A Chabad, Elie Wiesel és a Fidesz - valláspolitikai körtánc Budapesten

Konzervatorium I 2009.12.18. 08:01

Elie Wiesel, az 1986-ban Nobel Béke-díjat kapott holokauszt-túlélő (amúgy máramarosszigeti születésű) amerikai író a napokban Budapesten járt. Látogatásának apropóját az adta, hogy a Chabad Lubavics ortodox mozgalom 20 éves magyarországi fennállását ünnepli és meghívták az ünnepségsorozatra. Nem a rosszmájúság mondatja velem, de azt lehet tudni biztos forrásokból, hogy a magasztos cél mellett mások is léteznek: Elie Wiesel minden egyes utazásáért, illetve nagyobb külföldi rendezvényen való részvételéért, fellépéséért komoly összegeket kér, ám – hogy rövidre zárjuk a találgatásokat és lezárjuk az előítélet útját – ebbeli tevékenysége nem a „holokauszt-business” része, hanem a nyugati közéleti-szellemi-politikai elit szokásairól van szó, sok celebritásnak megvan a fellépti ára és adhat (természetesen) (ár)kedvezményt is, Wiesel pedig vélhetően az izraeli és egyéb karitatív (segíti a darfuri és a szudáni menekülteket) akcióiról neves (saját) alapítványba fizette be az összeget.
 
Novák Attila írása
 
A magyar politikai elit nemigazán tudta elhelyezni Wiesel látogatását. Először is, a meghívó a Chabad Lubavics volt (ehhez később csatlakozott a Mazsihisz és a parlament emberjogi bizottsága is), tehát maga a parlamenti rendezvény meglehetősen problémás volt, mert egy egyházi szervezet költözött be az országgyűlés falai közé, s mégha ehhez később többen is csatlakoztak, az a látszat keletkezett, hogy az állam határozottan állást foglal egy zsidó szervezet mellett és a másik ellen, melyet el kellett volna kerülnie. Bölcsebb lett volna a parlament falain kívül megrendezni ezt az eseményt s még jobb lett volna, ha Elie Wiesel a magyar parlament meghívására tartózkodott volna Budapesten, mint ahogyan az író 2000. január 27-én a Bundestag előtt beszélt, annak akkori házelnöke, Wolfgang Thierse meghívására.
 
A magyar parlamenti rendezvény beszédei széttartóak voltak, nem lehetett tudni, hogy egy, a holokauszt-beszéd büntetőjogi tiltásáról szóló  vitanapnak, vallási rendezvénynek vagy pedig egy kulturális eseménynek képezik részét az elhangzottak. Különféle intenciójú szövegek hangoztak el, a lubavicsiek ebben az eseményben struktúrálatlanul szerepeltek s nem volt igazán érthető az, hogy a magyar belpolitikai élet prominenseinek ugyan mi köze van az eredetileg a cári Birodalomban keletkezett, majd központját New Yorkban felállító (Williamsbourg) ortodox világmozgalomhoz. A teljes bizonytalanságot az is fokozta, hogy a magyar politika túltiszteli, túlféli (és egyben nem érti) a nemzetközi zsidó szervezetek, illetve az olyan zsidó világhírességek, (mint amilyen) Elie Wisel szerepét, felfogását s mint utólag kiderült, maga Elie Wisel sem tudta pontosan, hová került.
 
Ám a magyar politikusok nem tudják, hogy mi is a Chabad és mi a szerepe a zsidó világban. A Chabad nemzetközi zsidó vallási mozgalom, eredendően oroszországi gyökerű chaszid szerveződés. A mozgalom atyja, az 1745 és 1812 között élt híres Sneur Zalman rabbi (Liadiból) – asszimilációellenes alapon – amellett, hogy I Sándor cár kétszer is letartóztatta, a napóleoni invázió idején a cárt támogatta Napóleon ellenében, mely egyedülálló volt abban az időben s előrejelezte a mozgalom későbbi politikai preferenciáit is. A Chabad a zsidó világ más részeihez képest meglehetősen centralizált is; a különféle országokba küldött sliachokat (küldötteket) a közösség New Yorkban székelő rabbija nevezi ki, így került sok országba Chabad-küldött, akiknek az elsődleges célja az, hogy a vallástól elfordult helyi zsidókat a zsidóság felé orientálják, ám természetesen a saját mozgalom felé (is) folynak csatornázások. A Chabad, mely sok országban működik, mindenütt jó viszonyra törekszik a fennálló hatalommal, illetve igyekszik, hogy a fennálló helyzetet a saját javára fordítsa. Így történhetett meg az, hogy az elkorhadt és sokszor belügyi irányítás alatt működő ex-KGB-sekből álló orosz hitközségi rendszer helyébe – Putyin elnök támogatásával – saját hitközségi rendszert építettek ki (Lazar Berl rabbi vezetésével, aki amúgy Baruch Oberländer budapesti rabbi felesége rokona), mely nem csökkentette az állam beavatkozását, csak annak irányát fordította meg. A lubavicsiek sok országban veszik át vagy szerzik meg a hitközségeket, megítélésük a vallásos zsidó világban ambivalens s sokakat az is taszított, hogy a nagy rabbi, Menachem Mendel Schneerson halála után a követők egy része kikiáltotta őt Messiásnak, míg a Chabad másik része ennek ellenállt. David Berger rabbi, a Yeshiva University modern ortodox tanára ezért éles teológiai bírálatban részesítette a messianisztikus lubavicsieket, míg Magyarországon az 1945 utáni legnagyobb élő (és fiatal) magyar rabbinikus tudós, a Jerzsálemben élő (de az ELTÉ-n is tanító) Turán Tamás, - aki a zsidó ikonofóbiának a tradícióban kibontakozott fejlődéséről írt fontos könyvet - részesítette őket bírálatban („Minden zsidó címe”. In: Buksz,1992/1.), a hagyomány forrásai alapján kritizálva azt az eljárásukat, hogy megszerezve budapesti zsidó címeket, azok megkérdezése nélkül küldtek rendszeresen Chabad-újságukat. Jelezném azt, hogy mind Berger, mind Turán vallásos, ortodox életmódot élő zsidók, kritikájuk alapjául nem a vallásellenes irodalom, hanem hagyományos talmudi és egyéb rabinikus források szolgáltak.
 
A magyarországi Chabad, melynek első rabbija, a már említett nagytudású Oberländer rabbi (pápai ortodox s egyben antihaszid család sarja, New Yorkban született), aki a Budapesti Zsidó Hitközség kebelébe tartozó egyik zsinagógában, a Vasvári Pál utcai templomban lelt otthonra. Később következett a több ország jesiváit megjárt, de törzsökös magyar zsidó, azaz budapesti születésű és magyar kulturájú Köves Slomó rabbi (a minap adták ki Debrecenben megvédett doktori értekezését), s a zsinagógát is nagyobbra cserélték, a régi megtartásával az ötödik kerületi polgármesterek révén új imahelységet avatott a Chabad a Károly körúton, ide főleg a Budapesten élő izraeliek járnak imádkozni. A Chabad nagyon dinamikus mozgalom, a teljes zsidó életet átfogó programjaival, előadássorozataival, táboraival, jesiváival, könyv-és újságkiadásával a Mazsihisz – mely szintén fenntart egy széles zsidó infrastruktúrát (zsinagógák, szociális ellátás, iskolák, temető, stb.) – természetes konkurrense lett. Igenám, de a Chabad szeretné megváltoztatni azt a helyzetet, hogy a magyar állam a Mazsihisznek adja a magyarországi zsidóságnak mint „történelmi egyháznak” járó források 100%-át s ezért teljesen más politikát folytat mint a Hitközség, mely a szocialistákkal épített ki kapcsolatokat. Mivel a magyar zsidóság közjogi helyzetét az állam szabályozza s ennek a másik pontján a Mazsihisz áll, a lubavicsiek ezt próbálják meg – nem sikertelenül – befolyásolni. A Chabad a választások várható győztesével, a Fidesszel került közeli nexusba, kizárásos alapon úgy gondolták a mozgalom helyi vezetői, hogy a kormányzásra készülő magyar jobboldal lesz az, amely anyagi igényeiket (melynek vannak jogos részei is) kielégíti. A Chabad – lévén, hogy gyökerei külföldön vannak, rabbijaik több országban is tanultak – amúgy jelentős nemzetközi lobbierővel bír, ügyükben Budapestre csábult Jona Metzger izraeli askenáz főrabbit, aki tekintélyét bevetve is tárgyalt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel, hogy változtassa meg a Chabad számára sérelmes helyzetet. Metzger nem először járt Budapesten, 2005-ben tárgyalásai után követelte 20 másik európai főrabbival együtt, hogy a kormány adja a Chabadnak a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, részben arra hivatkozva, hogy az egykori status quo-ante (ez az irányzat a magyarországi ortodoxia és neológia szakadása után keletkezett) templom legyen ismét az újjáalakult status quo ante hitközségé. A probléma csupán az, hogy a Chabad itt nem járt el korrekt módon, hiszen nem örököse a nem haszid csoportokból megalakult status quo ante mozgalomnak, csak azért vette fel a nevét (EMIH), hogy független szervezetként legyen bejegyezve s részesülhessen az 1%-os juttatásokból.
 
De túlmenve a Chabad politizálásán, ki kell térnünk arra, hogy a parlamenti magyar szónokok mit is akartak jelezni. Bajnai Gordon miniszterelnök – amúgy többnyire PC és korrekt beszédében – a szélsőségek ellen foglalt állást s a baloldalt és a jobboldalt is egyaránt bírálta akkor, amikor azt mondta, hogy a magyar politika hagyta, hogy az antifasizmus ügye „a politikai versengés és szembenállás egyik újabb frontjává” vált. Persze (és természetesen) szövegéből kimaradt annak elemzése, hogy milyen okok tették lehetővé a szélsőjobboldal megerősödését (itt megállt a miniszterelnök a felsorolásnál), hiszen a kormány politikáját (bár inkább az előzőét) kellett volna bírálnia, hiszen az indulatok elszabadulásáért, az állam széteséséért, a balkanizációért komoly felelősség terheli a kormánypártokat is, melyek politikusai szeretik lehasítani érvelésükben az okokat az okozattól.
 
Balog Zoltán, a parlament fideszes bizottsági elnöke olyan beszédet mondott, mely hiába volt jórészt méltóságteljes, de egyes mondataival kivívta a magyar viszonyokat egyáltalán nem ismerő Wiesel haragját. Mintha nem is Elie Wiesel járt volna a fejében akkor, amikor írta a szöveget, hanem a Chabad (illetve az EMIH, melyet külön is megemlített), a magyar belpolitika, illetve a Fidesz szövetségi politikája. Nagyon fontos volt az a gondolata, hogy a magyar zsidóság a nemzet része, s az is, amely önvizsgálatra szólított fel. Ám Wiesel jelenlétében meglehetősen szerencsétlenül hangzott (kommunikációs és politikai szempontból) az, amikor kifejtette, hogy „Nem engedjük, hogy velünk, vagy bárkivel szemben az antiszemitizmus vádját politikai kommunikációs csodafegyverként használhassák! Nem tűrjük, hogy ártatlan zsidó emberek szenvedéseit felhasználva, az országunk többi súlyos bajának megvitatása helyett bennünket arra kényszerítsenek, hogy hamis vádak elleni védekezésre vesztegessük erőnket!”  Igaza van Balog Zoltánnak általában, meg is állná a helyét ez a gondolatmenet egy hosszabb tanulmányban, vagy egy a belső nyilvánosság számára zajló gyülésen, ám Wiesel fogadásakor nem ezt kellett volna mondania. A parlamenti beszédnek (ha már betársult az emberjogi bizottság is) ünnepi köszöntésnek kellett volna lennie a magyarul tudó, de tudatosan a nyelvet  nem használó, Magyarországot eleve gyanakvóan figyelő Wiesel előtt. Mivel az emelkedett és aktuálpolitikamentes, ugyanakkor diplomatikus „holokauszt-emlékbeszédre” jobboldali közegben is sok jó példa van (Pokorni Zoltán beszédei vagy Ablonczy Balázsnak az 1944-es deportálásra emlékező sorai a hajdani UFI-ban) a dolog nem lehetetlen vagy kivitelezhetetlen. Az antiszemitizmussal való politikai vádaskodás fegyvere amúgy létezik (írtam is erről), ám nem mindegy, hogy az erre való utalás hol és milyen körülmények között hangzik el. Már csak azért sem volt szerencsés ezeket a mondatokat éppen az író előtt elmondani, mert a befolyásos Elie Wiesel alapítványa egyáltalán nincs bezárva a zsidó népirtás zárt univerzumába, másrészt pedig a koncentrációs táborokban kivégzett családját egész életében sirató író, akinek valószínűleg sok minden rosszat mondtak a magyar jobboldalról, a saját rossz előérzetének a visszaigazolását „látta meg” a bizottsági elnök szavaiban, aki láthatóan nem volt tisztában azzal, hogy egy esetlegesen közte és a Nobel-díjas Wiesel közt kitörő vitában neki – a nemzetközi közvélemény vagy a nyugati sajtó előtt – sohasem lehet igaza, akkora Wiesel tekintélye (Balog beszédére amúgy Magyarországon is lecsaptak már, persze.) Ennek a fényében különösnek tünik, hogy az MTI híre, illetve a Fidesz nyilatkozata Balog Zoltán és Semjén Zsolt izraeli látogatásáról (december 16-17.) mintha erre az incidensre hivatkozva magyarázná a vizitet. „Azért, hogy "reális képet" alakítson ki Magyarországról. A kéttagú delegáció célja a Magyarországot ért "hamis vádak eloszlatása, és annak elősegítése, hogy Magyarországról reális kép alakuljon ki az izraeli közvéleményben és az állam képviselőiben", holott a két politikus meghívása már régóta köztudott volt, s nincs köze Elie Wisel budapesti látogatásához, illetve a bizottsági elnök felé megfogalmazott kritikájához. Balog és Semjén ráadásul nem lesznek egyedül, tagjai annak a  sok-sok résztvevőnek, akik azért látogatnak Izraelbe, hogy résztvegyenek egy, az izraeli külügyminisztérium szolid felügyelete alatt megrendezett antiszemitizmus elleni nemzetközi konferencián. Amellett, hogy a Fidesz a Wiesel-kritika belpolitikai hatásai elé kívánt vágni a nyilatkozattal, s egyben és ehelyett elmondhatta volna azt, hogy hova is hívták meg őket és hogy a meghívott személyek kiléte az izraeliek reálpolitikai érzékét dícséri, hiszen (nagy valószínűség szerint) ezek a politikusok fogják alakítani a jövendő Magyarország egyházpolitikáját.
 
Néha jobb a politikai kommunikáció helyett a dolgok egyenes megmondása s pláne igaz ez abban az esetben, ha ennek kimondása még politikai károkat sem okozhat.
 
 
Novák Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr161605766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jelen- és történelemcsúsztató körtánc, egy cionista „történész” tollából 2009.12.22. 16:13:40

Novák Attila, A Chabad, Elie Wiesel és a Fidesz - valláspolitikai körtánc Budapesten című cikke összeesküvés-elméleteivel és minden képzeletet felülmúló tárgyi tudásával, a múlt és a jelen tényeinek saját jogon történő lefektetésével, és átütő jóindula...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.logic 2009.12.18. 09:06:46

Be kéne fejezni a hajbókolást. Kész röhej, hogy folyamatos megalázkodással akarják kivívni a másik tiszteletét, szeretetét. Izrael úgyse szeret és tisztel senkit, önmagukon kívül. Csak jó szolgák és antiszemiták vannak a világban rajtuk kívül.

Hiába nem ismeri Weasel a magyar viszonyokat, az egész világra érvényes az antiszemitizmus fegyverként való használata. Így értette miről van szó.

Ha valaki a holokauszt miatt lett "celeb", akkor az a holokauszt businessből él.

Jó lenne, ha valaki foglalkozna az eredeti Wieselt ismerő holokauszt túlélő bizonyítékaival, aki azt állítja, Weasel egy szélhámos. Talán ezért nem tud magyarul.

marós 2009.12.18. 09:23:03

Nincs semmi bajom produkcióval, nem keresem, hogy aki megszólalt, az miért tette, mi volt a szándéka. Azt azonban nem szeretem, hogy a baloldali, vagy inkább a gy.f. által létrehozott, állami pénzből finanszírozott propaganda hálózat, ezt az alkalmat is politikai célok érdekében használja ki. Nem volt elég a riogatásból, aminek következménye a jobbik létrejötte, nem égették meg magukat eléggé a tűzzel játszva, nem mérték fel, hogy mi vár rájuk abban a parlamentben ahová bejuttatták a jobbikot? Nincs elég bajunk, mért generálunk mindenből ellentétet, probléma halmazt?

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.12.18. 09:45:43

Jó írás, mértéktartó és átgondolt, valamint - számomra legalábbis - informatív is, mivel nem nagyon ismerem a magyarországi zsidó szervezetek belső viszonyait, nem is beszélve a zsidó vallási életről.
Volna azért néhány megjegyzésem, az írás azon részével kapcsolatban, amelyik Balogh Zoltán beszédével, illetve az arra adott reakcióval kapcsolatos. "nem volt tisztában azzal, hogy egy esetlegesen közte és a Nobel-díjas Wiesel közt kitörő vitában neki – a nemzetközi közvélemény vagy a nyugati sajtó előtt – sohasem lehet igaza" Szerintem, ez pontosan olyan mondat, amire a hazai - antiszemita és nem antiszemita - közvélemény felkapja a fejét. Sosem kicsinyeljük le a magyar lélekben rejtező kuruc indulatokat. Az "eb ura fakó!", vagy az "Ugocsa non cornat!" szerves részévé vált a jobbikos kommunikációs paneleknek. A "nyugat" felemelt mutatóujjára való hivatkozás, könnyen a nemzetközi zsidóság karommá görbült, mohó kezére történő utalássá változtatható, pusztán ennek, a kuruc indulatnak a kihasználása révén.

Mert valóban: ki a fene ez az Wiesel? Egy szerencsétlen sorsú, közepes író, akit a holokauszt-biznisz a nyugati értelmiség emblematikus alakjává emelt, számtalan más, szintén feledhető figurával együtt. A tetejébe van nekünk egy helyi Wieselünk is Kertész személyében, aki kioktat bennünket. Ez egy, a miénknél sokkal türelmesebb, népnek is sok lenne. Nem kell ahhoz antiszemitának lenni, hogy a magyar parlament előadói pulpitusáról elhangzó - igen udvariatlan - dörgedelem, ellenkezést váltson ki. Érdemes elolvasni - igen, érdemes - a szélsőséges blogok, honlapok reakcióit. "Menj anyádba!" eme - nem túl decens - vélemény fogalmazódik meg bennük, amint Wiesel megnyilatkozása után igen sokakban, a társadalom felületesebben szocializált részében.

Wieselt, mintha a Jobbik rendelete volna meg. Hangnemétől, véleményétől elhatárolódni pontosan olyan fontos, mint az antiszemitizmustól elhatárolódni. A "nyugat" - bármit jelentsen is ez mára - nyugaton van, a választások meg itt lesznek

Vidéki 2009.12.18. 09:53:57

Elie Wiesel is túl lehet élete delén, ezért nem képes hozni legjobb formáját.

Mérhetetlen gőgöt, a nem zsidónak született emberek mélységes lenézését tükrözi ez a kijelentése:

„a kultúra általában halandó, viszont a zsidó kultúra örök..”

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.12.18. 10:34:29

Valóban informatív és alapos írás, de az aktuálpolitikai vonalában van egy disszonáns akkord:

"A teljes bizonytalanságot az is fokozta, hogy a magyar politika túltiszteli, túlféli (és egyben nem érti) a nemzetközi zsidó szervezetek, illetve az olyan zsidó világhírességek, (mint amilyen) Elie Wisel szerepét, felfogását s mint utólag kiderült, maga Elie Wisel sem tudta pontosan, hová került."
--VS.--
"Már csak azért sem volt szerencsés ezeket a mondatokat éppen az író előtt elmondani, mert a befolyásos Elie Wiesel alapítványa egyáltalán nincs bezárva a zsidó népirtás zárt univerzumába, másrészt pedig a koncentrációs táborokban kivégzett családját egész életében sirató író, akinek valószínűleg sok minden rosszat mondtak a magyar jobboldalról, a saját rossz előérzetének a visszaigazolását „látta meg” a bizottsági elnök szavaiban, aki láthatóan nem volt tisztában azzal, hogy egy esetlegesen közte és a Nobel-díjas Wiesel közt kitörő vitában neki – a nemzetközi közvélemény vagy a nyugati sajtó előtt – sohasem lehet igaza, akkora Wiesel tekintélye."

A két állítás szerintem kizárja egymást, és számomra a második tűnik érvényesnek. Igen, létezik a félelem, és ez a félelem jogos. Wiesel ugyanis pont nemzetközi tekintélyéből fakadóan adott esetben elképesztően sokat tud ártani akár az országnak, akár - igen, ezt is be kell ismerni - a magyar jobboldal érdekeinek. Hiába ugyanis bármiféle ellenérv és tiltakozás, ha Wiesel úgy dönt, hogy negatívan nyilatkozik, akkor tekintélye automatikusan győz a negatív sztereotípiáktól ("kelet-európai"+jobboldali) és ismeretlenségtől eleve sújtott képviselők fölött.

A probléma természetesen nem csak félelmetesnek nevezhető, hanem szomorúnak is: érdemi kommunikáció csak egyenlő felek között, a félelemtől szabadon valósulhat meg. Ki beszélget szívesen egy gépfegyveres emberrel vagy egy nagyon hatékony zuhanóbombázóval? Senki. Egy ilyen találkozás csakis akkor záródik kedvezően, ha az égvilágon semmi sem történik, és a veszedelmes objektum elhagyja a helyszínt. Wiesel legmegnyugtatóbb lépése tehát az volt, amikor fellépett a repülőgépére; még megnyugtatóbb volna, ha elfelejtené azt is, hogy létezünk.

Balog Zoltán és Semjén Zsolt meg ne menjen Izraelbe, hanem minden irántuk érzett tiszteletem mellett maradjon ott, ahol van.

jan 2009.12.18. 10:48:39

Köszi az írást. Engem amúgy az lepett meg, hogy a lubavicsiek és Wiesel ennyire spanok, eddig valahogy úgy jött le nekem, hogy Wiesel nem kifejezetten vallásos. (Bár bevallom, egy művét se olvastam, lehet, hogy azokból kiderül, hogy igen.)

Hypofx 2009.12.18. 10:56:50

ha mar cikket irsz, elotte nem artana korbejarni a temat mert eleg sok fel informacio es az igazsagtol elrugaszkodo dolog van benne, minden rossz indulat nelkul.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 11:06:30

@aristo:

""Menj anyádba!" eme - nem túl decens - vélemény fogalmazódik meg bennük, amint Wiesel megnyilatkozása után igen sokakban, a társadalom felületesebben szocializált részében."

Az alaposabban szocializáltakban nem fogalmazódhat meg ugyanez?

"Wieselt, mintha a Jobbik rendelete volna meg. "
Lehet ilyen nyakatekerten nézni is, de sokkal egyszerűbb és hitelesebb lesz egyenesen. Nem úgy van, hogy a Jobbik les minden alkalmat, hogy gyűlöletet kelthessen a zsidók ellen, és most dörzsöli a markát, hogy ez a hasznos idióta Wiesel így a malmukra hajtja a vizet. Fordítva, az egyébként nem egytémájú Jobbik és szélesen vett tábora, közege számára egy válaszreakció, hogy ellenségképet alakít ki a holóvallással terrorizáló cionista körökkel szemben.

NovákAttila 2009.12.18. 11:07:37

Sok minden hangzott el, megpróbálok ezekre reagálni – nem a kommentelők neve szerint, hanem téma alapján:
- Hogy Elie Wisel látogatása mennyire a „Holocaust-business része? Nem hiszem, hogy az lenne, a világhírű író, Béke Nobel-díjas (stb.) egyszerüen az angolszász világban (ahol a mégoly magasztos közéleti témák is alá vannak vetve a piaci követelményeknek) elterjedt gyakorlat szerint pénzt kér a fellépéséért. Ha ezt megadják neki, akkor ezt nem lehet kárhoztatni, ráadásul az Alapítványába fizeti be ezeket az összegeket, melyből számos népírtás vagy üldözés áldozatait támogatják. Ha valakit érdekel, érdeklődjön utána, hogy Clinton, Gorbacsov vagy a nemrégiben elhunyt Derrida mennyit kért egy-egy felszólalásárt, közéleti rendezvényen való részvételéért.
- Nem gondolom azt, hogy Elie Wisel, akit 14 éves korában a magyar hatóságok segítségével deportáltak Auschwitzba, különösképpen hálával kellene tartoznia Magyarországnak, mint akkori államnak. Ez a tény pedig különleges tapintatot tesz szükségessé vele kapcsolatban, aki (ráadásul) igazi celebrity, fellépése megmozgatja a világsajtót. Ebből a szempontból nem voltak helyénvalóak Balog Zoltán mondatai, mert egyszerüen egy olyan (amúgy létező) logikát vitt be az emlékülésnek helyet adó terembe, melyek nem voltak odaillőek, az antiszemitázókkal szembeni harcot nem Wiesel jelenlétében kell megvívni. Ráadásul ezzel óriási támadási felületet nyújtott azok számára – s most nem Wieselre gondolok – akik az egész magyar jobboldalt szélsőjobboldalisággal vádolják. A helyzet pedig az, hogy a világsajtóban Wiesel nevét ismerik, míg Balog Zoltánét nem, a kettejük médiapárharcából nem kerülhet(ne) ki jól Balog, függetlenül attól, hogy egyébként mennyire van igaza vagy nincsen. Ebből a szempontból tehát bölcsebb lett volna elkerülni ezeket a mondatokat, melyek – éppen a média világának törvényszerűségeit ismerve – kontraproduktívak a Fidesz számára, maximum a radikálisokat nyugtatják meg – egy kicsit. Velük nem kellene annyit foglalkozni, mert portáljaikon amúgy is támadják Balog Zoltánt a Wiesel-látogatás miatt s semmilyen beszéd nem változtatja meg az attitüdjüket.
- Éppen ezért én érvényesnek tartom mindkét – felhozott – állításomat. A magyar politika úgy érti félre a zsidó „világot”, hogy egyrészt szimbolikusan és rosszul politizál velük. Balog Zoltán például szintén fontosnak tartotta Wiesel jelenlétét, de valahogyan azt gondolta, hogy az ő ittartózkodásán keresztül kell üzennie azoknak a jobboldaliaknak, akik meg bírálták Wiesel fogadásában játszott szerepét. Szerény véleményem szerint ez nem volt helyes, politikailag sem – egyébként.
- Ami Semjén Zsolt és Balog Zoltán látogatását illeti, itt a Fidesz nyilatkozata és az MTI közlemények is helytelen asszociációkat keltett, mert Balog Zoltán és Sem- jén Zsolt egy olyan nemzetközi antiszemitizmus elleni konferencián vesz részt Jeruzsálemben, melyet az izraeli külügyminisztérium szervez (ők a meghívók is), ráadásul már november elseje előtt vissza kellett igazolni a résvételt:
 www.gfantisemitism.org/Conference2009/Pages/default.aspx és
www.gfantisemitism.org/Conference2009/Documents/Formal%20Invitation.pdf
Tehát szó nincsen Canossa-járásról, diplomáciáról, illetve politikai kommunikációról van szó. A fideszes politikusokat mint a jövendő magyar kabinet tagjait hívták meg s ezt csak helyeselni lehet.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 11:12:32

Azt hinné az ember, hogy a Fidesznek nagyon nem hiányzik, hogy még a választás előtt színt kelljen vallania pár olyan kényes kérdésben, amik vízválasztók lehetnek a radikálisabb vidéki Fidesz-bázis számára, hogy nem a Jobbikban lenne-e inkább a helyük. Orbán Viktor nyilván nagyon nem szeretne sok-sok Molnár Oszkárról lemondani a kampányidőszakban. Ebből a szempontból a lehető legrosszabbul volt időzítve ez a vizelés.
Elhiszem, hogy Balog és Semjén régebben meg voltak hívva Izraelbe, de azért mégis sok vidéki Fidesz-aktivistának szorulhatott ökölbe a talpa is, ahogy úgy tűnt, hogy a holófőpap leteremtése után ezek azonnal rohannak a Gazdihoz bocsánatért esedezni.

NovákAttila 2009.12.18. 11:25:04

Még valami: a túltisztelésre a legjobb példa a parlamentben való fellépés, ahol nem lehetett igazán tudni azt, hogy ki a meghívó fél, a Chabad vagy a magyar országgyűlés. Azt gondolom, hogy a magyar állam és parlamentarizmus méltósága megkívánta volna azt, hogy ne engedjék át a parlament falait, az egyébként a Wieselt eredetileg meghívó ortodox mozgalomnak, hanem inkább maguknak kellett volna fenntartani a meghívás jogát.
Amúgy Wiesel beszéde - egy parlamenti meghívásra, Budapesten - csak produktív lehet Magyarország számára. Kérem, nézzenek utána a Bundestagban elmondott beszédének is.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 11:36:14

@NovákAttila: sok mindennel egyetértek. számomra az a legfontosabb e történetben, hogy teljesen eltérő feltételezésekkel és elvárásokkal érkeztek e találkozóra. igazi kommunikáció ilyen esetekben aligha alakulhat ki.

amúgy számomra cikked egyik fő tanulsága, hogy miközben sokan Wieselt vádolják (mondjuk így, bár a megfogalmazások, mint tudjuk, nem így hangzanak) zsidó partikularizmussal, éppen Balog volt helyenként nagyon provinciális - mintha a magyar politika bárki számára univerzális értelmű lenne, nem csak (sajnos) sok benne élőnek.

ez is csak azt mutatja, hogy elitünk bizonyos tagjainak nemzetközi tájékozottsága minimális. és itt korántsem csak zsidók ügyek kapcsán lehetne példákat sorolni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 11:39:57

@aristo: ha valamennyire érdekel a téma, a pesti zsidó vallási életről és itteni szervezetekről megjelent egy értékés könyv az idén, szerzője Vincze Kata Zsófia (recenziója elérhető: www.kommentar.info.hu/laczo_ferenc_a_zsido_vallas.pdf )

Bobkó Csaba 2009.12.18. 12:01:50

@NovákAttila:

"Amúgy Wiesel beszéde - egy parlamenti meghívásra, Budapesten - csak produktív lehet Magyarország számára. "

Mint a rossz hadvezér, aki a jelen háborút az előző tapasztalatai alapján próbálja megnyerni...

Világszerte nő az indulat a holóiparosok ellen, továbbá Magyarországon is. Tehát máris két ok, ami miatt pl. a Fidesznek semmilyen hosszú távú érdeke nem fűződik ahhoz, hogy egyrészt bizottsági elnöke révén meghívó fél legyen, másrészt, hogy a javasolt PC módon öncenzúrázzon.

Mi lenne, ha vizelnek is tennél javaslatokat, pl. arra, hogy egyrészt ne avatkozzon mások belpolitikájába (jó vicc, ezért van az egész), másrészt mikor nyilatkozik már a rengeteg szélhámos holakauszt-memoárról?
Vagy mikor számol be a gázkamrák pontos műszaki elvéről? (amivel még nem mondtam, hogy ne irtottak volna zsidókat - is - a második világháború alatt. És arról se szóltam, ki mindenkinek jött ez kapóra, lásd államalapítók.)

Csak a fideszes Balog beszédében találtál kivetnivalót. Szerintem meg vannak számlálva a hónapjai annak, hogy ilyen nézetekkel és "agendával" fidesz-közeli lehessen egy szerző.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 12:05:32

Mellesleg jópofa, hogy még nemrég is arra szólított fel engem szintén Novák Attila, hogy ne hozzam a Konzira az antiszemitizmus-kérdést, amire tettem egy javaslatot, hogy akkor legyen egy direkt zsidókérdés-antiszemitizmus bejegyzés. Nem kellett az én javaslatomat megfogadni (gondolom, nem volt esélyes), az élet hozta be a témát, a szemitizmus neves képviselője gondoskodott róla, hogy kénytelen-kelletlen muszáj legyen a konzin is ezzel a csúnya témával foglalkozni.
Pedig zsiráfnak nem lett volna szabad lennie a világképünk szerint, mégis kidugta a hosszú nyakát a szőnyeg alól... (itt ne a kódolt beszédre tessék gondolni, hanem Pista bácsira faluról, aki először jár állatkertben és a kalapja bánja)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 12:08:13

@Bobkó Csaba: úgy hiszem a Konzervatóriumon van határ, amin ha a kommentelő önszántából túlmegy, önmagát zárja ki a vitából. Megítélésem szerint Te itteni megjegyzéseiddel messze túlmentél e határon. Értsd: ez volt utolsó reagálásom rosszindulatú, gusztustalan és durván antiszemita hozzászólásaidra.

jan 2009.12.18. 12:19:39

@NovákAttila: Visszatérve a fizetős beszéd kérdésére, általában szerintem sincs vele probléma, de egy ország parlamentjében felszólalni megtiszteltetés még egy Wiesel szintű celebnek is, ezért furának tűnik nekem, hogy ezért pénzt kért/kapott volna. Kizártnak tartom pl., hogy a Bundestagban pénzért beszélt volna Wiesel. (Persze lehet, hogy a kutya ott van elásva, hogy a Bundestagba maga a Bundestag hívta Wieselt, itt meg a ugye nem az Országgyűlés volt az eredeti meghívó.)

Bobkó Csaba 2009.12.18. 12:30:51

@Regno delle Due Sicilie:

Ez a te döntésed, a probléma csak az, hogy ha valaki ezt olvassa, azt láthatja, hogy részemről nincs habzószájú pl. zsideszezés, meg ilyenek, egyszerű felvetéseimre mégsincs semmilyen ellenérv, csak sértődés, nácizás , meg majd talán kitiltás.
Az egy legitim kérdés a holóvallás főpapjához, hogy miért záratná börtönbe a holótagadókat, miért nem szállnak történészeik vitába a revízionista (és nem egyszer szerintem is ebben-abban tévedő) történészekkel?
Ide is ontopik, ugyanis vizel (ehhez az írásmódhoz ragaszkodok, mert passzol), épp ezt követelte leghangosabban, ezért szidta a fideszes politikust is, hogy meg merte kérdőjelezni a PC dogmát, szerinte nincs olyan, hogy holokauszt politikai fegyverként lengetése, és aki kételkedik a holódogmákban, annak börtönben a helye.
Szóval nem fgo műszaki leírást előszedni a revízionisták szerint nem létezett (emberirtó) gázkamrákról és nem fog magyarázatot adni arról, hogy ezerféle holómemoárban a fantáziadús túlélők ezeregyféle készülékre, működésre "emlékeznek". (ezzel sem mondtam, hogy ne öltek volna zsidókat, tettek ilyet)
Csúnya náci beszéd? Nem hinném, de kit érdekel.
A konzervatórium szerői természetesen nem konzervatívok és már nem sokáig ringathatják magukat abba a hitbe, hogy köreiknek befolyása van egy nagy magyra pártra. Olyan magyar párt nem lesz tartósan nagy, amelyikben ilyen elemeknek lehet szava.

NovákAttila 2009.12.18. 12:40:27

@jan: Igen, nem a Chabad, hanem a német parlament volt a meghívó.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.18. 12:54:09

"A Parlamentben tartott rendezvényről Elie Wiesel kiemelte, megdöbbenéssel hallgatatta az emberi jogi bizottság elnökének beszédét, aki többek között azt mondta, vannak, akik az antiszemitizmus vádját politikai kommunikációs csodafegyverként használják.

- „Amit Balog Zoltán a jelenlétemben mondott, az visszatetsző, sértő és megbocsáthatatlan volt” – jelentette ki Wiesel, és hozzá tette, a politikusoknak egyértelművé kellene tenni, hogy nincs helye a magyar társadalomban a neonáci mozgalmaknak és pártnak."

Balog miért veszi magára, azt ami nem az inge?

Bajnai is besértődhetett volna a vérbe, hisz az ő miniszterelnöksége alatt vírul az állítólag betiltott Magyar Gárda.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 12:54:48

@NovákAttila:

És ki gondolja, hogy a német parlament képviselőinek túlnyomó többsége őszintén hallgatta lelkesen a Nagy Vendéget, vagy hogy akkor is meghjvták volna, ha a maguk urai lennének?

Bobkó Csaba 2009.12.18. 12:59:45

@Bobkó Csaba:

Hozzáfűzöm az előzőhöz: a mai német politikusok Hitler-utálatában semmi okunk kételkedni. Nyilván ezerszer elátkozták már magukban az országháborítóját. Ha nem veszjtik el a második világháborút, most nem kellene ilyen megalázó rituálékon részt venniük. De az egyes háborúk hatásai sose tartanak örökké. Az se, hogy mindenféle országoknak nagy tisztellettel kell fogadnia a vizel-féléket és politikusaiknak inkább leharapniuk nyelvüket, Mint a szerzőnk javasolta itt), minthogy megharagítság a Civilizált Világközvéleményt és a Nemzetközi Médiát. Mintha csak igazolni akarta volna az antiszemiták tipikus vádját, hogy a sajtó az izraelbarát körök kezében van.
Persze hogy, de világos, hogy kicsúszhat, ahogy a bankszektorral is nagyok a bajok.

tevevanegypupu 2009.12.18. 13:05:27

Kizart, hogy Wiesel ne lett volna tisztaban a mostani magyarorszagi helyzettel. Tokeletesen ertette azt is, hogy mit akart Balog mondani. Nagy csalodas, hogy belement egy politikai jatekba, ki tudja miert, csatlakozott az alfelhaborodo kepmutatokhoz, es ezt a mubalhet - nincs ra jobb szo - kepes volt megrendezni. Nem volt melto hozza. Remelem, hogy legalabb megerte.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.18. 13:12:11

@tevevanegypupu:

Nincs tisztában!

Szerinte a Jobbik Holokauszt-tagadással szerzett 15%-ot, pedig azzal tényleg csak néhány ezer szavazatot kapott volna.

A jobbik a kezeletlen cigány témán kapaszkodott fel, a szavazóira meg árukapcsolás folytán rásózták a cigányok megrendszabályozásának igéretével együtt a zsidós tematikát is.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 13:19:03

sajnos fentebb a német történelmi tudat ignorálására vagy teljes félreértésére valló sorok jelentek meg.

az átlagos, normális német régen elfogadta hogy jobb volt elveszíteni a második világháborút, mivel csak így alakulhatott ki (legalább egy) élhető és elfogadható német állam és társadalom (és később az újraegyesült No. következett), mely se nem elnyomó diktatúra, se nem imperialista és nem folytat népírtó háborúkat se.

a "rituálé" nem megalázó számukra, ugyanis a Vergangenheitsbewaeltigung jelenségének értelme hogy éppenséggel (igen helyesen) bűnösnek érzik magukat. úgy érzik, jogosan, hogy van mit saját történelmükből szégyelniük és megbocsátásért esedezniük az áldozat színe előtt. (ez nem azonos másoknak a németek kollektív bűnösségét hangoztató kijelentéseivel: ez így morális és helyes álláspont, nem vád, hanem önismeret a jövő érdekében.)

Bobkó Csaba 2009.12.18. 13:22:17

@Jobb híján MDF-es:

Nem egészen. Van egy olyan szavazói csoport, amelyik eredendően erős zsidóveszélytől tart és vannak olyanok, akikban fokozatosan erősödik fel a veszélyérzet. Akiket a cigányügyi, elviselhetetlen közbiztonsági helyzet és demográfiai katasztrófa rémképe visz a Jobbik -táborba, azok a válság fokozódásával egyre nyitottabbak a cionista veszély üzenetére is.
Ami elég problémás választóvonal, hogy a párt újabb szavazói között nem kevesen lehetnek, akik leszavazták a kettős állampolgárságot, vagy örültek annakidején, hogy nem ment át. Tehát a "turulos" és a "haspárti" szavazói csoportok között van egy törés a Jobbik bázisában. De a válság ezt is befolyásolhatja, még nem merem tippelni, milyen irányba.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 13:28:24

@Regno delle Due Sicilie:

szóval nem állsz szóba velem, de közben szóba állsz, mint a mesebeli leány, aki vitt is ajándékot, meg nem is, stb.
Nem az a kérdés, hogy a hitleri rezsim alatt jobb volt elveszjtenie a háborút a németeknek, hanem az, hogy kár volt belemenni. A bűntudat is okafogyott lenne, ha nem követik el a bűnt. tehát nincs cáfolva, hogy hazafias német csakis Hitler-utáló lehet, de nem pont azért, ahogy azt a mai PC-dogma elvárja.
Máig meglenne Breslau, tán már Danzig is csatlakozhatott volna az "apaföldhöz"...

Látunk majd hasonló bűnbánatot zsidóknál a cionizmus bukása után, a palesztinok ellen elkövetett népirtásért és a világ népei ellen elkövetett holódogmáért?
Nekme nem hiányzik. Ahogy rossz látni a németeket ebben a szerepben, úgy nem akarok mást se ilyenben látni.
De táény, hogy a német bűnbánathoz is kellett a német vereség. Érik egy másik.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 13:29:34

@Bobkó Csaba:

Még kihagytam, ha Hitlernek lett volna atombombája, nyilván nem habozott volna bevetni. Na ez a döntő különbség, ami miatt esetleg már alkalom se lesz a cionista rezsim utáni zsidó bűnbánatra. Nem lesz aki megalázkodjon, nem lesz kik előtt.

tevevanegypupu 2009.12.18. 13:40:13

@Jobb híján MDF-es:
De igen, tisztaban van vele, ugyanis ilyesmivel foglalkozik evtizedek ota. Keptelenseg elhinni, hogy eppen a magyar helyzettel ne lenne tisztaban, hiszen o maga magyar szarmazasu. Szoval ennek elhitetese nem megy.
Tudja azt is, hogy a Jobbik miert johetett letre. Nem csak a cionizmus - kulonben miert baj az, ha valaki nem szereti a cionistakat?? - es a ciganysag ellen, hanem kifejezetten a Gyurcsany kormany idoszaka alatt elkovetett torvenytelensegek miatt erosodik egyre jobban. Tudnia kellett kicsoda Balog, ismernie kellett a szervezet munkassagat, tudnia kellett, hogy kit vadol hulye modon antiszemitizmussal. Remes, hogy lejaratta magat. Minden eddigi tevekenysege manipulacionak foghato fel ezek utan, tudatos megtevesztesnek amivel a nemzetkozi kozvelemenyt is hangolhatja.

statez 2009.12.18. 14:14:24

Ebben az írásban is az köszön vissza, jobb ha beletörődünk abba, hogy az antiszemitázást politikai bunkónak használják nem csak belföldön, hanem külföldön is, a külföldi zsidó szervezetek is. Mert úgyis hasztalan, és csak mi húzzuk a rövidebbet, ha ezt visszautasítjuk. Pedig de jó lenne ezt annak nevezni, ami. No nem baj, majd megteszi helyettünk a kurucinfo...

Csomorkány 2009.12.18. 14:29:49

E@elGabor: ott a pont. Wiesel legjobb lépése az volt, amikor fölszállt a repülőre. Nyilvánvalóan nincs olyan mondanivalója, ami a magyar viszonyok között adekvát, de ezt nyilvánvalóan nem lehet neki megmondani (Balogh Zoltán hülyesége, hogy megpróbálta).

Ilyenkor az egyetlen ésszerű politikusi magatartás a semmitmondás. Sajnos a politikusainknak tanulni kell még a szakmát. Az a baj, hogy a mi bőrünkre fogják tenni.

NovákAttila 2009.12.18. 14:47:59

@Csomorkány: nem gondolom, hogy Elie Wieselnek - aki ismétlem, világszerte: értsd nyugati világszerte - ismert személyiség, kellene azt tudnia, kicsoda a magyar parlament egyik bizottsága elnöke, de szerintem azt sem tudta, ki a helyi hitközség elnöke. Meghívták - valószínűleg a Chabad New York-i főemberein keresztül - ő pedig eljött, hogy elmondja azt, amit általában el szokott mondani. Amúgy ezek igaz és szép gondolatok, nem igazán aktuálpolitikaiak, ha valamilyen értelmük van, az kizárólag az, hogy a gyűlölet nem jó. S ezt szerintem mindenki aláírhatja.
Nem igazán értem azt sem, hogy Balog Zoltán - akit amúgy én tisztelek - igazán mit is akart üzenni Wieselnek, merthogy neki nem a Fidesz vagy a Jobbik vagy az MSZP a kliense ebben az ügyben, hanem a nagyvilág. Ha ezt tudomásul vette volna a magyar politika, nem alakult volna ki ez a vihar, mely azért minivihar - egy pohár vízben.

NovákAttila 2009.12.18. 14:55:56

@Regno delle Due Sicilie: valahogyan a magyar politika félreérti a német emlékezéskulturát, vereséget, megalázkodást lát abban, amely pedig nem más, mint egy új posztnacionalista Európa zöngéje.
Amúgy ma Németország - holokauszt-emlékművekkel, Auschwitz-Lüge törvénnyel - Európa vezető hatalma, Berlin pedig legalább annyira vonzó hely lett mint amilyen volt sok-sok évtizeddel ezelőtt.

NovákAttila 2009.12.18. 15:03:32

@statez: nem az köszön vissza, hanem analizist adtam arról, milyen az, ha a különféle intenciók - mint a párhuzamosok a végtelenben - nem tudnak találkozni.
Annyiban jogos a Wieselt ért kritika, mint amennyiben a Kertész Imrével kapcsolatos, hogy nem méltányos bírálatot mefogalmazni olyasvalamivel kapcsolatosan, amelyről nincsenek mélyebb ismereteink: a magyar belpolitikáról van szó.
Alázat és türelem, talán ez segít.
Kertész-ügyben is ezt próbáltam meg egyszer kifejteni:
www.komment.hu/tartalom/20091111-velemeny-kertesz-imre-magyarellenesnek-itelt-nyilatkozata-egyszeruen-csak-nem-bolcs.html?SYSref=NONE&cmnt_page=1

rosta 2009.12.18. 15:48:00

@NovákAttila: Végül is lehet tudni miket is mondott a Wiesel a parlamentben? Keresem a linket, hogy a cikk apropóját adó beszéd konkrétan mit is tartalmaz, de nem találom. Egész nap gép előtt görnyedtem, gondolom azért nem látom már a linket....

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 15:55:58

@NovákAttila: igen.

nekem egyre inkább az a benyomásom, hogy a magyarok közül sokan most is azt hiszik, hogy a menthetetlen mentegetéséből kifolyólag lesz majd itt erős, öntudatos nemzet. hogy a magyarság áldozati státusa feletti siránkozásból majd hirtelen, várázslatos módon kialakul az "egészséges nemzettudat".

akinek nem inge, ne vegye magára.

ez szerintem nem így van, ugyanis a bűnökkel, a hibákkal és a részben általunk előidézett szerencsétlenségekkel tudatosan szembe kellene néznünk. a magyarság ugyanis aktív történeti szereplő is volt, nem pusztán kiszolgáltatott áldozat. ezért felelősséget is kell vállalni a "nemzet nevében elkövetett tettek" bizonyos következményeiért - a múltbeliekért és a jelenbeliekért is.

NovákAttila 2009.12.18. 16:56:38

@Regno delle Due Sicilie: ezzel maximálisan egyetértek, nagyon fontos a felemelt fej, a büszkeség, de ebbe az is beletartozik, hogy az ember szembenéz a múltjával, felelősséget vállal értük és így megy tovább.
Egészséges nemzettudat a múlttal való szembenézés nélkül (ami nem egyenlő a defetizmussal) nem jöhet létre.

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.12.18. 17:02:33

@Regno delle Due Sicilie:
Jó lenne, ha valaki egyszer elmagyarázná, hogy mindezen lózungokon mit is kell konkrétan érteni. Mi az, hogy "tudatosan szembe kellene néznünk" és "felelősséget is kell vállalni", hogyan? A magyar politikai elit minden tagja, az elmúlt húsz évben, takarítónőig bezárólag, legalább tizenötször kért bocsánatot, elnézést, határolódott el és így tovább. Mit kéne még tenni? Fejünkre hamut szórva, megtépett öltözékben térden állva kanosszát járni?

Minden normális ember sajnálja és elítéli, ami a zsidókkal, cigányokkal, oroszokkal, magyarokkal és németekkel - röviden szólva: az ártatlanokkal - történt a háborúban és utána. Ennél többet nem tehetünk. Még Eli Wiesel kedvéért sem.

Zetek 2009.12.18. 17:05:06

@NovákAttila: Öreg, nézz szembe a múlttal, ha ebből élsz! Miután a gyakorlatban felszámolták a magyar nemzetet és nincs identitás kényszer, milyen alapon házal valaki ezzel a szöveggel? Wiesel kapott egy lehetőséget és nem élt vele. Na és mi van akkor?

Cypriánus 2009.12.18. 17:43:07

sztem igaza van Novák Attilának.
Baloghnak tök igaza van, semmi rosszat nem mondott, de a kommunikáció ugye, helyzet függvénye is.
Adva van egy világszerte ismert, nyilván pszichésen egykori emlékeivel örökre stigmatizált író. Akinek nyilván a mai magyar jobboldalról nem sok fogalma van, az is valszeg torz. Ha előtte mondunk olyat amit félreért, -vagy félreértetik vele-az a világsajtóban nem úgy jelenik meg, hogy BZ-nak jó legyen. Ugyanis ő nem "celeb"- a kutya sem tudja, kicsoda (amúgy én birom!) -míg Wiesel neve ismert.

Bobkó Csaba- Gázkamrák műszaki részlete-már milyen műszaki részletei, vazzeg ?????????
Tudod mi volta gázkamra? Milyen műszaki háttér kellett hozzá???
Hát szinte semmi. Ugyanis a Zyklon B nem gáz volt, hanem por. A "so-called" gázkamra egy olyan sima (lehetőleg beton) épület, aminek zárható ajtaja van (egy sima raktárajtó is megtette) és ebbe bedobták a kurva olcsó kristályos por alakú mérget, ami elpárolgott, tele lett ciánnal a levegő, meghaltak, -aztán meg az őrök az erre alkalmazott rabszolgákkal kiszellőztettek. Mi a nagy franc műszaki háttér kellett volna ehhez?

(a holokauszttagadók egyik leghülyébb érve, hogy "senki sem látott gázcsöveket" -hát még jó hogy nem, hisz nem is gázpalackot használtak hozzá.)

rosta 2009.12.18. 17:48:59

@NovákAttila: Szerintem ezt a Wiesel beszédet eleve be kellet volna linkelned az írásodba, úgy lett volna kerek és érthető a történet. Én úgy látom, hogy kerekítettél egy szép kis írást Wiesel jelenésének apropóján anélkül, hogy a lényeget említetted volna. A lényeg pedig az, hogy ez egy jól megrendezett és hát megfizetett választási esemény volt.

És innen már válaszolhatok is a kérdésedre. Egyrészt azért a Parlamentben mondta el ezt a beszédet a Wiesel mert a szocialisták a legnagyobb nyilvánosságot biztosították a kampányukat (fasiszta jobboldal, a fél ország náci) alátámasztó Wieselnek. Ennél jobb helyszín nem létezik. Ebből következően nagy valószínűséggel a Táncsics alapitvány fizethette ki a Wiesel napidíját. Az is látszik, hogy a beszédében a magyarországi zsidó atyafiakra csak pár szót vesztegetett a nemzetközileg elismert szónok, tehát nemigazán nekik akart elsősorban szólni. Szóval nem igazán az általad fidesz pártiaknak nevezett zsidó atyafiak miatt jöhetett közénk a Wiesel.

Cypriánus 2009.12.18. 18:20:03

nem, nem hisztem hogy bármi mSZP-és lenne a beszédben, Wiesel szemszögéből ez a beszéd teljesen érthető. Adva van egy évtizedek óta messze élő ember, akinek szinte egyetlen emléke Magyarországról, az hogy deportálták. Így ebből a szemszögből logikus amit mond. (legalábbis neki)

jó lenne, ha belátnánk, egy külföldi nem fogja átlátni a magyar belpolitika furcsa, rejtett aknákkal teki világát. Amúgy mi a szarért is kellene neki?
Hogy osztja az észt, az megint csak érthető a saját élettörténetéből.
Novák attilának iagaza van- a magyar jobboldal jó része valahogy nem érti a zsidókat. Vagy valami überegzotikus kisebbségnek látja, vagy fél tőlük és (ebből adódóan démonizálni kezdi) Nem mintha olyan marha nehéz lenne őket megérteni, és túlfélni sem kellene a kérdést, csak -nem is tudom, egyszerűen emberként kéne kezelni őket, és legalább egyszer végiggondolni, hogy milyen lehetett számukra 1944, meg hogy sok évszázada üldözték őket. De ez nem jelenti hogy mindig igazat kell adni valakinek, csak azért mert ezeket hozza elő, csak valami empátia.

Saját véleményem szerint a zsidók nem egy különösebben kiismerhetetlen emberi közösség. Megvannak a történelmi sérelmeik, az ezekből táplálkozó érzékenységük (egész a paranoiáig sokaknál) de saját tapasztalataim szerint ha az ember a jó oldalát radgadja meg, egy párbeszédben simán meggyőzhetők (kivéve a beteges paranoiásokat) illetve olyan szempontokat mondanak, main elgondolkozik az ember. (nekem egy vallásos zsidó közgazdász mondta, hogy a középkori antijudazmus, bármiylen szar is volt, akorban nem volt érthetetlen, és azsidók akkoriban nem is csodálkoztak nagyon rajta, hisz ők is ezt csinálták volna, ha ők vannak többen-szakrális társadalom, a kisebbség meg megy gettóba és megvetett foglalkozásokat űz-elég megnézni mit csinálna Izraelből -ha tehetné-a vallásos nacionalista mozgalom . Sztem igaza volt )

Engem nagyon fáraszt az állandó eröltetett filoszemita bohóckodás is, hisz attól hogy valaki /valami zsidó lehet egy rohadék ember/rossz ügy. De az antiszemita monomániából elegem van-egyszerűen erkölcstelen és irreális.

Amúgy keresztényként úgy gondolom, hogy viszont a zsidók egy szempontból persze télleg kilógnak a világ népei közül-és ebben igazat adok Wieselnek-soha nem múlnak el. A zsidó nép örök. Örök mert nem normál etnogenezis során jött létre, hanem VALAKI létrehozta...."Jer 31.35 -Az Úr, aki világosságul adja a napot a nappalnak, és fényességül a holdat és a csillagokat az éjszakának, aki felkorbácsolja a tengert, hogy zúgnak hullámai, és akit a Seregek Urának hívnak, ezt mondja:
Jer 31.36
Ha ez a megszabott rend valaha megrendül színem előtt - mondja az Úr -, csak akkor szűnik meg Izrael nemzetsége nép lenni előttem mindörökké.
Jer 31.37
És ha meg lehetne mérni ott fenn az egeket, vagy ki lehetne kutatni alant a föld alapjait: csak akkor vetném el Izrael nemzedékét azért, amit tett - az Úr mondja ezt."....
És emiatt a VALAKI miatt a zsidó nép fönmarad az Utolsó ítéletig , (amikor is testületileg megtér :) ) miként Pál apostol is kiemelte a római levél 11 fejezetében. (igaz akkor valszeg ők lesznek az egyetlen keresztény nép a Földön, mivel az világméretű keresztényüldözés idején történik majd mindez, mint Aquinói Szt. Tamás vélte, valszeg helyesen)

Bobkó Csaba 2009.12.18. 18:55:50

@Cypriánus:

Ezt vitatják a revízionista történészek. Azt ugyanis, hogy állítólag hatmillió embert elgázosítottak (illetve ezek zömét), nem lehet annyival elintézni, hogy bedobáltak valami port egy betonszobába, oszt annyi. Ennek attól enyhén szólva bonyolultabb logisztikája kell legyen. Viszont javaslom, hogy első lépcsőben ne törődjünk revízionistákkal, csak rakjuk egymás mellé a holótúlélők személyes visszaemlékezéseit, szerintük műszakilag hogy működött a dolog. Egymásnak tökéletesen ellentmondó elképzelések lesznek egymás mellett. Aztán sok memoárban "emlékeznek" elgázosításra olyan táborokból, ahol mai hivatalos izraeli történészi vélemény szerint ilyen soha nem történt.

Szóval hol van az elgázosítás műszaki leírása? Csak azért kérdem, mert vizel elvtárs követeli az ilyet kérdezők lecsukását és Novák úr szerint nem szabad neki ellentmondania a magyar országgyűlés épületében egy magyar (a nagyvilágban ismeretlen tehát tán mucsai???) bizottsági elnöknek, hiszen ő egy világszerte ismert SZEMÉLYISÉG. Mint mondjuk Britney Spears...

tevevanegypupu 2009.12.18. 19:04:43

Nagyon regota szembenezunk a hibainkkal es jovatehetetlen buneinkkel, immaron evente tobbszor is. Mar bocsanatot kertunk, karpotoltunk, kituntettunk eleveneket es holtakat, lesutott szemekkel hallgattuk a vadakat akkor is, ha nem is eltunk azokban az idokben. Megis, hajlandoak vagyunk elismerni, hogy jo, rendben, hetediziglen bunosok vagyunk, Magyarorszag Hitler utolso csatlosa volt, jelenleg is fasiszta hagyomanyokkal. De tartsunk szunetet. Most mar talan mehetnek egy kicsit elobbre, es nezzunk szembe masok buneivel is, amit ellenunk elkovettek. Hivjunk meg valakit a Parlamentbe - fizessunk neki, ugy biztosan jon - es meseljen arrol, milyen volt a kommunistak bortoneben, gulagokban Sziberiaban, kivegzett hozzatartozoit latogatni a 301-es parcellanal, allandoan korbenezni, nem jonnek-e rendorok gumibottal, ejjelente reszketni, ha megallt egy auto a haz elott. Hogy eluldoztek nagyon sok ember, hogy nem johettek haza Magyarorszagra evtizedeken keresztul meg szuleik temetesere sem. Meseljenek egy kicsit a 100 millio emberrol, akik a kommunistak kozremukodesevel tuntek el. Tudom, hogy demagogia, nem illik ez most ide, de nem tehetek rola, ujabban mindig ez jut eszembe, ha valaki bocsanatkeresre szolit fel. Raadasul ugy, hogy mellette jol meg is alaz olyasmiert, amit meg a szuleim - pedig mar eltek akkor - sem kovettek el. Marpedig joforman hetente megteszik . Lassan eljut az ember oda, hogy tenyleg azt kivanja, menjenek a fenebe.

cserenkov 2009.12.18. 19:41:33

@tevevanegypupu:
Nem azt mondta Wiesel, hogy bocsánatot kell kérni, hanem azt, hogy felelősek vagyunk azért, hogy miként tanítjuk a történelmet.
Szerintem ebbe beletartozik a Gulag, a holodomor, az örmény , a bosnyák és a ruandai genocídum is. Ez utóbbi kettő ráadásul a közelmúltban történt.
Azt azért remélem, hogy Balog Zoltán Izraelben kitér majd arra, hogy miért is mondta azt amit mondott, mert azt mindenkinek meg kell értenie, hogy az antiszemita kártya előhúzása, ami jellemző volt a Gyurcsány kormányra nemcsak ízléstelen, megvetendő dolog, de magának a holokausztnak is a meggyalázása.

tevevanegypupu 2009.12.18. 19:57:45

@cserenkov:
O, ha emlekezne Wiesel, hogy hanyfele tortenelmet tanitottak mar nekunk es ki mindenki.

tony montana 2009.12.18. 20:20:03

@Bobkó Csaba: "Állítólag"???Akkor hova lettek ezek az emberek????Elvitte a történelem szele őket???Műszaki leírás a krematóriumokról???Tisza vicces vagy!!!Ismert mint Britney??Ő egy világhírű író!!Tudod nobel díj stb!!!Nem mondta,hogy a sok rasszistának bocsánatot kéne kérni!!!Azt mondta,hogy NEM HISZ A KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉGBEN!!!Ezt nem kell kifejteni gondolom.
A zsidó kultúra 3000 éves,és nincs a világon olyan népcsoport aki ugyanazt a nyelvet beszéli,ugyan úgy imádkozik évezredek ótaHa egy zsidó visszamenne most Jeruzsálembe simán beilleszkedne.A zsidók az egyetlen nép akiknek sikerült oda visszajutni ahonnan elüldözték őket,és újra letelepedni és egy világvárost létrehozni.
Azt is mondta nincs sok különbség a zsidók és a keresztények közt csak az:
MI AZT HISSZÜK HOGY A MESSIÁS LEJÖTT KÖZÉNK ITT "MEGHAL"ÉRTÜNK,DE VISSZA FOG MÉG TÉRNI HOZZÁNK.
A ZSIDÓK AZT MONDJÁK A MESSIÁS MÉG NEM VOLT ITT A FÖLDÖN,MAJD CSAK EL FOG JÖNNI!!
Ennyi röviden

rosta 2009.12.18. 20:43:33

@Cypriánus: Nem MSZP-s van a beszédben, hanem a legteljesebb mértékben megfelel az MSZP választási elgondolásainak a beszéd. A fasizmussal, nácizmussal, antiszemitizmussal való riogatás, amelyet a Wiesel elővezetett, hát ez úgy kell nekik, mint egy falat kenyér.

Az más kérdés, hogy mára szerintem már nem működik a dolog és amint a Novák is mondja, a honi zsidóság jó részének sem felel meg az a kép, amit a Wiesel leadott valószínüleg kellő félretájékoztatás után.

Amit az örök zsidó népről írsz nemigazán érthető a számomra. Végül is Ábrahám tízedet adott a Melkisédeknek, Isten papjának. Amint Pál mondja Jézus a Melkisédek rendje szerint való főpap. Szóval időben visszafelé menve Isten előtt a zsidó nép egyáltalán nem volt "örök".

tevevanegypupu 2009.12.18. 21:55:42

@tony montana:
Valami kimaradt: a keresztenyek ugy tanitjak es hiszik, hogy a Megvalto mar eljott a Foldre, de a zsidok kivegeztettek Ot. A zsidok pedig ugy gondoljak, hogy az akit kivegeztettek nem a Messias volt hanem valaki, aki annak hazudta magat. Ez termeszetesen megiscsak maig problema a ket vallas hivei kozott, ami kimondva vagy kimondatlanul de minden parbeszenel jelen van.

Bobkó Csaba 2009.12.18. 22:15:26

Elolvastam vizel beszédét. Távol áll attól, hogy komolyan a gyűlölet ellen szólt volna. Rasszizmust hamarabb talál zsidók, mint magyarok között. Tudjuk, hogy cionista zsidók üdvözölték a náci törvényt a keveredés tilalmáról, mert örültek, hogy végeszakad magasabbrendű tiszta fajuk romlásának az alacsonyabbrendű németekkel való keveredés által.
Nem tudom, milyen levéltári iratokhoz nem fér hozzá Magyarországon.
Az, hogy a gazdanépekért könyörögnek imáikban, röhej.

A gyűlölködés elleni felszólalása enyhén szólva gyűlölködő, amikor a holótagadás tilalmát törvénnyel és nyilván a börtön szankciójával követeli.
Gázkamra műszaki leírást meg nem lobogtatott...
Nem azt akarom mondani, hogy ha pénzért, hatalomért hazudnak a holóiparosok, és pl. sokáig erőltették a szappanlegendát is, akkor nem is történt semmi szörnyű a háborúban zsidók ellen Magyarországon.
A probléma az, hogy a fürdővízzel ez az iparág önti ki magát a gyereket is. Emlékszem, gyerekkoromban vidéken, ahol azelőtt sok zsidó élt, szüleimtől, vagy bárkitől a zsidókról és háborús sorsukról kizárólag az együttérzés hangján hallottam beszélni. Persze nem túl gyakran és igazából akkor még nem volt erőltetve ez a nagy holókultusz. Most, hogy erőltetik, már nincs is szánalom. Meg persze megint nyíltan kimutatták a foguk fehérjét a szadiban meg annyi másban. És még hülyék is, mert az ilyen vizel-beszédekkel még a fideszt is fellázítják. Én nem bánom, de valahogy az átlagon felüli ész nem mutatkozik.

NovákAttila 2009.12.18. 22:30:06

Wieselnek semmi köze nincsen az MSZP-hez (tradicionális zsidó szerző amúgy) de más párthoz sem, beszéde olyan, amelyet bárhol a világon elmondhat és el is szokott mondani. Ez az állandóan a magyar belpolitikához való méricskélés és viszonyítás inkább arra utal, hogy a hozzászólók meglehetősen partikuláris szempontok szerint ítélnek meg a világban elterjedt nagy és komoly diskurzusokat. Ez a Wiesel-MSZP „érv” olyan, mintha valakinek egy vatikáni szónoknak a katolikus egyházi ünnepkor valamely téli darabjára való reflektív beszédéről a KDNP és Semjén Zsolt személye jutna az eszébe. Wiesel témája a nyugati világban bevett, konzervatív és jobboldali politikusok is szoktak a Vészkorszakkal kapcsolatos beszédet mondani, mint ahogyan (olykor) a pápa is.
A másik az, hogy a meghívó útját nagyon egyszerűen nyomon lehet követni. Az eredeti meghívóban ugyanis (mely a bírtokomban van) semmi más nem szerepel, mint az, hogy az Országgyűlés Felsőházi termében szimpozium lesz „a magyar Chabad Lubavics mozgalom két évtizedes működése alkalmából” (judaizmus.blogspot.com/2009/12/wiesel-latogatas-magyarorszagon_03.html)
melyen szerepel ugyan Elie Wisel, Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök és mások neve, de nem mint meghívó, hanem mint a Chabad születésnapján résztvevő személyek. Tehát ezt a meghívót nem lehet máshogyan értelmezni, mint úgy, hogy a Chabad a magyar parlamentben tartja a születésnapját. Ugyanezt erősíti meg Szegő Péter riportja is, amelyben maga a Chabad-rabbi (Köves Slomó) beszél arról, hogy „Amikor ezt az egészet elkezdtük szervezni, akkor valóban kizárólag az EMIH volt a meghívó […]. Mikor előrehaladott lett a szervezés és már a Parlamentet is megkerestük […], akkor jelentkezett a Mazsihisz, hogy szeretne csatlakozni a szervezéshez....”
( www.szombat.org/magyarorszag+vendege+elie+wiesel.html ). Tehát ez egyértelművé teszi az időrendi sorrendet, az eredeti meghívóban még a Chabad születésnapja szerepelt, később csatlakozott ehhez a Mazsihisz és a magyar parlament emberjogi bizottsága.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 23:33:08

@aristo: nem értek egyet velem.

a politikai elit elnézést kért már? OK. minden normális ember sajnálja is? ez is OK. de mindez még a társadalom tájékozottsága szempontjából nem sokat jelent...

mit lehetne még tenni? szerintem alapvető lenne, h az oktatásban jóval nagyobb figyelmet szenteljenek a 20. század történelmének. nézd, a németeknél a törióra mellett van a nácizmusról külön óra. ez elég extrém és szerintem eddig nem kellene elmenni. de mondjuk egy év a kommunizmusról és a nácizmusról többet érne, mint az Árpádokról a házban. Aki akar, most megkövezhet ;)

amúgy a modern történelem alapfogalmait se tanítják rendesen, pl. hány ember használja a jobb és a bal kategóriákat és hányan tudják honnan ered, milyen jelentései vannak, milyen értelmezései születtek, stb.? ez csak egy, bár központi példa.

hogy eleve nincs rendes állampolgári nevelés idehaza, alkotmány, jogok, kötelességek, politikai rendszerek, etc.

persze tudom hogy Németországban is futkároznak BobkóCsabák páran, de ott legalább nem lehet azzal felmenteni őket, hogy "ugyan már, azt se tudják, hogy miről beszélnek" (term. itt nem perekről beszélek, hanem az ilyesmik hétköznapi megítéléséről)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.18. 23:34:16

veled, mármint.

ui.: Wiesel nem lehet hogy LMP-s? ;)

expansiv 2009.12.19. 03:16:32

HÖHH!

Errül nem vút szó...se....

Nadehamánegyszer, hát én is írtam a Mőbel-díjas, transsylvanicus judeocratorii

mifiunk-édesvérünkről,

ehun:

talmud.blogter.hu/384188/elit__vizel_feherek_kozt_egy_askenazi

S teszem hozzá sistergős magyari vérgúnnyal: Azt I T T nem CHABAD, NEM ÁM,
LAUDER BABY !!!

Érdeklőggyé, miért is NEM !!!

expansiv 2009.12.19. 03:24:18

@Bobkó Csaba:

A HATMILLIÓ VISINSZKÍJ KATONAI ÜGYÉSZEITŐL SZÁRMAZIK A NÜRNBERGI PERBEN,

BIZONYÍTÉK: SEMMI, az egész SZTÁLIN DUMÁJA, hogy még gyűlöltebbé tegye a megalázott kultúrnemzetet, németországot!

IGEN, volt Endlösung, mint program és folyt ennek végrehajtása - mélységes OKKULT tanok és teozófiai eszék alapján,

DE BIZTOS SZÁMOT SENKI SEM MONDHAT!

BEVESZITEK a paranoid gyilkos GRÚZ POSTARABLÓ HAZUGSÁGÁT!

Sok halottja van a zsidó népnek.

Töméntelen sok.

De a HOLOCAUST szakrális áldozat szó alkalmazása az ipari szervezettségű, germán precizitású genocídiumra: B L A S Z F É M I A !!!

S a számok lazán relativizálhatók.

TAGADOM a valami "Holcaust - vallás" és AMIATTI PRIVILEGIZÁCIÓ jogosultságát!

S ezért teszek is.

NovákAttila 2009.12.19. 08:02:16

@Cypriánus: köszönöm és persze, egyetértek.

jan 2009.12.19. 11:03:57

amúgy ez a dolog, hogy a Chabad - ha jól értem - egy az egyben lenyúlta a status quo antésok nevét, nem zavar senkit? szerintem ez elég súlyos dolog, tekintve, hogy - amint a szerző írja - a status quo antésok valahol a neológok és az ortodoxok között helyezték el magukat, és a haszidokhoz a világon semmi közük sem volt, és súlyosbítja ezt a lenyúlást, hogy - ha jól értem - ennek a különböző anyagi igényekhez való legitimáció megszerzése a célja

de tényleg, milyen dolog már egy kihalt, a miénktől jelentősen különböző identitású közösség nevét átvenni. nem is értem...

Bobkó Csaba 2009.12.19. 11:24:36

@Regno delle Due Sicilie:

Klónozva tán nem vagyok, úgyhogy nem bír sok szaladgálni belőlem Németországban. javaslatod a kommunizmus és nácizmus oktatásáról engem nem zavar, de javaslom kiegészíteni a talmudizmus oktatásával is, belemegyek, hogy akár csupa zsidó szerzőtől. (van egy pár megbízható). Enélkül ugyanis sem a kommunizmus, sem a nácizmus nem érthető meg. Mindkettőnek egyik előzménye és kiváltója, bár nem ugyanúgy. A fajelméletet a nácik leginkább a talmudistáktól vehették át, a bolsevizmust meg nagyrészt nekik "köszönhetjük".

Bobkó Csaba 2009.12.19. 11:30:33

@expansiv:

Nem, a hatmilliós szám a cionista mozgalomban volt emlegetve a második világháború előtt, mint az európai (benne az orosz) zsidóság ÖSSZlétszáma.
Azt is emlegették ugyanitt, hogy egy (cionista) tehén Palesztinában többet ér, mint az összes zsidó Lengyelországban (amennyiben ott is akar maradni) Azt is mondta Ben Gurion, hogyha az összes zsidó gyereket kimenthetné a náci megszállt területekről Angliába, vagy a felét a Cionba, habozás nélkül az utóbbit választaná. Erről valahogy nem beszélt a "gyűlölet elleni" beszédében Vizel elvtárs.

Tehát összefoglalóan: jeles szerzőnk szerint hibázott a fidesz-kereszténydemokrata politikus, amikor kihívta a világszerte ismert Nobel-díjas SZEMÉLYISÉG haragját, aki azért döngölte agyagba, mert a holokauszt-témát nem használják politikai fegyverként, aki ezt másként látja, annak börtönben a helye.
Nem tudom, járnak-e ide Fideszesek, de szerintetek a Novák Attila-féléknek meg a Fidesz szellemi-apparátusi holdudvarában a helye? Ti a neveteket adjátok ehhez, meggyőződéssel odaszavaztok?

statez 2009.12.19. 12:01:55

Izrael és a nemzetközi zsidó lobby a második világháború valamint a közel-keleti háborúk után gyakorlatilag nagyhatalmi, a Szovjetunió összeomlása után pedig bizonyos tekintetben szuperhatalmi státusba került. És nem csak odakerült, hanem aszerint is viselkedik. Lehet ezt tagadni és lenyújorktelaviv tengelyezni, de a tények makacs dolgok, részletezni, indokolni sem érdemes. Ezzel a háttérrel és támogatottsággal érkeznek hozzánk és nem csak hozzánk a különböző nemzetközi zsidó szervezetek vezetői. A szituációból aztán egyenesen következik a lekezelő, kioktató, vádaskodó hangnem, amit egy ilyen minden tekintetben leamortizált kis országgal szemben nyugodtan megengednek, megengedhetnek. A magyar baloldalnak ez természetesen semmiféle morális és egyéb problémát nem jelent, hiszen számukra ez gazdasági, politikai előnyök sokaságát jelenti, és főleg kedvező nemzetközi klímát teremt, jókora hátszelet jelent a hazai jobboldallal folytatott harcában. A kérdés leginkább csak költői, hogy mit tehetnek a Fidesz vezető politikusai ebben a helyzetben. ..

Bobkó Csaba 2009.12.19. 12:21:54

@statez:

A tények makacs dolgok, de a Vizelisták igyekeznek eltitkolni ezeket, az emlegetőiket pedig lecsukatással fenyegetik. Hogy mit tehet a Fidesz ebben a helyzetben? Pl. a frakcióvezetője ne olyan blogon publikáljon a sleppjével, amelyik kedvenc linkjei sorában elsők között sorolja fel a Konzit, amelynek szerzője a fideszes politikust szólítja fel kussolásra, ha a Nagy Eli Vizel osztja az ukázokat.

NovákAttila 2009.12.19. 12:45:55

@jan: A helyzet az, hogy ez a névválasztás botrányos, mert nem az igazságra épül; ezt megírta már (a szintén vallásos) Deutsch Gábor is (lásd legalul):
www.aai.co.hu/hirek.html
Ugyanakkor a magyarországi zsidó élet többi hivatalossága sem grál-lovag, a magyarországi zsidóság részére juttatandó állami támogatásban egyedül részesülő s a szocialista párttal kiváló kapcsolatot kiépítő Mazsihisz nem engedte be a sorai közé sem az ortodox Chabadot, sem a liberális reformmozgalmat, egyszerüen a hatalomnak és pénznek a megosztása teljesen idegen tőle. Ezért is van az, hogy az egyáltalán nem szívbajos Chabad a politika (a jobboldal) oldaláról próbál nyomást gyakorolni a Mazsihiszre, illetve a Mazsökre, melyben elvben a magyarországi zsidó szervezetek osztják el maguk között az állami kárpótlási összegeket (közalapítványi formában működik), de mára ezt is a Mazsihisz dominálja.
A harmadik szempont az, hogy erről a status quo néveltulajdonításról azért sem olvashatunk többet, mert semelyik egyház/felekezet nem szereti a saját szennyesét a nyilvánosság elé tárni, ebben amúgy a zsidók egyáltalán nem zártak, az országos sajtóban sokkal többet lehet olvasni az ellentétekről, mint a katolikus vagy protestáns egyházak esetében s lehet, hogy a morális helyzet jobb az utóbbiaknál, de hogy minden problémamentes lenne, azt nem hiszem. A Szombat és a már nem fungáló Judapest honlap esetében pedig rendkivül éles „belső” kritikusa akadt a hivatalos zsidó establishmentnek.

garizim 2009.12.19. 12:47:53

Kedves Novák Attila.
Ém jártam hozzád órára, de többet nem tenném.
Ahelyett, hogy zsidó létedre örülnél, hogy Elie Wiesel eljött MO-ra, ami az itteni állapotokat tekintve, elég nagy megtiszteltetés, bármennyire is kellemetlen ezt hallanod, inkább írsz egy meglehetősen gyenge, áltudományos cikket a Chabadról, ráadásul olyan helyen, amit hozzáértők valószínűleg nem nagyon olvasnak. Szerintem el kéne kezdened szégyelni magadat. Márcsak azért is, mert te vagy az első, aki fellépti díjról beszél (persze mondjuk a kurucinfón beszélhettek róla, de én azt nem olvasom). Nem sikerült észrevenned, hogy ez az esemény azért kicsit fontosabb dolgokról szólt? Ez bizony igenis rosszmájúság (de csak ha jóindulatú vagyok).
A magyar politika szerinted túltiszteli Elie Wieselt. Hát nem tudom, te hol voltál, amíg ő itt volt, de Balog Zoltán undorító (ez a jó szó) megnyilatkozása, iletve a Fidesz hozzáállása nem ezt mutatta. Tényleg hol voltál, Attila?
Talán legyen elég ennyi.
"Gratulálok" az írásodhoz!

NovákAttila 2009.12.19. 13:04:46

@garizim: Tisztelt Garizim,

Nem tudom, hogy kicsoda Ön, de válaszolok Önnek. Azt gondolom a világról, hogy a zsidók ugyanolyan lények mint a többiek, tehát a viselkedésüket/viselkedésünket lehet bírálni vagy kritika alá venni. Azt sem gondolom, hogy a holokauszt szégyenteljes megtörténte bírálhatatlanná tesz egy közösséget vagy akár egy államot (Izraelt) vagy hogy egy zsidónak – valamiféle tévesen értelmezett szolidaritás jegyében – hallgatnia kellene, hogyha problémákat tapasztal a zsidó közösségben. Nem vagyok hajlandó a világot két részre osztani.
De menjünk sorban.
Ahhoz, hogy megértsük a Wiesel-jelenséget, tudni kell azt, hogy milyen körülmények között került sor erre a látogatásra s ehhez hozzátartozik a „fellépti díj” is. Modern és transzparens társadalomban élünk, ahol erről is lehet, sőt kell beszélni, pláne akkor, hogyha hozzátartozik a történet egészéhez, abból a szempontból, hogy ki a meghívó fél és mit akart elérni a látogatással. Wiesel parlamenti beszédének én is örülök, de még jobban örültem volna és sokkal egyértelmübb lenne utazásának célja, hogyha a meghívó a magyar állam lett volna, nem a Chabad.
A másik az, hogy Ön félreérti ezt az írást, ez nem tudományos elemzés, hanem egy blogbejegyzés, melyben információt adok – egyébként ellenőrizhető tények és nyilvános anyagok alapján – a Chabad működéséről, tevékenységéről, melyet Magyarországon nem ismernek és félreismernek. Balog Zoltán beszédét éppen kritizáltam, nem védtem, csak azt nem szeretem, amikor helytelen politikai általánosításokat tesznek és összemossák a jobboldalt a szélsőjobboldallal. Amúgy nem talál egyetlen médiafelületet sem Magyarországon – beleértve sok zsidó honlapot – mely tájékozott lenne a Chabaddal vagy a magyarországi belső zsidó viszonyokkal kapcsolatosan, ha ez az írás az Indexen, a Hírszezőn vagy máshol jelent volna meg, sem lenne több un. „értő” fül a meghallásra. A Konzervatórium amúgy nem véletlen választás, a honlap törzsszerzője vagyok már 1.5 éve, ha akarja, olvassa el számos, a romaügyben vagy a Jobbikkal, Izrael gázai háborújával és a magyarországi holokauszt-recepciójával kapcsolatos itteni írásomat. Nem csak azt gondolom, hogy nincsen szégyellnivalóm, de kifejezetten büszke vagyok arra, hogy ezek az írások ezen a honlapon jelentek meg.

Csomorkány 2009.12.19. 13:31:32

@NovákAttila: Biztos, hogy ez nekem szólt? Ami engem illet, nem gondolom, hogy Wieselnek ismernie kellene a hazai politikai elitet. A hazai politikai elitnek kellene átlátni a csapdahelyzeteket, akár tudatosan állított csapdákról van szó, akár az élet hoz magával fura dolgokat.

Elemzéseddel szemben azokkal értek egyet, akik szerint Wiesel megjelenése a Parlamentben szoci érdek volt. Valakinek csak döntenie kellett arról, hogy a Parlamentben mondja el a beszédét, és a szociknak nem lehetett túl nehéz kiszámolni, hogy a hazai diskurzusokban a jobboldal leckéztetésének fog tűnni, akármit mond. Akkor meg sokkal jobb, ha a Parlamentben mondja, mint egy zsidó szervezet házibuliján. Tartalmilag egyébként szerintem tökéletesen közömbösen és cinikusan álltak hozzá. Kb. Zuschlag híres viccét asszociálom hozzájuk. Mármint az utolsó előtti híres viccét.

A jobboldaliaknak, így Balogh Zoltánnak ebben a helyzetben meg kellett volna találni az udvarias semmitmondás szavait és utána meghatottan integethettek volna a röpcsi után. Így meg bilivihar van, mert megpróbálták partnernek kezelni, és mondani neki valamit.

Rendszeresen használunk egy amerikai szót, de nem látjuk át, milyen mély (és cinikus) jelentése van: Very Important Person. Wiesel akármilyen okból, de egy VIP. Oda kell rá figyelni , és akkor nincs vele gond. Show must go on.

NovákAttila 2009.12.19. 13:55:27

@Csomorkány: Igen, Ön ismerős nekem:)
Ám én nem ismerem a szlovákiai, cseh, román elitet, a szlovén bal-és jobboldalt, politiusai, médiáját, még az osztrákokat csak-csak. Wiesel, aki Amerikában, tehát nagyon távol él, biztosan nem ismeri és nem is kell ismernie a magyar belpolitikai erőket, mert ez még messzebb van, mint hozzánk a környező országok, pedig azokat sem ismerjük.
Értem én, hogy "cui prodest", de ez sokszor félrevezető lehet és nem is könnyíti meg, hogy a politikát - többé-kevésbé- racionális szempontok szerint tudjuk megítélni. Wiesel látogatása nem az ATV-nek elmondott pár mondatából állt, Balog Zoltán személyisége sem meríthető ki az EchoTV-n elmondott, meglehetősen leegyszerüsítő szavaival.
A meghívás időrendje eléggé jól nyomonkövethető, lásd ezt a hsz-emet:
konzervatorium.blog.hu/2009/12/18/a_chabad_elie_wiesel_es_a_fidesz_vallaspolitikai_kortanc_budapesten/fullcommentlist/1#c8036524

garizim 2009.12.19. 14:18:58

Tisztelt Attila!
A sértődött ember válaszán kívül semmilyen választ nem kaptam. Ön teljesen lényegtelen dolgokkal foglalkozik a lényegesek helyett.
Mo-n van rasszizmus, és antiszemitizmus. Az ezt képviselő párt minden bizonnyal parlamenti erő lesz. Én magam beszéltem olyan emberrel, aki a harmicas években tapasztalt olyan dolgokat, mint most. A minden valószínűség szerint kormányra kerülő párt a lehető legcsendesebben határolódik el ettől, ahelyett, hogy kiabálna. Ilyen körülmények között megtiszteltetés volt Wiesel úr látogatása, akkor is, ha a Chabad hívta meg. Legalább valakinek eszébe jutott. Véleményem szerint a parlamentnek inkább szégyene, hogy nem nekik jutott eszébe.
Ezek a lényeges dolgok, kedves Novák Attila.
A világot pedig nem kell nekünk kettéosztani, megteszik helyettünk a rasszisták.

NovákAttila 2009.12.19. 14:30:25

@garizim: Tisztelt Garizim,
egyáltalán nem vagyok megsértődve, Önnek joga van a kritikára, bírálatra, mint ahogya nekem meg arra, hogy máshogy lássam a dolgokat, mint Ön.
Ez az 1944-el való párhuzam ezer sebből vérzik s abban is biztos vagyok, hogy Ön rossz helyen keresi a rasszistákat a magyar politikában.
Elie Wiesel - ismétlem - bár szerintem is megtiszteltetés a fellépte, de nem holokauszt-rendezvényre érkezett, hanem a Chabad 20 éves éfvordulójára. Ez jelentős különbség és csökkenti látogatása jelentőségét.
Amúgy volt olyan magyarországi zsidó köz, mely meghívta Wieselt Budapestre, de nem tudták kifizetni azt a "fellépti díjat", melynek emlegetése (Ön szerint) a radikális jobboldal sajátja, úgyhogy nem fogadta el a meghívást.
Ennyit erről.

Csomorkány 2009.12.19. 14:31:28

@NovákAttila: Ja, szintúgy, csak az emilcím nem működött az egyik uccsó emilemnél.

ON:
Jajj, nem érti, mit írok. Hát miért kellene Wieselnek bárkit is ismernie Magyarországon? Abszolút nem őt bántom. Viszont én ismerem a nevét, tudom, hogy Máramarosszigetről származik, tudom, hogy deportálták, tudom, hogy elvből nem hajlandó magyarul beszélni, és hogy könyveket ír. Ennyi. Ettől VIP, hogy ilyesmiket tudok róla, pedig konkrétan sose figyeltem a személyére. Azt hiszem, Jakubinyi érsek úr beszélt róla, merthogy ő is máramarosszigeti.

Namost, bár a szocik többsége nem beszél Jakubinyi érsek úrral, ha egyéb forrásból csak a felét tudják róla, mondjuk csak annyit, hogy deportálták, az szerintem már bőven ok arra, hogy kapjanak az alkalmon, és áthívják a Parlamentbe a zsidó házibuli mellé. Vagy ha fölvetik nekik a dolgot, lelkesen kapjanak rajta.

Nem kell ehhez túl paranoiásnak lenni. Zsidó író kiszámítható mondanivalóval (amiből számukra csak a holokauszt az érdekes, ha emellé rámutat a Messiásra, nekik az is mindegy), remélhető FIDESZ reakcióval, remélhető viszontválasszal. 100%-ig bejött, de már 50% miatt is meghívtam volna, ha szoci lennék ezekben a vérzivataros időkben.

A FIDESZ-nek meg nem kéne minden kesztyűt fölvennie. Fontos a zsidó téma, kell róla értelmesen beszélni, igazán értelmesen csak az tud róla beszélni, aki maga vallásos, mert enélkül a "kiválasztottság" nevű kulcsszó értelmezhetetlen, de akkor sem kell mindig minden helyzetben osztani az észt. Ahogy elGabor írta, Wieselt könnyes szemekkel el kellett volna búcsúztatni a repülőtéren. Úgy, cinikusan, ahogy a szocik cinikusan odahívták. Mindennek, mindennek ideje van, tartok tőle, hogy a cinizmusnak is.

NovákAttila 2009.12.19. 14:36:20

@Csomorkány: de nem a szocialisták hívták meg.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.19. 15:23:54

Nemrég azt olvastam, hogy nem lesz karácsonyfa a Parlamentben, mert _nincs rá pénz_. Ez igaz? A nemjóját. Azért örülök, hogy a celeb úr látogatására volt. Gondolom, a fenyőfára félretett kis összegből oldották meg.

(PS: Hogy ez a Bajnai milyen ügyes diplomata! Engem egyenesen elbűvöl.)

Csomorkány 2009.12.19. 16:00:32

@NovákAttila: Magyarországra. De a Parlamentbe valaki csak beengedte. Lehet tudni, hogy ki hozott erről döntést? Végigolvastam a blogot, de számomra nem derült ki, viszont lehet, hogy nem figyeltem.

Mármost a Parlamentben szoci többség van, így magamtól azt gondolom, ők lehettek.

tevevanegypupu 2009.12.19. 16:42:02

Karacsonyfa a Kadar-korszakban is volt a Parlamentben, fel sem merult, hogy ne legyen. Igaz, hogy akkoriban ingyen tartottak a szonoklatokat is. Na persze olyanok is voltak, nem mint manapsag.(:

NovákAttila 2009.12.19. 16:44:21

@Csomorkány: „de a parlamentbe valaki csak beengedte”. Hahó, itt nem Sztojka Ivánról vagy a whiskeys rablóról beszélünk, hanem egy Béke Nobel-díjas íróról, akit örömmel fogadnak a nyugati világ bármely parlamentjében. Mellesleg Bajnai Gordon miniszterelnök korrekt beszédet mondott és főleg: diplomatikusat.
A másik az, hogy Wiesel látogatása előtti parlamenti sajtótájékoztatón hárman vettek részt, Köves Slomó rabbi, Feldmájer Péter Mazsihisz-elnök és Balog Zoltán, bizottsági elnök. Maga Köves ezt nyilatkozta Szegő Péternek, a Szombat riporterének:
„Mivel a Szombat úgy értesült, hogy Wieselt eredetileg a Chábád és a hozzá közelálló EMIH hívta meg Magyarországra, a lapnak interjút adó Köves Slomótól afelől érdeklődtünk, hogy miképp került a Mazsihisz a képbe. „Amikor ezt az egészet elkezdtük szervezni, akkor valóban kizárólag az EMIH volt a meghívó […]. Mikor előrehaladott lett a szervezés és már a Parlamentet is megkerestük […], akkor jelentkezett a Mazsihisz, hogy szeretne csatlakozni a szervezéshez.”
www.szombat.org/magyarorszag+vendege+elie+wiesel.html

emzperx 2009.12.19. 16:58:24

Igazán nagyszerű dolog ha a Chabad Lubavics ortodox mozgalom ilyen fontos szerepet tölt be a hazai politikai életben. Az is örvendetes amikor Lomnici Zoltán személyes jelenlétével emeli e szervezet utcai megmozdulásainak színvonalát.

Érdekességként ideemelnék egy táblázatot egy 2009. szeptember 28.-i index cikkből melyben a hazánkban működő egyházak társadalmi támogatottságát elemzik:

A legtöbb felajánlást kapott egyházak

Magyar Katolikus Egyház: 482973 fő
Magyarországi Református Egyház: 158745 fő
Magyarországi Evangélikus Egyház: 44238 fő
Hit Gyülekezete: 16730 fő
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége: 11554 fő
Magyarországi Baptista Egyház: 11163 fő
Magyarországi Jehova Tanúi Egyház: 7127 fő
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 4773 fő
Gyémánt Út Buddhista Közösség: 3883 fő
Magyarországi Unitárius Egyház: 2003 fő

Nem tudom, hogy a Chabad Lubavics ortodox mozgalom a MaZsiHisz része ebben a táblázatban vagy önálló, és a tabellára fel nem került szereplő.
Ettől függetlenül a két dolog így egymás mellé helyezve roppant beszédes.

m.logic 2009.12.19. 17:06:41

@emzperx: Nincs véletlenül ilyen listád a költségvetési támogatásra vonatkozóan?

emzperx 2009.12.19. 17:58:18

@m.logic:

A gugli egy 2004-es táblázatot(1) dob.

Ebben jól látszik, hogy pl. a Mazsihisz a nála kb. 10-szer nagyobb aktív hívőszámot felmutatni képes evangélikusokkal hasonló összegben részesül.

A Hitgyüli vagy Krisnáék viszont elképesztően keveset kapnak.

Magyar Katolikus Egyház: 15 156 246 EFt
Magyarországi Református Egyház: 5 626 922 EFt
Magyarországi Evangélikus Egyház: 1 990 700 EFt
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége: 1 282 248 EFt
Magyarországi Baptista Egyház: 145 720 EFt
Budai Szerb Ortodox Egyházmegye: 98 211 EFt
Magyarországi Román Ortodox Egyház: 14 478 EFt
Orosz Orth. Egyház Magyar Egyházmegyéje: 11 986 EFt
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség: 7 858 EFt
Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchatus Magyarországi Orthodox Exarchatus: 7 556 EFt
Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház: 6 227 Ft
Magyarországi Örmény Egyház: 4 573 Ft

(1) www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=648

szépmező 2009.12.19. 18:57:38

az ilyen, mégoly megfontolt és mély írásokból látszik, hogy az úgynevezett kettős identitás egyszerűen működésképtelen, van primer vonatkoztatási csoport és van szekunder.

másrészt itt lenne az ideje, hogy Izrael, akár komoly területi nyereségek árán is, de végre igazi nemzetállammá váljon, amely képes megállni a saját lábán. asszem erre mondják, hogy tiszta vizet kellene önteni a pohárba.
ehhez sem Elie Wiesel sem a Chabad Lubavicsi nem járul hozzá, sőt.

harmadrészt jó lenne egy picit megpiszkálni Elie Wiesel munkásságát és a Chabad Lubavicsi ideológiáját (teológiáját). A szent teheneket senki sem szereti, pláne ha nem igazán szentek.

Bobkó Csaba 2009.12.19. 19:51:00

Ha azon az alapon keressük a titkos meghívót, hogy kinek használ, akkor a szocik rossz találat. Akkor a Jobbik hívta meg! :-)

Bobkó Csaba 2009.12.19. 19:52:45

@szépmező:

"másrészt itt lenne az ideje, hogy Izrael, akár komoly területi nyereségek árán is, de végre igazi nemzetállammá váljon, amely képes megállni a saját lábán."

Dunántúl? Duna-Tisza köze? Erdély?

szépmező 2009.12.19. 19:58:51

@Bobkó Csaba:

ugyanmár, nyilván nem kihelyezett tagozatra gondoltam.

vegyenek inkább példát a nagy királyaikról.

Bobkó Csaba 2009.12.19. 19:59:41

@Loxon:

A celeb érzékenységére tekintettel nem volt az a tűlevelű náci szimbólum. így is mennyit kellett előtte mentegetőzni az útjába eső micisapka miatt!
Pár éve az USÁ-ban viseltek hadat a rabbik a karácsonyfák ellen, nem is vagyunk annyira lemaradva a világ élvonalától. Akkoriban ott emiatt sok ember fedezte fel keresztény identitását és kezdett magának kérdéseket feltenni a karácsonyfagyólölő kisebbség szerepéről hazája irányításában. (tudom, hogy nem egy őseredeti keresztény jelkép a karácsonyfa, de a lényeg, hogy tegnap turul, ma karácsonyfa, holnap ki tudja mi lesz náci jelkép, a lényeg, hogy olyan legyen, ami kifejezi egy tágabb közösség összetartozását, hogy ne használjam az ismert patetikus megnevezést arr a közösségre. És lehetne más is, a lényeg, hogy vannak, akik minden identitásba belevizelnek, tipikusan a mindenkori házigazdákéba.

preston 2009.12.19. 20:07:24

@Bobkó Csaba: én saját szememmel olvastam a tbiliszi zsinagógában ilyen falba vésett imát, kb 1989-ban.

Zahal 2009.12.19. 20:10:39

@statez: és te emiatt felettébb szarul érzed magad, hogy a zsidók nem áldozati bárányok többé.

Zahal 2009.12.19. 20:14:11

@expansiv: a jeruzsálemi Jad Vasem-ben 3,8 millió zsidó embert jelentettek be, mint akit a nácik gyilkoltak le. A többieknek mindenestül kiirtották a családját, és senki nem maradt utánuk.

preston 2009.12.19. 20:14:24

@Bobkó Csaba: talán azért nem emlegeti Wiesel, amire te vélsz emlékezni, mert nem egy iskolába jártatok.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.19. 21:08:01

@preston:

Nem kétlem. De vannak imák "Amálek" pusztulásáért is. Mint ahogy van a következő évben teendő eskük érvénytelenítésére is. Meg kifejlett módszertan a szabályok, közte vallási szabályok látszatra megtartására, miközben lényegében megszegik őket.

HaKohen 2009.12.19. 21:27:30

@NovákAttila:

Irigyellek és nagyra becsüllek azért, hogy kibírod mindezt.

Ugyanebben a témában azért van más is, pl.:

archiregnum.blog.hu/2009/12/16/es_megis_forog_a_fold_4#c8049233

Az se nem piskóta, de azért ég és föld...

NovákAttila 2009.12.19. 21:29:57

@HaKohen: kösz. Az aczélt megedzik:)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.19. 21:37:52

@HaKohen: hozzáállás kérdése, hogy szörnyűnek vagy nevetségesnek tartjuk mindazt ami fentebb elhangzott.

engem pl. egy idő után elkezdett szórakoztatni, hogy valaki Lengyelországban ül és fél napját azzal vágja haza (pun intended), hogy
a) a "zsidó világösszeesküvés" toposzainak best of CD-jéről remixet készít és meg is oszt velünk néhány régi-új kevercset
b) anyázza magát a fórumot és becsmérli szerzőit
c) fel sem merül benne, hogy esetleg rossz ajtón kopogtat

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.19. 22:28:10

@Regno delle Due Sicilie:

Gondolj a szél által terjesztett magú növények stratégiájára. Sok magot bocsátanak ki, valamelyik majd csak termékeny talajra hull...

A Best of bármelyik elemét nyugodtan lehetne cáfolni.

A lényeg, hogy egy cionista lap szerkesztője a magyar fideszes politikust teremti le, amiért "beszólt" a PC-celebnek. Ezt a cionista kiadványt rövid kétlépcsős kapcsolatban reklámozza a Fidesz frakcióvezetőjének blogja.
Lengyelországgal mi a gond, nem hallottál a globális faluról, rugalmas hálózatokról, stb.? Ha Vizel elvtársnak lehet a magyar demokráciáért aggódni Franciaországból, vagy az USÁ-ból, akkor nekem miért ne lehetne? Én is magyar nyelvterületen születtem, én is elkerültem onnan Auschwitz irányába...

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.19. 22:30:32

Természetesen nagyon hasznosnak tartom ezt a bejegyzést és az összes hasonlót, rengeteg fidesz-közeli embernek nyitja fel a szemét.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.19. 22:31:23

@ArmaGeddon Bácsi:

Na a rengeteg az nem az utca emberének tömegeit jelenti persze...

HaKohen 2009.12.19. 22:33:51

@Regno delle Due Sicilie:

Hát persze hogy igazad van (a szórakoztatóság nézőpontjában).

A "Narancsos ellenforradalom II." és "A 'polgár' világa" posztokon úgy látszik még én is ehhez tudtam tartani magamat. (Ott néhányan átfedtük egymást, úgyhogy ez nem kíván bizonyítást.)

Valszeg mostanra elfogyott (kimerült) a humorérzékem. De a jövő héten tengerentúli útra megyek, nagy útra. Iróniába. (Tudod, ott van egy kicsit tovább és onnan egy picit vissza.) Remélem feltöltekezek.

Bár eléggé unom az általad leírt úriember végeláthatatlan és szűnni nem akaró szövegeit. Lehet, hogy ebben a havas, téli időben inkább a cinkéimet fogom etetni (nem iróniával!).

HaKohen 2009.12.19. 22:36:40

@HaKohen:

Most látom, hogy más van Lengyelo.-ban, nem akire én gondoltam. Valóban globális falu vagyunk.

NovákAttila 2009.12.19. 22:49:17

@ArmaGeddon Bácsi: nem szeretek ostoba és korlátolt antiszemitákkal vitatkozni, de szerényen megjegyezném, hogy a Szombat nem cionista lap, világnézetileg a liberális-konzervatív mezőbe tartozik, amúgy meg eléggé nyitott is, politikailag is.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.19. 23:01:57

@HaKohen: hát igen, ez ismét elég szórakoztató volt, hogy az ember konkrétan kipécéz egy lengyelországi magyar antiszemitát és erre valaki más magára veszi ;)

amúgy lehet az zavart be náluk, mégpedig komolyan, hogy a magyar-zsidó viszony (minden konfliktusossága ellenére is még mindig) sokkal jobb a lengyel-zsidó viszonynál, csak ők ezt valamiért nem tudják. szóval talán az utóbbi ismeretében, súlyos lengyel előítéleteket kritikátlanul felhalmozva és az előbbi kapcsolat történetét teljesen ignorálva szájalnak badarságokat?

(ez tényleg csak feltételezés, ha már egyszer társalgunk...)

Bobkó Csaba 2009.12.19. 23:18:11

@Regno delle Due Sicilie:
Én vagyok armagedeon is, Geddon bácsi is, meg előfordulhat pár hasonló.

A lengyelek körében vidéken az antiszemitának nevezhető érzület a tavalyi globális pénzügyi válságig az utóbbi években megszokott magyarországinak töredéke volt. Azóta sem lehet egy lapon említeni. (per pillanat.) A köztársasági elnök pártja pl. kimondottan Izrael-barát külpol vonalat visz. Az átlaglengyel nem érez semmilyen feltűnő irritáló tényezőt e téren, mégiscsak töredéke a zsidók aránya a népességen belül a magyarországinak. Az a kevés, aki van, természetesen pontosan úgy viselkedik, mint mindenhol.

Bobkó Csaba 2009.12.19. 23:21:51

@NovákAttila:

Én viszont szeretek cionistákkal vitatkozni és nem is minősítem túl gyakran a szellemi színvonalukat, de azért ez ügyben kérnék egy példát valamire, amiben megcáfoltad állításaimat. Belenéztem a Szombat netes kiadásába, Izrael-dicsőítés éppen van benne. Elhiszem, hogy kimagyarázható, hogy te, vagy mások nem ezt nevezitek direktben cionizmusnak, amit ott írogattok, de az én nézőpontomból (és sokakéból) ez az. Például, hogy a Balog.-Vizel szópárbaj nyomán (amit szegény szerencsétlen Balog egyáltalán nem tervezett és nem szánt annak) a magyart inted kussolásra, mert a Nagy Zsidó Személyiséget jobban ismerik a világban. Ez cionizmus.

Bobkó Csaba 2009.12.19. 23:28:33

@Regno delle Due Sicilie:

"a "zsidó világösszeesküvés" toposzainak best of CD-jéről remixet készít és meg is oszt velünk néhány régi-új kevercset "

Teszek egy retorikai szerény javaslatot, amelynek megfogadására persze minimális az esély.
Miért ne nyitnátok akár itt a bejegyzés vitájának keretein belül egy iciri-piciri alkalmi Anti-Defamation Ligue-t, ahol pár ilyen alaptoposzt cáfolnátok meg?

Kezdetnek mindjárt az első "antiszemita" toposz, ha már Vizel Elvtárs ebben utazik és ebben teremtette le a magyar bizottsági elnököt:

"Az ún. Holokauszt" a cionisták malmára hajtotta a vizet, tudták mekkora esély ez nekik és igyekeztek kiaknázni, illetve elősegíteni, hogy legyen kellő számú zsidó mártír." (palesztinai tehenek és lengyelországi, cionista szemmel csak mártírnak alkalmas öreg zsidók, stb.)

A sor folytatható, tessék cáfolni, csak tessék, lehet, lehet!

NovákAttila 2009.12.19. 23:34:30

@Bobkó Csaba: a világ zsidóság - most a zsidó zsidókról beszélek - általába kötődik érzelmileg Izraelhez, csakúgy mint a Magyarországon kívül élő magyar diaszpora Magyarországhoz. Ez a kötődés érzelmi, utazásokban, nyelvtanulásban nyilvánul meg, érdeklődésben és szimpátiában.
A cionizmus modern politikai ideológia, sokféle van, a baloldaltól a jobboldalig terjedően vannak benne irányzatok, ezt nem lehet egynemüsíteni.
Balog-Wiesel szópárbaj nem volt, beszédek hangzottak el, Balog Zoltán mondott valamit, ami amúgy igaz valahol, de nem Wiesel előtt kellett volna elmondania, mert okot adhat a támadásra és a nyugati média mindenképpen Wieselnek adna igazat.
Nem egészen értem azt, hogy annak a bírálata, ami Magyarország számára hátrányos következményekkel jár, miért probléma, pláne azt nem értem, hogy ennek mi köze a cionizmushoz. Vagy hogyha a zsidó szó szinonímájaként használja, akkor mondja meg azt.

NovákAttila 2009.12.19. 23:48:13

@Bobkó Csaba: magyarázattal nem tartozom, de nézze meg ezeket az írásokat. Amúgy nagyon nagy tévedés az, ha valaki azt hiszi, hogy amit szeretünk, az iránt kritkátlanok vagyunk, éppen fordított a helyzet s ez (az esetemben) érvényes Magyarországra és Izraelre egyaránt.
www.szombat.com/archivum/h0310h.htm

www.szombat.org/izrael+libanonban+avagy+a+22-es+csapdaja.html

szombatfolyoirat.blog.hu/2008/12/28/a_remenytelen_gaza

www.szombat.org/egy+tuntetes+kerdojelei.html

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.19. 23:50:42

@NovákAttila:

Pedig ez is egy közismert toposz. A cionizmusnak velejárója a világ lehető legtöbb országa politikai vezetésének befolyásolása, lobbizás, ennek egyik leghatásosabb eszköze a Holokauszt-ipar, holokauszt-kultusz, amelynek egyik fő alapítójának és "főpapjának" épp Eli Wieselt szokás tartani. Finkelsteintől kezdve sok zsidó szerző ítéli ezt el, vannak köztük olyanok, akik csak az egész holótéma politikai fegyelmezőeszközkénti használatát ítélik el, magát a holokausztot maguk is emlegetik, mások zsidó létükre még a revízionista táborba is beálltak és pl. firtatják a holókultusz tényállításainak részleteit, áéldozatszám, technológia, szélhámos memoárok, stb.

Tehát a Nagy Személyiség magyar országházbéli felszólalása is a cionista politika része ezen értelmezés szerint. A te itteni bejegyzésed is ebbe a vonulatba illeszkedik, amikor azt hangoztatod, hogy jobb lesz ezzel a széllel szemben nem pisálni holmi magyar politikusoknak, mert a zsidó lobbi úgyis megbüntet érte. Ez egy magyarázkodós cionista álláspont, kb. a "jó rendőr" szerepe a Nagy Személyiség által eljátszott mondjuk "kemény rendőr" kontrasztjaként. Te cigivel kínálod két holó-korbácsolás közben a magyar delikvenst és elmagyarázod, hogy legyen okos, hát nem jobb lesz önként és dalolva teljesíteni a parancsokat? Cionizmus ez a javából.
Na lesz mini-Anti-Defamation Ligue?

emzperx 2009.12.20. 00:16:08

Na, melyik politikus szájából hangzott el az alábbi mondat?

”Minden magyarnak meg kell őriznie szívében egy helyet a gyűlölet számára. Egy egészséges, erős gyűlölet számára minden iránt, ami a zsidót jelenti és a zsidóban tovább él.”

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.20. 00:34:26

@NovákAttila:

Elolvastam a cikkeket.
Pár dolog kiderül belőlük.
1. nem tartasz korlátolt és ostoba antiszemitának, hiszen ilyennel nem vitatkozunk, nem keresnénk mentség-cikkeket. (amik önmagukban valóban elég korrektek, csak - kifejtés alább.)
2. a problémák felszíni észlelése el kellene hogy indítson egy gondolkodási folyamatot, a gyökerek feltárása céljából, mi vezetett ide. Épp azért, mert "szeretünk valamit" Egészséges lelkű ember helyből nem lehet a saját családja, csoportja, népe megtagadója, normális, hogy "szereti", tehát ha kritikus is vele, elfogult. Azonban a zsidókérdés olyan fokú konfliktusokat jelent, hogy az ilyen elfogultságot ajánlatos lekűzdeni és a dolgok gyökerét keresni. Az általam ismert kevés zsidó származású szerző, aki ezt megtette, a hibát a zsidók készülékében találta meg, a zsidó identitás zsákutcás, ember- (és ezen belül zsidó-) ellenes jellegében. A zsidó identitás a talmudi hagyománya óta ön- és közveszélyes. Ennek köszönhető a közel-keleti csődtömeg is.
Maguknak a cikkeknek a témájáról külön vitákat lehetne folytatni, jópár állítás, érv, megfogalmazás cáfolata nálam kapásból beugrik. nIlletve a magyarázat, hogy miért jött ez törvényszerűen a zsidó zsákutcás identitásból.

Ide csak annyi tartozik, hogy a lehető legtévesebb út Eli Wiesel viselkedése nyomán épp Balog Zoltánt elmarasztalni. Ha te szereted a zsidókat, Izraelt, akkor fel kellene ismerned, hogy a Wiesel-félék által létrehozott holokauszt-kultusz és az abból formált politikai fegyver egy félelmetes zsidóellenes dühös lázadáshoz vezet nemsokára világszerte. Tippem szerint messze nem Magyarországon produkálva a legdurvábbnak várható atrocitásokat, hanem az Egyesült Államokban.
És majd lehet megint sírni, hogy milyen aljasul antiszemita a világ. Pedig csak védekezik, fellázad egy uralom ellen.
A zsidó identitás csődjének bizonyítéka Izrael teljes életképtelensége, jövőtlensége is, amit a linkelt cikkek sejtetnek. Ha mellétesszük azt a tényezőt, amiben én utazok, a globális növekedéselvű gazdaság közeli végét, a modern fogyasztói életforma végét világszerte, akkor Izrael megszűnése nem kérdéses. A cikkekben többször emlegetett éles ellentét a "fejlett" zsidó telepek és a harmadiuk világbeli arabok között egy történelmileg nagyon röpke állapotot jelez. A szamaras kordés életforma valakiknek mindig élhető lesz ott (ha nem válik a világ nukleáris üvegsivataggá épp a derék cionisták Sámson-opciójának köszönhetően), a vizpazarló modern telepeséletformát pár nemzedéknyi időre lehetett eljátszani, megismételhetetlenül.
Még egy a törvényszerűen kudarcra ítélt utópisztikus falanszterek sorában.

A holokasztttagadás börtönnel járó tilalmát követelő Wieselt védeni és a revízionisták felvetéseire egy büdös szót sem szólni nem "Izrael-szeretet" (persze kritikusan), hanem a fej homokbadugása, a Jöhet az özönvíz hozzáállása.
És jön is. Nem kárörömmel mondom, hiányzik a fenének. De jön.

akak 2009.12.20. 08:31:58

@ArmaGeddon Bácsi: a wizel félék holokauszt kultúrája onnan is jön, hogy a hozzád hasonlók deportálták őket auschwizba. Nem?
lengyelországban hogyan állnak a jobbik helyi szervezetei, csinálod már őket?

akak 2009.12.20. 09:11:53

@emzperx: neked az kéne, hogy 2 kancigány segbe basszon a sitten. utána elgondolkodhatnál azon, mi is az előítéletmentesség....

emzperx 2009.12.20. 11:04:53

@akak: Hát, hogy nekem mi kéne, engedelmeddel inkább magam dönteném el.
Visszatérve a fenti idézetre, egy kis guglizás segíthet kideríteni annak elő- és utóéletét.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 11:16:39

úgynevezett cáfolat:

1. múlt héten voltam Kecskeméten, két héttel korábban meg Gyöngyösön. Talán tudod, hogy mindkét helyen van a város jelentős helyén, a keresztény templomokhoz hasonló méretű és szépségű (bár ez nyilván esztétikai ítélet és ennyiben persze vitatható is) zsinagóga. zsidók viszont nincsenek. tudod miért? (A példák egész kelet-európára nézve és azon túl is folytathatók.)
2. akinek a holokausztot esetleg politikailag is felhasználó erők jobban fájnak, mint maga a holokauszt, annak elég durva antiszemitán kódolt világnézete van. akinek az antiszemitizmus elleni küzdelem semmiféleképpen nem elfogadható, de a nácizmus mint (állítólag) "zsidóellenes reakció" az, az maga is igen közel került a nácizmushoz.
3. cionista mentőakciókról már hallottál? (lásd ostoba idézetedet)
4. az tényleg baromi jó érv volt, hogy a magyar vidéken antiszemitizmus van, mégpedig a zsidók miatt, bár zsidók alig élnek vidéken. (lásd még 1. pont) gratula! ;)
5. veled ellentétben nem szeretnék hozzászólásaim 75-nél is magasabb százalékában ostoba antiszemita kliséket rágni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.20. 12:29:54

@ArmaGeddon Bácsi: _Sajnos_ sok az igazság abban, amit ír. Nem csak kár, hanem megdöbbentő is, hogy mennyire nem értik, vagy nem akarják megérteni. (Akakot azért ne vegyük standardnak, persze, de nála jóval intelligensebbek sem fogják fel, mi ezzel a politikával a baj. Talán tetszik is nekik, és nem gondolják bajnak, hiszen az identitás már csak ilyen: mindenki valahol őszintén vallja azt, amit vall, legyen az a legnagyobb őrültség is.)

surcouf 2009.12.20. 13:19:01

@NovákAttila:

jó hát a zsidó média , vagy a zsidó befolyással zsarolt, vagy egyenirányított része a zsidónak ad igazat akkor is ha nincs igaza., mermilesz ha jön a egy zsidó befektető és megveszi a lapot, vagy tévét amiből él a firkász vagy a riporter ?

médianácizmus ... ez a javából viesel meg egy az áldozat szerepében , és előjogaival tetszelgő nyomorult médianáci ... aki nem tűri a valóságot

hát ezúton üzenem nyalja ki a seggemet ... semmi közöm a holokauszthoz nincs, nem akarok zsidót ölni de horn és demszy hunvald drazsé meg kóka és kipásferi sunyi pofája az undorral tölt el ... akkor is ha történetesen kicsit vagy nagyon zsidók véletlenül , és politikai gazdasági bűnözésen keresztül alapozzák meg, és építik fel a zsidóság ilyenféle közmegbecsülését . amit aztán szépen le lehet fedni a szélsőjobbos nyilas/ holokauszt áldozat zsidó ócska szövegeivel ...

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 13:25:24

@Loxon: tudja kedves Loxon, én magát intelligens embernek, sőt érdekes gondolkodónak tartom, de azért az óriási és szerencsétlen túlzás, hogy olyan mondatokat ad Feldmájer szájába (akihez semmi közöm, de bajom azért van vele, bár ez különösebben nem foglalkoztat), mint pl. "Megemlítette példaként Kun Béla, Szamuely Tibor, Varga Jenő, Gerő Ernő, Rákosi Mátyás és mások neveit, akik szégyent hoztak a zsidóságra és erre a Házra, és egyszer már a zsidóság elleni súlyos fellépéshez vezettek" (forrás: Loxon neve melletti blog)

Nekem roppantul furcsa, hogy a zsidónak nem számító kommunisták zsidóságát (azaz max. csak faji szemlélet alapján fennálló, vagy valami zavaros "talmudizmust" emlegetve, ami majdnem ugyanaz) így (mástól fiktív idézetet használva) kiemeli, a nem zsidó kommunistákról meg egyáltalán nem emlékezik meg - úgymond megpróbálja zsidó bűntettként beállítani a kommunizmust. De a legfurcsább, hogy a holokauszt félmillió halálos áldozatát pusztán "súlyos fellépésnek" aposztrofálja...

Már elnézést, de ez óriási aránytalanság - az áldozatok száma és az elkövetők hovatartozása, identitása sem indokolja ezt. Aki azt hiszi, hogy a magyar zsidóságnak elnézést kell kérnie a magyar keresztényektől, mert az általuk a 20. század során elkövetett bűnök hasonló nagyságúak, az szerintem súlyosan téved.

egyébként persze kérhet elnézést, aki a zsidó származású kommunistákért felelősséget érez, csak éppenséggel nem ilyen formában, ilyen arányokkal, mert ez abszurd lenne.

(és nekem senki ne jöjjön azzal, hogy zsidó, cionista meg miegymás vagyok, vagy valami titkos érdekből mondom ezt. éppenséggel egyik sem igaz, de amúgy az előbbi nem is lenne lényeges.)

tudom hogy bejegyzésének statusa vitatható, de mivel az ilyen mondatai korántsem egyediek, ezért gondoltam, hogy felvetem milyen komoly problémám vannak velük.

expansiv 2009.12.20. 14:23:55

@Zahal:

Vagyis NINCSpontos szám és MIÉRT ÉPP 6 milla, az az egész EU-zsidóság lélekszáma volt,no, dehát valakikből léprejött Jiszroél, hogy a 2%-nyi hányadű amerikai (US) zsidóságról ne is beszéljek.

A 2% = 6 milla.

A világon összesen 12 millió zsidó él. (Kevesebb, mint magyar!)

S akkor itt lassan beúszik a képbe a "numerus clausius" jogszerűsége és megalapozottsága.
1920-ban,Trianon után a Csonka-ország lélekszáma, 7, 8 millió fő volt, ebből 900 ezer zsidó.
Értelmiségi hivatásokban azonban (ügyvéd, könyvelők, orvosok , szellemi szabadfoglalkozásúak) 5ó60 %-ot is meghaladta a számuk!

Ez úgy jön ide, hogy egy vicces adattal jelezzem,
a 300 milliós fafejű, sötét USA lakosságából a 6 milla a MÉDIÁBAN és SZÓRAKOZTATÓIPARBAN magasan felülreprezentált ( Hollywoodot mádi zsidók alapították, Róka (vagy tán FUCHS)-Paramount Pictures és Czukor (Zucker), meg ukrajnai stetl-szökevények, "Goldwyn" és "Warner" - műangol mű-nevek...

Közvéleménykutatás szerint a fehér amerikaiak reprezentatíve 50%-ra becsülik az USA zsidók hányadát!!

Végül azt akarom ezzel mondani, hogy a nácizmust megelőző, okkultizmussal kevert eszmeiség mélyén egy pillanatra megcsillan az igazság kőkemény magva....

12 millió NEM URALHAT 6 MILLIÁRDOT !!!

Meg nem fenyegethet egy 6 milliós sivatagi szar ország egy 3000 kilométerre északabbra fekvő germán kultúrájú liberális államot, csak mert a gázai mészárlásokról önálló véleményük van!

S a 6 millió meggyilkolt európai zsidó esetén MA MÉG 12 MILLIÓNYIAN SEM LENNÉNEK!

Nálunk ez azért forró téma, mert PESTEN Horthy Miklós határozottsága következtében nagy számban vannak ma is az élősködők!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 14:24:41

@ArmaGeddon Bácsi: a Novák Attilának adott válaszodra reagálok:

1. nem mentségeket keresett, csak informálni szeretett volna. nincs is mit mentegetnie, amennyire én látom - az állítólagos mentségkeresése megint a te átkódolásod eredménye.
2. kevés zsidó szerzőt olvastál és ők is megvetették a zsidóságot - írod. ajánlat: talán olvass olyan, valóban zsidó szerzőket is, akik nem vetik meg. magyarul kezdheted Raj Tamás műveivel. nagyon alapvetőek, de nem butaság elolvasni egy olyan (jóindulattal mondva) félművelt számára, mint amilyen Te vagy a témában.
3. "a zsidókérdés mindig is volt." ez nem igaz. e kérdés létezésében sokan egyetértenek, sokan meg nem. hogy mit is jelentene e kérdés, abban viszont már az egyetértők is gyökeresen eltérő állásponton vannak. ezért mondom: ez csak egy szlogen, amit manapság sokszor a zsidóellenes érzület igazolására idéznek. mint épp Te is.
4. Izrael jövőjével kapcs azért nem vitatkozom, mert nem értek hozzá, mármint se a térséghez, se a jövőhöz túlzottan. a doomsday scenariod nem túl vonzó számomra, az biztos.
5. az amerikai antiszemitizmus ilyen növekedését egyáltalán nem tartom valószínűnek, sőt.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 14:27:55

hogy a holokauszt előtti európai zsidóság lélekszámával kapcsolatban ne csak sületlenségek hangozzanak el:
www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/jewpop.html

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 14:30:11

amúgy nekem van egy rémálmom a 21. századi Magyarországról, ahol már csak náci szimpatizánsok vitatkoznak a zsidóság náci szimpatizánsok elleni védelmezőivel. fura, hogy a Konzi milyen közel kerül ehhez néha...na ciao, Uraim!

expansiv 2009.12.20. 14:31:18

@Bobkó Csaba:

Én 19 éve Fideszes vagyok. A militáns NEMZETI fajtából!

expansiv 2009.12.20. 14:34:34

@statez:

Ha ez így van, akkor HAJRÁ PERZSÁK !!!

NovákAttila 2009.12.20. 14:39:47

@Regno delle Due Sicilie: a magyarnyelvű net, főleg a politikai fórumok világát az utóbbi időben uralja a szélsőjobb, nagyon zavaros gondolkodású, félművelt és előítéletes emberek (sokuk több nicknévvel) irogatják agressziv és arrogáns hozzászólásaikat, melynek a (pszichológiai) lényege az, hogy ők veszélyeztetve érzik magukat, félnek, ezért roppant módon idegesek. Ez az idegesség csak fokozódik akkor, amikor szembesülnek a múlttal, feldolgozás helyett pedig az elfojtás, a hazudozás és az elkenés marad, mint egyetlen mentsvár. Wiesel jelenléte éppenséggel arra emlékeztet (most lebontva azokat a konkrét körülményeket, amelyekről írtam), hogy elpusztítottak sok ártatlan embert Magyarországon s ebben van nemzeti felelősség is, hiszen a magyar részvétellel szembe kell néznie az országnak. Természetesen ugyanez igaz a kommunista bűnökre vonatkozóan is, de most nem erről beszélünk.
Felnőtt csak akkor lesz a nemzet, ha szembenéz azzal, mi rosszat és jót tett a történelem folyamán, de nem akkor, ha mindent, ami rossz volt, projektálja az "idegenekre", zsidókra, nagytőkére, Amerikára, a Nyugatra, ésatöbbi.

NovákAttila 2009.12.20. 14:50:44

@Regno delle Due Sicilie: a másik, ami nagyon fontos, az empátia (ezt Cyprianus hozta fel - köszönet néki ezért). Ha nem tudunk mit kezdeni mások szenvedéseivel, akkor soha nem lesz normálisan vett közélet és politikai kultura az országban. Ha a magyar vészkorszakra való utalásban a kollektív magyar felelősséget, ha a kommunista bűnök felhozásában antiszemitizmust lát(nak) egyes társadalmi csoportok, csak és kizárólag a süketek agressziv párbeszéde folytatdik tovább, egyfajta értelmetlen és destruktív szellemi polgárháború.

expansiv 2009.12.20. 15:03:57

TENGRI VERJE BELE, épp Balog Zoltánról, a Mazsihisz-ről, a "NINCS BÉKÉS ÁTMENET!!"-ről és annak KÖVETKEZETES? MAZSIHISZ-szel szembeni érvényesítéséről,
Balog Z. és Prőhle Gergely (FDP) szoros kapcsolatáról írtam már
sok soros KRITIKÁT FIDESZ-tagként, amikor elment az áram!

Mindegy... nem tudom azt újra írni.

Prőhléről egy blog - aki két e-mailt is írt fenyegetően, S MINDKETTŐT ELKÜLDTE Balog Zoltán fideszes mailboxára.....

Meg ne próbáld, BALOG, mert reverendán billentelek, ájtatos kétszínű Servét-égető "protestáns"!!!

harci.blogter.hu/364995/prohle_gergely_arulo

expansiv 2009.12.20. 15:10:56

@NovákAttila:

" Az aczélt megedzik" HÜLYEE !!!

Láttad a filmet???!

Hát az még HADIKOMMUNISTA bolsi volt! Sztálin neve - mivel a késői porosz utas Oroszországban az ACÉLNAK SZLÁV NEVE BNEM ALAKULT KI! - acélt jelent!

Hogy aztán ne beszéljünk már a Kádár-rezsim zsidó kultúrdiktátoráról, Acél György vén genya komcsiról!

expansiv 2009.12.20. 15:14:33

@HaKohen:

Kisgyerek,

te eltévedtél a nagy sötét kerek erdőben!!

A MAGYAR N E M Z E T magához tért: s ha olvasnád pl. a MH-t,

rájönnél: NAGGYON SOKAT KELL MÉG ELVISELNETEK ennek az ázsiai gyökerű nemzetnek a soraiba furakodva, vagy

GET OUT!!!

expansiv 2009.12.20. 15:16:28

@Regno delle Due Sicilie:

Lengyelországban a 40 millióból csak HATEZER zsidó.....

Valahogy nem csípik őket ottan...:)

expansiv 2009.12.20. 15:27:11

@NovákAttila:

Nem jó duma.

A Második Templom lerombolása óta, különösen a rabbinikus és talmudi tanítások nyomán CSAK A MESAIAH eljövetelekor kell fölvenni a batyut az ajtó mellől, és MINDEN ZSIDÓNAK az égi és földi YERUSHALEMBE összegyűlni!

Az EREC Herzl nyomulásáig csak az "Ígéret Földje" volt újra.

Valami, valahol, nem fizikai létező.

A világias zsidó gondolatok FATÁLIS ELSZABADULÁSA, a Federalista Államok politikai döntése és az Endlösung kellett

a NEM ÉPPEN JOGSZERŰ ÁLLAMALAPÍTÁSOTOKHOZ:

ti egy terrorista államra gondoltok, ami CSAK 61 éves!!!. - Teszem hozzá: a perzsáké 5000... - Mi pedig NEM HÓDÍTUNK TERÜLETET, de helyretesszük - in integrum restitutio - a SAJÁTUNKAT!

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.12.20. 15:32:25

@Regno delle Due Sicilie: "a zsidónak nem számító kommunisták zsidóságát (azaz max. csak faji szemlélet alapján fennálló, vagy valami zavaros "talmudizmust" emlegetve, ami majdnem ugyanaz) így (mástól fiktív idézetet használva) kiemeli,"

Ez hihetetlenül gyatra érv. Ha ez igaz, akkor a magyarnak nem számító fasiszták cselekedeteiért sem lehet a "magyarokat" elítélni és Wiesel barátunk lába alól már ki is rántottuk a szőnyeget...

expansiv 2009.12.20. 15:32:38

@akak:

Lengyelországban a JOBBIK-nak megfelelő pártokra szavazók aránya: 93%!!!!

expansiv 2009.12.20. 15:39:00

@surcouf:

JELZEM, a nyilas eszmeiség egy agyament , elmebeteg "ideológiai" szubkultúra.

Magyarországon azonban a nemzeti erők és a magyar keresztény osztályok mindig is kaphatók voltak az antiszemitizmusra - ÉS MA IS!

Ami új, az az "újpogányság", az ősi hun-avar-onogur örökség reneszánsza és erősödése, mert OTT NEM LESZ SEMMILYEN KORLÁTJA AZ ANTISZEMITIZMUSNAK: ahogy egy féktelen, véreskezű belső-ázsiai lovasnomád néphez illik !

expansiv 2009.12.20. 15:43:22

@Regno delle Due Sicilie:

EZ ZSIDÓ LINK, te marha!

Ergo: HITELTELEN!!

expansiv 2009.12.20. 15:50:40

@NovákAttila:

SEMMIVEL SEM KELL SZEMBENÉZNÜNK!

Semmi közünk - s NAGYAPÁINKNAK SEM! - a NSDAP ideológiájához és az Európát -köztük hazánkat - katonailag megszállva tartó III. Birodalom rendészeti intézkedéseihez!!

Nekünk NEM VOLT WANNSEE-nk, Endlösungunk, Sonderkommando-ink a "keleti területeken",

nálunk ILLEGITIM MÓDON TÁVOLÍTOTTÁK EL AZ ÁLLAMFŐT, hogy a félhülye és tényleg csőcselék bűnözőkből álló nyilasok hatalomra kerülhessenek!

Aki MÁST MOND: az ITT ÉS MOST E L L E N S É G !!!

m.logic 2009.12.20. 16:02:41

@NovákAttila: Szembesülés a múlttal, feldolgozás, szembenézés... LOL, LMAO...

A nyilasokat és a nyilasnak vélt embereket vagy kinyírták, vagy elüldözték a 2. világháború után. 2009-et írunk. Bőven 70 fölött vannak, akik valamennyire is tudatuknál voltak a 2. világháború során. Mégis ki a fene nézzen szembe, mivel is? Kinek kell feldolgozni bármit is? Papoltok ti a 10-en, 20-on, 30 éveseknek, hogy bűnös vagy, nézz szembe a múlttal. Miért nem nézel már szembe a múlttal? Furdal már a lelkiismeret? Még mindig nem? Akkor náci vagy. Ez megy itt... Nincs Mo-n egy darab ember sem, akinek szégyellnie kell magát a holokauszt miatt. De ha ezt elismernék a zsidók, akkor nem lenne a 2010-es választások előtt hirtelen, újra meghirdetett kárpótlás csak zsidóknak, nem lenne több pénzügyi és politikai támogatás.

Közben Izrael 60 éve holokausztot folytat a palesztinok ellen. Gyűjtik a politikai, pénzügyi és hadi támogatást Irán ellen. Irakra és Afganisztánra már ráuszították az USA-t. Semmi felelősségvállalás. 1600-szoros gyilkos Schlomo Morelek tettei elévültek, de zéró bizonyíték alapján tovább folyik a Demjanjukok és Zentaik elleni hadjárat.

Holokauszt-tagadásról annyit, hogy az igazságot nem kell törvénnyel védeni a kutatásoktól. Még senki nem mert válaszolni a revizionisták bizonyítékokkal alátámasztott kutatásaira.

A félelemről meg annyit. Ha törvénnyel véditek magatok az igazság ellen, terjedni fog az igazság. Ha nem véditek, akkor meg főleg. Egyre több embernek lesz elege a holovallásból. Egyre több embernek lesz elege Izrael terrorjának támogatásából és a néphülyítés, agymosás elveszti erejét.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 16:23:05

@m.logic: "Még senki nem mert válaszolni a revizionisták bizonyítékokkal alátámasztott kutatásaira."

Mint talán még Te is tudod, a bizonyítás terhe azok vállát nyomja, akik egy létező eseményt tagadni próbálnak, azt állítva, hogy "hiába tudják ők hogy ez és ez történt, ez és ez mégse történt meg."

A konkrét esetben a revizionistáknak szegezendő alapvető kérdés, hogy akkor hova lett pl. a magyar vidék zsidósága? Hol vannak azok, akik 65 évvel ezelőttig a kecskeméti és a gyöngyösi, stb., zsinagógába jártak? Amíg erre semmi értelmeset nem tudnak válaszolni, addig csak nácimosdatás az egész. Tudománytalan és rosszindulatú.

m.logic 2009.12.20. 16:48:41

@Regno delle Due Sicilie: Mit nem értesz a "bizonyítékokkal alátámasztott" szópáron? Ezen kívül mikor bizonyítottátok be, hogy a lámpabura emberből van?

Ha kérdéseid van a revizionisták felé, csak tedd fel nekik bátran.

Én mindenesetre a bizonyítékoknak hiszek továbbra is.

surcouf 2009.12.20. 17:20:07

@expansiv:

aha tehát szerinted aki pl kifogásolja pl hogy a 4 es metró olyan amilyen , horn kóka és kipásferi műve a többi olyan amilyen vagy lendvai nyanya mit rikácsol

az valami elvont lovasnomád nyilazgatós ősvad gyilkolásmániás komplexusát projektálja szegény drága ártatlan hunvaldokra meg drazsékra? azaz dilis ...

antiszemitizmus van ? vagy erős ilyen olyan politikai vetületekkel rendelkező JOGOS ellenérzés némely a hatalomban elpofátlandott , agyonig leajjasodott, korrumpálódott történetesen zsidóval szemben (noha vannak nemzsidók is számosan)... ja lehet hogy nem a ranschburg jenőről van ám szó ... vagy mittudomén kiről aki amúgy zsidó , és becsületesen él ha tud

az nem tetszik a közösségnek (és sokféleképpen artikulálódik ez is tény) hogy némely történetesen zsidó ipse magának túl sokat megenged gátlástalanul élősködik és pofátlanul harácsol pl és okádé módon visszaél a politikai , üzleti tőke média pozíciójával ... hát gój az dögöljön , nekem jogom van ügyeskedni és jól élni ...

ja és ha aszondod erre rohadj meg te mocsos szemét bűnöző

meg szóvá teszi valaki hogy mér lopsz annyit , hazudsz rá ha már nyilvánvaló an kilóg a lóláb mocsokállat ? miért baszod széjjel a demokráciát ...miért kormányozgatsz kisebbségben szemét disznó , és miért van mindig a fejeden kipa akkormeg ?

holokauszt nyivákba kezd, és üldözött szerepben majomkodik , és jön ezzel a nyilasnyálas hülyeséggel ... pl

hát lófaszt ok ? ló-faszt

ez ősmagyarul azt jelenti , nem értek azzal egyet ha az nyivákol és kér számon aki a bűnt elköveti ellenem

cserenkov 2009.12.20. 17:42:18

Bevallom őszintén, először engem is elkeserített Wiesel állásfoglalása Balog beszédéről(sértő és megbocsáthatatlan - azért remélem ez utóbbi nem áll).
Ez a cikk sok mindenben felvilágosított, megvilágosított és teljes mértékben egyetértek vele.
Ugyanakkor a holokauszttagadást perpillanat Magyarországon nem büntetném, mert bár létezik, de csak egy marginális kisebbség véleménye. Még a szélsőségesek sem tagadják, hanem inkább azt mondják, hogy kár, hogy a pesti zsidóság életben maradt.
A holokauszttagadás nem öltött olyan mértéket és minőséget Mo.-n, mint más országokban(pl. Anna Frank egy kitaláció és egyéb "művek"). Meggyőződésem, hogy Magyarországon az emberek több mint 98%-a vallja, hogy itt volt holokauszt.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 17:48:18

@aristo: pont forditva. ha Rakosi zsidonak szamit, akkor Szalasi ormenynek, ez igaz. Ha viszont Szalasi magyar, akkor Rakosi is magyar - es hat sajnos igy van ez mindket esetben.

Sorry, a logikad ezuttal nem mukodott...

HaKohen 2009.12.20. 18:42:58

@Regno delle Due Sicilie:

Még mindig szórakoztat? Pszichiátriai esettanulmányok. Na mentem, ciao!

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.20. 18:59:19

@HaKohen: kénytelen vagyok elismerni, hogy végül sajnos neked lett igazad. baromira nem szórakoztató ez az egész, viszont igen szomorú.

ezek után már csak azt tudom remélni, hogy kényszerűségből a Konzi becses szerkesztői is kirakják majd a kommentfal fölé, hogy "a kommenteket nem cenzurázzuk és így találhatók olyanok is közöttük, amelyekkel mélységesen nem értünk egyet."

NovákAttila 2009.12.20. 19:13:10

@Regno delle Due Sicilie: nagyon durvák a kommentek, egybén primitívek és mérhetetlenül unalmasak.
A Konzi viszont törölhetne, nem csak ott kellene harcolni a liberális statement-ek ellen, ahol az kényelmes.

m.logic 2009.12.20. 19:22:21

Micsoda aberráció ez a demokrácia ugye? Cenzúrát ide, diktatúrát, kuss a gójnak!

tony montana 2009.12.20. 19:50:41

@Bobkó Csaba: Én ott voltam a hit gyülekezetében az előadásán,szerintem megtudod te is nézni.Ott kérdeztek tőle,pont a megbocsájtásról és ott mondta:
Ha azzal a csendőrrel találkozna aki megütötte és felrakta a vonatra a családjával, nem csinálna vele semmit,már rég megbocsátotta neki!!!!!

cserenkov 2009.12.20. 20:00:31

Egyébként Wieselt a katolikus Mauriac bíztatta, hogy irja ki magából az emlékeit.
A Viperafészek című regényét ajánlom minden vasárnapi kereszténynek. Talán magamnak is...

___________________________ (törölt) 2009.12.20. 20:09:42

@NovákAttila:

"A Konzi viszont törölhetne,"

Ezt nem értem, kedves Attila. Ennek a cikknek te vagy a szerzője, tehát most te vagy "a Konzi". Töröljél hát. Vagy mi a probléma? Nem értem. Ha technikai problémáid vannak, nem működik a törlés vagy bármi egyéb, ott a levlista, megoldjuk.

Bobkó Csaba 2009.12.20. 21:03:58

"Ha nem tudunk mit kezdeni mások szenvedéseivel, akkor soha nem lesz normálisan vett közélet és politikai kultura az országban. "

Ez egy ilyen felkészült embertől csak álnaívság, vagy totális fejhomokbadugás lehet.
Van erre az empátiára egy általános törvényszerűség. Alapvetően egészséges emberekből álló tipikus, átklagos társadalomban (amilyennek minden ellenére a magyart nagyjából tekintem) magától értetődő, hogy valamilyen múltbeli, közelmúltbeli tömeges tragédia áldozatai iránt van ilyen együttérzés, amennyiben nem történt közben valami hasonló arányú bosszú, vagy nem érte egyéb nagy sérelem a szóbanforgó közösséget (már amennyire közösség még egy mai modern társadalom) az egykori áldozatok képviselői részéről. Még kölcsönösen fájdalmas borzalmas tettek után is eljöhet megbékélés, megbocsátás és kölcsönös sajnálkozás, nagyjából be is következett ez a német-lengyel viszonyban, bár vannak, akik ezt igyekszenek most elrontani.
Tehát fontos, hogy akkor esélyes ez, ha megszakadt az ellenségeskedés, ha egy időpont után nem történt további komolyabb irritáló eseménysor egyik részről sem, ekkor van egészséges empátia. Ez így normális. Nem reprezentatív az én egyéni tapasztalatom, de mint már írtam, Magyarországon , egy egykor nagy zsidó népességgel rendelkező kisvárosban a Kádár-kor végén, gyerekkoromban ez az empátia nagyrészt megvolt, még a zsidókből álló négyesfogat és nagyrészt zsidókból álló ÁVH 50-es évei ellenére is.
Ezt az empátiát sikerült mára szinte teljesen lerombolnia néhány, zsidókhoz köthető tendenciának. Az egyik az SZDSZ teljes tevékenysége az ún. rendszerváltás óta, a másik ezzel összefonódva a feltűnő izraeli gazdasági és sokféle térhódítás országunkban, a harmadik a csapból is folyó holokausztkultusz.

Vegyük azt a példát, hogy bármennyire is jogos sérelmünk Trianon, milyen kontraproduktív lenne, ha a magyar poolitrika állandóan azzal "terrorizálná" a szomszéd országok politikusait, kormányait , lakosságát és a nemzetközi szervezeteket, hogy mindenkinek állandóan a mi nafgy veszteségünk miatt kell bűnbánatot gyakorolnia. Még ha netán mi ezt jogosnak is tartanánk, épp ellentétes hatást érnénk el ügyünk szempontjából a dologgal. A hasonlat nagyon sántít, de egy biztos, a zsidók szenvedése iránti empátiát is valahogy így irtja ki rohamosan a világra kényszerített holokausztkultusz, amelynek Wiesekl főpapja és ezért ő egy szemernyit sem erkölcsi tekintély, hanem gonosz bűnös, aki legtöbbet zsidóknak árt tevékenységével. Persze ez egy gépezet, ha nem ő lenne benne ez egyik legismertebb fogaskerék, lenne más.

Van egy idevágó bejegyzés egy antiszemitizmussal szerintem kicsit se vádolható más profilú helyen:

katpol.blog.hu/2009/12/10/knn_useful_idiots

-------------------
"Az alaphelyzet a következő: létezik egy olyan hivatal az amerikai államigazgatásban, hogy "Office to Combat and Monitor Anti-Semitism". Elbüvölő kis, a politikai korrektség által életre hívott iroda lehet, valószínűleg a jövőben errefelé is elszaporodnak az ilyen PC intézmények, amik harcolnak például a gender mainstreamingért és a többi, civilizált ember számára oly nélkülözhetetlen vívmányért. Obama a hivatal élére Hannah Rosenthalt akarja kinevezni, amit támogatnak a baloldali, és elleneznek a jobboldali amerikai zsidó szervezetek.

Amin Stephen M. Walt kiakadt, az a mód, ahogy a Rosenthal érvelni akart a saját kinevezése mellett, ugyanis röviden és tömören, elkezdett áradozni, hogy mennyire szereti Izraelt, ő élt ott, a szíve csücske, imádja, stb. Mi ezzel a baj?

"Ezek szép érzések, de nem furcsa egy kicsit, hogy azzal kell megvédenie a jelöltségét egy pozícióra az Egyesült Államok kormányzatában, hogy elmondja, mennyire szeret egy idegen országot? Egy amerikai tisztviselőnek az ő pozíciójában az számít, hogy szereti Amerikát, és hogy hiszi, hogy az antiszemitizmus egy gyűlöletes filozófia, ami ellen erőteljesen fel kell lépni. Az, hogy szereti Izraelt vagy Franciaországot vagy Thaiföldet vagy Namíbiát, stb, lényegtelen. (És igen, teljeséggel elképzlehető, hogy valaki ki nem állhatja az antiszemitizmust, de nem szereti Izraelt)"

(És akkor itt én is megjegyezném bizonyos kommentek megelőzése végett: izraeli =/= zsidó, cionista meg pláne nem. Danke.)"
---------------------------------

Azért tökéletesen bűnös dolog Balogot kárhoztatni és Wiesel beszédét amúgy valami felemelőnek láttatni, mert mint látjuk, ez a PC-terror az egész világot sújtja és a lehető legszennyesebben váltja aprópénzre az ártatlan zsidók szenvedéseit egy agresszív latorállam.

A linkelt Szombat-cikkekből is kiderült, hogyha náci típusú rasszizmus ellen akarná Wiesel felemelnie a szavát, akkor ezt a beszédet nem a magyar országházban, hanem a Knesszetben kellett volna elmondania, mert az a fajta gyarmatosító, gyűlölködő, faji felsőbbrendűséget dédelgető hozzáállás, amely tömeges a megszállt palesztin területek zsidó gyarmatosítói kötűzött, Magyarországon egyszerűen nem lehet megtalálni.

Kötelesség tiltakozni a holokauszt, mint politikai fenyítőeszköz használata ellen, nem Balog hibázott, Wiesel egy erkölcsi nulla.

NovákAttila 2009.12.20. 21:12:44

@Bobkó Csaba: ha valaki itt ostoba erkölcsi hulla, az Ön, kedves BCS.

2009.12.20. 21:17:11

Korrekt, nagyon jó cikk.

emzperx 2009.12.20. 21:20:28

@Regno delle Due Sicilie:

Hogy ne csak sületlenségek hangozzanak el:

Az 1949. évi népszámlálásról 1952-ben megjelent KSH eredények:

5. oldal. 2. sz. táblázat.

A népesség tényleges szaporodása vagy fogyása 1869 és 1949 között

Két-két egymást követő népszámlálás adatai alapján számított differencia:

1920-1930: +698234
1930-1941: +630965
1941-1949: -111275

Ez magyarországi adat.

emzperx 2009.12.20. 21:21:53

Amúgy szerintem praktikus lenne visszjönni off-ból vizel úr és a honi polgárda dolgaira.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.20. 21:37:27

@Regno delle Due Sicilie: Tudja, kedves Regno, a kommunizmus történetében igen sok a zsidó _származású_ egyén, hadd ne kezdjük Marx-szal, a trier-i rabbi fiával, más néven Oulanem-mel, aki tulajdonképpen nem is volt vallástalan, Wurmbrand — joggal — sátánistának nevezte. A '19-es társaságban egyedül Garbai nem volt zsidó, és ez a Rákosi-féle garnitúráról is majdnem ugyanígy elmondható. De ez hasonlóan volt Oroszországban, Bajorországban és másutt is. Van ennek valami speciális oka vagy véletlen? Nyilvánvalóan kell legyen speciális oka, és ezt a speciális okot valamiképpen mégiscsak a zsidóság háza táján kellene keresni. Valószínűleg maga Novák úr is elismerné, hogy van a zsidóságban egy forradalmi „hagyomány”, talán pszichikai kontitúció-beli karakterisztikumként vagy valamiféle talmudiánus nyomként vagy egyéb okokból. Konkrétan ez a kommunizmus formájában is kapott sokféle legitimációt, pl. „emancipáció” és egyebek.

Javaslom azért, hogy olvassa a Múlt és Jövő c. folyóiratot is, ott nem fogják különösképpen cáfolni, hogy az antiszemitizmus nem egy új dolog. Az okait azonban általában mindig a nemzsidókban keresik (az összes nemzsidóban!), ami szerintem szarvashiba. Tudja, egy autós halad szembe a forgalommal vicc.

Mármost én nem vagyok egy egyszerű eset, köszönöm, hogy belátja. Mert ugye kedvenc szerzőim, mondhatni spirituális útmutatóim (és az általam legtöbbre tartottak) között is igen sok zsidó származásúak, emberi kapcsolataimban is meglehetősen kimutathatatlan az, hogy gyűlölet vagy lenézés vagy egyéb ilyesmi volna bennem. Sőt, de ezt most hagyjuk. Fricska, meg ugratás persze igen, van bennem, és néha egy-két szigorúbb kijelentést is megengedek magamnak, ha indokolt.

Az írásomban legyen figyelemmel annak kiindulását képező valós keretére, amely számomra már önmagában elég abszurd, mondhatni szürreális ahhoz, hogy ott az egyébként jóindulatú képzelet folyományaként bármi megtörténhessen.

@NovákAttila: Hála Istennek a lelkiismeretem olyan tiszta, mint egy kristály. Szüleimnek és nagyszüleimnek (Isten nyugosztalja őket) hasonlóképp. (Megjegyzem, ha esetleg rám is gyanakodna, egy nicknéven írok, és az a Loxon.)

„nagyon durvák a kommentek, egybén primitívek és mérhetetlenül unalmasak. A Konzi viszont törölhetne, nem csak ott kellene harcolni a liberális statement-ek ellen, ahol az kényelmes.”

Bevallom, engem meglep, hogy Ön, aki hajlandó megérteni az SZDSZ-es értelmiséget, a konzervativizmus nevében kéri számon a cenzúra hiányát , amelyet egyébként, úgy tudom, alapjában véve kedvel. A kommentárokat én egyébként inkább tanulságosnak nevezném. Higgye el, nem olyan primitívek azok, még amikor durván is vannak megfogalmazva. Valamire rá akarják irányítani a figyelmet, valamire rá akarják (-nák) ébreszteni a Szerzőt, és ezt nem fegyverrel, hanem mondatokkal teszik. Olyan nickek is, amelyeket eddig kifejezetten visszafogottnak ismertem meg.

Higgye el, kedves Novák úr, hogy e kommentálók nagy része már sokszoros önmoderáción, önelfojtáson és izzadságos önvádakon ment keresztül, míg — elkeseredetten, nem pedig felhőtlen boldogsággal — le merte (igen, merte) írni, amit írt.

NovákAttila 2009.12.20. 22:16:48

@Loxon: ezek a kommentek halál unalmas antiszemita közhelyeket ismételgetnek, belevetítetenek sok mindent a Wiesel-látogatásba, mely nem volt ott, ezeknek a kimondásához maximum az kellett, hogy ne féljenek egy olyan társadalmi konszenzustól, vagy jogi környezettől, mely ezt elítéli. Ez gyakorlatilag megtörtént, de nagyjából a pornofogyasztáshoz hasonló, régen tilos volt, de a használata nem különösebben nemesít, meg nem is igaz.
Konzervatívoknál tényleg nem szokott menni a tömeggyilkos diktatúrák áldozatain való nevetgélés, a halottak számának méricskélése, a holokauszt és a kommunista diktatúra számainak eliminálása, ésatöbbi. Nyilvánvalóan ezek a regek egyszerüen szélsőjobboldali figurákat takarnak, akiknek sok közük nincsen a konzervativizmushoz, amely egyébként viszonyszó.

Bobkó Csaba 2009.12.20. 23:49:42

@NovákAttila:

Ó, hát kijöttünk a sodrunkból.
Megesik mindenkivel.
De az Életben nem lehet a tényeket lehülyézni.

NovákAttila 2009.12.21. 00:08:24

@Bobkó Csaba: a helyzet az, hogy a tények Wieselt támasztják alá, illetve azokat a holokauszt-kutatókat, akik demográfiai szempontból foglalkoznak a Soával. Sem Ön, sem a kollegája nem tartozik ezek közé.
Azon az ezzel demográfusok jókat nevetnek, ha valaki egy ország lakosságának alakulását - pláne háborús időkben - úgy számolja ki, hogy elveszi vagy hozzáadja a számokat. A KSH adatok nem számolnak be a népmozgásokról, kitelepítésekről, emigránsokról. Csak szíves figyelmét hívnám fel arra, hogy kizárólag a határontúli területekről több mint negyedmillió ember vándorolt be Magyarországra 1945 után.
Olvassa el Stark Tamás erre vonatkozó kutatásait, a történész amúgy az MTA TTI és a Terror Háza Múzeum munkatársa, gyakorlatilag évtizedek óta ezzel foglalkozik.

tevevanegypupu 2009.12.21. 00:14:14

Lehet, hogy majd a jovoben megszuletendo unokaink is vedekezesre kenyszerulnek olyan bunokert, amiket mar a dedszuleik sem kovettek el? Ugy nezem ez lehetseges. Ugyanugy nem lesz mas problema mint ahogy most is csak egy letezik? A koppehagai kornyezetvedo konferencia teljes kudarc, a vilag valsagban van, benne Magyarorszag meg inkabb, naponta ezrevel halnak ehen gyermekek, tizezrek oldoklik egymast, jarvanyok pusztitanak de ez nem szamit. Nezzunk szembe a multunkkal, annak is egyetlen, altalunk soha jova nem teheto tragediajaval. Hat csak nezegesse az a szanando csoport, akinek ez oromet es megelhetest hoz. Azt hiszem egyre tobben leszunk, akik ugy gondoljak, hogy befejeztuk, reszunkrol a tema lezarva. Lapozzunk, mi lesz holnap? Ja persze, jonnek a fasisztak.

Bobkó Csaba 2009.12.21. 00:33:50

@NovákAttila:

Egy percig nem ez volt a téma. Én személy szerint sose vontam kétségbe, hogy a második világháború során elkövetett nem kevés népirtás között tömeges zsidóirtás is történt. A revízionisták között is nagyon sokféle álláspont létezik, Wiesel és társai álláspontja azonban velük szemben egységesen az, hogy börtönben a helyük, ha nem fogják be a szájukat. Ez önmagában annak bizonyítéka, hogy kinek kell félnie a tények nyjlt megvitatásától és ki van hatalmi pozícióban (per pillanat), aki elhalgattathatja rendszerpropagandájának kritikusait.
Én nagyon meg volnék lepve, ha a revízionizmus teljes legalizálásának és álljtásaik nyílt, tisztességes szakmai megvitatásának az lenne az eredménye, hogy megállapítást nyerne, miszerint zsidóirtás márpedig nem volt.
A témánk nem ez, hanem az, hogy Wiesel azért háborodott fel és "sértődött meg" (felségsértés?), mert a magyar parlament emberjogi bizottságának elnöke az ő magasságos jelenlétében merte azt mondani, hogy nem fogadható el a holokauszt, mint hatalmi lekussolóeszköz alkalmazása.
A témánk az, hogy Wiesel egy elnyomó rezsim szolgálatába állított kultusz egyik főpapja, amely mintegy mellékesen fajelmélet alapján kiirtott emberek emlékével kufárkodik, ha valakik meggyalázzák a meggyilkoltak emlékét, akkor éppen Wiesel és társai azok.

Ezek után, ha tisztességes zsidók még menteni szeretnék a menthetőt, a leghangosabban kell követelniük a holokauszttagadás kikerülését a büntető törvénykönyvekből és a revízionisták állításainak azonnali hiteles, nyílt szakmai vitáját. Persze néhányan ezt teszik is, tisztességes zsidók eszerint akadnak. Arányuk nem tűnik óriásinak, de ez nem lényeges.

A témához nagyon is hozzátartozik azoknak a revízionista felvetéseknek a kérdése, illetve más, csípőbőlk antiszemitának bélyegzett "toposzok" megvitatása, melyek egyrészt a cionizmus és a nácizmus viszonyára , a cionizmus körén belüli fajelméletre, a cionizmusnak az antiszemitizmus tudatos, cinikus felhasználásáara vonatkoznak. (miszerint a cionisták a zsidók tömegeit úgy vélték megnyerhetőnek eleinte nagyon egzotikus ügyüknek, hogy bíztak az antiszemiták zsidó-Palesztinábazavaró hatásában, ezt emiatt élesztgették, ahol nem volt, vagy nem volt erős, kiprovokálták. Kezdve Herzl ezirányú megjegyzésével, folytatva zsidó titkosszolgálatok zsinagógarobbantásaival, stb.)
Szintén szembe kell nézni a Loxon által is említett kérdéssel, hogy mi volt előbb a talmudi zsidó gyűlölködés és az antiszemittizmus tojása és tyúkja közül.
Ha már konzervatórium, érdemes lenne feltárni, mekkora szerepe volt a világszétverő modernizációs ideológiák uralomrajutásában az örök zsidó nyughatatlanságnak, világgyűlöletnek, a talmudi zsidó identitás mémjének.
Ami miatt zsidók a világ összes népe ellen rendszeresen akkora utálatot éreznek és hangoztatnak, hogy azt csak költők tudnák kifejezni. (idézet)

Volt itt egy mondatod valahol, hogy a magyaroknak szembe kell néznie elődeik bűnével.
Hát épp ezt tette pl. Izrael Sahak és jónéhány társa. Ők megtették, amit egy tisztességes embernek meg kell tennie. Te meg csak értetlenkedsz a Nyugati Part kegyetlen, rasszista telepesei láttán és keresed a mentségeket nekik, pedig Sahak és mások már feltalálták az antiszemitizmus okának spanyolviaszát.

Bobkó Csaba 2009.12.21. 00:41:50

@tevevanegypupu:

Ez az egész holókultusz egy korábbi megfogalmazása Fukuyama agyalágyult tételének. A történelem Auschwitzban végetért, azóta más szóra érdemes nem történt és nem fog, ráadásul örökre felmentést ad zsidóknak minden jövőbeli bűnük miatt.

NovákAttila 2009.12.21. 00:54:26

@Bobkó Csaba: én nem keresek mentséget senkinek, próbálom leírni a valóságot. Tudja az a baj, hogy Ön és mások is a vagy-vagy kizárólagosságában gondolkodnak, pedig az igazság nem ilyen módon fejti ki hatásait. Eli Wieselről meg annyit, hogy maga Auschwitzban volt, családja jórészét kiírtották, egész életét ennek az emlékének szenteli, ehhez képest egy politikus megsértősése nonszensz. A politikai helyzetet, már ami Magyarországon van nem ismeri, nem tetszett neki, amit hallott Balog Zoltántól s ezt elmondta a mikrofonba. Nem ismeri a helyzetet, de Balog Zoltánnak nem az ő jelenlétében - akinek ismétlem a családját kiírtották antiszemita elvek alapján - kellett volna az indok nélküli antiszemitázókkal szemben fellépnie, mert ez jogosan félreérthető. Képzelje csak el azt, hogy egy Gulágot megjárt neves írónak valaki az őt köszöntő parlamenti beszédben arról beszél, hogy a kommunistázás milyen politikai funkciókat tölt be az országban. Megsértődne? Igen. Jogosan sértődne meg? Igen. Volt-e igaza a szónoknak? Erre is igen a válasz.
Szóval ezek nem egyértelmű helyzetek, a kontextust mindig figyelembe kell venni, hogyha egy ilyen szenzitiv témával találkozunk.

Bobkó Csaba 2009.12.21. 01:11:29

@NovákAttila:

Az, hogy valakinek halottai vannak, még nem zárja ki, hogy ezt apró, vagy nagyobb pénzre váltsa. Egyszerűen ismerünk ilyen eseteket. Pl. Anna Frank apja a könyvbevételével, meg azzal, hogy nemigen cáfolja a sztoriját ért vádakat, vagy Wiesel és sokan azzal, hogy Izrael lobbijának szolgálatába állítják az egész népirtás ügyet.
Én nem gondolkodok mindenben vagy-vagy kizárólagosságban, bár akadnak alaphelyzetek, amikor abban kell. Amikor magyar emberek, netán nem könyvtárnyi olvasottsággal elég nyersen fejezik ki, hogy az általuk érzékelt hódító szándékkal készek szembeszállni, az egy ilyen vagy-vagy helyzet. A palesztinok példája mutatja, hogy egy idő után már késő lehet. És tudjuk, hogy akár járhattak volna így az argentinok is.

Olyan bűnöket tartott fontosnak Wiesel nálunk ostorozni, amik Izraelben súlyosabbak. Pl. rasszizmus nálunk semmilyen számottevő mértékben nincs. Izraelben van, mint a Szombatból is tudjuk...
És nem mi magyarok szoktuk a viták végére tromfnak tartogatni, hogy ha más érv nem marad, hogy kuss legyen, mert odacsapunk a sok atombombánkkal, amik persze hivatalosan nem léteznek.
Szerintem ez a kérgesszívű mártírium-kufár egyáltalán nem sértődött meg, csak színlelte, mert ez része a szerepének. Ahhoz nem tudok hozzászólni, hogy azonos-e önmagával, vagy még ebben is szélhámos, természetesen az ezzel őt vádló is lehet az.
De jellemző, hogy milyen tömeges szélhámosság bokrosodott el az egész holokauszt-kultusz körül. Konjunktúrája bvan ennek és valahol egy beteges hazudozásra hajlamos kultúrkör is megmutatkozik az egészben.

Halál komolyan, csinálunk egy antiszemita toposzokat cáfoló (vitató) webfelületet valahol? Ki mertek állniu nyílt vitára ilyenben? Oszuk be a melót, én és a hasonszőrűek szállítjuk a hülye, erkölcsi hulla antiszemita toposzainkat, ti cáfoljátok. Aztán mi észérvekkel és tényekkel porrázúzzuk a "cáfolatot"...
Nem lesz ebből semmi, nem fogtok fasisztákkal leállni vitatkozni...
Akkor helyből megnyertük a vitát.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 01:25:07

@NovákAttila: Elie viselkedését én megértem, de a tiédet nem. Miért kell őt mentegetni? (Illetve értem. Cionista vagy, mi mást is csinálhatnál? )
Miért van az, hogy minden kicsit is félreérthető magyar megnyilatkozás után hónapokig áll a bál, de ha egy zsidó mond olyat, hogy "Sajnos úgy tűnik, mintha a gyűlölet genetikailag öröklődne.", akkor az MÁÁÁÁS.

Face the fact! Elie bácsi ugyanúgy egy gyűlöletben megőszült méregzsák, mint Nobel-díjas kollégája Imre Kertész.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 08:44:33

@tevevanegypupu:

"a keresztenyek ugy tanitjak es hiszik, hogy a Megvalto mar eljott a Foldre, de a zsidok kivegeztettek Ot."

Ezt a mondatot beszélt át egy lelkésszel. Mondjuk, ne az ifjú Hegedűssel, hanem bármelyikkel a főáramból.

tevevanegypupu 2009.12.21. 09:05:29

@Jobb híján MDF-es:
Nem beszelem. Eppen tegnap imadkoztunk zsido testvereinkert akik a Feny Unnepet tartjak most, mig mi par nap mulva a Karacsonyt, a muzulmanok pedig az o Ujevuket. Ismerem a tortenetet ugy ahogy az Evangeliumban leirtak. Tudok Poncius Pilatusrol es arrol, hogy a zsidok nem vegezhettek ki azokat, akiket ok maguk halalra szantak.
Felesleges csurni es csavarni, magyarazni. A mi - keresztenyek - kotelessege a megbocsajtas es a szeretet. Neha viszont az embernek nehez megallnia, hogy ne mondjon semmit, nem a sajat erdekeben, az nem szamit olyan nagyon, hanem masokert, akiket joszandekukban, artatlanul, hatasvadasz modon tamadnak. Igaz, hogy Advent van es nem ilyesmivel kellene foglalkoznunk, de ha ilyenkor tortennek, azert eszre lehet venni, ma mar ugy velem.

NovákAttila 2009.12.21. 09:06:31

@Bobkó Csaba: kezd ez a beszélgetés a süketek párbeszédére emlékeztetni, dehát pedagógiai okokból csak leírom, amit gondolok. Kétségkívül van Izraelben rasszizmus, de azt gondolom, hogy egy közép-kelet-európai számára - mely térség a zsidóság számára egy nagy temető - nem igazán őszinte és méltányos álláspont (finom voltam) a "zsidó rasszizmus" elleni harc, hogyha a saját rasszizmusát ápolgatja, sokszor éppen ezen a témán gyakorolgatja, kétségbevonja a holokauszt áldozatainak számát, melynek persze célja nem is az, hogy pontos adataink legyenek, hanem az, hogy a kutatást a minél kevesebb áldozat és a felelősség eliminálása felé folytassa. Tehát csak az bírálhatja az izraeli rasszizmust, aki amúgy általában is küzd ezek ellen, pláne ebben a térségben.
Különben kilóg a lóláb, mármint hogy nem a "rasszizmus" - mint világjelenség - ellen küzd, hanem a zsidóellenességének talált egy új tárgyat.
Izrael amúgy megvan, azon a napon, amikor radikális telepesek felgyújtottak egy mecsetet, Tel-Avivban este többezren tüntettek a telepesek ellen.

jo tunder 2009.12.21. 09:07:31

@NovákAttila: Kedves Attila,
remelem nem torlik ki azonnal :))
en most konkretan a Heber Egyetemen ulok egy gep elott, Jeruzsalemben. ez az egesz disputa, eleg fura innen nezvest.
ez egy masik vilag es pont. mi azt egyszeruen nem erthetjuk meg, ahogy ezek az emberek hogyan gondolkoznak, nem tudunk belehelyezkedni az ultraortodox meg haszid emberek gondolatvilagaba, ahogy ok sem a mienkbe, lathatoan a vilagias zsidok, sot a mersekelt obszervansok sem ertik az ultraortodoxokat. Magyarorszagon azt hiszik, hogy ertik ezt a zsidougyet, es nem lehet erteni. P.S probaltam ettermet keresni sabeszkor a belvarosban :))) nem semmi.

m.logic 2009.12.21. 09:08:03

@NovákAttila: Nem a szélsőjobb játszik a számokkal. Raul Hillberg 420 000-rel kevesebb magyar áldozatról beszélt, mint a Mazsihisz. Raul Hillberg kutatott, a Mazsihisz csak nagyobb bűntudatot akar kelteni és több kárpótlást akar kapni. Mondhatjuk Hillberg holokauszttagadó lenne a Mazsihisz szemszögéből.

NovákAttila 2009.12.21. 09:10:05

@TaTa86.: szerintem nem értette meg a cikkem lényegét, mely alapvetően a kontextust felvázolva próbálja a felek helyzetét megérteni s így - ha nem is igazságot szolgáltatni - de valahogyan kifejteni a motivumokat.
Szerintem ha Önnek a fél családját marhavagonba tennék s vinnék el (plusz Önt is), nem hiszem, hogy máshogyan viselkedne, mint Wiesel vagy Kertész.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 09:11:45

@tevevanegypupu:

"tegnap imadkoztunk zsido testvereinkert"

Vajon ez mit jelent? Szépen hangzik, de nem biztos, hogy a tartalma is az.

Azért imádkoztatok, hogy a zsidók válljanak kereszténnyé, vagy azért, hogy zsidóként éljenek békében veletek?

NovákAttila 2009.12.21. 09:13:06

@m.logic: Raoul Hilberg ilyet biztosan nem írt, a Mazsihisz meg tudományos adatok alapján képviseli, amit képvisel, amúgy meg nem tudományos szervezet. A 600 000 áldozat lehet, hogy "csak" 530 000 vagy 540 000 (ebben bizonytalanság van), de a dolog lényegén nem változtat semmit sem.
A kárpótlás meg szerintem jár, mellesleg pl. a szovjet kommunizmus áldozatainak is járna - mindenhol.

jo tunder 2009.12.21. 09:13:20

@NovákAttila: voltunk a masadanal. az autout egyszeruen atmegy a palesztin teruleten, mint kes a vajban. megallitottak a kocsit, de meg az utlevelet sem kertek, persze csak izraeli katonakat lattunk. a mai Jerusalem Postban is van cikk az izraeli arabokrol, kulon egy cikk a beduinokrol, es ott azert olyan stilus mint nalunk a romakkal szemben hasznaltatik neha, elkepzelhetetlen a mainstreamben. meg Abbaszrol is eleg nagy megertessel irtak, pedig ugye...
majd pont a Jobbikos luzer fogja ezt megerteni, aki a sajat frusztraciojat, szar eletet probalja leverni valakin, es egzotikusabbat nem talaltak a zsidoknal.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 09:14:38

@jo tunder:

"probaltam ettermet keresni sabeszkor a belvarosban :))) nem semmi."

Próbálj meg Magyarországon dec. 24-én este éttermet keresni! :-)
(Ott minden héten van Karácsony, én ezt inkább irigyelném. :-D)

NovákAttila 2009.12.21. 09:16:56

@m.logic: a magyar adatokhoz vegye hozzá a csehszlovákiai, román áldozatok jó részét is, merthogy akkor jelentős területeik Magyarországhoz tartoztak.
www.rev.hu/sulinet45/szerviz/szakirod/stark.htm

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 09:18:02

@jo tunder:

Érdekes videó

vimeo.com/8241221

Csámcsognak rajta HUN-gary-sták, pedig akár róluk is szól! :-)

Támadják azt, amit igazából majmolni szeretnének.

NovákAttila 2009.12.21. 09:19:17

@jo tunder: én jelentős időket töltöttem Jeruzsálemben, ismerem a közeget:)

jo tunder 2009.12.21. 09:20:03

@Jobb híján MDF-es: semjen soha nem tudna olyan kereszteny lenni, mint amennyire zsido itt egy veletlenul valasztott ember az utcan. tel aviv nagyon mas, a tel aviviak nem is birjak jol az itteni gyurodest. figyelj, elvileg ha hust eszel akkor nem ehetsz sajtot valami egy vagy masfel oraig. sabeszkor nem mukodik a lift, a kavegep, es teljesen uresek az utcak. amugy vegul talaltunk egy ettermet, sot egy kiskozertet is (penteken napnyugta utan), es szerintem zsido tulajok voltak.

jo tunder 2009.12.21. 09:21:33

@NovákAttila: asszem en ezt nem birnam hosszu ideig. persze gyonyoru meg minden, de olyan mint egy ostromlott varban.

NovákAttila 2009.12.21. 09:25:37

@jo tunder: menjen át Tel- Avivba, az nem olyan. Az "ostromlott vár" hasonlat egyébként nagyjából pontos. Jeruzsálemben ajánlom Önnek a Rehavja negyedet, az nagyon békés.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 09:28:34

@jo tunder:

ami a jobbikos lúzereket illeti, én néhány jól képzett, értelmes, és stabil anyagi körülmények között élő szimpatizánst azért ismerek... A lúzerek pedig elég érthetően teszik fel a kérdést, hogy kik miatt lettek ők vesztesek és néha a dühös válasz nem is olyan téves, bár gyakran leegyszerűsítő.
Ahogy a klasszikus mondja, attól, hogy paranoiás vagy, még simán lehet, hogy tényleg üldöznek.

NovákAttila 2009.12.21. 09:32:18

@NovákAttila: plusz az Emek Refajimon található jazz-kocsmákat, kisvendéglőket is ajánlanám.

jo tunder 2009.12.21. 09:33:45

@NovákAttila: tulajdonkeppen minden bekes, csak ugy erzem mindig van valami a levegoben :))

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 09:33:48

@NovákAttila:

A süketek párbeszéde attól van, hogy még senki nem fogadta meg javaslatomat egy zsidóság- cionizmus és holokausztügyi Ani-Defamation szájt, vagy felület létrehozására, ahol nem mindig egy ócska "érvet" lehet odacsapni, hanem szépen ki kell teríteni egymás mellé az összes kártyát, mindkét oldalról.
Küzép-Európa a magyarság nagy temetője. A török hódóltság idején a kiirtott magyarság és a szomszédokhoz képest elmaradt szaporulat miatt lehet, hogy érte akkora vérveszteség népünket, mint az európai zsidóságot. Szerintem nekünk is jár a kárpótlás, de nem tartom esélyesnek, hogy valaki kifizeti.
Ócska dolog állandóan erre hivatkozni, hogy ki hány családtagját veszítette el, mert Herzl Auschwitzról még nem is álmodva írta, hogy az antiszemiták a mi legjob barátaink, a kortárs cionisták pedig szabotálták a zsidómentést (szelektíven, a szegény lúzerekét), mert mártírok tömege igen hasznposnak igérkezett a Cionalapításhoz. Források minden mebnnyiségben rendelkezésre állnak.
Lehet cáfolni.

jo tunder 2009.12.21. 09:37:03

@ArmaGedeon: persze, Magyarorszag ossze problemaja a Yafo es a King George sarkan keletkezett. aha. es fel akarjak vasarolni Magyarorszagot (de csak a Manhattan utan)... hulyek vagytok fiuk, kinosan hulyek, egy tematok van es az is ciki. nincs zsidougy, torodj bele. csak szamodra van, ez az eleted, legalabb titkolnad.

NovákAttila 2009.12.21. 09:37:22

@ArmaGedeon: odavetett hülye és félművelt félmondatokra nem reagálok, Herzlről amit ír, leegyszerüsítés, csakúgy mint a cionisták szerepéről. A k.info helyett olvassa el a vonatkozó established szakirodalmat (köztük az én Herzlről szóló könyvemet), utána beszélgethetünk. Szivesen adok Önnek releváns irodalmat, amúgy.
Kártyák nincsenek itten, de vannak olyanok, akik egy ismert történelmi kód szerint vették elő megint a zsidóságot, mint bünbakot.

jo tunder 2009.12.21. 09:38:35

@ArmaGedeon: nem cafolni kell teged, hanem nagy ivben elkerulni. beteg, szerencsetlen figura vagy, aki halistennek meg arra is alkalmatlan, hogy Magyarorszag rossz hiret keltse.

NovákAttila 2009.12.21. 09:42:17

@jo tunder: én voltam ott akkor, amikor havonta robbantak fel buszok, kávézók, az egyiket kb. 20 perccel késtem le. A buszra a piacnál szállt fel egy arab fiú, aki ortodox zsidónak öltözött, majd amikor becsukodtak az ajtók, felrobbantotta magát, ez a Klalit előtt történt, egy megállóra a piacról, több mint 10 halott volt, rengeteg sebesült, még másnap is lehetett látni az összetört üvegeket.
Tudom, a másik oldalon is sok az emberi tragédia, de Izraelben - a fal építéséig - ilyen volt az élet.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 09:43:48

@jo tunder:

Érzékelek egy érdekes jelenséget.
Hogy itt e körben olyanok is kezdenek nagyon szokatlan kérdéseket feltenni és álljtásokat megfogalmazni az ügyben, akik amúgy törzsolvasók, meg a szerzőket és más törzsolvasókat gondolom személyesen ismerik.
Mintha szemellenzők hullanának.
Mellesleg az sokatmondó, hogy állítá
saink ("antiszemita toposzaink" cáfolatára való felszólításaimra sorozatban jönnek ilyen hisztérikus érzelmi minősítgetések válaszként, hogy hülye vagyok, beteg vagyok, korlátolt, tudatlan vagyok, stb. Pedig ettől talán hatásosabb lenne lejáratásomra eleget tenni a felszólításomnak és tényekkel csípőből cáfolni buta antiszemita toposzaimat.
Vajon miért nem ezt teszitek?

jo tunder 2009.12.21. 09:44:24

@ArmaGedeon: Mert bunozonek tartalak, ilyen egyszeru.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 09:46:24

@NovákAttila:

Az illető nyilván egy fanatikus hülye, amiért feláldozta a saját életét, hogy az ellenséget pusztíthassa, ugye?

Kb., mint az Omaha partot rohamozó amerikai katonák a második vilgáháborúban...
Ilyen a harc. A hazáért, a saját népért, a megszállók ellen.

Remélem, a magyarok is készek lesznek harcolni a hazájukért, ha valaki nyíltan megszállná.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 09:49:02

@jo tunder:

Aha. Mit követtem el?
Amúgy tele a tarsolyod antiszemitacáfoló érvekkel, de most nem vagy olyan hangulatban, hogy bemutasd őket mi?
Salamon Morel nem volt bűnöző? Izraelnek esze ágában se volt kiadni.
Mondjuk nem magamról jutott eszembe...
Az bűnöző volt, aki zsidó létére Irakban zsinagógát robbantott, hogy a cionba nem vágyó tunya arab-zsidók szedjék végre a sátorfájukat?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 09:49:53

@ArmaGedeon:

Nem nagyon értem, hogyan lehet a magyarságot és a zsidóságot ebben a tekintetben összehasonlítani?

A magyarságot és a szerbséget pl. össze lehet. Egyiknek sincs külön népi vallása, amely világvallás is egyben. A magyarságba illetve a szerbségbe nem lehet betérni, oda asszimilálódni lehet. (ateistaként izraelinek is)

Zsidó bárki bárhol lehet, lényeg, hogy tartsa meg a zsidó törvényeket.

NovákAttila 2009.12.21. 09:50:24

@ArmaGedeon: az antiszemita toposzok egyfajta hitből fakadnak s ezért (ilyen alapon) a cáfolatuk nem a rációra tartozik, mert az illető sem az ésszerüség alapján hozta létre állításait.
Úgyhogy nem nagyon érdemes antiszemitákkal vitatkozni.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 10:08:34

@Jobb híján MDF-es:

úgy lehet összehasonlítani, hogy a világban jogi, erkölcsi stb. szempontokból mindenkit egyformán kell megítélni, ha gyarmatosításba kezd.

Most külön népi vallás, vagy világvallás?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 10:11:45

@NovákAttila:

Lehet, hogy nem érdemes antiszemitákkal vitatkozni, csak az a baj, hogy antiszemiták nem zárnak börtönbe holokausztkufárokat, mert azok az ő hitükkel ellentétes hittételeket hangoztatnak.
Viszont Wiesel épp ezt követelte, hogy Magyarországon is zárják be azokat, akik az ő holóvallásának hittételeit tagadják, te pedig védelmezted ezért őt.
Tehát ha az antiszemitákkal nem érdemes vitatkoznotok, ehelyett lecsukásukat tartjátok helyesnek (nézetekért!) az tipikus inkvizíciós alapállás. Lesz máglya is?

NovákAttila 2009.12.21. 10:17:06

@ArmaGedeon: inkább egy Elie Wiesel, mint ezer Bobkó Csaba, az a helyzet, morálisan is. Máglya nem lesz, de azt remélem, hogy előbb-utóbb - mint ahogyan a jó társaságból is kivágják azokatm akik az asztalra köpnek - pár marginális fórumtól eltekintve nem lesz hely a kútmérgezése számára.

jo tunder 2009.12.21. 10:18:46

@NovákAttila: Kedves Attila,

Ezek a derek hulye antiszemitak egyszeruen nem ertenek semmit. Nem tudjak pl. hogy amit Ciszjordanianak neveznek, azt az izraeliek NEM a palesztinektol vettek el, hanem a jordanoktol. Jordaniaban a palesztinek netto masodrendu allampolgarok, es nem Izrael csinalta a Fekete Szeptembert hanem ok. A jordanok a bekeszerzodesben mondtak le Ciszjordaniarol, azaz pro forma Izrael szerzett egy orszagot a palesztinoknak fegyverrel. A vilag tele van konflliktussal, es ezek a hulyek az ezer lehetseges konfliktus kozul sikerrel kivalasztottak az izraeli-arabot (ahol ugye a teljesen ertelmes hasonlat az lenne, hogy a szlav tengerben elo egyetlen nem szlav Magyarorszag az Izrael, a magyarok legendariumanak ugyanugy resze a vandorlas, a pontos helyekkel mint a zsidonak). De nem, kell ez a kis feszko, valami amihez ragaszkodni tudnak, es elvarjak, hogy az ember feljen toluk. Akkoris ha harmincnyolc kilosak vasaggyal.

Jeruzsalem mellett nyilik egy muzeum, a palesztin teruleteken mukodo zsinagogakbol hoztak at. Minket bevittek a megnyito elott. Ha jol ertem az a terv, hogy az egeszet at fogjak adni a jovendo palesztin allamnak.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 10:18:51

@ArmaGedeon:

"ha gyarmatosításba kezd"

Befektetni nem gyarmatosítás, vagy amikor a MOL megvette az INÁ-t, tiltakoztál?

Ha a nyilvánvaló különbségeket nem veszed észre, akkor nem nagyon lehet téged komolyan venni. Valami színvonalat azért próbálj megütni.

akak 2009.12.21. 10:20:33

@ArmaGedeon: hogyan halad a Jobbik lengyelországi szervezése?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 10:22:48

@NovákAttila: azt mondom hagyjuk ezt az urget, akarhany nickje is van, mind meg van veszve. fentebb is mar igy kellett volna tennunk.

nyilt zsidoellenes kijelenteseken tul nem sokat hajlando mutatni kivalo intelligenciajabol, de e teren legalabb tenyleg nagymester, sok hazug kozhelyet meg atlatszo zsidoellenes ervet magaba szivott az evek soran.

valoszinuleg megszallta idokozben ket zsido a konyhajat is es ezert nem tud ebedet se fozni ma, ugyh fog o meg vadaszni itt, ugye? ;)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 10:23:05

@jo tunder:

Milyen szláv tenger? Nyugaton Ausztria, keleten Románia. Ja, és papíron a lengyelek a legjobb barátaink! :-) (meg a horvátok)

Minden hasonlat sántít. A HUN-gary-stákat egyszerűen az irigység vezeti.

tevevanegypupu 2009.12.21. 10:26:34

@Jobb híján MDF-es:
Ejnye, milyen gyanakvo vagy. Mondom zsido testvereink..Ez ertheto es vilagos nem? Vallasrol van szo es nem politikarol. Azt nem szoktak belekeverni azok, akik valoban hisznek. Akik pedig inkabb a hatalmat szeretnek minel nagyobb mertekben megszerezni, oltozhetnek akarmilyen maskaraba es hangoztathatjak nyomorusagukat barhol a vilagban, elerkezik az a pillanat, amikor mar nem hisznek nekik. Maradhatnak egymas kozott es
gyulolhetik egymast zavartalanul. Nem olyan bonyolult am.(:

jo tunder 2009.12.21. 10:27:16

sok helyre meg fogom irni. a heber egyetem nem a vilag vegen van, egy dobozban mint az ELTE meg a BME, hanem a Knesszet, a Bibi Netanyahu irodaja, az Izraeli Nemzeti Bank, az Izrael Muzeum kozvetlen kozeleben, mondhatni az adminisztrativ centrum kellos kozepeben. a magyar a'lnacionalista idiotat nem erdekli Magyarorszag, hogy nekunk is legyen ilyen, hogy a magyar felsooktatas versenykepes legyen Izraellel, hogy nekunk is ilyen intezeteink legyenek, magyarul nem erdekli, hogy Magyarorszag emelkedjen fel az egbe, hogy merjunk egeszen nagyok lenni, neeeem, oket az erdekli, hogy lehessen egy nagyot kopkodni egy szomoru szurke orszagban, hogy lehessen valaki utalni, es lehetoleg ne kelljen kozben kemenyen dolgozni. mi a fenenek ezekkel arrol vitatkozni, hogy mi van Kelet Jeruzsalemben ?

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 10:28:48

amugy azon mindig jokat szorakozom amikor turbomagyarok, akik ilyen temakban leallnak vitatkozni, meg azt sem tudjak hogy
1. a deportalasok nem a nyilasok alatt tortentek 44-ben,
2. trianon utan mar nem volt 8-900 000 zsido magyarorszagon
(e tevedeseket lasd fentebb)

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 10:30:10

@tevevanegypupu:

"akik valoban hisznek"

Miben és hogyan?

Ezeregy féle irányzat van, van ahol a nacionalizmus alap, van ahol meg nem. És mindezt ugyanabból a szent könyvből magyarázzák. Nem egyszerű.
Isten-kép kérdése.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 10:50:44

@Regno delle Due Sicilie:

"de e teren legalabb tenyleg nagymester, sok hazug kozhelyet meg atlatszo zsidoellenes ervet magaba szivott az evek soran. "

Á, néhány hónap alatt csipegettem össze a netről, ha nem lennék lusta, ennyit pár nap alatt is sikerült volna! :-) A zsidó konyha ellen semmi kifogásom (bár sose kóstoltam), nem ez tűnik a legveszélyesebbnek...

Azért csak megismétlem, ha ilyen átlátszóak ezek az érvek, mégiscsak cáfolni kellene, vitába szállni velük. Bár lehet, hogy alábecsülöm a "hülye antiszemita vagy" "beteg vagy" , "bűnöző vagy" érvek súlyát.
Köszönöm fiúk, én megkaptam, amit akartam, az előtt a pár értelmes, elfogulatlan ember előtt, aki idetéved, lejárattátok magatokat.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 10:52:01

@ArmaGedeon:

adok egy jó tanácsot, ideje az egészet letörölni, komoly további tekintélyvesztéstől óvjátok meg magatokat...

jo tunder 2009.12.21. 10:55:20

@ArmaGedeon: ha lenne szanalmassagban olimpia, talan lenne eselyed. bar ki tudja, az ilyenek mint te meg szanalmasak is csak kozepszeruen tudnak lenni.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2009.12.21. 10:57:36

@jo tunder:

Ezt a gyöngyszemet még nem hagyom ki: "Ezek a derek hulye antiszemitak egyszeruen nem ertenek semmit. Nem tudjak pl. hogy amit Ciszjordanianak neveznek, azt az izraeliek NEM a palesztinektol vettek el, hanem a jordanoktol."

Ja, az mindjárt más. De akkor miért van Izraelben emlékműve a holóáldozatoknak, a koncentrációs táborokban egyetlen izraeli állampolgárt se öltek meg, csak csupa magyart, lengyelt, oroszt, németet, stb.

Ha Jordánia része volt, az teljesen OK, a világ már csak ilyen, tele konfliktusokkal... :-) :-) :-)
A Héber Egyetemen menj be a könyvtárba és keresd ki a nagy hírű intézmény egy néhai professzorának, Izrael Sahaknak a könyvét, Háromezer év terhe alcímmel. Nem is volt az olyan rosz tudományos kutatóhely...

jo tunder 2009.12.21. 10:57:51

@ArmaGedeon: egyszer ezt a musort le kellene adnod egy itteni katonalanynak... a traumatologian leszel kirakos jatek, de legalabb elmondhatod, hogy bantottak a zsidok.

jo tunder 2009.12.21. 11:01:23

@ArmaGedeon: Shahak, kemikus volt. Komplett bolond mint te, csak az o bolondsaganak legalabb volt valami tetje. Itt most is vannak ilyen emberek, meg masfele bolondok, radikalis ultraortodox bolondok is vannak, meg olyanok is akiknek a bolonderiajanak a megertesehez konyvtarazni kellene.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.21. 11:03:56

Anélkül, hogy itt bárkivel is egy platformra helyezkednék, megjegyzem, hogy ez a téma azért több tárgyilagos vizsgálatot érdemelne. Ha az antiszemitizmus „történelmi kód”, akkor a gójokkal kapcsolatos gyűlölet és gyanakvás, és föléjük kerekedni törekvés is az. Ezt zsidók nem szívesen ismerik el, pedig senkinek sem kötelező az etnikai hovatartázásából büszkeségi ügyet csinálni. Én például egyáltalán nem érzem magam attól bírálhatóbbnak, mert mondjuk Garbai Sándor magyarként részt vett a szovjetköztársaságban, vagy dicsérhetőbbnek azért, mert teszem azt Dugovics Titusz egy hőstettet hajtott végre. Kollektív tettek — legalábbis _emberi színvonalon álló emberek_ esetében — nincsenek, így hát kollektív bűnösség sincs. Vannak azonban olyan kollektív „kódok”, amelyek egyénekben különféleképpen influenciákat és lenyomatokat hagyhatnak, majd adott esetben realizálódhatnak. Az állatokban ez például biológiai, az emberekben meg főleg pszichikus módon megy végbe.

Meg kell állapítanom, hogy az antiszemitizmussal (egyáltalán mint témával sem) soha eszembe nem jutott volna foglalkozni, ha 1990-től kezdve tíz éven át nem hallom egyfolytában, hogy x vagy y antiszemita, hogy ez vagy az a kijelentés antiszemita kijelentés, hogy ez meg az így antiszemitizmus, meg úgy antiszemitizmus. Sokáig azt sem tudtam, mit jelent, először nem hittem el, hogy ilyen létezik, később láttam, hogy egyesek védekeznek a vádak miatt, és akkor én megharagudtam rájuk: „hát mégis vannak ilyen primitív emberek, akik gyűlölik a zsidőkat?” — még jobban elkeserített és elbizonytalanított, hogy ezek közül szinte az összes illető egy számomra szimpatikusabb politikai irányvonalat képviselt, mint a vádat hangoztatók. Én magam is elgondolkoztam: ezek a megvádoltak tényleg ilyen fasiszta-náci-antiszemita szaremberek? Ezek szerint, akik vádolják őket, erkölcsileg kiváló, képességekben nagy, jószívű emberek kell, hogy legyenek.

Ám azt találtam, hogy ezek a nagyon spkruolózus, kritikus emberek kivétel nélkül baloldaliak, kivétel nélkül olyanok, akiket erkölcsileg lenézek, és kivétel nélkül gyűlölködő, de legalábbis nem jóindulatú embereknek tűntek. Hamarosan azt is felfogtam, én naív, nem kis döbbenetemre, hogy majdnem kivétel nélkül zsidók is, és ekkor kezdett a dolog számomra kényelmetlenné válni: esetleg ezek alapján én is ún. antiszemita volnék? Néztem, olvastam ezeknek az embereknek az alkotásait, és fokozatosan az erősödött meg bennem, hogy én ezt nem bírom, ez idegen tőlem, mi több, ellenszenves, végtelenül ellenszenves. Felismertem persze néhány antiszemitizmussal megvádolt személy korlátait is, de ezeket a korlátokat kevésbé találtam gyalázatosnak, mint a vádolók obszesszióját, amely nem mellesleg somehow bizonyította azt, amit szerintük a so-called antiszemiták állítanak... róluk.

Merthogy eleinte azt hittem, a holokausztra _magyarok_ emlékeznek, és az antiszemitizmust _magyarok_ akarják kivetni magukból, konzervatív, keresztény, jószándékú magyarok. Ajvé, hát nem. Rá kellett jönnöm, hogy az egész kérdés sokkal érdekvezéreltebb, sokkal érintettebbek és cinikusabbak a kérdésben az „elfogulatlan” és „tárgyilagos” akkuzatívuszok használói. Zsidógyűlölő lettem-e ettől én? Ó, nem, vagy nem jobban, mint „magyargyűlölő”. A naivitásomat azonban elvesztettem, és a tisztaságot, ellenségesség-nélküliséget és elő- (pontosabban utó)ítéletektől való totális mentességet, amellyel azelőtt _bármely emberrel szemben_ rendelkeztem, most már erőfeszítésembe kerül fenntartani és újra és újra létrehozni. Ez volt tehát rám az úgynevezett „felvilágosító” média hatása, a holokauszt-indoktrináció hatása. Ezért én ezt pontosan azért utálom és gyűlölöm, mert átvertek vele, mert az én lelkiismeretem teljesen tiszta volt, és tiszta is maradt, és én nem akartam meggyűlölni azokat a többnyire ártalmatlan és jószándékú embereket, akiket ezzel a rendszerváltás _után_ szinte a semmiből előretört toposszal gyűlöletesnek és utálatosnak próbáltak beállítani.

Csakhogy ez az óriási csatazaj és az emígy keletkezett felismerés, hogy a gyűlölködés azokra száll vissza, akik másokat vádolnak vele, további kutatásokra ösztönzött, mert egyszerűen nem értettem, és ma sem értem, hogy mi motiválhat embereket erre a kosok által is megirigyelhető fejjel-a-falnak politikának a folytatására. Így jutottam el lassan — a héber nyelv és a Biblia teljes tisztelete mellett — az olyan források legalább érintőleges, néhol behatóbb megvizsgálásáig, mint amilyen a Talmud, vagy egyes rabbik tanításai, köztük a Snéor Salamoné is. Volt alkalmam személyesen is tapasztalni azt a közeget, amelyben az antijudaizmus rögeszmés vádja mintegy élő babonás felleget képez, és köszönöm, nem kérek belőle. Nem szeretném, ha olyan emberek befolyásolnák kulturális tanácsaikkal a politikusokat, akiknek efféle meggyőződéseik vannak, akik mindenkiről rosszat feltételeznek, és mindenkivel szemben gyanakvóak, aki nem lelkesedik azokért a dolgokért, amelyekért „ők” lelkesednek (és itt az idézőjel arra kíván utalni, hogy tudom, mennyire összetett ez az ügy, de az idézőjelek között álló szó pedig arra, hogy ennek ellenére határozott körvonalakkal rendelkezik).

Folytattam kutatásokat a zsidóság „írástudó” köreinek nem csak magyar, hanem világpolitikai befolyása terén is, hiszen mint mondtam, mindaz, amit tapasztaltam, ebbe az irányba kényszerített (ami azelőtt soha nem jutott volna eszembe, de hát a kitartó vádak, a kitartó politikai indoktrináció...). Így értettem meg olyan szervezetek károsan befolyásoló voltát (és egyáltalán fedeztem fel létét és mibenlétét), mint a B'nai B'rith vagy adott esetben a lubavicsiek.

Mai fejemmel már nehéz Wiesel látogatását másképp értelmeznem, főleg a jelen politikai kontextusban, mint erődemonstrációként és példás fenyítésként. Miközben nyilvánvaló, hogy a világon már olyan nemzedékek élnek, akiknek a II. VH. javarészt történelem, egy cseppet sem naív, és hatvanegynéhány év alatt bizonyára jól megedződött ember színjátékát láthattuk furcsa és visszatetsző színházi kellékek mellett, a magyar (most már valóban, én is megkockáztatom: magyar?) parlamentben, ahol még (mennyire visszatetsző!) még karácsonyfára sem tudnak összedobni a képviselők. Bevallom, kedves uraim, konzervatívok és nem konzervatívok: nekem ez sok volt, és nekem ez, meg Bajnai, Martonyi, Lomnici, Balog és a többiek ellentmondásos és zavaros és kellemetlen szereplése tette be a kaput. Innentől én nem kívánok közös platformra kerülni olyan emberekkel, akik ezt a wieseliánus politikát mentegetik, szépítik, mosdatják, megértésre szólítanak fel ezzel kapcsolatban — nem emberileg, mert emberileg jóformán mindenki „esendő” (még az a hirtelen 15%-os tömeg is, kedves uraim, amely ugye nem emberekből áll), hanem politikailag.

Pontosan a Novák úr által is kritizált Fidesz-közleményből is nyilvánvalóvá vált számomra egyébként (már e poszt megjelenését jóval megelőzően szóvá tettem), hogy a színjátékban a Fidesz is részt vesz. Sem Gerő-féle királyságot, sem lubavicsi terjeszkedést, sem „gyűlöletbeszéd-törvényt” nem akarok; és ha meghozzák, akkor sem fogadok el. Ezt szeretném nyilvánvalóvá tenni.

A revizionista-antirevizionista vita gondolatát támogatom (már csupán ez is nyílt állásfoglalás az ún. „gyűlöletbeszéd-törvény” ellen).

December ötödike, és az azt követő események, sajtónyilatkozatok nálam alighanem végleg meghúztak egy határt.

Mindössze ennyit szerettem volna mondani.

tevevanegypupu 2009.12.21. 11:06:59

@Jobb híján MDF-es:
Dehogynem egyszeru. Ahogy irva vagyon. A mi vallasunk lenyege es legfontosabb parancsa a szeretet es megbocsajtas. De ez nem azt jelenti, hogy minden esetben szo nelkul turjuk a masodik pofont is. Az igazsagert - amit annak gondolunk - neha erdemes egy kicsit vitatkozni vagy haragudni is. Az ezerfele magyarazat, ami csak az egy Istent hivok kozott is letezik, mar csak emberek hatalmi harca rogton a kezdetektol. Mint ez a szocseples is arrol, hogyan ertelmezzuk Balog beszedet. Nagy a valoszinusege, hogy soha nem fogunk egyezni azokkal, akik rosszindulatot veltek benne felfedezni ki tudja miert. Ha Wiesel nem volt tisztaban a magyarorszagi helyzettel, ahogy azt sokan allitjak, akkor ezt a beszedet ugy ahogy mondtak o is jo szivvel es oszinte tisztelettel fogadta volna. De nagy valoszinuseggel tudta, hogy mibe fog avatkozni es kik mellett teszi le a maga Nobel-dijas garasat.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 11:12:34

@tevevanegypupu:

Németországban tilos a Holocaust-tagadás, Magyarország jogrendje rengeteg dolgot átvett a német jogrendből. Nagyvonalakban ez is a magyarországi helyzet. Tehát akár a Holocaust-tagadás büntethetőségét is átvehetné. Ez a E. W. véleménye.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 11:15:57

@tevevanegypupu:

"akik rosszindulatot veltek benne felfedezni"

Volt benne egy olyan plusz, amely nélkül több lett volna.
Nem akkor kellett volna magyarázkodni, mentegetőzni, sőt vádaskodni.
Bajnai miért nem mentegetőzőtt?
Hisz Ő a miniszterelnök, ő miniszterelnöksége alatt létezik még mindig a Magyar Gárda.
Mégsem veszi magára.
Balog miért érezte úhy, hogy magára kell vennie?

rosta 2009.12.21. 11:41:44

@NovákAttila: "Tudja az a baj, hogy Ön és mások is a vagy-vagy kizárólagosságában gondolkodnak, pedig az igazság nem ilyen módon fejti ki hatásait." mondod itt az egyik beírónak, amikor ezt a kizárólagosságot a holokauszt egyediségét kihangsúlyozó Wieselről, rólad és másokról is el lehet mondani. Mert szerintetek vagy elismerik ezt az egyediséget mondjuk a kelet-európaiak, vagy antiszemiták. Ami nyilván nonszensz.

A zsidóság számára érthető, hogy a holokauszt az egyedi és legfontosabb, de az ukránok számára nyilván a holodomor az egyedi és a legfontosabb, az örmények számára az örményírtás, az amerikai indiánoknak a maguk sok tízmilliói, Kambodzsában a maguk 2-3 milliója és így tovább a kommunizmus 100 millió áldozatáig.

Innen kezdve számomra nem értelmezhető a holokauszttagadás büntetéséről úgy beszélni például Magyarországon, hogy közben a kommunizmus bűneinek tagadásáról ne beszéljünk, vagy az ukránok, örmények kiirtásának tagadásáról ne beszéljünk, ahol az tényleges sérelmeket okoz. Innen kezdve értelmezhetetlen számomra a zsidóságnak a mások szenvedései iránti érzéketlensége és csak a maguk szenvedésének minenekfölötti hangsúlyozása és annak minden szenvedés felé emelése.

A zsidóságnak meg kell értenie, hogy ami számára egyedi és felülmúlhatatlan, az egy örmény számára, vagy egy ukrán számára, egy indián számára, vagy egy tatár számára csak egy másik nép sérelme a saját népének sérelme mellett. Mert neki a saját népének szenvedése, a saját népén megesett népirtásnak a tagadása a fontos elsősorban. A te néped csak másodsorban fontos számára.

Nem lehet más népek torkán lenyomni, hogy a ti szenvedésetek felett áll az én népem szenvedése, mert az egyedi. Aki az én népem szenvedését nem ismeri el -mondjátok- annak törvény előtt kell felenie. Függetlenül, hogy akiktől ezt meg akarjátok követelni, annak a népnek a szenvedését kik és hogyan tagadják. Ez nonszensz.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.21. 11:58:14

@rosta:

Ebben önmagában igazad van, de nem teljes. Ugyanis az a felsorolt irtások körében páratlan, hogy a bármilyen okból kollektíven kiirtásra szánt, vagy csak jókora tömeggyilkossággal sújtott nép egyes körei, mozgalmai gyalázatosan kollaboráltak volna az elkövetőkkel, vagy cinikusan kiszámították volna a várható nagyszámú áldozat politikailag kamatoztatható hasznát. És most kollaborálás alatt nem azokra a zsidókra gondolok, akik azért vesztegettek meg német hatóságokat, katonákat, bárkit, hogy a magukéit mentsék, ez normális dolog volt.
Hanem azokra a cionistákra, akik egyrészt már a népirtás előtt azt latolgatták hideg fejjel, hogy az antiszemita atrocitások az ő ügyük malmára hajtják a vizet (maga Herzl Alapító Atya is), másrészt a már zajló népirtás során aktívan szabotálták az üldözötek nyugati országokba való kimenekítését, hiszen az Amerikába, Angliába menekülő zsidó üldözött elveszett a cionzmus számára, általában nem kívánt egy sivatagba települni aminek amúgy is volt lakossága, érthetően a zsidó gyarmatosítástól nem boldog és ellenállásra képes lakossága.

tehát a zsidók elleni népirtás kapcsán nemcsak annyit kell kijelneteni, hogy nem volt egyedi a történelemben és arányaiban talán nem is a legnagyobb, hanem azt is, hogy zsidók nemcsak az áldozatok oldalán álltak, hanem az aktív, vagy politikai számításból a népirtást mulasztással támogató bűnösök között is.

Ez viszont megint egy olyan jellegzetessége az eseményeknek, amit nemcsak a talmudista zsidó identitás zsákutcájára hozhatunk példának, hanem az eset egyediségét is cáfolja. Sok nép körében voltak már belharcok, sok nép fiai lettek saját honfitársaik hóhérai, vagy hóhéraik cinkosai, ebben sem egyedi a dolog. És értelemszerűen megdől, ha valakinek kétségei lettek volna, hogy az Áldozat-nép tagjainak bármely tettére örökre felmentést ad a nagy szenvedés.

tevevanegypupu 2009.12.21. 12:48:50

@Jobb híján MDF-es:
Mert eleve ugy tanultuk, hogy buntudatot kell ereznunk. Pedig ez nem igaz. Nekunk, akik meg nem is eltunk, nem kell ezert buntudatot ereznunk, nekunk arra kell vigyaznunk, hogy ne tortenhessen meg ilyesmi ujra.
A holocaus ttagadokkal kapcsolatban pedig azt hiszem nincs mit tenni. Tagadnak egy megtortent tragediat amirol bizonyitekok tizezrei lathatoak es hallhatoak. Ez olyan korulbelul mintha valaki az indianok vagy a majak kiirtasat tagadna. Remelem nem mondtam semmi bantot, de valami ilyesmihez lehetne hasonlitani. Felesleges buntetni, bar a nemeteket is megertem, jo lesz ha vigyaznak, ket vilaghaborut elkezdtek, ki tudja mi jut nehanyuknak eszebe ujra.

ArmaGeddon Bácsi · http://ordoguzo.blogspot.com/ 2009.12.21. 12:55:12

@tevevanegypupu:

a" holokauszttagadás" cjmkéjét a hatalmon levő rezsim húzza rá kritikusaira. Éppen olyan szerzőket csuknak börtönbe, akik a tényekre kjváncsiak, vagy a dogmának ellentmondó tényeket hangoztatnak. A hatalmon levő cionista rezsimnek van félnivalója a tényektől. Az első világháborúban a németek semmivel nem voltak bűnösebbek, mint más, csak pechjükre (és pechünkre...) elveszjtették, a másodikat meg beprogramozták a győztesek az első utáni mohó, megalázó békéikkel.

Nem holokauszttagadás miatt tört ki a két világháború.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 13:10:57

@tevevanegypupu:

Most mi a bajod a bűntudattal?
A zsidó és keresztény vallás pont a bűn fogalmára és a bűntudatra (+ a megbocsátásra) épül. (aZ óSZÖVETSÉGBEN IS VAN BŰNBÁNAT ÉS BŰNBOCSÁNAT)

Ateisták, buddhisták, ősgermán és ősmagyar pogánysághívők tagadják a bűnt, mint olyant. Velük vagy egy platformon?

preston 2009.12.21. 13:13:23

@rosta: szerintem nálam sokkal felkészültebbek elmagyarázzák neked, hogy miben volt más a holocaust , mint az emberiség történelmének egyéb tömeggyilkosságai- rémtettei. Csak azt kérdezném, hogy hol és hogyan történt a történelemmel való szembenézés-? Miről irnak az iskolai tankönyvek? Mit tud az átlagember ezekről a dolgokról. Érti –e az érintettek zsigeri félelmét, hogy mindez megismétlődhet? Hogy érthetőbb legyek, bár nem kivánok témát váltani vagy összevetni: ismeri e az átlagember azokat a történelmi eseményeket, amelyek a trianonnak nevezett nemzettragédiához vezettek? A magyar állam történelmi mulasztásait a nemzeti kisebbségek ellen. Hány magyar élt hány román és egyéb nemzetiségi mellett az elcsatolt Erdélyben.....

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.21. 13:23:18

@preston:

Szlovák szempontból Trianon elmaradása Holokauszt lett volna, mert a szlovák nemzet eltűnt volna a magyarságban. Nem fizikailag, hanem szellemileg. Az igazi Holokauszt meg nem erőszakos/erőltetett/elvárt asszimiláció, hanem fizikai megsemmisítés volt. Faji alapon.

A törökök nem vették elő a velük élő törököket, akiknek örmény nagyszüleik voltak. Valahol itt a döntő különbség.

tevevanegypupu 2009.12.21. 13:39:05

@Jobb híján MDF-es:
A vilag buneit nalunk ezerszer meltobb vette a vallaira. Nekunk azert kell buntudatot erezni amit elkovettunk. Erezhetunk sajnalatot a szenvedok irant, megvetest azokkal szemben, akik artanak.
Es ha tovabb szorakozol velem, minden megbocsajtasom es ajtatossagom ellenere is olyat irok, amit aztan nem merek meggyonni a tisztelendo urnak!
Ezt pedig nem venned a lelkedre ugye???

preston 2009.12.21. 13:39:40

@Jobb híján MDF-es: én nem hasonlitom össze a két dolgot, csak példáképp emlitem a történelmi szembenézés kapcsán. Az összevetés eröltetett lenne.

Csomorkány 2009.12.21. 14:04:43

@tevevanegypupu: Mondjuk a maják kiirtását én hajlamos vagyok tagadni.

Én úgy tudom, emberi szándékoktól függetlenül olyan tömeges járvány tört ki, amely akkor is elkerülhetetlen lett volna két tízezerévek óta elzárt milliós népesség találkozásakor, ha az Üdvhadsereg szállt volna partra Mexikóban...

Egyébként Európába meg ekkor jött be a szifilisznek egy igen erőszakos fajtája, egész hadseregek pusztultak el. Ja, és a maja civilizáció akkor már 500 éve túl volt a fénykorán, és az összeomlás demográfiai összeomlással is együttjárt európaiaktól teljesen függetlenül.

Ami engem illet, úgy találom, a XX. századi filozófia egyik igen alkalmas eszköze az igazság föltárására a fenomenológia.

Vegyünk egy fenomént, vegyük mondjuk az Esztergomi Művelődési Házat, amely eredendően zsinagógának épült. Hagyjunk minden ideológiát, ez egy épület, bárki láthatja, aki arra sétál, de a neten is megnézhető, barátunk a gugli.

Valakik építették, és ma egészen más célra szolgál. Ez azt jelenti, hogy az épület feszültséget hordoz magában. Ezt a feszültséget megmagyarázni egy teljesen ideológiamentes kihívás.

Namost, a mainstream válasz, hogy akik ezt az épületet zsinagógaként használták, azokat 1944-ben jórészt kiirtották. Senki nem állítja, hogy mindenkit, nyilván voltak, akik visszajöttek, de utána kivándoroltak Izraelbe, és voltak olyanok is, akik visszajöttek, Esztergomban is maradtak, de meghasonlottak Istennel.

Ha valaki úgy Holokausztrevizionista, hogy őszintén érdekli az igazság, akkor ne itt tépje a száját, hanem irány a levéltár. Kik építették a zsinagógát, kikből állt a zsidó közösség 1938-ban, mit lehet az illetőkről tudni a II. világháború után?

Ha azt hozza ki, hogy netán az esztergomi zsinagóga építőinek nagy része ott kakukkol Izraelben, az világraszóló botrány lesz, az illető világhírű történészként fog kikerülni a kutatásból és nemzetközi konferenciák hőse lesz.

Aki nem vállal be ilyen kutatást, mert sejti, hogy a mainstream történészek állítása ebben az esetben tagadhatatlan, az ugyan, ne tépje már a száját ilyen blogokon, mert végtelenül fárasztó!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 14:20:01

@NovákAttila: Úgy látszik ön nem értette meg a kommentemet. Mind Kertész, mind Wiesel "Megbűnhődte már a múltat, s jövendőt". Ettől függetlenül a magyarországi zsidóknak kötelességük lenne szerintem megvédeni minket az ilyen nemtelen támadásoktól. Ez már csak azért is így van, mert mi hiába válaszolunk akármit, mindig a Nobel-díjas zsidónak lesz igaza.

Persze "nyilvánvalóan meg lehet magyarázni", de akkor sokakban az jön le, hogy önök ellenségesek velünk szemben.

Csomorkány 2009.12.21. 14:40:32

@ArmaGeddon Bácsi: Ez így kissé megfoghatatlan. Azért mondom, hogy Esztergomi Művház. Megvan, bárki láthatja, megnézhető, hogy kik építették.

A Yad Washemben gyorsan össze lehet szedni, kik voltak azok az esztergomi zsidók, akik látogatták, és akiket a Yad Washem állítása szerint 1944-ben meggyilkoltak. Na, ha valakinek sikerül őket megtalálni, akkor a Yad Washem mindörökre meg van szégyenítve.

De azt is be kell vallanom, a magam részéről nem innék előre a medve bőrére.

tevevanegypupu 2009.12.21. 15:11:38

@Csomorkány:
Csak annyit tudhat az erdeklodo, hogy majak mar nincsenek es nagy valoszinuseggel az Europabol athajozo hoditok is segithettek a jarvanynak. A maja kultura egy resze ugyan eleg rettenetes es visszataszito volt a maga tomeggyilkossagaival es elkepeszto szokasaival, dehat ok ugy meg voltak magukban ezzel..

Izrael megalakulasakor a vilag zsidosaganak nagy resze elhagyta azt az orszagot ahol elt es odalepepult. Marokkobol is elmentek, bar itt semmi bantodas nem erte oket, az egyik orszag volt a keves kozul ami befogadta oket a veszkorszakban. El tudom kepzelni, hogy aki megjart egy ilyen tabort mint Auschwitz, az eletben tobbet nem kivankozott sem a regi hazajaban maradni, sem Europaban barhol megtelepedni. De azok is oda kivankoztak sokan, akik mashol meggazdagodtak. Osszeszedtek a vagyonukat es elmentek, ez is ertheto.

Az olyan vizsgalatok - azok utan, amin a zsidok a II. vilaghaboruban atmentek - hogy ki maradt eletben es ki nem, igaz-e amit mondanak vagy hazugsag, elegge megalazo lenne ugy erzem. A tortenelem szempontjabol valoszinuleg szukseges, csak nem biztos, hogy mar eljott-e az ideje.

Hogy hanyan haltak ehen, betegsegben, es hanyat gyilkoltak meg, az valoszinuleg meg mindig tisztazasra var. Allitolag nagyon sok emberrel vegeztek az oroszok is. De a lenyeg az, akar meggyilkolni vittek oket, akar munkat vegezni, az jogtalan, torvenytelen, embertelen es gyalazatos volt.
Minden joerzesu ember szivbol szanja azokat, akik ilyen taborba kerultek.
Fuggetlenul attol, hogy az utodaik hogy viselkednek.

Ami erdekes viszont: azok akik a leginkabb vedik Izrael letet, akik ugy erzik, hogy a zsidosagnak joga van sajat orszaghoz, hogy ott kell elniuk oseik foldjen, azok legtobbszor jo messze laknak Izraeltol. Ha lehetseges inkabb Amerikaban vagy a vilag valamelyik masik fejlett orszagaban. Magyarorszag ugyan nem fejlett, de valami oka azert megiscsak van, hogy ennyire vonzza az izraelitakat a rajuk leselkedo veszely ellenere is..Vagy esetleg megis biztonsagban erzik magukat?

NovákAttila 2009.12.21. 16:02:58

@TaTa86.: nem hiszek a kollektív képviseletekben (amúgy én már írtam a Magyarországot ért igaztalan kritikák ellen). Ami megtehető az - s amire én is kísérletet teszek - hogy kontextusba helyezzem a történteket. Balog Zoltánt én tisztelem, de bizonyos mondatai - bár igazak voltak - de nem helyénvalóak. Elie Wiesel nagy ember, de nem érti a magyarországi helyzetet.
Ezt a helyzetet sokan félreértik és félre is akarják érteni, holott kis jószándékkal nem félreérthető.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 16:10:14

@Loxon: próbálok reagálni.

1. bekezdés: igen, mindkét kód létezik valahol és valamennyire, de a zsidóüldözésekhez hasonló „gójüldözésekről” nem tudunk. Ezért a kettő történelmi következményeinek súlya szerint már nem egészen hasonlitható össze, európában semmiképpen.

persze a zsidók mai áldozati statusa már más kérdés, de történelmileg igenis komoly és elvetendő európai hagyománya volt a zsidóellenességnek - ami sajnos részben még ma is él, amint e blogbejegyzésre adott durva és az eredeti felvetésekkel semmilyen arányban nem álló reakciók is igazolják.

2. a magyarázatoddal a legnagyobb problémám az, hogy a sztori nem 89 után kezdődött, sőt. aki nem akarja felfogni, hogy mi történt előtte a 20. századi Mo.-on, hogy a magyar történelem legsúlyosabb büntettét követték el 44-ben, mégha csak részfelelősként is a magyar zsidók ellen (mert félmillió ember néhány hónap alatti legyilkolása példátlan, komolyan nem vethető össze a török uralom 150 évével, se egyebekkel) és a kommunista idők ezzel kapcsolatos elhallgató politikáját, az nem értheti e 89 utáni (alkalmanként bevallottam hisztérikus) reakciókat sem.

mert a komoly számban létező traumatizált zsidókhoz igenis empátiával kell viszonyulni. az ő magabiztosságuk is lehet szinlelés, védekezés.

ebben a zsidókat homogén masszaként felfogó álláspont nem segithet. sem az ha valamiféle egységes akaratot tulajdonitunk nekik.

3. "Merthogy eleinte azt hittem, a holokausztra _magyarok_ emlékeznek, és az antiszemitizmust _magyarok_ akarják kivetni magukból, konzervatív, keresztény, jószándékú magyarok."

Én még most is ezt hiszem, hogy ennek igy kell lennie. Nagyon sajnálom ha maga e téren elvesztette hitét.

"Ajvé, hát nem. Rá kellett jönnöm, hogy az egész kérdés sokkal érdekvezéreltebb, sokkal érintettebbek és cinikusabbak a kérdésben az „elfogulatlan” és „tárgyilagos” akkuzatívuszok használói."

Én sem vagyok naiv,de ha ez a használati mód létezik, akkor annál inkább kell nekünk mértékkel és jogosan használnunk a megvetés eszközét azok iránt, akik a holokausztot mindenféle kamu ötletekkel relativizálni szeretnék. A civilizált európai vélemények közé olyanok nem férnek bele, mint amilyeneket Bobkó eregetett - cionista világuralom, zsidó más- és öngyülölet (egyszerre!), zsidó kommunizmus és kapitalizmus (egyszerre!), cionista-náci kapcsolat, stb.

ezek szerintem igenis teljes mértékben elvetendő elképzelések (motivációjuk pedig könnyen átlátható), teljesen függetlenül attól, hogy Wieselről és tevékenységéről mit gondolunk.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 16:26:59

@NovákAttila: "Elie Wiesel nagy ember, de nem érti a magyarországi helyzetet."
Egy olyan helyzetről, amit nem értünk, ilyen szinten szélsőséges véleményt alkotni egyáltalán nem egy nagy emberre vall. Sőt hihetetlenül kicsinyes húzás.

Jellemző az is, hogy nekünk kis mucsai magyaroknak kéne megértenünk a "nagy embert", és nem a "nagy ember" az, aki példát mutat.

"Ezt a helyzetet sokan félreértik és félre is akarják érteni, holott kis jószándékkal nem félreérthető. "
Egy példát mondjon, hogy az utóbbi 20 évben mivel érdemelték ki a zsidók a jószándékunkat!
Inkább arra kérem abba gondoljon bele, hogy ez a helyzet teljesen egyértelmű, ha a zsidók egy pillanatra fel teszik, hogy nem vagyunk látesn tömeggyilkosok.

NovákAttila 2009.12.21. 16:47:19

@TaTa86.: 56-os halálraítéltek nem szoktak néha bizarr dolgokat mondani? A 80 éven túl lévő és elismert Wieselnek is ez élete fő értelme, mondanivalója és néha hiba szokott csúszni az előadásba.
Szerintem "a zsidók" nem gondolják azt, hogy "a magyarok" tömeggyilkosok (és a belgák hova álljanak?), nem kéne ennyire kollektivizálni azt, amit nem lehet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 16:55:02

@Loxon: Abszolút egyetértek. Én is vhogy így lettem náczifaschiszta(, csak kicsit gyorsabban :) ).

@Regno delle Due Sicilie: 1) "de a zsidóüldözésekhez hasonló „gójüldözésekről” nem tudunk."
Ez a számarányuk miatt van. Amikor fordult a kocka rögtön jöttek a gojüldözések, ld: Izrael.
Egyébként "becsületükre" legyen mondva a zsidóknak, megpróbálták a lehetetlent. Ott van pl a kommün csodálatos 133 napja.

"de történelmileg igenis komoly és elvetendő európai hagyománya volt a zsidóellenességnek"
A pogányüldözés meg még durvább volt. Tetszik, nem tetszik a xenofóbia nélkülözhetetlen eleme minden közösségnek. A zsidók maguk választották a sorsukat azzal, hogy ők nem illeszkednek be, nem asszimilálódtak. Magyarországon pl nem volt kunüldözés miután beilleszkedtek, de amíg különcködtek, addig eléggé balhés volt a viszony.

2) Loxon jól teszi, hogy 89el indít. Te mondhatod azt, hogy ez helytelen mert 44el kéne, amikor is a zsidók eltüntetésére tett kísérletet nem sikerült megakadályoznunk, de erre én mondhatom azt, hogy kezdjük 18-19el, ahol zsidók akarták felszámolni a (magyar) nemzetet.
Szvsz, mindenki jobban jár a tabula rasa-val. Amíg a zsidók holokausztoznak, és nácinak, addig mi bolsevikozunk és Trianonozunk. Kell ez nekünk? (Ráadásul itt a Kárpát-medencében, akkor sem maradunk ellenségkép nélkül, ha a zsidók leszállnak rólunk. Persze kérdés, hogy akkor a zsidók kit gyűlöljenek?)

"mert a komoly számban létező traumatizált zsidókhoz igenis empátiával kell viszonyulni."
Az empátia csakis kölcsönös alapon működik. Én a legtöbb zsidó részéről semmilyen empátiát nem látok.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 17:00:10

@Loxon: Abszolút egyetértek. Én is vhogy így lettem náczifaschiszta(, csak kicsit gyorsabban :) ).

@Regno delle Due Sicilie: 1) "de a zsidóüldözésekhez hasonló „gójüldözésekről” nem tudunk."
Ez a számarányuk miatt van. Amikor fordult a kocka rögtön jöttek a gojüldözések: ld Izrael.
Egyébként "becsületükre" legyen mondva a zsidóknak, megpróbálták a lehetetlent. Ott van pl a kommün csodálatos 133 napja.

"de történelmileg igenis komoly és elvetendő európai hagyománya volt a zsidóellenességnek"
A pogányüldözés meg még durvább volt. Tetszik nem tetszik a xenofóbia nélkülözhetetlen eleme minden közösségnek. A zsidók maguk választották a sorsukat azzal, hogy ők nem illeszkednek be, nem asszimilálódtak. Magyarországon pl nem volt kunüldözés miután beilleszkedtek.

2) Loxon jól teszi, hogy 89el indít. Te mondhatod azt, hogy ez helytelen mert 44el kéne, amikor is a zsidók eltüntetésére tett kísérletet nem sikerült megakadályoznunk, de erre én mondhatom azt, hogy kezdjük 18-19el, ahol a zsidók akarták felszámolni a (magyar) nemzetet.
Szvsz, mindenki jobban jár a tabula rasa-val. Amíg a zsidók holokausztoznak, és nácinak, addig mi bolsevikozunk és Trianonozunk. Kell ez nekünk?

"mert a komoly számban létező traumatizált zsidókhoz igenis empátiával kell viszonyulni."
Az empátia csakis kölcsönös alapon működik. Én a legtöbb zsidó részéről semmilyen empátiát nem látok.

@NovákAttila: Én ezt másképp látom. Azok a zsidók akiket valamennyire megismertem, és akiket olvasok a nagy része így gondolja.

Az 56os halálraítéltek egy kicsit más tészta. Ugyanis ők nem lettek igazán kárpótolva erkölcsileg. Havas Szófia még mindig képviselő, Horn Gyula miniszterelnök lehetett, Biszku Béla jelenleg is békés nyugdíjas éveit éli.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 17:18:04

@TaTa86.: nézd lehet azt mondani hogy 1919-es vörösterrort valamilyen értelemben kiegyenlitette a fehérterror, melynek amúgy több halálos áldozata volt és zsidókat zsidóságuk miatt is öltek meg, mig a vörösterror nem nem-zsidóságuk miatt ölt meg nem-zsidókat, de legyen, OK, bár igen fura, de legyen valami egyenlőség itt - mindha e két nép háborúban lett volna, pedig nem volt, csak elég egyoldalúan, na mindegy.

de akkor ezen felül van a holokauszt félmillió magyar zsidó áldozata és ennek nem találsz majd párt a 20. századi történelmünkben.

(tényleg csak a miheztartás véget, bár én csak egy nick vagyok, de a nagyapám három évet töltött orosz hadifogságban, viszont zsidó rokonom nincs. csak ismerem a történelmünket elég részletesen, ugyh szivesen vitatkozom róla.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 17:28:44

@Regno delle Due Sicilie: Nem fogom méricskélni a halottak számát.
A kommünben részt vevő zsidók jelmondata ez volt: "múltat végképp eltörölni".

A legszörnyűbb tettük tehát nem is a vörös terror volt, hanem, hogy el akarták pusztítani a magyar nemzetet.

HaKohen 2009.12.21. 17:36:52

@TaTa86.:

A nap ostobasága:

"Amikor fordult a kocka rögtön jöttek a gojüldözések: ld Izrael."

Egyszer már arcoskodással vádoltál, amikor hasonlóan reagáltam valamelyik aranyköpésedre. Sajnos, most is csak azt tudom ajánlani, hogy tájékozódj, mielőtt rendkívül magabiztos csacska kijelentéseket teszel, amelyek minden alapot nélkülöznek.

Túl azon, hogy Izrael Államban keresztények is élnek (kétségtelenül kisebbségben - de ez meglepő neked?), ott élnek és teljes szabadságban működnek a római katolikus egyházhoz tartozó ferences rendi szerzetesek, akik hagyományosan "a Szentföld őrzői".

Ha képes vagy egyszer előítéleteidet és tévhiteidet félrerakni, valamint legalább egy turistaútra befizetni, menj el Izraelbe. Nézd meg Jeruzsálem keresztény negyedét, a Születés Temploma őrzőit Betlehemben a különféle keresztény felekezetek képviseletében (bár Betlehem most már a palesztin hatóság felügyelete alá tartozik, de csak néhány éve, a helyzet pedig azelőtt is ugyanez volt).

Utána azután menj el Tel Aviv - Jafoba (Jaffába), nézd meg az ottani (működő és nem rabbik által felügyelt) ferences templomot. És még keresd föl Haifa mellett a Karmel hegyén a szintén működő ferences rendházat (tudod, nem messze attól a helytől, ahol a Mindenható elragadta tüzes szekéren Elijahu/Elias/Illés prófétát). Néhány éve még megvoltak, amikor az izraeli idegenforgalmi minisztérium hivatalos tolmácsát láttam nagy barátságban tárgyalni az egyik vezető szerzetessel. (Jó, hogy az arab kereskedőkkel is haverkodott - de a ferencesek azért nem kereskedők.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 17:44:01

@HaKohen: Egyrészt Izrael a keresztény USA nélkül már nem létezne, nyilván nem fogják üldözni a keresztényeket.
Másrészt mi a helyzet, az 1millió otthonából elűzött palesztinnal, és a gázai gettóval?

Ahonnan nem remélnek hasznot, oda már tolerancia sem nagyon jut.

HaKohen 2009.12.21. 17:44:22

@TaTa86.:

Na és még menjél végig a (nagyobbrészt Jeruzsálem arab negyedéhez tartozó) Golgotán, a kitáblázott stációkon. Vigyél egy transzparenst "Goj vagyok" felirattal, hátha üldözni kezdenek a zsidók.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 17:47:55

@TaTa86.: "Ahonnan nem remélnek hasznot, oda már tolerancia sem nagyon jut. "
Még mielőtt valaki félre érteni: ezt így is kell csinálni, és Magyarországon is el kéne terjeszteni ezt a roppant praktikus hozzáállást.

HaKohen 2009.12.21. 17:49:58

@TaTa86.:

Ezt meséld el a Vatikánban.

Ha valamikor neked írtam volna valamelyik blogon, akkor elnézést; de egykoron ilyen esetekben anyám - nyugodjék békében - ezt mondta nekem:

"Fiam, ha a butaság fájna, akkor te most hangosan ordítanál."

Hát most továbbadom neked.

HaKohen 2009.12.21. 18:09:34

@TaTa86.:

Na, ma úgy látszik kihúztad nálam a gyufát!

>A kommünben részt vevő zsidók jelmondata ez volt: "múltat végképp eltörölni".<

Valójában ez az Internacionálé c. dal (himnusz) egyik sora. Helyesen (Bresztovszky Ernő 1904-ből származó fordításában): A múltat végképp eltörölni.

Az eredeti szöveg írója Eugene Pottier (1871), zeneszerzője Pierre Degeyter (1888). (Nézz utána a francia anyakönyvekben, hátha kiderülnek, hogy zsidók voltak.)

Azután, persze, sokan énekelték, nyilván a kommün alatt a zsidók is - meg a keresztények, meg a biciklisták.

Csak érdekességként: 1944-ig (vagyis Lenin, majd Sztálin uralma alatt) a Szovjetunió himnusza volt. Ott is énekelték a zsidók - már akiket Sztálin nem lövetett agyon vagy nem küldött a Gulagra korábban a zsidóellenes koncepciós perekben avagy perek nélkül.

Szóval, mint annak idején Lenin elvtárs (nem zsidó, csak zsidóbérenc) mondotta volt: tanulni, tanulni, tanulni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 18:17:39

@inf2007: igen, Auschwitz áldozatainak száma 1 millió fölött volt valamivel. De a másik 4-5 millió úgy jön ehhez hozzá, hogy volt még sok tábor (ha csak guglizni akarsz, akkor elsőre ajánlom: Treblinka, Sobibor, Belzec), meg milliókat lelőttek még a haláltaborok létrehozasa előtt (holocaust by bullets, angolul).

holokauszt, első lecke letudva.

@TaTa86: és a nem-zsidó kommunisták nem voltak kommunisták, vagy mi van? Kádár forogna a sirjában, komolyan mondom, már ha még ott lenne...

amúgy a közelmúlt eltörlése a Horthy-korszakot is jellemezte, ennek egyik következménye hogy Trianont is a bolsikra meg a zsidókra akarták fogni egyesek, bár special a Kun-rezsim harcot folytatott a határokért...szóval szép kis mesék ezek.

meg az is, hogy ha túl erős ellenérv jön, akkor hirtelen már "nem is akartam vitatkozni."

amúgy a mai magyar lakosság kb. 98,5%-99% nem zsidó, ennek fényében kell e mániát értékelni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.21. 18:24:05

@TaTa86.: szóval ezzel a "nem méricskélem a halottak számát" tipusú érvvel az itt a baj, hogy alapvetően minden magyar zsidó családra jut áldozat, többnyire sok.

mig az 1919-es terror párszáz családot érintett és a magyar közösség 99%-át meg közvetlenül nem.

a méretbeli eltérés már csak ezért is igenis számit, bár a gyilkolás természetesen egy megitélés alá esik.

tevevanegypupu 2009.12.21. 18:56:29

Dehogynem erintette a kommun a magyar csaladok 99 szazlekat. Trianonban nem lettek volna olyan konyortelenek Magyarorszaghoz, ha nincs a dicso 133 nap. Es puszta balszerencseje csak a komisszaroknak, hogy ilyen rovid ideig mukodhettek. Ha hat evig maradhattak volna, mint ahogy a haboru tartott, nem biztos, hogy nem lett volna ugyanugy es annyi aldozatuk a kommunista komisszaroknak, mint ahany embert meggyilkoltak a taborokban.
Szamuely kulonvonatat sokaig nem tudtak videken elfelejteni. A feher terror az o es tarsainak kegyetlenkedeseire volt sajnalatos es elitelendo valasz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 18:57:35

@Regno delle Due Sicilie: Viszont, hogyha 18-19 következményének tekinted Trianont, akkor itt is hasonló a helyzet.
Főleg ha azt veszed, hogy a MOST ÉLŐ magyarokra milyen hatással van a két esemény.
Elmondhatjuk, hogy a zsidók nagyrésze hasznot húz a holokausztból, mind anyagi és ami még fontosabb, mind erkölcsi értelemben. (Tudom, hogy ez meglehetősen cinikus érv, és azt is, hogy a zsidók nyilván jobban szeretnék, ha a holokauszt nem történt volna meg. )
Ellenben a ma élő magyaroknak csak a keserűség jut, és az, hogy folyamatosan fejükre olvassák a holokausztot.

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 19:13:38

ez valami elképesztő. robogunk európa felé na.

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 19:18:36

azt mondj meg nekem valaki, hogy ez mennyire elterjedt a jobboldalon? oké, hogy akinek mindenről az jut az eszébe, az rácuppan minden fórumra, meg most amúgy is nagyon menőnek érzik magukat ezek a "nemzet fölemelői", de mégis, ez a jellemző, vagy inkább kirívó példa?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 19:23:18

@inf2007: Mondjuk ebben van valami.
Hogy Szabó Dezsőt idézzem: "Az antiszemitizmus: csalás. Megalománia. Százötven millió antiszemita van, ezekből csak tizenötmillió zsidó. Ha én egy-két zsidót utálok, már antiszemita vagyok? A zsidók csinálják az antiszemitizmust, hogy eltereljék különböző felelősségek vállalásáról a figyelmet. Nem vagyok antiszemita."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.21. 19:24:54

Hé, hova tűnt inf2007 hozzászólása?

Moderálták? Van egy olyan érzésem, hogy én leszek a következő. XD

hacsaturján 2009.12.21. 19:40:07

@Dr. Zoidberg:

na hallod,
én már csak dafke sem engedem a tengerimalacom ennek a szarságnak a közelibe. méghogy konzervatórium! ehhh!

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 20:07:06

Azért szerinem ki lesznek moderálva idővel, és szomorúan fognak cenzúrát kiálltani, hogy aztán a hasonszőrűek blogjain, belterjesen hümmoghessenek, hogy hja ezek a zsidók.. A különbbség asszem, az, hogy nekünk nincs ingerenciánk odamenni és Trianont-relativizálni, meg az ostoba emberek kártékonysága ellen ágálni. Holott mennyivel kártékonyabb egy megvezethető ember, mint akárhány zsidó.

tevevanegypupu 2009.12.21. 20:18:18

O de nagy szerencse, hogy a zsidok olyan okosak es megvezethethetetlenek, sokkal kevesbe mint az emberek. Kulonben szeretnem tudni mi a kulonbseg zsido es ember kozott? Merthogy itt az elottem szolo mintha ket kategoriaban emlitette volna. Azt hittem elsosorban mindenki ember?

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 20:33:40

Elsősorban mindenki egy állat, aztán van aki elindul az emberré válás rögös útján. Illetve van olyan is aki nem.

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 20:46:02

Az a durva, hogy pont azoknak van ingeretek lökni az álszent dumátokat, egy kisebbség gusztustalanságáról, akiknek a nagyszüleit hasonló dumák kíséretében lőtték a Dunába és gázosították el (nem érdekel hányat, felfoghatatlanul sokakat), nem ezer éve, hanem 60!

Aztán elégedetten összesomolyogtok, hogy jól megmutattuk, nálunk az igazság.

Kb olyan, mintha ráírnám egy kommunizmus áldozatainak állított emlékműre, hogy az áldozatok is sárosak voltak, és különben sem voltak annyian.

És a legelképesztőbb, hogy ez a társadalom kitermeli, eltűri, sőt egy ideje, ajnározza, az ilyen kis punkokat.

Szomorú.

jo tunder 2009.12.21. 20:49:16

a turulporkoltben irta krzisztof varga rolunk, hogy teljesen ossze vagyunk torve attol, hogy senkit sem erdekel a nyomorunk. ez azt is jelenti, hogy valojaban a vilagon senki sem fel a jobbiktol, a magyarorszagi antiszemitizmustol, ahogy a sri lankai tokfozelek ellenes lobbytol sem annyira. most voltunk setalni az ovarosban es ott volt egy csomo kirandulo izraeli katonagyerek. kislany, macis hatizsakkal es egy M16-ossal. ez az orszag a vilag egyik legutokepesebb hadsereget tartja fent, majd pont azert fog idegeskedni, mert nehany kelet europai foiskolas zsidozik az interneten. nem, nem vagyunk a figyelem kozeppontjaban zsidougyben, semmiben altalaban. ez siman csak kinos. szanalmaska. tessek europai szintu gazdasagot, kulturat, tudomanyt csinalni, es nem pofazni. a zsidozas lenyege a pofazas es nem a zsidok. ezt azert csinaljak nalunk, hogy addig se kelljen valami erteket letrehozni. magyarorszagon alig elnek zsidok, kb. nulla a jelentosege az egesz temanak. de a valodi feladatokra addig sem kell gondolni amig lehet egy kicsit zsidozni.

Dr. Zoidberg 2009.12.21. 20:52:22

Olyan értelemben punkok, hogy a normaszegés szintjén próbálnak szembe menni az elittel, a kétségkívül kritizálható világrenddel. A punkok fő műsorszáma a nihilizmus volt, most (ismét) az antiszemitizmus, meg az autoriter rezsimek felé húzó romantika van soron. Szép kis műsor, csak a végén a zenekari árok szakadékába fogunk zuhanni, és nem csak ti sajnos, hanem a gondolkodó emberek is, akik valóban aggódunk ezért az országért, és nem az orosz, meg arab, meg kínai érdekeket szolgáljuk ki tudtunkon kívül az ostoba betanult retorikánkkal, hanem próbálunk építkezni, nem csak mindig rombolni. Mindegy a hódítók már a spájzban vannak, csak épp nem az izraeli zsidóságtól, vagy a nyugati demokráciáktól kéne tartani, de ezen már lusták vagytok elgondolkodni ugye? Hogy mégis kinek jó, ez a nemzeti megosztottság, és ez a röhejesen valóságtól elrugaszkodott ellenségkép...

HaKohen 2009.12.21. 20:52:29

@Loxon:

Már nem nagyon akartam ehhez a vég nélküli szófolyamhoz hozzászólni, hiszen a több könyvtárnyi vitához ugyan mi újat tudunk hozzátenni? (A zsidóságkomplexusban szenvedők csőlátása untat, a kevésszámú elmeháborodottról nem is beszélve.) Most mégis reagálok két általad említett témára, mert ingerel. (Ma délelőtti kommented 11:03:56-kor.) És mert szerencsére te nem látszol az előbbi két kategóriába tartozni.

Azért is reagálok, mert rákattantam a neved mellett álló linkre, és tüstént a parlamenti Wiesel-látogatás "tudósítása" közepében találtam magamat. Tök szórakoztató volt, irtóra élveztem ironikus szövegedet. (Bizonyára az is belejátszott, hogy némileg idealizált énképem szerint magam is eredményesen művelem az iróniát.) És akkor teljesen érdektelen volt, hogy nekem miről mi a véleményem. De hasonlóan kellemes benyomást keltett minapi riposztsorozatotok is Regnoval.

A két kritikai megjegyzésem már komolyabb.

Az első. Az általad leírt megvilágosodás számomra nem teljesen megnyugtató. Ugyanis az ilyen viszonylag gyorsan végbement "pálfordulások" nem mindig hatnak jótékonyan az ember személyiségére. És hatásuk sem mindig kedvező. (Ezért én pl. a Saulusból lett Paulust sokkal kevésbé tartom - hosszabb távon - jelentősnek a katolikus egyház számára, mint annyi más későbbi és fontosabb hatású alakját. De persze ez egy teljesen szubjektív vélemény.)

Az igazi bajom azzal, amiről ennek kapcsán beszámolsz (és most hadd ne menjek részletekbe), az, hogy szinte tankönyvszerűen példázza az indokolatlan általánosítást mint az előítéletesség előszobáját. (Vö. bármelyik, az előítéletességgel is foglalkozó szociálpszichológiai kézikönyv.)

Mivel megragadott hozzászólásod személyessége (az ilyet kifejezetten díjazom), hadd hivatkozzam én is valami személyesre. A profilomból láthatod, hogy kb. egy év alatt kb. négyszázhúsz valahány kommentet írtam a blog.hu keretében. Stenmencs, hogy provokáljalak: rágd végig magadat valamennyin. De azért ha akarod, ellenőrizheted állításomat: nincs közte olyan emlékezetem szerint, amelyre érvényes lenne az, amit hozzászólásodban kategórikusan és általánosítva megfogalmazol. És persze ez nem csak az én szövegeimre vonatkozhat.

A másik: kiragadott példa a szövegedből. Ezt írod egy félmondatban:

"sem lubavicsi terjeszkedést, sem „gyűlöletbeszéd-törvényt” nem akarok"

Lehet, hogy megleplek vele, de az utóbbit én sem akarom. (A holokauszt-tagadást sem szankcionálnám, de ebbe most ne menjünk bele.)

Ami viszont a 'lubavicsi terjeszkedést' illeti, gondolom, nem elég figyelmesen olvastad el Novák Attila alapos és értő bejegyzését - vagy a Talmud tanulmányozásakor elkerülte valami a figyelmedet.

Ugyanis a lubavicsiek nem 'terjeszkednek' - ha ezen valamiféle térítőmunkát értesz. Sőt: a zsidó vallás egyetlen irányzata sem 'terjeszkedik' ebben az értelemben. Ugyanis a Biblia hagyományaira épülő zsidó vallás nem térítő vallás és nem is volt az. Bizonyos szigorú vagy kevésbé szigorú szabályokkal és a hagyományok tényleges betartásának igazolásával az egyes irányzatok valóban megengedik a betérést - de ez inkább kivétel és csekély arányú, ráadásul semmiképp sem intencionált.

A Chabad Lubavicsiek pedig nem azért jöttek húsz éve Magyarországra, hogy térítsenek a nem-zsidók körében. Hanem azért, hogy a csaknem fél évszázados szekularizáció után a vallásos hagyományokat nem tartó vagy már nem is ismerő zsidók nemzedékeit visszavezessék az általuk fontosnak ítélt hagyományokhoz. És ez most is így van. (Én személy szerint nem állok közel a Chabadhoz, de a tények azok tények!)

HaKohen 2009.12.21. 21:01:28

@jo tunder:

Hát, néha jólesik egy csöbör hideg víz az ember fejére. Érthető, hogy a távolból kissé másként látszanak a mi kis pitiánerségeink. Nem használtad ezt a kifejezést, de a nevük: provincializmus. (Hogy most mit fogsz kapni ezért egyesektől?!)

NovákAttila 2009.12.21. 22:51:34

@TaTa86.: eléggé sajátosan képzeli a kulturák, civilizációk együttélését, a lényeg az, hogy a teljes asszimilációt követeli meg s akkor nem lesz "balhé". Hogyha elvét kiterjesztjük az egész univerzumra - amellett, hogy mindenkinek joga van identitása megtartásához - miért nem asszimilálódnak teljesen a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyarok? Ha logikáját kiléptetjük a zárt nemzeti keretből, nehezen lehet mellette érvelni.
A másik az, hogy Ön felcseréli az okot az okozattal, a tettest az áldozattal, ebből adódik az a világkép, mely sajátos üldözötti konkurrenciát támaszt, ugyanakkor nem a holokausztra dühös, hogy egyáltalán megtörténhetett, hanem azokra, akik túlélték és emlékeztetnek a megtörténtekre.
Személyesen amúgy azt mondanám, hogy sem magamnál, sem másnál - akik a holokauszt-emlékezet fenntartása mellett érvelnek - nem láthat olyan fokú relativizálást, az áldozatok semmibevételét, melyet a holokauszt ellen itten és máshol (főleg a neten) ezerszer és ezerszer elkövetnek mindig másra és másra hivatkozva.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.12.22. 01:39:28

@NovákAttila: "miért nem asszimilálódnak teljesen a felvidéki, délvidéki, erdélyi magyarok?"
Hála önfeladó anti-nacionalista politikánknak most úgy néz ki fognak is. Egyébként igaza van, szerintem ez pl román szempontból így kívánatos.

"Ha logikáját kiléptetjük a zárt nemzeti keretből, nehezen lehet mellette érvelni."
Miért is kéne? Semmi értelme nem lenne. Én nem akarok univerzális igazságot képviselni, elég a magyar nemzeti érdek. Viszont legalább nem vagyok olyan képmutató, hogy azt mondjam, ez másoknak is az érdeke.

"ugyanakkor nem a holokausztra dühös, hogy egyáltalán megtörténhetett, hanem azokra, akik túlélték és emlékeztetnek a megtörténtekre."
Ezt kérem gondolja át, ugyanis teljesen fals. Engem alapjában véve nem érdekel a holokauszt. Nem érzek miatta bűntudatot, nem határozza meg az identitásomat. Nekem ez történelem. És eszembe sem jutna dühös lenni a túlélőkre.

Az egyedüli ami zavar, az a kortárs zsidók viselkedése. De rájuk sem holokauszttúlélőkként gondolok. Már csak azért sem mert mára a legtöbben nem is azok.

"akik a holokauszt-emlékezet fenntartása mellett érvelnek"
Csak tudnám, hogy ebben a magyaroknak mi lenne a jó? Mert, hogy miért cionista érdek azt látom. Sajnálom, nem bízok a zsidókban, nem bízok abban, hogy velem vannak. A módszerváltás utáni viselkedésükben ellenséget, és nem barátot ismertem fel.

NovákAttila 2009.12.22. 07:52:39

@HaKohen: Loxon szövege egyáltalán nem irónikus, hanem egy, a zsidóság iránt ellenérzéseket mutató személy vágyképe arról, milyeneknek kellene lenniük a zsidóknak, hogy neki tessenek.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 08:22:03

@TaTa86.:

"hogy el akarták pusztítani a magyar nemzetet."

Hú, ezek a nagy szavak!

1918-ban a magyar nemzeti gondolat, a modern magyar nacionalizmus nem volt még száz éves sem.

Ahogy a modern nacionalizmus felváltotta a feudalizmust, úgy a modern nacionalizmus sem egy leválthatatlan valami.

Kurvára abba kellene hagyni ezt az érzelgős stílust, a nagy szavakkal, szívhez szóló toposzokkal, mert kurvára nem fedi a lényeget.

Mi amúgy a cél? A múlt korrekt megismerése, vagy a vélt sérelmek verbális megtorlása?

NovákAttila 2009.12.22. 08:41:51

@TaTa86.: akkor nem juttottunk előrébb a süketek párbeszédénél (és nem én vagyok a fősüket). Tudja, a kommunikáció abból áll, hogy próbáljuk megérteni azt, amit a másik mondani akar, erre referálunk és ebből alakul ki egy újabb társas helyzet. Itt ez nem lehetséges, mert Ön kinyilatkoztatja azt, amit már sokszor elmondott, újra és újra.
Van ennek értelme? Gondolom, hogy radikális portálokon lehet együtt kinyilatkoztatni meg sírni, hogy milyenek "a zsidók", viszont itt, ezen a fórumon ez az együttnyígás már nem elég ahhoz, hogy beszélgetés alakuljon ki.

jo tunder 2009.12.22. 09:13:51

@NovákAttila: Kedves Attila,
Izraelnek komoly konfliktusa van a Hamasz nevu szervezettel. A Hamasznak sok tizezer katonaja van, komoly fegyverei, es egy szabalyos varosallamuk. En erosen utalom oket, de azt elismerem, hogy a Hamasz alapvetoen iszonyuan vakmero fanatikusokbol all, akik ha kell barmikor meghalnak azert amiben hisznek. Szerinted loxon vagy tata86 meghalna barmiert, es nem f.sna ossze magat standepityere ha meglatna egy kibiztositott M-16-ost ? Az a lenyeg, hogy ez egy virtualis vita, olyasmirol ami nincs. Nincsen zsidougy. Ez az egesz gyakorlatilag csak az interneten es a magukat radikalisnak nevezo luzerek agyaban letezik.

NovákAttila 2009.12.22. 09:18:18

@jo tunder: én sem gondolom másképpen:) ez az egész Magyarországon tkp. virtuális konfliktus, bár igazából szeretne már mindenki túllenni rajta.

jo tunder 2009.12.22. 09:20:03

@NovákAttila: Tegnap voltam masodszor a Szent Sirnal. Jezus sokkal kozelebb all hozzam mint azok a furcsa oltozetu oregemberek, akik a Siratofalnal hajlonganak. Ez nyilvanvalo. Nem allnak tavol tolem azok az oregemberek, de bevallom, Jezus, a tanitasa, a keresztenyseg es elso sorban a katolicizmus kozelebb all hozzam mint a judaizmus, ami csak tavoli gyerekkori emlekkent letezik az agyamban. Ha en, akinek a csaladjaban igencsak voltak zsidok, es aki azert egy erdeklodo ember, csak ennyire tud viszonyulni a zsidougyhoz, akkor egy loxon un. felelme a lubavicsi terhoditastol mennyire valos ? Lehet ezeket komolyan venni egy percre is ??

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 09:23:03

@jo tunder:

Ezeknek az embereknek szavazati joguk van, szavazataikkal meg közvetve támogathatják a HAMASZ-t, meg is teszik. Bár tényleg nincs a dolognak nagy súlya. Benne van ez is a pakliban.

jo tunder 2009.12.22. 09:25:13

@Jobb híján MDF-es: Ki a loxon ??? :)))) A loxon a Hamaszt ???? Ezen a Hamaszosok is vigyorognanak. A luzer definicioja, hogy a sajat sliccere sincsen befolyassal, nemhogy kozel-keleti terroricsoportokra.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 09:32:08

@jo tunder:

Nálam az ortodox zsidók és a római katolikusok tök egy kategória: régivágású vallási irányzatok. Egy-két megszívleendő, értékes gondolattal, de nem az én világom egyik sem.

Az antiszemitáknál a zsidóság nem vallási, hanem nemzeti kérdés. Náluk a zsidónak nem a katolikus az ellentét párja, hanem a magyar.

medve2 2009.12.22. 10:41:59

Kedves Attila!

Van itt egy jelenség, amire érdemes odafigyelni. Ha jól vettem ki a cikkből, te is látod, hogy létező jelenség az "antiszemitizmus vádját" politikai fegyverként használni. És ugye azt is látjuk, hogy ennek következtében egyesek feladják a valóban antiszemita megnyilvánulások elleni elhatárolódást, illetve egy ilyen folyamat mögé bújnak valós antiszemiták. Csakhogy erről még mindig "rest" beszélni. Innentől kezdve nem tudom, hogy Balog Zoltánnak kell-e magát visszafognia, vagy Elie Wieselnek kell esetleg elképzelnie, hogy ilyen létezik. Mert ha nyilatkozik ezekről, akkor éltrajza és személyes tragédiája nem lehet indok, még ha ez nagyon nehéz is. Saját maga vállaja, hogy ezen túlmegy. Amúgy a Hír TV csinált vele interjút (még parlamenti beszédek előtt), és ott erre rákérdeztek, és érdekes módom egyetértett a Hír TV-vel, de egyből arra utalt: nem lehet a palesztinokat a Holokauszt miatt bántani. Vagyis saját kontextusában tudja értelmezni a kérdést, a magyarban nem.

NovákAttila 2009.12.22. 11:16:11

@medve2: Kedves Medve,

Szerintem pontosan tudod azt, hogy a magyar belpolitikáról meglehetősen differenciáltan szoktam írni, elítélve azt a játszmát, melyet sokszor a baloldal folytat azért, hogy az egész jobboldalt diszkreditálja a fasizmus jegyében. Balog Zoltánról sincsen rossz véleményem, egy közeli ismerősöm nagyon is sokat köszönhet neki. Ugyanakkor mindenki követhet el (és követ is el) hibákat, nem vagyunk hibátlanok. Elie Wiesel semmit nem tud a magyar belpolitika aktuális vitáiról, áramlatairól, diskurzusairól vádjairól és viszontvádjairól. Alapvetően a Chabad Lubavics meghívására jött el Budapestre, hogy elmondja azt, amelyet már oly sokszor elmondott, az egyvalami konkrét üzenet az a holokauszt-tagadás büntetőjogi büntethetőségének kívánalma volt, egy holokauszt-túlélőtől ez nem olyan meglepetés. A véleményem továbbra is az, hogy bár Balog Zoltánnak igaza volt abban, amit elmondott, mégsem volt helyénvaló Elie Wiesel jelenlétében az antiszemitázásról beszélnie a parlamentben, mert olyan belpolitikai mozzanatokat vitt be az emlékezésbe, melyeket nem csak Elie Wiesel nem tudott elhelyezni, de teljesen felesleges támadási felületet nyújtott egy olyan helyzetben, amikor ezt simán el lehetett volna kerülni, ráadásul a világsajtó szintjén nem lehet nyertes egy esetlegesen kibontakozó nyilatkozaháborúban.
A másik az, hogy a helyzet az, hogy Wieselt nem lehet a magyar belpolitika sémái alapján elhelyezni, az ő világa ma nem az MSZP és a Fidesz, hanem az Egyesült Államok, Izrael és Európa, de leginkább (és kizárólag) a holokauszt és az irodalom. Elmegy, ahova meghívják és ahol megtapsolják, legyen az akármelyik ország parlamentje vagy éppen a Hit Gyülekezete.

NovákAttila 2009.12.22. 11:37:27

@jo tunder: nem hiszem, hogy minden kérdést ennyire érzelmileg kellene "megítélni", bár az identitás kérdései nagyon is személyesek és emocionálisak. A Siratófal (Kotel Ha'maaravi) és a Via Dolorosa stációi merevített állóképek, két nagy vallás diapanorámái, de a valóság ennél bonyolultabb. Izrael (számomra) egy olyan ország - mellesleg óriási magyar zsidó diaszporával - melynek hogyha a területi koordinátáit, lehetőségeit, geopolitikai helyzetét beviszi a számítógépbe, akkor valószínű, hogy a "nem működhet" derivátumát kapja meg. Ennek ellenére létezik, óriási problémái ellenére.
www.youtube.com/watch?v=AGoYOxaancE

tevevanegypupu 2009.12.22. 12:41:16

Izrael kihasznalja lehetosegeit es ugy tunik mukodik. Bar problemai valoban kezdenek oriasira novekedni.

index.hu/bulvar/2009/12/21/izrael_illegalisan_gyujtott_sterveket/

Ugy latszik ez lassan fo foglalkozassa valik. Nemregen zsido tiszteletremelto rabbik, most pedig ez..

NovákAttila 2009.12.22. 12:57:37

@tevevanegypupu: nem tudom, hogy Izrael ezt hol erősítette meg, linket nem találtam erre vonatkozóan.
Viszont Magyarországon több helyen illegális kereskedelem folyik petesejtekkel:
nol.hu/belfold/illegalis_petesejt-kereskedelem_a_ciris_intezetben_
Most akkor ez minden magyarra jellemző vagy csak néhányra?

NovákAttila 2009.12.22. 13:04:54

@NovákAttila: kérdésem természetesen ironikus, jelezve az előítéletes gondolkodás nyilvánvaló határait.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 13:11:10

@NovákAttila:

Szép videó, az utolsó kép ütős (kicsit hatásvadász)

Izraelben pont az a szép, hogy ott létezik.
Zsidó állam Amerikában, Új-Zélandon, Nyugat-Lengyelországban nem lenne egyáltalán érdekes.
Irigylem azokat az embereket, mert tényleg hazájuknak tudják érezni azt a földet. Valahogy ezért az őszinte szeretért én is egy kicsit magaménak érzem.

NovákAttila 2009.12.22. 13:16:43

@Jobb híján MDF-es: pár éve beszélgettem (a Szombatban jelent meg) Németh Zsolttal, a parlament Külügyi Bizottsága elnökével Izraelről, izraeli látogatásáról, neki is ez volt a benyomása:
www.antiszemitizmus.hu/interjuk/nemeth+zsolt/interju+nemeth+zsolttal.html

medve2 2009.12.22. 13:29:04

Kedves Attila! Én értem, amit mondasz és amit leírsz, csak abban van kétségem, hogy egy magyar politikusnak figyelembe kell-e vennie egy beszédében, hogy egy vendég nem ismeri a magyar belpolitikát. Szerintem nem.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.12.22. 13:34:25

@NovákAttila:

Én Németh Zsolttól eléggé távol helyezem el magam. :-)
A magyar nacionalizmus szeretné ugyan majmolni a cionizmust, de tök más az alapja. Ezért szerintem inkább más utat kellene keresni.
Szerintem a Kárpát-medence a magyarok mellett a szlovákoké és az erdélyi románoké, vajdasági szerbeké is. Vallási ellentétek nem jeletősek, nincs akadálya a vegyesházasságoknak és az asszimilációnak.
Izrael meg zsidó állam. Persze itt rengeteg kérdés merül fel a vallásossággal kapcsolatban. Mi van az ateista, de nacionalista zsidókkal, vagy az ateista palesztinokkal akik szívesen élnének együtt ateista zsidókkal egy világias Izraelben, vagy a mérsékelt muszlim palesztinokkal akik ki tudnak jönni a vallásos zsidókkal?

Niceeee King Dooom 2009.12.22. 14:25:44

@NovákAttila:

New Yorkban tartóztattak le ortodox rabbikat is illegális szervkereskedelem vádjával. Namost itt van egy csúnya bökkenő, lehet-e egy szervátültetés zsidó vallási szempontból kóser? Ez nem valami elméleti kérdés, hiszen az itt leelmebetegezett Sahak és más a zsidókkal kritikus zsidó szerzők épp arra mutatnak rá, hogy a talmudi hagyomány kijátssza saját vallási előírásait is. Formailag tartja be, de pont a lényeget nem. Ennek nagyon csúnya következményei lehetnek elvileg. Komoróczy prof egy óráján személyesen hallottam (nem voltam hakllgató, nyilvános volt az előadás), hogy a régi antiszemita vérvád a zsidó vallást ismerők számára megmosolyogtató, hiszen a kóserségi követelmények egyik legalapvetőbbje, hogy az ortodoxok nem érintkezhetnek vérrel, ezért nem fognak kezet nőkkel stb.( mert hátha menstruál - ne boncoljuk, más vallásoknak is vannak fura dolgai)
Szóval milyen a kóser szervátültetés egy ortodox zsidóba, főleg mondjuk egy Hamasz-harcos testéből?
Ha ez megy, akkor lehet, hogy ment más is?
Nem állítok, csak töprengek...

jo tunder 2009.12.22. 14:38:33

@tevevanegypupu: szegeny tevevan.. miert ne tortenhetnenek szornyu dolgok izraelben ? miert pont izraelben ne legyen korrupcio (van), komoly eroszakos buncselekmenyek (van), rendori eroszak (van). velhetoen egy orszagban ahol sokkal tobb a feszko mint Magyarorszagon, tobb a radikalis gondolkozasu ember mint Magyarorszagon, sokkal tobb a fegyver mint Magyarorszagon meg tobb ilyen van mint Magyarorszagon. itt most egy amerikai sracot tobben megeroszakoltak egy fiatalkoruak bortoneben (ahova eleve nem kellett volna beszallitani) az ilyen szodomikus nemi eroszak is meglehetosen aggalyos a Tora szerint, es megis. minden van ami mashol, prostitucio, drog, utcai eroszak, es nyugi nem arabok csinaljak, rendes zsido bunozes van, kurvak es drogkereskedok. tudod miert ? mert pontosan olyanok mint a vilag tobbi nepe. na most kepzeld. ahogy vannak pedofil katolikus papok (valojaban nem tul sokan), ugy vannak total bunozo rabbik (szinten nem tul sokan, amugy nyilvan pedofil rabbi is volt mar a vilagon) vannak mindenfele emberek akik rohadekok pedig nagyon nem szabadna rohadeknak lenniuk. na most kepzeld.

NovákAttila 2009.12.22. 14:41:03

@Niceeee King Dooom: a zsidók nem szentek, annyi rossz meg jó ember van köztük mint másoknál, ortodox zsidók is sokszor sértenek állami és vallási törvényeket.
Ebben semmi különös nincsen.
Az arab részről elhangzó szervkereskedelem vádak - a megítélésem szerint - a politikai propaganda eszközei, erős fentartásokkal fogadom őket.

jo tunder 2009.12.22. 14:42:00

@NovákAttila: pont ez jutott eszembe. hogy matematikailag siman bizonyithato hogy izrael nem letezhet. ez olyan mint a repules merev szarnnyal, arrol is azt mondtak, hogy lehetetlen. :)
az, hogy hatvan evet tulelt, mikor gyakorlatilag a letezese elso napjan megtamadtak, es olyan tulero ami felfoghatatlan, hogy egy vilag valasztja el a sajat nepe egyik felet a masiktol, es hogy ilyen kicsi az orszag, es Jeruzsalem alatt mar kezdodik egy teljesen remenytelen sivatag, szoval ez erthetetlen ahogy van.

jo tunder 2009.12.22. 14:46:57

@NovákAttila: ez annyira jo, hogy a sved sorozatgyilkosert termeszetesen nem felel a luteranus egyhaz, meg a mamaja sem, de a zsido sorozatgyilkosert az egesz zsidosag felelos. azt el kell magyarazni, az extra szornyuseg, es igy nagy komolyan egymasra neznek, hogy hat ilyenek EZEK. :)))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 15:09:44

Nem is tudom, érdemes-e nicknév szerint válaszolnom. Látom, hogy kicsit megfeküdte gyomrukat, amit írtam, és a legjobb válasznak azt tartják, hogy lúzerséggel vádolnak. Az Önök dolga, kívánok hasonló jókat a jóakaratú 'sidó uraknak (slicc nem kezelni tudása — ezt ugyan honnét szedték, „kedves barátaim” — és fegyverhasználat képtelensége a mocsok palesztin csürhe elleni bátor harczban). Adonájuk vagy Szamáel segélje Önöket. Persze vegyék ezt hücpeségnek, ha bírják. (Bár a humorérzék nem erősségük, mint Novák úr felemelt mutatóujja ezt jól szimbolizálja kifejezetten jóindulatú írásomra reagálván — miért is ne lennék én ab ovo, anyám méhétől fogva antiiminimiszemita). Éljen a makulátlan Szombat, a konzervativizmus fellegvára, abcúg a nácifasiszta Tea-Kör meg a többi brutális, köpnikell magyar fajankó.

HaKohen, nehogy kilógjon az általános trendből, mert előbb csak féltőn visszaterelik Önt, ha nem hallgat reájuk, majd metaforikus értelemben megkövezik érte a választottak fontosabbjai és igazabbjai, hűbbjei! ;–>

Azt hiszem, miután ennyire nyíltan megmutatkozik barátságosan és konstruktívan acsarkodó arcuk, nekem sincs többé mit visszafognom. Bejelentem, hogy eztán magasról teszek azon _saját magam_ által vállalt konvenciókra, amelyekre úgy emlékeztetnek, mintha nem tartanám be azokat, s amelyekkel nekem úgymond kötelező az ilyen alpári társalgókhoz és társaságokhoz viszonyulnom. Nem hiszem, hogy Önöket ez zavarja, mert valahol Önök szeretnék is a dolgok radikalizálódását, úgy tűnik. (Máshogy nem lehet értelmezni ezt a viselkedést.)

Önöknek tehát nincs tovább mondanivalóm, intézzék el egymás között, hogy Loxon mekkora náci báránygané a szemita havon. Ehhez nincs közöm, quod scripsi scripsi, és mosom kezeimet, hogy valaha is volt kedvem ehhez a merőben értelmetlen toleranciához és előzékenységhez a — mindig a helyzethez alkalmazkodó és kritizálhatatlan — „zsidó identitás” felé. Azokhoz még lenne néhány szavam, akiket ezzel a nyíltan fertelmes zsidóhübrisszel még magukhoz tudnak csábítani.

Mindennek már rég semmi köze a holokauszthoz, amelynek felőlem lehetett 6 millió zsidó áldozata is, meg két és félmillióval kevesebb is (Frantiszek Piper talán nem tekintély?), vagy akár más. Én a mai zsidó hadviselésről beszélek, amely furamód a rendszerváltás után kezdődött (rosszmájúság lenne azt állítanom, hogy azért, mert egész addig nem állt fenn a veszélye, hogy meginog? Ld. Tom Lantos levele szegény Antall Józsefhez.)

A cionizmus csupán egyik (bár nem jelentéktelen) ága a zsidó világhatalmi törekvéseknek; nyilvánvalóan Izrael kritikája (ha nem is indokolatlan, és ki kellene terjedjen a Sínai-félsziget, Szíria és Irak felé való terjeszkedési akaratra), bizonyos mértékig tévút és terelés. A lényeg az, amit a zsidók a galutban csinálnak. A magyar politikai elit például olyan mértékig irányításuk alatt áll, hogy nyíltan zsidófajvédőket tüntetnek ki Pro Cultura Hungarica (!!!) díjjal (gyakorlatilag titokban!) Tel-Avivban. Ilyen Naftali Krausz, akinek a bibliai prófétákról írott szánalmasan aktuálpolitikai könyvét is volt szerencsém forgatni, és akiről még Novák úr és a Judapest is kritikusan nyilatkozott felsőbbrendűségi tudata kapcsán — ámbár most már kezdem kétellni, hogy ez nem csupán egy utólagos legitimáció része —, vagy Jehuda Láháv, a Népszava „tudósítója”. Hogy ők mit tettek Magyarországért, arról, mondjuk úgy, halvány szellentésem sincs, minden, amit munkásságukból ki tudok hámozni, az a zsidó expanziós érdekek fanatikus képviselete, és a magyar _kulturális_ érdekek fanatikus keresztezése. Ők „Pro Cultura Judaica” (szándékosan nem „Hebraica” szót írok) díjat érdemelnének, és azt sem a „magyar” kultuszminisztertől, hanem a helybélitől.

Hogy Zoltai Gusztáv miként kaphat az '56-os szellemiség ápolásáért kitüntetést az '56-osok Szövetségétől, az ismét csak egy nagybetűs rejtély, hacsak ez nem az ÁVH-sok 56-os szövetsége, és akkor csak a legkirívóbb, legvisszatetszőbb esetek közül említettem három példát, ezek a jéghegy csúcsának is a csúcsán helyezkednek el (és ami látható, az csupán a jelentéktelenebbik rész). Gábor György mint a kormány vallásügyi tanácsadójának munkássága (akinek fő területe a zsidó hagyomány sajátos értelmezésén kívül az antijudaizmus roppantul értő — vagyis semmit sem érteni akaró — „kutatása”) engem szintén csak arról győz meg, hogy kár is párbeszéd lehetőségét keresni, kezdeményezni olyan emberekkel, akiknél a párbeszéd abból áll, hogy ők megmondják a morális és exegetikus tutit, a többiek pedig nagyokat bólogatnak, ha pedig mégsem, akkor ex has fasisztanáciantiszemitaholokauszttagadó söpredékhuligánnyilascsürhe, esetleg ugye slicckezelni képtelen lúzer.

Menjen bele egy ilyen „disputába” az, akinek van rá garantáltan csak vesztegetni való ideje. A legjobb, úgy vélem ezek után, a szellemi apartheid, amely már eddig is szépen kialakult, és az itteni kommentfolyam csak megerősítette azirányú benyomásaimat, hogy ez volna a leggyümölcsözőbb.

Végül HaKohennek, mert ő hajlandó fogni az adást: a lubavicsi terjeszkedést természetesen nem prozelita módon értettem (bár mint Raj Tamás rabbi számomra sok tekintetben szimpatikusnak tűnő felvilágosításait követve úgy látom, a zsidóságba való betérés ma is lehetséges, bár, úgy emlékszem, nem minden irányzatba). A terjeszkedést a saját vallási (félvallási) közösségek számbeli és tevékenységbeli megerősítése értelmében látom. Mit tudom én, Kambodzsában még nincsenek zsidók, csak mondjuk ötvenen, küldjünk oda néhány rabbit, növekedjen a közösség, szerezzen üzleti, majd politikai befolyást. Jobban ebbe az egész kérdéskörbe itt már nem akarok belemenni, aki nem vak, majd utánanéz és látja, akár JTA-t, akár Hírolvasót, akár más zsidó forrást olvasgatva (persze túl sokat ne, mert káros az emésztésre és az álmokra). Aki meg vak, az higgyen csak abban, hogy itt tényleg a kegyelet meg a felebaráti szeretet, „filantrópia” meg a sok hasonszőrű lózung érvényesítése zajlik.

Tiszteletem, szeretetem zsidó származású példaképeimnek, valamint barátaimnak, barátnőimnek. Rájuk nem vonatkozik semmi a fentiekből.

jo tunder 2009.12.22. 15:19:24

@Loxon: az a bajod, hogy senki sem hajlando toled megijedni ? :)))))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 15:29:34

@jo tunder: Miért kellene tőlem megijedni? Nem értem, kedves „jó” tündér.

tevevanegypupu 2009.12.22. 15:35:52

Novak Attila
illegalis szervkereskedelem, illegalis petesejtkereskedelem..mindez borzaszto es elkeped az ember, hogy mire kepesek emberekIzraelben es Magyarorszagon is. Izrael nyilvan nem siet megerositeni a hirt, hiszen eleg sok minden osszegyult mostanaban a feje felett. Olmert korrupcioja, Kacev szexualis zaklatasai, nem hasznaltak. Sok a haborus buncselekmeny is, ami miatt jelenleg eljaras folyik Izrael ellen. Persze ez utobbit is tagadjak.
Ezeket szova lehet tenni. Csak meglehetosen nehez, ha utana megkapjuk az antiszemita vadat, ami ellen keptelenseg vedekezni, ha egyszer kimondtak. Persze ugy latszik egyre kevesebben akarnak vedekezni, es egyre kevesebben vannak, akiket ez egyaltalan - az antiszemitizmus vadja - erdekel. Ez nem azt jelenti, hogy ujjaeledt a nacizmus es fasizmus, hanem csak annyit, hogy 60 ev utan lassan kezdik a zsido embereket is csak ugy kezelni, mint mindenki mast. Mindig valami ilyemit szerettek volna, egynek lenni a sok nacio kozott. Vagy tevedek?

@jo tunder:
Soha nem gondoltam ugy Izraelre, hogy csak zsidok elnek ott es egyedul az o tulajdonuk. A foldje ugyanugy a mohamedanoke es a keresztenyeke is. Jeruzsalem ugyszinten. Azt mindig jogosnak tartottam, hogy a zsidok sajat orszagot szeretnenek, ertheto azok utan, ami a XX. szazadban tortent veluk. Az is ertheto, hogy oda szerettek volna telepulni oseik foldjere. A modot, ahogy az orszagot megszereztek elitelem, ahogy elitelem azt is, hogy most eppen ugy viselkednek azokkal akik ott eltek, mint veluk azok, akik elol oda menekultek. Ez a baj, nem pedig az hogy zsidok. Abbol ugy tunik ok maguk csinalnak problemat, kivetitve aggodalmaikat mas vallasok kepviseloire eleve megvadolva oket azzal a gyanakvassal, amit ok ereznek azok irant, akik nem izraelitak.(:

jo tunder 2009.12.22. 15:39:15

@Loxon: az egesz arrol szol... az ezekugylatszikradikalizalodastakarnak dumcsi... hahaha. tudod kb egy oraja allitott meg egy oltonyos, geppisztolyos figura az utcan (well a netanyahu irodaja elott), megnezte a fenykepeimet a telefonomban, az utlevelemet, kerdezgetett mindenfelerol, es kozben az ingnyakaba dumcsizott. na otole sem ijedtem meg (nagyon). a tea-kortol, a kamunaci grifttol, tewtontol, loxontol nem fogok betojni, bocs :)))

NovákAttila 2009.12.22. 15:48:39

@tevevanegypupu: szerintem rosszak a példái. Egyrészt egyes amerikai ortodox rabbik üzelmeinek nincs köze Izrael államhoz, de méh egyes izraeliek büntetőügyeinek sincs köze magához az állam legitimitásához. Gondolja, hogy az illegális magyar petesejtkereskedelem megcáfolásához - mondjuk radikálisan magyarellenes román médiumok számára - a köztársasági elnök, illetve annak elhatárolódása szükségeltetik?
Valahogyan az egyén és a kollektívum dolgait tisztességesen kellene kezelni.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 15:48:57

@jo tunder: Salom! De ehhez nekem mi közöm? :> (Sliccét rángatja)

Niceeee King Dooom 2009.12.22. 16:03:12

@NovákAttila:

Igen, de én egészen praktikusan járattam az agyam a szervügyben. Nem olyan rég volt botrány, hogy a volt római főrabbi fia , mint történész, könyvében azt állította, hogy a középkori vérvádnak volt alapja. Aztán visszavonatták vele, de a fő ellenérv mindig az volt, hogy a zsidóknak nem kóser a vér. Most én egy percig nem gondolok arra, hogy a mai szekuláris zsidóka bármivel vámpírabbak, mint mondjuk én, de furcsa, sátánisztikus szekták léteztek , léteznek.
A szervkereskedő bandát rabbistul New Yorkban tartóztatták le, vizsgálati fogságban vannak és Izraelnek ezt nem kell megerősítenie. De az amerikai nyomozók ismerete szerint Izraelbe vezetnek a szálak.
Nem gondolom, hogy ezért az összes zsidó lenne felelős, de azt igen, hogy antiszemita vádakat, rémhíreket ezután nemigen lehet azzal cáfolni, hogy a zsidóknál ez vallási okból kizárt.

Világos, hogy minden közösségben előfordulnak bűnök, de statisztikailag egyes bűnök aránya nagyon más az eltérő kultúrákban. A talmudi ALAPÚ kultúrában (amihez egy mai szekuláris zsidónak nem kell ismernie a Talmudot, de kopottabb formában a szellemisége él a közegében) a gojok elleni bűn nem bűn, vagy bocsánatos, vagy bizonyos velük szembeni negatív hozzáállás automatikus. Ennek vannak praktikus következményei. Pl. az antiszemitizmus.
Ami aztán nyilván sújt galamblelkű embereket is.

Lótuszevő Lótuszevő 2009.12.22. 16:03:41

Zsidó vagyok. Világuralomra törekszem, és vagyok elég intelligens és művelt hozzá, hogy el is érjem. Fel fogom használni kapcsolataimat. És semmit sem tehettek, ostoba gójok!

Niceeee King Dooom 2009.12.22. 16:08:47

@jo tunder:

Nem, a számítógép nem azt dobja ki, hogy Izrael nem létezhet, mert olyanok a viszonyai, amilyenek. Ha a program jó, még azt is kidobja, hogy volt egy nagyon hasonló előzménye. A keresztes államok. Ilyen képződmény létezhet ÁTMENETILEG, olyan 3-4 nemzedéknyi időre, ha végig van köldökzsinórja gazdasági-kulturális hátországához, ahonnan nyomják bele a pénzt-paripát-fegyvert-embert (egykor a keresztény Európa, ma az USA , Németország, meg más exnáci kárpótlók)
Aztán, amikor a hátország belefárad a szentföldi előretolt helyőrség örök szubvencionálásába, a reménytelen harcba a környék lakóival, akkor abbahagyja a támogatást és a kezdemény elhal.
De nem feltétlenül nyom nélkül, a magja, az államszervezet áttelepülhet máshová, ahol esetleg tartósabban létezhet.
A keresztes lovagrend a Szentföldről kiűzetve a Magyar Királyság területére települt...
(aztán szerencsére onnan is elűzetve szegény poroszok földjére, de végül aztán jó sokára az se maradt meg)
Vajon a történelem ismétli önmagát???

tevevanegypupu 2009.12.22. 16:15:54

@Orsós Angéla:
Ezzel a nevvel tuti! Orsos is meg Angela is, plusz zsido, szoval minden egyutt van hozza!((:

NovákAttila 2009.12.22. 16:36:29

@Niceeee King Dooom: ezt a vádat nem visszavonatták Toaff főrabbi fiával, hanem maga vonta vissza, merthogy vallási képtelenség.
A másik az, hogy nem gondolom, hogy Ön akármennyi talmudi tudással is rendelkezik, ugyanis ez tudomány és sem a Luzsénszky-féle szelektív és Talmud-hamisító könyv sem a kurucinfo nem elegendő érvek a Talmud ellen.

HaKohen 2009.12.22. 16:44:47

@Jobb híján MDF-es: @jo tunder:

"Szép videó"...
"Irigylem azokat az embereket, mert tényleg hazájuknak tudják érezni azt a földet. Valahogy ezért az őszinte szeretért én is egy kicsit magaménak érzem."

Be kell valljam, mindössze egyszer voltam Izraelben. És valami hasonló hangulatom támadt. Nem tudom megmagyarázni, valami nagyon mélyen fekvő és teljességgel fölhozhatatlan érzés.

..."Jeruzsalem alatt mar kezdodik egy teljesen remenytelen sivatag"...

Amikor ott voltunk felejthetelen feleségemmel - nyugodjék békében -, február volt. És a Júdeai sivatag (tudjátok, ott Jeruzsálem alatt) kivirágzott. Tele volt piros pipaccsal. Mint itthon, csak rövid szárúak voltak. Na és február volt.

Ha megnézitek a Novák Attila által belinkelt videót, van benne egy kép, katonákkal és a pipacsokkal teli (vszg. Júdeai) sivataggal. Hát nekem ez a kép volt a legütősebb.

HaKohen 2009.12.22. 16:47:01

@Orsós Angéla:

Vigyél magaddal léci. Csorog a nyálam a világuralom lehetőségének megcsillantása mián.

HaKohen 2009.12.22. 16:57:01

@Niceeee King Dooom:

Nem véletlenül a blogról korábban "távozott" Bobkó Csaba avagy ArmaGedeon Bácsi, netántán Expanzív új nick alatti reinkarnációjával találkozhatunk?

f.m.j. 2009.12.22. 16:58:48

Írt a Köves Slomó, és ez roppant érdekes, mert a fagyi visszanyalt. Kövesnek még Novák Attila is antiszemita, és ez roppant mulattató. Továbbá az is, amikor látom, hogy emberek lenéznek néhányakat, aztán valahogy ők is lenézettekké válnak.
És közben minden relatív, Kövesnek még Novák is antiszemita, Finelstein és még valaki közé helyezte el, ennek biztos nem örül a történész úr :)... minden nézőpont kérdése... az utolsó bekezdése még annál is sértőbb, meg antiszemitább, amit néhányan ide írtak kommentben, és meg is kapták a fejükre a jelzőt, néhány ellenérvért...
Azért ez így érdekes, amikor az egyik zsidó antiszemitázza a másikat :) már bocs, és valami ilyesmit írtam a Köves Slomó írásához, de nem jelent meg...

NovákAttila 2009.12.22. 17:01:05

@mókusfüles bukósisak: néha még nem zsidókkal is előfordul, hogy egymást leantiszemitázzák:) Nemsokára válaszolok Köves Slomónak, aztán tényleg jöjjenek az ünnepek... :)

medve2 2009.12.22. 17:27:34

Hűha Attila! Mivel vágtad ki a biztosítékot Slómónál?

HaKohen 2009.12.22. 17:31:28

@Loxon:

Sajnálom, hogy megvadult.

Ennek ellenére változatlanul tartom azt, amit korábban Önnek írtam. (Ebben pl. nem értek egyet Novák Attilával. Na és?)

"HaKohen, nehogy kilógjon az általános trendből, mert előbb csak féltőn visszaterelik Önt, ha nem hallgat reájuk, majd metaforikus értelemben megkövezik érte a választottak fontosabbjai és igazabbjai, hűbbjei! ;–>"

Csacsiság. (Ez understatement volt.) Engem már régen nem tud senki sem terelgetni - kivéve ha olyan hülye vagyok, hogy hagyom.

Nem hiszem, hogy fölrobbanásának a sliccügy vagy valami hasonló megjegyzés lenne a valódi oka. Tudja, hányszor pörköltek már oda nekem ilyeneket az elmúlt év folyamán? Jó esetben visszapörköltem, rossz esetben félreálltam, mint Arany János.

Természetesen semmi közöm hozzá, de úgy sejtem, hogy ott lehet a baj (és nem másban, hanem Önben), amire célozni bátorkodtam, amikor említett kommentemben a pálfordulás és a személyiség összefüggéséről írtam.

Minden jót. (Ez nem irónia volt.)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 18:03:04

@HaKohen: Semmiféle megvadulásról szó sincs. Szeretettel elhárítom, hogy velem volna a (nagyobbik) baj. Itteni néhány hozzászólásomban megfogalmaztam, amit akartam (és azt is, amit nem, de szükséges volt).

Azért még elmondok egy személyes történetet, hátha érdekes. (Nem fikció, _EZ_ valóban nem az.)

Gimnáziumban a legjobb barátom egy zsidó fiú volt, egy kollegista. Nem tudtam, hogy zsidó, és ha tudtam volna, se jelentett volna ez semmit, hiszen a világon semmiféle fogalmam nem volt akkor még arról, hogy „antiszemita” volnék, azt se tudtam, azt eszik-e vagy isszák.

Ez a barátom egy szép napon, talán harmadikban vagy negyedikben (milyen éles emlék, pedig már húsz éve) azt mondta, miután hétvégén otthon járt, hogy az apja beszélgetett vele, és elmondta neki, hogy zsidók, és hogy ez fontos (egész addig vagy nem tudta ő sem, vagy tudta, de körülbelül annyit számított neki, mint nekem számított [volna, ha tudom]). Hát jó, gondoltam, no és? Van egy zsidó barátom.

Nos, az volt az a nap, amikortól kezdve _ő_ többé nem beszélt velem. Az apja ugyanis azon a héten „felvilágosította” (?), ismétlem, hogy „mi zsidók vagyunk, fiam, és ez fontos” (ne tőlem várják a töredékesség megoldását). Ezt ugyan még elmondta nekem, és azt is, hogy ez őt „meggyőzte”, de hiába kérdeztem, vajon ez mit jelent, és hogy mit mondott az apja, és miről, és mivel kapcsolatban és hogyan győzte meg. Kérdeztem tőle, és bevallotta, hogy... _nem tudja megmondani_. Szó szerint azt mondta, NEM TUDJA MEGMONDANI, DE [az apja beszéde hozzá] MEGGYŐZŐ VOLT. Na de MI, MIÉRT és egyáltalán? Ezt sohasem tudtam meg, azóta sem.

Furcsálltam eléggé az esetet, de gondoltam, majd csak kiderül valami, fény derül a homályra. De nem derült ki semmi, csak az, hogy onnantól kerülni kezdett. Előtte, mondom, kölcsönösen a legjobb barátok voltunk, olyan jó barátok, hogy kiálltunk egymás mellett, ha valamelyikünknek kellemetlenséget okoztak (ez vele igen gyakran előfordult, mert kicsit túl érzékeny volt), és én aztán sem változtam semmit. Semmit, de semmit. Pontosan olyan pozitíve viszonyultam (volna) barátomhoz, mint annakelőtte.

Mire vélhetném ezt ma? Müsztérion?

De el kellett még telnie ahhoz sok évnek, hogy ez az eset egyáltalán valami jelentést nyerjen számomra, ha értelmet éppen nem is nyert. Mert én még akkor sem értettem, mi az antiszemitizmus, amikor már általam tisztelt bácsik és nénik is megkapták ezt a jelzőt, és amikor már a kandúrunk és a sarki virágágyás is antiszemita volt.

f.m.j. 2009.12.22. 18:23:05

@Loxon:

Nagyon figyelemreméltó amiket írsz, nekem nagyon tetszik.

Más. Szerintem az antiszemitizmus olyan, mint a szerelem, tengernyi irodalma van, oda-vissza, de senki nem tud rá világos definíciót adni. Az ideológiai katyvaszra, meg a mások leantiszemitázására ész nélkül, a legékesebb példa maga ez a szimpi Köves Slomó :)

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 18:43:30

Hogy mire vélheted?
Egyszerű: zsidó barátod tőled való elfordulása jelentős mérföldkő abban a traumasorozatban, ami ahhoz vezetett, hogy felnőtt korodra próbálod magadat és másokat is meggyőzni arról, hogy a zsidókkal valami nincs rendben.

Így aztán barátod elfordulásáért, sem kell önvizsgálatnak alá vetned magad, mostanra rögzült is bened az attitűd, hogy a problémáidért, neked fájó dolgokért, nem magadban keresed az elsődleges okot, hanem kivetíted azt egy elképzelt dologra, amiről aztán elhiszed, hogy rajtad kívül létezik. Ez persze könnyebben megy úgy, ha ilyen NEVŰ dolgok valóban léteznek, mégha nem is úgy festenek, ahogy neked kényelmes hinni bennük. Így aztán mindenben önigazolást látsz. Csak sajna az az erkölcsi katarzis marad ki az életedből, amit a saját magunkkal való szembenézés jelent.

Más szóval gyáva vagy. És akármennyire is fáj, a hiba akkor is benned van, mégha most még a feltételezés is sérő, és nagyon könnyű az önvizsgálat helyett azt gondolni, hogy a problémánk nem az amit mondasz, meg ahogy, hanem az amiről nem tehetsz, hogy nem születtél zsidónak.

A mi bajunk az amiről nagyon is tehetzs, hogy mennyire differenciálsz, mit hiszel el, hol, kinek és mit beszélsz, mi mellett és mi ellen ágálsz, ágálsz-e egyáltalán vagy érvelsz, a pszichózisod határolja-e be a gondolkodásodat, vagy a gondolkodásoddal próbálsz a pszichózisod fölé kerekedni..

Az iderángatott megható történeted nem a valóság, hanem egy kirívó példa (amit elfogultságod miatt, akár még nem is értelemzel így utólag elég objektíven), amivel te az álltalánosra akarsz következtetni, alátámasztani, súgalni, hogy ez A Zsidó. Nincsen A Zsidó, csak a fejedben.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 18:58:14

@Dr. Zoidberg: Higgye el nekem, kedves Dr. Zoidberg, hogy amit most leírt, az nekem a lehető legmeghökkentőbb, és pontosan annak a legszomorúbbigazolása, hogy a pszichózis Önben vagy az Önhöz hasonlókban van jelen. Egészen, de valami szupermaximálisan logikátlan az a feltétlezés, amit leír.

A történetem egyáltalán nem megható. Egy.

Kettő, hogy valóság. Itt nem működik a freud-i pszichológia lélekromboló szuggesztiója, mely szerint a hiba bennem volt. Nekem semmilyen hipnotizőr nem tudja bemagyarázni, hogy én fordultam el barátomtól.

Három, hogy — mint említettem is — ennek a kis epizódnak semmi köze későbbi találkozásaimhoz az antiszemitizmus-vádakkal és a holokausztista fejtöméssel. Utólag emlékeztem vissza rá, a mai napig csodálkozva.

Három, hogy ebből az egészből végképp nem értem, hogy következik a gyávaság feltételezése, és az, hogy nekem bármivel kapcsolatban is hiányosságaim lennének az önvizsgálat terén. Sokkal inkább úgy gondolom, az önvizsgálatra való felszólítás most már elhangozhatna az itteni okostojások felé is.

Ilyen egyszerű. Persze az a gyanakvás, ahogy Maga ezt az egyszerű és semmi gonoszt nem tartalmazó anekdotámat kezeli, kiterjedhetne mások történeteire is, igaz-e? :>

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 19:18:39

Bocs, lemaradtam a magázódásról.
Megkérdezhetem hány éves Ön?

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 19:30:33

És miből gondolja, hogy semmi gonosz nincs abban, ha maga hol a talmudra, hol a teljesen szubjektív élményeire, és még az ég tudja mi mindenre hivatkozva próbálja bizonygatni (kiknek és hol?), valamiféle általános negatív zsidó attitűdöt? Hogy az ellenvélemények okán dührohamot kap, és kijelenti, hogy magát mindenki leantiszemitázza és ez az igazi baj, hogy már fröcsögni se lehet anélkül, hogy az embernek megmondják, hogy ne fröcsögjön, meg utálkozzon mán, szóval, hogy ezt már ne is említsem.

Persze csak azért kell kicsit utálkozni, mert a csúnya zsidó bácsik meg mégjobban utálkoznak és folyton a nemzetre rontanak, tudom én..

rosta 2009.12.22. 19:42:13

@Loxon: Nekem van egy zsidó ismerősöm, aki egy sváb ismerősöm barátja. Én sem igazán értettem ennek a pikantériáját annak idején, mint ahogy te sem értetted, hogy mi is lehetett a probléma a barátoddal. De főleg azt nem értettem -mivel fiatal voltam- hogy mit jelent az, hogy ez a zsidó srác azt mondta, hogyha megismerne egy olyan nőt, aki minden, de minden elképzelhető szempontból tökéletes lenne, de utólag kiderülne róla, hogy a szülei cigányok, hát akkor neki demmiképpen sem kellene ez a tökéletes nő.

Én ennek nem tulajdonítok nagyobb jelentőséget, csak annyit, ami esetlegesen egy ember kijelenthet egy rossz percében bárkivel kapcsolatban. Vannak ilyen visszás dolgok bármelyikünkben...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 20:42:21

@Dr. Zoidberg: Miért, valami általánosan negatív nemzsidó attitűd talán van? Mert úgy érzem, itt sokan esküdnének rá, többek között Bibliára, személyes élményekre, Wiesel-beszédekre és egyebekre hivatkozva. Én nem hiszem, hogy bármi olyasmit leírtam, amitt figyelmesen olvasva arra a következtetésre juthatna, hogy én „fröcsögök”. Már maga ez a szó is... na mindegy.

@rosta: Lépjünk túl a történetemen, igaza van. Bár bevallom, nekem tökéletesen megfelelne egy cigány vagy egy zsidó nő, még akkor is, ha nem tökéletes. :>

Térjünk vissza inkább, ha még érdemes, a poszt mondanivalójához és apropójához. Wiesel miért nyilatkozta azt, hogy amit Balog mondott, az „megbocsáthatatlan”? Milyen szóvirág ez egy VIP-tól, akin egész Amerika csüng? Mi az, hogy _megbocsáthatatlan? Tán csak nem gyilkolta meg őt Balog, és halálhörgésében mondta ezt?

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 21:07:57

"Miért, valami általánosan negatív nemzsidó attitűd talán van? Mert úgy érzem, itt sokan esküdnének rá, többek között Bibliára, személyes élményekre, Wiesel-beszédekre és egyebekre hivatkozva."

Mi alapján érzi így?

rosta 2009.12.22. 21:32:04

@Loxon: A Balog semmi rosszat nem mondott, csupán elfelejtett lábtörlőként viselkedni, ahogy azt a Wiesel ilyen helyzetekben megszokhatta a partnereitől. A Balog még csak nem is nyakas kálvinistaként beszélt, csupán egyenrangú, de a tiszteletet megadó félként mondta el a józanságra felhívó szövegét.

Nemigazán értem, hogy mi a jófenét vártak volna el tőle. Talán, hogy köpjön fel és álljon alája...?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 21:35:20

@Dr. Zoidberg: No természetesen itt disztingválni kell. Amíg a nemzsidó illetőben nincs egy védelmi reflex mondjuk egy Wiesel-beszéddel kapcsolatban, addig ő egy olyan nemzsidó, akiben — technikailag szólva — nincs általánosan semmi negatív (mondhatni csupán _potenciális_ antiszemita). Csak akkor van a hiba, ha a teljesen jogos igazságérzete megszólal, és azt mondja: Wiesel, Defonseca, Rosenblat és egyéb urak, egy pillanat! Itt valami hiba van. Ekkortól kezdve az illető nemzsidó minden átmenet nélkül antiszemita, és máris igaz rá az általánosan negatív fasisztanácinyilascsürhe attitűd. Érti?

Tehát a nemzsidó igazságérzete, ha egy zsidóval szemben érvényesül: akkor legalábbis erősen antiszemitizmus-gyanús, de inkább kész antiszemitizmus.

Természetesen egy ilyen komplexum megléte számos zsidóban természettudományos eszközökkel bizonyíthatatlan (mint ahogy az antiszemitizmus is, ugye), mivel a lélek belső mozgásai műszerekkel kimutathatatlanok. A pszichikai érzék, a tapasztalatok és a józan ész tanítja meg rá az embert.

Alfőmérnök 2009.12.22. 21:53:43

@Dr. Zoidberg: "Nincsen A Zsidó, csak a fejedben. "

Meg Loxi (volt) barátja fejében. Meg a barátja apukája fejében. És az ő fejében van nem-zsidó is, szemben a zsidókkal.
A történet hihető, és bizonyos szempontból jellemző is, természetesen nem minden zsidóra, de ezt Loxon is hangsúlyozta.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.22. 21:54:12

@Loxon: kedves Loxon, tudja én sok mindennel nem vagy nem pontosan értek egyet abból amit írni szokott, de gondolkodásának színvonala, érdeklődésének sokszínűsége, stilisztikai finomságai és (bevallom legfőképpen) kivételes humora némileg imponál trónörökösségemnek. megtenném udvari bohócnak, hogy nálam okosabb és szórakoztatóbb lehessen e látványos szerepben, járjanak hozzám alattvalóim sokan és rendszeresen, és ne legyen Önnek semmi "felelőssége", ami ugyebár annyi tisztességesnek induló embert döntött már romba.

csak ne tékozolja el fölöslegesen a fentebb említett kivételes képességét, mert így már szemlátomást ilyen elsőrendű eszmecserékre sem marad, mint amilyeneket fentebb olvashattunk (sóhajt)

Niceeee King Dooom 2009.12.22. 22:09:29

@HaKohen:

Egy percig se titok, csak technikai okai vannak, BCs, mindenféle geddon, Doom és talán még csicsóka is lesz. Expanzív nem én vagyok. Az Index píkoil fórumán járatosaknak ez helyből tudott. Az ottani antifasiszta olvtársak szaporítják a nickjeimet.

Niceeee King Dooom 2009.12.22. 22:16:39

@NovákAttila:

Mindig ezt halljuk zsidóktól, hogy a Talmud nemzsidóknak megismerhetetlen...
Igyekeztem zsidó szerzőkre támaszkodva kialakítani idevágó nyelvtudás híján nyilván felszínes véleményemet.
Singer Izsák öngyűlölő? Elég volt elolvasnom tőle a Rabszolgát, és eléggé képbe kerültem. A lengyel történelemről már tudok pár dolgot, ahhoz még nyelvtudásom is van és persze összevetettem pár öngyűlölettel megvádolt zsidó szerzővel is ugyanerről a korról.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 22:23:19

@Regno delle Due Sicilie: Udvari bolond, fenség, nem udvari bohóc. Rosszul ismeri a címeket! (Bukfencezik egyet)

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 22:33:12

De védelmi reflexe egy népírtásról megemlékező túlélő kapcsán? Mitől kell itt megvédened magad? Ha tiszta a lelkiismereted, akkor együttérezhetsz, vagy leszarhatod. (Bocs, nem megy nekem ez a magázás mégsem) De védekezni?

Ha meggyilkolnak milliókat, majd 60 év múlva azt mondja valaki akinek kötődése van az eseményekhez, amiknek kötődésük van a helyhez ahol mondja, szóval azt mondja, hogy ez volt kérem szépen, emlékezzünk rá, és ne engedjük úrja megtörténni, vagy valami ilyesmit, akkor ha neked az igazságérzetet affelé húz, hogy ez a bácsi ellenség, az legalábbis furcsa.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.22. 22:35:12

@Loxon: igen, sajnos ilyesmiből már korábban is volt némi félreértés a preciőzködő, fogalommániás germánokkal, legközelebb hamarabb súgjon! (titkon elpirul)

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 22:44:15

"A történet hihető, és bizonyos szempontból jellemző is"
Jellemző egy frászt. Pont olyan, mintha azt mondanánk, hogy a magyarokra pedig jellemző a loxon féle zsidó-kép (lásd: jellemzően antiszemiták). És tudom loxon meg van győződve róla, hogy a zsidók nagy része egymás közt így is gondolja, ettől még ez nincs így. Mindkettő címeres ostobaság.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 23:04:59

@Dr. Zoidberg: Doktor úr, kezdjük újra előről azt elemezni, hogy mi is az alapvető probléma ezzel az egész jamboree-val, meg aktuálpolitikai kontextusának szerteágazó szövevényével kapcsolatban? Itt senki sem magánember, sem Wiesel, sem Balog, sem Lomnici, sem Bajnai, sem Martonyi, sem Semjén, sem Feldmájer, sem Köves, sem mások. Szavaikat politikai aktusoknak, és nem magánemberek szomorúlektűrjeinek kell tekintenünk. Politikáról beszélünk, nagypolitikáról, és még csak nem is magyarországi, európai, hanem világpolitikáról. Ennek fényében kell értelmezni egy-két elhangott szót, nyilatkozatot stb. Ezt Novák úr is érti, én is értem, csak én másképpen értem.

Még valami: a történetem.... igaz. :>

@Regno delle Due Sicilie: Touché! (Teátrálisan összerogy). No, Felség (szól holtában), most támasszon engem fel. Prófétáljon e tetem felől és mondja néki: „Te megszáradt tetem, halld meg a beszédem!” És szóljon így: „Ímé, én bocsátok beléd lelket, hogy megéledj. És adok reád inakat, és hozok reád húst, és bőrrel beborítlak téged, és adok beléd lelket, hogy megéledj, és megtudd, hogy én vagyok a Trónörökös, a két Szicília királyságának trónörököse.” — és lám. (Sipkájával csilingel, majd cigánykerekezésbe kezd.)

@Alfőmérnök: @rosta: @mókusfüles bukósisak: @tevevanegypupu: @TaTa86.: (meg Aristo meg mások): Köszönöm a kis megerősítő gesztusaikat. Persze HaKohen-nek, meg Dr. Zoidbergnek, meg Novák és Jó Tündér uraknak is tartozom köszönettel, már egyáltalán azért is, hogy szóba elegyedtek egy ilyen elvetemült Hámán-lelkűvel.

Isten áldása Önökre.

S ne feledjük a 114. szúrát:

Mondd, Én menedéket keresek az emberek Uránál, az emberek királyánál, az emberek Istenénél, annak gonoszsága elől, aki rossz gondolatokat ébreszt (az emberben) és elbuvik, aki rossz hajlamokat olt az ember szivébe, a dsinnek és emberek elől.

Alfőmérnök 2009.12.22. 23:06:58

@Dr. Zoidberg: Természetesen nem a zsidóság egészére jellemző, lehet, hogy a "jellemző" szó nem is megfelelő, mert egy kicsit túl általánosító, de jól példáz egy kétségkívül létező jelenséget: hogy bizonyos zsidók kiközösítik maguk közül a nemzsidókat. Ilyen: van. És elég sok ilyen eset van ahhoz, hogy legyen értelme beszélni róla. (Természetesen arra is van példa, mikor a nemzsidók kiközösítenek maguk közül valaki csak azért mert zsidó. Ez az un. antiszemitizmus. Ennek a fordítottjáról írt Loxon, ami szerintem ugyanolyan gusztustalan dolog, mint az antiszemitizmus, csak éppen nincs rá szavunk. De attól, hogy nincs rá szavunk, még létezik a jelenség. Aki ezt tagadja, az vagy zöldfülü, vagy egy fasz.)

Dr. Zoidberg 2009.12.22. 23:17:29

Hát a kiközösítés szerintem megközelítőleg elég jó szó. Csak nem értem Wieselről és a holocausttól, hogy jutunk el mindig a kiközösítő zsidókhoz, és a zsidóságnak a világpolitikában elfoglalt helyéhez, meg egy olyan beszédhelyzethet, ami engem erősen egy a 30-as években, az úri klubban elhangzó valamire emlékeztet, és ettől kicsit ráz a hideg, mert láttuk, hogy hova vezethet az ilyen általánosítgató, konspirációkkal megtúzdelt beszélgetés.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.22. 23:32:44

Ha maga olyan öreg, akkor sem hiszem el, hogy oda beengedték volna. Akkor honnan tud az úri klubbok csevegéseiről? Csak nincsenek előítéletei?

HaKohen 2009.12.22. 23:35:54

@Regno delle Due Sicilie:

Ha már lúd, legyen kövér: "volt némi félreértés a preciőzködő, fogalommániás germánokkal" - szabadjon alázattal megjegyeznem szigetbéli fenségednek, hogy a germánok inkább precízkedni szoktak, miképpen a faranciákra volt jellemző a preciőzködés (affektálás, finomkodás) egykoron. (Elszégyelli magát.)

De amint tölgy barátunk találóan megjegyezte az e posztra reflektáló másik poszton:

"A lónak is négy lába van, mégis pofára esik."

HaKohen 2009.12.22. 23:38:04

@Loxon:

Azér' boldog karácsonyt!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 00:05:39

@HaKohen: Köszönöm. Eszterrel, a feleségemmel már elterveztük, hogy félholdat illesztünk a szőkerasszista fa tetejére, s néhány Magén Dávid aranyzsinóron fog forogni gyűlölködő kis tűlevelekkel telt ágain. Én már kitaláltam mit veszek a feleségemnek: visszaemlékezéseimet a Thule páholybeli beszélgetéseimről (Dr. Zoidberg dedikálta). Leányomnak, Fatiménak pedig egy Nagy-Izrael kirakós térképet. Magának csak azért nem jut már ajándék, mert nem fogadta el a meghívást. Pedig kóser, és ha meginnánk, még mozgalmi dalokat is énekelhetnénk együtt.

Dr. Zoidberg 2009.12.23. 00:48:23

Na ezen most jót röhögtem, legyen ez a végszó szerintem. :)

NovákAttila 2009.12.23. 01:17:11

@Niceeee King Dooom: kiadták számos nyugati nyelven - a teljes Talmudot....

Niceeee King Dooom 2009.12.23. 09:06:07

@NovákAttila:

Aki az eredetivel akarja összevetni a nyugati kiadásokat, anak csak meg kell tanulnia az eredeti nyelvet. Gondolom, zömmel arámi, részben óhéber, vagy valami ilyesmi.
Nagy a ködösítés e téren, mert más fórumokon más zsidó identitású vitapartnerek arra hivatkoztak, hogy pl. a magaarra fordítás egy reménytelen feladat, évtizedeket venne igénybe, stb.
Már a felszínes ismertetések is elég sok következtetésre adnak lehetőséget.

Ha nyitok én magam egy Rágalmazásellenes szájtot, ahova felpakolok pár antiszemita toposzt, meg revízionista állítást, jösztök majd megcáfolni őket?
Nem az lenne a célja, hogy a koncentrációs táborokat szanatóriumnak állítsa be.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.23. 09:52:40

@HaKohen: talán maga német és francia is egyben? tehát vegyem úgy, hogy II. (Nagy) Frigyes az udvarában preciőzködött, a kutyáival meg precízkedett? hát legyen, fontos a tisztánlátás.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.23. 10:16:21

@HaKohen: kellemes ünnepeket. aludjon nyugodtan addig is, a felségsértési perre csak később kerül sor. hozhatja preciőzködő-precízkedő érveit is majd oda, be fogjuk számítani. (ó, hogy miért kellettek nekem magyar alattvalók öregségemre, ez a nyelv, Uram! még a precious és a precise is egykutyának tűnik, eb ura fakó - gondolja Regno)

NovákAttila 2009.12.23. 10:55:02

Utózönge, a szintén lubavicsi Naftali Krausz legójozott.
Még jó, hogy a zsidóknál is van Kurucinfo.

Ime:

"Ehhez járul még az ismert zsidó öngyülölet. Ehhez sem kell feltétlenül született zsidó, elég egy "cionista gój"szerű senki; egy állitólagos "betért", aki mindig hajlandó beleköpni minden levesbe, csakhogy a "gyanutlan", de szándékaiban annál gyanusabb Népszabadság leközöljön egy flekket bölcseségéből."

judaizmus.blogspot.com/2009/12/el-i-wiesel-egy-latogatas-tanulsagai.html

jo tunder 2009.12.23. 11:58:41

@NovákAttila: Naftali Krausz is eleg kemeny csapat :))) A mai Jerusalem Post-ban Efraim Zuroff (ditto k.cs) iteli el Semjent es Balogot, akik szerinte csunyakat mondtak a magyarorszagi zsidosagrol.

jo tunder 2009.12.23. 12:07:01

@Loxon: Elie Wiesel SZERINT amit Balog Zoltan mond az megbocsathatatlan, de ugyancsak Elie Wiesel szerint nem szabad turo rudi utan tatarbifszteket enni. Elie Wiesel nem univerzalis tutimondoja az osszzsidosagnak, mert, hogy ilyen funkcio nincs. Ahogy mondjuk az osszmagyarsagnak (mely halmaznak nemures metszete van az osszzsidosaggal, akarki akarmit is mond barmelyik oldalrol) sincs univerzalis tutimondoja.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 12:28:23

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

Valaki elmondaná a be nem avatottak számára, hogy ez a vita az ortodox (Köves) - cionista (Novák, JT) meccs egy újabb fordulója volt, vagy valami más konfliktus zajlik éppen?

jo tunder 2009.12.23. 12:54:53

@tölgy: anyukadat cionistazd. en valamelyest zsido vagyok, ahogy valamelyest (es nyilvan jobban) magyar, ergo ugy vagyok cionista mint turulporkolt. azert az, hogy siman lecionistazhatnak, eleg durva.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 13:26:50

@jo tunder: maga itt eléggé nyilvánvalóan NA mellett érvelt. Bár magához nem szóltam, kérem a továbbiakban tartózkodjon kattanjon le rólam.
Nem lenne szerencsés, ha egyszer találkoznák, mert nem az izraeli katonalányok, hanem én kapom szájba az anyázásért. De szerencsére nem közös az életvilágunk.

akak 2009.12.23. 13:50:09

@tölgy: szinvonalas érvelés, 6 elemi kell hozzá.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 14:05:23

@akak: ezt a vita melyik résztvevőjére mondja? Az ortodoxra vagy a cionistára?

jo tunder 2009.12.23. 14:19:03

kedves Novak Attila,

na itten most helyzet van. en pontosan tudom ki tolgy. es aggalyosnak tartom,hogy lecionistazott. nagyikam zsido volt, isten nyugosztalja, EZ NEM TESZ cionistava. itt vagyok a heber egyetemen, de ez sem tesz cionistava, ez a szakmam, ennek a vilagon semmi koze a zsidosaghoz. en most nagyon szepen megegyszer megkerdem milyen alapon vagyok cionista, aztan nyilvanosabban fogok megnyilvanulni az ugyben. sorry.

akak 2009.12.23. 14:19:32

@tölgy: nem, hanem erre a "gyerekiahórabazmegbeveremapofádat"-ra.

jo tunder 2009.12.23. 14:27:37

a fizikai fenyegetest tolgy reszerol kisse meresznek tartom, de allok elebe. ha meg akar utni, usson.

NovákAttila 2009.12.23. 14:43:40

@tölgy: ez nem ortodox-cionista vita, maximum ortodox - nem ortodox

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 14:45:44

@akak: ez nem érv, ez nevelés.
Élőben a tizedét sem merné :(

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 14:53:07

@NovákAttila: na végre egy válasz.
Ha nem a nem ritka ortodox-cionista konfliktus, akkor mi az ellentét oka, maga szerint?

(Már maga sem cionista?)

jo tunder 2009.12.23. 14:55:42

@tölgy: meg foglak keresni. en ugyan nem utok meg senkit a vilagon, de ebbol most elegem van. nem cionistazhatnak le csak azert, mert a nagymamam zsido. ilyesmit a kurucinfos barmok csinalnak, es nem ELTE oktatok.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 15:07:22

@jo tunder: most utoljára elmagyarázom: cionistának lenni nem bűn, más anyját emlegetni, igen.

tevevanegypupu 2009.12.23. 15:11:00

@tölgy:
Megelozott, eppen most akartam mondani, hogy cionistanak lenni nem bun. Vitatkozni lehet vele mint minden massal.

NovákAttila 2009.12.23. 15:15:58

@tölgy: ha minden igaz, ma fog jönni egy válasz erről a Konzervatóriumion, ebből minden ki fog derülni.
Amennyiben további kétségei lennének, szivesen válaszolok rájuk/oszlatom őket.

jo tunder 2009.12.23. 15:23:52

@tölgy: szerintem nem utoljara fogsz magyarazkodni. amugy en szerintem a homoszexualitas sem bun. de azert a lebuzizast valahogy nem kedvelem. pontosan tudom, hogy mit jelent amikor egy ilyen MAK fele alak lecionistaz. pontosan tudom. es en errol beszelni szeretnek mindenfele emberekkel.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 15:29:01

@jo tunder: csak nem betrottyantott? Egyszer néztem el ilyen kis piszkoskodást, de nőkről volt szó. Maga nem az, magának nem lesz pardon.

jo tunder 2009.12.23. 15:39:33

@tölgy: hagyjuk ezt abba. ez internetes szajtepes. en meg foglak keresni az ELTE-n. es szepen a szemedbe mondom a velemenyem. egy ujjal nem fogok hozzad erni t.i. nem vagyok egy allat. az a te maganugyed, hogy megutsz vagy sem, szerintem nem fogsz. mindennek van egy hatara, es te atlepted. ha szaros kis kurucos lennel, lepattanna rolam. igy viszont a dolog nagyon durva. nagyon nagyon durva. ezzel ezt most befejeztem.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.23. 16:05:58

@jo tunder: senki sem cionistázott le.

ha kicsit is figyelték volna, akkor szerintem kiderült volna számodra is, hogy Tölgy mindössze annyit kérdezett eredetileg, hogy a Novák-Köves csörte mögött milyen ellentét húzódik, hogyan értelmezzük ezt a vitát.

erre Te fölöslegesen magadra vetted a cionista megnevezést, ami lehet nem illik rád és nem használod önidentifikcióként sohasem, de azért a fentebbi magyar-izraeli összehasonlításaid alapján (magyarok trottyok, izraeliek kőkemények, stb.) én pl. el tudtam volna simán képzelni, hogy elkötelezett cionista vagy.

HaKohen 2009.12.23. 18:34:05

@jo tunder: @tölgy:

Nahát, teljesen elkur... bocs, eldurvultatok!

Magázósan: Uraim, önök teljesen eldurvultak!

Lehet, hogy a bennfentesek tudják, hogy mi az a MAK, én nem.

Kedves Uraim, bár abszolút kívülálló vagyok, azért nagyon halkan hadd kérdezzem meg: nincs kedvük átmenni egy kocsmába? (Bár időnként a Konzi is annak látszik...) Ott aztán van néhány palack, amit egymáshoz vághatnak.
(Virtuálisan ez lesz a Budapest - Jeruzsálem tízmenetes?)

HaKohen 2009.12.23. 18:37:11

@Gabrilo:

Rákattintottam a beírt linkre: Sz@rni

De nem jött elő semmi! Hát akkor hogy van ez? Az ember csak strapálja magát?

HaKohen 2009.12.23. 18:43:58

@Loxon:

A mozgalmi dalokban benne vagyok. (Azt a mozgalmi dalt azért hagyjuk ki, amelyiknek az a vége, hogy "...a nyilaskereszt, Szálasi Ferenc.)

Azt még értem, hogy a Nagy-Izrael térképet cseppfolyósítva meg lehet inni. De mitől kóser?

Feleségét, Esztert külön üdvözlöm. Remélem, a fa alá rakja a megillát.

HaKohen 2009.12.23. 18:45:23

@Regno delle Due Sicilie:

Így megy ez. ( - mondta Vonnegut)

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 19:31:44

@HaKohen: No lám, máris válogat. És mégis mitől énekelnénk, ha nem a szilvapálinkától?

Minden Karácsonykor ugyanazokkal a dolgokkal ajándékozzuk meg egymást. Eszter minden évben a fa alá rakja a megillát. Én pedig minden alkalommal átölelem és megkérdezem: „Mi a te kivánságod Eszter királyné? Megadatik. És micsoda a te kérésed? Ha az országnak fele is, meglészen.” — Ő pedig nevet és azt válaszolja: „Ha kegyet találtam szemeid előtt, oh király! Add meg nékem életemet kivánságomra, és csókolj meg!”

Az üldö... üdvözletét átadom. :>

(PS: Szegény kis Fatimét elkapta az „A”-hasvírus.)

HaKohen 2009.12.23. 19:37:52

@NovákAttila:

(10:55:02 mp-es kommentedhez)

"Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, -
Félreálltam, letöröltem."
(Arany János)

HaKohen 2009.12.23. 19:41:00

@Loxon:

Most már mindenki király lett?

És fél ország? Pshaw - ahogy May Károly szerint az indiánok szólnak. Meglesz.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.23. 19:57:04

@HaKohen: Ha már nem is éppen főpap, mint Maga.

De Ádám és Éva napján ki ne lehetne király? Még egy trónörökös is az lehet tán (legalábbis a fél országban, vagyis az egyik Szicíliában a kettő közül). Sőt, még egy szerecsen is. Vagy nem hallott arról, hogy három király érkezik hódolni egy negyediknek?

De ha már egy bolondról nem is tudja elképzelni, forgassa többet a tarokkot.

HaKohen 2009.12.23. 20:13:13

@Loxon:

Má honne hallottam vón! A szerecsenről is, aki mór Velencéből (nem Mórról és nem is Velence Mór közelében).

És persze, hogy hárman voltak: én, a Gyula és az Ottó (a Tóth Ottó, aki viszont nem szerecsen, legföllebb szerencsés).

Már csak egy kérdésem van: mennyit kell inni, hogy az ember két Szicíliát lásson?

Na, abbahagyom, mert ennyi baromság nekem még tőlem is sok(k).

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.23. 20:14:18

@Loxon: ha mindez a státuszával kapcsolatban csak feleannyira igaz, mint amennyire színtiszta szintézis a fejedelmi család, évszázados szövetségről kezdhetnénk értekezni azonnal, bár privátim, mármint Fatima keze megszerzésének konkrét kérdéséből kifolyólag. nemzetközi hírnévű (még Velencében is közismert intrikusokként vannak számon tartva!) diplomatáimat értesítem, hogy további késlekedás nélkül kezdjenek tapogatózni (sürög-forog)

La Serenissima 2009.12.23. 23:57:24

semmi sem bizonyítja nyilvánvalóbban a déli politika igazságtalan természetét és egyre korruptabb voltát , mint hogy egy szimpla és módfelett jogos megjegyzésért máris felségsértési pert akarnak szegény HaKohen nyakába varni. mifelénk az ilyesmi elképzelhetetlen lenne! (borzong)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.12.24. 07:20:20

@Regno delle Due Sicilie: Hát, hogy kinek a logikája nem működött, az azért még kérdéses. Vegyük át még egyszer.

Rákosi – aki nagyon rossz ember volt – nem zsidó, hanem magyar, Szálasi – aki szintén nem egy ma született bárány – szintén magyar. Jó. Itt van azonban például Szerb Antal – ő ugyebár egy jó ember volt és magát, a naplójában, magyar anyanyelvű zsidónak határozta meg – akkor kérdéses, hogy ő micsoda? Mert az ugyebár mégsem járja, hogy aki rossz fát tett a tűzre az magyar, az összes többi meg lehet indián, svéd, zsidó, vagy akármi. Magyarországon vagy csak magyarok laknak, akik mint ilyenek követtek el minden jót és rosszat, amit a történem során elkövettek, vagy sokféle népcsoport él és a képviselőik által elkövetett tettek – jogos általánosítással – annak a népcsoportnak is betudhatóak, amelyhez tartoztak.

Az, minden esetre, semmiképpen sem működik, hogy önkényesen jelöljük meg, hogy ki, mikor, micsoda.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.24. 09:37:10

@aristo: ez teljesen igaz. szerinted Rákosi zsidóként határozta meg magát? Szerintem elsősorban kommunista volt, ennyiben persze sem magyarsága, sem zsidósága nem volt, nem is lehetett számára túl fontos. de magyarul beszélt, legfőképpen Magyarországon tevékenykedett, ezért mégiscsak magyar volt, bizonyos fokig objektíve is.

a zsidóság és a kommunizmus kapcsolatának vizsgálata egyébként fontos lenne, bár változatlanul túl érzékeny téma és sajnos túl sokan hiszik azt, hogy tudják a "nyilvánvaló választ" (ami persze nem több durva egyszerűsítésnél).

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.24. 11:41:21

@Regno delle Due Sicilie: „Magyarul beszélt, legfőképpen Magyarországon tevékenykedett, ezért mégiscsak magyar volt, bizonyos fokig objektíve is.”

Végülis igaza van, Pumukli is magyar, bizonyos fokig objektíve is. (Magyar hangja Pusztaszeri Kornél.)

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2009.12.24. 12:38:28

@Regno delle Due Sicilie: A kérdés, tudniillik, hogy "Rákosi zsidóként határozta meg magát?" igen érdekes további, általánosabb kérdést vet föl, amelyik - bizonyára - nagy ricsajjal jár majd. A kérdés pedig úgy hangzik, "Elégséges -e az identitásom meghatározásához pusztán a saját kijelentésem?" Vajon azok, akikhez tartozónak vallom magamat mit szólnak ehhez? Pontosabban: Van -e jelentősége, hogy mit szólnak ehhez? Én vallhatom magam zulunak, eszkimónak, akár zsidónak is - ez az én döntésem - be vajon egy valódi zulu, eszkimó, vagy zsidó nem kapna azonnal nevetőgörcsöt, ha meglátna? Rákosi kommunistának vallotta magát, mondod. Ez biztosan így van, bár sok kommunista - akiket nem akasztatott föl - ezt kikérte volna magának. Így hát - mivel nem vallotta magát zsidónak - tettei nem szállnak a zsidóságra. Az identitás - önmeghatározás, ez klasszikus liberális premissza, így van és slussz, nem vitatjuk. Szerintem azonban ez egyáltalán ne ilyen egyszerű. Nem biztos, hogy az a közösség, melyhez tartozónak vallom magam, igényt tart rám. Az állampolgárságon túl - mondjuk Rákosinak még az sem volt - automatikusan magyar -e mindenki aki itt születik? Lehetek -e én zsidó, mondjuk Köves Slomo szemében, ha annak vallanám magamat? És vice versa, lehet -e ő magyar?

jo tunder 2009.12.24. 13:32:58

@Regno delle Due Sicilie: Én valóban irigylek bizonyos izraeli dolgokat de egészen biztosan nem azt, hogy kőkemények, és iszonyúan erős hadseregük van. Amit én irigylek azt talán mi magyarok is meg tudnánk csinálni ha nagyon akarnánk. Csak nem akarjuk nagyon.

birbaum 2009.12.24. 14:13:58

@Cypriánus: Idióta hocaust tagadókkal nem érdemes vitatkozni. Ezeket úgysem lehet meggyőzni.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.24. 19:10:28

@Loxon: tudom jól, hogy a Fradinak nagyobb a szurkolótábora, mint az MTK-nak, és ebben a kétféle asszimiláció sikerességének túlfeszített példáját is fel lehetne fedezni, de azért ebből végül mégiscsak ellenpélda lesz: Rákosi magyarabb Pumuklinál.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.24. 19:11:38

@jo tunder: igen, én is jobban örülnék Athénnak a Duna partján, mint Spártának ugyanitt.

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.12.24. 19:14:12

@aristo: ezzel is mind egyetértek, én tényleg csak a kettős mérce használatát nem szeretem. ismeri gondolom maga is: a magyar zsidó kommunista zsidó, de a magyar zsidó világhírű tudós már biztosan a magyar géniusz megnyilatkozása. na, ekkor úgy van feltüntetve, mintha e kettő alapvetően értékkategória lenne, pedig korántsem csak azok.

jo tunder 2009.12.25. 09:45:44

@Regno delle Due Sicilie: Az a zsidó hagyomány, hogy a gyerekeket nagyon fiatalon bevonják mindenbe, egészen komoly szellemi elfoglaltságokba is, nagyon jól meg kell tanulniuk olvasni, és szöveget érteni, bizonyosan fejleszti az intellektust. A szekuláris környezet, esetünkben a századforduló Magyarországa csatornázta be ezt a képességet mondjuk von Neumann esetében akik igen világi zsidók voltak, a hagyományos zsidó környezet erre nem nagyon alkalmas. Ha valaki folyamatosan vallásos szövegeket olvas, bizonyos érzékei kifinomulnak, de műszaki-tudományos-technológiai tudást nem szed fel. Ez egy valós probléma Izraelben.

Rákosi családja erősen magyar érzelmű (Kossuth párti pl. )volt, már az apja magyarosított, de ezek nagyon szegény emberek voltak, hasonló anyagi helyzetből nem lehetett kitörni abban az időben. Rákosi viszont a királyi magyar diplomáciai iskolába került, ott tanult meg mindenféle nyelvet, kijutott húszévesen Angliába, ha nincs ez az idióta kommunista mozgalom, háború, akkor mondjuk egyiptomi konzul lesz belőle. Rákosi rettentő sokáig volt börtönben, és vélhetően ott lett olyan ember amilyennek ismerjük. Irving Kristol húszévesen radikálisabb baloldali volt mint a húszéves Rákosi, csak a 45 utáni Amerika más irányokat mutatott, más lehetőségeket adott. Rákosi is lehetett volna konzervatív ideológus ha úgy alakul.

Tokfalv 2009.12.25. 10:09:45

@Loxon: Szarva közt stb. A Pumukli-forgatókönyvekben könyékig benne volt Kardos G. György.

Oli bácsi · http://reakcio.blog.hu 2009.12.28. 17:17:25

@jo tunder:
Apróbb pontosítás: Rákosi nem diplomáciai iskolába járt, hanem a Keleti Akadémiára (=/= bécsi Konzuli Akadémia. Itt volt tanára Germanus Gyula pl.), ami ma nagyjából a (néhány évvel ezelőtti) Külkernek felel meg.

jo tunder 2009.12.28. 19:22:42

@Oli bácsi: Igazad van, két Keleti Akadémia volt, a pesti és a bécsi, és ő a pestire járt. Nem volt buta fickó az nyilvánvaló, és gondolom aránylag sokra vihette volna, de ha jól értem elég hamar belefolyt a kommunista mozgalomba. Kerestem róla irodalmat, a legbizarrabb az volt, hogy zenés darabban énekelt Londonban, ez mondjuk zseniális.

jo tunder 2009.12.29. 13:42:01

egy megjegyzés. kezemben volt az inkriminált Jerusalem Post. nem igaz, hogy izraeli lap bírálta Balogot. Zuroff bírálta Balogot egy izraeli lapban. miért állíthatom ezt ? azért mert a lap főhírként hozta le, hogy a litván külügyminiszter védelmébe vette Izraelt. egyértelműen dicsérték ezt a gesztust a lapban. Zuroff írása pedig éppen a litván külügyminiszter meghívása ellen íródott, eleve ellentétes volt a lap által képviselt véleménnyel. Balog és Semjén csak illusztráció voltak Zuroffnál.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.12.30. 01:41:10

@jo tunder:

Olvashatók művei az interneten:
mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors

Alkatra engem némileg Hofira emlékeztet, így nem csodálkozom a zenei szereplésén sem.

Galilei Kör-tag volt, ezt is tegyük hozzá, mert nem jelentéktelen körülmény.

SzélesFejszés 2010.03.23. 22:14:54

Novák Attila: "Balog Zoltánnak általában, meg is állná a helyét ez a gondolatmenet egy hosszabb tanulmányban, vagy egy a belső nyilvánosság számára zajló gyülésen, ám Wiesel fogadásakor nem ezt kellett volna mondania."

Miután az összejövetel a holokauszttagadás-bűntehetőségéért való aktivizmus emelkedett ünnepi hangulatával (magyarul antiszemitázással) volt átitatva, miért baj az ha Balog Zoltán tisztázta a tisztázandókat?
És egyáltalán. hudafakizmenyus? Ez most az a Wiesel, vagy nem az a Wiesel?

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása