Hol vannak a cigány élsportolók?

Konzervatorium I 2010.10.22. 09:53

Ha a rendszerváltás óta eltelt két évtizedet végigtekintjük, akkor a legismertebb sportág, a labdarúgás területén alig néhány cigány származású focistát tart számon a lelátók szájhagyománya. Aki egyáltalán szóba jöhet, az a délvidéki Kerekes Zsombor, Pisont István, Kenesei Krisztián és Koszta János – az utóbbi kettőről azonban egyes fórumbejegyzésekben az írják, hogy amikor az úgynevezett cigányválogatotthoz hívták őket, akkor visszautasították, mondván, hogy ők nem cigányok. Vízilabdázót egyet se tudnék mondani, kézist se. A bokszolók között viszont vannak romák, megdöbbentő, hogy ebben mennyire „ott vannak”.

Máthé Áron írása

 2004-ben a Sziget Fesztiválon a Rádió C Roma Sátorban „Magyarország színes csillagai” címmel a következő sportolók beszélgettek: Danyi Jenő és Kótai Mihály többszörös bokszbajnokok, illetve Balogh Oszkár kick-box világbajnok. Tavaly egy interjúban Szabó Sándortól, a DVSC bokszcsapatának vezetőjétől a megkérdezték, hogy miért éppen a bokszban találják meg számításukat a cigány fiatalok. Szabó Sándor ezt válaszolta: „Mert az ökölvívás zene, tánc, ritmus. Ehhez különleges képességük van a romáknak.”. Érdekes, hogy a pozitív genetikai tulajdonítás nem bűn. Szintén 2009-ben a Lashi Luma Alapítvány Angyalföldön thai-boksz és K3 bajnokságot rendezett, „hogy összehozzák a roma és a magyar sportolókat, illetve egyfajta példát is adjon a verseny azoknak a roma fiúknak, lányoknak, akik nehezen találnak kitörési lehetőséget a nehéz szociális helyzetből.”. A cigányság sporthoz való viszonyát illetően megoszlanak a netes fórumokon a vélemények. A téma itt-ott bukkan csak fel, én két bejegyzést szeretnék példaként ismertetni. Az első a „józan, de pozitív” hozzáállás jegyében született: „jártál már focimeccsen? a romák külön helyen ülnek együtt, csak 1-2 kószál be a ,,gádzsók" közé. Szóval én ezt láttam. És persze hogy szurkol, én is ugyanúgy szurkolok egy roma olimpikonnak, de lesz vajon? A Dudás gyereknek, a boxolónak is ugyanúgy drukkoltam, mint bármelyiknek.”. A második komment hangvételét nevezzük mondjuk kiábrándultnak: „A cigányok többsége nem a játék és az élmény miatt sportol, hanem készül a megélhetésére, a jövőjét építi: kvázi gyúrni és boxolni jár. Nézzétek meg a konditermeket és a boxklubokat, kik járnak oda le! Sportolnak ők, csak céltudatosan.”

Nem kapott nagy nyilvánosságot a hír, hogy 2007-ben a Prima Primissima-díj egyik jelöltje Mezei István, a magyar cigány labdarúgó válogatott és az Európai Cigány Labdarúgó Szövetség létrehozója volt (ami nemrég verte tönkre a vatikáni Svájci Gárda csapatát Rómában és itthon is). Szintén ő hozta létre az 1960-as évek nagy cigány focistájáról, Farkas Jánosról elnevezett alapítványt a cigány sport támogatására. Ez a szervezet az MLSZ-el együttműködve próbál bizonyos tevékenységet kifejteni. Nos, vegyünk egy nagy lélegzetet: nagyjából ennyi a mai állapot, ami a romák látható sportrészvételét jelenti. Vagy, szociológusul szólva, csak „percepciós hibáról” van szó? Több emberrel beszéltem a kérdésről, de senki nem tudott mondani egyetlen cigány élsportolót sem. Lehet, hogy csak elkerüli a figyelmünket, mivel magyarokként tekintünk rájuk, s ők sem hangsúlyozzák cigány mivoltukat? Attól tartok, nem erről van szó.

Valamiért a cigányság és sport között mintha nagy közbevetés lenne – a boksz kivételével. A neomarxista gyűlöletkeltőknek nyilván kész válaszuk van á lá Osztolykán Ágnes: a fasisztoid fehér középosztály ezen a téren is elnyomja a szegényeket, de leginkább a cigány szegényeket. A másik végletnél is hasonló leegyszerűsítő válaszokat lehet találni: a cigányok be vannak oltva a sport ellen. A realitásokat tekintve kétségtelenül igaz, hogy a sport drága mulatság lett mostanában, s a cigányság többsége a mi fogalmaink szerint nyomorban él. Ehhez kapcsolódik a testnevelés, mint általános iskolai tantárgy teljes mértékű leépülése. A szégyenletes fizetések, a magyarbálinti reformok, a roma diák és a gádzsó tanár mostanra kialakult kölcsönös idegenkedése, illetve a baloldali indíttatású szisztematikus tekintélypusztítás következtében jószerivel megszűnt a tanári tekintély, viszont a testnevelés különösen is olyan tárgy, amely tekintély nélkül nem igazán vezényelhető. A sporthoz fegyelem és erősen kötött időbeosztás szükséges, márpedig ezerszer elhangzott közhely, hogy a cigányság körében két-három generáció nőtt úgy fel, hogy semmiféle időbeosztást nem tapasztalt otthon, ráadásul az elvileg fegyelemre – vagy inkább a kötött időbeosztáshoz – szoktató sorkatonaság is megszűnt.

A szegénység önmagában nem lehet feltétlenül kizáró ok: egyrészt azért akad nem is egy gazdag, de legalábbis tehetős roma família, másrészt annak idején Puskás Öcsi is kifejezetten szegény sorban élő családból került ki. A pénz szükséges, de nem elégséges feltétel a sporthoz.  Nem a pénzről, hanem másról van szó megítélésem szerint, és pedig a kultúra kérdéséről. Méghozzá a roma kultúra kérdéséről. Hogy a cigányság szokásrendszerében, hagyományai közt a szabályozott versengés, a szimbolikus viadal valaha létezett-e, vagy csak a közelmúltban tűnt el. És ha nem létezett, miért nem, és hogy ez csak az egyik hiányjelenség-e. Az pedig nyilvánvalóan kulturális beágyazódás kérdése, hogy a női sport mint olyan a cigány társadalomban lényegében nem is létezik – érdekes, hogy ez, és általában a roma nők helyzete a balliberális jogvédőket egyáltalán nem zavarja. Az ehhez hasonló kérdésekről még vitázni is ördögtől való, még a polgári jobboldal fórumain is. Pedig ezek azok a megkerülhetetlen kérdések, amelyek nagy valószínűséggel oda vezetnek el, hogy az integráció fogalmát kissé kiterjesztve kellene használnunk.

Nyugat-Európában egykori és jelenlegi kormányfőktől hallhattuk a bejelentést, hogy a multikulturalizmus megbukott. Nekünk miért kellene ezt erőltetni itthon? Az egyik, (nem, nem jobbikos) blogon a következőt olvashatjuk egy friss posztban: „Téves az az alapállás, amely a cigány kultúrát egészében mint megőrzendő, támadott értéket tekinti. Az integráció egyedüli útja a többségi társadalom kultúrájának átvétele.” Félő, hogy nagy igazság van ebben, még akkor is, ha vannak olyan elemek a cigányság kultúrájában, amelyek vonzónak látszanak és beépítésükről a magyar kultúrába érdemes lenne elgondolkodni. (Tárgyi értelemben nem a speciális általános iskolai tananyag sündisznópörköltjére gondolok, hanem például a zenére vagy a modern divatba beemelhető részletekre).

 De hogy hogyan jutottunk el ide a „cigányok és a sport” kérdésétől? A sport az integráció és a társadalmi emancipáció egyik legfontosabb csatornája és színtere lehetne elvileg (erőltetett cigánykvótával és külön, cigányoknak létrehozott intézményekkel biztosan nem), ha a felemelkedésre vágyó csoport kultúrája ezzel összhangban állna. A jelen esetben inkább az asszimiláció egyik járható útjává és egy beilleszkedő-beolvadó cigányság elfogadásának eszközévé kellene tenni. Ennek sikere elsősorban politikai és másodsorban helyi, civil közösségi kérdés, de mindenképpen közös érdekünk. Cigány és más származású magyar állampolgároké egyaránt.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr472385673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Šutka: Európa legnagyobb cigánynegyede 2010.10.22. 12:49:32

Akinek bejön India, az imádni fogja Šutkát is. A Skopje északi részén, a temető és a börtön között elhelyezkedő Šuto Orizari Európa legnagyobb, és az egyetlen saját önkormányzattal rendelkező cigánynegyede. Nem nehéz megtalálni, határához érve rögtön...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.22. 10:00:30

A bevándorlós multikulti elvetése nem vonatkozik az őshonos kisebbségek beolvasztásának kívánalmára szvsz. Most akkor mégis homogén nemzetállamot építünk? Szerintem nem jár kultúrafeladással az, ha egy közösség önfenntartó, és nem az államból él. Szóval dolgozik, meg iylenek. Ha elsajátítja vki a "többségi társadalom" viselkedéskultúráját, azzal még a saját kultúráját nem kell feladnia. Szóval ez így szerintem necces.

A Kárpátok Ostora 2010.10.22. 10:27:59

Tele van primitív, megalapozatlan inszinuácival ez a cikk is, mint minden cikk a konzervatóriumon.
Honnan veszi a szerző az ilyeneket:
1. "Érdekes, hogy a pozitív genetikai tulajdonítás nem bűn." Ezt honnan veszed, okoska?
2."érdekes, hogy ez, és általában a roma nők helyzete a balliberális jogvédőket egyáltalán nem zavarja" És ezt?
3. „Téves az az alapállás, amely a cigány kultúrát egészében mint megőrzendő, támadott értéket tekinti. Az integráció egyedüli útja a többségi társadalom kultúrájának átvétele.” Pontosan. És ezzel megcáfoltad az előző két hülye állításodat is.
Úgy tűnik, a jobboldalnak van egy elképzelése arról, mit gondolnak a jogvédők, de ez teljesen független a valóságtól. Egyébként is, ne azon sírj, hogy mekkora hülyék vannak, és főleg ne általánosíts, mert mindig fogsz találni teljesen elvetemült idiótákat bárhol. Egyáltalán, kik azok a "balliberális jogvédők"? Azok olyanok, mint a zsidók? Vagy a pirézek? Vagy csak a te fejedben léteznek? Persze, ha szeretnél bekötni kétszáz linket, amely alatt "ballliberális jogvédők" a pozitív genetikai tulajdonítást éltetik, vagy a roma nők helyzetét követendő példakánt állítják be, esetleg az integráció ellen buzdítanak, csak rajta.

A Kárpátok Ostora 2010.10.22. 10:30:36

PS: Egyébként a cikk alapfelvetése teljesen jogos. Ha a szerző kevésbe lenne saját előítéleteinek rabja és méltóztatna a képzelt ellenség bemocskolása helyett a saját maga által felvetett témával foglalkozni, még érdekes is lehetne.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.10.22. 10:53:40

@A Kárpátok Ostora: kik a ballib jogvédők? Minek kommentelsz, ha ilyeneket nem tudsz. Esély a Hátrányos Helyzetú Gyerekeknek Alapítvány, Méltóságot Mindenkinek MOzgalom, stb. Mohácsi tesók. Ilyenek. Márpedig általánosítunk. Ha nincs oylan, hogy ballib jogvédők, akkor olyan sincs, hogy "jobboldal", meg a "jobboldal elképzelése". Te miért általánosítasz?

Vidéki 2010.10.22. 11:33:08

A cigány sportolók esetében is alkalmazni kellene a "pozitív diszkrimináció" jól bevált elvét:

1. Kétballábas cigányokat is be kellene válogatni az országos válogatottba.

2 . Atlétikában például lehetővé kellene tenni, hogy a 100 méteres síkfutásban a cigány spotoló 10 méter előnnyel induljon.

Terézágyú 2010.10.22. 11:42:28

Na, itt a kétharmad, a fidesz korlátlanul megtehet mindent. Majd ő megoldja ezt is.

sanyisanyi 2010.10.22. 11:55:35

A sporthoz kitartás és akaraterő kell, úgy ahogy a munkához is.
Tovább ugye ne folytassam....

guerillero 2010.10.22. 11:58:07

sport vagy nem, nem kéne ennyit cigányozni

Peppone Botazzi 2010.10.22. 12:04:24

Egy élsportolónak keményen kell dolgozni. Ennyi... :D

altec 2010.10.22. 12:06:34

az a véleményem, hogy sok-sok pénzeszközt kell adni, és akkor lesznek cigány élsportolók is. minél több pénzt, annál jobb, hiszen ma ez a legfontosabb, nem?

kennimekkormikk 2010.10.22. 12:10:32

Talán új sportágak kellenének:
Favágás derékmagasságban, 400 méteres menekülés zseblopás után, tanárverés, kerítésmászás, stb..

becike4 2010.10.22. 12:11:41

Hol a c. élsportoló?Ott ül a miniszterelnöki székben.

altec 2010.10.22. 12:12:16

a kozákrajmund egy megtévedt cigány ember, akit sajnálni kell és támogatni, legalábbis ezt mondta ki az első fok, felfüggesztett ítélete, igaz a 2. fok rámért 2 évet, rettenetes!.... szerencsétlen kozákrajmund....ezért a semmiségért!? ezért sportoljon a cigány ember!? aztá a rásszisták már azt se engedik, hogy öljön! hát akkor minek sportolni? nem igaz?

gitáros 2010.10.22. 12:12:58

@dobray:
Ennél már csak az lenne érdekesebb, ha jobbos jogvédőt mutatnál... Van olyan?

gitáros 2010.10.22. 12:13:49

Tényleg, rasszista ökröket nem lehetne kibaszni erről a posztról?

mese-mese-meskete 2010.10.22. 12:14:38

"illetve a baloldali indíttatású szisztematikus tekintélypusztítás"
Nem a baloldal hány fittyet a törvényeknek. Ha másra nem, gondoljunk pl. csak a kordonbontásra.

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2010.10.22. 12:15:25

MVFC Berettyóújfalu többszörös futsal bajnokcsapatában, abban a csapatban amelyik több mint egy éven át veretlen volt, több cigány kölök is játszik.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.22. 12:17:44

A gyerekfoci révén volt szerencsém megtapasztalni az okokat. A tehetséges cigánygyerekek jó része már itt kiesik a rendszerből. Okok::
Pénz. Ebben téved a cikk, az anyagi helyzet döntő lehet. Az utánpótlás ma teljesen önköltséges, se a klubok, se más szervezet nem támogatja. Nem egy gyereket láttam, akit kizárt az egyesület, mert a szülei nem fizették a tagdíjat/szerelést/utazást.
Rendszeresség. Ez hiányzik sokukból, úgy pedig nehéz fejlődni, hogy a gyerek hetekre eltűnik.
Súly. A hagyományosan rossz táplálkozási szokások miatt csomó "kismaradóna" van, aki kispályán mindent megcsinál a labdával, a nagypályán viszont nem tud futni.
Mentalitás. A roma szülők egy része eleve frusztrált, magát zárja ki a közösségből, a gyerek sokszor emiatt válik a pályán és azon kállandó konfliktusforrássá. De azt is hozzá kell tennem, hogy a frusztráció nagyon is jogos, mert a nemcigány szülők előítéletesek.

Ezeket láttam a legfőbb oknak, és nagyon hiányolok olyan állami, önkormányzati, civil ösztöndíjakat, amelyek tehetséges cigányfiatalok rendszeres sportját támogatja (utaztatás, szerelés, stb)

suicider 2010.10.22. 12:21:40

@dobray: Sajnos a túlzott izzadásban, hogy valamiféle konzervatív álláspontot sikerüljön felvennetek, néha megfeledkeztek a valóságról. Te komolyan gondolod, hogy az elképesztő nyilvános erővel rendelkező Méltóságot Mindenkinek Mozgalom vagy a Hátrányos Helyzetű Gyeremekeknek Alapítvány BÁRMIFÉLE befolyással van a közéletre? Hogy ezek uralják a közbeszédet, ami a problémák feltérképezésének alapvető gátja?

Ez az új mű-konzervatív hazugság, hogy a "balliberális jogvédők" (csak úgy tobzódnak amúgy, médiában, mindenhol) PC-beszédmódja okozza a cigányproblémát. Egyrészt legalább két éve másról sem szól a politikai diskurzus, mint politikai korrektség felszámolásáról, tehát 2010-ben azzal jönni, hogy "a balliberális jogvédők mindenért lerasszistáznak", enyhén szólva hülyeség.

Egyszerűen nem fér a fejembe, hogyan válhat ellenségképpé a "balliberális jogvédő"? Azt megértem, ha valaki az SZDSZ-t és az MSZP-t elítéli. Azt is, ha Mohácsi Viktória egy-egy kijelentése után legszívesebben ragadná a sodrófát, és. De hogy azokat az embereket tesszük felelőssé egy társadalmi problémáért, akik a legtöbbet tettek annak felszámolásáért, egész egyszerűen vicc. Ráadásul - ahogy egy korábbi komment nagyon ügyesen rámutat - mindenféle általánosítás útján.

Thrasher 2010.10.22. 12:22:29

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"nagyon hiányolok olyan állami, önkormányzati, civil ösztöndíjakat, amelyek tehetséges cigányfiatalok rendszeres sportját támogatja"

meg még az apád faszát.
az amúgy nem számít támogatásnak, hogy úgyis a fehér gyerektől lopott labdával fociznak?

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 12:25:43

@A Kárpátok Ostora: "Egyáltalán, kik azok a "balliberális jogvédők"? Azok olyanok, mint a zsidók? Vagy a pirézek? Vagy csak a te fejedben léteznek?"

Akik lenyúltak egy csomó pénzt, több tízmilliárdot a cigányok ürügyén és egyetlen megnyilvánulásuk a gárdázás és az akkori ellenzék nácizása volt.

És nem mentség, hogy ezek javarésze a ballib kormányzat által kikiáltott cigányvezető.

suicider 2010.10.22. 12:27:23

@Anti Anyag: pontosan kik is ezek? Vagy csak úgy gondolod, hogy így volt?

Ember, jogvédőkről beszélünk, nem politikusokról. Ne keverjük a kettőt.

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.22. 12:29:09

@Szocio Pata (kikvogymukblog):

"nagyon hiányolok olyan állami, önkormányzati, civil ösztöndíjakat, amelyek tehetséges cigányfiatalok rendszeres sportját támogatja (utaztatás, szerelés, stb) "

Tudod én mit hiányolok? Olyan állami, önkormányzati, civil ösztöndíjakat, ne adjisten támogatást tehetséges magyar gyerekeknek, rászoruló családoknak is, amilyeneket a cigányok kapnak. Ezt hiányolom eléggé.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.22. 12:30:01

@Thrasher: nem szoktam anyázni senkit, meg engem sem a blogokon. Nem írtam semmi provokatívat. Az életben is megengednéd magadnak ezt a primitív stílust? Mellesleg gondolkozz el, mi legyen tíz év múlva: ha a cigánygyerek sikeres sportoló lesz, vagy kizsebel az utcán.

suicider 2010.10.22. 12:30:29

@Klikker: és ezek pontosan mik is? nézzünk már utána dolgoknak, mielőtt leírjuk őket. Vannak ösztöndíjak, amiket kizárólag romák kaphatnak, de ezek aránya elenyésző azokhoz képest, amik mindenki számára nyitottak.

Peppone Botazzi 2010.10.22. 12:30:56

@Thrasher: Teljesen jogos. Én is ezt mondtam hogy mi az apátok fasza kell még? Oda megy az adóm, ingyentankönyv, ingyennapközi, ingyenebéd, ingyenbérlet. Van pofátok még többet követelni?

kennimekkormikk 2010.10.22. 12:31:59

gitáros:"Tényleg, rasszista ökröket nem lehetne kibaszni erről a posztról?"
Fogalmad nincs mi az a rasszizmus, pajti.
Okos hozzászólásoddal nyertél 1 hónap sajóládi üdülést...

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.22. 12:32:02

@Klikker: Így van, teljesen egyetértek. De én most egy cigánysport poszthoz szóltam hozzá. De már meg is bántam.

Goompah 2010.10.22. 12:34:03

"Ehhez különleges képessége van a romáknak."

Tudom, nyelvtannácinak leszek megbélyegezve, de ez az egyeztetésnek egy abszolút világos esete:

Ehhez különleges képességük van a romáknak.

Ha egy kommentben lenne, egy szót sem szólnék, de a főoldal címében kissé fura.

suicider 2010.10.22. 12:35:31

@Peppone Botazzi: csak egy példa. Tudod, mennyit költ a magyar állam rendelkezésre állási támogatásként egy évben? (ezt szokták "munkanélküli segély"-nek nevezni, tévesen) évente kevesebb, mint 70 milliárd forintot, fejenként 28500 magyar pénzt. A magyar költségvetés 13 ezer milliárd forintból áll, nagyjából. Nem oda megy az adód.

Én próbálok nem általánosítani, vannak persze egyéb támogatások is, de Magyarországon összesen 200 ezer ember kap segélyt, ennél jelentősen több roma él az országban. Az ingyentankönyv-ingyennapköziről meg annyit, hogy jobban örülnél, ha egy szegényebb roma sem tanulna, és akkor legalább 100%, hogy munkanélküli felnőtt lenne?

Peppone Botazzi 2010.10.22. 12:42:16

@suicider: Légyszi azt ne magyarázd meg nekem, hogy hazánkban nem kiterjedt a szociális háló. És nem dobtuk ki sokszáz milliárdot a cigányfelzárkóztatásra. Tanulhatnak engem az nem zavar, csak láttam az ingyentankönyvek sorsát... Na meg egy olyan egyetemista aki cigánynak vallotta magát csak úgy 150ezer Ft-t plusszal indult havonta mint egy átlag egyetemista. Ez volt kb úgy 6-7 évvel ezelőtt. Tudom mert ők mesélték a vonaton. Amúgy totálisan leszarom hogy tanulnak vagy nem, kidobtuk rá rengeteg pénzt és szart se értünk vele, mindig csak több és több fog kelleni. Egész egyszerűen kéne hagyni kéne éhenhalni őket, meg jópár csendőr aki pofán veri a MEGÉLHETÉSI bűnözőket. Aztán csak rászoknának a melóra meg a tanulásra. Ha meg nem, hát éhenhalnak...

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 12:44:26

@suicider: Na ne szórakozzunk már. Az LMP pld. tele van ilyen jogvédőkkel. Nem kellene most hirtelen leválasztani őket, miután kiderült, hogy a balliberális jogvédők aktívan statisztáltak abban, hogy saját kis megélhetésükért cserében a kormányzat különféle rendű és rangú emberei herdálják, sőt lopják a cigányokra szánt pénzt. Cserében még gárdáztak is Gyurcsánnyal a havi kirekesztés elleni gyűléseken.

Ismétlem, balliberális jogvédőkről beszélek, mert az ha kell jogvédő, ha kell, politikus, ha kell, antifasiszta, a lényeg, a cigányokra szánt pénz közelében maradhasson.

Érdekes mód, valahogy olyan jogvédő hálózat nem fejlődött ki (hálózatról beszélek, nem elszigetelt esetekről), amely nem a baloldali "értékekkel" foglalkozik és nem gárdázik, orbánozik, hanem aktivistái rendszeresen ott vannak a cigánytelepeken, ütközőként szolgálnak a konfliktusokban, közvetlenül segítik a cigányokat mindennapi dolgaikban. A mi házunkban is, miután egy db. cigánycsalád 2 év alatt lepusztította a házat annyi volt a jogvédelem, hogy 2 évi teljes hátralékát kifizették a kerületi adófizetők pénzéből. Még csak meg sem nézték a cigánycsaládot, a többi lakóra pláne nem néztek rá, mondjuk, azok épp menekülőben voltak.

Ma a szülők sitten, a gyerekek intézetben. Pedig csak ebből a pénzből 1 db. jogvédő (és ezalatt nem valami ballibsi megélhetési kamut értek) a környék további öt cigánycsaládjának eredményes mentora tudott volna lenni.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.10.22. 12:44:58

Nem csak cigány származású sportoló nincs ..

Nincs cigány származású TV riporter.
Nincs cigány származású buszvezető.
Nincs cigány származású ellenőr.
Nincs cigány származású zöldséges.
Nincs cigány származású benzinkutas.

Így nagyon nehéz az integráció, ha nem találkozunk velük MUNKA KÖZBEN.

csorsza 2010.10.22. 12:48:21

@mese-mese-meskete: kordonbontás, azaz ám, mekkora deviancia! össze is dőlt tőle a demokrácia... Ez aztán egy kemény, ütős visszavágás volt....

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 12:50:31

@zero: Te ahogy látom, nem nagyon mozdulhatsz ki otthonról.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 12:52:04

@dobray: Ne csodálkozz. Szekeres sem hallott még az INKAL-ról.

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.22. 12:52:13

@zero:

fenét nincsen. Az RTL Klubban pl szinte csak cigány műsorvezetők vannak. Volt hirdetményük is pár éve, ahol kerestekembereket, s kitétel volt hogy cigány legyen. Ilyenkor mért nem kapja fel a fejét senki, hogy rasszizmus, vagy megkülönböztetés? De mondhatnám azt is, hogy az állami szektorba a létszámstopp ellenére nem is olyan régen állásokat hirdettek, de csak cigányok jelentkezhettek. Na ez micsoda?

Amúgy van cigány származású miniszterelnök is, és nincs ezzel semmi baj, mindenki érdemei szerint, mint ember. Nekem a bajom a rasszizmussal van, amit sokan emlegetnek, csak azt nem veszik észre, hogy a magyarok vannak hátrányosan megkülönböztetve.

suicider 2010.10.22. 12:52:55

@Peppone Botazzi: én pedig voltam egyetemista, és ilyesmiről életemben nem hallottam. Havi 150 ezer forintot egyetemistaként kizárólag úgy tudsz összeszedni, ha a hihetetlenül durva tanulmányi átlagod mellé (sima ösztöndíj) megnyersz egy köztársasági ösztöndíjat (havi 50 ezer) és szociális támogatást is kapsz - amit anyagi helyzetre, nem bőrszínre adnak. Lehet, hogy a vonaton ezt mesélte valaki, de általános példának beállítani enyhén szólva is túlzás.

oTTo$$ 2010.10.22. 12:56:17

leszarom hogy kinek miylen baja, hatranya van.
amig alig lehet rendes asztalost, komuvest, vizvezetekszerelot, autoszerelot
stb stb telaln addig mindenki fogja be a fopajat, azt irany melozni.
lenne itt melo csak akarni kene dolgozni meg koltozni a melo utan..
meg hogy segely meg pozitiv diszkrimiacio. ... faszom.
mi van itt kommunizmus meg mindig?

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.22. 12:56:20

@suicider:

pedig alá tudom támasztani, de ez minden kisebbségre igaz, nem csak a cigányokra. Pl bölcsészeknél germanisztika karon elég jellemző, hogy igazolják a sváb felmenőiket, ami kb minden magyarnak van, s mint sváb kisebbségi, felvesznek egy vaskosabb összeget. Itt is csak a magyar nem kap...

suicider 2010.10.22. 12:59:42

@Anti Anyag: nekem aztán igazán nem tisztem az LMP-t védeni (rendkívüli módon utálom őket), de biztos vagy benne, hogy azok a jogvédők - sőt: egyáltalán a jogvédők - lopták el a roma integrációra szánt pénzeket? Nem lehet, hogy azok inkább politikusok lehettek, vagy (ahogy politológusként én tudom) a roma integrációra szánt pénzek nagy része teljesen szimplán költségvetési átcsoportosítás áldozata lett - tehát elment nyugdíjra, BKV-ra, hídfelújításra, iskolafenntartásra?

Megint azt mondom, keverjük a jogvédőket a gyurcsányista baloldali értelmiséggel. Nem a Bolgár Györgyökről, Mészáros Tamásokról beszélünk, amikor jogvédőt mondunk, hanem mondjuk a TASZ-ról, családvédőkről, Helsinki Bizottságról...stb. Még egyszer: nem ők befolyásolták a közéletet, nem ők turnéztak Gyurcsánnyal, nem ők lopták el a pénzt. Ők védték olyan emberek jogait, akikkel szemben mások törvénytelenül akartak eljárni. (A TASZ például kifejezetten Gyurcsány szerepvállalása ellen volt néhány alkalommal, küldhetek linket is erről). Ők a jogvédők.

suicider 2010.10.22. 13:02:29

@Klikker: de az gondolom német állami ösztöndíj vagy támogatás lehet. Magyarországon arra biztos nem adnak támogatást, hogy sváb felmenőkkel germanisztikát tanulsz. Vagy ha igen, linket kérek törvényről, rendeletről, kari szabályzatról. (Jártam bölcsészkarra is, szintén nem hallottam ilyesmiről, ettől még persze romatámogatások léteznek, csak nem ipari mennyiségben és méretben. Amúgy az adók nagy része egészen biztosan nem a roma egyetemistákhoz megy, hiszen ilyen - sajnos - rendkívül kevés van, abba most ne menjünk bele, miért.)

Klikker · http://annodomini.blog.hu/ 2010.10.22. 13:09:11

@suicider:

nem sajnos magyar az. Törvényt linkelni nem tudok, de ha érdekel, menj be Ajtósi Dürerre, ott tuti meg tudják mondani az okosat. Valóban nem a roma (mért nem jó a cigány? - mikor én születtem, így hívták őket is, magukat is) egyetemisták viszik asok pénz, ritkább, mint a fehér holló, de azért az érdekes kérdés, hogy rassz alapján osztanak bármilyen pénzt. Ez nem a rasszizmus kategória?

Kaphatna, vagy nem kaphatna minden magyar állampolgár ugyanúgy, ugyanannyit, s egy szavam nem lenne, így viszont zavar, hogy elvileg a saját országomban én vagyok elnyomva (ha nem is személy szerint).

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 13:10:39

@suicider: A TASZ, Helsinki bízottság egyértelműen SZDSZ közeli alakulatok. Nem liberális, hanem SZDSZ közeli. Ezeket egyébként senki nem hívta jogvédőknek, hanem "falvédők", "megmondóemberek". Ez pontosan kifejezte státusukat. Nehogy már ezek akarjanak most független jogvédők lenni.

Ezeket az SZDSZ használta arra, hogy külföldön ezeket tüntesse fel, mint független magyar jogvédő szervezetek. Mellesleg irdatlan károkat okozva ezzel, mert valóban független jogvédő szervezet nem is tudott kialakulni.

Goompah 2010.10.22. 13:12:05

@Anti Anyag:

Faith Balázs, a Kispesti Zsidó Közösség társelnöke, aki az egyesületben hébert oktat.

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100408-romaknak-kiirt-palyazatokon-vett-fel-kozel-felmillio-forintot-az-lmp.html

De nem menjünk el a zsidók szapulása felé, nagyon sokan mások is visszaélnek a nemzetiségi támogatásokkal.

átlátó 2010.10.22. 13:12:57

A sportban is sokat kell dolgozni a sikerért. Mondom sokat kell dolgozni. Tehát a sportban sokat kell dolgozni a sikerért.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 13:13:17

@oTTo$$: Valójában az a cigány, amelyik dolgozik, az komolyan képes dolgozni. Erre most nyáron láttam bizonyítékot. És nem egyet, hanem sokat. Magam is meglepődtem, mert Bp-i gyerek vagyok és volt ebben némi előítéletem.

igényes 2010.10.22. 13:13:44

Kérem, hogy Orbánt ne engedjük Putyin úrral találkozni. Könyörgöm Orbán ne legyen ott. Martonyit kérem legyen ott!

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 13:16:49

@Goompah: Igen, van ott jó pár név, akik meglehetősen kivették részüket a hazai politizálásból. Persze balliberális kamu nem csak a TASZ és Helsinki bizottság, hanem pld. Iványiék. És ha megnézzük, rendesen át is járhatók ezek a szervezetek, további bizonyítékként arra nézve, hogy az egész "jogvédő" konglomerátum valójában pár ember kezelésében van.

movhu 2010.10.22. 13:22:14

Te magad fogalmaztad meg:

"A sporthoz fegyelem és erősen kötött időbeosztás szükséges"

Nem az a baj, hogy nincs meg bennük ez genetikailag. De a példamutatásban ezek az értékek a legtöbb családban tökéletesen hiányoznak.

Kivancsi 2010.10.22. 13:24:58

Jo a topic :):)

Cigany es a sport vagy cigany es a munka...

Parhuzamot lehet vonni a ketto koze..
Nos ezek amik ritkan talakoznak egymassal!!

Ha talakoznak is akkor a fent leirtak miatt:
"sportolnak ők, csak céltudatosan"
"dolgoznak ők, csak céltudatosan"

Hol lehet ellogni, hogy lehet elkamuzni, hogy lehet atbaszni, hogy lehet ellopni stb, stb..

Ezert van keves jo melos vagy jo sportolo CIGO......

Az a baj hogy nem a ciganyok illeszkednek be hanem sajnos a magyarok kezdenek cigannya valni....

Goompah 2010.10.22. 13:28:31

@Klikker:

Én sváb származású vagyok és történetesen germanisztikát (is) tanultam az ELTE-n. Nem hallottam arról, hogy ezért ösztöndíj járt volna.

Talán a Goethe Institut adott ilyesmit pár embernek, de a csoporttársaimtól semmi ilyet nem hallottam, noha legtöbben sváb származásúak voltunk a tanszéken.

Azt viszont helyesnek tartom, ha cigány egyetemisták méltányos, de nem kimagasló összegű támogatást kapnak. Ám ezt is csak megfelelő tanulmányi eredményhez kötve. Nincs szükség értéktelen diplomákra.

suicider 2010.10.22. 13:30:17

@Anti Anyag: Ez hülyeség. A Helsinki Bizottságnak volt személyi kötődése az SZDSZ-hez, Kőszeg Ferenc révén, ez igaz, ettől még számomra nem világos, hogy mi köze lesz bármiféle integrációra szánt pénzhez. Az sem, hogy a TASZ miért lenne SZDSZ-közeli. Mert a nevében benne van, hogy "szabad"?

A másik dolog, hogy SZDSZ-t, MSZP-t utálni lehet (és érthető), de attól még, hogy egy jogvédő szervezet alapvetően szabadelvű vagy baloldali, neadj'isten SZDSZ-közeli, nem jelenti, hogy ellopta az integrációra szánt pénzt. Még egyszer mondom: ne keverjük a jogvédőket a politikusokkal.

Illetve ha a TASZ nem jogvédő szervezet, akkor kérek arra példát, mi igen.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 13:31:06

@Goompah: A támogatást nem a származáshoz kell kötni, hanem a család anyagi helyzetéhez és a tanulmányi eredményhez. Ugyan miért kellene a cigányokkal szemben pozitív diszkriminációt alkalmazni?

suicider 2010.10.22. 13:33:29

A lényeget a témában egyébként szerintem egy roma származású tanárnő írta le múlt héten:

"Mielőtt valaki elkezdené a jól ismert mantrát, miszerint aki akar, ki tud törni a nyomorból, lám nekem is sikerült stb., azzal közlöm, hogy én is – több századmagammal – a támogató rendszer „terméke” vagyok. Ha nincsenek a támogató programok, a nyitott pedagógusok, az integrált oktatás és a nem kollektívákban gondolkodó emberek, esélyünk sem lett volna továbbtanulni."

Az egész cikk itt:

mno.hu/portal/739258

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.10.22. 13:36:34

@Szocio Pata (kikvogymukblog): Én karatéra oktatok gyerekeket a 9. kerben. Sokszor jönnek cigányok is. A karatéban a pénz nem fontos, de a többi szempont amit írtál teljesen igaz.

Nem bírnak rendszeresen járni.
Sok köztük a dagadt.
A szülők zavarban vannak mit is kezdjenek a közösségben.

+

Nyelvi gondok is vannak már. Egyszerűen nem értik meg a legegyszerűbb feladatokat sem. Ezért a páros gyakorlatoknál gondot okoznak. Amit persze úgy fordítanak le, hogy azért nem akarnak velük dolgozni a többiek, mert ők cigányok. Pedig csak értetlenek, nem képesek megérteni amit kérek, ami a feladat.

Szomorú, de ez van. Az igen érdekelne, hogy az USÁ-ban annak idején a feketék hogyan voltak képesek felvenni a kesztyűt a fehér közgben és beilleszkedni azokba a keretekbe, amiben idővel sikereket tudtak elérni.

A cigányok többsége teljesen elkülönült világban él már. Egyre kevsebb az átjárás, ha egyáltalán van még. Azt látom, hogy a fizikai közelség már automatikusan magával hozza a konfliktust. A kézilabdások megölése és a gyáva gyökér cigányokra lövöldőző csoport ügye után most visszavett mindenki, de szerintem az erőszak nemsokára újra indul....

rdi 2010.10.22. 13:38:22

„Mert az ökölvívás zene, tánc, ritmus. Ehhez különleges képességük van a romáknak.”

Így szólt az idézet. (Helyesen.)

Akkor kérem szépen, a címlapra ne rakjuk már ki hibásan, ha az illető eredetileg nem is úgy mondta! ("különleges KÉPESSÉGE van a romáKnak")

Köszönöm.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 13:50:16

@suicider: Nincs olyan jogvédő szervezet, amely független lenne. Bizonyíték erre az, hogy a cigányok által okozott károk megoldására a fenti szervezetek nem vállalkoztak, holott a jogszolgáltatás (önkormányzatok, bíróság) kormányzati nyomásra nem foglalkozott ezekkel a nagyon is jelentős és rengeteg ember életét megkeserítő problémákkal. Fenti szervezetek alapvető politikai célja az, hogy naponta bizonyítsák, a cigányok minden téren kirekesztés és elnyomás alatt állnak, ez volt a politikai akarat is.

Fenti szervezetek pld. simán elmentek, sőt kiálltak a kormány mellett, valóban komoly atrocitások elkövetésében, pld. 2006.október 23-i és azutáni események. Kétségtelen persze, hogy ezen szervezetek hitelessége odáig is nulla volt.

Nincs általános és független jogvédő szervezet. Véleményem, hogy nem is kell, e helyett egy konkrétan és operatív módon cigányokkal foglalkozó széleskörű társadalmi szervezetre lenne szükség, amely állami támogatásból és lakossági felajánlásokból él, felső és középvezetői szakemberek (pszichológusok, szociológusok, szociális munkások). Ha jogvédelem szükséges, ügyvédhez fordulnak.

Annak nem sok értelme van, hogy pld. a TASZ kiemel egy jól csengő ügyet és látszólag jól megvédi. Azóta pld. kezd bebizonyosodni, hogy a cigánygyilkosságokban az akkori titkosszolgálat is benne lehetett. Ez persze nem a TASZ révén derült ki. Hasonló a Helsinki Bizottság is, amely jelentős jogsértések mellett elment és nincs is sok köze ahhoz, hogy kiderült, a 2006. októberi eseményeket az akkori politika rendelte meg.

Ezek azért jóval nagyobb volumenű dolgok pld. ahhoz képest, hogy most nem Gyurcsányék, hanem Orbánék rendeznek tisztogatást a TV dolgozói között.

Goompah 2010.10.22. 13:56:34

@Anti Anyag:

Erkölcsi alapon teljesen igazad van.

Némi gondot jelent persze az, hogy a család anyagi helyzetét igen nehéz felmérni, a kimutatható jövedelem gyakran nem korrelál a tényleges anyagi helyzettel, viszont ez utóbbit az egyetem nem tudja könnyen kideríteni. Mivel pedig a cigányok - persze csak általában, szép számmal vannak kivételek! - szegényebbek a magyaroknál, kisebb lesz a hibaszázalék, ha a származásra, nem pedig a kimutatható jövedelemre alapozzák a támogatás megadását. Aztán épp Faith Balázs példája mutatja, mennyire vissza lehet ezzel is élni.

De mint írtam, egyetértek veled abban, hogy a valós szociális helyzet alapján kellene adni a támogatásokat.

@rdi:

Én ezt már korábban kifogásoltam. Lehet, hogy a cikkben később javították a hibát, de a címlapon a cikk írója ugye nem tud javítani, ezért ott maradt a hibás szöveg.

ca2 2010.10.22. 14:00:34

A cigány sportolók hiánya nem "integráció", meg "kultúra ápolás" kérdése.
Aki csak minimális mértékben ismeri a mai hazai utánpótlás nevelés sajátosságait az kettő perc alatt választ ad a kérdésre.
Az utánpótlás nevelés ugye alapvetően egyesületi feladat (nem állami, önkormányzati, szakszövetségi...)
Az egyesületeknek erre forrásaik nincsenek, tehát úgy próbálják megoldani a feladatot, hogy a költségeket a szülőkre terhelik.
Na ebből mi következik? Igen..., igen..., a romáknak erre többnyire nincs pénzük, tehát a gyerek nem fog szervezett keretek között sportolni, így bármekkora tehetség, az nem tűnik fel soha senkinek.

altec 2010.10.22. 14:07:56

@zero: van cserébe sok cigány az utcákon.....

beavereater [AT] 2010.10.22. 14:08:12

@ca2: "Az egyesületeknek erre forrásaik nincsenek, tehát úgy próbálják megoldani a feladatot, hogy a költségeket a szülőkre terhelik.
Na ebből mi következik? Igen..., igen..., a romáknak erre többnyire nincs pénzük, tehát a gyerek nem fog szervezett keretek között sportolni, így bármekkora tehetség, az nem tűnik fel soha senkinek. "

A kulcsszó itt van: " a romáknak _erre_ többnyire nincs pénzük". Hát igen, a játékgépezés meg a pia fontosabb, mint a gyerek edzése...

A Kárpátok Ostora 2010.10.22. 14:16:43

@dobray: Upsz, ezt tényleg csúnyán buktam. Tényleg általánosítunk orrba-szájba. Lehet, hogy le kellene szoknunk róla. Én igyekszem ezentúl.

Anti Anyag (törölt) 2010.10.22. 14:17:22

@Goompah: Simán ki lehet deríteni. Még egy kerület sem túl nagy ehhez. Körzeti orvos, polgármesteri hivatal emberei, civil szervezetek, mindez megspékelve egy személyes látogatással is és ott széttekintek, bizonyos iratokat bekérek.

A szegény embereknek egyformán kell támogatást adni, mert a nem cigány is nehezen mászik ki belőle, ha szarban van.

Goompah 2010.10.22. 14:39:33

@zero: Én már több cigány rendőrt is láttam.

@Anti Anyag: Mint írtam, egyetértek veled. A valós anyagi helyzet kiderítése azonban mégis nehezebb dolog, főleg egy egyetem számára, ahol nincsenek erre mozgósítható emberek. Abban is igazad van persze, hogy nem lenne nehéz, ha pl. nem az egyetem feladatává tennék.

beavereater [AT] 2010.10.22. 14:45:02

@Anti Anyag: szerintem csak simán meg kellene kérdezni a helyi polgárőröket, milyen verdákkal csapatnak esténként a helyiek. Amelyik családban 1mft+-os kocsi van, oda nem kell segély.

Szocio Pata (kikvogymukblog) 2010.10.22. 14:48:05

@jzs: Minden soroddal egyetértek :)
Mostanában az egyik legnagyobb gond, hogy az emberek képtelenek árnyaltan gondolkozni és megfogalmazni véleményüket. (ld ez a poszt némely kommentje) Csak fekete-fehéren. Így normális párbeszéd sem folyhat a témáról, az egyik oldalon megy a büdöscigózás, a másik oldalon paranoia, sehol egy európai elképzelés, dialógus a probléma rendezésére, miközben tudjuk, hogy az ország sodródik az általad is felvázolt polgárháborús helyzet felé.
Amerikában szerintem azért sikerült előrelépni, mert elkezdtek gondolkodni, beszélgetni, fórumokat kialakítani, eszmét cserélni, aztán dönteni. Nekünk úgy tűnik, tényleg "Mohács kell", a megelőzéshez semmi érzékünk. Pedig a sport nagyon fontos lenne, mert fegyelemre, rendszerességre tanít. Itt lehetne a cigánygyerekeket is jó irányba terelni.
De ez nem megy szándék meg pénz nélkül. Olyan egyszerű szinten, hogy iskola után a busz fogja, és elvigye a sportpályára a gyereket. Ehelyett az apuka kocsmázására finanszírozzák a segélyt.
Kimész Ausztriába egy gyerekfoci tornára, és látod, hogy a török/bosnyák/afrikai szülők hogyan tudtak az ottani szokásokhoz igazodni, pedig az sem könnyű feladat.

bacity · http://kacat.blog.hu 2010.10.22. 14:50:04

az átlag cigány lusta, mint a bűn. nézzétek meg hogyan lopnak. pl. fát. derékmagasságban elvágja. még arra is lusta, hogy lehajoljon.

-putyin- 2010.10.22. 14:59:08

Legyen a gyilkolás, betöréses lopás, garázdaság, bliccelés, családon belüli erőszak, lincselés, kéregetés, gagyizás, segélyért háborgás olimpiai szám, és máris indulhatnak az aranyért.

soproni1 2010.10.22. 15:05:26

Van roma öklözőnk ( Koko), roma űrhajósunk ( Farkas Berci ), még miniszterelnökünk is. AZ a baj, hogy amikor lopnak a boltban és elkapják őket, akkor "minket kirekesztenek", amikor meg egy egész ország büszke rájuk, akkor nem hangsúlyozzák a származásukat.

JohnHenry 2010.10.22. 15:10:35

@Szocio Pata (kikvogymukblog): (12:17:44)

halleluja, nem kell leírnom gyakorlatilag tökugyanezt, bár én nagyobb hangsúlyt adnék annak, hogy a "nem cigány" szülők bizony elég kemény előitéletekkel rendelkeznek.

Avatar 2010.10.22. 15:20:20

@Anti Anyag: "Fenti szervezetek pld. simán elmentek, sőt kiálltak a kormány mellett, valóban komoly atrocitások elkövetésében, pld. 2006.október 23-i és azutáni események."

Ha csak hülyeséget tudsz írni, akkor kár erőlködnöd. A 2006 októberi rendőri túlkapások után számos károsultnak a TASZ biztosított jogi képviseletet, sőt még Orbán Viktor-t is az akkor még TASZ-os Schiffer András védte egy kapcsolódó ügyben.
tasz.hu/gyulekezesi-jog/tasz-sajtotajekoztatot-tartott-ma-2006-szeptemberi-es-oktober-23-ai-rendori-fellepes
index.hu/belfold/taszorb1214/

Sőt már a szeptemberi rendőri akciókkal kapcsolatban is reagáltak:
tasz.hu/gyulekezesi-jog/magyar-helsinki-bizottsag-es-tarsasag-szabadsagjogokert-nyilt-levele

Nem ártana, ha a koncepciód helyett kicsit foglalkoznál a valósággal is.

A TASZ a holokauszt tagadását tiltó törvény ellen is fellépett, amit az mszp+szdsz megszavazott.
A Sávolyi beruházás ügyében is a TASZ és Bodoky ráncigálta meg az mszp+szdsz kormány bajuszát.

Nyilván mindezt azért tette, mert SZDSZ közeli.

-putyin- 2010.10.22. 15:21:49

@Szocio Pata (kikvogymukblog): hogy gondolod, hogy párhuzamot vonsz a romák és a török/bosnyák/afrikai népek között?? mi ez?? el vagy tévedve kissé

jorda 2010.10.22. 15:22:19

Vannak olyan képességeik,melyek kifejezetten rájuk jellemzőek.
Ilyen pl.a ritmusérzék,zene,tánc.
Ami a cigány zenész réteggel történt az utóbbi 50 évben az elszomorító és elkeserítő.

Azonban tudomásul kellene venni,hogy nincs ebben az országban 500 ezer énekesre,táncművészre és muzsikusra szükség.
Annál inkább szakmunkásokra. Kűművesre,burkolóra,asztalosra,szerelőre stb.
Ehhez azonban képzés,tanulás,kitartás kell.
Ehhez kellene célirányos nevelési,életvezetési,tanulási segítséget adnia az államnak.

A lemaradás azonban már a megszületés pillanatában elkezdődik,utána pedig nap,mint nap csak fokozódik.
Ez természetesen mindenkit flusztrál,de főképpen őket.
Tetszik,nemtetszik: mivel a családok döntően képtelenek a 21.század alapkövetelményeit a gyerekek felé közvetíteni,ezért a bentlakásos szuperkollégiumok,iskolák jelenthetik az egyedüli megoldást.

Az ország teljes ellehetetlenülését vizionálhatjuk a jelenlegi népesedési adatok ismeretében,ha semmi sem történik a felzárkóztatásukra.
Hivatalosan is meg kell szólaltatni és nyilvános szerepvállalásra kell rábírni a cigány elitet.
Eddig ez sem történt meg.

Egy etnikum,ha önmaga nem akar beilleszkedni a többségi társadalomba sehol a világban,de főleg Európában,akkor nincs jövője.
Egy komoly gazdasági válság,természeti katasztrófa közepette ők lesznek az elsők,akik a legtöbbet fogják veszíteni.

sprenczl 2010.10.22. 15:52:52

Szemetelés, garázdaság, lopás, támadás sokadmagaddal egy ellen, bűzlés egyéni és csapat szinten. Ezekben a versenyszámokban elég jók. Nem Európába valók. Soha nem is voltak azok. Dél-Ázsia.

Runciter 2010.10.22. 15:56:33

"Érdekes, hogy a pozitív genetikai tulajdonítás nem bűn."

Tényleg, milyen érdekes.
Sőt, a dicséret / adományozás nem bűn, pedig a becsületsértés / lopás az.

Ld. még Élelmes nép a magyar.

Winston Smith 2010.10.22. 16:08:01

Ez a téma azért durva, mivel az NBA és a focivilág is tele van a nyomorból érkezőkkel (afroamerikaiak az NBA-ben, brazilok és afrikaiak a fociban).

Nekik nem hogy hátrány a rossz anyagi háttér, hanem előny, mert a sport az egyetlen kitörési lehetőségük, ezért kettőzött erőfeszítéssel dolgoznak egy jobb anyagi helyzetből érkezőhöz képest. (Aki adott esetben idővel ki is esik a sportutánpótlásból, mert a sport helyett a felvételire tanul, egyetemre megy, majd a munkájára összpontosít.)

nemzeti csótány írtó 2010.10.22. 16:11:21

Ha a cigány hátán van egy rendőr, attól a cigány még nem lesz a rend őre!
Egyébként volt már valaki ökölvívó öltözőbe? Brutális! A görény is messze elkerüli.

bécika 2010.10.22. 16:18:12

Konzervatórium? A szabadság szemszögéből???
Undorító egy írás :(

Mantlesorrow · http://www.sorspecialista.hu 2010.10.22. 16:38:05

most tényleg a zene és a divat az első kettő ami eszedbe jutott az ügyben? eléggé sztereotip kép..kevéske

Joaquin 2010.10.22. 16:49:40

Puskás iderángatása, mint szegénységből előtörő tehetség csak azért nem stimmel, mert akkoriban más volt a foci. Ma már veterán focisták válogatják a tehetségeket fociklubokból régebben csak elsétáltak egy látogatottabb grundpálya mellett vagy kiírtak egy selejtezőt. Az utóbbi még ma is működik: pl futsal-ban. A fociban ma már kiválasztási láncok vannak: a kis gyereknevelő kluboktól elviszik a nagyobbak a tehetségeseket, ott kipróbálják a felnőtt csapatban (ahova akár játékstílusa miatt sem biztos, hogy illeszkedik), majd ottani teljesítménye alapján megy az MTK, fradi, akárhova, azután irány külföld. Ma egy Puskás simán eltűnne a rendszerben (nagy eséllyel). Hogy ez miben változtatja a fenti képet... azt nem tudom megítélni.

Haary Plotter 2010.10.22. 21:06:24

@bacity: Nem lusta az a cigány, csak a rajok elmondták neki, mit ír a törvény. Ha lehajol és a tövétől vágja a fát, akkor bűnöző, ha csak 1m+5cm szinten, akkor csak szabálysértő. Cigánybűnözés márpedig nincs ugyi, akkor cigány-szabálysértő (nem cigányszabály-sértő!!) honnan lenne, he-he-he!

Vidéki 2010.10.23. 08:35:17

Nincs királyi út a tudáshoz. Mondta Ptolemaiosznak egy görög tudós.

Nincs cigányút sem ami megtakaríthatná az egyéni igyekezetet és az egyéni erőfeszítéseket.

renevol 2010.10.23. 15:44:18

Üdv!

Nagyon nem tetszik a cikk szövegéből kiolvasható szubkultúrás hozzáállás, a témafelvetés viszont kifejezetten érdekes. Szubkultúrás alatt itt az olyanokat értem, mint a "balliberális jogvédők" toposz; az integrációs oktatáspolitika védelméről szóló Mancsos cikk "neomarxista gyűlöletkeltéssé" degradálása; a sorkatonaság, mint Állami Rendre Nevelő Intézet iránt kiérezhető (én legalábbis ezt éreztem ki a szövegből) vágyakozás; vagy a szintén katonás fílingű és kicsit összeesküvés-elmélet-szagú "baloldali indíttatású szisztematikus tekintélypusztításról" szóló mondat. Szóval a cikk szemszöge nagyon nem az enyém, és ha a felvetett kérdést és a végkövetkeztetést vetjük össze, hát nem sokra jut a szerző azon kívül, hogy de jó lenne, ha sok cigány tömegsportolna. (Én sem vállalkozom ennél értékesebb végkövetkeztetés megfogalmazására persze, de azért egyel konkrétabb konzekvenciát szívesen olvastam volna, mert ez így olyan kicsit, mint a ballib maszatolásos integrációs maszlag szokott volt lenni.)

A kérdésfelvetést, mondom, ettől még érdekesnek, újszerűnek tartom. Szerintem azért nem sportolnak a cigány fiatalok, amiért én sem sportoltam fiatalkoromban. Ha nincs családi minta, akkor ötlet-szinten sem merül fel az emberben, hogy a sport, mint olyan, az esetleg nem csak ilyen fura emberek tevékenysége, akik nem tudják mással elütni az idejüket. Én legalábbis ezt gondoltam a sportról és a sportolókról hosszú ideig (aztán harminc elmúltán ráéreztem a dolog ízére). Na hogy ez a cigányoknál miért van így... azt ugyanúgy nem tudom, mint ahogy sok dolgot nem tudok, hogy a cigányságnál miért van úgy.

Két rövid mondathoz a cikkből:

"Az integráció egyedüli útja a többségi társadalom kultúrájának átvétele."
Ezt pont nem integrációnak, hanem asszimilációnak hívjuk. A cigányokkal kapcsolatos, negatív indulatoktól többé-kevésbé mentes társadalmi párbeszéd, én úgy látom, e két markánsan eltérő álláspontot képviseli. Szóval nem szabad e kettő közé egyenlőségjelet tenni, sőt.

"Nézzétek meg a konditermeket és a boxklubokat, kik járnak oda le! Sportolnak ők, csak céltudatosan.”
Ez tipikusan nem etnikai vonatkozással bíró jelenség. Én is csak azt tudom mondani, hogy nézzétek meg a konditermeket és boxklubokat. A fehér, szkinhed-szerű, nagyon buta tekintetű aranyláncostól kezdve a nagyon buta tekintetű aranyláncos cigányig sok fiatalon azt látni, hogy nem úgy jár le, mint ahogy mások pl. hegyet mászni járnak sport gyanánt. Ezt a jelenséget nem úgy hívják, hogy cigány, hanem úgy, hogy lakótelep, meg Ganxta Zoli.

Amúgy meg szoktam cigányokat látni focizni rendszeresen ugyanezen a lakótelepen, lenn a ketrecekben, hétvégi délelőttökön. Mindig csodálkozom is, hogy ők ezek szerint soha nem másnaposak? Én ilyen idősen még... :)

Bloodscalp 2010.10.23. 16:28:27

érdekes megközelítés...-szegény puskást kihagyhatta volna, az egy másik világ volt...-a mai magyar sportban tombol a despotizmus, abszolut ismerettség alapján kerülnek a tűz közelébe fiatalok - a fociban főleg- nem gondolja senki komolyan hogy orbán gáspár tud focizni?ugye nem

ugyhogy ezért nincsenek tehetségeink évtizedek óta, nemcsak a cigókat nem engedik oda...

viszont megvédeni se akarom őket...igazából semmiben nem emelkednek ki, a sportban se-a boksz egy kicsit túl lett sztárolva-pedig egy nemzetközi klasszistól messze vannak

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.24. 08:34:36

A lényeget már többen említették, ezért én csak egy rövid de provokatív kérdést tennék fel: ki szponzorálna egy cigányt?
Mert, hogy szponzorok nélkül ma már nincs élsport.

Presszós Laci 2010.10.25. 04:54:17

@Lord_Valdez: Majd valamelyik dúsgazdag vajda. Ennyit igazán megtehetnek egymásért.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.25. 07:16:41

@Lekoid:
A vajda, mindig helyi vezető, de abból is inkább csak jelképes. Csak néhány falu vajdája, a többi nem érdekli. Amellett, hogy etnikai határai is vannak az ilyesminek. Egy romungró nem fog szponzorálni egy oláhot. Az csak számunkra olyan, hogy cigány-cigány egykutya.
A vajdák többsége nem gazdag, legfeljebb relatíve a többi cigányhoz képest, pláne nem egy MOL-hoz képest.

Jakot 2010.10.25. 10:16:10

Nem tehetünk mást mint dolgozzunk a cigányság integrációján. Leginkább a szánkkal. Az anyagi tehetségünk kimerül a mindenkori soványka segílyke elosztásában. Esetenként valamilyen uniós célzott támogatás kipostázásán, amit maguk a Kolompárok nyúlnak le. Az ezerszerese lenne a pénz akkor az érdekelt fél az ezerszeresét hordaná a kocsmába a játékgépekbe vagy nyúlnák le az aljnál semmivel sem különb vezetőik. Minden folytatódna, folytatódik ott, hogy nyakig ülnek a szarban, olvasni írni alig tudnak. A sport valamilyen erőszakos hajlam levezetésére alkalmas ágazatban, az is addig, amíg a felturbózott izomagyú agyon nem üt valakit. Addig éljek jólétben egészségben amíg a dakota nemzetséget sikerül integrálni. Akkor örök életű leszek e földön.

Jakot 2010.10.25. 10:27:03

Még valami! Indiában létezik egy kasztokon kívüli csoport, amit hivatalosan nem tart nyilván az Indiai adminisztráció, nem része a népszámlálásnak, nincs igazolványuk, nincs anyagi támogatottságuk, nincs oktatás, nincs egészségügyi ellátás semmi nincs a társadalom részéről a több milliós csoportnak. Megélhetésük a lopás, rablás. Ha saját közösségen belül bűnöznek ölnek nem foglalkozik velük az igazságszolgáltatás.-

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2013.10.08. 09:15:27

index.hu/belfold/2013/10/08/kick-box_vilagbajnok_szurhatott_csepelen/

Ennyit az "élsportolókról". A vér nem válik vízzé, a cigány mindig cigány marad.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.14. 00:44:15

„Mert az ökölvívás zene, tánc, ritmus. Ehhez különleges képességük van a romáknak.”

:DD ja meg a nyugdíjasok agyonveréséhez, a lopáshoz, a primitív viselkedéshez is különleges képességeik vannak. ez is zene, tánc ritmus

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.10.14. 00:58:26

zene, tánc, ritmus - olyanok ezek a cigányok, mint a majmok baszki

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása