Rövid szösszenet a normalitásról

tallian.miklos I 2008.09.24. 19:03

Minden társadalomban van valamiféle közmegegyezés arról, kit-mit neveznek normálisnak. A világ boldogabb helyein ennek két összetevője van, egy erkölcsi, és egy formai. Az erkölcsi összetevő határozza meg azokat az elveket, amiknek a betartását a közösség elvárja, a formai pedig mindenféle viselkedési kódokat és hasonlókat ír le, amelyek sokszor megkönnyítik az erkölcsi alapelvek betartását.

A normalitástól való különféle eltéréseket egy darabig tolerálják, egy határon túl pedig büntetik. Ez eddig nem túl meglepő, és ennek így kellene működnie Magyarországon is. A helyzet azonban nyilvánvalóan nem ez.

Sajátos történelmi fejlődésünknek köszönhetően a horngyulai értelemben vett lakosság a normalitást alapvetően külsőségek mentén értelmezi. Ez nem túl meglepő. Mindig volt egy ilyen hajlam népünkben: a látszatot fenn kell tartani. A szocializmus aztán erre csak ráerősített a csomagban árult egyen-háztervekkel, az egyen-panelokkal, azzal, hogy mindenből leginkább egy- vagy kétféle volt maximum kapható.

Az egyéni ízlés részben ideológiai megfontolásból, részben a szocialista gazdasági berendezkedés sajátjaként adódó szűkös kínálatból adódóan teljesen elértéktelenedett. Ugyanez történt az egyéni magatartással is, a kádári konszolidációnak nevezett gulyáskommunizmus következményeképp. Aki követte az elvárt magatartásmintákat, de főleg nem keveredett tiltott dolgokba, az mászhatott egy kicsit felfelé, léphetett előre a felsőbbség által kijelölt pályán. Gigantikus Gazdálkodj okosan: előrelépsz kettőt, vásárolsz az egyféle lakásból, bútorból, porszívóból, ha a készletből mindent megvettél, nyertél, közben nem kell érdemi döntést hoznod saját életedről.

A társadalom által jónak minősített élet megéléséhez immár nem kellett belső motiváció, saját értékrend, elvek és gondolatok. A vasárnapi ebédben a rántott hús és a krumplipüré lett a lényeg, nem az, hogy ünnepi körülmények között, vidáman, egymást megtisztelve töltjük el az időt számunkra fontos emberek (családunk, barátaink, vendégeink) társaságában. Nem tudom, hogy van-e visszaút, és ha igen, hogy lehet rátalálni.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr52673464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doktorur 2008.09.24. 19:36:29

Hogyan lehet megtalálni?
Hát talán kezdjük a hagyománynál. Miccósz? :)

2008.09.24. 20:15:51

Az egyetlen reménykeltő dolog, hogy vannak folyamatok, amelyek szép lassan rákényszerítik az embereket, hogy felelős módon döntsenek az életükről. Ilyen szempontból a válságok és az egyéb pofáraesések nagyon jó dolgok.

Az viszont nagyon meglepne, ha kiderülne, hogy van visszaút, ellent mondana az idő természetével kapcsolatos ismereteimnek.

habfürdő 2008.09.24. 23:32:29

"A vasárnapi ebédben A lett a lényeg és nem B"
- ezt honnan tudod, mielőtt kijelented 10 millió emberről?

Nem tetszik ez az írásod, és mostanában egyre inkább a többi sem. Ez is most olyan értékvesztős-válságértelmiségi jajizére sikeredett. Ilyen írásokból több tízezer született az utóbbi időben. Amelyekből nagyon nehéz nem kihallani némi elitizmust, hogy ó jaj, egyre Hülyébb és Sekélyesebb a Nép.

Közben a valóság sokkal komplexebb, ahogy azoknak az embereknek az élete, vágyai és motivációi is, akikkel most krumplipürét etetsz.
Olvasd el a Halotti beszédet Kosztolányitól.
tartotta kezében az olcsó cigarettát,
és futott, telefonált, és szőtte álmát, mint színes fonált

Ugye nem leszel sommás lenézően cinikus az emberiség állapotát illetőleg?

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.09.25. 12:06:06

"a horngyulai értelemben vett lakosság a normalitást alapvetően külsőségek mentén értelmezi."

Ezzel nagyon egyetértek.

MINDENHOL hozzátartoznak a normalitás fogalmához a külsőségek; Magyarországon azonban (ahogy látom) immár semmi "belsőség", semmi szilárd érték nem tartozik hozzá.

Jól megfigyelhető ez (afféle lakmuszpapír-példaként) a melegekhez való viszonyban. Nem az számít, hogy az illető milyen ember, mi az értékrendje stb., hanem hogy milyen a szexuális irányultsága. Ennek alapján ítélik normálisnak vagy abnormálisnak. Egy szilárdabb értékvilágú társadalom nem ennyire felszínes.

(Tudom, hogy ez "elitista nyavalygásnak" hat, dehát napról napra ezt tapasztalom.)

Vidéki 2008.09.26. 09:59:30

T.Csöncsön!
Némi maszatolásra valló szándékot vélek felfedezni nálad a melegekkel kapcsolatban, miszerint ezt normális szexuális kapcsolatnak tartod.
Szerintem normális szexuális magatartás csak egy férfi-nő kapcsolat lehet. A szexualitás a hajtóereje biológiai lények között az élet reprodukciójának. Azonos neműek kapcsolata esetén erre semmi esély nincs.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.09.26. 13:04:07

nem mutat sehová ez a cikk.

"A társadalom által jónak minősített élet megéléséhez immár nem kellett belső motiváció, saját értékrend, elvek és gondolatok."

aha. mikor kellett? az ember nem a "társadalom által jónak minősített életet" éli, hanem a sajátját, amit nem a társadalom befolyásol, hanem a szűkebb környezete.

a társadalom egészéről értelmetlen és értelmezhetetlen ilyesmit kijelenteni és természetesen nem is igaz. mindig is voltak csak a külsőségek alapján ítélők és mindig is lesznek és a fordítottja is igaz. ezen arányok társadalom belüli változása nem igazán mérhető és nem is tudok ilyen kutatásokról. te igen?

tényleg nem egyéb ez az írás, mint egy értelmiségi rinya. jaj kihalt az ízlés, jaj konzumidióta lett a nép, jaj.

vidéki,

fuss neki még egyszer a külsőség-belsőség szavak jelentésének.

biológiáról meg ne edukálj érdemi tudás hiányában, mert ciki tud lenni az eredmény.

Vidéki 2008.09.26. 15:07:52

T.mcs!
Az érdemi tudás monopóliuma úgy látszik nálad van!

tallian.miklos 2008.09.26. 19:53:42

Habfürdő: ugyan. Azért elég nagy mintát lehet látni.

MCS: ez egy szubjektív poszt. Nincs mögötte ilyen irányú kutatás. De ettől még én így látom, aki akarja, nyugodtan megkutathatja, bár ne volna igazam.

Szendi Nóra 2008.10.06. 20:13:46

az egyik, hogy nincs befejezés. ahhoz pedig, hogy az egészet napjainkra vonatkoztathassuk, egy kissé túl általános.
egyetértek habfürdővel. az értelmiség mennyire szeret nyafizni. úgyhogy én saját magamat belinkelve válaszolnám a következőt:
108magazin.hu/bolcseszet/optimizmus.html

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása