Gyertyagyújtás a lengyel tragédia áldozataiért, a lengyel elnökért

Konzervatorium I 2010.04.10. 15:16

Szombat hajnalban lezuhant a lengyel elnök, Lech Kaczyński repülőgépe az orosz-belorusz határ mentén, leszállás közben, Szmolenszk közelében. Az elnök és kísérete Katynba tartott, hogy megemlékezzen az ottani mészárlás áldozatairól. A hírek szerint a gép minden utasa meghalt, így az elnök, a felesége, a lengyel jegybank elnöke, a helyettes külügyminiszter és a szárazföldi erők legmagasabb beosztású tisztje, továbbá a lengyel katolikus tábori püspök, Tadeusz Płoski, egy ortodox és evangélikus tábori lelkész is. A krakkó Wavel székesegyházban délután fél hatkor mond misét az elnökért és kíséretéért Stanisław Dziwisz krakkói érsek, bíboros.

Budapesten a Bem téren este nyolckor lesz gyertyagyújtás a tragédia áldozataiért, hogy így is kifejezzük együttérzésünket, szolidaritásunkat a lengyel nemzettel.

Sólyom László köztársasági elnök az MNO tudósítása szerint, miután a lengyel nagykövetségen fejezte ki részvétét a tragédia miatt, megemlékezésében elmondta:Lech Kaczyński mindig következetesen érvényesítette Lengyelország érdekeit az európai politikában. Hozzátette: különösképpen a szívén viselte a magyar-lengyel barátságot, amelyet minden évben közösen ünnepeltek meg. Mint mondta, a lengyel államfő felesége is különösképpen érdeklődött a magyarországi események és a magyarországi karitatív szervezetek munkája iránt.

Sólyom László kitért arra is, hogy szoros emberi kapcsolat is volt közöttük. „Mély megrendüléssel és mély fájdalommal értesültem Kaczy
ński elnök, hitvese és 130 lengyel haláláról. Szeretném kifejezni együttérzésemet Magyarország nevében, a magam és feleségem nevében is. Osztozunk Lengyelország gyászában, osztozunk a lengyel családok gyászában” – fogalmazott Sólyom László. Mint mondta, „különösen tragikus, hogy a második világháború alatti szovjet vérengzés katinyi áldozatainak a hozzátartozói haltak most meg, akik épp a helyszínre siettek egy megemlékezésre”.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr101909779

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs még veszve a lengyel-magyar barátság 2010.04.10. 18:52:57

A tragédiát követő magyar reakciók ismét megmutatták, hogy a közös érzelmi bázis igenis létezik. Ennek segítségével mindig ki tudtunk jutni a kapcsolati hullámvölgyekből. Így lesz ez most is. Ma reggel lezuhant a repülőgép, amely a lengyel államfőt é...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evil overlord (törölt) 2010.04.10. 20:04:46

Requiescant in pace.
www.youtube.com/watch?v=LsZEv7kAllo

P.S. A "szárazföldi erők legmagasabb beosztású tisztje" helyesen bizonyára "vezérkari főnök".

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása