Antall József öröksége

Konzervatorium I 2010.12.12. 08:01

1993. december 12-én, 17 éve hunyt el Antall József, a rendszerváltás utáni első kormány miniszterelnöke. Sírja felett egyre több egykori politikai ellenfél vagy épp ellenség fedezi fel magában a barátot, a megértő szövetségest és a kései politikai leszármazottat, miközben a politikai jobboldalon sokan az elmúlt húsz év összes bajáért és csalódásáért őt teszik felelőssé. Az évforduló alkalom az emlékezésre, és természetesen arra is, hogy az elmúlt húsz évet, de különösen az első kormány és Antall József tevékenységét értékeljük.

Antall József magyar hazafi volt, őszinte demokrata, konzekvens antifasiszta és meggyőződéses antikommunista, aki a saját politikájában akarta összeolvasztani mindazt az örökséget és tapasztalatot, ami a magyar államiság ezer évéből, de különösen az újkori magyar történelemből adódott.  Belülről, a saját morális parancsai által vezérelt ember volt, a politikában azonban reálpolitikus. Az eszméit és elveit, mint tevékenységének iránytűjét soha nem szem elől tévesztve, reálpolitikát csinált, vagyis a valóságot soha nem keverte össze a vágyaival.  Szövetséget kötött, ha előnyös volt, kiegyezett, ha kellett, és engedett, de mindig csak az utolsó pillanatban, ha feltétlenül muszáj volt. A reálpolitikának és az okos kiegyezésnek nincs nagy hagyománya és különösebb becsülete hazánkban. Túl sokan tudnak mindent jobban, anélkül, hogy valaha felelősséget viseltek volna döntéseikért, túl sokan képzelik a maguk kisstílű kompromisszumairól azt, hogy az a reálpolitika, és persze nagyon sokon szeretnek bátornak és hősnek látszani. 

Lenézte a gyáva opportunistákat, akik gyengeségből vagy félelemből idő előtt engedtek. Megvetette a „doktrinereket”, a valósággal számot soha nem vető elméletek és fantazmagóriák rabjait. Legjobban azonban a kocsmapolitikától és a kocsmapolitikusoktól irtózott, a nagyotmondóktól, a nagyszájú hangoskodóktól, akik válság esetén összeomlanak. Ahogy fogalmazott, „ebben az országban az is hagyomány, hogy a nagyon radikálisak, a nagyon nagyszájúak arrébb állnak, és a mérsékelteket felakasztják”.

Antall József politikai öröksége nemcsak az elvi alapú reálpolitika, hanem a jobboldalra és baloldalra felosztott magyar pártrendszer is. Legalább ilyen fontos volt számára azonban az a szakadék, ami a rendszerváltók és a múlt rendszer örökösei között tátongott.  (Az elmúlt húsz év tapasztalatai amúgy őt igazolták: a párt, amelyik ezt a szakadékot átlépte, meghasonult önmagával, és végül meg is semmisült. Ez történt az SZDSZ-szel, majd Antall József egykori pártjával, az MDF-fel is.)  

A békés rendszerváltozás, az okos kompromisszumok reálpolitikus miniszterelnöke elvi alapon volt elkötelezett antikommunista. Talán senki más nem tudta olyan mély megvetéssel kimondani: „kommunista”. De nem falatozott reggelenként párttagokat és nem ivott vörös vért sem lefekvés előtt, csak éppen nem engedett egykori párttagokat a kabinetjébe. Ha kellett, megegyezett velük, de egy dologban egyetértett Sztálinnal: a kommunisták az ő számára is „másmilyen” emberek voltak.  Akár azt is mondhatnánk, hogy a legnagyobb magyar antikommunista volt, akinek idegenkedése a vörösöktől talán csak egy másik nagy antikommunista reálpolitikushoz, Winston Churchillhez volt fogható. (Churchill pedig még Sztálinnal kiegyezett egy akkor épp veszélyesebb ellenség, Hitler ellenében.)

Húsz évvel hivatalba lépése és tizenhét évvel a halála után értelmetlen azzal foglalkozni, hogy a mai helyzetben mit mondana, vagy mit tenne. Életműve ma már a történelemé, és a tetteiért, miként kései utódai is, a történelem ítélőszéke előtt felel majd.  
 

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr662506643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormányzó 2010.12.12. 08:45:50

"Irtózott a kocsmapolitikusoktól",ki is volt a belügyére? Csak nem az ablaktáncos,alkesz? "Okos kompromisszumok reálpolitikus min.elnöke",ja,az átkosban is olyan mély megvetéssel fogadta el a z igazgatói széket! Mi a valódi öröksége? A romhalmaz és a nyomor.Na meg, a politikusok "huncutságai"!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.12. 10:12:15

Maradjunk annyiban, hogy én baromira nem így látom.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.12.12. 10:33:46

szerző nem fukarkodik a dícsérő jelzőkkel, csak hát azokkal is ugyanaz a baj, mint a negatív ítéletekkel, mégpedig a rejtett háttér:
"én vagyok az, aki megítélhet másokat,
én vagyok, aki eldönthetem, milyen ember"

Várúr 2010.12.12. 11:02:13

Antall József magyar hazafi volt és kiemelkedő államférfi. Zavaros, minden szempontból veszedelmes helyzetekben kormányozott, betegsége elhatalmasodásakor is. Kormánya halála után kitöltötte a ciklust, egyedüliként az összes !) posztszocialista országok között. Akik Antallt személyesen ismerték (mint jómagam) nemcsak tisztelték-becsülték, de kifejezetten szerették is. Ironikus humora, emberi mérséklete, széles látóköre, átfogó műveltsége és politikai érzéke alapján ma is viszonyítási pont. Sose felejtem el, mit mondott a gyalázkodó sajtó egyes firkászairól: "Senki által meg nem választott politikai mikiegerek". Kevéssé ismert ezt követő másik mondása (személyesen hallottam). Valaki rákérdezett, miért nem lép fel az őt hazug módon rágalmazók ellen, mire azt válaszolta: "Hatalmon, nem uralmon vagyunk".

Várúr 2010.12.12. 11:04:12

Még csak annyit: fiatal felnőtt voltam akkor. Antall nálam jóval idősebbeket és képzettebbeket - politikai ellenfeleit is - képes volt lenyűgözni pár jól megválasztott mondattal.

Éhesló 2010.12.12. 11:34:56

A semmiből került elő komancsokkal sosem konfrontálódó káderként és vette át az mdf vezetését, háttérbe szorítva azokat, akik valós kockázatokat vállalva küzdöttek évtizedekig a szabadságért.
Gyors és mocskos alkut kötött az szdsz-el, ami megpecsételte az ország sorsát, egészen 2010-ig.
Hatalomban rövid időn belül szétverte az mdf-et belülről, csakúgy, mint ahogyan kívülről tette koalíciós társával a kisgizdákkal is.
A kommunikációja ritka gyenge volt. Önmaga is képtelen volt a választóit megszólítani.
A rablóprivatizáció szabadjára engedése, a hazai feldolgozóipar szétverése, piacaink kiárusítása, a reprivatizáció elutasítása, az igazságtétel és felelősségre vonás elmaradása is az ő kedvencei "életművéhez" tartozik.
De a rá legjellemzőbb megnyilvánulása a "tetszettek volna forradalmat csinálni" cinikus és alpári benyögése volt (ami talán UL de a nevéhez fűződik, kétségtelenül) az általa és szerencsétlen társai által okozott káosz során.
Buktor méltó utódja.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.12.12. 12:59:31

Laudációnak nem rossz, de pont az alapvető ellentmondást nem gondolja végig: a reálpolitika és a következetes antikommunizmus 89-ben és közvetlenül utána nem egy irányba mutatott. Ez a valóságban aláássa annak lehetőségét, hogy Antallt reálpolitikusként és antikommunistaként is ünnepeljük. Egyértelmű választás helyett Antallt a kettő közötti lavírozás jellemezte.

m.logic 2010.12.12. 13:53:56

Antall öröksége a totális politikai inkompetencia/impotencia. A távlati gondolkozás totális hiánya, a langyos szar kevergetése, a radikális változástól való irtózás. Ő az, aki legtöbbet tehetett volna, és mégis semmire sem volt hajlandó. Az elmúlt 20 év tényleges politikai bűnözőinek ő nyitotta ki a kaput, vagy minimum nem zárta be...

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 14:48:18

@Éhesló:

"Gyors és mocskos alkut kötött az SZDSZ-szel, amely megpecsételte az ország sorsát, egészen 2010-ig..." - ez az állítása ékesen bizonyítja, mennyire nem ismerik a széles tömegek (és Ön sem) a reálpolitika mibenlétét. Kérem, tegyen fel egy kérdést: vajon kormányozható lett volna az ország úgy, hogy a '89-ben módosított alkotmány parttalanná tette a minősített többséget kívánó törvények körét? A paktum nélkül vajon lett volna költségvetése az országnak? Azt is mérlegelje, kérem, vajon kik foglalták volna el Antall bársonyszékét a konstruktív bizalmatlansági indítvány védelme nélkül? Vagy netán Ön szívesebben bízta volna az országot Csurkára és az álmodozó lakitelki literátorokra? Vagy szívesebben látta volna miniszterelnökként Torgyánt és Pozsgay? Azt már feltételezni sem merem, hogy a filozófus Kis Jánost alkalmasnak találta volna a kormányfőségre.

Ami az SZDSZ-t illeti, akkoriban még nem dőlt el miféle párt válik belőle. Nem véletlen, hogy a paktumot elsősorban Tölgyessy Péterrel kötötte Antall. Talán egyedül ők rendelkeztek kellő közjogi tudással, és azzal a képességgel - ismét az a fránya reálpolitika! -, hogy az országot KORMÁNYOZNI kell. Ön kivel kötött volna megállapodást? Netán a posztkommunistákkal? Vagy a Fiatal Demokraták Szövetsége nevet viselő törpepárttal?

Éhesló 2010.12.12. 16:22:14

@Lord Meldrum: a magázódást meglehetősen modorosnak és a blogkomment műfajához méltatlannak tartom, kivéve, ha ezzel a stílussal is üzenni kívánsz valamit (ha igen, akkor az üzenetet dekódold jobban).
Az antalli "reálpolitika" a poltika világában válogatottan semmitérő káderek akarat és szándék nélküli sodródása volt, minden stratégia nélkül.
Antalléknak (tölgyessyvel együtt) SEMMILYEN paktumra nem volt felhatalmazásuk senkitől. Nem előzmények nélkül, hiszen a "kerekasztal" pribékjei is minden felhatalmazás nélkül alkudoztak a jövőnkről a levitézlett és az országot gazdasági káoszba vezető kommunista diktatúrával.
Alkotmányozó nemzetgyűlést kellett volna választani, kizárólag az alkotmányozás végrehajtására, majd ezt követően kellett volna választásokat tartani (már amennyiben a volna lehet bármilyen utólagos diskurzus alapja /nem lehet/).
Antallhoz képest jó pár más hitelesebb és alkalmasabb emberre lehetett volna bízni a hazánkat
Őt sem az életútja, sem a kitüntetései, sem a pozícióhoz juttatott rokonok, osztálytársak és barátok alapján nem tartottam alkalmasnak a politikai vezetésre. Hihetelenül korrupt és nepotista volt, ráadásul ezer szállal volt kötve azokhoz, akik me.-t csináltak belőle.
Rá is ment az ország.
Az szdsz már a születésekor hitsorsos ÁVH-s szülők lukácsista, maoista csemetéinek magyarellenes szektája volt.
Antal a kormányzásra kapott felhatalmazást a választásokon koala partnereivel. Helyette paktumozott ellenségeivel, koaliciós társait pedig kinyírta.
Leginkább pedig nem kormányzott, nem váltott rendszert sem az államigazgatásban, sem a gazdaságban, sem a fegyveres erőknél, titkosszolgálatoknál, sem a médiában sem sehol.
Be is darálták a nemzeti oldalt majd 7 évre, mikor buktor megismételte az antalli produkciót, melyben ismét a koalatársak voltak a célpontban a kommunista és szdsz-es ellenfelek helyett. Bele is bukott ismét a nemzeti oldal 8 évre.
A kérdés annyi, mit tanult ebből a nemzeti oldal és buktor.
Ahogyan elnézem nem sokat.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 16:23:27

@Lord Meldrum: Köszi, nagyjából elvetted kenyerem első részét, én is ezekre gondoltam. Amúgy a rendszerváltozásról meg a paktumról a véleményem alant:

polizis.blog.hu/2010/04/29/huszeves_a_paktum
polizis.blog.hu/2010/04/29/huszeves_a_paktum_2

Amit Antall szemére lehet vetni, hogy túlságosan naiv volt. Bízott egyrészt a nyugatban, amely majd hasonlóképp védelmünkre kel, mint Portugália, Spanyolország, és Görögország védelmére úgy 15 évvel korábban.
Verbálisan hitegettek is minket, csak a nyugat számára már nem volt vészként a kommunizmus mint választható alternatíva a váltó államok számára, így hagytak minket szépen a gazdasági csődben...

A másik naivitása a hazai közélettel szemben volt. Nem gondolta, hogy olyan ellenállást tudnak kifejteni a múlt emberei a változtatókkal szemben, mint amilyet.
Orbán ezt felismerte, és nem véletlen, hogy ő már közel sem viselkedik olyan úriemberként, mint Antall. (Utóbbinak több oka is van, de ez is egyik jelentős.)

A harmadik dolog, ami végképp bukását hozta el, (tudom, ő nem bukhatott meg, de a pártja végül igen) az az, hogy Magyarországon ő volt nagyjából tisztában azzal, hogy mit jelent a parlamentáris demokrácia, és annak mik a játékszabályai. Ő ennek mentén próbált kormányozni és politizálni, de erre nem voltak se a saját oldalán, főleg nem az ellenzékben vevők.
Orbán itt is jól ismerte föl, hogy a magyar népnek jobban megfelel egy III. napóleoni rendszer, mint a nyugati típusú parlamentáris demokrácia. (Itt hívnám föl a figyelmet, hogy korántsem kívánok Debreczeni József uszályába kerülni ezen megállapításommal, mivel hangsúlyozom, hogy emellé nem teszek negatív véleményt. Ez a politizálás, amit Orbán próbál itt Magyarországon még jól is elsülhet. Ez teljesítmény-függő.)

A negyedik pedig, ami Antall bukását elhozta, az bizony a saját - nem létező - politikai hátországa. Amit egy az egyben kb. másfél százalékra taksáltak a választók 1998-ban, immáron MDNP néven.

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy alapvetően minden felmerülő alternatíva rosszabb irányba vitte volna az országot 1990-ben. Így legalább 2002-ig a régió messze vezető országa lehettünk. Ebben pedig mérhetetlenül nagy szerepe volt Antall Józsefnek.

PS. Igen szürreális, hogy pont a halálának évfordulóján szűnik meg de jure is pártja. De facto az UD ügy idején tűnt el a régi MDF utolsó lehelete is, utána ami történt az már minősíthetetlen, és a néhai miniszterelnök gondolkodásmódjával összeegyeztethetetlen volt. Kár érte, hogy nem tudott szépen meghalni a párt...

Silcon 2010.12.12. 16:40:48

@Éhesló: A kiindulási állapot '89-ben nálunk sok mindent meghatározott. A diktatúra az '56-ot követő megtorlás után már nem volt olyan kemény a nagy tömegekkel szemben, a beletörődésért cserébe viszonylagos jólétet teremtett. Ezért nálunk a tömegekben nem alakult ki olyan erős ellenérzés a posztkommunistákkal szemben, mint a többi rendszerváltó országban. Valószínűleg ebből ered az elhíresült "tetszettek volna forradalmat csinálni" kijelentés. Ha egyszer nem volt meg a kellő felhatalmazás a félreállításukra, egy leszámolási hullámba esetleg belebukhattak volna. Antall úriember volt, a hibát ott követte el, hogy azt hitte, a múlt rendszer kiszolgálói önként visszahúzódnak, ha megélhetésük, vagyonuk nem kerül veszélybe. Visszatérésüket az is segítette, hogy ott bábáskodhattak az új rendszer alapjainak lerakásakor. Az, hogy a Zétényi-Takács törvényt a jogfolytonosságra hivatkozva utasította el az alkotmánybíróság, elég sokatmondó.
A már említett jólét megteremtése jó nagy adóssággal is járt, így nem nagyon lehetett kibújni az IMF és a Világbank "ajánlásai" elől. Kevesen lehettek itthon, akik tisztában voltak azzal, hogy a "Washingtoni konszenzus" ajánlásai nem a mi épülésünket szolgálják. Antallék egy az egyben felvállalták a diktatúra adósságát. (Mi inkább magánpénzeket vettünk fel, a lengyelek inkább nemzetközi szervezetektől, államoktól kaptak kölcsönt. Az adósság elengedése a mi esetünkben neccesebb lett volna, de meg se próbáltuk.)
Egyébként a privatizáció már Antall kormányzása előtt elkezdődött, de igazi nagy művelői a szoclibek voltak. Szinte az összes közműcéget és nagyvállalatot ők verték nagydobra. Akkor voltunk "éltanulók". Persze, van az az alacsony ár egy cégért, amiért egy posztkomcsi elfogadható üzleti és politikai partnerré válik.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 16:40:52

@Éhesló: "Antallhoz képest jó pár más hitelesebb és alkalmasabb emberre lehetett volna bízni a hazánkat" - kérem, ne késlekedjen a válasszal: Ön kire bízta volna?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 16:53:23

@tothh:

Megfontolandó, amit írt, bár én úgy látom, hogy Antallnak - bármennyire is elkötelezett híve volt a parlamentáris kormányzásnak - nem sikerült parlamentáris viszonyokat teremtenie. Ennek egyébként az egyik oka a paktum, amely egyfelől lehetővé tette a kormányzás legelemibb feltételeit, másfelől viszont újraélesztette az újkori magyar politika legrosszabb hagyományát, a kormány vs. nemzet, alkotmánytiprók vs. alkotmányvédők vitát, azt a politizálást, amely voltaképpen nem írható le a parlamentarizmus angol fogalmaival, és amely sokkal inkább egyfajta alkotmányos és közjogi alkudozás keretében értelmezi a politikát, és a szakpolitikai vitákat.

Ami Orbán kormányzását illeti, nem tagadom, ő valóban jól ismeri a magyar néplélek árnyas oldalát, az erős kezű vezető iránti vágyat. Ugyanakkor meggyőződéssel vallom, amit Tocqueville írt A régi rend és a forradalom (1856) Bevezetésében: "... de ki merem mondani, hogy az efféle társadalmakban hiába keresnénk a nagy állampolgárokat és a nagy népet, s merem állítani, hogy itt a szellemi és az érzelmi nívó folyamatosan süllyed, mivel az egyenlőség kéz a kézben jár a zsarnoksággal." "Nem titkoltam a szabadság iránti tiszteletemet egy olyan korszakban, amikor köztiszteletben állott, így aztán nem kifogásolhatják, hogy akkor is ragaszkodom hozzá, amikor megtagadják." (Atlantisz, Bp., 1994. 40-41. oldal)

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 17:01:06

@Éhesló: Antallhoz képest jó pár más hitelesebb és alkalmasabb emberre lehetett volna bízni a hazánkat
pl.? Neveket szeretnék hallani...

"Antalléknak (tölgyessyvel együtt) SEMMILYEN paktumra nem volt felhatalmazásuk senkitől. Nem előzmények nélkül, hiszen a "kerekasztal" pribékjei is minden felhatalmazás nélkül alkudoztak a jövőnkről a levitézlett és az országot gazdasági káoszba vezető kommunista diktatúrával."

Felhívom a figyelmed arra, hogy a kerekasztal idején még javában szovjet csapatok voltak Magyarországon. Senki nem akart egy második ötvenhatot. Lengyelországban abban az időben még csak egy félszabad szejm választást tettek lehetővé.
Gorbacsov csak az év decemberében, Máltán mondta ki a "be nem avatkozás" elvét. A szovjet arzenál árnyékában azért nem lehetett olyan könnyű megegyezni...

"Leginkább pedig nem kormányzott, nem váltott rendszert sem az államigazgatásban, sem a gazdaságban, sem a fegyveres erőknél, titkosszolgálatoknál, sem a médiában sem sehol. "

Ebben van némi igazság, bár ezt is a kontextusban kéne kezelni... Mire volt lehetőség. Kiket rakott volna pozícióba? Kikben bízhatott volna meg jobban?
Amikor meg racionálisan váltani próbált, az állítólagosan antikommunista szadesz riogatásával találkozott szembe....

Szóval én árnyalnám ezeket - az érzelmi oldalon még érthetően is felmerülő - kritikákat...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 17:05:25

@Lord Meldrum: Jogosnak látom a meglátásaidat, de az első bekezdésben általad felvázolt eredmény szerintem legkevésbé Antallon múlott. Sokkal inkább a saját, és ellenzéki keményvonalasok hozzáállásán. Csúnya szóval élve azt a meccset ígyis, úgyis le kellett játszani. Ez csak 2010-ben LÁTSZIK eldőlni, és a diskurzus háttérbe szorulni...

Orbánnal kapcsolatban viszont az a véleményem, hogy neki alapvetően van egy frusztrációja elsőgenerációs értelmiség volta miatt, másrészt pedig nagyon mélyen beleégett a 2002-es "alaptalan" vereség. Ezek miatt pedig bizonyos döntéshozatal során a kívülről eleve irracionálisnak tűnő megoldást választja.

Éhesló 2010.12.12. 17:07:51

Nálunk a tömegekben korábban alakult ki olyan erős ellenérzés a posztkommunistákkal szemben, mint a többi rendszerváltó országban.
Ezért történhetett meg, hogy felpuhult kádári érával szemben foglaltak állást minden "baráti" országban.
Nem ebből ered az elhíresült "tetszettek volna forradalmat csinálni" kijelentés, hanem a politikai felelősségvállalás hiányából, hárításából.
Megvolt a kellő felhatalmazás a félreállításukra, ezt jelezték a szabad választások eredményei. Egy leszámolási hullámba esetleg belebukhattak volna a "rendszerváltók" de nincs nyereség kockázat nélkül.
Antall nem úriember, hanem egy tehetségtelen kamarillapolitikus volt, akinek ellenfelei nem a kommunisták voltak: sem az államigazgatáson belül, sem azon kívül, hanem azok akik le akartak számolni a kommunistákkal. Visszatérésüket ez segítette, és az is, hogy ott bábáskodhattak az új rendszer alapjainak lerakásakor.
Az, hogy a Zétényi-Takács törvényt, és a reprivatizációt elutasította a sólyomféle alkotmánybíróság, eléggé sokatmondó a "rendszerváltás" valójáról.
A fekete és co. által ránklőcsölt és kádáréktól megörökölt addigra már 3 adósságválságba torkolló adóssághegy felvállalása, az, hogy az IMF és a Világbank "ajánlásai" felülírtak bármilyen nemzeti érdeket nehezen túlbecsülhető mulasztása volt antallnak.
Akik tisztában voltak azzal, hogy a "Washingtoni konszenzus" ajánlásai nem a mi épülésünket szolgálják, meg sem szólalhattak, nem kaphattak nyilvánosságot és a politika peremére lettek szorítva. Antallnak ez fontosabb volt mint a kommunisták és cimboráik (demokratikus charta) felelőssége vonása, kiszorítása hatalmi pozícióikból.
A privatizáció már Antall kormányzása előtt elkezdődött (igen martonyi volt a bárcanélküli minisztere), de igazi nagy művelői azok a szoclibek voltak, akiket antallék poziciókba emeltek és hagytak. Az élelmiszeripar, a kül és belkereskedelem, a gépipar, a járműipar nagyrésze erre ment rá.
Az összes közműcéget és monopolszolgáltató vállalatot kétségtelenül pufajkás és barátai verték el. Ennek az esélyét pedig antallék tehetetlen társasága és lehetetlen kormányzása teremtette meg.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 17:09:43

@Silcon: A "tetszettek volna forradalmat csinálni" kijelentés nézetem szerint alapvetően arra alapul, hogy a Szadesz került blokkoló kisebbségbe. Azaz, nélküle nem lehetett se alkotmányt, se kétharmados törvényt módosítani. Itt már eleve bebukott a Zétényi-Takács törvény is. Nem is volt meg az esély úgy módosítani az alaptörvényt, hogy ez átmenjen...

Az államadósság törlesztését szvsz nem lehetett nem felvállalni, mert a felmerülő más konstrukciók (Soros kezébe tenni az egész magyar energia-szektort) az ennél jóval csúnyább eredményt hoztak volna.

A privatizációnál meg egyet értek, ott az első választott kormány már futott az események után. A taxisblokád után meg be voltak annyira fenyítve, hogy bármilyen keményebb intézkedést is bevezessenek...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 17:12:42

Bocsánat azért, hogy így nyomulok, de az imént ezt láttam a Hírszerzőn:

hirszerzo.hu/shake/20101212_kacsamesek_antall_jozsef_video

Ez mindent alulmúl...
Pont ezt kellett kiemelni?

Éhesló 2010.12.12. 17:13:28

@Lord Meldrum: Bihari, Bíró, Pozsgai, Lezsák. De szívem szerint a méltatlanul elfeledett - máig tiszztázatlan körülmények között elhúnyt - Csengey-t is idesorolnám.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 17:15:21

@Éhesló: Én egy kopottas koravén konzervatív vagyok. Értse meg, nekem feláll a hátamon a szőr eme urak neve hallatán. Abba pedig jobb nem belegondolni, mit kezdtek volna az országgal.

Éhesló 2010.12.12. 17:17:45

http://wn.com/Rendszerv%C3%A1lt%C3%A1s!

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.12. 17:21:51

@Éhesló: Lezsák és Csengey kivételével mind volt MSZMP tagok.
Fentebbi kettő tipikusan mozgalmár politikus. (Vagy nem is inkább politikus...) Ők nagyon nagy, megdönthetetlen szerepet vittek a rendszer megdöntésében. Viszont, ők alkatuktól fogva az építkezésre nem alkalmasak.

Pozsgay szerepét - szintén az átalakulásban - elismerem, ahogy a nemzeti gondolkodásmódját is. Azonban, az számomra elfogadhatatlan, hogy az új rendszerben komoly szerepet kapjon.

Biharit emelném még ki. Azt leszögezném, hogy az ő személyével kapcsolatban eleve elfogult vagyok, de azt hozzátenném, hogy alapvetően ő mindig oda fordult, ahonnan épp a hatalom szele fújt.

Én magam részéről Antall, Tölgyessy, Sólyom szerepét ismerem el, valamint a fiatalok közül Orbán, Kövér, Szájer és Áder előremutató viselkedését. Nagy kár, hogy utóbbi három ki van szorítva mára a mainstream politikából.

Éhesló 2010.12.12. 17:22:40

http://www.youtube.com/watch?v=NsMoUueoxdg&feature=player_embedded#!

No még 1x!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 17:27:33

@Éhesló: Ahogy Antall mondotta volt, Für egy "oldalazó paraszt". Nem véletlenül lett honvédelmi miniszter. Ott okozhatott kárt legkevésbé.

Éhesló 2010.12.12. 17:41:06

@Lord Meldrum: erre a szintre nem zuhannék le mégse, bármilyen rossz véleményem is van antallról.

Iustizmord 2010.12.12. 18:52:13

az egí jobber vonulat h antall józseből egy mintajobber montakonzi reálpoitikust hero-takanak, post humus, faragni.

fiatal vagyok é csak kevésre emlékezem, e a kép túlzó, ill túlzóan idealizáló.

na, pár remark:

"1993. december 12-én, 17 éve hunyt el Antall József, a rendszerváltás utáni első kormány miniszterelnöke. Sírja felett egyre több egykori politikai ellenfél vagy épp ellenség fedezi fel magában a barátot, a megértő szövetségest és a kései politikai leszármazottat,"

ahogy 45 után az ellenállók száma exponenciálisan nőtt

" miközben a politikai jobboldalon sokan az elmúlt húsz év összes bajáért és csalódásáért őt teszik felelőssé."
"
mint bünbask. pedig nem.

"Antall József magyar hazafi volt, őszinte demokrata, konzekvens antifasiszta és meggyőződéses antikommunista,"

viktor ufgye egyik sem.

" Belülről, a saját morális parancsai által vezérelt ember volt, a politikában azonban reálpolitikus."

viktor ez sem. pláne nem az első.

"Az eszméit és elveit, mint tevékenységének iránytűjét soha nem szem elől tévesztve, reálpolitikát csinált, vagyis a valóságot soha nem keverte össze a vágyaival. "

mint vitya

"Lenézte a gyáva opportunistákat, akik gyengeségből vagy félelemből idő előtt engedtek. Megvetette a „doktrinereket”, a valósággal számot soha nem vető elméletek és fantazmagóriák rabjait. Legjobban azonban a kocsmapolitikától és a kocsmapolitikusoktól irtózott, a nagyotmondóktól, a nagyszájú hangoskodóktól, akik válság esetén összeomlanak. Ahogy fogalmazott, „ebben az országban az is hagyomány, hogy a nagyon radikálisak, a nagyon nagyszájúak arrébb állnak, és a mérsékelteket felakasztják”.

mit gondolna a mai fideszről???? :o(((

Antall József politikai öröksége nemcsak az elvi alapú reálpolitika, hanem a jobboldalra és baloldalra felosztott magyar pártrendszer is. Legalább ilyen fontos volt számára azonban az a szakadék, ami a rendszerváltók és a múlt rendszer örökösei között tátongott. (Az elmúlt húsz év tapasztalatai amúgy őt igazolták: a párt, amelyik ezt a szakadékot átlépte, meghasonult önmagával, és végül meg is semmisült. Ez történt az SZDSZ-szel, majd Antall József egykori pártjával, az MDF-fel is.)

mondjuk e fideszt ez se zavarja...

Talán senki más nem tudta olyan mély megvetéssel kimondani: „kommunista”.

csurka?

Iustizmord 2010.12.12. 19:00:19

bocs az elütésekért

HaKohen 2010.12.12. 20:07:34

@Iustizmord:

Nincs bocs. Egyszerűen olvashatatlan, ezért dühítő. Eddig nem volt rád jellemző.

Ha ajánlhatnám, nyugodj le, azután lassan - l.a.s.s.a.n - írj, hogy mindenki érccse, és mégazután olvasd is el, amit írtál.

Bocs.

HaKohen 2010.12.12. 20:13:20

@Várúr:

Semmi okom, hogy kételkedjem: saját füleddel hallottad ezt a mondatot:

>"Hatalmon, nem uralmon vagyunk". <

Márpedig ez azt is bizonyítja, hogy Antall József műveltségébe az általam klasszikus szerzőnek tartott, bár mostanában kissé elfeledett Max Weber legfontosabb gondolatai is beletartoztak.

Mai utódja ezt mondhatná: "Uralmon, nem hatalmon vagyunk."

moncayo 2010.12.12. 21:55:51

Egy amatőr volt. Egy dologban egyedüli volt az elmúlt 20 év politikusai között: nem lopott egy fillért sem.

De őt is csupa idióta, tolvaj, semmirekellő vette körül. S hagyta.

Iustizmord 2010.12.12. 21:56:07

@HaKohen: átalbotában volt, sorry.

lenyugoszom, nem iszom, nem kábszerezek, nem kurvázok, nem idegeskedek oszt majd írom, sry.

amúgy thx .

FIGO 2010.12.12. 21:59:03

Egy impotens megalkuvó volt, akinek volt miért alkut kötnie, és akkor sajnos mindenki benyalta a meséket, mert változást akartak!
Visszaélt a bizalommal, és igen, neki köszönhető nagyrészt ez az egy helyeben toporgás ami azóta is tart!
És neki köszönhető, hogy olyan helyzetbe került az ország melyből talán sosem lesz vissza!
Még a vasárnapomat is elbaszta, akkor is és most is!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.12. 22:00:12

akkor hogy mehetett ennyire félre a rendszerváltás, ha Antal ilyen profi volt?
politikailag, gazdaságilag és társadalmilag is félrement

temészetesen ebben a fő bűnös a nép, de azért a politikusok is elég vastagon

fingerbangs 2010.12.12. 22:01:26

a mai napig tartó rossz antallal kezdődött, valódi rendszerváltozás kellett volna, nem ez a hazug színház, ami még mindig tart...
de meddig hagyjuk még?

Diocles 2010.12.12. 22:05:02

Antall lehet, h úriember volt, de politikusnak egészen biztosan nem volt alkalmas.

Az MDF-korszak szimbóluma lehetne, h Antall kormányfősége idején Szilvásy volt az államtitkár a MEH-ben, és akkor intézte többek között az őszödi üdülőt is.
Szóval ha valakinek a miniszterelnöksége alatt ilyen dolgok történtek meg sorozatban a háta mögött, azt aligha lehet sikeresnek minősíteni, még a legnagyobb jóindulattal sem. és ez a példa csak a jéghegy csúcsa.

éppen ezért káros, ha valaki Antallra hivatkozik, az ő életműve (miközben az emberi tisztességét nem vitatom) egy hatalmas ballaszt.

soproni1 2010.12.12. 22:09:28

@Diocles:

Azért Nahlik Gábor, Csúcs László , Boross Péter sem volt sikertörténet Antall életében. Torgyánról nem is beszélve.

Diocles 2010.12.12. 22:15:00

@soproni1:
hát igen.
hosszan lehetne sorolni az "elkúrásokat" az MDF-korszakból, Antallt vélhetően csupán a halála mentette meg egy alapos kritikától.
amire szerintem sort kellett volna/kellene keríteni, a gazdaságtól kezdte a médiapolitikán át a külpolitikáig számos terület igazi állatorvosi ló, h a privatizációt és a téeszek szétverését ne feledjen.
jaa, meg Horn kétharmadát, amit Antall és az MDF nélkül ugyanúgy nem következett volna be, mint a Fidesz-kétharmad Gyurcsány nélkül...

egyébként a jobboldal vezetői is elvégezték a maguk Antall kritikáját, nem véletlen, h szinte sohasem hivatkoznak rá, tudják, h ez még a jobboldalon is (!) rendkívül népszerűtlen volna.

töreki 2010.12.12. 22:23:10

Se nem Magyar, se nem hazafi nem volt! A bolsevikok ügynöke aki a patkányt tette az ország nyakára és meghagyta az összes tolvaj, hazaáruló görényt a pozíciójába! Azokat az embereket akik ténylegesen tenni is akartak a Magyar népért partvonalon kívülre tette! Nem véletlenül lett átirányítva egyik napról a másikra a FKGP-ból az Mdf-be! A kiadott feladatot elvégezte, megágyazta a magyar nép kirablását és gyarmati sorba juttatását!

rockjano_ 2010.12.12. 22:28:57

Én azért kiváncsi volnék mit szólna a mai fidesz politikáról....Jajjjjhhh.
Lenne néhány szava szerintem...

nnanemán 2010.12.12. 22:30:31

Politikájának és akkori kormányának a tehetségéről csak ennyit. Antal József miniszterelnök politikájának hagyatéka (a magyar nép számára): Horn Gyula és az SZDSZ volt.

Dr. Bélus___ 2010.12.12. 22:31:05

@Várúr: Ha olyan jól ismerted, mesélnél Kárpátaljáról? Azt mondják, Antal bácsi töketlenkedte el. Hogy is volt ez?

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2010.12.12. 22:32:54

Akik Antal Józsefet személyesen ismerhették (nekem volt szerencsém nagyon közelről), azok nyilván egy egészen más emberrel (is) találkozhattak, mint a széles közvélemény. Egy elképesztően vicces, humoros, frappáns, ugyanakkor mélységesen humanista, művelt embert. Egyszer egy szűkebb körben tartott beszédében (ahol egyébként néhányszor padlót is fogtak a hallgatói a röhögéstől) el is magyarázta, hogy miért van az, hogy ezzel szemben őt sokan "savanyújóskának" tartják, s mégsem igyekszik ezt a tévhitet eloszlatni.
Az ország iránt érzett felelősség súlya azt diktálta számára, hogy ne viccelődjön, s ne az image-ével foglalkozzon. Ő volt a huszadik század utolsó államférfija, nem csak Magyarországon. Roosevelt (Teddy, nem Delano), Churchill, Thatcher, Reagan eszmei örököse.
A cikkíró, illetve több kommentelő is nagyon helyesen méltatta emberi tisztességét, elveit, tetteit és erőfeszítéseit Magyarországért.
Elképesztő az a bornírt ostobaság, az a teljesen tudatlan, ámde rendkívül magabiztos és nagyképű, lekezelő stílus, hangnem, ahogy sokan beszélnek ma róla. Nehéz higgadtan fogadni az ilyen ocsmány fröcsögőket, és még csak nem is kell(ene) személyes ismeretség, rálátás ahhoz, hogy kristálytiszta legyen számunkra, hogy milyen reálpolitikai körülmények között, mekkora rendelkezésre álló mozgástérrel kellett számolnia döntéseinél, tetteinél. Sokan hajlamosak elfelejteni - sőt, valószínűleg műveltségük az ilyen tényekre sem terjed ki - hogy például ő szorgalmazta elsőként, az akkor még javában létező KGST egyik találkozóján a még szintén javában létező varsói szerződés megszüntetését.
Ezt nem tudják, és nem is akarják tudni a mai moszkva-barát szélsőjobberek, akik eközben nagy magabiztossággal tudnak mindent a "rózsadombi paktumról". Utóbbi egész egyszerűen nem létezett, s például amikor kiderült, hogy az állítólag paktum underground radikális sajtóban kész tényként kezelt időpontjában ő épp Amerikában volt, rögtön "találtak" egy másik időpontot a tollnokok, mintha az első dátum nem is létezett volna.
Számtalan hasonló összeesküvés-elméletet terjesztenek vele kapcsolatban (Kárpátalja visszautasítása, pedig Ukrajna át akarta adni, stb.). Ez csak egy apró példa az undorító, őt utólag lejáratni igyekvő rágalomhadjáratra, amelynek célja a mérsékelt, jobboldali konzervatív, de a valósággal (és az ellenfelekkel is!) köszönőviszonyban lévő politikai gondolkodás és erők aláaknázása. A radikalizmus előretörésére adekvát válaszként ugyanis a "gyűlölt" nyugat rögtön elfordulna Magyarországtól, átengedve a terepet az orosz érdekeknek. Ez a vonulat természetesen egész Kelet-Európában létezik (Lengyelországot leszámítva), és ennek az oroszbarát franchise-nak a magyarországi "lerakata" a Jobbik és a nemzeti radikális körök. Az ellenség számukra nem a (poszt)kommunisták, hanem épp a konzervatív jobboldal, különösen az "antalli szellem". Nem is kell tehát csodálkoznunk, amikor a radikális jobboldalon rendre halljuk, hogy "még mindig inkább az MSZP, mint a FIDESZ", és azon sem szabad csodálkoznunk, amikor Antall Józsefre a valósággal köszönőviszonyban sem lévő ostobaságokat, kígyót-békát kiabálnak. Csodálkoznunk nem szabad, küzdenünk ellene, a valós szándékot leleplezni viszont nagyon fontos.

soproni1 2010.12.12. 22:34:04

@Diocles:

Tényleg ! A Jeszenszky Endre ! Kösz, hogy felhoztad a külpolitikát ! Volt még valami szakállas, félrefésült hajú csóka, akinek a felesége is ott dolgozott. Minden szava baromság volt, de legalább nem zavart sok vizet.

Mondjuk a Bod Péter Ákossal szimpatizáltam a taxis blokád alatt. Volt valami alkesz belügyminiszter, azt nem csíptem.

epécske 2010.12.12. 22:35:30

@FIGO: Nemcsak buta vagy, hanem ordenáré is. Az öszes többi zseniális hozzászólóval együtt képtelen vagy összefüggéseket látni. Fogalmad sincs a valóságról sem most, sem akkor.
Ültél a tévé előtt és rajzfilmet néztél, mint óvodás, amikor meghalt, és megsértődtél, hogy nem nézhetted végig? Vagy már akkor is felnőtt voltál és fontosabb volt a tévét bámulni, mint felfogni és megbecsülni, hogy véget ért egy közel 40-es éves diktatúra, és anélkül lett demokrácia, hogy vér folyt volna az utcán?
A primitív összeesküvéselméletek, a sértett, lényegében baloldali ős-MDF-esek vagdalkozásai könnyebben emészthetőek, mint végig gondolni, hogy esetleg a mostani kudarcokért nem az a felelős, aki 17 éve meghalt, hanem mi, akik itt élünk azóta is, igaz?
Az, hogy ennyi gyűlölet van bennetek még ma is, csak azt bizonyítja, hogy nagy ember volt. Senkik nem váltanak ki ilyen erős érzéseket. Ha mást nem vennénk figyelembe, csak azt a nagyvonalú humort, amivel túllépett a hozzád (és még néhány hozzászólóhoz) hasonló ostoba fröcskölődőkön, már nagyobbá teszi bármelyikötöknél.

mfbill 2010.12.12. 22:37:09

@Lord Meldrum:
Nagy megállapítás, hogy az országot kormányozni kell... Antallnak volt a legjobb történelmi lehetősége, hogy igazi rendszerváltást csináljon, felelős politikát alakítson ki. Ehelyett mit művelt? Az igazi politikusi felelősség jegyében halálos betegen irányította három éven át az országot, a kormányozhatóság (ami az ő hatalmát jelentette) érdekében paktumot kötött, majd cinikusan kijelentette, hogy tetszettünk volna forradalmat csinálni. Talán, ha nem kötötte volna meg a paktumot, és időben rájöttünk volna, milyen úton indul el a rendszerváltó értelmiség, csináltunk volna.
Éhesló tökéletesen leírta, mi mindent köszönhetünk Antallnak. Hogy működése a totális tehetségtelenség vagy a hazaárulás mintapéldája, azt csak azok tudhatják, akik tisztában vannak észbeli képességeivel. Mindenesetre gyorsan kisemmizett néhány millió polgárt, és segédkezet nyújtott egy olyan elit létrejöttében, amely sok évtizedre meggátolja az ország fejlődését. Ha a rendszerváltás miniszterelnöke nem tudja, hogy a kapitalizmusba való átmenet kulcskérdése a polgárság tulajdonhoz jutásának mikéntje, akkor ott komoly baj van a képességekkel. Ha tudja, ám mégis elnézi, hogy zömében a régi rendszer kegyeltjei teszik rá a kezüket a közös tulajdonra, az megbocsáthatatlan bűn. A demokratikus piacgazdaság alapja a tőkeerős, tulajdonnal rendelkező középosztály. Mi húsz éve az ellen dolgozunk, hogy nálunk ez a réteg megerősödjön. A folyamatot Antall kezdte a reprivatizáció elárulásával, a megalázó kárpótlással és a teljesen elcseszett, törvénytelen privatizációval. Pedig neki volt a legnagyobb esélye arra, hogy más irányt vegyünk.

szürke_tag 2010.12.12. 22:38:06

Igazi hazafi volt. Rá is ment az ország. Még hogy antikommunista, na ne mán, akkor a komcsikat mind bezáratta volna. Szerintem ő és az mdf e szúrta el az alapokat.

Janiszta · http://www.ejatekok.com/ 2010.12.12. 22:41:48

Kár erre az emberre bármi beírást is pocsékolni...

jones5555(exdr.) 2010.12.12. 22:42:07

@tothh: Hát egy akkori generáció, akik gyerekként nem értettek semmit az egészből, nem hiszem hogy meg tudod magyarázni. Bárkit megkérdezel közülük erre fog emlékezni nem arra ki volt. Szégyen nem szégyen lehet te már nem emlékszel hogy voltál gyerek??

FIGO 2010.12.12. 22:43:39

@epécske:
Te meg demagóg, és beszűkült vagy, mint Antall szellemi ökörsége!!!
Talán kicsit túlzó volt az irónia az előzőben, de természetesen te nem vetted észre!
Azért is tartunk még mindig itt, mert nem folyt vér!
Nehogy oktass már!

guvernalista (törölt) 2010.12.12. 22:44:43

antall egy naiv nacionalista volt, egy nemzeti idealista.

a legnagyobb tévedése talán az volt, hogy úgy képzelte: egy antikommunista jobboldalra van szüksége magyaroszágnak. csakhogy a kormánnyával szemben azonnal megszerveződött egy antifasiszta koalíció, az mszp, az szdsz szinte azonnal egy platformra kerültek.

nyilvánvalóan egy antifasiszta jobboldalra lett volna szükség, amivel szemben csak egy kifejezetten antikommunista baloldal vehette volna fel a versenyt. ezzel valódi rendszerváltás ment volna végbe. máig nincs kifejezetten antifasiszta jobboldali párt. hanem a széljobbal, és azok szavazóival kokettáló egységfrontok szerveződnek. ez tulajdonképpen az antalli örökség.

Húsleves 2010.12.12. 22:49:42

"Húsz évvel hivatalba lépése és tizenhét évvel a halála után értelmetlen azzal foglalkozni, hogy a mai helyzetben mit mondana"
Főleg, ha a múltját is meghamisítjátok. Gerinctelen szarházi volt, korrupcióba, adósságcsapdába és szegénységbe sodorta az országot.

vitéz alsó- és felsőlégúti Léghutthy Hurut 2010.12.12. 22:59:41

A poszt szövege szép, megemlékező.
Még akkor is azt mondom, ha én teljesen máshogy láttam Antall éveit.
Szerintem ő rontotta el az egész rendszerváltást.
Tölgyessyék is benne voltak, persze, meg Viktorék, meg Hornék is.
De kormányon Antall volt.
És kormányon is akart maradni. Erre ment rá az MDF, a kisgizdák, és ezért lett terebélyes a kerszténydemokraták családfája is.
És kormányon akart maradni úgy, hogy kint tartsa a kommunistákat, ezért győzött az MSZP 94-ben, a vele egységbe forrt SZDSZ-szel.
HA igaz valakire a mondás, hogy "ezért tart itt az ország", akkor az Antallra igaz.

"...Ki hordaná e terheket,
Izzadva, nyögve élte fáradalmin,
Ha rettegésünk egy halál utáni
Valamitől - a nem ismert tartomány,
Melyből nem tér meg utazó - le nem
Lohasztja kedvünk, inkább tűrni a
Jelen gonoszt, mint ismeretlenek
Felé sietni? Ekképp az öntudat
Belőlünk mind gyávát csinál,
S az elszántság természetes szinét
A gondolat halványra betegíti;
Ily kétkedés által sok nagyszerű,
Fontos merény kifordul medriből
S elveszti 'tett' nevét. ..."

Hát ily ember volt ő, tettől riadó, ismeretlentől riadó, ezért próbált lavírozni, és próbált úriemberkedni, polgáridemokratáskodni, tudaomást nem véve arról, hogy egy rendszerváltó országban az ő politikája olyan megengedhetetlen luxus, amibe belerokkan két nemzedék.
A terhet vállalta, de dicstelenül beleszakadt.

epécske 2010.12.12. 23:02:29

@soproni1: A Jeszenszky Géza volt és nem Endre. Az "alkesz" belügyminisztert Horváth Balázsnak hívták. Nem volt alkesz, és a taxis blokád alatt sem volt részeg, csak elveszítette az egyensúlyát, amikor integetett a tömegnek a Parlament ablakában.
Kedves bohém, volt, és nem ivott többet, mint a szocializmusban minden értelmiségi, különösen a vidéki városokban. De ha történetesen részeg lett volna, akkor is többet ért, mint a magyar politikusi gárda 95%-a.
Végtelenül becsületes ember volt, következestes antikommunista, akinek úgy kellett elkezdeni a belügyet irányítani, hogy még a szomszéd szobában ott ült a szovjet összekötő elvtárs.
A szocialista-szdsz-es sajtó azért pocskondiázta hetekig, mert be merte vonatni az elvtársak szolgálati fegyvereit. Ha egy amerikai akciófilmben a főrendőr elveszi a diktátorok fegyvereit, az rendben van ugye? Ha Magyarországon egy diktatúra után a demokráciában rendet akarnak csinálni, meg akarják védeni azt, ami szabad választásokon született, az baj?
Árpi bácsi hős lesz, mert összejátszik a titkosszolgálatok által szervezett taxisblokáddal, mialatt a miniszterelnök kórházban van, de a miniszterelnök, aki felépíti a jogállamiság alapjait, az 17 évvel a halála után még mindig minden rossz okozója?
Tényleg elképesztő az a műveletlen ostobaság, amivel képesek vagytok kiállni a világ elé.

hackbard.celine 2010.12.12. 23:03:00

Nézzük csak végig mit is adott nekünk az Antall vezette kormányzás: kárpótlási jegyeket (ki is járt vele jól?), privatizációt (nem egy Matolcsy nevű illető volt ott is a főhozzáértő?), továbbá egy olyan ideológiai maszlagot, amit azóta is csak az MDF értett, ott is vannak a helyükön: JESZ.
Elhitték és elhitették az ógörög modellt: a kor=tapasztalat=kormányzásra jogosultság. Buktak.
Lehetőleg ne legyen még egy történelemtanár-klasszikafilológus kormánya az országnak!
A mostani átlag 3-as végzettségű jogász bagázs egy fokkal rosszabb, a joggal való visszaélés tilalmánál hiányoztak, amikor a kocsmatanszéken osztották az eszet a haverokkal.

ökörpöröly 2010.12.12. 23:05:29

Antall egy totálisan alkalmatlan ember volt arra, hogy a "rendszerváltás" utáni első magyar kormányt irányítsa.
Alakja különös, annak ellenére, hogy polgári, hivatalnoki családból származott, mely a Horthy-rendszerben magas tisztségeket vittek, a kommunizmusban is ügyesen megtalálta a helyét. Azt is mondhatnánk rá, hogy konformista volt, aki ügyesen megalkudott a lehetőségekkel, illetve ügyesen keresett és talált támogatókat magának.
Antall hol itt, hol ott tűnt fel a rendszerváltás időszakában. Mindig gyorsan pozícióba kerül, mintha hátulról egy láthatatlan kéz irányította volna a szálakat -FKGP és MDF-.
Jelleme nem igazán volt neki, valami ködös idealizmus keveredett pragmatizmussal és gátlástalansággal.
Az ország teljes szétverésében és kiárusításában kulcsszerepe volt.
Ne felejtsük el a kormányzása alatt történt privatizációkat -azaz lopásokat-, a köztudottan csak a spekulánsok vagyonát növelő "kuponos" kárpótlást, a TSZ-ek szétverését, az olajbűnözés tudatos engedését, a bankok haveroknak való kölcsönzését, mely kölcsönök jó részét soha nem fizették vissza, de az árát a kisemberek fizették meg bankkonszolidáció címén, a csődtörvény elmismásolását stb..
Antallnak az volt az álma, hogy gyorsan létrehozza az új, "magyar" nagypolgárságot -a "friss" politikai erők tagjaiból és a mögöttük álló holdudvarból, illetve a vele kiegyezett és kitűnő kapcsolatban lévő késő kádári elitből és holdudvaruk tagjaiból-. Ez sikerült is neki, a nemzeti vagyon szétlopatásával, a bankok fedezet nélküli kölcsöneivel, az átlagpolgárok pénzén. Be kell vallanunk, hogy az egész régióban a magyar "rendszerváltás" volt messze a legsikertelenebb, ennek a mai napig isszuk a levét. Ennek a rendszerváltásnak pedig emblematikus figurája volt Antall József. Nemcsak a nemzeti vagyon szétraboltatásában volt bűnrészes, de a magyarság moráljának, erkölcsi érzékének leépítésében is. Nyilvánvaló volt, hogy az jár jól, aki lop, aki csal, aki korrupt. Társadalmunk jelenlegi morális válságának alapja a "rendszerváltás" után beindult káros hatások.
A konzervativizmusa is érdekes. Valahogy érdekes módon a háttérben szakértőként, tanácsadóként, kabinetfőnökként ex MSZMP-s pártkádereket "tartott".
Szerintem azzal tette a legtöbbet, hogy elég gyorsan kinyiffant. Jellemtelen, zavaros alak volt, ahogy annak az időknek oly sok alakja. Ne felejtsük el, hogy egyes források szerint az első parlament tagjainak akár 15%-a is III/3-as lehetett. Illik hozzájuk az alakja!

hackbard.celine 2010.12.12. 23:06:30

@epécske: "csak elveszítette az egyensúlyát"
Én meg csak épp röhögtem rajta a tévéfelvételen. Teljesen kész volt. :))
Van amit megszépítenek az évek, de ez egy felejthetetlen mozzanat volt, köszönjük. :)

2010.12.12. 23:06:34

"ebben az országban az is hagyomány, hogy a nagyon radikálisak, a nagyon nagyszájúak arrébb állnak, és a mérsékelteket felakasztják"

Melyik országról van szó? Mert nem hazánkról az tuti. Hazánkban a radikalizmus nem pálya, a mérsékeltek pedig megtollasodnak, mindent megúsznak, eltolják a biciklit, céget alapítanak, állami megrendeléseket kapnak, geci gazdagok lesznek, és boldogan élnek míg meg nem halnak.

t0thl 2010.12.12. 23:09:09

Jobb, hogy nem osztja már az észt. Lehet, hogy ő volt az első, de a pozitív érdemei itt ki is merültek.
Köszönjük az el nem számoltatást, a mutyi rendszerváltást, a kamu kárpótlást, és a privatizációt. Igazán jól sikerült az átmenet. Kösz még egyszer !

ökörpöröly 2010.12.12. 23:12:40

@t0thl: Elég egy szar alak volt. Kötelezővé tenném az ő sírja levizelését az a sikeres érettségihez!:) A mai napig isszuk ennek a tetűnek a hozadékát.

R242 2010.12.12. 23:14:28

1 kérdésem van! Lusztrációs törvény?
JA, az sehol? Miért is?
Bátor? Aha!!! Mindenki gondolja végig.
Se viktor, se ferenc nem lehetne tényező, és a többit nem is említem.
De nagy baj lett volna...nyilván....
Kár!!!

mfbill 2010.12.12. 23:16:41

@porquenotecallas:
A művelt, humanista "mérsékelt jobboldali" Antall úgy golyózta ki a kommunizmus veszteseit a tulajdonból, úgy alázta meg őket piti kárpótlással, ezzel egyidőben pedig olyan mintaszerűen juttatta a szoci elit kezére a vagyonokat, ahogy a baloldali nagykönyvben meg van írva. Mintaszerűen vitte a szegény országokat lehetetlen helyzetbe hozó neoliberális gazdaságpolitikát. Még csak az kellett volna, hogy mindeközben nekünk is viccelődjön.
Lehet, hogy ő volt az utolsó államférfi Magyarországon, mert a rendszerváltás elpuskázásával a magyar állam is megszűnt létezni. Mostanában válik ez világossá, amikor nekünk tetsző dolgokat próbálunk újkori gyarmatosítóink ellenére végrehajtani.
Bármilyen jó fej volt Antall, azt hiszem, mindannyian jobban jártunk volna, ha nem az országért, hanem önmagáért érez felelősséget annak idején. Talán ő is meggyógyult volna és mi is. Jobboldaliként életem legborzalmasabb időszaka volt az antalli kormányzás. Mikor a kommunista főnököm a választás nyomán támadt első ijedtség után kibújt az odujából, és mint professzor, előadást tartott a piacgazdaságról... Nos, akkor már sejteni lehetett, hogy mindennek vége.

nnanemán 2010.12.12. 23:17:30

Válasz: porquenotecallas 2010.12.12. 22:32:54

Itt nem arról van szó, hogy valaki savanyújóska vagy sem, vagy milyen humoros ember volt. Magánemberi habitusában nem kételkedek. De a vadprivatizáció és társai, az ország gazdasági szétverése, többek között az ő nevéhez is kapcsolódik. Amit az őt megelőző kormány (Németh Miklóssal az élén) megkezdett. Az általad említett "Nyugat" máshol sem fordult el azoktól az országoktól, ahol pl. az elszámoltatások sokkal következetesebbek voltak és tisztességesebb törvényeket alkottak. Nálunk az egész korábbi nomenklatura úgy mentette át magát, hogy közben jelentős gazdasági, majd politikai hatalomra tettek szert. (Antal József politikája is hozzásegítette őket ehhez.) De emlékeztethetnélek arra is, hogy volt miniszterei közül, nem egy állami vagyonból tollasodott meg később. Lehet, hogy rossz volt a személy- kiválasztása is, hiszen akkor, az MDF vezető tagjai között jócskán találunk volt beépített embereket is. Nehogy azt állítsd, hogy erről nem volt tudomása. Ha ismernéd a részleteket, akkor nagyon jól tudnod kell, hogy ő is a "semmiből" bukkant fel, politikailag szinte megmagyarázhatatlanul, mert addig saját szavai szerint "kibekkelte" az előző rendszert. Nyugodjon békében, de sajnos sok kárt okozott!

epécske 2010.12.12. 23:17:34

@vitéz alsó- és felsőlégúti Léghutthy Hurut:
Én máig nem értem, hogy akik ennyire meg vannak győződve róla, hogy minden rossznak ő az okozója, azok mit vártak volna tőle?
Mert amiket számon kérnek rajta, azt nem lehet megvalósítani demokratikus eszközökkel, csak diktatórikussal.
Kirúgni a sajtó 80%-t, amikor nem állami tulajdonban vannak, mire szabad választások lesznek?
Nem állami vállalatokban tisztogatni?
Magyar tulajdonú nagyvállalatokat a semmiből elővarázsolni úgy, hogy a volt kommunistáknak ne legyen hozzá köze? Hogyan?
A 90-es évek elejének 10 legnagyobb magyar cégéből már rég nincs semmi. Kik tudtak volna itt mindenkinél jobban újságot írni, vállalatot vezetni, és még becsületesnek is maradni?
Az akkori jobboldali újságírók többsége munásőr volt, vagy harcos baloldali. Ilyenből kellett volna még több?
Olyan kívánalmakat támasztanak vele szemben - és egyedül az ő nyakába varrva mindnet - amiknek semmilyen reális valóságalapja nincsen.
És ezt még értelmes emberek is képesek szajkózni.
Tessék egy kicsit gondolkozni. Biztos lehetett volna egy-egy dolgot jobban csinálni, de amit most tőle a jobboldalon elvárnak, illetve a szemére hánynak, az egyszerűen képtelenség.
Arról nem beszélve, hogy most élő egyenes adásban láthatjuk, mi lesz abból, amikor valaki megpróbálkozik miniszterelnökként olyan dolgokkal, amiket állítólag Antallnak kellett volna 20 éve megtenni. Ha valamibe beledöglik az ország, hát ez lesz az.

ökörpöröly 2010.12.12. 23:22:22

@mfbill: Egy utolsó karrierista hazaáruló volt, és az egészben az volt a legundorítóbb, hogy konzervatív jelmezben tette ezt. Apró Piroskák és a nagyhatalmú késő kádári elit megerősödve került ki a rendszerváltásból. Aztán szétrajzottak minden pártba, minden holdudvarba. A FIDESZ-KDNP nem kevésbé kádári ihletettségű, mint az MSZP. Talán ezért is van ez a bolsevik tempó. Ami most történik az nem más, mint az elvtársak és holdudvaruk közötti "polgárháború".

epécske 2010.12.12. 23:26:20

@nnanemán: "De emlékeztethetnélek arra is, hogy volt miniszterei közül, nem egy állami vagyonból tollasodott meg később"

Névszerint?
Mert volt ugyan olyan minisztere, aki nem oda való volt, még olyan is, akiről később derült ki, hogy besúgó volt. De olyat egyet sem ismerek, aki állami vagyonból megtollasodott volna.
Viszont máig igen szórakoztató pletykák terjengenek akár az Antall-, akár a Boross akár más politikus családokról, hogy milyük van. Volt, akinek szőnyeggyárat tulajdonítottak, volt akinek szállodát. A legjobb a 6. db fagyasztott halakat szállitó kamion volt, amit "biztos forrásból lehetett tudni", hogy melyik MDF-es kormánytag családjáé volt. Egy szó sem volt igaz egyikből sem.
Beszéljünk inkább a későbbi politikusok ügyeiről, jó? De arról, amit bizonyítani is lehet. Pl. látszik, hogy 20 éve nem csinál mást, csak képviselő, és mégis milye van.

venszivar 2010.12.12. 23:26:27

Úri ember volt . Én is az vagyok.:DDDDDD EZÉRT NEM ÍROK RÓLA SEMMIT.
Láttam a Kádár sírját,úgy 5-6 m2-er ,láttam az övét ami már nem is sír,inkább emlékmű, úgy fél hold! Akkorát lendített a nemzetünk jólétén........megérdemli.

mfbill 2010.12.12. 23:29:04

@epécske:
A rendszerváltás pillanatában elvileg minden állami tulajdonban volt. Ami nem, azaz a kommunisták elcsencselték, azt vissza kellett volna venni. Ne bújjunk a demokrácia mögé, amikor baklövésekről van szó, főleg a rendszerváltás baklövéseiről.
Ne csúsztass! Éppen azért nem lehet most semmi, az ország hasznára váló lépést megtenni, mert akkor nem tettük meg, amikor történelmi lehetőség volt rá. A rendszerváltáskor igenis mód lett volna arra, hogy felelősségre vonjuk a régi rendszer bűnözőit. De Antall mind személyi mind gazdaságpolitikában folytatta a régi rendszert. Annak ellenére, hogy teljesen mást ígértek. Emlékszel a "tavaszi nagytakarításra"?

HúszTíz 2010.12.12. 23:31:04

Persze mindig is más lesz Antall megítélése. Szerintem rengeteg hibát követett el, amiket akkor és ott kellett/lehetett volna megcsinálni. Elkúrta. Nem kicsit, nagyon.

2010.12.12. 23:34:56

@epécske: "mint felfogni és megbecsülni, hogy véget ért egy közel 40-es éves diktatúra, és anélkül lett demokrácia, hogy vér folyt volna az utcán?"

Pont az a lényeg, hogy 1990-ben történt valami, amiről egyre inkább senki sem tudja mi volt. Egy biztos nem rendszerváltás. Vonának tökéletesen igaza volt, a rendszerváltás igazi kurdarca az, hogy ilyen gyurcsányfélék nemhogy sitten nem, de még mindig a parlamentben ülnek, és irányítanak, ill irányítani akarnak. Miközben a nemzeti vagyon szublimált, az államadóság pedig lassan kifejezhetetlen lesz. (n+1)

Nem tudom milyen demokráciáról beszélsz, szerintem amiben most vagyunk az egy közepesen alulfejlett afrikai távolkeleti diktatúrára kezd hasonlítani. Persze tudom, hogy az átlag magyar puhapöcs szeretne demokráciát, jólétet, és minden földi jót, úgy hogy ezért mégcsak föl se kelljen állni a tévé elöl, sajna barátom vérfolyás nélkül ezek a dolgok nem mennek, erre a történelemkönyv a bizonyíték. Addig itt változás nem lesz, amig tömegek nem indulnak meg, és nem vesznek részt minimum egy lájtos kukaborogató partin.

ökörpöröly 2010.12.12. 23:35:52

@venszivar: Azért kapta, mert gyorsan kinyiffant!:)

mfbill 2010.12.12. 23:35:59

@ökörpöröly:
Igazad van. A hosszabb hozzászólásodban tökéletesen foglaltad össze az antalli kormányzás lényegét.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.12. 23:38:42

Érdekes irányt vett ez a vita.

Úgy vélem, új keletű, a néhai miniszterelnök életében tán meg sem született ifjú ellenségeitől is elvárandó, hogy tanulják meg helyesen leírni a családnevét: ANTALL.

Az elhangzott vélemények egy részének kurucosan sérelmes hangneme, az akkori viszonyok között sem életképes alternatívák felmelegítése (lakitelki mozgalmárok, Pozsgay elnöksége, "alkotmányozó nemzetgyűlés" etc.) engem még inkább abban erősít meg, hogy nála jobb választás nem volt. Mert ha még egyszer vetek egy pillantást az akkori potens nevek egyikére-másikára, engem tényleg kiráz a hideg.

Abban biztos vagyok, hogy Antall-lal azonosulni sok más tényező mellett ma is leginkább habitus függvénye, esetleg - alig merem leírni - az 1945 előtti történelmi osztályhoz tartozás, ama osztály értékeiben és világlátásában való osztozás következménye. Én mélyen átérzem Antall tragédiáját: nehéz lehetett az utolsó szuverén egyéniségek egyikeként kormányozni a kívülről vezérelt emberek korában:

Sárgán hever itt a középkori Róma,
de lángol az alkony,
mint véres oroszlán
s te fönn lovagolsz még
a Capitolium ősi tetőjén,
Marcus Aurelius.

Bronzfejü cézár,
aranyszakállu,
vak ragyogásu szoborszemeiddel
őrködve vigyázol
s én állok előtted.

Császári felség,
emberi nagyság,
roppant pogányság
örök igazza,
bamba tömegtől visszahuzódó,
trón magasában egyedül élő,
koldus imperátor.

Nem kancsal apostol,
nem zagyva keletnek elmebetegje,
fönséges irótárs,
együtt a sziv és fő,
fájdalom és bölcs messzetekintés,
elhagyatott e sanyaru földön,
az, aki él és az, aki fél és
látja a törvényt reszketve, de higgadt
lépttel megy a sirhoz, az értelem égő
lámpája kezében,
megvetve a barbárt,
mindazt, mi hazugság.

Semmi, ami barbár
nem kell soha nékem, semmi, ami bárgyu.
Nem kellenek ők se, kik titkon az éggel
rádión beszélnek, a jósok, a boncok,
a ferde vajákos, ki cifra regéknek
gőzébe botorkál, csürhe-silányok,
kik csalva-csalatva egy jelre lehullnak
s ugy fintorog arcuk,
mint a bolondé.

Csak a bátor, a büszke az kell nekem, ő kell,
őt szeretem, ki érzi a földet,
tapintja merészen a görcsös, a szörnyü
Medusa-valóság kő-iszonyatját
s szól: «ez van», «ez nincsen»,
«ez itt az igazság», «ez itt a hamisság»,
s végül odadobja férgeknek a testét.
Hős kell nekem, ő, ki
déli verőben nézi a rémet,
hull könnye a fényben
és koszorúja
izzó szomoruság.

Messze vagyok már, messze röpültem,
messze az olcsó, hig dudaszótól,
dél és nyugat között csapong az én lelkem,
mindig szabadabban.
Álarcomat itten elvetem, aztán
ujra felöltöm
s járok mosolyogva,
tanulva a türést,
a hosszu alázat gőgös erényét,
szenvedve a mocskot, rejtve riadtan
rongyokra szakitott, császári palástom.

Hadd emelem föl,
hadd emelem hát tiszta, hitetlen,
kétkedve-cikázó, emberi pára-
lelkem tefeléd most,
ki jöttem a pannon
halmok alól s élek a barna Dunának,
a szőke Tiszának partjai közt. Jaj,
hadd emelem föl mégegyszer a szívem
testvéri szivedhez,
Marcus Aurelius.

(Kosztolányi Dezső: Marcus Aurelius)

Vajon a maiak sírba tételekor mely vers hangzik el? Lesz-e gondjuk ilyesmire?

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2010.12.12. 23:39:35

semmi köze nem volt a rendszervaltashoz! befujt a szel egy lekezelöen arrogans, nagykepü ürget, aki megelözöen kivansag szerint simult ahova az erdekei kivantak. szar ügy egy nem olyan reg halottrol rosszat mondani, ha ma ma elne, azt mondanam, szar ember...
es akkor meg nem beszeltünk, kiket hozott magaval? jeszenszky, csurka stb. für lajcsi....a butasag halmaza...

HaKohen 2010.12.12. 23:44:22

@Iustizmord:

Na erről eszembe jut a régi vicc: Záli, te most panaszkodsz vagy dicsekszel?

Bocs, hogy itt reagáltam, sajnos közben történt, hogy az Index címlapjára került a poszt, és ez idesodorta az immár szokásos szennyáradatot.

Ennyi ocsmányságot!

Szarazinda 2010.12.12. 23:47:28

Nyilván nem én vagyok az első, aki ezt itt szóváteszi, de én sem értem, hogy miért kell misztifikálni AJ-t.

Nem csak itt, ebben a blogbejegyzésben. Az utóbbi évek egyik legidegesítőbb közéleti jelensége Antal József személyének a misztifikálása, egyfajta hésroszi szerepbe emelése. Ez nem meglepő a mérsékelten jobboldali érzelmű emberektől, és nyilván nem volt az (amikor még létezett) az MDF öndefiniciós kényszerét megélő politikusoktól.

De az, hogy ballib oldalon is mintha egyfajta amnézia lenne, az érthetetlen. Antal József sem nem volt jó miniszterelnök (szakmailag), sem nem volt elfogadható erkölcsileg. Az, hogy mindezt a mai gengszterekhez képest kicsiben csinálta, az, hogy, ha a mai Fideszt tekintjük a jobboldalnak, akkor ahhoz képest egy ministránsfiú volt, az igaz, ahogy igaz ez a szélsőjobbon is. A Jobbikhoz képest Csurka egy megmosolyognivaló bohóc, de nehogy már egyenesen szeretni kelljen ezért. Torgyán a patakvéres beszédével valóban kispályás volt a mai populizmushoz képest, de ez nem változtat azon, hogy mindez borzalmas volt, ne relativizáljunk.

És ne relativizáljunk Antal Józseffel sem. Amit a médiával csinált (abban az időben, amikor sem kereskedelmi tévék, sem internet nem léteztek) az egyenesen felháborító, és a mai Fidesz tevékenységénél semmivel sem volt elfogadhatóbb). Ki ne emlékezne, hogyan vált a Hétből, a Panorámából, de még a humorosnak szánt Parabolából is provinciális és szélsőjobbos borzalom, úgy, hogy maga a kormány nem is volt szélsőségesen jobboldali. Ki ne emlékezne arra, hogy hogyan rúgtak ki kiváló szakembereket a közmédiumokból és helyettesítették őket ostoba és középszerű senkikkel, csak azért mert azok hirtelen nagyon magyarok és nagyon keresztények lettek, annak ellenére, hogy sokuk korábban az MSZMP szekerét tolta, csak ugye hirtelen sok lett az ellenálló (Antal az elkötelezett antikommunista, röhögnöm kell). Amit Jeszenszky összebénázott külügyérként, az is totálisan elfogadhatatlan volt. Az ország ostoba és leegyszerűsítő ideológiai kettéosztása pontosan akkor kezdődött. A népi-urbánus szembenállás hosszú évtizedek után újra előjött, az Antal kormány rá is erősített ezekre a választóvonalakra, ahelyett, hogy leépítette volna őket. Vitya csak ezt folytatta a 98-as győzelme után sokkal profibban és sokkal gátlástalanabbul, de ettől az MDF vezette kormány négy éve katasztrófa volt, benne Antal Józseffel. Az a populista és mérhetetlen provinciális ostobaság, ami ma is meghatározza a magyar közéletet, az akkor kezdődött. És az az, amit, ha nem is teljesen, de a magyarországinál lényegesen jobban el tudott kerülni a többi kelet-közép európai ország. Meg is lett az eredménye, itt is, ott is.

Bár Boros még él, kicsit ő is kezd elmenni ebbe a bölcs nagypapa szerepbe, pedig iszonyat, amit regnálása alatt művelt.

Úgyhogy én, bocsánat, de a magam részéről nem szeretem Antal Józsefet. De leginkább, mert nem a konkrét személy a lényeges, nem szeretem azt a korszakot, amit az ő miniszterelnöksége jelentett. Nem szeretem sem az ideológiáját, sem a döntéseit. És mindez csak azért mert már régen volt és csak azért, mert utána még rosszabbak jöttek, nemcsak nem menti őt fel, de még csak nem is relativizálja azt a négy évet és az akkori politikusok tetteit.

ökörpöröly 2010.12.12. 23:49:29

@Lord Meldrum: Utolsó szuverén egyéniségnek nevezed ezt a hazaáruló karrieristát?:) Nem habitus kérdése a megítélése, a történelmi tények logikus összerakása utáni értékítélet nem érzelmektől függ.

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2010.12.12. 23:50:04

@Lord Meldrum: azert en nem kevernek lirat a szarba...
ez a 45 elötti humbug (ertekekröl, vilaglatasrol) esetleg ülne, de nem ül, mert Antall ur ült egy kenyelmes igazgatoi szekben... akkor...
erdekelne, ö is meg für lajcsi is, milyen törtenelem orakat adott le, anno?

2010.12.12. 23:59:10

@nnanemán:

Sajnos ezt a hagyaték, a végtelenül kártékony szdsz az antifasizmusnak hazudott magyarellenességével és álliberalizmusával együtt még mindig a nyakunkon van "független" megmondológusok, "civil" szervezetek, paul lendvaik, taszok és helsinki bizottságok formájában.
Két évtized elment és még mindig nem sikerült teljesen megtisztítani a magyar társadalmat a hungarofób mocsoktól.

nnanemán 2010.12.12. 23:59:29

@epécske: Pl. megnézheted egy volt, akkori főprivatizátor mai érdekeltségeit, a neten is hozzáférhető, nem beszélve a hivatalos cégbírósági bejegyzésekről.

vizipook 2010.12.13. 00:08:29

ha egy autonóm nézőpontból szemlélem, akkor egy embertelen, erőszakos elnyomó volt.

ha egy konzervatív polgári nézőpontból, akkor meg kell hogy állapítsam, mérhetetlen károkat okozott a társadalomnak, hazfinak aligha nevezhető.

ezért biztosan a történelem ítélőszéke előtt felel, de ez sovány vígasz.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2010.12.13. 00:09:15

@ökörpöröly: Ha valóban nem az érzelmektől függ, mire véljem az indulatos minősítést szmájli kíséretében?

matkó 2010.12.13. 00:09:50

antallnak van életműve? "Antall József magyar hazafi volt, őszinte demokrata, konzekvens antifasiszta és meggyőződéses antikommunista" volt? A túrókat! Ő volt az igazi ElKúró, aki megalapozta az ország és a gazdaság szétverését és életünk átideologizálását. Dilettáns, hozzá nem értő szobatudós volt, aki miatt máig szenvedünk.

szaunas 2010.12.13. 00:41:24

Minden bizonnyal aki Antallról nyilatkozik, az valamilyen szinten a saját tapasztalataira, esetleg személyes élményeire hivatkozva minősít.
Vannak persze innen onnan szedett tudományos igényességűnek titulált elemzések is, de ezt itt hagyjuk azoknak akiknek ezek elkészítése megélhetési forrást jelet...

Számomra Antall és a nevével fémjelzett korszak rendkívül siralmas: a lehetőségek sorozatos és visszavonhatatlan elszúrása, az ország tönkretétele, az elszegényedés kezdete, a tolvajok, a politikai bűnözők pozicionálása, a szabad rablás állami szintre emelése, a magyar nemzet mélyrepülésének kezdete.

Az ész nélküli privatizációkkal, sikerült a vidéket, a mezőgazdaságot, az élelmiszeripar egészét a sír szélére vezényelni!
Mellettünk soha nem volt országok alakultak, miközben mi a világon semmit sem profitáltunk abból, hogy a kommunizmus végső erjedését mi készítettük elő. Fűr Lajos sokat tudna mesélni, hogy pl. Kárpátalja visszacsatolása mily csekélységen úszott el...
De magát az anyaországot is a mélységbe rántotta. Sajnálatos, de tényleg volt olyan kijelentése, hogy az összes volt szoc. országok közül ő van a legrégebben a posztján... Hát ez volt az egyik legnagyobb baj! '91-ben - egy év múlva el kellett volna tolnia a biciklit!!! Nem tette. Ragaszkodott ahhoz a tévhithez, hogy ő a jövő záloga.
Nos, ezt a "jövőt" már jól ismerjük, tapasztaljuk: az ország zuhanórepülésben kivérzett. Az SZDSZ-szel kötött paktuma az ő érdekén kívül senki érdekét nem szolgálta, viszont így bebiztosította a hatalmát.

Nem akarok sokat időzni a témánál, mert már annyit sem ér: a magyarság peche, szerencsétlensége, hogy egy olyan időben, amikor Európa gazdasági és területi, vér-nélküli újrafelosztása megtörtént, mi egy ilyen pitiáner, szerencsétlen, középszerű, alkalmasint pökhendi, népe irányában a legkevesebb alázatot sem mutató, koncepció nélküli kalandort tudtunk választani akkor, amikor egy igazi államférfira lett volna szükség!!!

Bambano 2010.12.13. 01:00:08

@epécske: azt a remek embert (HB) egy valóban remek riporter kb. negyed óráig "ütötte" élő egyenes adásban, mire sikerült belőle kiverni, hogy nem fognak a tömegbe lövetni.

Egy remek, demokratikus belügyminiszternél fel sem merül, hogy habozzon egy ilyen kijelentéssel. Nem negyedórát, tizedmásodperceket sem.

Ezen nem érdemes vitatkozni, aki akkor már elég idős volt és nézte a tv-t, az láthatta, a többieknek úgyis csak a mendemonda marad.

Antall meg lehetett attól remek antikommunista meg antifasiszta, meg européer meg mittomén, hogy az a kabát, amit ráadtak, nagy volt neki. Több számmal nagyobb volt.

szaunas 2010.12.13. 01:01:52

@Lord Meldrum: Előre szeretném jelezni: tiszteletben tartom a véleményét.

De: ezt a verset lehet hogy Antall temetésén olvasták fel, de: NEM NEKI, NEM RÓLA ÍRTA Kosztolányi.
Mert ilyet nem írt volna, az biztos!
Az, hogy Antall demokrata, meg antifasiszta, meg mit tudom én mi volt: teljesen mindegy már...
Az nem volt, aminek lennie kellett volna: Korrekt, magyar, vállalható ÁLLAMFÉRFI!!! Olyan, akire büszkén tekinthetne az ember az unokái előtt: kortársam volt!
Nos, én ezt szégyellem, s a történelem süllyesztőjében Gyurcsány Ferenc mellé helyezem - attól lejjebb - remélem - már nincs!!!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.13. 01:10:40

A többség átviszi nyugdíját az állami rendszerbe, mert ez jelent számukra biztos nyugdíjat, mondta néhány hete. Ezzel szemben a kormány viszi át az emberek nyugdíját az állami rendszerbe, ők pedig mennek utána. Szombaton közölte Szijj ártó, hogy a kormányfő levelet ír a nyugdíjasoknak, amelyben közli, biztonságba helyezi a pénzüket. Itt a szóvivő csak hírvivő, de rögzítsük: nem a nyugdíjasoknak kell levelet írni, hiszen nem az ő befizetéseiket mozgatják meg, hanem az aktívakét. Téves a címzés, a postának vissza kell vinni a leveleket a feladóhoz.

Egyszerűbb ügyekben sem tisztábbak az állítások. Néhány napja jelentette be Szijj ártó, hogy több mint négyszeresére, egymillió-kétszázezer forintra emelik a nemzeti bank felügyelőbizottsága most megválasztott elnöke, (a kormánypárti kötelékbe tartozó) Járai Zsigmond fizetését, hogy az arányos legyen az általa viselt felelősséggel. A korábbi arányokat maga a Fidesz állította be 2001-ben. Akkor is Járai javára, aki elnökként úgy ötször annyit keresett, mint az fb akkori vezetője. Amikor nemrég negyedelték a Fidesz-közellenség, Simor András fizetését, automatikusan csökkent az fb-elnök pénze is. Arányosan. Most azonban Járai keresete több mint a fele lesz a bankelnökének. Az egyik az egész ország monetáris állapotáért felel, a másik, az fb-elnök a banküzem működéséért. Ha e kettő megközelítőleg arányos, Szijj ártó igazat mondott. Ha nem, annyival tért el az igazságtól, amennyivel csökkentették Simor pénzét.

szaunas 2010.12.13. 01:50:18

@porquenotecallas: Ne haragudj!

"Az ország iránt érzett felelősség súlya azt diktálta számára, hogy ne viccelődjön, s ne az image-ével foglalkozzon. Ő volt a huszadik század utolsó államférfija, nem csak Magyarországon. Roosevelt (Teddy, nem Delano), Churchill, Thatcher, Reagan eszmei örököse."

Ez azért kiverte a biztosítékot: Itt felsorolsz jó-pár állítást, melyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal!!! Antallt nem lehet, és nem is szabad a fentiekkel egy lapon sem említeni! Antall NEM VOLT ÁLLAMFÉRFI!!!
az, hogy te annak láttad: lelked rajta. A MAGYAR államférfiak mögött valós teljesítmények, évszázadokra előremutató értékteremtés található...

"Elképesztő az a bornírt ostobaság, az a teljesen tudatlan, ámde rendkívül magabiztos és nagyképű, lekezelő stílus, hangnem, ahogy sokan beszélnek ma róla. Nehéz higgadtan fogadni az ilyen ocsmány fröcsögőket, és még csak nem is kell(ene) személyes ismeretség, rálátás ahhoz, hogy kristálytiszta legyen számunkra, hogy milyen reálpolitikai körülmények között, mekkora rendelkezésre álló mozgástérrel kellett számolnia döntéseinél, tetteinél. Sokan hajlamosak elfelejteni - sőt, valószínűleg műveltségük az ilyen tényekre sem terjed ki - hogy például ő szorgalmazta elsőként, az akkor még javában létező KGST egyik találkozóján a még szintén javában létező varsói szerződés megszüntetését."

Mintha A.J. reinkarnációját olvasnám...
Sajnos róla nem lehet másképp beszélni - úgy látszik, még ennyi évvel utána is célszerű a stílusában válaszolni:
Kókler volt, s csak idő hiányában nem ecsetelem mélyebben a kártékonyságát... (az idő ezt igazolta - ha tetszik, ha nem...)

A Kárpátaljai történést (ill.: nem történést) pedig az ő jól megválasztott elv és pártbarátja szellőztette meg mélyen: Fűr úr, aki azért csak a Honvédelmi Minisztere volt...
Bár őt sem az eszéért szeretjük(?), de azért ez bizalmi állás lehetett...
De az is lehet, hogy most már ő is hazudik... (nem lepne meg)

Tény: ez a 20 év csak Brezsnyevi léptékkel mérhető: az egy-helyben totyogás érzetét sejtetve az egyre mélyebbre való süllyedés valóságával!

J.W. Booth 2010.12.13. 02:05:30

Antall-ról a legjobb, ami elmondható, hogy meghalt.

Ennél nem is járhatott volna jobban, hiszen így az "örökségéről" beszélnek, ráadásul pozitív értelemben, és még közteret is neveztek el róla.

Ha ma élne, a politika köpőcsészéje lenne.
A kormánya tele volt tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb emberekkel, akik lehet, hogy jó szándékúak voltak, de annyi morális és gazdasági kárt okoztak az országnak, hogy azt azóta is nyögjük.
Lehet mondani, hogy első szabadonválasztottként nem a legjobbak jönnek, de az ország náluk sokkal többet érdemelt volna.

Manapság viszont egy Orbán nevű emberke sziklákat mozgat meg, hogy az antall-i szint alá kerüljön és így sokan mégis visszasírják hősünket.

rognork 2010.12.13. 02:16:57

"Antall József magyar hazafi volt, őszinte demokrata, konzekvens antifasiszta és meggyőződéses antikommunista" és egy büdös nagy fasz, aki elárulta a rendszerváltást, és a köcsög kommunistákkal kiegyezős módján volt pofája odabaszni, hogy tetszettek volna...
El kéne már felejteni ezt a barmot.

borzzz 2010.12.13. 04:33:04

@Jankove: "Vonának tökéletesen igaza volt, a rendszerváltás igazi kurdarca az, hogy ilyen gyurcsányfélék nemhogy sitten nem, de még mindig a parlamentben ülnek"

Na ja, ez most a neo-kuruc narratíva. Marhára tudjátok, mit kellett volna csinálni, meg mi lett volna az "igazi" rendszerváltás, de az Antall-kormány hossszú, hosszú idő után az első szabadon választott, demokratikus kormányunk volt, és nem fehérterrorra meg büntetőexpedíciókra kapott felhatalmazást, hanem a BÉKÉS ÁTMENET levezénylésére. ("A nyugodt erő", teccik emlékezni?)

Sok hibát követett el, de ez szinte óhatatlan volt: kapott egy nyakig eladósodott, a gazdasági csőd szélén álló országot, ahol több százezer párttag volt, és politikai, közigazgatási gyakorlattal nem rendelkező garnitúrával kellett vezetnie. Ahogy valaki írta korábban, a Nyugat hathatós segítsége nélkül.

Szánalmas, hogy most név nélküli kemény gyerekek osztják itt az észt, hogy 20 éve kit kellett volna börtönbe meg akasztófára küldeni. Magyarán diktatúrát bevezetni, ami csak a színében különbözött volna a korábbitól. Miközben a rendszerváltásnak épp az volt a lényege, hogy az Antall diktatúrából jogállamot csinált.

-JzK- 2010.12.13. 06:34:42

Szerintem Antall a magyar jobboldal Károlyi Mihálya. A naív, gyenge ember, aki épp akkor kerül a hatalomhoz, amikor a legnagyobb szükség lenne egy erőskezű államférfira. Ha ő kicsit tökösebb annak idején, akkor a privatizáció nem szabadrablás lett volna, és a rendszerváltásnak talán határozottabb kultúrája alakul ki, a posztszocialista elit folytonossága helyett.

BKV reszelő 2010.12.13. 06:35:38

"...meggyőződéses antikommunista..."

Elsírom magamat mindjárt...csak előtte elfelejtem, hogy ő is olyan ellenzéki, akit annyira üldöztek, hogy a sas hegyi házban kellett nyomorognia....hogy heti rendszerességgel jelentett az mszmp kb pb-nek....hogy a kiváltságosok között volt a meggyőződése ellenére is...hogy közreműködött a horn gyulák hatalomátmentésében...döglött volna meg előbb.

SzaGyu 2010.12.13. 06:38:38

A sok dicséret mellett azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tüntetés kirobbanásának oka éppen az volt, hogy már az első percekben ő is hazudott.
Hiszen azt mondták nem lesz benzináremelés.

Aztán ugye, nem tudott mit kezdeni a besúgókkal sem, hiába volt a nagy igyekezet.
Átvilágíttatta a parlamentet és amikor kiderült, hogy 90%-uk érintett a besúgói hálózattal, akkor meghátrált. Persze nem teljesen, mert zsarolásképen 1-1 borítékot mindig előhúzott.

Aztán jött a következő "jó lépése". Sok volt a tej, tüntettek a gazdák.
Antall József mit tett? Elrendelte, hogy vágják le a teheneket és minden egyes vágás után kapnak 10ezer forintot.
A gazdák levágták a teheneket, a tejet meg azóta is importáljuk.
Nem is maradt 1-2 tehénen kívül több, de maradtak az ökrök.
Ezek az ökrök időközben tapasztalatra tettek szert és azóta is ők irányítják az országot.

BKV reszelő 2010.12.13. 06:39:25

@borzzz: "Na ja, ez most a neo-kuruc narratíva. Marhára tudjátok, mit kellett volna csinálni, meg mi lett volna az "igazi" rendszerváltás, de az Antall-kormány hossszú, hosszú idő után az első szabadon választott, demokratikus kormányunk volt, és nem fehérterrorra meg büntetőexpedíciókra kapott felhatalmazást, hanem a BÉKÉS ÁTMENET levezénylésére. ("A nyugodt erő", teccik emlékezni?)"

Fura, a részegen viktóriát mutogató jeszenszki volt a nyugodt erő? (emlékszünk a taxis blokádra ugye, ahol a piás jeszenszki a viktóriát mutogatta?) Antall pont a friss demokráciát taposta el, amikor ellehetetlenítette a demokrácia alkotmányos alapkövét, a képviselők visszahívhatóságát azzal a felkiáltással: "Ez a nép még nem érett rá" ... majd utána cinikusan belebüfögte a TV-n keresztül az emberek arcába: "Tetszettek volna forradalmat csinálni!" Antall egy báb volt, megfizették érte. Most van jó helyen.

BKV reszelő 2010.12.13. 06:51:10

@epécske: "Névszerint?
Mert volt ugyan olyan minisztere, aki nem oda való volt, még olyan is, akiről később derült ki, hogy besúgó volt. De olyat egyet sem ismerek, aki állami vagyonból megtollasodott volna. ..."

A jeszenszki féle fegyverbiznisz megvan? Az csak egy a sok közül. Hány éves voltál te a 90-es évek elején?!

clioltd 2010.12.13. 07:59:14

Provokatív lesz a hozzászólásom, de zavar a sok szakszerűtlenség. Azzal kezdem, hogy sosem voltam párttag az előző rendszerben és valószínűleg nem is leszek már. Viszont nagyon zavar ez a sok fröcskölődő kommunistázás és diktatúra emlegetés. Gondoljon bele mindenki, hogy mi történt 1945-ben. A Magyar Királyság ELVESZTETTE a II. Világháborút és a Szövetéges Hatalmak döntése értelmében szovjet befolyási övezetté vált. Ezen lehet sajnálkozni, meg a kommunisták későbbi rémtettein is (amelyek sosem következetek volna be az említett vereség nélkül), azonban a győztes mindig a maga képére formálja a legyőzöttet. Gondoljunk pl. Amerikára Irakban, vagy Afganisztánban. Ez így van, mióta történelem a történelem. Továbbá azok az urak (és utódaik) a legharcosabb antikommunisták, akik miatt az országban tartózkodott 45 évig a Vörös Hadsereg. Lehet kommunikálni, de a háború elvesztését nem lehet eltagadni. Üldözték őket? Mondjon valaki egy rendszert, amely megköszönte volna, ha lázadnak, bújtogatnak ellene. Ennek mindig, mindenhol következménye van és volt. Kommuinista diktatúrában éltünk 45 évig? Igen, de ennek voltak szakaszai. A legrosszab 1963-ig volt, de utána - mértékkel - már volt egy nyitás. Hazudik tehát az, aki az 1980-as éveket összehasonlítja a Rákosi - érával. A kettő egyszerűen nem ugyanaz. Antall pedig? Duzzogott, mint az Orvostörténeti Múzeum igazgatója, míg azokat a diákokat, akiket ő buzdított utcai harcokra elvitték a Szovjetunióba. Tanár ilyet nem tehet!
Az pedig egyszerűen érthetetlen, hogy politikusként miért próbálnak glóriát rakni a feje fölé.
Clio

==T== 2010.12.13. 08:17:09

Antal egy gyáva megalkuvó pancser volt. A gazdasághoz nem értett, a nyugat úgy verte át ahogy csak tudta, és neki köszönhető az, hogy a kádárizmus tovább élt a túlméretezett szociális háló képében. Ráadásul az ügynökökhöz sem mert hozzányúlni, mert ők is tele voltak velük. Azt se feledjük, hogy ő volt az, aki úgymond megakadályozta, hogy a lakitelkiek valóban nemzeti irányvonala legyen a meghatározó az MDF-ben.

Egy mondatban Antal az el*rt rendszerváltás szimbóluma.

Idet 2010.12.13. 08:21:55

@porquenotecallas: Egyetértek.
Az a hihetetlenül primitív, alpári hangnem, ahogyan egyesek itt a nyilatkozataikat megfogalmazzák, nekem három dolgot bizonyít. 1. nagymérvű frusztráltságot, 2. még nagyobb mérvű tudatlanságot, 3. az önismeret teljes hiányát.
Antall József csakugyan az utolsó államférfi volt, mégpedig olyan, aki gyermekkorától erre a szerepre készült: művelt, széleslátókörű ember, aki tette, amit az adott körülmények között tehetett, sokszor nem azt, amit kellett volna, csakhogy "gúzsbakötve táncolt".
Teljesen szubjektív emlék: valamelyik első nagy beszédét hallgatva elfogott a mámor, Istenem, végre egy európai külsejű, európai műveltségű ember a politikai vezetőnk, aki még beszélni is tud! Nem azok a szörnyű, sunyi képű bumburnyákok a bádogöltönyeikben, akikhez eddig szerencsénk(?) volt.
Szóval, hölgyek és urak, hátrább az agarakkal, mielőtt teli szájjal mocskolódunk, elébb tán magunkba kellene nézni, vajon elég kompetensek vagyunk-e az ítélkezéshez?

metalhammer 2010.12.13. 08:34:39

Csak a fröcskölődőknek Antal kommunikációját és választási kampányát Jacques Seguela tervezte, ő vitte sikerre többek között a 80-as évek elején Francois Miterandt-ot is. A posztban csak azok írjanak akik 90-ben legalább 18-ak voltak és szavaztak. A XX.sz-ban talán a 90-es választás volt az egyik legboldogabb pillanat Magyarországon. (2002-ig tartott a lendület, amikor is Orbán a szeretet jegyében feltüzelte a hallgatóságát a TF-en, kisajátítva a kokárdát, a választási vereséget csak nagyon nehezen elismerve, választási csalást emlegetve, Wittner Mária néni aki szerint charter járatokkal hozták az idegenszívűeket szavazni Izraelből) -na ekkor osztódott ketté kis társadalmunk. Antal igazi nagy hibájáról a mezőgazdaság megzúzásáról nem esik szó, földet osztott mint 47-ben, engedve a Kisgazdáknak. Csak most a 47-es 80 éves volt már és kapával akart nekiesni 20 hold földnek. Kárpótlási jegyért szőnyeg -dereng valami. Urbánus helyett népi.

t0thl 2010.12.13. 08:36:07

Na a hajukra kenhetjük azt a híres műveltségét.
Nem is fontos. Az a kérdés, hogy mi az, amit megtett, nem az, hogy mire volt lehetősége.
Márpedig tetteinek értéke csak azért nem konvergál a nullához, mert létezik negatív skála is.

EMU 2010.12.13. 08:42:34

Antallnak köszönheti a totális politikai hazudozás műfaját, a face to face hazugságok vállrándító cinizmusát, azt, hogy ma már egyetlen politikusban sem merülnek fel morális aggályok, hogy konkrét valótlanságot állítson vagy ígérjen. Ez mind a rendszerváltók új demokráciájának hozadéka, ebben a tekintetben, illetve a szervilizmusban és protekcionizmusban semennyire nem különböztek a leváltott pártállami káderektől. A teljes, nyílt, egyértelmű hazugságok cinikus beemelése az új politikába a kalasnyikov üggyel vált hétköznapivá és banálissá magyarországon, azon túl már soha senkinek semmin nem lehet csodálkozni, tulajdonképpen azzal az üggyel lett ebben az országban legitimálva a totális hazugság politika általi nyílt és fenntartások nélküli használata. Antallnak ez az öröksége. És ez nagyon nem kevés.

Hófehérke hét kicsi törpéje 2010.12.13. 08:43:06

@Szarazinda: Egyszerűen kell egy kapaszkodó a gyökérteleneknek, amivel igazolni tudják önnön létezésük jogát. A baloldal ebből a szempontból nagyon nehéz helyzetben van, hiszen sem Kádár, sem Rákosi, sem a Tanácsköztársaság nem éppen követendő példa. Viszont a jobboldalon van néhány ember, akinek emlékét az idő megszépítette (pl. Horthy-rendszer).
Az MDF-nek pedig úgy kell Antall, mint egy falat kenyért, mert magából mindig csak az egyre idiótább figurákat tudta kitermelni. Indult Antallal (szerencsére meghalt), de Boross "gyermektelenségi adó" Péter még él, Dávid "lehallgatott az UD Zrt." Ibolya még él, hogy az olyan unikális emberekről ne is beszéljünk, mint Herényi, Schmuck, stb.

És hát azt hiszik, Antall olyan, mint Kádár. Akire ma már úgy emlékszünk, mint a 3,60-as kenyér gazdája, a SZOT beutaló alapítója, stb. Csak hát Kádár alatt, ha csöndben voltál, valóban élhettél jobban, Antall alatt viszont nem volt menekülés.

==T== 2010.12.13. 08:46:22

@Idet: kár, hogy ahhoz, amire az országnak éppen szüksége lett volna pont nem értett, emiatt hiába volt művelt, vagy akár jószándékú, inkább csak ártott Magyarországnak, mint használt. Ha tényleg segíteni szeretett volna, belátja, hogy ő ide kevés.

Ami az európai külsőt illeti, a fogkefe/fogorvos elég európai, de neki a jelek szerint kimaradt.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2010.12.13. 08:46:51

Erről az „antalli-örökségről” és hasonlókról mindig azt gondolom hogy egyesek szerint ő egy Mátyás királyba oltott Kossuth Lajos volt, aki az örök Kánaánba vezette volna a népet….ha nem hal meg. Egyrészt félek hogy ilyen önzetlen és tehetséges magyar politikus mostanában nem volt (a többi mostani biztos nem ilyen!) másrészt nem szeretném azt hinni hogy olyan pechesek vagyunk hogy pont az „egyetlen reményünk” halt meg.

Éhesló 2010.12.13. 08:49:40

@porquenotecallas: huh, ez durva volt.
Erről a balfék, nepotista, beképzelt múzeumigazgatóról utoljára a temetésén mondtak ennyi jót. Talán akkor ez így illett.
De ennyi év, és ilyen mélységek után, amit "antalli hagyatékként" megélt az ország nem kellene ilyen hülyének lenni és elutasítani (akárcsak akkor) bármiféle felelősséget a történtekért: sem az amatőr gittegyletet vezető , alapos önértékelési zavarokkal küzdő múzeumigazgató, sem bandája kapcsán.
Mert az ő hagyatéka bizony a pufajkás, patkány és bandája a lányával együtt, a d209, a rókaképű és dagadtra privatizált, apró klán sok sok pici aranyos mdnp-s, mdf-es olajos káderrel együtt.
Az ő hagyatéka a mocskos és hazug média, az ismételten megduplázódó államadósság, az eltűnt/ellopott magyar élelmiszeripar, gépipar, járműipar.

Csak ez mindig lemarad a szép tablóképről.

epécske 2010.12.13. 08:53:07

@BKV reszelő:
28-30 éves voltam a 90-es évek elején és nagyon jól emlékszem mindenre. Arra is, hogy Jeszenszkynek semmilyen magán biznisze nem volt. Horvátországnak küldtünk fegyvereket a szerbekkel szemben - kétségtelenül a te engedélyed nélkül.

Egyetlen Antall-kormánybeli miniszternek van nagyobb cégekben érdekeltsége, azok is később születtek, nem a 90-es évek eleje. Érdekes, hogy a valóban létező nagyobb politikusi vagyonok nem szúrnak szemet?
De ha nem az lenne a legfőbb téma, hogy mások mit loptak (és ez persze sok "erkölcsös" jobboldali számra is azt jelenti, hogy akkor neki is szabad), akkor talán nem itt tartanánk.

A többi hozzászólónak üzenem a következőket:
- nem Jeszenszky mutogatott V-t a Parlament ablakában
- Antallék nem egy sashegyi villában laktak, hanem egy társasházi lakásban, ami a 70-es években épült és épp olyan ára volt, mint többszáz ezer akkori bp-i lakos lakásának, aki hasonlóban élt.
- egy nem különösebben nagy múzeum igazgatójának lenni nem volt akkora zsíros állás, és főként nem járt olyan párt- és titkosszolgálati kötelezettséggel, ahogy azt egyesek szeretik utólag beállítani. Antall soha nem jelentett senkinek, róla viszont annál többet. Tessék elolvasni Rainer M.János könyvét
- messze nem voltak olyan lehetőségek ebben az országban, amiknek az elszalasztása miatt még ma is szenvednünk kellene. Ellenben 20 év nem volt elég ahhoz, hogy megtanuljuk, hogy a tetteinkért magunk felelünk, és hogy gyűlölködésből legfeljebb ilyen ország épül, és nem olyan, amilyet Antallon ma számonkérnek.
- ha Magyarországon akkor forradalom lett volna, ahol vérnek kellett volna folynia az "igazi rendszerváltáshoz", akkor az ilyen nagyszájú höbörgők nyírták volna ki először egymást, mint akik itt fröcsögnek, holott le sem tudják írni annak a nevét, akit mindenért hibáztatnak.

Tessék végre szembesülni azzal, hogy az ostoba, kudarcos, gyűlölködő életetekért nem mások a felelősek, hanem ti magatok. És miközben ezen meditáltok, lehet olvasgatni a XX. szd-i történelemkönyveket, hogy ne csak fél- meg negyedinformációkból vonjatok le ilyen nagyszabású következtetéseket.

Éhesló 2010.12.13. 08:54:02

@epécske: igazad van. Nem az állam gazdasági-politikai vezetői, hatalomgyakorlói felelnek semmiért, hanem a rohadék nép.
Miattuk tartunk itt.
Más senki nem felelős semmiért.
Le kell váltani a népet: mert vezethetetlen, irányíthatatlan, lusta, korrupt, tolvaj. Bocsi még valami nagyon fontos PC panel: raszista, cigánygyűlölő, homofób és antszemita is a rohadt nép, ezért különösen le kell váltani!

2010.12.13. 08:57:15

@borzzz: Akik 2010-ben demokráciáról meg jogállamiságról beszélnek, azoktól óhatatlanul is mindig megkérdezem: Ti hol éltek? Amikor futószalagon ítélik el azokat akik fel mernek állni a fotelból, és a passzív suttogás helyett (nehogy a szomszéd meghallja) bele is üvöltik a Kossuth tér levegőjébe a véleményüket. Amikor központilag formálják a véleményed, pl; történelmi kérdésekben, és mindenkit sittrevágnak akinek eltér a véleménye. Amikor milliárdos sikkasztók vannak szabadlábon, cigányhordák lincselnek napi szinten embereket, a rendörség pedig azzal van elfoglalva hogy meleg kocsiból lézerezik, és veszi el a fizetésed tetemes részét vagy egészét. És órákig sorolhatnám. Ez milyen demokrácia már ne haragudj!?!

Az általad említett szánalmas név nélküli gyerekek, akik szerinted itt osztják az észt, az elszenvedői a sok öreg gengszter által teremtett világnak. Nekünk kell ebben az örökségül hagyott mocskos világban élni, és boldogulni. Az ilyen büdös patkányok rég feldobták, vagy lassan feldobják a talpukat, a név nélküli gyerekere meg hagytak kifizethetetlen mennyiségű adósságot, tönkrebaszott országot, az unokáknak talán már országuk sem lesz. Mondd ember, mire kéne pezsgőt bontanunk?

Éhesló 2010.12.13. 09:13:24

@epécske: erős érzéseket nem az alkalmatlan múzeumigazgató és amatőr balfék bandája vált ki belőlem még 20 év után sem, hanem az a mód és az a bűzös mocsár amibe elsüllyesztették a hazámat és azok (a hozzájuk méltóan senkiházi) utódaik, akik azóta is a további züllesztésen ügyködnek!

2010.12.13. 09:31:26

@epécske: tehát te azt mondod, legyünk büszkék Magyarország 2010-es arculatára, és egyáltalán nem gond az, hogy országunk gyakorlatilag az utolsó csavarig elrohadt morális erkölcsi fertő, ahol bitszinten jelenvan a korrupció és bűnözés, ahol a mocsok, és hitelek hajtják a gazdaságot, ahol kimerült stresszes, és aggódó polgárok kapaszkodnak körömszakadtáig a szakadék szélébe stb...

Idet 2010.12.13. 09:32:46

@==T==: Nem ugyanarról beszélünk.

epécske 2010.12.13. 09:34:15

@Éhesló:
bűzös mocsokba a te, és a hozzád hasonló gyűlölködő radikális jobboldaliak taszítják a hazát, nem Antall József, vagy azok, akik azt gondolják, hogy sem kollaboráns, sem becstelen, sem szarházi nem volt.
Azzal a kártékony baloldalisággal és szélsőséges liberalizmussal szemben, ami nagyon sokat ártott az országnak, nem a szélsőséges hőbörgés a megoldás. Az csak a másik véglet. Sehová nem vezet.

Idet 2010.12.13. 09:39:34

@Jankove: Te milyen országot hagysz a gyerekeidre majd, már, ha vannak? Hogy neveled majd őket, hogy gondolkodjanak, tiszteljék más emberi mivoltát, és a bátorságot ne tartsák majd egyenlőnek a mocskos szabadszájú hőzöngéssel?
Abban igazad van, hogy mindig/többnyire a nevelők nemzedéke a hibás: ahogyan a gyerekeinket neveljük, olyan lesz a világ.

Éhesló 2010.12.13. 09:42:41

@epécske: persze. Szerencsére a nepotista múzeumigazgató már nem ront többet a sorsunkon, epigonjai lehúzták magukat a retyóba, rajongóik pedig az áldozataikat hibáztatják a tehetetlenségükért, tehetségtelenségükért, alkalmatlanságukért.
Bárki felelős, csak ők nem.
Persze.
Szánalmas, hogy csupán ennyire telik abból a semmiből, amit "örökségként" őrizget néhány elmebeteg. Szerintem inkább ökörség, de sok is a szó erről a senkiről, akin szerencsére túlléptek ellenfelei (csurkától a pufajkásig) is és "eszmetársai is (bibolykától, hóbagolyig)....

Idet 2010.12.13. 09:44:33

@EMU: 1. A kalasnyikov-ügy nélkül Horvátországot vérbe fojtották volna Milosevicsék, nem biztos, hogy ma létezne egyáltalán. Lehet, hogy ez téged nem ráz meg, sokakat azonban igen.
2. Milyen a nem konkrét valótlanság?

epécske 2010.12.13. 09:45:07

@Jankove:
Nem, én azt mondtam, hogy arról a helyzetről, amit itt leírsz, nem Antall József tehet, különösen, hogy 17 éve meghalt, hanem azok az emberek, akik ma itt élnek.
A jogállam alapjait sajátos módon nem is Horn, hanem Orbán kezdte el feszegetni '98 után, aztán Gyurcsányéknak sikerült tökéletesen megvalósítani az intézményesített és kötelezően előírt korrupciót, ami most folyik, azt meg értelmezni sem tudom. És minderre nagyon nem lehetünk büszkék.
De még mindig nem értem, hogy Antall mindezt hogy tudta volna megelőzni? Előre le kellett volna lövetnie minden volt és leendő kommunistát, szocialistát, liberálist? És ki döntötte volna el, hogy ki az? A legnagyszájúbb jobboldaliak voltak a besúgok, a legsötétebb bolsik. Nem volt ez másképpen most sem, mint 44-45-ben. Minden faluban ugyanaz volt a nyilas, mint a későbbi párttitkár. Akkor még egyszer kérdezem, ki döntötte volna el, hogy abban a nagyon hiányolt tisztogatásban kinek kellett volna kit eltakarítani? Csak nem ti? Vagyok azok az óvodások, akik máig nem bírták feldolgozni, hogy a miniszterelnök halála miatt félbeszakadt az esti mese?

==T== 2010.12.13. 09:49:38

@Idet: De igen. Ha valóban államférfii kvalitásokkal rendelkezik, akkor még azelőtt belátja saját alkalmatlanságát hogy egyáltalán belevág a kormányzásba/pártvezetésbe.

2010.12.13. 09:55:35

@epécske: "bűzös mocsokba a te, és a hozzád hasonló gyűlölködő radikális jobboldaliak taszítják a hazát"

Álomvilágban élsz haver. Azt hiszed jobb világot lehet úgy teremteni, hogy megfogjuk egymás kezét, és hangosan énekeljük a "szeressük egymást gyerekek" c. dalt. 20 éve megy ez a lagymatag szarkeverés, és az ország folyamatosan csúszik lefelé a lejtőn. A radikális szekció (csurkát és hasonlókat ne vegyük ide) 2010-ben jelent meg először a politikai palettán, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy az ő kontójukra ne írjunk ilyesmit. Tudod minden embernek más a habitusa, és másképp reagál a dolgokra. A budai elit, és jólfizetett nagypolgári (felső és középvezetői réteg) nyilván tovább kevergetné évtizedekig ezt a szart, de azoknál akiknek az életük a tét, már előjönnek az ösztönök is. És még mindig mondhatjuk, kultúr (és gyáva) nemzet a magyar, mert ennyi szenny napvilágra kerülésénél, más országokban már kő kövön nem maradt volna.

2010.12.13. 10:03:28

@Idet: Nekem még nincsenek gyerekeim. És őszintén megmondom, jelen véleményem az, hogy a születendő gyerekkel cseszünk ki, ha egy ilyen világba születik bele... A helyes nevelés módja megosztja a társadalmat, jelen pillanatban a bűnöző, csaló, hazudó rétegnek áll ez a világ, becsületre nevelni valakit determinálja, hogy egész életében lúzer lesz. Dilemma. Meg nem is a tárgyhoz tartozik.

Idet 2010.12.13. 10:10:05

@==T==: A körülmények hatalmáról beszélek, ami nem eliminálható. Bizonyos helyzeteket, külpol. viszonyokat, gazdasági tényeket stb. egy kormányzózseni sem tud optimálisan kezelni. Csak ahogy lehet.

Kilépett a Varsói Szerződésből, megteremtette a jogállami kereteket, úgy hogy azt már nem lehetett volna visszacsinálni egy esetleges visszarendeződési kísérlet esetén sem, aminek, valljuk be, jócskán megvolt az esélye. A nyugat pedig azt tette volna, mint '56-ban: azaz pofázáson (bocs!) kívül semmit.

Szóval, maradjunk annyiban, hogy te semmibe nézed, én meg nagyra tartom.

2010.12.13. 10:11:06

@epécske:

Én sem azt mondom, hogy Antall tehet az elmúlt 20 évben mindenért. Ő csak taszajtott egyet a szekeren, ami elkezdett szaladni, és pont egy tonna szarban állt meg a lejtő alján. Oké nem volt üveggömbje a faszinak, megbocsájtjuk neki, azt sem tudjuk milyen ember volt, majd Istennel lerendezi a privát dolgait. A gond az, hogy 17 év után születik egy ilyen poszt, ahol elkezdik egekig magasztalni. A mai politikai elithez képest tényleg ministránsfiú volt, de ennyi jót lehet elmondani csak.

Idet 2010.12.13. 10:21:53

@Jankove: De, a tárgyhoz tartozik, csak nem személyes alapon. Becsületesnek lenni csak a becstelenek szemében lúzerség, de tényleg.

engem gyíkká változtatott 2010.12.13. 11:16:00

hát a posztoló alaposan kifordította a valóságot, szinte szóról szóra lehet cáfolni az írását, de azért az megnyugtat, hogy sokan meg is teszik.

Antall gyenge volt, megalkuvó és alkalmatlan, és ezeket a tulajdonságait pökhendi arroganciával leplezte.

"Lenézte a gyáva opportunistákat..." --> ellenpélda: Hóbagoly (alias "Erőt Egészséget Boross Igazgatóelvtárs!")
"Megvetette a „doktrinereket”, a valósággal számot soha nem vető elméletek és fantazmagóriák rabjait." --> ellenpélda: Mekkmester (a matricás jeszenszki bűnözőgyerek apja) és a többi dilettáns hülye
"Legjobban azonban a kocsmapolitikától és a kocsmapolitikusoktól irtózott..." --> ellenpélda: Csengey Dénes

és így tovább. egész tömegek hívják miatta és kormánya miatt módszerváltásnak és gengszterváltásnak a rendszerváltást, és ebben azt hiszem, minden benne van. átmentett és ellopott vagyon, átmentett pozíciók, a felelősségre vonás teljes elmaradása, a bűnösök, ügynökök, komcsi kiskirályok, pártfunkcik megmentése, takargatása, stb., stb.

Antall igenis az elcseszett 20 évünk egyik legfőbb felelőse.

Helyes Írás 2010.12.13. 12:36:21

Hogy kerül ez a fekália egy értelmes fórumra? Nem elég, hogy a Heti Választ kisajátította ez a sok frusztrált, részeg barom? Miből élnek ezek, hogy éjjel-nappal képesek okádni magukból a gyűlöletet? Ez az az embertípus, amelyik 17-18-ban Oroszországban sapkából vedelte a vízvezetékbe beöntött vodkát aztán betört a békés polgárok házába és össze-vissza lövöldözött.

Várúr 2010.12.13. 13:20:36

Bélusnak
A Kárpátalját nem Antall "töketlenkedte el". Esély nem volt rá, hogy az újsütetű Ukrajna pár százezer magyar miatt, közel tízmillió orosszal saját határain belül (a Don vidékén) bármiféle területvisszacsatolásba belemenjen. Nem beszélve a környező államokról és a Nyugatról. Láttuk, hová vezetett az ilyen szándék Jugoszláviában. Polgárháborúhoz. Tény, hogy Jeszenszky Géza külügyminiszter nem olvasta el betűhíven a több száz oldalas magyar-ukrán alapszerződést, csak az alapelveket (a részletezésre tartják a szakdiplomatákat), ebből aztán jókora ribillió támadt és megalapozott egy hamis feltevést: hogy "történhetett volna másképp is". Egy fenét. Magyarországnak akkor békére volt szüksége, s nem arra, hogy magára haragítsa az összes környező államot. Történelmi léptékű sérelmeink jóvátételéhez történelemre és főleg időre van szükség. Ezt tökéletesen igazolta a 2006 december ötödikei népszavazás. Holott akkor csupán a kettős állampolgárság lehetőségéről volt szó. Összegezve: akik minden hibát és bűnt Antall nyakába varrnak, azok mintha nem ebben az országban éltek volna az előző 42 év során, vagy a szüleik nem itt éltek volna, vagy nagyon is itt éltek, csak épp másféle ideológiát képviseltek. Még mindig vita folyik Tisza Istvánról vagy mondjuk Horthy Miklósról, holott iszonyú helyzetben bizonyultak államférfiaknak. Ez a helyzet Antallal is. Utóbbiről sokan azt mondják: későn született. Szerintem megelőzte a korát, mert azzal a magyar népességgel és vegyes politikai garnitúrával az is csodaszámba megy, hogy kettő és fél év alatt elérte, amit elért.

evil overlord (törölt) 2010.12.13. 13:23:54

@Helyes Írás: Az index címlap vonzza a nyáladzó idiótákat.

Szarazinda 2010.12.13. 15:04:01

Azt hiszem, hogy itt két, egymástól független dolgon vitatkozunk. A Én maximálisan egyetértek azzal, hogy nagyrészt nem Antall József tehet az őutána következő 17 év elkúrásaiért, sem gazdasági, sem politikai értelemben (az egyetlen kivétel, az a népi-urbánus szemenállás kiújítása, de ezzel kapcsolatban is igaz, hogy Orbán nélkül ez sem lett volna végzetes és visszafordíthatatlan).

Antallt, és nemcsak őt, hanem az egész 90-94 közötti időszakot, önmagában kell megítélni. Azt már leírtam, hogy mi erről a véleményem. Semmi nem indokolja, hogy nagy államférfinek nevezzük, semmi nem indokolja, hogy misztifikáljuk. Mindez csak azért lehetséges, mert a mai állapotokhoz képest tűnik valami nagyszerű időszaknak. De én már fiatal felnőtt voltam akkor és emlékszem arra a kulturkampfra, ami az ő regnálása alatt kezdődött, emlékszem arra, amit a "baloldali médiatúlsúly" elleni harc nevében a köztvévével és a média egészével műveltek, emlékszem Für Lajos és Boros Péter népi-plebejus ostobaságára, Lezsákra és egész, a minden előrelátást, szakmaiságot nélkülöző üres és semmitmondó népnemzeti keresztény kurzus hihetetlen provincialitására és amatőrségére, a mezőgazdaság teljesen értelmetlen szétverésére, a magyar parasztnak saját föld kell, mert majd azon versenyképesen termel, na persze.

Emlékszem az elvtelen alkukra Csurkáékkal, meg a hirtelen népnemzeti kereszténnyé változott kommunistákkal, akik egyszerűen csak amatőrök voltak ahhoz, hogy a 80-as évek erősen korlátozott, de bizonyos szektorokban már létező szakmaiság híján utólag kitaláltlák, hogy ők mekkora illegális ellenállók voltak már akkor és ezért nem vitték semmire. Emlékszem ezeknek a pozíciókba emelésére és a károkra, amiker okoztak.

Az, hogy mindez semmi ahhoz képest, amit OV művelt és művel, ebből a szempontból részletkérdés.

Szarazinda 2010.12.13. 15:13:34

Mint ahogy a szoci kormámnyok gazdasági töketlensége és korrupciója is részletkérdés, ezt is hozzá kell tenni természetesen.

Balintpeter 2010.12.15. 11:17:09

Antallról az a véleményem: nem ő kellett volna akkor. Nagyon lesüllyedt a magyar gazdaság, olyan kormány kellett volna, aki megakadályozza az életszínvonal drasztikus romlását.
Elvhűségét, tisztességét viszont díjazom, értékelem.

borzzz 2010.12.19. 07:55:09

@BKV reszelő: Azt kérded egy olvtárstól, hány éves volt 90-ben, amiből arra következtetek, hogy neked személyes emlékeid vannak abból az időszakból. Valóban sok mindenre emlékszel, de sajnos rosszul.
Jeszenszky külügymin. volt, az ablakban a belügyér, biz. Horváth Balázs hadonászott. A Kalasnyikov-ügy nem korrupciós történet (lehet, hogy valakik kerestek rajta, de azok nem politikusok voltak): az EU embargóját játszották ki a balkáni háború idején, amikor Horváto-nak gyakorlatilag a volt Jugoszláv Néphadsereggel szemben kellett volna védekeznie, de nem nagyon volt mivel.

borzzz 2010.12.19. 08:26:55

@Jankove: "futószalagon ítélik el azokat akik fel mernek állni a fotelból... központilag formálják a véleményed, pl; történelmi kérdésekben, és mindenkit sittrevágnak akinek eltér a véleménye. Amikor milliárdos sikkasztók vannak szabadlábon, cigányhordák lincselnek napi szinten embereket. És órákig sorolhatnám. Ez milyen demokrácia már ne haragudj?!"

Én nem haragszom, de te se haragudj, ha felhívom a figyelmed: ez nem politikai vélemény, hanem hisztéria. Ezen a szinten a konyha- vagy a kocsmaasztalt lehet verni, de értelmes vitát folytatni nem.

"Az általad említett szánalmas név nélküli gyerekek, akik szerinted itt osztják az észt, az elszenvedői a sok öreg gengszter által teremtett világnak. Nekünk kell ebben az örökségül hagyott mocskos világban élni, és boldogulni. Az ilyen büdös patkányok rég feldobták, vagy lassan feldobják a talpukat, a név nélküli gyerekere meg hagytak kifizethetetlen mennyiségű adósságot, tönkrebaszott országot, az unokáknak talán már országuk sem lesz. Mondd ember, mire kéne pezsgőt bontanunk?"

Ez is inkább indulatkitörés, mint érvkészlet. Nem vagy egyedül, eddig minden nemzedék kénytelen volt abba a világba beleszületni, amit a felmenői teremtettek, és igazából nem is értem, kikre gondolsz. A világháború után adósságheggyel indultunk, a mai államadósságban vastagon benne van az, amit Kádárék hagytak maguk után, ezer bajunk van (köztük a mindenkori rossz kormányzás), de ha szerinted a mienk "tönkrebaszott ország", akkor nem tudod, mit beszélsz.

Éhesló 2010.12.19. 11:14:25

@borzzz: A kalasnyikov buli bizony korrupciós és sikkasztásos bűnügy volt.
A technika külker néhány (több szolgálathoz is bekötött) vezetője lenyúlta a horvátok pénzét és el is tüntette nyomtalanul a zavartalanul működtett komancs titkosszolgálati háló segítségével. Ez 20 m USD körüli összeg volt anno a vádirat szerint.
Persze a fegyverek egy (nem kis) része sem került leszállításra.
Keresni pedig jó szokás szerint mindenki keresett rajta, kivéve az államot.
Korabeli és későbbi tótumfaktumok is kaptak a léből.

borzzz 2010.12.20. 07:44:14

@Éhesló: Nem állítottam, hogy valakik nem kerestek rajta, sőt. De az, amit "Kalasnyikov-ügy" néven emlegetünk, nem korrupciós és sikkasztási ügy, hanem politikai ügy. A korrupció itt mellékszál (majd pont itt ne lettek volna olyanok, akik halásznak a zavarosban).

Mistic 2015.12.06. 14:31:46

@R242: Saját maga nevezte ki utódjául Orbán Viktort, akit még a halálos ágyánál is fogadott, és ellátott jó tanácsokkal. Ennek a levét is isszuk most, meg még sok egyéb intézkedéséét is. Egy kártyapartin kijelentette a barátai előtt: Nem érdekel és nem bánom, hogy milyen áron, de nőjön már fel végre egy magyar nagytőkés réteg! :(

Mistic 2015.12.06. 14:36:35

@Várúr: 2004. december 5-én Magyarországon két kérdésben tartottak országos ügydöntő népszavazást. A népszavazást eredetileg csak a kórházak privatizációjával kapcsolatban, a Munkáspárt kezdeményezésére írták ki. Az MVSZ aláírásgyűjtésének sikeres lezárulása után ehhez még egy, a magukat magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon élő, nem magyar állampolgárok kedvezményes honosítását lehetővé tévő törvény megalkotását elrendelő kérdés társult. Tehát két évvel előbb volt ez a népszavazás!

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása