Mit jelent az, hogy „demokratikus”?

Konzervatorium I 2010.05.04. 09:00

A utóbbi hónapokban számtalanszor lehetett hallani, különösen is az első forduló után, hogy a „demokratikus erőknek” össze kell fogniuk a Jobbik ellen. Szokásához híven, ebben is az MSZP vitte a prímet. A mennyiséget tekintve alighanem megközelítjük a demokratikus/demokrácia kifejezések használatában a Rákosi-diktatúrát. Ne felejtsük el, hogy 1944-től is a demokráciát építette a kommunista párt, méghozzá olyan sikeresen, hogy 1949-ben már egy listára lehetett összesen szavazni. Később ezt picit korrigálták, és kötelezővé tették a kettős jelölést. Emlékszem még a rendszerváltás tájékán az általános iskolában a kezembe került egy „Társadalomismeret” című tankönyv, s ebben is a „demokratikus szocializmus” kifejezés köszönt vissza.
 
Máthé Áron írása
 
A demokráciával kapcsolatos következő magyar vonatkozású, jelentős nemzetközi esemény volt, amikor Göncz Árpád, a rendkívül mélyen elkötelezett demokrata 1993-ban a La Stampa olasz lap hasábjain kérte Európa segítségét a lopakodó jobboldali diktatúra ellen. Ekkora már a szabaddemokraták kihozták a karanténból a szintén demokratikus MSZP-t a Demokratikus Charta segítségével és a demokráciát féltőn óvó balliberális ellenzék már elhitette magával és a nemzetközi közvélemény szigorúan demokratikus részével, hogy a jobboldal katonai puccsra készül. Annyiban szintén magyar vonatkozású volt a következő nagy nemzetközi demokratikus esemény, hogy a szomszédunkban, a sógoréknál történt. 1999-ben Jörg Haider pártja a szavazatok több, mint egynegyedét megszerezve, a következő év elején kormánykoalíciót alkotott a Schüssel-féle Néppárttal.
 
A kormány létrejöttét néhány hónapos huzavona előzte meg, ugyanis a szociálDEMOKRATÁK nem nagyon szerették volna elengedni a hatalmat. Óriási nemzetközi tiltakozás kezdődött, s a baloldal által mozgósított tüntetők csütörtökönként roppant demokratikusan szétverték Bécs belvárosát. Érdekes, egy ilyen esetben a demokraták kiviszik a parlamentből a politikát, és az utcára küldik a híveiket. Mostanában pedig, egy évtized múltán pedig már ott tartunk, hogy mértékadó újságírók, minősítik a Szabadságpártot bevett, demokratikus pártnak – na persze csak a Jobbikhoz képest. Ennél is nagyobb áttörés azonban, hogy a Fidesz most már szintén a demokratikus erők részét képezi a baloldal szerint, pedig hányszor féltette Gyurcsány Ferenc a demokráciát meg a köztársaságot a reakciótól! Más kérdés persze, hogy Gyurcsány a KISZ-ben betöltött pozíciói után, az utódszervezetnél, a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ) alelnökeként, már fiatalon demokratikus tapasztalatokra tett szert.
 
Csak halkan és múlt időbe téve jegyzem meg: a választásokig kissé kényszeredett helyzetben volt az MSZP, mivel egyszerre kellett a kétharmadtól félteni a demokráciát, másrészt demokratikus erőnek kellett tartania a Fideszt a Jobbik ellenében.
 
„Történelmileg úgy alakult”, hogy a fentiek tükrében a képlet egyszerűnek tűnik: demokrata = antifasiszta = baloldali = társutas = polgári radikális = (poszt)kommunista = szovjetbarát. Az utóbbi erős felfutás után elvesztette értelmét húsz éve, tehát a képlet vége a levegőben lóg. Mindezt megfontolva, az MSZP hagyományai miatt nem demokratikus párt, és soha nem is volt. Az SZDSZ sem volt az. A szocialista demokrácia pont olyan, mint amilyen a szocialista törvényesség, meg a szocialista erkölcs volt. Az élcsapat másik terepe, a „polgári radikális” demokrácia ugyanez, más csomagolásban. A demokrácia – „a nép uralma” – szép dolog, de a jogállamiság, a „törvény uralma” se kutya.
 
Mindettől függetlenül, a Jobbik prominens képviselőinek valóban voltak olyan kijelentései, amelyek a baloldali máztól megfosztott értelmezés szerint sem tekinthetőek valóban „demokratikusnak”. Sem a patkányok (nem jobbikosok) vs. magyarok (jobbikosok), sem pedig az egypárti parlamentre vonatkozó utalás nem túl demokratikus. Párturalom, pártállam, egypártrendszer már volt, és elég sikerületlennek bizonyult. A másik oldalról nézve, a Jobbik technikailag demokratikus. Működése papíron nagyjából megfelel a pártokról szóló törvény előírásainak. Szabad (általános, titkos és egyenlő) választáson szerezte meg több, mint 800 ezer választó bizalmát. (Ez persze az MSZP-re is igaz.) A keretek mögötti tartalmat azonban nem a baloldal demokráciafogalma szerint kell minősíteni. Hiába az SZDSZ utódjainak síron túli üzenete, nem lenne szerencsés a Jobbikot úgymond karanténba zárni és nem is lenne túl „demokratikus”. Választói – ha úgy tetszik, demokratikus – igény mutatkozott a Jobbikra, nagyrészt a balliberális szómágia 20 évnyi uralma miatt, az ideológia ugyanis folyton beleütközött a valóságba. De nem az „igény” jelensége a fő ellenség, hanem a mögöttes okokkal kellene valamit kezdeni.
 
A jelen pillanatban vannak a Jobbiknál sokkal fontosabb dolgok is.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr471973069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.05.04. 10:09:26

Mint tudjuk, a "szocialista" az egy fosztóképző. Erkölcs, demokrácia, stb...

Brukk 2010.05.04. 10:30:23

Az is demokrácia, hogy 10 analfabéta le tud szavazni 9 Nobel-díjast...

sztd 2010.05.04. 10:58:17

1. Kimaradt a felsorolásból a Német Demokratikus Köztársaság.

2. Épp ideje volt, hogy valaki rávilágítson a két szóhasználat közötti különbségre. (Már ami az olvasottabb véleménynyilvánítókat illeti.)

3. Bár én demokratának tartom magam olyan értelemben, hogy szerinem a többség döntését el kell fogadni, őszintén szólva ez a hitem az elmúlt években igencsak amortizálódott.
Meg tudom érteni, ha valaki nem demokrata.

Megfigyelo 2010.05.04. 10:58:24

Azert nem kellene elfelejteni, hogy az NSDAP pontosan olyan „technikailag demokratikus” volt, mint a Jobbik, és demokratikus választások után került hatalomra, mivel Hindenburgék Hitlerrel fogtak össze és nem az antifasiszta erőkkel Hitler ellen.

Noinfo (törölt) 2010.05.04. 11:00:18

Akkor ez ugyanolyan szó, mint a "nemzeti".

Terézágyú 2010.05.04. 11:02:01

Hű, ez a Máthé Áron, most aztán jól megmondta a szociknak meg a szadesznek!!!
Most aztán nem is fog sok ember rájuk szavazni a választáson!

Ja, a választásnak már vége, és tényleg nem szavaztak rájuk sokan... akkor most mi van?

Megfigyelo 2010.05.04. 11:03:53

Egyébként a posztban szereplő "egyenlőségek" csak addig stimmelnek, hogy demokrata=antifasiszta, de tovább nem, mert pl. Churchill is demokrata és antifasiszta volt, de baloldalinak sehogyan sem volt nevezhető.

andris|bandis · http://howtoiphone.blog.hu/ 2010.05.04. 11:19:35

Segítek: a demokrácia néphatalmat jelent.

Vagyis, ha a nép 2/3 fideszt szavaz, akkor az a demokratikus, és nem az amit a botoxtyúk meg a maflagyerek állít. :-)

Bloodscalp 2010.05.04. 11:20:04

@Megfigyelo: mellesleg "Hindenburgék" (ez majdnem úgy hangzik, mint Guldenburgok:) nem kicsit voltak "konzervativok" (vagy mi) főleg ott bajorban-poroszban, persze mára a nácik simán szélsőjobb lettek:)

Bloodscalp 2010.05.04. 11:26:01

@andris|bandis: ja:))) a nép szava, isten szava:D, fura hogy ez most került elö,
2004-ben nehezen volt megemésztve:) (és ne jöjjön senki az ellenkampányal,
mert azzal a szavazók vannak hülyének nézzve)

Bloodscalp 2010.05.04. 11:41:08

@Loxon: szerintem nem is az volt a cél hogy megtudjuk:)

Sztyepan Asztahov 2010.05.04. 12:07:57

hmm, romlik a konzi színvonala, romlik bizony.
Csak azt tudom károgni. (vagy sohase volt olyan magas, de régen voltak eszmetörténeti posztok is)

Egyszer el kellene olvasnia az egész konzervatórium társaságnak Carl Shmitt ellenség fogalomáról írt esszéit. Tudom még ajánlani Szabó Márton által szerkesztett könyvet, aminek a címe sajna most nem jut eszembe, de abban is van Schmitt szöveg.

Mi az a "ballib" értelmiség? Én nem szeretem az ilyen címkézéseket, mert túl általánosak. Ezen posztban pl. az MSZP hozzáállása lett kifikázva, de pl. múltkor Caracalla egy szem Boda Zsolt írás alapján következtette ki a ballib értelmiség gondolatvilágát.
Kérem, ilyen, hogy ballib értelmiség nincsen, mert túl általános. Ebbe beleférnek MSZP pártpolitikusai, ezen párt talpnyalói, a belváros liberális értelmisége, a zöldek, a posztmodernek, TGM (ő külön kategória, :) az egyetlen igazi marxista, ezért tisztelem) ebbe a valamibe belefér az LMP, a SZEMA, a liberális egyetemi tanárok, stb., stb.

Itt a konzervatórium mindenki (bele értve ezen poszt íróját) valami ellenséget lát ebben a "ballib értelmiségben". Ezek azok az emberek, akik megmondják, hogy mi a demokratikus, ezek azok a bizonyos utópisták, ezek dominálják a közéletet, ezek korruptak.
Tulajdonképpen ezek igazak a ballib értelmiségi egy-egy csoportjára nézve. Mondjuk TGM utópista, az bizonyos. Az MSZP pedig mindig igyekszik meghatározni, hogy ki épp a demokrata.

"demokrata = antifasiszta = baloldali = társutas = polgári radikális = (poszt)kommunista = szovjetbarát."

Ez legfeljebb egy MSZP pártpolitikus számára lehet igaz, de mondjuk a BME posztmodern tanárja agyfaszt kap ettől a kijelentésedtől. (ha jól tudom, az ottani filozófia és tudomány tanszéken ilyen arcok dominálnak, és igen, a műszakin is van filozófia) Személy szerint nálam is beállt az agyhalál, mikor ezt olvastam.
Vagy tisztában vagy vele, hogy hány liberális utálta az SZDSZ-t?

Javaslom a konzerveknek, hogy tegyenek különbséget a a tőlük balra lévő csoportok közt. Hja, amúgy én magamat konzervnek tartom, megjegyzem mellékesen.

Czelder Orbán 2010.05.04. 12:35:31

A Konzi a jobboldali Magyar Narancs.

lszuszu 2010.05.04. 12:41:01

Leginkább Sztyepannal értek egyet. Sajna a szerző magáról adott szegénységi bizonyítványt. Ha jól értem, annyi a mondanivalója, hogy aki a leginkább demokratának nevezi magát az nem (biztos, hogy) demokrata, vagy hogy minden pol. irányzat demokratikusnak tartja magát. Ez közhely. Miért nem olvasol valamit a demokrácia fogalmak különbségeiről. Schmitt mellett Rawls-t, Hayek-et, Habermast, csak hogy sokfélét írjak. Van olyan jól megalapozott elmélet is amely szerint a népakarat nem írja felül az emberi méltóságot és a jogokat. (Kis Jánosra hivatkozni itt nem trendi, ugye? Akkor legyen Kant)

tölgy1 2010.05.04. 15:13:52

@dobray: a demorácia fosztó képző.

tölgy1 2010.05.04. 15:15:40

@lszuszu: Rawls és Habremas teljesen értelmetlen a demokrácia megértése szempontjából: "milyen lenne, ha meg tudnánk egyezni alapelvekben".
Ja, csak nem tudunk és nem is egyezünk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.05.04. 16:24:03

Akkor ezek szerint a demokrata - demokratikus - demokrácia szavakat betiltjuk , helyettük a lúd -liba-gúnár szavak használanndóók...

HaKohen 2010.05.04. 19:39:31

@Czelder Orbán:

" A Konzi a jobboldali Magyar Narancs."

Volt. Úgy tűnik mostanában.

Baltasar Espinosa 2010.05.04. 23:22:59

Soha többé nem írom le, hogy "jelen pillanatban". 100x

Soha többé nem írom le, hogy valaki "szegénységi bizonyítványt állított ki magáról". 200x

teemur · http://teemur.blog.hu 2010.05.09. 17:33:28

Kérem, annó az osztrák csütörtöki tüntetéseken a tüntetők NEM verték szét a bécsi belvárost. Ez egy ősi magyar szokás. Tessék nem kivetíteni saját énünket másokra, (elő-? utó-?) ítéletképpen!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása