A jogász és a Tekhné

Vonatosi Márió I 2008.11.26. 10:44

platon

Írásom a jogtudós szaktudásával kapcsolatos alapproblémákat kívánja ismertetni Platón korai ismeretelmélete tükrében. A felvetés alapjául Paul Woodruff Platón korai ismeretelmélet című tanulmánya szolgál, az eseti példákat pedig H.-G. Gadamer Igazság és módszerének jogi hermeneutikát tárgyaló fejezeteiből vettem át. A jogértelmezés és jogalkalmazás, egyszóval a jogtudós szempontjából tekintett jogászi kultúra jellemzőit egy jog- és államtudományi bevezető tankönyv segítségével értelmezem.

A szöveg a következőképp épül fel: elsőként a platóni episztemológia Tekhné-fogalmát kívánom röviden ismertetni a fent említett tanulmány és a korai dialógusok segítségével, majd az Igazság és módszer egyes fejezeteinek értelmezésével kitérek néhány, a témához szorosabban kapcsolódó jogászi tevékenységi kör rövid elemzésére. (Történeti jelentősége miatt a bírót mint jogalkalmazót, valamint a jogászt és a jogtörténészt mint jogértelmezőt szeretném röviden bemutatni.) Végül pedig felvázolom a jogtudós Tekhnéjével kapcsolatos problémákat.

 

Lakatos Márk írása a Konzervatórium.hu-n olvasható.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr75789252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rodostó 2008.11.26. 12:13:03

Zseniális.
Kicsit nehéz olvasni a lábjegyzetek miatt, de várom a folytatást.

Czelder Orbán 2008.11.26. 14:39:58

Ez az írás többnek akar látszani, mint ami valójában. A szerzőnek megtetszhetett a 'texné' szócska és elszabadult a fantáziája oszt ennyi.

:-(

Edigej 2008.11.26. 17:06:54

Nekem tetszik, bár Platónnal sok mindenben nem értek egyet, és a tudás kétfajta minőségének a részletezésénél már felcsillant a szemem, hátha kapunk egy kis Oakeshott-ot is, de egyelőre nem...

___________________________ (törölt) 2008.11.26. 20:28:01

Edigej,

szerintem Oakienál már egy harmadikféle tudásról van szó, a phronesisről, ami egy generációval későbbi, Arisztotelész "találmánya", a tapasztalatokon alapuló, gyakorlati bölcsesség.

en.wikipedia.org/wiki/Phronesis

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.26. 22:43:39

Miért nem a Fülesben jelent meg? Ott legalább nem csak szűk kör röhögne a jogász tekhenén, és a mindenhez passzoló platónon és gadameren (isten nyugosztalja). Természetesen olyan mondatok tucatjaival, amelyekben ha kicseréljük a jogász szót teszem azt vigécre,a mondat hibátlan marad.

Szappan bazmeg, szappan. Na jó ezt talán kevesen, megfejtéseket a kiadóba vagy a főlegvárba - francúzföld éljél.

De legalább kezd az előre belőtt übermencs bőcsészblog irányába menni a történet, amit elég korán belőtt magának a társaság.

Edigej 2008.11.27. 00:30:55

Shenpen köszönöm, tisztában vagyok ezekkel :) De én nem nevezném egy generációval későbbinek, az olyan férevezető. Értem én hogy mire gondolsz, csak azt mondom, hogy valójában ugyanannak a dolognak a kétféle megközelítéséről van szó, nem pedig egy "újfajta" tudásról.

Rodostó 2008.11.27. 03:41:25

A cím félreérthető? Vagy éppen a technénkkel van baj? Mer' ha úgy vesszük, itt a hozzászólók természetesen mindig ítélkeznek, de van aki magára ismer?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása