Egy korszak vége? Kiütötte riválisait a Fidesz

Konzervatorium I 2010.10.04. 16:07

A vasárnapi önkormányzati választáson lezárult egy hosszú választási korszak Magyarországon. 2002 óta a 2005-ös és 2007-es évet leszámítva mindegyik évben vagy egy vagy több országos szavazás is volt hazánkban. 2002-ben az MSZP győzelmeivel kezdődött ez a korszak, míg a mostani önkormányzati választáson a párt immár sokadszorra súlyos vereséget szenvedett és akár a végső összeomlás felé is elindulhat.

Tunyogi Károly cikke

A mostani önkormányzati választás kapcsán a legfontosabb, ami elmondható, hogy a választók egyértelmű bizalmat szavaztak a kormánynak, míg az ellenzék pártjai nagyarányú vereséget szenvedtek. A helyhatósági választáson a legfontosabb pozíciók a főpolgármesteri, a fővárosi közgyűlési, a budapesti kerületek, a megyei közgyűlések és a megyei jogú városok. Először érdemes ezeken végigmenni.

Tarlós István magabiztosan nyerte meg a főpolgármesteri posztot, ami annak fényében, hogy jobboldali politikusnak 1990 óta nem sikerült Budapesten nyernie hatalmas eredménynek számít. Tarlós egymaga több szavazatot szerezett, mint az ellenzék összes jelöltje, ami Demszkynek is csupán egyszer sikerült. A választást sokan lefutottnak tekintették, ami végül is teljesült, de a korábbi felmérésekkel szemben Horváth Csaba valamivel több szavazatot kapott, mint azt várni lehetett, amit győzelemként ünnepelni kissé túlzónak hat, de arra mindenképpen rávilágít, hogy a közvélemény-kutatási eredményekkel mindig csínján kell bánni.

A rendszerváltás óta először lesz jobboldali többségű a fővárosi közgyűlés, ami egyértelműen a legnagyobb sikere a jobboldali kormánypártnak, főként annak fényében, hogy mind a szocialisták, mind az LMP azt a célt tűzte ki a választás előtt, hogy ez semmiképpen sem jöjjön létre. Az országgyűlési választások óta a Fidesz-KDNP támogatottsága 4 százalékkal emelkedett a fővárosban, és így története során először átlépte az 50 százalékos küszöböt. Az MSZP szintén négy százalékot javított, amely növekmény vélhetően a tavasszal még 5 százalék körül szereplő bokrosista MDF-től érkezhetett. Az LMP és a Jobbik pedig az országgyűlési választás óta rontott az eredményén.

A fővárosi kerületekben is soha nem látott jobboldali fölényt láthatunk. A Fidesz-KDNP-összefogásnak 19 kerületben sikerült polgármesteri helyet szereznie, sikerült legyőzni többek között Molnár Gyulát is és olyan, az MSZP korábbi fellegvárának számító kerületeket bevenni mint például Újpest, Rákospalota, Csepel, Erzsébetváros. Az MSZP-nek csupán Angyalföld, Kispest és Pesterzsébet maradt, valamint az általuk támogatott Geiger Ferenc Soroksáron. A választások előtt nagyjából az volt a közvélekedés, hogy csak ezeken a helyeken marad MSZP-s városvezető, így ez szintén nem okozott meglepetést. Ami mindenképpen figyelemre méltó, hogy a szocialistáknak csupán a XIII. kerületben sikerült többséget szerezniük a helyi közgyűlésben, így két megválasztott városvezetőjüknek jobboldali többséggel kell irányítania. A Fidesznek ezekben a kerületekben a legnagyobb problémája az volt, hogy nem sikerült olyan népszerű jelöltet találniuk, akik képesek lettek volna a többséget maguk mellé állítaniuk a polgármesterekkel szemben, és vélhetően több helyen a kormánypárt szavazói is a szocialista jelöltekre voksoltak.

A megyei jogú városokban szintén soha nem látott diadalt aratott a kormánypárt a 22 győzelemmel és azzal, hogy mindegyik településen sikerült a helyi testületekben többséget szerezniük. Szegeden Botka László viszonylag simán nyert, ami szintén amiatt történhetett meg, mert a Fidesz az elmúlt években nem tudott felépíteni egy olyan jelöltet, aki képes lett volna elhitetni, hogy jobb városvezető, mint a szocialista politikus. Az MSZP a választás előtt titkon reménykedett abban, hogy legalább négy-öt helyen (Tatabánya, Dunaújváros, Miskolc, Nyíregyháza) nyerhet, de ezekben az egykori fellegvárakban is viszonylag sima vereséget szenvedett.

A legegyértelműbb kormánypárti fölény a megyei közgyűlésekben alakult ki. A Fidesz-KDNP az összes megyében abszolút többséget szerzett, és sehol nem kényszerül alkalmi koalíciókat kötni valamelyik ellenzéki párttal, ami nagy mértékben megkönnyíti a döntéshozatalt. Ami a tavaszhoz képest jelentős változás, hogy a Jobbik csupán három megyében tudta megelőzni a szocialistákat, míg áprilisban még nyolc helyen szorult harmadik helyre az MSZP. A Jobbik térvesztése és az MSZP viszonylagos erősödése ezen a szinten figyelhető meg a legjobban.

Ami a kormánypárt számára figyelmeztető jel, hogy több olyan településen is veszített, ahol még tavasszal simán hozták el az egyéni mandátumot. Esztergomban Meggyes Tamás súlyos vereséget szenvedett, de ennek ellenére a Fidesz jelöltjei az összes egyéni kerületben nyertek, ami világosan mutatja, hogy a kormánypárti szavazóknak is elege lett a polgármesterből. Makón és Szentesen szintén vereséget szenvedett a kormánypárt. Gödöllőn Gémesi György és a mögötte álló helyi civil szervezet simán nyerte el a helyi választók bizalmát. Az egykori szocialista iparvárosok felemás képet mutatnak, mivel Dorogon, Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban simán nyert az MSZP, de Komlón, Ózdon és Oroszlányban a jobboldal aratott győzelmet.

A választás országos összesített eredménye szerint a legtöbb mandátumot természetesen a független jelöltek szerezték. A pártok közül a Fidesz-KDNP fölénye óriási, mivel közel nyolcszor annyi jelöltjét választották meg, mint az MSZP-nek. A szocialisták 591, míg a Jobbik 377 mandátumot szerzett, amivel teljesen egyértelművé vált, hogy a Jobbik a politikai erők között a harmadik erőnek számít, de nagyon messze került attól, hogy legalább középpártnak tekinthesse magát. Az LMP a megszerzett 54 mandátummal egyértelműen a kis párt kategóriájába került, és hatalmas erőfeszítésre lesz szüksége, hogy egyáltalán láthatónak tűnjön a következő években.

Érdemes még szót ejteni arról, hogy a mostani választással az SZDSZ és az MDF végképp a történelemkönyvek lapjaira került. A szabad demokraták csupán egy jelöltet indítottak Sopronban, aki 33 szavazatot szerzett. Az MDF-nek pedig csupán a Somogy megyei Karádon sikerült egy képviselői helyet szereznie. A két párt eredményéről mindent elmond, hogy még a MIÉP és a Thürmer vezette Munkáspárt is több mandátumot tudott szerezni. A két egykor legerősebb párt eltűnésével a rendszerváltás egy korszakát is lezártuk október 3-án.  

Mindezeken túl a választás egyik legnagyobb kérdése az, hogy miért sikerült a Fidesznek a tavaszi nagy támogatottságát megőrizni, és vajon ezt követően hogyan módosulhat a politikai verseny. A kormánypárt sikerének az egyik eleme, hogy az új kabinet megválasztását követően rögtön átvette a közbeszéd irányítását, amit egészen mostanáig sikerült is fönntartania. A siker másik összetevője, hogy a Fidesznek a korábbi évekkel szemben sikerült megnyernie azokat a választókat, akik korábban a bizonytalanok közé vagy a politikai skála közepén helyezkedtek el. Ennek a rétegnek egy jelentős része 2002-ben Medgyessyre, míg 2006-ban Gyurcsányra szavazott. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a Gyurcsány-kabinet működése ezt a réteget teljesen elfordította az MSZP-től és a 2008-as népszavazás óta nem talált vissza a szocialistákhoz.

A Fidesz a mostani, példa nélküli győzelmével olyan felelősséget is a vállára vett, amivel eddig egyetlen párt sem rendelkezett. Orbánék a három és fél év múlva sorra kerülő parlamenti választáson nem hivatkozhatnak arra, hogy nem rendelkeztek elég választói felhatalmazással, vagy az ellenzék megakadályozta, hogy végrehajtsák a fontos reformokat. A feléje irányuló óriási bizalom óriási felelősséggel is jár. Ezt az előnyt megtartani embert próbáló feladat lesz, de egyelőre úgy tűnik, hogy a politikai aréna többi szereplője nem rendelkezik olyan hitelességgel, amely alapján képes lehet a kormánypárton fogást találni. Fontos kiemelni, hogy egyelőre – mivel a választók gyorsan felejtenek, és most még ugyan a többség számára az MSZP egyenlő a bukott kormányzással, de ki tudja, mi lesz pár év múlva. A Fidesznek a legfontosabb teendője az, hogy a minél jobb kormányzásra összpontosítson a következő években, és a hatalmas bizalmat megszolgáló hatalmas alázattal vezesse az országot.
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr392344309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tarlós: Feltétlen elismerés illeti Demszkyt 2010.10.06. 15:14:01

Demszky Gábort méltatta a Városházán Tarlós István főpolgármester a hivatal átadás-átvételén. A fideszes politikus megköszönte elődjének, hogy „húsz éven keresztül bajlódott Budapest vezetésével”. Demszky arra kérte Tarlóst, hogy mindenki főpolgármestere…

Trackback: Horváth Csaba lemond 2010.10.04. 17:46:05

Horváth Csaba a Fővárosi Közgyűlést választja a Parlament helyett. Az MSZP több frissen megválasztott képviselőjelöltje kénytelen lemondani országgyűlési, polgármesteri, vagy közgyűlési pozíciójáról pártja tavasszal elfogadott összeférhetetlenségi szabály…

Trackback: Másnap 2010.10.04. 17:15:42

"Sajnáljuk, hogy a négy évvel ezelőtti választáshoz képest kevesebben voksoltak. Az emberek így mondtak véleményt a kormány munkájáról, így válaszoltak a fideszes átverésekre és a kormány megfélemlítő politikájára" (Török Zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czelder Orbán 2010.10.04. 16:40:06

Ez mind nagyon szép, de hol van itt a messzídzs?? Az esetleges konzervatív nézőpontról/értékelésről nem is beszélve. :/

Én csak közhelyeket és sok érdektelen adatot látok.

greybull 2010.10.04. 16:56:21

"Prol Angeles non coronat!" A hülye Angyalföld-i prolik ismét nem hazudtolták meg magukat - magukra vessenek. Nem baj, a fő, hogy az ország többsége KO-t vitt be a prolszociknak. Remélem felbomlanak, a Dunának mennek, kidöglenek - egyszer és mindenkorra.

hucki2 2010.10.04. 18:35:16

Üdv Szegedről. NEM hiszem el, hogy csak a megyei jogú városok közül csak, Szegedből marad kommancs rezervátum. Ez egész egyszerűen megalázó. Pedig a jobbikos jelölt is visszalépett, és külön kihangsúlyozta, hogy a Fidesz javára lép vissza.

Attól félek, hogy emiatt a következő 4 évben ez a kö@#ög Botka direkt be fog szólogatni a kormánynak, meg sokkal inkább a pártügyekkel fog foglalkozni a város helyett. Bár ez eddig is így történt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.04. 19:36:43

"a választók egyértelmű bizalmat szavaztak a kormánynak,"
Ez egyébként igen szomorú. Mármint, hogy a helyi ügyekben is a kormány iránti szimpátia alapján szavazunk.

"Az országgyűlési választások óta a Fidesz-KDNP támogatottsága 4 százalékkal emelkedett a fővárosban, és így története során először átlépte az 50 százalékos küszöböt. "
Ezt honnan veszed? Ilyen alacsony részvételi arányból bátor ilyen következtetést levonni.

Vidéki 2010.10.04. 20:00:56

A Fidesz felé "irányuló óriási bizalom óriási felelősséggel is jár."

Ebből azonban nem szabad arra következtetni, hogy a Fidesz lehetőségei korlátlanok és bármit megtehet amit álmodozók elképzelnek.

Valójában az a helyzet, hogy az új kormány nem vehet igénybe olyan eszközöket, mint amilyeneket a szoclib kormány jókedvvel bőséggel alkalmazott az elmúlt 8 évben: Nem folytathatja az ország eladósítását a jövő generációk terhére és nem folytathatja a közvagyon korlátlan kiárusítását. Addig kell nyujtózkodnia, ameddig a takaró ér.

Ha azonban a kitűzött irány helyes, a vetés jó talajra hullik és jó termést hozhat (de nem akármekkorát).

A rendszerváltás óta eltelt 20 év bebizonyította, hogy az a naív gazdaságpolitika, ami a döntéshozók elméjét uralta, nem vezet felzárkózáshoz. A jóságosnak képzelt külföldi befektetőket jobbára nem az altruizmus motiválja, még akkor sem, ha mi naívan lemondunk az önérdek józan képviseletéről.

A valóság: "2002 óta egy százalékkal került közelebb az európai uniós átlaghoz az életszínvonalat is mutató, a vásárlóerő paritáson mért egy főre jutó magyar GDP.”

A felzárkózás trendje tehát szinte vízszintes volt. Ilyen trend mellett felzárkózásról nem beszélhetünk. A perifériára szorultunk és ott is maradunk, ha az eddigi „felzárkóztatási politika” változatlanul folytatódik.

A választók érzékelték ezt a helyzetet. Noha a "Politikilag Korrekt" propaganda a "valóság égi mását" harsogta el kelettől nyugatig, ők ráéreztek a valóságra és elegük lett az "albérleti dumából".

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.10.04. 21:24:11

Érdekes összefoglaló, de én azért nem temetném ennyire a többi pártot. 4 éve még arról írtak "a zokosok", hogy ez a négy párt ebben az arányban fog továbbra is megmaradni a Parlamentben - hát a négy párt maradt, de a szereplők fele és az arányok változtak...

3,5 év hosszú idő, az alatt a FIDESZ is követhet el olyan baklövést, aminek hatására drasztikusan visszaesik a népszerűsége, és a többiek megerősödnek.

standard 2010.10.04. 23:37:26

@hucki2: Én szegediként örülök, hogy Botka nyert. BNL-nek semmi beágyazottsága nincs a FIDESZben, győzelme csak annyit jelentett volna a pártnak, hogy ezt is behúzták. Szegeden pedig Botka nem kommancssága miatt, hanem annak ellenére győzött.

bierkamp 2010.10.05. 03:52:18

Mindenki tudja ( aki nem az hülye,vagy nem akar tudomást venni róla),...ez MSZP-t
a Szili tette tönkre. Ő szivárogtatta ki az Öszödi beszédet ,mert csak Gyurcsányt akarta tönkre tenni és eltávolíttatni, de az egész MSZP nek és a magyar Népnek is ártott, és a Fidesznek nagyot segített ezzel.
A Fidesz a Szilinek köszönheti a hatalmát!!!!

evil overlord (törölt) 2010.10.05. 10:04:50

@Lord_Valdez: Szerintem főként arról szólt a választás, hogy húzzanak a posztkommunisták a vérbe + valaki rakjon végre rendet. Ez utóbbit jelenleg csak a Fidesztől lehet elvárni, mert az LMP ehhez töketlen, a Jobbik kezébe pedig inkább ne kerüljön túl nagy hatalom.
Tarlós budapesti támogattottsága azért jelzi, hogy nagy változások történtek, bár Horváth 30%-a siralmas (nem értem azokat, akik az elmúlt időszak után képesek erre a marhára szavazni, úgy, hogy volt más "ballib" jelölt).

@bierkamp: Na egy újabb Gyurcsány-árva. És még a "ballibek" vádolják azzal a hülyemagyarokat, hogy nem képesek az önreflexióra.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.10.05. 10:50:09

@bierkamp: Fura, hogy ezt azután mondod, hogy a volt házelnöknő kilépett a pártból...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.05. 19:47:54

@evil overlord:
Ez elég baj. Ez ugyanis önkormányzati választás volt, tehát az önkormányzatokról kellett volna szólnia. (Amúgy, mivel a 2006 önkormányzati választásokat a Fidesz nyerte, ezért amúgy nem volt túl sok takarítani való).

Én értem. Sokan nem szeretik a Fideszt és szeretnék gyengíteni. Én sem szeretem, de mivel az MSZP-t se, ezért nem mentem el szavazni.

evil overlord (törölt) 2010.10.05. 20:06:44

@Lord_Valdez: Azért jó pár helyen volt szoci vezetés, ennek viszont gyakorlatilag vége. Angyalföldön pedig nem tudnak annyit lopni, hogy életben tartsák a pártot. Bár Fletó elég megszállott, de nem fog százmilliókat/milliárdokat tolni a pártba.

Az, hogy valaki nem megy el teljesen érthető. Én azokat nem értem, akik az elmúlt évek után még mindig a szocikra szavaznak, úgy, hogy sok helyen volt ballib alternatíva. HCs pedig tényleg egy a Foucault ingából előlépett nyáladzó gyengeelméjű :)

HaKohen 2010.10.08. 11:58:43

@Lord_Valdez:

Hát most leleplezted magadat! Lehullott rólad az az ojan erőssen titkolt zöldkéknarancsvöröslilafekete lepel! Te kispolgárianarchistapanelprolikomcsirózsadombinagypolgár!

Most már tudom, hogy éppen a te egyetlen szavazatod hibádzott ahhoz, hogy Akárki Adél Aladár bejusson/ne jusson be az akárholfalvai heji közgyűlésbe. Hát ezér tartunk itten mi.

HaKohen 2010.10.08. 12:02:02

@evil overlord:

Imádom az optimizmusodat.

Most akkor mektuttam tőlled, hogy ezután már csak Angyalföldön fognak lopni. Az összes parlamenti és parlamenten kívüli párt patyolattiszta lesz, és csak a tagdíjaiból fog élni. És végleg megszűnt ezzel Magyarországon a korrupció. (Persze, Angyalföldet kivéve.)

evil overlord (törölt) 2010.10.08. 22:24:24

@HaKohen: Khmm. A narancsos győzelem úgy látom nem használt a szövegértésednek :))
Én az MSZP által elkövetett talicskázás végéről beszéltem: a fideszes többségű közgyűlések nem fogják hagyni, hogy a szoci polgármester töltögesse a pártkasszát (+ a saját zsebét).

Másrészt, ha Viktoréknak van egy kis eszük, akkor a saját tolvajoknak levágják a kezét. Ha nem, 14-ben (vissza)jöhetnek a szocik (vagy a "nácik" vagy az "internácik").

HaKohen 2010.10.12. 17:45:25

@evil overlord:

"A narancsos győzelem úgy látom nem használt a szövegértésednek :))"

Hát bizony: azóta dadogva olvasok.

És majd szólj, hogy hol lehet levágott kezeket bámulni. (A CSI-sorozatok nem érnek.)

HaKohen 2010.10.12. 18:02:07

@poszt & félig off:

Rohadtul unom már, hogy mindenki (színészek, politikusok, vállalati igazgatók, polgármesterek, pártok, megmondóemberek, hivatalvezetők, szóvivők, kuratóriumi tagok, újságírók stb. stb.) összeráncolt és gondterhet mutató homlokkal, verejtékét törölgetve kiáltja a világba színfalhasogatóan ripizve:

Jajjjjjjj, de nagy felelősség van/lett/származott/lesz rajtam. Méghozzá óriási. Szánjatok meg ezért a hatalmas teherért, amitől szinte már csak derékszögben tudok járni. Az, hogy nektek el kell tartanotok a családotokat, vissza kell fizetnetek az adósságotokat, föl kell nevelnetek a gyerekeiteket, helyt kell állnotok a szakmátokban - bizony semmi az én tébolyító méretű felelősségemhez képest.

Asszem az egyik kezemen (esetleg + a lábamon) meg tudnám számolni, hogy ebben a gyönyörű országban hányan vállalták az elmúlt mintegy 60 évben bármiért is a felelősséget, a sajátjukat. (Mondom: vállalták!)

Hagyjuk abba az üres frázispuffogtatást.

evil overlord (törölt) 2010.10.12. 23:08:36

@HaKohen: Tirpákbokrétáson van sánc meg gulág :)
Meggyes pofáraesett, bár erről a választók tehetnek, nem a Fidesz vezetése. A fideszes közgyűlés és a polgármester közötti viszony alakulásából le lehet majd szűrni, hogy tudnak-e tanulni a fiúk (jelen állapot szerint nem).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.10.14. 23:20:53

@evil overlord: mivel indították, újra, annak ellenére, hogy miket csinált és milyen volt a népszerűsége sejthető, hogy a fiúk rohadtul nem tanultak semmit.

nem tanultunk semmit, nem felejtettünk semmit.

nincs önreflexió és belső szelekció a pártban ezért óhatatlanul bukásra van ítélve.

evil overlord (törölt) 2010.10.15. 08:36:10

@mcs: Talán van esély arra, hogy tanulnak: tavasszal Meggyes nyert, ezért joggal hihették most is, hogy a zemberek megválasztják ezt a barmot, csak azért, mert fideszes. Nem jött be :)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása