Gól / király

Hadrian VII. I 2008.06.28. 11:55

A szurkolói támogatás fontosságának megértéséhez nem kell élsportolónak lenni és átélni, milyen az, ha figyelnek rád és drukkolnak neked. Ha kevesebb a szurkolód, mint az ellenfélnek, akkor ők a hangosabbak, és ez általában rossz érzés. A szurkolói támogatás keményen visszahat a motivációra, teljesítményre.

De ha a szurkolói támogatást nem a szurkolók mennyiségében, hanem minőségében akarjuk megközelíteni, akkor, kérdem én, van-e annál nagyobb támogatás, mint hogy a nemzet egészét és a nemzeted évezredes történelmét megszemélyesítő királyod szurkol neked?

 

Persze bármilyen állam legfelsőbb méltóságainak jelenléte a stadionban nagy dolog. De azért mégis más az, amikor párton belüli és pártok közötti háttéralkuk által pozícióba juttatott, igencsak megkérdőjelezhető tekintélyű állam vagy kormányfő csápol neked, vagy pedig egy király. Arról nem is szólva, hogy a királlyal mindenki kezet fog, és a király is kezet fog mindenkivel; a királyt nem fütyülik ki az alattvalói. Hiába: legfelsőbb állami pozíciót lehet szerezni demokratikus úton, tekintélyt és tiszteletet nem.

Ha mondjuk egy miniszterelnök van kint szurkolni a csapatnak, akkor a fél ország, aki nem az ő pártjára szavazott, húzza a száját. Ha egy sportoló egy miniszterrel vagy egy miniszterelnökkel mutatkozik, az ellenoldali publicisták rögtön nekiesnek, hogy "elárulta sportot", "bevitte a pártpolitikát a sportba". A drágabolgárúr/kedvescsintalanúr-típusú műsorokban az addig fetisizált sportolónőből büdös fasiszta/kommunista szuka lesz. Így megy ez.

De térjünk akkor rá az ígéret földjének lakóira, és királyukra. A király ott van, ahol most a legfontosabb lennie.

És ott van a fess trónörökös és csinos felesége is; amikor itthon a Cervantes Intézetet avatták - lássuk be, a magyar Cervantes Intézet avatása azért nem egy világraszóló esemény - , akkor meg itt voltak. Jobban mutatnak, mint a kopaszodó, szarukeretes szemüvegű miniszterek, nem?

Persze népszerűséget és tekintélyt egyszerűen örökölni sem lehet. János Károly, aki hol a Grand Slameken drukkol Nadalnak, hol Fernando Alonsóval kocsikázik, tökös király. Szenvedélyes, érzelmes, van tekintélye, karizmája. Ám nem szükségszerű, hogy ez így legyen. Gondoljunk csak Károly hercegre vagy fiaira, mekkora töketlen lúzerek.

Nincs is kint az angol válogatott az EB-n!:D

 

Hajrá Spanyolország!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr100543145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.28. 11:56:10

Szeretném mindenki figyelmét az iróniaméterre felhívni, még mielőtt az angol vagy a német szurkolók idetalálnak :)...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.28. 14:02:10

az ördög ügyvédjének szerepét felvállalva:

János Károly is csak a fél ország királya, a spanyol balosok nagy része számukra logikus okokból rühelli a monarchiát.

Spanyol balos csajismerőseim elszavalták nekem a spanyol himnusz dallamára írt színvonalas gúnyverset, valami ilyesmi van benne, hogy "Juan Carlos gatyában áll, a királynő mos rá, a fiának még gatyája sincs, leesett róla" vagy valami hasonló...

A spanyol himnusznak ti. nincs szövege, csak népies, royalista avagy kommunista vagy egyéb irányultságú szövegek forognak közszájon az ibéreknél :-)

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.06.28. 14:05:25

ergé,

én aszondom, lóf....t a seggükbe, államellenes felforgatók!:D
Nem lehet mindenki kedvére tenni:)...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.28. 15:55:31

Francoéknak hajrá:))) Ergé, te nem kamungautoltál múltkor: döntőn hova állsz majd? Remélem a katkó monarchiának:)))))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.28. 23:27:28

Spanyolország számomra azért is szimpatikus (túl azon, hogy messze ők játsszák a legjobb focit ezen az Eb-n (is)), mert afféle mintaállam, ahol minden olyan problémát sikerült megoldani, amellyel Magyarország kétségbeesetten és eredménytelenül nyűglődik.

iViva Espana!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.06.29. 00:11:31

Gabrilo, el kell mondanom valamit: a németeknek fogok drukkolni :-) Tudod, a vér kötelez.

Ma Bécsbe utazok, sétálni, sörözni, bulizni, drukkolni - és riportfilmet forgatni (remélem jó lesz, akkor láthatjátok majd a Reakción :-)

xstranger 2008.06.29. 00:45:22

De van nagyobb drukker.

Amikor ugy tunt hogy az AC Roma fog gyozni a bajnoksagban II Janos Pal (nagy foci drukker volt) fogadta a csapatot papai audiencian es megigerte hogy megkeri az apacakat hogy imadkozzanak egypar golert.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.29. 00:49:06

ergé,

:(((((( A vérem engem is kötelezne:) Spanyol tudtommal nincs énbennem, német pedig meglehetősen jelentős mértékben. Node ilyen nacionalista elhajlások csak nem térítenek már el bennünket az Egyetemes Katolicizmustól, he!:))))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.29. 00:49:17

II. János Pál az FC Barcelona bérletese volt...

___________________________ (törölt) 2008.06.30. 21:40:27

Dikk, hát ezek megnyerték!... Nem néztem, nem szokásom, csak mondták ma az irodában.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.06.30. 22:43:37

Én néztem:)) Isten áldja azt a tejfölös szájút;]]]

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása