Lábjegyzet TG II ASz-hez

vadnyul I 2008.01.03. 23:03

A cikk lábjegyzet egy másik cikkhez. Az eredeti cikk itt olvasható.

1. Kicsit nehezen ment a kép linkelése, a kép ez lett volna:





2. Hogy egy ilyen mire jó, azt már pusztán számok nélkül is láthatjuk. Lerajzolgatja a szerinte lehetséges döntési alternatívákat. Ilyesmiket készíthetünk akármelyik "elmetérképező" (mind mapping) programmal, mint a VYM, vagy a Semantik (bújtatott linux reklám).
Ez jó, mert vizuális. Még ha szigorúan nem is tudományos, bár ez inkább csak természettudományos értelemben igaz. Pontos adatokat ezen számok mögé nem lehet tenni. De kérdem én, mi igazán pontos az empirikus társadalomtudományokban? És ettől még használjuk őket.
Visszakanyarodva a témához, ezt az ábrát egyszerű megfejteni.
A törvény elfogadása kétséges. Ha nem fogadják el, akkor valaki előhúz egy vészforgatókönyvet (ami már megvan), és megállapodnak. Ha nincs, még akkor is valószínűbb, hogy bekövetkezik egy "váratlan esemény", ami megmenti a helyzetet, így végső soron a koalíció felbomlásának csekély az esélye. Az ábra alapján számomra az látszik, hogy TG bizonytalan. Nem nagyon tudja elképzelni, hogy nincs vészforgatókönyv, de nem ismeri a helyzetet elég alaposan ahhoz, hogy azt mondja, biztosan van egy B terv. De a koalíciós felek múltját ismerve arra a következtetésre jut, hogy még egy teljesen reménytelennek tűnő helyzetben is nagyobb az esély a koalíció fennmaradására, mint a szakításra. (Mondjuk a D-208 ügy alapján.)
Természetesen, itt nem mérések vannak a háttérben, hanem a politikai elemző tapasztalata a politikai élet működéséről. Ez a tapasztalat valóságos és megbízható, annak ellenére, hogy nem mérhető. hiszen évek óta figyeli a politikai élet eseményeit, gondolkodik róla,  rengeteg megfigyelés, leírás, elemzés áll mögötte. Tehát az ítélete ezekre alapul, és ha eddig megbízhatónak bizonyult, akkor valószínűleg most is az. Ezek a számok, ha nem várunk tőlük túl sokat, megbízhatóak.
Mivel olyan korban élünk, ami a számoknak túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonít, hát ő is számokkal fejezi ki magát, bármennyire is felesleges okoskodásnak látszik.
Ne várjunk túl sokat a számoktól - az 50-50% csak egy vagy-vagy.

3. Ez csak lábjegyzet. Nem is itt, hanem az előző poszt végén lenne a helye.
4. Kicsit ronda lett, de remélem valaki beírja egy kommentbe a helyes html kódot.
5. Molnárgörény r. t. megjegyzései: "A százalékokat az ujjából szopta - a folyamatábra meg bárki számára megalkotható, aki minimális gondolkodásraképes. Még a 60 %-ot is tovább ragozhatta volna: nevezetesen úgy, hogy 45% esélye van, hogy elfogadás esetén az első visszásságok kiderülése miatt komoly frakcióválság keletkezik, 55% pedig annak, hogy ezt előre elsimítják: 80% ezen belül az esély arra, hogy masszív frakción belüli osztogtaással, és 20% arra, hogy titkosszolgálati aktákkal való fenyegetéssel a képviselők viselt dolgai miatt.
6. TG az adott helyzetről nem tud túl sokat mondani, de azt igen látványosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr74283887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.03. 23:15:33

Nem pakolok bele csak úgy más írásába.
De pont azt mondom, hogy nem egészen igaz az, hogy a százalékot csak úgy kitalálta.

Vendée 2008.01.03. 23:17:31

45% hogy komolyan vette TG a számokat, és
55% hogy cinikusan vigyorgott közben.

Az első esetben 30% hogy szar a politológusképzés, vagy 15% hogy TG elfajzott a politológiától (ez esetben 5% hogy genetikai problémái vannak, vagy 10% a valószínűsége, hogy simán libi.

A második esetben 30% hogy a lakáscseréjén gondolkodott közben, vagy 25% hogy a barátnőcseréjén (utóbbi esetben 15% hogy fiatalabbra cserélne és ez járt az eszében, vagy 10% az esélye, hogy egy bögyösebbre gondolt interjú közben).

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2008.01.03. 23:24:17

De mennyivel komolyabbnak néz ki egy ábrán? Már szinte todományos! (már a barátnőcsere)

max_headroom 2008.01.04. 22:49:43

Molnargoreny 2008.01.04. 00:26:14:
"A 25%-on belül 99% a valószínűsége, hogy fiatalabbra ÉS bögyösebbre gondolt..."

Naná, mi másra. Ha nem gerontofil és nem az anorexiásokhoz vonzódik, akkor nyilván egy fiatal bögyösre cserélné be az öregecskedőt. :-)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása