Szeretem az állatot

tölgy I 2011.12.27. 07:27

A kis házinyúl mindjárt nagyon megtetszett, mikor a konyhában letették: buta, kedves kis feje, ijedt szemei és lágy, sima szőre. Azt a jellemző, gyöngéd, pártoló szeretetet érzem, amit nagyon jól ismernek kezdő szerelmesek, akiknek kicsi és macskaszerű nőkkel akadt dolguk. Nem akarok semmit tőled, te fehér, ijedt kis nyúl, csak meg akarom simogatni a fehér bundádat, hátrafelé és óvatosan, hogy jól essék neked, ölembe vennélek, és a kis fejedet simogatnám, hogy megnyugodj, és jól érezd magad, biztonságban, és elhidd, hogy nincs okod félni, nem kell tartanod semmitől, én vigyázok rád és megvédelek.

Ezt érzem, egészen melegen és önzetlenül, felolvadva ebben a védő, önzetlen, odaadó szeretetben, és a kis fehér nyúl után nyúlok, hogy megsimogassam. A kis nyúl azonban, ijedt kis dög, riadtan lelapul, és kifut a tenyerem alól, be a konyhaszekrény alá.

Te csacsi kis nyúl, mondom neki fejcsóválva, lám milyen kedves, ostoba ijedt kis nyúl vagy te, hát most azt hiszed, hogy bántani akarlak, megfogni, mohón megragadni, agyonütni, megenni, mert erősebb vagyok nálad. De értsd meg, hogy szó sincsen minderről, hát persze, hogy erősebb vagyok nálad és mindezt megtehetném, de hiszen éppen arról van szó, hogy nem akarom megtenni, nem érted? Sőt gyöngéd és kedves akarok lenni, meg akarlak simogatni, meg akarok feledkezni önmagamról, a magam jogairól, vágyairól, élvezeteiről, te miattad, akit meg akarok simogatni, hogy dobogó kis szíved megnyugodjon, és jól érezd magadat, egész finom, bájos, törékeny, félénk kis lényedet.

Ezt gondolom megindult lélekkel és egy piszkafával piszkálom a kis nyulat, hogy kijöjjön a konyhaszekrény alól, és én megsimogathassam. A kis nyúl előbb húzódozik a piszkafa elől, orrcimpái idegesen, rémülten táncolnak, aztán usgye, kiugrik, átfut a konyhán, bebújik egy sarokba.

Utána megyek, és óvatosan leguggolok melléje. Ejnye, mondom neki, hát milyen ostoba vagy. Nini, hiszen még sokkal jobban reszketsz és félsz, mint az imént. Persze, ez érthető a te elfogult és szűk kis értelmed szempontjából, mely azt súgja neked, hogy abban a makacsságban, amivel utánad jövök, csak a vérengző vadállatok mohósága rejlhetik, és amely nem tudja megérteni az erősebbnek fejlettebb erkölcsi érzését és altruizmusát. No, most már aztán tényleg meg kell, hogy fogjalak, meg kell, hogy simogassalak, azzal az érzéssel, amit most érzesz irányomban s mely vérszopó tigrisnek láttat engem, ezzel az érzéssel igazán nem hagyhatlak magadra. Be kell bizonyítsam neked, hogy mennyire tévedtél, hogy mennyire nem azért akarlak megfogni, hogy átharapjam a torkodat, hanem csak önzetlenül meg akarlak simogatni, kellemessé akarom tenni az életedet, és nem számítok se hálára, se ellenszolgáltatásra.

Óvatosan kinyújtom a kezem, s már a nyakán vannak ujjaim, mikor egy kétségbeesett ugrással kirántotta magát, fuldokolva nyifogott, és szétterpesztett lábakkal, lihegve, halálos félelemben bebújik a kályha alá.

Nyelek egyet, és érzem, hogy a vér a fejembe száll. No, igazán példátlan butasággal van dolgom. Most mit tegyek? Abbahagyjam? De akkor azt fogja hinni, hogy neki volt igaza, hogy tényleg meg akartam enni, vagy agyonverni, és most kifáradva, egyelőre lemondtam szándékomról.

A kályha elé fekszem, és benézek a kályha alá. Ott kucorog apróra összehúzódva, és fekete szemeiben kimondhatatlan félelem csillog, amint tekintete az enyémmel találkozik. Most már igazán megharagszom. Te szamár, mondom neki elkeseredve, hát nem hiszel semmiben, ami szép és kedves? Hát nem hiszel az önzetlenségben, a gyöngédségben, hát nem hiszel a szeretetben, mely nem számít hálára? Hát hogy bizonyítsam be neked, szerencsétlen, hogy milyen alantasan, milyen megvetésre méltóan gondolkozol? Persze a te buta és rossz kis fejedben csak aljas, durva és erkölcstelen képzetek nyüzsögnek, harapásról, verésről, az erősebb kajánságáról, amivel elpusztítja a gyöngéket... te, te undok kis féreg, hát nem akarod elhinni nekem, hogy van harmónia, van bensőséges, könnyes megindulás, mely a gyöngeség, szegénység, tehetetlenség láttán elfogja lelket? A teremtésit annak a nehéz fejednek, csak azért is bebizonyítom neked, hogy van!

Most már hirtelen és mérgesen kapok utána, erőlködöm, kivörösödöm, a nyelvem kilóg, megbotlom, leesem, négykézláb futok utána, be az asztal alá, a dézsa mögé. Beverem a fejem az ajtófélfába, kiszakad a kabátom, a fogamat csikorgatom, és egyszer már meg is kapom a füleit, de ő lihegve, most már hangosan makogva kitépi magát, megharap, és a kamrában elbújik a hasábfák mögé.

Most ott van és nekem szét kellene szedni az egész halom fát, hogy megtaláljam. De szétszedem, szétszedem én, ha addig élek is, szétszedem, és megfogom és megragadom a füleit és felkapom a levegőbe, és megforgatom, és a falhoz vágom, és szétloccsantom a fejét, azt az ostoba, makacs, szamár fejét, amivel nem akarja megérteni, hogy csak meg akarom simogatni.

Karinthy Frigyes

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr533490155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 09:18:23

Hát igen, férfias játékok a nyúl és a befogadó gazdatest között.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 17:15:28

Tölgy, a posztot olvasva ide valami elismerő kommentet szántam, hogy milyen remekül ír, amikor megláttam a nevet a végén. Akkor viszont remekül idéz.

Alfőmérnök 2011.12.27. 17:41:18

@Holger Hartland: Holger-holger, a Tanár úr kérem már általános iskolában kötelező olvasmány. :))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 17:45:41

@Alfőmérnök: De ez a szöveg nem a Tanár úr kérem... része. Fifikás szerző ez a Karinthy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.27. 18:24:35

@Alfőmérnök: Ez több, mint meglepő.

Engem valaki rútul becsapott, és még az is lehet, hogy ez a galád illető nem egy rajtam kívül álló személy volt.

Bell & Sebastian 2011.12.27. 19:24:36

Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2011.12.27. 19:41:46

@Alfőmérnök: Ki emlékszik már arra? A gomb- és igazi focizásra, verekedésekre, osztálykirándulásokra igen. A kötelezőkre nem. :)

Alfőmérnök 2011.12.28. 07:22:03

@Holger Hartland: Ezekre én is jobban emlékszem, őszintén szólva nekem is csak azért ugrott be, mert a mandichaten valami kapcsán nemrég szóba került ez az írás és akkor meggugliztam.

komment1 2011.12.28. 12:30:56

Karinthy Frigyes:

DR. UGYANAZ

A felső rétegek és a tömeglélek súrlódásának pszichofizikája

(Kimerítő elvi tanulmány a társadalmi küzdelmek okairól, két kötetben.)

Első kötet

DR. UGYANAZ kezével a villamoskocsi feljárójának fogantyújába, lábával abba a táblába kapaszkodva, melyen a “Megtelt" felírás jelzi, hogy még legfeljebb csak huszonötén szállhatnak fel, homlokát nekifeszítve a peron állásai előtt heverő összenyomott hullák ezreinek. Micsoda beszéd az, hogy már nincs hely? De mennyire van hely, csak, tessék egy kicsit összébb szorulni! Disznóság, hogy az embert nem hagyják felszállni — nekem éppen annyi jogom van felszállni, mint maguknak, akik már fent vannak! Nagyon sajnálom, hogy ráléptem a kezére az úrnak, háború van! Ha nem megy másképpen, majd erőszakkal szerezzük meg magunknak a jogainkat — ha a vezetőség eltűri, hogy egyik ember felszállhasson, másik meg nem —, hát akkor majd csinálunk mi rendet! Mit gondol, nekem nincs éppen olyan sürgős dolgom, mint magának? Hogy maga még az előbbi állomáson szállt fel? Bánom is én! Éppen eleget utazott akkor! Lárifári! Szálljon le! Nekem dumálhat az úr — itt nem arról van szó, hogy ki áll ott régebben vagy nem régebben, nem tudni, kinek a korrupt protekciója révén — hanem arról hogy kinek van tehetsége meg ereje hozzá, hogy ott álljon! Félre az utamból! Le a kocsivezetővel! Le a hájasokkal! Éljen a forradalom! Utánam! (Egy ellenállhatatlan rohammal felnyomakszik a peronra. A kocsi megindul.)

Második kötet

DR. UGYANAZ a következő állomáson, kiállva a peron lépcsője elé, szavait a feltolakodó tömeghez intézve. De uraim!!... Uraim!!... Az Istenért, hát nem látják, hogy már nincsen hely?... Hiszen leszakad a peron — hát ne tolakodjanak, mint az oktalan állat! Uraim — az emberi méltóság! Hiszen emberek vagyunk! Az oktalan állat se száll fel a villamosra, ha már nincs hely! Uraim, az Istenért — tartsuk be a rendet, hiszen másképpen összeomlik minden, amit a bölcs kormányzat a jövő Magyarország és a törvényes kereteken belül feltételezett alkotmányos fejlődés érdekében megalkotott! Türelem, uraim, türelem — tessék várni a következő kocsira — a türelmes és szakszerű, rendszeresen elvégzett várakozás bizonyára megtermendi gyümölcsét — egy szebb jövőt — persze, csak a törvényes kereteken belül. Gondoljunk, uraim, a művelt nyugatra — lebegjen szemünk előtt Németország nagy példája — a nemzeti parlament! Az alkotmányos nemzet nevében felszólítom az urakat, oszoljanak szét egymás hasából békésen, és várják meg a következő villamost! Éljen a kalauz úr, éljen szeretett kocsivezetőnk, ki bölcs belátással vezeti kocsinkat e nehéz napokban — éljen a kormány!

Idézve a 2011. december 23-án történtek után.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.28. 22:00:52

Vajon ezt most szó szerint értendőnek szánta tölgy, vagy metaforának?
Mert pl. az állam és az egyszerű polgára viszonya is nagyon hasonló.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.29. 21:00:11

@komment1: december 23-n melyik villamoson történt?

hacsaturján 2011.12.30. 08:17:07

kéccségtelen, hogy karinthyt mosdó szivacsként is lehet használni, ámbátor végtelen fantáziára vall. nomostan, hogy eza fantázia mennyibe konzervatív, asztat én nem tudom megítélni, viszont nem is akarom, helyette elmorzsolok egy peccsauert.

komment1 2011.12.30. 11:07:01

@tölgy: Hát mondjuk a 2-es villamos. Tudod, ott a Kossuth tér, a Parlament környékén.

Egyébként talán azt is sejted, hogy Karinthy ezt a villamosos írását olyan metaforikusnak szánta - mivel tán te is annak szántad a nyuszis Karinthy idézetet, ezért sejtem, hogy sejted ezt - tudod, a villamos olyasmit jelképez, mint a gyorsnaszád a hullámzó tengeren.

Elképesztő nagy arc és rajta elképesztő vastagságú bőr kell ahhoz, hogy az LMP-s polgári engedetlenséget, sőt azóta a kifejezett kordonbontást az MTVA-nál törvénysértésnek meg provokációnak minősítsék ugyanazok, akik a Kossuth téren nem oly rég kordont bontottak. Magam részéről annyit mondhatok, hogy az akkori és a mostani ellenállásról, tiltakozásról teljesen ugyanaz a véleményem, mindkettőt alapvetően jogosnak tartom, éppen azért érzem nagyon helyénvalónak Karinthy általam idézett villamosos szövegét, mert arra mutat rá, hogy nemcsak ma, de száz (meg ezer) éve is az elvtelen embereknél mindig az üléspont határozza meg az álláspontot.

Ami a nyuszis sztorit illeti, azt Karinthy a legkevésbé sem közéleti metaforának szánta, egyszerűen a saját és mindnyájunk emberi gyengeségét figurázta ki. Azonban szerintem igen sokatmondó, hogy te pont ezt választottad az életművéből - nem tudom, korábban miket produkáltál, de azok után, amit Petschauer Attiláról képes voltál leírni, a nyíltan szadista szövegek és megnyilvánulások után nagyon furcsának találom, hogy bárki normális konzervatív közösséget vállal veled.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.30. 13:50:12

@komment1: akkor értsem úgy, hogy maga status quo ante ante ante ante párti, azaz monarchista?

@hacsaturján: kiszera méra bávatag, nemde?

hacsaturján 2011.12.30. 14:10:11

@tölgy:

fenét! csak egy kis szivatás. minusz húsz alatt jobbat is tudok.

komment1 2011.12.30. 14:55:08

@tölgy: Nem, értse úgy, hogy elfogadhatatlan tartom a stílusát, függetlenül attól, hogy maga milyen pártinak meg színűnek nevezi magát. A szimpla szadizmus az szimpla szadizmus, akármiféle csoporthoz sorolja magát. És az ilyen megnyilvánulásoktól minden normális ember elhatárolódik.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2011.12.30. 21:44:56

@komment1: a szadizmus hogy jön a villamoson tolongókhoz?

@hacsaturján: magát olvasni tényleg szívás.

komment1 2011.12.30. 22:09:34

@tölgy: A szövegértelmezési problémák imitálása egyáltalán nem humoros, viszont a cinizmusa szánandó.

wandakutya 2012.01.03. 00:27:21

@komment1: Kordon és kordon között akkora különbség lehet, mint ég és föld között.
"a nyíltan szadista szövegek és megnyilvánulások után nagyon furcsának találom, hogy bárki normális konzervatív közösséget vállal veled."
Ó, a régi reflex: divide et impera. De ki is mondja meg nekem, ki a "normális konzervatív"?

betyár (törölt) 2012.01.05. 17:57:23

@komment1:

azért az annyira klassz, hogy maga illlyen biztosan tudja, hogy karinthy mit is akart mondani és mit nem. irigylem az önbizalmát s egyszerre örülök annak, hogy a mindentudásúak ma is köztünk járnak, mint saint germain grófja:)

Czelder Orbán 2012.02.04. 13:12:53

@Emlékezetkultúra:
Szerintem az a Jekyll és Hyde, akire Ön gondol, nem az ex-konzis-mandineres Jekyll és Hyde lesz.

Szilvay Gergely 2012.02.07. 12:42:07

@Emlékezetkultúra: szövegértési bajaid vannak. Csak a Konzira vonatkozó dolgokra reagáltam. A tölgy-ügyről annyit tudok, amennyit te írogatsz az FB-oldaladon. Kettő: a Konzi "törzsgárdája" nem dolgozik a KIM-ben. :)
Múltkor linkeltem neked egy rakat cikket a zsidósággal kapcsolatban. Úgy látszik, téged nem zavar, hogy a Konzi írói meg szokták védeni Izraelt, a "törzsgárdában" van, aki többször írt a Szombatba... Betöröd a valóságot, ha nem passzol a nézeteidhez. :) Nyilván több évnyi együttműködés Novákkal és a Szombattal antiszemitizmust bizonyít. Gratulálok a következtetéseidhez. :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2012.02.07. 16:46:05

@Emlékezetkultúra: a Konzi szerzőiről egyébként fel van tüntetve, hogy ki mit csinál. Keresgéljen az impresszumban. Ennyit a sajtóetikáról.

Bell & Sebastian 2012.02.10. 22:25:36

@Emlékezetkultúra: Hát jóasszony, te összekevered magad a végzet kalapácsával, ütsz-vágsz itt, mint valami megkergült Baer Jew. Mégis, mit remélsz? Feltámasztod a holtakat, vagy arra nyalod fel a lóvét, hogy benzinnel locsold a zsidók gyűlöletét és nem mellékesen a zsidókat? Te komolyan gondolod, hogy téged nem érnek utol, bebújhatsz majd egy védett házba, eléred az amerikai nagykövetség kapuját?

Ha komolyan hiszel az ügyedben, a legnagyobb kárt pont te okozod azzal, hogy újabb frontot nyitsz ott, ahol eddig még nem volt. Szerintem te egy rohadt provokátor vagy idegen hatalmak zsoldjában, vagy egy futóbolond picsa.

Az egyik rosszabb, mint a másik, te istenbarma! Össze ne fuss velem többet, te seggfej!

Bell & Sebastian 2012.02.10. 23:07:10

@Emlékezetkultúra: Mellébeszélsz anyuci, a lökött dumád mögött csak egyetlen tény árválkodik, beviszed a málnásba az összes, tisztességes zsidót és főokozatként itt gerjeszted, ebben az országban az antiszemitizmust, hogy a Cigányhitler orrára húzhassátok a legközelebbi autodafén.

Nem tisztességesek a szándékaid, ugyanis ágyúval mész verébre.
A hozzászólásod alapján nem vagy elmebeteg (annyira), így hát marad az ügynökvád. Arról regélj kisanyám, honnan a kiképzés és ki adja a lóvét a disznóságaidhoz?

Elég magas beosztásod lehet, ha még a nácifaló vincék is reszketnek tőled!

Arra válaszolj, a megbízódon kívül ki húz még ebből a kutyakomédiából hasznot? Ha ezen túlestünk, adom a következő kérdést, te kis vízentál -nyuszimuszi. Aki alamuszi, csak a rémrím kedvéért.

Bell & Sebastian 2012.02.10. 23:38:46

@Emlékezetkultúra: Na mi van, kiestél a szerepedből? Kezdesz össze-vissza hablatyolni. Mássz vissza ide a bűzbarlangodból Igazság Bajnoka és védd magad!
Arra válaszolj nekem, mit remélsz a nyilvánvaló és permanens provokálásoddal elérni? Tönkretenni embereket? Pár, neked nemtetsző blogot?

Te gyáva szarházi, valami sosem volt, virtuális számvevőszéket sejtetsz ott, ahol csak te magad vagy az egyszemélyes aktivista, aki felpattan minden őrizetlen piros biciklire?

Mára ennyi elég is a pufajkád szagából, holnapra szedd össze magad, aludj egyet, mert szükséged lesz rá.

CrL 2012.02.11. 01:42:53

Hahó, konzi főszerkik! Mi ez a cinikus csönd? De tényleg.

Mark Zuckerberg azonnal törölte ezt a személyiségi jogokat
sértő emlékezetnácoid névtelen nick ámokfutását a fészen.

Akkor itt miért is jelenthetnek meg még a hülye kommentjei?

Köszi a választ előre is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.12. 13:43:05

@Emlékezetkultúra:

Ejnye már! Neonáci a maga h*velygombás agyacskája, az! Hogy egyesek mit nem képzelnek magukról!!!

:-)

ü
bbjnick

citr 2012.02.12. 19:10:06

A szélsőséges "Emlekezetkultura" hozzászóló egy ugyanolyan képet használ, mint a facebookon azóta törölt "Horthy korszak dicsőítése" csoport profilképe. Ezekről csak annyit hogy feltehetően ők voltak azok a:

"Magyargyűlölő ultracionista csoportok akik folyamatosan tovább gerjesztették a tölgy ügyet az interneten"

kikazok.blogspot.com/2012/01/kik-azok-az-elte-oktatok-akik.html

Emlékezetkultura nevű hozzászóló ezért feltehetően az az ultracionista egyén aki az egész csoportot elindította.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2012.02.12. 23:50:29

@Emlékezetkultúra:

Ha már erkölcsi mérce, kedveske!

A vincentblogon írta: "Miután nagy valószínűség szerint bell&christian és bbjnick mandiner-nácik támadták be a fb-oldalt" & "a Mandiner, aki már libsizi-álkeresztényezi Botost, a neonáci bbjnickkel megiratott egy nyílt levelet"

Ott válaszoltam, de (jóformán) alig küldtem el a hozzászólásomat, azon nyomban moderálták.

A válaszom lényege a következő volt:

Ki mint él, úgy ítél? Komolyan azt tetszik gondolni, hogy én megrendelésre nyílt leveleket írkálok és f*szbuk-oldalak betámadásával b*szom az időmet? Vagy ezek a sz*rdumák is csak a magácska permanens besározóhadjáratának a részei?

ü
bbjnick

tewton 2012.02.13. 12:47:15

@bbjnick:
hétfő délelőttre visszaállították. zavart érzek az erőben :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása