Hol az EU, amikor a keresztényeket üldözik a leginkább a világban?

dobray I 2010.12.03. 07:20

Köztudott a Jobbik Irán és a keleti diktatúrák iránti szimpátiája, például a magyar választás tisztaságát is az ottani Forradalmi Gárdával felügyeltették volna. A keresztállító Jobbik kedvenc Iránjában nemrég kötél általi halálra ítéltek egy keresztény lelkipásztort, és egy másikat is fogva tartanak. Az EU-ban és az ENSZ-ben rendszeresen kiállnak minden bevándorló és mások vallásszabadságáért, ám valahogy a keresztények vallásszabadságáért való küzdelem elmarad (vagy elsikkad), pedig a vallásüldözések áldozatainak 75 százaléka keresztény.

Juszuf Nadarkhani tíz éve pásztora egy kis hitközségnek, amely a legnagyobb iráni protestáns felekezethez tartozik. 2006 decemberében már letartóztatták, mert a muzulmán hitről áttért a keresztény hitre. Nadarkhani nős, két fiúgyermek édesapja.  2009-ben a vallásszabadságot kimondó iráni alkotmányra hivatkozva tiltakozott az iskolában, amiért a megváltozott iráni oktatási törvény alapján a Korán olvasására kötelezték gyermekeit. 2009. október 12-én tartóztatták le ellenkezés vádjával, de később aposztáziára, azaz hitehagyásra és evangelizmusra változtatták a vádat. Többször, különböző fenyegetesekkel próbálták visszatéríteni a mohamedán vallásra; s hogy nyomást gyakoroljanak rá, feleségét, Fatima Pasindediht is letartóztatták 2009. júniusában. A szülőket azzal fenyegetik, hogy megfosztják őket gyermekeik nevelésének jogától, és muzulmán családoknak ítélik oda őket. Feleségét életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélték.

Juszufra idén szeptemberben mondták ki a halálos ítéletet. Felakasztása előtt a titkosrendőrség tartja őrizetben, Lakanban. A férfinak megtiltották, hogy kapcsolatot tartson az ügyvédjével és a családjával. Juszuf ügyvédje addig nem tudott fellebbezni az iráni legfelsőbb bírósághoz, míg írásban kézhez nem kapta az ítéletet, ami november 13-án történt meg. Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadságért Bizottsága még október végén arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Iránra az ítélet megváltoztatásáért. (…)

Fogva tartják Behrouz Sadegh Khandjanit is, akit különböző vádakkal háromszor tartóztattak le az előző négy év folyamán. A szintén 33 éves teheráni lelkipásztor 15 éves korában vette fel a keresztséget. Utoljára júniusban tartóztatták le, azóta a felesége sem tud vele beszélni.

Egyiptomban múlt szerdán a kopt közösség tagjai tüntetést szerveztek az egyiptomi hatóságok döntése miatt, amely szerint leállítanák a talbiyai templom építését. A tüntetők és a rendőrség közötti összeütközésben két fiatal életét vesztette, és több mint ötvenen megsebesültek, közöttük a rendőrség hét elöljárója és 11 ügynöke. (…)Az elmúlt napokban gyújtogatás miatt húsz, koptok által lakott házat gyújtottak fel és égettek porig. Az esetet a nyomozó hatóság véletlenre hivatkozva archiválta.

Pedig Irakban, Egyiptomban és máshol a keresztények nem bevándorlók, hanem őslakosok, sokszor ősibbek, mint a muzulmánok. Ennek ellenére - vagy épp ezért - rendszeresen támadás éri a kopt templomokat, például január 6-án is tüzet nyitottak a karácsonyt ünneplő kopt ortodoxokra. Az iraki Moszulban tavaly év vége felé és idén év elején négy templomot is támadás ért; Basile Georges Casmoussa, a város érseke szerint a muszlim szélsőségesek tudatos stratégiával akarják lerombolni a keresztény örökséget és kétezer év történetét. Október 31-én pedig 53 ember halálát okozta a bagdadi Sayidat al-Najat szír ortodox templom ellen elkövetett terrortámadás. A keresztények 2003 óta ezrével menekülnek az országból.

Ugyancsak októberben történt, hogy hat falusi katolikust koncepciós perben ítéltek el Vietnamban. A Con Dau-i plébánia temetőjénél május 4-én tűzött össze ötszáz katolikus a rendőrséggel. A hívek egy 82 éves korában elhunyt asszony temetési szertartásán vettek részt, és el akarták temetni őt a temetőbe, amit nemrég lefoglalt az állam, hogy turistaszállót építsenek a helyén. Cu Huy Ha Vu ügyvéd szerint, aki nem kapott engedélyt a vádlottak védelmének ellátására, úgy nyilatkozott, hogy az ítéletet előre eldöntötték, amelyet jóvá is hagyott a tartományi vezetés és a kommunista párt.

A Fülöp-szigeteken is gránáttámadás ért egy katedrálist, Kuala Lumpurban pedig három templomot gyújtottak fel. Indonéziában akadályozták a keresztények ünneplését karácsonykor, a Srí Lanka-i Crooswatta városában pedig buddhista szélsőségesek támadtak rá december 6-án a miséről kijövő hívekre. És Algériában is bíróság elég citáltak keresztényeket arra hivatkozva, hogy ramadán idején nappal étkeztek. Ezesetben legalább felmentő ítélet született.

Az Open Doors holland keresztény alapítvány tanulmánya alapján a keresztényüldözés mértékét tekintve az ötven országot felsoroló lista élén álló, sztálinista Észak-Korea után következik Irán, Szaúd-Arábia, Szomália és az északnyugat-afrikai ország, Mauritánia.

A COMECE, a az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Tanácsa szerint világszerte a vallási indítékú üldözések 75-80 százaléka keresztények ellen irányul. Minden évben 170 000 keresztény veszíti életét hite miatt, míg a súlyos üldözést elszenvedő hívők száma megközelíti a 200 milliót. A testület fel is szólította az EU-t a keresztényüldözés elleni küzdelemre, üdvözölve, hogy az Európa Parlament elítélte az egyiptomi és malajziai keresztényüldözéseket. Ez azonban kevésnek tűnik. Tiltakozásban mindig jók vagyunk, azonban talán valami hatékonyat is tenni kéne, ideértve a diplomáciai, politikai nyomásgyakorlást is.

A testület kezdeményezésére október 11-én, Brüsszelben meg is rendeztek egy szemináriumot Vallásszabadság Európában: mit tegyenek a vallási szereplők, és mi az Európai Unió szerepe? címmel az Iszlám, kereszténység és Európa címmel megrendezett szeminárium-sorozat második szakaszában. A COMECE képviselője felhívta rá a figyelmet, hogy a lisszaboni szerződés tartalmazza, hogy az Európai Unió a harmadik világgal való kapcsolataiban előtérbe helyezi saját értékeit és részt vesz az emberi jogok védelmében. A vallásszabadság kérdése tehát nem pusztán az EU-n belül kérdés.

Miközben Európában nagyobb nehézségek nélkül lehet mecsetet és minden mást építeni, a muzulmánok meg szabadon imádkoznak Párizs utcáin, vagy épp a milánói dóm előtt, a svédeknél meg a barátkozás jegyében közös telken építkeznek a keresztények a muzulmánokkal, addig Iránban az életével játszik az, aki keresztényként szeretne boldogulni. Vajon mit szól ehhez a katolikus Vona Gábor és keresztállító pártja?  És az EU vajon miért nem vállalja fel a keresztények érdekvédelmét a világ többi részén? Vagy miért nem tiltakozik hangosan az ENSZ? Ja, hogy sok benne az arab és harmadik világbeli ország? Az EU meg az egyéni szabadságjogok megsértésének venné, ha közösségként lépne fel és vallásszabdságért, mecsetépítésért cserébe vallásszabadságot, templomépítést kérne? Mondjuk viccesen hatna, ha az EU, miután megtagadta keresztény gyökereit azzal, hogy kihagyta az „európai alkotmányból”, fellépne a keresztények érdekeiért.

ps.: Egyes kommentek értelmezésével szemben természetesen a nyomásgyakorlás és a keresztényekért valló fellépés alatt  nem azt  értem, hogy az EU-nak át kellene vennie az iráni módszereket, vagy neki kellene állnia üldözni a muzulmánokat. Akkor nem lenne erkölcsi alapunk fellépni a keresztényekért. De például nem szabadna engedni, hogy olyan előforduljon, mint Párizs utcáin vagy a milánói dóm előtt. Ez nem lenne vallásüldözés.

Kövesd a Konzervatóriumot a Facebookon is!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr672489594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.03. 11:58:06

az irániak teokrata idiótizmusára nem az a válasz, hogy az EU basztatja az itt élő muzulmánokat.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.03. 12:00:06

egyébként meg tényleg ez az új konzervativizmus? a populista iszlámfóbia? a stratégiai műkereszténység?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.03. 12:00:28

az EU politikusok köszönik szépen, jól vannak, kényelmesen, öregesen eldolgozgatnak

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 12:00:31

"És az EU vajon miért nem vállalja fel a keresztények érdekvédelmét a világ többi részén?"
Mert hirtelen megdrágulna az olaj pl.
Meg mert túl sok a gazdasági összefonódás, és pénzért sok mindenki sok mindent elnéz.
Irán meg nem igazán egy normális hely, azzal nem kéne példálózni.

Kálmánbátyám 2010.12.03. 12:04:05

Az EU-tól ne is várd. Vallási kérdésekben inkább a csendes elhatárolódás jellemzi, mintegy kívülállóként viselkedik. Nem a mi hatáskürünk,nem ami feladatunk....
Mellesleg a fenti indoklás is helytálló.

Iustizmord 2010.12.03. 12:04:33

a vatikán igazán kimondhatná már az egyházi átkot.

viccen kívül: irán atomot fejleszt, és nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. mert az egyetlen hatásos módszer négiscsak néhány tomahawk bevetése lenne, de az ugye nyílt háború.

mit érne tehát, ha itt elkezdene az Eu hangoskodni hogy vallásszabadságot iránban? tudjuk hogy az ott nem egy európai értelemben vett liberális demokrácia (persze majd a liberál jelzőért biztos lesz aki felemeli a szavát, de tudomásul kell venni a tényt) , tehát pont leszarják hogy a liberális nyugat (melyet megvetnek) mit gondol az iráni vallásszabadságról.

tehát mit kíván a cikk szerzője (az apostoli magyar királyságon kívül)? hogy mi itt európában, szigorúan viszonossági okból és alapon üldözzük a muzulmánokat? helyes, muzulmánaok heraus. de akkor holnapután kezdjülkmel ismét üldözni a protestánsokat, a zsidókat, és minden szakadár és eretnek keresztényt, jövő héten meg irány a szentföld, visszafoglaljuk a kutyáktól. a pápa fősége alatt.

A Kárpátok Ostora 2010.12.03. 12:05:12

@SCUMM: Mi ebben az iszlámfóbia és mi a műkereszténység? Én ateista vagyok, a katolikus egyházon pedig leginkább csak röhögni tudok, Pálffy és Orbán hirtelene jött ájtatosságán meg végképp, de ettől még felháborít, ha valakit a vallási meggyőződése miatt basztatnak, legyen keresztény, zsidó, muszlim, buddhista vagy akármi.

is 2010.12.03. 12:06:52

elrontottad a cimet, es az egesz posztot. helyesen: hol van a Vatikan, amikor meg kellene vedeni a keresztenyeket? az EU nem vallasi intezmeny, szekularizacio van, es nincs teokracia. a Vatikan az illetekes. a vallasszabadsagert persze kell lepni, de azt meg tobb peldaban is leirtad, hogy azt csinalja is az EU (az ENSZben nehezen allhat ki csak az EU-n beluli vallasszabadsagert).

a magam reszerol en is melysegesen elitelem, hogy Szaud-Arabiaba meg keresztet sem lehet bevinni. persze erdekelne, hogy a Vatikanban mit szolnak egy felholdhoz.

sivatagi n. 2010.12.03. 12:07:42

"Az iszlám magát vallásnak tekinti, és ezért nem lehet kritizálni. A baloldal egyetért. Bár évszázadokon keresztül gyűlölte a kereszténységet, most, hogy az iszlám feltűnt a színen, hírtelen irányt váltottak és „tiszteletet” követelnek valami olyannak, amit ők vallásnak neveznek. Ismét láthatjuk, hogy az iszlámnak és a baloldalnak ugyanaz a napirendi pontja: az iszlám vallás, tehát pofa be. Mindez egy harmadik összetalálkozásban csúcsosodik ki: sem a baloldal sem az iszlám nem szereti a kritikát. Valójában ha meglenne a lehetőségük, akkor törvényen kívül helyeznék.

A multikulturalizmus a baloldal dédelgetett projectje. Valójában ez a vallásuk. Annyira szeretik, hogy ha ellenkezel, akkor az csak gyűlölet lehet. És ha ezt kimondod, akkor az gyűlöletbeszéd. Tehát ismét van valami, amivel az iszlám egyetérthet. Ez a lényeg: ahol a baloldal és az iszlám találkozik, a szabadság szenvedni fog."

Ez eddig stimmel.
Plusz ha megnézzük, hogy a EU bőrfotelból okoskodó megmondológusai túlnyomórészt ilyen kis szarházi liberálbuzi, multikultis, nigger- és cigányfétisiszta majmokból állnak, akkor még inkább érthető érhető, hogy miért nem törődnek a fehér emberek illetve a keresztények jogaival.

Kálmánbátyám 2010.12.03. 12:12:39

@sivatagi n.: És most ezek után te mennyivel lettél rokonszenvesebb, mint a keresztényüldöző fanatikusok ? Te vádolsz másokat gyűlölettel ?

Advanced Flight 2010.12.03. 12:13:44

Szerintem ez a keresztény dolog csak ürügy volt Nadarkhani és felesége letartóztatására. A valódi ok az, hogy egyikük sem csináltatott orrplasztikát :-)

www.fn.hu/kulfold/20100813/iran_plasztika_divat/

Bicikliző medve 2010.12.03. 12:16:28

Es hol van ilyenkor a keresztenyek istene??? Miert nem vedi meg a hivoket?

bgp 2010.12.03. 12:20:38

@SCUMM: Nem bosszúból basztatják őket, hanem mert nem akarnak 100 év múlva itt is egy Iránt. Európa már kinőtt a vallási túlzásokból. Nem kéne újrakezdeni egy sokkal intoleránsabb vallással.

Bubba Washington 2010.12.03. 12:23:27

nem értem az embereket akik ilyen áldozatokat hoznak és a családjukat is veszélybe keverik ezzel. miért nem lehet csendben kussolni és hinni amiben akarsz vagy egyáltalán nem hinni el egyik badarságot sem....?

Mikrobi 2010.12.03. 12:27:26

"Az EU-ban és az ENSZ-ben rendszeresen kiállnak minden bevándorló és mások vallásszabadságáért, ám valahogy a keresztények vallásszabadságáért való küzdelem elmarad (vagy elsikkad), pedig a vallásüldözések áldozatainak 75 százaléka keresztény."
Ez mire vonatkozik? Az EU-n belüli, az iráni, netán az egész világon előforduló vallásüldözésekre?

@is: ha az EU-nak fontos a kisebbségek, különféle kultúrák védelme, akkor teljesen normális, hogy a vallási kisebbségek védelme is fontos. Ha meg nem, akkor ne kommentáld ezt a cikket, te sem vagy a Vatikán.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 12:27:33

Mecsetépítésért CSERÉBE? lol
Hát ez csak egy biznisz?

Ettől függetlenül kellene követelni, ne buzizzanak vallási alapon.

2010.12.03. 12:29:00

@bgp: pedig a toleráns multikultisok pont ezen dolgoznak. Aztán lesz majd sivalkodás, amikor a gombaként szaporodó iszlamisták leszarják a toleranciájukat meg a holokausztjukat is...

bástya · http://magyarcitrom.postr.hu 2010.12.03. 12:30:01

Remek, hozzuk vissza a középkort, a vallásüldözést. Esetleg írhatnánk Benedeknek, hogy hirdessen keresztes hadjáratot a keresztényüldözők ellen.
Az egyetlen lehetséges válasz a keresztényüldözésre, ha mi is hasonlatosak leszünk hozzájuk. Valami ilyesmit mondott Jézus is, nem? Vagy mégsem?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.03. 12:32:21

@A Kárpátok Ostora: @bgp: így van.
Ez az egész ügy csak bizonyítja, hogy a VALLÁS (nem csak az iszlám) ostoba, idejétmúlt és elmaradott dolog. CSAK arra jó, hogy elképesztő kegyetlenségeket műveljenek egymással emberek.
A vallásszabadság tulajdonképp ateizmus: ha nekem mindegy, hogy más mit hisz, akkor a sajátomat sem veszem komolyan. A muzulmánok komolyan veszik. Ez a baj.
Európa NEM keresztény, hanem szekuláris, gyakorlatilag ateista. EZT kell megvédeni, nem a kereszténységet.

@sivatagi n.: Én simán baloldali liberálisnak számítok itt, de határozottan úgy gondolom, hogy ha valaki, pl. az iszlám nem ismeri el az európai szabadságjogokat (azaz hogy más is azt hisz, amit akar), akkor neki se jár semmilyen szabadság. Akinek ez nem tetszik, annak kívül tágasabb.

Girhes Joe 2010.12.03. 12:34:02

@ColT:

Ez a gazdasági oldal.

Az emberi oldala meg az, hogy mintha az EU valami hasonló eltúlzott vezeklős-bűntudatos tömegmentalitást képviselne a kereszténység (és annak múltbéli hódításai) kapcsán, mint a németek a II. vh. kapcsán. Ennek köszönhetően minden olyan érdekvédelmet szinte kötelezően fel kell vállalni az EU-ban, ami a kereszténységgel bármilyen formában szemben áll, de magának a kereszténységnek az érdekeit védeni szigorúan tilos, mert az vallási fanatizmus (lásd Rocco Buttiglione - így írják? - ügye pár évvel ezelőttről).

Persze elismerem, hogy ez így leírva eléggé leegyszerűsítő, görbe tükör, de valóban érzek egy ilyen jelenséget az EU-ban, mintha kimondatlanul ugyan, de direkt a kereszténységgel _szemben_ akarna szekuláris lenni, azaz jelen esetben a szekularizmus nem jelent vallási semlegességet.

Link Elek 2010.12.03. 12:34:33

iran kozepkori idiotasagokat csinal.
csinaljunk mi is. ez az igazi konzervativizmus!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.03. 12:35:08

@bástya: ne legyél gyenge. Ha valaki üldöz téged, akkor védekezni kell. Bármilyen eszközzel. Ez a vallásokra nem vonatkozik, mert ők nem tudják bizonyítani az alapállításukat, miszerint hogy van Isten. Mivel csak a vallások üldöznek másokat, ezzel a probléma meg is szűnik: a liberális multikulti nem üldöz senkit. Sajnos az önvédelme is gyenge emiatt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 12:35:12

@bástya: miért, ki mondta, hoy hasonlatosnak kell lenni hozzájuk? Azt mondtam, hogy érdekvédelmet kell csinálni, senki üldözését nem klezdeményeztem, embör. Olvasd el mégegyszer.

ford? 2010.12.03. 12:37:55

bármibe le merem fogadni, hogy a jobbik ugyanugy a keresztényeket is magas nagy ívben leszarja, ha nem lesz rájuk szüksége, mint a gárdát. hipokrita egy társaság, ebből a szempontból persze, a zsák, meg a foltja, az egyház, meg a jobbik, megérdemlik egymást

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 12:37:57

@peetmaster: a liberális multikulti üldözi a liberális multikulti elutasítóit. :D Isten létét egyébként már több száz éve igazolták, még ha nem is száz százalékosan. Azonban Isten nem létét sem bizonyította még senki. :D @Link Elek: hol írtam, hogy akasszunk muzulmánokat? Megmondom: sehol. Nem azt mondtam, hyog csináljuk ugyanazt, amit ők. Azt írtam, gyakoroljunk rájuk nyomást.

Bicikliző medve 2010.12.03. 12:42:05

Vallas = regi korok magyarazata arra, hogy miert olyan a vilag, amilyen. A vallasi vezetok raebredtek, hogy ezaltal hatalmat nyerhetnek, reszesulnek minden foldi joban, innentol nem nehez osszerakni a puzzle darabjait. Csak azt nem ertem ,hogy meg egy modern civilizacioban is ekkora szerep jut a vallasnak. Ha isten megkerdezne, halalom utan, hogy milyen volt a foldi elet, annyit mondanek csak: jo volt a buli, csak sok itt a kocsog.

Leonard Zelig 2010.12.03. 12:43:28

Hú de szomi vagyok, egyik vallási fanatikus basztatja a másikat. Minden vallást a szemétre.

room_101 2010.12.03. 12:44:05

Miért favorizálja Iránt a Jobbik? Egyszerű. A közös ellenség összehozza őket.
(Tudjátok: a N.Y. Tel-Aviv tengely.)

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2010.12.03. 12:47:02

A jobbikról ilyen értelemben nincs véleményem. Tárgyi tudás és tájékozottság tekintetében elég rosszul állnak. Az ő fejükben valami egy vallású, egy ízlésű nemzet lebeg, amit el kell érni. Akár hitlerében vagy az iráni és egyéb diktatúrák vezetőinek és ideológusainak a fejében. Történelmi tapasztalat, hogy az ilyen diktatúrák rövidebb ideig húzzák. A gyökér sztálin és a megaggott fidel érdekes módon nem forszírozta a faji és hitbéli hovatartozást és egyészen hosszú ideig szívóskodtak a népükön.
Ezt, hogy a fenébe nem veszi észre a sok rendpárti? Tényleg nem értem.... pedig totális (volt) a diktatúra ott is, mégis hosszabb lett a cérnája a zembereknek. Nem tanulság ez?

Amúgy az EU világi hatalomként definiálta magát. Ha erősködne a keresztények jogaiért, akkor hamar vallásháborúban találnánk magunkat... na az kéne még.

Én nem vagyok vallásgyakorló. De - vagy éppen ezért - nagyon idegesít, amikor ilyen alapon szemétkednek emberekkel. Mert áttételesen veszélyben érzem magam. Nyílván a hit személyes és közösségi kérdés. Soha nem fogom megérteni, hogy a több milliós (muzulmán) többség miért élvezi, ha pár 1000 keresztényt csesztethet vagy gyilkolászhat.

A multi kulti meg szerintem sem tartható tovább az EU-ban. Aki engedi, hogy bármit megtegyenek, azzal meg is fogják tenni. A kérdés, hogy van-e még erő és akarat, hogy az ide betelepülő muzulmánokkal megértessük, hogy amit csinálnak az nem fair és nem megy tovább. Haza lehet menni és ott ugatni a jogokért....

Szerintem Európa védtelen jelen állapotban a vallási és egyéb alapon szerveződő rendpártiság ellen. Ha a törököket bevennénk és rájuk bíznánk a kérdést - inverz janicsárok - elég hamar rend lenne. :) Kedvelném, ha a török titkos rendőrség kilőné az utcánkban a gyrosost, mert muzulmán sejtet találtak benne.... ráadásul kurdokat.... :)))

Vonáék meg mehetnek zabothegyezni.... nem sokat vártam tőlük, de azt minimum, hogy izgalmas lesz a parlament és rászállnak a fideszre. Inkább az Alföldi Róbertre izgulnak.... sok látens alak.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.03. 12:50:40

@dobray: Isten léte nem bizonyított sehogy, mert különben nem állna módomban tagadni a létezését. (Úgy, mintha pl. a gravitációt tagadnám, elég csúnyán járnék lejtők és szakadékok környékén.)
Továbbá nem a nemlétet kell bizonyítani.

A lényeg: "a liberális multikulti üldözi a liberális multikulti elutasítóit. :D "

Mi ebben a vicc? Egyszerű logika. A toleráns multikulti a saját rendszerén BELÜL érvényes. Ha nem vagy magyar állampolgár, nem szavazhatsz Magyarországon. Ha nem vagy liberális, a liberálisok jogait nem gyakorolhatod. Ezek ugyanis olyanok, hogy _emberek együttműködését_ tételezik fel. Kölcsönös, önkéntes együttműködését. Aki ebben nem kíván részt venni, az az előnyeiből se részesül.

Terézágyú 2010.12.03. 12:51:44

@jzs:
"Soha nem fogom megérteni, hogy a több milliós (muzulmán) többség miért élvezi, ha pár 1000 keresztényt csesztethet vagy gyilkolászhat."

Most ez komolyan kérded? Ilyesmikről szól a történelem...

Atrox 2010.12.03. 12:54:38

"a vallásüldözések áldozatainak 75 százaléka keresztény."

A 18. századik a vallásüldözők 90%-a volt keresztény, a vallásüldözöttek, erőszakkal megtérítettek, a hitükért bebörtönzött, megkínzott, megölt emberek 95%-a pedig nem keresztény volt, de a szenvedésüket a kereszténység okozta.

Most fordult a kocka. Mi ezzel a baj? Ja, hogy most te és hitársaid kerültek a rosszabbik oldalra? 1000 évig a sanyargatók oldalán voltatok, de az nem volt gond. Ha erős a hited elviseled, biztos ezt is az Úr mérte rád, és annak is megvolt az oka, de azt mi egyszerű halandók nem érthetjük.

Egyébként meg ne sajnáljuk az áldozatokat, hanem nézzük fel rájuk. Hisz oly erős volt a hitük, hogy ezért még a mártírhalált és a bebörtönzést is vállalták. Ők igazi hívők, nem törnek meg és nem alkusznak. Manapság ritka az ilyen fanatikus. Pár évtized múlva Boldoggá vagy Szentté avatják majd őket, és példaképként állnak majd a többi hívő előtt.

Szóval most akkor jó hívőnek lenni és jót/rosszat elviselni vagy nem? Döntsd el, de utána ne panaszkodj, hogy a hited miatt (amit senki nem kényszerített rád) kellemetlenségek érhetnek.

@peetmaster: "Ez az egész ügy csak bizonyítja, hogy a VALLÁS (nem csak az iszlám) ostoba, idejétmúlt és elmaradott dolog. CSAK arra jó, hogy elképesztő kegyetlenségeket műveljenek egymással emberek."

Ez nem teljesen igaz. Az ókor folyamán kialakult egyistenhitek sajátossága ez a dolog. A régebbi több istenhitek ennél jóval toleránsabbak voltak, kizárólag a hit miatt (ami nem más, mint gondolatok összessége) nem indítottak háborút egymás ellen és nem írtottak ki népeket. Gondoljunk az ókori görög, kelta, germán, vagy akár magyar, római hitvilágra. Róma bármely népnek megengedte, hogy saját isteneit imádja. Furcsa mód vallási probléma csak a zsidókkal adódott, és velük is azért, mert ők nem fogadták el más istenek létezését.

Aztán jöttek az erőszakos egyistenhitek (elsősorban zsidó, keresztény, muzulmán vallás) és ettől kezdve a hit határozta meg, hogy milyen ember vagy, barát vagy ellenség, igazhitű vagy tévelygő. Szegény begyarmatósított dél-amerikai indiának, afrikai törzsek, kik legnagyobb bűne az volt, hogy nem voltak keresztények...

Bocs a hosszú kommentért.

Várúr 2010.12.03. 13:03:15

Európa már jóideje megfáradt öregúrként viselkedik. Anyagias, kényelmes, közönyös. (Parttalan) szabadság ezen a kontinensen a másságnak, a színes bőrűeknek, a muszlimoknak jár, nem a valódi őshonos különbözőeknek, például a saját lakóhelyükön többségben lévő kisebbségeknek. Egy nemzet vagy népcsoport sajátosságai szóra sem érdemesek, holott ők élnek valódi multikulturális egységben, légies határok között. Irán egy agresszív teokratikus középkori állam. Így kéne kezelni és végre felfogni a veszélyt, amit a "felvilágosult" Európára és főképp annak fékezhetetlen agyvelejű liberálisaira nézve jelentenek. Végül ezeket az ostobákat azoknak kell megvédeni, akiket hitük, meggyőződésük, értékválasztásuk miatt naponta gyaláznak.

KG2000 2010.12.03. 13:10:19

Ha bizonyítottan a keresztény hite miatt ölnek meg valakit, akkor, ha az illető a Katolikus Egyház tagja volt, automatikusan boldoggá (szentté) avatják őt, és az egész világ katolikusai előtt példaképpé válik hivatalosan, az egyházon belül.

Ez meg az itteni kommunista fórumozók persze "nem olvasták":
"ps.: Egyes kommentek értelmezésével szemben természetesen a nyomásgyakorlás és a keresztényekért valló fellépés alatt nem azt értem, hogy az EU-nak át kellene vennie az iráni módszereket, vagy neki kellene állnia üldözni a muzulmánokat. Akkor nem lenne erkölcsi alapunk fellépni a keresztényekért. De például nem szabadna engedni, hogy olyan előforduljon, mint Párizs utcáin vagy a milánói dóm előtt. Ez nem lenne vallásüldözés. "

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 13:17:40

2ooo éve a Katolikus Egyház üldözött és GYILKOLT MEG MINDENKIT, aki nem tetszett neki! Most bek...ják a f...t. Vesszen a Vatikán!!!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 13:17:45

@Várúr: Gyalázod a libeálisokat, és azt várod, hogy védjenek meg.
aha

KopaszMercis 2010.12.03. 13:19:36

Mi a fasz koze van az EUnak ahhoz hogy hany keresztenyt akasztanak fel iranban? Minel tobbet annal jobb.. menjenek oda a jobbikosok is nyugodtan.. aztan fogjanak meg egy uveg sort es futtyugjenek a burkas kurvak utan es majd meglatjak, hogy mi a meno...

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 13:20:03

Irán ügyét az amik 79-ben cseszték el, amikor az amerikai követségen történt túszejtés után nem likvidálták Khomeinit. Meg akkor, amikor nem pakoltak ki egy-két W88 vagy B83 eszközt az iráni urándúsító felett.

Az európai militáns iszlámot pedig nemzetbiztonsági kockázatként kell kezelni, a militáns hitszónokok és egyéb radikálisok esetén a minimum a deportálás, nem törődve azzal, hogy a célországban esetleg elvágják a torkukat.
A többi európai muszlimmal pedig közölni kell, hogy ők itt vendégek, vagy alkalmazkodnak, vagy húznak a picsába. A dolgot a segélyezés szigorításával lehetne kezdeni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 13:21:21

@Earthlink: Az, hogy kétezer éve mi volt, az lényegtelen abból a szempontból, hogy oda kell baszni a gumibottal, ha a hülyemuzulmán bántja a baromkeresztényt, meg akkor is, ha a gyengeelméjű keresztény bántja a faszmuzulmán.

ezsolt 2010.12.03. 13:24:10

Ez szerintem egy elég sajnálatos dolog

valakit kivégezni a hitéért, függetlenûl attól hogy milyen felekezethez tartozik.
Innen már csak egy kis lépés, hogy az ateizmusért s kivégezzenek valakit.

Nem olyan durva a helyzet itt mint iránban, de kis otthonunkban is vannak aggodalomra okod adó jelenségek.
Az alkotmányba belevenni, hogy isten a történelem ura, meg egyéb hasonló kb.19. századi elmaradott nézôpontokat, meg az erkölcsösséget enyén szólva butaság.

Részemrôl én kikérem magamnak, hogy ha ateista vagyok akkor erkölcstelennek nézzenek, ha nincs családom, vagy elválok, ill. megcsalom a feleségemet akkor szintén. Kinek mi köze hozzá, és fioleg az államnak mi a köze ehhez?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.12.03. 13:24:11

Az ateisták a leginkább elnyomott "vallási" kisebbség, nem a kereszténység. Próbálnál meg Iránban ateista lenni!

k.o.d.i. 2010.12.03. 13:24:38

@A Kárpátok Ostora: ott a pont. Egyébként nem kéne azt hinni, hogy egyenesen ki vagyunk szolgáltatva az araboknak, mert ott az olaj. Valakinek meg is kell vennie azt, ez amolyan szimbiózisféle (amúgy a válság megviselte ám az arab országokat is rendesen). Amúgy meg ezen felfogás alapján szarni bele, viseljünk el mindent.
Én sem vagyok mellesleg hívő, de az EU polkorrektsége, multi-kulti beállítottsága túlmegy minden, józan ésszel még felfogható határon.

pakesz (törölt) 2010.12.03. 13:25:49

a Jobbik?
megis mit vartal toluk?
"kaphassa el a ven kielt buzi a fiugyereket 14 evesen" es "ott parkolok ahol akarok mert mentelmi jogom van" Krisztiket megturtek maguk kozt...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.12.03. 13:26:09

Meg egyébként is. Keresztény és muszlim. Két hülye írtja egymást. Saját hülyeségük miatt. Ez van a vallásokból. Imagine no religion!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.12.03. 13:26:20

@Atrox: Azért ez sem igaz ilyen formában. Oké, nem a római vallás nevében támadtak le népeket akkoriban, de különbség akkor sincs.
A barbárok le voltak nézve és nem voltak egyenlőek a római polgárokkal.

Később persze a zsidók, keresztények, a két legdebilebb vallás nevében persze megkezdődött a vallási háború, de vallás nélkül is vsz lett volna harc. Ha nem is pont ugyanott. A hatalom, a vagyonszerzés és az idegengyűlölet vezette mindigis az emberiséget az ilyen dolgokban. Az araboknak más a bőrük színe. Ha keresztények lettek volna, akkor is lett volna háború..
Én egy idegenforgalomból élő település kapcsán pont ezt vontam le: "Látszik, ha épp nincsnek külföldi túristák, ha nincsenek magyar túristák, ha nincsenek nyaralótulajok, ha nincsen szomszéd falu, akkor lehet köpködni a "töltésen túliakra" is". Sajnos ez tényleg így működik.

Amúgy a kedves blogger olyan agyas, hogy azt se tudja, hogy mi az az EU. Beleavatkozott az EU mikor Irakot jogtalanul megtámadták az amcsik? Nem. Akkor meg?

De inkább azt a kérdést vethetnék fel, hogy hol az EU, mikor Magyarországon a patkány..bocsánat keresztény egyház kiemelten + 10 milliárdot kap -csak úgy. Hol az egyenlőség?
Hol az egyenlőség, mikor ezen kívül az egyházi iskolák több pénzt kapnak az államtól, mint a normál iskolák, normál emberekkel?

Ha lehet erről beszélj inkább..a keresztényekre ráférne egy kis üldözés...

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 13:30:34

@kolbászoszsömle: nem 2ooo éve, hanem kétezer éven keresztül, elnézést...

azt meg, aki isten nevében tesz bármit, pláne gyilkosságok millióit, az megérdemli, hogy üldözzék. pont.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.12.03. 13:33:52

@dobray: "Isten létét egyébként már több száz éve igazolták"
Baj, ha nagyon röhögtem ezen?

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 13:35:49

@Zka: nem baj, egészségedre. És hogy igazolták? Kimutatták lakmuszpapírral? :DD

guvernalista (törölt) 2010.12.03. 13:37:16

az uniónak kis dolga is nagyobb annál, hogy ezeket a kérdéseket megoldja. nyilván erre találták ki az ensz-t, és részben erre a vatikán-t.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 13:39:46

@Earthlink: Ez nem így működik.
Az én őseim között biztos voltak gyilkosok, lopósok, gyerekgyalázók, buzik, keresztények, muzulmánok.
Ahogy a tieid között is, meg _bárki_ másé között is.
Ez viszont nincs, és nem is lehet hatással az én, vagy a te, vagy bárki más megítélésére.
Csak a keresztények, meg az egyéb elmerokkantak, mint pl. a komcsik szerint van bűn hetedíziglen.
Kevés ember van nálam rosszabb véleménnyel a keresztényekről, de az, hogy azért akasztják fel, mert szerinte Mohamed nem az igaz próféta, és Jézus az Isten fia, az elfogadhatatlan.

A hülyeségbeszélés joga meg kell, hogy illessen mindenkit.

Ez véd minket a fundamentalistáktól.

KopaszMercis 2010.12.03. 13:44:43

Mikor terjeszkedik vegre tovabb irani hataraink kivulre a keresztenygyilkolaszast.. esztergomra van vmi elorejelzes?

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 13:47:27

@kolbászoszsömle: abszolút egyetértek veled, de ha az ok-okozatiság elvét figyelembevesszük, akkor ki lehet mondani, hogy erőszaktevésben igen sok van a rom.kat.egyh. számláján (+áfa), ami az emberiség kollektív tudatában igencsak mély nyomot hagyott. Gondolod, az arabok/perzsák nem emlékeznek még a keresztes csürhére, aki feldúlta az egész közelkeletet párszor a történelem során? Meg amikor a 11-12 században kiirtották a katharokat az utolsó szálig? A válsz sajnos az,hogy dehogynem és sajnos ez egy meghatározó mém, ami generációkról generációkra öröklődött.
Abban természetesen egyetértek, hogy senkit ne lehessen elítélni meggyőződése miatt, bár a személyes véleményem az, hogy a vallások minden szempontból károsak az emberi szabadságra nézve. Az összes vallás. Ja és nem vagyok ateista...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.12.03. 13:47:28

@Earthlink: nem érted félre? Én azon röhögök (az idézett részen), ami szerint igazolták.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.12.03. 13:47:38

ha-ha-ha! az ilyen parasztokat hol tenyésztik? oszt mennyi kilója?

Cypriánus 2010.12.03. 13:53:12

egészen hihetetlen, és elképesztő az a fröcsögő ateista gyűlöletfolyam , amit egyesek űznek amelyik teljesen figyelmen kívűl hagyja az aktuális áldozatokat. (Egyben nagy riszpekt aztoknak a nem-hívőknek, akik elítélik az emeberek bántalmazását ilyen okokból. )Van benne valami, hogy a keresztényellenesség a nyugati értelmiség antiszemitizmusa.

amúgy néhány cáfolat: AtroX. a "a 18. században a vallásüldözők 95% -a volt keresztény, az áldozatok 95%-a nemkeresztény-" aha. valami adat, statisztika, vagy valami?Mert én is benyöghetem így hogy az ateisták 95%-a nekrofil, de attól még nem lenne igazam.
ugyanis a XVIII. század legnagyobb vallásüldözése gyaníthatóan a hataloméhes értemiségiek szervezte "nagy francia forradadalom" nevű brutális csőcseléklázadás 1792-94 közti véres katolikusüldözése volt, amúgy.

Ezzekel nem mindenáron menteni akarom akereszténység történetét: persze elcseszett történet sokszor.(bár bármelyik világi kihívójához , de még a -jobbára az ázsiai történelem nem-ismerete miatt - agyondícsőitett buddhizmushoz képest is nagyon is üdítő!!!) csak a keresztények legalább tudatában vannak azzal, hogy az ember exisztencia úgy ahogy van, bűnös (azaz céltévesztett) , míg az ember bűntelenségéről papoló ideológiák emberek tízmillióit rohasztották meg koncentrációs táborokban.

egyébként fölhívnám a vallás brutalitásáról elmélkedő hazai Dawkins-klónok figyelmét arra az apróságra , hogy azért nálunk még nincs valami messze az ateista diktatúra emléke, ahol még a'80 -as évek végefelé is előfordulhatott (osztálytársammal!!!) hogy az ofő nyilvánosan megalázta és fölpofozta a hittanra járó 10 éves gyerekeket, mondván hogy szokjanak le róla. (nem, nem kitalált eset.Valóban megtörtént egy Pest-megyei faluban)

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 13:53:13

@Zka: én is azon röhögök, hogy igazolták. Jöttek a tudósok többszáz éve és muttatták a lakmuszpapírt az embereknek, miután beledugták a szenteltvízbe!
Ez isten! Kimutattuk, noha nem 1oo%-ban... muhaha

Várúr 2010.12.03. 13:58:56

@kolbászoszsömle:
"Gyalázom a liberálisokat" - így van - és nem várom, hogy védjenek meg. Ahogy én se védeném a sok agyament barmot. Neked meg javasolom: tanulj némi szövegértést. Nem elég írni - olvasni is tudni kell.

m.logic 2010.12.03. 14:00:30

Csakis egy féreg, egy selejtes fehérjehalmaz keveri ebbe a cikkbe is bele a Jobbikot. K**** a****!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.03. 14:01:12

@Cypriánus:
"Van benne valami, hogy a keresztényellenesség a nyugati értelmiség antiszemitizmusa."

Nana. Az antiszemitizmus a zsidókat mint fajt üldözi, és nem mint vallást. A fajáról meg nem tehet senki, ezért aztán nem is szabad üldözni érte senkit. Ha valaki (hülye)vallásos, arról tehet. Azért felelős.

Az lehet, hogy a francia forradalomban üldöztek katolikusokat, akkor nem 100-0, hanem 99-1 az állás összesítésben. Sztálin tovább egyenlített, de nyerni ő sem tudott.

"csak a keresztények legalább tudatában vannak azzal, hogy az ember exisztencia úgy ahogy van, bűnös "

Na ezért nem vagyok konzervatív. Ugyanis ha az ember tényleg bűnös, akkor miért baj, hogy akármennyit közülük megrohasztanak akármilyen táborokban? Annyival kevesebb a bűn.
Embert ölni csak akkor bűn, ha az ember értékes. Ha bűnös, akkor nem értékes.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 14:02:09

@dobray: Az index címlap ismét megtette hatását. Uraim, ez így nem egy konzervatív fórum, hanem zombivá vált Feri-árvák dühöngője.

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 14:03:10

@Cypriánus:

sajnos nem tudom neked bemásolni ide azt a 6oo oldalat, ami Graham Hancock könyvében, a Titkos Jelek-ben van leírva. De ajánlom, hogy szerezd be és ott minden állítás és kijelentés korabeli dokumentumok alátámasztásával van leírva.
Hogy a kora középkor óta hogyan és milyen választékos gyilkolási és kínzási módszerekkel üldöztés a rom.katolikusok a rivális vallásokat, milyen módszeresen sulykolták és kényszerítették bele az emberek agyába a dogmáikat. Hogyan üldöztek és pusztították el az utolsó szálig az összes általuk eretneknek kikiáltott egyént és vallási irányzat. Természetesen a kereszténység többi ágát is beleértve.
Na persze gondolom hiába is ajánlok ilyesmit, akinek az írásából ilyen szintű bigottság rí le, annek természetesen fel van erősítve keményen a szemellenzője. :P

Atrox 2010.12.03. 14:05:30

@sanche: Na ja, ez igaz. De a gyengébb szomszédot, barbárnak tartott népet szokás volt sányargatni. Azonban én nagy különbséget látok abban, hogy ezt egy kitalált gondolat miatt teszed meg (vagy arre fogva a dolgokat, és ezzel igazolva magad és mások előtt a tetted), azért mert valakik ugyanarról kicsit mást gondolnak. Arról már nem is beszélve, hogy ezek az államok saját polgáraikat is sanyargatták, kínozták, megölték amiatt, hogy ők esetleg mást gondoltak (lásd eretneknek megbélyegzettek, akik csak kicsit máshogy képzelték el ugyanazt a vallást, mint pl.: katharok@dobray: ). A fundamentalista, ortodox típusú országokban pedig még ma is ezt művelik.

Bárhogy nézzük, a végeredmény az, hogy emberek egyszerűen a gondolataik miatt bűnhődtek/bűnhődnek, és ez undorító.

Ennyi erővel bárki, akinek elég hatalma van hozzá, kitalálhatna valamit (ami semmilyen formában nem mérhető és bizonyítható), majd bárkit megölne/megöletne, aki ezt nem kezelné megdönthetetlen tényként. Hát, kb. így működtek/működnek a vallások.
És ez ma is tart, elég a közel-keletre (ahol még az azonos vallásúak is írtják egymást, lásd: siiták vs szunniták) vagy pl.: a Fülöp-szigetekre gondolni.

@dobray: "Isten létét egyébként már több száz éve igazolták"
Megosztanád velünk ezeket az igazolásokat?

Mikrobi 2010.12.03. 14:09:00

@dobray: az előző kommentemben kérdeztem valamit. Nem egyértelmű a mondat, légyszi, magyarázd meg (lehetőleg javítsd a mondatot is a cikkben)!

Atrox 2010.12.03. 14:09:05

@Cypriánus: Nem azt írtam, hogy a 18. században, hanem hogy a 18. századig. Erre adat, statisztika pedig magának a történelemnek az ismerete (menniy erőszakkal megtérített, megkínzott, megölt indián élet vajon közép és dél-amerikában?).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 14:10:08

@Várúr: Ha keresztény lennék, azt kívánnám, hogy élj egy évig egy olyan nem liberális rendszerben, amelyikre itt vágyakozol.

Egy olyan rendszerben, ahol sem a szó, sem a gondolat nem szabad, ahol követned kell a kormányzat által megadott értékrendet, ahol borzasztóan vigyázni, és figyelni kell arra, hogy mit és hogyan mondasz, írsz, gondolsz...

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 14:11:06

@peetmaster: ott a pont.

a kereszténység egyetlen eszköze a félelem generálása. ezzel irányítanak és irányítottak mindent és mindenkit. És ez most az egész nyugati civilizáció sajátja:
megy a paráztatás keményen (vö. terrorizmusellenes harc), mert ha az emberek rettegnek, pláne egy olyan ellenségtől, akit nem is látnak, akkor megszavazzák az olyan törvényeket, amelyek a saját szabadságukat korlátozzák, pl a Patriot Act az usában, vagy a lehallgatási törvény. Ez a pszichológiai fegyver hatásosabb, mint bármi más. Ja persze az összes vallási diktatúrában ez van, tökmindegy, hogy mi az adott isten neve...

Budaphestie 2010.12.03. 14:14:21

Nagyon jó kis cikk. Látszik, hogy időt és energiát fektetett bele a szerző. Bár én alapvetően ateista vagyok és szeretem hangoztatni azt, hogy majdnem minden háborúskodásnak oka a vallásos hit, de:

Én is azt mondom, hogy különbséget kell tenni a kereszténység és a muzulmán hit között! A keresztény vallásnak igenis erénye, hogy megtűri a szekularizációt, míg a muszlim országokban erről szó sincs. Ebben az értelemben a másság elfogadását erősségnek, a tiltással történő szabályozást gyengeségnek érzem. Annak ellenére, hogy elsőre talán fordítottnak tűnhet a helyzet.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.12.03. 14:14:57

""Isten létét egyébként már több száz éve igazolták" Megosztanád velünk ezeket az igazolásokat?" - ja asszem, van itt pár milliárd ember, aki erre az igazolásra kíváncsi lenne, de ettől még nem hiszi, h a pázmány minden tudások kútfeje lenne, sőt mintha úgy tűnne, a tudások, alkalmazható , működő megismerések kifejezetten kerülik a papokat.. vajon miért? MIért érthetőbb a világ, ha az ember kerüli isten szószólóit?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 14:17:09

@BPHead: Figyeld meg az alkotmánytervezetet, és mint alapvetően ateista, gondold végig, hogy eltűri-e a szekularizációt a keresztény hit, vagy amint lehet sompolyog vissza a hatalomba, hogy rákényszerítse a saját normáit azokra, akik pont leszarnák a keresztény normákat.

Vagy vizsgáld meg azt a nagyszerű javaslatot, miszerint vasárnap ne szabadjon dolgozni.

Reinhard Heydrich (nyugalmazott) 2010.12.03. 14:17:37

Az egyetlen valódi megoldás a problémára a koncentrációs táborok újbóli felállítása és az alsóbbrendű fajok ott történő szisztematikus megsemmisítése. Igen én náci vagyok, de vállalom.

Earthlink (törölt) 2010.12.03. 14:20:42

@Reinhard Heydrich (nyugalmazott): akkor te tuti pusztulni fogsz, te panelnáci! :DDD

Junk1 2010.12.03. 14:25:37

Lehet támadni a katolikus egyházat. Bizonyára, a magyar katolikus egyházzal nincs is semmi bajotok, hiszen zsidó vezetői vannak-voltak: lásd Erdő Péter aki kisgyermek korában előbb tanult meg héberül beszélni, mint magyarul, vagy a raccsoló Paskai László, vagy Mayer pécsi püspök úr aki ellen most is ügyészségi nyomozás folyik. Mind zsidó és mégis a "magyar katolikus egyház" vezetői. Szóval ez annyira katolikus mint Joli néni Schwarzenegger.

A Jobbik mindössze azt szeretné, hogy a katolikus keresztényeket ne érje bántódás, hiszen jelképeiket folyamatosan gyalázzák és támadják. Furcsa de a többi keresztény felekezetet nem éri támadás vélhetően a nagy biblia-körös zsidózó gondolkodásnak.

Irán szuverén állam, ami az USA-ban és az EU-ban valamint izraelben élő zsidóság számolhatatlanul sok "szerinte" elpusztítandó ellensége közül az egyik...

Ha izraelben hasonló történik nem íródott volna efféle blog, ha Iránban történik máris jön a zsidó részről a felháborodás, meg, hogy a Jobbik miért nem tiltakozik.

Iránban a zsidó terroristák most öltek meg két köztiszteletben álló embert. Elkapták őket, és most megy a vallatásuk. Iránban a semmiért nem szoktak bíróság elé állítani senkit, ellenben izraelben még ennél durvábbak is a tapasztalatok. Úgyhogy a blog írójának javaslom vegyen egyirányú jegyet TelAvivba és élete végéig ismerkedjen az ottani helyzettel. Talán megváltozik a a véleménye a keresztények helyzetéről. De sajnos mivel a blog írója is katolikus ellenes, ez utóbbi megkérdőjelezhető.

Cypriánus 2010.12.03. 14:27:18

nos, lehet , hogy nekem van szemellenezőm, de ha már véralgebra: az összes invizíció néhány 10 000 , kereszteshadjáratok stb. áldozatai összesen lehet max. néhány százezer (talán. akorántsem tisztán vallási célú kereszteshadjáratokból , amiket mintha megelőzött volna egy ici-pici dzsihád, amelyikről ma kötelező elfeledkezni, és persze belevéve mindkét oldalt, )
Mindez úgye sok-sokszáz év alatt egy kontinesnyi területen. A francia forradalom egyetlen országban csinált többszázer polgári áldozatot röpke 2 év alatt.

Kelet-Ázsiai országok keresztényüldözései (!!!) a XVI. század Japántól, ahol a második Tokugawa sógun keményített be, Kínán át egészen a koreai keresztények leölésig a XIX. század végén : alsó hangon is 300-400 000 ember (lehet akár a többszöröse is!)

XX. századi keresztényírtások: kb. 4000 000 megölt keresztény (főleg Szovjetúnió, Kína, az iszlamista Szudán, Indonézia, Indiai hindu pogromok a keresztény falvak ellen ) erről Andrea Riccardi olasz történész jól dokumentált könyvet írt.
XXI. század: keresztényírtás Orisszá államban (K-India, "népi" pogromok, de a helyi hindu kormány asszisztálásával)

(bár nem szeretem az ad hominem beszélgetéseket: de nem kaptam soha semmilyen vallási nevelést, nem jártam hittanra, ateista voltam, aztán a buddhizmussal kokettáltam, felnőtt koromban lettem meggőződésből (katolikus) keresztény. Amúgy meg van egy természettudományos PhD-ém, mielőtt fölzeng a "hülyevallástmegcáfoltaatudomány" kórus ...:-))

Cypriánus 2010.12.03. 14:30:24

Junk: légy erős, Tel Avivban nem tilos keresztény hittérítést végezni, több ismerősöm csinálta is.Saját magam is találkoztam keresztény hitre tért izraeli zsidókkal, és nem akasztották föl egyikőjüket sem....

Kálmánbátyám 2010.12.03. 14:30:25

@kolbászoszsömle: Persze,próbál visszasompolyogni a hétköznapokba, de ettől nem lesz vonzóbb. Beteszik az alkotmányba a keresztény gyökereket?
Tegyék, ha ettől pár ember jobban érzi magát. De ettől én nem fogok megváltozni, sőt ha nagyon erőltetik a dolgot,ahogy szegény nagyanyám a hittant kiskoromban,csak megmakacsolom magam.
Vagy vonz a dolog,és akkor magamtól beállok a sorba,vagy nem.
De fennhéjázással, fennsőbbrendűségük fitogtatásával nem mennek semmire.
Ezt bármelyik falusi plébános megmondja.

KopaszMercis 2010.12.03. 14:30:58

Az en istenemnek nagyobb fasza van mint a te istenednek

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 14:31:03

@Junk1: Az iráni jogállam keresztény szemmel című értekezését olvashattuk egy katolikusnak, egy protestáns kivégzésének kapcsán.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 14:33:04

@Kálmánbátyám: Az alkotmány nem az a jószág, hogy hát, tegyék bele, én meg majd makacskodok.

Az alkotmány az a jószág, ami alapján eldöntik pl, hogy erkölcsi célok érdekében korlátozhatóak az alapjogok.

Atrox 2010.12.03. 14:35:19

"Egyiptomban múlt szerdán a kopt közösség tagjai tüntetést szerveztek az egyiptomi hatóságok döntése miatt, amely szerint leállítanák a talbiyai templom építését. A tüntetők és a rendőrség közötti összeütközésben két fiatal életét vesztette, és több mint ötvenen megsebesültek, közöttük a rendőrség hét elöljárója és 11 ügynöke."

Nézzük csak meg azt a hírt. Mi lenne, ha a következőt olvasnánk (nem gyalázatképpen, csak az összehasonlítás végett, és ez tényleg csak egy képzeletbeli példa)?

Révfülöpön múlt szerdán a helyi cross motors club tagjai tüntetést szerveztek a helyi megyei hatóságok döntése miatt, amely szerint leállítanák a révfülöpi motocross pálya építését. A tüntetők és a rendőrség közötti összeütközésben két fiatal életét vesztette, és több mint ötvenen megsebesültek, közöttük a rendőrség hét elöljárója és 11-en a készenlétisek kötelékéből ."

Vajon itt mit gondolnának a hírt megtudók? Nem azt, hogy a kibaszott huligánok durván összecsaptak a törvény képviselőivel, mert valmilyen számukra fontos épület/létesítmény nem épül fel?

Akkor most az eredeti hírben kik a jó fiúk, kik a rossz fiúk? Kiket kell sajnálni és kiket kell elítélni? A cikk szerintem a keresztény hit mellett tör lándzsát. De ezt öngólnak vélem, csak végig kell gondolni...

Kálmánbátyám 2010.12.03. 14:36:34

@kolbászoszsömle: Nem azért mondtam,mert pártolnám,hogy benne legyen.
Semmi, de semmi keresnivalója benne. Meg a koronának sem.

cellimega 2010.12.03. 14:37:00

@Junk1: szerinted Szt. Péter katolikus volt? Meg a többi apostol?
Körül voltak metélve, bár ezt nyilván nem esik jól olvasnod.

Miért ne lehetne katolikus az, aki zsidó származású?

Sőt, elárulok neked egy titkot: a származás kutatása és számontartása nem a nyugati, hanem a keleti kultúrák sajátossága (India, zsidók).

A kereszténységnek éppen az a lényege, hogy származástól függetlenül válhatunk azzá.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 14:38:22

@Cypriánus: Nem tudom, minek erőlködik, reménytelen.
BTW, a véralgebra gusztustalan, nem kell belemenni.

Junk1 2010.12.03. 14:47:02

@cellimega: ki kell ábrándítsalak: a vallásalapítók nem azonosak a mindenkori egyházi vezetői tisztségeket betöltőekkel. Ezen az alapon akár Szent István királyunkat is egy kalap alá hozhatjuk Gyurcsány et.-vel, vagy Horn Gyula et.-vel. De tudjuk, hogy a fent említett két emberállatnak semmi köze államalapítónkhoz. Talán, ha élne és látná, valószínűleg felnégyeltette volna őket.
A kereszténység valóban nem tesz különbséget származás alapján. Ennek ellenére érdemes megtekinteni, hogy kik is vezetik a mai Magyarországi katolikus egyházat. A vezetőik mind a Rákosi érában kifejlődött békepapság emberei (tisztelet a kivételnek) és sok közöttük a zsidó. A két dolog valószínűleg összefügg, ez egy külön vita témája lehet, hogy miért.

Junk1 2010.12.03. 14:59:55

@kolbászoszsömle: attól, hogy valaki protestáns még vonatkoznak rá a törvények. A szabad vallásgyakorlás nem része a közel-kelet kultúrájának. A világon máshol sem...
A szabad vallásgyakorlás jó dolog, de sokan csak bűvésztrükknek használják vallási közösségek és nemzetközösségek rombolására.

A profitegyházakról nem is beszélve. Én a zsidó vallást is idesorolom.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 15:03:50

@Junk1: És mivel erre is keleti szelek fújnak, és kulturálisan borderline a magyar, így fel kell készülni arra, hogy itt sem lesz vallásszabadság, és így a profitegyházak bűvésztrükkjeitől meg lehet szabadítani a nemzet testét.

A dolog nyitja pedig csak annyi, hogy bele kell írni az Alkotmányba, hogy itt államvallás van, és ezzel minden vallási üldöztetés le lesz papírozva, és aki nem akarja, hogy üldözzék, az meg fogja be a lepcses pofáját, és igazodjon.

spinat 2010.12.03. 15:15:57

Mennyire vehetö komolyan egy írás, ami azzal indít, hogy a Jobbikon/jobbikosokon konzisztens világképet kér?

Mennyire vehetö komolyan egy statisztika, amit egy keresztény szervezet állított össze a keresztényüldözésröl?

Az vallási üldözésnek számít, ha egy egyházi szervezet egy nem vallási munkakörböl kirúgja egy alkalmazottját, amikro kiderült, hogy az elvált a feleségétöl, kilépett az egyházból, másik valláshoz tartozik?

Az vallási üldözésnek számít, ha egy kormány akarja megmondani melyik vallás szervezete tekinthetö egyháznak és melyik nem?

Cypriánus 2010.12.03. 15:16:27

igazi sipi: aha. tehát ha vernek Téged az utcán, akkor csak az igazi Sipik lépjenek föl érted, de én cypriánus vagyok és leszarkatom...

Kedves Evil Overlord ! sajnos újra igaza van Önnek... (megvallom, az Ön kommentjei a különböző blogokon egyike azoknak, amelyeket kitüntetett figyelemmel szoktam követni) . Tényleg reménytelen vitázni.

abban is igaza van, hogy a véralgebra hülyeség, csak azért hoztam föl, mert az ateisták ugye tisztán emberi intézménynek állítják be az egyházat. Nos ha tisztán emberi intézmény, vessük össze más, szintén tisztán emberi intézményekkel. Az összevetésből elég világosan lejön, hogy mindfen balfogás ellenére a kereszténység egy , az életet mégiscsak humanizáló, és saját félresiklásait hosszabb távon tudatosan korrigálni akaró mozgalom, míg vetélytársai abszolút nem azok: különösen a világi ideológiákra igaz, hogy miután legyilkoltak kellő millió embert, és elvesztették minden hitelüket, szépen kimúlnak, hogy jöhessen valami hasonló hülyeség, némi kihagyás után.

De azért sem volt igazam, mert így akaratlanul is keretként elfogadtam a "racionális ember" ateista mítoszát, mintha az ateizmus valami észerűen átgondolt, a valóság iránt nyitott mozgalom lenne, nem pedig az ami: egy bizonyítatlan természetfilozófiai alapvetésre fölépített vallás (ti: alapdogma, hogy nincs Isten) , jelentős érzelmi töltettel, ad hysteriam (pl. Dawkins úgy prédikál az ateizmus dicsőséges voltáról, mint valami XIX. századi amerikai ébredési hitszónok, csak Biblia helyett az általa értelmezett Darwint lóbálja) és minden bezavaró tény perifériára helyezésével. Számos "hülyevallásos külyekeresztény" nagyságrendekkel szkeptikusabb és több próbának veti alá a hitét , mint számos keresztényutáló fanatikus a sajátját. (beleértve az ateista hitrendszert)

melonbaron 2010.12.03. 15:24:18

bocsika, de nem az van, hogy ezeknek a balfasz semmirekellő nyomorult jézuskásoknak tök szuper dolog mártírhalált halni, mer akkor tuti majd lemennek a mennyországba, aztán majd ott isszák a tejeskávét a jézusukkal a felhők között az örök hepiben? amennyiben valóban elhiszik azt, amit elvárnak a többi normális embertől, hogy elhiggyen, akkor csak örülniük kellene nekik, hogy végre nagyon gonosz módon megölik őket az emelkedett erkölcsiségükről tanúskodó hitvallásukért. amennyiben igazuk van a jézuskásoknak, csak jót tesznek azok, akik megölnek egy jézuskásat, amennyiben nincs, akkor is támogatom a jézuskásgyilkosog tevékenységét, mert szerintem az ilyen elbaszott szar keresztényeket irtsák is csak ki nyugodtan a büdös picsába, mert már a faszom tele van velük.

Junk1 2010.12.03. 15:27:17

@kolbászoszsömle: Jó ötlet. Nyújtsál be törvényjavaslatot erre.

Én momentán örülnék neki, ha a katolikus egyház valódi vezetőkkel valódi államvallás lenne. De többnyire csak békepapokat látok a vezetésben...

Mr Neanderthal 2010.12.03. 15:28:56

allitolag a Jobbikosok penzt kapnak Iranbol, ugy mint a libanoni hezbollah, azert olyan nagy puszipajtasok, meg azert nyomjak annyira az antiszemitizmust a ciganyok mellett (oszinten, van valaki, aki konkret elmeny miatt utalja a zsidokat; akit zsidok kizsebeltek a hatoson, vagy akibe izraelitak belekotottek a Terez krt-on? :)
remelem errol is kederul valami a Wikileaksbol...

Sztyepan Asztahov 2010.12.03. 15:30:53

Nos, Irán esetében nem csak a kereszténység védelmére kellene törekedni. Inkább egy liberális jogállam kiépítsen kellene az EU-nak fáradozni. Azért, mert egy világnézetileg semleges köztársaságban nem üldözik a keresztényeket illetve a másként gondolkodókat sem.

@peetmaster: tökéletesen egyetértünk abban, hogy amiben az emberek toleránsak, az a dolog nem annyira fontos nekik, ahogy Hume is mondta anno. A vallási toleranciához szükség van arra, hogy ne vegyük komolyan a vallási tantételeket túl komolyan.

Balangó 2010.12.03. 15:41:53

Miért nem lép az EU a kereszténység védelmében?

Talán azért, mert az EU szellemi irányítása nem a keresztények kezében van.

Bocs.

gramercy 2010.12.03. 15:43:19

az eu nem vilagrendorseg

arlequin 2010.12.03. 15:48:52

@Earthlink: ja persze. 2000 éve, mi? ej de setét vagy komám...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 15:50:21

@Junk1: Naiv vagy, ha azt hiszed nem fordul a hívei ellen az egyházállam, amint megteheti.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.12.03. 15:53:25

@Cypriánus: pontosan

leszarhatod. ha nem tudom megvedeni magam, akkor majd elmegyek a rendorsegre, akinek ez a dolga es ezert fizetem es majd megtoroljak az engem ert serelmet.

mellesleg nem csodalom, hogy akasztgatjak a keresztenyeket a muzulmanok. ne feledjuk az egesz dzsihad a keresztes hadjaratoknak koszonheto. ez nem jelenti azt, hogy rendben van, hogy akasztgatjak, de mivel a vilag egyik - ha nem A - leggazdagabb allama a vatikan, alljon ki ertuk. en nem kerek ezekbol. orulnek, ha ok sem kernenek az adombol, dehat sajnos egyelore tul nagy a lobbyereje az intezmenyesitett szelhamossagoknak.

evil overlord (törölt) 2010.12.03. 15:57:33

@Cypriánus: Megtisztel :)

Ez igaz, bár az egyház középkori viselt dolgai erősen ellentmondtak a kereszténység lényegének (pl. Pál "hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet"). Míg pl. azon, hogy az iszlamisták bokáig járnak a vérben nem kell csodálkozni: csak az teszik, amire Mohamed utasította őket.

A (militáns) ateistákkal kapcsolatban is egyetértek, ugyanis ők is olyat bizonygatnak, amit tudományosan nem lehet igazolni, de egy részük (mint pl. Dawkins) mégis folyamatosan "tudományos bizonyítékokkal" jön.
A racionalizmust azt hiszem igazából "mindkét oldalon" hypolják (brr. de csúnya ez így leírva):
- egyrészt az ember gyárilag részben az érzelmei által vezérelt, a teljesen hideg racionalitáshoz önmagát kellene megtagadnia
- másrészt bizonyos kérdésekben igenis törekedni kell valamilyen szintű racionalitásra

ninimimi 2010.12.03. 16:00:25

SCUMM · misc.blog.hu 2010.12.03. 11:58:06
"az irániak teokrata idiótizmusára nem az a válasz, hogy az EU basztatja az itt élő muzulmánokat."

De, az!

Cypriánus 2010.12.03. 16:05:04

az egész dzsihád akereszteshadjáratoknak köszönhető?!

Aha. bizonyára Kr. U. 632-716 között az iszlám békés hittérítéssel, traktástus-osztogatással , kellemes hangulatú vitákkal jutott el 70 év alatt Arábiából Franciaországig és Kínáig...:-) Nyilván.

Jellemző a nyugati értemiségre , hogy egyrészről fennhangon szörnyülködnek a kereszteshadjáratokon (ezt még részben értem) míg az iszlámról azt írják, hogy "a VII. és X. század közt elterjedt". Jaques Ellul klasszikus kérdését tenném föl "elterjedt, elterjedt...na de mégis hogyan?!?"

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 16:13:57

@Cypriánus: meg ugye a dzsihád mint oylan, már létezett a keresztes hadjáratok előtt is. Mivel a Koránt pár évszázaddal korábban írta Mohamed, benne a dzsiháddal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 16:14:29

@ninimimi: Ezek szerint a katolikus papok által elkövetett gyerekbaszásra autentikus válasz, ha bevarrjuk Mari néni pináját, mert az is katolikus...

Tényleg ilyen hülye a keresztény?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 16:15:14

@Cypriánus: meg ugye, a keresztények azért nem térítettek az iszlámban, mert ott, mint ma is Iránban, kivégezték volna azonnal az áttérőt, a nyugati keresztények meg úgy gondolták, hogy hullahegyet felesleges gyártani.

Junk1 2010.12.03. 16:16:51

@kolbászoszsömle: Magyarországon most is ez folyik. Csak azzal a szöveggel, hogy Salkaházy Sára...

Nyilvánvaló, hogy vannak profitegyházak akiknek az a jó, ha inkább övék a hívő és így a nevükben rabolhatják az államot, utána pedig még lehúzzák a hívőt is némi zsarolással. Az állam pedig egy idő után nem tartja fontosnak a hívők vallásának védelmét. Így van ez Magyarországon is. Papíron sokan vallásosak, de valójában ebben az országban él a legtöbb materialista ateista. Persze Kádár is halála előtt papot kért, de nyilván nem a paradicsomba került, hanem a pokolba.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 16:16:51

@kolbászoszsömle:
www.komment.hu/tartalom/20100526-velemeny-ratzinger-tette-a-legtobbet-a-papi-pedofilia-ellen.html?cmnt_page=1
A világon valamivel több mint négyszázezer katolikus pap szolgál, az Egyesült Államokban 4400 pap keveredett szexuális visszaélésekről szóló ügyekbe (a 109 ezer államokbeli papból), összesen 11 ezer esetben. Ehhez hozzácsapva az európai adatokat, körülbelül ötezer pap lehet érintett. Azaz egy százalék.
A tanárok, edzők és mások elkövetett visszaélések száma jóval magasabb, mint a papok által elkövetetteké (60 az 1-hez), de még a protestáns lelkészek is 2-10-szer több visszaélést követnek el, mint a katolikus papok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.12.03. 16:23:31

@dobray: Igen, éppen ezért az egy üdvözlendő ötlet, hogy ha egy keresztény azt mondja, hogy azért, mert Iránban ölik a keresztényeket, akkor Európában is ölni kell őket...

Ugye?

@Junk1:
Kádár a halála előtt papot kért, a papok meg kórházi ellátást betegség esetén. Ezzel nincs gond. Olyan ez az érv, minthogy a zuhanó repülőn nincs ateista. Jah, de amikor felelősöket kell keresni, akkor meg nincs hívő.

A profitegyházak megszüntetésének, visszaszorításának egyetlen módja van: az állam nem ad se pénzt, se támogatást egyetlen egyháznak sem.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 16:26:33

@kolbászoszsömle: idézem a ps-t:
ps.: Egyes kommentek értelmezésével szemben természetesen a nyomásgyakorlás és a keresztényekért valló fellépés alatt nem azt értem, hogy az EU-nak át kellene vennie az iráni módszereket, vagy neki kellene állnia üldözni a muzulmánokat. Akkor nem lenne erkölcsi alapunk fellépni a keresztényekért. De például nem szabadna engedni, hogy olyan előforduljon, mint Párizs utcáin vagy a milánói dóm előtt. Ez nem lenne vallásüldözés.

remélem, ez elég egyértelmű számodra is. :D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.12.03. 16:27:56

@dobray: es hany papot iteltek el ezert a birosagok?

mert a tanarokat, edzoket elitelik. a vatikan meg nem adja ki a koztorvenyes bunozoket. ez a gond, nem az, hogy kozottuk is vannak allatok. hiszen minnel nagyobb egy csoport, annal nagyobb kozottuk a barmok szama.

de mikor ment ki olyan ukaz a tanarok, vagy az edzok kozott mint amilyet ratzinger kikuldott, miszerint a koztorvenyes szexualis bunozok ugyeit el kell sikalni?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2010.12.03. 16:40:22

@az igazi Sipi: a Vatikán? bocs, ezek egyházmegyei ügyek, olvasd már el a belinkelt cikket. A püspök nem a vatikán alkalmazottja. Egyébként egy csomót elítéltek, igen, és a Vatikán épp azon van, hogy minél többet ugancsak elítéljenek. RAtzinger mge nem küldött ki olyan ukázt, hogy szexualis bunozok ugyeit el kell sikalni. Mondom,olvasd el a linkelt cikket.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.12.03. 16:49:44

@dobray: de igen, kuldott

ertem en, hogy ciki ilyen klubhoz tartozni, de szerintem nem az a megoldas, ha az ember kimosdatja az ilyen gennyes allatokat, hanem ha otthagyja a klubot es nem vallal kozosseget veluk.

a hithez amire legkevesbe van szukseg, az a ratelepedett szervezett bunozoi csoport, az egyhaz. igaz ez a romkattol a szciig az osszesre.

cambridge.on 2010.12.03. 16:52:29

@Junk1: Hülyeséget beszélsz, de azt jól nyomod.
Egy vallással összefüggő poszthoz a hozzászólásodban belekeverni Hornt és Gyurcsányt, nem kis teljesítmény.

Ki kell ábrándítanom, a 2000 éven keresztül, keresztények által elkövetett idegen isteneket imádók üldözését vizionálókat. 2 évezreddel ezelőtt is őket üldözték.
Tekintsetek egy pillantást a Krisztus a kereszten festményekre, szobrokra.
Gondoljatok Péter apostolra,aki menekülni akart Rómából, de elhangzott a sokak által ismert kérdés:Quo vadis, Domine?
Ezek után őt is keresztre feszítették.
Évszázadokkal később lett államvallás.
Az inkvizítorokra, vagy Cortes térítéseire az egyház sem büszke.

A címet olvasva nekem is elsőnek a Vatikán jutott eszembe, mint érdekvédő.

saetta26 2010.12.03. 16:57:08

@Leonard Zelig:
Óvatosan. Az ateizmus ma igazából nem "nem vallás", hanem a mai emberek leegyszerűsítésében inkább az ego istenítése.... valami helyett, amit a vallásos ember vélhetően önmagán kívül képzel el, vagy tud(ni vél), egyetemes fennsőbbségnek tekinti, és valamennyire annak dogmái szerint él...

Ezért azt gondolom, hogy álszent dolog az ateitmus jelszava mögött elhatárolódni az ilyen (muzulmán vs keresztény) jelenségektől...

-----

Az alapkérdésről kettős a véleményem:
- Egyetértek azokkal, akik szerint kiragadta a cikk egyes országok példáját, és nem fair ez alapján az egész muszlim világra általánosítani
- Egy többé kevésbé keresztény gyökerű Európában megkerülhetetlen a kérdés, hogy lehet-e/kell-e kezelni azt a jelenséget, amiben elsősorban demográfiai okokból, a (jelenlegi) többség (keresztény-ateista-stb) európai "kultúrájától" jelentősen különböző és vallásilag meghatározott "kultúra" meghatározó szerepre tör, és erodálja a hozzá képest történelmileg egységes (de ezen belül történelmileg fregmentált) hagyományos többségi kultúrát...

A világtörténelem meghatározó konfliktusai ilyen kérdésekhez kapcsolódnak, és tetszik vagy sem, nem szokott szép és "demokratikus" vége lenni....

Üdv:

SAetta

BruceTheHoon 2010.12.03. 16:59:57

@saetta26: "Az ateizmus ma igazából nem "nem vallás", hanem a mai emberek leegyszerűsítésében inkább az ego istenítése".

De jó nekem, hogy így belelátsz a lelkembe. Nélküled sohasem tudtam volna meg ezt a fontos infót. Csak azt tudnám, hogyan csinálod.

saetta26 2010.12.03. 17:02:29

@peetmaster:
"Nana. Az antiszemitizmus a zsidókat mint fajt üldözi, és nem mint vallást"

Hm... Elgondolkodtam... Csak hogy árnyaljam a megjegyzésed ... Eredeti értemében szerintem a szemita nem= zsidó.
Tulajdonképpen a közel-keleti régióban bármilyen üldözés szemita jellegű, Izrael palesztinokkal szembeni ... hm .... "erős" fellépése is....
(Megjegyzem ott is vmi hasonló zajlik amúgy, mint Európában, valamelyik népcsoport egyszerű demográfiai folyamatban "fölébe" kerekedik a pillanatnyi "uralkodó" nemzeti-vallási-ideológiai-stb csoportnak...)

Üdv:

S.

saetta26 2010.12.03. 17:05:21

@BruceTheHoon:
Gondolkozni szoktam, és nem csak elítélni másokat... Meg nem hiszek a "lelkem" tévedhetetlenségében... Ezért most is lehet, hogy én tévedtem, de bizony az is, hogy Te az ego-d bűvöletében kavarogsz...
Nem sértésnek szántam, csak gondolatnak... Ha megsértődtél, talán sokkal nagyobb prioritást adsz a saját gondolataidnak, mint másokénak...

Továbbra is üdv:

S.

baliquez 2010.12.03. 17:13:39

Katkó-e Juszuf akit akasztásra ítéltek a buzulmánok? Nem.
Akkor innentől mi köze van a Vatikánnak hozzá? Semmi.

Nehogymá' I. Panzernek kelljen felelni minden kalandvágyó jézusozós szektás biztonságáért olyan országokban ahol államvallás van, pláne kötelezően betartatott jelleggel.
I. Panzer amúgy is elfoglalt mostanában, raptorjézusék nem férnek a bőrükbe, pinkpulcsis leánygyermek képében keresik a nyilvánosságot, láttatván hogy ők az urai e Földnek. www.youtube.com/watch?v=zkBjohD2Dk4

Áldj meg minket ó Raptorok Ura, és az ajándékokat amiket kegyes karmaid közül kaphatunk, a mi Urunk Raptorkrisztus által, aki az egy Igaz és Krétakori Úr, ámen. encyclopediadramatica.com/Raptorjesus

kfrank 2010.12.03. 17:53:04

@dobray: mely adatokat a papok kegyeskedtek bevallani. tobbek szerint az adatok csak a toredeket jelentik a megtortent eseteknek. a dolog masik resze hogy a tanarok nagy valoszinuseggel bortonben vegzik nem egy par szaz kilometerrel tavolabbi egyhazmegyeben ahol folytathatjak aldasos tevekenyseguket.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.03. 21:52:37

Miért is baj a közterületi imádkozás? Mindegy.

Igen, az EU tényleg felemelhetné a hangját az emberjogi jogsértések okán. Nagy csodát, azonban nem érdemes várni. Ezen országok többnyire diktatúrák, azokra nem igen tudsz érdemi nyomást gyakorolni.
Egy terrorcselekmény esetében még ennyit se tehetsz. Kiadhatsz egy nyilatkozatot, hogy csúnya dolog volt, oszt jó napot.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.04. 00:00:17

@Cypriánus:

Abban egyetértünk, hogy másokat a hitül miatt, egy másik hit nevében bántani igen csúnya dolog. Talán csak az indoklásunk különbözik: szerintem ugyanis azért nem szabad ilyet tenni, mert egyik hit sem bizonyította be, hogy megalapozott.
Ismeretelméletileg nézve pusztán az a tény, hogy egynél több vallás van, erős bizonyíték amellett, hogy egyik sem kizárólagos (eddig tautológia), következésképpen egyik sem érvényes. (Ugyanis mindegyik vallás teljes világmagyarázatnak állítja magát.)
Másképpen szólva a vallásszabadság logikailag ekvivalens azzal, hogy minden vallással egyként bánunk. Mivel mindegyikben hinni nem lehet, ezért ez azzal is ekvivalens, hogy egyikben sem hiszünk.

""racionális ember" ateista mítoszát, mintha az ateizmus valami észerűen átgondolt, a valóság iránt nyitott mozgalom lenne, nem pedig az ami: egy bizonyítatlan természetfilozófiai alapvetésre fölépített vallás (ti: alapdogma, hogy nincs Isten)"

Azzal még továbbra is tartozik ön a többi konzervatívval egyetemben, hogy megmondja, hogy ha az ember olyan, amilyennek mondja, ti., hogy eredendően bűnös és racionalitásra képtelen, akkor miért kár érte, ha milliószám ölik is egymást rakásra? Csak kevesebb lesz a bűn meg az ostobaság.
(btw. Isten, a Rózsaszín Egyszarvú és a spagettiszörny NEMlétezését NEM kell bizonyítani.)

Várúr 2010.12.04. 12:38:13

Kolbászoszsömlének jóétvágyat kívánok. "Ha keresztény lennnél, azt kívánnád..." Én az vagyok. Ettől függetlenül nekem a mostani, nem szabadnak hazudott magyar világ és kormányzat tökéletesen megfelel. Felőlem annyit visonghatnak a liberálisok (szabadon) amennyit akarnak. Számomra a szabadság és a parttalan szabadosság nem azonos. Az egyház szüntelen gyalázása, a "másság" örökös dicsőítése, a nemzeti közösség semmibevétele, szűk, kivételezett csoportok "helyzetbe hozása"... ebből elég. Most és a következő jónéhány évre egyaránt.

Iustizmord 2010.12.04. 12:59:14

@Cypriánus: az ateisták ugye tisztán emberi intézménynek állítják be az egyházat.

nemnem, a definíció úgy szól, hogy isten léte bár lehetséges, de az egyház bizonyosan az ördög műve

@Sztyepan: Inkább egy liberális jogállam kiépítsen kellene az EU-nak fáradozni.

a keleten fogalmilag kizárt liberális jogállam kiépítése. mások a tradíciók. vö S. Huntington

@dobray: meg ugye a dzsihád mint oylan, már létezett a keresztes hadjáratok előtt is.

nagy károly véletlenül sem folytatott térítő háborúkat a k-i germán és szláv területeken, a700-as években.

@gramercy: érdekes ez a kettősség: az Eu emelje fel a szavát, de máskülönben az EU ne ugasson bele (pl a gazdasági szabadságharcunkba). ez kb olyan mintha megállítana a rendőr gyorshajtásért, és azzal kezdenéd hogy inkább a gyilkosokat fogják el.

Iustizmord 2010.12.04. 13:00:17

@Várúr: nem színre, tartalomra értette.

cellimega 2010.12.04. 14:03:43

többen is kitértek itt a ker.hadjáratokra.
Oktatási rendszerünk, sajtó- és tudományos elitünk mulasztásai miatt kevesen tudják, hogy a ker.hadjáratok mindegyike ker.lakta területek felszabadítására irányult.
Még a mai, nagyrészt nem marxista tört. tankönyvekben sincs benne ez az alapvető tény.

Néhol valóban erőszakos volt a hittérítés pl. Nagy Károly több évtizedes háborúja a szászok ellen. Ez esetben inkább politikai, semmint vallási okok motiválhatták a szászok erőszakos megkeresztelését.
Meg is lehet nézni, mennyi ott ma a v.gyakorló (pár százalék), és mennyi ott, ahol kétségtelenül békés úton történt (Írország-min 50%).

Hogy a kereszténység békésebbé, és így elviselhetőbbé tette a világot, jól mutatja, hogy a viking rablóhadjáratok akkor értek véget, mikor kereszténnyé váltak a skandinávok.
A magyarok hadviselése is alapvetően változott meg, ha a 900-as éveket összehasonlítjuk a későbbi századokkal.

Iustizmord 2010.12.04. 15:11:30

@cellimega: tehát szerinted szászország 2010-es vallásgyakorrlási adatai és szokásai szoros összefüggést mutatnak nagy károly kb 780-790 körül vívott hadjárataival.

ikaljan · http://ikaljan.blog.hu 2010.12.04. 19:34:26

Azért a szerző enyhén szólva nem bontja ki a valóság minden szeletét.

"az egyiptomi hatóságok döntése miatt, amely szerint leállítanák a talbiyai templom építését."

tegyük hozzá, Egyiptomban évente olyan 10-15 új templom épül, és évente kb további 80-140 felújítására adna ki építési engedélyt.

"Miközben Európában nagyobb nehézségek nélkül lehet mecsetet és minden mást építeni"

A szerző feltehetőleg nem Magyarországon él, ahol konkrétan minden eddigi mecset-építési kezdeményezést elgáncsoltak, hol brutális kommandós módszerekkel, hol idegenrendészeti megoldásokkal, hol sajtóhiszti és egzisztenciák tönkretétele segítségével, hol egyszerűen az engedélyek meg nem adása által.

A Fülöp-szigetek" katolikus többségű (ja, olyan 200 000 embert irtottak ki az envangelizáció során), és katolikus uralom van. Itt tehát keresztényüldözésről kevéssé lehet beszélni (Magyarországon is gyújtottak már fel templomot a rendszerváltás után, de azért a keresztényüldözéses dolog meglehetősen hiszti szagú felvetés lenne)

Valahogy kimaradnak a hírekből és ebből a posztból is, hogy "a nagyobb nehézségek nélküli Nyugaton" bizony tucatjával indítanak pokolgépes támadásokat pl. mecsetek ellen. Csak az elmúlt két hét termése Angliából:

Nov 29 - Portland - csőbomba a helyi "iszlám központ" ellen
Nov 27. - Nuneaton a English Defence League tüntetésén molotov koktélokkal támadták meg a helyi mecsetet
Nov 27 Kingston upon Thames - a helyi mecsetet egy 15 fős társaság baseballütőkkel ver szét
Nov 22 Portsmouth új molotov koktélos támadás a helyi mecset ellen (nov 12 és 13-ánkét helyi mecset és a portsmouthi "Muslim Academy" ellen. volt hasonló)

Németországban ez idő alatt 5 muszlim központot ért ilyen támadás, a franciákat most nem szedem össze, de volt olyan párizsi hely, ahol idén már a harmadik támadás volt)

No szóval érdemes megnézni az érem mindkét oldalát...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 11:58:58

33 éves lelkipásztort"

krisztusi kor. tán nem véletlen

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 12:00:39

ezek szerint az irániak jobban elnyomják a keresztényeket mint az izraeliek

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.12.05. 12:58:05

@dobray: „De például nem szabadna engedni, hogy olyan előforduljon, mint Párizs utcáin vagy a milánói dóm előtt.”

Tudja, amíg Irakot, Afganisztánt és esetleg Iránt bombázgatják a francia, olasz és egyéb csapatok, addig ez bizonyos balanszt teremt. [....|.]

Másrészt gondoljon bele, hogy azok a szegény imádkozók „politikai menekültek”. Ha nem hiszi, járjon utána. Tanulmányozza a jogot. Egyébként megjegyzem: egy hívőnek mindig joga van gyakorolnia a hitét. Akkor is, ha megtiltják neki. Ha nem így volna, nem ünnepelnék a keresztény mártírokat. Vallás vallást* csak jogi/fizikai erőszakkal tud tiltani. Vagy tolerál és mederbe terel**, vagy tilt. De el nem várhatja, hogy csak úgy alkalmazkodjanak a Maga hitéhez.

* Az ábrahámi vallásokról beszélek, amelyek közül mindegyik kizárólagosságra tart igényt.

* Mint a mórok tették Hispániában a keresztényekkel és a zsidókkal.

Iustizmord 2010.12.05. 14:33:03

@tesz-vesz: 33 éves lelkipásztort"

krisztusi kor. tán nem véletlen

ewzt értsük úgy hogy 33 évesen szenvedni.... az olyan krisztusi kerestény erény? vagy sorsszerűség?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.12.05. 22:17:03

@Iustizmord: nem, értsük úgy, h tisztában volt a korával, és direkt most csinálta, amit csinált, h felhívja magára a figyelmet.
hogy feláldozza esetleg magát.

szubotaj 2010.12.06. 14:19:22

Az első, szívszaggató történetben arról értesülhettünk, milyen kegyetlenül bántak egy keresztyén lelkipásztorral. Arról azonban nem értesültünk, hogy a muszlim vallást nem lehet elhagyni. Betérni lehet, elhagyni nem. Ez a lelkipásztor pedig hitehegyott muszlim volt, ami nem kóser arrafelé, hogy majdnem stílszerűek legyünk...
Ez öszevethető a katolikus egyház azon gyakorlatával, miszerint a vegyesházasság érvénytelen. Vagy ígéretet kell tennem, ha egy katolikus nőt veszek feleségül, hogy az utódok katolikusok lesznek.
CJC vagy Saria-tökmindegy. Szerintem csak irigykedhetnétek, hogy ott betartatja a hatalom..XDDD

csaba_a_purszk 2010.12.06. 16:03:46

@peetmaster:

"Na ezért nem vagyok konzervatív. Ugyanis ha az ember tényleg bűnös, akkor miért baj, hogy akármennyit közülük megrohasztanak akármilyen táborokban? Annyival kevesebb a bűn.
Embert ölni csak akkor bűn, ha az ember értékes. Ha bűnös, akkor nem értékes."

Maga nem egy nyelvet beszél Cyprianus-szal.

A konzervatív/keresztény ember vallja a következőket:
- az ember nem hibátlan (keresztény terminológia szerint bűnös)
- az emberi élet értékes (keresztény terminológia szerint szent)

Vagyis a bűn/tökéletlenség az ember tulajdonsága. Épp ezért nem írtani kell a bűnt/tökéletlenséget, hanem megpróbálni javítani rajta, és tudni kell vele együtt élni.

Nem tudom, hogy átment-e az üzenet.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.06. 17:18:40

@csaba_a_purszk: nem ment át.
Nem tudom, hogy mit jelent egyszerre a nem hibátlan (=hibás) és értékes.

csaba_a_purszk 2010.12.06. 18:26:29

@peetmaster:

Mindenki követ el hibákat, sőt bűnöket is. Ki ne ártott volna másnak, hacsak annyit is, hogy elvette a szomszéd kisgyerek radírját, vagy megette a haverjának a Túró Rudiját gyerekkorában? Néha szándékosan, néha szándék nélkül sebeket okozunk másoknak. Ezek a bűnök, illetve a hibák.

Node senki sincs hibák nélkül, a világ már csak ilyen. Ezt hívja a keresztény szleng "eredendő bűnnek".

Azonban a keresztény szemlélet lényege, hogy hiába bűnös a csóka (nem hibátlan), attól még van joga van az életre, sőt, az élete értékes is.

Amúgy meg, mutasson nekem egy hibátlan autót, vagy mondjuk okostelefont. Ezek is értékesek, noha "hibásak".

evil overlord (törölt) 2010.12.06. 19:13:10

@ikaljan: A Fülöp-szigeteken iszlamista felkelés folyik, csomó terrorista merénylettel.

evil overlord (törölt) 2010.12.06. 22:44:39

@evil overlord: "A vérfürdő után két nappal az al-Kaida terrorszervezet bejelentette, hogy minden keresztényt célpontnak tart, bárhol is éljenek a világon."
atv.hu/kulfold/20101206_ismet_keresztenyeket_gyilkoltak_irakban

Mint anno a terroristás posztban írtam: az al-Kaida és társai ellen a "Shoot to kill" / "Do not take prisoners" doktrína értelmében kell eljárni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.07. 00:52:56

@csaba_a_purszk: oké, akkor csak az a kérdés marad, hogy mit jelent az érték szó. Mi az, hogy valami, mondjuk egy élet vagy egy telefon értékes?

@evil overlord: +1

csaba_a_purszk 2010.12.07. 09:55:03

@peetmaster:

"oké, akkor csak az a kérdés marad, hogy mit jelent az érték szó. Mi az, hogy valami, mondjuk egy élet vagy egy telefon értékes?"

Nem vagyok filozofus, hogy definialjak ilyen alapfogalmakat.

Ha nem tudja mi az ertek, akkor adja nekem a telefonjat, a gyereke't meg adja be egy arvahazba, a szulei ellen pedig kerjen vagyonosodasi vizsgalatot. Ha ilyet nem tenne, akkor kb. maga is sejti, mi az ertek. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.07. 11:47:24

@csaba_a_purszk: ennyivel nem ússza meg. :)
Ha használta a fogalmat, akkor tessék úgy használni, hogy én is értsem.
Főleg, hogy itt egy elég absztrakt értelmezésről van szó, nem ilyen hétköznapi értékekről, mint telefon meg gyerek.

csaba_a_purszk 2010.12.07. 17:25:17

@peetmaster:

Nem tudom, hogy az, hogy egy ember önmagában értékes, miért absztakt.
Igazából nem értem a problémáját. Félek, hogy rossz dolgot magyaráznék, ha elkezdenék magyarázkodni. Valami kapaszkodót adhatna.

HaKohen 2010.12.07. 17:52:43

@csaba_a_purszk:

"Node senki sincs hibák nélkül, a világ már csak ilyen. Ezt hívja a keresztény szleng "eredendő bűnnek"."

Na ne má!

Tisztelettel ajánlanám olvasgatásra a Bibliát. Ezen belül az Ószövetségből Mózes első könyvét: Genezis, III. fejezet. Ott van leírva az eredendő bűn. Ami föltehetőleg nem abból jött létre, hogy Éva a kígyó marketingjének hatására Túró Rudit adott Ádámnak.

Azután az Újszövetségből nekem hirtelenjében Pál levele a Rómaiaknak jut eszembe, ahol az eredendő bűn és a megváltás témái vannak leírva.

Annak viszont örülök, hogy megtudtam: Pál apostol keresztény szlengben írt anno vagy kétezer éve.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.07. 17:58:04

@csaba_a_purszk: arról lenne szó, hogy ön és mások azt mondták, hogy az ember bűnös. Ezt negatív felhanggal mondták.
Ez megerősített abban, hogy a "bűn" szó valami negatív dolgot jelent.
Alap logika szerint ami negatív, rossz, annak a csökkentése kívánatos. Ha az ember a bűnös=rossz, akkor az emberé. Éljen a Gulág/láger.

Mivel a következtetés abszurd, és a levezetésben nincs hiba, akkor csak az alapadatban lehet, miszerint az ember bűnös.

Ekkor mondta ön azt, hogy az ember értékes és bűnös egyszerre. Szerintem a szavak jelentése ezt nem engedi meg.

csaba_a_purszk 2010.12.07. 19:18:53

@peetmaster:

Maga nem érti mi a bűn. A bűn olyan cselekedet, amit az ember _saját_ akaratából követ el, hogy másoknak vagy magának ártson, jól tudván, hogy cselekedete káros. Tudva és akarva, e két szón van a hangsúly.

Azért bűnös minden ember, mert senki nincs, aki ne tett volna ilyet, ez a keresztény és a konzervatív gondolat. Ezt tudomásul kell vennünk.

A "bűn" csökkentése csak egyféleképpen érhető el: minden ember személyes döntése által. Én nem kényszeríthetek senkit sem arra, hogy ne kövessen el ilyesmit.

Innentől a maga gulágos érvelése hamis feltételen alapul. Attól, hogy megölünk vagy konc. táborba zárunk bárkit is, nem csökkentjük a bűnt, hanem növeljük.

csaba_a_purszk 2010.12.07. 19:55:13

@HaKohen:

Olvastam ezeket a műveket. :) Megmondom őszintén, hogy az eredendő bűn magyarázatai távol állnak tőlem, nem is értem őket, vagy nem olvastam megfelelő szerzőt ez ügyben.

Viszont hiszem azt, hogy az Isten - így vagy úgy - szól az emberekhez a történelem folyamán: ennek a sajátos lenyomata a Biblia. De biztos vagyok abban is, hogy magyarázatokat sosem ad semmire. Másról beszél.

Ezért - szerintem - az eredendő bűn egy megfigyelés, amit mítoszok csak magyarázni próbálnak, több- kevesebb sikerrel. így az Ádám sztori a mítosz és bibliakutatók anyaga leginkább, semmiképp sem magyarázat jelen korunk problémáira és felvetéseire.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.07. 21:30:56

@csaba_a_purszk: aki tudva és akarva okoz rosszat, az nem ember, és megérdemli a gulágot.
Aki akarva, bár nem tudva tesz rosszat (ez az, ami mindenkire vonatkozik), az okul belőle, amikor valahogy szembesül vele. És legközelebb másként cselekszik. (Ha nem, akkor lásd az első pont.)

HaKohen 2010.12.07. 21:47:52

@csaba_a_purszk:

Hát ehhez jogod van. Nem is akarlak semmire rávenni, hiszen tőlem is távol áll az egész eredendőbűn-ügy. De hát a Biblia mégis csak a Könyv (sőt, a Könyvek Könyve). Tudod, az a néhány ezer év... és az európai kultúra... Szóval, nem bánom, hogy parányi foszlányokat ismerek belőle.

Mindössze annyit akartam mondani, hogy az 'eredendő bűn' kifejezés le van már foglalva valamire; akkor ne használjuk másra.

Tiszteletben tartva a véleményedet, azt azért elmondom, hogy mostanában épp azzal szórakozom, hogy megpróbálok meglátni a Bibliában (pontosabban a Mózes öt könyve Hertz-féle kommentárjai segítségével) néhány 'magyarázatot jelen korunk problémáira és felvetéseire'. Már találtam ilyeneket.

csaba_a_purszk 2010.12.07. 22:11:07

@peetmaster:

Ajánlok magának egy alapos lelkiismeretvizsgálatot. :-))

A bűnök kicsik is lehetnek, nem kell feltétlenül gyilkosságra gondolni.
íme, mindennapi aljasságaink (kérem engedjen meg egy kis ironiát, bár az itt felsorolt dolgok vérkomolyak is lehetnek):

Pl. Dohányzik maga? Az tudva és akarva káros a saját maga és mások
egészségére. Csalta meg már a barátnőjét, feleségét? Küldött el már másokat a jó fenébe? Szólt be már valakinek cinikusan, noha tudta, hogy a beszólása másoknak fájdalmat okoz? Hovatovább: lógott Ön már a munkahelyén, kárt okozva ezáltal az Ön kenyéradójának? Csalt-e a benzinpénzzel? Vásárolt-e lopott gázolajat dízelmotoros személygépkocsijába korrupt Volán-busz sofőröktől, megkárosítva ezáltal a Heves-Volán Zrt-t? Vett-e kamionról leesett okostelefont? Vert-e meg másokat az iskolában, mert nem tetszett a képük?

csaba_a_purszk 2010.12.07. 22:12:05

@HaKohen:

Nem egyszerű az eredendő bűn téma, az biztos. :-)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.12.08. 11:32:44

@csaba_a_purszk: ezen bűnök egyikét sem követtem el, tiszta lelkiismerettel állíthatom. (dohányozni??? látta ön a nevem melletti blogcímet?)
Sőt, inkább engem vertek meg illetéktelenül, mert túl bonyolult volt a képem nekik.

Talán a cinizmustól eltekintve, de azt is mindig jobbító szándékkal (érted haragszom, nem ellened), és úgy, hogy az érintettnek adtam lehetőséget a válaszra.

Amit, ezeknél kisebbet, mégis elkövettem, azt tudatlanságból tettem - és többet soha, amikor felfogtam, milyen (kisebb vagy nagyobb) kárt okoztam vele.

csaba_a_purszk 2010.12.08. 13:19:15

@peetmaster:

No, akkor maga bűntelen. A katolikusok szerint kettő ilyen volt Önön kívül: Jézus és az anyja, Mária. A reformátusok szerint csak Jézus.

gastro vazze 2011.01.19. 09:23:13

És a belgák hova álljanak? :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása