Egy bunkó fasiszta, avagy: Talpra, magyar!

Hadrian VII. I 2008.10.05. 19:22

Jan Slota (a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt vezetője; partnere a kormányban: Robert Fico szocialistái és a "nagy demokrataként" ismert Meciar "Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom" Néppártja) a mai borús vasárnapon, egy sokadik kettőskereszt-állításakor a Magyar Köztársaság kormányának külügyminiszterét, egy hölgyet, Göncz Kingát "kócos asszonyságnak" és "nyomorultnak" nevezte.

Pont, mondat vége. És akkor kicsit gondolkozzunk el ezen az egészen. Az európai szocialisták némi tépelődés után úgy gondolták, hogy a Slotával és Meciarral bratyizó szlovák elvtársakat mégiscsak keblükre ölelik. Hogy a "demokratizmus" és az "antifasizmus" baloldali szlogenjeit látványosan semmibe vevő párt is a szocialisták nagy nemzetközi családjának a része lehet. Gondolkozzunk el azon is, hogy különösebb ellenállást az említett szlogeneket szívesen hangoztató magyar elvtársak sem tanúsítottak. Ellentmondást érzékelünk retorika és tettek közt? Igen, mi az hogy!

Úgy tűnik, mások a prioritások. Emlékszünk még, az Orbán-kormányt a szocialisták a külpolitikai "keménykedés" és a határon túliak "túlszeretése" miatt is kritizálták. Ezek szerint: ha arról van szó, hogy választaniuk kell a "merjünk kicsik (és beszariak) lenni" és az antifasizmus/demokrácia-védelem között, akkor az előbbit választják. Hogy miért, nem tudom, de én ezt nem tartom jó dolognak. Saját hitelességül szempontjából sem (ami engem teljesen hidegen hagy), és ami ennél jóval fontosabb, Magyarország érdekei és tekintélye szempontjából sem.

Én a minél kisebb állam híve vagyok, akárcsak a szocialisták. De velük ellentétben én nem úgy, hogy államunk kicsinységét nemzetközi téren azzal bizonyítsuk, hogy mindent meg lehet tenni velünk...

Tudom, hogy vulgárjobboldali fórumokon miket gondolnak és mondanak Göncz Kingáról - körülbelül azt, mint Slota. (Én körülbelül azt gondolom róluk is, mint Slotáról, de ez nem tartozik most ide.) Míg egy sokadik szerencsétlen frusztrált netbunkó véleménye vajmi keveset kell, hogy számítson, egy kormányon lévő frusztrált bunkótól az ilyesmit nem szabad elnézni. És ne csapjuk be magunkat: mint a frusztrált bunkók általában, ő (és közönsége, akinek "játszik") is csak az erőből ért. A nyílt, bátor, határozott kiállásból. Amíg beszariak vagyunk, addig azzal őt igazoljuk. És ne legyenek illuzióink, a Szlovákiában élő kisebbségek számára ez nem egy tét nélküli játszma.

Optimista vagyok és jóhiszemű. Ez a sokadik sértés volt, mindenféle jóízlés, etikett és norma áthágása - az ilyesmit a köztársaság kormánya nem hagyhatja szó nélkül. Talpra, magyar, mondanám...


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr32697659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.10.06. 18:21:29

Európai párbeszéd vs. Slota pár beszéde Ki ne tudná, a 2008-as év az európai kultúrák közötti párbeszéd jegyében telik. Erre-arra csordogáló eurómilliók, programok, kiállítások konferenciák, arcok (többek között Paulo Coelho brazil író, Marija Serifović s…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gravi_t 2008.10.05. 23:49:17

Nosza, pattanjunk hát tankokba, és meg se álljunk Pozsonyig!

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.06. 08:27:13

sztem ez Cyranio esete: lehet h igaz, de nem mondhatja akárki... vulgárjobber-e vagyok? :D

amúgy nem a kérdés, mit mondunk mi (én, te ő, mi ti ők) vagy Slota G.-ről, hanem hogy hova vezet "szocialista jószomszédi viszony"... Hát kb a nyilvános önmegalázáshoz. És ez a különbség a nacionalista és az "internaci" - hazai - szociság közt. Rossz tesók ezek a szocik.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.06. 08:35:16

Don, nem, nem mond el egy egész nemzetről semmit egy-egy ilyen alak: kirázólag a rájuk szavazó pár (akráhány) százalékról...

scsaba1 2008.10.06. 08:38:36

Tényleg, most hol vannak a baller megmondóemberek, akik az előző postban osztották az észt, és bőszen rasszistáztak, fasisztáztak, náciztak, széljobboztak?

Csak szólok: a fasiszták a szomszédban vannak és kormányzati szintről megy a "gyűlöletbeszéd".

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.10.06. 08:51:03

és tegyük mellé a friss ungvári egyetemi esetet...
és hogy bezárták az egyetlen délvidéki magyar rádiót.
mindez 1 hét alatt.
szóval Slota most épp nem állt messze a valóságtól...
(még ha 1 részeg állat is)

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.06. 09:07:27

"az ilyesmit a köztársaság kormánya nem hagyhatja szó nélkül. Talpra, magyar, mondanám..."

1. Nem hagyta szó nélkül. Ezt te is tudod. Indítsuk a tankokat egy alkoholista hülye hablatyolása miatt, vagy mi?

2. Ne mondd, hogy "Talpra, magyar". Nem vagy te Petőfi. :/

scsaba1 2008.10.06. 09:50:07

"Don, nem, nem mond el egy egész nemzetről semmit egy-egy ilyen alak: kirázólag a rájuk szavazó pár (akráhány) százalékról..."

Az a pár százalék 11,78. viszont a közvéleménykutatások alapján a második legnépszerűbb politikus.

Az SNS tagja a kormánykoalíciónak, 3 miniszterük van a kormányban.

Ulf:

Tudsz hozni hasonló példákat Magyarországról?

A tények és a számok makacs dolgok...

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.06. 10:24:52

Ha a magyaron kívüli nemzet képviselőjéről mondaná ennek a töredékét egy jobboldali politikus, már fröcsögne a szomszédos média.

És ezt tényként mondom, elfogultság nélkül.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.10.06. 12:06:13

Slota egy bohóc, önmagában amit mond, nem több, mint nevetséges ágálás. A veszély forrása a szorgos másodvonal, amely az akolmelegben kijelenti, hogy ne beszéljenek a helyi magyarok a nyelvükön ("hogy megértsék őket"), amely a magyar oktatás ellen munkálkodik, érdekes területi kompenzációs rendszert alakít ki a magasan fekvő (és hogy-hogynem, szlovák többségű) területek számára, és a pitiáner megalázás ravasz kis eszköztárával tesz róla, hogy a Szlovákiában élő magyaroknak rossz legyen.

Ezért,. és nem az alkoholista Slota miatt kell a problémát komolyan venni, és szakítani a chamberlainista politikával. Ha kell, küldjék vissza Pozsonyba a nagykövetet és tegyenek panaszt az EU-nál. Ami most megy, az nem vezet sehová, csak felbátorítja a szurkapiszkálókat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.06. 14:30:52

scsaba1:
jöttem észt osztani :)
Én az ilyen idiotizmust csak bizonyos (jelentős) távolságtartással tudom szemlélni. Én Slotát, a Benes-dekrétumokat, a magyar radikálisokat, Hitlert meg még sokakat azért ítélem el, mert érvelésük alapja a nemzeti felsőbbrendűség. Szerintem meg ilyen nincs, ez f*ság, és nem szabad embereket nemzeti alapon megkülönböztetni, sem ilyen megkülönböztetést elvárni. Éljen az igazi elméleti kommunista Internacionalizmus és minden baller, aki ezt tagadja, az azonnal monnyon le és költözzön Slotához.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2008.10.06. 14:52:16

scsaba1 2008.10.06. 09:50:07

"Ulf:
Tudsz hozni hasonló példákat Magyarországról?
A tények és a számok makacs dolgok..."

Nem nagyon értem, h milyen példát kéne hoznom. Meg hogy ez hogy kapcsolódik az én kommentemhez.
Én csak azt bátorkodtam mondani, h nem igaz, h "szó nélkül lett hagyva" a dolog. Meg azt kérdeztem, h pontosan milyen reakció/szankció lenne kívánatos a postíró szerint (mert sajnos ez, hogy "talpra magyar", kicsit túl általános). Tehát?

Slota egy visszataszító alkesz tahó, ebben itt nincs (nem is lehet) vita. Egyértelmű, hogy súlyos kisebbségi komplexussal küzd, mint ahogy valószínűleg azok is, akik rá szavaznak. A kérdés, hogy_hogyan_kellene ezt kezelni (ha már őt nem kezeli vmi pszichiáter)...

siqlum 2008.10.06. 17:28:55

Igazából ha a magyar külpolitika foglakozik vele az csak az ő malmára hajtja a vizet. Láttuk ezt a múlt heti magyar külügyminisztériumos esetnél is. Ha foglalkozunk vele, abban a pillanatban igazolva érzi magát, magyar beavatkozást sejt stb...

Ami jobb lenne az, ha nem a hagyományos kiszámítható diplomáciai módszereket használná a magyar külügy, hanem vmi szellemes (mind2 ország lakosságának szellemes), kikacsintós módon beszólni, aminek a lényege lehetőleg nem tud elsikkadni a napi tvhiradókban. Persze a lehetőség ennél is megvan h visszaüt, de legalább magyar részről nem éreznénk mindennap úgy magunkat h megint bedugtuk a seggünkbe a fejünket. Akár írhatnátok is ki rá pályázatot:)

___________________________ (törölt) 2008.10.07. 14:24:28

Abszolút Cyrano jutott eszembe róla: Göncz Kingának szívesen és nagy örömmel beszólunk mi, de Slota kussoljon :-)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása