A modern jegybankok működéséről - Pénzügyi gyorstalpaló válság idején, IV. rész

Konzervatorium I 2009.01.25. 10:47

greenspan2

A pénzteremtés korábbiakban felsorolt korlátai megakadályozzák a kereskedelmi bankokat abban, hogy korlátlanul teremtsenek pénzt - ugyanakkor nem késztetik azokat arra, hogy a hitelezési döntéseik során figyelembe vegyék az általuk kibocsátott pénz mennyiségének az árakra gyakorolt hatását.

Ezért - míg a kereskedelmi bankok (saját szakállukra) felelnek azért, hogy a létrejött pénz fizetőképes adósokhoz kerüljön - a koordináció, a pénz mennyiségének optimális szinten tartása a jegybankok feladata.

Pénzügyi gyorstalpalónk negyedik része a Konzervatórium.hu-n olvasható.

 

Kapcsolódó írások:

Első rész: A pénz keletkezése

Második rész: A betét teremt kölcsönt vagy inkább a kölcsön betétet?

Harmadik rész: Mi tartja kordában a bankokat?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr67900532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Friedrich August 2009.06.24. 20:59:21

Mindenekelőtt gratulálok, szerintem ez egy közérthető, átfogó és kiegyensúlyozott összefoglaló. Én úgy érzem, hogy kicsit túl nagy a súlya a jegybanki gyakorlatban valójában sehol nem alkalmazott mennyiségi pénzelméletnek (M2, M3 és M*V=Y*P), bár a cikk utal is rá a végén, hogy ezek gyakorlati jelentősége ma már alacsony a jegybanki gondolkodásban, még jobb lehetne a laikusok számára, ha nem is terhelné őket ezekkel az elméletekkel ilyen terjedelemben. (Abból kiindulva, hogy a modern jegybankok működésének bemutatása a cél). Egyébként pedig mégegyszer gratulálok, élvezettel olvastam. F.A.H

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása