Üveghegy, ökofalu, táltosok - küzdelem a szívcsakráért

dobray I 2009.06.04. 09:40

 

Ezt a levelet kaptam még jó régen:

Kedves Társaim!

Úgy éreztem szükséges, hogy azokat az információkat megosszam Veletek,amelyek Dobogókőt érintik. Pilisszentkereszt Önkormányzata egy rendezési terv keretében az alábbi durva beavatkozásokat szeretné végrehajtani. Dobogókőn a nagy parkolót, ami a busz végállomásnál van, felszámolná és a helyén egy rekreációs központot, hozna létre. A tervekben az szerepel, hogy naponta 1000 fő látogatná Dobogókőt. A személyautókat kitiltanák, és helyi busz járatok lenének. Ami azt is jelenti, hogy Dobogókő előtti területeken hoznának létre nagyobb parkolókat. A Pilis Hotellel szembeni oldalon ahol a szánkó pálya van, egy kétszintes parkolótakarnak létesíteni. A helyi lakosok csak egy sorompón keresztül, beléptető kártyás rendszerrel juthatnának be. A pontos tervet elolvashatjátok a terv készítőinek honlapján. Archandart.eu. A tervezők megegyeznek azzal az irodával, amelyik a kormány negyedet tervezte.

Ez a terv mindenben megsérti Dobogókő szent, beavató szakrális jelentőségét, védettségét. Szeretném kérni a segítségeteket, hogy imáitokkal és tiszta szándékotokkal segítsetek fenntartani és megőrizni a sértetlenségét és védettségét ennek a helynek. A helyi lakosok összefogással és a megfelelő jogi eszközökkel igyekeznek ezt megakadályozni. Nagyon fontos a segítségetek, amit ehhez adni tudtok. Köszönöm szépen, hogy elolvastátok a levelem és előre köszönöm a Fényetek, amivel segítetek. Isten Áldjon Benneteket!

Egy másik levél, ez jobb:

Kedves Barátaim, akik féltik Magyarország és a Világ Szívét! Megnéztem azt a filmet, ami erről az úgynevezett beruházási tanulmány-tervezetről elérhető. Mindenkinek ajánlom! Ez a legtisztább országszerző törekvés, amit a Föld valaha látott. Ezek rabolnak!!! A szívünket akarják rabul ejteni a nyomorultak. Az egész installáció tele van Közel-Keleti építészeti motívumokkal, csak éppen posztmodern formában. Elég volt! Bárki megbízásából teszik ezt a rablást, abba a szállodába magyar nyelven NEM lehet majd bejelentkezni.

Ezt megakadályozandó sürgősen keresni szükséges tiszta magyar embereket a pilisszentkeresztiek között, akiknek a lelkében igaz szeretet él Hazájuk iránt. Azonnal helyi népszavazást kell kezdeményezni ennek a tervnek a törlésére: "Akarja-e Ön, hogy Dobogókő és környéke változatlan állapotban örökre a Világörökség része maradjon?" Elég volt! Mivel alapos a gyanúja annak, hogy idegen kezekre akarják átjátszani Hazánk egyik legősibb és legszebb területét, minden törvényes eszköz megengedett velük szemben.

Mindenkit nagy tisztelettel arra szeretnék kérni, hogy a lehető leggyorsabban, a legszélesebb címlistáján köröztesse ezt az információt, amíg nem késő. Ha a dózerok megjelennek, már majdnem késő lesz. Emlékeztetni szeretnék a Zengő esetére. Sok évvel ezelőtt bátor helyi emberek, akiknek helyén volt a szívük, a hegy oldalában a fákhoz láncolták magokat. Hiába mentek megfélemlíteni őket az idegenbérencek, hallgass volt a nevük, és most már az is marad. Őrséget kell szervezni a helyiek közül. Tudniuk kell, hogy kikre számíthatnak és kiknek kell szólni, ha baj van. Ez az őrség ott kezdődik, hogy a pilisszentkereszti önkormányzatot is figyelni kell! Bármit tesznek, bármit mondanak, minden pillanatban tudatában legyenek, hogy emberek tömege hajlandó lesz akár polgári engedetlenség árán is megakadályozni ezt a szörnyűséget. Idegenek, tudjuk kik, utat vágtak szent hegyeinken, amelyek ráadásul természetvédelmi területek. Azok az áruló köztisztviselők, akik ahhoz hozzájárultak, szintén felelni fognak bűneikért. Ezt vegyék kézpénznek. Nem fognak tudni elbújni semmilyen törvény mögé, mert árulók - hazaárulók. Mindenki segítségére szükség lesz. Mindenki részévé kell váljon az információáramlásnak, ami erről fog szólni. Nincs kibúvó! Nem lehet kibúvó! Hazánk végső sorsa pecsételődik meg ebben az idegeneket kiszolgáló "haditervben" - ha engedik a magyarok.

Éppen ezért a világ legtávolabbi zugában élőket is arra kérek, bombázzák leveleikkel majd a tervezőket, hogy álljanak el szándékuktól. Ne kíméljék egyetlen percre sem Pilisszentkereszt önkormányzatát, míg fel nem adja szándékát. Mert nem engedjük meg nekik azt a fényűzést, hogy tovább árulják őseink földjét! Nem engedjük! Járja be ez a hír az országot! Jusson el a lehető legtöbb magyarhoz, hogy most már az egész országot uralni akarja a betolakodók hordája! Álljon készen minden jószándékú magyar, hogy - s ha csak egy percig is, akár a puszta testével – megakadályozza Dobogókő elfoglalását. Dobogókő korunk egri ostroma lesz, ha lesz. Magyarország a magyaroké, és az is marad.
Ferencváros, 2009. február 8.


Plusz egy vers, hangulatfokozónak:

 

Nem megyek el, itt maradok
Szívem hazámért dobog

Tépjen szél, mosson eső
Förgeteg törjön elő
Verjen jég, hózivatar
Érezzem, ölni akar
Nem megyek el, itt maradok
Bennem Isten Napja ragyog

Nem megyek el, itt maradok
Szívem hazámért dobog
Ösvények rejtőzzenek
Örvények kerítsenek
Sírjon a föld lábam alatt
Szabdalják szép szárnyamat
Nem megyek el, itt maradok
Bennem Isten Napja ragyog

Nem megyek el, itt maradok
Szívem hazámért dobog
Marjon tűz, emésszen el
Testem kard négyelje fel
Hold és Nap elbújjanak
Csillagok kihúnyjanak
Nem megyek el, itt maradok

Na hát, Az Inforádió utánajárt a dolognak. Először is, az önkormányzat számítógépeit kicsinálták a levelek, ahogy a tervezőirodáéit is. A terv ellen amúgy tiltakoznak a helyiek is, de azért ez az ősmagyar ködevő-kampány őket is meglepte. További csavar a sztoriban, hogy a terv szülőatyja, Birkás Gábor építész ugyancsak félti a szívcsakrát – ám ő az ősmagyaroktól, akik szerinte ki akarják azt sajátítani. No, de kezdjük az elején, és foglaljuk össze röviden a sztorit.

Még 2006-ban a pilisszentkereszti polgármester kiírt egy pályázatot a falu és a vele egy közigazgatási egységet képező Dobogókő területrendezésére. A győztes az Arch and Art tervezőiroda lett. A terv, amelyet letettek az asztalra, kissé utópikus - hál’ Istennek. Ökofalu, szállodai igények kielégítése, hatalmas üveghegy/palota/kilátó. Maga a terv szövege tele van helyesírási hibákkal, dagályos, ezoterikus-gnosztikus szemfényvesztés az egész, ami a föld szívcsakrájára épít. Csinálnának itt egy okuemnikus vallásközpontot, amit minden vallás képviselői használhatnának. De mi is volna ez?

 „… az ökumenikus vallásközpont tulajdonképpen egy üres centrális tér lenne, vallási jelek nélkül, hogy bármely vallás képviselői, követői használhassák. Szerinte ugyanis Dobogókő a világ szakrális központja, a föld szívcsakrája, ami ugyan a mienk, magyaroké, de nem szoríthatunk ki onnan senkit sem.”

Aha. Azaz, ez az egész egy nagy lózung, kamu. Üres tér mint vallásközpont… És mit szólnak az ökumené speciálisan keresztény fogalmát csak magukra értő keresztény felekezetek mindehhez? Jó, a jezsuiták mindig kacérkodtak az eretnekséggel, de szerintem erre már ők is húznák a szájukat. (Nekik van fenn egy lelkigyakorlatos házuk amúgy is.)

A polgármester és a helyiek, valamint Birkás Gábor is leszögezték az InfoRádiónak, hogy csupán egy ötletről van szó, ami nem fog megvalósulni. Az ősmagyarok azonban láthatóan túlreagálták az ügyet. Nem hiába, tele vannak ösvényekkel arrafelé. A Magyar Narancs egy régi cikke pedig bemutatja, micsoda fantasy-regény rejtőzik az ősmagyar Pilisben. Olyan táltosösvények épültek ki, hogy simán elférnének egy giccsblogon - kár, hogy az Igen Pápanyalókája csak keresztény giccsel foglalkozik.

Szóval a csakra nemzeti hívei féltik a csakrát a csakra internacionalista híveitől. Az őrült ősmagyarok csatáznak egy őrült építésszel. A helyiek meg azt szeretnék, ha végre az önkormányzat a mostani problémákkal foglalkozna, megoldaná a szemétszállítást, a vízellátást, a csatornázást és az internetkapcsolatot. Valamint emellett örülnének némi területrendezésnek - például egy parknak a központi parkoló területén.

Ezt állítólag Birkás is támogatja, szerinte az üvegpalotával azonban ugyanúgy semmi nem lenne ott, mivel épp azért borítaná üveg, hogy ne látszódjon nappal, csak éjjel, kivilágítva. Amúgy meg azt gondolja, hogy „már az baj, hogy a 'Kádárral kötött egyezség' miatt Dobogókőnek állandó lakosai lehettek, és 'felparcellázták a föld szívcsakráját', így azóta 'osztogatják és fosztogatják' a területet”. Továbbá az InfoRádiónak elmondta, hogy „számos, az ősmagyarsággal foglalkozó barátja van, őt is érdekli a honfoglalás előtti magyar történelem, és ezen ismerősei elképedve küldözgetik neki az újabb és újabb tiltakozó leveleket. Az építész úgy fogalmazott: az ősmagyar sámánok nevében is szégyelli, ami történik.”

Szóval, részéről jól megkapták az ősmagyarkodók is meg a helyiek is. A tervéből és a helyiek követeléséből, úgy tűnik, semmi nem lesz (egyszer már megpróbáltak Esztergomhoz csatlakozni, de azzal fenyegetőznek, ha semmi sem változik, amint elérik a szükséges, háromszáz körüli számú helyi lakost, elválnak Szentkereszttől), ellenben érdekes összefonódások akadtak a Birkás-családdal. Először is, Birkás Gábor szlovák felesége lett az önkormányzat építésze tavaly, de nemrég lemondott. Munkáját ingyen vállalta, úgy, hogy a férje ügyeiről nem kell véleményt mondania. Állítólag jó ötlet volt az alkalmazása a Szlovák Ház kapcsán kirobbant botrány idején.

Van még az ügyben egy offhore cég is.

„Az Arch and Art Kft. egyik vezetője ugyanis az a Birkás Beáta, aki képviseli az Anahata House Kft.-t is, ami nem is olyan régen vett telket Dobogókőn, tulajdonosa pedig azonos az Arch and Art Kft. tulajdonosával, a Seychelle-szigeteken bejegyzett Arch and Art Corp.-nel - ami imigyen a civilek állítása szerint klasszikus offhsore-cégnek tűnik.

Ettől kezdve pedig Csizmadia Gábor (a helyi Dobogőkőért Egyesület egyik vezetője) szerint nem az "üveghegy" amúgy is irreálisnak tűnő terve a fő kérdés. Nekik ugyan nincs semmilyen problémájuk személy szerint Birkás Gáborral, de gyanús, hogy telket vesznek Dobogókőn, egy olyan helyen, ahol öt és fél méter a magassági korlátozás, és a telek kis százalékát lehet csak beépíteni az érvényes szabályozás szerint - majd mindenben a polgármester segítségére sietnek.

Birkás Gábor ezzel kapcsolatban elmondta: a Nimród hotel melletti telekről van szó, amelynek résztulajdonosai lettek. Az előző polgármester szintén igényt tartott volna a telekre a Nimród vezetőivel együtt, ezért 12 méterről öt és fél méterre szállították le a beépítési magasságot. Ezt szeretnék ők 9,5 méterre növelni, hogy apartmant építhessenek a telekre, de az alacsonyabb lenne a Nimród hotelnél.”

Ja, még valami.

„A budaörsi cég honlapja szerint tervezési referenciái között szerepel a montenegrói Herceg Novi városfejlesztési terve, illetve a gödöllői városközpont revitalizációjának tanulmányterve, de ők készítették a Lágymányosi-öbölben a Kopaszi-gát tanulmánytervét 2003-ban. A cég elsősorban tervezéssel foglalkozik, kivitelezési referenciái között szinte csak szállodák szerepelnek.”

Kopaszi-gát...

Remélem, a szappanopera jól végződik, és nem járunk úgy Dobogókővel, mint a West-Balkánnal.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr521162388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fgm 2009.06.04. 10:02:01

Hát, a Kopaszi gátas hasonlat azért biceg eléggé.
Az egy dolog, hogy az önkormányzat/mgy milyen gátlástalan módon lopta szét a közvagyont, adta el bagóért Leisztinger pajtásnak, aztán magyarázkodott arcátlan hülyeségeket, hogy miért kerül hirtelen 10szer annyiba a telek, stb. Az tényleg roppat szégyenteli mindanyiónkra nézvést, és igen, kár a WB-ért. De a Kopaszi gát jelenleg Budapest legszebb és legbarátságosabb közparkja, ami a hülyeséget nem menti, de talán a tervezők szakmai hozzáértését igazolja.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.06.04. 12:03:40

Jó kis sztori, minden szereplője segghülye.

Az első levél különösen mókás, persze tudjuk, h az "[i]degenek, tudjuk kik" kedvenc eledele a szívcsakra, ősmagyar-vérben áztatva.

LOL.
Azt hiszem, a "megszállott" szó elég jól leírja ezeket az embereket.

paulus.r · http://felvidek.blog.hu 2009.06.04. 12:23:39

Megáll az ész, én a helyiekkel vagyok, mi istene oda kristálypalota. A vallásalapító businesman ősmagyarok meg maradjanak veszteg, menjenek táltoskodni ahova akarnak. Lököttek ezek mind, én mondom.

zongora 2009.06.04. 13:43:46


Felekezeti hova tartozástól függetlenül kérdezlek Benneteket:

Miért akar valaki Dobogókőre tenni egy ilyen épületet,
ami maga a káosz ( megnéztem alaprajzot, stb-t...)?
A rendhez nem sok köze van.
A vallásos, nem vallásos emeberek is valamilyen rendben látják a világot.

___________________________ (törölt) 2009.06.04. 14:06:02

"Az egész installáció tele van Közel-Keleti építészeti motívumokkal, csak éppen posztmodern formában." Cut and paste mecset, vagy mi? :D

Egyébként. Egyfelől az idióta módon előadott ezotériától a falra tudok mászni, másfelől azt el tudom fogadni, hogy több dolgok vannak, mint amit jelenleg meg tudunk magyarázni. Lehetnek a világban valamilyen szempontból kitüntetett helyek, amiknek valahogy más a feelingjük, "rezgésük", és mondjuk lehet, hogy a Pilis is ilyen. Az is oké, hogy ezekre egyelőre tudományos magyarázat nincs, nem is azt várom. Nem baj az, ha a magyarázat enyhén ezoterikus, de akkor is van különbség idióta módon előadott ezoterikus magyarázat között, meg normális módon előadott: a normális az, amin érezni, hogy ez gyak. egy _szerény_ _feltételezés_.

Na, ilyen normálisabbfajta magyarázatot, leírást be tudna linkelni valaki?

___________________________ (törölt) 2009.06.04. 14:10:10

Más. Nem tudom, megvan-e László Gyulától A Honfoglaló magyarok élete c. könyv? Na, LGY leírja, korrektül, precízen, ahogy régészhez illik, az egész táltoshitet meg a kapcsolódó világnézetet meg mindent. Ez egy szép kulturális örökség, amit nyilván nekünk kell megőriznünk, mert más nem fogja helyettünk. És ezzel semmi baj se lenne, ha ezzel tényleg így, a hagyományőrzés szintjén foglalkoznának. Az jó dolog. Azt is szeretem, amikor pirosra festett félmeztelen skót lányok rohangálnak bazi nagy fáklyákkal és szép cicikkel a kelta ünnepeken. Jó dolog ezeket megőrizni, turistalátványosságnak, szórakozásnak is megteszik, meg miért ne, egyáltalán.

De mi a rossebért kell úgy tenni, mintha _igaz_ is lenne?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.04. 14:20:05

Imádom a szinkretizmust, olyan szórakoztató látni másokon.

"Először is, az önkormányzat számítógépeit kicsinálták a levelek, ahogy a tervezőirodáéit is."
Ez mondjuk igen lúzer dolog. Egyszerűen csak be kellett volna rakni a spam szűrő feltételek közé a leggyakoribb szavakat...

@Shenpen:
Ezzel, tudod, mi a baj? Hogy ezek nem őrzik a hagyományt, hanem erodálják. Mindenki mindenféle fikcióval kiegészíti, átértelmezi stb., emiatt még két ősmagyar magát autentikusnak valló közösség se tud megegyezni.

"Azt is szeretem, amikor pirosra festett félmeztelen skót lányok rohangálnak bazi nagy fáklyákkal és szép cicikkel a kelta ünnepeken."
Ez hol is van? :)

Cypriánus 2009.06.04. 14:28:58

Mlynky-nás dom...Pozor, slovensky!

Cypriánus 2009.06.04. 14:30:04

amúgy a skótok korántsem tisztán kelták, de a félmeztelen hagyományörző lányok engem is érdekelnének...:)

józan' 2009.06.04. 14:34:44

@Shenpen:

"Na, ilyen normálisabbfajta magyarázatot, leírást be tudna linkelni valaki?"

www.youtube.com/watch?v=QmrmUzdPDAc

___________________________ (törölt) 2009.06.04. 15:11:54

@józan': kösz. Az "energiavámpírok"-ig bírtam hallgatni, utána túl erős lett a röhejfaktor. Az eleje még úgy emészthető, hogy egyfajta stresszoldásról van szó. Egy fokkal még normálisabb leírás van esetleg?...

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.06.04. 15:43:55

@Shenpen:

"Na, ilyen normálisabbfajta magyarázatot, leírást be tudna linkelni valaki?"

Sztem a neten csak ködevésbe botlasz.
Menjél szépen be a könyvtárba...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.04. 15:51:57

@Shenpen: erről majd hamarosan, remélhetőleg. :D

józan' 2009.06.04. 17:56:22

@Shenpen:

Csak utána?? :) Tihanyi is ultimate sámán, mint Gyurcsók, Lui Padre és a többiek. :D
Egyébként az ezoterika természeténél fogva nehezen tudna a hablatynál többet nyújtani, hiszen maga az egész egy nagy, más vallásokból összegyúrt hablaty.

Ha nagyon érdekel a téma, akkor esetleg nézd meg a
wicca.hu/ -t.

Úlfhéðinn · http://tinyurl.com/do9ks 2009.06.04. 19:19:41

@józan':

Nem oda írogatott az az esztétikai kihívásokkal küszködő náci lány is? Egyszer már asszem linkelték, én szétröhögtem magam.

Kopiás Attila Steve 2009.06.05. 06:23:03

@Shenpen: "Na, LGY leírja, korrektül, precízen, ahogy régészhez illik, az egész táltoshitet meg a kapcsolódó világnézetet meg mindent. Ez egy szép kulturális örökség, amit nyilván nekünk kell megőriznünk, mert más nem fogja helyettünk. De mi a rossebért kell úgy tenni, mintha _igaz_ is lenne? "

Hmm. Asszem ugyanez az érvrendszer mozog azokban a srácokban is, akik könyvesboltban viccesnek gondolják áthordani a Bibliát a fantasy-szekcióba... Passz, az van ezekkel a hitekkel, hogy én még nem tudtam racionális szempontrendszert felállítani arra, hogy miért lenne jobb egyik, mint másik. Max abból tudok kiindulni, hogy nekem mi mennyire hülyén hangzik, de azért lássuk be, hogy a legtöbben már a hangos kérdésfeltevést sem veszik jónéven a saját vallásuk komolyságával kapcsolatban. Illetve fizika órán is elég sok olyat hallottam, ami szerintem tök hülyén hangzik, osztán pedig. Az is hit részemről, mert hogy élő relativitás-elméletet és fénysebességnél görbülő időt nem fogok mostanában látni, az tuti. Meg azon is szoktam gondolkozni, hogy vajon nem-e csak a szokatlanságuk miatt tűnnek totál irreálisnak. Hogy ha ebben nevelkedtünk volna az utóbbi ezer évben, akkor nem-e pont a mostani hiteink lennének ugyanennyire ostobán hangzók?
Passz.

Viszont a szépmellű skót lányokkal közösségen átívelő érdeklődést sikerült támasztanod, grat. :+)

___________________________ (törölt) 2009.06.05. 09:44:23

@KA_Steve: "Passz, az van ezekkel a hitekkel, hogy én még nem tudtam racionális szempontrendszert felállítani arra, hogy miért lenne jobb egyik, mint másik."

Pedig van például egy nagyon egyszerű mérlegelési szempont: mennyire konzisztens, mennyire összefüggő, szisztematikus, vannak-e belső ellentmondásai, képesek-e ezeket felismerni, ha lehet, megoldani, ha nem, akkor legalább tisztán rámutatni, hogy igen, ez egy ellentmondás, ezen még dolgozni kell.

Valahol mindenfajta ésszerűség egyetlen igazi alapja a konzisztencia. Megnézed pl. a természettudományt, alapvetően az elmélet és megfigyelés konzisztenciájára épül.

Nem empirikus rendszerekkel szemben is tehát a legalapvetőbb elvárás, hogy legalább magával konzisztens legyen, ne keveredjen lépten-nyomon ellentmondásba magával.

Még egyet tennék hozzá: és ez a konzisztencia-elvárás nyilván nem az úgymond átlagemberrel szembeni elvárás, hanem a téma legnagyobb, hát, mondjuk, szakértőivel szembeni elvárás csak. A Nobel-díjas kutatókkal, az elismert filozófusokkal, a legalább genyen (kb. doktor ,de lehetőleg inkább kenpo: kb. prof.) végzettségű buddhista szerzetesekkel, a neves keresztény v. egyéb teológusokkal, és a legnagyobb, legismertebb táltosokkal szemben elvárás csak ez, nyilván. Ezek közül ezt leginkább az utóbbiak tudják a legkevésbé teljesíteni.

_andris 2009.06.06. 16:13:20

Nekem van magyarázatom: A Pilis és benne a Dobogó-kő egy nagyon szép hely.
A Pilis azért is szent hely, mert a középkori országnak is a központi helyén feküdt (medium regni), a királyi székhelyek (Óbuda, Esztergom, Székesfehérvér) között.
Ráadásul kirándulóhely, tele van fővárosiakkal. A Pilis falvai is tele vannak volt fővárosiakkal, és az ezoterikus ősmagyarkodás Budapestről terjed.

A max. ezotéria, amit én elviselek, az Hamvas Öt Géniusza.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása