„Mi elég sok támadást kaptunk jobbról is, balról is” – Interjú Vári Györggyel, az LMP angyalföldi képviselőjelöltjével

Konzervatorium I 2010.04.09. 12:22

A Konzervatórium különítménye Angyalföldön járt egy LMP-s lakossági fórumon. Vári György Konzi-kommentelőt és levelezőt, a Lehet Más a Politika helyi képviselőjelöltjét kérdeztük többek között az LMP és az SZDSZ (MDF) viszonyáról, az SMS-ben is terjesztett Kóka-támogatásról, arról, hogy miért támadják liberális értelmiségiek az LMP-t, mit keresnek jobboldaliak az LMP-ben, hogy a párt támogatja-e Sólyom László második ciklusát, és persze arról, hogy mit tud mondani egy értelmiségi ökopárt az angyalföldi munkásoknak és nyugdíjasoknak.

Angyalföldön, Kádár János örökös választókörzetében indulsz egy kommunista párt színeiben. (Bokros Lajos nevezte annak az LMP-t.) Győzelemre készülsz?

Ezen sokat mosolyogtam. Bokros Lajos kijelentésének természetesen semmi értelme, akinek akár csak csekély ismeretei is vannak arról, micsoda a kommunizmus, az ezt pontosan tudja. Bokros azt akarta mondani, hogy az LMP vállalhatatlan, vitaképtelen. Ugyanezt teszik udvariasabban azok, akik „zavaros”-nak minősítik az LMP programját, mint Kuncze Gábor az előző heti Magyar Narancsban, anélkül, hogy akár egy félmondatot is szentelnének arra, mi a kifogásuk. A „racionális” is ilyen bűvszó. Az MDF programja racionális, ezt lépten-nyomon hangsúlyozni kell és akkor megvitatni már nem is szükséges. Amit én mondok, az az igazság, amit mások csak azért nem látnak be, mert nem olyan okosak mint én. Vagy elvetemültek. Hasonlóképpen: mi vagyunk a demokrácia egyedüli letéteményesei. Vagy: a haza nem lehet ellenzékben. Mi nem egy álláspontot képviselünk, hanem az egyetlen igazságot, minden más tolerálhatatlan, aki mást mond, szélsőjobb, szélsőbal, nem európai, fasiszta, nemzetietlen.

Ennek a „haladó, nyugatos, racionális” és „nemzeti” egyigazság közt dúló háborúnak kéne véget vetni végre, hogy értékvitáink ne váljanak rendre identitásháborúkká. Az LMP komolyan veszi a demokráciát és a pluralizmust, érdeklik mások javaslatai és nem akar ezen a „bolsevik” nyelven beszélni. Ezeken a mondatokon sokat és hangosan kell röhögni, hogy politikai ellenfeleink is leszokjanak róluk.

Mi igaz abból, hogy Kóka János az LMP-t támogatja - ahogy ezt egy kör-SMS is állítja -, és mi igaz abból, hogy ez valójában egy MDF-es lejáratókampány?

Az első kérdésre tudok válaszolni: semmi. A második kérdésre nem tudok válaszolni, csúnya lejáratókampány, bárki csinálja is. Mindenesetre nem volt elegáns lépés az SZDSZ nevű kísértő emlék elnöke részéről, hogy látványosan bejelentette, hogy a rosszindulatú, bizonyítatlan pletykákat roppant komolyan véve belső vizsgálatot vagy valami ilyesmit indít. Saját népszerűtlen politikusommal próbálni elidegeníteni riválisom szavazóit, saját hitelességi deficitemmel megpróbálni ellenfelem lejáratni, ez még ebben a kevéssé ízléses választási kampányban is figyelemreméltó húzás.

Sok Bokros Lajos van kiplakátolva a Róbert Károly körúton, de hová tűnt a helyi MDF-SZDSZ-es jelölt, Szabadai Viktor?

Nyilvántartásba vették, aztán végül mégsem indulhatott. Valaki megfellebbezte a nyilvántartásba vételről szóló határozatot és végül annyi szelvényt minősítettek érvénytelennek, hogy nem maradt elég érvényes, a Fővárosi Választási Bizottság nem hagyta jóvá a nyilvántartásba vételt. Egy szelvény ügyében pedig a rendőrséghez fordult a testület. Ez áll legalábbis a Hír TV honlapján.

Miért gondolod, hogy egy olyan baloldali hagyományú munkáskerületben, mint Angyalföld, bárki is szavazna egy értelmiségi párt értelmiségi jelöltjére? Mit tud mondani egy magasan iskolázott fiatalokból álló párt mondjuk a kerület iskolázatlan munkásainak és idős nyugdíjasainak?

Ennyire azért nem homogén a kerület lakosságának szociológiai összetétele. A magasan iskolázott fiatalok éppen arra használhatják a tudásukat, hogy ezekben a kérdésekben tegyenek javaslatokat, hogy visszaforgassák ezt a tudást a társadalomba. De a párt foglalkoztatási programja sokat beszél arról, hogyan kéne biztosítani az alkotó munka lehetőségét a képzetlenek számára is, hogyan tudnák például a felfutó zöld-ágazatok felszívni ezt a munkaerőt.

Ami a nyugdíjasokat illeti, sok idős hölggyel és valamivel kevesebb idős úrral beszéltem az ajánlószelvények gyűjtése alatt és sokan azok közül, akiknek el tudtam oszlatni a bizalmatlanságát (például azzal, hogy igazoltam, én tényleg a képviselőjelölt vagyok, nem kell félniük tőlem), szívesen és hosszan beszéltek velem, akár anélkül is, hogy az ajánlószelvényeiket odaadták volna.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben nem csak a nyugdíjukról. Világossá vált, hogy az, ahogy mondani szokták, ingerszegény környezet, a közösség hiánya milyen súlyos problémájuk. Ezért lenne fontos, hogy a kerületet ne csak értékesíthető, beépíthető terepként gondoljuk el, hanem közös, tág értelemben vett otthonunkként is. Fontos, hogy az itt lakók, a nyugdíjasok is, bele tudjanak beszélni, hol éreznék otthon magukat, milyen fejlesztéseket tartanának célszerűnek, ennek szeretnénk a helyi önrendelkezés, a részvétel elvének szellemében biztosítani az intézményi kereteit.


Továbbá véget kell vetni az idős embereket hülyének néző szociális demagógiának (tizensokadik havi nyugdíj-licitek stb), másrészt pedig a „nyuggerezés”-nek is, a nyugdíjasokat parazitaként láttató megszólalásoknak is, már olyat is olvastam, hogy vegyük el a szavazójogukat. Ha a „nemzet” szónak van valami értelme (és van), akkor egy olyan közösséget jelent, amelynek tagjai felelősek egymásért, összetartja őket valami, ezért azok, akik ki akarják zárni a politikai közösségből az életkoruk miatt immár nem termelőképes tagokat, azok a nemzeti közösséget nem veszik komolyan. Ezt a retorikai háborút is sürgősen abba kell hagyni. Ez máris nagy előrelépés volna.

A lakossági fórumon az oktatásügyet és a romaintergrációt emelted ki, mint olyan területeket, melyeket a párt programjában te személyesen a legfontosabbnak tartasz. Biztos, hogy ezek egyben a legégetőbb problémák is?

Ezek nem egyszerűen a legfontosabb kérdések, hanem életbevágóak. Az oktatás, ezt mindig el szokták mondani, hosszú távú befektetés és eredményessége finoman szólva sem független a munkanélküliség kérdésétől. Ha az oktatás nem képes integrálni és kilöki a rendszerből azokat, akiknek esélyt kéne hogy jelentsen, akkor ezek az esélytelen emberek nem lesznek képesek értelmes, alkotó munkát (vagy semmilyen munkát sem) végezni, esélytelenségüket, mivel minden mobilizációs lehetőség megszűnik, átörökítik. Nem vállalhatnak részt a közteherviselésben, egyre több szociális kiadást jelent borzalmas, szégyenletes életviszonyaik fenntartása, könnyen kriminalizálódhatnak ezek a tömegek, szociális konfliktusok keletkeznek és villámgyorsan etnicizálódnak, megerősödik a szélsőjobboldal stb. Irtózatos társadalmi krízis jön, jött létre.

 

 

Ezenkívül vérlázítóan igazságtalan is, hogy a születésed pillanatában – nagyon kis túlzással – eldőljön, mi lehet belőled. Ilyen helyzetben egyszerűen cinizmus versenyről beszélni. Egész régiók szakadtak le. Beszélhetnék megint csak a nemzeti közösségről. Beszélek is.

Liberális orgánumok hónapok óta játsszák a "Kire szavazzanak a liberálisok?" című játékot, és az LMP rendre megkapja, hogy nem eléggé liberális párt. Az ún. liberális értelmiség, főleg a 45 év feletti generációk, ellenségesen tekintenek az LMP-re. Mi ennek az oka?

Nem tudom. Részben, azt hiszem, azért, mert az LMP ki akar lépni ezekből a kölcsönös félelmi kivetítéseken alapuló politikai játszmákból és ez a résztvevők számára úgy tűnhet fel, mintha „elárulnánk” őket, nem lennénk velük szolidárisak, „átálltunk” volna az ellenséghez. Én ezt valamelyest meg is értem, nekem például nagyon nehéz kibontakozni abból a szorításból, amit a saját, súlyosan traumatizált családtörténetem jelent. Amikor kritikát vagy irodalomtörténeti tanulmányt írok, akkor is többnyire ezen gondolkozom áttételesen. Nálam idősebbeknek ez és más kötöttségek „fellazítása” alighanem még nehezebb. Biztos vannak más okok is.

Ezt az „elég liberális-e”-játékot pedig doktrinerségnek gondolom. Ráillenek-e a liberális nagykönyv örök igazságai az adott programra? Ha nem, elkárhozik. Ez szerintem eleve rossz kérdés, és könnyen vezet el a Bokros-féle kiátkozáshoz.

A jobboldalon az LMP-t sokan SZDSZ 2.0-nak tartják. Mit szólsz ehhez?

Azt, hogy paranoid hülyeség. Milyen előfeltevés az, hogy mindazok, akik nem „mi” vagyunk, azok mind egyformák? Erről már túl sokat beszéltem. A sajtó jelentős része nem vizsgázott túl jól ebben a kampányban, se a „baloldalon” se a „jobboldalon”. Túl sokat ijesztgettek és gyanúsítgattak és túl keveset informáltak, ezért aztán sok ilyen színvonalú összesküvés-elmélet keringett a nyilvánosságban és simán meg lehetett úszni megvitatható elképzelések ismertetése nélkül. Az egyik oldalhoz lojális sajtó a másikról terjesztette ezeket és fordítva. (A Magyar Hírlap, persze, a mélypont, de messze nem csak róluk van szó). Mi elég sok támadást kaptunk jobbról is, balról is.

A lakossági fórum elején a szóba került, hogy elkezdtek az LMP belső, urbánus-vidéki, liberális-konzervatív konfliktusairól beszélni, és hogy ez jó, mert azt jelenti, a párt tényező lett. Illetve elhangzott, kifejezetten szerencsés és jó, hogy különböző politikai szocializációjú emberek vannak és vitatkoznak egy párton belül. De pontosan mik ezek az ellentétek?

Őszintén szólva nem látom át. Biztos vannak, én kevéssé vagyok informálva erről, nem is érdekel. Ez nem hárítás, tényleg nem látok bele, messze vagyok tőle.

Az MDF egykori nemzeti liberálisai közül Mile Lajos és Elek István (Orbán Viktor volt tanácsadója, a Heti Válasz volt főszerkesztője) is az LMP-ben/körül kötött ki. Ez hogy lehet?

Vannak a pártprogramnak konzervatív, a tradícionális közösségeket védő vonásai. A kisbirtokos termelésre vonatkozó elgondolások nekem egy egyszerre „szocialista” és „konzervatív” gondolkodó, a minőségszocialista Németh László Kert-Magyarország-vízióját juttatják eszembe, persze, megfelelően korszerűsítve, és én nagyon örülök ennek.

Sólyom László a Védegylet és akkori vezetője, a most LMP-listavezető Schiffer András hatékony kampánya segítségével lett köztársasági elnök. Sólyom mandátuma hamarosan lejár. Az LMP ezek szerint – főleg, ha bekerül a parlamentbe - Sólyom Lászlót akarja újra köztársasági elnöknek?

Nem tudom, van-e már erről bármilyen döntés. Én úgy képzelem, igen. Nekem vannak ugyan kifogásaim Sólyom ellen, de ennek ellenére a legkövetkezetesebb és legtisztességesebb magyar politikai szereplők egyikének tartom. Én személy szerint nem bánnám, minden fenntartásom ellenére sem, ha újrázna.

Sikerült-e már rájönnötök, kicsoda a Mintapolgár, aki az index angyalföldi választási blogját írja? Mit szólsz egyébként a kiemelt figyelemhez, ami a blog által a körzetre irányul?

A fórumunk óta vannak sejtéseink, de tudni nem tudjuk. És ha tudnánk, akkor is tiszteletben tartanánk az inkognitóját. Örülünk a médiafigyelemnek, jó lenne, ha a választások után is rajta tartaná a szemét a Mintapolgár a politikusokon. Ha rajtunk tartaná a szemét.

Utolsó kérdés. Szerinted hogy fog szerepelni az LMP vasárnap?

Biztosan be fog jutni a parlamentbe, én 6%-ra számítok.
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr631906997

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jobbik-kormány első 10 intézkedése (lenne) 2010.04.09. 20:38:16

Ma az újságárusnál megvásároltam a Jobbik bar!kád c. hivatalos lapját. 390 forintba került. Színes, A4-es formátumú lap 36 oldalon. Sok cikk, írás, hír van benne, de ami engem a legjobban érdekelt, az a Jobbik 10 legfontosabb pontja, amelyet kormá...

Trackback: A Jobbik-kormány első 10 intézkedése (lenne) 2010.04.09. 20:37:01

Ma az újságárusnál megvásároltam a Jobbik bar!kád c. hivatalos lapját. 390 forintba került. Színes, A4-es formátumú lap 36 oldalon. Sok cikk, írás, hír van benne, de ami engem a legjobban érdekelt, az a Jobbik 10 legfontosabb pontja, amelyet kormá...

Trackback: Szavazatszonda 2010.04.09. 20:32:41

 Na, ez egy érdekes weboldal (http://szavazatszonda.hu, a Politikon Intézet égisze alatt. Hogy kik van mögöttük, ki pénzeli őket azt nem tudom.) djhambi ajánlotta figyelmembe, de kapásból leütöttem azzal, hogy kamu. A kisördög azonban ne...

Trackback: Lehet más az adatbázisgyűjtés? 2010.04.09. 18:52:21

Kubatov Gábot többszörösen törvénysértő adatbázisgyűjtéséről ma döntött az Országos Választási Bizottság (OVB). A hangfelvétel egyértelmű: "Meg tudom mondani most a városban, hogy kik azok a komcsik, akik egyébként elmennek szavazni és nem a Pávát...

Trackback: „A múlttal való szembenézés hiánya folyamatosan kísérti a magyar demokráciát” 2010.04.09. 14:15:08

Interjú Gulyás József Országgyűlési képviselővel, a Nemzetbiztonsági bizottság volt tagjával. Első rész. Sárdobáló: Hogy lehet az, hogy az állambiztonsági múlt megismerése inkább egy SZDSZ-es téma lett, illetve mi vezetett oda, hogy igazán komolyan a l...

Trackback: Nincs itt az idő! 2010.04.09. 13:58:25

Választás 2010. De még nincs itt az idő! Nincs itt az ideje annak, hogy megismerhessük a pártok véleményét számos kérdésben. Így nem jött el az ideje annak, hogy a választásokon induló politikai pártok állást foglaljanak a társadalom 5-10 százalékát ki...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samuzia 2010.04.09. 14:58:18

@lostrider: Ahol az szdszesek tolják a szekeret, onan én menekülnék, sajna az LMP-ben is vannak.

Samuzia 2010.04.09. 14:59:14

@szigiri: Gondolom nem ez lesz az egyetlen eset...

snakekiller23 2010.04.09. 14:59:28

@Samuzia:

Azért 1 darab hitgyülis jelöltből elég messzemenő következtetéseket sikerült levonni, meg abból is, hogy Field cége támogatja a wyomingi zsidó közösségi központot.

levi009 2010.04.09. 15:00:34

@Pegasus: Nem látod a SZDSZ 2-t? :D
Akkor még nézdd egy darabig! Nem kell hozzá akkora IQ-bajnoki képesség.
Mellesleg az SZDSZ 90-ben kiadott programja is olyan szépen csengő volt, hogy jómagam is bevettem. De aztán nem győztem átkozni magam, hogy lehettem ekkora balek? Késő bánat! :(
Csakhogy ez a lepusztított ország már nem bírna el még egy ilyen övön aluli ütést, ezért kötelességemnek érzem jóvá tenni az akkori tévedésemet, különben vége mindennek.
Legyen intő példa mindaz a pusztítás, amit a SZDSZ véghezvitt az oktatásban, egészségügyben, közbiztonságban. Tragédia.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.09. 15:01:19

@szigiri: Már leírtam miért nincs kirugva vagy elmarasztalva Faith Balázs, van egy eljárás aminek végig kell mennie. Úgyanolyan erkölcsi agályokat vetne fel ha ez az eljárás nem futna végig. Ez az eljárás meg nem tud 3-4 napnál rövidebb idő alatt végigfutni.

Gandalf Garaboncias 2010.04.09. 15:02:15

Kedves "Egy újságíró"!

Kérlek, gondolkozz már el azon, miket írsz! Szerinted a közvagyon ellopásának a feltétele a 2/3ad? Ugyan már! Közpénzeket szimpla többséggel is le lehet nyúlni, nem kell ehhez "túlnyerés"! Aki éppen kormányon van, hozzáfér ezekhez a forrásokhoz és megszedheti magát belőlük, akármekkora előnnyel is nyert.

Vagy úgy véled, az alkotmány által előírt 2/3-os törvények konkrétan a lenyúlások tárházait nyitják meg? Ugye, hogy nem?

szigiri 2010.04.09. 15:04:54

@Samuzia: Hát lassan nem marad idő, hogy több dolog kiderüljön bárkiről is. Legalább is én ma délután négykor fogom a kampányt egy pár kori sörbe fojtani. Ezt a faithbence ügyet még emilben majd megérdeklődöm (amúgy ez a kampánycsend is elmehetne a búsba, semmi értelme) az LMP-től, de amúgy rám már nem tudnak hatni. Aztán majd nézzük a Garfield-ot vasárnap este, Krizsó Szilvi nélkül:)

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:05:13

@levi009: Én is örömmel látnék egy tiszta Zöld pártot a választási bevásárló kosárban, akiknek tényleg fontosak a környezeti értékek. Viszont ők az egyetlenek, akik erre komolyabb hangsúlyt fektetnek a kampányukban, illetve a programjukban. Ha lenne egy teljesen Zöld párt a piacon, olyan támogatottsággal ami biztos parlamenti részvételt jelentene, nekik adnám a szavazatomat. Így viszont ők számomra az egyetlen értelmes alternatíva. A nagyok ugyebár egyetérthetünk abban, hogy leszerepeltek. A Jobbik radikálisan mást képvisel, mint ami számomra elfogadható. Így maradnak a lelkes LMP-sek. A kampányzárójuk pl tetszett. Nem volt erőltetett, laza volt, feszültség mentes.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 15:07:26

@weisz manfréd huba: Mi a bánat tart egy etikai vizsgálaton 3-4 napig?

Cheque Republic 2010.04.09. 15:09:29

@lostrider: Igen igazad van, teljes tisztelet Bajnainak! Bár számomra ő (és anno Bokros is) olyan, mint a Ponyvaregényben Winston 'Wolf' Wolfe karaktere. Jön, megoldja a problémát, de azért a gyökér ok megmarad.
Az egész politikai elit pedig egy szerepjátékos társaságra emlékeztet, csak ezek nem fantasy történetekbe képzelik magukat, hanem Móricz Zsigmond Rokonok című művébe.

szigiri 2010.04.09. 15:10:09

@weisz manfréd huba: ha faithbalázs tegnap lemond, nem kell semminek sem végigmennie. Én már ezt írtam le, de hagyjuk is. Ez a srác lesz az LMP Karsai Józsefje, az elszabadult hajóágyú. de Karsai legalább hozza szavazókat, még ha irányíthatatlan is.

szigiri 2010.04.09. 15:13:30

@evil overlord:Tordai Bence azt állította, hogy vidéki és külföldön tartózkodó tagok is vannak, így csak ma tud összeülni. Szombaton meg a kampánycsend miatt nem szerencsés közzétenni. De amúgy is van fellebbezés is utána. Én ezt megértem. Csak hát a gordiuszi csomót is meg lehetett oldani így is, meg úgy is. Ez a bogozgatás. És lett volna a huszárvágás, ami valami miatt elmaradt.

levi009 2010.04.09. 15:14:44

@snakekiller23: Bár az lenne az egyetlen visszatetsző dolog, hogy az egyik főszponzor, cionista szervezetet támogat!
Van ott több Hites is. De ha ez nem elég, akkor van MSZMP-s, lecsúszott Fideszes, MDF-es, SZDSZ-es. Főleg úgy, hogy a többségükről tudom, hogy aligha lenne képes megváltozni egy hangyányit is. Csak példának említeném meg a barcikai jelöltjüket, Király Bálintot, aki több cikluson kersztül volt MSZP-s polgármester. Ez az ürge már annyira gáz, hogy ma már az MSZP sem merné felvállalni. Inkább odatolták helyette Szitkát, Sztupákot, Gyárfás Ildikót, csak tünjön innen az a vén Demszky-klón. Nos, ez az ember jelentené a Más Politikát? Mert ha igen, akkor itt komoly problémák vannak!
De javaslom megtekinteni a Borsod 6.sz vk. Sajószentpéter jelöltjét. Nos, az ilyenektől SZDSZ az SZDSZ, Fidesz a Fidesz és MSZP az MSZP. Ilyen nem volt, nincs és soha nem is lesz a Jobbikon belül.
A nagyvezír Schiffer családi múltját pedig nehogy elkezdje valaki kutatni, mert a Kun Béla és Rákosi spann vezetők hullanának ki tucatjával a szekrényből.
Viszont akinek még ez sem elég, menjen fel a Népszabi szájtjára és a saját tollnokaik állítják a LoMPosokról, hogy ők az SZDSZ 2.0.
(Lopakodó Mocskos Politika)

gauche caviar 2010.04.09. 15:15:25

@Cypriánus: 68-as világmegváltók...
Hát, nagyjából azoknak az egykori hippiknek a vívmányaiból élsz most te is, írhatsz ide anonim módon, kifejezve a véleményed.
De szarni rá, világmegváltó 68-asok ugye...

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.09. 15:17:31

@evil overlord: Mi a fene tart egy bírosági tárgyaláson 4-5 évig?
Egyébként nem tudom, fogalmam sincs hogy müködik az ilyen, de biztos nem indulhatnak ki abból, hogy bünős, persze ha a faith lemond egyszerübb az egész.

De szerintem ezt a témát most ennél hosszaban nincs értelme feszegetni pár órán belül kiderül mit mond az etikai bizotság stb.

Samuzia 2010.04.09. 15:18:13

@szigiri: A sör jó ötlet, meg garfield is! :D

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 15:19:26

@szigiri: Nincs telefon- vagy videokonferencia? Minek fellebezés, ez nem egy bűnügy. A fickónak meg tényleg nincs gerince.

Samuzia 2010.04.09. 15:19:45

@snakekiller23: Egy is elég, hogy tudjuk honnan fúj a szél...

subabubba 2010.04.09. 15:20:45

@Cypriánus: gratulálok, én meg ettől a gondolkodásmódtól félek a legjobban (szétesett kis pártot kellett volna nyomni, mert az jobban zsarolható). Te tényleg megint egy ilyen 4 évet akarsz?

Samuzia 2010.04.09. 15:22:14

@gauche caviar: Dominik Struss- Kohn a párizsi események vezéralakja, és ma? Nekik köszönhetjük az egész válságot, mind gazdaságilag. mind demográfiailag, azt hogy ide írhatok, nem neki köszönhetjük, hanem a rendszerváltásnak, remélem most már lesz gazdasági is.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 15:22:16

@levi009: Talán azért, mert ők a szocik zsoldájában állnak, akik szavazatot vesztenek, ha bejut az LMP.

@weisz manfréd huba: Ez nem bűnügy. Kapott támogatást? Igen vagy nem.

Gest anyó férje 2010.04.09. 15:22:23

Egy zöld párt, amelyik központi helyen kezeli a cigánykérdést plusz az oktatást. Ez ugye teljesen más mint a kék párt volt, amelyik központi helyre tette a cigánykérdést, plusz Magyar Bálint révén sokat tett az oktatásért

Azt, hogy a két párt támogatói bázisának mégiscsak van némi köze egymáshoz, nem a Kurucinfobol lehet megtudni, hanem az efféle alásegítő interjúkból, amiből épp eleget láttunk az LMP-el kapcsolatban

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.09. 15:23:32

@levi009: Milyen hites? Meséljé már kérlek!
Tegnap még nem szchientologusok voltak? Ma már hit gyülisek, meg persze a Kóka a Soros és a Fidesz. nem is értem mért nincsen 30%-a ekora hátszélel a pártnak.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.09. 15:24:52

@Gest anyó férje: mintha a jobbik is központba helyezné a cigányságot és az oktatást, akkor most ők mik?
@evil overlord: Nem tudom, öszintén mondom. De már a vádnál vissza kelett volna lépnie.

Samuzia 2010.04.09. 15:25:00

@Pegasus: Ezt ugye te sem gondolta komolyan ezek után hiteles alternatíva?

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:25:10

@Gest anyó férje: Mégis ők a legzöldebbek a választékbőól. Amúgy meg durva sarkítás, mert a jobbiknak is központi témája a cigánykérdés :D Akkor most ők is szdsz 3.0? :D:D Na jó ez kicsit erős volt.
Tény hogy amiért rühellem az szdsz-t az a liberális oktatási modell. Hozzám sokkal közelebb áll a poroszos megoldás. De kinek a pap, kinek a paplan...

levi009 2010.04.09. 15:26:25

@Pegasus: Látom, hogy nem egy feltétlenül rosszindulatú valaki vagy, és őszintén megértem valahol mindazt, amit írsz, azt kivéve, hogy a LoMP alegjobbik rossz.
Bár igaz lenne mindaz, amit a Lehet Más zászlajára tűzött! Sőtt, biztos vagyok abban, hogy még a jelöltjeik nagy hányada is komolyan veszi mindazt, amit az LMP hangoztat. De aztán, ha eljön az ideje, a korlátlan belső hatalommal felruházott vezetőik úgy fognak táncolni, ahogy a szponzoraik szeretnék. A hoppon maradt képviselők pedig vagy behódolnak az új szemléletnek, vagy kilépnek. Így fogyott el az SZDSZ és így fogyott el az MDF is.
Túl sok itt a kisérteties hasonlóság, sajnos!
Az SZDSZ mintára létrejött pártok a létező legrosszabb alternatívák. Hozzájuk képest még az MSZP is vállalhatób. Bennük még nem kellett csalódnom, mert nem akarnak másnak látszani, mint amik. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem hazudnak, mint a vízfolyás, de a farkasbőrt legalább felvállalják, mint az MSZMP-KB utódja.
Bár tedd azt, amit akarsz, csak később meg ne bándd!

Samuzia 2010.04.09. 15:26:48

@weisz manfréd huba: Ugyan Szdsznek is 6 jutott... A hit gyülis jelölt meg tény, ennyi.

subabubba 2010.04.09. 15:27:31

@arconfosom: azért mert nem az. Ha nem hallottad volna az SZDSZ az MDF-el bútorozott össze. Az hogy te az LMP-t az SZDSZ-el azonosítod, annak 2 oka lehet: a jogvédelmet az LMP is nagyon fontosnak tartja (de nem a neoliberális gazdaságpolitikát) a másik pedig, hogy ők is tudnak késsel villával enni, és mégis elegük van a nagy pártokból. Ráadásul a Jobbikból is, ami hát valljuk be agresszióból és butaságból ácsolt párt.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:28:34

Amúgy abban talán egyetérthetünk, hogy vannak olyan szavazók akinek prioritást képez a környezetvédelem. Hívhajtuk őket, akár zöldeknek, sötétzöldeknek, vagy ökobarátoknak. Én is közéjük tartozom, és igazán komolyan a témával csak az LMP foglalkozik. Így számomra (vagy számunkra) ők kínálnak alternatívát a többi párttal szemben.
Nekem egyszerű okból fontos a téma, szeretném ha az unokáim is tiszta levegőben élnének, erdőket járhatnék velük. Lenne rá lehetőségem 50 év múlva, hogy medvehagymát gyüjtsünk az erdőben.

Gest anyó férje 2010.04.09. 15:31:05

@weisz manfréd huba: ahogy mondod, egyesüljön az LMP és a Jobbik! Cigánykérdés jobbról, cigánykérdés balról, és nincs több kérdés

Samuzia 2010.04.09. 15:33:42

@Pegasus:
Környezetvédelem? Benzin áremeléssel is. Na elég. Ezek akkor zöldek, amikor Kína a demokrácia felegvára

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.04.09. 15:35:30

Schiffer András (Budapest, 1971. június 19.) magyar ügyvéd, a Lehet Más a Politika (LMP) egyik alapítója, a 2010-es választásokon a párt listavezetője.
1989-ben egyik tagja volt a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának
Édesapja Schiffer Péter szociológus, bankszakember, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Hivatalának volt főigazgató-helyettese. Nagybátyja Schiffer Pál filmrendező és Schiffer János 1994‑2006 közötti MSZP-s főpolgármester-helyettes. Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke

hu.wikipedia.org/wiki/Schiffer_Andr%C3%A1s

subabubba 2010.04.09. 15:37:43

@nfr: szerintem meg ha egy majom fog ülni a kormányban, akkor is jobban fognak menni a dolgok, mint most.

Samuzia 2010.04.09. 15:39:17

@levi009: Egyet nén szerint BAZ 10 ovk Koleszár úr, Hollóháza polgármestere na ő az!

Samuzia 2010.04.09. 15:41:00

@disco-boy: Amit beraktál talán elgondolkoztatja az LMPseket, ilyen háttérrel Ló... más a politika

subabubba 2010.04.09. 15:41:36

@dübörgő gazdagság:

SZDSZ=SZDSZ
SZDSZ2=MDF
Jobbik=Lobbik Oroszországért Mozgalom

LMP=Lehet Más a Politika

Sátán meg a Jocó 2010.04.09. 15:44:07

@iii: mi nem világos a 'tételes cáfolat' kifejezésben? Amit elővezettél, az nem az.

Akkor Te is azt mondod, hogy eddig még senkinek sem sikerült cafatokra szednie ezt a 'förmedvény'-t?

Miért?

Samuzia 2010.04.09. 15:44:12

@subabubba:
"subabubba 2010.04.09. 15:37:43
@nfr: szerintem meg ha egy majom fog ülni a kormányban, akkor is jobban fognak menni a dolgok, mint most."

SZDSZ=SZDSZ
SZDSZ2=MDF
Jobbik=Lobbik Oroszországért Mozgalom

LMP=Lehet Más a Politika ( csak az emberek nem változnak, gondolom a fenti idézet nekik szólt?) Lehet itt is Amerika, Németh Sanyival.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:45:37

@Samuzia:
Ha ez kell a tiszta levegőért ám legyen. Viszont akkor rakjanak mellé egy életképes, megfizethető, és nem utolsó sorban tiszta tömegközlekedési alternatívát. Mert valljuk be egy vicc, hogy ha lemegyek Pécsre drágábban jövök ki vonattal, mint a benzinnel jelenleg. Ha ez adott, akkor nem is ülök majd autóba csak ha nincs más választásom.

Samuzia 2010.04.09. 15:47:34

@Pegasus: Gond az hogy, ott erről nem beszéltek..., másrészt én már így is eleget fizetek a benzinért, nem akarok többet...

Samuzia 2010.04.09. 15:48:43

@Pegasus:
Talán nem érted, amit mondani akarok, de csak álca a zöld szín. A kék már nem jön be.

Gest anyó férje 2010.04.09. 15:48:51

@levi009: mit gondolsz ki volt a szabad, plurális magyar sajtó felszámolásában az egyik legaktívabb szereplő annak idején?

Szakasits Árpád, a Schiffer pártvezér felmenője. Lehetne más a politika, de ezek ugyanazt csinálják a maguk szerény eszköeivel

Samuzia 2010.04.09. 15:51:19

@Gest anyó férje: Osztom van ahol kommentelni se engedik, azt aki esetleg kritizálja őket, volt honnan tanulni...

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:51:22

@Samuzia: Ebben teljesen igazad van. Drága a benzin, a tömegközlekedési alternatívák sem olcsóbbak. Személy szerint igen komoly szándékom van egy smart-ra beruházni. Kis fogyasztás, barátságos fenntartási költség. (pedig a mostani fabia-m se eszik ám rosszul. 6 lityi körül)
Látod itt egy probléma amivel foglalkozni kell, ha már beszélünk róla akkor az már fél siker. Más párt szavazói vagyunk, mégis ugyanazt akarjuk. Megfizethető közlekedést, rövid illetve hosszútávra egyaránt.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 15:51:22

@weisz manfréd huba: Ez nem neked szólt, hanem a bizottságnak, annyit akartam jelezni hogy 1 perc alatt lehet dönteni.

Samuzia 2010.04.09. 15:53:14

@Pegasus: Még sem ugyan arról beszélünk, mert azon a lakossági fórumon nem eset szó a tömegközlekedésről, csak a további adókról az üzemanyagban.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:55:18

@Samuzia: Tudom mire gondolsz. De te is tudod kampány van, tehát szezon. Ilyenkor mindenki minden mocskot rádob a szomszéd pártra. A felét se szabad elhinni annak amit mondanak.
Ha átmennek szdsz-be akkor a következő körben nem kapnak tőlem szavazatot. Ha tényleg azok akiknek mondják magukat, akkor a következő körben is bizalmat kapnak tőlem.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 15:57:24

@Samuzia: Én a fórumot nem néztem meg. Erről nincs információm, én csak a programjukat olvastam át. Én e szerint döntöttem a voksomról.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.04.09. 15:57:43

Az SZDSZ 2.0 jelentheti azt is, hogy nem kívánják ugyanazt a szerepet ugyanúgy eljátszani mint az SZDSZ. Nem is tudnák mert mára már minden
megváltozott. De támogatóik akkor is elsősorban azok akik az SZDSZ-é
voltak. Fiala János rádióban, sajtóban is elmondta már, hogy nekik adta a
kopogtató céduláját.Kell még bizonyíték ?

Samuzia 2010.04.09. 15:58:20

@Pegasus: Nekem akkor se tetszik a benzin áremeléses javaslat, kerestem a videót de már leszedték.

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.04.09. 15:59:08

@disco-boy: "Kazincbarcika LMP-s jelöltje, Király Bálint például MSZP-s, majd "független" polgármester volt."

Samuzia 2010.04.09. 15:59:28

@micu: Fiala? Na akkor ennyi, az LMP nem más....

papageno 2010.04.09. 15:59:43

@Samuzia: Sok más faszság mellett, arról is le kellene szokni, hogy azt nézzétek, ki, kinek az unokája!

szigiri 2010.04.09. 16:02:41

@Samuzia: tekintettel arra, hogy a benzin árának több mint a fele adó, és az adónak csak egy része megy zöld célokra (egy része az útalapba megy ami szintén jogos lenne, ha nem lopnák ki az autópálya építéseknél, de egy része csak simán megy az állami kasszába) , nem hiszem, hogy csak áremeléssel lehetne több pénzt visszapumpálni a környezetvédelembe. Pántlikázzák meg nagyobb százalékban az üzemanyag adóját és kész. Az a baj, hogy abba nem gondolnak bele, hogy ha megy fel a benzin többen fognak biciklire ülni, ez okés, na de drágább lesz a kenyér, a bkv bérlet, meg minden mert az hót biztos, hogy a 6 mázsa lisztet nem fogják riksával szállítani, meg a bkv-nak sem lesz több utasa (hacsak nem adnak a bkv-nak pénzt [már ha van elég nokiás doboz]).

Samuzia 2010.04.09. 16:08:35

@papageno: " A vér nem válik vízzé" sajna a kommunista rezsim élvezői ma is uralomra törnek...

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 16:15:00

@Pegasus: Nem biztos, hogy megéri Smart: drágán kapsz egy kevés dologra használható kisautót (OK, kis helyen elfér), nem annyira alacsony fogyasztással. A VW Lupo szerintem jobb alternatíva volt (már nem gyártják), de vannak más használható kisautók is.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 16:22:22

@evil overlord: A régi edzőm dicsekedett, hogy 2,8-at eszik 100-on a kisautója. Tényleg csak az a baj, hogy 2 személyes. Bár az esetek 95 százalékában ketten utazunk. De értem amit mondasz, alaposan körül kell majd néznem a lehetőségek közül.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2010.04.09. 16:23:38

@evil overlord: Jogos a felvetés. Az régi edzőm járt vele, és 2,8-as átlagfogyasztással közlekedett állítása szerint. A hátrány hogy 2 személyes, de az esetek többségében maximum ketten utazunk, gyerek még nincs. De igazad van, alaposan körbe kell majd nézni a piacon.

SZDSZPistike 2010.04.09. 16:24:00

LMP=Lopni Megint a Parlamentben

ez nagyon jó, tetszik! :)

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.04.09. 16:24:51

3. dr. Várady Tibor
"Társszervezője volt a Tarka Magyar demonstrációnak és számos más erőszak- és megkülönböztetés-ellenes megmozdulásnak. .."
wiki-tarka magyar :
"A vonuló menethez végül is csak a Hősök terén kapcsolódott Gyurcsány Ferenc, számos biztonsági emberrel körülvéve. Ott volt még Novák Péter, Gerendai Károly, Bródy János, Till Attila és Heller Ágnes filozófusnő. Az SZDSZ-es politikusok közül Léderer András és Eörsi Mátyás volt jelen. [16] Más politikusokat, illetve közéleti személyeket alig-alig láttak a tudósítók,"

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.04.09. 16:28:55

5. Rauschenberger Péter
"...majd évekig tagja voltam az SZDSZ nagykanizsai szervezetének..."
6. Mile Lajos
"...A nyolcvanas évek vége felé alapítottam MDF-et, egy kicsit SZDSZ-t is, meg FIDESZT is..."

lehetmas.hu

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 16:32:40

@Pegasus: Szar a blogmotor, néha csak akkor jelenik meg, amikor elküldöd a következő kommentet.

papageno 2010.04.09. 16:37:48

@Samuzia: De egyszer mégis véget kellene vetni ennek. Minden "jó" családban lehet találni egy "rossz" őst. Magyarországon ez sajnos különösen igaz. És minden oldalon és persze minden oldalról nézve. Mert, ugye az, hogy mi/ki a rossz, vagy jó, attól is függ, hogy mikor és honnan nézik.
Annyi szobrot sehol sem döntöttek, annyi utcát (teret, utat stb.) sehol sem neveztek át, meg vissza, mint itt az utóbbi 60 évben, amit én megtapasztaltam és nem a folyamatosan aktualizált irodalomból ismertem meg.

Samuzia 2010.04.09. 16:43:15

"2006-ban a Magyar Nemzet munkatársa, Lovas István pert nyert a TASZ (és Schiffer) ellen, amiért azok honlapjukon Sickratman rapszövegét reklámozták, amiben a Tilos Rádióhoz köthető rapper fideszes politikusok kiirtására buzdított.
"Orbán Viktort élve megnyúzni, Lovas Istvánt kibelezni, kiherélni, Kövér Lászlót lámpavasra kötni, Csurka Istvánt jégcsákánnyal ütni, Bencsik Andrást késhegyre szúrni, az összes Magyar Nemzetest fejbe rúgni" - ez szerepelt a szövegben. Schiffer ezügyben védte a TASZ-t a bíróság előtt Lovassal szemben. Igen, egy liberális jogvédő szerint belefér a gyilkosságra való buzdítás, és még védi is ezt a bíróság előtt."

Idézet a fenti linkből! Kiuszít itt gyilkosságra kit, és ki is védte ? Lehet más a Politika? Nem...

Samuzia 2010.04.09. 16:44:48

@papageno: Addig nincs rendszerváltás amíg azok akik tönkretették az országot akár utódaikban is itt lehetnek!

levi009 2010.04.09. 16:58:33

A Lappangó Mocskos Politikáktól nincs veszedelmesebb dolog!

Ha időben észreveszed, még gyógyítható! Viszont, ha egy ilyen elborítja az ország testét, akkor mindennek vége...

papageno 2010.04.09. 17:36:18

@Samuzia: Csak azt kellene tudni, hogy kik és mikor kezdték el a tönkretételt. Meddig menjünk vissza a történelemben? István, vagy Koppány? Dózsa vagy Werbőczy? Mohács, Arad, Trianon? 1944, vagy 45 ?
Minden éra és annak hívei, szép elméleteket hangoztatva ígérte a jobb életet, "a nép nevében", és azután a húsosfazékhoz odaérve, a maga érdekében cselekedett. Minden igazságtevésnek induló folyamat, újabb igazságtalanságokat teremt. Pár száz, vagy pár ezer pozícióban lévő személyt le lehet cserélni, de az még nem rendszerváltás. A hatalom természete olyan, hogy azzal előbb - utóbb visszaélnek. A múltban, a mában és biztos a jövőben is. Gondolj Mikszáth, vagy Móricz regényhőseire.

Samuzia 2010.04.09. 17:44:26

@papageno: Én csak azokra a komcsikra gondolok aki most is osztják az észt. Szakasits dédunokája tűnjön el a népnyúzó felmenőivel együtt.

SakiCitizen 2010.04.09. 18:00:30

@disco-boy: mert a többi párt nem csal, mi? de, jó ha vannak akik még hisznek a mesékben...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.09. 18:04:55

@evil overlord:

Nem tudom ugyanarra gondolunk-e, de a szöveg alapján én azt valószínűsítettem, hogy az LMP küldte.

De talán mindegy is ki küldte. Az a lényeg, hogy hiteltelen, semmi.

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.04.09. 18:08:21

@SakiCitizen: ertem,tehat ez szerinted siman OK,akkor miert predikalnak a "lehet mas a politikarol"? mikor PONTOSAN ugyan azt csinaljak,SOT a partban bukott mszp-szdszesek vannak.

papageno 2010.04.09. 18:13:09

@Samuzia: Én meg nem egyes személyekre és azok leszármazottjaira gondolok, hanem arra, hogy az ősei alapján ítéljenek, vagy bélyegezzenek meg embereket és nemcsak politikai hovatartozásuk szerint.
Szakasits egyébként szocdem volt és ült is az 50-es években.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 18:15:02

@A Nép - Te vagy!: Szerintem inkább a szocik küldték - a Fidesz szidása és a ne legyen 50%-a miatt - de tényleg mindegy, hogy ki küldte, biorobot.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.04.09. 19:51:16

Faith Balázsról:
lehetmas.hu/hirek/1663/a-valasztmany-kozlemenye
"Az LMP választmánya és minden érintett testülete rendkívül komolyan veszi a budapesti 28. sz. egyéni választókerületben induló Faith Balázzsal kapcsolatos ügyet.

Folyik a részletes etikai vizsgálat, amelynek lezárulta után az eredményt azonnal nyilvánosságra hozzuk. A párt országos választmánya kéri Faith Balázst, fontolja meg a lehetőséget, hogy a vizsgálat lezárultáig lemondjon minden, a párt révén nyert megbízatásáról. Amennyiben a kampánycsend beálltáig nem ér véget az eljárás, az eredmény iránt érdeklődők küldjenek e-mailt az info@lehetmas.hu címre, amelyre a szombati nap folyamán választ kapnak."

miva? 2010.04.09. 21:06:32

Nocsak, itt vannak következmények, nem mint a jobbikban, vagy az mszp-ben, vagy a fideszben, vagy a ...

Na erre tessék gombot varrni, mélyen tisztelt habzószájú időmilliomos tinédzserhorda :P

Gest anyó férje 2010.04.09. 21:14:11

@papageno:
Szakasits benne volt a Rákosi top10-ben, ha jobban megnézed az életrajzát világos miért. Az hogy börtönbe nyomták semmit se jelent, Rajktól Kádárig és számos ÁVO vezetőig sokan megtapasztalták az elvtársaiktól milyen a népi demokrácia ökle a másik oldalról. Persze miután ők is pillanatnyi habozás nélkül ütöttek vele, amíg hatalmon voltak. Kommunista ettől még nem lesz a szememben mártír, Szakasits is rengeteg disznóságot csinált amíg tehette.

Aki ebbe a közegbe szocializálódott, az már eleve gyanús hogy a demokráciáról nem a polgári jelzővel gondolkodik. Pláne ha a karrierjét is ifjúszocialitaként építgette, mint Schiffer András amíg nemrégiben színt nem váltott és most már zöldben mutatkozik. Nincs egyedül, sok más elvtárs is ezt az utat járta be, Daniel Cohn-Benedittől (Vörös Daniból Zöld Dani) mondjuk az újabban "alternatív" Heller Ágnesig. Ennek következtében a hitelességük felettébb megkérdőjelezhető.

Egyébként Schiffer reakcióiban én most is érzem ezt a fajta hatalmi beágyazottságot, és borítékolom hogy a párton belül lesznek még konfliktusok ebből. Mindenesetre a "progresszív" sajtó részéről irányában tapasztalható fogadókészség arra utal, hogy most is favorizálják ha valaki ilyen háttérrel rendelkezik.

Szóval a régi hatalmi reflexek hozzák helyzetbe, de kérdem én: mitől lenne más ez a politika? Lejárt szavatosságú vacakot akarnak új cimkével eladni

hadházykároly (törölt) 2010.04.09. 21:34:22

@Samuzia: Az ilyeneket hívják errefelé trollnak, nem? Lökik a tömény ostobaságokat, és bár posztmodern világunkban kevés a tény, még azzal a kevéssel sincsenek tisztában.

Magam nem szeretem LMP-t, bár magát a kezdeményezést díjazom. A TASZ-os sztorihoz:Schiffer jogvédő ügyvéd volt (van), gondolom még nem hallottál ilyenekről. Na azok olyanok, mint az aszzem ACLU zsidó ügyvédei, akik az Amerikiai náci párt vs. Skokie ügyeben elérték, hogy a nácik felvonulhassanak egyenruhában a jelentős részben holocaust túlélők által lakott negyedben.... ez egy ilyen meggyőződés vagy ilyesmi,,, .

Meg mások is vicceseket írnak itt.... Szeretem például az SZDSZ démonizálását és az ehhez kapcsolódó konspirációs teóriákat.... Nyilván a minden-baj-okozója cionista összeesküvés ilyen balfasz módon omlik össze, nem? Tom, hogy a tények nem számítanak és mégis... Dékárt, meg ilyenek, meg a racionális kritikai szellem. Egy mondatban azért fenn kellen tartani valami minimális koherenciát, ugye?

hadházykároly (törölt) 2010.04.09. 21:35:59

@Gest anyó férje: Schiffer dokumentumfilmet láttál, ha már a történelemről beszélünk?

Samuzia 2010.04.09. 21:58:31

@hadházykároly: "ökik a tömény ostobaságokat, és bár posztmodern világunkban kevés a tény, még azzal a kevéssel sincsenek tisztában."
Na akkor magadra ismertél...

Samuzia 2010.04.09. 22:03:40

@papageno: Szakasits, aki mindig is a kommunistákkal való jó viszony megőrzésére törekedett, 1944 októberében aláírta az SZDP részéről a két munkáspárt együttműködéséről és későbbi egyesüléséről szóló egyezményt. 1948-ban szótlan tanúja volt annak, hogy a szociáldemokrata vezetőség mérsékeltebb tagjait (Kéthly Anna, Bán Antal, Szélig Imre) puccsszerűen eltávolítsák az SZDP vezetőségéből.

"Frázis volna a sajtószabadságot úgy értelmezni, hogy boldog-boldogtalannak nyilvánosságot adjunk, és ezzel lehetővé tegyük az alkalomra leső reakció munkába lépését. Nem engedhetjük a demokráciát a demokrácia fegyverével megölni. A sajtószabadságot egyelőre a demokratikus pártok részére tartjuk fenn. (…) Orvosi szerep vár ránk, újságírókra, amikor ennek a beteg nemzeti közvéleménynek átformálását vállaljuk. Hivatásunk: tanítani, nevelni a betű erejével, az érvek fegyverével, meggyőződésünk hatásával…"
Szakasits programismertető beszéde a MÚOSZ közgyűlésén

Államminiszteri pozíciót töltött be 1945. november 15-étől 1947. szeptember 4-éig és szeptember 24-étől 1948. augusztus 5-éig, mellette 1948. február 26-ától augusztus 5-éig iparügyi miniszter is. 1948 júniusában a szociáldemokrata és kommunista pártok összeolvadásából alakult Magyar Dolgozók Pártja elnökévé választották.

Az elhíresült kékcédulás választás előtt Tildy Zoltán volt kisgazda politikust, köztársasági elnököt lemondatták. Az elcsalt választások után Szakasits lesz a köztársasági elnök (1948. augusztus 3-ától), majd az új alkotmánynak megfelelően – folytatólagosan – 1949. augusztus 23-ától a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke 1950. május 9-éig.

1950-ben koholt vádakkal letartóztatták s háborús bűntett, kémkedés, a demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntettének vádjával életfogytiglani börtönre ítélték. 1956 márciusában szabadult ki, s rehabilitálták. Az októberi forradalmat követően részt vesz a konszolidáció munkájában, majd 1958-tól ő a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke. 1960-ban az Országos Béketanács elnökévé választották, 1959 és 1963 között a Magyarok Világszövetségének elnöke.

Haláláig tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának.

Nagyon is benne volt a kommunizmusban, egy ilyen nem szocdem mint Kethly, és ennek az unokája jogvédő? Kacagnom kell.

Samuzia 2010.04.09. 22:09:20

@hadházykároly: Descartes, ha már a neveknél tartunk. Én tényeket soroltam és Te?

MiKeyRuLeS 2010.04.09. 22:10:10

Nem értem, miért kellene két pártnál több? Két párt bőven elég, a kispártok csak arra jók, hogy blokkoljanak bármilyen parlamenti munkát, zsaroljanak, és ide-oda szavazzanak, aszerint, honnan kapnak zsíros ajánlatokat. Nagyon szép példa rá az SZDSZ működése az elmúlt 1-2 évben, amikor is 10 ember sakkban tartott egy több mint 300 fős parlamentet.

snakekiller23 2010.04.09. 22:30:56

@MiKeyRuLeS:

Jelenleg egy hárompárt parlament (mert kétpárti már nem lehet) azt jelentené, hogy a kormánypártnak kétféle ellenzéke lesz: egy szélsőséges, radikális és egy totál hiteltelen. Innen kormányzati teljesítménytől meg ki tudja mitől függően kvázi egypárti uralomhoz, instabilitáshoz, vagy a hideg polgárháborús viszonyok fennamradásához vezehtet csak út. Szükség van kispártokra, pláne új, viszonylag makulátlan arcokkal nyomulókra, hogy a mai jobboldalon kívül, annak szétesése nélkül is megújuljon a pártszerkezet.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2010.04.09. 22:33:00

Vári kifejezetten intelligens, nagyon művelt, és jószándékú, jóindulatú figura - amennyire én ismerem. Viszont mintha rosszul állna neki a politikusi szerep, ill. mintha nem is igazán tudna kicsiholni magából politikusabb gondolatokat. Az értelmiségi tudása, sajátos rálátása ebből az interjúból is süt. Szóval inkább civil, egy elkötelezett civil - így tényleg remek teljesítményekre képes.

Samuzia 2010.04.09. 22:36:56

@snakekiller23: Makulátlan arcok? Azok melyok pártban vannak?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.09. 23:02:23

lehetmas.hu/hirek/1663/a-valasztmany-kozlemenye-es-az-etikai-bizottsag-allasfoglalasa-faith-balazs

A Faith Balázs által igénybe vett állami támogatásról a bizottság megállapította, hogy az vélhetően nem felelt meg a pályázat céljainak. A párt etikai normái szerint elfogadhatatlan állami támogatások célnak nem megfelelő felhasználása.Az etikai bizottság ezúton felszólítja Faith Balázst, hogy lépjen vissza egyéni, budapesti és országos képviselőjelöltségéről.

Samuzia 2010.04.09. 23:05:40

@peetmaster: Felszólítja? Király András rögtön lemondott...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.04.09. 23:16:54

@Samuzia: felteszem, itt sem alakul majd másként a helyzet. Egyébként engedd meg, hogy ne Király Andrást állítsam magam vagy az LMP elé példaként.

evil overlord (törölt) 2010.04.09. 23:24:24

@Samuzia: "és ennek az unokája jogvédő? Kacagnom kell. "
Hermann Göring öccse (Albert) utálta a nácikat, zsidókat és más üldözötteket mentett és együttműködött a cseh ellenállással.

OftF 2010.04.10. 10:40:01

@peetmaster: Na megnyugodtam. Szerencsére nem kispesten kell szavaznom, tehát tudok egyéniben is. :)

@Samuzia: :D
Mert volna nem lemondani egyből, szerintem örül, hogy sértetlenül megúszta.

szigiri 2010.04.12. 10:04:41

Remélem kezelik a faithra leadott 3 731 szavazatot:

www.valasztas.hu/hu/parval2010/354/354_0_index.html

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.12. 10:48:20

Gratulálok LMP! Itt a lehetőség (idő! :)), hogy bebizonyítsátok, hogy nincs szdsz 2.0, nincs kisfidesz, meg szakaszitshagyomány, stb.. Ha vissza léptek bárki javára is, nagyon-nagyon ideges leszek, hogy rossz helyre adtam a szavazatom.
A Faith-ügy - ha már én hoztam itt szóba - pedig így korrekt, remélem le is mond a csávó, bár egy bocsánatkéréssel mindenképp tartozik. Lehet, hogy egy ilyen őszinte kommunikáció rövid távon nem hoz, hanem visz, de hosszútávon csak ez lehet a garancia, hogy nem kurvultok el. Hajrá! (Várinak külön gratula, hogy benn van a második fordulóban.)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.12. 10:49:53

Bocs, itt nem én hoztam róla, de legalább pofáztam róla.

OkosBorisz 2010.04.13. 22:53:29

Az LMP nagyon hamar el fog tűnni a politika süllyesztőjében. Remélem, mihamarabb.

miva? 2010.04.14. 19:32:37

@OkosBorisz: Ha elég pénzt ad a Jobbiknak a Putyin, gondolom erre célzol :P

Meglássuk, de sztem 10 év múlva már az LMP hozzáállása nélkül csak radikális párt kaphat szavazatot. Hamar meg lehet szokni a jót, és ha valóban normális kommunikációhoz, koherens politikához szoktat minket, magyarokat egy olyan párt, ami annyira nem képviseli a mi politikai nézeteinket, el fogjuk várni a saját pártunktól is a fentieket.

Na akkor lesz más a politika:

ha biztos lehet minden választó abban, hogy nincs az a helyzet, amiben a pártja önellentmondásba kerül, amit nem tud elegánsan megoldani, ahol nem mond le a gyanús, ahol nem mond le az alaptalanul gyanúsító.

akkor majd nyilvánvaló lesz mindenkinek, hogy egy mszp jelen akciójával a saját fejét nyomja a szarba fulladásig

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása