Előítélet és értelem – avagy Thomas Bayes jól megmondja

Tory I 2008.05.20. 14:26

A divat nem mindig logikus. Az újabb politikailag korrekt divat az előítéletek elítéléséről sem az. Ettől még népszerű és elfogadott. A moonbat ostobaság belátásához nem kellene nehéztüzérség, de az érvelés öröme végett segítségül hívjuk Thomas Bayes-t is: Nemhogy a mindennapi következtetés, de a tudományos megismerés módszertana sem zárja ki az előítéletet. Az előítélet önmagában se nem jó, se nem rossz – hanem az emberi gondolkodás alapvető eszköze. Nincs is értelme az előítélet mint olyan ellen küzdeni - mint ahogy statikai problémák esetén sem a gravitáció ellen küzdünk. Inkább a valóban káros előítéletek kiváltó okait érdemes megszüntetni.

Az előítélet „a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény”. Vegyünk egy példát: Kedves, túlzottan is barátságos, habzó szájú kutyával találkozunk. Előítéletes embertársaink veszettségre gyanakszanak és elkerülik a kutyát. Nem előítéletes társaink nyilván elutasítják ezt, hiszen lehet, hogy a blöki éppen szappant evett. Ebben az esetben az előítéletes magatartás, bár nem feltétlenül helytálló, valószínűleg racionálisabb. (És a példa az emberi előítélet kialakulásának evolúciós elméletébe is betekintést ad.)

Általánosabban: Se időnk, se energiánk minden helyzetet, minden embert a maga egyéniségében teljeskörűen megismerni. És ezért általánosítunk, könnyen hozzáférhető információt keresünk. Egy üzletet gyakran a külseje alapján ítélünk meg – ezért vannak olyan szép bankszékházak például. Hasonlóan a szakadt ruházat, az ápolatlan külső bizalmatlanságot kelt – ezért borotválkoznak és viselnek nyakkendőt az értékesítők és a hittérítők. Általában egyszerű az átváltás: Nagyon sok energia kideríteni, hogy a szakadt külső érző szívet takar – míg a tévedés ára nagyon nagy. Így aztán használjuk az előítéleteinket.

De nemcsak a mindennapi életben használunk előítéletet. Minden tudományos kutatás mögött van ki nem mondott premissza és elképzelés (igen: előítélet), amit aztán az adatok és az új információk tükrében módosítunk. A bayesi statisztika ezen egy lépéssel továbbmegy: formalizálja az előzetes elképzeléseinket és az új információk hatását. A hagyományos – frekventista – statisztika bayes-i szemmel nem más mint a teljesen információmentes prior eloszlás használata. A tiszta lap. Ami egyébként nem létezik, mert mindenkinek van képe az elvárt eredményről – csak Bayes követői ezt expliciten be is vallják - mások meg újraszámolják a regressziót meglepetés esetén. Azaz Bayes követői aktívan és tudományosan is használják előfeltevéseiket, akarom mondani előítéleteket.

Az előítélet az emberi megismerés általános eszköze – a mindennapokban és a tudományos életben egyaránt. Az előítélet elleni küzdeni tehát körülbelül olyan értelmes, mint a gravitáció ellen harcolni.

A gravitációs hasonlat arra is jó, hogy megértsük mi ellen érdemes valóban küzdeni. Ha egy híd összeomlik, a közvetlen ok a gravitáció. (Gravitáció nélkül milyen szépen ellebegett volna a híd...) De az összeomlásért a gonosz gravitációt hibáztatni és nem a statikai problémákat ostobaság, nem?

Hasonló ostobaság a valóban káros előítéletek kapcsán magát az előítélet hibáztatni. Bár kétségkívül politikailag korrekt.

Mert vannak káros és rossz előítéletek. Kultúránkban különösen nem szeretjük az emberekkel kapcsolatos előítéleteket. A politikailag korrekt rasszista vagy szexista papagájkodás – azaz a gravitációnak való hadüzenet – helyett azonban érdemes észrevenni a konstrukciós hibát a hídon. Azaz specifikusan azt vizsgálni, hogy mi a rossz az adott előítélettel és mit lehet tenni az előítéletet kiváltó okok ellen.

Vegyünk egy olyan példát, ahol az előítélet alanyai mi voltunk, magyarok. A határnyitás után Ausztriába látogató magyarok számára örök emlék a „magyar, ne lopj” tábla (és az árusító-személyzet megkülönböztetett figyelme). Rosszul esett? Rosszul bizony. De sajnos nem nehéz látni az általánosítás alapját. Jelen esetben a lopást. Ha néhány honfitársunk lopott és kár okozott, akkor ezzel nemcsak rájuk személy szerint, hanem mindannyiunkra rossz fény vetül – mert bizony az üzletben felismerték az összefüggést a magyar rendszámtábla és a leltárhiány között. És ez ellen az előítélet ellen csak úgy léphetünk fel valóban eredményesen, ha valahogy csökkentjük a hozzánk köthető lopások számát.

Az előítélet megbélyegzése, mégha tényleg káros is, önmagában nem elég, hanem bizony annak az alapját is meg kell szüntetni. A káros előítéletek elleni küzdelem csak akkor ér valamit, ha közben lépések történnek a kiváltó alap megszűntetésére is. Különben az előítélet megmarad, legfeljebb a hozzákapcsolódó szókincs változik. Aminek igazán semmi értelme sincs.

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr18478522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2008.05.20. 14:50:10

Talán az előitéletnek egy közeli rokona lehet az intuició.
Kiváló matematikusról olvasva megtudtam, hogyan jutott jelentős felfedezésre. Hosszú ideig küzdött sikertelenül egy probléma megoldásán. Felhagyott vele és kirándulni ment. Mikor feltette lábát a vonat lépcsőjére, hirtelen megjelent agyában a megoldás, szinte teljes egészében, ahogy Pallas Athéne teljes fegyverzetében lépett ki Zeus fejéből. Mikor hazament csak ellenőriznie kellett logikailag a gondolatmenetet, de minden rendben volt.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.20. 15:31:11

Tegyük még hozzá: az előítélet az állatvilág túlélési eszköztárának egyik legfontosabb darabja.

Nagy, fehér, sok foga van: hát az valószínűleg nagy fehér cápa, aki hal, fut amerre lát. És ha esetleg palackorrú delfin volt, abból sem csinálnak morális válságot az állatok.

Kurva nagy szerencséje a halaknak, hogy az evolúció nem adott nekik György Pétert...

mr. pharmacist1 2008.05.20. 15:36:56

nyilván voltak valamikor ilyen fajták, csak már kihaltak.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.20. 15:38:59

György Péter halban? Pharmacist, intézkedjék a Fotosoppal!

Amúgy előítélet-témában alapmű: Burke, Reflections. Ez kicsit távol van a frankfurtiánus értelmezéstől. Hála a magasságosnak!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.20. 15:51:55

Fiktív politikaiag korrekt őslénytan?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.20. 17:14:51

Az összes előítélet rossz, küzdeni kell ellene. -> Tehát az illető ismeri az összes előítéletet, és mindegyikről tudja, hogy rossz. Esetleg az előítéletet hívta segítségül, az előítélet elleni harcban?

Guild 2008.05.20. 17:51:27

Valami ilyesmit írtam én is, mikor egy menedzser kurzuson az előítéletekről kellett értekezni. :)
De én nem venném egy kalap alá a tudományos előfeltevést és az előítéletert. Az előfeltevés egy kutatás kiindulópontja lehet, az előítélet pedig egy magatartásé vagy cselekvésé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.05.20. 18:52:02

Az előítélet, mint olyan teljesen rendben van, pont a fent említett okokból.
Ám ennek vannak mélységei, az egészen felületes előfeltevéstől, amit már apró jelek is megdönthetnek, egészen az érzékelést is eltorzító, és saját magát megerősítő dogmáig.
Ez utóbbi esetben viszont, hiába szünteted meg az okot, a néger akkor is csak majomivadék marad, a zsidó élősködő stb.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.20. 20:02:32

Látom, olvasott a posztíró Gadamert. ;-)

Egyébként tökéletesen egyetértek. Az előítélet mindenféle megértés elengedhetetlen feltétele. Akinek nincsen egy témában előzetes ismerete, annak az adott dolog a horizontjába sem kerül bele, tehát azt sem tudhatja, hogy egyáltalán micsoda az.

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.05.20. 20:12:11

Sőt

Olyan hogy információ önmagában nem is létezik. Adat és befogadó találkozásának pillanata, mint olyan. Shannonnal nem lövünk vissza!

doktorur 2008.05.20. 20:53:00

A baj valahol ott kezdődik, ha az előítéleteink dogmává válnak. Amikor elfogy a szándék a megismerésre. Amikor a tapasztalatot is felülírja a prekoncepció. És mi emberek még ezt is képesek vagyunk tovább rontani: a felnövekvő generációkba úgy szocializáljuk bele a saját előítéleteinket, hogy ők - saját tapasztalatok és megfelelő értékitélet híján - faktumként fogadják el, és involválják azokat. És innentől kezdve lesz az egész ku*va nehéz és fájdalmas. Az adott minoritásnak együtt élni vele és feldolgozni, a jóérzésű, gondolkodó embereknek - vagyis nekünk - meg kűzdeni ellene. Szerintem...

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.20. 20:57:27

Igen, a dogma és az előítélet nagyon nem ugyanaz.

Az előítéletek felvilágosodás által áthagyományozott gyűlölete napjaink egyik legmakacsabb dogmája.

Vidéki 2008.05.21. 09:11:45

Érdekes, hogy nagyon sok olyan helyzet adódik az életben, amikor a legkedvezőbb döntés meghozatalához nem áll rendelkezésre elegendő információ, vagy az idő sürgetése miatt nincs mód arra, hogy mindent logikusan végiggondoljunk (mint például a sakkban).
Mégis csodálatos, hogy ilyen helyzetekben az intuició milyen jó megoldásokat képes létrehozni.
Az előitélet negatív szélsősége a dogma, amelyik kizárja az észérvek befogadását.

Denken 2008.05.22. 21:40:48

Jesszus. Szerinted mi a lehetősége annak hogy ha összefutsz egy habzó szájú blökivel, az valószínűleg szappant zabállt. Kb. 99% inkább az hogy veszett a jószág. És az ilyen eb elkerülése nem előítélet hanem józan mérlegelés eredménye. Ez kb. olyan mintha azt mondanád azért nem lépsz rá egy függőhídra előítéletből mert azt csak egy cérnaszál tartja. Az előítéletet nem lehet racionális mérlegeléssel alátámasztani, épp ezért hívják előítéletnek. Ebből kifolyólag a mintapéldád semmit nem ér.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 21:45:29

Denken:

Amit nem lehet racionális érveléssel alátámasztani, az nem előítélet, hanem dogma. Az előítéletet a legtöbb esetben racionális megfontolások is alakítják. Ebben sem különbözik semmennyire sem az ítélettől.

Denken 2008.05.22. 21:52:45

Ha szerinted az előítéletet és az ítéletet is raciónális megfontolás alapján hozod, akkor ugyan hogy teszel különbséget, és hogyan mondhatod pl az előítéletre azt hogy rossz.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 22:03:58

Én nem mondom az előítéletre, hogy rossz. :-)

Az előítélet mindig arra való, hogy felülvizsgáljuk. Ha nem létezne, nem volna mit felülvizsgálnunk, azaz ítéletet sem hozhatnánk.

Egyébként nem azt mondom, hogy az előítélet (és az ítélet) racionális, csak azt, hogy vannak racionális elemei is.

Denken 2008.05.22. 22:31:43

Igen értem, az előítélet lehet jó is, de ezt csak (mint említetted) az utólagos felülvizsgálat során tudhatjuk meg. De olyas valamiről ami szinte egyértelmű, lásd habzó szájú blöki=veszetség nem lehet előítéletet hozni. Nem azt feltételezzük a blökiről hogy veszett, hanem biztosan tudjuk! És nem hiszem hogy bárkinek is az járna a fejében, hogy JÉ! egy kutyus amelyik szappant evett.
Had próbáljak egy példát az előítéletre. Teszem fel: sétálok az utcán. Szemben egy mogorva kinézetű figura közeledik. Bár nincs a kezében fegyver, (nem habzik a szája) én mégis átballagok az út másik felére mert olyan előítéletem van azzal a személlyel szemben, hogy az rám veszélyt jelenthet. De erre biztosan semmiből nem tudok következtetni! Csupán esetleg korábbi tapasztalatok más helyzetből sugalhatják hogy így cselekedjek. Holott lehet hogy a figura csak megfáradva mogorván sétál haza a napi becsületes munkából.
Tehát az előítélet úgy gondolom nem egyenlő a bizonyossággal.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.05.22. 22:35:59

Persze, hogy nem egyenlő a bizonyossággal. Dehát ez ugyanúgy az ítéletre is vonatkozik.

Te jó ég, ez Wittgenstein!

Ő írta, hogy ami biztos, arról nem mondunk ítéletet. Következésképp bizonyos ítélet nem létezik.

Denken 2008.05.22. 22:51:03

Hát nem tudtam, hogy egy Wittgenstein veszett el bennem, de tekintve hogy együtt labdáztak a kisiskolába Adolf bácsival, most igencsak megijedtem magamtól. :D

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása