Bokros-retro

Ron bácsi I 2009.03.08. 16:20

Bokros Lajos olyan, mint a fehér-fekete (mosás után sötétkék) kínai tornacipő. A kilencvenes években, amikor nekem ilyen kínai tornacipőm volt - gondolom nem kell részletezni -, az valami hihetetlenül cikinek számított. Adidast akartam vagy valami menő márkát, de hát arra nem futotta. Meg a többieknek sem. Így végülis nem volt semmi gond.

Közepesen gagyi volt, de olcsó.

Most ugyanez a típusú cipő lett a menő, a trendi. És ennek megfelelően pofátlanul drága is. Pedig azon kívül, hogy van rajta valami márkajelzés, és Kína helyett Malajziában készítik, semmi különbség nincs.

Ugyanúgy közepesen gagyi. Ezzel párhuzamosan a szájszagú és kopaszodó, korpás politikusok meg az átizzadt hónaljú zakók korában, a hihetetlenül ciki Horn-érában rendkívül népszerűtlen Bokrosból is már-már valamiféle nemzetközi tekintélyű országmegváltó lett így a kétezres évek végére.

Röviden: ezt hívják úgy, hogy retro. Aki pedig szereti a retrót, az most éppen Dávid Ibolya. (Pályaképét és munkásságát itt énekeltük meg, érdemes elolvasni...)

Miért van ez így? Azért, mert valakik Bokrost kinevezték tekintélynek. Mégpedig azok, akiknek mifelénk joga van a tekintélyeket kinevezni. A szakértelmére és hozzáértésére oly büszke balliberális értelmiség. Ám a félművelt ("féltudású") balliberális értelmiségnek egészen egyszerűen lövése nincs a közgazdaságtanról. Hogyan is lehetne! Nézzük meg, hol tanultak. Nézzük meg, mikor szocializálódtak, miket olvasnak és miféle ideológiai nézeteket (marxizmus-lukácsizmus) vallottak. Természetesen bőven elég, ha csak azt olvassuk el, amit manapság írnak: az előbbiek ebből mind-mind leszűrhetőek.

Kedves barátaink szellemileg s többnyire öltözködésükben is még mindig a nyolcvanas években járnak, s roppant kellemetlen volna azt az öncsalást feladniuk, amit saját magukba vetett hitük jelent. Ők zombik, de hiú zombik.

Az ő köreik azok, ahol komolyan azt hiszik, hogy a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és Panamában tanult Bokros valami hihetetlenül nagy ász. A csúcs, a maximum, amit ez az ország magából kitermelt. Ráadásul kedvenc lapjukban (Élet és Unalom) hosszú, és a hasonló témájú, ott megjelenő írásoknál kétségtelenül színvonalasabb dolgozatokat szokott közölni. Na, ennyi elég is a tekintélyhez. Hiszen más lapokat amúgy sem olvasnak. Ami nincs az ÉS-ben, az nincs.

De ne legyünk igazságtalanok! Egyrészt, honnan is lehetne fogalmuk az említetteknek a közgazdaságtanról, a piacról, a kapitalizmusról? Mármint azt tudják, hogy utóbbiak korszerű dolgoknak számítanak, ezért ezeket a szavakat sokszor leírják. De azt gondolom senki nem hiszi egy percig sem, hogy egy piaci viszonyok közt életképtelen lap nagyrészt piacképtelen tudással rendelkező, állami intézményekben dolgozó olvasói komolyan tudják, mi az, hogy piac. Mi az, hogy kapitalizmus. Mi az hogy gazdaság. Haha!

Másrészt: Bokros valóban nem annyira rossz. Legalábbis az állampártnak, majd az utódpártnak az országot a Kádár-rendszer pénzügyi összeomlása után másodszor is csődbe vivő reformkommunista-reformközgazdász szakosztályában Bokros Lajos kétségtelenül fény az éjszakában. Világító fáklya, világítótorony, nap, csillag.

A baloldal az, ami valóban maximum egy Bokros tudott kitermelni, és a balliberális értelmiség úgy tesz, mintha ez a Bokros a csúcsok csúcsa volna. Ugyanez vonatkozik a már nevében is dermesztő Reformszövetségre, melyben az elmúlt harminc év szellemi és gazdasági döglődésének jeles képviselői próbálják megmondani, hogy mit kellene csinálni azzal a kupaccal, amit nem kis részben ők maguk hagytak ránk. Csak egyetértőleg tudjuk idézni vendégszerzőnk Húsz év múlva c. írását:

S nemcsak a rendszer hullott szét, hanem rövid időn belül a gazdaság szinte minden eleme: a Mikroelektronikai Vállalattól kezdve a hajógyártáson át egészen az élelmiszeripar jelentős részéig leértékelődött vagy teljesen értéktelenné vált. A büszkén mutogatott magyar tudományos életről is csakhamar kiderült, hogy jórészt értéktelen. A teljes összeomlás csak azért nem következett be, mert a világverseny csak ezekben az években éri majd el a magyar iskolarendszert, felsőoktatást és tudományos kutatást. De az „alkalmazott tudás" egyes területeiről már a '90-es évek elején nyilvánvalóvá vált, hogy piacgazdasági körülmények között használhatatlanok. Igen jellemző példa a reform-közgazdaságtan, amely a '80-as években a magyar progresszió élvonalának számított. Az új körülmények között az értelmiség közgazdász sztárjairól hamarosan kiderült, hogy amit előadnak, az irodalmi halandzsa vagy valamiféle közgazdasági jakobinizmus, ami megvalósíthatatlan, következésképp minden gyakorlati kísérlete életveszélyes.


A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken. Ehhez képest nálunk a média és a politika is szereti a retrót, és a moszkvai és marxkárolyos diplomával rendelkező sztárokat. De a nosztalgia tárgya és az egykori sztárok valójában értéktelen csődtömegek. Ezt kéne megérteni.

 

(Update: Az MDF-Bokros-sztorival részletesebben Nyugodjék békében! c. írásunkban foglalkozunk.)


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr13989429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyébként mindenki hasonlít valakire 2009.03.09. 21:54:51

Egyébként Bokros Lajos hasonlít Lemmyre.Erős, rövid, tömör. Tekintet nélkül, avantgarde, torony, kevesen. Fáj, műtét, azonnal. Sikeres, előrelátó, cinikus. Világhír, meg nem értett, megértett. Úthenger, gőzmozdony, tank. Szakmájában egyedülálló, egyedülál…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.09. 12:39:15

Reformdiktátor A jelek szerint bekövetkezhet az, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt. A legújabb spekulációk szerint összeállt a két parlamenti kispárt, az MDF és az SZDSZ, hogy megzsarolják a nagy testvért, az MSZP-t. Most már az is világos, mivel. Két…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.09. 11:11:49

Nyugodjék békében!Húsz évvel ezelőtt, 1989. március 11-én tartotta első Országos Gyűlését a Magyar Demokrata Fórum, amikor elhatározták a szervezet politikai párttá alakítását. Azon az Országos Gyűlésen mondta első nyilvános beszédét a későbbi pártelnök é…

Trackback: Louie the purple horse 2009.03.08. 22:50:03

Csodavárás MohácsnálNyilatkozik a Bundeswehr magyar elemzője és erős vezért tartana kívánatosnak Magyarország élére. Valóban nem lenne rossz, feltéve hogy én lennék az. Miután ennek nincs túl nagy esélye, ugorgyunk.Nem újdonság, hogy az ország fele Orbán…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.08. 22:04:37

Az Index a legkevésbé biztonságos böngésző Pénteken délután jelent meg az Index.hu-n a következő cikk: A Firefox a legkevésbé biztonságos böngésző. Az írás, amit nagyvonalúan csak Index néven tettek közzé, egy felmérést elemez, amelyet a Secunia nevű b…

Trackback: Tudtad? 2009.03.08. 19:33:04

MDF: EP listaMiután megtudhattuk, hogy az MDF lista első két jelöltje Bokros Lajos és Habsburg György lesz - már ha persze elfogadják -, szeretnék még néhány javaslatot tenni:Mick Jagger - alias Jáger Miklós - amelyik nő mellett ő megfordult, attól gyerek…

Trackback: Republikon BLOG 2009.03.08. 17:07:55

Mézga Géza esete az antalli örökséggel ...az MDF-et nem szokták hülyeségeihez mérten szidni... Mióta a Republikon írt az MDF képviselőinek szavazásairól, azóta az antalli örökség pártjának úgysem ez a kedvenc blogja. Úgyhogy akár lehet megint írni az MDF-…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Konzervatív 2009.03.08. 16:24:09

Nagyon jól eltalált poszt.Remek a "betegről" alkotott kórkép is.De szerintem ballibéknél nem csak Bokros jár ebben a cipőben.A leírás pontosan illene Békésire vagy Bauerre is.

Kenguru 2009.03.08. 16:27:04

"De azt gondolom senki nem hiszi egy percig sem, hogy egy piaci viszonyok közt életképtelen lap nagyrészt piacképtelen tudással rendelkező, állami intézményekben dolgozó olvasói komolyan tudják, mi az, hogy piac"

Touché!
Mennyire igaz ez, istenem. :)

Szibarita 2009.03.08. 16:59:15

Kapitalizmussirato lesz, vagy most a bekeharc ideje van a kommunistak ellen?

Vidéki 2009.03.08. 17:20:51

Egyetértek a szerzővel.
„Reformközgazdászaink” (Bokros/Békesi/Bauer és a Reformszövetség is ) egyetlen, minden betegséget gyógyító orvosságot ismernek:
A nadrágszíj meghúzást.
Fölvetik azt, hogy náluk Szlovákiához képest rengeteg a rokkantnyugdíjas.
Az általuk megadott adatokból kiderül, hogy ha nálunk a rokkantnyugdíjasok egy csoda folytán hirtelen meggyógyulnának kb. hétszázötvenezer ember kerülhetne a munkaerőpiacra.
Szerintük a közszolgálatban dolgozó létszámát is csaknem felére lehetne csökkenteni.
Ha ez azonnal megtörténne, újabb százezrek kerülnének a munkaerőpiacra.
Ha hirtelen a nyugdíjkorhatárt megemelnék, ezek a személyek is a munkaerőpiac terhelését fokoznák.

A jelenleg is van csaknem négyszázezer munka nélkülink, amihez a fentiek alapján újabb több mint egy millió járulna.
A mindenhatónak gondolt szabad piac automatizmusa vajon képes lenne-e munkahelyet biztosítani ennek a másfél millió embernek?
Erről „reformközgazdászok” egy árva szót sem szólnak.
Talán ez meg sem fordul a fejükben, vagy egyszerűen másfél millió munkanélküli sorsát mellékes dolognak tartják.
A piaci automatizmustól ezek akár éhen is halhatnának.
Az államot a „reformközgazdászok” minimális méretűre (éjjeliőr államra) zsugorítanák, de ettől a mikro államtól elvárnák, hogy a vegetálás szintjén a munka világából kiszorított emberek fennmaradását biztosítsa.

Ezek a „reformközgazdászok” a multik korlátlan betelepítésétől várják a helyzet javulását, sok új munkahely létesítését.
Ez a folyamat húsz éve tart és ma másfél millió munkahellyel van kevesebb, mint rendszerváltás előtt.
Ha a munkahelyteremtés nem követi az általuk javasolt intézkedéseket, akkor azok eredménye csak egy még rosszabb helyzet, a munkanélküliség hatalmas megnövekedése lehet.
A „reformközgazdászok” csak az érem egyik oldalát mutatják be, de mint tudjuk annak van másik, sőt harmadik oldala is.
A kormányfő felelősen és jól gondolkodik, amikor fenntartásokkal kezeli ezeket a javaslatokat, amelyek emlékeztetnek a partvonalról bekiabáló drukkerek irreális tanácsaira.

osborne 2009.03.08. 17:42:50

Pedig ő volt a CEU vezetője januárig!!! Ráadásul az IMF tanácsadója (igaz ők kiosztottak maguknak egy nagy egyest válságelőrejelzésbők de ez mellékes)

a Bokros mítoszról pedig egy klassz komment by dzsucseharcos (remélem nem bánja ha idecitálom):

sasika61mondja.blog.hu/2009/03/07/az_mdf_gyaszszertartasa?fullcommentlist=1#c5120046

(egyébként legfrissebb, hogy Csáky András ki akar miatta lépni a madöfből)

hcrules 2009.03.08. 18:14:03

Nagyon jó cikk! :) Egyesek tényleg sziklaszilárdan meg vannak győződve arról, hogy Bokros nem világszerte ünnepelt szakértő ,és hogy ő aztán kihúzná a gödörből az országot.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 18:16:27

@osborne: Nagyon találó az a komment.

A Bokros mítosz rohadtul káros, főleg amikor úgy hangzik, hogy az 1996-os egyszeri intézkedések voltak azok amik ugyan 3 évig nem látszottak eredményesnek, de 1999-től növekedő pályára állították a gazdaságot.

Sokan ebből azt vezetik le, hogy a Fidesz kormány alatt Bokros miatt volt jó, tehát Bokros kell megint. Ez egy igen elterjedt mítosz.

tevez 2009.03.08. 18:26:44

Gratulálok, ebbe nagyon beletaláltál!

Tamas.. 2009.03.08. 18:32:46

Komolyan nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolja a post szerzője... Bokros retro? Aki 96-tól nem követte a pályáját, annak lehet. Aki meg volt pár előadásán a CEU-n mondjuk, az lehet, hogy elhiszi, hogy azért van fogalma a közgazdaságtanról és a piaci mechanizmusokról.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.03.08. 18:59:53

Álljon meg a menet! Hol a cikk második fele? Ti. hogy miért nem olyan nagy ász Bokros? Ez így félmunka.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 19:06:58

@Tamas..: Makroökonómia I.-et tartani nem az a szint ami valakit alkalmassá tesz egy ország pénzügyi, gazdasági rendszerének felügyeletére, megreformálására.

Azt elhiszem, hogy Bokros fogalmi szinten tisztában van a dolgokkal, de azt nem, hogy képes modern elméletet helyesen alkalmazó gyakorlati intézkedéseket hozni. Na az a nehéz.

public hikikomori · http://animecomment.blog.hu/ 2009.03.08. 19:14:21

A cikk jól megfogja a Bokros-hype lényegét, de jobb lett volna, ha valaki olyan írja, aki tényleg képben van a témával, nem csak netes cikkeket olvas a magyar elitről.
1. Bokros a CEU rektoraként a legjobb hazai egyetemet vezeti, amelynek rendben is van a gazdálkodása. Tényleg nem egy nemzetközileg ismert kutató, bár ez még állítás szinten sem jelenik meg a bejegyzésben.
2. Több magyar közgazdász is végzett amerikai top 10 egyetemen az utóbbi években: Koren Miklós, Kézdi Gábor, Eső Péter, Kőszegi Botond és még vannak néhányan (Harvard, Northwestern, Berkley). Ezek a legjobb egyetemek, nem a második vonal.
3. Tényleg jó lenne, ha csak közgazdász (hallgató) szerzőitek írnának gazdaságról, az ilyen félcikkek nagyon sokan húznak le a blogon. A kedvencem Shenpen, aki még az aranystandard-et is visszahozná. Van közgázos szerzőtök is, miért nincs minőségellenőrzés a blogon?

slimu 2009.03.08. 19:15:55

Hát ez tényleg nagyon gyenge.

"A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken."
Hallhatnánk neveket ? esetleg elképzeléseket a nevekkel párositva ?

tevez 2009.03.08. 19:17:27

Az MDF választmánya megszavazta, Bokros Lasos elfogadta, Olajos Gergő megköszönte, a választók meg majd eldöntik. Ennyi.
Beszarni azért nem kell, mert Brüsszelből nem sokat tud majd beleszólni a dolgokba. Az meg, hogy mennyit használt, vagy ártott Magyarországnak a nevéről elhíresült csomag? Hát....Többórányi olvasnivalót találtam ez ügyben a neten, Ízlés dolga.

osborne 2009.03.08. 19:22:54

@public hikikomori: Bokros nem rektora CEU-nak, vezérigazgató volt 3 évig:

vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=255662

A CEU rektora Obama közeli ;]

www.168ora.hu/itthon/obama-kozeli-uj-rektor-vezeti-a-ceu-t-29449.html

Most hallottam, hogy Bokros a miniszterelnökséget is elvállalná egy MSZP-SZDSZ-MDF válságkormányban, többen kérik rá lol

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 19:33:38

@public hikikomori: Bokros az ELTE gazdasági tanácsának az elnöke.

Az ELTE meg évek óta a csőd szélén áll.

Veled ellentétben az egyetemi menedzsmentből nem vonnék le messzemenő következtetéseket.

pucros 2009.03.08. 19:34:07

Valóban, az ÉS életképtelen lenne piaci viszonyok között?
Most viszont az 1%-okból életképes, vagy hogy van ez értve?

A másik, ami kimaradt, hogy ha az a kupac, aminek csúcsa a Bokros, az nem a tuti, akkor végül is a tutit hogy kell elképzelni?

osborne 2009.03.08. 19:45:40

@br: igen, Bokros nélkül nem lett volna Fidex golden age, na ja persze...

osborne 2009.03.08. 19:46:23

@br: ezt a mítoszt mai napig éltetik, vicc ;]

flash report 2009.03.08. 19:48:19

gondolom ad majd a szerzo linket, vagy ir egy masik posztot, ahol tetelesen argumentalva bemutatja, hogy a Bokros javasolta reformprogram miert helytelen, melyik eleme arulkodik arrol, hogy nem megfelelo kozgazdasagi szaktudassal keszitettek elo azt. mert igy ez az iras pontosan olyan feluletes es a tekintelyervre epito semmitmondas, ahogyan (tobbsegeben nagyon is joggal szerintem is) o maga marasztalja el a felmuvelt ertelmiseget...

public hikikomori · http://animecomment.blog.hu/ 2009.03.08. 19:48:44

Bocs, tényleg elírtam, de nem állítottam, hogy kiváló szakember volna, csak azt, hogy a cikk igazából semmit nem állított a szakmai hátteréről. Jelenleg a Public Policy tanszéken tanít, és semmi különös tudományos eredménye sincsen. A 80-as években már tanított mikroökonómiát szakkollégiumban. Pár szempontból hasonlít tényleg a tipikus félművelt elithez, de annak nem mondanám - szakmailag megfelel a nemzetközi sztenderdeknek az, amilyen szinten van, csak éppen semmivel sem érdemelte ki, hogy külön odafigyeljünk rá.

tallian.miklos 2009.03.08. 19:49:46

Na, azért kicsit finomabban. Bokros nem a csúcsok csúcsa, és a Bokros-csomag sem a kifinomult intézkedések mintapéldája, de arra, amire a rá szabott időben lehetőséget kapott, megfelelt: elkerülte az államcsődöt.

Másrészt, Bokrost nem a magyar értelmiség nevezte ki tekintélynek, a magyar értelmiség keze szerencsére nem ér el odáig, ameddig Bokros eljutott.

A Reformszövetségben sem csak öreg kommerek vannak ám, lásd pl. Oszkó Péter (34 éves, Londonban kezdett dolgozni). A RSZ-hez egészen hasonló programokat adó CEMI, meg Oriens emberei is fiatalabb, nemzetközileg tapasztalt, sikeres emberek.

Bokros nem a csúcs, egy jóindulatú szocdem, nem morális alapokon álló kapitalista, de legalább tud összeadni. Ezt lehet fitymálni, de a helyzet az, hogy aki ma Magyarországon nála jobban ért bármihez is, az nem fogja elvállalni, hogy miniszterelnök legyen. Inkább összecsomagol, és felül az első New York-i gépre. Röviden ennyi.

A CEU, de főleg az MDF lista értelme nem tudom, micsoda, már azon túl, hogy komolytalanná tegye magát teljesen.

A nagy arccal minőségellenőrzést követelőknek - azt gondolom, hogy sok mindent le lehet írni, és Shenpen érvrendszere logikus, konzisztens, és számos olyasmit figyelembe vesz, amit a kizárólag modellalkotásból élő elméletek nem. Továbbá azt is elmondanám, hogy a Shenpen által tisztelt és bemutatott osztrákok elég jó jellemzését adták a válságok okainak és lefolyásának...

tevez 2009.03.08. 19:59:18

Tény, hogy Bokros Lajos 1995. március 12-én meghirdetett stabilizációs modellje tananyag a nyugati közgazdaság-tudományi egyetemeken, valamint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is követendő modellnek minősítette a volt pénzügyminiszter döntéseit.

Ezzel a mondattal válaszoltam meg saját kérdésemet.

osborne 2009.03.08. 20:06:57

@tevez: hehe ;] annyi jó politika közeli közgazdászunk van pedig de valahogy mindig eljutunk az államcsődközeliségig, biztos a hülyenép miatt.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.08. 20:06:58

Nekem ott érthetetlen a dolog, hogy miért csak az egy (ELSŐ) Lajos P-Ü-M képes radikális lépéseket tenni. Tényleg nem értem.

lolperec 2009.03.08. 20:08:15

"legjobb nyugati egyetemeken" éppen Bokros úr tart előadásokat pwn szinten..
csak nálunk rühellik sokan, mert nem lehetett tömni a zsebet pár évig, hanem közterhek voltak keményen, hogy ne lapuljon ki az ország szinusza..
persze a rózsás helyzet nem a frissszabadrabló Antal kormánynak köszönhető.. ugye.. :)
aki fikázza azt szívesen visszaküldeném, hogy élje le az elmúlt 12 évet úgy, hogy nincs Bokros csomag, nincs megszorítás, hanem hawaii van még egy évet, aztán államcsőd és balkáni viszonyok..
igaz, Orbán Viktor mostmár kézrátétellel gyógyit minden válságot, Obama programját fogjuk licenszelni, bár még át kell ültetni a 125 forintos benzint a 250es ársávra..
végülis megoldható, max fele olyan messzire megy mindenki..
MOn nincsenek távolságok :D
meg lesz sok új autópálya, amit az őket követő kormány adhat át majd megint.. biztos hiányzik valahonnan 50km, oda ajánlanám a fejlesztést.. :D
eij.. milyen optimista vagyok.. feltételezem, hogy fidesz után még lesz demokrácia..
végülis minek foglalkozik ilyesmivel olyan, aki csak a papírját várja a felsőoktatásban, hogy pattanhasson az agybajból.. valami fejlettebb "nyugati" agybajba.. :)

Káposztakukac 2009.03.08. 20:08:49

ember, utánajártál te, hogy ki ez a bokros, és hogy milyen körökben számít 1. kategóriás szakembernek? nem, helyette csak az ócska, jómagyar fröcsögés jön...

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.08. 20:15:42

Örülök a döntésnek. Újabb - méretes - szeg az MDF koporsójába.


Bár szerintem már rég a virágokat kéne ültetni a sírra ....

ave 2009.03.08. 20:19:20

Nem birom ezt vegigolvasni, de ugy tunik, ezt a blogbejegyzest egy igazi kozgazdasz professzor irhatta, aki a vilagon mindenkinel tobbet tud a kozgazdasagtanrol.

Idiota.

Hurkacsárda 2009.03.08. 20:19:42

Ibolyka eddig számomra az Igazságosztó volt. Annyi kritikát fogalmazott meg az elmúlt években mindkét oldal irányába, hogy közben észre sem vettük, hogy mondanivalója zéró.

Most viszont új szerepben tetszeleg. Ő lett maga Rodolfo (elnézést kérek Tőle), aki kihúzott a kalapból két nevet.
Közben elhitte, hogy milyen okos, ügyes húzás volt.

Szerintem csúnyán elvágta maga alatt a fát. Remélhetőleg a kalapból előhúzott papírokból Ibike fehér galambbá válik és repülni fog.

flash report 2009.03.08. 20:19:57

@tallian.miklos: az emlitett programok nagyjabol azonos iranyba mutatnak, attol fuggetlenul, hogy hany Londonban kezdett kozgazdasz volt a csapatban. amugy az en tavolrol sem reprezentativ megfigyelesem szerint a legnagyobb baromsagokat a magyar gazdasagrol gyakran az altalaban 30 ev alatti piaci makroelemzok birjak mondani (vagy kulfoldiek, vagy mar kisdobosok sem voltak). Reszben ebbol kovetkezoen en viszonylag keves korrelaciot fedeztem fel ezidaig az ertelmes-vegigszamolt-koherens gazdasagpolitikai valtoztatasi javaslatok szama es a javaslattevok eletkora kozott.

is 2009.03.08. 20:22:37

fiúk, lányok, semmi gond. bizonyos vezető gazdasági intézmények vezetői, és bizonyos, név szerint ismert közgazdászok szerint Bokros valaki; Ron bácsi és támogató nickjei szerint meg nem. ezt az eltérést érveléssel lehet ellensúlyozni, ebből sajnos csak negatívat, és személyeskedőt kaptunk (nyugodtan olvasd végig, nincs paragrafus személyeskedő jelzők nélkül). tényleg ez az adatnélküli személyeskedés a Konzervatórium színvonala? dühöngőfal lett belőle?

@tevez: nyilván le fog mondani a második javára, ha megkapná az MDF a mandátumot. Demszky se ment ki, amikor megválasztották, sőt, ha Gyurcsány lett volna az MSZP első, ő se.

még annyit, hogy a féltudású elit NEM balliberális, mindkét oldalra egyformán vonatkozik, ez ténybeli tévedés.

serwer 2009.03.08. 20:22:43

Bokros Lajos csak egy retroalak, miért kell fikázni?
A régi tárgyak kedvesek, nem ?

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 20:25:10

Bokros nemzetközileg elfogadott pénzügyi szakember, ezt senki nem vitathatja el tőle...

steinmann 2009.03.08. 20:27:15

Ejha. Csalódást okozott ez a post. Nagyon. Lelkes olvasója voltam a blognak, mert értelmesnek tűntek a posztok, de ez most suta, sötét és korlátolt érvelés Bokros ellen.

Tudniillik a bajszos bácsit lehet szidni, van is rá oka mindenkinek, hiszen vért, verítéket és könnyeket hozott, ha nem is eleget 1995-ben. Lehet ugyanakkor támadni közgazdasági-szakmai alapon is, bár a poszt szerzője a jelek szerint ebben nem lehet túl képzett, ezért nem is próbálja sem megérteni sem szakmai alapon kritizálni. Pedig lehetne.

Csakhogy az, amit felvázolt ő, vagy a Reformszövetség tagjai (nem mellesleg Chikán Attila, aki amúgy 1998-2000 között gazdasági miniszter volt utolsó hozzáértőként a gazdaságpolitika élén) az most az egyetlen (amúgy korábbi civil kezdeményezéseknek megfelelő) válságkezelő intézkedéscsomag, ami -legalábbis a monetarista (és nem marxista) közgazdaságtan (érted miről beszélek? Keress rá Milton Friedman nevére kérlek) szerint - az egyetlen járható út, h a fizetési mérleg egyensúlytalanságot megszüntesse ma itthon, fenntartható növekedési pályára (Solow-modell, Dornbusch-modell, stb - nem hangzanak szocializmusban ismert neveknek, ugye?) állítsa a makrogazdaságot. Ezzel nemcsak a devizaválságot _ÉS_ az ebből könnyen kibontakozó államcsődöt lehetne elkerülni, hanem kapna ez az ország egy újabb esélyt a növekedésre, amit 2000-2002 körül eldobott, s azóta is kerül.

Ha kritizálni szeretnéd Bokrost, és ezt okosan szeretnéd, h ne égesd magad és a jobboldali ifjúsági értelmiséget, akkor nézz utána szakmai szempontoknak. Pl. nézd meg milyen alternatív közgazdasági paradigmák vannak a földön és mit lehet velük kezdeni most. Ezt teszik mások is, Bokros kollégái is, akik az IMF-ben vagy az EBRD-ben dolgoznak most. Te jó ég micsoda komcsi intézmények igaz? Hát bizony, ezek alkotják a VILÁG közgazdasági elitjét.

Amúgy kár volt ezért a posztért, eddig tényleg voltak jó dolgok, de kiábrándultam ebből a blogból.

bocivitéz 2009.03.08. 20:28:58

inkább a 2. helyezett labanccal kellene foglalkozni. Vicc.

tevez 2009.03.08. 20:30:44

A gazdasági viszonyokról sokat elárulnak az alábbi számok: 1989 és 1993 között a GDP mintegy 20 százalékkal, az ipari termelés 35 százalékkal, a mezőgazdaság termelés pedig 45 százalékkal csökkent. A reálbérek és a magánfogyasztás szintén zsugorodott, és 1990 és 1994 között közel 1,5 millió munkahely szűnt meg. A kormány számára mindezeken túl komoly gondot okozott, hogy a költségvetési deficitet csak rövid lejáratú állampapírokkal tudták finanszírozni, a hiány mértéke pedig 1994-1995-ben már veszélybe sodorta a lejáró hitelek visszafizetését és új kölcsönök felvételét. folyt.köv.....

osborne 2009.03.08. 20:34:19

a nemzetközileg elismert közgazdászról jut eszembe az angol wikipedian egy mókás összehasonlítás:

Domingo Cavallo

en.wikipedia.org/wiki/Domingo_Cavallo

vs Bokros Lajos

en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=bokros+lajos&go=Go

(BL-ről nincs angol szócikk, vajon miért?)

BTA 2009.03.08. 20:36:46

"Az általuk megadott adatokból kiderül, hogy ha nálunk a rokkantnyugdíjasok egy csoda folytán hirtelen meggyógyulnának kb. hétszázötvenezer ember kerülhetne a munkaerőpiacra.
Szerintük a közszolgálatban dolgozó létszámát is csaknem felére lehetne csökkenteni.
Ha ez azonnal megtörténne, újabb százezrek kerülnének a munkaerőpiacra.
Ha hirtelen a nyugdíjkorhatárt megemelnék, ezek a személyek is a munkaerőpiac terhelését fokoznák."

Ezekkel az érvelésekkel szerintem csak az a baj, hogy nagyon egysíkúak. Mert ha végrehajtanák ezeket a leépítéseket, akkor az elég rendes adócsökkentéseket tenne lehetővé (hiszen nem kellene többszázezer ingyenélő meg közalkalmazott láblógató bérét kifizetni). És ha alacsonyabbak az adók, több pénz marad az emberek zsebében... amit azok szépen elköltenek... kajára, könyvre, szórakozásra, nyaralásra, stb. És ez mind kereslet (termékre, munkaerőre, szolgáltatásra, stb.)
Persze elsőre nyilván kellemetlen lenne ez a lépés, de éppen a túlméretezett államaparátus, nyugdíjasréteg, stb. az, ami megfojtja az országot.

tevez 2009.03.08. 20:38:14

Az 1995 tavaszán hivatalába lépett új pénzügyminiszter a helyzet kezelésére széles körű megszorításokat, valamint a forint csúszó leértékelésének a bevezetését határozta el. Érdemes előbb ez utóbbiról néhány szót ejteni, hiszen nem túlzás, hogy a csúszó leértékelés a Bokros-csomag velejét képezte. Már 1995. tavaszán a kormány egyszeri alkalommal, 9 százalékkal csökkentette a nemzeti valuta értékét, 1995. július 1-ig pedig a forint havonta további 1,9 százalékot veszített értékéből. Az év második felében a leértékelés üteme lassult, és a következő hónapokban már nem haladta meg a havi 1,3 százalékot.

A leértékelés segítségével sikerült egészséges szerkezetűvé alakítani az exportot és az importot. A korábbi erős nemzeti valuta ugyanis a behozatalt erősítette, míg a kivitelnek igen rosszat tett. A kiszámítható, ütemezett leértékelés fordított ezen a helyzeten: a korábbi tetemes import és gyengélkedő export helyett a behozatal jelentősen csökkent, a kivitel és ezzel az exportáló magyar vállalatok pedig erősödtek.

Ennek hatására a fogyasztás ugyanakkor drámaian csökkent, a termelés viszont – a korábbi, pesszimista várakozásokkal szemben - nem. Jelentős visszaesés csak a beruházások terén mutatkozott.

memo62 2009.03.08. 20:39:11

Kivancsi leszek hanyan fogjak eltetni, ha ezek tenyleg osszefognak es Bokros lenne a miniszter, mivel a kozgazdasagi adatok, mutatok stb.. mogott emberek vannak. Nem tudom hanyan maradnanak az orszagban ha ez valoban megtortenne.

Szibarita 2009.03.08. 20:40:16

Kapitalizmussirato lesz a jobboldalrol, most hpgy kiderult, kik a kommunistak? Ezzel az irassal nincs mot vitatkozni, nem allit semmit, csak epet hany

BTA 2009.03.08. 20:41:39

A nyugdíjkérdéshez még valami: a jelenlegi rendszer finanszírozhatatlansága mellett szerintem azért sem szerencsés, hogy ilyen korán nyugdíjba lehet menni, mert ennek köszönhetően egy csomó ember kikerül a gazdasági "vérkeringésből", ül otthon egész nap, nincs mit csinálnia, és vagy megzakkan, vagy elkezd piálni, vagy hasonló. Tudom, hogy ez sok nyugdíjasra nem igaz, de sajnos látok elég olyan embert, akire meg abszolút igen. Aki tisztességgel végigdolgozik 30-40 évet, az nem biztos, hogy tud mit kezdeni a hirtelen nyakába szakadó szabadidővel. Ez a személyes tapasztalatom.

gono 2009.03.08. 20:44:22

@Vidéki: Na azt kéne megérteni végre, hogy nem a vezetőink képességei miatt vagyunk jelen helyzetünkben, hanem maga az ország társadalma áll azon a szinten, ami ilyen szintű gazdasagi fejlettséget tesz lehetővé.
Persze lehetne jobb is - szép lassan - csak ehhez jól gatyába kellene razni ezt a szarkupacot, rászorítani az embereket a szabálykövetésre, érvényt szerezni a törvényeknek stb.

Az orszag gazdasága azért zuhant akkorát a piacgazdaságra való áttéréskor, mert 1. nem voltunk versenykepesek. 2. a könnyű pénz nem a leromlott vallalatok és gazdaságok üzemeltésében, hanem lerablásaban és a piacot vásárló multiknak való értékesítésben volt, amit nyilván mindenki megtett akinek lehetősége volt erre. Az ebből származó bevetelt pedig teljesen nyilvanvaloan nem termelo beruházásna ölte, legfőképpen azért mert a mi kultúránkban a havi fix, és az ügyeskedés mint pozitívum magasan übereli a tisztességes vállalkozás és értékteremtés toposzát.

Az angolszász protestáns etika nálunk teljesen hiányzik, a katolicizmus pedig meglehetősen félszívű - sokszor a régi magyar pogány világlátás kereteit jelenti ma is.

A rokkantnyugdíjasok és a köztisztviselők esetében sajnos nem lehet elég drasztikus "megszorításokkal" élni, mivel mindkét réteg a probléma rakfenéjeként terheli az egész társadalmat. A köztisztviselők rosszul szervezetten rossz törvényeket végrehajtva igazi teljesítménykényszer nélkül végzik a munkájukat, sok esetben akadalyozva az ország normális működését. A rokkantnyugdíjasok esetében pedig ugye esenki nem gondolja komolyan, hogy nagyarányú javulás kéne, hogy bekövetkezzen a fizikai állpoukban ahhoz hogy egy jelentős réteg munkaképessé nyilvánítható legyen?

Ez nem egeszségügyi, hanem tarsadalmi és büntetőjogi kérdés - sajnos.

Martian (törölt) 2009.03.08. 20:44:56

"Bokros nemzetközileg elfogadott pénzügyi szakember"

Ajjaj, hát most már értem, miért vagyunk válságban... bár ha ő makroökonómus, szegről-végre kollégák vagyunk, én is szoktam néha sci-fit írni...
:))

Jester 2009.03.08. 20:45:38

Ez a post egy guriga sz.. A szerzőnek se a közgazdaságtanról, sem a témájául választott emberről nincs fogalma.. Gáz, pedig a Konzi jó.

Más: A Fidesz óriásit profitált a Bokros-csomagból. És ez nem mítosz, hanem tananyag (és nem [csak] a Corvinuson).

tevez 2009.03.08. 20:46:13

A szólás szabadsága ma esti vendége, Bokros Lajos. Hallgassuk meg mit mond. Jó éjt mindenkinek.

sandorn (törölt) 2009.03.08. 20:49:53

Már bocsánat, de az ország jelenlegi pénzügyi tisztségviselőinek és tanárainak túlnyomó része a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett...Mivel hogy abban az időben az volt az egyetlen elérhető képzés. Vagy a 40 felettieket tiltsuk el a közgazdasági pályától?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 20:52:30

Bokros érti a szakmáját, teszi a dolgát, nem igazán tudományos kutató, sokkal inkább gyakorlati szakember.
Nem definiálja magát tudományos kutatónak de Magyarországon mindenki körül hype lesz aki tévében szerepel. Pláne ha politikus. És igen a holdudvarok szeretik égbe plankolni a saját megmondóembereiket. De Bokros valóban okos ember, aki tudja amit beszél, amiből nem következik, hogy guruként kell kezelni. Az mindenesetre vicces amikor névtelen nünüke a Konzikáról nagy szájat nyit vele kapcsolatban.

A CEU egy komoly hely, www.econ.ceu.hu/?q=facultyandstaff, nem Bokros ott az igazi nagy név, mármint tudományosan. De ő pénzügyminiszter volt, és nemzetközi tapasztalata is volt nagyon komoly helyen (ebben sincs egyedül). Én speciel Hamecz Istvánt szivesebben hallgatom mint Bokros Lajost. De az ő hangja sem annyira erős a FIDESZ környékén.

Igen, Bokros Magyarországon doktorált, de hol is doktoráltak a Konzervatórium idoljai ? Nehogy már tudományosan Lánczi András, Balázs Zoltán, MAK komolyabb legyen mint Bokros. Nem azok fiúk. És tudjátok mit, nem bántom őket, mert úgy tűnik, hogy a maguk dolgát ha nem is világszínvonalon de megcsinálják, és engem momentán csak az érdekel,
a politikai faszkodás kevésbé. Esetleg fiúk ti is megpróbálkozhatnátok a dolgok magas színvonalon való csinálásával.

Magyarországon a kombinatorikát, az idegtudományokat, bizonyos gyógyszerkutatást, egyes elméleti fizikai ágakat csinálnak világszínvonalon (és néhány más dolgot is persze) , ez egy kicsi ország káeurópából. Természetes, hogy negyven év komcsi rendszer után nem a közgazdaságtudomány lesz a
húzóágazat a tudományban, és az is természetes, hogy arról beszélnek a legtöbbet mert az mégiscsak közvetlenül szól a való világról.

sárkányfő 2009.03.08. 20:53:38

"Bokros Lajos olyan, mint a fehér-fekete (mosás után sötétkék) kínai tornacipő." ...és így tovább, és így tovább....

Ez most komoly? Ezt tényleg képes valaki így leírni? Ez színvonal?
Bokros nem magyar, hanem _nemzetközi_ szaktekintély. A Világbank elnöke volt, egy halom ország tanácsadója, ja, és megmentett minket 94-ben az államcsődtől.

Az író meg sem próbálja egyik Bokros-tanulmányt sem elemezni, netalán ellentmondani neki, nyilván nem is olvasta egyiket sem, de ha mégis, nem tud hozzáfűzni semmit.

Szánalmas.

De a legjobbak a kommentek! Látom a többség egyetért :) Ja, hogy egy jobbos gőzkieresztő klub? :D Akkor nem is zavarok...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 20:57:29

@ó jaj: Nem volt elnöke a Világbanknak. Igazgató volt a Világbanknál.

osborne 2009.03.08. 20:58:58

@jotunder: "Én speciel Hamecz Istvánt szivesebben hallgatom mint Bokros Lajost."

ezzel spec én is így vagyok.

@ó jaj: : mondanál egy nemzetközileg elismert egyetemet (a honi CEU-n kívül) ahol Bokros mint nemzetközileg elismert közgazda oktat, tanít, vendégelőad?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 21:01:37

@is:
"még annyit, hogy a féltudású elit NEM balliberális, mindkét oldalra egyformán vonatkozik, ez ténybeli tévedés. "

Jó vicc. Csak már sokunknak nincs kedve röhögni rajta.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 21:04:06

@TBALAZS: Az IMF meg egy nemzetközileg elfogadott szervezet, mégsem tudott eddig egy esetben sem hathatós segítséget adni gazdaságpolitikailag egy országnak sem.

Talán nem véletlenül osztályozták most is egyesre önmagukat.

boj (törölt) 2009.03.08. 21:06:21

"valamint a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank is követendő modellnek minősítette a volt pénzügyminiszter döntéseit."

Vajon miért...vajon miért...én arra tippelnék, hogy nem azért mert igy lehet önerőböl. saját kkv-t segítve, sok kölcsön nélkül talpraállni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 21:09:18

@osborne: Magyarországon ma a CEU-s embereken kivül nemzetközileg mérhető tudományos munkásságú közgazdász nem nagyon van.
Érdemes ezt megnézni.
econ.core.hu/~tothij/others/hatas/hatas10.html
Az első táblázatot kell figyelni.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.08. 21:09:21

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=261426


Muszáj összefogni, a másik lehetőség az, hogy jönnek a fidesznácik! Lujdzsi Returns.

gono 2009.03.08. 21:10:24

Bokrost bántni nem menő.

De lépjünk is tovább, mivel a konfliktust a fejekben nem ez jelenti, hanem csak arról van itt szó, hogy sokan nem tudnak mit kezdeni egy sokszor valóban baloldali gondolatokat megfogalmazó MFD listavezetővel.

A dolog pedig rém egyszerű. Mióta az MDF Orbánnal szemben határozta meg önmmagat, nyivánvalóan egy csomó őskövület van a pártszervezetben, akik csak a tehetetlensegük folytan maradtak a poziciojukban, egyebkent semmi szükség rájuk, szavazatokat nem hoznak, sőt igazábol útban vannak az áporodott világlátásuk és gondolataik miatt. Na ezektől lehet most megszabadulni egész hatékonyan.

Ami történik az teljesen racionális és helyénvaló. Az MDF-et nem azok juttattak be a parlamentbe legutóbb, akik a régi garnitura szellemi hagyatéka miatt szavaztak rá, hanem azok, akik hittek pl a 70-30-ban. Ezek most újra bátorítást kapnak Bokros jelölésével.

Egyebkent meg döbenten állok azt látva, hogy egy gazdasagi racionalitason alapulo politika magukat a konzervetivnak vallók prüszkölését váltja ki. Újra kéne gondolni valamit nem?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 21:11:46

@osborne:

"Lajos Bokros, former minister of finance of Hungary, and now Sector Director of the World Bank's Private Sector and Financial Development Unit of the Eastern Europe and Central Asia region,"

Ez volt a titulusa.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 21:12:08

@osborne: Mert nem írta meg senki róla az angol szócikket. De ha ráérek majd megírom.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 21:13:21

A szerző egyébként csak és kizárólag a balliberális értelmiségi elitet gondolja féltudásúnak, a jobber elit hánytudású ? :)))) Mindenkinek van kis címkéje ? A matematikusoknak is ? De jó... :(((

Keer 2009.03.08. 21:14:16

A cikkíró beképzeltségénél csak a butasága és tájékozatlansága nagyobb.

Íme Bokros önéletraza:

www.econ.ceu.hu/download/CV/CV_Bokros.pdf

Összefoglalva: Valóban nemzetközileg elismert szakember, akit sokfelé hívtak, aki mellesleg nemzetközileg elismert oktatási intézmény professzora. Remélhetőleg a tisztelt cikkíró és a vele egyetértők tudnak legalább egy idegen nyelven elfogadhatóan beszélni, ha nem akkor nyugodtan lehet kussolni.

Ja igen, volt egy másik cikkíró aki egy cikkében a pár évvel ezelőtt megindított és leállított szabadversenyre alapuló több-biztosítós egészségügyi modellt (ún. Bismarck modell) bírálta és hiteltelenítette. Szerintem a Konzi is kezd már veszíteni színvonalából, mert beszabadult pár tőke- és magántulajdonellenes lelke mélyén komcsi, gondolkodásképtelen FIDESZ droid a szerkesztőségbe.

tlac 2009.03.08. 21:20:36

egy őskommancs, akit nem zavar az Alkotmány se..

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 21:21:30

Bokros egy arrogáns szoci. A gazdaságpolitikája szoci. Egalitárius a középosztállyal kapcsolatban, de hardcore elitista-aufklarista. Ma inkább technokratának mondják.

Csodálkoznék, ha Ferkó belátná, hogy a Mozgalomnak jót tenne, ha Bokros lenne a miniszterelnök.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.08. 21:22:25

Megkérném a balos relativizáló szlogen hanghordozóit ("a felelősség egyenlően oszlik el" stb.), hogy PH cikkét lesznek szívesebbek figyelmesebben olvasni:

"Igen, ebben az MSZMP és az MSZP vezette kormányoké a felelősség legnagyobb része."

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 21:24:28

@br: Az a baj, hogy az IMF azért igencsak egy szűk kör érdekeit veszi előtérbe. Erről meg lehet nézni az anyagokat a neten, hogy mi is az az IMF.

osborne 2009.03.08. 21:24:59

@jotunder: thx (1999-2004.ig) a másik linket is.

@tölgy: ez meg a másik, BL hc elitista - az ország érdekében teszem t-shirtben ;]

epa.oszk.hu/00800/00804/00224/gazd/Bokros.JPG

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 21:28:46

@Keer: Ja, jó hogy előjöttél a több-biztosítós agyrémmel.

Bokros úgy propagálta az egészségügy privatizációját, hogy utána kiderült, pénzügyileg súlyosan érdekelt a dologban mert biztosítótársaságban vesz részt.

(Mellesleg aki a több-biztosítós egyészségügyet propagálja, annak mögöttes szándékai vannak, vagy végtelenül tájékozatlan és ostoba. Tessék elolvasni pár közegészségügyi tanulmányt a témában, illetve a közgazdasági okfejtéseket a természetes monopóliumokról)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 21:29:34

@Gabrilo: Szóval mesélj, kik az egésztudásúak.

TBALAZS · http://eloszto.blog.hu 2009.03.08. 21:31:28

Ennél már csak a FED rosszabb... Erről lehet összeesküvés elméleteket olvasni, de azért biztos van valami alapja ezeknek. Erről aki ráér itt egy videó is. Kiemelem, hogy nem hiszek el benne mindent, de azért alapja van...

bridgeman 2009.03.08. 21:31:48

Ez a bejegyzés a "vélemény" rovatba készült, ugye? Csak azért kérdezem, mert tényeket nem találtam benne.

Amúgy szívessen olvasnék Bokros írásaira/tevékenységére reflektáló bejegyzéseket. Például hogy "Bokros téved, a magyar állam nem pazarlóan nyújta a közszolgáltatásokat, hanem..." vagy hogy "a pazarló közszolgáltatásokat nem csak piacosítással lehet megoldani, hanem ..."

Másrészt, mire jó az MDF-nek Bokros? Arra, hogy a hozzám hasonló, szekértáborokból kiábrándult, populizmustól hányó választópolgárok is tudjanak hova ikszelni.

Szűcslaci 2009.03.08. 21:33:15

@lolperec:
szomorú, hogy ilyenekkel kell egy országban élnem. de mivel magyar vagyok - ahogy a nevem is mutatja- nem nekm kell elhúzni innen a megszorítós meta-kapitalistoid kommunizmusba, hanem azoknak, aki csak lolperecek.
Akinek gerince van, az inkább hal éhen családostul, sem mint mérgezett- vagy nem mérgezett - cukorkát fogadjon el a 6a év óta tradícionálisan népnyúzó, cinikus, magukat szocialistáknak deklaráló büdös gazemberektől azok udvartartásába, baráti körébe, rokonságába tartozóktól.

Mikka-Makka 2009.03.08. 21:37:56

lol, tényleg Bokros retro van, és ez valahol szánalmas,
de az is h a cikkíró szakmai alapon támadja Bokrost pedig láthatóan köze nincs a közgazdaságtanhoz.

amugy egy sima reformcsomag összedobásához nem kell átlagon felüli közgazdásznak lenni, csak nincs meg mögötte a politikai akarat ennek az átverésére az országgyűlésen

libikoka 2009.03.08. 21:39:50

De jo lenne, ha olyan irna Bokrosrol, aki olvasta is mar az irasait es esetleg meg erti is. Dehat igy mukodik ez az orszag: mindenki mindenhez ert de nagyon am, es eleg, ha hangos vagy, akkor arra mar senki nem kivancsi, hogy milyen tudas van a hangerod mogott...

VIKUNYA 2009.03.08. 21:40:14

én aztat szeretném kérdezni, nem bokros lajcsi védelmében, isten ments: hogy szerzőnk mennyit ért a közgazdaságtanhoz?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 21:40:29

@bridgeman: Bokros egy időben rendre írogatott az ÉS-be.Tandíj volt a kedvenc "megoldása" az ország bajaira.
Én nem emlékszem, hogy egyszer is emlegette volna a szoci társadalmi csoportok szívatását. Sőt, a nagy "keménykedése" mindig kiegészült azzal. hogy azért a járadékosokat segíteni kell még inkább.
Társadalmi igazságosság, bal, bla, bla..

slimu 2009.03.08. 21:43:29

"a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen és Panamában tanult Bokros valami hihetetlenül nagy ász."

Hol tanult pld Mikulas Dzurinda vagy Ivan Miklos (a Dzurinda-kormány pénzügyminisztere 1998-2006) ? Dzurinda a zsolnai közlekedési-, Ivan Miklos a pozsonyi Közgazdasági Főiskolán. Persze ők sem "valami hihetetlenül nagy ászok", hisz bizonyos területeken Bokros volt a tanácsadójuk.

VIKUNYA 2009.03.08. 21:44:35

én aztat szertném megkérdezni, hogy hol tanult a cikkíró?

osborne 2009.03.08. 21:48:23

@Gabrilo: tényleg, ha BL miniszterelnök lesz (amúgy nem) egy 'válságkormányban' (aha) akkor a jelenlegi milyen szerepben folytatja majd?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.08. 21:51:54

@jotunder:


Olvasni elfelejtett, kedves tündér? Mit írtam föntebb?

@osborne:

Sportminiszter? :DDDD

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 21:52:21

@tölgy: De emlegette. Nagyon keményen emlegetette, és most is emlegeti. A felsőoktatási kérdésben szerintem is jobb lett volna ha kisebb hangerővel szólal meg.

teknős 2009.03.08. 21:52:49

Az is köztudomású, hogy a Világbanknál nem éppen a legjobb szakemberek kaptak helyet és a Világbank által preferált megoldás, egyedül Chilében hozott eredményt, de ahhoz egy Pinochet kellett.

Az sem mellékes, hogy Bokros töretlene karrierje is retrós, kellett hozzá egy kontraszelektált szakma.

A Reformszövetség is a szokásos szoci módszert követi. Az ördög pedig a részletekben rejlik. Ha kevesebbet akar költeni a BKV-ra vagy a többi közlekedési cégre azt hogyan? Ha ezzel megszünteti a tömegközlekedést, akkor azzal ugyan spórol, de hosszútávon sokat árt. Az a baj, hogy a szoci reformok szerint ez úgy fog történni, hogy a pénzt elvonják és használhatatlanná teszik az egészet. Az EÜ-vel is épen ezt csinálják.

Pszt! 2009.03.08. 21:53:31

A viktorék négy évig éltek a Bokros örökségéből. Pedig jobb lett volna, ha nincs Bokros, akkor a viktor alatt omlott volna össze a gazdaság.

Feca 2009.03.08. 21:55:54

Asszem, itt egy ÓÓÓRiási tévedés van.

Először is, tévedés, hogy Mo. felvirágoztatásához valamilyen földöntúli képességű elme kell. Nézzük csak Szlovákiát, milyen okos vezetőik vannak. Na ugye.
Hogy mit kellene tenni, mindenki tudja (pl. nyugdíjak csökkentése), a hogyan a kérdés. Hogyan tudod elfogadtatni, keresztülverni, gyurcsány is tudja ezt, de hamarabb vágatná le a kezét, mint hogy az ö kedves szavazóbázisát megrövidítené.
ad2. A "HOGYAN" dolgában Bokros hiteles. Ö keresztülverte. Az IMF-nek mindegy, hogy jobb, vagy baloldali, lényeg, hogy a számok meglegyenek. Az IMF-et nem véletlenül említem, sajnos, immár ők diktálnak, magánakciókra nincs lehetőség.
ad3. Dávid Ibi zseniális! Az első két pontot sokan felismerik, szavaznak az MDF-re. Dehogy lesz Bokros pénzgyminiszter, v. akármi! De Dávidnak a túlélés, parlamentben maradás letfontosságú, ehhez Bokros előhúzása hatékony lépés.

Pszt! 2009.03.08. 21:56:40

Persze a fideSS most megijedt. A Bokros egy olyan név, aki képes szavazatokat szállítani az MDF-nek. Ezért aztán most minden fórumon gyalázzák, mocskolják. De már késő. Nem sok van a választásokig, az MDF egy helyet biztosan elvesz a fideSS-től.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 21:57:28

@osborne: Ha az MDF-SZDSZ le akarta volna cserélni Ferkót, megtehette volna tavaly a költségvetés idején.

Ferkó marad és szeptembertől majd valahogy megindul a fellendülés. Csak itt és csak akkor.

Pszt! 2009.03.08. 21:57:45

Zseniális lépés volt Ibolyától!

jarzombek 2009.03.08. 21:58:11

Hmm. Nem gondolom, hogy megengedheti magának a blog, hogy fröcsögős-indoklást mellőző cikkeket jelentessen meg...
Lehet, hogy nem szimpatikus, de amíg nem tudod alátámasztani, hogy számunkra miért kéne antipatikusnak lennie, inkább maradj csöndben.
Maradok tisztelettel

Drang 2009.03.08. 21:59:40

Akkor a Bokros-hívők magyarázzák már el, hogy miben is áll / állt Bokros Lajos utolérhetetlen zsenialitása? Miféle máig ható strukturális reformokat is vezetett be, vagy miféle, mások által megérteni is lehetetlen egyedi megoldásokkal rukkolt elő ez a sajnos csak kiválasztott kevesek által értékelt hérosz?
Az életszínvonal csökkentése és az állami kiadások fűnyírása révén ugyanis egy idomított csimpánz is képes javítani a makrogazdasági mutatókat. Bokros ahhoz kellett, hogy az arcát és a nevét adja az akkor elkerülhetetlenül szükséges intézkedésekhez, majd amikor elérte a máig megdönthetetlen politikusi népszerűtlenségi rekordot, a saját miniszterelnöke szabadult meg tőle.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:02:31

@Pszt!: Gabrilo, Gabrilo... Nem hiszem, hogy valóságos emberek fideSS-eznek, ezt te csinálod, hogy utána leírhasd, hogy ilyenek ezek :)))))))))))

bridgeman 2009.03.08. 22:02:59

@tölgy: Mióta cél a szoci szavazókat szivatni? Sokkal nemesebb cél rendbetenni a gazdaságot, az oktatást és az egészségügyet.

Minden rendberakás olyan, hogy lesznek relatív nyertesei és vesztesei. A jó rendberakás olyan, hogy összességében mindenkinek jó, sőt, a relatív vesztesek is jól járnak vele.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:04:26

@jotunder: Én bizony nem emlékszem sem a nyugdíjak, sem a segélyek csökkentéséről Bokros írásaiban.

A Gyest és Gyedet, ami a középosztályt érinti, eltörölte volna, de emlékeim szerint a balos szavazó csoportokat, underclasst sosem akarta szívatni. De tévedhetek. Ha valaki idéz tőle ezzel ellentétest, megköszönöm és megkövetem.

VIII. Nagyapó 2009.03.08. 22:07:29

@tevez: Mondjuk a csúszó leértékelés épp az egyik legtámadottabb pontja a Bokros-csomagnak. Ez lényegében a versenyképesség inflálással való visszanyerését jelenti, tényleges szerkezeti átalakítások helyett.

Ez természetszerűleg csak átmeneti megoldás, ha a lényeget érintő változások elmaradnak, a probléma hamarosan újra termelődik. Ill. marad még a magasabb infláció, aminek a letörése szintén költséget jelenthet.

Hogy az mennyiben Bokros és mennyiben a(z őt egy éven belül megbuktató) politika hibája, hogy az államcsőd elkerülése után a reálgazdasági problémák egy jelentős részének orvoslására már nem került sor, az már egy külön kérdés.

tallian.miklos 2009.03.08. 22:08:00

(Még valami. Akár hiszik, akár nem, az ÉS teljesen magánpénzből működik.)

Ron bácsi 2009.03.08. 22:08:03

Gyermekeim, vegyük sorban.

A cikk két dologról szól.
1. Bokros nagyon népszerűtlen volt, most meg vele akarnak népszerűséget hajhászni. Miközben Bokros mit sem változott.
2. Egy bizonyos körben Bokros az ász, mert csak őt ismerik. Noha valójában számos, nála sokkal felkészültebb szakember is van.

Amiről a cikk nem szól.
1. Hogy Bokros Lajos rossz szakember - hiszen nem az. Csak vannak nála sokkal jobbak.
2. Hogy nincsenek jó magyar szakemberek - éppen azt írom, hogy vannak.

A funkcionális analfabétáknak pedig további jó kommentelést.

bridgeman 2009.03.08. 22:08:07

@teknős: Megszorítani mindig művészet. Úgy elvenni, hogy attól még ne omoljon össze a rendszer. Ugyanígy, pénzt adni is művészet: úgy adni a pénzt, hogy abból tényleg termelődjön valami. Szóval, az ördög a részletekben rejlik :)

Julianus barát 2009.03.08. 22:09:13

Sajnos az író csöppecskét elfogult - de hát ez egy ilyen műfaj, ez rendben van. Viszont történelmileg helytelen az önmeghatározása. Köze nincs gondolatainak a konzervativizmushoz. Annyira távol van tőle, mint Gömbös Gyula vagy Imrédy Béla Bethlen Istvántól - messze. Fel kéne vállalni a megfelelő eszmeáramlatot. Jobboldali populizmus - van ilyen: Berlusconi, Meciar..., láthatóan sikeresek tudnak lenni, nincs ezzel semmi baj. A konzervativizmust viszont felejtse el, mert nem érti a lényegét. Bokrost gyalázását is ennek a tudatlanságnak tudhatjuk be. Lehet szeretni vagy utálni, de észérvek ugyanis nincsenek ellene - csak mellette.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.08. 22:09:21

@jotunder: 98-02. Aki meg Bokrosra mutogat visszafelé: tessék kijózanodni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:09:27

@tölgy: www.es.hu/?view=doc;21946

A nyugdijreform befejezése cimű fejezetet nézze. Ez komolyabb mint amit a RSZ mond. Én egyébként semmit sem mondok, én ehhez nem értek.

VIII. Nagyapó 2009.03.08. 22:10:49

@bridgeman: Az inaktívak szivatásáról van szó - vagyis konkrétan arról, hogy tereljük őket vissza a munkapiacra, de legalábbis zárjuk le a kijáratokat, és várjuk meg, amíg kihalnak.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:10:59

@bridgeman: Nem a szoci szavazók szívatása a cél, de a jóléti állam lényegi visszavágása a nyugdíjak és egyéb járadékok csökkentését igényelné, az alanyi jogú eü ellátás megszüntetését, stb. A nyugdíjasoknál a szocik nyertek 2006-ban, az akítvaknál a fidesz.

Ferkó is tudja mit kéne tenni, de azért nem teszi, mert a maradék hívei vágnák el a torkát. Akkor inkább a fideSS tegye.

gastro, missing in action 2009.03.08. 22:12:18

@tevez: azért Olajos a sértettségében nem kéne , hogy elfelejtse: tisztán Ibolyának köszönhet mindent! Ha nem lép vissza Ibolya, ő még mindig itthon lenne, ha nincs Ibolya az MDF szíeniben még önk. képviselő sem lehetne, nemhogy EU parlamenti...

tallian.miklos 2009.03.08. 22:12:25

@VIII. Nagyapó: Szerintem Bokrosnaka kidobása után nem volt sok befolyása...

tallian.miklos 2009.03.08. 22:13:11

@tölgy: De akkor O.V. miért is pont szoci szavazóknak kedves szöveggel nyomul?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:14:00

@Ron bácsi: Kik a nála sokkal nagyobb szakemberek ?

Ne közgazdász tudományos kutatót írj, hanem olyan embert aki Magyarországon költségvetés tervezésben lényegesen nagyobb tudással tapasztalattal bír. Egész életében ezzel foglalkozott.

pucros 2009.03.08. 22:17:33

@Ron bácsi:

Nem analfabetizmus, hanem olthatatlan kíváncsiságra gerjesztett az írásod:

- ki a nála felkészültebb szakember és az mit mond?
- ki fizeti az ÉS-t?

No_Sol 2009.03.08. 22:18:08

Lehet, hogy a Közgáz-t akkor Marx-ról nevezték el,de mintha abban az időben sokkal jobb volt a képzés színvonala, mint most. Most meg "szabadidőközpontnak" becézik. Ez már tényleg nem kommerül, hanem übermodernül hangzik.

A Reformszövetség meg egyáltalán nem holmi "komcsik" gyülekezete. Vagy már mindenki az, aki nem itt vagy a Reakción osztja az észt.

Moi a baj a javaslataikkal? A nagy munkaterhek, magas adók, alacsony versenyképesség mind létező problémák.

A másik: Én például abszolút nem vagyok ellene, hogy a középosztályt ne pénzelje direktbe az állam. Az adóterhet kellene csökkenteni, hogy anyagilag önállóbbá váljon. szerintem ez egy tipikus POLGÁRI gondolkodás.
Bár sokaknak az utóbbi abban merül ki, hogy Viktor kezén át megy a pénz!!!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:18:24

@tallian.miklos: Azért mert Magyarországon gazdasági kérdésekben nincs különbség a nagy pártok szavazói között. Semmi különbség sincs. Komolyan azt gondolod, hogy a te Magyaroszágon uszkve hét-kilenc ember által preferált AynRandista objektivista-libertárius izédet kellene nyomatnia ? :)) Orbán meg akarja nyerni a választást.

prolee 2009.03.08. 22:18:54

@osborne:
MSZP-SZDSZ-MDF válságkormány...

oh egek! hát ilyen nincs :(

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:23:01

Ezek a fiúk nem bírnak sokkal nagyobb tapasztalattal mint Bokros. De egy rossz szavam nincs az Oriensről (CEMI-ről). Ezek komoly embereknek tűnnek.

osborne 2009.03.08. 22:23:36

@tölgy: tomtom de oly jó eljátszani a gondolottal ;] természtesen 2010-ben a mostani felállás lesz minelnökjelölt téren mindenképpen az OGY választásokon.

@Gabrilo: vagy lehetne külügyér, szeretik úgyis mindenfelé ;]

@prolee: de, a mostani épp az ;P

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2009.03.08. 22:24:23

Üdv! Lehet gyalázkodni, meg hülyeségeket is írogatni Bokrosról, de Ő már bizonyított, itt, ebben az elb...ott országban. Nem úgy, mint utána Viktor és csapata, Megyó és hát Fecó pajtás... Szóval lehet okoskodni, lehet megkérdőjelezni, de még a Figyesznek sem sikerült a történelmet átírni, úgyhogy ezen blog szerzőjének sem fog sikerülni... Csak egy olyan nagyon okos közgizdát, v.gazdasági szakembert mondj, aki hasonló eredményeket ért el és itt az "ért el"-en van a hangsúly. Elmélettel, elemzéssel tele a minisztériumok pincéje, padlása (jó pénzért írták, "közeli emberek", mindegyik kormányzat alatt, ebben biztos lehetsz), de az értelmes gazdasági szakemberek messze elmenekültek már ebből az országból. (Igen, egy kultúrállamban hazahívják és hagyják dolgozni őket, magas posztokon, nem pedig balf... pártpolitikusok töltik be kemény pénzért...) Az állami szférában meg lehet nézni, milyen emberek dolgoznak és mint azt említettétek, lógatják a lábukat. Addig nem fog itt úgysem történni semmi, amíg össze nem omlik a gazdaság, államcsőd nem lesz, mert csak akkor fognak meglépni dolgokat. De nem ez a bagázs, mert ezek addigra mind elmenekülnek valamilyen igazgatótanácsi, vagy hasonló posztra, hátha ott meglapulhatnak... Szóval a szokásos...

No_Sol 2009.03.08. 22:24:45

@tölgy:Én úgy látom a Fidesz szavazóinak jelentős része is eléggé az underclass-hoz tartozik. Csak ők még hozzáveszik a népnemzetikereszténykamuszöveget is.

+
És pont az a baj, hogy az a magát öntudatos középosztálybelinek tartó egyén is ragaszkodik az állam gondoskodásához, akinek nem lenne rá szüksége (alacsonyabb adók esetén még ennyire sem kéne) de azért elvárja, hogy a cigány a Weberi protestáns etika szerint éljen.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:25:41

@tallian.miklos: Mert választást akar nyerni.


@jotunder: Kösz. Valamikor olvastam.
Itt a nyugdíjaknál pontosan az újonnan belépőknél lenne csak a reform. De azt íja:
"az állami nyugdíjrendszer pénzügyi stabilitása, fenntarthatósága fontosabb közpolitikai cél, mint az egyes nyugdíjak reálértékének megőrzése."

Ez választási matematikára lefordítva azt jelenti, hogy akik eddig szavaztak ránk, azoknak megőrizzük a nyugdíja reálértékét. (Szó nincs 13. havi nyugdíj eltörléséről, vagy a támogatások - gáz-fűtés, utazás, stb. - csökkentéséről)

És ez az aufklarizmusa:
"a reformok valóban és elsősorban magatartás- és értékformáló eszközök".

Bokros 1 évig volt PM, előtte privátbankár, azért olyan nagy költségvetési tapasztalata csak nincs.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.08. 22:29:36

@tölgy: De ott van, hogy szó sem lehet tizenharmadik havi nyugdíjról, és ezt szerintem folyamatosan mondja.
Ez az ember egy csomó költségvetési szanálást csinált végig a világban. Ebből amúgy nem következik, hogy most nálunk csak és ő csinálhatja (nem is fogja), csak az, hogy az a hang amit a poszt szerzője használt teljesen méltatlan.

gagauzz kalauzz 2009.03.08. 22:33:06

Látom már itt nyomul a hirszarzó is megmondóemberestül:)))
Bokros nem egy nagy durranás. Csinált egy csúszó leértékelést (jól ócsította a forintot, jelenleg kell még tovább ócsítani?); segélyt csinált a családi pótlékból (egy csomóan elváltak, vagy nyilatkoztak a külön élésről, hogy ne veszítsék el); valamint egy bődületesen felpörgetett inflációval (csak '95-ben 28/!!/ % volt) emberesen kihúzta a dellát a bérből-fizetésből élő amúgy is agyonadóztatott kisemberek és a nyuggerek zsebéből a dellát. Márpedig az infláció a legigazságtalabnabb adó, mert fokozottan sújtja a kisembert. Ja, meg kapott 16 millió (akkori) forintot a Budapest banki lelépéséért. Várom azoknak az országoknak a listáját, amelyekben eljött a felvirágzás Bokros világbanki tanácsai révén, muhaha:)) A hatása pszichológiai volt, a fonnyadt répaképű Békesiután, aki még mindig osztaná az észt, az pedig, hogy belőle élt a fityisz még urban legendnek is igen vérszegény:)))

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:33:18

@No_Sol: Ha lehet hinni a szociológusoknak, a jobbos szavazók iskolai végzettsége magasabb a balosokénál Mo-n.
A jövedelem meg kutathatatlan :)

Az állami gondoskodásra azért van szüksége a középosztálynak, mert a jövedelme 70%-t állam bá elveszi.
Vegyen csak el 30%-t, és én állom a magam közvetlen költségeit. Deal?

changebug (törölt) 2009.03.08. 22:34:06

Ez is egy vélemény. Különösebben nem fog meg.
Egy apróságot azért megemlítenék:
>> A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó
>> nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken.

Hanem is személy szerint ők, de pont ez a generáció épp összehozott egy gazdasági világválságot és lenyúlta többek között az önkéntes nyugdíjam negyedét is.
('89-cel nem csak a szocializmus szűnt meg, hanem a kapitalizmus is és lett ilyen elbaszott globalizált valami.)
Én valahogy annyira nem rajongok értük... Annyira nem, hogy én szívem szerint... de ezt hagyjuk.

No_Sol 2009.03.08. 22:35:26

@tölgy: Ok, de szerintem tudtommal Bokros is az állami elvonás alacsonyabb szintje mellett van. Javíts ki, ha rosszul tudom.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:37:55

@jotunder: A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban eléggé dodonaian fogalmaz: a svédeknél nincs.
Néztem ma este az M1-n, ott magát fényezte, de 13. havi nyugdíjról nem hallottam.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:39:23

@No_Sol: Ne rémíts!

Eddig azt hallottuk, hogy az adócsökkentés vudu politika. Most akkor Bokros is vudu lenne?

tallian.miklos 2009.03.08. 22:41:21

@pucros: Az ÉS kiadója az ÉS alapítvány által, valamint magánszemélyek által tulajdonolt Irodalom Kft. Az alaptőke is magánvagyonból származik. As far as I know, állami pénz _nincs_ benne.

gono 2009.03.08. 22:44:14

@Ron bácsi: Szerintem nem szövegertessel van itt a gond, hanem az igencsak kifogásolhatóan előadott es kétséges tartalmú gondolataiddal, de hát ezt majd játsszátok le a szerkesztőségben egymással.

De ha már házhoz jössz a pofonért és mentegetőzésképpen és magyarakodva csak két blődséget tudsz leírni, akkor tessék:

1. Bokros népszerűtlen ugyan, de 5%-ot barmikor hoz. Akik pedig útálják, azok úgyis régen a fidesznél vannak már, és általában érzelmileg orientálódnak politikailag. Megszólitani őket nem igazán lehet.

2. Bokros bizonyított, valódi és sokféle terepen, mégpedig úgy, ahogy más még nem. Miért kéne akár ismerni de méginkabb kampányt alapozni ígéretes tehetségekre? Ez nem az a műfaj.

Itt bizony te vagy az, aki valamit nem ért és erre egy jót funckionális analfabétázol. Gratulálok!

Pomme 2009.03.08. 22:44:39

@tallian.miklos: "As far as I know, állami pénz _nincs_ benne."
Ökörség viszont annál több ;)

nyelv-ész 2009.03.08. 22:47:18

A közgazdaságtan egy okkult tudományág. Ennélfogva teljesen mindegy, hogy hogyan hívják a fővarázslót, aki a szertartást vezeti.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.08. 22:47:41

Nehogy már pénzügyminisztert válasszon a nép az országban, ahol a miniszterelnökségért a következők szállnak ringbe:

1. Az Ember, Aki Nem Hazudott
2. Az Ember, Aki Jóindulatból Hazudott, De Többé Nem Hazudik, Most Komolyan
3. A Nő, Akitől Mi Sem Idegenebb, Mint A Hazugság
4. Az Ember, Aki Minden Feketét Fehérben Lát

müszi 2009.03.08. 22:51:30

ki ez a bokros lajos?
miért vagyunk ugy elragadtatva tőle?
nagyapám a 2 általánosával különb ötleteket adott volna a gazdaságnak józan parasztésszel!
a bevétel növelése érdekében: mátol 1200 ft-ért tömünk fogat
megemeljük az áfát
mindenféle regisztrációs meg mondvacsinált járulékokat fizettetünk a lakossággal
bevezetünk rendelkezésreállási adót
fütésdijat kánikulába
co-2 járulékot
levegőfogyasztási dijat a nagy mellkasu sportolóknak
nagy cipőjűeknek több járdakoptatási illetéket
kacagási pótlékot stb stb stb.
nem igy kellene javitani a gazdasági mutatókat.ilyen tanácsért nem kellett volna elvégezni a marx károly egyetemet! ilyen tanácsot én is tudnék adni,csak nevezzenek ki miniszternek,még fizetést sem kérnék érte!
azt mutassa meg hogy lesz jobb ugyanannyi ,vagy kevesebb bevételből.mint ahogy mi itthon a háztartásban csináljuk!
most mit fog ez csinálni brüsszelben 6000-8000 eu-s fizetésért? ezt meg lehetne spórolni! el vagyunk szállva a bokros név hallatán!? ez az egész egy bokros csomag!
( ott ott a bokor tövében levő csomagra gondolok,ujságpapirral letekarva)

Pomme 2009.03.08. 22:52:45

Az tutti, hogy most fletó meg a fodorgabi versenyt zokog a "legjózanabb" és "legprogresszívebb" "modern" liberális szavazókért... mert ezeket a sznob nyomikat "új" mdf bokrossal besöpri, mint a pinty! :)
A Nagy Gonosz Pupulista Zorbán meg rötyög a markába!

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.08. 22:56:06

@gono: Ilyen szép szavakat 2004 óta csak Ferkóról olvastam.

VIII. Nagyapó 2009.03.08. 22:57:12

@tölgy:

"Ha lehet hinni a szociológusoknak, a jobbos szavazók iskolai végzettsége magasabb a balosokénál Mo-n."

Ezzel azért vigyáznék: életkorra is kontrollálva már kérdés, hogy igaz-e...

Ami biztos, hogy a nyugdíjasok körében az MSZP az erős.

zsögödbenő 2009.03.08. 23:00:43

@müszi: ott a pont! :DDDD

Mellesleg a posztíró lelkesedését az oriens-féle javaslatok tekintetében nem értem kristálytisztán, mint ahogy azt sem, hogy LÉNYEGÉBEN miben térnek el a Bokros által nyomatott "nyessük vissza tövig az államot" jellegű szövegektől...mondjuk egyelőre csak ilyet lehet olavsni/hallani, leszámítva OV új kapitalizmusát, de arról még ő sem tudja, micsoda pontosan, hiszen mág nem főzték ki a Szíjártó-féle kommunikációs boszorkánykonyhában...
Egyébként Bokros egy okosat mondott mégis ma este: be kell vonni a járulékfizetésbe azokat, akik nem vagy csak valós jövedelmük egy része után fizetnek. Persze ezt valószínűleg ő sem gondolja komolyan....

VIKUNYA 2009.03.08. 23:02:55

én csak azt szeretném megkérdezni, hogy a szerző melyik egyetemen tanult és honnan ért a közgazdaságtanhoz???

HaKohen 2009.03.08. 23:05:44

Atyaúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúristen!
Asszem, ilyen méretű és nem C fokban, hanem F fokban (=Fröcsögés fok) mérhető hitvita utoljára a középkorban volt kicsiny kis hazánkban.

Ritkán produkálok paranoid reakciókat (inkább jóhiszemű balek szokok lenni), de most fölmerül bennem: ki bíztatott föl ennyi érvelésre nem, de ordibálásra fölkészült fazont, hogy verje szét a szépmúltú és jobb sorsra érdemes Konzi blogot? (Remélem, hogy túléli. Akkor is remélem, ha sokszor egészen mást gondolok bizonyos dolgokról. Nagyon sajnálnám, ha a kommentelők áldásos tevékenysége következtében beledöglene.)

(Ja, persze tisztelet a meglehetősen kevés számú kivételnek.)

Na és hát azok a zseniális megoldások - még inkább atyaúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúristen! Ennyi zsenit egyrakáson?!

Ma még éjfél előtt elkezdek leveledzeni. Írok egy levelet az Ájemefnek, hogy alkalmazzák e poszt íróját és kommentelőit válságmenedzsernek Lettországon és Ukrajnán kívül a közelesen vszg rászoruló Oroszországban, Kínában, Indiában, valamint a Nyugat- és Észak-Balkánon stb.

Holnap írok Soros Györgynek, hogy válogasson belőlük a Cejúra rektornak és tanszékvezetőknek. (A Corvinusra nem irok, mert azt korábban Markszkárojnak hívták, ezért nem szalonképes.)

Holnapután írok a fideszeseknek, hogy rakják félre ovit, vargamihájt és navracsicsot, és az itteniekből toborozva induljanak az epé és az ógyé választások felé.

És azután majd írok az Atyaúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúristennek, de azt már nem kötöm az önök orrára uraim (és talán hölgyeim? bár nem valószínű), hogy mitet!

Oszt jóccakát - ahogy az egyik említett úr mondaná.

gagauzz kalauzz 2009.03.08. 23:12:21

Akárhogy is nézzük, beindult valami sz@rkavarás, mert a Legkúlabb Bajuszos Dimitrov Téri Fijúút az utolsó pár hétben nagyon futtatja a szoclib írott és elektronikus sajtó. Nem is egy kifakult kínai dorkóra emlékeztet, hanem talán a Tomi mosóporra, ami mindent fehérre mos, csak most már nem a Tiszai Vegyi Művek, hanem a Henkel gyártja. Tízszer drágábban:)))

müszi 2009.03.08. 23:15:39

Magyarország!
mene tekel ufarszim!

VIKUNYA 2009.03.08. 23:18:10

engem csak az érdekelne, hogy a szerző melyik egyetemre járt...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.08. 23:24:40

OK-nak a linkelt interjúban igaza van, Bokros még mindig szent tehén. Édös jó Istenem.
A Konzi legyen már szalonképes, az ég szerelmére, fika helyett dicsérje Bokrost, és különben is legyen kicsit liberálisabb és szocibb (=szalonképesebb) :)))

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2009.03.08. 23:46:15

Az egyes szakpolitikai kérdésekben, melyeket bátran beilleszt a programjaiba, Bokros eléggé felületes, a magyarországi empikus eredményeket és policy ajánlásokat sem ismeri alaposan.

Ugyanakkor képes megérteni és kommunikálni különböző szintű szakmai és populáris közönséggel, konzisztensen gondolkodik és beszél, képes szintézis alkotni, ami a magyarországi mezőnyben nagy dolog.

Nem biztos, hogy vezető politikust kellene belőle csinálni, de akár lehetne is. Ha akár a nagy pártoknak lenne négy-öt ennyire komolyan vehető gazdasági-társadalompolitikai figurájuk, nem itt állnánk.

A féltudású elit helyzet meg nagyon kevesek kivételével mindenkire vonatkozik, rá is persze, de a sokkal fiatalabbakra is. Ami nem feltétlen tragédia: aki itt és most tud lényegesen jobb minőségű, közpolitikai vonatkozással is bíró szakmai tevékenységet felmutatni, közbeszédet alakítgatni, akár szűk körű nyilvánosságokban, háttérvitákban, műhelyekben, mint a jelenlegi párt- és államigazgatási szakértők, az már hasznos lehet a közeljövőben. Majd az lesz a következő próbatétel, hogyan tudnak ezek a féltudású, de tisztességes, tanulni és hatni vágyó emberek koalíciót kötni a sokkal jobban képzett, de tapasztalatlanabb és a pozíciókat tekintve még inkább hátránnyal induló fiatalabbakkal.

leone007 2009.03.08. 23:48:30

Húha. Erősen zuhan a konzi színvonala. (és nem csupán a cikk minősége miatt gondolom ezt)

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2009.03.08. 23:52:09

Ja igen, még azt akartam mondani, hogy Bokrost konkrétumok miatt bírálni tanulságos, és van is miért. Általában ironizálni rajta viszont szerintem inkább a kiscica verbális karmolászása, nemzedéki közös élmény lehet, de nem több.

FPéter 2009.03.08. 23:54:06

Kedves cikkíró, irgalmatlan ostobaságokat írtál. Sem komcsi nem vagyok, sem Bokrost nem komálom, de ha vennéd a minimális fáradtságot és utána néznél az említett pénzügyminiszter munkássága előtti és utáni makrogazdasági adatoknak; sőt ha még ezeket legalábbis "több vagy kevesebb jelent jót" szinten értelmezni tudnád, nos, akkor magad is rájönnél az első mondatom okára. Persze nem várhatunk el ilyen dolgokat minden blogírótól.

doktorur 2009.03.08. 23:56:09

Jó kis hirig van itt :) Mókás, élvezem. Csak felesleges. Sajnos nincs annyi mázlink, hogy az MDF kiexportálja. Itt marad a nyakunkon az überszakértôség toposzának. De ne aggódjanak, túl fogjuk élni :D

csati 2009.03.08. 23:57:59

Már csak ritkán nézek be erre a jobbra érdemes blogra, de ez a cikk talán az eddigi mélypont.

Meg ilyet írni, hogy Bokros és a Reformszöv. kizárólag a megszorításban gondolkodik. Tudom, hogy közönséges leszek, de erre mást nem lehet írni: vazze, te hülye vagy!

csati 2009.03.09. 00:00:28

@doktorur: Nagyon egyszerűek vagytok: tűnjön el az MDF, és a nap is kisüt...

Aztán majd lesz két überszakértőnk, Fletó meg Vityka. És lehet vitatkozni, hogy 21. vagy 22. havi nyugdíjat adjunk a következő hónaptól...

zsögödbenő 2009.03.09. 00:00:52

@L390m3n0n: kösz a megvilágosodást :)
Egyébként az itteni posztírók jelentős részének erősen zaklatott, koherenciát nélkülöző világképéről nehezen állítanám, hogy konzi lenne - hacsak a konziság nem onnan ismerkszik meg, hogy összekaparászunk néhány, zömmel angolszász gondolatot és varázsigeként ismételgetjük mindenre.

2009.03.09. 00:01:41

Történelmi jelentőségű hiba, hogy ilyen retró és ciki arcok segítségére támaszkodunk még mindig. Bezzeg ha lehetőséget kapnának a kúl arcok, egyből fényesebb lenne a jövő. Értem én.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.09. 00:11:16

az ÉS évek óta nem kap állami pénzt, Soros pénzt sem, kizárólag az 1százalákokból, hirdetésekböl és elöfizetésekből él. Nem piacképtelen. Érdemes lenne utána olvasni mielőtt okosakat akarunk mondani.

bridgeman 2009.03.09. 00:12:03

@VIII. Nagyapó: Azért az inaktívak munkaerőpiacra visszaterelése egy nagyon jó ötlet. Többen tolják a szekeret, és kevesebben ülnek rajta. Csak támogatni tudom.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.03.09. 00:18:18

Azzal még egyet tudok érteni, hogy miért nem a fiatalok kezébe adják az írányítást.
Hogy a kedves cikkiró egy egész réteget hülyéz le és jelenti ki róluk, hogy hülyék már egy kicsit erős...
Mindenazonáltal engem eléggé megdöbbent, az a tény, hogy ma az aki liberális nem ért a kapitalizmust. Csak az értheti aki az ővéi közül való? Hát nem semmi... És ő honnan tudja? Úgy született már mi?
Amúgy a jelenlegi gazdasági világrend megteremtője, amiben mellesleg minden igen kedves blogíró is tengeti mindennapjait, véletlen liberális volt. Nem mellesleg konzervatív is. Akkor hogy is van ez?
Amúgy bokrosnak melyik gondolata cocialista? Hogy fizessen mindenki a szolgáltatásért ha igénybe veszi? Vagy hogy nincs 13. hónap? Nincs ingyenebéd? Ha bokros cocialista akkor kinek van itt nem cocialista gondolata? Mert hozzá képest az egész magyar politikai elit akkor kommunista állat mint ide murony...

bridgeman 2009.03.09. 00:20:10

@tölgy: az alanyi jogú támogatások megvonása, átszervezése segéllyé szintén lehet jó. De tényleg rázós, mert nehéz jól megmondani, ki a rászoruló, és ki az, aki már tud magáról gondoskodni.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.03.09. 00:22:05

Ja mdf egy okos politikai húzást hozott meg. Mivel sok a bizonytalan szavazó, és az mdf nem választást akarnak nyerni, hanem benn ragadni. Nyilván egy markáns személyiséggel akit mindenki ismer, aki totál új most, ezt könnyebb elérni. Nem olyan bonyolult ez... Egy kis réteget céloznak meg, h meglegyen az 5%.

doktorur 2009.03.09. 00:30:23

@csati: Én sehol sem írtam olyat, eltûnik az mdf.

Nem siratnám ugyan meg azt, ami megmaradt belôle. De mindettôl sajnos semmi nem oldódik meg, és még az a fránya nap se tolja ki a rusnya pofáját a 317 forintos euro-árfolyam mögül. Ez van, nekünk csak egy parlamentnyi bolhacirkusz maradt. Plusz egy naaagy-naaagy bajusz :)

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2009.03.09. 00:41:42

bár remélem arra is sokan emlékeznek, hogy mikor szegény Simor Andrisnak kellett megmagyaráznia döntéseit a parlamentben kis előadást kellett tartson a monetáris politika alapjairól, hiszen sokak (mandátummal rendelkezők, és őt támadók) az alapokkal nem voltak tisztában... És megy a sírás azon, hol végzett Bokros...

Szibarita 2009.03.09. 00:45:02

Edes, ahogy makrookonomust jatszotok igy egymast kozt. Cuki. Az is edes, ahogy a tizeneves politologushallgatok megmondjak, hogy mi a helyes medre a vilag folyasanak es mi nem.

En ismerek nehany magyar makrookonomust egy olyan helyen, amit ennek a szakmanak (az alkalmazott reszenek) a csucsanak szokas tartani es egyetlen egy sincs koztuk, aki akar 2002-ben, akar 2006-ban ne az SZDSZ-re szavazott volna, tobben azon az aron, hogy hazarepultek arra a hetvegere. Most majd valoszinuleg nem fognak, de addig meg lesz egy kampany, kommunista Orbannal sulyosbitva, ez meg siman valtozhat.

Olyat sem ismerek koztuk, akik ne valasztanak Bokrost a Fidesz barmilyen jeloltjevel szemben (Chikanban valoszinuleg kiegyeznenk, de o ugye nem eleg vonalas, sot kopkodnivalo reformszovetseges).

A magyar jobboldal (tobbek kozt arra is) alkalmatlan, hogy epkezlab makrookonomiai retorikat talaljon az arra fogekonyak fele, igy nyilvanvalo, hogy a masik oldal fogja megszulni a hosoket.

Oltogetni a nyelvet persze lehet, de akkor pont olyan rohejesek lesztek, mint a fenti poszt szerzoje.

En is tanultam makrookonomiat, de mivel nem gyakorlom, nem nyilvanitok velemenyt, ellentetben a sztoikus filozofusokert rajongo Gabriloval, akinek nagyobb voluntarista nincs a foldon.

Olyan, mint a militarista buddhistak. Vicces.

Mutassatok vegre valami alternativat, mert az ilyen irasokkal csak ugy neztek ki, mint a 18 evesek, akik szerint minden szar, de jobbat ok sem tudnak, de kurvara nem.

doktorur 2009.03.09. 00:49:23

@Szibarita: attól mert nem vagyok szakács, azért még megmondhatom, hogy sós az étel? Kösz...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 00:52:45

@Szibarita:


Bár azt nem tudom, maga kap-e mogyit, vagy meggyőződésből nyomja a magyarugaros nyafit, de ez e tekintetben mindegy is.

Két állítása van velem kapcsolatban:

1) Rajongok a sztoikus filozófusokért.
2) Voluntarista vagyok.

Kéretik mind a kettőt igazolni. Jelen esetben, ha nem sikerül, három lehetőséget látok:

1) Hazudik.
2) Téved.
3) Valójában halvány fingja sincs, mi az a a) sztoikus, b) voluntarista, és csak büfizett valamit, mert épp nem jó a gyomra.

De beleillik abba a képbe, amibe BL is, nem lehet véletlen, hogy épp miatta tolta ide überművelt ajrópéer arcát.
Bokros a tipikus "civilizátor" aufklérista szoci vátesz, akit azért kell baromira tisztelni a "szakértelme" (a technokrata későszoci kádárizmus kedvenc terminusa) végett, mert a ballib értelmesség azt mondja. Márpedig ha ők azt mondják, akkor az meg van mondva.

De onnan a szemétdomb tetejéről nyugodtan sírjon csak ez a hüjje banda a Reformszövetséggel együtt, hogy mindhiába a 200 éves kísérlet, a "társadalom-projektnek" annyi. De ez természetesen nem az ő hibájuk, nem a doktrinerségnek meg a felvilágosult gőgnek az eredménye, hanem ennek a sok suttyó parasztnak, akikben nincs erre befogadókészség, és különben is világít a negró a szájukban.

Mink, sötétek meg jól megvagyunk nélkülük. Mehetnek felvilágosítani máshova.

Szibarita 2009.03.09. 00:53:36

Nem, nem mondhatod meg. Ha okos akarsz lenni valamiben, legyen valami kozod ahhoz a dologhoz.

De igen, ne irj etterem-kritikakat, ha nem ertesz egy kicsit sem a kajahoz.

Egyebkent remekul megfogtad az ifju-konzervativok legnagyobb problemajat: pont abban a mindentudas betegsegben szenvednek, ami miatt annyira utaljak a hatalmon levoket.

csodarabbi (törölt) 2009.03.09. 01:01:08

elolvastam. kár volt.

értelmes gondolat egy szál se, csak a megszokott, mindent fikázó blabla, elsőre is átlátszó komplexusokkal tarkítva. ez nem egy cikk, sem egy publicisztika, semmivel sem több annál, amikor az alkoholista a hatodik sör után kitámolyog a kocsma elé okádni egyet, mellékesen kiosztva minden útbaeső embert.
azt mondjuk értem én, hogy szakmai alapon nem tudta kritizálni bokrost, így hát más vonalon kellett elindulni, de ez akkor is siralmas. bokrost rendszeresen hívják elcseszett költségvetéseket rendberakni, ugyanis ha valaki ért ehhez, az ő. nem ő a féltudás megtestesítője, hanem pont az, aki ezt a rakás trágyát idehordta.
ja és kiváncsi lennék a kedves blogger iskoláira is, ha már a nyugaton szocializálódott fiataloknál tartunk.

Szibarita 2009.03.09. 01:02:54

Gabrilo kedves, nincs mit bizonyitanom egy tizeneves forradalmarnak. En ugyan mar elmentem mashova, igy egy masik szemetdombrol beszeltem a hozzaszolasomban is. Csak hogy megertsf: olyan emberekrol, akik egy kevesbe nepotista, sokkal meritokratabb helyzetben tudtak ervenyesulni azzal a hatrannyal is, hogy friss bevandorlok.

Sok ilyet ismerek, mind liberalisok. Ezekben a korokben semmilyen terepe nincs az onmagat mostanaban agyonszidolozo ujjobboldalnak, mar csak azert sem, mert az osszes valamirevalo tekintelyt regen elmarta maga mellol es maradt ami maradt.

De jo, tegyuk fel hogy tevedek, vegulis a tapasztalatom tenyleg anekdotikus, nevezz meg kerlek 3 olyan jonevu makrookonomust a jobboldalrol, akik valamilyen fontos tisztseget vittek nemzetkozi penzugyi intezmenyeknel es nyiltan vallaljak a kozosseget Orban 2006 ota tarto meneteleseben.

(Ismerek egyebkent Valutaalap foosztalyvezetot is (kb 5 eve az). Szerinted o mit gondol a mo-i jobboldalrol?)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 01:05:52

@Szibarita:


Forradalmár a nénikéje herpesze, keresse őket a saját soraiban. De ha állít valamit, akkor igazolja. Addig szimplán egy svindler, vagy provokátor.

Nem fogok felsorolni senkiket sem (pedig ismerek jobboldali közgazdászokat) - ha magának nem kell bizonyítania, nekem miért is kéne?

Szibarita 2009.03.09. 01:09:25

Ugyanmar, csak akad 3 komponista, akik szerint jo otlet minden penzintezetet allamositani vagy ugy altalaban meghaladni a kapitalizmust.

Most mit szegyelloskodik?

zsögödbenő 2009.03.09. 01:13:13

Ez engem is érdekelne: hol vannak a jelenlegi fidesz mellett/mögött álló gazdasági szaktekintélyek? Mert egyelőre nem nagyon látni ilyeneket...
Persze a Bokros-féle vonal ettől még nem lesz tetszetős, ez tény. De ez az egymásramutogatósdi elég eccerű és egyben értelmetlen dolog. Hol vannak itt a nagy közgazdasági elképzelések, víziók, világképek, melyek ütközhetnének????!!!!!

zsögödbenő 2009.03.09. 01:17:38

@Szibarita: az mire érv, hogy az általad ismert, ezek szerint kis hazánkat külöböző okokból másikra cserélő közgazdák liberálisnak vallják magukat???

Kopi3.14 2009.03.09. 01:18:43

@tölgy:
>>"az állami nyugdíjrendszer pénzügyi stabilitása, fenntarthatósága fontosabb közpolitikai cél, mint az egyes nyugdíjak reálértékének megőrzése."

Ez választási matematikára lefordítva azt jelenti, hogy akik eddig szavaztak ránk, azoknak megőrizzük a nyugdíja reálértékét. (Szó nincs 13. havi nyugdíj eltörléséről, vagy a támogatások - gáz-fűtés, utazás, stb. - csökkentéséről)

Szibarita 2009.03.09. 01:20:54

@zsögödbenő: Segits ki: Mikor erv az, hogy valaki egy jonevu kulfoldi intezmenyben er el valamit es mikor stigma? Mert latok egy rendezoelvet kibontkozni, de ez tutira csak optikai csalodas a reszemrol.

Egyebkent meg a legalja ugyanennek a kivandorloretegnek a legveresszajubb jobberek. Nagy kupac naci, minden tulzas nelkul.

Szibarita 2009.03.09. 01:24:05

@Gabrilo: Nezd Gaboca, nekem nem azert nem kell bizonyitanom, mert nem kell igazolnom az allitasom, hanem ket masik okbol. Az egyik, hogy az allitasaim nyilvanvaloan a szemelyes ellenszenven kivul nem szoltak masrol, a masik hogy oreg (es onhoz kepest tul okos is) vagyok mar ahhoz, hogy ugy ugraljak, ahogy egy nyikhaj pattog.

Inkabb arra valaszoljon, mi az a roppant hatorszag, ami mogul a jobboldal uj gazdasagi vilagrendjet fel fogja vegre epiteni a mi kis csokifiunk, a Magyar Feltamadas Apostolo?

zsögödbenő 2009.03.09. 01:27:14

@Szibarita: ez önmagában sem nem érv sem nem stigma.
A kivándorlóréteg sem érint meg különösebben.
A Bokros és hozzá hasonlók által képvislet nézetek viszont társadalompolitkai szinten szánalmasak, szemellenzősök. Lehet, hogy a közgazdaságtan elméleti berkeiben zseniálisnak tűnnek, de itt és most nem látom át, mi és hogyan is valósulhatna meg belőlük oly módon, hogy az az ország javát szolgálná.
Épp ezért siralmas, hogy a politikai ellenoldal sem tud épkézláb elképzeléseket felvonultatni, csak közhelyeket pufogtatnak a levegőbe.

Reynald 2009.03.09. 01:33:53

Ez a poszt egyszerűen szánalmas.

Szibarita 2009.03.09. 01:35:10

@zsögödbenő: Szoval nemzetkozi sikereket elerni valakinek a valasztott szakmajaban nem erv az ember kompetenciaja mellett? Tovabba ha az ember beteg, akkor kezelni szokas. A kezeles sosem tokeletes, nincs olyan betegseg, amire idealis gyogymoddal szolgalna az orvostudomany, de ez sok esetben egeszen mellekes, plane ha a beteg tuleleserol van szo.

Magyarul, majdnem mindegy, mekkora aldozatokat kell ahhoz hozni, hogy ne csodoljon be egy teoretikus orszagnak most. Ha 2 honapig nem kapsz nyugdijat, az egy nagysagrenddel jobb, mintha minden honapban 50%-al kevesebbet erot kapsz.

Az a remiszto, hogy az itteni hulyegyerekek is feliratkoztak arra az elmeletre, hogy a makrosok csak azert akarjak ezt csinalni, mert kommunistak.

Agyrem.

zsögödbenő 2009.03.09. 01:39:22

@Szibarita: a nemzetközi sikerek faktora relatív, de ezen ne lovagoljunk, Bokros egyébként valóban (el)ismert arc nemzetközileg.
Azért az áldozatok mértéke nem teljesen mindegy. Illetve az sem, hogy pontosan kik és miylen mértékben kell, hogy meghozzák őket, ha elkerülhetetlenek. Hogy hogyan osztod el a társadalom egyes rétegei között. Mert egyelőre mindenki a középosztálynak nevezett, adózó réteget akarja fejni, pedig lejjebb és feljebb is lehetne egy kicsit szorítani azt a bizonyos csatos bőrdarabot...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.03.09. 01:47:54

látom, mi van itt...


(de mi nincs ...azt is)

Szibarita 2009.03.09. 01:50:42

Keresem, keresem hogy kihez kepest relativ Bokros sikere az Orbanistak kozul, de egy sem ugrik be.

cb600f 2009.03.09. 01:52:19

A mondatok felében nincs nyelvtani hiba. Ez az összes pozitívum, amit tudok mondani erről a postról.

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2009.03.09. 01:54:24

Tényleg, emberek, hajlamos vagyok errefelé tekintgetni, amikor próbálok elképzelni olyan vitapartnereket vagy eszmetársakat, akikkel jól meg lehet beszélni, és főleg meg lehet majd csinálni, hogy kezdjünk valamit a nagyon drága és nagyon alacsony hatékonyságú állami szolgáltatásainkkal a következő öt-tíz évben. A magukat liberálisnak vagy baloldalinak gondoló fiatalok felé is szívesen tekintgetnék, de ott sajnos jelenleg nem nagyon látszanak a módszeres érvelésre képes csoportok.

De itt ez a vagdalkozás nagyon elbizonytalanít. Nem kell képzett makrogazdásznak lenni, válassz ki egy közpolitikai területet, és bíráld Bokrost, vagy ajánlj három konzisztens intézkedést. Csak ne így, ez terméketlen!

zsögödbenő 2009.03.09. 01:59:21

@Szibarita: nem hiszem, hogy a dolog lényege abban állna, hogy Bokros múltbéli tevékenységét sikeresnek ítéljük-e avagy sem. A kérdés az, hogy a mostani javaslatai helyesek, kivitelezhetőek, előremutatóak-e...

Szibarita 2009.03.09. 02:09:30

Tenyleg? Csak mert a magyar nyelv szabalyai szerint a fenti poszt pont errol szol. Mar persze amellett, hogy allit valamit az emlitett uriember szakertelmerol, mikozben:

A) a szerzo nyilvanvaloan alkalmatlan Bokros palyafutasat megitelni
B) a teljes magyar jobboldalnak meg egy nyamvadt Bokrosa sincs, leven aki volt, az is fejvesztve menekult
C) a jobboldal orokos vezere most adott le egy kommunista alapvetest az ot tatott szajjal bamulo kozonsegenek

Mar a meroeszkoz dimenzioin torom a fejem.

zsögödbenő 2009.03.09. 02:14:32

@Szibarita: felhívnám a figyelmedet, hogy nem én vagyok a fenti poszt szerzője, sőt még csak egyet sem értek vele néhány dologban.
Tehát ezek után: mien látod a Bokros által javasoltak helyességét? Tényleg kíváncsi lennék.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.09. 03:06:05

@Szibarita: Emlékszem, hogy nemrég te voltál az aki olyan nagy garral rasszistáztad le az országot az LMP blogján, aztán közben kiderül, hogy nem is Magyarországon élsz.

Remek szűrő.

elfelejtette 2009.03.09. 04:06:48

@Gabrilo:

"A negyedszázados esély avagy a féltudású politikai elit alkonya"

"Mindezt elsősorban az garantálta, hogy a rendszer csúcsán rendíthetetlenül trónolt annak megalkotója, fenntartója és irányítója, a változtatásmentesség végső biztosítéka: a magyar politikai elit."

Érdekes magyarázat. Nagyon sokszor elgondolkodtam már azon, hogy miért nem tudunk előrelépni, és valahogy sosem elégítettek ki azok a magyarázatok, amelyek az ellenzék áskálódását, vagy a nép nemakarását adták meg magyarázatul.

Itt van egy baloldali értelmiségi elit, egyértelműen uralja a médiát, leszámítva a jobbos újságokat, meg a Hírtévét. És persze itt van nekünk Gyurcsány és barátai, a reális magyar gazdaságpolitika letéteményesei. Mégis, akár hányszor olvastam azt, hogy itt most már aztán hú de nagy reformok kellenek/lesznek, soha nem történt semmi. Ez az ország teljes mértékben reformmentes volt, abban az értelemben, hogy miket olvastam az elittől, legyen az akár a Gyurcsány féle lelkesnek tűnő politikai elit, vagy a lapokban rendszeresen író gazdasági elit.

Gondolkodtam azon, hogy egyáltalán lehetséges-e az, hogyha a baloldalon ennyire tudják, mit kéne tenni, hogy ha ennyiszer és ennyien mondják el azt, hogy mit kellene csinálni, akkor van elég ellenerő, ami ezt megakadályozhatja, legyen az ellenzéki politikai erő, vagy a lakosság, vagy tudja fene micsoda? Ha tényleg ismert a recept, mi az a láthatatlan erő, amely megakadályozza a baloldalt, hogy végre sikerre vezesse az országot?

Arra jutottam, hogy ez nem lehetséges. Mennyien akarták azt 2006-ban, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a hatalomból, és vegye át a helyét legalább baloldalról valaki más? A baloldali elit rájött, hogy nincs kivel pótolni, ezért kitartott Gyurcsány mellett, és ő maradhatott.
Azon a véleményen vagyok, hogy a rengeteg pro-kontra érvekkel tarkított milliónyi elemzésből az indexes publicus hungaricus leírása a leginkább passzol a helyzethez. Azért nincs változás, mert a mostani uralkodó elitnek nem áll érdekében.

Ezért van az, hogy nem az a jelenség van nálunk, hogy az ellenzék akar valamit, és az nem valósul meg, hanem hogy a kormány és a baloldal akar valamit, legalábbis látszólag, és az nem akar összejönni. Mert ez döbbenet, hogy létezzen ilyen, és egyszerűen nem találok rá más magyarázatot. Egyszerűen nem tudom elképzelni, ha ennyire tudják, hogy a receptjük helyes, akkor van erő, amely meggátolja őket. Sokszor hallottam már ezeket az indokokat, és nem elégítenek ki ezek a magyarázatok. Szlovákiában is meglépték őket, bár ott sokkszerűen, és bár Dzurindáék elvesztették a 2006-os választás, jó esélyük van, hogy egy következőt megnyerjenek, a pozitív hozadékok, amik mostanában jönnek elő az ő reformjaikkal azonosítják, nem a mostani Fico garnitúrához kötik.

Szóval, tetszik vagy sem, de maga a folyamatos reformlázban égő baloldal az, amit a legnagyobb akadálynak látom. Ekkora Tudás és Tehetetlenség ilyen múlttal nem járhat párban, ez képtelenség.

Roth Mano 2009.03.09. 04:17:32

Következő poszt: mért akarják megint dr Ezésez Gézát a Magyar Penetrográfiai Társaság élére, holott 1990 óta jópár magyar fiatal penetrográfus végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken?

cicavízió · http://www.balintagnes.hu/cicavizio.htm 2009.03.09. 04:20:30

Namégvalami. A legfelkészültebb közgazdászok egy szűk csoportja (fiatalabbak és idősebbek, magukat inkább konzlibnek vagy inkább szoclibnek tekintők egyaránt) tudtommal szokták hasonló módon köszörülni a nyelvüket a topikalanyon.

A különbség, hogy ők stilisztikailag nem ilyen élénkek, viszont egy-egy területen alaposan meg tudják indokolni, hol téved vagy egyszerűsít hibásan a jó Lajos. Az is igaz, hogy ez a közgazdászelit ritkán ambicionálja, hogy alternatív konzisztens program gyártásában vegyen részt, ezért a viszonyítási alap mégiscsak a terítéken lévő néhány összefüggő javaslatcsomag marad.

Namármost nem hiszem, hogy a gúnyirat műfaj stilisztikai élénkítése volna a leghasznosabb manapság a tartalom rovására. Ismétlem, nem kell makrogazdásznak lenni: válassz az állam működési területeiről, az intézményrendszerek közül szinte bármit, keress mutatókat a működéséről, és próbáld kitalálni, mik körül forognak az érintettek érdekei, aztán gondolkodj el, hogy konzervatív szemmel mi jut eszedbe róla.

dr. Veér Farkas 2009.03.09. 04:35:00

Hát (cikkíró) gyerekek, én kb. annyit értek a közgazdaságtanhoz, mint vályogvető cigány a repülőgép-tervezéshez, de azért valami itt nagyon világosan látszik még egy hozzám hasonló laikusnak (azért milyen szavakat tudok, mi?) is a hozzászólásokat végigolvasva:

Ezzel a cikkel akkorát égtetek, mint egy Kárpát-medencényi gázolajos rongy.

Nem baj, lehet még tanulsága.
Legközelebb talán előbb gondolkoztok is, és csak aztán ragadtok billentyűzetet.
Ellenben most lehet, hogy egy laza "bocs, elbasztuk"-nak itt lenne az ideje.

Tengermély csókoltatás.

burian 2009.03.09. 06:15:00

Tegnap meghallgattam Bokrost az M1-en. Az állítólagos zsenialitása a következő tervben merül ki:
Még több adó. Elvenni mindent. Pont.
Bokrosnak fogalma sincs semmiről. Nem a valóságban él. Hisz önmagában, elhiszi, hogy ő aféle pénzügyi megváltó, zseni a köbön. Pedig csak egy fiskális Pásztor-fiú, aki einstandol és kész. Strukturális átalakításokban érdemben nem beszélt, ahogy arról sem, hogy hogyan lesz több termelés, több állás, jobb újraelosztás, működő gazdaság, hogyan tartjuk meg a multikat, mihez kezdünk az oroszokkal, mi lesz az EU-val, hogyan lesz eurónk, mi a terv az adósságspirál elhagyására, mitől lesz versenyképes a gazdaság, mitől lesz vonzó a tőke számára. Semmi. Egyszer megdícsérte önmagát az első csomagban használt csúszóleértékeléssel kapcsolatban. Aminél primitívebb eszközt nem ismerek. Gyakorlatilag a tervgazdasági ötéves terv kiszögezése a pénzjegynyomdára, uraim, a millforintig 2011 novemberében fogunk eljutni, felirattal.
Szóval ennyi a terv: sarcot a népre, még sarcot, sarcot, amíg bele nem döglik.
Mindezt mohó arccal, szinte nyüszítve azért, hogy ismét bekerülhessen a politikába. Gondolom ez valami lelki szükséglet, mert amúgy a vágy értelmezhetetlen.
Magam részéről azt remélem, hogy Bokros Lajos napokon belül végleg és örökre elmerül a trágyalében, Ibi kalapját morzsolgatva értetlen arccal. Nagyon remélem, hogy magával rántja az amúgy is süllyedő MDF-et.
És csak azt sajnálom, hogy a mostani állapotok egyik fő felelőse, az egyik fő bűnös, a szintén érdemek nélkül magasztalt Antall Ágyutalp József, a paktumkirály nem látja, hogy volt pártját pont Bokros rántja a mélybe.

Martian (törölt) 2009.03.09. 06:15:40

@Szibarita: "a jobboldal orokos vezere most adott le egy kommunista alapvetest az ot tatott szajjal bamulo kozonsegenek"

A "New Deal-filozófia" és az érték-virtualizáló pénzügyi rendszer kritikájának kb. annyi köze van a kommunizmushoz, mint a kortizonnak a kurtizánhoz.

joungen 2009.03.09. 06:16:32

Figyu, kedves cikkíró - a "meztelen a király" dolog csak akkor megfelelő eszköz, ha tényleg van valóságtartalma... Bokros, retro, féltudású baloldal ésatöbbi ostobaság amit itt összehrodtál: szánalmas képet fest rólad... Valóban nagyon sok fiatal végzett külföldön és nekik tényleg nagyobb szerep kellene a gazdaságban és a politikában, erre pl. Heim Péter is utal ebben az interjúban:

index.hu/video/2009/03/07/kamatemeles_kell/

Igazad van abban, hogy a magyar politikai elit annyira kretény, hogy kizárólag Bokrosban látja a messiást és az már eleve egy idiotizmus amikor a politikusok ennyire beszűkülten csak ugyanazokat a neveket ismételgetik. Ebben egyetértünk. Viszont nem kellene Bokrost amiatt fikázni mert Dávid Ibolyka primitív...vagy mert Gyurcsány ámokfutó, vagy mert a Viki olyan amilyen... Bokros ettől függetlenül szerintem hiteles dolgokat publikált, csendben a háttérben, mindenféle önreklám nélkül...hosszú éveken át...szóval igaz amit írtak erről a blogbejegyzésről: primitív és égés...ezt nem kellett volna, mert komolytalan és mert elvakult és mert féltudású...féligazságokkal pöfögő csúsztatáshalom.

hcrules 2009.03.09. 07:27:21

@public hikikomori: A CEU gazdálkodása sincs igazán rendben... Soros sincs megelégedve vele, kevesebb pénzt is juttat az egyetemnek - nehezebb is ösztöndíjas helyet megcsípni mint néhány évvel ezelőtt.

harmincas 2009.03.09. 07:34:45

Ó, már azt hittem, tényleg van egy-két józan jobboldali blog. De csalódtam. Kedves cikkíró, te ezek szerint tényleg elhiszed Orbán konkrétumok nélküli hablatyolását az ő új világrendjéről. A tények viszont azt mutatják, hogy pontosan Bokros oldott már meg pár év alatt egy ilyesmi válságot, mint a mai. Sajnos tény (bárhogy hörögnek is ellene a jobbosok), hogy a Bokros-csomagból élt Orbán kormánya 98-02 közt... ha ő pénzügyminiszter-jelölt lenne (nem hülye, értelmetlen EP-képviselő), azonnal arra a pártra szavaznék.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 07:35:17

Ron bácsi és a Konzervatórium genya.
El akarják venni a ballibek reményét. Nem szép dolog.

star77 2009.03.09. 07:37:29

Ez a cikk egy baromság.végre ki kellene lépni ebből az orbán-gyurcsány fidesz-mszp béklyóból amitől az ország szenved.egyébként pedig az ígérgetésekből és a fennkölt beszédekből is elég volt.végre tenni tenni kéne már...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.09. 07:49:57

Fura egy cikk. Nem az a legrosszabb benne, hogy nyilvánvalóan karaktergyilkosság a célja, és ilyesmit leginkább bértollnokok művelnek. Túlontúl rímel ez a "reménytelenség emberei" meg az obamai és orbáni "változás kell" szlogenekre, hogy véletlen lehessen.

Tehát a legrosszabb az ebben a cikkben, hogy ez a portál egy normális konzervatív portálnak indult, és mára egy eléggé nyomorult szócsővé silányult. Döntsétek már el: segget nyaltok, vagy gondolkoztok?

Nem hiszem, hogy Bokros lenne a tudomány utolsó állása. Nem hiszem, hogy az MDF-ben jól dolgoznak azok, akik azt hiszik, hogy így kell arculatot váltani. Sem Bokros, sem az MDF nem szívügyem, hogy együtt buknak vagy maradnak meg, nem érdekel.

Az azonban biztos, hogy az Oriens anyagát ide Bokrossal ellentétes programnak csak az citálja, aki nem tud olvasni. Főleg, mert az Oriens program tüneti kezeléseket javasol (másfél évvel ezelőtt, totál más gazdasági környezetben), és közép és hosszútávra program kidolgozását javasolja, amire nem feltétlen tesz javaslatot, csak irányt ad. A mai helyzetben azt a programot aktualizálni kellene. Bokros utolsó irománya kb. 2 hónapos, a reformok kritikus tömegéről.

Faja lenne, ha az abban leírtakkal vitatkoznátok, és nem Bokros (vagy bárki) SZEMÉLYÉT támadnátok.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 07:55:53

@hcrules: A CEU olyan mint a Harvard, van egy hatalmas endowmentje. A CEU endowment képzi a bevételeinek 80 százalékát. Az Endowment teljesen függetlenné vált a Soros Alapítványtól. A CEU költségvetése szufficites.
Érted-e.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 08:02:32

@tölgy: Nem tudom mit jelent Önnél a genya kedves tölgy. Én ugyan nem gondolok ilyet. Azt gondolom, hogy a harmadtudású pótelit írja a Konzervatóriumot. Nem állítom, hogy a balliberális oldalon nem harmadtudású pótelit van, csak azt, hogy itt egyre cikibbek a fiúk.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 08:06:19

@tölgy: Bokros érzéketlenül és felületesen beszélt a magyar felsőoktatásról,nem értem miért kell ezen rugóznia állandóan, elfogadom ha egyetemi emberek fújnak rá. De a fiatal teljesítményképtelen konzisok ne nyissanak ekkora szájacskát vele kapcsolatban mert körbemosolygom őket.

Nuclear Winter 2009.03.09. 08:35:41

hülyék. Tudja valamelyik hülyegyerek itten mit takar az "antalli örökség"?? ja, nem ballal lopunk, hanem jobbal. Viki mantrázza, hogy a kapitalizmus megbukott (na, ja) Feri minden héten újabb világmegváltó csomagot jelent be (de baszik bármit is csinálni) Ibi és Gabi vmiféle one-man show-val keresi a szavazóit(ahogy a political capital tanácsolja)
DE MINDEGYIK BASZIK BÁRMIT IS CSINÁLNI, az ország meg szépen elrohad. ugyanez volt a helyzet 94-ben is. egyedül Bokros merte felvállalni, hogy meglépi amit meg kell. belebukott, csak éppen szlovákiától Argentínáig az ő receptjével másztak ki a szarból.
jó magyar szokás szerint mi még vitatkozzunk, hogy a fejünkre dőljön ez a rakás szar, amit Magyarországnak hívnak.
jó éjt.

Csavarhúzós 2009.03.09. 08:41:40

-Mivel a Harvardon nem csupa olyan ember tanít, aki a Harvardon végzett, így levonhatjuk azt a logikus következtetést, hogy az okossságot nem a diploma alapján mérik. Magyarországon főleg nem, mivel csak egy nagyon szűk elit képes kifizetni a Harvard és társai tandíját, és a külföldön tanulás egyéb jelentős költségeit, ennekokán elmondható, hogy tehetséges fiataljaink többsége NEM a Harvardon végez.

Igen ám, de aki a Harvardon végez, annak "jobban hangzik" a renoméja, nem kell magyarázgatni, hogy "igen, csak a PTE-n végzett, de OTDK-t nyert".
Hát ez az, Bokros Lajosnak meg már a neve jól hangzik, nem kell magyarázni. Egyetértek azzal, hogy "semmi extra". Ha kevés a pénz, akkor kevesebbet kell költeni, ezt bármelyik háziasszony belátja. Hogy úgy költsünk kevesebbet, hogy az a legkevésbé fájjon, azt szerintem lehetett volna jobban is csinálni. Például a gyógyfürdőbe járás sokaknak szórakozás is, sokak úgy tették-teszik olcsóbbá, hogy csúsztatnak az orvosnak, az meg beutalja őket. Ha ezt tették volna fizetőssé, akkor sok ember arra jött volna rá, hogy tulajdonképpen ez a kezelés nem is annyira fontos. Ellenben kevesen kértek szórakozásból amalgámtömést, tehát azt fizetőssé tenni - és sok ilyen apróság miatt mondom, hogy a Bokros-csomag nem volt zseniális, csupán a kétszerkettő józanságát jelentette.

Mondhatni a nagy bajusz ennek az emblematikus megjelenítője.

És a politikai piacon a "reklámarc" sokat számít. Más piacon is. Frissdiplomásból azért nem elsz CEO, mert még a részvényárfolymok is megérzik, hogy a vezetőről milyen kép alakult ki az emberekben - egy kezdőről semmilyen. Bokros egy üzenet, egy mégoly tehetséges kezdő nem az. Nem üzenet a választóknak (az MDF jelenlegi kampánypénztelenségében esély sincs a sikeres reklámozására) és nem üzenet a külföldnek sem.

Ami a konkrét EU-küldötti jelöltségét illeti, a más pártok által oda temetett káderekhez viszonyítva ég és föld. Ha Deutsch Tamás a mérce....
Szóval én Bokrosra fogok szavazni, egyszerűen amiatt, hogy szeretném, ha a józan ész visszatérne a magyar politikába.

Maga a cikk által kritizált jelenség, hogy egy értelmes, ámde távolról sem zseniális ember csodetévő ikonnak lesz kikiáltva pedig egyáltalán nem Magyarország és Bokros Lajos specifikus, egyszerűen ilyen a világ. A sztárgázsit bezsebelő színészek sem feltétlenül jobbak, mint első befutott filmjükben voltak - egyszerűen volt már nekik befutott filmjük.

phaidros 2009.03.09. 08:51:48

@elfelejtette: élvezettel olvastam a kommentedet, de sok konstruktív választ ne várj rá az itt fikázóktól. Akárkit kérdezel, a patásördög lesz az oka. :D

phaidros 2009.03.09. 08:53:20

@dr. Veér Farkas: rossz az interpretáció. Ez a cikk rengeteg pattogó balidiótát hozott ide, akik szokásuk szerint meg akarják mondani, hogy milyen szerintük a helyes konziság. :)

Hurkacsárda 2009.03.09. 08:55:22

@harmincas: Én valami ilyet látok körvonalazódni. Mondta is tegnap Bokros Úr, hogy egyenlőre csak ezt az egy felkérést kapta. Majd ha kap felkérést pü. miniszterségre, azt is elfogadja. Hajrá Feri Ország! Evvel a marketing ötlettel nyerhettek!

_andris 2009.03.09. 08:57:47

Azért a magyar "politika" mindig szolgáltat valami bődületes marhaságot, mindig van lejjebb. Bokros az mdf lista élén? És Habsburg György?
Lehet (x

pierre bayle 2009.03.09. 09:00:37

Hát ez rettenetesen gyenge írás volt, sajnálom. Az efféle személyeskedés akár lehetne jópofa is (ez most nem volt az), de most érdemesebb volna arról értekezni, hogy mit jelent a magyar politika számára az. hogy a két voltaképpen halálra ítélt kispárt reformpárti lett, a nagyok meg minden értelmes cselekvést elutasítanak. Különösen feltűnő, h a fidesz semmit nem akar mondani és csinálni 2010-ig, nehogy csak 50%-kal nyerjenek.

Lehet, h télleg jobb volna az előrehozott választás. Nyerjék meg, oszt csináljanak valami értelmeset, bár nem nézem ki OVI-ból. Új piacgazdaság meg új állam, persze...

Kalmár 2009.03.09. 09:05:51

@Csavarhúzós:
Gratulálok! Szavazz Bokrosra.
Elképesztő, hogy milyen rövid a memória.
Bokros szekértelméről csak annyit, hogy a csomag jelentős részét az AB megsemmisítette, mert alkotmányellenes volt. Egyszerűen a törvénytervezetei nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak. A többi része sima padlássöprés. Semmi komoly munkahelyteremtő gondolat, gazdaság élénkítő terv. Csak a kifosztás. Élj szarul majd akkor lesz pénz.
Sajnos elterjedt az a felháborító populista ökörség, hogy a lehetőségeink felett éltünk.
Érdemes körülnézni, hogy a legtöbbet dolgozó, legtöbbet adózó nép, öregjei mennyi nyugdíjjal dőzsölnek. Anyám szegény 40.000 -et kap, 3 gyermeket nevelt fel, mind dolgozunk, adózunk. Ez a luxus? Sajnos ez nem kiragadott példa. Aki pedig dolgozik, az hóvégén centizi a pénzét folyamatosan lemond, kompromisszumot köt.
Sajnos itt az elvtársak szétrabolták(ják) az országot, rosszul fialtatjákaz adóforintokat és úgy költik el beruházásokra, hogy 3x drágábban csináltatnak mindent haverokkal. Az ingatlanokat baksis fejébe tized áron adják el, a válalkozókat a bankok rabságába hajtják.
Itt a sok pénz, nem az átlagembernél.
Nincs szükség államra, civilizációra, dmokráciára, ha lehetőség felett éltünk eddig. Bokros ennek a rablókapitalista keselyűknek egy szép példánya.
Higgyétek el, még most elvesszük a pénzeteket, de majd utánna jó lesz neked! Érted szorít (rajtad) Bokros, nem ellened. 60 éve szól a nóta.
Szégyen.

Kerek négyszög 2009.03.09. 09:15:45


Mindig megcsodálom, mennyire ciki a jobboldalnak a Bokros -féle gazdasági rendszer sikertörténete. Ugyanis az Orbáni négy éves dőzsölés ajándékként hullott az ölükbe, ahhoz semmit sem tettek egy gyufaszálnyit sem hozzá. Ennek a ciki helyzet kimagyarázására aztán egymás után születnek az ilyen "kimagyarázások". Orbánék kő keményen idegen tollakkal kérkedtek, ők maguk semmmit nem tettek ezért az országért. Csak magukért: megosztottak, uszítottak, gyűlölködtek.

phaidros 2009.03.09. 09:19:50

@légycsapó: igen, ez a baloldal mítosza. Figyeld meg, ha majd OVi alatt rendbejön a gazdaság, akkor az se miatta lesz, hanem a világgazdasági körülmények voltak jobbak. Arra, ami előtte volt, hogy miért kapott el minket letolt gatyával a válság, arra Ti már nem fogtok emlékezni.

osborne 2009.03.09. 09:27:55

...és a metróban is látták már! ;]

Kerek négyszög 2009.03.09. 09:30:03

@phaidros: Lenne ezzel az egész Bokros fikázással egy kis gond:
1. Orbánék átvették anno egy az egyben azt a gazdasági szistémát, amit Bokros állított be elöttük. Nem nyúltak hozzá, és mit ad isten: dőlt a pénz, fejlődött a gazdaság, és az ország. (Igaz 1997 -től, nem Oviéktól kezdődően). Mikor kezdődött a lejtő? 2001- ben, amikor Orbánék hozzányúltak az okosok által kétrehozott gazdasági rendszerhez.

2. Azok a sikeres szomszédos országok, akik szinte szórol-szóra megtették azt amit Bokros kidolgozott (csak sokkal bátrabban -> nem volt részrehajló alkotmánybíróság), óriási gazdasági sikereket értek el.

Ezek nem vélemények, ezek kő kemény tények!

Lehet itt népnyúzásnak beállítani az áldozatvállalást, de necsodálkozzunk már, ha a bezzegországok elhúznak mellettünk. Könnyű nekik. Nincs olyan bénító demagóg populista tömegük mint nálunk, akik képesek minden reformot elgáncsolni egy zűrzavaros eszmerendszer nevében. Éljen a szocializmus (nemzeti pántlikával átkötve).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.09. 09:31:16

@légycsapó:

Szerintem ez az állításod nem állja meg a helyét. Orbán első 3 éve alatt kimondottan drákói költségvetési politika működött, nagyon kevés nagyberuházással (M7-es, Nemzeti Színház). A többi kopjafa meg körforgalom nem sokba került, a ktgvetési hiány és az adósság csökkent. Ezt el nem ismerni ugyanakkora ostobaság, mint Bokros intézkedéseinek hatását el nem ismerni.

Orbán alatt (sajnos) hiba volt olyan dolgokba belemenni, mint a Nemzeti vagy az M7-es PÁLYÁZTATÁS NÉLKÜLI felépítése. Erre semmi szükség nem volt, 2-5 milliárd forintért rugózott azon a balos sajtó, hogy itt mekkora diktatúra van. Szerintem hiba volt a főiskolai létszám megemelése is - ma tényleg kettes tanulók mennek egyetemre. Ezzel együtt Medgyessit és Gyurcsányt mindenki sokkal nagyobb elkúrónak tartja, mint Orbánt.

osborne 2009.03.09. 09:31:50

@légycsapó: na igen azok a reformok! meg a hülyenép

Kerek négyszög 2009.03.09. 09:34:08

@osborne: Meg azok a hülye Szlovákok azzal a hülye reformjaikkal. Meg is bánhatták már azóta!

Kerek négyszög 2009.03.09. 09:37:38

@RAMBO: El kell ismerni, Oviék nem hagyták hogy túlköltekezzünk. 2001 -ig, mert akkor beindult a választási frász. De most nem az a téma, hanem Bokros. A legmeghatározóbb gazdasági mechanizmusokat nem módosították, azt pedig bizony Bokrosék indították el. Ezen nincs mit vitázni.

phaidros 2009.03.09. 09:51:11

OFF:

a Konzervatórium íróinak nagy része vállalja a nevét; aki nem, annak jó oka van rá, hogy nem kívánja ezt a nyilvánosság elé tárni. Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország.

Mindenesetre, gyakori, hogy a bloggereken számon kérik, hogy kik ők azokhoz képest, akikről írnak, de sose tudjuk meg, hogy a kommentezők ezt milyen magasságokból kérdezik, miközben magukat többre tartják megnyilatkozásuk szerint.

Komolyan azt gondolják, hogy ennek bármiféle jelentősége van? Ez valami beteg egoizmus, van egy téma, ők meg a személyüket tolják előtérbe mint érv, de sose tudjuk meg, hogy mi az alap.

Mi ez, valami kisebbrendűségi érzés, vagy valami tehetetlen düh, hogy ide kell (?) írniuk, olyan dolgokra reflektálni, amit szívből utálnak, és már nem marad más, csak az, amit a következő jelenettel tudok leírni, amit jó pár éve láttam a Váci utcában: két arab vitatkozott, üvöltözött egymással, és már mindeki azt gondolta, hogy kést vesznek elő, de nem: az egyik elővette a farkát, és lóbálta a másik előtt. Szép nagy darab volt, és valszeg érvnek is jó volt, mert a másik nem vette elő - a vitát megnyerte. Legalábbis szerinte, csak körülötte röhögött mindenki.

Jótündér, Szibarita, és a többi hozzátok hasonló egofenomén: itt Ti vagytok itt az az arab, mi meg röhögünk rajtatok... És ugyanúgy nem érzitek, mint az az arab, hiszen neki a farka nagy volt. Egy nagy farok volt az egész ember. :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 09:54:51

Ha ez a Bokros akkora ász, akkor miért hajtotta el Horn, és miért nem hívták vissza 2002 óta a haladárok?

RAMBO és a többi ballib nick akkor vehető komolyan, ha idéznek maguktól - mondjuk indexes beírásaikból - ahol elítélik a Lendvai-KOvács-Megyo 2001-2-es 19e forintos szövegét, a 13. havi nyugdíj ígéretét, és azt, hogy a gonosz fidesz nem akarja megosztani a gazdaság virágzását a néppel.
Aztán idézhetnének 2005-6-os (választások előtti) saját beírásaikból, ahol Ferkó nagy elkúrását bírálták, és követelték Bokros politikáját.

Ezen idézetek nélkül hiteltelenek a ballib nickek, mint a ballib értelmiség.
"Csak Johnson vissza ne jöjjön!"

Naki vagyok kerdojel 2009.03.09. 09:55:21

@Kalmár
Hát ez beszarás (kiemelés tőled):
"Sajnos elterjedt az a felháborító populista ökörség, hogy a lehetőségeink felett éltünk."
Annyiban egyetértünk, hogy felháborító, hogy valaki ezt ökörségnek nevezi. Populista ökörség? Hát mégis hol élsz te?

(Kis kitérő: egyáltalán tudod, mit jelent az, hogy populista? Adok 1-2 támpontot: 14. havi nyugdíj ígérete, munkát mindenkinek, az állam gondoskodjon a polgárairól, stb. Szerinted ezeket a baromságokat ki képviseli? Ismét adok támpontot: a monogramja OV, a teljes neve "O"-val kezdődik és "rbán Viktor"-ral végződik...)

Mutass még egy országot, amelyik ennyi hiányt termel évente. Szerinted ez nem azt jelenti, hogy a lehetőségeink felett élünk? Hogy többet költünk (hitelből), mint amennyink van? Persze, a mindenkori vezetés egészen biztosan lop, nem is keveset, azonban az is biztos, hogy CSAK ettől egy ország nem tud tönkremenni.
Persze, hogy nem a kisnyugdíjasokon kell meghúzni a nadrágszíjat (az én anyám is 40e-ből gazdálkodik, éhen is halna belőle, ha nem segítenénk). De az írásodból látszik, hogy nem vetted a fáradságot arra, hogy elolvasd Bokros írásait - de még azok összefoglalóit sem. Kiemelés tőled: "Higgyétek el, még most elvesszük a pénzeteket, de majd utánna jó lesz neked!" A javaslataiban éppen hogy jelentős SZJA csökkentés szerepel (egyebek közt), ami ugye azoknál, akik egyáltalán adóznak (hogy cseszné meg a sok szlovák rendszámos tetű, ők az igazi hazaárulók!), ez többletpénzt jelent - több marad nála abból, amit megkeres.

Ezért azt javaslom, gondolkodj, de legalábbis tájékozódj, mielőtt fröcsögsz. Bár, tulajdonképpen csinálj, amit akarsz, nem feltétlenül akarlak meggyőzni. Szerintem az ország legnagyobb baja nem az, hogy éppen kik "lopják szét" (annyit úgysem tudnak lopni, hogy számítson), hanem az, hogy a szavazóképes polgárok egy jelentős része nem hajlandó gondolkodni. Nem a feltétlen egyetértést propagálom, lehet más véleményed, de az legyen megalapozott, tudjál érvelni mellette, s ne populista jelszavak hangoztatásával "bizonyítsd" az igazadat.

osborne 2009.03.09. 09:58:38

@tölgy: Bokros túl nagy ász ehhez a mucsai országhoz!

phaidros 2009.03.09. 09:58:51

@légycsapó:

"Orbánék átvették anno egy az egyben azt a gazdasági szistémát, amit Bokros állított be elöttük. Nem nyúltak hozzá, és mit ad isten: dőlt a pénz, fejlődött a gazdaság, és az ország. (Igaz 1997 -től, nem Oviéktól kezdődően). Mikor kezdődött a lejtő? 2001- ben, amikor Orbánék hozzányúltak az okosok által kétrehozott gazdasági rendszerhez."

Igen, ez a baloldali mítosz, erről beszélek. Bal láb jó, jobb láb rossz. :o) Akkor most nem értem, mitől vagy oda, ha más meg azt mondja, hogy jobb láb jó, bal láb rossz? Ezt mondjuk mindenkitől megkérdezném, aki azon pattog, hogy a jobbosok szerint a bal szar. Legalább magukkal nézzenek már szembe, emberek. Atyaég. Ja persze, tudom, a bal láb nem azért jó mert balos vagy, hanem azért, mert az a kőkemény tény. Persze.

"Azok a sikeres szomszédos országok, akik szinte szórol-szóra megtették azt amit Bokros kidolgozott (csak sokkal bátrabban -> nem volt részrehajló alkotmánybíróság), óriási gazdasági sikereket értek el."

Az alkotmánybíróság nem részrehajló, legfeljebb az alkotmány. Ami nagy sztálini alkotmány jelenleg is. Tetszettek volna forradalmat csinálni.

Egyébként ezt szerintem jelen pillanatban Ferinek kéne mondanod, a Kapcsolaton.

"Ezek nem vélemények, ezek kő kemény tények!"

Ezek baloldali és az általuk támogatott mainstream közgazdász- és újságíró-vélemények. Pontosan abból látszik, hogy jelen pillanatban 7 éve uralkodik a balliberális koalíció, és azokat a lépéseket amiket Te szükségesnek tartasz, azokat nem hajlandó még most sem meglépni. A tények lehetnek tények, de a szemüvegek sokszínűek.

phaidros 2009.03.09. 10:02:08

@légycsapó: a szlovákok sehol sem voltak, amikor mi még jól álltunk Viki alatt. A gazdasági mélyrepülést a baloldali kormányok alatt élhettük meg, miközben a baloldali kormányok nem tették meg az újabb (szerinted is) szükséges lépéseket.

Tudom, Viki nem hagyta. Szerinted az MSZP SZDSZ konstruktív ellenzék volt? Az ellenzék kormányoz vagy a kormány? Ja, hogy a népszerűtlen intézkedéseket az ellenzék kihasználta volna? Azok a szemetek, példátlan! :D Akkor kinek is kell a hatalom mindenáron, hogy még kormányon sem hajlandó az ország érdekét szolgálni?

phaidros 2009.03.09. 10:05:24

@Naki vagyok kerdojel: "(hogy cseszné meg a sok szlovák rendszámos tetű, ők az igazi hazaárulók!)"

De miért, a vezéred is megmondta, hogy el lehet menni, ha nem tetszik. :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:05:34

@phaidros: Milyen kis finom hangnem. Különösen a fenyegető rész a munkahelyemmel kapcsolatban. Édes egy szöveg.

phaidros 2009.03.09. 10:09:37

@jotunder: Tüncike, és ezt Te mondod, aki szereti előszedni a bloggerek családi adatait, és a nyilvánosság elé tárni? Az orrszarvú megirigyelhetne. :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.03.09. 10:14:16

A poszt átlagos személyeskedés különösebb Hozzáadott Érték nélkül (Bokros valóban nem áll kritikán felül, de a kritika itt kimerült pár hívószóban - ennél több, sokkal több kellene), a kommentekben feltűnő, mindvégig titokzatos kilétű személyek meglobogtatására építő tekintélyelvű érvelés viszont erre egyszerűen nem válasz. A tekintély akkor hiteles, ha a nyilvánosság mérlegre helyezi és elfogadja. Ezért fogadom el pl. Kornait (tekintélynek, de nem tévedhetetlennek; a kettő ugyanis nem azonos), és ezért nem hiszem el bemondásra, hogy Szibarita Nagyon Fontos Haverjai bármiféle relevanciával bírnának.

Ez egy blogposzt, blogvitával. Félreértés ne essék, a véleményújságírás műfaján belül totál legitim megmondani a frankót, de ARRA senkit nem jogosít fel, hogy bárkin bármit számonkérjen vagy bárkitől bármit elvárjon. Jobb esetben aránytévesztés, rosszabb esetben derekas önégetés. Érvelni kő.

Addig viszont: www.marriedtothesea.com/040108/some-chick-is-real-mad.gif
Bocs. :)

phaidros 2009.03.09. 10:16:00

@jotunder: egyébként nem vagyunk annyira messze egymástól kapcsolati szinten, szintén kutatóintézeten keresztül, csak nem MTA. Lenne pár sztorim arról, hogy hogy működnek ezek, de nyilván nem Neked kell mesélnem ezt. Igaz, az MTA iránti rajongásod alapján Te a rendszer haszonélvezői közé tartozol.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:17:26

Phaidros, engem azon a blogon személyesen fenyegettek meg. Később egy orbitális hazugságon kaptam valakit, aki éppen teli szájjal bolsizott, ő nem blogger, hanem újságíró aki többször azonosította magát. Azt is tőle lehetett tudni ki az anyja. Csak nem figyeltél.

Te viszont most engem a jövendő Orbán-kormány nevében fenyegettél meg a jobboldali haverjaid mögé bújva és ez nekem nem nagyon tetszik.

Naki vagyok kerdojel 2009.03.09. 10:18:03

@phaidros: Úgy látszik, neked is elég volt az a 3 szó, amit abból a beszédből kiemeltek. Esetleg nézd/olvasd végig, s lehet, hogy akkor megtudod, miről beszélt a "vezérem". Tényleg, miért is a vezérem? Tudsz arról bármit, hogy én mit gondolok Gyurcsányról? Szerintem nem...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:21:32

@phaidros: Rajongóvá válok, ha nyilvánvaló faszságról azt mondom, hogy nyilvánvaló faszság ? Ha OV-ről leírom, hogy nem ette meg az édesanyját, akkor OV rajongó leszek ?

phaidros 2009.03.09. 10:30:17

@jotunder: Tüncike, ez volt az inkriminált szöveg:

"a Konzervatórium íróinak nagy része vállalja a nevét; aki nem, annak jó oka van rá, hogy nem kívánja ezt a nyilvánosság elé tárni. Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."

Tehát akkor most megfenyegettem a Konzervatórium nevüket nem vállaló tagjait is (akiknek egyébként van szerencsém tudni a nevüket ).

Hülye-e vagy, szándékosan csúsztatsz-e, avagy paranoiás-e vagy (bár az a hülyébe belefér)?

"Te viszont most engem a jövendő Orbán-kormány nevében fenyegettél meg a jobboldali haverjaid mögé bújva és ez nekem nem nagyon tetszik."

Jól van, Tünci, vedd be a bogyódat. Zacskót a szád elé, mélyeket lélegezz, lassan, lassan, lassaaaaan! Ügyes kis tündér. :) Ok, most hívhatod Bolgárurat, hogy rettegsz, és becsomagoltad már a bőröndödet...

(.......I) (az iróniaméter melyik oldala a gúnyméter? )

phaidros 2009.03.09. 10:32:33

@Naki vagyok kerdojel: elhiheted nekem, Te sem tudod, mit gondolok Orbánról. :)

@jotunder: a tendenciózusság tesz rajongóvá, nem egy-egy állítás.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:36:35

@elGabor: Itt nem hangzott el valódi kérdés, csak költői. Mindenki tudja a választ azokra a kérdésekre.

A Konzervatórium úgy másfél éve felsorolt egy csomó jobber idolt akikről köztudott, hogy semmiféle mérhető teljesítményt nem tudtak felmutatni. A töredékét sem Bokrosénak, és ezt picit az orruk alá dörgöltem, mások mást dörgöltek az orruk alá.

Belinkeltem egy anyagot amiből látszik, hogy mi a helyzet, hogy szó nincs arról, hogy Bokros valamiféle közgazdaságtudományi nagyság lenne, vagy hogy Kornain kivül egy is volt akkor.

phaidros 2009.03.09. 10:40:12

@jotunder: és nem vagy rajongó, se tendenciózus. Egyszerűen bal jó, jobb rossz, és ez tény, aki ezt nem látja, ez hülye. És ezt minden egyes alkalommal el kell mondani a hülye, semmire sem tartott taknyos konzervatívoknak, hátha egyszer megértik. Értem. :D

phaidros 2009.03.09. 10:43:30

@jotunder: egy örök, nagy klasszikust idéznék az általad istenített baloldali táborból:

"na és?"

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:44:27

@phaidros: Hol írtam olyat, hogy bal jó ? Hol írtam azt, hogy jobb rossz ? Ezt még csak nem is gondolom. Ti hülyék vagytok tisztelet a kivételnek, ezt valóban gondolom, és talán le is írtam, de nem azért mert valamiféle oldalatok van. :))

osborne 2009.03.09. 10:46:33

@jotunder: "A Konzervatórium úgy másfél éve felsorolt egy csomó jobber idolt akikről köztudott, hogy semmiféle mérhető teljesítményt nem tudtak felmutatni. A töredékét sem Bokrosénak, és ezt picit az orruk alá dörgöltem, mások mást dörgöltek az orruk alá."

azért kis megértését és türelmét kérném (Szibaritának is bazmeg csakhogy az ő stílusában szólítsam;), ugyanis a Marx Károly egyetem még csak 19 éve fut más néven.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.09. 10:46:53

@tölgy: Kérésedre. Most kérj szépen bocsánatot!


2008.09.03 13:09:34 írom, a "Szakértői kormány MSZP-SZDSZ-bázison" topicba, 144-es hozzászólás:

"A Fidesz által okozott eladósodást (25Mio-os támogatott hitel) már az előző ciklusban megállították a Fészekrakó programmal. Ha jól emlékszem még a Medgyessy csinálta.

Minden egyéb eladósodást a Medgyessy-féle 2*100 napos program okozott. Az ebből fakadó problémákat úgy sikerült (időlegesen) "megoldani", hogy a gazdasági növekedés 1%-ra esett, és az infláció 6-8 százalék körüli."


"Hiteles kormányt hiteles kormányfővel!" topicba írtam, 2008.09.03 09:43:48 © (1175)

"Ha ezt a mostani társaságot érted "reform kormány" alatt, tájékoztatnálak, hogy a választások után alakult Gyurcsány kormány már megbukott, most egy kissebbségi Gyurcsány kormány regnál, ami másfél-két év múlva bukik meg.

De az biztos, hogy ez a másfél-két év nem a reformokról fog szólni (a miniszterelnök szerint: bársonyos reformok lesznek, a Megegyezés c. tanulmánya alapján meg nem reformok lesznek, hanem adóátcsoportosítások) hanem arról, hogy miként "imitálják a kormányzást" a még hátralévő időben."


Gyurcsány takarodj !!! 2008.06.11 21:09:52 © (106016)

"Olvasom, miket beszél Fleto a hegytetőről. Ennek a pacáknak tényleg teljesen elment az esze. FOGALAMA SINCS arról, hogy mit is akar tenni a kormányon. "Reménykeltő" beszélgetések? Hülye ez? Semmilyen kedvezményből nem veszünk vissza? "Nem részletezett módon" fehérítjük a gazdaságot?

Lózungok, lózungok, lózungok. Tényleg elmehetne a picsába már."


Soha nem látott fölényben a Fidesz! 2008.03.26 17:52:36 © (233)

"A szomszédos országokban 20% körüli elvonás van az osztalékra, idehaza ez kb. 50%. Ez nem fog változni, remény sincs rá.

A vállalkozó kurvára leszarja azt a 1% pontos csökkentést, amit a TB járulékon fog, ha közben a rendelésállománya harmadára esik vissza, mert nulla a gazdasági növekedés.

Itt már osztogatni sem lehet. A koalíció célja már csak a lopás a következő két évben. Szerintem hosszú időre fognak stockolni, mert sokáig nem jöhetnek vissza, az SZDSZ még Parlamentbe se."


Bauer Tamás is kilépett 2007.09.27 15:25:59 © (772)

"A két és fél éves fiam játszik az otthoni számítógépünkön. Az első, amit megtanítottam neki, hogy nem jöhet be kajával a dolgozószobába. Ennyit a kakaóbiztosságról, meg a kórházban játszó gyerekek demagógiáról. Ezek az IBM promo cuccai voltak.

A Sulinetes ingyen számítógép leplezetlen hazugság. Kb 100eFt-ért lehet gépet venni az internetezéshez. Ma egy ADSL idahaza 14 eFt körül van. Nyugat Európában 3-4 eFt körül. Ha mi is megtakaríthattunk volna havi 10eFt-ot, akkor az egy év alatt egy új gép ára. két év alatt ... stb. Tehát nem az egyszeri költséget kellett volna téríteni, hanem a folyamatos rezsit csökkenteni, de mivel a Matáv visszacsengetett a kormánykoalának (Medgyesi-Baráth vonalon) nem volt érdekükben szétverni a monopóliumot.

Az SZDSZ is ott lop, ahol tud. "


MSZP tömeggyűlés az okmányirodákban 2007.01.04 13:35:55 © (103)

"GYF kifakadása a vállalkozók képviselőivel történt megbeszélésen: "El lehet menni Szlovákiába! De ki fogja akkor megfizetni a nyugdíjakat?" arcpirító volt. Ugyanis a jövedelmének zöme (cca. 80 Mio forint) egy külföldön bejegyzett társaság osztalékjövedelméből származik, ami 25%-os kulccsal adózik idehaza. A magyarországon bejegyzett vállalkozások osztalékágon felvehető jövedelmének kihozatala 45%-os (azaz cca. 55%-ot kell befizetni mindenféle adó, járulék, rablás, stb. jogcímen).

Nehogy már őt kérjük fel a Becsület szobrához modellnek!"

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:48:26

@phaidros: Semmi gond. Csak megjegyeztem, hogy kicsit kínos ez a stíl.

Naki vagyok kerdojel 2009.03.09. 10:49:52

@phaidros: No, hát a hozzászólásom lényegére nem reagáltál. Van oka, vagy csak kimaradt valahogy?

phaidros 2009.03.09. 10:53:37

@jotunder:

Elnézést kérek, de nem szeretném az egész, kétségtelenül termékeny kommentirodalmadat ide kommentelni, hogy igazoljam azt, hogy minden egyes alkalommal a jobboldalt és képviselőit támadod, fikázod, jelentőségét kicsinyíted, ellentétpárként a baloldalt és idoljait, eszméit állítva.

Nincs ezzel egyébként semmi gond, ez vagy Te, vállalod is, oké. A jobboldalon is nagyon sokan ez teszik, fordítva. Te sem vagy különb náluk - bár még megvárom, hogy ha a jobboldali kormánnyal van baj, akkor a Konzi hova áll.

De velük ellentétben Nálad már egyértelmű a jelenlegi aktív baloldali kommentezők elmeszesedésre utaló politikai hülyesége, amikor egy szarkupacot aranyoztok lépten-nyomon, miközben suttyomban lapátolod és kened rá az általad utált oldalra. Tisztességes, magukra valamit is adó ballerek már rég az LMP körül csoportosulnak, vagy a bizonytalanok táborát erősítik.

És, szerintem és még sokak szerint (akik viszont persze nem mérhetők a Te NAGYSÁGODHOZ, tehát nem számítunk, nem számítanak) meg Te vagy hülye. Akkor itt most ki tesz igazságot, csak nem Te? :D

Karcolt lendület 2009.03.09. 10:55:33

@légycsapó:
Ez így nem igaz, ez szoci polmarketing bullshit.

Bokros szakértelmét pedig érdemes fenntartásokkal kezelni, pl. a felsőoktatással kapcsolatos intézménytizedelő javaslatai kimondottan az ELTE gazdasági tanácsában betöltött pozíciójából adódnak, nem valamiféle elvi megfontolásokból. (A Figyelőben jó egy éve megjelent javaslataira jött egy válasz, ami rávilágított, mennyire nincs képben, hogy is működik pl. az USA felsőoktatása és azt miért nem lehet itt megvalósítani.)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 10:56:17

@RAMBO:
Örvendetes a másfél éves megvilágosodás.
De én 2001-2-ből és 2006 előttről kértem az elkúrást és ballib populizmust bíráló bejegyzéseket.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 10:59:37

@phaidros: Mely baloldali idolokról beszélsz ??? Miről beszélsz úgy általában ? Micsoda faszság ez kisgyerek ?
Én nem szeretem a baloldali idoljait és ikonjait. Ahogy a kelkáposztafőzeléket sem. Kivel tévesztesz te engem össze ?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 11:05:31

@Karcolt lendület: Bokros teljesen feleslegesen beszélt bele a felsőoktatásba. Teljesen feleslegesen, dühből, értelmetlenül. Ez a mániája.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 11:10:32

@jotunder: A felsőoktatásnak nevezett nappali melegedőkön tényleg nem túl sokat lehetne megtakarítani, így nehezen érthető Bokros miért kattant rá.

phaidros 2009.03.09. 11:12:12

@Naki vagyok kerdojel:


Bocsi, jövök is:

Valóban, választások előtt minden nagy párt populista nálunk, a kis pártok kénytelenek képviselni a komolyságot. Más kérdés, hogy kormányon ők sem gondolják komolyan, az SZDSZ minden alkalommal adócsökkentést ígért.

Magyarországon populizmussal és gyűlölködéssel lehet választást nyerni.

A probléma ott van, hogy mit neveznek populizmusnak. Ez ugyanolyan kedvelt, és kiforgatott szó, mint a rasszizmus. Jelen pillanatban populizmusnak nevezzük a másik oldal pártjainak ígéreteit. :D Stabil, biztos pont, nem? :DDD

"Mutass még egy országot, amelyik ennyi hiányt termel évente. "

Hát szerintem tudnék. Sőt nagyobb államadósságot is, legalábbis utóbbi volt még, mondjuk Feriék regnálása előtt. Beszéljünk a gazdasági növekedésről, hol máshol ilyen alacsony, mint nálunk Feriék óta? :)

"Szerinted ez nem azt jelenti, hogy a lehetőségeink felett élünk? Hogy többet költünk (hitelből), mint amennyink van?"

Nem, ez azt jelenti, hogy túl vagyunk adóztatva, ami fékezi a gazdaságot, csökken a GDP, csökken az export, versenyképtelenek vagyunk, miközben fenntartják és erősítik a szociális hálót. 70% elvonás azért komoly. De persze szemét szlovákrendszámosok, nem fizetnek ki az ÁFA-n felül még 1.5-2 millát. Rohadtak. Én sem fogok, csak nekem nem Szlovákiában van a cégem, hanem sokkal-sokkal nyugatabbra. Mert ott kiszámítható gazdasági környezet van, az állam nem tekint ellenségének, hanem hasznot hozó vállalkozónak - és persze regadó sincs.

"Persze, a mindenkori vezetés egészen biztosan lop, nem is keveset, azonban az is biztos, hogy CSAK ettől egy ország nem tud tönkremenni."

Erről eszembe jut amikor Kóka elmesélte a %-os afrikai és európai közlekedési miniszteres viccet, és utána látható volt, hogy elfelejtette hozzátenni, majdnem, hogy ő a 0%-os.

Ha a beruházások egyik célja a pártkassza feltöltése (de persze ez nálunk nem gond, csak Ausztriában, abban a balkáni államban), miközben a beruházásokat meg hitelből finanszírozzuk, akkor az igencsak terheli a költségvetést ( már a visszafizetést ).

"Persze, hogy nem a kisnyugdíjasokon kell meghúzni a nadrágszíjat (az én anyám is 40e-ből gazdálkodik, éhen is halna belőle, ha nem segítenénk)."

Fenét nem. Közös teherviselés, az közös teherviselés, nem az, hogy kijelölünk egy társadalmi réteget igavonó marhának. Felbruttósítani, és megadóztatni, hogy többet ne lehessen a társadalmi rétegekkel játszani.

"De az írásodból látszik, hogy nem vetted a fáradságot arra, hogy elolvasd Bokros írásait - de még azok összefoglalóit sem. Kiemelés tőled: "Higgyétek el, még most elvesszük a pénzeteket, de majd utánna jó lesz neked!" A javaslataiban éppen hogy jelentős SZJA csökkentés szerepel (egyebek közt), ami ugye azoknál, akik egyáltalán adóznak (hogy cseszné meg a sok szlovák rendszámos tetű, ők az igazi hazaárulók!), ez többletpénzt jelent - több marad nála abból, amit megkeres."

Én sem olvastam Bokrost, csak megéltem. De amit csinált, az a közgazdászok között is vitatott.

"(Annyit úgysem tudnak lopni, hogy számítson)"

Csak én érzem ezt végtelenül cinikusnak? Ugyanis a szétlopás eredménye az adóprés mértéke is. Az, hogy 10-15-20%-al drágábbak a beruházások mint máshol, az jelentős mértékű terhelést jelent.

"Nem a feltétlen egyetértést propagálom, lehet más véleményed, de az legyen megalapozott, tudjál érvelni mellette, s ne populista jelszavak hangoztatásával "bizonyítsd" az igazadat.""

Mindig a más populistája a büdösebb. :) Majd meglátjuk, mi lesz kormányon, az MSZP-t már láttuk, mire képes.

phaidros 2009.03.09. 11:12:56

@jotunder: már megint lóbálod a farkadat? :D

szempontpuska 2009.03.09. 11:13:15

@phaidros: "Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."
Bravó ! :-(
nem, nem egy ilyen ország. Ez nem szenvedő szerkezet. A kérdés, kik "teszik" ilyenné. Biztos nagyon sokan, de hogy te közöttük vagy, ahhoz kétség nem fér....

phaidros 2009.03.09. 11:14:59

Tünci, most jövök rá, Te jót akarsz a jobboldalnak, és jobbá szeretnél tenni minket, hogy felvehessük a versenyt. Csak nem értünk meg. De majd egyszer, meg fogunk világosodni, és hálával gondolunk a jó öreg Tüncikére, ugye?

phaidros 2009.03.09. 11:16:31

@szempontpuska: tiszta Köteles kövér lettem ezzel nem? :) Tedd csak elé a másik mondatot, ha elétetted, akkor majd beszélgetünk tovább. Csóközön!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 11:17:07

@tölgy: Kerestem neked valamit 2005-ből.


2005.09.29 16:35:50 © (topiknyitó)

Tegnap a Magyar Tudományos Akadémián lett volna dolgom. Aztán addig nézelődtem az első emeleti előadó előtt, mig egy kedves hostess a terembe nem invitált. Igy végignézhettem Gyurcsány Ferenc könyvbemutatóját, ami egyben a magyar szociálliberális értelmiségi elit találkozója volt. Úgy éreztem, hogy rajtam kivül mindenki ismeri a másikat, a körülöttem állóknak legalábbis mind ismertem a nevét, gondolom titkosszolgának néztek (a valódi titkosszolga fehér pulóverben volt, én mustársárgában). Azok az emberek akik körülöttem álltak, előttem ültek, hitelesitik Gyurcsány Ferencet. Ez a könyv Ferge Zsuzsa és Romsics Ignác nélkül, egyszerü kampányirat lett volna, igy (kaptunk egy-egy példányt) azért több.

A szociálliberális elit, nehezebben kezelhető mint Orbánék elitje. Nem jobb vagy rosszabb, okosabb vagy butább, hanem más. Társadalomtudósok, müvészek, újságirok, autonómabb személyiségek mint Orbán emberei, nem akarnak felnézni Gyurcsányra, elmennek, megmutatják magukat, de jelzik a távolságot. Nincs vastaps, és bár gondolom volt egy kis smúz, a körülöttem állók egy része fontosnak találta, hogy kritikai megjegyzéseit megossza a környezetével. Gyurcsány szövetségese ennek az elitnek, de nem vezére. Ez a könyv leginkább gesztusaiban érdekes, Gyurcsány olyan hangnemben irt a Kádár rezsimről, és a Kádár okozta morális kárról, ahogy baloldali politikus nem szokott, és még a Horthy korszak békésebb éveiről is volt jó szava. Gyurcsány egy olyan szociáldemokrata imidzset mutatott az Elitnek, amit szivesebben fogadnak el, mint a szocialista ifjútörökök apparátcsik dumáit, ami nem ciki, amit akár Blair is irhatott volna, ami mintha az ő mondatuk, de legalábbis Ferge Zsuzsáé és Romsics Ignácé.

Olvasgattam a könyvet, (igen, az idős grófnő karaktere nincs kellően megrajzolja, mintha nem lenne túl erős a történet, Auguste kapcsolata az inas feleségével sem elég pontosan van megirva, szóval nem a Bovaryné, no) ez nyilván kevesebb mint a Harmadik Út, vagy a Bad Godesbergi program, de legalább valami hasonló. Mindazonáltal most jön egy költségvetés és százmilliárdokkal lesz nagyobb a hiány a tervezetnél. Azt pedig nem a Demos Intézet fogja kiadni, hanem a szociálliberális többség.

És ez nemcsak Gyurcsány sara, hanem az Elité is, a redisztribúciós klientúráé, ahogy Gyurcsány mondaná. Ha ezt az egészet kicsit is komolyan venné az Elit, akkor most odaállna Gyurcsány mögé és azt mondaná, Feri, olvastuk a tervet, és ez igy nem jó. Csökkentsd a költségvetés hiányát plusz kettő milliárd dollárral, mert ez nem megy, terheld ránk a deficitet, a középközéposztályra és feljebb, ne az alsó három decilisre. És mi elvisszük a balhét, és vállaljuk az ütközést Orbánékkal, és ha nyernek majd nyernek, de támogatjuk a deficitcsökkentést és pont. Mert erről volt szó, ezt tapsolták meg olyan kis szelid távolságtartással. Ha az Elit mossa a kicsi kezét, ha nem fogja fel, hogy ők szivták el a forrásokat az elmúlt években, hogy most ebből a balhéból szépen ki kell hagyni a legelesettebbeket, akkor ez az egész már megint hazugság lesz. Van valamiféle különös kompromisszum, ami Ferge Zsuzsa és Bokros Lajos által köttethetne meg, amire Gyurcsány könyve célozgat néha bátran, néha bátortalanul. A neolib elitnek is engednie kell, és a társadalom tudóska szociáldemokrata elitnek is. Mondjuk mert igy tisztességes. Volt egy kissé örült, kissé kommunista, kissé elviselhetetlen zseni, aki elmagyarázta, hogy miért legyen az ember tisztességes. Most egy kicsit rá kellene hallgatni.

szempontpuska 2009.03.09. 11:19:29

@phaidros: elétettem és nem változott semmi.
dehát ezt te is tudod.
A köteles beszéd analógiád találó. Éppen annyira szalonképes szövegkörnyezetben, mint anélkül, hogy felakasztani, vagy önakasztást ajánlgatni.

kényes ízlés kell elválasztani a sz..-t a f.stól.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 11:20:56

@phaidros: Én ? Mit akarok jobbá tenni ? Mostmár ennyire elmerültél a szánalmasságban cicatücsök ? Egy szóval nem állítottam ilyesmit, és soha nem volt ilyen szándékom, továbbá nem tartom különbnek a ballibet mint a jobberkákat. Szedd már össze magad aranyom.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 11:26:10

@tölgy: Azt látja, hogy leírtam, hogy most éppen elkúrják, el fogják kúrni és leírtam azt az összeget is amivel elkúrják ? Most mutatnál jobberkát aki ugyanebben az időpontban leírta, hogy el fogják kúrni ? Nem azt, hogy ezek bolsik, nem azt, hogy mitomén, hanem azt, hogy kettőmilliárd dollárral kellene csökkenteni a költségvetési hiányt.

phaidros 2009.03.09. 11:27:24

@jotunder: a pirosat vetted be vagy a kéket? :)

@szempontpuska: valószínű Neked jutott Tünci másik bogyója, amit neki kellett volna bevennie. Nem kéne minden szemetet felvenned a földről.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 11:29:31

@Szibarita:


Nézd, én meg nem osztok meg semmiféle infót nagyarcú komancsokkal. Miért is kéne?
A három lehetséges opcióból nem választotta ki valamelyiket. Így kénytelen leszek én kikövetkeztetni, melyik is érvényes. Ez egyrészt megnyugtató, másrészt magára nézve kellemetlen.

De ekkora arccal (a magáé a kommentmezőbe se fér bele) gondolom a kinti világban nem szokott házalni, csak a neten szájhősködik. Ezért a stílusért ugyanis odakint úgy nyakonverik, hogy az ebédjét is kihányja.

Hogy Orbány miért kampányol úgy, ahogy, arra tettek célzásokat itt többen. Erre is van teoretikus megoldás, hogy ezt kiküszöböljük, de arra pont az ilyen ugri-bugri ballermajmok vonyítanának a legjobban. Most akkor vagy-vagy.
Abban meg semmi meglepi nincs, hogy egy technokrata reformkomcsi közgazdásznak kötelező hozsannázni a ballib mércéje szerint.

szempontpuska 2009.03.09. 11:32:22

@phaidros: "Nem kéne minden szemetet felvenned a földről."
Igazad van, ezekután 2x is meggondolom benézek-e ide ...

Naki vagyok kerdojel 2009.03.09. 11:33:21

@phaidros: Még egy reagálás erre...

A hiány tekintetében természetesen csak az EU tagállamaira gondoltam, szerintem mással összehasonlítani minket nincs sok teteje - legalábbis annak a tükrében, hogy EU tagok vagyunk, s szeretnénk eurót használni.

A túladóztatással egyetértek, de hát a mostani javaslatok (Reformszövetség, Bokros, stb.) éppen ennek csökkentésének irányába hatnak. De ez csak az egyik oldala a dolgoknak, a másik az állami kiadások mértéke. Az állami újraelosztás nálunk 50% felett van, ami igen nagy arány, akármekkora is a GDP.

Nem ismerem Kóka viccét, úgyhogy ehhez nem tudok hozzászólni.

Közös teherviselés: egyetértek. Amire utalni akartam, az az, hogy mindig vannak olyan rétegek, akik akár önhibájukon kívül, de nem terhelhetőek tovább. Ennek egyik lehetséges elkerülési módja a felbruttósítás, amit említesz.

"Én sem olvastam Bokrost, csak megéltem. De amit csinált, az a közgazdászok között is vitatott."
Mindig minden megoldást lehet vitatni. Bizonyos szempontból bizonyosan más lett volna a jó. De összhatását tekintve szerintem jó volt. Utalnék megint arra az alapvetésre, hogy nincs olyan reform, aminek ne lennének vesztesei. Kérdés, hogy ezek száma hogyan aránylik a nyertesekéhez...

A szétlopás mértékénél pedig arra utaltam (vagy legalábbis próbáltam), hogy akárki is van hatalmon, ezt fogja tenni. A teljes politiaki elit lecserélésén kívül nem látok más módot arra, hogy ennek valamilyen módon gátat szabjunk (s persze ez sem garancia, de legalább a lehetősége megteremtődne). Csak ebben az értelemben nem számít - egyébként nagyon is.

"Mindig a más populistája a büdösebb. :) Majd meglátjuk, mi lesz kormányon, az MSZP-t már láttuk, mire képes."
A problémám nekem is ez. Az MSZP-t már láttuk. A Fidesz? Azt gondolom, hogy nagyon nagy baj lenne, ha bármit betartana abból, amiket mostanában mond (új gazdaság, blablabla). Ha meg nem tartja be (amit nagyon remélek), akkor megdől a "sohasem hazudás" mítosza, amit nem biztos, hogy felvállalnak. Úgyhogy nem tudom, ebből mi lesz.

phaidros 2009.03.09. 11:36:19

@szempontpuska: alkalomadtán valószínűleg megsiratjuk távozásodat. :D

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 11:36:49

@jotunder: Elkönyveltem. Maga szeretheti ma Bokrost.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.09. 11:46:53

@tölgy: 2004-ig kerestem vissza, mert nincs kedvem tovább ezzel bajmolódni. Arra ne számíts, hogy Orbán nevetséges kampányigéreteit nem bíráltam, mert de igen. Azt nem lehetett nem bírálni. Szerinted ki bír esni egy "bocsika" a szádon?


Liberális Jobboldal... Létezik? 2005.06.14 21:35:04 © (100)

"Pont ilyen tudathasadásosan viselkedik az SZDSZ: adócsökkentésről dumál, de megszavazza a "jóléti" intézkedéseket.

(Kíváncsi vagyok, meddig bírják még ezt az ostoba bohóckodást a 100 lépéses programmal. Gyurcsány össze vissza ötletel, az SZDSZ meg csak kapkodja a fejét.)"


Tisztelet az SZDSZ előtt !!!!! 2005.06.10 16:17:08 © (261)

"Azt azért elmondhatná valaki, hogy miért nevezzük adócsökkentésnek azt, amikor pl. az én adóm nő.

Ugyancsak elmondhatná valaki, hogy mitől adócsökkentés az egy vállalkozónak, ha 1% adócsökkentés helyett 3% járulékfizetés jelenik meg (ami ugye nem adó).

Amikor a szoci-szadesz duó adócsökkentésről beszél, kinyílik a bicska a zsebemben.

Mind a személyes, mind a céges adóterhem nőtt idénre, hazug disznók!"


Én nyitottam újra a Magyar Bálintnak mennie kell 2. topicot, amikor az eredetit törölte egy túlbuzgó modera...


Vagy magyar, vagy román? 2004.12.01 12:13:57 © (58)

"Elnézést, de én az egész "várhatóan külügyminiszter" kijelentését pontosan úgy értelmezem, mint ahogyan a választások előtt a szlovákok gyorsan kiadtak egy közleményt (Kováccsal való tárgyalás után) a magyarigazolvány kérdéséről, ami valamiért pontosan egyezett az MSZP által kibocsájtott kommünikével.

Ha tényleg nincs ilyen törvény, akkor szégyen, hogy ilyesmikről levelezik a román fószer, ha életben van ilyen egyezmény (gondolom a Csucseszku-Kádár megállapodás lehet ez), akkor azt még ma fel kell mondani.

Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy a magyar kormány hogyan járulhat hozzá állampolgárainak jogfosztásához. Szó nincs itt arról, hogy "megadjuk" az állampolgárságot, visszadjuk azt, amit az MSZMP-kormány elvett.

A románok igen jól befenyíthetők az EU kérdéssel."


Sulinet Expressz - 60000 Ft adójóváí 2004.01.24 10:56:43 © (4793)


"Szerintem nem a számítógépet kellett volna támogatni, hanem az internet hozzáférést. Mégpedig úgy, hogy ahelyett, hogy a Matáv zsebét tömte volna tele a miniszter a Mindenkinet minimálszolgáltatásánek támogatásával, inkább - Ausztrál mintára - létre kellett volna hozni egy rádiós net alapon működő iternet szolgáltatót. (Ha a cég felállt, akkor tőzsdén, zárt körű, magyarországi kibocsájtáson értékesíteni lehetett volna, egy aranyrészvény megtartásával.)

Így nem 14eFt lenne egy ADSL/kábelnet hozzáférés, hanem mondjuk 2-3eFt. Akkor a HAVI költségmegtakarítás két év alatt (min. 240eFt) egy gépet eredményezne. Ugyankkor ezt az internet szolgáltatót MINDENKI igénybe vehetné, és nem lenne ez az ostoba szabály a jövedelemmel.

A jelenlegi sulinet úgy rossz, ahogy van."

phaidros 2009.03.09. 11:48:18

@Naki vagyok kerdojel:

"A hiány tekintetében természetesen csak az EU tagállamaira gondoltam, szerintem mással összehasonlítani minket nincs sok teteje - legalábbis annak a tükrében, hogy EU tagok vagyunk, s szeretnénk eurót használni."

Igen.

"A túladóztatással egyetértek, de hát a mostani javaslatok (Reformszövetség, Bokros, stb.) éppen ennek csökkentésének irányába hatnak."

Igen, és se Vityának (mondása szerint) és se Ferinek (tettei szerint és mondása szerint is) nem tetszenek.

"De ez csak az egyik oldala a dolgoknak, a másik az állami kiadások mértéke. Az állami újraelosztás nálunk 50% felett van, ami igen nagy arány, akármekkora is a GDP."

Igen, de az összetétele és fenntarthatósága is érdekes. Ha nem fékezne a gazdaság, akkor nőne a GDP, így csökkenne az említett százalék. Ami körül a vita megy mindig, mindenhol, az az, hogy az adócsökkentés kifehérít-e, illetve ad-e lökést a gazdaságnak. A szlovákoknál úgy tűnik, igen. Igen, ők meglépték a szociális kiadások leépítését. Ami a gond, hogy ha a népesség nagyobb része él e segítségével, akkor az társadalmi katasztrófához vezet. És egyik reformer csoport sem foglalkozik ezekkel a következményekkel, csak a gazdaságival.

"
Nem ismerem Kóka viccét, úgyhogy ehhez nem tudok hozzászólni."

Egy video volt, ezért nehezen tudnám megkeresni sajnos, de tenyérbemászó volt. :(

"Közös teherviselés: egyetértek. Amire utalni akartam, az az, hogy mindig vannak olyan rétegek, akik akár önhibájukon kívül, de nem terhelhetőek tovább. Ennek egyik lehetséges elkerülési módja a felbruttósítás, amit említesz."

Valami miatt mégsincs szó róla. :(

"Mindig minden megoldást lehet vitatni. Bizonyos szempontból bizonyosan más lett volna a jó. De összhatását tekintve szerintem jó volt."

Nézd, ha gazdasági szempontot nézek, és azt mondom, mostantól minden állami kiadást leállítok, egy Ft se megy ki semmire, akkor lehet, h két év alatt kifizetnénk a teljes államadósságot (szándékos túlzás, jelzem). De mi lenne a társadalmi következménye?

"Utalnék megint arra az alapvetésre, hogy nincs olyan reform, aminek ne lennének vesztesei. Kérdés, hogy ezek száma hogyan aránylik a nyertesekéhez..."

Nálunk a reformok vesztesei eddig mindig a dolgozó, vállalkozó réteg voltak. De csak azért, mert ők a kisebb réteg. És ez előrevetíti az ország jövőjét is, amiben senki nem lesz nyertes. :(

"A szétlopás mértékénél pedig arra utaltam (vagy legalábbis próbáltam), hogy akárki is van hatalmon, ezt fogja tenni. A teljes politiaki elit lecserélésén kívül nem látok más módot arra, hogy ennek valamilyen módon gátat szabjunk (s persze ez sem garancia, de legalább a lehetősége megteremtődne). Csak ebben az értelemben nem számít - egyébként nagyon is."

Oksa, vettem, egyetértek. Tenni lehetne, ha pl. nem a melegek jogaiért, a rasszizmus ellen vonulnánk utcára, hanem egy-egy ügy miatt. Pl. Hankook-földeladás, a kedvencem.

"A problémám nekem is ez. Az MSZP-t már láttuk. A Fidesz? Azt gondolom, hogy nagyon nagy baj lenne, ha bármit betartana abból, amiket mostanában mond (új gazdaság, blablabla). Ha meg nem tartja be (amit nagyon remélek), akkor megdől a "sohasem hazudás" mítosza, amit nem biztos, hogy felvállalnak. Úgyhogy nem tudom, ebből mi lesz."

Hát én sem. De szerinted mi volt az igazi hazugság, és kinek szólt, kit vertek át?

Őszöd volt, vagy az, hogy az államháztartási adatok kiadását megtiltották, és adócsökkentési törvényt hoztak a választások előtt? Mert ezt csak kormányon lévő erő tudja meglépni, tehát max. a következő utáni választásoknál.

Kit vertek át, saját szavazóikat? Nyilván azokat szokták. Kérdés, hogy a szavazók mit várnak?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.09. 11:56:26

@tölgy:
"Ha ez a Bokros akkora ász..."

Nem a Horn zavarta el, hanem tkp. a nép, az istenadta nép, akinek baromira nem tetszett a Bokros csomag, ami nagyjából arról szólt, amiért ma üvölt szinte mindenki, kivéve a kormányt (és amit azért alaposan szétszedett az AB).
Egyébként Bokros nem rossz szakember (lehet, hogy csak magyar viszonylatban állítható ez, de hát istenem, mások - értsd: igazi szakemberek - nem nagyon kapaszkodnak azért, hogy itt legyenek pénzügyérek, vagy bármik), de egyáltalán nem politikai alkat, anno (ha jól emlékszem) olyan arrogánsan nyilatkozott, hogy szinte kinyílt a bicska az ember zsebében. Kb. egy "hülyék vagytok, nem értetek ti ehhez" stílusban. Hogy miért nem hívták vissza? Hát hova lett volna így az Mszp 2006-os győzelme? Valszeg nem lett volna, és valszeg most sem lennénk ekkora kakiban.

Hogy most mit akar Brüsszelben, meg mit akar az MDF, az egy óriási rejtély, ember legyen a talpán, aki megérti.

Egyébként ez a már-már pilháli stílus szándékos?

szempontpuska 2009.03.09. 12:08:55

@phaidros: és te szerkesztője vagy ennek a blognak névvadász ?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 12:09:52

@RAMBO: elég sovány, és semmit sem szólt a nagy elkúrásról.
De nagyvonalú leszek. Maga is szeretheti Bokrost.

ps Miért kéne bocsánatot kérnem?

Szibarita 2009.03.09. 12:29:41

@Gabrilo: Errefele egyszeruen nincs erre szukseg, leven olyan ostobasagok, mint Viktor beszede vagy a fenti szoveg nem er el a mi koreinkig. Korabban kiszelektalodik. Letezik persze, de megragad a ketkezi munkasok szintjen.

Nem diszkreditalja magat egyik oldal sem hasonloval.

gagauzz kalauzz 2009.03.09. 12:37:57

Még eccer megkérdezném: mely országokat húztak ki a sz@rbul Bokros tanácsai még világbankos korában?
Valamint: mire ment az ország a ballib kormányok mögött felsorakoztatott fantasztikus közgazdász szürkeállománnyal, azt leszámítva, hogy a tanácsadók qrva jól megélnek ebből már vagy 30 éve? :))))

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 12:45:33

@tölgy:

"Maga szeretheti ma Bokrost."

De ha nem akarom szeretni, akkor majd jol nem szeretem :)))))

Naki vagyok kerdojel 2009.03.09. 12:52:59

@phaidros:

"Hát én sem. De szerinted mi volt az igazi hazugság, és kinek szólt, kit vertek át?

Őszöd volt, vagy az, hogy az államháztartási adatok kiadását megtiltották, és adócsökkentési törvényt hoztak a választások előtt? Mert ezt csak kormányon lévő erő tudja meglépni, tehát max. a következő utáni választásoknál."

Nyilván kormányon hazudni más súlycsoport, mint ellenzékben. Ettől függetlenül az Őszödi beszéd szerintem mérföldkő volt a magyar politikában: végre egy politikus beismerte, hogy hazudott. Egy normálisan működő környezetben egy ilyet a lemondásnak kellett volna követnie, azonban a magyar politikai környezet messze van a normálistól. Van ugye az általános vélekedés, hogy "a politikusok úgyis hazudnak". Ezt "mindendenki tudja". Most valaki végre elismerte, miért kell ezen felháborodni?
A legnagyobb bűne az MSZP-nek 2002 óta, hogy nem csinálta meg a komoly reformokat. Ezt nem lehet megmagyarázni. Ugyanez a bűne a Fidesznek is 2002 óta: a 2/3-os törvények módosításához elvből nem járult hozzá, zsigerből utasít el mindent. Szerintem ez szánalmas (mint ahogy a parlamenti kivonulás is, de ez megérdemelne egy másik postot).
És igen, a választás előtt az MSZP is ugyanúgy hazudott. Levitte az ÁFÁ-t 20%-ra, amit akkor egyáltalán nem értettem, hogy miért. Már-már kezdtem elhinni a propagandát, hogy dübörög a gazdaság és tényleg jól áll az ország - ha egy ekkor mértékű adócsökkentés belefért, akkor nagy baj nem lehet. De hát volt, s ebből látszott, hogy az MSZP-nek sem volt drága semmi, csak nyerjen. Ez gusztustalan.
A jelenlegi Fidesznek az én szememben az a legnagyobb baja, hogy ők sem hitelesek. Ha Orbán kiállna és azt mondaná, hogy emberek, ha én leszek a miniszterelnök, megcsinálom a reformokat, rendbeteszem az államháztartást és ezzel párhuzamosan a gazdaságot, akkor azt mondanám, hogy ez igen! Végre valaki bevállalja ezt a feladatot (az MSZP ugye 7 éve görgeti maga előtt ezt). Tuti, hogy rá szavaznék. De sajnos nem ezt mondja, hanem azt, hogy ad 14. havi nyugdíjat, meg teljes foglalkoztatást, meg a többi bullshit.
Megvan az esély arra, hogy mindezt azért teszi, hogy szavazatot maximalizáljon, majd a 2/3-os fölényével TÉNYLEG megcsinálja a reformokat, annak ellenére, amiket most mond. Csak sajnos ezt nem lehet tudni. Lehet, hogy az őszinte kiállással (reformokat csinálok) nem lenne elég szavazója ahhoz, hogy ezt meg is tudja tenni. Ez ma egy nagy dilemma, szerintem.

Ha meg esetleg komolyan gondolja, amit mond, akkor még sokkal nagyobb a gond, mint gondoltam.

U.i.: amúgy Kóka akkor is tenyérbemászó, ha meg sem szólal. Kis köcsög, szerintem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 13:00:16

@Szibarita:


Kedves Szibarita! Ha nagyon akarja, megtalálja a véleményemet az Orbán-beszédről. Most olyasmit próbál rám kenni, amit nem mondtam. Lesz olyan kedves, és megkeresné nekem, hol dicsértem az évértékelőt?

De megint a szokásos ballermantrát nyomja: Orbán hülyeségeket beszélt. És? Nézze meg a 98-2002 közti gazdasági mutatókat, meg a mostaniakat. Aztán dicsérje a balosok keze munkáját.

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:09:36

@Vérszegény éjszakai dúvad:
Az MDF ráúszik a SZDSZ-ből (ill. MSZP-ből) kiábrándult, de az általuk korábban szorgalmazott "reformokkal" egyetértő szavazókra.

Az LMP pedig a szintén kiábrándult, de az emberi jogokkal és balosabb - alterglobos - gazdaságpolitikai nézeteket vallókra.

Kár, hogy az Ibolya-féle MDF számomra teljesen hiteltelen és Bokros Lajos nézeteit több helyen korszerűtlennek tartom, őt magát pedig kizárólag válságmenedzsernek tudom elképzelni, hosszútávú építkezésről szóló programokhoz nem annyira. 2006 őszén jobban el tudtam volna fogadni egy szakértői kormány fejeként, de azóta elolvastam más programokat - Oriens, LMP zöld-válságkezelés - és ezek alapján azt látom, hogy a "minél jobban fáj, annál nagyobb a rendrakás" módszere nem igaz, a forráskivonás az EÜ-ből ill. oktatásból pedig kimondottan káros lenne. Persze biztos benne van az ellenérzéseimben a "nekem a seggem helyén is eszem van" típusú arroganciája.

phaidros 2009.03.09. 13:13:32

@Szibarita: "a mi köreinkig"
Ez az arabos hasonlat jobban ült mint gondoltam.

@szempontpuska: régebben írtam ide más néven, de aztán sok más dolgom lett, ami mellé nem fért be az írás.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.09. 13:14:24

@tölgy: miért kéne bocsánatot kérned????

- mert ballibnek cimkéztél.
- mert általánosságban cimkézel, anélkül, hogy bármit tudnál rólam, vagy a többiekről, akikel egy kalap alá vettél.
- mert egy árokásó fasz vagy, aki szerint helyes az az érvelés, hogy XY-nak akkor lesz igaza, ha visszamenőleg igazol valamit.
- mert azt gondolod, hogy többezer hozzászólás közül baromi könnyű válogatni egy olyan keresőben, amiben nem lehet évekre visszamenőleg szűrni.
- mert amikor pofára esel, akkor visszakérdezel: miért is kéne bocsánatot kérned?
- mert bocsánatkérés helyett odalököd ezt a hülyeséget: "maga szeretheti Bokrost". (Ez egyébként azért is aggályos, mert azt gondolod, hogy ha magázódsz ott, ahol mindenki mindenkivel tegeződik, az améltóságot ad neked.)

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:14:38

@Naki vagyok kerdojel:
"...rendbeteszem az államháztartást és ezzel párhuzamosan a gazdaságot..."

Dehát pénteken pont ezt mondta. ;-)

Igaz, reformokról nem beszélt, csak hatékonyan működő és a forrásokat hatékonyan felhasználó közszolgáltatásokról. :-)

Szibarita 2009.03.09. 13:15:49

Itt nem a 2002-2010 kozotti gazdasagi tevekenysegrol van szo, hanem Bokrosrol, akinek szakmaisagat batorkodik megitelni (tobekkel egyutt), szigoruan nem szakmai alapokon allva.

Tovabba a kerdes arrol szolt, hogy mi az a jobboldali hatorszag, amihez kepest Bokros kokler, mert ugye ha mindenki vak, de neki van fel szeme, akkor megiscsak jo nagy kiraly az onok altal proponaltakhoz kepest. Hol vannak ezek a sasszemu makrookonomusok?

Most irom le otodszor, mellesleg, de szivesen leirom meg egy parszor, amig vegre meltoztatik valaszolni.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.09. 13:19:23

@RAMBO: Azt hiszem, mégis magának kell bocsánatot kérnie.

phaidros 2009.03.09. 13:23:14

@Naki vagyok kerdojel:

Egy helyesbítés lenne: nem ismerte el - kiszivárgott, és rögtön utána elkezdték mosdatni, hogy hát nem hazugság ez, csak nem bontotta ki az igazság minden szeletét.

De nekem sosem Őszöddel volt a bajom, hanem a másik dologgal, amit említettem. Igazából a tüntetéseket sem értettem, hogy miért nem a ballerek mennek oda, hiszen őket vágta át. :)

A Fidesz nem tartja legitimnek GyF-t. Nem helyeslem mindig, amit és ahogy teszik, de nem a legitimitást vonom kétségbe, hanem a valódi demokrácia meglétét, ahol pl. a kisebbségi kormányok le szoktak mondani, ha képtelenek a programjukat keresztülvinni, ahol a dolgoknak van felelőse, és nem nyerhet az adatok eltitkolásával és patyomkin-falu építésével választást egy párt.

De ettől függetlenül, volt valaha normális, konstruktív ellenzéke bármely kormánynak a rendszerváltás után?

A Fidesz abszolút nem hiteles most - nem is lehet egyetlen párt sem itthon,ezt beszéltük a populizmusnál. Az utolsó, aki hiteles volt, az 900 milliárd forintunkba került az első 100 napban (Fidesz által támogatva)

Az egyetlen dolog, ami mellette szól számomra, az az, hogy én másképp látom a tényleges kormányzásukat, mint a balosok, csakúgy mint a mostanit, amire azt mondom, hogy ez a legrosszabb ami történhet, ha ezek maradnak. És én még emlékszem az MSZP-SZDSZ ellenzékiségre is, hogy azt mondjam, amit a Fidesz csinál, az belefér, mert ő sem kapott mást. A gond az, hogy ez nekünk nem jó, de nem tudom mit lehetne csinálni.

Kókával kapcs. egyetértünk. :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 13:24:46

@Szibarita:


Bokros marha nagy szaki, annyi az "érdeme", hogy a szakadék széléről pár méterrel visszahúzta az országot, hogy aztán jól ott maradjon - értsd: az egyensúlyt helyreállította. Természetesen úgy, hogy főleg a családos középosztályra pakolt még több terhet, ezzel is megmentve a nyuggerek és az inaktívak nagy tömegeit a bajtól.

Föntebb emlegettek kicsit jobb gazdasági szakembereket, nem fogom őket és magamat ismételni, tessék figyelmesebben olvasni.

phaidros 2009.03.09. 13:26:11

@Gabrilo: "Természetesen úgy, hogy főleg a családos középosztályra pakolt még több terhet, ezzel is megmentve a nyuggerek és az inaktívak nagy tömegeit a bajtól."

Ezzel kár érvelned, a balosoknál ez nem negatívum.

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:27:16

@tölgy:
Nem akartam nagyon beleszólni ebbe a vitába, de úgy érzem, ennél a hozzászólásnál érkezett el a szóváltásotok a phaidros által említett arabos sztori farok-előkapós fázisához.

Amúgy nem tökmindegy, hogy egy egész más helyzetben 2001-2002-ben kinek mi volt a véleménye?
Speciel akkor még nekem is jobb véleményem volt Orbánról ...

zsögödbenő 2009.03.09. 13:30:01

@Gabrilo: tegnap azért bajuszos barátunk megpengetett olyasmit, hogy a közteherviselébe be kell vonni azokat, akik jelenleg önkényesen távoltartják magukat ettől - ez szimpatikus, persze valószínűleg ő sem gondolja komolyan.
Egyébként nem a kukacoskodás miatt, de elég figyelmesen olvasva sem tudok nagyon Fidesz-közeli gazdasági szakértőket felfedezni föntebb, meg úgy általában sem. És ez a nagy baj.

phaidros 2009.03.09. 13:32:19

@Karcolt lendület: én meg épp kezdtem utálni. :)

osborne 2009.03.09. 13:33:01

Az érdekelne, hogy ha Bokros a félszemű a vakok között, akkor miért egy noname öltönyös vaddisznó a pénzügyminiszter a szoci kormányban?

phaidros 2009.03.09. 13:33:26

@zsögödbenő: én egészen a pénteki beszédig az Orienset és társait Fidesz-közelinek gondoltam. Bár még lehetnek azok, ha csak taktikázásról van szó.

phaidros 2009.03.09. 13:34:24

@osborne: ne hülyéskedj, mire végez, már tapasztalt, világszinten elismert baloldali közgazdász lesz a borsodi fémkereskedő báróból. Így megy ez! :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 13:43:21

@phaidros:


Az Oriensnek nincs köze pártokhoz, ez egészen biztos. Szvsz. ők csak megmutatják, hogy ez van, és ki vállalja az ezzel járó politikai konfliktusokat. (Ahogy elnézem, leginkább senki:((((()
Viszont a cég emböreinek politikai nézetei olyan nagyon nem kérdésesek. Ez nem titok, meg lehet nézni.
De többet nem segítek:)))

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:44:42

@phaidros:
Pedig szerintem a pénteki beszédben néhány motívum igencsak rímelt az oriens-es programra...
Igaz, ma már végre mindenki rájött, hogy a foglalkoztatottsági szint a legnagyobb probléma, nemcsak a Fidesz és az Oriens mondja ezt...

@zsögödbenő:
Járai, Cséfalvay - valamilyen szinten kapcsolódik hozzájuk Bod Péter Ákos, Heim Péter is.
Így első blikkre ők ugranak be.

zsögödbenő 2009.03.09. 13:44:44

@osborne: :DDD Egyébként az említett vaddisznó szintjéhez képest a Bokros-féle megszorítósdi akadémiai magasságokban lebeg.

zsögödbenő 2009.03.09. 13:52:23

@Karcolt lendület:
Járai - hmmm.....az egészségbiztosítós biznisze mintha nem tartozna a Fidesz fősodrába :P Cséfalvayt nem tudom megítélni. Bod Péter szerintem látványosan távolságtartó, a politikai oldalhoz tartozása nyilvánvaló, de hogy a Fideszhez lenne pont közel, ebben nem vagyok a legbiztosabb. Heim Péter azon kívül, hogy időnként nyilatkozik meg Heti Válaszos cikkeket ír, nem tudom, mitől szakértője az államháztartásnak - de tévedhetek persze.
A személyeken túllépve, a legnagyobb baj, hogy nincs program, elképzelés, vízió arról, hogy mi is lenne a teendő. Ezt nem csak a Fideszre értem, szerintem a Bokros-féle és egyéb hasonló "programok" sem mondanak többet némely közhelynél (kiadások lefaragása, megszorítás etc.). A mit kell tenni még csak-csak, de a hogyan - na az a nagy büdös kérdés.

phaidros 2009.03.09. 13:54:43

@Gabrilo: Nem arra gondoltam én sem, hogy párt által fizetettek, hanem épp ellenkezőleg, hogy a párt felkarolja az elképzelésüket.

@Karcolt lendület, van, igen. De alapvetően mégis azt mondta, a megszorításos reform nem elfogadható - és új gazdasági rend kell. Ez utóbbival egyelőre nem tudok mit kezdeni. Azt tudom, mi a baj a mostanival, én is olvasom a Mises-t... de kétlem, hogy a változás tőlünk indulhatna ki.

Egy dolgot tudok elképzelni, ha feltesz mindent az adócsökkentésre, és addig az állami beruházásokat nullázza, a minisztériumok költségvetését radikálisan csökkenti, megszünteti a mostani pazarló önkormányzati rendszert. Tehát lefékezi az államot, és kiengedi a féket a gazdaságon.

Karcolt lendület 2009.03.09. 13:56:07

@memo62:
Ez egy igen ügyes húzás...

phaidros 2009.03.09. 13:56:12

@phaidros: valamint azt, hogy a multik támogatására adott pénzt ezután a haza vállalkozásoknak adja.

memo62 2009.03.09. 14:01:18

@Karcolt lendület: Ez egy nagy szopas! Lesz itt minden csak fejlodes nem, adocsokkentesnek nevezett adoemeles, inflacio, a maradek orszag kiarusitasa, megadoztatott es Tb-ztetett nyugdij stb. Erdekes lenne.

Szibarita 2009.03.09. 14:01:44

Olvastam en, olvastam, de valahogy nem birtam osszekotni a neveket a Fidesszel, barhogy is probalkoztam, persze egeszen addig, amig meg nem talaltam a mosakodasi kiserletet.

Ezek szerint az Oriens lenne a Fidesz hatorsaga, leven van koztuk olyan, akirol ismered a partszimpatiajat. Szep.

Nem lenne egyszerubb felismerni, amikor mar nincs hatrabb?

Tenyleg minek beszeltek olyanrol, amirol fogalmatok sincs? Nagyapo velemenye relevans a kerdesben, miert nem hagyjatok a szakertokre a szakertest es ti maradtok az olvashatatlan, tizoldalas bolcseszomlengesnel a kulturak harcarol meg arrol, hogy milyen okosak vagytok igy, tizenevesen?

phaidros 2009.03.09. 14:27:06

@Szibarita: nem zavar az ott a bokádnál a járásban? Vigyázz, ha pörgeted, teljesen belegabalyodsz. Legalábbis a képzeletedben. :D

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 14:34:39

@Szibarita:


Pártszimpátiáról egy büdös szót sem szóltam, kedves szabadidőben nyavalygó kominger barátom. Már megint nem megy a szövegértés, mégiscsak kellett volna magának valami hermeneutika-óra, néhány tíz oldalas bölcsészömlengéssel megtűzdelve.

Nincs semmiféle összeesküvés, a nyomokat sem lehetetlen követni:
www.historiaantik.hu/index.php?p=reszletek&konyv=14389

Látom, a "szakértő" toposz még mindig fut:)))) És akkor Doktorúr beszólása igaz, nem lehet véleményem a sütiről, nem mondhatom azt, hogy sz@r, mert nem vagyok cukrász. De akkor maga vonuljon vissza sztoikusok-voluntarizmus meg filó ügyben, ha szabad kérnem. Mert láthatóan abban nem (sem) szakértő:)))

Ez a tizenévesezés meg valami mélyen megbúvó bánatból fakadhat, maga talán már a prosztata miatt aggódik erőst. De hogy emiatt másokat okolni, kérem!

phaidros 2009.03.09. 14:38:50

@Gabrilo: na igen, akinek a pártszimpátia = politikai nézet... viszont én lassan Kopaszmercis leszek, annyit beszélek a farokról, de hát mit csináljak, ekkoráról beszélni kell. :D

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:28:18

A megszorítás nem reform
2009. március 9., hétfő 14:45 InfoRádió / Szilvay Gergely
Bokros Lajos és programja neoliberális program, és akkor sem nevezhető konzervatívnak, ha a neoliberális gazdasági filozófiát tette magáévá a konzervativizmus angolszász ága és az amerikai neokonzervativizmus - fejtette ki az inforadio.hu-nak Horkay Hörcher Ferenc, a PPKE-BTK esztétika tanszékének vezetője, aki ezzel szemben a konzervativizmus szociálisabb, kontinentális hagyományát hagnsúlyozta. Botos Katalin közgazdász is úgy véli, nem lehet fundamentalista piacpárti programmal fölemelni az országot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:30:20

@szempontpuska: Kövér köteles szövegével semmi baj nem volt, teljesen rendben volt, és semmi sértő nem volt benne. Mai napig nem értem (mondom én naivan) a körülötte zajló felhajtást.

Szibarita 2009.03.09. 15:38:48

Mondom en, hogy nem kell nektek mar semmit tanulni, pont olyan okosak vagytok most, mint amilyenek lesztek 10 ev mulva. Ez egeszen normalis ebben a vicces, ujbolsevista bagazsban, akik mostanaban konzervativkent hivatkoznak magukra, de azert szorakoztatonak meg mindig szorakoztato.

A szakertelem meg ugye ocska bolsevista trukk, aki meg balos az tutira szakertelmetlen, ellentetben a lathatatlan (de higgyem el, letezo) jobbos szaktekintelyekkel, bar igazabol szakertelemre semmi szukseg (leven az ocska bolsi trukk, ugye).

Aha.

Tamas.. 2009.03.09. 15:42:03

A politikáról, filozófiáról könnyebb észt osztani, maradjatok inkább annál. Azt meg fogadjátok el, hogy pár cikk elolvasásától nem lesztek képben a makrogazdasági összefüggésekkel, ne erőltessétek...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:43:21

@légycsapó: a lejtő Megyóval kezdődött. Nézz utána a mutatóknak. Volt miből osztogatnia.

HaKohen 2009.03.09. 15:45:25

Én sajnos azok közé a kellőképpen lesajnálható kevesek közé tartozom, akik nem tudják, hogy a nickname-ek mögött milyen valódi némek rejteznek. (Kivétel, hogy tallian.miklos mögött valszeg Tallián Miklós, Novák Attila mögött pedig meglepő módon Novák Attila található.)

Ennek, persze, előnyei is vannak: kevesebb bennem az előítélet és több az utóítélet.

Bár ma déltájban a kommentek némileg lecsillapodtak, az összes eddig 305 darabot és az eredeti bejegyzést visszamenőleg végigtekintve, konklúzióm:

összetalálkoztak itten a ballibesek az álkonzikkal, és némely kurucinfós keze is betette a lábát, amiből az a katyvasz lett, amiről néhány idetévedő józanabbnak tűnő meg is jegyezte, hogy katyvasz. (Csak azért nem használok erősebb kifejezést, mert mélyre temetett konzervatív lelkületem tiltaná.)

Mivel kellő nárcizmussal és egoizmussal is rendelkezem, szeretném felhívni a figyelmet ugyane poszton 2009.03.08. 23:05:44-kor megjelenített zseniális (zsenikről szól, ezért zseniális) kommentemre, amelyet e hosszú idő eltelte után most is érvényesnek tartok. (Egy javítás: Soros György törölve, mivel közben az egyik kommentelőtől megtudhattuk, hogy a CEU alapítványa pénzügyileg elszakadt nevezettől.)

Ezek után nem tudok már mást mondani, mint hogy szomorú vagyok. Lassan mondom, hogy mindenki értse: S Z O M O R Ú V A G Y O K .

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:50:43

szóval akkor mindenki csak arról mondhat véleményt, aminek a Szakértője. A diák a tanárról nem, a szülő a tanárról nem, a diák a szülőről nem, stbstb, és ne pofázzak bele abba, mi volt pl. a komcsik alatt, mert nem éltem akkor. Persze Mohácsról is rengeteget írtak - olyan emberek, akik ott sem voltak ott. Valahogy ezek a szakértői elméletek ott buknak meg, amikor két szakértő homlokegyenest ellenkező álláspontot képvisel. A Közgazdászok pedig elég sok elmélettel bírnak. Már bocsánat, ha esetleg félreértelmeztem valamit, de nekem ez jött le a hozzászólásából.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 15:52:33

@Tamas..: az előző ( @dszg: ) kommentem néked szólt, elfelejtettem odaírni.

phaidros 2009.03.09. 16:18:20

@dszg: Debreczeni könyvében elmondta Feri, hogy direkt csinálták. Semmi sem volt benne, de erre alapoztak egy hadjáratot. 7 év múlva ez már náluk sem titok.

osborne 2009.03.09. 17:17:45

szomorú vagyok, Dávid Ibolya eladta a pártját az MSZP-nek. A forgatókönyvet a szomorkodáshoz írta: Political Capital.

its a sad sad world ;]

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 18:11:52

@dszg: " A helyzet az, hogy 1990 óta jópár magyar fiatal végzett jó nevű, ha nem éppen a legjobb nyugati egyetemeken. Ehhez képest nálunk a média és a politika is szereti a retrót, és a moszkvai és marxkárolyos diplomával rendelkező sztárokat. De a nosztalgia tárgya és az egykori sztárok valójában értéktelen csődtömegek. Ezt kéne megérteni. "

Lanczi, MAK, Balazs Zoltan hol vegeztek ? Kerdeztem, nincs valasz. Vagy a politikafilozofiaban, szociologiaban nem igaz, hogy a nyugati egyetemen doktoraltak kevesbe "retrok" mint a Pesten vegeztek ? Erre az egyszeru kerdesre nem sikerult valaszolni, csak mocskolodassal. Ki nem "retro" a Konzervatoriumon ? Igaz az, hogy a jobboldal tele van Nyugaton vegzett emberekkel mindenfele szakmakban ? Nincs valasz. Semmire sincs valasz, csak es kizarolag szemelyeskedes.

Speciel van abban valami, hogy a kommunista rendszerben eleg nehez volt nyugatias tudast szerezni tarsadalomtudomanyokbol (es par masbol) lehet errol beszelni. Sot. De a szerzo azt mondja, hogy akkor "retro" valaki ha Magyarorszagon vegzett ES valahogy a cuclibhez kotodik. Lanczi, Jarai, Matolcsy az tovabbra sem retro. Miert is nem ?

___________________________ (törölt) 2009.03.09. 18:21:54

Tündér, egész jól halad ezzel az internet-elvonókúrával, pont úgy, mint én a cigivel :-)))

osborne 2009.03.09. 18:28:02

egy netquitin rágó vagy tapasz lehet segítene ;]

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.03.09. 19:22:46

@dszg:


Ezeknek a nem kicsi arcocskáknak tök mindegy, mert ők eleve úgy jönnek ide, meg máshova is, hogy rajtuk kívül mindenki más hülye, ezért kuss. Így viszont kérdés, minek állnak le egyáltalán vitatkozni másokkal? Falra hányt borsó.

Az persze más kérdés, hogy a ma közimádatnak örvendő reformkomcsi technokraták hogyan vitték bele a szakadékba a magyar gazdaságot a 80-as években, és teszik ezt megint. Mindegy, mert ők tekintélyek, bezzeg a jobbon ilyenek nincsenek. (Egyébként megmondó balosaink le vannak maradva három brosúrával, mert a nyugati bal már rég elhagyta ezt a szcientista-technokrata isit; ők pont addig jutottak, hogy a "történelmi szükségszerűség" helyett "kényszerpályát" illik mondani:))))
De itt rengeteg kérdés van, amire balosaink nem tudnak vagy nem akarnak válaszolni. Ez a "szakértői" kultusz ugyanis erőst "antidemokratikus". Amivel így önmagában nincs bajom, csak az a kérdés, milyen alapon? Ez az anti-demokratikus hozzáállás nem egy klasszikus anti-egalitárius érzelemből fakad náluk, hanem a "szakértelem" mítoszához, ami nem kicsit a modernek gnosztikus önteltségéről árulkodik, és ennek révén ebbe a "szakértelembe" csak a kiválasztottak láthatnak bele (a reformkommerek, Sz. eftás, stb.), és mivel ezzel ők rendelkeznek, a döntés joga is automatikusan az övék. Tölgyessynek igaza vagyon, ez bizony a jó régi balos aufklerista "hagyomány", amelyik szántogatja a magyar ugart a marha nagy szakértelmével.
Az már kérdés, hogy ez a "szakértelem" a gyakorlatban igen csúfos kudarcot vallott. Nem baj, mert a párhuzamos valóság megkíméli őket:))) A Reality Check-en megbuktak, de a saját tudatukkal jól kijönnek:)))

doktorur 2009.03.09. 19:24:46

No, akkor a sok okostojás gondolkozzon el azon, hogy miért is kezdeményezett (megszegve ezzel a párt alapszabályát, tehát - akárcsak a legutóbbi "csoportos képviselôleépítésekkor - jogellenes módon) bizalmatlansági indítványt GyF ellen, aspiránsként Bokrost jelölve!

Megint mellé teccettek nyúlni. Nemkicsit...

osborne 2009.03.09. 19:29:09

@doktorur: mindegy, csak ne előrehozott és ne a Vérfarkas!

stakes is high

doktorur 2009.03.09. 19:39:59

@osborne:

and here comes the all in!
And the lady with that ridiculous hat is lost! :D

osborne 2009.03.09. 19:40:57

Dávid Ibi: "Az MDF elnöke szerint az, hogy a Fidesz és a KDNP nem támogatta az MDF konstruktív bizalmatlansági indítványát Gyurcsány ellen, egyet jelent azzal, hogy hatalomban kívánják tartani a miniszterelnököt."

www.hirszerzo.hu/cikk.a_fidesz_es_a_kdnp_bebujt_gyurcsany_hata_moge_.100576.html

betyár (törölt) 2009.03.09. 19:46:15

@osborne: Az úgy-e van még hogy a Political Capital DI tanácsadója és egyben a Hírszerző tulajdonosa is?

doktorur 2009.03.09. 19:49:13

@osborne: hehe, amikor meg ők nem szavazták meg, akkor meg kit fedezett hátulról az elnökasszony? :D

Ha nem a mi bőrünkre menne azt mondanám mulatságos. Így csak egyszerűen szánalmas. A kis masamódról lehullt az álarc, s kiderült, hogy csak egy ordas nagy pol-ribanc...

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.03.09. 19:50:09

@betyár: nem a PolCap a Hírszerző tulaja, hanem a kettőnek van egy közös tulajdonosa.

osborne 2009.03.09. 20:00:03

@betyár: az MDF-PC kooperáció biztos. A PC realizálta a Bokros-projektet is.

index.hu/belfold/2009/02/24/az_europai_bokros_lajossal_kacerkodik_david_ibolya/

Múlt szombaton pl amikor Bokrosról szavazott az MDF, előtte a PC által készített felmérésekkel győzködték a tagokat, hogy szavazzanak BL-re, mert az kool.

(a hirszerzőről a hírszerzősök tudnak többet)

szempontpuska 2009.03.09. 20:45:35

@dszg: Hát persze. Semmi baj nem volt. Aha.
neked.

szempontpuska 2009.03.09. 20:46:22

@dszg: Hát persze. Semmi baj nem volt. Aha.
neked. Persze ehhez is pofa kell.

szempontpuska 2009.03.09. 20:49:43

@phaidros: vagy nem olvastad a könyvet, vagy hazudsz.
A könyv arról szól hogy meglovagolták Kövér kijelentését.
magas labda volt amit lecsaptak....
(emlékezz rá, Deutsch egy kézmozdulatból próbált kampányt csinálni)

phaidros 2009.03.09. 21:47:16

@szempontpuska: hazudok, és nem olvastam a könyvet. Nyugodj békében. :)

(ásít)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 21:57:45

@szempontpuska: Salvatore bácsikámnak volt igaza, mondtam én :)))

szempontpuska 2009.03.09. 22:12:03

@jotunder: te csak óvatosan ! "A szabadság szemszögéből" neked sem tenne jót ha kiderülne hol dolgozol egy kormányváltás esetén :-)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.09. 22:14:00

@szempontpuska: Akkor másodállás után kell néznem. Halakat fogok etetni, úgy néz ki.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.09. 23:24:24

@szempontpuska: legend a faszt. Nem mondtam, hogy semmi baj nem volt Orbán alatt. Azt mondtam, hogy 1989 óta mégiscsak az volt a legsikeresebb négy év. És ne jöjjön senki azzal, hogy Bokros csomagja miatt, mert ha így volt is, a mostani rezsim a bizonyíték rá, hogy az ilyet is hogy el lehet baszarintani. Persze számokban is mindenki megtalálhatja magáét.

A személyeskedésekkel meg az van, hogy azért mégis a Reakció, a Konzi meg ezek azok a helyek, ahol messze a legértelmesebb kommentvita megy. Engem nem zavar a felfokozott hangulat, a keménykedések, ha még kommentben sem tudjátok elviselni, ne álljatok le vitatkozni. Láttatok már Feri-blog-kommenteket? Ha nem, olvassatok bele.

Gallion 2009.03.10. 00:44:11

Nem tudom mi olyan érthetetlen azon, hogy ha valakinek nem ismeri valaki a munkásságát akkor nem is tudja normálisan megitélni. Nyilván a levest is megkóstolod mielött megmondod róla, hogy finom-e, nem igaz? És ahogy egy étterem-kritika elött is érdemes beülni az adott étterembe, ugy egy kiadós alázás elött se árt megtudni, hogy mit is köpünk le pontosan. Az, hogy láttál róla egy képet és a haveri körödben sikk szarnak tartani az még simán az ovoda.

Egyébként cseppet sem elgondolkodtató, hogy a lengyel és horvát kormány is őt hivta, mikor fejükig ért a szar és őket is kihozta, méghozzá sikeresen?
S ami a magyar helyzetet illeti: pont Bokros volt az, aki otthagyta a pénzügyminiszterséget, amikor látta, hogy a Horn kormány nem elég elszánt és a ciklus haladtával inkább osztogatna. De nyilván azért olyan utálatos, mert az Orbánék alatt se maradt csöndben, s már akkor pedzegette, hogy ennek a maszatolásnak hosszútávon nem lesz jó vége. Szomorú mikor szembe jönnek a tények. Csak rákéne jönni, hogy Bokrost meghallgatni az még nem ördögtől való és nem olyan mintha az ember Gyurcsánnyal kerülne egy platformra. Hihetetlen, de az MSZP-ben is fordulhattak meg okos emberek, akik értették a dolgukat, csak erről vitázni nem lehet, amig valaki direkte nem hajlandó a vita tárgyát megismerni, mert ő bizony már kilométerekről tudja a frankót. Hát hajrá!

elfelejtette 2009.03.10. 01:49:09

Azért azt meg kell hagyni, tényleg sikerült tematizálni Dávid Ibolyának. Bokros, EP lista, majd min. elnök. Mintha bármelyikre is esély lett volna. Ravasz. :) Persze azt még nem látom, hogyan lesz ebből vokseső az MDF-nek.

osborne 2009.03.10. 03:20:53

Rikárdó Dávid Ibolya ;]

szempontpuska 2009.03.10. 07:10:34

@dszg: kedves dszg ! Valakinek, bárkinek a munkáját, hivatását, megélhetését véleménye, nézetei miatt kormányváltással összefüggésbe hozni, az én értékrendemben nem keménykedés és felfokozott hangulat kérdése, hanem valami egészen másé, olyan korszakot idéz, amit úgy gondolom(tam ?) a konzervatórium szellemisége épp annyira elítél mint én magam.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 08:15:06

A Bokros melletti erős indulatok és kiállás vicces módon azokat igazolja, akik a Konzervatriumon is a demokrácia képtelenségéről írtak. Bokros ugyanis semmilyen pártot nem alapított, választáson nem indult, és soha senki nem szavazott rá. Ha indulna, kapna biztosan 1-2%-t. Ami láthatóan nem a többség, márpedig a parlamenti demokrácia döntései a többségen alapulnak.
Ha Bokros programjára van szükség, és Bokros mellett érvelnek oly sokan, ezzel azt is állítják a tisztelt kommentelők, hogy valamilyen technokrata diktatúra kell, és a demokrácia működéskételen.

Hö-hö-hö

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.03.10. 09:07:34

@tölgy: nem baj! Bokros mögött lesz egy Habsburg is, méghozzá a Gyurifiú :)))))

Vidéki 2009.03.10. 09:23:19

@BTA: Írod:
„És ha alacsonyabbak az adók, több pénz marad az emberek zsebében... amit azok szépen elköltenek... kajára, könyvre, szórakozásra, nyaralásra, stb. És ez mind kereslet (termékre, munkaerőre, szolgáltatásra, stb.)
Persze elsőre nyilván kellemetlen lenne ez a lépés, de éppen a túlméretezett államapparátus, nyugdíjas réteg, stb. az, ami megfojtja az országot.”
Ez is lehetne egy forgatókönyv.
De van realitása egy másiknak is:
A multik az extraprofitot „repatriálják”, más vállalkozók offshore cégekbe kimentik, más részét külföldi luxusutazásokra, nem belföldön használják fel.
Ha ez az utóbbi forgatókönyv jelentős részben megvalósul, hogyan eredményezheti ez munkahelyek számának bővülését és azt, hogy a változások ne csak egy szűk réteg gazdagodását szolgálják?

phaidros 2009.03.10. 11:12:44

@szempontpuska: van számodra gyógyszer, vegyél be ciánt [ (C) Kuncze Gábor ] mielőtt felkötöd magad [ (C) Kövér László ] és akkor nemkell attól rettegned, hogy jövök a jobbos haverjaimmal és elveszíted az állásodat [ (C) Jótündér ].

U.I: mondom h nem kell minden szemetet megenni, amit a földről veszel fel, de nem hallgatsz rám. :)

szempontpuska 2009.03.10. 11:35:20

@phaidros: phaidros, saját elvtelenségedet és sunyi fenyegetésedet/lebegtetésedet ne próbáld lefordítani úgy mintha az én félelmem volna.
Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol.

"Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."
Ezt írtad, ezek a te szavaid. Mindezt Jótündér nézetére és véleményére reagálva tartottad "szükségesnek" leírni. Egy olyan portálon, amelynek a neve mellett az szerepel: "A szabadság szemszögéből".
ennyi

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 11:50:24

"De van realitása egy másiknak is:
A multik az extraprofitot „repatriálják”, más vállalkozók offshore cégekbe kimentik, más részét külföldi luxusutazásokra, nem belföldön használják fel.
Ha ez az utóbbi forgatókönyv jelentős részben megvalósul, hogyan eredményezheti ez munkahelyek számának bővülését és azt, hogy a változások ne csak egy szűk réteg gazdagodását szolgálják? "

SZVSZ két dologról van szó. Önmagában véve a profit kevésbé adóztatásából nem következik, hogy az a profit itt lesz elköltve. Az következik belőle, hogy ha egy cégnek van 4 országban leányvállata, és ha bővítést tervez, minket válasszon, pontosan azért, mert több profitot vihet ki az országból. A bővítésből keletkező nyereség az országnak (munkabér, és annak adója, plusz amit beszállítóktól vesz, stb. stb.) sokkal nagyobb tétel, mint a kivitt profit.

15-20%-nál nagyobb nyereséget nehéz elérni. Legyen 20%. Asszem azon most van olyan 18% adó? Nem tudom pontosan. Mindegy, akkor az azt jelenti, hogy az az árbevétel 3.6%-a nyereségadó. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. A másikban meg az, hogy az árbevétel mondjuk fele elmegy munkabérre és azt terhelő adókra, az itt marad, plusz a maradék felének egy jó része hazai beszállítóktól. Legyen mondjuk 65% összesen. Tehát 65% bővülés áll szemben 3.6% árral. Köbö.

Most ezt lehetne tovább, finomabban matekozni, de most csak a nagyjábóli arányokról van szó.

Egyébként meg alapvetően senki sem a nyereségadó miatt panaszkodik, hanem a munkabért terhelő adók, tébé stb. miatt, alapvetően azt kéne csökkenteni, azt meg azért kevesen viszik ki luxusútra v. repatriálják, az marad.

Már úgy értve a maradot, hogy persze aztán jó része mégiscsak Kínába kerül tornacipőre meg mp3-bizbaszra, de ez más dolog...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 11:53:21

@CrL: Hát ez az!
Nehogymán összekeverjék a teakráciát a tecnokráciával!

CrL 2009.03.10. 12:29:33

@tölgy: isten ments.

Bokrosnak valóban elege van a kifáradt kétpártrendszerből (lol):

hvg.hu/itthon/20090310_bokros_mtv.aspx

Bokros Lajos úgy látja, Magyarországon kialakult egy "koravén, kóros-káros kétpártrendszer", amelyet szerinte "meg kell törni", ezért szükség van harmadik, negyedik pártformáció megjelenésére is.

A szadesz, madöf már nem is pártok??

phaidros 2009.03.10. 12:59:20

@szempontpuska:

Én vállalom amit írtam, egészen pontosan ezt:

"a Konzervatórium íróinak nagy része vállalja a nevét; aki nem, annak jó oka van rá, hogy nem kívánja ezt a nyilvánosság elé tárni. Valószínű Jótündérnek sem tenne jót, ha kiderülne, hol dolgozik, amikor majd kormányváltás lesz. Ez egy ilyen ország."

Most is ezt gondolom, hogy nem érdemes vállalni a nevet a nyilvánosság előtt a blogszférában, ha politizálsz, mert megszivatnak - ez egy ilyen ország.

Az, hogy Te mindenáron kiemelsz egy mondatot, és szándékosan más értelmezésbe helyezed, ezt írta le Debreczeni is a könyvében, amit én nem olvastam, de úgyis hazudok róla. :)

Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD

"phaidros, saját elvtelenségedet és sunyi fenyegetésedet/lebegtetésedet ne próbáld lefordítani úgy mintha az én félelmem volna.
Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol."

Én nem próbálok semmit bizonygatni. Én most már két napja röhögök és gúnyolódok rajtad, és Jótündéren, és élvezem, hogy hogy görcsöltök. :D

Take it easy, komcsikám.

phaidros 2009.03.10. 13:09:39

@szempontpuska:

"Az sem mentség, hogy a saját gondolataidat gyáván szemétnek titulálod, amiért magára vessen az aki lehajol."

Most vagy a memóriával van baj, vagy az olvasási készséggel. Én Jótündér elgurult tablettájára céloztam, még tegnap...

phaidros 2009.03.10. 13:18:36

@CrL: jelen pillanatban erősen a kétpártrendszer felé haladunk, egy 2/3-os párttal. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ideális állapot.

szempontpuska 2009.03.10. 13:45:53

@phaidros: "Az, hogy Te mindenáron kiemelsz egy mondatot, és szándékosan más értelmezésbe helyezed.. "
a ki nem emelt mondat semmiben nem változtat a kiemelt jelentésén, lévén, hogy a Konzervatórium íróinak habitusa semmilyen módon nem igazodási pont, és nem kell hogy az legyen mások számára. Ez egyszerűen nem releváns ha egy ember állásának kérdését lebegteted.

"Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD"
meg tudod mutatni az esetet ahol ez történt, vagy ezúttal is rébuszokba menekülsz ?


"Én nem próbálok semmit bizonygatni. Én most már két napja röhögök és gúnyolódok rajtad, és Jótündéren, és élvezem, hogy hogy görcsöltök. "
Meglehetősen egyszerű hozzáállás - de te magad választottad ezt a víziót - ha szükséged van rá, hogy görcsösnek lásd. Könnyedén megy, nem is kell hozzá semmilyen alap. "mosolyogj, az cáfolhatatlan"

ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)

egészségedre

szempontpuska 2009.03.10. 13:47:58

@phaidros: "Take it easy, komcsikám."
ó igen, minden érvek kvintesszenciája, a "konzervatív" ultima ratio. Hát ez ki nem maradhatott :-)

osborne 2009.03.10. 13:48:47

Hamecz:

"Ahhoz, hogy kezelni tudjuk az államadósság elszaladásával fenyegető folyamatokat, vagy 900 milliárd forintos további költségvetési kiigazításra, vagy arra van szükségünk, hogy 9 százalékra tornásszuk fel a gazdaság potenciális növekedési ütemét, meg még vegyünk is néhány hiteles embert a csomaghoz"

index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/10/a_helyzet_nehez_csaknem_kilatastalan/

hááát nemtom. még az összeg csakcsak de azért az kissé fura, hogy "vegyünk néhány hiteles embert a csomaghoz"

phaidros 2009.03.10. 14:01:57

@szempontpuska: " Ez egyszerűen nem releváns ha egy ember állásának kérdését lebegteted."

Mármint szerinted lebegtetem - lényeges különbség. Szerintem meg zöld az ég.

"meg tudod mutatni az esetet ahol ez történt, vagy ezúttal is rébuszokba menekülsz ?"

Kérdezd Lelkylolát, ha megbocsátasz, én nem állok neki keresgélni számodra. De megjegyzem, Jótündér sem tagadta, hanem csak magyarázta.

"menekülsz"

Kicsit emlékeztetsz a fekete lovagra a Gyaloggalopból. :D

"ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)"

ha úgy érzed hogy fölényben kell érezned magad, akkor játszd el az önteltet, olcsó játék de erre is jó a net. Itt még egy gügyögő monitorharcosból is napóleon lehet :-)

"ó igen, minden érvek kvintesszenciája, a "konzervatív" ultima ratio. Hát ez ki nem maradhatott :-) "

Nem vagyok konzervatív, te butus. A jelzőt köszönd annak a módszernek, amit Debreczeni is leírt. Komcsi módszer...

phaidros 2009.03.10. 14:03:16

@osborne: mi a baj a mondattal? Elég nehéz úgy reformot csinálni, hogy a vezetője hiteltelen.

osborne 2009.03.10. 14:22:05

@phaidros: nehezen látok igazán 'hitelest' persze a jelenleginél csak hitelesebb van ez igaz ;]

Vidéki 2009.03.10. 15:25:54

@Shenpen: Írod:
„az árbevétel mondjuk fele elmegy munkabérre és azt terhelő adókra, az itt marad, plusz a maradék felének egy jó része hazai beszállítóktól. Legyen mondjuk 65% összesen. Tehát 65% bővülés áll szemben 3.6% árral.”
Ez mind szép, de nem látom, hogy mi lehet a logikus magyarázata annak, hogy a befektető miért fizet modern létesítményeiben Magyarországon sokkal kevesebbet ugyanolyan színvonalú munkáért, mint Nyugat-Európában és miért nem viszi összes pénzét a leges- legolcsóbb bérű országokba.
Ha mindennek a hajtóereje az elérhető profit lenne, hogyan lehetséges, hogy a fejlett (drága munkaerejű) országokban még nem szűnt meg működni például az ipar?
A GM autógyártó cég teljes órabérköltsége 70 dollár.
Ugyanezt a munkát egy szorgalmas kínai dolgozó 2 dollár órabérért képes elvégezni.
A globalizáció elvileg a kiegyenlítődés irányába hajtja a befektetőket.
Ha mégis észlelünk ilyen óriási különbségeket, akkor itt nagyon jelentős erők működhetnek ellenkező irányban.
Csak ezeket „reformközgazdászaink homályban hagyják.

zsögödbenő 2009.03.10. 15:58:53

@phaidros: "Viszont Jótündért azért említettem, mert vette a bátorságot hozzá, hogy valakinek a családi hátterét adatait a nyilvánosság elé teregesse - egy hölgyét. Jótündér ezt azzal indokolta, hogy megfenyegették - s valóban, a sarokba szorított patkány érvei mindig elfogadhatóak, akkor is, ha tisztességtelen amit tesz. :DDDD"

Még véletlenül sem vagyok azonos platformon Jótündérrel, de az ominizús esetet ismerem. Az a bizonyos hölgy kb. minden harmadik mondatában hivatkozik a családjára, ráadásul számtalan esetben egyértelművé tette, hogy kik az ő - tudományos közszereplő - szülei. Ezek után ezt ha valaki más leírja, nem tudom, mennyiben kiteregetés, egyébként is arról volt szó, hogy édesanyja életében történt eseményeket emlegetett, melyeket édesanyja nyilvánso helyről elérhető hivatalos cv-je nem egészen az ő elmondásának megfelelően tartalmazott, azaz konfabuláció esete állt fenn. Ezen meg néhnyan megsértődtek.
Ehhez képest JT vagy bárki más fenyegetése azzal, hogy majd jól kiderül, hol dolgozik és repülni fog - hát hm... elég érdekes hozzáállás. Mondom ezt úgy, hogy egyébként alapvetően nem osztom az ő világnézetét, gondolatait. De ezek a blogok arra vannak, hogy ő is kifejthesse, vitatkozzon. Vagy tévednék?

zsögödbenő 2009.03.10. 15:59:29

ominózus, természetesen.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 16:02:05

Nem tudom, nyilván ez nagyon összetett. Én már azt sem értem, hogyan tud egy kb. ugyanolyan áron kb. ugyanolyan ételekkel kb. ugyanolyan forgalmat bonyolító bécsi étterem sokkal többet fizetni a pincérnek, mint a budapesti. Ezek meg még bonyolultabb dolgok.

De nem mindegy ez, egyébként?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.10. 16:05:23

@zsögödbenő: Igy van. Minden szo amit leirtam a l.l altal kozoltek alapjan irodott. En azt sem ertettem, hogy mi itt a coresz lenyege.

zsögödbenő 2009.03.10. 16:05:45

@Shenpen: ezt hívhatnánk úgy, hogy a gyarmattartó és a gyarmati társadalom közötti életszínvonal-különbség :P

zsögödbenő 2009.03.10. 16:06:57

@jotunder: a legjobb az volt, amikor berakott egy képet a családi szőlőbirtokukról szóló posztjába és ott virított hatalmas betükkel a présházon a családneve....aztán meglepődik, hogy tudható, kicsoda ő....

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.03.10. 16:13:02

@Shenpen: Hú, ezen én is sokat gondolkodtam, ez tök jó kérdés:)
Meg azon, hogy pl. az Alpokban gyönyörű kilátás, szép ház, szoba, reggelivel kb. ugyanannyi, mint Szegeden, ahol kb. negyedannyi az átlagfizetés.

Nekem az a tippem, hogy a magyar helyek irtózatosan üresjáraton mennek.
És sok a védelmi pénz (gondolom a forgalmas, menő helyeken relatíve még több).

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.03.10. 16:13:38

En most voltam a CEU-ban, ennek megfeleloen tenyleg eleg faradt vagyok, keretik nyelvtani hibakat elnezni. Van kiteve egy Koltsegveteselmeleti jegyzet, amit most megneztem. HATSZAZHET OLDAL !! (nem Bokros tanitotta, ahnem egy amerikai. Bokros egy MIT jegyzetbol tanitott valami hasonlot de nem pont ugyanezt). Valami olyasmirol beszelunk ami hatszazhet oldal, es amihez nem ertunk. Konyorgom, kit erdekel az, hogy milyen politikai szerepet akar vallalni most Bokros Lajos, milyen orbitalis hulyeseget talal ki megint David Ibolya, ez a poszt Bokros Lajos egyetemi tanarrol szolt, hogy o most "retro" vagy "nem retro". Szerintem nem es megprobaltam megindokolni miert nem.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 17:14:56

"most voltam a CEU-ban" - pizzát vitt?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.10. 17:29:31

@zsögödbenő: téved ;)

@refuse/resist!: Az a durva, hogy az USA-ban vidéken vagy Durban-ben az óceánparti szállodasoron egy háromcsillagos szoba olcsóbb, mint Mo-n vidéken. És Londonban vagy Bécsben olcsóbb a minőségi konfekció ruha, mint Bp-n.
És a taki néni kevesebbet visz haza nálunk.

reality 2009.03.10. 18:14:14

@tölgy: Ja, csakhogy az eszement adókat valamiből ki is kell ám fizetni! Tudom-tudom, a rohadt vállalkozó mindent feketén csinál. Bár én nem osztom ezt a nézetet, mint vállalkozó. :)

szempontpuska 2009.03.10. 19:15:07

@phaidros: ez se ért többet mint h tied legyen az utolsó szó. Az ilyenek gyakran olvasgatják vissza saját beírásaikat önelégülten. Ne is tagadd :-p

Vidéki 2009.03.10. 21:12:21

@Shenpen: Írod:
De nem mindegy ez, egyébként?
Egyáltalán nem mindegy.
Itt lehet a kutya elhantolva.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 21:22:55

"Egyáltalán nem mindegy.
Itt lehet a kutya elhantolva"

Melyik kutya? Az adózás kutyája? Abból a szempontból mindegy szerintem, mert alapvetően nem azért kell adót csökkenteni, hogy jöjjön a tőke, az csak a kellemes mellékhatás. Azért kell, mert azt a pénzt igen sz*rul költi el az állam, gyakorlati szempontból is és morális szempontból is, alapvetően a pénz elköltésének egyik legrosszabb módja az, ha egy döntéshozó valaki más zsetonját költi valaki másra.

Amikor nekem pár évvel ezelőtt a Microsoft fizetett egy ebédet, úgy tömtem magam, mint a disznó, lazaccal :-) És ez az az egy fokkal jobb verzió, hogy valaki más pénzét magamra költöm, legalább nem csinálok komplett hülyeséget vele pl. ha romlott, nem eszem meg. Most képzelje el ugyanezt úgy, hogy valaki más pénzét valaki másra. Mekkora hülyeség lenne belőle :-)

phaidros 2009.03.10. 22:09:35

@szempontpuska: perszehogy, sőt, önkielégítek is közben, miért is tagadnám?

Azért azt eldönthetnéd, hogy most utolsószó-mániás vagyok, vagy gyáván menekülök? Illetve akkor a logikád alapján, ha most enyém az utolsó szó, akkor Te menekültél el gyáván? Nem, nem kell válaszolni, költői kérdés volt. :)

phaidros 2009.03.10. 22:28:52

@zsögödbenő: nem sok köze van ennek a platformokhoz. Csak nickek vagyunk - tisztelet a kivételnek - s jó okkal, mint említettem volt. Egy ilyen nick mászott rá egy olyanra, akinek ismert a neve. Ez piti dolog, ebből az egy dologból adódóan.

Állásügy : már Te is kezded? :) Unom már kicsit, de ok, folytassuk. Miért is lebegtettem meg én Jótündér kirúgatását, és miért nem számít a teljes idézet, csak az az egy mondat? Szempontpuska már megmagyarázta, de nekem elég szubjektívnek tűnt a válasza: csak, mert ő azt mondja. Neked van jobb érved is?

Egyébként Te hogy látod a Köteles Kövér, Ciános Kuncze ügyet? Erre tényleg kiváncsi lennék.

Cartman 2009.03.10. 22:40:14

@Shenpen: "SZVSZ két dologról van szó. Önmagában véve a profit kevésbé adóztatásából nem következik, hogy az a profit itt lesz elköltve. Az következik belőle, hogy ha egy cégnek van 4 országban leányvállata, és ha bővítést tervez, minket válasszon, pontosan azért, mert több profitot vihet ki az országból. A bővítésből keletkező nyereség az országnak (munkabér, és annak adója, plusz amit beszállítóktól vesz, stb. stb.) sokkal nagyobb tétel, mint a kivitt profit."

ez nem ilyen egyszerű. Azt az országot fogja választani, ahol alacsonyabbak a foglalkoztatás költségei (ha minden más egyenlő, pl. a rendelkezésre álló munkaerő színvonala). A profitot (amit társasági adó terhel) már papíron is tudja mozgatni (trükkök százai :) ). Pl. "A" országban alaktrészeket gyárt, "B" országban összeszerel az "A" országban gyártott alkatrészekből, majd elad. Ha "A" országban alacsonyabb a társasági adó, akkor drágán fogja adni "B" országbeli leányvállalatának az alkatrészeket az ott folyó összeszereléshez, hogy a profitja nagyrésze "A" országban keletkezzen. Ellenkező esetben pedig fordítva.

phaidros 2009.03.10. 22:52:05

@jotunder: jó az Neked? :)

Na srácok, én befejezem az offolást, gondoljon mindenki mindenkiről amit akar. :)

Vidéki 2009.03.10. 22:54:24

@Shenpen: Nem az „adózás kutyájára” gondoltam, hanem arra, hogy, ha az osztrák étterem tulajdonosnak eszébe jut, hogy Bécs helyett néhány tiz kilométerrel keletebbre, Magyarországra költözik, miért nem fizeti meg pincérét ugyanúgy, mint ezt Bécsben tette?
Az állam szerepével kapcsolatban ezt írod:
„mert azt a pénzt igen sz*rul költi el az állam, gyakorlati szempontból is és morális szempontból is, alapvetően a pénz elköltésének egyik legrosszabb módja az, ha egy döntéshozó valaki más zsetonját költi valaki másra.”
A világ más tájain vannak jól működő állami vállalatok, amelyek cáfolják azt az érvet, hogy az államnak eleve rossz tulajdonosnak kellene lenni.
A magán tulajdonban lévő hatalmas vállalatok jelentős részét részvénytulajdonosok heterogén társasága birtokolja. Ilyen vállalatok vezetése csak menedzsereken keresztül történhet.
A feladatra alkalmas, a tulajdonosok érdekében tevékenykedő menedzserek személyének kiválasztása a döntő szempont.
Ennek elvi akadálya állami tulajdonos esetében sincs.
Ami máshol lehetséges, azt mi is célul tűzhetjük ki.

___________________________ (törölt) 2009.03.10. 23:45:13

"hanem arra, hogy, ha az osztrák étterem tulajdonosnak eszébe jut, hogy Bécs helyett néhány tiz kilométerrel keletebbre, Magyarországra költözik, miért nem fizeti meg pincérét ugyanúgy, mint ezt Bécsben tette?"

Na de ez az, amit nem hiszek, hogy a két pincér közötti bér-különbség a tulajnál csapódik le. Hogy ez ennyire egyszerű lenne. Tényleg kevesebbet keresne a bécsi éttermes?

Én másfele tapogatóznék. Nem lehet, hogy bizonyos szakmákban: vendéglátóipar, informatika, pár ilyenek, eszetlen túlkínálat van és ez egyaránt leszorítja a béreket is, a profitokat is?

Mert hogy nincs meg az alap: nehéz-és és könnyűipar stb. és ezért "mindenki" ilyesmiből akarna megélni?

Másik. Alapvetően a legnagyobb baj nem is az állami vállalatokkal van, bár ezt is elemezhetnénk egy sort, az ösztönzési struktúrákat stb. stb., hanem az elköltött adóbevételekkel.

Vidéki 2009.03.11. 11:26:24

@Shenpen: Vannak létező dolgok, amelyekről finom , úri társaságban nem illik beszélni.
„Reformközgazdászaink” hasonló módon, szemeket lesütve viszonyulnak a diszkrimináció témaköréhez.
Magyarul is megjelent Günther Wallraff könyve: Legalul címmel.
Ez a németországi török vendégmunkások helyzetével foglalkozik, bebizonyítva, hogy az ájtatosan hangzó „vendégmunkás” kifejezés, mekkora diszkriminációt takar a valóságban.
Arra is rávilágít, hogy a gazdasági hatalom birtokosait (bár nem tűnik racionálisnak) ez az elv milyen erősen képes motiválni.
Ez a diszkriminativ mentalitás napjainkban is erősen hat rájuk.
Egy jó építőipari szakmunkás elmondta nekem, hogy évekig dolgozott Németországban, német vállalkozó alkalmazásában.
A vállalkozó rendszeresen túlóráztatta őket. Mégis heti 60 órás munka után bérük nem érte el egy „született német” inasét, aki hetente csak harminc egynéhány órát dolgozott.

Ha új gazdáinkat, akiknek önként, dalolva (és bagóért) átadtuk gazdasági életünk kulcs pozicióit ez a diszkriminatív mentalitás vezérli, ne reménykedjünk, hogy életszínvonalunk valaha is felzárkózhat a velünk szomszédos Ausztriához.

CrL 2010.03.12. 21:17:00

Továbbra is aktuákis a poszt :) Bokros a populisták fő ellensége szambázik a Frizbiben és a retró kommer panamai emlékeiről beszél :D Touch of class!

stop.hu/articles/article.php?id=626509

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása