Hogy tudjuk miről beszélünk

vadnyul I 2007.11.26. 22:31

2006-os adatok
Közszféra (némi számok): 788 ezer, ebből 110 ezer köztisztviselő,  534 ezer közalkalmazott (többségében orvosok, tanárok).
Foglalkoztatottság:
versenyszféra alkalmazottai: 1934,5 ezer (forrás)
aktivitási ráta: 51% (forrás).
A gazdaságilag aktív népesség: 7721,8 ezer fő
ebből foglalkoztatott: 3930,1 ezer.
Az adatok többféle forrásból származnak, a definíciók némileg eltérnek, de efölött most elsiklunk.
Az talán világos, hogy a legnagyobb probléma az alacsony foglalkoztatottság. Ilyen arány mellett bármilyen kicsi közszféra is nagynak tűnik. Egyébként is, jó lenne elkülöníteni az igazgatást és a közalkalmazottakat (egészségügy, oktatás).
Az óriási állam 100 foglalkoztatottból 3.
Szerintem nem az állam méretével van a baj. Az irányítással, működéssel annál inkább.  Erről egy sör mellett  elég sokat tudnék mesélni.

Egy kis frissítés - a közszolgáltatások árairól


Kissé pontatlanul, de a lényeg remélem világos lesz. Ma is úgy szabályozzák a közszolgáltatást, hogy a monopólium ne használhassa ki a fogyasztókat. Ezért szabályozott az ár, ezért van szerződési kötelezettség.
Az meg újra és újra felmerülő kérdés, hogy pontosan mi legyen a közszolgáltatás, és mit érdemes a szabadpiacra bízni. Az állam feladata a piac szabályozása, a verseny feltételeinek biztosítása, nem a helyettesítése. Ahol nem biztosítható a verseny, vagy sokak számára súlyos gondot jelentene a piacról való kiszorulás, ott igenis helye van a nem szabadpiaci szolgáltatási formáknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr59243044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tallian.miklos 2007.11.26. 22:50:13

100-ból 3 a "központi" közigazgatás szerintem. De ha bemegyünk egy hivatalba, bizony lehetne ez is kevesebb.

És a "ki fizeti" szempontjából az államhoz vehetők a különböző központi és helyi adókból finanszírozott közalkalmazottak is. Akkor is, ha "szó szerint" nem államiak, hanem önkormányzatiak, vagy kht-alkalmazottak.

gabrilo 2007.11.26. 23:13:22

a sörös dolgot hamarosan megbeszéljük:) Persze nem itt:))

vadnyul · http://kismaganszelsojobb.blogspot.com 2007.11.27. 09:06:20

Sajnos a központi és a helyi közig.-ről nem találtam pontos adatot, csak ezt az összesítést. Az intzémények közül ha jól tudom az APEH és a KSH (kb 2000 fő) a legnagyobb.

gramercy (törölt) 2007.11.27. 15:09:12

ez kb. így jó is, az alacsony foglalkoztatottság valóban az egyik legnagyobb gond, de nem a legnagyobb


ma a központi költségvetéssel a legnagyobb gond a korábban felhalmozott állami hitelállomány tőke- és kamattörlesztése

két adat a 2007. évi központi költségvetésből: kiadási főösszeg: 8326 milliárd; ebből XLI fejezet (törlesztés) 1112 milliárd


vagyis a magyar büdzsé kiadási oldalából 13 % az ablakon kidobott pénz, törlesztés. most ezt a %-ot tessék összehasonlítani csehországgal, észtországgal ésatöbbi

ez itt a gond, nem a mávnak adott 100 milliárd, vagy a felsőoktatásra költött nevetségesen kis összeg (kb. 200 milliárd)

elérkeztünk arra a pontra amit a közgazdasági tankönyvek tanítanak: a jelenben felvett (80-as, 90-es évek) hitelek a jövő generációinak jólétét csökkentik


első lépés a 0 elsődleges egyenleg, néhány év múlva pedig az abszolút nullszaldós büdzsé; és még így is évtizedekig 10% fölött lesz a kiadási oldalon a törlesztés

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása