Kiskarácsony - nagykarácsony 2

vadnyul I 2007.12.23. 20:16

Vegyünk elő egy ásót. Nézzünk körül a sufniban, a szerszámoskamrában, a túlélőfelszerlések között, mindegy. Csak ásó legyen. Bármilyen megteszi. Lehet régi rozsdás, újabb, amin még ott a kerti föld maradványa, nehéz honvédségi, vagy a legújabb könnyű, alumínium-kompozit csoda.
És kezdjünk neki ásni,
    keresztül a karácsonyunk napjain.
Az első ásónyommal áttörünk a felszíni csillogáson, a feldíszített utcákon. De tovább - át a bevásárlóközpontok forgatagán, a legújabb- és csak most akción, a rohanáson,
tovább - keresztül a készülődésen, takarításon
    ajándékok tervezgetésén, (örülni fog neki?),
       a szokásos adakozáson,
          az éjféli misén / karácsonyi istentiszteleten.
Majdnem megtaláltuk. Az utolsó mozdulat lyukat üt egy üregen. Állatok, néhány ember, pislákoló tűz. Ha megszokja a szemetek a sötétséget, és jobban körülnéztek egy újszülöttet és családját látjátok. Még csak nem is puritán, hanem nyomorúságos körülmények. Mert nem jutott hely nekik a szálláson. Erre rakódott mindaz a gond, öröm, csillogás, amin keresztültörtetek.
A szeretet ünnepe - az Isten emberré lett, hogy mi Isten gyermekei lehessünk.

Boldog karácsonyt!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr59273566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antipolitológus 2007.12.23. 22:10:34

Szép volt!

Békés Karácsonyi Ünnepeket, és Egy Boldogabb Új Évet Kívánok a Konzervatórium minden szerzőjének és olvasójának!

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2007.12.24. 13:27:25

Boldog karácsonyt és értelmes vitákat a jövő évre is!

józan 2007.12.24. 14:19:44

Így is van.Boldog karácsonyt!

gabrilo 2007.12.24. 23:13:33

Ez szép volt Vadnyúl.:)

Ezúton kívánnék a Konzervatórium minden kedves olvasójának kellemes ünnepeket
(szerzőknek már kívántam az imént máshol:))

üdv,
gabrilo.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2007.12.25. 04:53:11

Nézzük milyen módszerrel, hogyan szelídítette hitetlen pogány népét keresztyén-konzervatívvá - nem más, mint maga Szent István urunk, királyunk!

"Képzeljünk el egy állatkertet, ahol egy óriási ketrecben él öt majom. A ketrec közepén egyszercsak megjelenik egy magas oszlop, aminek a tetején egy fürt banán van.
Mi történik?
Az egyik majom előbb-utóbb természetesen észreveszi a banánt és elkezd felmászni érte. Ebben a pillanatban a ketrec tetejéről jéghideg víz kezd spriccelni, nemcsak a mászó majomra, hanem a ketrec minden lakójára. A banánért indult majom riadtan menekül vissza bőrig ázott társaihoz. Kis idő múlva egy másik majom is elindul megszerezni a banánfürtöt. Amint az oszlophoz ér és mászni kezd, a hideg zuhany spriccelni kezd az összes majomra. És ez így megy, sokszor egymás után, míg végül felismerik az összefüggést. Ettől kezdve, ha egy majom elindul a banán felé, akkor a többiek - akik nem szeretnének hideg vizes fürdőt - rohannak megakadályozni a mászást, megrendszabályozzák "feledékeny" társukat, és senkit nem engednek az oszlop közelébe.
Ekkor zárjuk el a vízcsapot, mostantól nincs több hideg zuhany! És cseréljük ki az egyik lakót egy új majomra.
Mi történik?

Természetesen az újonc is észreveszi a banánt, és megpróbál felmászni érte. A többiek azonnal megtámadják, és nem engedik az oszlop közelébe. Amikor a többiek támadása miatt minden mászási kísérlete kudarcba fullad, az új fiú feladja a küzdelmet.
Ekkor cseréljünk ki még egy régi - zuhanyozott - majmot egy újoncra. Az újonc persze azonnal indul a banánért. Csakhogy a többi négy megtámadja, és nem engedi az oszlop közelébe. Az elozo újonc is boldogan vesz részt a csoporttal az új fiú "megregulázásában". Amikor a második újonc is feladta a küzdelmet, cserélj ki egy harmadik régi majmot. A történet ugyanaz. Az újonc indul a banánért, a másik négy megtámadja, nem engedi az oszlop közelébe. Pedig a négy támadó majom közül kettőnek fogalma sincs, miért nem szabad a banánnal próbálkozni.
Cseréljük ki a negyedik, majd az ötödik régi majmot is. Latni fogjuk, mindig ugyanaz játszódik le. Pontosan úgy, mint az előző cseréknél.
Próbálkozás, támadás, akadályozás, belenyugvás...

Nézzük, most mi a helyzet?
A ketrecben béke honol, nyugodt mederben csörgedezik az élet. Egyik majom sem tudja, hogy egykor itt hideg zuhany volt a büntetés, ha valaki elindult a banánért. Sőt azt sem tudják, hogy mi az a hideg zuhany. Hiszen egyikük sem tapasztalt még ilyet.
Egyébként nincs is zuhany, hiszen már rég elzárták a csapot. Van viszont az oszlop tetején egy nagy fürt banán. Csak érte kellene menni, és máris az övék.lenne
Mégsem indul senki banánért. Meg sem próbálják.
Hogy miért?
Mert ez eddig mindig így volt és mindenki így csinálja."

Kellemes Ünnepeket!

Carlos77 2007.12.25. 11:58:24

Ez így van...

Áldot és békés karácsonyt és örömteli újévet kívánok mindenkinek!:D

Alekszej Satov 2007.12.25. 14:29:39

De talán lesz egy jó erős majom, aki mégis felmászik a banánért, megeszi, és uralkodik mindenki felett. És ő hozza le az igazságot a földre, ami persze az övé lesz. És innen egy másik mese indul, amit bármely történelemkönyvben megtalálhatunk.

Mindenkinek boldog Karácsonyt!

banánfaló 2008.01.12. 21:10:25

Valaki meg tudja mondani,hogy miért ilyen hülyék a majmok? Eredendően ilyen hülyék és lusták, vagy elhülyítették őket? És a ketrecben mit esznek, ha már a banán csak nevelési célokat szolgál? Csak lejárt szavatosságú, félig rohadt dolgokat? És a bejövő új majmok miért nem tanítják meg őket, hogy összefogva legyőzhetik fogvatartóikat? Miért nem kommunikálnak egymással azok a hülye dögök?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása