Magyar gerontokrácia

Konzervatorium I 2008.10.16. 12:17

"A modern, új, polgári, nemzeti, európai értelemben vett, satöbbi, satöbbi Magyarország társadalmi berendezkedése a közhiedelemmel ellentétben nem demokrácia, hanem gerontokrácia. Ez egy dolog miatt jó: mivel ez az egész fejlett világban létező jelenség, a politikatudományi tanszékek számára vonzó kutatási terület lehet az átalakulófélben lévő politikai rendszerek vizsgálata.  

Tulajdonképpen ezeket a kialakulófélben lévő nyugdíjasdemokráciákat olyan vállalatokhoz lehetne hasonlítani, amelyekben nem a tulajdonosok, hanem az alkalmazottak döntenek a vállalat vezetésének esetleges menesztéséről. Ha a munkavállalók úgy érzik, nem nőttek eléggé a bérek, a finanszírozási nehézségek miatt aggódó menedzsmenttel nem törődnek, egyszerűen kirúgják őket. Nesze neked realitás, nesze nektek tulajdonosok."

 

Ajánljuk szerzőnk, Barta Márton írását a Hírszerzőn.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr35716770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hettie · http://www.hettie.nolblog.hu 2008.10.16. 13:22:46

": rule by elders ; specifically : a form of social organization in which a group of old men or a council of elders dominates or exercises control"

a tarsadalmi berendezkedes olyan formaja, amiben idos emberek egy csoportja vagy venek tanacsa iranyitja, vagy dominalja a hatalmat.

Marriam Webster szotar

Azert neztem utana, mert a gerontokraciarol nekem Brezsnyev ugrott be es Mao. En ugy tudom, hogy a gerontokracia a vezetokrol mondd valamit, nem pedig a legnagyobb tarsadalmi csoportrol. Elder=/=elderly.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.10.16. 14:48:47

Szerintem ez a cikk nem üti meg a konzervatórium szinvonalát. Szalonnyuggerezés, kb. így lehet definiálni.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.10.16. 15:06:22

fuxosbömis:
Szerintem rosszul látod. Marci cikke sokkal artikuláltabb annál, mint ahogy te értelmezed, egyáltalán nem szalonnyuggerezés.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.10.16. 15:43:35

Hadrián VII.

Sosem tartottam magam tévedhetetlennek, ezért újra elolvastam. Továbbra is azt látom, hogy úgy belekapott valamibe, aztán igazán nem tudodt vele mit kezdeni és gyorsan elővette a szokásos féligazságokat és féldemagógiákat.

Czelder Orbán 2008.10.16. 18:06:39

Szerintem is elég halvány cikk. Amolyan "az-elitnek-be-kell-látnia-hogy-ez-így-nem-mehet-tovább" érzésem volt az olvasásakor. Aztán ezen túl már nem is lép.
Meg a szokásos általánosságok pufogtatása:

nyugdíjasok szavazatán nyugvó politikai rendszer van, posztszocialista etatizmus van,
a fiatalok elvándorolnak,
a cigók szaporodnak, de nagyon és végül
jujj, mi lesz itt 10 év múlva...

Vidéki 2008.10.16. 22:11:06

A szerző is (reméljük) lesz egyszer nyugdíjas. Most még nem tud együtt
érezni a nyugdíjasokkal.
Mi lehet a megoldás az általa felvetett rettenetesen súlyos problémára?
Talán a legenyhébb az lehetne, ha gyámság alá helyeznék a nyugdíjasokat és megvonnák tőlük a választójogot.
Az ilyenfajta „demokrácia” biztosan tetszene a „fiatalúrnak”!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.10.17. 11:00:43

bár szomorú a cikk, de épp vasárnap, a húsleves kanalazgatása közben mondottam volt nagyanyámnak, hogy ha megkapnám a bruttó fizetésem, akkor vidáman fizetném én a nyugdíját. Ha a szuperbruttót, akkor elhunyt nagyapámét is, plusz a fizetős egyetemem díját is.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása