Nyilatkozat Magyarország súlyosbodó válsághelyzete kapcsán

Konzervatorium I 2008.07.04. 15:02

Magyarország demokratikus politikatörténete 2002-ben fordulóponthoz ért: ebben az évben zárult le a rendszerváltozás klasszikusnak nevezhető szakasza, és indult útjára egy új politikai irány, amely sok tekintetben szakított a megelőző időszakkal.
 

Míg az előző kormányok politikai különbségeik ellenére is a jogállamiság és a demokrácia nyugati mintáit próbálták meggyökereztetni, az új politikai kurzus egyre szembetűnőbben tért vissza korábbi mintákhoz, vitte közelebb az országot az oligarchikus-autokrata berendezkedéshez. Ez a berendezkedés élesen szemben áll a demokrácia nyugati formáival, amint ezt az elmúlt hat év kormányzása Magyarországon világosan igazolta.

(...)

(A nyilatkozat teljes terjedelmében a Heti Válaszban olvasható. Aláírók: Balázs Zoltán, Hörcher Ferenc, Lánczi András, Karácsony András, Magyarics Tamás, Mezei Balázs, Molnár Attila Károly )


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr2553494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2008.07.04. 17:37:05

Alapvetően tetszene, ha nem lenne minden harmadik sorban a demokrácia: alapvetően nem a demokrácia, hanem a JOGÁLLAM deficitje van, ez a lényeg. Ugyanis ha a közvélemény izomból támogatná, amit csinálnak - szerencsére nem - akkor az egész nagyon demokratikus lenne, és mégsem lenne jogállami. Ezért a jogállam a lényeg ebben az egész balhéban, nem a demokrácia.

Mi0 2008.07.04. 18:10:02

Tiszteletben tartom az enyémtől eltérő véleményeket is, így ezt a hosszan kifejtett, finoman fogcsikorgató eszmefuttatást is rezzenéstelen tekintettel olvastam egészen az utolsó bekezdésig:

"Kérjük józan ítélőképességű honfitársainkat, tartózkodjanak az országnak súlyos kárt okozó propagandakampányban való részvételtől, a jelenlegi, politikai legitimitását elveszített kormányzat támogatásától, és nyújtsanak segítő kezet a minden szempontból demokratikus, a nyugatias parlamenti normarendszernek egyedül megfelelő megoldás elősegítésében, a rendkívüli választások mihamarabbi elérésében."

De mégis, (bár ez gondolom nem nekem szól, én még honfitárs sem vagyok számukra, nem hogy józan ítélőképességű) azért kíváncsi lennék, honfitársai(n)k hogy a f@szba nyújtanának segítő kezet a rendkívüli választások mihamarabbi elérésében? Csak nem arra gondolnak, hogy aláírásgyűjtéssel az aluljárókban, meg tüntetéssel a Kossuth-téren (bevált módszeren ne változtass)? Esetleg egy négyszólamú "Légyszi Legyenek Már Választások" kórus cédén és kazettán?

Konzervatív 2008.07.04. 18:18:51

Shenpen:
Tökéletesen összefoglaltad a lényeget és az én véleményemet is!:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.04. 19:33:12

kedves shenpen!

ha még egy lépéssel továbblépünk, akkor látjuk, hogy a jogállamiság működésképtelensége mögött a totális erkölcsi válság áll. hát hogyan lehetne ott jogállam, ahol a közösségi etikának még a csírái is elpusztultak?! szerintem.

ma így néz ki ez az ország: a közösség (a társadalom) szintjén tradíció és közösségi etika nélküli sodródás, a személy szintjén konformizmus, alamusziság és korrupció. hol vannak itt a jogállamiság és a demokrácia "személyi" feltételei; és ennek alapvetően az erkölcsi válság az oka.

nem mondom, kérdezem: nem lehet az, hogy bebukott a kísérlet, amely a létező szocializmusból a polgári (liberális) demokráciába egylépésben történő átmenetet próbálta megvalósítani? előttünk (kelet-közép-európaiak előtt) még senki sem próbálta ezt meg; no, mi megpróbáltuk, és nem sikerült.

nem mondom, kérdezem: nem lehet, hogy helytálló ebben az esetben az az analógia, ami a diktatúrából (1990-ben) éppen kilépő magyarországot egy hosszú betegség, kórházi tartózkodás utáni beteghez vagy egy sokéves börtönbüntetés után lévő elítélthez hasonlítja és ahogy mindkettő esetében a rehabilitációt elengedhetetlennek tartja a visszaesés, az összeomlás elkerüléséhez, úgy az ország esetében is ezt a rehabilitációt hiányolja, ennek elmaradását okolja a jelen állapotokért?

ü
bbjnick

Kenguru 2008.07.04. 20:14:54

Hát nemtudom...
A magyar állam sok területen viharosan közelít a failed state státusz felé.

Az ú.n. politikacsináló réteg(ne nevezzük elitnek) pedig vízzáró réteget képez az állampolgárok(és az ő valós problémáik) és a megoldást lehetővé tevő szint(törvényhozás, parlament) közt.

Azaz a poltika eredeti fukcióját(közös dolgaink intézése) elveszette. Az emberek egyre inkáb azt érzik hogy nem tudnak beleszóni az orság(és saját) sorsuk alakulásába.

Ez nekem eléggé úgy néz ki mint egy válság.

Csakhogy ezért az egész "elit" felelős. Kunczétól Semjénig.

CrL 2008.07.04. 20:42:59

súlytalan sajnos.

public hikikomori · http://animecomment.blog.hu/ 2008.07.04. 22:11:53

Csalódtam Láncziban. Elég álszent akció egy politikai csoport nyakába varrni olyan jelenségeket, amelyekért az elit egy sokkal szélesebb csoportja a felelős. Ebben a formájában az írás érdemtelen és hiteltelen.
Az egészben az a legszomorúbb, hogy ezt Lánczi pontosan tudja - tudnia kell.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.07.05. 11:28:38

Szerintem semmi gond a dologgal. A demokráciázás meg azért kell, hogy az is megértse, akinek szól, meg akiről szó van :D...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.05. 11:56:41

Shenpen,


azért a szerzők nem gügyék: szinte végig liberális parlamenti demokráciáról beszélnek. Ez így pontos:) És még a magamfajta finnyásnak a gyomra is beveszi.

___________________________ (törölt) 2008.07.05. 13:53:53

Kenguru,

"A magyar állam sok területen viharosan közelít a failed state státusz felé."

Bingó! És van ezekkel egy érdekes dolog. Latin-Amerika ezen szív 150 éve és nem tudják megoldani. A következő szokott történni. Van 1 elit, amelyik piacról meg versenyről szövegel, de egész egyszerűen hazudik, valójában minden pont úgy van agyonszabályozva, hogy a haverjaiknak jó legyen. Sajnos az emberek nem tudják, hogy ez hazugság, ezért amikorra a korrupció elviselhetetlenné válik, beválasztanak egy piacellenes populista erőt, az meg, mivel lényegében hülyeségre épül a politikájuk, csak káoszt csinál, és visszajönnek utána a "szakértők". És ebből nem tudnak kitörni.

Nálunk annyival jobb a helyzet, hogy azért nem csak Mikola van, hanem Chikán meg Navracsics is, elképzelhető, hogy az az oldal, amelyik elvileg populistább, vissza tudja fogni magát annyira, hogy a hazug "szakértők" és hülye populisták latin-amerikaias váltógazdaságába ne sűllyedjünk bele. Ez egy lehetőség, de nem tudom, hogy mennyi esély van rá.

A másik lehetőség abból indulna ki, hogy látjuk, hogy mi nem működik Latin-Amerikában: röviden, se reform, se forradalom, se semmi, ami politikai. Tehát a politikán kívül lehetne keresni a megoldást: az a valami, amit finoman fogalmazva deáki passzív ellenállásnak nevezhetünk, kevésbé finoman egyfajta jobboldali-polgári anarchizmusnak: semmi radikálkodás, semmi randalírozás, hanem párhuzamos struktúrák felépítése. Külön pénz (aranyalapú), külön polgárőrség, külön jótékonysági szervezetek stb. közben meg persze adóelkerülés, akármilyen csúnyán is hangzik, arra alapozva, hogy ezeknek semmit, mert csak ellopják, viszont egy tekintélyes 10-20%-os önkéntes adót valamilyen párhuzamos jótékonysági szervezetnek vagy ilyesminek. Igen, ez utópia, és fogalmam sincs, hogyan lehetne, és azt se hiszem, hogy teljesen morális és etikus lenne ez így. Ez most csak egy ötlet, vágyálom, ezt most ne gyalázzátok szénné, ha lehet, pont azért, mert bőven van rajta mit, tudom, nincs teljesen komolyan gondolva, csak annyi, hogy ez lehetne jó is. De esetleg egy-két elem ebből megvalósítható lenne. Valahogy a társadalom megszervezné magát úgy, hogy a diszfunkcionális államot-politikai elitet a maga testéből kirekessze, más szervezetekkel váltsa ki...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.05. 20:04:37

oksi-boksi, értem én, hogy úgy sem veszi le senki (nem baj:-)), de ...

shenpen!

a társadalom önszerveződésének kérdéséhez:

hol van a mai magyar társadalomban olyan csoport, amely (inkább többé, mint kevésbé) koherens hagyománnyal és közösségi etikával rendelkezik, és hellyel közel abban is él?

nohát akkor...

ü
bbjnick

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.06. 00:50:03

A vég közel. Látjuk. Én csak a sajtót, és mérgelődöm. Két dolgot:

Először, mit kell sírni Ferkónknak, hogy gyönnek a fundamentalisták, mikor a sajtó tele van fundamentalistával. Tóta W. szerény véleményem szerint nem véletlenül említhető egy napon a radikális Polgár Tamással (bátor az utóbbi nemcsak eredetibb, hanem simán szalonképesebb). Ez lett az alapgondolat: mekkora szemétláda vagy közveszélyes őrült XY, mert ezt-azt mer komolyan hinni, gondolni, vallani. Semmi elnéző fejcsóválás, szegény hülye, szegény buzi, szegény suttyó. Mondd már, "majd akkor lesz szebb a világ, mikor az ilyenek eltűntek a föld színéről". Beszüntetni! Akkor gyün a Kanaán. No ez a fundamentalizmus. Semmi különbséget nem látok Tóta W. ateista (és általában hitellenes) kirohanásai és Kuruc.info antiszemitizmusa között. Semmit. Megbélyegezni, megköpdösni, eltaposni. Közben fejcsóválva sajnálkozni, hogy pedig láttunk egy-két kivételesen rendes katkót, szcióst, kreacionistát. Ja nem, az utóbbi üldözendő, a hálás befüvezve heherésző álliberó tömeg csak bólogasson Buja Féreg ócska vihogására. Közben Tóta Fundamenta W. alőadja a saját, már Diderot által is tagadott változatát az emberekkel Távoli tüzet (respect Zsoldos P., olvassák el az Utolsó Kísértést!) játszó intelligenciáról. Ami egyébként annál is furcsább, hogy konkrét bizonyítékok vitatásáról van szó. Én persze könnyen beszélek, ott élek, ahol az unikornisok őrzik a mennyek kapuját.

Álmodozzunk. A második ami eszembe jutott:

"Napoleon Boulevard : Változz velem - dalszöveg

Változz velem, a játék egyszerű.
Változz át, és azt se kérdezd, miért kell mindig másban hinned.

Átváltozás az egyetlen szabály.
Állomásról állomásra változó az útiránya.

Változz velem, hátha így a jó.
Én nem tudom, hogy hol tévedtem, miért kell mindig másban hinnem.

Refr.:
Várj, ami elmúlt úgysem fáj, aki téved csak jól jár, mert a szó úgy is elszáll.
Ami elmúlt, úgy sem fáj, aki téved csak jól jár, mert a szó úgy is elszáll.


Változz, velem, miénk a jövő.
Még nem tudom, hogy jó-e így ez, miért nem jó, amit eddig hittem."

(forrás: www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/6672/napoleon-boulevard/valtozz-velem-zeneszoveg.html)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.06. 01:10:07

kedves min0rity r3port!

"Én persze könnyen beszélek, ott élek, ahol az unikornisok őrzik a mennyek kapuját."

Ezért a mondatért érdemes volt elolvasni az egész bejegyzést!:-)

ü
bbjnick

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.06. 13:26:36

Nono, Lilla a lényeg. Sokat hallgatom útközben. Isteni. Teljesen ráillik a mocsárföldi hazudozásra. "Neked a pénz, nekem az elv jutott, hogy keletre nézzenek az ablakok..." De Viktor sem kisüsti. Francba, keresek egy moderált, ajrópai szociáldemokrata pártot magamnak. De hol van? Hol?

Napoleon Boulevard : Modern Tangó

Gyere velem, fogd meg a két kezem
Táncolni fogsz vidáman, kedvesem
Nem menekülsz, mosolyogj szépen
Könnyed legyél úgy, ahogy én

Aki ma néz, lássa, hogy élvezed
Ölelj is át, ahogy a többiek
Ha okos leszel, nincs mitől félned
Simulj hozzám, ez az egész

Nem nagy ügy az, ami változott
Eddig te dúdoltad a dallamot
Most táncolni kell, ilyen az élet
Ha akarod, én fütyülök rád

R.: Táncba mész, ugye, hogy élvezet?
Na gyere, add hát szépen a két kezed
Mosolyogj, mint aki önként érkezett
Ez itt egy modern tangó, csak így lehet

Van, akit megtáncoltatni élvezet
Van, aki úgy táncol, ahogy épp lehet
Van, aki azt táncolna, amit szeret
De ez egy modern tangó, itt nem lehet

Neked a pénz, nekem az elv jutott
Hogy keletre nézzenek az ablakok
Forgassuk el kicsit a házat
Hogy mutat így? na ugye, szép!

R.: Táncba mész...

Mi0 2008.07.06. 19:07:55

Dalszövegre dalszöveg, egyúttal saját nyilatkozatom Magyarország súlyosbodó válsághelyzete kapcsán:

"Az anyu éhes
A hugi ringyó
Az apu rákos
DE NEKEM ITT JÓ"

(Kaukázus: Társadalomelmélet 24)

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.06. 23:10:05

A nekem ITT jó és a nekem EZ jó között arnyalatnyi különbség van. Ezért is mondhatta a kisztitkár, hogy el lehet menni. Hmmm.

___________________________ (törölt) 2008.07.07. 17:04:20

"az emberekkel Távoli tüzet (respect Zsoldos P., olvassák el az Utolsó Kísértést!) játszó intelligenciáról."

FelFTPzzem valahova?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.08. 03:03:49

kedves shenpen és mindenki!
zsoltos pétertől egy szekéralja regény (az említettek is) fenn van és letölthető a www.mek.oszk.hu oldalon.

ü
bbjnick

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2008.07.08. 03:09:12

ja, és shenpen!

"Darwin elmélete számtalan babonás hiedelem táptalaja lett, melyek azóta tenyésztek, hogy a középkori skolasztika vereséget szenvedett Francis Bacontől."

A Miłosz-ajánlóból (itt van ezen az oldalon:-))idéztem. Első adaléknak szántam a modernizmus-vitához, ha úgy hozza ki a lépés, lesz még más is:-) Gondoltam, esetleg érdekel...

ü
bbjnick

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása