Schmitt-ügy: nem maradhatunk örökre Naésország

Konzervatorium I 2012.03.28. 13:03

Horn Gyula volt miniszterelnökről nem sokkal az 1994-es, első ügynöktörvény elfogadása után kiderült (illetve szélesebb körben ismertté vált), hogy 1956-ban pufajkás volt. Azokra vadászott, akik felkeltek Magyarország elnyomása ellen, akikhez mérhető hősei hazánknak azóta sem voltak. Azokat védte, akik kiszolgálták az elnyomó hatalmat, akik később – a forradalom leverése után – tönkretették az országot morálisan és gazdaságilag, megnyomorították, lelkileg összetörték, vagy kivégezték 1956 hőseinek nagy részét. Amikor Horn Gyulát szembesítették múltjával, cinikusan azt felelte: „Igen, pufajkás voltam. Na és?

Horn Gyula cinizmusát – tekintettel a volt miniszterelnök jelenlegi egészségi állapotára – nem boncolgatjuk tovább. Beszéljünk inkább általánosságban. Azért is, mert ez a fajta cinizmus azóta is, egyre erősebben jelen van a közéletben, pedig 1994 óta – leírni is is furcsa – 18 év telt el. 18. Aki nem sokkal Horn Gyula emlékezetes mondatai után született, az már idén választókorú polgára a hazának.

Mi, a Konzervatórium szerkesztői, azt hisszük, hogy egy ország vezetőinek példát kell mutatniuk. Messze nem gondoljuk, hogy a politikusok szent emberek: hivatásuk a hatalom megszerzése, ami, mióta világ a világ csellel, ármánnyal, kisebb-nagyobb csalásokkal történik. Minden politikus hoz rossz döntéseket. Csak a legeslegkiválóbbak – akikből nem sok adatik – képesek kevéssé meghasonulni magukkal, kevés hibával irányítani egy országot. Ezért mi nem várunk el hipokrita módon tökéletes viselkedést egy politikustól.

Vannak azonban olyan pillanatok, amikor bele kell nézni a választók szemébe, bocsánatot kell kérni tőlük és meg kell nekik ígérni, hogy most, legalább egy kis időre, én, a megbukott politikus, távol maradok a közélettől. Kell, hogy a politikus időnként férfiasan beismerje, hogy vétkezett és lemondjon.  Ezt tette Nixon, amikor kirobbant a Watergate-botrány. Ezt kellett volna tennie Horn Gyulának, amikor kiderült karhatalmista múltja. Ezt kellett volna tennie Medgyessy Péternek, amikor kiderült róla, hogy besúgó volt. Ezt kellett volna tennie Gyurcsány Ferencnek és kormányának, amikor kiderült, hogy megtévesztették és becsapták a választókat. Férfiasan, szalonképes stílusban kiállni a választók elé, bocsánatot kérni és eltűnni.  Nem akkor, amikor a gyanú felmerül és nem is akkor, amikor már túl késő. Hanem, amikor a gyanú bebizonyosodik.

A magyar jobboldal – az Antall-féle MDF, később a Fidesz – mindeddig nem ért el erre a pontra. Nem került ilyen krízishelyzetbe. Tegnap, amikor bebizonyosodott, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök egészen egyszerűen lopta a doktoriját, eljött az első igazi próbatétel. Amikor frontvonalban lévő politikus (legyünk egészen konkrétak: Schmitt Pál) – legyen az bármilyen ideiglenes arcvesztés is – olyan helyzetbe került, hogy egészen egyszerűen nem maradhat a pozíciójában.

Ha a Fidesz – amely, ne feledjük, olyan kiváló köztársasági elnököket támogatott, mint Mádl Ferenc, vagy a mi ízlésünknek kicsit kevésbé szimpatikus, de kétségtelenül tudós tekintély Sólyom László – nem határolódik el egészen egyértelműen Schmitt Pál személyétől és nem mozdítja el az elnököt informális, vagy formális úton, akkor nem marad más hátra, mint a gyurcsányi jövő: a bizalmi tőke el fog fogyni, a párt legalább három felé szakad (lásd Mesterházy-féle MSZP, Gyurcsány-féle DK és Bajnai-féle Haza és Haladás). Ahogy a politikai ellenfél teljes morális megsemmisülése 2010-ben kétharmadhoz segítette a Fideszt, úgy fognak megerősödni az új pártok. Vége lesz a dalnak.

Magyarország első számú diplomatája az elnök. Ha marad Schmitt és valahol, bárhol elő fog kerülni Magyarország, akkor Charles Gátinak és Bartus Lászlónak fognak igazat adni. Azért, mert előbbinek van rendes doktorija, utóbbinak meg hiába vállalhatatlanok nézetei, Magyarország barátai egyszerűen nem akarnak majd egy csoportba kerülni a plagizáló elnökkel. És, ha akarnak is, legfeljebb nevetség tárgyává válhatnak. A plágium-ügyből egyszerűen túl direkt módon lóg ki a balkán.

A fentiek azonban nem nagyon izgatják azokat, akik nem közvetlenül érdekeltek abban, hogy a Fidesz hatalmon maradjon, vagy belföldről szemlélik az eseményeket. Mi, többiek, más szempontból állunk történelmi pillanat előtt. Orbán Viktor és a Fidesz most bizonyíthatja azt, hogy különb az MSZP-nél. Hogy részese (kedvezményezettje) lesz a valódi rendszerváltásnak és nem elszenvedője. Hogy ez lesz az a kormány, amely véget vet Naésországnak, a politikai mismásolásnak. Nem kell szentnek lenni, de tudni kell, hol van a határ. Most itt van. Schmitt Pálnak távoznia kell a közéletből. Hogy az új választók érezzék, Naésországból egyszer vállalom a felelősséget-ország lesz. Hogy tényleg egy olyan rendszer épül előbb-utóbb, ahol nem csak tettek, hanem következmények is vannak.

A lemondás Schmittnek is érdekében állna. Ha most visszavonulna, megmaradna a megnyerő sportember szerepben, aki vállalja a tettei következményeit. Aki szeretett volna egy doktori címet, de nem ragaszkodik minden áron a hatalomhoz. A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé kerülne. Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért.

Három dolgot még fontosnak tartunk megemlíteni.

Beismerni, hogy hibáztunk, nem gyengeség, hanem erény. Amikor Schmitt Pált megválasztották köztársasági elnöknek, a Konzervatórium szerzője a jó megjelenésű, megnyerő modorú, jól öltözött doyent, a viselkedni tudó, több nyelven beszélő, jó humorú európai diplomatát látta Schmitt Pálban és ez a kép akkor igaz is volt rá. Akkor még helyesírási hibákról sem volt szó, nemhogy plagizálásról, ezek helyett az Európai Parlament népszerű, a pletykák szintjén szoknyavadász politikusa volt Schmitt. Ha a Konzervatórium szerzőjének 2010. júniusában nem is volt tökéletes a Schmittről alkotott képe, talán ráhibázott arra, hogy mi játszódhatott le Orbán fejében, amikor Schmittet jelöltette elnöknek, milyen érvek szóltak mellette. Politikusi erény a megismert tények fejében felülvizsgálni a korábbi álláspontot.

Ha a Fidesz olyan elkötelezett, jobboldali politikust akar jelölni Schmitt helyére, aki komoly nemzetközi tekintéllyel rendelkezik, számos nagyszerű ember áll a rendelkezésre. Itt van például a kitűnő szellemi frissességnek örvendő Horváth János bácsi, a Parlament korelnöke, aki fényes közgazdász professzori karriert futott be az Egyesült Államokban, miután először halálra ítélte a Gestapo, majd tagja volt az 1945-ös kisgazda kormánynak, amelyet leszalámiztak a kommunisták.  Ő tökéletes megtestesítője a jobboldali értékeknek és nem csak azért, mert annak idején, Angyalföldön egyéni választókerületi szavazáson megverte Kádár Jánost.

Nem véletlen, hogy Pokorni Zoltán volt az egyetlen ismert Fidesz-politikus, aki nyilatkozott arról, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az elnök csalt, le kell mondania. Pokorni annak idején, amikor a rendkívül aljas 2002-es kampány folytatásaként előszedték, hogy (nem közszereplő) apja besúgó volt, azonnal és önként mondott le a párttisztségeiről. Pokorni pontosan tudja, hogy milyen dolog felelősséget vállalni valamiért, akkor, ha ütközik azzal az értékrenddel, amit politikusként képvisel.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr614344986

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztelt Schmitt Pál 2012.03.30. 21:23:14

Sajnos ön alapvetően nem érti, miről szól az ön kisdoktorijának története. Elsősorban nem arról, hogy milyen minőségű munkát tett le az asztalra, tartalmazott-e hasznos új eredményt stb. Még csak nem is arról, hogy plagizált-e, vagy nem.Ez a történet e...

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 06:53:08

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Trackback: A plágium kormánya 2012.03.29. 09:33:40

Sokat cikizték a Millát Dopeman, és az ő korábbi dalszövegei miatt. Pedig amíg az alternatív köztársasági elnök (ami eleve csak egy paródia pozíció) csak énekelt arról, hogy megy lopni, addig az igazi konkrétan meg is tette, mégis pökhendi módon a demo...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.29. 09:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A Doktori Tanácsról 2012.03.28. 18:58:00

A bőségesen - és a baloldali sajtó által nem kis kéjjel - kivesézett bizottsági véleményben a sorok között ott van, hogy S. Pál dolgozata bizony-bizony nem felelt meg az akkori követelményeknek. A formai hibákról már nem is szólva.Amennyiben a Doktori ...

Trackback: A Hallgatói Hálózat a SOTE Rektori Hivatalában tiltakozik Schmitt Pál plágiumbotránya miatt 2012.03.28. 17:03:40

A Hallgatói Hálózat sajtónyilatkozata:  “Tegnap nyilvánosságra került Schmitt Pál doktori értekezéséről készült jelentés, mely ugyan körülírja a plágium tényét, ám egyértelműen nem mondja ki azt. A felelősséget az egyetemre és a bírálókra hárítjá...

Trackback: Schmitt Pál miatt szégyenkeznek az egyetemi tanárok 2012.03.28. 16:57:04

Tegnap este írta Facebook-falára az alábbi üzenetet az egyik vidéki egyetem munkatársa: “Privát közlemény. Számos szakdolgozat-, tdk- és doktori-bírálat megírása után bejelentem: mától, 2012. március 27-ikétől nem vállalok semmiféle bírálatot. A ...

Trackback: Kérészéletű Schmitt-bírálat a Heti Válaszon 2012.03.28. 16:32:05

A Schmitt Pál doktoriját vizsgáló bizottság jelentéséről tegnap megírtam a véleményem (A Schmitt-ügy valódi tétje), ahogy sokan mások is megírták a sajátjukat. Így tett többek között Stumpf András is, a Heti Válasz publicistája. Önmagában ennek nem len...

Trackback: A Schmitt-ügy valódi tétje 2012.03.28. 16:31:58

A Schmitt Pál plágiumügyét vizsgáló bizottságnak két hónapja volt, hogy előálljon valamivel. Ha minden igaz, született egy 1157 oldalas anyag, amiből (még) csak a háromoldalas összefoglaló nyilvános. Gyanítom, a munka nagy részét a döntés alóli kreatív...

Trackback: Dr. Schmitt 2012.03.28. 15:29:51

Sajnálatos katasztrófa mindez az egykori élsportoló számára, ami történik vele és körülötte. Ha egy kis szerencséje van, nem kerül szóba köztársasági elnökként, s ha nagyobb önismerete, akkor nem engedett volna a szirénhangok csábításának. De a belső h...

Trackback: Dr. Magyarország 2012.03.28. 15:29:15

Felbolyduló nap Dr. Schmitt miatt. A kijelölt bizottság nem meri kimondani, hogy plágium (hogy a király meztelen) – körbetekeri a valódit valami igazival, ami most hamis. Dr. Schmitt nem hibás – nem mondták neki 1992-ben a Testnevelési Egye...

Trackback: Dr. Schmitt kedvéért cenzúráztak a Heti Válaszban 2012.03.28. 15:19:28

Hiába dicsérte Stumpf András, a Heti Válasz újságírója Schmittet, hogy neki „tényleg valódi és nagy tudása van az adott témáról, a sporttörténetről, sportdiplomáciáról". Ezzel ugyanis egy valódi PhD megírására próbálta rávenni az „álam...

Trackback: Schmitt plágiumügyéért nemzetközi kitüntetésben részesül 2012.03.28. 15:15:24

Szerdán Wolfgang Rumpelstiltskin a neverlandi székhelyű Vásári Szemfényvesztők Nemzetközi Szövetségének (VSZNSZ) elnöke hivatalosan bejelentette, hogy Schmitt Pált, Magyarország köztársasági elnökét plágiumügyéért a legnagyobb pofátlanságot igénylő, ám...

Trackback: Nem vállalok semmiféle bírálatot 2012.03.28. 15:14:52

Kárpáti András a Pécsi Tudományegyetem oktatója a Schmitt plagizált dolgozatát vizsgáló bizottság ítélete után a következőt írta a személyes facebook oldalán."Számos szakdolgozat-, tdk- és doktori-bírálat megírása után bejelentem: mától, 2012. már...

Trackback: A király meztelen 2012.03.28. 15:12:20

  A király meztelen2012. március 27. Amellett, hogy ma a tényfeltáró bizottság megállapította, amit már amúgy is tudunk, hogy az egyetem részéről a doktori eljárás formailag megfelel a TF gyakorlatának, míg Schmitt részéről az értekezés ideg...

Trackback: Viharvert pávatollak 2012.03.28. 15:06:02

Elkészült a nagy mű - a szerkezet rozsdás ugyan, csikorogva-nyikorogva, de működött. Ha nem is úgy, ahogy a nagyközönség titkon remélte. De mit is vár bárki a Földrajzinév-bizottság széjjelkergetése után? Mit is állapított meg a Tóth Miklós, a Semme...

Trackback: Mert megérdemeljük 2012.03.28. 15:05:31

Mit is? Hát ezt a több felvonásos kutyakomádiát, aminek a Fidesz álláspontja alapján tegnap vége lett. Az ítélet megszületett, SP bár másolt, de nem bűnös. Nincs tehát mit tenni, minden a legnagyobb rendben, eddig is felesleges volt izgulni, a rendszer...

Trackback: Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! 2012.03.28. 14:37:46

Tisztelettel arra kérem: mondjon le. Kérem, mondjon le, mert a doktori disszertációja körül kialakult botrány olyan súlyos tehertétel a nemzeti-polgári oldal számára, amit Ön sem nézhet jó szemmel. Tudom, a szíve mélyén Ön is tudja ezt. Mint profi dipl...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.28. 16:00:43

@mement: nem talált. A konzi 2010 óta írt belpolos posztjainak kétharmada kritizálta a kormányt. konzervatorium.blog.hu/tags/kritika
Csók a picsogó szűzlányoktól.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.03.28. 16:03:43

mint általában az értelmiség, túlmisztifikáljátok a dolgokat.

Magyarország népének nagy része semmit nem tud erről a plágiumügyről. (ld. még pl. az internet penetráció kérdéskörét!)
a többséget nem is érdekelné, van elég baja.

az, hogy néhány ezer könyvmoly min túráztatja magát, az ország dolgai szempontjából nem számít.

Orbán Viktor nemcsak tudja ezt, hanem remekül használja is.

ennyi. Schmitt marad, a fidesz marad, Orbán marad - az én életemben leglábbis elég nagy valószínűséggel.

és még egy fontos dolog: a dolgok csak romlani fognak! gazdaságilag, morálisan, mindenhogyan.

uff, én beszéltem.

Putyilov gyári melós 2012.03.28. 16:04:54

@mement:
Elmennek ők Pali bácsiért Békemenetére is, ha ezt kívánja tőlük a Párt!
"Mindenki szem a láncban"

Próbálnák csak megtenni, hogy nem, másnap ugrana a jól fizető állás, állami terülj-terülj asztalkám!

mizrolist 2012.03.28. 16:09:43

Június 29-ig esélytelen Schmitt lemondása... csak utána jár neki a teljes összegű juttatás a pozíciója elvesztése után.
Szerintem július 1-jén bejelenti, hogy megromlott az egészsége.

bgp 2012.03.28. 16:13:06

@mizrolist: addigra már lehet hogy Viktornak sincs szüksége rá, mert már minden papírt aláírt.

Czelder Orbán 2012.03.28. 16:15:29

@dobray: Pozsgay is belülről bomlasztotta a renccert... :/

biohazard 2012.03.28. 16:18:22

"Azokra vadászott, akik felkeltek Magyarország elnyomása ellen, akikhez mérhető hősei hazánknak azóta sem voltak."

Mármint olyan lincselő bűnöző csürhe? Hát olyan tényleg nem volt azóta sem.

Putyilov gyári melós 2012.03.28. 16:18:57

Ha valaki még nem értené az orbáni sztálinista rendszert!

Orbán egyszemélyben döntött Schmittről, Matolcsyról, minden kulcsemberéről, még annak ellenére is, hogy belsősök kritizálták emiatt.
(Pl. Schmitt esetében Kövér még a megválasztása előtt)

Ha elengedi valamelyik kiválasztottja kezét, akkor a hibás döntését kellene beismernie, márpedig egy Alfahím nem hibázhat, mert akkor gyenge és oda a Bölcs, Tévedhetetlen Néptanító mítosza.

Ezért ragaszkodik a mentálisan sérült Orbán az összes hibás döntéséhez, retteg attól, hogy megpuccsolják.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.28. 16:19:23

@Czelder Orbán: ja. csak mi nem vagyunk "belül". :D És nem diktatúra van, hanem demokrácia. Egyébként, ha egyetértünk, az a baj, ha meg nem, akkor meg "belőlről bomlasztunk"? :D:D

debreceni.blog 2012.03.28. 16:21:59

A legnagyobb hungaricum az, ahogyan egy ország önerőből képes ennyi kárt okozni saját magának.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1379_balsors_made_in_hungary

SzCsaba 2012.03.28. 16:22:59

"milyen dolog felelősséget vállalni valamiért, akkor, ha ütközik azzal az értékrenddel, amit politikusként képvisel"

Szerintem ha nem mond le, akkor fogja következetesen képviselni saját értékrendjét.

Bellagio 2012.03.28. 16:25:02

"A lemondás Schmittnek is érdekében állna. Ha most visszavonulna, megmaradna a megnyerő sportember szerepben, aki vállalja a tettei következményeit. Aki szeretett volna egy doktori címet, de nem ragaszkodik minden áron a hatalomhoz. A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé kerülne. Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

Ez bullshit.

hill billy 2012.03.28. 16:26:49

@gaboca41: Fekhívnám szíves figyelmedet, hogy a kommentmezőben kukaccal kezdődő név arra utal, hogy a kukacos hozzászólásra született egy válasz, és nem a cikkre.

2012.03.28. 16:32:11

a Horn-féle párhuzammal van egy kis probléma:

Horn Gyula sosem tagadta a pufajkás múltját, annyira nem, hogy még könyvben is megírta, a miniszterelnökké választása előtt.
(És soha nem úgy adta elő, hogy mennyire büszke rá - csak éppen vállalta, amit csinált, akkor is, mikor már ő maga is belátta, hogy nem volt az annyira jó ötlet.)

Schmitt Pál a mai napig vadul tagadja a plágiumot. És nagyon büszke rá, hogy ő mennyire tisztességes, egyenes ember.

szerintem a kettő között óriási különbség van.

kidon 2012.03.28. 16:39:20

@Dr. Di622: Jó! Hát akkor mik vogymuk? :-)
Erre csak egy helyes válasz van, de azt már Kertész Á. elmondta előttem.
Sajnos úgy tűnik igaza lesz. :-(

IdomitottFoka 2012.03.28. 16:43:18

@zolika78: "hol találna még egy bábút (robotot) aki szó nélkül mindent aláír neki? "

bemegy a pártszékházba, eldob egy féltéglát, aki feljajdul, már mehet is a Sándor palotába

flamer 2012.03.28. 16:46:31

@_KingJack_: A fenéket, már valamikor a nyolcvanas években lecsúszott erről.

Czelder Orbán 2012.03.28. 16:48:30

@dobray: majdnem elküldtelek a faszba építeni a NER-t, de közben eszembe jutott, hogy tudsz olaszul (legalábbis valami ilyesmi rémlik). Csak úgy próbaképp, hátha tudunk beszélgetni értelmesen, üvöltés nélkül;
az nem jutott még eszedbe, hogy ez a NER nevű "izé" sok tekintetben félelmetesen hasonlít a Mussolini-rendszerre vagy a Salazar-féle Estado Novo-ra?

vajdasagi 2012.03.28. 16:50:42

@dobray: A cikkeik 2/3 említ Fideszes hibákat. Ami enyhén zavaró, az a forgatókönyv, amely szerint kritizálnak valamit a Fidesz berkein belül, de azért ugyanabban a cikkben előszednek kétszer annyi "baloldali" bűnt is, hogy senki se kérdőjelezhesse meg a hovatartozásukat. No most, ez általában jól is sikerül, mert tengernyi hibája/bűne volt az úgynevezett "baloldalnak". Vannak azonban ennél több nagyságrenddel nagyon károkat okozó "jobboldali" hibák, és amikr ezeket említik, olyankor a cikkük, noha enyhén kritizálja ezeket a hibákat, azért kicsit sutára sikerül.

Most viszont csúsztatnak Horn és Meggyesi emlegetésével. A plágium.ügynek nincs igazi "szoci" analógiája. Vagy legalábbis nincs ekkora horderejű. Nekem ez az elnök mindig is ellenszenves volt, mint a valamikori MSZMP hű kiszolgálója: nem fess diplomata, hanem gerinctelen alak. Mintha pl. Meggyesi Péter "megtérne" és elmenne Orbán Viktor udvari bohócának. Megjegyzem: sosem kedveltem Meggyesit, de ettől az átpártolástól örökre megundorodnék tőle. Nos, Schmitt nem pont ezt tette? Hát akkor? De ezek csak személyes ellenszenvek. Viszont ez a doktori dolog: egyértelmű plagizálás. Pfúj. Monnyon le!!!

Ha tanácsolhatom/kérhetem: ilyenkor ne próbálkozzanak ezzel az ósdi módszerrel, hogy kritizálják ugyan a "mi kutyánk kölykét", de rögtön odavágnak azért a másik oldal felé is, nehogy a vezér megkérdőjelezze a hovatartozásukat. Ez ugyanis zavaró. Nem lehet, hogy egyes egyetemi berkekben ezt kellett alkalmazniuk a megmaradásuk/előrehaladásuk érdekében? (Bocsássák meg a személyeskedést.) Ezt szélesebb körben/az interneten nem célszerű alkalmazni.

Ettől eltekintve az írásaikat kedvelem, és véleményem szerint azok értéket jelentenek ebben az országban. Gratulálok hozzá. Kérem folytassák.

Késes Szent Alia 2012.03.28. 16:57:56

@dobray: "A konzi 2010 óta írt belpolos posztjainak kétharmada kritizálta a kormányt."

És azok is ilyen pengeéles, kíméletlen és lényeglátó kritikák voltak, mint ez a mostani poszt?

Ez is csak egy nick 2012.03.28. 17:00:32

Ahogy látom, keményen megy itt a cenzúra...

Hiába, a Fidesz-oldal megpróbál mindent itt is, hogy eltüntesse, ami nem egyezik azzal, amit ő mond.

Gratulálok a gerinchez, tisztelt blogíró. Elmehetnél gumiembernek a cirkuszba.

homoscepticus 2012.03.28. 17:05:22

"A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé kerülne. Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

Ugyan már. A lemondással az derülne ki, hogy Orbán belátta, hogy rosszul döntött, ez az egyetlen akadálya a távozásnak - úgy tűnik, képtelen beismerni, hogy tévedhetetlen.

Schmittre semmi szükség
- korlátlan mennyiségben találni jó pedigréjű, gerinctelen kesztyűbábot helyette, aki ugyanúgy mindent megtesz, amit Orbán akar
- pillanatnyilag csak kárt okoz, a saját tábor Demokratán kívüli része is képtelen megvédeni, annyira undorodik tőle
- ha eltávolítják, az "érted haragszom" oldal hozsannázhat, pl. így: "A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé került. Az első köztársasági elnök, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

homoscepticus 2012.03.28. 17:08:06

@Johnny Crunch: hát igen, ez a csávó az első perctől vállalhatatlan kellett volna legyen

szemtanú 2012.03.28. 17:13:38

Egy dologhoz tényleg mi, magyarok értünk a legjobban a világon. A lejáratáshoz. Önmagunk, de főleg ellenfeleink lejáratásában mércét adunk a világnak. Az a szomorú, hogy mindez párt és világnézet független.

Dr.Kormányzó Dr. 2012.03.28. 17:16:34

Ha visszavonulna,akkor is egy gerinctelen féreg lenne,ami minden elékerűlő segget kinyalt.
A fidesz pedig röpke hónapokat késett a leváltással.

Hornról pedig, kérdezzétek a németeket.

Treff7 2012.03.28. 17:17:36

no pont ilyen cikkek születtek az öszödi beszéd után is. gratulálok. történelmi lehetőség a lónak a f*sza

Veder1 2012.03.28. 17:23:29

kedvenceim a cikkből:

"A plágium-ügyből egyszerűen túl(wtf?!) direkt módon lóg ki a balkán."

"A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb (wtf?!) politikusai közé kerülne."

"a pletykák szintjén szoknyavadász (wtf?!) politikusa"

"Horváth János bácsi" wtf?!

Ez a cikk :DDDD

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.03.28. 17:29:43

Oké, akkor hagyjuk Plagi egyéb szemétségeit, maradjunk csak a plágium ügynél.

Annó Clinton ellen nem azért indult impeachment eljárás, mert lecumiztatta a jó Monicat, hanem azért, mert amikor ez a dolog kiderült, letagadta, tehát konkrétan belehazudott az amerikaiak pofájába. Mi is történt, amikor kibukott a plágium-ügy? A mi drága elnökünk Clintonhoz hasonlóan azonnal letagadta az egészet, tehát simán, rezzenéstelen hangon belehazudott a pofánkba. Következésképpen ez egy hazug ember. Állítólag ti ott, a konzerv oldalon nem csipázzátok a hazug politikusokat, ugyi?

És még ezek után azt írni, hogy ha most lemondana, mekkora jó arc maradna, te jószagú atyaúristen..!

no mail, no problem 2012.03.28. 17:32:08

"A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé kerülne. Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

azért megkérdezem, hogy

- mit is tett schmitt, amitől őt az elmúlt 100 év legtiszteletreméltóbb politkusai közé kellene sorolni? vagy ehhez elég pusztán a lemondani?

- amennyiben schmitt lenne az első olyan köztársasági elnők, aki felelősséget vállal a tetteiért, akkor mi olyan tettek göncz, mádl és sólyom elnökök, amiért a) nem vállalták a felelősséget, de kellett volna, b) ezt a felelősség már csak és kizárólag lemondással lehet kifejezni?

puffatag 2012.03.28. 17:42:26

ne hazudozz cikkíró, horn 90 előtt se tagadta, hogy pufajkás volt, 90-ben a parlamentben bejelentette ezt... álamfönkkappcsánn miért mosod a jobboldal bűneit?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.03.28. 17:50:05

@sárkányfő:

Akkor nem volt taggyűlés és Polték vádat se emeltek, a jobboldal szent, oszt jónapotl.

puffatag 2012.03.28. 17:50:51

@dobray: demokráciában nem neveznek ki astoria szálló ügynökét közt.elnöknek, demokráciában 5 egyetemi főmufti ki meri mondani a tolvajról, hogy tolvaj, demokráciában a köztelevízió ma esti műsora a plágiumtémát fogja boncolgatni TÖBB OLDALRÓL meghívott szakértőkkel

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.03.28. 17:53:08

Továbbá azoknak a narancsdrukkereknek, akik azzal jönnek, hogy: "Ó, hát lehet, hogy 20 éve volt némi stikli, hát hol van az már..!"

I.: Aki akár 20 éve is csalt, az csaló marad.

II.: Amikor pofátlanul letagadta, tehát a pofánkba hazudott, az pár hónapja volt, vagyis gyakorlatilag most.

Valamelyik filmben volt ez a duma, most valahogy eszembe jutott: "Aki egyszer lesz*pott egy f*szt, az utána megdughat akárhány topmodellt, akkor is b*zi marad."

2012.03.28. 17:55:15

Egyetértek a cikkel, csak abban nem, hogy ennek a SP bábnak valaha is voltak kvalitásai. Az, hogy zsarolható sok mindennel, azt tudható volt, mert a szoknyavadász múltja sok problémát okozott már. Ha abban hedonista, akkor "bátor" próbálkozásai máshol is voltak. Sok országban élt és szívesen, de kikopott mindenünnen, sok pártban megfordult, és szolgálatot tett nekik (nem ingyen!) és sok nőt tett ő már tönkre - kezdve a feleségével - így semmi lenne alapja sincs a "Haza, nemzet és család" címke magyar arcának és képviselőjének lenni. SP egy lufi, és végre kipukkadt. És hány lufi van még...

2012.03.28. 17:57:34

@Letícia: jaj, a poszttal értek egyet...bocs.

pierre bayle 2012.03.28. 18:02:38

Nekem ugyan GyF nem szívügyem, de a párhuzam nem áll... na mindegy, ne nyissuk újra az öszödi dossziét. Nyilvánvaló persze, hogy a Horn-párhuzam sem áll, hiszen őt annak tudatában választották meg, ami. Én annak idején szadesz-szavazó voltam és koalapárti, de ezt ma már csak a rettenetes (a mostaninál persze sokkal faszább) jobboldali kurzus "fényében" bocsátom meg magamnak.

A Megyó-párhuzam talán rendben van, bár annyi a különbség, h M-től nyilván nem lepett meg az ilyesmi, a fidesz viszont antikomm. pártként definiálja ennen magát.

Gondolom, most felkészül Pálinkás, nem? Mert moralizálástól függetlenül, nem hiszem, h a fidesz bevállalja ezt a politikai terhet az elkövetkező évekre.

Chicano 2012.03.28. 18:06:46

Teljesen egyetértek a poszttal, az elnöknek le kell mondania, ha lehet minél előbb. Pontosan azért hogy mi konzervatívok elküldhessük a búsba az ilyen aljadék proli bandát amelyik most itt veri a nyálát és mosdatja Hornt és Megyót. Ha Schmitt marad akkor még nagyobb erkölcsi kárt fog okozni a jobboldali, konzervatív oldalnak. Schmittnek mennie kell.

puffatag 2012.03.28. 18:08:59

alcsút polgármestere, orbán elvtárs házibarátja 463 hektár földet kapott a nemzeti földalaptól a múlt héten, mint családi gazda... kis bibi a dologban, hogy ez az ember építési vállalkozó, a mezőgazdasághoz semmi köze nincs... idén már kapott az általa elnökölt fociakadémia 4 milliárdot... nézzük, idén még mit kap a gonosz törpe falusi sámánja, én számolni fogom

puffatag 2012.03.28. 18:11:11

@Chicano: az aljadék proli ti vagytok, jobboldaliak, kis pedofilok, katolikusok, paráznák, tolvajok, gyurcsány ipari tanuló hozzátok képest

Chicano 2012.03.28. 18:14:54

@puffatag: Nem is értem miért gondolod hogy rád értettem azt hogy aljadék proli. :)

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.03.28. 18:16:05

@Chicano:

Szóval szerinted is vállalhatatlan SP, remek. Akkor már csak arról kéne nyilatkoznod, hogy az az ember, aki őt tette erre a posztra, dróton rángatja és ragaszkodik hozzá, róla mit gondolsz.

puffatag 2012.03.28. 18:24:28

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: "chicano" fideszdroid, illetve náci, ami majdnem ugyanaz... smittyfy kapcsán prolizik, mint móricka

naneee3 2012.03.28. 18:45:09

Lehet más a politika! - Politics can be different

Bréking nyúz, az LMP tegnapi smittpálos flashmobjának szpíkerét a mai napon kirúgták állásból
A próbaidőn lévő szociális munkást magához hívatta főnöke, és elmondta, hogy politikai tevékenysége összeegyeztethetetlen a segély-szervezet alapvetően katolikus beállítottságával… Szakmai kifogás nem merült fel munkájával kapcsolatosan, amivel mindenki elégedett volt. Mégsem élünk következmények nélküli országban – ez csak a hatalom kivételezettjeire vonatkozik.

ősbölény 2012.03.28. 18:59:48

Kedves blogszerző!
Vagy politológus valaki, vagy szerelmes. Te láthatólag szerelmes vagy a Fideszbe és/vagy OV-be, s ezért csak az érdekel, hogy szerelmed tárgya ne járjon rosszul. Ez a magatartás azért fényévnyí távolságra van a hazaszeretettől (amit a 19. században gyakran neveztek honszerelemnek). Mindazzal szemben, amit leírtál, az az igazság, hogy a Fidesz politikáját már lassan húsz éve jellemzi az a "következménynélküliségre" bazírozó politika, ami a Schmitt-ügyben is megnyilvánul (az első ilyen eset a székházmutyi volt Antall-lal). Néhány évvel később a Heti Válasz első számában vezércikként Elek István be is jelentette, hogy a politika ezentúl nem a valóságról, hanem a valóság értelmezéséről fog szólni, az nyer, aki sikeresen tudja elfogadtatni az ő valóságleírását a választókkal. A dekonstrukciós elméletre hivatkozott, lényegét tekintve tévesen, de ez most nem tartozik ide.
Ide az tartozik, hogy a Fidesz azóta is azt csinálja, hogy nem a valóságot akarja átalakítani, hanem a választópolgárok képét a valóságról. Tehát megszorít, és azt mondja, hogy növeli a jólétet. Elkobozza nyugdíjkasszát, és azt mondja, hogy megvédi a nyugdíjakat (személyesen Selmeczi Gabriella révén), stb, stb. Ezeket te úgy látszik rendjén valónak találod, mert azt írod, hogy Schmitt plágiuma az első olyan eset, amikor döntenie kell arról, hogy hajlandó-e igazat mondani. Hát bizony ez nem az első, hanem a sokadik eset, és még soha nem mondott igazat. Most sem fog.
És tőled sem várom, hogy csalódott szerelmesként majd szakítasz imádatod tárgyával. Elvégre eddig észre sem vetted, hogy megcsaltak...

gyedmaróz 2012.03.28. 19:00:01

A fideszes magyarázatok nem túl fantáziadúsan készülnek. Itt most kimondták, hogy az egyetem hibázott. Annak kijelentése, hogy most ez plágium, vagy sem, elmaradt.
Egykoron volt egy szőlőtelepítés-támogatási ügy is ("ne mi kapjuk a legtöbbet") ott is megtudhattuk, hogy ahol elhangzott, az "nem közgyűlés volt" Fidesz kormányzás alatt én következményekre nem számítanék. Ha heti kétszer nem hazudnak a pofámba, már hiányérzetem szokott lenni.

dr Smittpálelnökúr 2012.03.28. 19:06:19

"A lemondással Schmitt nem csak a rendszerváltás óta eltelt idő, hanem az elmúlt száz év legtiszteletreméltóbb politikusai közé kerülne. Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

Erre mi szükség volt? Ugynis ez nettó hazugság, ez az alak a kezdetektől megcsúfolta az elnöki pozíciót. Ha nektek ez csak most esett le, az rátok nézve gáz.

A lényeg: ez az alkalmatlan alak már minden értelmes ember számára vállalhatatlanná vált, ha eltakarodik, az a minimum, de sokáig fog tartani, amig a tekintélyrombolás (nem az ő tekintélyéé, hanem az elnöki intézményé) következményeit sikerül eltüntetni.

Az tiszta szánalmas, hogy a orbán által a nyakunkra ültetett csaló kapcsán horngyulázni kezdtetek, ez óvodás stílus.

Mellesleg az is szimpla hazugság, hogy a jobboldal még nem került erkölcsi válságba, a politikusaitok nagy része orbántól lázáron át selmecziig többször lebukott a hazugságíival, csakhogy ez a ti ingerküszöbötökig nem jutott el.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.28. 19:17:51

Talpra magyar, itt az idő...az orbáni diktatúra megbukott. Tegyél meg mindent, hogy elkergessük őket, nem ezt a bandát érdemeljük!

Készülj az előrehozott választásokra!
Isten segítsd az Orbán -Gyurcsány,Schmitt nélküli hazát!

dr Smittpálelnökúr 2012.03.28. 19:18:46

" Az első köztársasági elnökké, aki nem félt felelősséget vállalni tetteiért."

Ez önmagában is akkora hülyeség, hogy tanítani kéne az iskolában; hogyan fikázzunk le egy mondatban teljesen elfogadható módon dolgozó köztársasági elnököket, miközben benyalunk az első gerinctelen féregnek ebben a pozícióban.

kzoltana 2012.03.28. 19:25:21

Nem csak SP lopott, hanem tőle is loptak. Például a Fidesz alelnöke:
www.vagy.hu/tartalom/cikk/1626_schmitt_paltol_lopott_kosa_lajos
Így megy ez a plagizálók pártjában.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2012.03.28. 19:33:28

No igen, és valaki magyarázza már meg nekem, hogy miért Lázárokat, Szíjjártókat kell nézni a tévében amikor már kormányon vannak. Szereptévesztésben van az egész Fidesz, ma már nem a mantrákat ismételgető emberekre lenne szükség. Miért nem kapott szerepet Pokorni? Miért nem kapott szerepet Varga Mihály? Tudom ott vannak a kormányban "valami" pozícióban....de azért na.
A Fidesz ****-ja a 2/3- át, azt nem veszik észre hogy nekik semmi de semmi lehetőségük nem lesz demagóg módon az ellenzékre mutogatni, amikor szembesülnek a következő választáson az eredménnyel. Persze lehet hogy ez a cél, hogy ezt a **rt amit Gyurcsányék indítottak, ez a stílus, nos ezzel tökéletesen el lehet érni hogy az emberek tömegesen kiábránduljanak és ne érdekelje őket semmilyen szinten a politika. Nem médiatörvény, a magánnyugdíj pénztári vagyon lenyúlása stb. a legveszélyesebb a demokráciára, hanem a totális érdektelenség. Amikor egy átlagos dolgozó ember eljut oda mint a Kádár rendszerben, beszél a politikáról de csak mint valami "úri passzióról" amiből őt kihagyták.

Tamara Jagello 2012.03.28. 19:36:28

Egyetlen dolog csak, mert a cikk egésze megfontolandó lenne a jobboldal egyre szánalmasabb helyzetében: Nixon nem a Watergate-ügy kirobbanásakor, 1972-ben mondott le - akkor még az újraválasztásán dolgozott, és nyert is. Csak két év múva, 1974 augusztusában. Addigra szinte a teljes személyi stábját le kellett cserélni (büntetőeljárások miatt), és ezzel a halogatással magával rántotta a Repulikánus Párt szinte teljes liberális-közép szárnyát.

Ráadásul, a híres Frost-interjúban saját maga mondta, hogy ha az elnök követ el törvénysértést, az nem számít annak.

Úgy látszik, ennek a nyomorúságos magyar államfőnek mégiscsak Nixon a példakép...

Dr Smit Plagius 2012.03.28. 19:43:43

Miért is volt MP besúgó?

2012.03.28. 20:28:47

@Tamara Jagello: arra a sorsra is fog jutni, nem kell neki majd két év.

marklar_ 2012.03.28. 20:31:58

"A magyar jobboldal – az Antall-féle MDF, később a Fidesz – mindeddig nem ért el erre a pontra. Nem került ilyen krízishelyzetbe."

Azért az emúlt egy évben volt pár ilyen mélypont.

biohouse 2012.03.28. 20:47:24

Őszintén szólva még sohasem hallottam Horváth János bácsiról. Anélkül viszont, hogy tudnám ki ő és milyen ember , azonnal tiltakozom ellene, mint köztársasági elnökjelölt.
Csakis a közvetlen elnökválasztást tartom ezek után üdvözítőnek. Nem kellenek ide pártemberek, pártalkuk. És miután a közvetlen választás megvan a jogosítványokat is bővíteném: a közt. elnök lenne a legfőbb ombudsman: emberjogi, pártetikai, pártfinanszírozási főellenőr.

hirolvaso (törölt) 2012.03.28. 21:57:04

A cikkben leírtak egész egyszerűen nem fedik az igazságot.
A baloldal már most is megvan győződve arról, hogy ők itt a "vállalom a felelősséget" ország letéteményesei és egyedüli - hangsúlyozom, már most is egyedüli - képviselőjének érzik magukat. És a baldoldal már most is egy lesajnált, vállalhatatlan ripacsnak tartja Schmitt Pált.
Teljesen máshol van a törésvonal, mint azt a kedves cikkíró gondolja. Ez a Fidesz egyáltalán nem arra szövetkezett, hogy a baloldali elvárásoknak maradéktalanul megfeleljen. Nem tisztem mentegetni Schmitt Pált, és nem állok be azok sorába, akik zavarba esetten legyintenek erre a kérdésre, mert én nem zavarba esetten, hanem felháborodottan kikérem magamnak. Akik ezt a témát felhozták, mérhetetlenül boldogok, és minél tovább marad ebben a helyzetben Schmitt Pál porondon annál boldogabbak lesznek, mert most a jobboldal kevéséb elkötelezett része sóhajtozik, mutogat, és saját kormánya ellen fordul. Már megint a baloldal diktál, és mi futunk az ő jóérzésük után.
Egy apró pont Schmitt Pál abban a munkában, amit most a Fidesz-KDNP kormány véghez visz. Az új alkotmányunk és az azokból fakadó régi-új országunk építése sokkal és sokkal fontosabb, mint látszat intézkedések. Lehet, hogy kevésbé tudna minket támadni a szociál-liberális oldal szerte Európában, ha Schmitt Pált lemondatnánk, de ez nem döntő kérdés, és nem is szabad úgy kezelni. És nem is olyan súlyú ez a kellemetlenség, mint ahogy most a baloldal a lelkiismeretünkre, a jobboldal lelkiismeretére akar beszélni.
Engem ebben az országban nem az zavar, hogy a köztársasági elnökünk doktorija kétséges - ez kevésbé zavar, és nem azért, mert az én erkölcsi elvárásaim csekélyek, én katolikus vagyok, és egy egész életszentséget bármikor számon kérek bárkin, csak nem az ítélkezés a főprofilom. Én az ügynökkérdést sokkal fontosabbnak tartom. Számomra összehasonlíthatatlan Horn Gyula tette Schmitt Páléval, és engem az háborít fel, és az zavar, hogy nem az én hozzáállásom az általános.

Szeretettel:
Lukácsi Katalin

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.03.28. 22:01:46

@A fidesz Schmittel elbukott végre, itt az idő ...:

Ugyan már! Az egész dolog nagyon ciki, és még rosszabb, de nem indokol új választást. Lehet, hogy idővel majd hozzájárul a Fidesz bukásához az ügy, mittudomén. De egy ilyen többségű kormánynak miért kellene előrehoznia a választást? Mintha nem tudnád miről beszélsz. Gondolom nem is.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.03.28. 22:08:03

@Lukácsi Katalin:

Nem szerencsés mindig mindent relativizálni. Ha erről beszélünk, és erről beszélünk, akkor ne bújjunk amögé, hogy van aki/ami rosszabb. Ez rossz, nagyon rossz, elutasítandó és kész.

Aki Schmittet meg akarja hagyni a pozíciójában, vagy/és a doktori címét, aki ezt nem tekinti jelentős ügynek, az nem mondhatja, hogy a nemzeti ügyet képviseli. Ez a nemzet arculcsapása, semmibe vétele.

gigacherry 2012.03.28. 22:24:24

@Lukácsi Katalin: Igazad van. Az új alkotmány és a "rendcsinálás" sokkal több kárt okoz az országnak, mint Schmitt, aki csak aláír (gondolj csak a közelgő állmacsődre, a háromszoros bóvlira - tévedsz, ha azt hiszed, én ezeknek örülük). Ő a jéghegy csúcsa, ő a tekintélyünket ássa alá, a diplománkat teszi értéktelenné. Ha nem mond le, az a Fidesznek ciki.

marklar_ 2012.03.29. 00:26:28

@Lukácsi Katalin: Kedves Katalin, a köztársasági elnök doktorija nem kétséges. Ellenkezőleg: minden kétséget kizáróan lopott, másolt anyag.
Felesleges horngyulázni, mert most nem róla van szó.
Keresztény létére csodálkozom, hogy nagy ívben tesz a tíz parancsolatra. Bár igaz, nem az szerepel benne, hogy "ne másolj". De bárhogy szépíti a "nemzeti" oldal, ez bizony lopás.

hill billy 2012.03.29. 07:52:56

@Dr Smit Plagius: valószínűleg karrier miatt.

Gekko 2012.03.29. 08:35:27

@Lukácsi Katalin: Kedves Katalin, ez tündéri volt. Igazából nincsenek szavaim rá.

Van úgy, mikor a hit nem megnyitja az ember szellemét, hanem vakká tesz... Ilyenkor egy vitában érveknek, értékeknek helye nincs. Mintha egy új nap gyúlna, megváltoznak a kontúrok, színek, árnyékok:-)

hirolvaso (törölt) 2012.03.29. 09:57:59

@Dr. ByA:

Ez nem a nemzet arculcsapása. Ki érzi most magát arcul csapva, csak meg kell nézni. Egyedül az állam felsőoktatási szférája érezheti magát kellemetlenül, de ez a téma nem érinti a nemzet alapjait.
A gyűlölet most hangos és fröcsög, de akkor lehet a legnagyobb sikert aratni.

Lumumba 2012.03.29. 10:42:50

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy pl. dajcstomi jogi diplomájának a megpiszkálására mikor kerül sor, akinek államtitkárként csak azért kellett keresztülnyomni egy diplomát, hogy miniszter lehessen, meg a többi, a diplomáját, doktoriját stb. titokzatos körülmények között "megszerző", és szakmájában soha el nem helyezkedő fidesznyik iskolai múltját.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.29. 10:53:38

@Lukácsi Katalin: Nem "a baloldal" diktálja, hogy tilos más szellemi alkotását és a vélhetően mások által készített fordításokat sajátként feltüntetni, és nem "a baloldali elvárásoknak" felel meg az, aki az ilyet elítéli, hanem a tisztesség diktálja és a tisztességesség minimumának felel meg.

Amiből egyenesen következik az is, hogy maga a tisztességtelenség mellett foglal állást. De mint jó katolikus, rögtön fel is oldozhatja magát egy "mi mind úgyis bűnösök vagyunk!" felkiáltással, s így tovább fetrenghet a posványában, immár tiszta lelkiismerettel.

Egyben kérem, hogy tájékozódjon jobban, és ismerje fel, hogy legújabban az ügynökkérdést sem szabad már bolygatni a "jobboldal elkötelezett felén". Az is a baloldal ürügye lett.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.03.29. 11:04:20

@Lukácsi Katalin:

Gyűlölet? Van tükör kéznél?
--------------------------------
Az lehet, hogy a balosoknak ez a történet mintegy jól jött, de ez semmivel sem csökkenti a tolvaj felelősségét. Erkölcstelen aki ezt tagadja. A csudákat nem a nemzet arculcsapása az, ha az őt megtestesítő legfőbb méltóság közönséges csalónak és hazugnak bizonyul akiben még annyit becsület sincs, hogy szembenézzen a helyzettel amibe tette az országot (és a jobboldalt, amely őt posztjába emelte) vezette és legalább lemondásával mentse ami még menthető!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.03.29. 11:11:38

@Lukácsi Katalin:

Ha lehet ilyet kérni, és ha ideje engedi, tanulmányozza egy kissé Teleki Pál tanításait. Neki (még) volt fogalma erkölcsről, felelősségvállalásról és arról, hogy az efféle mennyire alapkövetelménye a magyarság előbbre jutásának, megmaradásának.

Merjen gondolkozni! Merjen átgondolni!

debreceni.blog 2012.03.29. 11:44:59

Az elnöki dopping és a törvény előtti egyenlőség

Ha utólag vissza lehet venni érmeket, akkor vissza kell venni a címeket is.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1963_elnoki_dopping_schmitt_pal

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.03.29. 12:02:02

@debreceni.blog:

Egy díszpolgári cím visszavételéről mindenesetre tudok.

bohuš 2012.03.29. 12:20:44

"Nem kell szentnek lenni, de tudni kell, hol van a határ. Most itt van."
Öncsalás jelen vagy jövő időben beszélni erről a határról. A legnagyobb jóindulattal és megértéssel is ez a határ a bizottság bejelentését követő egy-két óráig tartott, illetve a reagálásokig. Azok meg világossá tették az álláspontokat. Naésország maradtunk, a kormány éppen úgy reagált, mint Horn Gyula, illetve rosszabbul, hisz a KDNP megmagyarázta, hogy igazából akkor nincs is plágium. Elmúlt az erkölcsi helyes cselekvés ideje.
Ha végül az események sodra kényszeríti ki, hogy mennie kell, azt hiába mázazzák, nem erkölcsi döntés, hanem szükségszerűség.

Ianas 2012.03.29. 12:34:34

"Pokorni annak idején, amikor a rendkívül aljas 2002-es kampány folytatásaként előszedték, hogy (nem közszereplő) apja besúgó volt, azonnal és önként mondott le a párttisztségeiről."

Vicces. Mióta erény a képmutatás? Miért vállalta el eleve a posztot, ha úgy érezte, összeférhetetlen a családi háttérrel? Vagy ha az elvállaláskor nem érezte annak, akkor miért mondott le később?

Erre valamiért a marketing szó jut eszembe.

bohuš 2012.03.29. 12:44:59

@bohuš:

... és ezt még a Magyar Nemzet is így gondolja:
"a jogi következményt nem hordozó, a doktori címtől őt meg nem fosztó vizsgálóbizottsági jelentés a méltó visszavonulás, az erkölcsi győzelem esélyét kínálta az államfő számára. Schmitt Pál és a vele szemben, illetve mellette felsorakozók többsége egyaránt téved, amikor úgy tesz, mintha a jelentés tisztára mosta volna a disszertáció szerzőjét."
index.hu/belfold/2012/03/29/lemondasra_keri_schmittet_a_magyar_nemzet/

hirolvaso (törölt) 2012.03.29. 13:28:08

@Counter:
Mint jó katolikus rögtön fel is oldozom magam? Ön nincs tisztában a katolikus hittel, de nem is tiszteli a Katolikus Egyházat. Sajnálom. Egyben sajnálom azt is, hogy a fentebbi hozzászólók egyedüli letéteményeseinek tekintik magukat a közjónak, de sajnos általános ez a nézet a kormányellenesek körében. Akik másképp gondolkodnak,, nem gyűlölik Orbán Viktort, azok egyben hülyék is. Nem állok be a sorba, nem kezdem el bizonygatni, hogy megvan a magamhoz való eszem. Nem tartok igényt arra, hogy az ezek mögött a stílusok mögött megbúvó emberek, közösséget valljanak velem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.03.29. 13:44:19

@Lukácsi Katalin:

" Az új alkotmányunk és az azokból fakadó régi-új országunk építése sokkal és sokkal fontosabb, mint látszat intézkedések. "

A fidesz-rezsim alkotmánya és a régi-új fosztogatása a rezsimszolgáknak fontos , senki másnak.

Ja, még a pereputtynak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.29. 13:52:05

@Lukácsi Katalin: Terel. Nem valamely egyházról és nem is Orbán Viktorról van szó, hanem a Schmitt Pál tettéhez (tud maga különbséget tenni személy és tett között?) való viszonyulásról.

Nem baloldaliság elítélni más szellemi eredményeinek és más fordításainak sajátunkként feltüntetését. Ez ugyanis tisztességtelenség, attól függetlenül, hogy milyen pártállásúvá lett végül, aki megtette. Ha pedig tisztességesek akarunk lenni, a tisztességtelenséget, ha találkozunk vele és meggyőződhetünk róla, el kell ítélni.
Schmitt tisztességtelenségének levezetéséhez pedig csak Schmitt tettét és a tettére irányadó erkölcsi szabályokat kell egymáshoz mérni – hiszen minden más belekeverése csak erkölcsi relativizálás és maszatolás.

Egyben az elkötelezettséget nem abban lehet mérni, hogy ki hány erkölcsi szabályon hajlandó átgázolni az elkötelezettség tárgya iránti elkötelezettségét bizonygatva.

Ami az önfeloldozást illeti, a katolicizmus alkalmazásában magát járatosnak feltüntető dobray írja apológiaként egy szomszéd bejegyzés alatt:
"Egyébiránt: a képmutatás is egy bűn. Az egyház pedig mindig a bűnösök egyházának vallotta magát."
Ezek szerint a bűnnek kifejezetten helye van bármely katolikus hívőben vagy szervezetben, s ha kiderül sem kell erőfeszítéseket tenni a kivetéséért.

Különös érvelés, hogy a nemzetnek csak az lehet része, aki Schmittet támogatja tűzön-vízen és árkon-bokron át. Félek azonban, hogy ezeknek a kitartó híveknek némi mozgásra kell felkészülniük, ha hosszabb távon is követnék Schmittet, bárhová is veti az útja.

Dekatlon 2012.03.29. 16:34:34

"Nem akkor, amikor a gyanú felmerül és nem is akkor, amikor már túl késő. Hanem, amikor a gyanú bebizonyosodik"

Szerited onnatól igaz rá, hogy lopta a doktorit, hogy "bebizonyosodott"? Amikor azt megelőzőleg kérdezték, és süketelt, akkor még nem tudta?

Szerintem ez már a túl késő kategóriája.

dr. Ringlósztár 2012.03.29. 21:24:45

@maretz:
LOL
Nekem olyan diplomáim vannak, amiket nem fognak visszavonni :)))
Azért nyugtasd magad, aki utálja a vidéki párttitkár fiát (csak tudd, én szigorú vallásos nevelést kaptam, elsőáldozással, bérmálkozással, nem úgy, mint a kommancs proligyerek orbánod) az csak kommancs proli lehet :DDD

Hunor Levente 2012.03.30. 01:34:07

Ez a Lukácsi Katalin keményen bünteti a gyanútlan olvasót.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.30. 08:02:29

@Hunor Levente: Őszintén nagyra becsülöm benne, hogy nem tagadja meg korábbi önmagát, valamint hogy az őszinteség erényét mindenképp gyakorolni látszik.

De attól még nem lehet mosolygás nélkül olvasni, hogy:
"Bokros Lajos sokkal jézusibb - Jézus politikáját, közösségteremtő tevékenységét követő személy -, és abban az értelemben, megkockáztatom, valóban Krisztus, Fölkent, hogy ő most a legalkalmasabb személy arra, hogy ezt az országot rendbe tegye, a folyamatokat jó irányba terelje, és jó irányba tereljen minket, embereket. A kor ütőerét ő találta meg, és szívének szándéka tiszta."

Valami baj lehet a magyarországi hitoktatói képzéssel; átlagon felül termel ki a valóságot megdöbbentő mértékben és természetességgel tagadó eredményeket.

hill billy 2012.03.30. 10:06:00

@Lukácsi Katalin: "Ön nincs tisztában a katolikus hittel"
Azzal sincs.

Pelso.. 2012.03.30. 16:00:25

@Lukácsi Katalin: Nem a gyűlölet hangos, hanem a világ szánakozó röhögése, -rajtunk. Köszönhető a bábfigurának, meg aki őt mozgatja.

renevol 2012.03.30. 19:11:10

Én bizakodó vagyok abban, hogy ebben a dologban győz az igazság. Ugyanis - ellentétben egy sor dologgal, pl. az ügynökügy néhány héttel ezelőtti történéseivel (a fidesz leszavazta a nyilvánosságra vonatkozó törvényjavaslatot) - ez az ügy még a jobboldali médiában is címlapon van. És ha már a jobboldali médiát fogyasztók is hallanak erről az ügyről (és szinte kivételesnek számító módon, nem valami elferdített változatban!), akkor az jelent valamit. Lehet, hogy fideszes kéz rendezte ezt az egészet...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.30. 20:14:25

És de igen! Mi az hogy, nagyon is!

almodhi 2012.03.30. 22:38:08

"nem maradhatunk örökre Naésország"

Dehogynem. Naés?

Putyilov gyári melós 2012.03.31. 01:03:15

Konzerv urak!

Remélem tudjátok, hogy a ma esti Svindler Pál előadás a ti gerincetek megroppantását készíti elő!

Vagy belemerültök Orbán és Schmitt mellé az erkölcstelenség, a kádárista pártállami mi kutyánk kölke mocsokba vagy kiestek a gyöngyös kosárból.

Orbán ugyanazt fogja veletek eljátszani a gyávaságotokra, elvtelenségetekre alapozva, mint amit Kádár játszott el 1956 után az értelmiséggel, akik java részét meg is törte.

Hamarosan hűségnyilatkozatokat kell aláírnotok, behódoló cikkeket írnotok, kimennetek Schmitt Pál mellett rendezett Békemenetre, tehát magatokra veszitek az ő és Orbán erkölcstelenségét, züllöttségét és jó pofát vágtok hozzá, sőt, támogatjátok, vagy meg lesznek vonva a kedvezmények, állami katedrák, kutatóintézeti helyek, 6-7 számjegyű fizetések.
Rajtatok áll, hogy melyiket választjátok.

VAGY-VAGY, ERKÖLCS VAGY ERKÖLCSTELENSÉG, HÓDOLSZ VAGY PUSZTULSZ?!

Most fog elválni a szar a májtól!

pannonfunk 2012.03.31. 15:13:31

@Lukácsi Katalin: És akit Horn Gyula éppen úgy zavar, mint Schmitt Pál, azok hova álljanak?

Igen, lenne sokkal fontosabb dolog is ebben az országban, mint Schmitt Pál plagizálásán rágódni. Ugyanakkor nem lehet az ország Köztársasági Elnöke egy olyan személy, aki nem csak hogy 20 évvel ezelőtt jogtalanul jutott egy címhez, de a mai napig hazudik, csúsztat az ügyről. Megsért olyan embereket, akik komoly munkát fektettek abba, hogy tudományos fokozatot szerezzenek. Bohóccá teszi magát, amikor kijelenti, hogy ő most majd PhD-t fog írni. Nyilvánvalóan nincsen tisztába azzal, hogy egy PhD fokozat megszerzése mekkora munkával jár. Olyannal, amit nem lehet a köztársasági elnöki funkció mellett megtenni. Egyszerűen nevetséges, felháborító, és az eddig a fideszt támogató értelmiség pofátlan arculköpése.

Mibe kerülne lemondania (lemondatni) és akkor lehetne foglalkozni máris ennél sokkal fontosabb ügyekkel. Mi tartja vissza a fidesz vezetését, hogy ezt a döntést meghozzák? Miért kell maguk alatt vágni a fát minden órában, amíg nem tesznek pontot az ügy végére?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.03.31. 15:57:36

@pannonfunk: Schmitt Pál eddigi köztársasági elnöki munkáját elnézve éppenséggel belefér egy doktori iskola az idejébe.

Schmitt Pál eddigi köztársasági elnöki munkáját elnézve éppenséggel kár is nekifognia.

Putyilov gyári melós 2012.03.31. 23:02:02

@pannonfunk:
" Mi tartja vissza a fidesz vezetését, hogy ezt a döntést meghozzák?"

Orbán Viktor személyisége.
Egy Alfahím nem nem tévedhet és nem mutatkozhat hibás döntést hozó vezetőnek, mert akkor nekieshetnek a hiénák és oda a tekintélye, falkavezérsége.

Nem nagyon látott tőle senki olyat az elmúlt 20 évben, amikor kerek-perec kimondta volna, hogy ezt én rontottam el, az én hibám, az én felelősségem.
Mindig mások a hibások.

hu.wikipedia.org/wiki/Csoport_(pszichol%C3%B3gia)#Csoportszerkezet

pannonfunk 2012.03.31. 23:12:03

@Putyilov gyári melós: Igen, sajnos én is így látom. aminek a következménye az, hogy ebbe Orbán is bele fog bukni. Kár, mert bár nekem sosem volt különösebben szimpatikus, de volt karizmája, tuott tömegeket megmozgatni, vezértípus volt. Csak hát az évek előrehaladtával nemhogy bölcsebb lett, hanem egyre balgábban egyre kevesebb emberre hallgatott. Én még emlékszem, amikor a Heti Válaszban még valamikor 2004 (???? vagy 2006??) táján Elek István írta, hogy sajnálja, hogy ebbe az irányba mennek a dolgok. És azóta is erre mennek, és most értük el azt a pontot, ahol elszakadt a cérna nagyon sokakban.

Putyilov gyári melós 2012.03.31. 23:48:29

@pannonfunk:
"És azóta is erre mennek, és most értük el azt a pontot, ahol elszakadt a cérna nagyon sokakban."

Számomra ebben a helyzetben csak annyi a kérdés, hogy nem-e direkt a cérna szakadásra játszanak rá a politikai manipulációt folytató think-tankek.

A tekintélyelvű vezérelvű rendszerek mindig diktatúrába futnak és általában véres forradalmakban, lázadásokban esetleg országmegsemmisülésben buknak meg.

Tizenéve itt a szomszédban Milosevic nagyon hasonló játékot játszott, mint ami nálunk megy, aztán amikor már szép nagy hullahegyek kerekedtek, akkor jöttek a bombázók.

Kétlem, hogy Schmitt önálló döntésű lenne abban, hogy lemond-e vagy sem.
Viszont az ügye nagyon jó figyelemelterelésre és arra, hogy az ország egyik fele a másikat b@sztassa, a jól bevált oszd meg és uralkodj játszadozás keretében.
Valszeg CSAK ezért van még a helyén: eszköz egy hatalomkoncentrációs, erőfitogtató játékban.
Csakhogy erre akár Orbán pártja is, amit ő nem fog fel, sőt az ország is.

Ezt úgy látom érzékelik már ezen a környéken is, elég egyértelműen kinyílvánítják a címlapon, hogy elegük van belőle és nem állnak be vezényszóra bégetni a nyájba.

Kicsit nőttek a konzervek a szememben :O)))

hirolvaso (törölt) 2012.04.01. 20:15:57

@Counter:

Valóban hosszú éveket vesztegettem el az életemből, amíg nem álltam elkötelezetten Orbán Viktor oldalára. Az életszentség egy hosszú út, hosszan bontakozik ki a kegyelem. Valaha még Gyurcsány Ferenccel is szimpatizáltam, ahhoz képest Bokros már tényleg maga a Messiás, de volna mit tornáznia neki is, hogy bölcs államférfi váljon belőle.

Viszont, ami Önt illeti, kedves Counter, ez személyeskedés, ahogy ez az egész Schmitt-ügy az. Ezért nem is eredményezhet sikert a baloldalon. A Fidesz tábort csak erősíti, motiválja és mozgósítja. (A "jobboldali" bloggerek pedig már a Békemeneten sem vettek részt, mégis 400 000-en voltunk.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.01. 20:31:38

@Lukácsi Katalin: Miért értelmez dicséretet személyeskedésnek? Félek, hagyta elhatalmasodni magán az orbánizmusából fakadó előítéleteit. Ne tegye.

xclusiv 2012.04.01. 22:40:46

Most olvasom ezt a post-ot, azért a késői reakció.

Hát bazmeg, kedves névtelenek, akik ezt a cikket írtátok, ti aztán igazi férgek vagytok.

Úgy kezditek, hogy 2 bekezdésen keresztül rugdossátok Horn-t, rágalmazzátok, pedig tudomások szerint nem sok konkrétum derült ki a pufajkás múltjáról. Pedig a "keletnémetek" kiengedésével (ami a nevéhez köthető) kezdődött az a német szimpátia Magyarország irányába, ami kb. a második orbán kormány dúlásáig kitartott.

Aztán szopkodjátok a saját kis pöcsötöket egy bekezdésben, majd jött egy kis watergate (az is jó hosszú story volt egyébként, nem volt ott ripsz-ropsz lemondás), aztán ismét szociekézés következik.
megyó mint besúgó? Végülis csak a mai civil elhárítás (Nemzetbiztonsági Hivatal, ha át nem nevezték azóta) jogelődjének jelentett, elvileg külföldiekről, gyakorlatilag meg ki tudja, mert ugye az ügynökaktákat a fidesz rejtegeti. Azért kiváncsi lennék arra is, hogy pl. martonyitól mennyi akta maradt, illetve hogy mennyi fideszes főfasz jelentett szakmányban, mert más oka nem lehet orbán viselkedésének. Esetleg a család...
gyurcsánynak le kellett volna mondania, mert becsapta a választókat? Ember, a fidesz 98-ban 400% eü béremelés ígért, 2010-ben pedig azt, hogy megvédik a nyugdíjakat és az mnyp-ket. két idézet a nagyvezírtől (nem szó szerint, kb.): "más a kormányprogram és a választási program" (98), illetve "ne azt nézzék amit mondok, hanem amit csinálok" (2010). orbán viktort büdös volt ideírni, kedves névtelen fideszcsicska?

Aztán nézzük tovább: mádl, mint kiváló elnök? schmitt előtt a leggyengébb, egy jellegtelen ember volt, semmi érdemi nem maradt meg bennem róla. Illetve annyi, hogy 2002-ben azon sakkozott a fél ország, hogy mi lesz, ha az elvesztett választás után mádl mégis inkább orbánt bízza meg kormányalakítással, hogy mit lehet akkor tenni? Na, ennyire volt jó elnök, ilyen se Göncz, se Sólyom alatt nem hogy szóba nem került, egyszerűen meg se fordult az emberek fejében, hogy az elnök ilyet tehet...

"Orbán Viktor és a Fidesz most bizonyíthatja azt, hogy különb az MSZP-nél."

No comment, bizonyította :D

pokorni meg előadott egy színjátékot, kicsit háttérbe húzódott aztán vissza is tért. Semmi szükség nem volt erre a bohóckodásra, senki nem tehet a szülei tetteiről.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.02. 10:36:14

@xclusiv: látom, de aztán nem névtelen, hanem neves vagy. :D

xclusiv 2012.04.02. 13:20:25

@dobray: jaja, majdnem annyira, mint te. A neten szokás név nélkül kommentelni, de ilyen publicisztikának látszó post-ot név nélkül, a blog neve mögé bújva publikálva azért más kategória...

Egyébként nem is zavarna, ha nem lenne a post fele rágalmazás, de ez így kb. a kuruc.info szintje.

Arról nem is beszélve, hogy az én felvetéseimet szinte mindet leírták korábban mások, de érdemi reakció csak nem érkezett rá. Van itt egy kommentelgető mandineres fidesz dolgozó, és még 1-2 ember, aki máig szerelmes orbánba...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.04.02. 14:00:28

@xclusiv: el vagy tévedve. A neten régen szokás blogposztokat (azaz publicisztikát ) írni álnéven. Egyébként mind a Mandiner, mind a Jobbklikk, mind a Mos Maiorum, mind a Konzi rendelkezik impresszummal. Ott vannak a szerkesztőik nevei, teljesen publikusan. Tegyük hozzá: az álneves publi a nyomtatott sajtóban is bevett műfaj (vö. Osszián anno a Magyar Nemzetben, pölö). És ugye gyakori a szerkesztőségi vezércikk is, "név nélkül".
De egyébként:
mandiner.blog.hu/2011/01/21/a_nevtelenseg_vedelmeben

Zb74 2012.04.04. 10:56:13

Huth Gergely elplagizálta a Naésország kifejezést a Konzervatóriumtól:
www.magyarhirlap.hu/velemeny/naesorszag_vege.html

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása