Kizárás? A Fideszé az Európai Néppárt egyik legnagyobb frakciója!

Raoul Duke & Dr. Gonzo I 2013.04.16. 16:11

„Az EPP-frakció nem kér a Fideszből”, „Kizárják a Fideszt az Európai Néppártból?”, Mégis kirakják a Fideszt?” – hangoskodott a baloldali sajtó az elmúlt hetek egyik politikai kacsája felett. S bár a konvergenciaprogram mai bejelentése és a túlzottdeficit-eljárás ügyében közelgő döntés okán várt lépés elmaradt, az eset több szempontból is szolgál tanulsággal.

Az Európai Néppárt (EPP) az Európai Parlament legnagyobb pártja 271 képviselővel. A Fidesz-KDNP pártszövetség ebből 14-et ad. Az összehasonlítás kedvéért: a Fidesz-KDNP több tagot delegál a Néppártba, mint a Néppárt-tag nyugati és északi szomszédaink összesen, és többet, mint Románia. Csak a német CDU-CSU, a francia jobboldal, a Spanyol Néppárt, Berlusconi pártja és a lengyel Polgári Platform delegál több képviselőt nála a néppárti frakcióba, amelyben 26 ország 44 pártja küld képviselőt. De ami még fontosabb: ez a 14 mandátum a Néppárt összes mandátumának több mint 5 százalékát jelenti. A Néppártnak és a hozzá közel álló egyéb frakcióknak is jelentős veszteség lenne ez.  

Az, hogy az ellenzéki sajtó egy stratégiai szempontból kiemelten fontos időszakban megreptet valami hasonlót, önmagában nem téma, ez a dolguk. De kérem, amennyiben bárki úgy gondolja, hogy egy működő parlamenti párt egy működő demokratikus rendszerben a szintén működő politikai ellenfele számára tálcán kínálja fel összmandátuma több mint 5 százalékát egy mindennapos – vélt vagy valós – nézeteltérés miatt, az hagyjon fel a politikai újságírással, mert más rendszerben gondolkodik.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr525229817

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.17. 11:13:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Kizárás? A Fideszé az Európai Néppárt egyik legnagyobb frakciója! 2013.04.16. 16:39:03

A Fidesz 14 mandátuma a Néppárt összes mandátumának több mint 5 százalékát jelenti. A Néppártnak és a hozzá közel álló egyéb frakcióknak is jelentős veszteség lenne ez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

incze 2013.04.16. 16:56:23

Teljesen rendben van a poszt, értem én, hogy szokni kell a gondolatot.

toportyánzsóti 2013.04.16. 17:45:27

Bulvárkacsa az egész ugye,hehe.Fogadjunk 1 láda sörbe?Kövér bajszára már rácsapták az ajtót,de ti semmiből nem akartok okulni jobber kultúrsöpredék.

Putyilov gyári melós 2013.04.16. 17:53:16

Bizony elvtársak, ha kibasszák a Fideszt a hóra, akkor bizony egy rakás zsíros és presztízsállást, funkciót, bizottsági farokverőhelyet is buktok a Gazda miatt!

Szájer és Dájcs elvtársak biztos boldogok lesznek, ha a Gazda kárpótolja őket Bivalybasznádon egy járási Pártittkári székkel.

Putyilov gyári melós 2013.04.16. 18:02:13

Amúgy a posztszerzők szépen lebuktatják Orbán elvtárs és a nyalonchad hazugságát, mert ha a Fidesz jelentős tényező, akkor bizony az ellene fenekedő jobboldali konzervatív körök, Barosso, Reading és társai jelentéktelenek, a szoclibákról nem is beszélve.

Tehát akkor agit-propos elvtársak, hogy is van ez a verbális háború, amit Orbán elvtárs Kim Dzsongot majmolva harmadik éve vív?

unionista (törölt) 2013.04.16. 18:39:59

a németek a szövetségi választások után döntik el, hogy mit csinálnak.

ha a keményvonalasok kerülnek többségbe, akkor németország gazdasági értelemben be fog "náculni". németország érdeke az, hogy a "hasznos" munkaerőt elvigye keletről. orvost, mérnököt, szakmunkást, nyelveket beszélő tanárt. a kelet-európai migránsok munkát adnak a német kisüzemeknek és kis üzleteknek. elkerülik a török bevándorló hullámot, és a demográfiai válságot. informálisan vissza fogják állítani poroszországot. ebben a forgatókönyben a kulcs elem az oroszokkal való kiegyezés, és a skandináv irányba történő nyitás. illetve a németalfölddel fognak összekapaszkodás. ha a német "keményvonalasok" kerülnek egyértelmű többségbe, berlint nem fogja érdekelni, hogy mi történik a passau városától délre és keletre. oldják meg az osztrákok.

bécs nem véltelenül lett aktív. azért, mert egy német "kivonulás" (értsd nincs több komoly befektetés) után nagyjából lehet tudni, hogy mi történik. a németek el lesznek a lengyelekkel. az uniós csatlakozás óta majdnem 50% a gdp növekedés. magyarországon 0%. szóval ebben az esetben prága és pozsony össze fog kapaszkodni. az egy főre jutó szlovák gdp lassan eléri a csehekét. az osztrákok terve - mint rendesen - az, hogy a magyarok hason csúsznak bécsben. persze értem, hogy a magyar kormány ezt majd nem hagyja szó nélkül.

a másik forgatókönyv, hogy merkel kancellár aktív külpolitikába kezd. a kelet-közép európai térség a duna-száva vonaláig német védnökség alá kerül. német dominanciával szerveződő makro régió, mini unió. a mitteleuropa plan egy újabb változata a kivitelezés fázisába jut. nyilván ez a forgatókönyv a kockázatosabb. a németek azt várják, hogy a magyarok álljanak elő a közép-európai tervekkel. ezt magyarázzák orbánnak, amikor a szőnyeg szélére állítják. de látják, hogy a debilekkel nem mennek semmire. a magya minisztereik mindent elhibáznak. a mindennapos testnevelést, a természettudományos fordulatot, és a többit. amit a németek találtak ki. szóval a valószínűbb, hogy ebből nem egy cdu/csu típusú kormány lesz. orbán viktor nem érti, hogy mi az a felvilágosult latinkeresztény uniópártiság. a kdnp a keresztényszocialista gondolkodás nyomait nem mutatja.

az osztrákok célja az lesz, hogy egy spö/övp kormány alakuljon. mesterházy-bajnai kreáció. de az osztrákoknak az is jó ha ez nem 2014-ben alakul, hanem 2015-ben, vagy 2020-ban. mindenesetre érdekes lesz a politika. úgy gondolja mindenki: minél később bukik meg orbán viktor, annál nagyobbat fog zuhanni. a lényeg, hogy a külső konjunktúrát nem akarnak engedni. ezért van a belső piacra szorulva. az oligarchák ki is használják rendesen.

majd meg látjuk.

unionista (törölt) 2013.04.16. 19:00:21

@Putyilov gyári melós:
nem feltétlen fogják őket kirakni. a német szövetségi választások után fogják eldönteni. de nem az alapján, hogy hányan vannak a néppárti frakcióban. orbánnak amúgy aligha lesz 14 mandátuma. a szélbal (a szocialisták) és a széljobb (a jobbik) is erősödni fog. és vélhetően ott lesz bajnai is.

persze az még nem biztos, hogy a "baloldal" elindul. ha túlságosan lejteni fog a pálya, akkor az egyik csapat nem fog kifutni. nem fognak milliárdokat kampányra költeni. abból a pénzből a párt felső vezetése vígan megél. ahogyan eddig. a többiek pedig parlamenti képviselet nélküli képesek állami megrendelésekhez jutni. ahogyan eddig is. elég sokan gondolják a világban, hogy egy választási bojkottal lehet ütni egyet. teljes politikai összeomlás után lehet felívelés. cégbirodalmakat államosítanának, amit aztán magán kézbe adnak.

nincs aki biztosan tudja, hogy ki melyik forgatókönyv mellett dönt.

Vidéki 2013.04.16. 22:31:55

Raoul Duke & Dr. Gonzo rámutat, hogy a hazudozás, rágalmazás szabadsága nem halt ki sőt virul a politikai újságírásban.

A TV nemrégiben közvetítette az EU parlament egyik ülését, ahol a céklafejű Cohn-Bendit EU parlamenti képviselő őrjöngött a magyarországi sajtószabadság eltiprásáról, a magyarországi diktatúráról.

Európai parlamenti képviselők csoportja színielőadást rendezett, leragasztott szájjal egy magyar újság üresen hagyott első oldalát mutatta be „Censored” felírattal.

A kormány épp annyi nyílt kritikát kap, mint elődei.

Hol élnek azok a szerencsétlenek, akik az EU parlamentben a magyarországi cenzúráról mutatnak be színielőadást?

Nem néznek ATV-t, nem olvasnak Népszavát és egyéb kormányellenes sajtótermékeket, amelyekben nemcsak kritika, hanem kormányellenes hazugságok rágalmak is szabadon megjelenhetnek!

Egy diktatúrában ez lehetetlen lenne!

Ha a „szabad sajtó” annyira szabad, hogy akármilyen szemenszedett hazugságot olvasói elé tálalhat és az újságírók arcán olyan vastag a bőr, hogy semmitől sem képesek elpirulni, akkor azt is bemutathatja üres első lapoldalával és a nagybetűs „CENSORED” felirattal, hogy őt cenzúrázták, holott valójában nem cenzúrázták.

Ezt az újságot leragasztott szájú EU parlamenti képviselők a parlamentben bemutatott színielőadás keretében diktatúra és a cenzúrázás bizonyítékként mutathatták be egy olyan tekintélyes intézményben, mint az Európai Parlament.

A cikk utolsó bekezdésében, viszont ezek olvashatók:

„De kérem, amennyiben bárki úgy gondolja, hogy egy működő parlamenti párt egy működő demokratikus rendszerben a szintén működő politikai ellenfele számára tálcán kínálja fel összmandátuma több mint 5 százalékát egy mindennapos – vélt vagy valós – nézeteltérés miatt,

az hagyjon fel a politikai újságírással, mert más rendszerben gondolkodik.”

A történelem viszont azt bizonyítja, hogy a politikai újságírás logikája és erkölcsisége nem ilyen.

A szovjet pártlap, a Pravda jelentése Igazság volt mégis hosszú éveken át a hazugság áradt belőle!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.17. 09:31:18

Ezekből a nagy európai szervezetekből jellemzően csak a legvégső esetben szoktak bárkit is kizárni.

jolany 2013.04.17. 15:39:07

@toportyánzsóti: Zsóti! Ha valaki kultúrsöpredék, akkor az te vagy. Ékes példa rá a stílusod.

cutcopy 2013.04.17. 17:14:03

"kizárhatják a Fideszt a Néppártból"

Nyilván ha már elterjesztettük hogy EU jogokat sértenek, akkor terjesszük el azt is hogy emiatt kizárják őket..

toportyánzsóti 2013.04.17. 17:16:47

@jolany: Látom zavarnak a tények.Ideje felnőnöd.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása