Megjelent az IGEN 2009/5-6-os duplaszáma!

Konzervatorium I 2009.11.19. 12:01

Az IGEN legrfissebb számának központi témája: SPIRITUÁLIS KALANDOZÁSOK KORA.

Az ingyenessé vált lapot megtalálhatják Budapest nagyobb plébániáin, katolikus oktatási intézményekben és közösségi központokban. Vidéken az egyházmegyék ifjúsági referensein keresztül juthatnak hozzá.

EGYHÁZTÁJI

Zárda-e a kollégium?
Klauzúrát csinálnak a kollégiumból – hangzik el rendszeresen a panasz, elsősorban a katolikus leány- és fiúkollégiumok lakóinak részéről. Az IGEN megpróbálta kideríteni, valóban zárda-e egy katolikus kollégium.

Szent Pál és a pogány irodalom - XXI. Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden
Három földrészről közel húsz neves biblikus gyűlt össze, hogy Szent Pál leveleinek a korabeli görög-római irodalommal való kapcsolatát vizsgálják, megvitassák. Az előadásokból egyértelműen körvonalazódott, hogy Pál apostol írásai nem függetlenek a korabeli pogány gondolkodástól, filozófiától, írásoktól és magától a hétköznapoktól sem.

AGYTAKARÍTÁS - Spirituális kalandozások kora

Kereszteződések a sztyeppe-sztrádán - Útmutató a magyar őstörténet világához
Az újpogányok világáról szóló összeállításunk alapja, hogy az ősvallás-drukkerség és hobbitörténészkedés kéz a kézben jár, csak együtt vitatható. Ám sem az érdeklődőnek, sem a kritikusnak nincs könnyű dolga, ha az őstörténet-elméletekben szeretne tisztán látni, olyannyira áttekinthetetlen terület ez. Az alábbiakban igyekszünk néhány fogódzót adni.

Az alternatív történelem és a felújított ősvallás zsákutcái - interjú Csáji László Koppány kulturális antropológussal
„Nem mindegy, hogy egészséges önértékeléssel a múltunkat szeretném feltérképezni, vagy prekoncepciókkal indítom el az olvasmányaimat és már az elején tudom, hogy mit fogok leírni a kutatás végére.” – mondja az IGEN-nek adott interjúban Csáji László Koppány, aki még arra is választ ad, mi várható el egy XXI. századi sámántól.

Te vagy a Krisztus - támadnak a lelki kreatívak és a mélyencek
Minden újpogány törekvés - akár csak a régi - nagy akar lenni, ősi, mitikus, titokzatos, megvilágosult, felvilágosodott, a nagy összefüggéseket megértő tudás, de nem más, mint felnőttes mesterkedés, bábeli építkezés. Jézus világosan megmondta, hogy ha nem leszünk olyanok, mint a gyerekek, akkor nem kerülünk be Isten országába. Mit akar a gyerek? Minden rezdülése a szülő szeretetére való ráhagyatkozás. Nem akar semmi mást, csak szeretetet.

Visszavágyás édenbe - beszélgetés Veres Krisztával, Avalon papnőjével
Könyves Kálmán tévedett. Boszorkányok vannak. Sőt, interjút is lehet velük készíteni... Nem szúrós a szemük, a szemöldökük nem bozontos, orruk nem horgas és nem lóg le bibircsókos állukig. Rőzsét sem visznek a hátukon, és nem muszáj nekik „adjonistenöreganyámmal” köszönni, bár Veres Kriszta szerint a népmesék vasorrú bábája egyáltalán nem gonosz, sőt, a vele való találkozás a hőst előre segíti útján. Avalon papnőjével az általa alapított Istennő Templomában beszélgettünk.

Gyógyítás, hit, hiszékenység - interjú Hámori Péter klinikai szakpszichológussal
Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát az utóbbi évtizedekben elszaporodott alternatív gyógyászati megoldások között. Úton-útfélen hirdetik magukat azok a sokszor megkérdőjelezhető felkészültségű szakemberek, akik biztosan ígérik, hogy testi-lelki bajainkra ők nyújtják majd a megoldást. Közülük sokan azóta többszörös milliomosok, vannak olyanok is, akik már saját iskolát alapítottak, vagyis tömeggyártásban termelik ki utódaikat. A jelenségről Hámori Péter klinikai szakpszichológust kérdeztük.

KÖZ.ÉP.

Csak kárt okozott a szittya-legenda - Ne találjuk ki Magyarországot! – 9. rész
Rengeteg bajunk származott abból, hogy a külvilággal harcias népnek láttattak bennünket azok, akik akkoriban ki akarták találni Magyarországot. Aligha tudtak volna ennél nagyobb kommunikációs melléfogást elkövetni: tisztelet és elismerés helyett gyűlöletet és félreértéseket idéztek csak fel a dicső szittya múlt gondolatkörének hangoztatásával.

Az eminens kisdiák - az Örmény Katolikus Egyház megtanulta a történelmi leckét
Könnyben ázó, megtört fényű szemek, halottsápadt arc, karján homlokát ráncoló, szigorú tekintettel vizsgáló, kicsiny férfi. Az oltáremelvényen szikrázó aranykeresztet, mintha maga az Édesanya nyújtaná fia felé... Ezúttal örmény katolikus szentmisén jártunk, Budapesten, az Orlay utcában.

'89 – IGEN szemmel - 5. rész
Húsz évvel ezelőtti IGEN-es írásokat gyűjtő sorozatunk utolsó darabja következik. S nem ötletet szeretnénk adni a majdani IGEN30-as visszatekintőknek, de végszónak mindig illik valami főszerkesztőit is keresni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr261525145

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hülyék mucsája 2009.11.19. 13:13:12

Lássuk be, TGM keveset mondott akkor, amikor azt mondta, hogy Magyarszág mucsa. Ez nem mucsa. Annál sokkal rosszabb. Ezen a mondaton jobberek rendszeresen ki szoktak akadni, javaslom, hogy hihetetlen sebességgel kapcsoljanak át a szellemileg igen csak ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása