A nagy reakciós könyvespolc: megjelent a Kommentár 2011/1. száma

Konzervatorium I 2011.03.29. 07:41

„Ötéves lett a Kommentár, és ezen mi vagyunk a legjobban meglepve. A nem éppen kerek évforduló alkalmából arra kértük szerzőinket, a lap barátait, hogy állítsák össze nekünk a Nagy Reakciós Könyvespolcot: együtt szedjük össze azt az ötven művet, amit mindenkinek el kell olvasnia, hogy konzervatívnak tarthassa magát. Hogy valamelyest szűkítsük a listát, 20. századi magyar művek ismertetését kértük szerzőinktől és azt, hogy indokolják meg, miért kell elolvasni éppen azt a könyvet. Manapság ugyanis oly sokan vallják konzervatívnak magukat a virtigli nemzetiszocialistától az elárvult baloldaliig, hogy úgy gondoltuk: segítünk mindenkinek. Lehetne persze mentegetni magunkat, hogy igazából ez csak vicc, és a válogatók ízlését tükrözi, szubjektív és idézőjelek között kell olvasni. Mi sem áll távolabb tőlünk. A lista halálosan komoly. Tessék olvasni! – olvasható öt éves Kommentár folyóirat beköszöntőjében.

A KOMMENTÁR 2011/1. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

Beköszöntő
50 KÖNYV A NAGY REAKCIÓS KÖNYVESPOLCRÓL
Almásy László, Antall József, Babits Mihály, Bánffy Miklós, Bibó István, Csiha Kálmán, Dsida Jenő, Faludy György, Faragó Béla, Fodor András, Gratz Gusztáv, Halász Gábor, Hamvas Béla, Horánszky Lajos, Illyés Gyula, Anthony de Jasay, Jászi Oszkár, Joó Tibor, Kecskés Pál, John Kekes, Kertész Imre, Arthur Koestler, Kolnai Aurél, Kornis Gyula, Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula, Lengyel Dénes, John Lukacs, Mályusz Elemér, Márai Sándor, Mikszáth Kálmán, Mindszenty József, Móricz Zsigmond, Ottlik Géza, Pauler Ákos, Pilinszky János, Polányi Mihály, Rejtő Jenő, Rózsás János, Simonyi Károly, Sütő András, Szabó Dezső, Szabó Zoltán, Szathmári Sándor, Szekfű Gyula, Szerb Antal, Szilágyi István, Várkonyi Nándor könyveit ajánlja Ablonczy Bálint, Balázs Zoltán, Baranyi Márton, Barta Márton, Bartus Gábor, Békés Márton, Bódy Zsombor, Borbás Barnabás, Böszörményi Nagy Gergely, Csák János, Egedy Gergely, Hahner Péter, Hatos Pál, Hegedűs Zoltán, Keller Márkus, Kósa László, Kristóf Luca, Laczó Ferenc, Lánczi András, Lukácsi Tamás, Mándi Tibor, Máthé Áron, Megadja Gábor, Mike Károly, Németh Endre, Oplatka András, Paksa Rudolf, Panyi Szabolcs, Pápay György, Papp István, Prőhle Gergely, Rajcsányi Gellért, Romsics Gergely, Salát Gergely, Schlett István, Somos Róbert, Szegedy-Maszák Mihály, Szilvay Gergely, Tallián Miklós, Török Attila, Varga Betti, Vizi Balázs

Balogh László Levente: Totalitarizmus és politikai vallások

ESSZÉ
Schöpflin György: Hagyományunk egy darabkájáról – A Micimackó „magyar” értelmezéséhez

MŰHELY
Ewa Thompson: Megérthetjük-e egymást? A kortárs akadémiai diskurzus ismeretelméleti összeférhetetlenségeiről
Egedy Gergely: A nominalizmus zsákutcája: Weaver a modernitás kudarcáról

MAGYAR ALAKOK
Eőry Áron: Fluctuat, nec mergitur – Egy politikai argonauta, Drozdy Győző odisszeájának emlékére

SZEMLE
Somos Róbert: Egy lépés ( A hetvenes évek filozófiai lehetőségei és valósága című kötetről)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr882779052

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elsüllyedt harang 2011.04.21. 14:17:33

A nap meghajlott, de azért a faluban tovább is gonoszok voltak. Tovább káromkodtak, tovább csaltak, loptak, hamisan mértek, titkolóztak, elárultak. Tovább voltak testek, bűnre éhes testek, tovább emberkedtek. Mintha sohasem végződött volna be a nap. Ja...

Trackback: Jámborné Balog Tünde - EGY SZÉP KÖNYVRŐL 2011.04.01. 13:26:59

HAGYMALEVELEKSzerelmes atyámfia, Kelemen öcsém!Végre tőlünk is eltakarodott a tél - a Makk Disznó északra költözött -, zúzmara, hó, jég, a tél reliquiái elfogytanak, s ámbátor időnk is fogyott vélek, nem tartóztattuk, állj meg pillanat, hanem botorságu...

Trackback: Tóth Zoltán József harca és jutalma 2011.03.29. 11:34:15

Dr. Tóth Zoltán József jogász, politológus, egyetemi tanár Életrajz Szül. 1967. Jogász (1992), politológus (1994). 1997-ben jogi szakvizsgát tesz, 2006-ban szerzi meg tudományos fokozatát (PhD). ...

Trackback: L. Simon László, a fideszköltő 2011.03.29. 11:19:27

A Biszku Bélát feljelentő jobbikos Szilágyi György abszurdnak tartja, hogy egy nyilatkozata, nem pedig tettei miatt kell felelnie a volt belügyminiszternek.   volt egy parázs vita a parlamentben is. L. Simon László, a bizottság fideszes elnöke, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2011.03.29. 09:44:02

Jó reggelt!

Kiegészíteném a listát pár művel, van köztük pár XX. századnál korábbi könyv is:

regnumportal.hu/konyvtar

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.03.29. 11:18:52

reakciós a kommentár, ne viccelődjünk már

Zalai Béla 2011.03.29. 12:03:54

"együtt szedjük össze azt az ötven művet, amit mindenkinek el kell olvasnia, hogy konzervatívnak tarthassa magát. Hogy valamelyest szűkítsük a listát, 20. századi magyar művek ismertetését kértük szerzőinktől"

Remélhetőleg a következő számban le is fordítják néhány világnyelvre azokat a könyveket a listáról, amelyek netán nem férhetőek hozzá minden konzervatív számára, mielőtt konzervatívok tíz- és százmillióit fosztanák meg attól a lehetőségtől, hogy "konzervatívnak tarthassák magukat".

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.03.29. 12:41:41

@Zalai Béla: a szerkesztők feltételezem abból indultak ki, hogy magyar nyelvű beköszöntőjük a magyar olvasóközönséghez szól.

Zalai Béla 2011.03.29. 12:52:13

@Regno delle Due Sicilie: Ez nekem is gyanús volt. Ezek szerint nem is fordult meg a fejükben, hogy vannak magyarul nem beszélő konzervatívok?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.03.29. 14:02:46

@Zalai Béla: bocs, de nem is kellett hogy megforduljon a fejükben ez az evidencia, mert ezúttal magyar közönségnek írtak (ezért a "konzervatív" szó itt, mint amúgy igen gyakran, "magyar konzervatív"-ként olvasandó).

Zalai Béla 2011.03.29. 14:43:21

@Regno delle Due Sicilie: Köszönöm, így már tisztul a kép. Egyből világos az is, hogy a magyar közönség miért eredeti magyar nyelven olvassa Kékes, Jászay vagy Kösztler "magyar konzervatív" műveit.

Ha üldözési mániás liberális lennék, már hallanám is a rímet, miszerint a "liberális" szó pedig a "kozmopolita zsidó" rövidítése, és máris készen van az egyik torzkép, amely ellen egy szerencsésebb megfogalmazásban a szerkesztői bevezető hatékonyabban tiltakozhatna.

Szerencsére nem vagyok üldözési mániás liberális, így eme kevésbé szerencsés beköszöntővel kapcsolatban már csak az a kérdés merül fel bennem az Ön hathatós értelmezői útmutatása alapján, hogy ha nem olvastam valamennyi magyar konzervatív szerzőt, magyarságom vagy konzervatívságom hiányában fosztatok meg a "magyar konzervatív" jelzőtől. Mert "olvasatlannak" azért csak nem gondolnám magam, ugyanis ötvennél valamivel több konzervatív művet olvastam. Igaz, nem magyar közönségnek írt művekről van szó, tehát a fenti meghatározása alapján ezek a művek magyar vonatkozásban nem számítanak konzervatívnak, mert magyar közönség számára a magyar konzervatív a konzervatív. Mint a fentebb említett, magyar nyelven, magyar közönségnek író, magyar konzervatívok (sőt, _magyar_ magyar konzervatívok) magyar konzervatív művei.

(Azt már tényleg meg sem merem kérdezni, az ajánlók minden felsorolt könyvet olvastak-e, vagy már megint olyasvalakik mondják meg, hogy mit jelent magyar konzervatívnak lenni, akik saját definíciójuk alapján nem magyar konzervatívok. Mert hogy a fölsorolt szerzők biztosan nem valamennyien azok, arról gondolom, nem kell vitát nyitni.)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.03.29. 15:02:11

@Zalai Béla: szerintem (bár nyilván a szerkesztőket kellene megkérdezni erről) a kör szűkítésének elsősorban pragmatikus oka volt. ha bármely kor bármely szerzőjéről lehetett volna írni, akkor nagyon szerteágazó lista jött volna létre - ezeket a műveket nem lehetne "egybelátni".

a magyar 20. század ellenben viszonylag jól behatárolt, a lista így kifejezetten érdekes és önmagában is elgondolkodtató lett.

Ez persze csak egy merítés, nyilván lehetséges sok másik is - csak el kellene őket készíteni!

Zalai Béla 2011.03.29. 15:13:12

@Regno delle Due Sicilie: Mindezt nem vitatom, én magam is elgondolkodtatónak tartom már a nevek puszta felsorolását is, pláne a könyvek elolvasása (amire persze soha nem lesz időm - de talán a lista segít majd szemezgetni) és netán valamiféle "összegzés" (akár személyes "olvasmánynapló" formájában) igen hasznos lenne. Csak a megfogalmazás szerencsétlenségére utaltam. Bizonyára semmi olyan mellékzöngét nem kellene belehallani, amiket belehallottam, csak a többedszeri nekifutásra is erőteljesen pöffeszkedőnek ható stílus (vö. "mindenkinek el kell olvasnia, hogy konzervatívnak tarthassa magát" - majd mi megmondjuk, ki konzervatív; "úgy gondoltuk: segítünk mindenkinek" - nem is kell kérnetek, leereszkedünk hozzátok; "Tessék olvasni!" - mer' amúgy tik nem óvastok) némi ellenérzést váltott ki belőlem, ezért is vagyok kritikusabb a talán valóban csak megfogalmazásbeli pontatlansággal szemben. Véletlenül sem az ajánlást, pláne nem a kezdeményezést: csupán a beköszöntőt szapulom. S talán azt is feleslegesen ;)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2011.03.29. 15:23:36

@Zalai Béla: ne félmondatok alapján ítélj.

"Manapság ugyanis oly sokan vallják konzervatívnak magukat a virtigli nemzetiszocialistától az elárvult baloldaliig, hogy úgy gondoltuk: segítünk mindenkinek." Ez szerintem kifejezetten szórakoztató mondat.

"Lehetne persze mentegetni magunkat, hogy igazából ez csak vicc, és a válogatók ízlését tükrözi, szubjektív és idézőjelek között kell olvasni. Mi sem áll távolabb tőlünk. A lista halálosan komoly. Tessék olvasni!"

A szöveg szerintem nem pöffeszkedő, inkább azt mondanám, hogy kevert (részben ironikus!) stílusban íródott.

Zalai Béla 2011.03.29. 15:42:11

@Regno delle Due Sicilie: Hát legyen; alapvetően az empatikus olvasatokat előnyben részesítem a kritikusakkal szemben.

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2011.03.29. 21:40:39

Antall, Faludy és Jászi mint reakciós? Ez valami vicc? Vagy valamit én nem értek?

Szolgálati Füldugó 2011.03.30. 02:10:44

Faludy György, Illyés Gyula, Jászi Oszkár, Kertész Imre, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Rejtő Jenő, Szabó Dezső, Szathmári Sándor, Szerb Antal, mint konzervatívok? LOL!

Szolgálati Füldugó 2011.03.30. 02:13:10

A népiesek mióta konzervatívok, drága gyermekeim? A puszták népe, mint konzervatív mű - levegőt!

aeidennis 2011.03.30. 10:49:24

@petygrinder: Ha az 1918 előtti világot nézzük, akkor egyértelmű a válasz nem konzervatívok. Ha 1949 utánhoz viszonyítunk, akár még azok is lehetnek. Minden csak viszonyítás kérdése. Ebben a mai értékrend-káoszban még azt is elhiszem, hogy Horn Gyula is konzervatív, ha valaki hozzáteszi, hogy mihez képest.

Ha a legnemesebb magyar konzervatív hagyomány a legitimizmus szemszögéből vizsgáljuk az ötvenes listát, akkor hát... inkább írnék egy másikat.

Petrus Augustinus · http://monarchista.blogspot.com 2011.03.30. 11:46:04

Tény, hogy volt egy balra tolódás, de nem azért vagyunk konzervatívok, mert ezt nem tekintjük mérvadónak? Mert nem fogadjuk el az igazság- és értékrelativitást?

Jászi, egy polgári radikális? Melyik bolygón lehetne már reakciós, szerintem ő forog a sírjában, hogy 'lereakciósozták'. :) A Magyarországot még mérsékelten sem kedvelő Kertész Imre? Antall, a köztársaság első embere, aki 'forradalomcsinálásról' beszélt? Bibó "az a demokrata aki nem fél" István? Szekfű a moszkvai nagykövet? Hahner, a szélbalos-szabadelvű, aki előadások plakátait tépkette le Pécsett, mert a téma nem tetszett neki? Komolyan, ennyi erővel Lukács, Heller és Ormos is itt lehetne.

Okés, vannak eltalált nevek (Hamvas, Almásy, Mályusz, Mindszenty) és tetszik, hogy kortárs gondolkodók is itt vannak, főleg Megadja, de ez a lista akkor is egy hatalmas FAIL. Ezek után meg sem említem, hogy hogyan lehet egy ilyen listát Bangha, Pethő, Prohászka, Apponyi, Andrássy, Teleki és Pezenhoffer nélkül összeállítani. Nyilván szubjektív, de akkor is.

Most meg megyek és megveszem a számot, mert lehet, hogy valamit félreértettem, ugyanis ez nem lehet a "nagy reakciós könyvespolc". :-)

Zalai Béla 2011.03.30. 12:28:59

@tölgy: Azt akarja mondani, hogy az se jobb, ha a konzervatív akarja megmondani a bőrfejűnek, hogy milyen konzervatív legyen, mint amikor a liberális akarja megmondani a konzervatívnak?

@petygrinder: @Szolgálati Füldugó: Nem hiszem, hogy a lista a konzervatív művek/szerzők listája lenne. A bevezető szöveg szerint ez az a lista, amelyet minden konzervatívnak illik végigolvasnia, nyilván mert ezek alapján határozhatja meg - szerintem sok esetben kifejezetten az olvasottak direkt tagadásával! - konzervatív identitását. Nem a reakciós művek, hanem a reakciós olvasó könyvespolca (a név maga amúgy valóban kétértelmű). Igaz, persze így nézve meg hiányzik jó néhány nem-konzervatív, de talán nem jelentéktelen munka ;)

scr 2011.04.04. 12:28:24

@Zalai Béla: @petygrinder: Így tényleg érthető, de akkor miért nincs a listán Lenintől a Materializmus és empiriokriticizmus??? Pozicionálás tekintetében alapmű.

Zalai Béla 2011.04.04. 13:06:03

@scr:

Zalai Béla 2011.03.30. 12:28:59
[...] Igaz, persze így nézve meg hiányzik jó néhány nem-konzervatív, de talán nem jelentéktelen munka ;)

scr 2011.04.04. 12:28:24
@Zalai Béla: @petygrinder: Így tényleg érthető, de akkor miért nincs a listán Lenintől a Materializmus és empiriokriticizmus??? Pozicionálás tekintetében alapmű.

Az ötven (sőt: ötvenezer) legfontosabb társadalomelméleti vonatkozású könyvben biztosan nincs benne, még akkor sem, ha ebbe a szépirodalom is belefér. Lévén, hogy ontológiai-ismeretelméleti fókuszú műként egyetlen társadalomelméleti kérdést sem taglal emlékeim szerint sem tudományos, sem művészi eszközökkel. Persze mivel nem tartozott a kedvenc olvasmányaim közé, könnyen lehet, hogy rosszul emlékszem, így aztán örömmel venném, ha emlékeztetne a könyv néhány ilyen tárgyú vonatkozására.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása