Megjelent az IGEN 2009/3. száma

Konzervatorium I 2009.08.05. 10:00

Minden erkölcs alapja, hogy az egyén a közösségért is létezik; a környezetében élő társakért, a munkahelyi közösségért, azokért, akikkel egy hazában él, szélesebb értelemben az emberiségért. – Vajon többet jelent-e, ha "a másokért élő ember" önként, szabad jó szándékából (ahogy latinosan mondták: benevole) teszi? Mit értünk ma azalatt, hogy valaki önkéntes? Ha ingyenmunkát végez? Amikor közösségi célért cselekszik, akár tiszteletdíjért? Önkéntesek = laikusok? Vagy az önkéntesség tágabb fogalom, mely viselkedésformát, közösségi habitust jelent? Erőt, vagy gyengeséget képvisel az ingyenmunka?

2009/3-as számunk központi témája: Önkéntesség, ingyenmunka?

EGYHÁZTÁJI

Missziós közösséggé kell válni - röpinterjú Vászegi Asztrik pannonhalmi főapáttal
Ha már ilyen provokatívan teszik fel a kérdést, akkor azt kell mondanom: belterjesek vagyunk.

Teológia születik - A kereszténység első évszázadai - 2. rész
A zsidó vallásban nincs teológia. A Sh'ma Yisrael hitvallásra épült minden: Halld Izrael, az ÚR a mi Istenünk egyetlen úr. Aki ezt nem vonta kétségbe, azt taníthatott, amit akart, és annak, aki követőjéül jelentkezett. Voltak persze híres iskolák, mint például Gamálielé, akinél a leendő Szent Pál tanulta a törvénymagyarázást, de senki nem bántotta a falusi rabbit, aki nem az elfogadott módszerek szerint tanított. Jézus mennybemenetele után tanítványai ugyanezen az úton mentek tovább. Amíg lehetett. Egyháztörténeti sorozatunk második részében az eretnekségek felbukkanásának okait és hatásait vizsgáljuk.

AGYTAKARÍTÁS

Isten fizesse meg? - Önkéntesek közösségben
Többet ér egy alkalmazott, mint két önkéntes? Hogyan motiváljuk, hogyan kérjük számon önkénteseinket? Torzítja-e a pénz a célt, amiért a közösség harcol? Keresztény gyökerű közösségek vezetői az önkéntességről.

Az önkéntes ingyen dolgozik, de van jutalma és felelőssége - Borka Balázs az adománygyűjtő-piacról és a civil szervezetek emberi erőforrásairól
A saját felelősségét nem tudatosító önkéntes munkás épp olyan gondokat okozhat egy-egy civil szervezet működésében, mint a posztjához a végletekig ragaszkodó, elfásult vezető – derül ki Borka Balázs lapunknak adott interjújából. A szakember által vezetett, számos szervezettel hosszú távú kapcsolatban álló Civil Partner Kft. több nagyszabású adománygyűjtő kampányban vett már részt; többek között a katolikus egyház "egy százalékos" kampányát is rendszeresen szervezi.

Ha senki nincs, ki elringasson - Önkéntes fiatalok, egymásért
A Kapocs szisztémával sikeresen áthidalható az a sokszor fényévnyi távolság, amely a szakszerű segítséget nyújtani tudó szervezetek és a bajba került fiatalok között feszül – állítja Szabó András, a rendszer alkotója. Az álom közel egy évtizede valóság már a Petőfi Csarnokban működő Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat révén. Az alábbiakban a modellt mutatjuk be Szabó András tanulmánya alapján.

Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez civilmunkában szétosztotta - Az önkéntesség tengerentúli gazdaságban betöltött szerepének néhány tanulsága
Nagyformátumba öntött piacgazdaság, tőrőlmetszett verseny és profitorientált ökonómia, nagy vagyoni különbségek – néhány jellegzetesség, melyet az amerikai gazdaság leírására szoktunk használni, noha napjainkban náluk a legnagyobb a közmunkát vállaló tehetős polgárok aránya, de az USA jótékonysági hajlamban is listavezető, mely nagyban köszönhető keresztény-puritán értékrendre való hajlamuknak.

KÖZ.ÉP.

Előnyünk a válságban - Ne találjuk ki Magyarországot! – 7. rész
Miben bízhat a vállalkozó, amikor meginognak a bankok és csalódást okoznak az államok? Lehet, hogy a magyarok jobban tudják a választ?

Ókeresztény kazamaták Pesthidegkúton - A Hegyen Épült Város Istentiszteletén jártunk
A gyerekzsivaj szinte mellbe vág, ahogy megnyílik a föld gyomra. A domboldalba vájt, erős lámpákkal kivilágított, hosszú, boltozatos pince egyik részében színpad, széksorok, a másikban paravánokkal elválasztott gyerektér. A Klebelsberg Kultúrkúria alagsorában jártunk, a Hegyen Épült Város gyülekezet Istentiszteletén, ahol az Arc Nélküli Hívőt nagyjából a harmadik percben kiszúrták.

'89 – IGEN szemmel - 3. rész
Húsz évvel ezelőtti igenes írásokat kutató sorozatunkban gyakran az eljövendő kilencvenes évek közszereplőibe botlunk. Az alábbi sorok közt egy magas rangú tudóst rejtettünk el.

Az IGEN legújabb számát keresse az egyházközség újságárusánál! Ha ott nem kapható, megrendelhető az igen@igen.hu drótpostacímen. Ára: 400 Ft.

http://www.igen.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr321289976

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amit soha, sehol nem hallottál és láttál Izraelről 2009.08.06. 14:07:57

Izraeli gyerekkísérletek: ez arról szól, hogy askenázi izraeliek, szefárd izraeli gyerekeken végeztek emberkísérleteket. Elképesztő rasszizmus van, volt:  az askenáziak lenézik a szefárdokat Izraelben, akkor mit gondolnak a cigányokra feltűnőe...

Trackback: WTC; Zeitgeist 2009.08.06. 11:40:45

World Trade Center, épületrobbantások: Ebben benne van Madrid is, a 2004-es robbantás (sokkoló felvétel): Érdekesnek találom, hogy a fenti videó készítőjének, csak a nyugati világ halálos áldozatai fájnak, azért remélem elgondolkozik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása