Seregestül senkik jönnek

N'Jala ezredes I 2011.08.16. 08:30

„Baromira nincsen szó itt semmiféle felháborodásról a lelőtt díler miatt, egyszerűen tudták, hogy a rendőrök Tottenhamben vannak, és nem tudnak idejönni."
(Index)

 

„The things you own, end up owning you.”

(Tyler Durden)
 

 Van, vagy volt ez a balhé Londonban és Nagy-Britannia más nagyvárosaiban, aminek egyelőre annyi haszna van, hogy egyre több ember hallgatja a The Clash életművét. London's Burning, London Calling, Police On my Back, I Fought The Law: csupa számcím ami elképesztő aktuális lett. Ha valami még rémlik, akkor mindez azért van, mert egy bizonyos Mark Duggan nevű négygyermekes drogdíler lelövése kapcsán indult meg a brit fővárosban a ramazuri, amit Anne Applebaum úgy jellemez, hogy ez nem más, mint „egy nemzet Rorschach-tesztjének tintafoltjai: mindannyian a saját magukat leginkább foglalkoztató politikai kérdést látják bennük”.

 

Valóban szóba került itt az arab tavasz, '68, a pár hónappal ezelőtti angliai diáklázadások, amikor a Pink Floyd gitárosának fiát is lecsukták, és én ugyan még nem láttam sehol, de tuti előkaparták a Los Angeles-i Rodney King húsz évvel ezelőtti ügyét is. Rajcsányi Gellért a Mandineren agyatlan forradalomnak nevezte a sajnálatos nyári eseményeket: nos, így voltam vele én is. Ezredesként ugyan lett volna egy-két ötletem elnézve a zabrálásokat, hiszen ez puszta fosztogatás, ahol rendőrök kellenek, meg gumibotok, és persze némi egészséges Pozsonyi Bucós attitűd („botozással teremtünk majd európer nívót”). Nincs itt semmi látnivaló, de még ideológia se, gondoltam.

 

Aztán egyszer csak felbukkant a zavargó Richard Jackson posztja, ami óriási jelentőségű. Gondoljunk csak bele: mit írt volna egy vérszomjas sansculotte a francia forradalom idején, ha tud olyat? Mit tudtunk volna meg Tisza István gyilkosaitól, ha már akkor létezik Blackberry? Mit twittelt volna Kun Béla a moszkvai eligazításokról? Létrehozott-e volna külön galériát Vlagyimir Iljics a szmolnijbeli csapatásokról, ha már 1917-ben feltalálták volna a Facebookot? Attól tartok, valami hasonlót, mint a londoni fiatalúr és akkor talán nem kell évszázadokig lekapargatni a filozófusok és megélhetési értelmiségiek magasztos baromságaiból kotyvasztott cukormázát, ami rárakódott a mindenkori csőcselék tombolására. A mennyiség megtermeli a minőséget, mi?

 

Hát tessék: ott van a mennyiség, London utcáin, a sült hal, Tom Jones, a délutáni tea, a rossz kaja, a még rosszabb idő és kibaszott Mary Poppins mellett. Éppenséggel a mennyiség kapucni alá és maszk mögé bújtatott arcai még szabadok is, de szabadságuk valahogy baromira elfelejtette megszülni a rendet. Úgyhogy Jackson posztja nem más, mint a társadalomkritika kritikája – igen, nem véletlen a hasonlóság: pontosan, szó szerint ez az, amiről Marx beszélt.

 

Ez az írás azt mutatja meg, hogy milyen az első lépés afelé a gyönyörűnek tetsző világ felé, amiről Michael Moore demagóg filmjei, TGM lepedőnyi cikkei szólnak és félművelt, „politikai mondanivalóval rendelkező” zenekarok prédikálnak két szám között a koncertjeiken. Most meg tessék: kiderül, hogy akinek semmi sem tetszik ebben a nagy fene konzumálásban, az sem akar mást, mint fogyasztani. Többek között például azért morcos a fiúcska, mert „soha nem lesz képes megengedni magának azokat a jó dolgokat, amiket az embereknek birtokolniuk illik”. Hogy egyem a szívét.

 

Zavargok, mert így lophatok a boltokból. Tudom, hogy soha nem engedhetném meg magamnak azokat a gyönyörű cuccokat, amik úgy tűnnek, mindenki másnak megvannak. De egy zavargásban elveheted őket. Kell egy új melegítő, egy új teló, laptop, ruhák, pénz, játékok. Ez egy fogyasztói társadalom, barátom. Nekünk meg kell, hogy legyenek ezek a dolgok, különben nem leszünk boldogok. Én csak boldog akarok lenni.

 Nos, fordítanék: egy elnyomott, kizsákmányolt, önmagát senkinek érző zavargó nem akar mást, mint kizsákmányolni. A többi szöveg, hogy elborít a düh, meg levegőnek néznek, és hogy attól vagyok férfi, hogy betöröm a kirakatot az nem más, mint szegénységi bizonyítvány. Biztos egy régi drum and bass MC-től hallhatott valami hasonlót. De a lényeg, hogy a senki büszke rá, hogy ő egy senki, de persze dühös is, mert úgy él, mint egy senki. Sok ilyen senki van, és régi tulajdonságuk, hogy ha jönnek, akkor azt seregestül teszik, mert az még mindig sokkal kényelmesebb, mint a szívós munkával valakivé válni – vagy egyszerűen elmenni dolgozni.


Ugyanis ha valamit illik, akkor az bizony a munka, kicsi csuklyás bumbikáim, és nem a birtoklás. Amivel persze megint csak nincsen semmi gond, csak éppen kicsit muris, hogy egy olyan figura, aki gyűlöli a fogyasztói társadalmat, és lázad ellene, az saját magán mutatja be Tyler Durden idézett beköpését. És aki így tulajdonképpen egy szaros plazmatévé tulajdonává válik, az tényleg egy senki. Nem csoda, hogy nem érti meg, hogy miért fogadják baseballütővel egy olyan boltban, ahová csikágózni megy, nem pedig fogyasztani.

 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr793148706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kint felejtettek 2011.08.16. 18:56:40

Londonban ismétlik a leckét; ha nem foglalod el a gyereket, a gyerek foglal el téged. Az utcákon kamaszok randalíroznak, fosztogatnak, a polgárok meg rájuk küldik a rendőreiket, s elveretik a lázadókat. Milyen jogon ez a felkelés – jön a méltatl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2011.08.16. 09:04:44

Ezt kissé benézted, Richard Jackson:

"I am currently Professor of International Politics at Aberystwyth University in Wales, UK. I study and teach on issues of terrorism, political violence, war, security, peace and conflict resolution. I have published several books on these topics, including:

Terrorism: A Critical Introduction (Palgrave-Macmillan, 2011; co-authored with Lee Jarvis, Jeroen Gunning and Marie Breen Smyth);

Contemporary State Terrorism: Theory and Cases (Abingdon: Routledge, 2010; edited by Richard Jackson, Eamon Murphy and Scott Poynting);

Critical Terrorism Studies: A New Research Agenda (Abingdon: Routledge, 2009; edited by Richard Jackson, Marie Breen Smyth and Jeroen Gunning);

Conflict Resolution in the Twenty-first Century: Principles, Methods and Approaches (Ann Arbor MI: Michigan University Press, 2009; co-authored with Jacob Bercovitch);

and Writing the War on Terrorism: Language, Politics and Counterterrorism (Manchester: Manchester University Press, 2005).

I am also the editor-in-chief of the academic journal, Critical Studies on Terrorism, and I love playing guitar and fly-fishing."

ashnur · http://blog.elni.hu/ 2011.08.16. 09:15:19

és a kiragadott idézet pedig sima irónia, ezt már letárgyaltuk párszor mindenfele :), de nem baj, jó tudni hol álltok szövegértéssel :D.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.08.16. 09:26:06

Engem leginkább ez baszott föl:

"Zavargok [...]. Mit csinálhatnék egyébként? Nézzem a tévét? Tanuljak? Lógjak a haverjaimmal a sarkon? Beszívjak? Baszki!"

Baszki, igen, pl. tanulj! Vagy dolgozz. Vagy tanulj, hogy emberként dolgozhass!

Veder1 2011.08.16. 09:39:19

Egyébként valóban jó lene, ha egy igazi zavargó ís leírná a motivációit, de nem véletlenül nincs ilyen. A sztereotípiák (pl. "ezek ostoba véglények, akik funkcionális analfabéták") sokszor igazak.

hacsaturján 2011.08.16. 11:24:29

jó, jó, de mi lesz ronald régennel?

2011.08.16. 12:11:11

Tök egyszerű a randalírozók motivációja: megtehették. Jó mondás erre a helyzetre, hogy alkalom szüli a tolvajt. Most, hogy alkalmuk volt egy jó kis fosztogatásra, megtették. Ha erre nem lett volna lehetőség, akkor beérik azzal, hogy összetörnek néhány dolgot és gyújtogatnak. Amikor törni-zúzni sincs lehetőség, akkor meg beérik azzal, hogy megkéselik vagy összeverik, aki a környékükre téved. Most úgy alakult a szerencse, hogy ezek mind egyszerre összejöttek.

Nem nagy ügy, az egészen csak az lepődött meg, akinek eddig fogalma sem volt a valós helyzetről, mert jobb környéken lakik és a politikusok meg az újságírók meg mindenről beszélnek csak a valóságról nem. Az is érthető, hogy miért nem beszélnek róla: úri társaságban békeidőben nem illik megoldásokról beszélni, amikor a probléma egy rakás teljesen felesleges ember.

Persze hogy megnyugtassuk magunkat, el lehet sütni a szokásos szólamokat, hogy menjenek el dolgozni meg tanulni és egyáltalán, tanuljanak jó erkölcsöt, a valóság viszont sokkal nyugtalanítóbb: ezeknek az embernek az életben nem lesz iskolája és munkája. Még idegesítőbb, hogy minden jel arra utal, hogy az ilyen emberek száma egyre inkább növekedni fog.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.08.16. 12:17:27

@ifsz: "a valóság viszont sokkal nyugtalanítóbb: ezeknek az embernek az életben nem lesz iskolája és munkája. Még idegesítőbb, hogy minden jel arra utal, hogy az ilyen emberek száma egyre inkább növekedni fog."

Igen. És a töltött puska előbb-utóbb elsül.
Ennek két végkifejlete lehet: vagy még több belső zavargás és felfordulás ("Anglia 2011 turbó"), végeredményben polgárháború, vagy, ha időben felismerik a hatalmasok, s kifelé csatornázzák a destruktív energiákat, egyre több agresszív, támadó jellegű háború ("send the angry young men overseas").

Lévén, hogy ez nem csupán angol, hanem általános európai probléma, nem tudom, melyikkel járunk jobban...

De van más lehetséges végkifejlet? Én nem látok ilyet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.17. 16:40:04

Ez csak egy zavargás, nem az első nem az utolsó.
Már rengeteg ilyen volt. Az egyetlen különbség, most kiposztolják...

@teemur:
Butaság. Az underclass semmit se változott és az emberek tömegviselkedése se. Mindig ilyen volt, csak kevésbé szervezett.

2011.08.18. 09:49:50

@teemur:

A linkelt cikkhez:

Hát nem tudom. Sok mindennel egyet tudok érteni abból, amiről ír, de többről szól szerintem a dolog annál, hogy az underclass nincs eléggé megfegyelmezve a szigorú szeretet jegyében. A dolog ott kezdődik, hogy a felsőbb rétegekben is ugyanez az értéknélküliség és önzés van, ha jól megkapargatjuk a dolgot. Ha megnézed, egyedül a muszlimokban volt annyi a baj idején, hogy megvédjék a közösségüket - ez azért sokat elárul.

Többi:

A "kicsatornázás" lehetőségei is eléggé korlátozottak mostanában. Kipaterolni nem tudják a kellemetlenkedő elemeket mint ahogy korábban tették párszor, mert nincs hová. A háború sem jelent megoldást, mert manapság a tömeghadseregek nem divatosak, a háborúskodáshoz is egyre inkább képzett emberek kellenek. Ráadásul veszélyes is olyan emberek kezébe komoly fegyvert adni, akinek nincs vesztenivalója, gondold el, mi lesz, ha a kiképzés alatt jut eszükbe tombolni egyet - Dózsa György története legyen az intő péla az olyan politikusnak, aki ilyesmit forgat a fejében :)

Polgárháborúra viszont nem látok esélyt, ahhoz azért az kellene, hogy a közép és felső osztályban is jelentős számban legyenek olyanok, akik borítani akarják az asztalt. Mondjuk súlyos és hosszantartó gazdasági válság esetén erre is van némi esély.

Arra viszont számítok, hogy az ilyen jellegű zavargások megszaporodnak, mert sem a rendőrség tartós megerősítésére, sem szociális programokra nincs pénz és börtönök építésére sem. Igazából hatékony megoldásként csak olyasmi jut eszembe, ami elképzelhetetlen a mai fejemmel - rendőrállam, kijárási tilalom, ilyenek... Még talán a legjobb az lenne, ha támogatnák az önvédelem megszervezését, de ennek is jócskán lehetnek hátulütői.

teemur · http://teemur.blog.hu 2011.08.18. 11:46:48

@ifsz: Persze. Max Hastings leegyszerűsíti a dolgot, nem is kicsit. Nem is írtam, hogy egyet értek vele, de felettébb érdekes adaléknak tartom a cikkét.

Amit azzal kapcsolatban írsz, hogy az elitből is hiányzik a fegyelem, stb., teljesen igaz. A különbség az, hogy nekik _van_ vesztenivalójuk.

kvadrillio 2011.08.24. 15:44:39

Miért nem akarják már észrevenni, hogy ez az ELIT igen is dolgozik, éjt nappallá téve tevékenykedik a KÖZ, a TÁRSADALOM, A NÉP ÉRDEKÉBEN, ÉRTÜK, ÉRTJÜK ?!
Ezért fontos, hogy nőjön a fogyasztás, ezért fontos, hogy hitelre vásároljanak, ezért fontos, hogy nőjön a munkanélküliség, ezért fontos, hogy gazdagodjanak a bankok, ezért fontosak a piramisjátékok, ezért fontosak a betelefonálós lenyúlós játékok, ahol még "pénzenergiát is küldenek este fél 9-kor !, ezért fontosan a lenyúlós pókerjátékok amiből kb 100-150 ember lesz milliárdos, multimilliomos, a többi csak veszíthet !, ezért fontosak a kábítószerárusok a neten, akiket elkaphatnának, mint mindenki mást, de akkor csökkenne a milliárdos drogbevétel !, ezért fontosan a tőzsdejátékok, ahol nem csak "BESSZRE" JÁTSZANAK, BEDÖNTVE IPARÁGAKAT, EMBEREK MILLIÓIT, EZÉRT...EZÉRT, EZÉRT...SZÉP EZ A KAPITALISTA VILÁG, MELYET ILYEN HARÁCSOLÓ, KAPZSI EMBEREK ALAKÍTOTTAK KI A MAGUK HASZNÁRA, NEMCSAK 16 TONNA KOTLÁSA KAPC SÁN !...

Nem az IZMUSOKKAL VAN ITT A BAJ, HANEM AZ EZEKBEN AZ ELKÉPZELT NÉZETRENDSZEREKBEN HATALMAT BETÖLTŐ EMBERKÉKRŐL !!! EZEK AZ EMBERKÉK AZOK, AKIK TORZ, DEGENERÁLT AGGYAL SZÜLETVE, A HATALOM BIRTOKÁBAN ELKÖVETHETIK TORZ TETTEIKET AZ EMBERISÉG ELLEN !

emberkék...., mert csak azok az Apophis árnyékában...

ami most a világban zajlik, amennyi embertömeg kénytelen nyomorogni, kénytelen meghalni, ezek miatt az "emberkék" miatt, az az igazi HOLOKAUSZT.

VÁLTOZÁS KELL.lesz.

kvadrillio 2011.08.24. 15:49:05

@teemur: NINCS VESZTENIVALÓJUK !
Vesztenivalója az éhező,nyomorgónak van, mert meghalhat.
És mint tudjuk, az ÉLETÖSZTÖN a legerősebb ösztönző ERŐ !

balu_a_medve 2011.08.24. 16:58:48

" Nos, fordítanék: egy elnyomott, kizsákmányolt, önmagát senkinek érző zavargó nem akar mást, mint kizsákmányolni."

Ne haragudj, de ez mellément. Semmi ilyen nem következik az általad idézett forrásokból (sem a többiből, melyeket olvashattunk az események alatt). Fogyasztani akartak, de ebből hogy jön az, hogy kizsákmányolni is szerettek volna?

"Ugyanis ha valamit illik, akkor az bizony a munka, kicsi csuklyás bumbikáim, és nem a birtoklás. "

Ez természetesen mindig előjön. Az viszont nem, hogy ezeknek a fiataloknak az élete lényegében tök reménytelen, nem volt vesztenivalójuk. Az oktatást lényegében leépítették, ami ért valamit, azt fizetőssé tették, stb. Az ipar, ahol dolgozhatnának, ugyancsak lényegében leépült az outsource-ing miatt. Semmilyen jövő nem áll a fiatalok előtt.

Természetesen a legegyszerűbb ostoba tombolóknak beállítani őket. Az egy dolog, hogy az elégedetlenségük ilyen módon "csatornázódott ki". Ennek részben az az oka, hogy semmilyen politikai alternativa sem állt rendelkezésükre. Egész egyszerűen nincs olyan politikai párt (nem csak Angliában, itthon sem), mely ezeknek a fiataloknak (és tágabb értelemben a szegény többségnek) az érdekeit képviselné. Emiatt aztán a legegyszerűbben jön elő az elégedetlenség, tombolásban, fosztogatásban. Nincs, aki valóban vezethette volna őket.

Másrészt viszont az elégedetlenség valós, létező dolog, a megjelenésétől függetlenül.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2011.08.24. 19:36:19

man az az okos marxista (?) beetle.. vagyis beatle megasszonta, hogy all you need is love-ha man angliai zavargások.
biztos tevedhetett, mert itten loptak kerem mast is, nem csak szerelmet vagy csokot.
es meg azt is szeretnem elmondani, vagyishogy leirnicsokkolom, hogy lopni, na azt nem kene, ha csak nem nagyon muszaj, s az is meggondolando, hisz vegtire is regen egy kenyerer varbortonbe vittek a delikvenst.

bocs a szutyok szojateker', szamomra ok zenei csodabogarak, egyebkent is halottrol vagy jot vagy semmit.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása