Almanach

Konzervatorium I 2008.01.09. 08:00

A megalakulásunk óta egy olyan szellemi műhelyet szeretnénk létrehozni, melyben csekély közös pontokon kapcsolódó, különböző világnézetű emberek gondolkodnak és emelnek vita tárgyává olyan kérdéseket, melyekről a nagy magyar nyilvánosság nem, vagy keveset beszél. Mindezt mi egy a politikai pamfletnél - másképp szólva politikai megmondó blognál - igényesebben szeretnénk művelni, vitakultúránkban és cikkeink szellemiségében is erre a megalapozott, körültekintő megfogalmazásra törekszünk, több-kevesebb sikerrel.

Névválasztásunk a szellemi műhely megközelítés mellett nem titkolja politikai hovatartozásunkat sem. Bár szerzőink a politikai paletta számos sarkából érkeznek, mégis elmondható, hogy döntő többségében konzervatív, neokonzervatív és libertárius megközelítésből szemléljük a világot.



Szerzőink nem vitatják a demokrácia vívmányait, és reális alternatívát sem kínálnak ezen berendezkedési formával szemben. Azonban határozottan úgy gondoljuk, hogy a demokrácia, mint ideológia nem kizárólagos, nem támadhatatlan, nem kritikán és vitán felüli. Úgy gondoljuk, hogy sokszor antidemokratikusnak tetsző véleményeink csak elősegíthetik a demokrácia jobb megértését és művelését, egy azt még mindig csupán tanuló ország esetében pedig mindenféleképpen hasznosnak találjuk a demokráciáról való kritikus gondolkodást.

Nemet és megálljt mondunk mindennemű szélsőségre, érkezzen az a jobb- vagy a baloldalról, óvatosan és kritikával kezeljük a lépten-nyomon előtörő fundamentalista megközelítéseket. Nem hisszük, hogy a jelenkori - korántsem rózsás - magyar valóságra a szélsőséges eszközökben lehet megtalálni a megoldást, a gyógyírt, legyen ez az eszköz az aufklérista állami reformáció, netán tüntetők utcai zavargása. Határozottan elítéljük, és ha tehetjük szót emelünk az antiszemitizmus és a rasszizmus, és az ezekkel az ideológiákkal operáló csoportok ellen.

Nem hisszük azt, hogy mindenki egyenlő. Az egyenlőséget a szabadság meggyalázásának tekintjük. Jogilag természetesen egyenlőnek számítunk, más esetben aligha. Blogunk nyíltan a műveltebb rétegnek szól, de legalábbis azoknak, akik a mélyebb mondanivalóra fogékonyabbak. A hatalmas szellemi muníciókat ("iróniameter") néha egy-két könnyedebb cikkel törjük meg, melyekben gyakran élünk az irónia és a humor eszközével. Tényleg.

Cikkeinkben sok esetben a "régiek" idézését és meglátásait vesszük elő. Egyáltalán nem gondoljuk, hogy tudunk újat mondani az országról és a körülvevő világról, megelégszünk a régebben alkotó általunk mérvadónak tartott szerzőkre való hivatkozással. Ebből már kiviláglik, hogy számunkra a tekintély és a hagyomány tisztelete világnézetünk része. Többek között ez is az oka, hogy mindennemű relativizálással, modern és posztmodern világszemlelettel kritikusak vagyunk, a kultúrrelativizmust pedig zsigerből elvetjük. A megismeréshez régi ösvényeken vezet az út.

Több más közösségi bloggal is közös szerzőink vannak, többek között a Judapesttel és a Kapitalizmus.hu-val. Ez nem véletlen, ugyanis számunkra a kapitalizmus és a szabad piac mentén kialakított és képviselt gazdaságpolitika mérvadó, meglátásunk szerint ezek nem káros dolgok, ha képesek vagyunk velük helyesen "bánni". Mindemellett a zsidó-keresztény kultúrkörre több cikkünkben utalunk, támaszkodunk, ennek a védelmét a lehető legkomolyabban gondoljuk. Mindemellett természetesen a vallásszabadság hívei vagyunk, és igyekszünk több, más vallásokkal is foglalkozni, azokkal kapcsolatos cikkeket közölni. 

Világosan látjuk, hogy a magyar politikai palettán a közép- és középjobb térfélen lesznek a legnagyobb harcok az elkövetkezendő években. Üdvözüljük a Fidesz - mely szintén nem mentesül adott esetben a kritikáink alól - azon felismerését, hogy a szélsőjobbal akár hallgatólagosan is összeállni, nem kifizetődő. Hasonló kiállást remélünk a közeljövőben a Jobbik ellen is. Mint ebből kiviláglik, nem hisszük, hogy a jelenkori helyzetre megoldás egy új párt gründolása lenne, sokkal inkább a már meglévők újrapozícionálásában látjuk a megoldást, és észrevettük azokat a jeleket, melyek erre a tendenciára utalnak a jobboldalon. A jobboldal legújabb és legfontosabb feladatának a közép- és középjobb visszafoglalását tartjuk, a jelenleg ott tanyázó baloldaltól. Meggyőződésünk, hogy erre lenne igény a magyar társadalomban, ehhez pedig mi csupán szellemi hátországot szeretnénk biztosítani. Úgy gondoljuk, hogy felnőtt már az a generáció, ami megadja arra az alapot a jelenlegi jobboldalnak, hogy annak retorikája ne csupán, vagy ne túlnyomórészt csak az antikommunista fennhangokból álljon, mert mi úgy gondoljuk, hogy a baloldalt érő antikommunista retorika nem segíti a jelenleg fennálló nézetkülönbségek feloldását, átbeszélését, hanem inkább mélyíti a válságot a két oldal között, lehetetlenné téve a konstruktivitást. Mindezek miatt, írásainkban a baloldalt ideológiai, és nem történelmi szinten kritizáljuk, alapvető nézeteiket kérdőjelezzük meg.

Aktuálpolitikai célunkon túlmenően fontosnak tartjuk, hogy megtisztuljon a rengeteg előítélettől a konzervatív jelző, és elfoglalja méltó helyét a jobboldalon. További célunk, hogy a nagyközönség tisztába kerüljön a libertárius fogalmával, mert úgy érezzük, hogy ez a fogalom egyáltalán nincs a köztudatban.

A Konzervatórium blogként működik. Ezt a formát találtuk a legdinamikusabbnak és legaktuálisabbnak a mai médiumokon belül. Szerzőinket körültekintéssel válogatjuk. Egyes szerzők cikkeivel a többi szerző nem feltétlenül ért egyet, de kellő alázattal és odaadással él a vita lehetőségével. Ebből adódóan minden szerző saját írása, bejegyzése a saját privát szegletének számít a Konzervatóriumon belül, ahogy egy tanár előadása a szemináriumán. Nézeteiért és véleményéért csak és kizárólag ő felel, és nem a többi szerző. Ugyanez igaz a szerző írására érkező kommentekre is, itt is teljes szabadságot biztosítunk a szerzőinknek, eldönthetik, milyen alapon és minőségben moderálnak. A moderációs alapelvek minimumát természetesen mindenkitől elvárjuk, ezeket a Konzervatórium Szabályzatában rögzítettük.

Mint az a fentiekből kiderült, komolyan gondoljuk a blogírást, és ezt a komolyságot, továbbá a vitára való képességet, és a kölcsönös kommunikációhoz szükséges alázatot elvárjuk az olvasóinktól is. A Konzervatóriumon a szélsőségeket leszámítva minden vélemény szívesen fogadott, legyen az ultrakonzervatív, szociáldemokrata, netán "tenyésztett" liberális. Az egyetlen elvárás a kulturált fogalmazás és a mondandó érvekkel való alátámasztása.

Alig negyedéve működünk, ezalatt nem túlzás talán azt állítani, hogy az online blogoszféra egyik leglátogatottabb és legszínvonalasabb politikai témájú blogjává váltunk. Ennek a státusznak megpróbálunk megfelelni, és ha lehet, még többet nyújtani kedves olvasóinknak!


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr74290278

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása