„Egy új, nagy turáni szövetség formálódik” - A Jobbik külpolitikai elképzeléseiről I.

Konzervatorium I 2009.11.23. 08:01

Milyenek is az „Új erő” külpolitikai elképzelései és törekvései? Egyáltalán: vannak-e ilyenek? A kérdésnek különös aktualitást ad, hogy október 24-én a Jobbik nemzetközi együttműködési megállapodást kötött négy nyugat-európai radikális és/vagy szélsőjobboldali párttal. Mindehhez rámát az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége fogja biztosítani, s a szervezethez történő csatlakozási szándékot – állítólag – már máshonnan is jelezték. Szóval, érdemes megvizsgálni, hogyan gondolkodik szűkebb és tágabb szomszédságunkról, a glóbusz dolgairól a brüsszeli képviselettel is rendelkező, de főhadiszállásként továbbra is egy budapesti, villányi úti kis irodát használó párt. 
 
Szánthó Miklós írása
 
Ha nagyon tömören, szotyihéjban akarnánk összefoglalni egy esetleges Jobbik-kormány külpol-krédóját, az így festene: nyitás Kelet, azon belül is Moszkva és az arab világ felé, erőteljes diplomáciai offenzíva Izrael ellen és még erőteljesebb euroszkepticizmus, egy kevés verbális határrevízióval. De mielőtt mélyebben belemennénk a részletekbe, tenni kell egy vargabetűs kitérőt arra, ami mindezek mögött áll: az antiglobalista érzésvilágra. 
 

McDonald’s, karvalytőke? Nem szeretem.

A radikális jobboldal egyik alapmotívuma a globalizációtól és a kapitalizmustól való viszolygás (ettől függetlenül persze, ennek előnyeit messzemenőkig kihasználják). A szokásos „zsidó ármánykodás” világmagyarázatok mellett ebben nagyrészt szerepet játszik a magyar társadalom egy jelentős részének ’90-es évek elejére datálható élménye: a piacgazdaság, a hirtelen jött nyugatosodás csak a volt pártelitnek és a „nemzetközi nagytőkének” hozott anyagi hasznot, akik le/szét/össze-vissza privatizálták az országot. A korabeli privatizáció lefolyásának 99%-a valóban vállalhatatlan mai szemmel nézve, azonban most mindennek inkább az érzelmi oldala a fontos: állampolgárok sokaságának az lett a szent meggyőződése, hogy mivel a magyarországi „piacosodás” így ment végbe, ezért a kapitalista társadalmi berendezkedés úgy ahogy van, en-bloc szar – szocializmus, kapitalizmus, egy kutya, mindkettőből ugyanazok húznak hasznot, „a kisembernek meg nem marad semmi”. A magánosítási folyamatban részt vevő multinacionális vállalatok pedig a „globalizáció zászlóvivőiként” mindennek negatív szimbólumai lettek. Ha pedig valahogy a „nemzetköziséget” le kellett fordítani földrajzilag, (jobb)kézen fekvő volt az USA-t, illetve az egész transzatlanti kultúrkört bűnösnek kikiáltani, minthogy az Egyesült Államok az egész erkölcsi-szellemi fertő melegágya – s Izrael nagy támogatója, persze. (Ehhez az érvrendszerhez társult Magyarország uniós csatlakozása közeledtével az „eddig Moszkva, mostantól Brüsszel gyarmata leszünk”)
 
Ennek az antikapitalista és globalizációellenes fílingnek pedig már egyenes következménye, hogy a radikális jobboldalon mindezek antitéziseit hevesen igenlik: a szittya horizonton egy erős etatista és protekcionista állam képe sejlik fel, mely vigyázó szemeit Kelet felé fordítja, a „turáni őshaza” irányába, szellemileg visszatérve „az igazi magyarok” világához. A szexualitást pedig meghagyják a hanyatló Nyugat ópiumának.
 

Egyedülálló oroszbarát társat keres 

Hogy a fenti tézis ne tűnjön holmi zavarodott transzatlantista és européer őrjöngésnek, látni kell, milyen információk állnak rendelkezésre a témával kapcsolatban. Például hogyan értelmezik jobbikos politikusok Oroszország szerepét kis világrendjükben. Vona Gábor általában két különböző érvelést futtat a muszkákkal kapcsolatban: az egyik szerint geopolitikai, a másik szerint gazdasági érdeke Magyarországnak a Moszkva felé történő nyitás. Ahogy egy elhíresült Magyar Nemzet-interjúban fogalmazott idén januárban: „Úgy látom, hogy Oroszország nélkül nem létezik Európa, kontinensünknek nincsen jövője nélküle. Európa politikai centrumát a jelenleginél keletebbre kellene tolni, s ha ez megvalósulna, abban Magyarországnak kitüntetett szerepe lehet mint közvetítőnek…ha a Jobbiknak beleszólása lesz a magyar külpolitika irányításába, akkor az orosz– magyar kapcsolatok komoly átalakítását szorgalmazzuk majd”. Ehhez társul a meglepően piacbarát retorika: „Nagy ország, nagy piac, nagyon közel. Nem teheti meg Magyarország, hogy csak azért, mert Washington és Brüsszel ezt adja parancsba, nem használja ki a magyar mezőgazdaság számára az orosz piacban rejlő hatalmas lehetőségeket”. Máskor és máshol is beszélt Vona az „elhanyagolt keleti piacokról”, az Oroszország felé történő útkeresésről, de egy korábbi Jobbik-program is nyíltan szólt „az orosz érdekszféra közelségének kihasználásáról”.
 
Természetesen a Jobbik nem csak beszél – cselekszik is! A párt küldöttsége az év elején járt kinn Moszkvában, és saját beszámolójuk szerint körülbelül a fentieknek megfelelően szólt ott is a párt elnöke. A dolog érdekessége egyfelől abban foglalható inkább össze, hogy Vona előadását többek között a Putyin-féle Egyesült Oroszország egyik reprezentánsa is érdeklődéssel hallgatta. Másfelől abban, hogy a Jobbikot vendégül látó Vaszilij Padvojszkij, illetve az ő „European Academics of Consolidation of National Traditions” nevű intézete egész egyszerűen vélhetően nem létezik. Az útra egyébként elkísérte Vonát a párt Külügyi Kabinetének vezetője, az 1990 előtt a Szovjetunióban végzett Kovács Béla, aki Oroszországban a későbbiekben vállalkozói tevékenységgel foglalatoskodott, majd Moszkvában folytatta tanulmányait. Kovács korábban külön üdvözölte azt az EU-szkteptikus bécsi konferenciát, melyet Oroszország is támogatott.
 
Továbbmenve a tények ösvényén, azt sem szabad elfelejteni, hogy a Jobbiknak az Európai Parlament kiváló fórumot biztosít arra, hogy a párt képviselői hangot adjanak külpolitikával kapcsolatos meggyőződésüknek.  Morvai Krisztina - egyébiránt nagyon helyesen - rendszeresen felszólal Brüsszelben a 2006-os budapesti rendőr brutalitások ügyében. Az már azonban kifogásolható, hogy beszédeiben igyekszik elbagatellizálni az oroszországi emberi jogi jogértéseket. Azok után pedig, hogy a párt Energiapolitikai Kabinete a januári gázválság kapcsán az „oroszbarát” Déli Áramlat mellett tette le a voksát, Balczó Zoltán az EP-ben a Nabucco ellen lobbizott. Azt is érdemes végigpörgetni, milyen bizottságokban, delegációkban kaptak helyet a Jobbik euroszkeptikus euroképviselői. Balczó az „EU-Oroszország Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség” póttagja, Szegedi Csanád pedig vélhetően a világ egyik leghosszabb nevű testületének, az „EU-Kazahsztán, EU-Kirgizisztán, EU-Üzbegisztán Parlamenti Együttműködési Bizottságokba delegált küldöttség és a Tádzsikisztánnal, Türkmenisztánnal és Mongóliával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség” rendes tagja (rögzítsük, hogy igen, valóban, Morvai Krisztina pedig az EU-USA küldöttség tagja, tény). A parlamentben különösebben nem aktív Szegedi volt az, aki az elmúlt időszak egyik legérdekesebb külpolitikai vonatkozású nyilatkozatát tette – jól reprezentálva azt, milyen szélesen is értelmezi a Jobbik a „Keleti nyitás” gondolatkörét. A párt alelnöke a Brüsszelbe delegált kazah nagykövettel történt találkozó után úgy fogalmazott, (figyelem!): „a magyar-kazah szövetség lesz Európa és Belső-Ázsia szövetségének az új alapja… eljött az a történelmi pillanat, hogy azt a természetes szövetségi rendszert, amelyet őseink, a szkíták-hunok-avarok alkottak, azt újrakössük a 21. században. Egy új, nagy turáni szövetség formálódik.”
 
Az ilyen és ehhez hasonló, már-már szürreális víziók (mint amilyen Vona Gábor „Tescóból Turult” ígérete) persze megkérdőjelezik azok komolyan vehetőségét, s egészében azt is, mennyire átgondoltak és reálisak a Jobbik külpolitikai törekvései. Azt természetesen senki sem állítja, hogy közvetlen forródrótos összeköttetés lenne Vona Gábor hálószobája és a Kreml között. Az azonban komolyan megfontolandó, hogyha valakinek érdeke a közép-európai régió destabilizálása a helyi radikális és EU-ellenes erők támogatása révén: akkor az Oroszország. És vélhetően nem riadnának vissza attól sem, hogy fake tudományos intézetek nevében előadásra invitálják e szervezetek vezetőit egy szamováros „ismerkedésre”…
 
(A cikk folytatása itt olvasható.)
 
 
Szánthó Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr131545100

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 睡眠呼吸機 2018.06.06. 20:47:18

Az szüljön nektek unokát, akinek két anyja van! - hacsaknem

Trackback: 睡眠呼吸機 2018.06.06. 19:42:26

A Varázsló és Mario - Örülünk, Vincent?

Trackback: A Kuruc Demokrata találkozása Rákosi Mátyással 2009.11.23. 09:47:21

Régóta érlelődik bennem az a gondolat, hogy a mai magyar szélsőjobb igazi mintája nem a nyilasok, hanem a Magyar Dolgozók Pártja (lánynevén a Magyar Kommunista Párt), és elsődlegesen a nagy trojka: Rákosi Mátyás, Gerő Ernő és Farkas Mihály. A legjobb m...

Trackback: Megint sunyulás van 2009.11.23. 09:30:45

Néhány hónapja – mióta 5% felett mérték, majd 15%-os eredményt ért el – a Jobbik egyre inkább kezd a figyelem középpontjába kerülni. Ez a figyelem pedig már túlmutat a klasszikus cigánybűnözéses, Magyar Gárdás, szép ízesen beszélő Morvai Kr...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Böhse Onkel 2009.11.23. 09:41:59

Ne áltassuk magunkat, az igaz hogy mint radikálisnak, nekem is tele van a tököm ezzel a szkita-avar-hun mítoszteremtő hülyeséggel, nekem ugyanis sokkal fontosabb, hogy mi van a jelenben, mint az hogy honnan származunk. Igen, meg lehet kövezni,de ma sokkal nagyobb gondja is van a magyarságnak, mint az, hogy emberek eldöntsék, hogy te most szkíta vagy vagy finnugor...Másrészről viszont azért nem árt megjegyezni, OV is éppen most járt Moszkvában. Persze más miatt - lehet mondani - de tény hogy ott volt ő is, ráadásul új alapokra fogja helyezni a magyar-orosz kapcsolatokat. Kíváncsi leszek. Egyébként jó cikk, de ne várjunk csodát szerintem a Fidesz kormány külpolitikájától sem lesz más,vagyis az sem lesz másmilyen, maximum az Usához fut inkább.

Art Mooney 2009.11.23. 09:43:44

"„European Academics of Consolidation of National Traditions” nevű intézete egész egyszerűen vélhetően nem létezik" -- az amugy figyelemremelto cikk szerzoje a jelek szerint elbukott a batorsagproban, es a linket nem arra a bombagyar.hu-s januari kommentre tette, ahol a jelek szerint a neten eloszor felmerult a gyanu.

harmincas 2009.11.23. 09:47:55

Nahát a Jobbik "külpolitikáját" nem kell sokáig elemezni... pontosan a következőről van szó:

"RohadtzsidóEU, rohadtzsidóUSA, rohadtszlovákok, rohadtrománok, rohadtkínaiak, rohadtarabok, rohadtnégerek." Ja, és a magyar, akinek mindez nem tetszik, az is rohadtzsidó.

Az esetleges "szövetségek" is csak kényszerből és ideiglenesen jöhetnek létre, a fennmaradó kevés állammal. Már csak azért is, mert a szélsőjobb alaptétele, hogy 1) mindenkihez képest felsőrendűek vagyunk, és 2) az egész világ ellenünk esküdött össze.

Megjegyzem, a nem túl régi 40 éves megszállás persze nem zavarja a Jobbikot az orosz kapcsolatban.

Az a rémisztő, hogy ezt az őrjöngő, üldözési mániás elmebajt ilyen sokan támogatják Magyarországon.

gyz 2009.11.23. 09:50:58

az elmúlt húsz év politikai "elitjének" történelmi bűne, hogy ezeket a nyilvánvalóan komoly beteg embereket pozícióba emelte. Itt már nem bohóc Torgyánokról, meg piás Csurkákról van szó: ezek veszélyesek, mert az ostobaságukat arroganciával és hatalmas ambícióval fejelik meg.

Art Mooney 2009.11.23. 09:54:17

@harmincas:

"Az a rémisztő, hogy ezt az őrjöngő, üldözési mániás elmebajt ilyen sokan támogatják Magyarországon."

nem, az a remiszto, h 20 ev alatt a politikai, gazdasagi es mediahatalom el tudta ugy kurni az orszagot, h egy ilyen brancs a parlamentbe kerulhet.

es ha ertelmisegikent te is tamogattad az igazsag elkendozeset, pld. a ciganyok meglopasat es nyomorba taszitasat (a hazai es eu-s penzek ellopasaval vagy annak elturesevel, a valosagtol elrugaszkodott hazug libsi ideologia eroszakos nyomasaval, amivel lehetetlenne valt a ciganyok helyzete az oktatasban, a munka vilagaban es a tarsadalmi integracio teruleten egyarant, stb. stb. stb. stb.), akkor NEKED is meg lehet koszonni a jobbik ternyereset.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.23. 09:54:49

Nem vár ránk fényes jövő, ezt ki merem jelenteni, kerüljön is akárki a kormány élére, az biztos, hogy egyenlőre nem látok esélyt a magyar nemzet fellendülésére.

Dezsőjóska 2009.11.23. 09:55:24

„a magyar-kazah szövetség lesz Európa és Belső-Ázsia szövetségének az új alapja… eljött az a történelmi pillanat, hogy azt a természetes szövetségi rendszert, amelyet őseink, a szkíták-hunok-avarok alkottak, azt újrakössük a 21. században. Egy új, nagy turáni szövetség formálódik.”

Mindig irigyeltem azokat az embereket, akik ilyet röhögés nélkül ki tudnak mondani!

Art Mooney 2009.11.23. 09:56:38

@gyz: megeloztel; azt meg hozzatennem, h az igazan veszelyes (es a magyar mainstream politikara nezvest vegtelenul szomoru) az, h egyes kerdesekben IGAZUK van, es csak ok kepviselik az igazsagot. gondolom nem kell ecsetelnem, h ennek milyen kovetkezmenyei lehetnek.

papamaci1 2009.11.23. 09:59:56

Esztétikai értelemben jelentős hasonlóságot vélek felfedezni az OCÖ és a JOBBIK tagjai között..... :-)

Persze Oroszország megkerülhetetlen és az EU-ban való csalódás érthetővé teszi a kelet felé való orientálódást , mez. gazd.felvevő piacként ez még reális is lehet....sőt. Ha nem kell a magyar áru az EU-nak (hisz túltermelés van) , természetes a naturáliák orosz (ukrán) piacon való értékesítése

Gazz 2009.11.23. 10:00:42

Aki Moszkvában keres barátokat, az az ördöggel cimborál!
Bassza meg épeszű ember, aki tanult magyar történetet, már ha álmából felkeltik, akkor is kapásból tudnia kellene, A MAGYAROK SZÁMÁRA ÖNMAGUKON KÍVÜL KELETRŐL MINDIG CSAK RETTENETES DOLGOK JÖTTEK!
Tatárjárás, törökök, 1948, 1945, 1956. HÁNY LECKE KELL MÉG????????????????

Gazz 2009.11.23. 10:01:38

@papamaci1: Ukrajnába valamit eladni.... na az kb. tuti, hogy a pénzedet nem kapod meg érte.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2009.11.23. 10:04:55

@Art Mooney: pontosan ez jutott nekem is eszembe. Csak az nem történhetett, hogy az elmúlt 2-3 évben lefialt x százezer skinhead csaj, akik azóta minimum 18 éves korig felnőttek.

Leginkább a politika ezzel is együtt értek, azt azonban ne felejtsük el, hogy a jobbik nagyon kevés szavazót köszönhet magának, annál többet a szerencsétlenkedő politikai pártoknak.

papamaci1 2009.11.23. 10:05:17

Tagadhatatlan hogy ezek a JOBBIK-os bunkók végül is az IGAZAT mondják.Bizonyos kérdésekben. Na persze nem akkora baj, ha a magyarság keleti gyökerei is kapnak némi hangsúlyt, mondjuk a töri oktatásban. NÉMI hangsúlyt.Meglehet, az EU rájön, hogy ácsi, mert a magyaroknak még alternatívájuk is lehet....a Kelet.

Dezsőjóska 2009.11.23. 10:05:57

Orbán Viktornak óriási felelőssége lesz ebben (is) a következő ciklusban.
Ha megerősíti az emberek közbisztonság érzetét, gazdasági fellendülést bír felmutatni és visszaállítja az államszervezetbe vetett bizalmat, akkor a jobbik megint a margóra kerül. Sokan vannak a családomban is, akikhez ezek a dolgok nem jutnak el, csak azt vágják le a jobbikról, hogy rendet akar és megbűntetni a szocikat. Ez tetszik nekik(nekem is) és támogatják őket.
Ők visszatalálnak, ha rendeződik a közélet.

Martian (törölt) 2009.11.23. 10:06:21

@Dezsőjóska: Borat, mint a Jobbik kampányembere..? :)

2009.11.23. 10:07:54

Azért ez pikáns. Majdnem annyira, mint a Molotov-Ribbentrop paktum.

gorcsev54 2009.11.23. 10:09:18

@harmincas: szerintem az a baj , hogy Neked van üldözési mániád és Te vagy rémisztő, nem tudom az állításaidat honnan vetted,talán csak nem abból, hogy Te vagy mindenkinél felsőbbrendű? Ja és" brancsnak" nevezd magadat és és esetleg köpködd a magad fajtáit, főleg ha mi, én nem köpködlek téged-titeket.
És még mielőtt nekem esnél én sem értek mindennel egyet a Jobbik politikájában, de sok mindennel igen, és azon vagyok , hogy a felesleges sallang lekopjon. De természetesen a szocialistákból már bőven elegem van, és kénytelen vagyok azt támogatni aki végre elzavarja a hatalomból őket, és nem csak 72 órás ultimátumokat mondogat.

papamaci1 2009.11.23. 10:11:49

@Gazz: Nem BARÁTOT, üzleti partnert, és zsarolási alapot a beképzelt és szintén ellenséges nyugat pofájába. Valóban egyensúly-politikát kell folytatni, mert a "sógoroktól" , a teutonoktól se sok jó jött... De mondjuk a Honvédség korszerűsítése orosz fegyverekkel : T90, Tor M1 ???Természetesen NATO idegen-barát felismerő rendszerrel.... Hmmmmm....

Dezsőjóska 2009.11.23. 10:15:47

@gorcsev54: Nagyon komoly problémának látom, hogy azokkal akik ennek a hókuszpókusznak a hatása alá kerülnek, vallásként kezelik, és értelmes beszélgetést nem lehet velük folytatni.

Art Mooney 2009.11.23. 10:22:55

@Dezsőjóska: ez nem problema. minden oldalnak vannak hivoi, es egy demokraciaban ez toleralando. inkabb attol ijedj meg, amit leirt a motivaciojanal - csupa fajsulyos erv. a szelsoseg akkor a legveszelyesebb, ha az igazsag az o oldalukon van - es ezt a mainstream politika 20 eves megfeszitett munkaval tudta elerni, az ertelmiseg tevoleges tamogatasaval. melegen gratulalok az eredmenyhez!

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 10:37:44

Na, remélem aztán az egész megalakult bagázs elköltözik Turhániába vissza az Etel mellé és végre kiterjeszkedik idáig Európa.
Valahogy nem szeretnék lovon járni , sámándobot püfölni és üvölteni esténként kötelezően. Putyin majd tudja a dolgát. Kell a munkás a tajgákon..

Fikalnyik Eugén 2009.11.23. 10:39:19

Nem kell ebből nagy ügyet csinálni. Mindössze annyi történik, hogy a jobbik rájön, hogy a politika milyen. Amikor tíz éve üldögéltek egy sörözőben, még miép ifjoncként, és azt tárgyalták, hogy ez a pistabácsi milyen farok, és majd mi megmutatjuk, és különben is mi mások leszünk, és megalakították a jobbikot, úgy gondolták, hogy senkinek nem fekszenek le. Sorra hessegették el a jóképű ifjoncokat, és mire megtapasztalják, hogy hogyan működik a rendszer, maradtak nekik a fogatlan vénemberek. Aki politikus az ringyó, még ha tarsolylemezt is visel akkor is.

gorcsev54 2009.11.23. 10:47:49

@Dezsőjóska: Ezt nekem írtad? Én 56 .- ba vagyok már elég sok hókuszpókuszt láttam-

Ballagator 2009.11.23. 10:49:49

Most akkor azzal kéne megbarátkozni, hogy a "magyarirtó Szovjetúnió" ezentúl a haverunk, szövetségesünk? Hát, akkor ilyen elven megfontolandó a "rohadtnyugat" EU szimpátia is.
Hiába, a jobbiknak sem sikerül másnak lenni a mai világban mint kapitalista disznónak! Jön itt a piaccal meg egyéb ördögtől való fogalmakkal.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 10:53:25

Néha megrendül a bizalmam a demokráciában. Ha a szegedi cs.-morvai k.-féle totálisan retardált barom állatok szóhoz juthatnak az eu-ban ilyen ostobaságokkal, amik kb. a napiszar meg a puruttya blogok és az ott kommentelők értelmi színvonalát reprezentálják, akkor tényleg komoly baj van.

scsaba1 2009.11.23. 10:56:19

@harmincas:

A rendpártiság fogja meg a zembereket, a zsidózás meg a többi hagymázos hülyeség csak olyan, mint a habostorta tetején a csokitallér keserűcsokiból. Van aki, a tányér szélére rakja, van aki kettőt is kér belőle, mert annyira szereti.

Másrészt ki kellene már gyógyulni a "majd a nagy orosz piac kihúzza a mezőgazdaságot a szarból" című toposz ismételgetéséből. A '80-as években KGST volt, most meg ott is valamiféle kapitalizmus van, tehát semmiféle kötelezettsége vagy érdeke nem diktálja azt az oroszoknak, hogy megvegyék a mi almánkat, csak az, hogy olcsóbban adjuk mint mások, ill. folyamatosan el tudjuk őket látni nagy mennyiségű áruval. Az meg úgysem fog menni, ismerve a hazai adóterheket, ill. most, hogy ugye nincs KGST, hanem mi uniós tagok vagyunk, ők meg ugye nem, így a vám is befigyel.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 10:56:43

@Gazz: kifelejtetted a németek/osztrákok pár száz éves "áldásos" tevékenységét a listából.

scsaba1 2009.11.23. 11:01:27

@papamaci1:

És például az ukránok mivel fognak fizetni? Vagy visszavásároljuk almával Kárpátalját? ;)

Viktus 2009.11.23. 11:03:20

Érdekes módon a "konzervatívék" mindig ezzel a Jobbik-Moszkva dologgal hozakodnak elő, de most mégis a nagy szent Orbán Viktor dumcsizgatott Putyin cár elvtárssal meg tárgyalgatott a kapcsolatokról ... az már más mi? :D

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 11:03:22

@scsaba1:
Mindaz amit írtál mutatja ennek a vona féle setét társaságnak a tájékozatlanságát és gyermeteg butaságát.
A ruszkik ráadásul már régóta nem szorulnak a globus-konzervre, legfeljebb nosztalgiából páran az itt állomásozó hajdani katonatisztek közül:))).
Bármit bárhol megvehetnek, az európai és amerikai cégek versenyt tolonganak a cuccaikkal, ide akar ez a szánalmas barom betörni magyar árukkal?
Pffff...

scsaba1 2009.11.23. 11:03:54

@papamaci1:
Jaj...
NATO-tagként, uniós országként...

Viktus 2009.11.23. 11:04:48

@Gazz:

Volt egyszer egy brikapásztor , aki elég sok milliárdot lapátolt onnan össze csak éppen nem szeretett belőle adózni.

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 11:05:43

@Viktus:
Ja..
Orbán FELTÉTELEKET szabott Putyinnak....
Segítsen valaki fela földről mert megöl a röhögés...:))))

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.23. 11:05:58

Magyarországon a rendszerváltozás óta nem nagyon volt egységes, kiforrott külpolitika, a jobbiknál sincs ez másképp. Romantikus elgondolások az egyik szereplőtől, kőkemény pénzügyi érdekek a másiktól. Erről szól...

scsaba1 2009.11.23. 11:06:25

@gonosztojás:

Na igen... Méghogy a Jobbik nem pupulista... A francokat nem.

Morten Harket (törölt) 2009.11.23. 11:09:21

Csak azt nem értem, hogy mit fognak az egészhez szólni a jobbik szavazói.

Mert Szabó Albert volt szimpatizánsai is jobbik szavazók és ők nem arról híresek, hogy kedvelnének bárkit is aki nem fehér bőrű. Márpedig a Kazah, Tazsik vagy az arab országok lakói nem igazán fehérek. Ezekkel a szavazókkal hogyan fogják megetetni, hogy az új szövetségesei Magyarországnak az ázsiaiak?
Különös tekintettel arra, hogy korábban a Jobbik tüntetett a magyarországi kínai árusok ellen, márpedig a piacon nem csak kínaiak, hanem más országok állampolgárai is árultak (többek között kazahok), most pedig a keblükre ölelik őket?

A másik szavazói réteg, az antikommunisták szintén a Jobbikra szavaznak, de valószinűleg csak addig, amíg a Jobbik nem kezd el nyiltan Moszkvával kokettálni. Mert gondolom Wittner Mária és a többi 56-os halálra ítélt nem óhajt újra a moszkai volt (ugye Putyin pld ex-KGBs) elvtársakkal szövetségre lépni.

Hát így jár az, aki mindig a hatalmon levőket szapulja. A végén nem marad egyetlen értelmes társaság, akivel szövetségre léphetne.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.23. 11:14:06

"A korabeli privatizáció lefolyásának 99%-a valóban vállalhatatlan mai szemmel nézve"

Azért ennek a radikális kijelentésenk örülök a cikkben.

A szerző megfigyelésekiben jó eséllyel "van valami", de ennek akkor nem egy ellenességben kellene tetőznie véleményem szerint, hanem egy jól irányzott jobboldali kritikában. Az itt megjelenő kritikák is irányzottak, csak valahonnan a narancs felől. Az meg olyan unalmas, és joggal jegyezte itt meg valaki, hogy Orbán is Moszkvában tárgyalt. Arról meg senki sem ír mégse, hogy Orbán a ruszkikkal paktál. Ja, hogy ő csak _tényleg_ csak gazdasági meg geopolitikai szempontokat érvényesít?

Itt is elmondom: az ún. szélsőjobboldalban tényleg óriási (és illuzórius) a várakozás Oroszország szerepével kapcsolatban, ezt jóval több elem is bizonyítja, mint amit itt a szerző felsorol, ámbár ez nem keverendő össze a turáni orientációval, és talán még a -- lehet, hogy képzeletbeli -- nemzeti-hagyományos szervezet feltételezhető egyetemes reszakralizációs törekvéseivel. A fatimai jelenések magyarázata is a háttérben áll, Oroszországtól a "kereszténység megmentését" várják, ami természetesen csak nagyon részlegesen indokolható várakozás, mert az ortodox hagyomány és a gáz között azért van némi katakrézis.

Az ilyen Tesco-ból Turul-t meg készpénznek venni kb. olyan, mint amikor Kövér szavait értelmezték agyon a szocik. Egy puszta humor, de hát nehogy értsék, mert az "veszélyes", még kiderülne, hogy időnként Vona is viccel, nem csak a közismerten jó humorú Orbán. [...|.]

porthosz 2009.11.23. 11:15:07

@Blackrock:
"Néha megrendül a bizalmam a demokráciában. Ha a szegedi cs.-morvai k.-féle totálisan retardált barom állatok szóhoz juthatnak az eu-ban ilyen ostobaságokkal"

Akkor van egy rossz hírem:
bizonyos retardált barmok szlovákiában hoztak egy retardált nyelvtörvényt a magyar kisebbség ellen, amire a nagy EU csak annyit mondott hogy magánügy, akkor nem tudom hogy miért pont a morvaiktől rendült meg a bizalmad a demokráciában...

Elmondom, hogy mi a helyzet 2010-ben a világon, amit bizonyos magyar értelmiségiek immáron 1000 éve képtelenek felfogni:
erősebb kutya baszik!
Minden nemzet azon ügyködik, hogy hogy tudna ő magasabbra jutni, kivéve egyet, magyarországot, mert ha itt valaki azon ügyködne, hogy hogy lehetne ez az ország erősebb a környezőeknél, akkor az rögtön le van hülyézve, aztán meg megy a sirás hamarosan europa legjobban lesajnált országa leszünk, kb. egy szinten azerbajdzsánnal...

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 11:15:30

"Nu, goszpogyin Orbán, végighallgattam önt. Megértettem azt ön feltételeit a magyar-orosz viszonnyal kapcsolatban.
Mint az önök hajdani Ferencjóskája mondta, mindent megfontoltam, mindent meggondoltam..éppen ezért megnyomom most itt az asztalon ezt a piros gombot, önök pedig szépen megfagynak annak rendje és módja szerint.."
Ponyemájes, goszpogyin Orbán? Ezt közölje goszpogyin vonával is miheztartás végett.. "
Na valahogy ilyen formán..

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 11:19:38

@Loxon:

Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Ormány ruszki látogatása és Vona homályos értekezése: az egyik nyílt diplomáciai locsifecsi, a másik pedig valami fedőszervezettel ellátott ki tudja milyen szövetségkötés/bratyizás. Jó hogy nem valami benzinkút könyvelési osztályára jelentkezett munkatársnak a Páncélvonat :))) az az igazi fedőmeló egy KGB-snek. :)))
Pedig én aztán vehemensen anti-ruszki vagyok, ezt maga is tudhassa, de azt még én sem mondanám, hogy ne legyen diplomáciai locsifecsi. A gyanús pénzeknek és a ruszki orientációnak viszont tényleg nem örülök. De ahogy elnézem, nekünk már mindegy/annyi :(

Viktus 2009.11.23. 11:19:42

@gonosztojás:

Na így már biza érthető szóval majdan, ha jön Viktor nagyúr mi irányítjuk Mopszkvát is yeah ...

Callidus 2009.11.23. 11:20:11

ez a magunkfajta magukfajta , ti, meg mi, olyan gyerekes, de megis felelmetes, mert felnott emberek szajabol hangzik el. Igy kell megosztani, ellensegkepet krealni, es a zavarosban halaszni, primitiv, balkani modra.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.11.23. 11:21:38

A globalizáció- és piacellenesség, meg az Amerika-ellenesség nem jobbikos kiváltság, az egész magyar társadalomra jellemző, a fideszesekre is. Oroszország télleg nagy piac, télleg ki kell használni. CSak aztán nehogy ők is kihasználjanak minket, mégjobban.

==T== 2009.11.23. 11:22:04

@gyz: amit leírtál Gyurcsányékra is igaz, de még Viktorékra is.

Viktus 2009.11.23. 11:25:40

@-dobray- (dszg):

Nem csak az orosz piac az arab is elég jelentős - nekik van pénz a sivatagban meg nincsen semmi. A magyar kormányzatok nagy bűne volt, hogy elsorvasztották a mezőgazdaságot, és egy telített piacon akarjuk mi is csak elsózni a készleteket.

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 11:27:02

@-dobray- (dszg):
Hehe.. tényleg nagy piac..szó szerint..
Tedd bele Magyarországot Ruszkiországba, és nézd meg van -e értelme kihasználni bennünket..Jó esetben egy orosz megyével passzolunk..

Gazz 2009.11.23. 11:27:06

@==T==: Nyugatról is jött sok szar, ezt egy percig sem vitatom. De onnan jó dolgok is jöttek. Keletről nem tudok ilyet említeni. Az országot a megsemmisülés határára keleti támadások, ideológiák tudták csak eljuttatni.

Gazz 2009.11.23. 11:30:21

Amúgy meg leht nyugodtan habókos romatikákat hirdetni a keletről, de azzal nem tud senki vitatkozni, hogy a migráció keletről tart nyugatra, és nem fordítva. Akinek van egy csöppnyi esze, az leszűri ebből, hogy hova jobb tartozni..... Tényleg nem kell hozzá sok ész. Az meg, hogy tízmillió magyar majd független tud maradni két többszázmilliós hatalom között.... na ez elég naív elképzelés.

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 11:30:27

@Viktus:
Ja.. de mit tudnánk bazi tételekben exportálni, marharépát? mert nem hinném hogy a zöldség tekintetében versenyképesek lennénk a permanens termelő mediterrán országokkal. Nálunk elkülönülő évszakok vannak. Az egész országot meg nem lehet befóliázni és fűteni.
A gyesznó meg nem köll még mindég ezeknek a fránya turbánosoknak..:)))

2009.11.23. 11:32:45

Ha csak a sok hülye kommentjeit olvasnám, akkor ez a blog akár a szombat.org is lehetne. Ennyi szakértőt...

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 11:34:10

@-dobray- (dszg): "A globalizáció- és piacellenesség, meg az Amerika-ellenesség nem jobbikos kiváltság, az egész magyar társadalomra jellemző"

Azért erre ne vegyél mérget, különös tekin tettel arra, hogy nem kérdezted végig az egész magyar társadalmat.

gyz 2009.11.23. 11:36:49

@==T==: nem, ők nem elmebetegek, csak velejéig romlottak.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.23. 11:37:26

@Gabrilo: Tudom, hogy Maga ormánytól várja a _relatíve_ tutit, de higgye el, nekem semmi közöm a narancsmagyarsághoz, sose nem is volt, sőt ez a fajta "jobboldaliság" olyasmi, amit -- hacsak nem valami ravasz vérfarkasista összeesküvés áll mögötte, ami nem valószínű -- ép ésszel felfoghatatlannak tartok. A Jobbikhoz meg annyiban van közöm, amennyiben igazuk van, a többiben én is ekézném őket, csak valahogy ez a többi a párt szócsövein keresztül nem nyilvánul meg egyértelműen. Ebből következőleg nekem nincsenek illúzióim a Jobbikkal, de még kevésbé vannak illúzióim azokkal kapcsolatban, akik már "bizonyítottak".

Gyanús pénzekről személy szerint semmit sem tudok, ami nem is csoda, mert nem vagyok egy demokratikus párt széfje sem. Az biztos, hogy az összesét ellenőrizni lehetne, gyanítom, hogy korrupt ügyletekkel bármelyik pártocska méltán vádolható, és őszintén szólva nekem a Jobbik tűnik e tekintetben egyelőre a legkevésbé zavarosnak.

Remélem viszont, hogy a privatizáció teljes felülvizsgálata, amit a Jobbik egyetlen pártként célként kitűzött maga elé, megvalósul. Örülök, hogy egy ilyen felülvizsgálattal és a hatályos eredmények megtorpedózásával a szerző is egyetértene. :>

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 11:46:20

@porthosz: az, hogy Szlovákiában is van a jobbikhoz hasonló párt, nem menti fel morvai k-t az ostobaság alól. Meg amúgy is leszarom a szlovákokat.

A morvai, szegedi-féle alakok pedig nem nagyobbá, hanem még kisebbé és nevetségesebbé teszik ezt az országot. Az már régen rossz, ha ez az ország ilyen emberekre kellene (szerencsére még nem kell), hogy szorítkozzon a felemelkedés ügyben. Egyszerűen álszent és - meg merem kockáztatni - hogy hazaárulással egyenértékű az a "munka" amit a jobbik (és a kapcsolódó bűnözői köre)"végez". A másik, hogy nekem felemelkedésről ne beszéljen egy olyan újfasiszta párt, amelynek tagjai faji, vallási, származási alapon tesznek különbséget országuk állampolgárai közt (majd ezt utána, ha számonkérik tőlük, álszent módon letagadják) illetve egy igencsak agresszív fél-katonai szervezetet tart fent.

Ez emelné fel ezt az országot szerinted?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 11:47:15

@Loxon:

Semmiféle tutit nem várok Ormánytól és mástól sem. Sajna, a kocka el van vetve :( Obama et. al. egy szimbolikus gesztussal már odaadott minket a ruszkiknak, így a mozgástér erőteljesen szűkült. Az EU-nak semmiféle érdekérvényesítő képessége nincs, a NATO mára egy vicc lett. Amikor Grúziába benyomultak, láthattuk a nyugatiak "elszántságát" :((( A Jobbik e tekintetben annyiban rosszabbik, hogy széles nyelvcsapásokkal támogatja ezt a gyarmatosító projektet. Ennyiben tényleg "őszinte" párt, hűdejó.

Azért várja ki a végét, hogy hogyan zajlana egy jobbikos "felülvizsgálat". A privatizációnak nem a miértje a probléma, hanem a hogyanja. Ebben ma szinte mindenki egyetért. Csakhogy feltételezésem szerint a Jobbik olyan államosítást hajtana végre, hogy csak úgy pislognánk :((

Viktus 2009.11.23. 11:55:31

@gonosztojás:

Nem vagyok mezőgazdász, de a dányok pl. még kevésbbé vannak jó éghajlati viszonylatban mégis igen szépen prosperál a mezőgazdaságuk na meg a hollandusoknak is.

Opinion 2009.11.23. 11:59:52

Tegyük fel, a Jobbik nyeri a választásokat és valami egészen új és jó dolgot tesz, megtennétek, Ti akik csak pocskondiázzátok őket, hogy elköltöztük a francba, Izraelbe, Romániába, Szlovákiába vagy ahova akartok és viszitek magatokat a sok bűnöző cigányt???

Köszi!

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.23. 12:02:27

@Gabrilo: Így ugye más kicsit a leányzó fekvése. Mellesleg ebből a gondolatmenetből nem is a dzsábbik kritikája következik, hanem az, hogy megalapítjük a Tettrekész Teáskanna (Erő)Szakszervezetet, és a világ minden politikai erejét kinyírjuk, putyinustul, obamástul, eustul.

porthosz 2009.11.23. 12:09:34

@Blackrock:
"Meg amúgy is leszarom a szlovákokat."

Szived joga, de ne feledd, ők nem szarnak le téged, nagyon is foglalkoznak a magyarokkal (és nem jó értelemben). Tudod, amikor az EU valamiben dönt, akkor nem csak az érdekli, hogy te mit mondasz, hanem hogy a többiek mit mondanak, és ha kibaszásból a többiek ellened beszélnek akkor te fogsz szopni, akárhogy is szarod le (értsd: ha a szlovákok holnaptól a disznószart a dunába engednék közvetlenül a magyar határ kezdeténél, az EU nem döntene a te javadra, mert te leszartad eddig hogy a szlovákok mit lobbyztak maguknak a saját érdekükben).

"Egyszerűen álszent és - meg merem kockáztatni - hogy hazaárulással egyenértékű az a "munka" amit a jobbik (és a kapcsolódó bűnözői köre)"végez"."

Kérlek, akkor definiáld nekem, hogy az ország totális csődbe döntése, a teljes állami vagyon elkótyavetyélése, zsebre játszása milyen fajta büntetési kategóriába tartozik szerinted? Legalábbis ha jobbik hazaáruló, akkor az mszp-szdsz párosra már gyakorlatilag nincs is megfelelő büntetési kategória hacsak azt nem mondjuk hogy 1000x hazaáruló...

kendeffybotond 2009.11.23. 12:16:02

Érdekes ez. Egyrészt Veres 'Don Korleone' János' és az orosz pénzek. Most meg OV Moszkvában mond amit mond. Ez azért össze fog zavarni néhány embert. Ja és persze ott van a Jobbik és Moszkva...

De ezt el kell magyarázni a jobbközép szavazóknak is. Akik azért nem nagy barátai Putyin-nak, mert ugyanis a klasszikus magyar jobb-közép köztudottan nem orosz-barát (daváj csaszi, 1956 stb.). Sőt a FIDESZ utóbbi két évi kommunikációja sem egyhén szólva baráti Moszkva felé. Szóval bonyolult ez, remélem, hogy jól jövünk ki ebből.

Azt én érteni vélem, hogy az amerikai 'újrakezdés' után másképpen kell Moszkvával beszélni. Meg nem mondani olyanokat, hogy Brüsszel az nem Moszkva. De szvsz jobb lett volna megválasztott miniszterelnökként 'resetelni' a magyar-orosz kapcsolatokat, és előtte meg diplomáciai csatornákon beszélni.

Mi lesz pl.akkor, ha beborul Obama Oroszország politikája. OV nyáron Tusnádfürdőn Basescuval haverkodott, aki köztudottam építi a román-lengyel 'orosz érzékeny' szövetséget. Akkor úgy tűnt, hogy OV effelé lép.
Érdekes ebből a szempontból a román választások eredménye. Ha marad Basescu erősödhet a lengyel-román tengely, ha Geona, akkor ő is nyit Moszkva felé. A magyar-szlovák és magyar-román kapcsolatoknak kisebbségestől-mindenestől nem tenne jót, ha marad Basescu, és OV egyértelműen elkötelezi magát Moszkva felé.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 12:19:58

@porthosz: nana, a szlovák POLITIKÁT érdeklik a magyarok. Az átlagembert barátom, egyáltalán nem, vagy csak olyan mértékben, mint téged vagy engem...nagyon nagyon nagy különbség!

Na, ne mosdassuk már ki a jobbikot a mocsokból, csak azért, mert 89' óta az összes eddigi ÖSSZES kormányalakulat csak a saját zsebének a tömésével van elfoglalva! Hogy jön ez ide??? Nevetséges ezzel takarózni! Ez tudod mi, egy lófasz, egy semmi egy szar közhely!

Mellesleg a jobbik is kb. ugyanezt a zsebtömést csinálja. Üzletet a gyűlöletből, ami tulajdonképpen arra jó, hogy vona gábor kiköltözhessen a panelból... egyébként ide a rozsdás bökőt, hogy a jobbik korrupciós ügyeitől lesz hangos a média a 2010-es választások után.

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 12:37:10

@Viktus:
A dányok ikább a tejtermékekkel operálnak.A hollandusoknál meg a virágkertészet a hagyományosabb a szintén tejciközpontú mg. mellett.talán még van annyi előnyük hogy az Antillákról származó "gyarmati" dolgaikat is hollandként adhatják el...
na, de mikor majd a jobbik hatalomra jut..cseremisz és manysi gyarmatainkról dőlni fog a krumplee meg a lótej az eu piacokra..

Gumi 2009.11.23. 12:37:39

"...A radikális jobboldal egyik alapmotívuma a globalizációtól és a kapitalizmustól való viszolygás (ettől függetlenül persze, ennek előnyeit messzemenőkig kihasználják)..."

És a linken az internet használatáról szóló cikk van.

A cikkíró szerint tehát Globalizáció+Kapitalizmus=Internet.

Csak azért nem fuldoklok a röhögéstől ezen a dilettantizmuson, mert leesett az álam.

kertesz 2009.11.23. 12:41:00

@Gazz:
>Aki Moszkvában keres barátokat, az az ördöggel cimborál!
>Bassza meg épeszű ember, aki tanult magyar történetet, már ha álmából f>elkeltik, akkor is kapásból tudnia kellene, A MAGYAROK SZÁMÁRA >ÖNMAGUKON KÍVÜL KELETRŐL MINDIG CSAK RETTENETES DOLGOK JÖTTEK!
>Tatárjárás, törökök, 1948, 1945, 1956. HÁNY LECKE KELL >MÉG????????????????

Ez azért kicsit emlékeztet engem arra az ámokfutóra, aki hallván a rádióban, hogy egy őrült hajt szembe a forgalommal az autópályán, maga elé motyog, - Mit egy, ezer!!!

Szóval azért mert Oroszország számos alkalommal seggbekúrta szeretett hazánkat a történelmünk során, még nem jelenti azt, hogy még ma is figyelmen kívül kéne hagynunk, mint világpolitikai tényezőt.
1848, (1918-hogy a kunbélai szálat is beemeljem) 1945 és 1956 számomra súlyos példák a magyar politikusok impotens bóklászására a világpolitikában... és arra is példák, hogy az ideológiai vakság milyen durva károkat tud okozni ha helyes döntést kell hozni...*

Azaz, aki nem számol Oroszország mozgására Európában, az nem való (kül)politikusnak. O.V. és V.G. mozgolódásai ilyen téren épphogy üdvözlendőek. Nem hátat kell fordítani egy vérmedvének, hogy vörösökkel nem játszunk, hanem szembenállva, tisztelve az erejét, felmérni, hogy hol és mikor lehet úgy kitérni előle, hogy épségben megússzuk.

(*) Egy kedves, idős, jobboldali újságíróval jóízűen Trianonozgattunk, amikor kijelentettem, hogy Churchill okosan mondta, hogy amikor végveszélyben van a haza, az ördöggel is cimborálni kell a megmentéséért (értette ő ez alatt Sztálint, annak idején). Na, vége is volt a kedélyes beszélgetésnek, mert szovjetbarátnak tekintett attól fogva és gyanúsként kezelt... :))))))

porthosz 2009.11.23. 12:44:12

@Blackrock:
"Na, ne mosdassuk már ki a jobbikot a mocsokból, csak azért, mert 89' óta az összes eddigi ÖSSZES kormányalakulat csak a saját zsebének a tömésével van elfoglalva!"

Ki mosdatja? Egyáltalán milyen mocsokból? wtf ember, hol élsz te...

Már bocs hogy ezt mondom, de szerintem te olyan hülye vagy, hogyha egy szép csendes este mikor a gyerekeidet viszed haza kocsival, eléd ugrana egy kisebbségi a társai meg kirángatnának a kocsidból, agyba főbe vernének a gyerekeid szeme láttára, a kocsidből ami érték van azt elvennék, majd a kocsidat felgyujtanák te akkor is arrol ugatnál hogy igy a jobbik meg úgy a jobbik...

Baszki ez a fő baja az országnak hogy tele van olyan álértelmiségivel (mint te), aki saját korlátoltságuk miatt nem képesek kilátni a világba, nem képesek megérteni az összefüggéseket, nem képesek megérteni hogy hogyan zajlanak a nagyvilágban a politikai játszmák de azért szajkozzák a hülyeségüket tovább.

Nézd meg a külügyminiszterünket, pont eme tipus egyik őspéldánya, kb. mintha a bika az arénában azt hinné hogy az a sok ember neki tapsol és nem jön rá, hogy a torreádor nem azért van hogy a demokrácia és a liberalizmus rejtelmeiről beszélgessenek, hanem hogy megölje...

scsaba1 2009.11.23. 12:50:01

@Blackrock:

Ja-ja. Korrupció az az, amiből téged kihagynak. :)

Piszkos Freud 2009.11.23. 12:54:30

@gyz: ... és ez akár az MSZP-ről, meg az SZDSZ-ről is szólhatott volna. Mert oda is illik.

Morten Harket (törölt) 2009.11.23. 13:11:25

@Blackrock: "egyébként ide a rozsdás bökőt, hogy a jobbik korrupciós ügyeitől lesz hangos a média a 2010-es választások után"

Lehetséges, hogy már most is erről szólna, de a Jobbik egyenlőre még nem tette közzé a pénzügyi beszámolóját az elmúlt évekről, akárhogy is kérlelte az Állami Számvevőszék.

gonosztojás (törölt) 2009.11.23. 13:22:41

@Morten Harket:
Azér' mer' majd azt az Állami Számvvevőszéket majd jól a Nemzeti Számonkérő Szék elé állítják majd, értem? :)))) Szálasi pajtás is iccsinyáta vóna.
Majd elintézik a sorsát a Duna parton, értem?
Méghogy a nemzet aranyait (vagy aranyerét?) csak úgy elszámoltassa egy bizbasz illegitim banda..:)))

Gumi 2009.11.23. 13:23:51

Pontosítás:

"...egyébként ide a rozsdás bökőt, hogy a jobbik NEM LÉTEZŐ korrupciós ügyeitől lesz hangos a média a 2010-es választások után..."

Ismerve a sajtó hovatartozását...

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.23. 13:25:29

@kertesz: Azért Oroszország és az SZU között komoly különbség van, már főként ami az 1917 előtti időket illeti. 48-at nem lehet összemostni 19-cel.

bastian 2009.11.23. 13:27:43

Értem. Aki Moszkvába megy az elmúlt 20 év "elhidegülését" egy kicsit enyhíteni és új lehetőségeket keresni az eddig "elhanyagolt" régióban az baj. Az, hogy Orbán és Bajnai is azzal kezdte "regnálását", hogy első útja Izraelbe vezetett, az nem baj, sőt kívánatos ugye? Mert Izrael aztán a legfontosabb külkereskedelmi és külgazdasági kapcsoltunk a világon. Aha értem.
Nem lehet esetleg, hogy a posztíró véletlenül fordítva ül azon a bizonyos lovon?

chillman 2009.11.23. 13:33:12

mennyi sötét ember van itt... aki ma a parlamentben van annak április után már NEM szabadna ott lennie!! nem szabad elnézni a közös mutyikat.. A lisszaboni szerződést érdekes módon egyhangúlag fogadták el.. nyalni kell a EU-USA seggeket csontig.. szánalmas egy banda.
hülyítenek mindenkit.. a Jobbik az egyetlen alternativa

Várkonyi 2009.11.23. 13:38:04

Üdv mindenkinek!

Néhány megjegyzés:

"A radikális jobboldal egyik alapmotívuma a globalizációtól és a kapitalizmustól való viszolygás (ettől függetlenül persze, ennek előnyeit messzemenőkig kihasználják)."

És ez baj? Miért ne? Szerintem ez talpraesettség. Ennyi erővel, ha nem értünk egyet a kapitalizmussal, akkor ne együnk ne igyunk, mert az is a rendszer révén jött létre. Hülye-e vagy?

"kapitalista társadalmi berendezkedés úgy ahogy van, en-bloc szar"
Valóban, vannak ilyenek, és ha a magyarországi kapitalizmus ennyire szar, akkor elképzelhető, hogy a kapitalizmus is ennyire szar. Egyébként most, 2009-ben egyébként mintha ez a tétel is beigazolódna, ugye?
By the way, a kapitalizmus úgy osztja el az anyagi javakat (kb. 25 éve legalább), hogy a legfelső 20% kapja ("fejlett országok") gazdaságilag (erőforrás, szén, vas, olaj, gáz) kirabolják a szegényeket, a "nyugat" ebből él olyan hú de jól, fogalmam sincsen, ez egyeseknek miért is szúrja a szemét...

"A magánosítási folyamatban részt vevő multinacionális vállalatok pedig a „globalizáció zászlóvivőiként” mindennek negatív szimbólumai lettek."

Így van, mivel minden más országban a béke és a szeretet jelképei Ők. Lásd A United Fruit Company esetét, mely önmagában 3 (három) kormányt buktatott meg Közép - Amerikában...

"A szexualitást pedig meghagyják a hanyatló Nyugat ópiumának."
Azt nem tudom, viszont a hülyeséget mindenképpen meghagyjuk a magukat húdejóarcnak képzelő gúnyolkodóknak.

"Európa politikai centrumát a jelenleginél keletebbre kellene tolni,"

Tehát például a kelet és közép-európai államok nagyobb szerephez jussanak?
Ez egy fasiszta állat.

"orosz– magyar kapcsolatok komoly átalakítását szorgalmazzuk majd"

Ez meg az armageddon, b.meg. A vérgőzös szovjet... ööö orosz medve majd lecsap ránk, és széttép minket, pont úgy, ahogy széttépte már Bulgáriát, Romániát, Németországot, stb, melyeknek kihasználta a gázigényét, és így szállítja nekik a földgázt és olajat, ami csak látszólaf földgáz és olaj, valójában a szovjet.. ööö orosz imperializmus cseppfolyós és szublimált koncentrátumai.

Néhány évtizeddel le vagy maradva, pajti. Bár lehet hogy ez errefelé már konzervatívságnak minősül? :)

"Az már azonban kifogásolható, hogy beszédeiben igyekszik elbagatellizálni az oroszországi emberi jogi jogértéseket."

Mert? Miért? Hogyan? Úgy látszik errefelé sincs szokásban érvekkel alátámasztani mondanivalónkat, bár ettől biztos vagányabbak (?) leszünk.

"Az azonban komolyan megfontolandó, hogyha valakinek érdeke a közép-európai régió destabilizálása a helyi radikális és EU-ellenes erők támogatása révén: akkor az Oroszország"

"az azonban" =magyartalan, fölösleges. Nélküle ugyanúgy értelmes, sőt érthetőbb a mondat.

Oroszország mostanában milyen jelét adta az agresszív külpolitikának? A grúziai helyzeteben pl. ki volt a hunyó? Mi ? Az amerikaiak? A szabadság és béke fiai, akik a világ 130 országában vannak jelen katonai támaszpontokkal?
Ehh...

Ezen cikk tartalmi mondanivalója egyébként 1992 előtt egész jól megállta volna a helyét, azóta eltelt ugyan pár év, dehát ugye ti konzervatívok vagytok.

chillman 2009.11.23. 13:42:11

Nézzétek meg a lengyeleket!! 2004-óta nemzeti párt kormányzott.. minden jobbra fordult.. Ott nem a szaros multikat támogatják hanem a lengyel kis és középvállalatokat.. köszönhetően ennek ezek a vállalkozások adják a lengyel gazdaság húzóerejét.. erről miért nem cikkezik senki??
borulna a bili.. megdölne az állítás amit 15éve próbálnak belénk verni.. a multik jótékony hatásáról.. szánalmas.. ilyenkor a nagy gazdasági főállású hazudozók meg a zsidómédia halgat..

Várkonyi 2009.11.23. 13:51:05

helyesbítés:
By the way, a kapitalizmus úgy osztja el az anyagi javakat (kb. 25 éve legalább), hogy a legfelső 20% ("fejlett országok") gazdaságilag (erőforrás, szén, vas, olaj, gáz) kirabolja a szegényeket, a "nyugat" ebből él olyan hú de jól, fogalmam sincsen, ez egyeseknek miért is szúrja a szemét...

A multikhoz kapcsolódva:

Hülye magyarok, hát nem értitek, hogy mi a legfontosabb választás ebben a jófej jóléti társadalmunkban?

A legfontosabb választás, hogy miként - mivel határozod meg önmagad.

Coca Cola, vagy Pepsi?

McDonalds, vagy Burger King?

T-com, Voda, vagy Pannon?

Ezek a fontos dolgok, nem holmi "magyarkodás" (tényleg, a többi nyelvben pl. svéd, angol, van olyan, hogy svédkedni, angolkodni, stb? Úgy látszik csak mi vagyunk ennyire öngyűlölők), álmodozás, stb.

Tanuljunk meg európaiak lenni!

Broáf.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 14:04:28

@Gumi: egészen pontosan milyen "hovatartozásra" gondolsz???
A jobbik úgy gáz, ahogy van, ehhez nem kell sajtó, bár tudom a fasiszták csak az olyan médiát viselik, ami nyalja a seggüket.

Art Mooney 2009.11.23. 14:14:39

@Gabrilo:

"Obama et. al. egy szimbolikus gesztussal már odaadott minket a ruszkiknak"

ez mivolt? a raketapajzs-dolog? vagy lemaradtam vmirol?

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 14:15:35

@chillman: téged sem az eszedért szeretnek. a lengyel csodának meg olvass utána...

Morten Harket (törölt) 2009.11.23. 14:32:36

@chillman: "Nézzétek meg a lengyeleket!! 2004-óta nemzeti párt kormányzott.. minden jobbra fordult.. "

Hát ez egy erős csúsztatás. Mert 2004-óta ugyan a kormánykoalíció jobboldali, de a Lengyel Családok Ligája és a Leper féle parasztpárt eléggé csendestárs volt a koalícióban, mert ha megszólaltak jól pofán lettek vágva. Egy olyan jobbközép polgári párt kormányozott, mint amilyen itthon a Fidesz.
Azután 2007-ben boldogan erősítették meg a választók ezt a jobbközép pártot, hogy ne kelljen tovább függenie a koalíciós partnereitől (ekkor bukott el az egyik Kaczynski iker, a másik sajnos még köztársasági elnök). Mert a lengyeleknek is elegük lett a szélsőségesekből 3 év után.
Másrészről pedig, a lengyel jobboldali szélsőségek tényleg jobboldali értékeket vallanak a magukénak, ami a NATO és USA melletti elkötelezettséget és oroszellenességet jelenti.

Gumi 2009.11.23. 14:33:46

Arra a hovatartozásra gondolok, amely miatt néma volt a - botrányok esetében mindig hangos - média pl. a hazánk felvásárlásával kapcsolatban.
Nem értem, a független sajtó miért nem csapott le erre...

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 14:41:22

@porthosz: nem, a fő baja az országnak pont az olyanok, mint te. Te vagy, akinek a kevés is elég. Pont te vagy a jobbik célcsoportja, olyan, aki hisz a mesékben...kolomp a nyakadban, mert a béégetés már megy.

Miből él a Jobbik? A cigányozásból/zsidózásból, és a gyűlöletből. Ők ezt nyújtják, a sok szellemileg alulképzett meg beveszi és szépen bejuttatja a vona bagázst a parlamentbe. Mire és hogy kínál megoldást a jobbik?? Semmire és sehogy! Hogy oldja meg a jobbik a cigányság problémáit? Sehogy! Vagy a cigányok helyett, lesznek jobbikos suhancok, futball huligánaok akik rárúgják az ajtót a nekik nem tetszőkre??? Szép, új világ, hogy basznák szájba a kurva édes anyjukat...

"Baszki ez a fő baja az országnak hogy tele van olyan álértelmiségivel (mint te), aki saját korlátoltságuk miatt nem képesek kilátni a világba, nem képesek megérteni az összefüggéseket, nem képesek megérteni hogy hogyan zajlanak a nagyvilágban a politikai játszmák de azért szajkozzák a hülyeségüket tovább. "

Ezen azért besírtam a röhögéstől.:))) Ugyan nem tudom, hogy mit szajkóztam, milyen kár, hogy veled meg a fajtáddal ellentétben én "nem látok ki a világba" és azt sem értem, hogy " zajlanak a nagyvilágban a politikai játszmák". De ha ember jobbikos (figyelem) ÉR-TEL-MI-SÉ-GI, akkor bizony érti! És olyanokat ud nyilatkozni, hogy: a magyar-kazah szövetség lesz Európa és Belső-Ázsia szövetségének az új alapja…XDDDD Azt a büdös, kurva életbe, de okosak vagytok! Majd jelöltetem a kutyámat jobbikos képviselőnek, mert a jobbiknak elég az ő értelmi színvonala is, ráadásul hangosan tud ugatni.

Bazze, miért nem teleültök ki inkább az Urálon túlra? Lovagolhatnátok, nyilazgathatnátok, meg puhítanátok a nyereg alatt a húst vagy felléphetnétek a cirkuszban.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 14:45:24

@Gumi: áruld már el, hogy ki, hol, mikor vásárolta fel a hazánkat? Én pl. a saját házamban lakom. Ja, hogy vannak külföldi tulajdonok idehaza? Hol nincsenek? De említs már konkrétumokat, jelölj meg forrásokat is légyszíves. Köszi.

Melyik a "független sajtó"? A demokrata, meg az echo tv? És ők mióta függetlenek?

Gumi 2009.11.23. 14:50:30

Blackrock, mielőtt válaszolok, tudnom kell hány éves vagy, mi a legmagasabb iskolai végzettséged, és hol laksz (hozzávetőlegesen persze)
Nem tudhatom, mi okozza azt, hogy ennyire vak vagy. Vagy fiatal vagy, tapasztalatlan, vagy pedig az ellenoldalon állsz. Utóbbi esetben pl. nem fárasztom magam magyarázattal.

Blackrock (törölt) 2009.11.23. 15:06:48

@Gumi: Semmi közöd sem a végzettségemhez, sem a koromhoz ahhoz meg plána semmi közöd, hogy hol lakom. Bőven elég idős vagyok ahhoz, hogy lássam, hogy vannak emberek, akik végtelenül buták és meg lehet ilyen maszlaggal vezetni...

De hasonlókat én is kérdezhetnék tőled...csak engem nem érdekel.

Na, szóval várom a konkrét eseteket és ami fontosabb; BIZONYÍTÉKOKAT (pontos forrás megjelölésével) arra, hogy itt, ezt az országot valaki vagy valakik aljas szándékkal felvásárolják. Tehát elő a bölcs magyarázattal. Köszi előre is.

Baruch Goldstein 2009.11.23. 15:11:01

Egyszerűen felháborító, ami ebben a kis szar országban zajlik. Hát hol van a fasiszta szélsőségesség határa?!
Fájdalmas aktualitással jutnak eszembe Kovács László szavai: "Tanuljunk meg kicsik lenni!"

Hát igen. Ehelyett meg trianonozunk meg turulozunk, ahelyett hogy befognánk a pofánkat, és szépen visszamennénk dolgozni.

Baruch Goldstein 2009.11.23. 15:15:54

Az is nyilvánvaló, hogy gyűlöletbeszéd amit csinál a Jobbik, akkor is, ha jelen pillanatban erre a magyarországi demokrácia fejletlensége miatt még nincs megfelelő törvényi szabályozás. Persze ez már egy másik történet. Erről is órákat lehetne beszélni.

Hát a jó kurva édes anyjukat.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.11.23. 15:42:47

abcúg usa
abcúg eu

éljen és virágozzék a meg- és bonthatatlan kazah-magyar

lol

Gumi 2009.11.23. 15:44:02

Blackrock, szerintem egy diploma nélküli pesti hülyegyerek vagy, szerettem volna ha ezt megcáfolod. De nem, hát nem.

Itt van az izraeli felvásárlásról személyesen Simon Perez nyilatkozik:
www.youtube.com/watch?v=UPHCiGL6r-M

Természetesen nem izgatna a dolog, ha csak ostoba beszéd lenne, de sajnos még a beszéd elhangzása előtt már számos jele volt és van annak, hogy ez történik.
De ezt mindek magyarázzam egy kevésbé kompetens egyénnek?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 15:44:51

@Várkonyi:

"By the way, a kapitalizmus úgy osztja el az anyagi javakat (kb. 25 éve legalább), hogy a legfelső 20% kapja ("fejlett országok") gazdaságilag (erőforrás, szén, vas, olaj, gáz) kirabolják a szegényeket, a "nyugat" ebből él olyan hú de jól, fogalmam sincsen, ez egyeseknek miért is szúrja a szemét..."

Na ezt az ótvaros baromságot minden radijobbos és hobbikommancs elnyomja, sőt imamalomban ismételgeti napi 5-6 alkalommal. Komcsi rózsafüzér. Nézze meg kedves, hogy itthon ki ennek a dogmának a megfogalmazója és terjesztője. Utána sírjon. Meg ez a trimondialista-balos sirám, a nyugati tőkeszivattyú, hát... ezt egye, aki vörös cumit kapott gyerekkorában.

Ja meg a grúz konfliktusban biztos az amerikaiak (esetleg Izrael) volt a vétkes, hát persze. Arról szó sem lehet, hogy az orosz mackó amerre megy, mindenhova szarik egyet és helyet foglal, ahogy csinálja már minimum 200 éve.
A nagy ruszkihaver jobbikosoknak elő kéne kapniuk egy-két Andrássy és Deák-szöveget, de azok biztos nem voltak elég radik, azért voltak beszarva az oroszoktól.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 15:45:47

ps. Várkonyi szövege kb. Lenin "az imperializmus a kapitalizmus legfelsőbb foka"-szövegére emlékeztet. Hátborzongató.

Madhunter 2009.11.23. 15:48:45

Dezsőjóska, majd meglátjuk ki nevet a végén...:)

Gumi 2009.11.23. 15:51:12

"Ja meg a grúz konfliktusban biztos az amerikaiak (esetleg Izrael) volt a vétkes, hát persze."

Így volt bizony, és ezt Izrael is elismeri. Ez elég hiteles nem?

www.szombat.org/gruzia+izraeli+fegyverei.html

Gumi 2009.11.23. 16:03:06

"A nagy ruszkihaver jobbikosoknak elő kéne kapniuk egy-két Andrássy és Deák-szöveget, de azok biztos nem voltak elég radik, azért voltak beszarva az oroszoktól. "

Az akkor volt. Persze regnáló kormánypártunk egyes tagjainak nem derogált "a szaró orosz mackó" seggét nyalni, már akik a múlt rendszerben a kommunizmust építették. Ja az más, arra nem polkorrekt emlékezni, hogy akkoriban Izrael is ellenséges ország volt, ma meg ugyanezeknek ez el van nézve. Ahogy Virág elvtárs mondaná, fátylat rá.

Várkonyi 2009.11.23. 16:03:33

"Várkonyi szövege kb. Lenin "az imperializmus a kapitalizmus legfelsőbb foka"-szövegére emlékeztet. Hátborzongató."

Akkor a globalizáció mai kritikusai is kivétel nélkül leninisták, ugye?

Egyébként meg Lenin rendszerében a kapitalizmus kritikája viszonylag helyes volt., persze hibás alapokon állt. De a leninizmus-kommunizmus más miatt volt szar...
Nemtudom itthon ki találta ezt ki, én Bogár László könyvét olvastam erről, akiről mindenki tudja, hogy egy kommunista. Ő a könyvében (Magyarország és a globalizáció, Osiris, 2004) pont erről ír.

porthosz 2009.11.23. 16:04:21

@Blackrock:
irtam egy hosszabb kommentet, sajna nem küldte el, igy csak röviden.

A jobbik programja a cigányságról:
" A jelenlegi szociális támogatás rendszerét át kell alakítani
...
élelmiszer, ruha, gyógyszer, iskolai felszerelés stb. – kielégítésére fordítható
jegyekben kell folyósítani. A családi pótlék kapcsán pedig meg kell fontolni, hogy
az csak két vagy három gyermekig járjon, afelett pedig adókedvezmény formájában
lehessen igénybe venni."

" A cigányság integrációja a többségi társadalomba való beilleszkedést jelenti, amit
már kis gyermekkorban el kell kezdeni, az óvodában, az iskolában
...
Tehát a teljes tanulási-képzési folyamatot végig kell gondolni, hogy minél több cigány
fiatal jusson el a munkaerőpiacon keresett képzettséghez."

teljes anyag: www.jobbik.hu/sites/jobbik.hu/down/Jobbik-program2009EP.pdf

Azt a kurva b@zmeg, ebben sehol nem irnak a cigányság kiirtásáról meg hasonló általad vizionált dolgokról.

Szóval kisfiam, egyes, leülhetsz.

Mindenesetre részemről vita lezárva, biztosan nem fogok vitatkozni egy olyan hülyegyerekkel a jobbikról, aki még arra sem veszi a fáradságot, hogy letöltse és elolvassa a jobbik nyilvános programját...

Tudod, jobb lenne ha te és fajtársaid elolvasnák és megértenék az ellentábor véleményét is, mielőtt habzó szájjal rasszista-náciznak, mert még a végén kiderül, hogy az igazság a másik oldalon van aztán lesz nagy meglepi a következő választáson...

szergej-szergejevics 2009.11.23. 16:22:25

Mi a faszért nem lehet elküldeni a kommenteket.

szergej-szergejevics 2009.11.23. 16:25:07

Éljen a Jobbik. Éljen a Magyar-Orosz barátság. Vesszen a Fidesz

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 16:32:20

@Várkonyi:

Így van. Bogár Laca ölég rendes macista. A másik nagy terjesztője ennek a százalékozásnak Szalai Bözsi.
Tehát mégiscsak marxistákon érlelődik :)))

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 16:36:12

ps. ha a szegénységgel van bajuk a globkriteknek, akkor ki kell ábrándítanom őket. A globalizáció csökkentette a szegénységet :)

www.kommentar.info.hu/balazs_zoltan_valodi_es_hamis_erkolcsi_kerdesek.pdf

bastian 2009.11.23. 16:44:28

A segélyezési rendszert úgy kell átalakítani, hogy akkor jár a segély, ha valaki nem szül, nem akkor, ha szül. Ugyanannyiba kerül és a problémát is megoldja hosszú távon. Minél kevesebb a gyerek, annál több segély!!

Várkonyi 2009.11.23. 17:05:35

www.youtube.com/watch?v=e0JCJ4pIFEw&feature=related

Kérlek nagyon figyelmesen nézd meg. 5 percet megér az életedből.

Ez a global empire.

1. lépés: kiszűrni a gazdasági erőforrásokat.
2. beköldeni a "tanácsadókat", akik kedvezményes hiteleket aajánlanak, amiből persze egy fillér sem jut el az adott államnak, hanem különböző vállalatoknak megy
3. a Hitel egyre nő-nő, végül azt mondja a tanácsadó: jó, akkor szavazz velünk (USA) a következő Ensz-szavazáson, vagy add át az erőforásaid (olaj, szén, stb) egy részét.
4. Ha ez nem megy, beküldik a sakálokat, akik megpróbálják megdönteni a kormányt ill. megölni az adott ország vezetőjét - Panama esetében Omar Torrijost (repülőgép - "balesetben" hunyt el), Ecuador esetében Jaime Roldóst
(szintén repülőgép-baleset).

Ha nem sikerül megölni az adott ország vezetőjét, (mint pl Irak esetében), akkor jönbe a hadsereg.
És ezt a multinacionális vállalatok csinálják, z amcsi kormánnyal szövetségben.

Na erre mondom én azt, hogy takarodjatok, multik.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 19:03:34

@Várkonyi:

A fickó nem forgatja ki a világot a sarkaiból. Ezt bármelyik fotelforradalmár elmondja Noam Chomskytól Michael Moore-ig. Ez is csak egy közülük, csak kevésbé ismert.
Az az egyetlen baj vele, hogy hibás. Pont múltkor volt itt egy vita a "war for oil"-marhaságon. Miért is bírálják a mostani amerikai konzervatívok Bushékat? Qrva sokba került a háború. Ez a pénzeszsákon ülő kapitalista (ma: multi) képe a vörös világlátás régi kedvence, de sajnos nem igaz. A háború több pénzt vitt el, mint amennyit hozott, és akkor még finoman fogalmaztam. Arra, hogy a gazdasági javakból részesüljünk, kifinomultabb és olcsóbb módszerek is vannak. Tehát ha a multi-kapitalista-hájas tőkés kalkuláló racionális gép, akkor nem fog háborúzni, ugyanis azzal sok pénzt veszít. Irakba valami más miatt mentek az amcsik.

A multik takarodjanak, jó duma. Egy kis faluromantika kell még hozzá, és kész is van Pol Pot Kambodzsája. Én csak arra kérném romantikus testvéreimet, hogy ne a mi nyakunkon csinálják meg. Senki sem akadályoz meg másokat hogy kivonuljanak, jurtában éljenek és autarkiás gazdaságpolitikát csináljanak.
Majd utána meséljenek, hogy sikerült.

Várkonyi 2009.11.23. 19:31:34

"A fickó nem forgatja ki a világot a sarkaiból."

Hát nem, de mivel 30 évig dolgozott az egyik multinak, mint tanácsadó, inkább hiszek neki, mint neked. Bocs.

"A háború több pénzt vitt el, mint amennyit hozott, és akkor még finoman fogalmaztam."

Teljesen mindegy, mivel a vállalatoknak sok pénzt hozott, és az USA-ban (mily meglepő) a vállalati érdekek az állami érdekek előtt állnak. A társaságok (Carlyle group, Halliburton), gennyesre keresték magukat.

"Irakba valami más miatt mentek az amcsik."

Persze, más miatt IS mentek. De az olaj vastagon ott volt. A más pedig az, hogy a térségben hatalmi viszonyait megborítsák, Irakot pedig egy belső káoszba taszítsák, de legalábbis visszavessék fejlődésben 20-30 évvel.

"A multik takarodjanak, jó duma. Egy kis faluromantika kell még hozzá, és kész is van Pol Pot Kambodzsája."

Ez_egszerűen_hamis,_súlyosan csúsztató megállapítás. Ha nem látod miért, hát sajnos így jártál; az én magyarázó képességeim is végesek.

A hibát ott követed el, hogy az amcsi állam és az amcsi vállalatok közé egyenlőségjelet teszel. Ami végsősoron igaz, csak azt nem érted, hogy ahol az államnak nem éri meg, ott a vállalati lobbyk kikényszerítik, hogy mégis megtegyék az adott lépést, mert nekik vastagon megéri. A lobbisták pedig hülyére keresik magukat. Az hogy az állam ezen mennyit veszít - lényegtelen, mivel ezek a döntéshozó elemek százszorosan jól járnak.
Tehát: lehet hogy az amerikai állam igen sokat bukott eddig Irakon, de az ottani "újjáépítéssel" megbízott vállalatok szinte ingyen jutottak stratégiai erőforrásokhoz (olaj), tehát nekik bőven, bőven megéri.

Várkonyi 2009.11.23. 22:45:13

@Várkonyi: nemcsak olajhoz, hanem rengeteg szerződéshez is jutottak, az amcsi állam megbízásából. A német és francia vállalatok fel is kapták a szart, hogy nekik csak másod- és harmadvonalbeli szerződéseket adnak - na akkor adtak nekik egy-két zsírosabb koncot.

Így megy ez...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.23. 23:06:11

@Várkonyi:

Túl sok amcsi balos cikkecskét teccett olvasni. Irakba azért mentek az amcsik, hogy hatalmi övezetet építsenek ki, illetve az fogja közre az arab karéjt. Ez Machtpolitik, amit mondjuk szintén nem szeretek, de a zsíros tőkés ábrázolás mégsem illik bele. Ha az amerikai állam egyenlő az amerikai cégekkel, akkor hogy lehet, hogy egyiknek megéri, a másiknak nem? Contradictio in adjecto. A háború pénzt vitt el elsősorban, és nem hozott túl sokat. Az olajat másképpen is meg tudják szerezni. Miért is kéne háborút indítani, ha az amúgy is karvaly amcsik simán beviszik akárhova a vállalataikat? Az amúgy "kizsákmányolt" harmadik világban és egyebütt akkor miért nem háborúznak?

Azt a magyarázóképességet akkor fejlessze kicsit: miért hamis a kép? Pol Pot tényleg autarkiával és antikapitalizmussal próbálkozott. Megjegyzem: rendes ojrópéer franciás marxistáktól tanulta a leckét, akiktől néha a Bogár-félék is szívnak éltető nedűt. Hazament és megcsinálta.
Vagy magyarázza el nekem valamelyik gazdaságilag is túlképzett okos jobbikos: mégis hogy a frász karikában oldanák meg a gazdaság problémáit, és főleg hogyan tartanák fenn a jólét jelenlegi szintjét "autarkiával" és a gazdaság lezárásával? Export-import és szolgáltatások nélkül az a sokat gyepált gazdasági növekedés hogy is lenne meg?
Maximum 2-3 évbe telne a kiábrándulás és súlyos lenne. El lehet felejteni az olyan "luxuscikkeket" mint a kenyér például.

vitrinpista (törölt) 2009.11.23. 23:24:03

@Gabrilo: A háború több pénzt vitt el AZ ADÓFIZETŐKTŐL, mint amennyit hozott A NEOKON HÉJJÁK ÜZLETI KÖREINEK, így akartad mondani, ugye ? ;)

Várkonyi 2009.11.24. 00:12:59

@Gabrilo: "Irakba azért mentek az amcsik, hogy hatalmi övezetet építsenek ki, illetve az fogja közre az arab karéjt."

Ezért is, ez kiegészíti az én elméletemet (az adott térséget destabilizálni).

"Ha az amerikai állam egyenlő az amerikai cégekkel, akkor hogy lehet, hogy egyiknek megéri, a másiknak nem?"

Hallottál már kenőpénzről? Nos az amerikai állami hivatalnokoknak ilyenre nincs szükségük: ők vállalati állásokból jöttek, és vállalati állásokba fognak visszavonulni. Tehát egyáltalán nem érdekük, hogy az a vállalat, amelynek lobbiznak, zsíros szerződést kapjon, akár állami érdekek előtt is.

"A háború pénzt vitt el elsősorban, és nem hozott túl sokat. "
-Igaz.

"Az olajat másképpen is meg tudják szerezni.

Ennyire olcsón azért nem, de még ha igen, akkor is jól jön, ha a világ legnagyobb olajmezője van a segged alatt, ugye?

Miért is kéne háborút indítani, ha az amúgy is karvaly amcsik simán beviszik akárhova a vállalataikat?"

Részben azért, mert Irakba pont nem engedték be a karvaly amcsikat....persze aztán még is bejöttek... a tankok hátán.

Az amúgy "kizsákmányolt" harmadik világban és egyebütt akkor miért nem háborúznak?
Latin-Amerikában gerillaháborúkat robbantanak ki, ahol ők pénzelik a felkelőket lásd pl. a nicaraguai contrák esetét, vagy Mossadeq megbuktatását Iránban. Ezt mind-mind a CIA szervezte.

Emlékezz: a háború csak akkor jön, ha már minden egyéb eszköz - az adóssággal zsarolás, a puccs- és gyilkossági kísérletek kudarcot vallottak. Hülyeség hadsereggel vonulgatni, amikor szelídebben is célt lehet érni...

"Pol Pot tényleg autarkiával és antikapitalizmussal próbálkozott. Megjegyzem: rendes ojrópéer franciás marxistáktól tanulta a leckét, akiktől néha a Bogár-félék is szívnak éltető nedűt. Hazament és megcsinálta."

Ez igaz, akkor másképp mondom: a Jobbik ellene van a lakosság felének a szisztematikus kiirtásának. Így jobb?

"mégis hogy a frász karikában oldanák meg a gazdaság problémáit, és főleg hogyan tartanák fenn a jólét jelenlegi szintjét "autarkiával" és a gazdaság lezárásával? Export-import és szolgáltatások nélkül az a sokat gyepált gazdasági növekedés hogy is lenne meg?"

Fokozatosan kell a multiknak nehezebb feltételeket adni, hogy végre többet hozzanak be ide, mint amennyit kivisznek. Ezt simán meg lehet mindenféle elszigetelődés nélkül is csinálni.
Közgazdász nem vagyok, de egy érdekes előadást ajánlok:

www.youtube.com/watch?v=TjbM_V9XGpQ

Ha komolyan érdekel egy profi jobbikos vélemény, akkor tudok neked adni egy email-címet. Ha komolyan érdekel, írsz neki, és jó esetben válaszol. Ennyi...

Várkonyi 2009.11.24. 00:22:09

Összefoglalva: Fokozatosan kell a rablókapitalizmusból egy "igazságosabb" kapitalizmusba átmenni, szigorúbb jogszabályokkal - különösen a multik felé-, utána pedig nem tudom mennyire hallottál a Németh László-féle Harmadik
Útról, nos az irányba elmenni.

Hangya szövetkezetek, önellátó helyi közösségek, belső piac, magyar bankok, stb.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.24. 02:18:24

Kedves Várkonyi, meg kell mondjam, hogy az amerikai beavatkozások Latin-Amerikában tulajdonképpen -- relatíve persze -- egészségesek voltak. Chomsky balról bírálja ezeket. Aggasztó, hogy például a szandinisták marxizmusát elég jónak találja. (Pol Pottal sem csupán az a baj, hogy kiirtotta a fél lakosságot.) Az Egyesült Államok általában véve egy bizonyos szintig felvette a harcot a kommunizmus ellen nemzetközi téren, amit inkább pozitíve kell a számlájára írni, mint negatíve, akkor is, ha ez a harc és titkos diplomácia néha megsértett külfönféle "nemzetközi jogi" és egyéb -- valós vagy úgynevezett -- normákat. Ronald Reagan Chomsky szemében például egy pojáca, aki nem értett a politikához. Hadd ne kelljen magyaráznom, hogy ez a minősítés mitől pontosan olyan, mint ami egy szélsőbalostól elvárható. Ronald Reagan talán az Egyesült Államok egyik legjobb, ha nem a legjobb elnöke volt.

A kapitalizmus meg a liberalizmus nem szent, ez világos. A kritikánál azonban nagyon vigyázni kell, hogy a kritikus ne vegye fel a proletár, egalitarista, "mégdemokratább" attitűdöt, ami a liberalizmusellenesség és a kapitalizmus bírálatának egyik gyakori betegsége. Könnyen egy platformra lehet így kerülni azokkal, akik most Dél-Amerikában megalapították az ötödik internacionálét. A nagytőke szellemtelensége és igazságtalanságai ellen nem szabad proletár ressentiment-tel küzdeni.

Természetesen a politikában semmi sem teljesen geometrikus, így egy "harmadik utas" próbálkozásban is bizonyára lehetnek igenelhető dolgok, amelyek főleg átmenetileg lelkesedést adnak, viszont nagyon rossz elemek, és rengeteg provincializmus, amatőrizmus, naivitás keveredhet ezekbe. Én a népi bal illúzióit teljes mértékben elutasítom, a bogaras írások minden részleges értéke ellenére.

Megemlékeznek Horthyról: rendben van. Horthy alatt Magyarország azonban nem harmadik utas politikát követett. "Nemzeti radikalizmust" hirdetnek, ami nevében szimpatikus, de mi a garancia, hogy korrigálják azokat a marxizmusra emlékeztető szociális elképzeléseket, amelyek dívtak a Horthyt megalkuvónak tartó radikális táborban is?

Ezeket a két világháború közötti időből átszármazott, balos mozgalmi sallangokat a Jobbiknak minél előbb és minél élesebben ki kellene vetnie magából ahhoz, hogy valóban nemzetinek legyen mondható, ne csupán népinek.

Persze ennek a világnak már mindegy.

salander 2009.11.24. 09:27:09

@Viktus: Embertelen különbség van a magyar mezőgazdasági "rendszer" meg azok között amiket felemlegetsz; akkor lenne igazán sírás-rívás meg fogaknak csikorgatása a magyar "gazdák" között, ha valaki tényleg olyanná kezdené alakítani a rendszert. Pont ezt csinálták eddig is minden kísérletre.

Viktus 2009.11.24. 11:25:12

@salander:

Nem csináltak semmi ilyesmit sajnos. Soha nem ültek le a szakmai ágazatokkal-szakemberekkel megbeszélni mit , hogy kellene csinálni mijndent pár irodista elvtárs alkotott meg életszerűtlen reformként nem véletlenül bukott el sorban minden kísérlet.

Várkonyi 2009.11.24. 11:49:11

@Loxon:
Kibaszott sokat írtam, elszállt. Kibaszott dühös vagyok.

Nemtudom reprodukálni, a lényeg, egy kérdésem van: Hogy lehet a kapitalizmus túlkapásai ellen "jobboldali" módon küzdeni?

chillman 2009.11.24. 12:31:10

háború a legnagyobb üzlet.. fegyvergyárak, magán-katonai biztonsági cégek tucatjai.. erra csak hab a tortán az olaj, újjáépítés..
és a legerősebb lobby a nemzetközi-bankok együtt a vállalatokkal! patkányok..

Éhesló 2009.11.24. 12:57:41

Morvai nem "bagatellizál" el semmit ebben a hozzászólásában.
Oroszországot nem is említi. Arról szól, hogy az az eu. aminek a pofája határtalanul nagy ha eu.-n kívüli államoknál (no nem a barátoknál, hanem ellenfeleknél) észlel emberi jog sértéseket, le se szarja mit tesz egy tagállamuk a saját állampolgáraival.
Ilyen ügyekben tehát nem Morvai bagatellizál, hanem az eu.
De ez a palesztinok, tibetiek, kínában élő nemzetiségek jogaival kacsolatban is napi gyakorlat az eu.-nál...

Sidewinder 2009.11.24. 12:58:24

Szép napot. nézzük. Grúziának voltak izraeli és amerikai fegyverei is nem is kevés. Moszkva a háború elején szólt izraelbe,hogy vagy abbahagyja a szállításokat,vagy mennek Iránba és Szíriába a korszerű SZ-300-as rakéták,amikkel aztán,ha megtanulják normálisan kezelni,agyaggalamb vadászatot tarthatnak a helyiek az izraeli vadászbombázókra. Izrael leállt a szállításokkal,és Irán meg Szíria korszerű légvédelem nélkül várhat az esetleges támadásra. Amúgy az EU bizottság is kiderítette azt a tényt,hogy Grúzia indította a támadást,nem pedig Oroszország. Vonáék oroszokkal kapcsolatos terveik meg értelmesek,még akkor is ha ez itt sokaknak nem tetszik,mert nem atlantista. Oroszország például az éghajlata miatt a gyümölcsszükséglete 30%-át tudja csak megtermelni,70% külföldről jön. A legnagyobb orosz gyümölcsitalgyártó vállalat elnökhelyettese,és alapító tagja egy magyar... Na mindegy biztos most kapok sokat,hogy éljen amerika és egyebek,de valahogy nem hat meg,mert én is az éljen amerika elvét vallottam,de aztán amikor egy ismerős mesélt taszárról,aki ott dolgozott,hogy milyen kedvesek is voltak vele az amcsik,és jöttek később egyéb dolgok is (Bush) valamint amerikai osztálytárs,akkor úgy lemondtam ezen elvekről.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.24. 13:05:14

@Várkonyi: Javaslom a kommentár elküldése előtt a kijelölés és a CTRL + C billentyűkombináció, esetleg Jegyzettömb használatát.

Várkonyi 2009.11.24. 13:23:15

@Loxon: Én máshogy szoktam, kijelölés, jobb egér, másolás. Néha azonban vagyok annyira naív és bohó, azt feltételezvén, hogy a rendszer magától is el tud küldeni egy üzenetet, meggondolatlanul rányomom a küldést. A Reakción egyébként ha nem sikerül az üzenetküldés, a szöveg megmarad (legalábbis nálam), itt nem.
Így jártam.

De köszi :)

Kérdésemre válasz esetleg?

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.11.24. 14:03:23

@Várkonyi: Borzasztó hosszú lenne itt gazdaságpolitikai kérdésekbe belemenni, de orientációként ajánlom Othmar Spann munkásságát.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.11.24. 15:02:58

@Várkonyi:

Kedves Várkonyi!

Hallottam róla. Hirtelen végig is futott a hátamon a hideg. Csak reménykedem benne, hogy a harmadik utat nem gondolják komolyan. (Emlékszik Vaclav Klaus bon mot-jára? Érdemes.)
A harmadik út a tipikus perfekcionista elképzelés: a "két rendszert" lehet úgy vegyíteni, hogy mindkettőből megőrizzük az előnyöket, míg a hátrányukat kihagyjuk.
Utópista ábránd :( Amíg az ember nem tökéletes, a gazdasági szisztémája sem lesz az.

Ajánlott erősen:
mises.org/web/2714

Zero_Toleransz 2009.11.25. 15:16:51

a Jobbik őrző szeme mindent lát. Így buktak le az óvónők is:

"Világméretű összeesküvést leplezett le a zuglói 22-es óvódában Sebők Csolt, a Magyar Gárda kapitánya. Sebők elmondta, hogy 3 gyermekes apaként (Zólyom 1; Szecső 2,5 ; Gabilla 4) mióta bölcsődébe és óvodába hordják a kicsiket, gyakorlatilag folyamatosan betegek feleségével, Kisóval. Sebők kezdetben semmi furát nem látott ebben, hiszen a gyerekek könnyen elkapják egymástól a fertőzéseket, de aztán szépen lassan összeállt benne a kép..."

továbbiak itt:
embertanfolyam.blog.hu/2009/11/21/lebuktak_az_ovonok

FPéter 2010.03.17. 12:06:52

Talán nem latin betűkkel kéne keresni szegény Vaszilijt??? Próbáld így: "Василий Подвойский". Igaz, hogy az összes találat szerint ő egy műtrágyagyár igazgatója, de a Jobbiknak ez pont jó társaság lehet :P

chydorus 2010.03.17. 14:26:27

De jó ez a nap is. Egy újabb szánalmas poszt. Te, bekapcsolom a TV-t a görbeorrú műsorvezető ma is (és hónapok óta) megállás nélkül a jobbikkal riogat. Persze úgy, hogy őket nem hívják be nehogy hiba csússzon a gépezetbe. Behívnak mindenkit, egy csomó hiteles arcot, Bokrost, Kövért, Rogánt, Kolompárt, Dávid Ibolyát, Szanyit, Csurkát, Lendvait és egyéb őskövületeket, teljesen "független" politikai szakértőket és mind a jobbikot látja a legfőbb problémának. Na ezután Megnyitom az indexet, legalább 2 fórum link van ami szintén habzószájjal a jobbikkal, náci veszéllyel riogat.
Te, én úgy félek. Csak tudod nem tudom minek van nagyobb esélye, hogy holnap jön a gárda elsétál a házunk előtt és meglocsolja a virágokat vagy esetleg belép a cigány az ablakon és elvágja a szüleim torkát.
Nem vagyok bűnöző. A rokonaim, a szüleim nem vettek részt az ország kizsákmányolásába. Tehát tessenek már szívesek elmondani mitől féljek? Attól, hogy esetleg ezek után annak is dolgoznia kell aki eddig nem tette?! Tényleg rémésztő.
Vagy esetleg attól féljek, hogy a bűnt tényleg büntetés követi? Ez is rémisztő, hát holnaptól már nem lehet csak úgy ölni? Cudar világ vár ránk.
És milyen érdekes, hogy ezeken a fórumokon ugyanazok a nevek írogatnak, tények és érvek nélkül. Te, ha a jobbik Üzbegisztánnal köt paktumot az sem érdekel, csak oldják már végre meg azt amit az eddigi pártok félresöpörtek. Ki fog derülni mit képviselnek. Miért ne kaphatnának lehetőséget? Senkit nem fognak kiirtani, baromság az egész.

SzélesFejszés 2010.03.24. 00:01:18

"Morvai Krisztina - egyébiránt nagyon helyesen - rendszeresen felszólal Brüsszelben a 2006-os budapesti rendőr brutalitások ügyében. Az már azonban kifogásolható, hogy beszédeiben igyekszik elbagatellizálni az oroszországi emberi jogi jogértéseket."

Nevetséges, hogy miként tudta túlélni a gengszterváltást ez a szánalmas internacionalista cucilista "Veled vagyunk Vietnám!" feeling.
Az Europa Parlament csak egy sóhivatal emberi jogi kérdésekben. A saját emberi jogi belügyeibe nem avatkozik be, de olyan államok emberi jogi kérdéseibe beleugat, amelyekre legfeljebb annyi hatással van a sivalkodás, hogy szórakozottan eldúdolják az ingertől a "Röslein, röslein, röslein rot"-ot.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása