Ezer év dicsérete

megadjagabor I 2009.08.20. 18:03

Hiába tépázta meg az országot forradalom, zsarnokság, megszállás, megaláztatás, még mindig létezik. Létezik, mert akik számára kedves, azok nem akarják magára hagyni.
 
 
 
 
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
 
(Radnóti Miklós)
 
 
Augusztus 20.: repülős bemutató és tűzijáték. Közben e dátum valami mást is jelöl: egy állam alapítását, egy nép történetének, ha nem is a kezdetét, fordulópontját. Azt jelenti, ezer éve vagyunk itt, itt ezer éve örülünk, szomorkodunk, sírunk és vigadunk. Mi, magyarok. Túl vagyunk lázadásokon, forradalmakon, két világháborún, egy negyven éves megszálláson és totalitarizmuson, és mégis vagyunk még. Ez pedig önmagában is ok az ünneplésre.
 
A nemzet – hacsak nem akarunk a balosok és a liberálisok kedvenc szerződéselméleteire mintázni valamiféle hangzatos teóriát – az élők, a holtak és a még meg nem születettek közössége. Akik a történelmet minden egyes nappal újra akarják kezdeni, kívánalmuk szerint akarják formálni az együttélés alapjait, azok ezt persze nem érthetik, de nekik nem is kell érteniük. Számukra minden évtized hoz egy újabb értelmiségi mániát, hogyan alakítható ki az Írástudók Köztársasága által az Egyenlők Köztársasága, esetleg valami más agyrém. Akik viszont szeretik hazájukat, kultúrájukat, azok „kevesebbel” is beérik. Nem a tökéletességre törekednek, nem a kulturális globalizáció felszabadító forradalmiságában-reformerségében bíznak; elfogadják saját hibáikat, és emlékezetükbe zárják azokat, ugyanúgy, ahogyan sikereiket, győzelmeiket is.
 
A vigyázó szemüket külföldre vetők hoznának ide mindenfélét, csak hogy sajátjuktól megszabaduljanak. Ezekben a szemekben ez az ezer év mit sem ér, ha egyszer értelmiségi módon lehet jobbat találni, és azt el lehet ültetni a gyepen (a mocsarak lecsapolása, az ugar fölszántása után). Mintha Magyarország semmit sem tudna adni jóból és rosszból, mintha tényleg nem volna rajta mit szeretni. Ezért van az, hogy a tekintetüket állandóan vetegetők lenézik, becsmérlik, minősítgetik Magyarországot.
 
Pedig van mit szeretni rajta. És nem csak azért, mert „hány Nobel-díjast adott”, vagy mert itt van a pilisi szívcsakra. A költő magánya, boldog-szomorú dala, keserédes meghatottsága; az átkávézott-átdohányzott délutánok, az átborozott éjszakák; a reggeli csicsergés csengő-bongó hangja, vagy éppen a villamos zörgése; a politikus zsenije; Mikszáth fanyarsága; a végtelen pusztaság; hajnalban a Lánchíd csöndje és a város haloványan pislákoló fényei. Így vagy úgy, de mindet az ezer év teremtette meg, az itt élő nemzet hozta létre. Ezer évig élt együtt itt magyar, sváb, tót, német, szláv, zsidó. Ugyanezen a vidéken ostorozott más népeket sziporkázó stílusban Szabó Dezső, és mondott az együttélésről okosakat Asbóth és Széchenyi.
 
Mind a miénk. Ahogy a felszabadult mosoly és kacaj, úgy a könny és a bánat is. A siker és a kudarc is a miénk – s miénk a teher, amit kötelességünk cipelni, ahogy miénk a büszkeség is. Öröm az ürömben.
 
A haza az, ahonnan néha elmegyünk, de mindig visszatérünk. Az a haza, ahová visszatérni, amiről érezzük, hogy hozzánk tartozik. Amit nem cserélgethetünk. És azok miatt jó ide tartozni, akik akkor sem hagyták el e lángoktól ölelt kis országot, amikor mindenfelől lángok ölelték. Azok miatt, akik kitartásuk és hazaszeretetük mellett példátlanul gazdag kultúrát adtak tovább nekünk. A balsors mellett ez ritka szerencse, ugyanakkor felelősség is: az ő küzdelmeik eredményeit, a gazdagságot őriznünk és ápolnunk kell. Minthogy ez a nemzet dolga, így ez mindenkié is, aki a nemzethez tartozik.
 
Hiába tépázta meg az országot forradalom, zsarnokság, megszállás, megaláztatás, még mindig létezik. Létezik, mert akik számára kedves, azok nem akarják magára hagyni, nem akarják, hogy elpusztuljon. Sok szomorúság mellett most emlékezzünk kicsit a magyar evangyéliomra is: ezer esztendeje él nemzet e hazán.
 
Ezer év múltán is Szent István országa vagyunk. A feladatunk az, hogy az is maradjunk – vagy ismét azzá legyünk.

 


Kapcsolódó írások:

Birkózás a történelemmel. Szent István király névnapjára

A Budai Vár évszázadai. Ostromtól ostromig


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr791324700

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Birkózás a történelemmel. Szent István király névnapjára 2009.08.20. 23:45:14

A magyarok nem építettek világbirodalmat, és a magyar állam területe ma csak harmadnyi töredéke a történelmi országnak. Még sincs okunk az elégedetlenségre, ha sorsunkat a térség más országaival, vagy akárcsak a rokon népek történelmével vetjük össze. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselák 2009.08.20. 19:05:47

Szíp ecsém, melyik út megyen itt Budára?
Csak ne higgyed, hogy baloldali vagy liberális ember nem tud ily' szépen gondolni a hazára. Csak ne higgyed. Különösen, ha Radnótira hivatkozol. Ha ilyen dichotomiákban gondolkodsz, nem illik Radnótit ide idézni. Egyébként meg gratulálok a míves mondandóhoz. István királyunkhoz illendő is így közelíteni az ünnepen.
Személyes: olyan érzésem van, hogy itt egy vezércikket olvashattam, és ez egy "láttam már" érzés.

cselák 2009.08.20. 20:35:05

@Bell & Sebastian: Most már nem tartozik semmivel, mint előtte sem tartozott, majd fog még tartozni, ha olyanokat fog írni, ami badarság. Viszont - kitagadható vagyok az elragadtatottak soraibul - Cseh Tamás műveit pedig szeretem, mert az agyamat nem szeretem korlátozni, ha arra lehetőséget ad a társadalom

Bell & Sebastian 2009.08.20. 21:21:52

@cselák:

2009. augusztus 20.

(kórképre, nem jellemrajzra céloztam)
Mégis, milyen írás illene ide szerinted?
Írd meg és megbeszéljük!
Asszem, ha nem kezded el, a poszt komment nélkül maradt volna. Megérdemelte volna! ..volna.

portis · http://www.online-szallas.com 2009.08.20. 21:23:35

Mongyad már no...aztán a liberális nem szeretheti a hazáját?

azallamenvagyok 2009.08.20. 21:33:15

ott a pont: "azok miatt jó ide tartozni, akik akkor sem hagyták el e lángoktól ölelt kis országot, amikor mindenfelől lángok ölelték" .)

mikka 2009.08.20. 21:57:11

Koszonom hogy vetted a faradtsagot es szavakba ontotted a gondolataimat.Minden betuje az irasodnak egy darabka a szivembol.. Koszonom.

2009.08.20. 22:24:44

dicsérd is baz+, mer' még öt év oszt' úgy hívnak minket, hogy csenghung járás a birodalomban

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2009.08.20. 22:40:13

Általános iskolába (gyengébb gimnáziumba) ünnepi beszédnek elmegy.

S. Annyi 2009.08.20. 22:58:51

Ha ezek rátennének még négy évet, akkor konyec!

S. Annyi 2009.08.20. 22:59:35

@portis: Nem ezt láttuk tőlük, ezer bocs....

S. Annyi 2009.08.20. 23:00:50

Már árpád vezér is fasiszta volt, nemde? Meg rasszisták is voltak őseink, hiszen leigáztak népeket?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.20. 23:01:30

mér kell a baloldalt akkor is fikázni, ha épp semmi rosszat nem csinált?

cellimega 2009.08.20. 23:03:58

Kedves Gábor, a kép alapján 30 alattinak tűnsz. Kíváncsi vagyok, mi lesz a véleményed Mo-ról 10 év múlva. Szerintem most Észak-Balkán.
Magyarok vagyunk persze, de ez nem igényel semmi különösebb magyarázatot, indoklást. Anyám fia vagyok, ezt sem kell külön megmagyarázni.
Arra meg, hogy létezünk még, nem kellene különösebben büszkének lennünk. Egyáltalán, miért kéne büszkének lennünk bármire? Ez nacionalista gondolat.
Az egész nacionalizmust BALOLDALIAK találták ki 200 éve. Ha nem hiszed, olvass utána.

S. Annyi 2009.08.20. 23:06:21

@peetmaster: Olyanról itt szó sincs, hogy épp semmi rosszat nem csinált. Miért, Szerinted, ha évekig alázzák az országot és fél óra pihenőt tartanak, akkor épp nem csinálnak rosszat, felejtsük el, amit tettek. Majd megkapják. Remélem.

S. Annyi 2009.08.20. 23:07:24

Egyáltalán, miért kéne büszkének lennünk bármire? Ez nacionalista gondolat.

Hule vagy ecsém, vagy rosszindulatú.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.20. 23:31:19

Tudnék én egy idetartozó másik idézetet:

„Még magasról nézvést
megvolna az ország....”

Erről van szó. És ami akkor megvolt magasról nézvést, annak vagy 70%-a nincs meg.

Azután egy másik valami. Még mindig létezünk, a cikk alaphangja szerint, örüljünk ennek az eredménynek. Vegetálunk még. De jó, örüljünk, mégis akkora büszkeség tárgya ez? Mi a valóság? Mi volt körülöttünk ezer év előtt? Volt Lengyelország. Van, nagyobb, mint volt. Volt Csehország. Megvan, mérete sokat nem változott. Volt Rusz. Meg is van, nincs is, három örököse van. Az egyik világbirodalom. Volt Horvátország. Megnőtt azóta. Volt Bulgária. Összement valamennyire, megvan. Kicsit odébb volt (nem is pont akkor, de ötven évet ne nézzünk) Szerbia, ha nem is úgy hívták. Odébbment kicsit, belénk nem kicsit, nagyobb jóval, mint volt. Ott volt Németország. Átalakult, meg is szaporodott, megvan, jól van. A besenyő szomszédok, ők már nicsenek meg. Szemben a többiekkel, nekik nem volt államuk, nem meglepő. (Szent István érdeme, hogy nekünk lett, erre méltán emlékezünk)

Arra akarok kilukadni, hogy ne csapjuk be magunkat! Önmgaűában nem olyan nagy eredmény az, hogy nem tűntünk el. Erre büszkének lenni kevés. Akkori szomszédainkhoz képest ez az eredmény kevés. Ők megvannak, mi csak-csak. Dehogy akarok én kétségbeesést, keserűséget, önmarcangolást. De igazságot akarok, valóságot akarok. A magunk vállonveregetése az abszolút minimumért, az öngratuláció, hogy jól van, még lélegezel, kevés. Nem olyan idők járnak amikor gratulálni tudunk magunknak. Olyanok járnak amikor a körülhordozott véres kardot jól kiröhögik.

Még magasról nézvést megvolna az ország. Az a negyede-harmada.

Az sem lesz sokáig amikor az ezt ünneplő ünneplés közben belemar egyet úgy mellesleg a tőle eltérő nézetű nemzettársaiba. Összefogás? Legalább most? Legalább annak a nevében ami biztosan közös? Ugyan. Fő, hogy van pilisi szívcsakra. (Micsra?) Jaj.

Kincstári szagú megemlékezés ez, a hatalmat átvenni készülők önelégültsége sejlik ki belőle. Semmi kedvem ünnepet rontani, de az ilyen hazaszeret, így, nem szolgálja a hazát. Még akkor sem, ha azért jószándékkal íródott, amit nem célom kétségbevonni. De kevés. Nagyon kevés.

rosta 2009.08.20. 23:34:13

@cellimega: Ja, 200 éve gondolták ki.

Ezek a több mint 2000 éves spártaiak is elírták, miszerint megcselekedték, amit megkövetelt a haza.

flamer 2009.08.21. 00:10:53

"Ezer évig élt együtt itt magyar, sváb, tót, német, szláv, zsidó."

Mondjuk ez tényszerűleg nem olyan nagyon igaz, a svábok pl. viszonylag új szerzemények és a zsidók sem Árpáddal érkeztek, meg amúgy is elég érdekes a felsorolás, mert a svábok németek, a tótok meg szlávok, nem nagyon akartak összejönni ezek a kategóriák.
Ja, a cigányok meg direkt maradtak ki?

Bell & Sebastian 2009.08.21. 00:28:40

@flamer:

Hogy konkrét legyek, nincs igazad, könnyen leellenőrizheted a wikin, nem teszem meg helyetted.

Tót az elmagyarosodott szlovák volt.
Kereskedő zsidó gazdagon itt van már a rómaiak óta.
A cigányság úgy 500 éve vándorolgat errefelé, letelepültekről csak a 18. század óta beszélhetünk.
Szlávok: szerbhorvátok, rácok (szerb keresztények).
Ezeken kívül van/volt még sok kisebb népcsopor is...

Bell & Sebastian 2009.08.21. 00:52:22

@flamer:

Német kimaradt.
Amire gondolsz, az az utolsó tömeges betelepítés a tatárjárás után.

Az idegen nemesek, papok, zsoldosok, mesterségtudók magukkal hozták az udvartartásukat, családjukat, mint az olaszok, úgy a németek, csehek, svájciak, franciák.

Németek, szászok, lovagrend, szászok, majd németek jöttek folyamatosan a honfoglalás után nagyobb hullámokban.

Akik valójában kimaradtak: besenyők, kunok, jászok, románok, görögök, szlovének, osztrákok.
De sem az írás, sem ez nem történelmi összefoglaló akart lenni.

Asszem 2009.08.21. 01:08:57

Az ünnepi pátosz a második bekezdésben törik meg és én pontosan ezt vártam egy konzervatóriumon megjelenő cikktől: gúnyt és megvetést, ünnepi köntösbe bújtatva.

Úgysem fog változni.

sztrugackij 2009.08.21. 01:13:35

nem értem ezt az ezeréves nyálverést,amúgy is román vagyok talán ez lehet az oka.Kína 4000 éves történelemmel rendelkezik és nem bőgnek annyit mint ti.
amúgy gratulálok az előkelő helyezésért a blogversenyben.Sokmindent elárul a magyarok gondolkodásmódjáról.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 01:51:40

@sztrugackij:

Kína könnyen van, hipp-hopp eltűnik párezer ember és fel sem tűnik!
A legpofátlanabb tolvajokat meg a nemzeti ünnepeken lövik főbe az ottani Kossuth téren. Itt meg kitüntetgetik a hazaárulók az untermannjaikat.

Hát ezért nem bőgnek (mert tilos).
Amúgy meg könnyen elirigyelhetjük még a románságodat is itt, úgyhogy vigyázz csak!

max_headroom 2009.08.21. 02:04:36

1.) Szent István azért alkotott több ezer évre szólót, mert tűzzel-vassal erőszakolta rá a kulturális globalizációt az elmaradott népségre.

2.) Magyarnak születni nem egyéni teljesítmény, hanem örökség. Örökségre szerintem olyan nagyon nem lehet büszkének lenni, mert azért nem kellett tenned semmit, a mögöttes teljesítmény zéró.

3.) A vigyázó szemüket külföldre vetők esetleg észrevették, hogy kiélezett verseny van, és ebben a versenyben ostobaság a felmerülő problémákra saját, külön bejáratú megoldásokat fabrikálni, ha egyszer vannak jól működő módszerek, melyeket elég a helyi sajátosságokat figyelembe véve alkalmazni.

4.) Magyar Nobel-díjasok: a Kárpát-medence lakosainak kedvenc illúziója. Ha időd engedi, egyszer nézz utána, hogy a magyar díjazottak közül hányan éltek Magyarországon, amikor átvették a díjat. Mert ha ezt már tudod, az egészen más megvilágításba helyezi a dolgot. Legközelebb talán így fogalmazol: az ország, amelyik a legtöbb potenciális Nobel-díjasát üldözte el.

5.) Pilisi szívcsakra: lol

blog23 2009.08.21. 02:05:42

Egész viccesnek hat, hogy miközben megpróbál a cikk hazaszeretetet sugározni, már rögtön az elején szakít időt honfitársai alázására.
Sajnos van egy nagyon rossz hírem: a hazát nem lehet úgy szeretni, ha azokat akik benne élnek nem szereted, hiszen ők is részei ennek, akár tetszik akár nem.
Ha csak a hazád egyik felét szereted, más embereket meg utálsz, azt nacionalizmusnak hívják, nem hazaszeretetnek, szomorú de ez van.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 02:21:33

@Asszem:

Kedves evolucionista, twitterező, számítástechnikában járatos, ex-liberális de LMP hívő, a homoszexualitás problémájának nagy figelmet szentelő hozzászóló.

A gondolatainkat 20% -os hatékonysággal viszi át az írás, az élő beszédé valamivel jobb.

A fennmaradó (kétségtelenül szignifikánsabb) részt az agyunk teszi hozzá. Mégha ez (a szinte lehetetlen feladat) sikerülne is Önnek, ebben a szatócsboltban olyan nincs, amire szüksége van.
Támaszra és megerősítésre. Ahhoz hinni kell. Valamiben, ami nem a bőrünkön belül van!

Sorry!

borzzz 2009.08.21. 02:28:38

Kétlelkű vagyok...
Több kommentezővel ellentétben a posztírónak adok igazat: én sem evidenciának, hanem eredménynek tartom, hogy megmaradtunk e jócskán több mint ezeréves, viharos történelmünk során. Egy ilyen "obskúrus" nép (őstörténetünk talányaira és ellentmondásaira gondolok) tudott sikeres lenni Európa közepén, ez azért okot ad némi büszkeségre:-))
Viszont meglehetősen alacsony röptű eme patetikus dolgozat ezeregyszáz éves ívén belül balosozni meg liberálisozni, mintha ezek valami őshonos gyomként ütötték volna fel a fejüket a nemzet kisded virágoskertjében, és nem tartoznának szervesen hozzá minden európai ország történelméhez/eszmetörténetéhez. Arról már szó se essék, hogy a t. posztíró a politikai nemzet fogalmát utasítja el a magyar néplélektől idegenként. Ne csináljunk már Krisztusból bohócot! Ünnepelt megmaradásunkban nagyon is szerepe volt annak, hogy egyesek "vigyázó szemüket külföldre veték", s nem is úgy en bloc külföldre, hanem az un. művelt Nyugatra. Önös (nemzeti) érdekből kívánom, hogy Isten tartsa meg ezt a jó szokásu(n)kat.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 02:29:03

@max_headroom:

Nagyon vigyázz a magasságkorlátozásokra, mert jól bevered a fejed, mint általában és most is.

max_headroom 2009.08.21. 02:33:38

@Bell & Sebastian: Tudsz érdemben is reagálni a kommentemre, vagy megmaradsz az üres személyeskedésnél?
(bővebben: argumentum ad hominem)

Bell & Sebastian 2009.08.21. 02:36:16

@max_headroom:

A 2 bites beszólásaidat nem könnyen feledem, 3 bites barátom!

max_headroom 2009.08.21. 02:38:15

@Bell & Sebastian: Megismétlem a kérdésemet: tudsz érdemben is reagálni a kommentemre, vagy megmaradsz az üres személyeskedésnél?

Bell & Sebastian 2009.08.21. 02:53:32

@max_headroom:

Tudok: szar, mint mindig, ünneprontó, pöffeszkedő, bőbeszédű, szófosás.

Evidenciák, kekeckedés, szőrszálhasogatás, önigazolás, nagy ego, tankönyvízű tudás üres fitogtatása.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 02:55:42

@Bell & Sebastian: @max_headroom: pedig max_headroom hozzászólása igen helyes észrevételeket tartalmazott.

max_headroom 2009.08.21. 03:09:04

@Bell & Sebastian: Nem tudtál, csak bővebben személyeskedtél, minősítgettél, címkézgettél. Általában türelmesen elvitatkozok a hozzászólókkal, akik képesek a mondanivalójuk megerősítésére releváns érveket felhozni. Ha valaki ezt a lécet nem viszi át, arra felesleges időt pazarolni. Neked 9 perc alatt sikerült bekerülnöd ebbe a kategóriába, ami rekordnak számít. Látod, ez egy egyéni teljesítmény, büszke lehetsz rá. :-)

Ignore ON

Ленина · http://szanalmas.hu 2009.08.21. 07:18:06

Éppen abban az irányban haladunk, hogy jó eséllyel megszűnjön az ország... Petőfi sír.

megadjagabor 2009.08.21. 07:33:39

@cellimega: Köszönöm az okítást. De a nacionalizmus történetéről, eredetéről tudok egyet s mást. Ám ha Ön ennyire képzett, nyilván azt is tudja, hogy a cikkben vázolt szemlélet nem nacionalista - ugyanis hibáival, bűneivel együtt szereti az országot, mindenféle romantika nélkül elfogadja olyannak, amilyen (elismerem, kicsit szentimentális lett, de ha másoknak a red bull air race meg a durrantás az államalapítás ünnepe, akkor talán szabad). A nacionalista ezzel szemben "tökéletesnek" vagy legalábbis "legjobbnak" állítja be nemzetét, a cikk ilyet nem tesz. Ahogy J. Lukacs fogalmaz, a nacionalizmus "támadó", a patriotizmus "védekező", ill. megőrző. A nacionalisták szerint saját nemzetük jobb bármelyiknél, ám én ilyet a cikkben nem állítottam. Minden nemzetnek megvannak az erényei, és a hibái, de csak hozott anyagból tudunk dolgozni.
Ha kíváncsi, itt biztosan talál írásokat a nacionalizmusról. A javaslatom az, hogy tájékozódjon előbb, mielőtt megmondja a frankót.

@max_headroom: 1) Én óvakodnék mai hangzatos terminus technicusokat régebbi korokra visszavetíteni. A "kulturális globalizáció" nevű izé 30-40 éves ha van. Szent István korában még nem volt. Tudom, ma az Intelmeit is arra szokás felhasználni, hogy a multikultit igazoljuk, de szerintem ez tévút.
2) Nem mondtam, hogy magyarnak lenni egyéni teljesítmény. Azt mondtam, nem állandóan bőgni kell (azt is kell), hanem néha lehet örülni: ezer éves államiság, az ez ellen ható erők ellenére, igenis eredmény és siker. És erre lehet büszkülni, meg lehet fölötte örömködni. És lehet örülni kicsit annak, hogy magyarok vagyunk - ez még nem takar "egyéni teljesítményt". Kb. ugyanolyan hála a szerencsének, mint pl. "jó helyre születtünk".
3) Én ugyanúgy nem szeretem a külföldre szemüket vetegetőket mint a módszertan fetisisztáit. A vigyázó szemükkel vigyázók mindig külföldről akarták idehozni a Haladást, szemben a hazai Ugarral. Az anti-ugarizmus viszont nem az én nézetem, legyen az a haladóké. A jó megoldás pedig csakis helyi lehet, nem más. Külföldi példákból tanulni lehet, "módszert" áthozni nem, és a megoldásnak mindig prudencián kell alapulnia - ami viszont szükségképpen helyi, hiszen a helyi viszonyokat kell figyelembe vennie. Más választásunk nincs, csak Münchausen báróként kirángatni magunkat.
4) Ha nem lett volna tiszta, a Nobel-díjasokra és a szívcsakrára vonatkozó megjegyzés ironikus. De ezt ne kelljen már így leírnom.

A többi rosszmájú kötekedőnek pedig szép jó reggelt kívánok.

hazaffy · http://mondjonle.blog.hu 2009.08.21. 07:44:49

Én csak azt szeretném mondani, hogy:

Hiába tépázta meg az országot forradalom - zsarnokság, megszállás, megaláztatás még mindig létezik.

cselák 2009.08.21. 08:22:58

@peetmaster: szerintem kisebbrendűségi érzés kompenzálására, hogy kitűnjék a felsőbbség, na ez az érzelmi háttere mindenféle akarnok politikának

megadjagabor 2009.08.21. 08:32:50

A balról: nem kellett volna egy nemzet jelképeit folyamatosan fikázni, gúnyolni, jelentéktelennek nyilvánítani, és akkor nem kapott volna a bal. Csakhogy ők minimum fáznak a nemzeti jelképektől, a múlttól, még azok is, akik nem outright hungarofóbok. Akik a magyarokat sötét, felvilágosítandó parasztoknak tartják, azoknak ennyi jár.
Sőt még több is.

cselák 2009.08.21. 08:38:45

@Bell & Sebastian: én meg korképre gondoltam (o nem ó), ezért nem tudtam szó nélkül hagyni a hosszú ünnepi esten, de ha figyelmesebben megnézed, én csak a badarságok ellen szóltam, az írás szabadságát meghagytam a szerzőnek, tehát nem írok én ide most egy ellenírást, hogy megbeszélhessük...

cselák 2009.08.21. 08:49:49

Láthatja mindenki, hogy a szerző kliséiről van szó, amit felkapott a sutból, amely sablon ugyanaz, mint amikor valaki megaszoggya, hogy minden jobboldali meg ilyen és olyan.
Direkte nem mondom ki a szellemi nyomdaformát, mert utálom a szellemi drukkot.

Karma · http://karma.blog.hu 2009.08.21. 09:02:57

@Bell & Sebastian: "Kedves evolucionista, twitterező, számítástechnikában járatos, ex-liberális de LMP hívő, a homoszexualitás problémájának nagy figelmet szentelő hozzászóló."

Mérhetetlenül aljas vagy.

A cikkhez akartam hozzászólni, de most már tökmindegy. Szomorú, nagyon szomorú, hogy ilyen emberek vannak itt.

cikoria · http://cikoria.tumblr.com 2009.08.21. 09:28:00

Szent István egy Rákosi Mátyáshoz mérhető forradalmár az ország "fejlődésére" nézve. Nem teremtett ő semmi "ezer évre szólót", egyszerűen mi, az utókor próbáljuk kitalálni ezt az ezer évet.
Amit persze valahol helyeslek, mert ez legalább egy kapaszkodó, ha azon meditálunk: mi a magyar?
Szóval nem kell túlmisztifikálni az öreg névrokon szerepét történelmünkben.

Dr. Trebitsch 2009.08.21. 09:36:45

@megadjagabor: rosszmájú kötekedés gyanánt hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy Münchausennek, saját állításával ellentétben, valójában esélye sem volt...

Szar ügy, ha az ő módszerét látod egyedüli megoldásnak az ország számára... :)

Liberté__73 2009.08.21. 09:39:00

@max_headroom:

5/5.
Magam sem írhattam volna szebben.
Rspct.

A poszt meg ... áhh, mindegyis.

max_headroom 2009.08.21. 09:49:47

@megadjagabor: "Én óvakodnék mai hangzatos terminus technicusokat régebbi korokra visszavetíteni. A "kulturális globalizáció" nevű izé 30-40 éves ha van. Szent István korában még nem volt."

Az ő korában is volt, teljesen nyilvánvaló a párhuzam, legfeljebb nem úgy (vagy sehogy se) hívták. István egy errefelé nem különösebben népszerű mémkomplexum elfogadását erőszakkal kényszerítette rá az elmaradott népre. Ezzel nagyban hozzájárult az ezeréves fennmaradáshoz. Importált egy olyan eszmerendszert, ami itt jórészt ismeretlen volt, és nem állt rendelkezésre 2-300 év várakozási idő, hogy kikísérletezzünk valami sajátot, ami ráadásul nem is biztos, hogy összejött volna, vagy hogy a kívánt eredményt hozza.

"Azt mondtam, nem állandóan bőgni kell (azt is kell), hanem néha lehet örülni: ezer éves államiság, az ez ellen ható erők ellenére, igenis eredmény és siker."

Önmagában a fennmaradás sikernek tűnhet, de ha megnézed, mire jutottak a közvetlen szomszédaink ezalatt az idő alatt, mindjárt más az ábra. A létezés félsiker. Egészséges dolog a sport, de a sporteredmények értékét mindig a többiekkel való összevetés adja meg.

"Én ugyanúgy nem szeretem a külföldre szemüket vetegetőket mint a módszertan fetisisztáit."

Ízlések és pofonok, ez a rész mellékes.

"A vigyázó szemükkel vigyázók mindig külföldről akarták idehozni a Haladást, szemben a hazai Ugarral."

Nézd, módszereket onnan érdemes másolni, ahol láthatóak az eredmények. Ahol szarakodás és lecsúszás van, ott kicsi a világmegváltás valószínűsége.

"A jó megoldás pedig csakis helyi lehet, nem más. Külföldi példákból tanulni lehet, "módszert" áthozni nem, és a megoldásnak mindig prudencián kell alapulnia - ami viszont szükségképpen helyi, hiszen a helyi viszonyokat kell figyelembe vennie."

Mint írtam, a helyi sajátosságokat mindenképpen figyelembe kell venni, de ha ez a módszerek áthozhatatlanságának hamis illúzióján keresztül átbillen "ezitt"-be, akkor nagy baj van. Ha a lokális álértelmiség azt képzeli, hogy mindent jobban tud a világnál, az könnyen a következő történelmi katasztrófa előszobája lehet. Jártunk már így az utóbbi évszázadban.

"Más választásunk nincs, csak Münchausen báróként kirángatni magunkat."

Ugye tudod, hogy az fizikai képtelenség?

"Ha nem lett volna tiszta, a Nobel-díjasokra és a szívcsakrára vonatkozó megjegyzés ironikus. De ezt ne kelljen már így leírnom."

Ezek szerint le kellett, mert a szövegből nemigen jött le.

"A többi rosszmájú kötekedőnek pedig szép jó reggelt kívánok."

Publikussá tetted az írásodat, ezzel vállaltad, hogy aki elolvassa, megjegyzést fűz hozzá. Gyerekes dolog feltételezni, hogy aki nem ért veled egyet, az mind rosszmájú. Előfordulhat, hogy az ember félreért valamit (esetleg te nem fogalmaztál elég világosan), de még az is, hogy minden kötekedési szándék nélkül, egyszerűen csak más véleménye van ugyanarról a dologról. Demokráciában így működik.

Gabbahey · http://baranya.blog.hu 2009.08.21. 09:56:15

SZÉP poszt. Tényleg, igazán, egyszerűen szép.
Minden más kommentelő, aki kliséket, túlmisztifikálást, ömlengést emleget, mondja ki: én nem tartozom egy ilyen nemzethez.
Akkor fikázhat.
Mondom ezt minden bántó szándék nélkül, mielőtt valaki félreértené.

kvadrillio 2009.08.21. 10:07:21

Nem tudom hogy jön ide Radnóti Miklós.
Ha most itt élne, sírva fakadna.
Mint ahogy Tölgyessy mondta, mikor átvette elégedetten ? a kitüntetését:
Tudom, hogy a társadalom elégedetlen, joggal elégedetlen.
Radnóti főleg az lenne.

megadjagabor 2009.08.21. 10:08:52

@max_headroom: Arra céloztam, hogy néhány kedves kommentelő olyasmit kér számon, ami nem is volt cél. Ez egy publicisztika, nem tudományos értekezés, innentől kezdve az "ezer évig élt együtt"-ből nem azt kell kihozni, hogy na most mikor is jöttek be ide ezek vagy azok, vagy mikor mentek ki.
De valószínűleg az értetlenség az index-címlap következménye. Legalábbis részben betudható ennek.

Már mondtam korábban is: a demokrácia ideológiáját nem vallom, így az azt alátámasztó dogmák sem érdekelnek.

halihalo 2009.08.21. 10:19:41

@Bell & Sebastian: Hát, a wikipédián ellenőrizni bármit is azért elég igénytelen... ott mindent és az ellenkezőjét is megtalálod. Az angol résznél már elkezdték a "gyomlálást", de a magyarnál teljes a kosz.

Más:
Akinek nap mint nap azt kell bizonygatnia, hogy ő magyar (német, szer, angol stb.), annak az önértékelésével és pszichológiai állapotával nagy bajok vannak. Mert az természetes kell, hogy legyen, ha valaki itt születik és itt él, akkor az. Függetlenül attól, hogy egyes önjelölt megmondók mit mondanak.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 10:21:05

@Karma:

Hát persze (végtelenül aljas vagyok). Végig sem kellett olvasnom mind a 470 hozzászólásodat hozzá! Ez egy ilyen világ (a cybertér)!

Ki kardot ránt...
Értem én, hogy (most) nincs kire szavaznod. Oldd meg!
A régi, jól bevált technikákat meg felejsd el, nem nyert!
Időnként a fagyi visszanyal. (Idézhettem is volna tőled régebbi megnyilvánulásaidból, örülj, hogy nem tettem.)

Már nagyon unlak benneteket, a politikai fajtársaiddal együtt!

@max_headroom:

A neked szánt válasz a jobbklikken van! (MG)

Csak szólok:
intelligencia = tárgyi tudás x kombinációs készség
Idáig követhető, eddig minden OK.

De a politikai szocializáltság legfontosabb mérőszáma az Eleve Adott SZabályokhoz való viszonyulás. Másszóval az Erkölcshöz, és nem csak a Törvényhez!
Ha nincs, nem lehet számon kérni. Gondolom. (off)

Bell & Sebastian 2009.08.21. 10:28:28

@halihalo:

Neked meg mi bajod van? Birkózni akarsz?

A bizonygatás (nemzetiség) fölöslegességével teljesen egyetértek.
(A wikiben számokat keresünk, az összefüggéseket fejben tároljuk, többnyire!)

Béke veled is! :)

halihalo 2009.08.21. 10:36:40

Nem akarok birkózni, csak tényként közöltem.
De legalább valamiben egyetértünk! :))

LOOOVE · http://szerelmes.dolgok.com 2009.08.21. 10:37:28

Jaj ez az "1000 év" duma! Hány éve nem 1000 év már???

somogg (törölt) 2009.08.21. 10:38:22

Szent Istvan vigyazo szemet kulfoldre vetette es megteremtette ennek, a meg mindig letezo allamnak az alapjait. :)

Karma · http://karma.blog.hu 2009.08.21. 10:51:13

@Bell & Sebastian: ignore on

Pollack 2009.08.21. 10:56:29

MG. sokszor elgondolkodom azon, hogy te és Konzis barátaid miért dobáltok követ mindig, minden lehetőségnél azokra, akiket ti balosoknak, liberálisoknak neveztek. Ők is itt éltek, s élnek, velük kerek a történetünk, s lesz kerek a jövőnk.
Az sem ördögtől való, ha valaki külföldre veti vigyázó szemeit, s mint írtad, ötletet merít onnan - pl. mikor a hazai kútfő nem elegendő, s megoldást nem lelő.

Kívánom nektek, hogy sikerüljön folyamatában látnotok ezt az ezer évet, prekoncepcióktól, s elvárásoktól mentesen. Mert a történelmet nem csak arra lehet használni, hogy alátámassza nézeteiteket, s befogadja projekcióitokat, hanem arra is, hogy közelebb vigyen a kritikai szemlélethez, mellyel már is továbbléptek az ideológiák harcának katyvaszán, s önmagáért való fröcsögésén.

Az életet, s a múltat nem lehet izmusokkal magyarázni. Illetve lehet, de az csak beszűküléshez vezet, ami nem jó ismérve az előre mutatni szándékozó embernek.

is 2009.08.21. 11:05:31

@poszt: te paranoiás vagy. teljesen jó, amikor a történelemről meg a szubjektív kötődéseidről írsz. de aztán kiüt rajtad a jelenlegi fóbiád, és amikor azt elkezded belekeverni, hogy egy ezeréves megemlékezés is a napi utálatodról szóljon, hát onnan egészen ciki lesz.

csak egyetlen adalék. egy ezeréves emlékezés nem egy negyvenéves megszállást említ, hanem egy százötvenévest, egy négyszázévest/készázötvenévest, meg egy negyvenévest. annyira az akutalitásra fókuszálsz a nagy történelmi megemlékezés kapcsán, hogy ezt képes vagy kihagyni.

hagyd az aktuális fóbiád, és fuss neki még egyszer. ettől megtisztítva egészen jó gondolatok vannak benne.

nevetőharmadik 2009.08.21. 11:09:19

A poszt tényleg szentimentális, de nagyjából rendben van szeressük magunkat és egymást. A fanyalgókat persze ne annyira. Mindössze egyet ragadnék ki a pozitívként említett példák közül: "Mikszáth fanyarsága". Aki olvasott Mikszáthot, annak tudnia illene, hogy ő pont azért volt fanyar, mert elég jól látta a fanyalognivalót, ami itt volt (és van).

A másik pedig Szent Istvánnal kapcsolatban: ő nekem már régóta gyanús (legalábbis azóta, hogy kinőttem a népmesékből, láttam embereket és olvastam Mikszáthot). Talán nem is azért erőszakolta rá az országra a trendi kereszténységet, hogy ezzel megmentse az országot. Talán inkább azért, hogy megmentse a saját valagát Koppány csizmájától, aki a régi jogrend szerint lett volna az uralkodó. Az ideológia (vallás) akkor is föl volt használva önző politikai célokra.

Karnamantra 2009.08.21. 11:15:48

@Pollack: A magyarok relatíve többször voltak rosszfejek, mint jófejek. Meg lettünk tépázva, de mi sem kíméltük a környezetet Árpádtól az utolsó világháborúig. Szép dolog a büszkeség, de még szebb az őszinteség.

ladislaus 2009.08.21. 11:18:43

Na rég olvastam ilyen jo irast! Es egyuttal koszonom is! Nagyon jol megfogalmazod ennek a napnak es unnepnek a lényegét és nem sullyed le az irás a mocskos politika szintjére. Minden elismerésem!

Pollack 2009.08.21. 13:11:07

@Bell & Sebastian: "Már nagyon unlak benneteket, a politikai fajtársaiddal együtt!"
Ezért kijárna 30 korcsábütés - nyilvánosan.

Az ilyen beszédmód letűnt korok retorikáját idézi eszembe. Sötét és zavaros idők szavait...

Bell & Sebastian 2009.08.21. 15:22:29

@Pollack:

Igazán sajnálom, igazságbeszéd ez is, ha tetszik, ha nem!
Ha nekem 30 jár, vajon nekik/nektek, - pszichikai bűnsegédeknek mennyi jár -, mond'ssza meg mán', polkorrekffi?
Mi fáj? Gyere, mesélj! Lopni ké'k még? Nem volt elég?
Egyébként: nem kell mindenkinek blogolni, elég kommentelgetni is, néha egyet-kettőt, sokat!

LMP? Pedo-SZDSZ-trójai. (fiatal és hiszékeny, ártatlan választóknak)

:)))

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 15:47:55

@Pollack:

Totál egyetértek. Vagy nagyrészt, mert én nem beszélnék a konzisokról általában, de erről a cikkről annál inkább. Hogy tudd kötni, egyértelműen jobboldalinak tekintem magam, menekültént jöttem Angliába a kommunizmus elől, egy darabig tagja voltam a brit Konzervatív Pártnak (most nem, mert a jelenlegi vezető, túl balra hajló az ízlésvilágomnak) a balosságot általában egy fajta kóros állapotnak tekintem, de mindezzel együtt, az a mindenáron erőlködés amivel itt a szerző a bal elleni döfködéseit fenekedően behozta, szerintem, ahogyan már utaltam is rá korábban, egyszerűen nem idetartozó, ízléstelen, és főképp nemzeti szempontból nagyon káros, romboló.

Arról nem beszélve, hogy a vigyázó szemeket teljesen félreidézi, rosszul használja. Nem arra vonatkozik a versben, ahogy ő beállítja, így egészen groteszkül lóg ki a szövegből.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 16:24:41

@megadjagabor:
"A balról: nem kellett volna egy nemzet jelképeit folyamatosan fikázni, gúnyolni, jelentéktelennek nyilvánítani, és akkor nem kapott volna a bal. Csakhogy ők minimum fáznak a nemzeti jelképektől, a múlttól..."
A bal, ha tisztességes, nem EGY nemzet jelképeit, múltját stb. fikázza, hanem az összesét az internacionalizmus jegyében. Azért szimpi azoknak, akiknek a béke fontosabb, mint a részleges identitás.
@Bell & Sebastian: ahogy itt most kommentelsz, azért egy jobb kocsmában már agyonütöttek volna.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 16:28:32

@Bereznay András: "a balosságot általában egy fajta kóros állapotnak tekintem, "
ahhoz képest kurva sok ember követi. Neked meg a többi jobbernek, sok itteni szerőnek is, illene "leereszkedni" a magas lóról, és végiggondolni, mi olyan vonzó a baloldaliságban, megpróbálni megérteni. Biztos nem a semmiért van.

rosta 2009.08.21. 16:35:50

Rossz szokásom szerint a hozzászólásokat olvastam el előbb. A hangzavarból, meg az ilyen szóösszetételekből, mint ideológiák harca, meg fröcsögés, no meg nemzeti szempontból káros és ízlésromboló, arra következtettem, hogy az írás valami egészen dermesztően nép-nemzeti, keresztyén, feudális és rossz. A fasisztát csak azért nem írtam ide, merthogy az ezek után már úgyis kijár...

Ehhez képest egy kellemes, kiegyensúlyozott, még pc-nek is mondható szöveget találtam legfelül.

Aztán még egyszer elolvastam és már látom is, hogy mi lenne a baj. Meg merte említeni a szerző a honi bozgorokat, az internácikat, akik itt intellektuáliskodnak a konzin is, hogy tarkón lőnék akik magyar nemzetben gondolkodnak, meg keresztyén hitre nevelik a gyereküket.

Hát egy ilyen korszakban ennyi kitekintés a mindennapjainkra szerintem mindenképpen belefér...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 16:45:21

@peetmaster:

Kár, hogy megközelítőleg sem sikerült megértened amit mondtam. Reakció butább nem is lehetett volna. Ez is mutatja, hogy nem különböző nézetekről van szó a legtöbbször Magyarországon amikor jobbat és balt emlegetnek, hanem egy közös tébolyról. Mindegy, nem neked címeztem, remélem a címzett megérti.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 16:46:25

@rosta: találva érzem magam :(
Pontosítok: az internáci úgy tenne, hogy ", hogy tarkón lőnék akik (magyar) nemzetben gondolkodnak, meg (keresztyén) hitre nevelik a gyereküket. "

Az idézetben zárójelezett kifejezések törlendők, a mondat utána újraolvasandó.
az itteni jobbosoknak, nevezzük így, azokkal van baja, akik a magyarokat utálják. Valahogy senki nem tudja elgondolni, hogy milyen ehelyett a nemzetfogalmat, mint feleslegesen megosztó dolgot utálni. Hit (akármilyen) dettó.
(Hány embert irtottak ki nemzet/vallás miatt? Sokkal többet, mint ezek eltörlése miatt.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 16:47:24

@Bereznay András: neked is a...mit gondolsz, de esetleg el is magyarázhatnád, hogy mire gondoltál, mert szerintem mások se értik.

rosta 2009.08.21. 17:00:34

@peetmaster: Hallottál már a ökumenéről? Az valami olyasmi, hogy a hívő emberek testvérre találnak egymásban, merthogy részesek a hitben. És közösen imádkoznak a nihilistákkal szemben. Na ezeket az embereket akarod te tarkón lőni azzal, hogy ez a hit egy megosztó dolog.

Mondok neked egy dermesztő dolgot. Az embernek olyan a természete, hogy gyakorlatilag bármi mentén képes megosztani a homogén közösséget és emellett külön közösséget alkotni. Ez a te szemedben mivel megosztó dologról van szó, büntetendő. Hát így a végtelenségig lehet az embert tarkón lőni, mivelhogy amíg két ember van mindig talál megosztó dolgot.

Nagyon is igaza volt a cikkírónak, amikor az efféle gondolatokkal köztünk élőkről említést tett...!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 17:03:19

@rosta:
*közösen* imádkoznak a nihilistákkal *szemben.*
qed.

"Az embernek olyan a természete, hogy gyakorlatilag bármi mentén képes megosztani a homogén közösséget és emellett külön közösséget alkotni."

Meg olyan is, hogy ha valamiről belátja, hogy hülyeség, akkor képes azt abbahagyni. Én arra akartam kilyukadni, hogy a hasonlóságok bármely két ember között nagyobbak, mint a különbségek, ezért azon dolgok, amik összetartanak minket, jó esetben erősebbek, mint amik szétválasztanak. A vallás meg a nemzet nem ilyen jó eset.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 17:08:01

@peetmaster:

Jó. Ha Egyetértettem azzal akinek címeztem. Ezzel a beírásával mellesleg: 2009.08.21. 10:56:29. Az illető, bár nem biztos, de úgy tűnik balról jön. Namost idetartozott, hogy megmutassam, nem azért értek vele egyet, mert balos vagyok, hanem mert úgy látom, igaza van. Ezért került említésre az a tény de ha akarod vallomás, hogy, hogy gondolkozok.

Nem kell mindjért vagdalkozni. Már csak azért sem, mert amivel az én nem balosságom tényét támadtad, aligha szolgálta azt, hogy kialakult képemen módosítsak. Éppúgy rossz de főleg oda nem tartozó érvek voltak, mint a poszté több vonatkozásban. A téma nem az volt, hogy én hova sorolom magam (hozzátenném, miközben jobbra, messze nem úgy ahogyan azt ma Magyaroszágon fölfogják), hanem, hogy mit gondolunk a posztról. De ha már, miért ne sorolnám magam akárhová? Hogy lehet valakit azért megtámadni, hogy föltárja más előtt, hol áll?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 17:08:48

Már megint mi ez a Ha?

Első sorom helyesen:

Jó. Egyetértettem azzal akinek címeztem.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 17:17:10

No jó, egy oktávval lejjebb elmondom a jövőt (én is), ha már a múltban sem egyezünk:

1., - "kékek" (most mennek)
2., - "eső" (reméljük nem barna de tisztító lesz)
3., - "zöldek" (nem környezetvédők, de csillagos a lobogójuk és jártak már itt)

Alapállás: "minket a saját kultúránk illet", nem kéne ezt végigcsinálni!

A politikai hovatartozása -bárki is legyen az-, csak attól kezdve érdekel, ha deklaráltan a Nemzet ellen támad és olyan betelepítés-hullámot akar elindítani, aminek következtében a kultúránkból éppen az veszik (ha egyáltalán marad), amit ezer évig őriztek eleink!.
Teljesen nyilvánvaló, hogy a No.1 a demográfiai probléma. Ennek megoldása mentén rajzolódik ki most is a frontvonal (de nemcsak nálunk), és fog pár ciklus letelte után is. Sem a bevándoroltak mennyisége nem mindegy, sem a minősége.

A harc nem politikai természetű (az csak álca), inkább gazdasági, de végsősoron kulturális, megjelenülése a népesség-politika (ami olyan titkos, hogy szót se ejtenek róla).

Ezek alapján az általam favorizált cselekvési terv is egyértelmű, a rosta is, amin fennakad az ellenzék/nem barát.

Ha valaki esetleg azt gondolná, hülyeség ez is, meg az írója is, gondoljon arra, egy jó kis izmos háború méginkább, és akkor aztán szabhatja a megszerzett millióit!
(ezt megértetni leginkább a feltörekvőkkel, útkeresőkkel kell)

Uff! Mára ennyi.

(a szófoszlányokat idézetként attól vettem, akit 27. én temetünk)

rosta 2009.08.21. 17:18:48

@peetmaster: Jól látod. Az átkaitokkal, tarkón lövő indulatotokkal *szemben* imádkozó különféle hitű emberekről beszélek.

Mi az a qed?

Bell & Sebastian 2009.08.21. 17:36:41

@peetmaster:

A kocsmában csak azt ütik, aki cinkelt lapokkal játszik.
Azaz téged. :)))

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 17:38:05

@rosta: quod erat demostrandum, ez volt a bizonyítandó. Matematikában elterjetd jelölés a bizonyítások végén.
Egyébként én nem átkozódom meg nem vagyok indulatos, hanem értelmesen megállapítom, hogy a vallás több kárt okoz, mint hasznot. Ugyanis az előnyei nélküle is elérhetők (nem minden ateista erkölcstelen) a hátrányai viszont egyediek, csak hozzá köthetők, mint pl. az öngyilkos terrorista. Szóval jobb lenne, ha nem lenne.
(Gondolja bele, az ateisták nélkül is tudják a vallásosak irtani egymást jelentéktelen faszságokért.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 17:38:54

@Bell & Sebastian: hol cinkeltem én? te viszont nyíltan sértegetsz több kommentelőt is. Alaptalanul.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 17:41:03

@peetmaster:

Nagyon tetszik keverni a premisszákat a diszkusszióval, ó te Szent Kempelen Farkas!

Középiskola, 2. osztály? ;)

Bell & Sebastian 2009.08.21. 17:42:55

@peetmaster:

Nem kellene a padlóra köpni, akkor nem is teszik szóvá, csókolom!
Nem tűnt még föl, hogy olyan gyenge az eresztés, hogy még a Gazda sem szól közbe?
Én meg ráérek...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 17:46:26

@Bell & Sebastian: még mindig nem vágom, biztos fáradtabb vagyok a kelleténél. Vagy te magyarázol hülyén.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 17:54:56

@peetmaster:

Lendülj át rajta! Mi is a kérdés?
Az, hogy a vallás pótolható -e mással?
Válasz: nem. Haza: nem! Történelem: azt éppen most hamisítják sokadszorra, de az sem, a tanulságai meg végképp.

Általában nem a kiképzésetekkel van a baj, az egyértelműen liberális, hanem a tudományok összekapcsolásával, és a humán/reál kiegyensúlyozatlansággal. Mivel a társ. tudományok interdiszciplinálisak, a kudarc oka eleve adott. Örülj, ha legalább a matematikához értesz, az eléggé egzakt, affölött már csak a kozmológia van!

Bell & Sebastian 2009.08.21. 18:00:02

Persze afölött akart lenni, csak az Affen volt még az outputban, bocs. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 18:03:23

@Bell & Sebastian: sokkal most se lettem okosabb: egyszerűen kijelentetted, hogy amit írok, az "nem" igaz és kész. Valóban voltak premisszáim, és vontam le belőlük konklúziót, de ha ez nem tetszik, akkor egyesévell meg kéne mondanod, hogy melyikkel mi a baj.

"Általában nem a kiképzésetekkel van a baj..." ezt viszont nem tudom hova tenni. Ki képzett ki engem (minket?) és mire?

Bell & Sebastian 2009.08.21. 18:12:06

@peetmaster:

Asszem süllyedünk, de van még hová, csak semmi aggály!
A közelmúlt vagy 60 évében elsősorban a vallás adott erkölcsöt, nem a politika.
Ha nem tévedek, az iskolarendszerből eredeztethetőek a te téveszméid is, mégha nem is tudsz róluk és azt hiszed nincsenek.

Család, lelki vezető, megfelelő olvasmányok nem eléggé segítettek.
Gondold végig, mi történt 3 éves korodig, kamaszkorodig, a többi kevésbé számít mivel az könnyebben felülírható. Ha azt mondod, nem tudod követni, kiszállok.

rosta 2009.08.21. 18:20:59

Én már régen kiszálltam azzal, hogy jó a cikk...!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 18:21:45

@Bell & Sebastian: ez elgondolható, valóban sok mindent tanultam az iskolában. Szüleim (szerencsére) nem kényszerítettek semmilyen világnézet követésére, volt otthon Biblia meg kommunista történelemkönyv is. (A nyolcvana években voltam gyerek falun.)
A sok különböző dolog elolvasása után úgy tűnt, hogy a fenti levezetésem a leglogikusabb a vallás (és nemzet) szükségtelenségéről a versengő elméletek közül. A történelem utóbbi eseményei megerősítettek ebben.

megadjagabor 2009.08.21. 18:28:59

@Pollack: Azt mondtam, a balosok és liberálisok csupasz szerződéselméleteit mi nem valljuk. Hát elnézést, hogy ezt voltam bátor megjegyezni.
Most az van, hogy nem én találtam ki, hogy nekik ezek semmit vagy nem túl sokat jelentenek, hanem ők maguk nyilvánították ki nem kevésszer. Most megint csak arról van szó, hogy "jaj, már megint bántják a liberálisokat!", de hogy miért, arról nincs. Ráadásul a posztban meglehetősen kevés a fika, tulajdonképpen kétszer esik róluk szó - beszédes, hogy majdnem minden második kommentelő erre gyógyul rá.

Mint láthatod, a poszt célja nem az volt, hogy tökéletesnek fessen le egy nemzetet - de ez expressis verbis benne is van. Akkor milyen "prekoncepciókról" van szó? Vagy mennyire kéne még egyértelművé tennem, emeljem ki félkövérrel?

"Az életet, s a múltat nem lehet izmusokkal magyarázni. Illetve lehet, de az csak beszűküléshez vezet, ami nem jó ismérve az előre mutatni szándékozó embernek."

Na, épp ez volna a lényeg. De a Konzervatórium a kezdet kezdete óta ezt hangsúlyozza. Ezt a fenti mondatot kéretik a posztban fikázott balosoknak és liberálisoknak elmondani :-)

Bell & Sebastian 2009.08.21. 18:35:33

@peetmaster:

Engem meg az ellenkezőjéről, de elégedett lennék azzal is, ha elismered, igazából nem bal vagy jobb van (most se), hanem mindig a túlélni vagy bebukni a kérdés (patetikus szóvirággal élve).

Ugyanis az adósságcsapdának nincs megoldása a racionális számok világában, csak ha az egyik peremfeltétel megváltozik: népesség/adóbefizetők száma progresszíven nőni kezd, úgy, hogy mindent ennek a célnak rendelünk alá!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 18:37:31

@Bell & Sebastian: ez egy egész más komment, értem is, meg úgy kábé egyet is értek: a bal/jobb fogalami nem megfelelőek, engem pl. nem fed le az itt általános "bal" fogalom, valamint a népesedési problémát is jelentősnek tartom.

Bell & Sebastian 2009.08.21. 18:41:43

@peetmaster:

Ne haragudj, mennem kell, ha találkozunk, folytassuk, akár itt! Béke! :)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 21:01:51

@megadjagabor:

„Ráadásul a posztban meglehetősen kevés a fika, tulajdonképpen kétszer esik róluk szó - beszédes, hogy majdnem minden második kommentelő erre gyógyul rá.”

Tényleg? Mondtam – nagyon nem balosként – fölösleges volt az egész, nem odatartozó, ünneprontó. Megnéztem. A teljes írásod 3711 leütés. Ebből a támadásaid a balosok ellen, ami szerinted meglehetősen kevés: 1322 leütés. Ez az írás 35.6%-a. Mit nyersz így? Kinek és mit sikerül beadni?

Én a te „oldal”adon állok, amiket a balról mondtál azzal kb. egyet is értek, csak azt tartom szerencsétlennek, hogy ebbe a témába keverted és ahogyan. Legyünk mindnyájan őszinték egymással, különben senki nem nyer semmit, csak tönkremegy minden! Ha körülnézel, láthatod, hogy ez folyamatban is van, és nem ezek meg azok miatt, hanem együtt dolgozik ezen mindenki. Aki tényleg javítani akar az ország sorsán, jobb ha nem mutogat, hanem magán kezdi.

Asszem 2009.08.21. 21:28:45

@Bereznay András: "Aki tényleg javítani akar az ország sorsán, jobb ha nem mutogat, hanem magán kezdi." liberálisként, tehát a "másik oldalon" állóként ezzel tökéletesen egyet tudok érteni, ezért is örülök az szdsz szétesésének és bízom az lmp-ben, tehát kis kiegészítésként b&s rólam alkotott jellemzéséhez, nem ex-liberális vagyok, csupán ex szdsz szavazó.

az ünnepélyességről meg azt tartom, hogy az ünnep azért ünnep, mert felül tud emelkedni a hétköznapokon és mindenkihez szól. csíksomlyón is az törte meg számomra a varázst (de csak egy darabig), hogy a pap gyurcsányozott meg leértékelt neki nem tetsző embereket.

ezzel a poszttal is ez volt a bajom.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.21. 21:52:20

@Asszem:

Akkor egészen egyetértünk.

De amit korábban írtál, hogy a Konzervatórium írásaitól ez várható, azt nem mondanám, szerintem túlzás. Nem olvasok el mindent, de mindjárt ugyanebben a témában Antall Györgyével semmi bajom, sőt.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 22:37:10

@Asszem: @Bereznay András: az utolsó két komment álláspontját én is osztanám.

max_headroom 2009.08.21. 22:44:09

@megadjagabor: "Ez egy publicisztika, nem tudományos értekezés, innentől kezdve az "ezer évig élt együtt"-ből nem azt kell kihozni, hogy na most mikor is jöttek be ide ezek vagy azok, vagy mikor mentek ki."

Pusztán mert publicisztikáról van szó, a tényszerűség még számon kérhető a szerzőn. Nyilván nem kell olyan részletesnek, aprólékosnak lennie, mint egy tudományos értekezésnek, de a valósággal illik közeli kapcsolatban állni - ha nem, mindig lesz, aki megjegyzést tesz majd.

Többen felrótták ezt a vezércikk-hangnemet, és - sajnos - azt kell mondanom, igazuk van. Szükségtelen átvenned azt a nagyon rossz gyakorlatot, hogy kontextustól függetlenül, minden egyes írásban a baloldalt meg a liberálisokat ekézzük. Ez a Der Stürmer meg az egykori Népszabadság gyakorlata, ne vegyük már át tőlük. Ne vegyük át, mert csökkenti a blog írásainak színvonalát, és szükségtelen ellenérzéseket kelt.

Bereznay Andrásnál a pont, amikor tételesen igazolja, hogy ha a nemzeti ünnep kapcsán írott cikked több mint egyharmada odamondogatás a másik oldalnak, akkor kissé ambivalens hozzáállás emelkedettséget elvárni attól, vagy ünneprontással vádolni azt, aki ezt észreveszi és szóvá teszi.

Gábor, értsd meg, hogy NEM személyes indulatok vezérelnek, amikor ezeket írom. Látszik, hogy jót akarsz, de rosszul csinálod, emiatt lesz kontraproduktív az írásod.

"De valószínűleg az értetlenség az index-címlap következménye. Legalábbis részben betudható ennek."

Szerintem a világon semmi köze hozzá.

"... a demokrácia ideológiáját nem vallom, így az azt alátámasztó dogmák sem érdekelnek."

Megint egy lokális illúzió; konzervativizmus demokrácia nélkül. Viszonylag könnyen belátható, hogy ilyen nincs, és ha lenne is, működésképtelen lenne. Persze ettől még hihetsz benne.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.21. 22:57:14

@max_headroom: @megadjagabor:
leideológiázni a demokráciát, majd ideológiaként elhatárolódni tőle nem valami elegáns dolog, szalmabáb-érvelésnek szokták hívni.
Esetleg ilyen bemondáshoz legyen link (több is), ahol ki van fejtve, hogy miért is nem jó a demokrácia. Az egyszeri kezdő Konzervatórium-olvasó ugyanis abban a tévhitben él, hogy a demokrácia jó.

Bell & Sebastian 2009.08.22. 01:30:42

Nahát!

Kicsit kiteszem a lábam és egyből itt terem egy pár térítő szándékú tintahuszár!

Esetleg megfordult már valakinek is a fejében az, hogy az összeomlás küszöbén szólal itt fel a baloldal védelmében?

És a morgás joga hová lett?
És az milyen demokrácia, ahol mindenki szavazata egyet ér? Ahol 4,7 M (alanyi jogon) TB kártyás van és 1,8 M tartja el a többit (a szolgáltató szektort is beleszámítva)!

Lehet itt tovább hörögni, kedveseim, tegyétek csak, majd csak kiestek ti is a kosárkából egyszer, utána gondolkodhattok eleget rajta - esetleg külföldön De látom, ezzel nagyon senkit sem lehet rémisztgetni!

Nem tudtok ti semmit, okosok, a Haza meg le van szarva ezek szerint! Statisztika a leütésekről! Ez igen!
Az állami oktatás szégyenei, funkcionális analfabéták diplomával! Brávó, előre a magyarbálinti úton, csak tessék-tessék! Az osztályharc egyre fokozódik, elvtársak!

Egyáltalán mit kerestek itt?
(ha ezért kivágnak innen, akkor is megérte leírni)

@peetmaster: Rád nem vonatkozik,.

Bell & Sebastian 2009.08.22. 02:15:59

Az utolsó szó jogán csak annyit fűznék hozzá, nem véletlen az erős nyomulás, a zavarkeltés minden szárnyon, az anarchia és feszültség szítása, a belső túlnyomás robbanni fog előbb-utóbb, akkor meg lőttek a hőn áhított demokratikus választásoknak!

Kósa is megkapta a magáét a libás-virágkocsiért, úgy tűnik Fico is csatlakozott a Munkásőr-zenekarhoz, terjeng az égett szag... (mindez 24 óra alatt)

(Asszem ebben semmi újdonság sincs, az Egyház jóval több mocskos játszmát látott már nálunk, hetek óta súgja.)

megadjagabor 2009.08.22. 08:51:33

@max_headroom: Nem személyeskedsz, ám közben Stürmerezel és népszabadságozol. Aha.
Konzervatívok és demokrácia: szeretnék hallani egyetlen jelentős konzervatív gondolkodót, aki _tényleg_ demokrata volt. Azaz, nem elfogadta, hanem védelmébe vette, igazolta. (És akkor a további szemétséget kihagyom, hogy a XIX. századi liberálisok között sem találni ilyet - még John Stuart Millre sem igaz.)

A Stürmerezés után természetesen max_headroommal mindenféle társalgást befejeztem.

@peetmaster: Itt a Konzervatóriumon a kezdet kezdete óta meglehetősen erős demokrácia-bírálatok jelentek meg. Így ez nem újdonság, de most nem fogok keresgélni.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.08.22. 09:11:47

A haza nem csak követel, ad is. Az ünnep pontosan az a pillanat, mikor ajándékot kapunk - méghozzá a legnagyobbat: az eggyüvétartozás érzését - a csak "állampolgár", sajnos, kimarad ebből. Az pedig személyes tragédia, hogy valaki az ajándékozást is úgy éli meg, mintha kérnének valamit tőle.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.22. 09:12:48

@max_headroom: "Az ő korában is volt, teljesen nyilvánvaló a párhuzam, legfeljebb nem úgy (vagy sehogy se) hívták. István egy errefelé nem különösebben népszerű mémkomplexum elfogadását erőszakkal kényszerítette rá az elmaradott népre. Ezzel nagyban hozzájárult az ezeréves fennmaradáshoz."

Ennél azért lényegesen bonyolultabb a történelem.

Kétségtelen, van olyan részlete ennek a párhuzamnak, amelyik értelmes és használható, de ez egy csekély rész, és hangsúlyozása éppoly félrevezető, mint amennyire egyébként jogos. És épp annyira politikai propaganda-ízű, mint amennyire tényszerűen megalapozható.

megadjagabor 2009.08.22. 10:08:33

@Benei_Peter: Én nem tudok a felső megrendelésekről semmit sem. Akarsz róla beszélni?

Asszem 2009.08.22. 10:19:30

@megadjagabor: szerintem az, hogy mh a stürmerhez hasonlította az írásodat, nem személyeskedés, hanem kritika, amivel lehet egyet nem érteni, de személyeskedésre hivatkozva ignorálni nem.

személyeskedés az, amit Veled szemben pl. is (2009.08.21. 11:05:31) nevű kommentelő használt, amikor azt írta, hogy "te __paranoiás__ vagy. teljesen jó, amikor a történelemről meg a szubjektív kötődéseidről írsz. de aztán __kiüt rajtad a jelenlegi fóbiád__"

én úgy gondolom, hogy az értelmes viták emelik a blog színvonalát és hozzájárulnak a személyes fejlődéshez, és mh kritikája ilyen volt. érdemes figyelembe venned, hogy a kommentelők közül is páran hangsúlyozták azt, hogy azonos "oldalon" állnak veled. Tekintsd ezt is jelzésértékűnek, vajon miért kell bizonygatni neked azt, hogy valaki jobboldali, mielőtt kritikát mer megfogalmazni veled szemben?

végül, de nem utolsó sorban az, hogy rosszmájúnak nevezed a kritizálókat, szintén személyeskedés, mert a másik fél véleménye okaként egy negatív tulajdonságot vélelmezel, nem tartva tiszteletben azt, hogy másnak más a meggyőződése.

a kommentekre adott válaszokból is átüt az az attitűd, ami a cikk stílusán is érződik és ami engem zavar és hozzászólásra ragadott.

ha gondolod, érdemes ezen elgondolkozni.

megadjagabor 2009.08.22. 10:30:34

@Asszem: Tehát szerinted nem sértő az, ha az írásodat a Stürmer vagy a Népszabadság stílusához hasonlítják. Értem. Nekem meg az.
Rosszmájúnak pedig azt neveztem, hogy tudományos és féltudományos kritériumokat kérnek számon egy egyszerű publicisztikán.

Asszem 2009.08.22. 10:36:51

@megadjagabor: megértem, hogy sértőnek találod, csupán azzal nem értek egyet, hogy ezt személyeskedésnek tartod. nem a személyedet támadták, hanem az írásodat, ráadásul én a jobbító szándékot is kiéreztem ezekből a hozzászólásokból.

nem tudok mást hozzátenni, elmondtam, amit akartam. legyen tiéd az utolsó szó.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 10:51:29

Szeretnék visszatérni mégegyszer egy aránylag mellékes, de mégsem csak mellékes dolgra. Már egyszer szóvátettem, de mintha teljes lenne efölött az elsiklás.

A szerző a „vigyázó szemek”-kel egy közismert versre utal. Mintha senkit sem zavarna, hogy abszolút hibásan. A versben nincs arról van szó, hogy ezek vagy azok mintának tekintsenek más országot, eszmét, szokást, és msoljék le, ahogyan a szerző beállítja, hanem arról, hogy a költő fölhívja a figyelmét itthon, nálunk szerinte tiszetsségtelenül viselkedőknek arra, hogy viselkedjenek tisességesen, ha nem akarják, hogy úgy járjanak, mint Párizsban tisztességtelenül viselkedő opstályos társaik, akiket éppn buzgón fejeztek le akkoriban. Vagyis korrektségre hív föl, nem másolásra.

Csak azért szólok, nehogy ebből is széltében elterjedt félreeeeehasználs legyen, úgy ahogy azt a hozzászólásokból is itt-ott ki lehet már érezni. Azt vegyük át a szerőtől is ami jó, és máshonna is ami jó.

Hogy tovább fűzzem a gondolatot, már más megközelítésben, most abban ahogyan a szerő a verstől függetlenül használja, semmi baj az átvétellel, mindig mindenki, mindenhol ezt csinálta, csinálja és fogja, és ez így jó, hanem az a kérdés mit vesz át az ember és miért. Azért támadni egy réteget, mert elvben hajlandó átvenni, értelmetlenség.


Úgy veszem ki nálunk az a probléma, hogy nagy átlalánosságban el lehet mondani, hogy minden hülyeséget átveszünk Nyugatról, de az értelmes dolgokat lehetőleg nem, vagy ha mégis, értelmükből kisiklatva, mert mechanikusan, nem a saját világunkhoz idomítva.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 10:53:59

Remélem sajnálatos melléütéseim ellenére is kivehető amit összehoztam.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 11:13:19

@Benei_Peter:

Ebben messzemenően támogatlak (ilyen is van), mert pl én is szóvátettem itt mindenfélét, miközben a szerzővel kölcsönösen nem ismerjük egymást, tehát semi okom sem lehet a személyével bármiféle elégedetlenségre, vagyis miért támadnám? Az egyetlen ok, hogy nem volnék hajlandó vele közös sörözésen résztvenni abban keresendő, hogy utálom a sört. Láttam itt egy írást ami több szempontból problematikusnak tűnt, és mert úgy látszik munkét akartam kerülni, szóvátettem. Gondolom mások is így valahogy vannak vele.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 12:24:50

Bár nagy csönd lett, megkockátatok még egy kérdést. Most már nem a cikkhez kapcsolódót.

A kommentárok egyes pontjaiból úgy veszem ki, a szerző elutasítja a demokráciát. Ez meglep. Őszintén érdekel, hogy egy, a jelek szerint gondolkodó ember milyen – jobb – alternatívát lát, és miben állna annak a valaminek az előnye. Nem vagyok olyasmire kiváncsi, hogy melyik nagy ember mikor mit mondott, hanem, hogy gyakorlatilag mi az a nem demokratikus valami amihez a szerző szerint (mondom HA jól értetettem álláspontját), a hazának fordulnia kívánatos lenne?

(Mondanom sem kell, demokrácián nem azt a berendezkedést értem ami jelenleg a hazát karmai között tartja, hanem demokráciát.)

Sutty 2009.08.22. 12:54:04

a második bekezdésen elakadtam: "Akik a történelmet minden egyes nappal újra akarják kezdeni, kívánalmuk szerint akarják formálni az együttélés alapjait,"

-azok az emberek azok, akik valóban kívánnak tenni valamit hogy jobb legyen valahogy, nagy veszélyt jelentve a jelenlegi bepucsított hatalom ellen.

"BALSORS AKIT RÉGEN TÉP HOZZ RÁ VÍG ESZTENDŐT MEGBŰNHŐDTE MÁR E NÉP A MÚLTAT S JÖVENDŐT"

Sutty 2009.08.22. 12:58:44

az egyszerű publicisztikával pedig az a problémám, hogy alapvetően rossz hatással tud lenni, megvezetést generál. népítéletet. hibás történelmet eredményez. ne írj le olyat, ami nem teljesen igaz. inkább tartsd magadban. ez a feladatod. mint egy rossz diagnózis, az agyatlan emberek ezt követik és megfertőzik vele a köztudatot. egy egész nép sorsát.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.22. 15:08:37

Igen, igen. Ezt az országot bizony lehet szeretni is és lehet utálkozni is tőle rendesen, pontosan úgy, ahogy ez bármely más országgal is megesik. Ez utóbbit (utálkozás) pedig kiváltképp amiatt, amiért az efféle "Akik viszont szeretik hazájukat, kultúrájukat, azok..." és az ehhez hasonló kezdetű sorok rendre megszületnek, megszülethetnek, előírva, hogy kik, és hogyan szeretik, szerethetik vagy nem szeretik, nem szerethetik ezt az országot.

Aki és ami kedves a számomra, kedves lehet a számomra, azok elsősorban is a szeretteim, az engem körülvevő embertársaim, az otthonom, a kutyám és a macskám, a belvárosi galambok, a szántóföldi mezei pacsirták és fürjek, a sétabotom és a fényképezőgépem..., na de nem is sorolom tovább. Ez ugyanis az én listám, az én általam "szeretnivalókról", szeretettekről. Másoknak meg másféle listájuk, másféle prioritásokkal van és lehet.

Nem értem, hogy ezt hogyan nem sikerült megtanulnunk mind a mai napig sem, pedig nem akármilyen "tanáraink" voltak, vannak ebben a segítségünkre. Többek között maga Radnóti Miklós, aki a fenti idézetben is arról beszél, hogy számára e tájék a szülőhaza, gyermekkora világa, mert belőle nőtt, és reméli benne is süpped el. Hogy itthon van ebben az országban, s hogy ismerőse minden bokor s virág, ahogy az utakon poroszkáló vándorok is az ő elnehezített, életeikkel, rettentő fájdalmaikkal együtt.
És nem arról, hogy szerinte kiknek kedves és nem-kedves, kik szeretik avagy nem szeretik hazájukat, kultúrájukat... stb.

E poszt sorai mögött meghúzódó - mégcsak nem is megbújó! - gondolkodás, szemléletmód pedig éppen hogy nem a szerethetőség irányába mozdít el, mivelhogy pont e szemléletmód az, ami igen sok nagy bajunk egyik jellemző forrása. Még szerencse, hogy ettől azért sem az én, sem pedig mások ominózus listája nem változik egy hangyányit sem.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 16:10:36

@MALVINA:

A lista nem változik, de a közérzet – tévedek? –igen. És az így kialakult kettősség sokakban, tudom, törést okoz. Nagyon mélyet.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.22. 16:28:13

Nem, nem tévedsz. De nagyon nem mindegy, hogy ez a rossz közérzet az öntudat és öntudatlanság között lebegve, szorongást generálva emészt e fel bennünket, vagy képesek vagyunk megőrizni az önmagunkra - akár kétségbeesett önmagunkra - való rálátás képességét. Magamról tudom, hogy nem könnyű, de a próbálkozást nem szabad feladni! Az ugyanis önvesztéssel jár.

Örülő Vincent 2009.08.22. 16:57:11

@Bereznay András: Juan Donoso Cortez elutasitotta a demokraciat, a szolas- es vallasszabadsagot. Joseph de Maistre ditto. Aki trendy konzerv, az maximum elfogadja a demokraciat mint szukseges rosszat, de kozben fitymalolag nez korbe, hogy that is not our class my darling. Nem kell komolyan venni.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 17:24:14

@Örülő Vincent:

Értelek, és kösz, de láttad

„Nem vagyok olyasmire kiváncsi, hogy melyik nagy ember mikor mit ”, hanem, hogy „gyakorlatilag mi az a nem demokratikus valami amihez a szerző szerint (mondom HA jól értetettem álláspontját), a hazának fordulnia kívánatos lenne?” Mint fent.

Nem tudom nem komolyan venni, mert mindenkit komolyan veszek, amíg be nem bizonyítja, hogy őt nem érdemes. Jóhiszeműen kell kiindulnom abból, hogy ha valaki ilyen közegben valamit mond, tudja miért.

Örülő Vincent 2009.08.22. 18:21:26

@Bereznay András: Ez egy szerepjáték. Olyan mint a Békés Márton féle legitimizmus. Nem kell ezt komolyan venni. Ez egy modorosság.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.22. 19:32:46

@Örülő Vincent:

Mondom értelek, de más a szemszögöm. Részben úgy gondolom, az ember mindenkinek tartozik azzal, hogy megadja számára az esélyt. Vagyis nem volna egészen rendes dolog magamban, mintegy helyette eldönteni mit gondolok, ilyenkor olyan kötelesség féle megkérdezni, hogy szerinte miről van szó. Félreértés mindig lehet. Adott esetben nem úgy tűnik, mintha azzel nagyon szeretne élni, mely esetben semmit sem késtem le, még mindig gondolhatom azt ami eszembe jut. És az is része, hogy van bennem egy adag kíváncsiság is, hogy mit lehet fölhozni a nem demokrácia mellett és konkrétan a nem demokrácia milyen megjelenési formáját képzeli el, mint üdvöset. De mindezzel kicsit sem vonom kétségbe, hogy jól látod, meg lehet még más alapod is arra amit mondsz, olyan amit én nem ismerek.

Mindenesetre a szerepjátszást - akármilyent - enyhén szólva nem szeretem.

max_headroom 2009.08.22. 23:05:48

@megadjagabor: "Nem személyeskedsz, ám közben Stürmerezel és népszabadságozol."

Ahogy ez másoknak simán lejött a soraimból: stíluskritika és nem személyeskedés. Tisztázzunk egy fogalomzavart. Személyeskedés az, amikor valaki a vita tárgyától eltérve a vitapartner személyét támadja, denunciálni, diszkreditálni próbálja. Erről itt szó sem volt.

"Szeretnék hallani egyetlen jelentős konzervatív gondolkodót, aki _tényleg_ demokrata volt. Azaz, nem elfogadta, hanem védelmébe vette, igazolta."

Nem szeretnék elkezdeni több száz (esetleg ezer) éves gondolatokkal autóskártyázni, az effajta vitákat - bár néha szórakoztatóak - alapvetően értelmetlennek tartom. A kérdés nem az, hogy melyik nagy gondolkodó mit mondott a demokráciáról, hanem hogy van-e _működőképes_ másik szisztéma helyette. Ha szerinted van, akkor vázold fel, beszéljünk arról - az egy értelmes, építő jellegű vita lehetne.

"A Stürmerezés után természetesen max_headroommal mindenféle társalgást befejeztem."

Mint az elején kifejtettem, egyáltalán nem állt szándékomban személyeskedni. Sajnálom, hogy félreértettél, és annak ellenére, hogy nem érzem vétkesnek magam benne, hajlandó vagyok elnézést kérni tőled.

Ha ezek után is úgy gondolod, hogy nem szóba velem, szíved joga. :-)

max_headroom 2009.08.22. 23:15:35

@Csöncsön: "Ennél azért lényegesen bonyolultabb a történelem."

Bonyolultabb, persze, de ez volt a vitatott részlet, így hát erről beszéltem.

"És épp annyira politikai propaganda-ízű, mint amennyire tényszerűen megalapozható."

Semmiféle propaganda nincs benne. Megállapítottam egy párhuzamot, ennyi. Lehet vele vitatkozni, lehet nem egyetérteni vele, de propagandaszándékot belelátni kissé ingoványos talaj.

Asszem 2009.08.23. 02:23:16

@megadjagabor
"Konzervatívok és demokrácia: szeretnék hallani egyetlen jelentős konzervatív gondolkodót, aki _tényleg_ demokrata volt. Azaz, nem elfogadta, hanem védelmébe vette, igazolta. "

Én bevallom, nem tudom, kik számítanak "jelentős" konzervatív gondolkodónak. A kérdésedből viszont arra következtek, hogy te biztos ismered az összes jelentős szerzőt, és legfontosabb műveiket, és ez alapján hangzik úgy a kérdésed, mintha azt állítanád, hogy nincsen olyan konzervatív szerző aki "védelmébe vette vagy igazolta volna" a demokráciát

((kis kitérő: nem világos, hogy mi a lényegi különbség a demokrácia "el nem fogadása" és "védelembe nem vétele" között??
Aki nem veszi védelmébe a demokráciát, az akkor most elfogadja azt, vagy nem fogadja el azt?
Ha valaki elfogadja a demokráciát, akkor hogy lehet, hogy nem veszi védelmébe?
Egyébként kitől kell megvédeni a rendszert? Azoktól, akik nem fogadják el. Tehát a "demokráciát védelembe nem vevő" konzervatívok nem védenék meg a demokrácia rendszerét azoktól, akik nem fogadják el azt. Kik nem fogadják el a demokráciát? A szocialisták? A liberálisok? A zöldek? A humanisták? A szociáldemokraták? Az anarchisták? A hippik? A radikálisok...?

Ha pedig valaki nem fogadja el a demokráciát, akkor mi a jelentősége annak, hogy védelembe sem veszi? kitérő vége))

Ha ezt jól értem, akkor kijelenthető-e, hogy az igazi konzervatív ember nem fogadja el (veszi védelmébe...) a demokráciát? Aki magát demokratának és konzervatívnak tartja, az akkor ideológialag nem eléggé képzett konzervatív?

A különböző konzervatív szerzők demokráciafelfogásának konzervatív értelmezésben van-e egyébként valamiféle kánon, autoritás, vagy elképzelhető, hogy különböző, a maguk súlyában egyformán jelentős konzervatív gondolkodású emberek ugyanavval a szerzővel kapcsolatban annak műveit olvasva más-más következtetésre jutnak?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.23. 12:03:21

@Asszem:

Köszönöm. Azt mondanám, ha nem hangozna ellentmondásnak, hogy a sorok között, kérdésekbe rejtve nagyon jól kimondtál valamit. A konzit időnként meg-megnézve már régen érzem, de eddig így nem fogalmazódott meg bennem (eleve mert nem érdekel annyira az ilyesmi), hogy szokás errefelé a fogalmat, hogy „konzervatív” ugyancsak misztifikálni. Ha ezt tovább gondolom, az jut eszembe, hogy könyen lehet marxista örökség az embernek magát ilyen mindent megválaszoló konzervatívizmusba sorolásának a vágya. Elutasít valamit, de nem elég lényegileg, hanem pontos tükörképet keres, nem a valósággal foglalkozik aki ezt teszi. Ahogyan én fölfogom, az igazi konzervatív gyakorlatias, nem ideológikus ember.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.23. 14:05:00

@max_headroom:

Nem látok benne propaganda szándékot -- amikor te beszélsz róla. De amikor egy politikus, akkor igen. Ezért amikor te beszélsz róla, akkor megérzem a propaganda "ízt", amely mások propaganda szándékaiból kerül a te (egyébként ártatlan) szövegedbe. :-)

@Bereznay András:

Nem "marxista" örökség, hanem metafizikai örökség. A marxizmus is lehet éppúgy metafizikusan fölfogott, mint a konzervativizmus; átcsúszhat mindkettő ideológiába. És lehet gyakorlatias, pragmatikus, előzékeny is mindkettő.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.23. 14:46:59

@Csöncsön:

Nem kételkedtem benne, hogy érkezik ilyen típusú válasz, csakhogy ami valóban hat, vagyis ami az egyes számú gyanúsított, az akkor is a mindent minden szinten fülönfoghatóan átható marxista örökség. Magasröptű gondolkodóink nem a semmiből ugrottak elő. Ez olyasmi ami eldönthetetlen, kár vitatni. Én így látom. Nem mert így akarom – miért is tenném, mennyivel megnyugtatóbb lenne az ellenkezőjében hinni – de ha őszinte vagyok, így tűnik.

Akárhogy is, föltűnő, hogy a mi konzervatívjaink mennyire absztrakciókban mozognak, mondhatnám kéjjel, míg máshol nem ezt tapasztalom, hogy jellemző lenne. Nem érdekelnek ellenpéldák, mert, mondom a tapasztalható jellemzőről beszélek, nem a kimutatható kivételről.

cellimega 2009.08.23. 16:46:33

@rosta: a spártaiak és az athéniak is görögök voltak, de hazájuknak a poliszt tekintették. Rengeteget háborúztak egymás ellen. A mai értelemben vett nacionalizmust a fr. forradalmárok találták ki (hogy a már 3 részre tagolódott nyugati keresztényet még jobban megosszák). A zárójeles rész saját vélemény.

cellimega 2009.08.23. 17:34:16

@megadjagabor: A tegeződést csak azért kezdeményeztem, mert írása - a legtöbb hozzászólóhoz hasonlóan - engem is megérintett, és fiatal koromra emlékeztetett. Gimnazistaként és egyetemistaként hasonló magyarságképem volt, és én sem gondoltam magam nacionalistának Gáborhoz hasonlóan.
Amit írtam, abban a segítő szándék vezetett, hogy pár év szellemi utat megspóroljak önnek. Ezért hangsúlyoztam csak előzőleg általam vélelmezett fiatal korát, nem másért.
A nacionalista kivételesnek képzeli saját nemzetét, hasonlóan a vallásokhoz. Ez a rész: "példátlanul gazdag kultúrát adtak tovább nekünk. A balsors mellett ez ritka szerencse" szerintem erről a kivételességről tanúskodik.
Nekem személy szerint a régi (modernizmus előtti) magyarok hazafisága sokkal jobban tetszett (Zrínyi vagy Rákóczi). Ez a régi patriotizmus nem magyarságban gondolkodott, hanem keresztény Magyarországban, ahol nemcsak együtt éltek a kül. népek, ahogy ön írta, hanem együtt építették ezt az országot, azaz nemcsak az "itt élő nemzet hozta létre".
A segítő kritikán nem szabadna ennyire besértődni. Ez olyan diákos.
A hétköznapi magyar valóság a húgyszagú aluljárókkal, kutyapiszokkal teli járdákkal, mocskos vonatokkal és pályaudvarokkal, a rengeteg ingyenélővel a hivatalokban, a minisztériumokban, a seregben, a kopasz, elhízott kocsmárosok/zöldségesek/taxisok arroganciájával, a városban száguldozó, gettózenétől harsogó járgányokkal külföldről (nemcsak nyugatról, de Lengyelországból vagy Szlovákiából is) hazaérkezve alaposan megtépázza ezt a kivételességbe vetett hitet. A magyar valóság a hozzánk hasonló sorsú országokhoz képest is egyre kiábrándítóbb. Szó sincs kivételességről.
20 éve még nem volt jelentős különbség egy magyar vagy cseh város között. Most már nemcsak ott, de sok más köztes-európai országban is szemmel láthatóan minőségibb életet élnek az emberek autómentesített belvárosokkal, szökőkutakkal, stb. Akkor miért is legyek büszke erre a Magyarországra? Az voltam diákként. Már nem vagyok az, sőt ha még egyszer győznek a vörösök, el is megyek innen, nem magam miatt, hanem kisfiam jövője érdekében.

megadjagabor 2009.08.23. 18:18:55

@cellimega: Csak röviden. A "példátlanul gazdag kultúrát adtak tovább nekünk. A balsors mellett ez ritka szerencse" mondat nem nacionalista, hiszen 1) nem mond tökéletest, nem romantizálja a nemzetet, 2) nem mondja azt, hogy más nemzeteknek nincs gazdag kultúrája. Így nincs semmiféle kivételesség, az olvasata hibás.
A meglévő rosszal egyetértek, de ez nem ok arra, hogy elvessük azt, amink van. Én jártam már nyugaton, láttam ennek az ellenkezőjét: szemét nincs az utcán, nem büdös a vonat, és tán ennyi bunkó taxis sincs. Ellenben mindenki magába zárkózva reggeltől estig ugyanazokat a történeteket emlegeti, tíz percenként ismétli magát, és vagy vedel vagy drogozik. Nincsenek társas kapcsolatok, mindenki magával van elfoglalva és a hozzá legközelebbiekkel sem törődik.
Én olyan jól nem tudom érezni magam, mint itthon a barátaimmal, olyan jókat nem tudok beszélgetni (ill. az kivételes eset), a családi-közösségi élet messze felülmúlja a nyugatiakét. És ez akkor is igaz marad, ha itt a kutyagumit kerülgetem (ami igaz).

Ennek ellenére a vörösök győzelme esetén én is gondolkodnék. A véleményem viszont az, hogy a hazaszeretet (és nem nacionalizmus) "jóban-rosszban" érvényes, és egyben kötelesség is. Sok barátomnak mondom, akik el akarnak menni végleg, hogy ha minden jó szándékú és értelmes fiatal elmegy, mi marad itt? Pont az, ami elől Ön menekülne: szabad játszótér azoknak, akik rombolják és nem építik az országot.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.23. 21:40:58

Nagyon nem jó időket mutat és több mint lehangoló, amikor furton-furt efféle fogalmak borítanak el bennünket, mint a "kötelező", a "hazaszeretet", pláne a "kötelező hazaszeretet" , és amikor az ezeket emlegetők az országban élőket folyamatosan országépítőkre és országrombolókra , jó és rossz szándékúakra osztják - gondolom - puszta jó szándékból, országépítő szándékból és persze kötelező hazaszeretetből.

Bell & Sebastian 2009.08.24. 00:35:15

@MALVINA:

Szeretném kiegészíteni: alapvetően
- frusztrált (bizonytalan) hazaszeret
mellett létezik még
- elméleti és
- gyakorlati hazaszeretet, de még a
- semmi
sem kizárható, lelni itt is rá -több mint elég- példát.

Tudok mondani olyan (többezres) faluközösségeket B-K Váratlanmegyében, ahol előbb a saját kiskereskedőnél, őstermelőnél vásárolnak be (mégha drágább is), ami nincs, azt pedig a magyar multinál, külföldit meg elvből nem szerencséltetnek. Megoldják, működik, feltalálták az öngerjesztő/erősítő gazdasági folyamatot a válság hatásainak mérséklésére.
Vagy: közbeszerzésnél a helyi előnyt élvez, holott elvileg nincs lokálpatriotizmus a szabadpiacon! Vagy: külön programmal segítik a közép- és felsőbb iskolásokat, hogy fityiszt mutassanak a kialakuló-félben lévő dinasztia-rendszer mellékhatásainak.

Egyszerű dolgok ezek, mentális egészség kell csak hozzá! Meg nem bevenni a liberális mérget, Feleim!

Ha egy nemzet felszámolja önmagát, kell hogy legyenek olyan egyedei is, akiknek ez a deklarált célja, törekvése.
Mintha itt és most felülreprezentáltak lennének, tudományos-elméleti álca mögé bújva!

Moszkva sem hisz a könnyeknek! -mint tudjuk, jól is teszi!
Csehek: morvamezei csata (erősen polgári tradíciók), osztrák kötődéssel.
Lengyel: keresztény, munkás-parasztpárti, nem az a: "Hol egy nyalható tompor?" -fajta.
Sorolhatnám, de minek, mindennek oka/magyarázata van.
Egyik sem elméletieskedő és áltudományos, hanem gyakorlati-tapasztalati. Én _csak_ olyannal beszéltem az elmúlt napokban, akik szerint ez az írás tökéletesen rendben van, de a másik (a párja) nincs. Bölcsész csak egy volt köztük, éppen az olasz papírjait intézte, nem is értette, mi a kérdés. { :) }

Az első számú problémának a demográfiai helyzetet tekintem, a kettesnek a tátsadalmi mobilitás elhunytát.

Ez pont elég ok a vörös- és kék másli gyűlöletéhez, így elfogulatlan társalgásra ezek ne nagyon számítsanak a távolabbi jövőben sem!

A gyászoló rokonság fájdalmát sem kissebbíti, ha a műhibát vétő sebész bekötött ujjal jelenik meg a temetésen, részvétet várva azért, hogy még meg is vágta magát fenenagy igyekezetében!

Meg is köszönöm az írását (másodjára is) @megadjagabor -nak!

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 10:05:21

@Bell & Sebastian:

Érdekes, ezzel amit itt mondtál, nehézség nélkül egyetértek, miközben az írást, amit kommentálunk, láthatóan nem fogadom szívesen. Legalábbis több szemponból nem. Szerintem nem is szól arról, amit te most elmondtál, legföljebb olyan irányba próbál, nem sikeresen, mozogni. Gondolj csak arra, hogy ahhoz, hogy az a fajta együttműködő közösség amit mint kívánatost nagyon helyesen vázoltál működhessen, ahhoz belső kohéziója kell hogy legyen, összetartásnak kell benne lenni. A cikk meg nagy százalékban pont ennek a rombolására irányul. Nem látod?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 10:07:12

@MALVINA:

Az ezekkel a probléma, hogy amelyik kutya ugat, nem harap.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.24. 10:08:15

@Bell & Sebastian:
Minden stimmel! A válaszból is árad a jó szándék, az országépítő szándék és persze a kötelező hazaszeretet. Csak azt csodálom, hogy a sor nem folytatódik mondjuk a kötelező becsület, a kötelező munka becsülete, a kötelező szavahihetőség deklamálásával. Mert akkor nyugodtan hátra is dőlhetünk, megtettük, amit megkövetelt a haza. Azzal ne is törődjünk, hogy az emberi kapcsolatok elsősorban és kézzel foghatóan is a dinamikus értékek, mint a teljesítmény, a kompromisszumkészség és a változtatásra való képesség stb. mentén szerveződnek - legalábbis egy modern társadalomban, nem pedig a kötelező hazaszeretet stb. statikus értékei mentén. Mondom elsősorban és kézzel foghatóan! És azzal se törődjünk, hogy ott, ahol az eszmény és a valóság között ilyen hatalmas ellentétek feszülnek - mert hogy az egyenlőtlenségek ugyanakkor egyre csak növekednek - ott nem beszélhetünk elégedett társadalomról. És akkor kompenzálunk, sőt túlkompenzálunk egy jó nagyot, és elővesszük a kiüresedett kötelezőinket , amelyek mentén aztán leosztjuk országépítőkre és országrombolókra a jónépet. Ezzel a kígyó bele is harapott a saját farkába!
Mert ez kérem, nem nagy teljesítmény, de még egy aprócskára sem futja, így hát változtatásra sem képes sarkallni senkit.
Egyre viszont kiválóan alkalmas. Az egymás iránti gyűlölet érzésének növelésére, arra, hogy a jövőben méginkább ellehetetlenüljön az egymás közti elfogulatlan, tárgyszerű, tárgyilagosságra törekvő diskurzusok kialakulásának esélye.
Nesze neked kötelező és országépítő hazaszeretet!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.24. 10:11:27

@Bereznay András:
:D Nem is a félelem beszél belőlem, sokkal inkább az aggódás, még őértük is! :D

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.24. 10:20:35

@Bereznay András:
Én nem tudok semmiféle olyan gondolatmenettel azonosulni, de mégcsak elfogadni sem, ahol gyűlöletre, méregre és bárkiknek is a diskurzusból való kirekesztésére kizárására apellálnak.

Bell & Sebastian 2009.08.24. 10:58:56

@Bereznay András:

Ötödik olvasatra sem látom.

@MALVINA:

Makacs dolgok a téveszmék. Mindenki azt hiszi, a másiké az! A valóság meg eldöntötte, kikről pereg le a jó szó.
A győzködés ideje lejárt, csak a tettek szelektálnak, a puding, ami a torkunkon akadt!

Ebből az adósságszolgálatból nincs kiút hagyományos közgazdasági módszerekkel, hiába a sok bekötött és fellfelé meredeztetett kisujj! :)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 11:28:19

@MALVINA 10:20:35:

Azt látttad, hogy ezzel, ami a cikket illeti, én is mennyire így vagyok. Ha a Meztelen Ember bejegyzésének erre a mondatára is vonatkoztatod és azért említed

„Ha egy nemzet felszámolja önmagát, kell hogy legyenek olyan egyedei is, akiknek ez a deklarált célja, törekvése.
Mintha itt és most felülreprezentáltak lennének, tudományos-elméleti álca mögé bújva!”, ebben én nem érzem a párbesédből kirekesztő szándékot, bár a többit (gyűlölet, méreg), elég könnyen bele lehet látni. Mondjuk nem is pont erre gondoltam amikor az előbb általában egyetértettem azzal amit mondott. De meg kell mondjam, valódi kérdést érint. Én ugyan nagyon túlzottnak tartom azt a fajta rombolni akaró szándékosságot amit ő föltesz, és ha nem hagzana sértően még azt is megkockáztatnám, hogy az ,övé a szándékossággal nem paranoia mentes elképzelés, de tényleg kétségbeejtő, hogy létezik egy olyan, szerintem egyáltalán nem rossz szándékú, csak nagyon nagyon tévelygő vonal, ami úgy hat, mintha ellenséges szándék mozgatná. Mégsem szükséges ilyesmit föltételelezni, van más, sokkal egyszerűbb magyarázat is. Egyrészt ez a vonal annak a borzasztóan erős, a Szovjetunió által saját érdekében megkívánt elnemzetlenítő indoktrinációnak a lecsapódása amiben évtizedeken át volt részünk, és ha a Sovjetunió maga nem is, ez a hatás tovább él, sokakat átitatott, másrészt más gyökerekből hasonló Nyugatról is érkezik. Ezúttal mindenféle szándék és manipuláció nélkül, csak mert ott van, van akit megfog és átveszi, követi.

Összefüg ezzel, hogy a nemzeti érzés egyes most tapasztalható túlzásai annyiból megérthetőek, hogy az egészszéges nemzeti érzést, hazaszeretet és efféléket olyan sokáig módszeren írtották nálunk a kommunizmus alatt, hogy természetesnek is lehet tekinteni a reakciót, hogy amikor ez a nyomás megszűnt, van akikben a szükségesnél mondjuk vadabbul kelt új életre. Nem tudom illik-e itt ilyesmit megadnom, de megkockáztatom, akkor is ha talán nem, hogy ha időd bírja, és érdekel, megnézhetnéd ahol ezekről valamivel többet is beszélek (sajnos éppen NAGYON fáradtan!):

video.google.com/videoplay?docid=-705306679819747465

video.google.com/videoplay?docid=-2760013275203986970

Az idetartozó egy-két gondolat, úgy emlékszek a másdik részben van, és ott is van szó egyebekeről is, úgyhogy bocs, hogy csak részben kapcsolódik a témához.

De jobban kiderül, erről mit gondolok, és megspórolom, hogy itt leírjam.

Ja, még egy visszaugrás a bemásolt idézethez. Nem logikus azt mondani, hogy

„Ha egy nemzet felszámolja önmagát, kell hogy legyenek olyan egyedei is, akiknek ez a deklarált célja, törekvése.”

Nem, ez önkényes állítás. Mindenféle, kell, hogy legyenek nélkül nagyonis lehetséges, hogy egyes egyedek azért viselkednek valóban pusztítóan, mert megfogta őket egy olyan gondolat rendszer aminek a hatása pusztító. A panda is a legjobb úton van, hogy kihaljon, mert alig hajlandó szaporodni. Semmiféle gonosz panda ellenesség nem mozgatja a nemi életet kerülő pandákat, csak valami valamiért történt bennük, ami kollektíve ebbe az irányba viszi őket. Így van ez nálunk is a közösséggel. De aki, mint a cikkíró, maga is bomlasztja amikor az egész egy részét szükségtelenül támadja, ugyanolyan káros a nemzetre nézve a szándékaitól függetlenül, mint azok a (túl) antinacionalista nézeteket képviselők akiket B and S részben joggal elmarasztal.

Jobb ha dolgozok!

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.24. 13:13:28

@Bereznay András:

Kösz, a videokat! Megnéztem, emésztem. ::)))))

rosta 2009.08.24. 13:21:01

@MALVINA: "Azzal ne is törődjünk, hogy az emberi kapcsolatok elsősorban és kézzel foghatóan is a dinamikus értékek, mint a teljesítmény, a kompromisszumkészség és a változtatásra való képesség stb. mentén szerveződnek - legalábbis egy modern társadalomban, nem pedig a kötelező hazaszeretet stb. statikus értékei mentén. Mondom elsősorban és kézzel foghatóan!"

Jól hangzik, csakhogy a valóságban pont fordítva igaz. Merthogy igazad alátámasztására máris hozhatod példának a Föld első három legnagyobb gazdasági nagyhatalmát, az USA-t, a németeket, a japánokat, na és az utánuk törekvő kínaiakat, ahol a hazaszeretetnek olyan formái vannak, ami nálunk elképzelhetetlen. Zászlórúd a kertben, zászló himnuszos felhúzása a család előtt. A németek és japánok esetében a félig és egészében istenített nemzet. A kínaiak számára a Föld legnagyobb, legrégibb birodalmának tagjának lenni mi más lenne, mint a lehető legnagyobb megtiszteltetés.

"Kézzelfoghatóan" a leginkább hazaszerető nemzetek vannak az élen. Akkor most mi is ez a modern társadalomban leginkább kézzelfogható érték?

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.24. 13:44:40

@rosta:
Így elsőre azt mondanám, hogy szerintem pont fordítva van. A zászlóhúzogatás és egyebek a konkrét és kézzelfogható cselekvéssorok, külön-külön és együtt történő munkálkodások , együttgondolkodások, majd mindezek eredményeinek következtében megerősödő érzelmi és tudati viszonyulások rögzülését követik.
De nem mondom, mert leginkább úgy gondolom, hogy ezek között oda-vissza kapcsolat van. Egyébiránt ők húzogatják a zászlóikat és nem folytonosan beszélnek róla, miközben ezzel párhuzamosan kézzelfogható eredményességgel teljesítenek, meghozva ehhez a szükséges kompromisszumaikat, így válva képessé a változtatásra, ami nyilvánvalóan érdemben járul hozzá ahhoz, hogy az "élen" vannak.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 14:06:01

@Bell & Sebastian:

Lehet, hogy igazad van, hogy nem látod. és bocs, hogy fölöslgesen fárasztottalak. Elsiklottam nálad először azokon a részeken amiket a cikkben kifogásoltam. Nem volt annyira szembeötlő. Amivel azonosoluk, az az amikor a saját erőről, kezdeményezésről, önbecsülésről és effélékről beszélsz Malvinának írt egyik válaszomban mondtam el, mi az ami nálad sem tetszik. Értsd meg rosszabbat nem is tehetnétek a hazának, mint a szaadatlan vádaskodást az ún másik oldallal szemben. Ez teszi tönkre sokkal jobban, miont a szerintem is hülye neked nem tetsző nézetek tudják. A megosztottság lehet nagyon könnyen az ország vége. Ha azt hiszed, hogy a másik oldal kiírtésval lehet a hazán segíteni rettentően tévedsz. Az avarok is így kezdték önmaguk fölszámolását. Sikerük rövid idő alatt teljes volt. Az összefogás az egyik, talán A legalapvetőbb nemzeti érdek.

rosta 2009.08.24. 14:19:04

@Bereznay András: Amennyiben a balliberális oldal a maga kapcsolati hálózatának erejét az ország felemelkedésére használta volna mondjuk internacionalista érveléssel és komoly eredményeket mutatott volna fel, mint a fidesz 4 év alatt, hát a fene sem kritizálná őket, merthogy az ország egésze szempontjából felmutattak valamit. A gond az, hogy a kapcsolati hálót nem az ország érdekében működtették, hanem éppen az ország alapvető érdekeivel szemben.

A megosztottság az kutyafüle, ez megvolt a fidesz korszakában is, mégis első helyen voltunk a keleti volt szoci országok közül. Ezt a megosztottságot felhozni okként kényelmes és jól hangzó érv, de nem ez a lényeg. A hatalmat az ország érdeke szerint kell tudni működtetni, a gazdaságot irányítani. A szociknak 12 év állt rendelkezésre és a kőkemény kapcsolati hálójukkal csak azt érték el, hogy teljességgel tönkretették az országot.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 14:29:19

@rosta:

Ha így is van akkor is fölösleges olyankor vádaskodni, amikor éppen semmi nem teszi szükségessé. Ez az amiről beszélünk, a fönti cikk. Egyáltalalán nem védem a kérdéses társaságot, nem szorulok meggyőzésre elkövetett gyalázatosságaik tekintetében. Csak most nem illett ide. Hogy, a Fidesz mennyiben lenne jobb, kétségeim vannak. Szerintem ők EGYEK. Indoklás részletesebben, ha érdekel, a Kibulizott országban. Link fönt.

Örülő Vincent 2009.08.24. 14:46:57

@megadjagabor:

Ez gyönyörű. Jártál a Nyugaton, és azt tapasztaltad, hogy a Nyugat nevű helyen mindenki iszik vagy drogozik, és nincsenek társas kapcsolatok. :)) Ezt tényleg képes voltál leírni ?

rosta 2009.08.24. 15:24:06

@Bereznay András: Ne haragudj, de kb 2x45 percem nincs a megnézésre, szerintem foglald össze egy oldalban. Kb 14 percet néztem, de annyira redundáns az anyag, hogy nincs türelmem hozzá. Szerintem egy oldalban összefoglalhatod...

Azt, hogy a fidesz egy a liberálbolsevikokkal az egy liberálbolsevik érv szokott lenni, illetve emellett ez egy kurucos érv. Egyik sem igazán meggyőző az én szememben...

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 15:54:03

@rosta:

Bocsáss meg, egészen komolyan gondolod, hogy miután megírtam egy 21 oldalas esszét, azon fogok dolgozni, hogy egy blogba rosta néven beíró ismeretlen kedvéért újraírom, mert ő sajnálja az időt az elovasásra?

Redundáns?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 16:35:45

@rosta:

Ja, most látom, hogy a filmről beszélsz. Nem azt ajánlottam, hanem ami a nevem alatt van. De azt elolvasni is eltart addig.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.24. 16:39:11

@rosta:
"@Bereznay András: Amennyiben a balliberális oldal a maga kapcsolati hálózatának erejét az ország felemelkedésére használta volna mondjuk internacionalista érveléssel és komoly eredményeket mutatott volna fel, mint a fidesz 4 év alatt, hát a fene sem kritizálná őket, merthogy az ország egésze szempontjából felmutattak valamit. A gond az, hogy a kapcsolati hálót nem az ország érdekében működtették, hanem éppen az ország alapvető érdekeivel szemben. "

ha ezzel kezdted volna, sose kötök beléd. Az olyasmi, mint "liberális méreg" B&A-tól, sértőek és zavaróak. De az idézet korrekt.
Nem a "liberálisokkal", "cigányokkal", "buzikkal" van sose baj, hanem a _bűnözőkkel_.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 17:53:01

@peetmaster 16:39:11:

Bocs, ennek mi köze hozzám?

rosta 2009.08.24. 17:56:30

@Bereznay András: Jó, hogy mondtad, hogy nem csak filmed van, hanem esszéd is. A film eleje javarészt rólad szólt, számomra erősen redundáns módon, így sokkal érdekesebb volt az esszédet átolvasnom.

Én pár mondatban össze tudom foglalni a tartalmát, nem is kell hozzá egy oldal. Nyilván ezzel már a hozzáállásomat is egyértelművé teszem.

A magyar ellenzéki elit eredendően korrupt és bűnös. Az elit, amely a rendszerváltást levezényelte teljes egészében korrupt és összefonódik. Azt, hogy a politikában van kormánypárti és ellenzéki, ez csupán a látszat, a kártyák valójában le vannak osztva, és valamiféle előre leírt forgatókönyv szerint mindenki csak játssza a szerepét. A fidesz direkt veszíti el a választást, a Csurka is hazug, csak a Krassó mondott igazat. A nemzetiesség is csak egy hazug gesztus, mint ahogy minden más felmerülő kérdés csak arra jó, hogy valamilyen ok miatt megtévessze a lakosságot, valami ál valóság látszatával csapja be az országot.

Egy mondattal összefoglalva, mindenki hazug és korrupt a rendszerváltó elitben minden időben és minden helyen és mindenféle szervezetben, az egyedüli Krassó kivételével, ő pedig már rég meghalt.

Abban van valami, hogy sötét a helyzet, de nem csak fekete-fehér világ létezik szerintem, hanem vannak árnyalatok. Én magam is számos becsületes embert láttam. Emlékszem például az Antall egyik miniszterére, aki öngyilkos lett miután látta, hogy mennyire félresikeredett a kárpótlás, a privatizálás és általában a politika. Emlékszem még 4 ragyogó évre, amit a fidesz kormányzat meg tudott csinálni. No és a Kossuth térre, ahol sok jó emberrel kezet lehetett fogni. Mindezt lekorruptozni szerintem hiba.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 18:42:46

@rosta:

Nem értem a szóhasználatodat, hogy redundáns. Én ilyen magyar szót nem ismerek. Anglul ismerem azt, hogy redundant és nem értem, hogy jön ide.

Ahogyan összafoglaltad az a legjobb bizonyíték arra, miért nem lehet ilyen terjedelemben értelmesen előadni. Vagy nem értetted meg amit írtam, vagy ha igen,szándékosan meghamisítod az értelmét, mert nem egyezik a te világképeddel, belemondsz egy más tartalmat. Ez becstelenség. De mondom, csak akkor, ha nem ártatlan meg nem értésről van szó. Hajlok az utóbbi föltevésre egyes részletek alapján. Egyáltalán mi köze ennek a Kossuth térhez, ami mellett én többször tűntettem? Biztos vagy benne, hogy van fogalmad miről beszélsz? Nagyon azt hiszem, semmi.

rosta 2009.08.24. 18:59:38

@Bereznay András: Ez a szó jutott eszembe arról a 14 percről a filmen, sajnálom, ez van: www.idegen-szavak.hu/keres/redund%C3%A1ns

Ami az esszédet illeti amikor átfutottam nekem egy az egyben ez jött le. Mindenki korrupt, aki a rendszerváltásban részt vett. Legitimitás nélkül egyeztek meg a korrupt ellenzéki vezetők a kommunistákkal és ez a megegyezési készség a későbbiekben sem változott, olyannyira, hogy a fidesz, az Orbán nem is akart kormányra kerülni 2002-ben, hiszen még az újraszámlálási követelés is feltétel nélküli volt.

Ha ennyire tiltakozol, lehet, hogy elnéztem valamit, majd újraolvasom.

A Kossuth térre azért utaltam, mert voltaképpen bennünket Kossuth térieket is gyalázol, azokat, akik mint fideszesek voltunk ott nap mint nap, merthogy támogatjuk a szerinted korruptakat.

A szörnyű, hogy arról prédikálsz, hogy a korrupt rendszerváltó értelmiségi mesterségesen osztja meg az országot és ebbe mindenkit beleveszel, csak magadat nem, közben pedig ihaj, de még mennyire!

Bell & Sebastian 2009.08.24. 23:33:22

@Bereznay András:

Allegórikus választ adok, Franco Zefirelli filmjét segítségül hívva, eredeti nyelven, úgy, ahogyan a Filmmúzeum adta.
Itt van a te Meztelen Embered, aki maga a Legyőzhetetlen!

FRATELLO SOLE, SORELLA LUNA:

www.youtube.com/watch?v=ox9p2OjESWU&feature=related

Mindenki megküzd vele - és veszít!

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.24. 23:37:02

@rosta:

A szót nem ismertem, kösz. Viszonylag új magyarba oltás lehet, régebbi kiadésú idegen szavak szótáram nem is tartalmazza. Fura, hogy egész más értelmebn használják mint angolul, de nem az egyetlen ilyen.

A félreértéseid közül egyetlen egyre világítanék rá. Fölfoghatatlan számomra, hogy hogyan képes bárki is azt olvasni abból, hogy én a pártok legeslegfölső vezetőségét (nem minden indoklás nélkül) elmarasztalom, hogy ez a pártok tagságára is vonatkozik. Másról sem beszélek, mint ennek az ellenkezőjéről.

Az eddigi tapasztalataim után az már nem is merem megkérdezni, hogy én mivel osztom meg szerinted az országot (arról nem is beszélve, hogy módom, hogyan lenne ilyesmire), pedig a legnagyobb igyekezettel sem tudom elképzelni, hogy mi a csudát képzelhetsz. Az is kérdés, miért akarna egy magánember effélét tenni?

De végülis képzelj amit akarsz.

max_headroom 2009.08.25. 13:38:29

@rosta: "A gond az, hogy a kapcsolati hálót nem az ország érdekében működtették, hanem éppen az ország alapvető érdekeivel szemben. ... A szociknak 12 év állt rendelkezésre és a kőkemény kapcsolati hálójukkal csak azt érték el, hogy teljességgel tönkretették az országot."

Ebben teljes mértékben egyetértünk, de. E tényekből nem következhet logikusan a cselekvés, hogy folyamatosan szidalmazzuk az ország lakóinak jelentős részét, mert élve alkotmányos jogaikkal és a demokrácia nyújtotta lehetőséggel, hatalomra segítették a balliberális oldalt. Miért nem feltételezhetjük róluk a jó szándékot, hogy azok az emberek is a ország jövőjéért aggódva szavaztak úgy? Hidd el, mára nagyon sokan belátták közülük a tévedésüket. Válaszokat keresnek az őket kínzó kérdésekre, és ha véletlenül erre vetődnek, csak elriasztjuk őket az állandó mocskolódással. Sokkal többet profitálhatna belőle a Konzervatórium, ha meggyőzni próbálnánk őket és nem legyőzni.

Egyébként amiről te beszélsz, az egy kriminalisztikai kategória. Egy sikkasztás mögött nem állnak tömegek, annak legfeljebb egy maroknyi tettese van. Tíz- és százmilliárdokat lehetetlen nyom nélkül ellopni - tessék elfogni és felelősségre vonni az elkövetőket, bíróság elé állítani őket, a vagyonukat elkobozni, példát statuálni. Mert ha ez nem történik meg a következő országgyűlési választások után, akkor három verzió lehetséges:

a.) a hatalmat akkor gyakorlók alkalmatlanok a feladatra,

b.) ugyanazokkal a módszerekkel kívánják feltölteni a pártkasszát, illetve a saját zsebüket,

c.) Bereznay Andrásnak sajnos igaza van.

rosta 2009.08.25. 13:54:29

@max_headroom: Nem értem miről beszélsz. Mindvégig az elitekről, a politikusokról volt, van szó, nem a választókról. De ha a párttagokat is vesszük, összesen sem adja ki a százezer főt.

Innen értve egy nagy kérdőjel, hogyan kerül a választópolgár az asztalra?

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 14:39:28

@Bell & Sebastian:

Quest allegoria e tropo complicato per mio italiano bastanza male. Ma grazie.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 14:44:49

@rosta:
(@max_headroom:)

Így került (egyebek között, ez csak példa):

„A Kossuth térre azért utaltam, mert voltaképpen bennünket Kossuth térieket is gyalázol, azokat, akik mint fideszesek voltunk ott nap mint nap, merthogy támogatjuk a szerinted korruptakat.”

De persze csak egyebek között, ez mindössze példa.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 14:53:59

Te jó ég miért nem vagyok képes a beírásaimat rendesen szerkeszteni? (Előzőből utolsó mondat törlendő)

rosta 2009.08.25. 16:08:42

@max_headroom:, @Bereznay András, @MALVINA: : "E tényekből (márminthogy tönkretették az országot) nem következhet logikusan a cselekvés, hogy folyamatosan szidalmazzuk az ország lakóinak jelentős részét, mert élve alkotmányos jogaikkal és a demokrácia nyújtotta lehetőséggel, hatalomra segítették a balliberális oldalt."

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy valami lelkiismeret furdalás működhet nálatok és valami személyetek elleni támadást véltek abban, amikor a balliberális oldalt kritizálom. Az egészben az a legjobb, hogy itt a konzerven szinte nem is bántottam ezt a típusú szavazópolgárt. Innen kezdve végképp nem értem a nagy egyetértést, mindenesetre mulatságos és kérdéseket vet föl... :)

Emlékszem 2005 végén a szoci szavazó volt kollégám milyen örömtől ragyogó arccal taglalta, hogy mennyire zseniális a gyurcsány, aki beígért, bepénzelt mindenkinek mindent és majd a választás után beömlő EU-s pénzekből 12 évre is be fogja betonozni az mszp-t a hatalomba a nagy jóléttel. Szegénynek azóta nem említem az esetet, mert hát szemmel láthatóan meg van zavarva az élete azóta minden szempontból, már nem ura magának.

Szóval amikor a balliberális oldalt említem, hát nem azt a szerencsétlen szavazópolgárt emlegetem, aki mára már a jobbikra is képes szavazni a tarthatatlan vidéki viszonyok miatt. Én a Zuschlag által megfogalmazott pénzből és erőből működtetett rendszert, a kapcsolati hálózatot emlegetem és nem a szerencsétlen szavazópolgárt. Ha ezt a kapcsolati hálózatot magatokra vettétek, hát az a ti dolgotok.

Akinek nem inge ne vegye magára. :)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.25. 16:29:32

::))) Nem tudom, hogy a fiúk hogy s mint , miben és mi nélkül ülnek avagy szaladgálnak a napi elvégzendőik kipipálása közben, ingben-e vagy gatyában, avagy nélkülük! Én jelenthetem, hogy ing nélkül, egy szál indiai kendőben bökdösöm most itt a billentyűket.

::))))

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.25. 16:33:51

@max_headroom: köszönjük. (talán írhatom a többi idetévedő nevében is.)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 18:49:49

@rosta:

Megfogalmazódott bennem egy gyanú. Rettenetesen félsz attól a lehetőségtől, hogy mindenki egy oldalon áll veled. Az ejt kétsége, hogy ilyen esetben – ellenségek nélkül – fogod tudni ki vagy.

(Nem bántásból mondom.)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 18:50:34

JAVÍTOTT VÁLTOZAT!

@rosta:

Megfogalmazódott bennem egy gyanú. Rettenetesen félsz attól a lehetőségtől, hogy mindenki egy oldalon áll veled. Az ejt kétsége, hogy ilyen esetben – ellenségek nélkül – nem fogod tudni ki vagy.

(Nem bántásból mondom.)

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.25. 20:31:27

@Bereznay András:

::)))) De az meg annyira, de annyira prózai lett volna, hogy
" ez nem az én ingem, nem is veszem fel! " És egyébként is, egy kis izgalom sohasem árt, kivált a fantáziának! ::)))

Ami pedig a gyanúdat illeti, az nem is gyanú, az sajna jellemző realitás. Nagy divat ugyanis, hogy sokan csak valami/k, valakik ellenében képesek önmagukat meghatározni. Azt nem tudva, hogy ők kik, csak azt, hogy kik nem.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 20:59:08

@MALVINA:

Persze, hamar rájöttem, hogy jobban is válaszolhattam volna. Pl. úgy, hogy esőkabátban ülök, nadrág, cipő, más semmi. De mint tudjuk vannak akik valamivel szemben határozzák meg magukat és másra nem tudnak gondolni.

Igen, a fantázia mozgatva jó.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.25. 21:21:34

@MALVINA:

Ezek után gondoltam helyes benézni a sál alá, és nem bántam meg. Jó a Sólymos.

MALVINA · http://komedias.blogspot.com 2009.08.25. 22:20:14

Örülök. Gyere máskor is! ::)))

max_headroom 2009.08.26. 23:03:46

@rosta: "Nekem nagyon úgy tűnik, hogy valami lelkiismeret furdalás működhet nálatok és valami személyetek elleni támadást véltek abban, amikor a balliberális oldalt kritizálom."

Csak a magam nevében tudok nyilatkozni: nálam biztosan nem erről van szó. Egyszerűen tiltakozik ellene a jóérzésem, amikor folyamatosan a "balliba", "libsibolsi", "libbant", stb. szavakat kell olvasnom. Semmire nem jó, sőt, magunk ellen dolgozunk vele.

"Az egészben az a legjobb, hogy itt a konzerven szinte nem is bántottam ezt a típusú szavazópolgárt."

Nem konkrétan te hozzászólásaidról beszéltem, hanem egy a Konzervatóriumon általános trendként megfigyelhető jelenségről. Ezt az egyetlen negatívumot (meg egy-két, időnként erre tévedő, félhülye trollt) leszámítva egészen normális alkotóműhely és olvasótábor jött itt össze. Még jobbá lehetne tenni, ha ezt a buta sarazást elfelejtenénk. Szó sincs róla, hogy ne kellene megfogalmaznunk kritikát, természetesen meg kell. De ha egy valóban mértékadó médiumot építünk, akkor nem állandósulhat a másik oldal szidalmazása. Úriember ilyet nem csinál.

"Innen kezdve végképp nem értem a nagy egyetértést..."

Elképzelhetetlennek tartod, hogy több embernek személyes érintettségtől függetlenül egyezik valamiben a véleménye?

"Szóval amikor a balliberális oldalt említem, hát nem azt a szerencsétlen szavazópolgárt emlegetem, aki mára már a jobbikra is képes szavazni a tarthatatlan vidéki viszonyok miatt. Én a Zuschlag által megfogalmazott pénzből és erőből működtetett rendszert, a kapcsolati hálózatot emlegetem és nem a szerencsétlen szavazópolgárt."

Értem én, csak arra az egyre szeretnélek kérni, hogy ezt tedd mindig egyértelművé.

"Akinek nem inge ne vegye magára."

Nem is vettem.

Bell & Sebastian 2009.08.26. 23:26:12

Ott, túl az Óperencián még a troll is nagyobbra nő!
Meg a jó szóra is sokkal éhesebb. :)
Csak csúnyán kéri.

Válts ki minket setét nyomorunkból neokonokságoddal, Ó Troll, minket Őskajánokat (félmajmokat)!

rosta 2009.08.27. 12:29:43

@max_headroom: Igen, ez lenne a konzervatórium lényege, hogy valamilyen érvelés mentén válaszolunk a másik félnek, nem pedig chat-es formában, mintha az indexen szórakoznák ki a hozzászólók magunkat.

Örömmel látom, hogy módosítottad az állításodat, miszerint a szavazót kritizáltam volna. Nem, én a politikai tábort és főleg az egész liberálbolsevik hálózatot jelöltem meg ezzel a cimkével, merthogy ezt egy ragyogó kifejezésnek tartom arra, hogy megfogalmazzam egy szóban milyen politikai formáció uralkodott/uralkodik itt Magyarországon. Főleg a hálózatot, merthogy ők a potens cselekvők, a tábort, merthogy annak ellenére támogatják ezt az oldalt, hogy tisztában vannak annak természetével.

A kifejezés rámutat a honi jelenkori liberalizmusra, amely vezérlő elve szerint újabb és újabb főleg marginális kisebbségeket szakított le az addig egységes többségi társadalomból, elsősorban hatalom szerzés céljából, a különféle közösségképző hívószavak segítségével, a pénzhatalom segítségével, a különféle alrendszerek felhasználásával. Önhatalmúlag a szabadságjogok etalonjává léptetve elő magát, egyúttal önmagával szemben határozva meg, mint szabadságjogok tiprójaként beállítva a politikai ellenfelét.

Másrészt rámutat a hatalom gyakorlás elméletére, módjára, a bolsevik gondolatra alapuló cselekvésre, miszerint a balliberális tábornak túl kell lépnie a valóságon, a fennálló közmegegyezésen és tematizálásukkal, a tetteikkel fölülírják a közmegegyezést. Ez esetben már a kialakított új világ lesz majd a valóság, az új igazság. A közmegegyezésen való túllépés, mára a média birodalmak árnyékában rutin feladat, melynek során újabb és újabb lépésekkel újabb és újabb valóságokat, igazságokat hoznak létre teljesen manipulatív, hatalmi technikákkal. Hogy pontosabb legyen a dolog, itt a Bibó féle hivatásos forradalmár definícióját használhatnánk a legjobban, ami ugye a bolsevik ember prototípusa, de a használt eszközök távolról sem annyira erőszakosak. Lényegükben manipulálók, és hazug való-világ gyártók.

Szerintem a bolsevik módon, a liberális eszmerendszer mentén folyatott magyar hatalomgyakorlás teljességgel jól megfogalmazható ezzel a kifejezéssel, mint az általam használt "liberálbolsevik".

Hoggarty 2009.08.27. 12:51:04

@rosta: Szerintem egy északbalkáni böfögi libbancsozása nem oszt, nem szoroz. Pihenj, folytasd tovább.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 13:49:17

@rosta 2009.08.27. 12:29:43:

Te itt most kifogástalanul mutatsz rá különböző dolgokra amiket viszont nem is vitatott senki. Ezekel, ebben a körben, nyitott kapukat döngetsz. Amit többen vitattunk az annak a szükségessége volt, hogy először a szerző, azután a nyomában te csillapíthatatlan buzgósággal üldözd amiről nem tudsz lemondani, hogy minden pillanatban üldözendő: az ellenséget. És ezzel vannak bajok – leginkább a haza jóléte szemponjából – mert nem biztos, hogy azok az emberek akiket ilyen szorgalamsan szeretnél megsemmisíteni (miközben saját véleményem szerint ennek sikerétől egyben nagyon félsz is, mert létük nélkül nem tudnál mit kezdeni magaddal, nem tudnád ki vagy), szóval nem biztos, hogy ők minden tekintetben ellenségek. Akármit is gondolunk róluk, honfitársak, akikkel tetszik-nem tetszik, közösen kell országot építenünk. A tévedésed, az a fáradságot nem kímélő igyekvés, hogy kimutasd, hogy de, azok, ellenségek. Csakhogy arra láthatóan képtelen vagy, hogy ezt a szempontot akár meg is gondold, elfogadásról nem is beszélve. Ez nekem arra mutat, hogy miközben nem kétlem, hogy őszintén tartod magad a bolsevizmus ellenségének – eddig barátok vagyunk – közben a lelkialkatod maga bolsevista. Itt nem tudok már veled tartani. Ugyanis az az elszánt igyekezet, amivel másra mint az ellenséget ütni-vágásra gondolni sem tudsz és egyidejűleg az itt lévő barátaidból is ellenséget kreálsz, jellgezetesen és meghatározóan bolsevista magatartás. „Elvtársak az ellenséget gyűlölni kell”, „Elvtársak az ellenséget le kell leplezni”. Milyen jó lenne, ha képes lennél mély lélegzetet venni és örülni annak, hogy olyan közegben vagy, ahol a legtöbb dologban veled mindenki egyetért. Nem, neked arra a kevésre kell kényszeresen koncentrálnod, ahol akár hajszálnyi eltérés van és a részleges eltérés alapján akár enyhén piszkos személyeskedésbe menően is ütnöd- végnod kell a napfényt csak nyugodtam élvezni kívánó ellenséget. Ez az archetipikus bolsevista magatartása, teljesen függetlenül attól, hogy elhiszem, hogy nem kedveled Lenint. Akármit gondolsz a tanokról, teljesen idegen tőled a demokratikus hozzáálás dolgokhoz. De fertőzöttséged konkrétabban is megnyilvánul. Egy másik (rokon témájú) blogban rámutattam, hogy a gyarmatosításról alkotott képzeted egy az egyben marxista. Lehet az, de annak tükrében amit tőled tapasztalunk, ez vicces. Én a helyedben most nem állnék neki vagdalkozni, különösen nem azzal az alantas módszerrel amibe már többször is belecsúsztál, hanem mielőtt válaszolnék, megpróbálnám amilyen mélyen tudom az elhagzottakat átgondolni, hátha nem bántó szándékból mondja a másik ember, hanem mert jó okkal látja így.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 14:07:33

@rosta 2009.08.27. 12:29:43:

Kiegészítő.

Jellegzetesen szovjet hozzállás a dolgokhoz az is, mely másoknak meg kívánja szabni mit hogyan csináljanak olyan közegben ahol pedig egyenjogúak vesznek részt. Csak a bolsevista szovjet ember képzeli azt, hogy neki valamiféle fölsőbbrendű küldetésből számazó joga, egyben kötelssége, efféléket előírni. A humor hiánya is közismerten kommunista tulajdonság. Volt valakinek (mindegy ki, nem jut eszembe) egy találó modása. A kommunista olyan szociáldemokrata aki elvesztette a humorézékét.

rosta 2009.08.27. 14:21:12

@Bereznay András: "És ezzel vannak bajok – leginkább a haza jóléte szemponjából – mert nem biztos, hogy azok az emberek akiket ilyen szorgalamsan szeretnél megsemmisíteni (miközben saját véleményem szerint ennek sikerétől egyben nagyon félsz is, mert létük nélkül nem tudnál mit kezdeni magaddal, nem tudnád ki vagy), szóval nem biztos, hogy ők minden tekintetben ellenségek."

Kedves kolléga, ha volnál szíves egyetlen olyan szót is visszaidézni, amelyben arról beszélek, hogy valakik megsemmisítendők, hát roppant hálás lennék és máris mea culpáznék, de legnagyobb sajnálatodra ilyen sehol sincs.

Olyan idézetet idézhetsz tőlem, amelyben szemére vetem a pillanatnyi vitában veled egy platformon lévő beírónak, hogy ő ki akarna kivégezni, kvázi tarkón akarna lőni csupáncsak ezért hogy én magyarság tudattal rendelkezem és ennek hangot adok, illetve vallásosan nevelem a gyerekemet.

Nem mindegy, hogy Gizikéről, vagy gőzekéről van szó, amint a Torgyán doktor is olyan sokszor megjegyezte egykoron volt.

Ami a marxista toposzaimat illetné, hát olyat nem találsz amely erőszak alapú lenne. Utópizmussal sem találkozhatsz az írásaimban, legfeljebb uchroniával, de azt sem tudományos érvként, csupán az értelmezésért. Ha a marxisták által leírt némely jelenséget netán megnevezek, az a legkevésbé sem marxizmussal való azonosulás, hanem eseti megegyezés egy adott véleményben.

Merthogy például a globalizmus és a tőkés viszonyok kritizálása nem marxista alapú, ahogy egyes helyeken beállítják, hanem például a protestánsok, vagy a katolikusok részéről, jelesül Kálvin alapján, vagy katolikus részéről a mostani enciklikák alapján kritizálnak. Az általad védett gyarmatosító birodalmak krizikája manapság éppenhogy nem marxista alapú, hanem jobbikos alapú kishazánkban. Ebben a kérdésben speciel egyetértek velük...

Ami az alantas módszereket illeti, hát én ezt a helyedben olyan nagyon nem emlegetném...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.27. 15:09:16

@rosta: ha konkrétan nem is akarsz megölni senkit, az igaz, hogy úgy tűnik, nincs humorod, illetve nem akarod megérteni, miről beszél a vitapartner. Kicentizni, hogy de pont azt nem is mondtam, elég kicsinyes dolog. Bereznay András joggal kérte, hogy gondolkodj el alaposan, mert valami összetettebb válaszra számított.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 15:31:58

@peetmaster:

Így van, kösz. Ez kicsit olyasmi, mint amikor sokan azon háborodtak föl az őszödi kapcsán, hogy jaj Istenem azt mondta kurva ország! Holott az adott összefüggésben ez nem is volt érdekes, vagy alig. Nagyjából minden más az volt és iszonyúan, de ez nem újság és most mindegy is.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 15:46:13

@peetmaster:

Meg arra is emlékeztet, igen ez még inkább idevaló, ahogyan Simon Peresz üzleti dicsekedésébe igyekeznek egyesek belemagyarázni annexiós szándékot. Gondolom az ilyen emberek amikor azt olvassák egy politikai elemzésben, hogy mondjuk Orbán összefeküdt Semjénnel, csak valami homoszexuális eseményre tudnak gondolni, a szavak metaforikus értelme nekik magas. Vagy jó fogásnak tűnik úgy tenni, mintha az lenne. Pedig nem jó, hanem önleleplezően gyönge, csalódást hozó.

rosta 2009.08.27. 16:10:13

@peetmaster: Ugyan, számos rámenős figura nyomul a konzerven. Temagad, Headroom, Bereznay hogy az ittenieket emlegessem, ahogy toljátok nehézgép lapáttal a mondókátokat.

Ez lenne az humor? :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.27. 17:09:44

@rosta: nem humor, hanem hogy jó lenne megpróbálni azt érteni a másik szavain, amit az feltehetőleg mondani akart velük. Ez nem nehéz egyébként, legalábbis nekem nem.
Nem a 10%-nyi félreértési lehetőséget, hanem a 90%-nyi fő mondanivalót.
(a mi vitánk a kiirtásról is ilyen, bár abban igazad van, hogy a "kiirtás" durva szó. Amit mondani akartam, az egyes álláspontok abszolút vállalhatatlansága, amivel a mostani vitádban BA-val inkább a te oldaladon állok. Max. más álláspontokat nem bírok, mint te, de nem vagyok (szóban) olyan toleráns, amennyire BA szeretne minket látni.)

rosta 2009.08.27. 19:05:01

@peetmaster: Éppen ez a probléma, hogy hiába mondja el már századszorra is a fixa ideáját a delikvens, ha az nekem hülyeség.

Például a te ideád az, hogy a nemzeti közösségek, vagy a vallási közösségek megosztóak, emiatt csak erőszakkal tudnak egymáshoz viszonyulni. A megoldás akár szervezeti rendszerrel, akár erőszakkal is kiirtani a különbségeket. A Bereznay ideája, hogy nem szabad elmenni választani, mert akkor egy valamilyen ismeretlen természetes kiválasztódás során egy új politikus nemzedék veheti át a kormányt, aki minden problémát megold. A mai teljes politikai, közéleti elit korrupt és rohadt szerinte, nem szabad senkire sem szavazni. A Headroom ideája csak annyi, hogy az ország közepe ott van, ahol ő tartózkodik.

A Headroom ideáján túl tudok lépni, merthogy még szerény is ehhez képest. Rajtad viszont semmiképpen sem tudok túllépni, merthogy teljesen jólnevelten mondasz borzalmakat, amelyet nem lehet egyszerűen leírni. Seholsem. A Bereznay meg azt mondja, hogy a demokrácia áldását, miszerint a rossz vezető bárminemű erőszak nélkül leváltható, egyszerűen hagyjuk figyelmen kívül, merthogy szerinte minden vezető korrupt nálunk. Gyakorlatilag bevállal egy kis polgárháborúval kecsegtető helyzetet. És ezt propagálja minden vonalon.

Szerintem, ha a liberálbolsi kifejezés ennyire irritáló a közízlés szerint, ahogy a Headroom kifejtette volt, akkor szerintem a fenti 10 %-nak is legalább annyira irritálónak kellene lenni.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 19:35:05

@rosta:

Kezd elegem lenni abból, hogy rendszeresen félreidézel, olyasmit adsz a számba amit soha nem mondtam, sőt nagyon távol is áll tőlem és amikor valamennyire hasonlít is amit állítasz, hogy én mondtam akkor is kiforgatod az élrtelmét. Úgy veszem ki teljesen képtelen vagy fölfogni világos és követhető összefüggéseket, amiket pedig nálad kitapinthatóan kevésbé iskolázott emberek nehézség nélkül követnek. Aránylag kíméltelek eddig, de elárulom fogy a türelmem. Ne hazudozzál te itt mindenfélét, hogy én mit mondtam amit nem. Kínodban, hogy semmire nem tudsz érdemben válaszolni amiről pedig szó volt, egyre piszkosabb régalmazásokba fogsz. Nem is tudtam, hogy ilyen alakok is előfordulnak itt. Ez volt az utolsó amit tőlem hallottál.. Most már öntheted magadból a hazugságot és a beteg gyűlölet mérgét zavartalanul. Illetve majd megmondják ha akarják, hogy ki vagy mások, nekem elég. Sok gyönge alakot láttam az interneten különböző helyeken, de te a csúcs vagy.

rosta 2009.08.27. 19:53:34

@Bereznay András:

"Kétségtelen, hogy az emberek szavazatai nélkül, ha választáskor, amikor nincs kik közül választani, otthon maradnak, az áldemokratikus rendszer elveszti legitimitását, magától fölgöngyölődik. Téves az az elképzelés, hogy bármilyen kevés leadott szavazat alapján is lehet a meglévő pártok valamelyikének kormányt alakítani. Emellett függetlenül attól, hogy papíron mi történhetne és mi nem, ilyen esetben mindenki tisztában lenne a kellő támogatottság nélkül alakult – a szavazatok hiányát sejthetően nagykoalíció kötésével mérsékelni próbáló – kormány erőtlenségével, mely önbizalom híján a senki által nem kifogásolt legalapvetőbb funkciók ellátására volna csak képes. Ennyi szükséges is az ilyenkor mintegy törvényszerűen meginduló belső erjedés átmeneti időszakára. A választástól való nagyarányú távolmaradás eközben egy csapásra számolná föl a mostani megosztottságot. Amint nyilvánosságra kerülne, hogy a lakosság (mondjuk) kilencven százaléka nem szavazott, elkezdenének másképpen nézni egymásra az emberek. Az összetartozásnak a pszichikai válaszfalak leomlásával együttjáró fölismerése várhatóan katarktikusan hatna, és a nép önbecsülésre ébredését hozná. A zsákutcából csak ez jelenthet kiutat. Ettől hárulhat el az a mindössze pszichológiai akadály, mely a nép saját ereje fölismerésének az útjában áll. A már szinte mindenki által óhajtott megújulásnak nem utolsó sorban lelkinek kell lennie. Egyidejűleg arról sem lehet kétség, hogy a rég elvesztett önbizalmát megtaláló társadalom maga dobná hamarosan a fölszínre azokat az új embereket és erőket, akik maguk sincsenek egyelőre tudatában a rájuk a jövőben váró szerepnek. Nincs értelme a csak a bénult tehetetlenség igazolására törekvő eleve rossz kérdésnek „És akkor kik vennék át a vezetést?” Nem lehet előre megmondani, hogy kik, értelmetlen és káros ilyesmin töprengeni. Éppen az a cél, hogy a társadalom megkapja, pontosabban önmagának megadja az esélyt arra, hogy ismeretlen, de kétségkívül létező tartalékai a fölszínre kerüljenek. Éppen az a probléma, hogy az évtizedek óta a saját érdekében országló, a hatalmat magának kicsalt, azt azóta együttesen bitorló elit elveszi a levegőt minden tőle független erő vagy személy megjelenésétől. A mostani viszonyok között már tisztességes embernek eszébe sem jut Magyarországon az undorral kezelt, nem a közös kérdések megoldásával, hanem a korrupcióval asszociált politika közelébe menni.

Lehet kételkedni abban, hogy a magyar nép fordul-e majd demokratikus jogainak nem szavazáson át történő, mozgalomszerű tömeges érvényesítéséhez, de annyi kétségtelen, hogy a jelenlegi zsákutcás áldemokráciának egy valóban demokratikus rendszerrel történő behelyettesítésére ez járható, és békés jellegét tekintve, ideális út."

rosta 2009.08.27. 20:04:20

@Bereznay András: Nekem ilyen olvasata is van annak a gondolatnak, hogy ne menjenek el az emberek szavazni. Mindenesetre idézlek, hogy végül is ki hazudik...

Nem ment át a rendszeren, még egyszer átküldöm, remélem nem duplikálok:

"Kétségtelen, hogy az emberek szavazatai nélkül, ha választáskor, amikor nincs kik közül választani, otthon maradnak, az áldemokratikus rendszer elveszti legitimitását, magától fölgöngyölődik. Téves az az elképzelés, hogy bármilyen kevés leadott szavazat alapján is lehet a meglévő pártok valamelyikének kormányt alakítani. Emellett függetlenül attól, hogy papíron mi történhetne és mi nem, ilyen esetben mindenki tisztában lenne a kellő támogatottság nélkül alakult – a szavazatok hiányát sejthetően nagykoalíció kötésével mérsékelni próbáló – kormány erőtlenségével, mely önbizalom híján a senki által nem kifogásolt legalapvetőbb funkciók ellátására volna csak képes. Ennyi szükséges is az ilyenkor mintegy törvényszerűen meginduló belső erjedés átmeneti időszakára. A választástól való nagyarányú távolmaradás eközben egy csapásra számolná föl a mostani megosztottságot. Amint nyilvánosságra kerülne, hogy a lakosság (mondjuk) kilencven százaléka nem szavazott, elkezdenének másképpen nézni egymásra az emberek. Az összetartozásnak a pszichikai válaszfalak leomlásával együttjáró fölismerése várhatóan katarktikusan hatna, és a nép önbecsülésre ébredését hozná. A zsákutcából csak ez jelenthet kiutat. Ettől hárulhat el az a mindössze pszichológiai akadály, mely a nép saját ereje fölismerésének az útjában áll. A már szinte mindenki által óhajtott megújulásnak nem utolsó sorban lelkinek kell lennie. Egyidejűleg arról sem lehet kétség, hogy a rég elvesztett önbizalmát megtaláló társadalom maga dobná hamarosan a fölszínre azokat az új embereket és erőket, akik maguk sincsenek egyelőre tudatában a rájuk a jövőben váró szerepnek. Nincs értelme a csak a bénult tehetetlenség igazolására törekvő eleve rossz kérdésnek „És akkor kik vennék át a vezetést?” Nem lehet előre megmondani, hogy kik, értelmetlen és káros ilyesmin töprengeni. Éppen az a cél, hogy a társadalom megkapja, pontosabban önmagának megadja az esélyt arra, hogy ismeretlen, de kétségkívül létező tartalékai a fölszínre kerüljenek. Éppen az a probléma, hogy az évtizedek óta a saját érdekében országló, a hatalmat magának kicsalt, azt azóta együttesen bitorló elit elveszi a levegőt minden tőle független erő vagy személy megjelenésétől. A mostani viszonyok között már tisztességes embernek eszébe sem jut Magyarországon az undorral kezelt, nem a közös kérdések megoldásával, hanem a korrupcióval asszociált politika közelébe menni.

Lehet kételkedni abban, hogy a magyar nép fordul-e majd demokratikus jogainak nem szavazáson át történő, mozgalomszerű tömeges érvényesítéséhez, de annyi kétségtelen, hogy a jelenlegi zsákutcás áldemokráciának egy valóban demokratikus rendszerrel történő behelyettesítésére ez járható, és békés jellegét tekintve, ideális út."

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 21:02:01

Aki az elhangzottak kapcsán esetleg kíváncsi arra, hogy miről beszélek az előtt nyitva a lehetőség, hogy egyben elolvassa amit írtam. Link mindenhol a nevem alatt. Önkényesen kiragadott rész rosszindulatú interpretácójából nem lehet sem nyerni, sem megérteni semmit.

Nem célom agyvérzést kapni egy buta, de ha tévednék, akkor gonosz ember véget nem érő kötekedései miatt, akinek alapállása a csúszóhomoké. Nem lehet olyanhoz viszonyulni, aki a beszélgetés tárgyát minden alkalommal megpróbálja valami másra terelni, mihelyt kifogy az érvekből, de kötekedni azért akar. Hogy az ilyen vitastílusról és módszerekről mit gondolok, megírtam abban az írásomban (Lezüllött vitakultúra) aminek linkjét korábban megadtam. Reméltem ért az utalásból, de tévedtem. Megmondtam, nincs többé mondanivalóm a számára. Mégis piócaként tapad. Megvetem.

Czelder Orbán 2009.08.27. 21:04:25

@Bereznay András:
Ön egy igazi mártír. A lezüllött vitakultúra áldozata.
Istenem, micsoda idők! ...

Raon 2009.08.27. 21:23:37

András:
Szerintem felesleges ebbe belemenned. A megvetés kinyilvánítása úgyis reakciót szül (ha mást nem, a fizikából ismert, jó öreg hatás-ellenhatás elve miatt, és évtizedes fórumos tapasztalattal állítom, sajnos vannak, akik képesek évek múlva is forrongani a sérelmeikért. Ennyit nem ér az egész.
El kell fogadni, hogy bizonyos korban, lelki szinten, élethelyzetben bizonyos emberek immunisak a másik igazságára, és bár vitának, beszélgetésnek álcázzák a kommunikációikat, valójában kizárólag az hajtja őket, hogy sokadszorra is igazolva lássák a saját nézetüket. Ilyen embert a vélt igazságában megrengetni legalább olyan kegyetlenség, mint a mértéktelen játszadozásért megbüntetni egy kölyökkutyát.
Ha az ember belegabalyodik efféle adok-kapokba, egy idő után semmi sem lehet jó megoldás. Egyszerűbb kikerülni a pocsolyát.
Ha az anyagod - amihez egyébként gratulálok, alapos és korrekt munka - nem gondolkodtatja el érdemben az illetőt, akkor semmilyen más pársoros hozzászólás nem fogja. Legalábbis most. Aztán lehet, hogy eltelik pár év, és az illető észbekap. Ha a karmikus hatásokat kinevetjük, Istenben nem is hiszünk, a jó öreg evolúcióban ezen a területen tökéletesen meg lehet bízni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.27. 21:32:46

@Czelder Orbán: @Bereznay András:
én értem BA problémáját, bár ilyen erősen nem fogalmazok.
Magam is gyakran szenvedek ettől.
Az emberek nem megérteni akarják a másikat.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.27. 21:37:42

@rosta: az utolsó kommented kifejezetten jól foglalta össze a helyezetet, illetve a véleményeket.
Kivéve a tiedet.
"Szerintem, ha a liberálbolsi kifejezés ennyire irritáló a közízlés szerint, ahogy a Headroom kifejtette volt, akkor szerintem a fenti 10 %-nak is legalább annyira irritálónak kellene lenni. "
Mondjuk ezzel pont nem értek egyet, mert a vitatott kifejezés nem 10%-nyi jelentőségű az itt folytatott vitákban.
Ráadásul én a 10 százalékot arra értettem, hogy aki azzal a résszel foglalkozik, az szándékosan hülye, mert a lényeget nem látja vagy nem akarja látni.
BA példái erre jók.

Raon 2009.08.27. 22:00:46

Egyébként - látva Rosta hozzászólásait más cikke alatt - nekem is az a véleményem, hogy alapvetően jó/elgondolkodtató dolgokat ír, és ez önmagában még az esetleges világnézeti különbség ellenére is abszolút elfogadható és tiszteletben tartható lenne, csak ne lennének akkora lyukak a nyitottság kérdésében (legalábbis az itteni kommentjeiből az látszik, hogy küzd valami ellen még akkor is, amikor nincs is két, egymással szembenálló oldal).

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 22:26:42

@Czelder Orbán:

Félreért. A züllött vitakultúrának ön az áldozata. Illetve mindenki. Az ország, a közélet.

Én legalábbis erről beszéltem, nem félreérthetően (a cikkben).

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 22:38:14

@Raon:

Egyetértek. Nem is célom senkit sem egyenként meggyőzni.

Ehhöz a hozzáállásom amit ott írtam:

„Hogy amit itt látnak, honfitársaim megszívlelik-e, átgondolják-e, kezdenek-e vele bármit, kizárólag rajtuk múlik.”

Amit elképzelehetően nem láttál, hogy mindfélét állított, amiről szó sem volt nálam. Pl. (nem az utolsó bejegyzésében) hogy szerintem Orbán szándékosan nem nyerte meg a 2002-es választást. Egy HANGOT SEM ejtettem ki erről. Sem így, sem úgy. Ez már zavar. Ráadásul a téma egyáltalán nem az írásom volt. Csak nem tudott kínjában mivel jönni. De mondom, hatás-ellenhatás, igen, úgy van ahogy mondod. Részemről volt most ellenhatás. Úgy találom, hogy a vitapartnerei módszeres kikészítése nála cél, és ennek észlelése öröm. Megszereztem neki.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.27. 22:50:09

@Raon:

Hogyne lennének jó ászrevételei. Szerintem is. Nem is tikoltam el, hogy alapvetően barátok vagyunk. Meghallotta? Nem. Átlépte. Egyáltalán nem akar barétokat. Ellenségeket keres.. Erről szólt az egész menet egyáltalán nem csak velem. Csak mert én türelmesen több részletbe mentem, módszeresen rámszállt, egyre méltatlanabb egyre személyeskedőbb eszközökkel. Pedig kértem is, hogy hagyja abba. Nem hagyta. Mi más marad, mint megmondani? Miatta ne nézzek meg itt semmit? Mondjuk nem esélytelen ez sem.

max_headroom 2009.08.27. 23:39:41

@rosta: "Örömmel látom, hogy módosítottad az állításodat, miszerint a szavazót kritizáltam volna."

Nem módosítottam semmit. Eleve egy általános tendenciáról beszéltem, és nem konkrétan a te hozzászólásaidról, csak elragadott a harci hév, és magadra vetted.

Egy korábbi hozzászólásodban ezt írtad: "A Kossuth térre azért utaltam, mert voltaképpen bennünket Kossuth térieket is gyalázol, azokat, akik mint fideszesek voltunk ott nap mint nap, merthogy támogatjuk a szerinted korruptakat." Nem sokkal később pedig így vélekedsz a másik oldal szavazótáboráról: "... a tábort, merthogy annak ellenére támogatják ezt az oldalt, hogy tisztában vannak annak természetével." Tehát téged sért, ha valaki azt feltételezi rólad, hogy korruptakat támogatsz, viszont minden további nélkül megtehetőnek tartod ugyanezt másokkal szemben. Nettó kettős mérce. Ugyanaz a kettős mérce, amire jogosan vagyunk érzékenyek, ha a liberálisok alkalmazzák. Ilyenkor hol van a "tegyétek másokkal azt, amiről azt akarjátok, hogy veletek tegyék az emberek"?

"... újabb és újabb főleg marginális kisebbségeket szakított le az addig egységes többségi társadalomból"

Konkrétan mikor volt egységes a magyar társadalom?

"... a tetteikkel fölülírják a közmegegyezést."

Egészen pontosan milyen közmegegyezésről van itt szó?

Tudod rosta, ennek a saját sorok között való ellenségkeresésnek nincsen semmi értelme. Tisztában vagy a szövetséges szó értelmével? Az nem azt jelenti, hogy "valaki, aki 100/100 egyetért veled mindenben", hanem azt, hogy "valaki, akivel egy közösen elérendő cél érdekében együttműködtök". Te ellenségnek látsz mindenkit, aki nem ért egyet veled _mindenben_. Az ilyen militáns gondolkodás békeidőben katasztrófához vezethet. Az "ez a harc lesz a végső" a bolsevikoknak sem jött be, pedig több évtizedük volt rá, és még a nagy Szovjetunió is ott állt mögöttük. Most akkor pont ezt tanuljuk el tőlük? A Komintern-embertípus volt az, aki a konspirációs körülmények, a folyamatos üldözöttség miatt állandó harckészültségben volt kénytelen élni az életét, és a potenciális szövetségesei között is mindig ellenséget gyanított. Aki aztán a békeidőben is képtelen volt letenni a fegyvert, és a legrövidebb időn belül a saját elvtársait kínoztatta meg, végeztette ki - a legtöbbször koholt vádak alapján.

Algériában volt egy olyan militáns muszlim csoport, akik azt vallották, hogy mindenkit meg kell ölni, aki nem százszázalékosan hívő, tiszta muzulmán. Az ő szemükben nemcsak a külföldi, hanem már a saját nemzettárs is megsemmisítendő ellenséggé vált. Röviddel később pedig eljutottak az eszméjükből következő, elkerülhetetlen véghez: egymást is gyilkolni kezdték.

Raon 2009.08.28. 00:52:25

@Bereznay András: egy ideje olvasgatom ezt az oldalt, úgyhogy szerintem láttam mindent.
Értem én, amit írsz, és igyekszem tiszteletben is tartani - így ne kioktatásnak vedd az alábbiakat, csak egy olyan ember véleményének, aki ifjú és bohó korában x+100-szor eljátszotta már ezt hasonló vitákban, és az evolúció megértette vele, hogy bizonyos zsákutcákba miért nem érdemes belemenni.

De megfogalmazom másképp.
Lehetsz ellenhatás, ha akarsz, és akkor
ad1, óhatatlanul bemocskolódsz,
ad2, bár kétségtelen, a hatás azonnali, és ez valamelyest gyógyír lehet neked.

De lehetsz ellenhatás úgy is, hogy
ad1, most annyiban hagyd a dolgot,
ad2, valahogy legyűrod azt a keserű szar érzést, hogy bár építő szándék vezérelt, látszólag vereséget szenvedtél, és odaát ez bizton nagy élvezet forrása,
ad3, és elrendezed magadban úgy a dolgot, hogy egyrészt nem feltétlenül a te dolgod kell legyen az ilyen embernek az igazság megmutatása... másrészt jogal bízhatsz abban, hogy te tudod jobban, és ha az illető többet tud majd a világról, egyszer belátja, hogy akkor és ott ő tévedett.
Ilyenkor nincs erkölcsi győzelem, de az idő téged igazol.
És amikor az a valaki rájön, hogy akivel harcolt, az belerúghatott volna, de okkal nem tette... nos, kevés ennél hatékonyabb tanítás létezik.

Raon 2009.08.28. 00:53:08

@max_headroom: ez pedig szép volt, csak csatlakozni tudok.

rosta 2009.08.28. 09:19:24

@max_headroom: "Te ellenségnek látsz mindenkit, aki nem ért egyet veled _mindenben_.

Röviddel később pedig eljutottak az eszméjükből következő, elkerülhetetlen véghez: egymást is gyilkolni kezdték.
"

Mint írtam csak a 10 % irritál, de feltételezzük azt, hogy ellenségnek látok mindenkit, aki nem ért velem egyet mindenben. Feltéve, de nem megengedve. És ebből ugyanazt vezeted le, mint peetmaster, miszerint a végén erőszakkal fogok válaszolni, leginkább gyilkolászással.

Ez igazán szánalmas klisé. Ezt neked is tudnod kellene, merthogy a manapság rengeteg ország rengeteg pártjai között hasonló a viszony. Semmiben sem értenek egyet és ellenségnek látják egymást a politikai harcban. Ebből az általános gyilkolászást levezetni legalább akkora baromság, mint a peetmaster elve, aki ezt megelőzendő akar preventíve gyilkolászni.

Ami a többi idézetemmel kapcsolatos, természetesen tartom azokat. Ahol azokat leírtam már megvitattam, ott kérdezz, ha valami gondod van.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.28. 12:47:56

@rosta: Mondjuk én nem vezetem le a gyilkos hajlamaidat semmiből, csak annyit szerettem volna, inkább BA nevében, hogy a 90%-ra is reagálj. Vagy úgy, hogy leírod, hogy a másiknak igaza van, vagy a válaszod 90%-a a kérdés 90%-ával foglalkozik. Nem kell mindig kiírni explicite, hogy a másiknak igaza van, én se szoktam, de akkor legalább éreztesd, hogy egyetértesz. (lásd feljebb, amikor az eszméim általad adott összefoglalását elfogadtam.)

max_headroom 2009.08.28. 20:48:37

@rosta: "És ebből ugyanazt vezeted le, mint peetmaster, miszerint a végén erőszakkal fogok válaszolni, leginkább gyilkolászással."

Te ezt olvastad ki belőle, pedig én nem ezt írtam. A két, konkrét példa előtt ott a kulcsmondat: "Az ilyen militáns gondolkodás békeidőben katasztrófához vezethet." VezetHET, feltételes módban. Az esély megvan rá, mint a történelmi példák bizonyítják is. Nem azt írtam, hogy rosta személyesen és elkerülhetetlenül ezt és ezt fogja tenni, ami nyilván marhaság lett volna.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.28. 22:27:09

@max_headroom: Ne kövesd el rosta hibáját; nyilván sugalltad, hogy gyilkos lehet :)
Mondjuk nyilvánvalóan túlzás a hasonlat, szerintem egyikünk se gondolja komolyan egyik beszélgetőtársáról se, hogy gyilkol.
Jó lenne ezért, ha a témáról lenne szó, ha még emlékszik valaki.
Arról lehet felismerni, hogy egyikünk neve se szerepel benne.

max_headroom 2009.08.29. 04:07:40

@peetmaster: "Mondjuk nyilvánvalóan túlzás a hasonlat, szerintem egyikünk se gondolja komolyan egyik beszélgetőtársáról se, hogy gyilkol."

Persze, hogy nem. Az egész abból indult ki, hogy szeretném, ha nem szabadulnának el itt az indulatok, mert az semmi jóra nem vezet. A gyilkos - mint azt számtalan történelmi példa és rengeteg, azóta lefolytatott pszichológiai kísérlet is bizonyítja - a legtöbbünkben ott van. A körülmények hatalma óriási, sokkal-sokkal nagyobb, mint az ember gondolná. Ezért szükséges odafigyelni a látszólag jelentéktelen körülményekre, melyek később végzetesen befolyásolhatnak embereket a cselekedeteikben.

max_headroom 2009.08.29. 04:08:30

@peetmaster: "Mondjuk nyilvánvalóan túlzás a hasonlat, szerintem egyikünk se gondolja komolyan egyik beszélgetőtársáról se, hogy gyilkol."

Persze, hogy nem. Az egész abból indult ki, hogy szeretném, ha nem szabadulnának el itt az indulatok, mert az semmi jóra nem vezet. A gyilkos - mint azt számtalan történelmi példa és rengeteg, azóta lefolytatott pszichológiai kísérlet is bizonyítja - a legtöbbünkben ott van. A körülmények hatalma óriási, sokkal-sokkal nagyobb, mint az ember gondolná. Ezért szükséges odafigyelni a látszólag jelentéktelen körülményekre, melyek később végzetesen befolyásolhatnak embereket a cselekedeteikben.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.29. 10:33:47

@max_headroom: @peetmaster:

Pontosan. És, hogy ugyanazt amit mondtok egy picit továbbvigyem, vissza a lényeg, azaz a téma a irányába amit mondnyájan érzünk, hogy sajnálatosan elsikkadt, eleve semmi értelme belemerülni a gyilkolás nem gyilkolás kérdéskörébe. Ahogyan@peetmaster is pontosan látja nem erről van/volt szó. Iszonyúan hasznos lenne, ha (ezt most nem nektek címzem, hanem, mondjuk így mindenkinek, annak is aki be sem írt ide) az emberek nem úgy fognák föl ezeket a beírásokat/gondolatcseréket, nem csak a Konziban nem, de abszolút sehol, hogy nekik valamiben nyerni kell, győzni, hanem, hogy van egy kérdés, amiben ha úgy alakul, hogy különböznek a vélemények, akkor együtt, arra koncentrálva keressék meg a választ, vagy nyugodjanak bele abba, hogy nem sikerül nekik – egy idő után. De elcsúsztani a témát arról ami szó van valami másra, csak, hogy az ember, ha már az igazi témában nem tudott, ott találjon fölényt, e jó ügy érdekében szavakat a könnyen fölfogható valódi jelentésükből másba csúsztatni teljesen fölösleges és ami a gyilkosságot illeti ez csak így jött be. Aki esetleg őszintén értette félre, hogy amikor metaforikusan utalt egy résztvevő ölésre és valódinak tekintettte – ami megtörténhet – akkor szerintem kutyakötelessége, ha becsületesen óhajt beszélgetni, hogy elfogadja másoktól, akik a szót használták, hogy nem szószerint gondolták. Ilyesmibe belekapaszkodni és a kérdést erre átvinni méltatlan, arról nem beszéve, hogy mennyire fölösleges és semmi mást nem szolgál, mint az ilyen ragaszkodó belső gyöngesége leplelzésének kísérletét, persze reménytelenül, mert csak még jobban ordít. Nagyon nehezen tudom földolgozni azt az értelmetlenslget, hogy nem is ritka, hogy csak álnevükön szereplő emberek körömszakdtűáig képesek magukat a földhöz verdesni, csak, hogy valami látszat sikert csikarhasank ki ilyen fórumokon. Különben sem tudok azonosulni az effélével, de ilyen körülmények között ettől ha látom megáll az összes eszem, Mit gondol aki így töri magát, mit ér el? Hiszen mindenki más szemében ő csak egy azonosíthatatlan szó. Érdemes? Ezért? Még amikor iwiwen láttam effélét, úgy ahogy fölfogtam, mert legalább önmaguk a kardoskodók, De ilyenkor? Na mindegy, csak gondoltam elmondom hogy látom ezeket. Az indulatok valóban nagyon helyes, ha nem szabadulnak el. Mindenkitől elnézést, hogy a leírtak értelmében módszeresen kiborítottság állapotába kerülve nekem sikerült. (Gyöngeségeim közé tartozik, hogy egy adag irracionalitás után az afölötti tehetlenség érzésem, hogy valaki minden érvet megkerül, magam ellen fordul és egy fajta rosszullétet indukál bennem. Kéretik senkinek nem visszaélni vele és ezután ezt az értesülést próbálni fölhasználni!)

Az igazi kérdés változatlanul csak az, hogy érdemes-e mindig minden helyzetben arra koncentrálni, hogy a tűlünk eltérő poltikai állásponton állókat támadjuk, vagy elég ezt akkor tenni, ha köztük és köztünk valamilyen éppen megoldásra váró kérés kapcsán ez elkerülhetlenné válik. A magam részéről az utóbbit javasoltam, eredetileg, amíg be nem sétáltam a fönt leírt jellegű, de ahogyan ez szokott lenni, csak utólag azonosított csapdába. Hozzászólásaim erre irányultak. Úgy veszem ki a nagy többségtől, aki ehhez hozzászólt, ebben nem különbözök. Ez rendben is, de nem tudom jól értem-e @peetmaster egy valahol elhangzott (nem nekem címzett) megjegyzését, hogy ebben nem velem ért egyet. Ez komoly? Nem félreértés? (Mindegy kié). Szóval szerinted szükséges olyan alkalommal is ostorozni, a balosokat, vagy liberálisokat vagy mindegy milyen címkét használunk azokra akikre gondolunk, amikor, mint Szent Istvánkor (szerintem) hasznosabb lenne amennyire képesek vagyunk arra koncentrálni ami közös bennünk, mint magyarokban? Vagy valami totál másra utaltál.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.29. 10:38:21

Ez a rész helyesen:

......és köztünk valamilyen éppen megoldásra váró kérdés kapcsán ez elkerülhetlenné válik. .....

Tehát „kérdés”.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2009.08.29. 23:08:26

@Bereznay András: én az egyet nem értést arra értettem, hogy ha biztosak vagyunk abban, hogy valaki téved, akkor pusztán az igazság kedvéért is vitába kell szállni. Persze ezt azzal a naiv/optimista hittel mondom, amit te is tanúsítasz a gondolás cikkedben. Elvileg azért vitatkozunk, hogy közösen keressük az igazságot, hisz több szem többet lát.
Amiben különbözöm tőled és rostától, az az, hogy talán egy lépéssel tovább mennék az igazság képviseletében azok ellenében, akik a fenti naiv ideát nem követik.
Persze lehet, hogy csak a szám jár.

max_headroom 2009.08.30. 01:14:34

@Raon: @Bereznay András: Kicsit OFF lesz, amiért elnézést kell kérnem.
Valahol mindketten ugyanazt boncolgatjátok: miért vitatkozik az ember, mi a cél. Nos, úgy vélem, a vitát sosem az dönti el, hogy a benne részt vevő felek valamelyike meggyőzetett avagy sem. Nem lehet egyszerre döntőbírónak és résztvevőnek lenni. A kívülálló olvasó majd eldönti magának, hogy mit szűr le az egészből, beépít-e valamit a gondolkodásába abból, amit mondtál. Ez szerintem sokkal-sokkal fontosabb annál, hogy az egy szem vitapartner elfogadja az álláspontodat. Erkölcsi győzelmet e tekintetben nem tartok számon, épp az anonimitás, az ismeretlenség miatt. Az ember sosem tudhatja, hogy a nick mögött egy ki van, akit esetleg nem is volt érdemes meggyőzni.

Még ha esélytelennek is látszik a meggyőzés lehetősége, a fent említett okok miatt hajlandó vagyok sokáig folytatni egy szócsatát, amikor a vitapartnerről az addigi hozzászólásai alapján feltételezhető a megértés képessége, és érződik a jó szándék, hogy nem csak ártani van ott. Ha igen, akkor ignore, aztán hadd pufogjon a szerencsétlen a partvonalon kívülről. :-)

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.30. 14:41:41

@max_headroom:

Ez így abszolút OK. Tökéletesen egyetértek vele, saját hozzáállásom is ilyen. Hozzáfűznivalóm legföljebb annyi, hogy én nem ebből a szempontból beszéltem a vitáról, hanem abból, hogy nem értem azt a fajta hozzáállást amelyik nem is föltétlenül a jószándék hiánya miatt, hanem más természetű lelki rugóktól vezettetve nem az adott témában megkeresendő igazáságért küzd őszintén, hanem valami személyes harcnak fogja föl az eredetileg persze valami konkrétummal kezdőd vitát. Teht nem egy kérdés eldöntse számára a cél, habnem valami akármennyire is csak látszst győzelem aratása. Ezt kb elmondtam, inkább nem ismétlem magam. Mindenesetre dogokat több szempontból is lehet nézni és úgy találom, a tiéd épp olyan legitim és helyes megközelítés, mint az ami engem foglakoztatott. Jól megvannak egymás mellett.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.30. 15:11:15

@peetmaster:

Ja értem. Talán félreérted amikor azt gondolod, hogy nem ugyanígy nézem. Amit mondsz, azzal a bajaim száma nulla. Sőt, ugyanúgy megyek szívesen én is a végletekig az igazság keresésében, de persze csak addig amíg azt érzem, hogy a keresés minkét részről őszinte nem valami másról van szó. Ha másról, ami lehet az amire max_headroom utal, vagy az amiről én beszéltem, akkor értelmetlenné, frusztrálóvá válik az egész viszonyulás, lehetetlenné válik az érvelés. A nagy csapda ilyenkor, hogy az ember ezt később azonosítja mint helyes lenne és addigra már lemerül.

De csodálkozok hogy a Gondolásomat naív és optimistának érzed. Szerintem sem az egyik, sem a másik. Egyszerűen a valóságot igyekeztem leírni, úgy amilyennek látom. Igaz, a hitemről beszélsz, hogy az lenne naív és optimista. De még az sem az, mert abban hogy az ember egy nyilvánvalóan káros magatartásformát kifogásol, az még nem jelent optimizmust legföljebb az el nem fogadsát annak aami zsákutca. Naivitást sem hiszem hogy jelent, ha – ezt jól érzed, ha nem is mondtam ott ki – hitet sejtesz bennem arra nézve, hogy zajlhatna másképpen is. Miért lenne az ilyesmi naivitás? Abból, hogy a dolgok valahogyan vannak, még nem következik, hogy mindig úgy kell maradniuk. És hát tapasztalatilag is nyilvánvaló, hogy nem mindig mindenhol olyan képtelen a viszonyulás mint ahova nálunk most torzult. Egyébiránt nem érzem a kifejezéseket bántónak, nem azért tiltakozok velük szmben, hanem mert tényleg úgy gondolom nem illenek ide. A hit szó inkább illik azok közül amiket használtál. Hit abban, hogy föl kell venni a küzdelmet az igazság a jó nevében. Ugyanerről a hitről teszel te is tanúságot, nagyon helyesen amikor az igazság közös kereséséről beszélsz. Ezt maximálisan támogatom és úgy tűnik nem is térnek el ezek az elvi elképzeléseink egyáltalán.

rosta 2009.08.30. 20:42:21

@Bereznay András: Bereznay, ne húzd fel magad, hiszen te magad tetted közzé az írásodat, én meg egyszerűen elmondtam a véleményem vele kapcsolatban. Ha közzétetted, akkor vállalnod kell a kockázatot, hogy másként fognak az emberek vélekedni róla, mint ahogy te azt elképzeled. Mármost miért kellene ugyanolyan módon vélekednem, mint neked?!

Azt látom, hogy ugyanarra akarnád rávenni a népet, mint amire a szegény Csengey rávette az országot a 4 igenes szavazásnál. Hogy ne menjenek el az emberek szavazni. Pont az ellenkezőjét érte el vele, amit akart. Szerintem ez is hozzájárult a korai halálához.

Ennyi a véleményem szimplán, amitől te a plafonon vagy és már napok óta hisztizel emiatt. Mi ebben a véleményben az oly igen iszonytató, hogy én ezt ki mertem mondani? Mi vagy te valami tévedhetetlen, megfellebezhetetlen orákulum? Szerintem nem.

Próbálj meg normálisan válaszolni légyszíves!

Raon 2009.08.30. 21:41:54

@max_headroom: szerintem sem OFF, amit írtál, és ezek jó gondolatok.
Nagyrészt egyet is értek, csak ott tér el az álláspontunk, hogy melyik az a pont, amikortól az érvelő fél már átadta a - külső szemlélő számára is egyértelműnek tűnő - információkat. Én úgy vagyok vele, hogy ha ez megvan, nem szeretem magam ismételni, és ha már nem haladunk előre, csak egy helyben toporgunk, inkább abbahagyom a vitát.

Félreértés ne essék: az igazságkeresés szempontjából ez az egyértelműen a rosszabb (kevésbé hatékonyabb) megoldás, és az a jobb, amit te írtál, de nekem már csak ennyire futja. :)
De ettől jó egy ilyen fórum, hogy sokféle emberek vannak jelen, így ha valaki "letészi a lantot", jöhet más, aki felveszi a beszélgetés fonalát, és ismét előrébb mozdíthatók a (gyakran csak látszólag) különböző álláspontok.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.30. 22:36:01

@Raon:

Egyébiránt szrintem ugyanazt képviselitek a vita témámában max_headroom-mal, és mellesleg velem is, sőt peetmasterrel is. Kicsit eltérnek a megfogalmazások de látszik, hogy mindenki ugyanarra gondol, és ez kézenfekvő is minden épeszű embernek.

Bereznay András (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net/ 2009.08.30. 23:03:43

@rosta:

Ha valóban azt kívánod, hogy ne húzzam föl magam, annak az az egyszerű titka, hogy nem szólsz hozzám. És főleg nem fenyegetsz meg halálosan nem is nagyon burkoltan, Csengey példákkal.

Olvasd szépen végig ami eddig történt, és szégyeld el magad nagyon nagyon mélyen. Ha esetleg mégis sikerül fölfognod valamit és ha esetleg mégis tudod mi az, hogy erkölcs.

Mindenesetre akármit csinálsz, ne hazudozz itt össze-vissza arról, hogy mitől vagyok, mint mondod a plafonon. Nem attól, és te tudod, hogy nem attól. Ami miatt valóban elegem van belőled annak semmi köze ahhoz amit iderágalmazol. A legdurvább provokáció amit előadsz. Aljas is.

Mégegyszer megpróbálom, hátha áthatol a vastag bőrödön, és megérted, hogy:

Nem igénylem a társalgást mindig mindent megkerülő, semmilyen érvet soha figyelembe nem vevő, következetesen és csak mellébeszélő, hazug és rágalmazó, számomra mélyen ellenszenves személyeddel.

Én döntöm el kivel beszélgetek, nem te, akármennyire erőszakos is vagy.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása