szokásos magyar konzekvencia,hogy igazából mindenki hibás csak ő nem.Nyílván nem lehet hibáztatni,de azért mégis.
Szerintem ez egy jelzés,hogy most már fel kéne ébredni a mély álomból.(nem nacionálisan,hanem RACIONÁLISAN)

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.15. 20:44:31

qbr:

igen, ezzekkel a kiegészítésekkel már egyetértek veled - tényleg van ilyen rendszer.
De hát a pénz mellett egy ilyen rendszerbe még jól képzett és odadó nevelők/pedagógusok is kellenének - odadók vannak, jól képzettek kevésbé. Mert ez ugye, ismét pénz kérdése, a jól képzetteket nem tudják megfizetni. Így aztán a rendszer kívülről számomra így néz ki:
- van egy rendszer, ami viszonylag sok pénzt visz el, de messze nincs benne annyi pénz, amennyi kellene
- kevés kivétellel kétfajta ember dolgozik benne a) megundorodott, megoldásokban nem hivő, a dolgot kizárólag 8-tól 5-ig való munkahelynek/időtöltésnek és nem szakmának felfogó; b) elhivatott, akár a saját életét is rááldozó, de alapvetően kellő képzettség és támogatás nélküli;
- néhány kivételtől eltekintve pazarló, hatékonytalan és bürökratikus működés, átláthatatlan viszonyok
- korszerűtlen eszközök, helyenként döbbenetes állapotok
- átfogó szakmai koncepció hiánya és katasztrofális eredmények. A rendszer gyakorlatilag újratermeli a gyerekbűnözést, ahelyett, hogy segítene rajta. A szakemberek is elismerik, hogy a rendszerbe bekerülő gyereknek akkor is több esélye van bűnözővé válni, ha amúgy erre nem lenne hajlama.

Szóval úgy működik, mint oly sok dolog ebben az országban: van is, meg nincs is, eredménytelen, viszont drága, de még elfogadhatóan drága csak. Az ilyen rendszerek esetén meg én igenis jogosnak tartom a teljes szanálás felvetését, ugyanis rosszabb nemigen jöhet. Persze, a szanáláshoz is pénz kell, ez is igaz.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.15. 20:55:24

TFL: két apróság, amit a tapasztalat (már sajnos nem vagyok túl fiatal) mondat velem:

mindig van rosszabb...

lynx (törölt) 2008.01.15. 21:13:47

index.hu/politika/belfold/gyerek080115/

„Azt is látni kell, hogy érzelmileg sem motiváltak ezek a gyerekek, el vannak vadulva, ami nem az ő hibájuk, de nincs belátásuk arra, hogy miért kellene másképpen élni, és nem is nagyon akarnak, nem azért mert elvetemültek, hanem mert olyan mélyen és szinte jóvátehetetlenül sérültek. Nem akarnak rendszert, fegyelmet, kereteket, iskolábajárást, erőfeszítéseket. Ehhez ugyanis kiskortól érzelmileg motiválttá kell válni, mit ők nem kaptak meg”

Tehát mi is a megoldás? Preventív nevelési szabályzat? Mivel utólag már nem lehet sikeresen kezelni a devianciát.

Egy másik probléma, amit felvet ez a dolog: A deviáns, erkölcsöt és felnőtt tekintélyt nem tisztelő gyerekek mintaként szolgálnak az egyébként jó családi környezetben nevelkedett gyerekeknek. Az ilyenek az erejükkel és a felnőttekkel szembeni szemtelenségükkel tekintélyt vívnak ki társaik között, ezért fontos az elkülönítésük.
A szülők ezt tudják, nem véletlenül nem akarják gyerekeiket olyan iskolába iratni, ahol rosszul szocializálódott roma gyerek is van. A szülőtől ha a gyerekéről van szó, nem várhatunk el toleranciát.

A Körülmények hatalma című íráshoz is kapcsolódik ez a téma, mivel megoldást kínál. Ugyanis a deviancia megjelenése a gyerekek között annak a továbbgyűrűzését segíti elől. A devianciát (ami más gyerekek számára környezeti hatás) kell megszüntetni (illetve csak nem tolerálni), így megmenthető a többi gyerek. Függetlenül attól, hogy az illető roma, vagy sem.

Gyurka 2008.01.15. 21:17:29

Miért nem kérdezitek meg a megkéselt fiút, vagy a szüleit? Ugyanakkor ott a másik srác aki meg is halt. Egymást érik az ilyen esetek. A nagy büdös Budapest (mert szerencsétlen vidék szinte perifériára szorult, ami ugyancsak abnormális) is látott már valamit ebből az egész agóniából! A vidék ebben él! Nyissátok már ki a szemeteket (Kedves zéró média, Gálvölgyik és Jakupcsekek)! Vidéken nőttem fel, jó nevelést kaptam azt hiszem. Kerültem a konfiktust, a verekedést, mégis tartanunk kellett az akkori cigány kölköktől és azok akkor is nyugodtabb idők voltak! Persze volt közülük néhány roma (kevés!)aki nem 8 gyereket próbált nevelni, hanem max 1-2 kölköt, akik jó emberek lettek! (Akik azok a kivételek akik erősítik a szabályt) Jóban vannak ők minden magyarral és mi is annak tekintettük őket 100%-ig!!!!! De ott van a nagy többség aki vagy bűnözésből keresi nagyon vastagra magát (Jól tudjuk!), vagy van a másik véglet akik segélykölyköket szülnek nyolcasával. Ahhoz hogy normális és értékes tagja legyen a társadalomnak az ember, ahhoz a legelső: odafigyelés/nevelés/taníttatás kombinációja szükséges. A magyarok ennél többet nem tehetnek mint amit eddig. Mégis rasszizmust üvöltenek sokan. Ha annyira rossz világ lenne rájuk, akkor megpróbálnának nem így a "nyomorukban" szaporodni. Az iskola kötelező, mégsem járnak. Mindíg van valami indok ki is a hibás...Vajon a nagyszüleink akár mezítláb miért tudtak elindulni a messzi iskolákban is? Miért tudtak becsületesen megöregedni?
Több száz éve ugyanaz a probléma velük...és mindíg ugyanaz!!!Nem csak magyarországon, hanem mindenütt.
Valóban sok cigányt ismerek. Nagyon kevés az közülük akit értékes embernek tudok tartani. A többi nem fél lopni, csalni, ütni ha a dolog úgy hozza.
Ha nekem gyermekeim lesznek, mindent megteszek hogy becsületesek legyenek, hogy tanulni tudjanak, hogy ha van céljuk abban hihessenek. De nem hiszem hogy az ő életüket, testi épségüket kockára tenném azért hogy egy integrálódni nem akaró, magyart megvető -kihasználó népcsoportot "megmentsek" segélyekkel-bármivel. Nyílt titok, ők nem akarnak mást, csak táncolni, viháncolni, szaporodni, enni-inni..ennyi. Lehetünk jó keresztények, bólogató bárányok, nyújthatunk még tovább segítséget, dúdolhatjuk az "Isten áldd meg a magyart..." De ez kevés lesz ahhoz hogy ne vesszen el az ország. Nincs jó jövőképem...nagyon nincs. Rossz így felkelni nap mint nap.

a doktor ur · egyetlen1.blogspot.com 2008.01.15. 21:18:10

Khömmm, szóval háromféle ember létezik a földön, aki tud számolni és aki nem...
Én úgy látszik az utóbbiak közé tartozom :) Kedves TFL: természetesen "EGY" apróság...

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.15. 21:36:38

Mocsokdream: konzervatív válasz? Ha volt is egy "Konzervatív válaszok könyve", rég kivágtuk, mert elfoglalta volna a Biblia helyét a könyvespolcon.
A megoldásban van büntetés és nevelés is - ebben az esetben a gyereket még időben kellett volna elkapni, korlátozni a szabadáságát - és nevelni.

józan 2008.01.15. 21:48:50

Gyurka,nekem van jövőképem:leave this crap.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.15. 23:06:45

Nos: TFL-lel nagyban egyetértek egyébként.

Én magam a megoldást két probléma megoldásában látom, ami talán nem derült ki egyértelműen az írásból:
1) rövidtávú: vadnyulat idézve: "a gyereket még időben kellett volna elkapni, korlátozni a szabadáságát - és nevelni."
2) Hosszútávú: prvenció egy szóval, és a családi élet. a társadalmi háttér normalizálása, ami természetesen nem 2 nap alatt történik.

A konkrét megoldást nem tudom. Az biztos, hogy mondjuk a saját helyzetemben a gyerekemet már eleve nem hozom abba a helyzetbe, hogy "rossz útra tévedjen". Mindemellett persze megőrizheti a saját identitását.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.15. 23:54:37

Most olvastam éppen egy pszichológia témájú könyv összefoglalóját: a gyerek 7 éves korig egyáltalán nincs tudatában annak, hogy mások léteznek egyénként.

A világképének abszolút központja ő maga, feltételezi, hogy mindenki ugyanúgy lát, ugyanúgy érez, és ugyanazt, mint ő. A felelősségtudat ettől jóval később jön, sokaknál soha. :(

A németeknél most volt téma a láger a bűnöző de nem büntethető korban lévő bevándorlógyerekek miatt. Ott a bűnözés 43%-a köszönhető nekik... (gondolom lopások).

Amerikában 12 éves gyereket is ítéltek már életfogytiglanra. Nyilván ez az idiotizmus csúcsa, akkor már ki is lehetne végezni.

Ellenpélda is volt, asszem az index cikkében, hogy két súlyos bűnt elkövetett gyerek nagykorú lett, miután 13 évet töltöttek egy kizárólag kettőjük számára létrehozott intézetben. Új személyazonosságot kaptak, és beilleszkedtek a társadalomba.

Nem tudom, van-e határ, de az az érzésem, hogy pont ezeket a gyerekeket VALÓBAN meg lehetne változtatni. Ha lenne rá pénz, szándék, és ész hozzá. Csak azt kéne elfelejteni, hogy SEMMIT nem lehet tenni velük, mert gyerekek. Attól hogy nincs tisztába a tettének kövekezményeivel, az még nem jelenthet felmentést.

___________________________ (törölt) 2008.01.16. 00:06:22

Szerintem van ezeknek a dolgoknak egy kialakult kezelése: ilyenkor elvileg a szülőt/gondviselőt szokás sittre vágni, hogy rárohadjon a műanyag lakat is, azt kész. A dolog mögött az az elméleti logika áll, hogy minden tettnek van felelőse, ha a gyerek még nem felelős korú, akkor az, akinek figyelnie kéne rá, illetve az a gyakorlati érv, hogy 10-12-éves gyerekek pár tucat szülői/gondviselői pofonnal elég jól motiválhatóak, ami, egyébként, lehet, hogy nem mindig igaz - mert mondjuk a muterba is installálná a bicskát - de akkor meg be lehet adni a javítóba stb. szóval szerintem nem érdemes ezen ennyit agyalni. Rég ki van ez találva. Szülő/gondviselő teljes büntetőjogi felelősséggel bír, ha úgy érzi, hogy nem bír vele, adja javítóba. Rá kell ébreszteni az embereket, hogy a gyereknevelés felelősséggel jár, szerintem ez ennyire egyszerű.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 09:25:31

Shenpen!

Ha ki van ez találva, akkor miért nem szűnt meg még a gyerekbűnözés?

Egyébként a fater pofonja szerintem jó dolog egy általános gyerek életében. Természetesen nem az agyba-főbe verésre gondolok.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.16. 09:33:20

További alapvetések konziságból:
A gyerekbűnözés sem fog megszűnni, más kellemetlenségekhez hasonlóan. Az ok nem a trásadalomban van, hanem az ember természetében, ami tökéletlen. Kezelgetjük a problémát, több-kevesebb sikerrel.

látó 2008.01.16. 10:00:16

Hát nem értitek, hogy az anyáskodásotok ellenére a romák sz@rnak a fejetekre? Kitalálhatjátok a legideálisabb megoldást is, ha ők nem akarnak megváltozni. Nézd csak meg a nagy magyar valóságot!! Ők bármit megtehetnek.. Bűnözők és gyilkosok. Tisztelet a kis számú kivételnek...

qbr 2008.01.16. 10:00:41

vadnyul: pontosan így van. Gyerekbűnözés volt, lesz. Méghozzá azért, mert a gyerekeknek nincs jogérzéke (figyelem, nem erkölcsi érzéke!). A büntethetőség életkorának csökkentésétől ezen a területen azért nem várható nagy preventív eredmény, mert a gyereknek nincs annyi gyakorlati tudása a világról, hogy felmérje azt, mi a felnőttek szerepe, kinek mire van lehetősége és joga a társadalmi rendszerben. Tisztán a jutalom/büntetés módszerre alapozva nem lehet eredményt elérni, mert nem állatokról, hanem emberekről van szó.

Amit egyiketsem írt, az túlságosan leegyeszűsítő. A morális érzék folyamatosan alakul, és egy 6-7 éves gyerek is nagyon jól meg tud érteni (megfelelően, az ő szintjén elmagyarázott) erkölcsi tételeket, és használni is tudja őket. Ami nagyon nehezen működik, az a több szempont figyelembe vétele, tehát pl. az erkölcsi tételek összekapcsolása a társas élettel.

Hipotetikus példa: "Az én apukám erősebb, mint a rendőr, és megvéd tőle" - pontosan érzi, hogy az apjának az erkölcsi lojalitása az ő oldalán áll, de nem tudja felmérni a jog és a rendőrség által rájuk rótt társas kötelezettségeket. Vagy ellenkezőleg: "Apukám hagyja, hogy elvigyen a rendőr".
Másik hipotetikus példa: 3-an vannak a homokozóban. Az egyiknek nincs lapátja, a másiknak egy van, a harmadiknak kettő. Az első elkezd sírni, mire a második elveszi a harmadiktól az egyik lapátot, és az elsőnek adja. Ez a harmadiknak persze nem tetszik. A második cselekedete a saját erkölcsi szintjén érthető, de a felnőttek társas szintjén nem elfogadható.

Lehet, hogy az általános iskolában szükség lenne egy morális ismereteket oktató órára. Régen ez volt a hittan - igaz, régen is volt gyerekbűnözés, szóval nem tudom tényleg használ-e az ilyesmi.

Siendor_ (törölt) 2008.01.16. 10:02:22

Nem tudod megoldani, egészen bonyolult az ügy. Ha lecsukod a szülőt, mert rosszul szocializálja a gyereket, ill. rossz példát mutat, akkor be kell tenned az otthonba. Ott meg még rosszabb szocializációt fog kapni. Lehet hogy otthon apuka/anyuka iszik, esetleg elcsattan 1-2 pofon, de az otthonban meg a vele egykorú fog inni/cigizni. Az jobb?
Szerintem valóban el kell venni a gyereket a brutális, ill. kiemelkedően antiszociális szülőktől. Azokat, akiknek meg van 4-5 gyerekük, de nem tudják neveli őket (putri) és még a segélyt is eliszzák, azt kényszermunkatáborba zárni (ahol persze no cigi, no pia, viszont kultúrálisan, szellemileg képezni őket) és elkötni (hogy ne legyen még 4-5 segély-gyerek). A gyereket meg katonai fegyelmű intézetekbe kell zárni, mielőtt elvadulnak. Nem brutálisakba, ahol csak pszichopatákat képeznek, de masszív fegyelembe. Nekünk sem ártott volna egy kis fegyelem :) És LEFOGLALNI őket. Ne unatkozzanak, mert csak ugyanúgy elvadulnak. (Ld. katonák két háború közt)
A gyerekkatonákból meg soha nem lesz normális felnőtt.
Mégpedig nemzetiség/faj/akármi szerint NEM megkülönböztetve. Senki ne kapjon pluszokat csak azért mert nem "fajmagyar" (nem mintha akár 1 Magyar állampolgár lenne aki nem keverék), de senkit ne büntessenek csak azért mert nem az.
mocsokdream: Mellesleg fater pofonja szerintem is jó dolog egy gyerek életében! Nevelni KELL! Nem bírom a "hagyjuk-kifejlődni-a-személyiségét-ezért-rá-sem-szólunk" típusú liberális maszlagot.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.16. 10:11:31

Csak az a baj, hogy erkölcsöt nem lehet oktatni. Természetesen hasznos a hittan / erkölcstan / római történelem (híres férfiak hőstettei). De leginkább a nevelés számít, amit a család, iskola, közösség együtt ad. Része az oktatás, de része az igazságos tanár és a mesét olvasó szülő is. (!idealizmus!)

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 11:08:35

Siendor:
Természetesen megoldás lenne a bűnözők kiírtása, vagy esetleg munkatáborba zárása, mert gyakorlatilag megszűntetné a problémát. De akkor mi lenne az emberi jogokkal? Vagy esetleg ilyen esetekben félretehetjük ezeket? Létezne-e olyan esetek, amikor az emberi jogokat a pszichológiát, meg minden olyat, ami emberséges félretesszük:

vadnyul: Az erkölcsöt nem lehet oktatni. Ez teljesen így van. Mert tapasztalatokból jön rá az ember, hogy mi a rossz, mi a jó. Az a baj, ha ez a jó és rossz fogalom keveredik. Itt nem egy emberideálra gondolok, amely megszabná, hogy mi a jó és mi a rossz az adott ember viselkedésében, hanem az általános elméletekre. Korábban felvetődött egy olyan dolog, hogy hittan óra, most hirtelen nem tudom, hogy ki írta be ezt ide. De az egy lehetőség arra, hogy az erkölcsöt felismerje a gyerek. Ha rossz szociális környezetben van a gyerek, akkor nyílvánvalóan a család nem tudja biztosítani az erkölcsi nevelődés lehetőségét, és ekkor a társadalom bizonyos intézményei: iskola, hittan óra, esetleg vallási csoportok, szociális szervezetek közbe tudnak lépni, és ugyanakkor nem szakad el nagyon a családtól, és van rá esély, hogy normális ember váljon belőle.

Siendor_ (törölt) 2008.01.16. 11:38:04

No nem! Szó sincs az emberi jogok eltűntetéséről, mindössze némi -ideiglenes- korlátozásásról. Ugyanezt csinálnám a csövesekkel is. Munkatábor. Ugyanis megtanulnák (visszaszoknának) a RENDSZERES, alkohol és dohányzásmentes életmódba, a MUNKÁBA! Valami teljesítménykényszer is lenne - pl. csak kenyér és víz annak aki nem dolgozik rendesen, aki meg igen, annak valami jutalom, stb. És KÉPEZNI őket!! Értékes, használható szaktudással és társadalomképes viselkedéssel visszaengedni őket! Egyébként - bizonyos, igen kirívó esetekben - az emberi jogok igenis félretehetőek. Vagy mondhatjuk azt, hogy aki vét a törvény ellen, az önként lemond az emberi jogairól, legalábbis egy részéről. (Nem mellesleg a börtön is korlátozza az emberi jogokat)

Az erkölcsöt oktatni nem lehet, viszont azt lehet oktatni, hogy bizonyos, alapvető normák vannak, és ennek igenis MEG KELL FELELNI. Az már más kérdés, hogy az állambácsi mennyire hagy ennek megfelelni. (Extrém például: nem vizelünk köztéren. (park, házfal, kapualj). Próbálj meg hajnali 4kor WC-t találni. Nem fog menni. Még részegnek sem kell lenni hogy rákényszerülj.) Ugyanakkor a lopás, rablás, rongálás, gyilkosság, erőszak, stb. tipikusan olyanok, amelyre semmien mentség nincs, és nem is lehet. Nem létezik olyan hogy "megélhetési" bűnözés. Tessék elmenni dolgozni. Utcaseprőből pl. hiány van. Ja hogy rangon aluli, alja munka? Akkor lehet éhenhalni. Végső esetben ott a koldulás, ami a csöveseknek egészen jól megy, egyik-másik hónapról hónapra több százezer forintot gurít le a torkán. Szóval nem (csak) a hátrányos helyzet az oka ezeknek, így a gyerekbűnözésnek sem. Abba most nem is mennék bele hogy lehet hogy azért lop a gyerek (pénzt, mobilt, mp3-lejátszót) mert a média beléjük sulykolja hogy márkás ruha, cipő, "vadiúj" mobiltelefon, mp3 stb. nélkül nem vagy senki. És - lévén gyerekek - a szerencsésebb sorsú társaik még rontanak is. Azokkal sem ártana elbeszélgetni.
Sőt, ne feledjük a tényt: a legtöbb drogos, falfirkáló, megálló-szétverő, játszótér-rongáló fiatalkorú JÓMÓDÚ szülőktől származik! A lopós, verekedősek meg szegényebbek, akik ezeket akarják utánozni. Szép...

mediazsiraf · http://www.konzervatorium.blog.hu/ 2008.01.16. 11:40:31

Végigkövettem ezt a vitát, és a bejegyzést, nameg ugye az eseményt.

Anélkül hogy válaszolgatnék más kommentálóknak, inkább elmondom a saját véleményemet.

Egy 12 éves gyerek már képes belátni azt, hogy tetteinek mik a következményei. Felelőssége maximum annyiban kevesebb, hogy hosszútávon képtelen látni a folyamatokat. Ezért nem helyes, ha mutogatunk másra, mintsem a gyerekre magára.

Nem a társadalom a hibás. Én is ebben a társadalomban nőtten fel, mégse szúrtam combon 12 évesen embereket.

Nem a számítógépes játékok a hibásak. Én is játszottam 12 évesen, mégse vagyok tömeggyilkos.

Továbbá: az utcakölyök nem hinném hogy kontaktolt volna valaha a Quake3-al. Másrészt pedig vannak rajta kívül más utcagyerekek is, és valamiért ők sem szúrtak combon másokat (még).

A srác a felelős, egyértelműen. Fiatalkorúak börtöne erre a helyes válasz.

Ez nem cigányügy. NE tereljétek el a témát. Ez nem románozás. Erről is érdemtelen erről beszélni. HA már mindenképp nézzük az esetet, akkor az ominózus indexvideóban a srác legnagyobb haverja egy nemcigány srác, és hát belőle is kinézem a 8 év szigorítottat pár éven belül...

Egyébként, ha már mindenképp a megoldásokon gondolkoznak egyesek, akkor felmerültek az alábbiak:

rendes börtön. ez nem fair, nem lehet bezárni egy gyereket egy felnőtt börtönbe.

nevelőintézet. sosem működik.

javító. többnyre rontó.

fiatalkorúak börtöne. megoldás az elszigetelésre, de legyünk tisztában azzal, hgoy a srác huszonévesen profi bűnözőként jön ki onnan.

ennek ellenére még mindig ez a megoldás. a valódi megoldás persze az lenne, ha valamiféle átnevelő lenne, ahol kiscsoportosan foglalkoznak velük rendkívüli szigorral, és megtanítják őket a minimális viselkedési normákra, azokra, amikre otthon ne mtanították meg őket.

ennek átnevelőtábor szaga van, szóval valószínűleg másodpercek alatt torpedóznák meg az emberjogi élharcosok, úgyhogy bele se lehet kezdeni...

a srác hálistennek nem magyar, így azt el se tudom képzelni, hogy eddig miért nem utasítoták már ki... hálistennek ez már megtörtént.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.16. 11:59:51

"Ha rossz szociális környezetben van a gyerek, akkor nyílvánvalóan a család nem tudja biztosítani az erkölcsi nevelődés lehetőségét, és ekkor a társadalom bizonyos intézményei [...] közbe tudnak lépni"
Ez azért erős leegyszerűsítés, ha simán a szegénységre gondolsz. És továbbra is van egy kis társadalommérnökös beütése.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 12:20:16

Itt mondjuk a családban elnyomott gyerekre is gondolok, akik egyszeűen iszonyatosan magas kényelemben élnek és egyszerűen senki nem foglalkozik velük csak a Quake 3...
Nem társadalommérnökség, hanem megoldási alternatíva.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 12:21:03

Ennyi erővel az összes törvény, minden jog meg minden nemtom mi a társadalom szerekzetét, működési alapját tervezi...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.01.16. 12:33:18

The blame is Canada! (Hm? Beugrik?) (Jól írtam?)

Ez esetben felesleges a társadalmat hibáztatni (illetve csak annyiban lehet, hogy Társadalmi Szerződés - meg még mittomén mik miatt - már a kisközösségekben sem működik a normasértés büntetése.

Márpedig akinek van ilyen erkölcsi deficitje, mint ennek a srácnak, az jellemzően otthonról hozza, otthonról pedig azért hozhatja, mert nem műxik már a fentebb emlegetett normasértés büntetése - tkp. ahol az alkoholista, vagy erőszakos apát megszólják az ismerősei, barátai, nem pedig lemennek vele a kocsmába inni.

A Caracalla és Shimoda által is megemlített átnevelő tábor pedig nem hülyeség.
Ami meg a jogvédőket illeti: A bejegyzésben megénekelt esetből kiindulva inkább sokaknak van joga ahhoz, hogy ne vágjanak beléjük kést, mintsem a gyereknek ahhoz, hogy ne bánjanak vele úgy egy átnevelő táborban, mint ahogy bánnak a fiatalkorú bűnelkövetőkkel Amerikában. (Persze a képhez az is hozzátartozik, hogy a tengerentúli átnevelőtáborokban nem egyszer halt már meg delikvens az átnevelő tisztek hozzáállása miatt.)

qbr 2008.01.16. 12:33:20

Hm. azért az átnevelőtáborokat nem véletlenül torpedozzák meg az emberjogi élharcosok. Hol is voltak a közelmúltban átnevelő táborok? Szovjetúnió, Kína, Észak-Korea (ott még most is).

Az átnevelőtábor kimondatlanul feltételez egy kollektivizáló ideológiát, amely szerint egy táborba összezárva, különféle javító-nevelő intézkedésekkel nagyobb eredményt lehet elérni, mint egyéni foglalkozásokkal.

Szvsz ezt a kérdést egyéni irányból megközelítve jobb megközelíteni. Már csak azért is, mert mi most itt egyben beszélünk sokezer gyerek problémájáról. De nagyon nem mindegy, hogy az a gyerek
- pszichésen traumatizált
- konkrét neurológiai problémával küzd (pl. gyógyszerrel kezelhető hiperaktivitás / figyelemzavar)
- pszichológiai / pszichiátriai problémával küzd (pl. szociopátia, enyhe értelmi fogyatékosság, autizmus)
- rossz környezetben van
- stb.
Más-más az egyes csoportok esetén alkalmazandó módszer, és más az elérhető siker mértéke is.

Egy másik nagy kérdés az, amit Dillinger is írt: hajlandó-e a társadalom ezeknek a fiataloknak a bűnözés abbahagyásáért cserébe olyan ösztönzést/altenatívát nyújtani, amihez egy nem bűnöző, átlagos fiatal nem fér hozzá? Elfogadható-e ez?

qbr 2008.01.16. 12:37:24

megelőzöm a kérdést:
Definiáljátok légyszi a különbséget a jelenlegi fiatalkorúak börtöne és az átnevelő tábor között.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 12:44:08

qbr tetszik a megközelítésmódot, az egyénekre figyelő problémamegoldás, csakhát kevés ilyen ember van, aki ezt végbe tudná vinni.

Definíció a véleményem szerint:
Fiatalkorúak börtöne: Nagyban leszarják a gyerekeket, takarodó meg ébresztő szintű fegyelmet biztosítanak, semmi extra. Nevelés nincs, csak még jobban lezüllés.
Átnevelőtábor: Kollektíve mindenkivel foglalkoznak és nem szarnak le senkit, odafigyelnek a gyerekre.

TFL · http://civilzone.eu 2008.01.16. 13:35:56

Márpedig alapdefinició szerint a fiatalkorúak börtönének is kell legyen nevelő célzata és tevékenysége. Azért nem "normál" börtön, és azért alkalmaznak ott jelentős számú nevelőtisztet és pedagógust.
Ha pedig az amerikai típusú átnevelőtábort nézzük, akkor az egy kifejezetten katonai intézmény. Nem az életre nevelik át a bűnözőket, hanem katonákat faragnak (ha tudnak) belőlük, tűzzel vassal. A fő cél a fegyelem megtanítása és a fegyelemre nevelés. Azon (meglehetősen liberális) amerikai felfogás alapján, hogy az agresszivitást, mint hajlamot nem lehet sem "átnevelni" sem kiölni az emberből, ezért nem az a helyes út, hogy elnyomjuk, hanem az, hogy teret adunk neki ellenőrzött körülmények között. Inkább a seregben gyilkolja az ellenségwet az ipse, minthogy a suliban a többieket. Bár meglehetősen egyszerű, de szimpatikus megközelítés is lehet ez, ugyanakkor az eredményei erősen vitatottak. Ebből születnek az olyan esetek is, mint az iraki fogolytáborok rab-kínzásai például.

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.16. 13:57:02

Alapdefiníció szerint kellene nevelésnek lenni, de nincsen sajnos. A degenerálás viszont megvan.
Erről az amerikai példáról nem hallottam még. Érdekes, és végülis megoldást kínál a társadalomtól való elszeparálásra, és végülis alapvetően a jellemüket nem változtatják meg.
De a magyaroknál ez az eset nem adna megoldást, ugyanis azzal 4-5 repülőnkkel, meg 20 tankunkkal (ironikus számok) nem nagyon fogunk a következő időszakban háborúzni.

___________________________ (törölt) 2008.01.19. 02:20:28

Nem akarok szadista genyónak látszani, de, esetleg, sima, klasszikus testi fenyítés, mint ötlet? 50 pálca, á'la Szingapúr? Olcsó, van visszatartó ereje (a fene akarja még egyszer átélni), nem okoz maradandó sérülést és nem nevel a zsebtolvajból profi maffiózót, mint a börtön, nos? Az egyetlen, ami ellene szól, az az, hogy aki nagyon-nagyon kemény gyerek, azt lehet, hogy nem tartja vissza, mert inkább afféle férfias hőstettnek tekinti azt, hogy hang nélkül kibírta, és ezért nem nagyon zavarja az, ha megismétlődik. Ez lehet. De szerintem ritka. Nos?

Srí 2008.01.19. 12:16:31

Nagyon nem értek veled egyet, Shenpen. Egy ilyen gyermek mit tanul meg a verésből? Azt, hogy ez a helyes út. Ha vele ezt teszik, még fokozottabban teszi majd ő is. Nem is ismer más megoldást és még meg is erősítik ebben a hitében.

Ha csak egy-egy ilyen gyermek lenne, tudnám, mit kellene tenni. Másfelé terelni az energiáit egy gyermekvédelmi intézeten belül, ha már családja nincs (vagy ha van csak árt neki), sikerélményekhez juttatni ( kiválóan alkalmas erre a sport) szeretetet adni és megtanítani mindarra, amit eddig nem tanulhatott meg.

De túl sokan vannak és nem jut mindenkire maximális figyelem nyilván, nem juthat. De azokkal, akik intézetbe kerülnek én így bánnék. Dícsérnék, nem büntetnék. Hiszen egészen idáig büntette az élet.

Tábornok 2008.01.20. 10:01:59

sokminden van itt , jó és rossz is, persze nem cigánykérdés, de mégiscsak ők kerülnek előtérbe, ha bünözésről van szó, nem dolgozunk, felvesszük a segélyt, eldorbézoljuk az is bünözés.
ha már adunk segélyt a mi pénzünkből, akkor szigorú feltételeket kell szabni, pl. max. 2 gyerekig jár a segély - a romának - aztán ennyi, főleg, ha nem dolgoznak nyilvánvalóan évek óta.

emberi jogok:
- aki bünözik, főleg a másik élete ellen, az megsérti az emberi jogokat, ergo neki nem lehetnek emberi jogai, ezt kell megérteni a sok liberális f@szfejnek....ő ezzel a tettével lemond erről, hiszen szarba veszi a másik emberi jogait, akkor rá sem vonatkoznak ezentúl.
Félretesszük a többség védelme érdekében.

- büntetések, szankciók
fokozatosság elvét kell használni, először csak szóban, majd szankciónálni, pl. táborok
ha ezek után is folytatja a bünös életmódot akkor sitt.
Többszöri visszaesőket meg etessék azok akik védik őket, szerintem hatásosabb megszabadulni tőlük.
A fiatalkoruakná és gyermekeknél természetesen meg kell vizsgálni a családi hátteret, ha menthetetlen, akkor onnan ki kell ragadni, egy probát megér.

hajléktalanok:
első dolog a koldulás betiltása, mindenütt.
koszt, kvártély és közmunka, fokozott ellenörzés alatt, aki meglép azt vissza kell vinni, másrészt értem az ellenörzést orvosi szempontból is.

tingli 2008.01.22. 09:50:57

Ranschburg Jenő tagja a bizottságnak, amit Budapesten a gyerekbűnözés miatt hoztak létre. Ezt mondta egy intrerjúban az első ülés után:
"Tegnap az elsô munka csoportülésen már ismertettem a vázlatát. Az a kiinduló pontom, hogy már az óvodában nem csak felismerhetôk azok a magatartásformák, amibôl meg lehet „jósolni” a késôbbi bajokat, de kezelhetôk, befolyásolhatók is a megfelelô módszerekkel. Persze képezni kell az óvónôket, hogy a legújabb diagnosztikai módszereket alkalmazva, felismerjék a speciális jegyeket és azt is megtanulják, mit kell tenni az ilyen esetekben. A család, a szülôk részvételével elérhetô lenne, hogy néhány éven belül drasztikusan csökkenjen a gyerekbûnözés."

szóval már az óvodában lépni kell!! az egész cikk érdekes, itt található:

www.napocska.hu/apro/aktualis.htm

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.22. 10:03:30

Ez tényleg "napocska" az égen... attól eltekintve, hogy pont a vége sok esetben utópia, és a probléma gyökere: "A család, a szülôk részvételével elérhetô lenne, hogy néhány éven belül drasztikusan csökkenjen a gyerekbûnözés." "

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.22. 10:07:48

Gabrilo,
"azt mondtad a háborúk forrása a magántulajdon. Erre utaltam a szockókkal meg a nackókkal."

Erről eszembe jutott, hogy olvastam valahol, hogy valamelyik afrikai törzs nyelvén nincs külön szó a háborúra. Egyszerűen azt mondják: "több tehén".

Nyilván nemzetiszocialisták (nem kell külön emlegetni a nackókat és szocikat, biza a nackók szocik voltak). (o:

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 12:04:24

"Nyilván nemzetiszocialisták (nem kell külön emlegetni a nackókat és szocikat, biza a nackók szocik voltak). (o:"

Muhaha, tudom én aztat. GyF. nem véletlenül "fasisztázik" a nácizás helyett, a nácik elvégre szocialisták voltak:)))) Oszt közben magát is annak nevezi:)))))

mr. pharmacist 2008.01.22. 12:16:42

de gyurcsány konzervatív is. meg liberális.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 12:17:59

és haladó baloldali is. Meg minden.

egyiketsem · http://egyiketsem.blog.hu 2008.01.22. 14:31:05

A méltán híres "egy Gyűrű"-szindróma.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.01.22. 15:35:14

Igen, bizonyára ő a világszellem. Önmagára talált a szocik között. hégel zokog:((

mocsokdream · http://negativ.blog.hu/ 2008.01.24. 08:58:23

Tingli!

Nekem is hasonló a véleményem. Már igen hamar fellelhető a gyerekek bűnözővé válásának veszélye, és ez orvosolható. Természetesen egyiketsem által utópiának nevezett családi segítség is szükséges ehhez. De reménykedjünk benne, hogy ez az utópia szó szépen lassan realitássá válik.

üdv
mocsokdream

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása