Egy Nobel-békedíj csodálatos története

Konzervatorium I 2009.10.10. 08:01

A bizottság nem is titkolta, hogy egy víziónak, Obama elképzeléseinek támogatására szól az elismerés. S tegyük hozzá gyorsan mindehhez, hogy a jelölés az Elnök hivatalba lépése után két héttel zárult le. Képzeljük el közben, amint átadják a díj irodalmi változatát valakinek, aki bejelentette, hogy egy remek regényen dolgozik, vagy az orvosit annak a tudósnak, aki állítása szerint fel fogja találni az AIDS ellenszerét.

Baranyi Márton írása

 

 

 

Egyesek nevét megőrzi a közös emlékezet, másokét nem, s nincs ez másképp neves díjazottakkal sem. Ahogyan sokan a legnagyobb figyelmet kiváltó irodalmi Nobel-díj tavalyi kitüntetettjére sem emlékeznek már, úgy merül el az emlékezet mélységes kútjában a többi egykorvolt híresség neve is, egykor szépen csillogó medáljaikkal együtt. Persze, van amikor a felejtés jelenti a megoldást, a felejtés jelenti az egyetlen megoldást, orvosolandó az ítélkezés hibáit, amelyek az emberi gyengeségnek, szűklátókörűségnek, egyszóval a percnek estek áldozatul.

Idén Barack Obamát ítélték a legméltóbbnak a Nobel-békedíjra felterjesztettek közül. Sem elnökként, sem színesbőrűként nem élvez elsőséget a kitüntetettek között, az előbbi Teddy Roosevelt trófeája, az utóbbira Ralph Bunche amerikai diplomata szolgál precedensül. Kivételes viszont az az időtáv, amely alatt Obama a felkészüléssel, kvalifikációval és aktivitásával együtt valószínűleg rekorderként, szűk kilenc hónap alatt teljesített. Noha a hír Amerika legemberarcúbb elnökének rajongóit is meglepetésként érte, minket nemkülönben. A díj megértéséhez először kicsit a történelemben vájkálunk, utána meg a Nagy Fekete Főnök közelműltjában. Aztán röviden kitérünk arra, hogy kik elől nyúlta le az olajágat pálmát.

Emberségből példát

A Nobel-békedíjjal kitüntettek listája a modern humanista szentek szinte végeláthatatlan sorával szolgál. Glóriát ugyan nem a Szentségi Kongregáció, csupán a norvég Nobel-bizottság oszt, a konszekrációról ugyanis ők rendelkeznek. A processzus azonban több hátránnyal is szolgál vallási előképéhez képest. A díjazottnak nem kell elhaláloznia a kiérdemesüléshez (és a jelenleg 10 millió svéd korona elnyeréséhez), ami megakadályozza a bizottságot abban, hogy egy életművet mérlegre téve, kellő perspektívából ítélhessen. Hiányzik az ördög ügyvédje is (most örömest pótoljuk), hiszen a lelkesültségben fogant egyhangú ítélet hibás is lehet. És ugyan csodatétel bizonyítása itt nem szükségeltetik, de mint azt Obamával kapcsolatban látni fogjuk, más se nagyon.

Mindezzel persze nem a korábbi díjazottakat szeretnénk minősíteni, bár a színvonal a legkevésbé sem egyenletes. Így kerülhet például egy sorba Teréz anya Gandhival, akit India problémáinál talán csak saját emésztése foglalkoztatott jobban. Míg a díj első évtizedeiben jellemzően a pacifisták dominálnak, később a nukleáris leszerelésért kampányolók, az emberi jogokért szónokolók, a környezetvédők, a trimondialisták kerülnek előtérbe, mindezen eszmék legrosszabb utópista felhangjaival egyetemben. S természetesen következetlenségeivel is, hiszen személyes mérlegelés nem szükségeltetik, amennyiben valaki zöld, szereti a harmadik világot, a demokráciát, az ENSZ-t, és van pár fotója arról, amint éhező gyerekeket simogat.

Hogy méltányos összehasonlítást tehessünk, ne Henry Dunant-nal vagy Martin Luther Kinggel mérjük Obama elnököt, hanem az őt megelőzően díjazott amerikai elnökökkel. A már említett Rooseveltet az orosz-japán háborút lezáró tárgyalások megszervezése miatt, Woodrow Wilsont a Népszövetség megalapításáért, Al Gore alelnököt egy haldokló jegesmedvéről készült filmért kanonizálták, Jimmy Cartert pedig nem tudjuk miért, de legalább hosszan megindokolták.

Imagine

Most, hogy röviden végigszaladtunk a felsoroláson, talán világos, hogy a legnagylelkűbb filantrópnak is komoly munkája fekszik abban, hogy hosszas locsogással, békepárti lózungok szüntelen ismételgetésével, nagyívű semmitmondással terhes évekkel a megérdemelt díjhoz jusson, nem is beszélve a valós teljesítményekről. De kezdjük az elején. Obama politikai ténykedése, amennyire ez most a kitüntetés szempontjából releváns, elnökké választásakor kezdődik. Talán sokan emlékeznek, a McCain-stáb a kampány során azzal vádolta őt, hogy popsztárként viselkedik, nem politikusként, s az azóta tartó izgalom és a lelkesült légkör talán csak mostanában kezdett el csillapodni körülötte. Beszédeiből, különösen amelyben aspirációját jelenti be az elnöki székre, a győzelmi és a beiktatási beszédekkel, illetve a Kairói Egyetemen elmondottal együtt egy erős Amerika és egy boldog világ képe bontakozik ki. Ahol nincsenek csillagos-sávos katonák Irakban, ahol felveszik a kesztyűt az iszlám terrorizmussal Afganisztánban és másutt, ahol Irán és Észak-Korea nem jut atomfegyverhez, a többi ország pedig leszereli a tölteteket, ahol küzdenek a világméretű szegénység és a globális felmelegedés ellen, ahol zsidó és arab egymás vállára omolva ölelkeznek, ahol a guantanamói börtönt felszámolják. Meg ilyenek.

S hát mi teljesült eddig mindebből? Néhány halott szomáliai kalózon kívül nem sok. Ezidáig persze rendre arról hallhattunk, hogy Obama a megfelelő személy, sikeréhez minden adott, hiszen tehetsége és tudása bármit lehetővé tesz. Médiabeli megjelenései természetesen professzionálisak, öltözéke elegáns, megjelenése és gesztusai kicentizettek, s ahhoz, hogy jófejnek gondolja a nép, még elveszett kislányokat sem szükséges megtalálnia, vagy Bo kutyára életében először nyakörvet tennie. Ugyan még nem lejátszott meccs, és a béke ügyéhez vajmi kevés köze van, de a kampánya fontos témáját képező egészségügyi reform már most megfenekleni látszik. Ím, a karizmatikus vezető.

S hogy a díjat mégis mivel érdemelte ki? "Rendkívüli erőfeszítéséért a nemzetközi diplomácia és a népek közti együttműködés megerősítéséért" ("for his extraordinary efforts to strengthen international diplomacy and cooperation between peoples"). A hangsúly természetesen az erőfeszítés szón van, s a bizottság nem is titkolta, hogy egy víziónak, Obama elképzeléseinek támogatására szól az elismerés. S tegyük hozzá gyorsan mindehhez, hogy a jelölés az Elnök hivatalba lépése után két héttel zárult le. Képzeljük el közben, amint átadják a díj irodalmi változatát valakinek, aki bejelentette, hogy egy remek regényen dolgozik, vagy az orvosit annak a tudósnak, aki állítása szerint fel fogja találni az AIDS ellenszerét. A Nobel-bizottságot a norvég parlament választja, így nem meglepő, hogy annak elnöke, Thorbjørn Jagland amúgy a Norvég Tőkehalhalász Munkáspárt tagja.

Persze visszanézve az elmúlt egy évre több esemény is történt, amire Jagland bizottsága egy kitüntetéssel igazán felhívhatta volna a figyelmet, s idén volt eddig a legnagyobb tobzódás, a legtöbb jelölt. Gondolhatunk akár az iráni "választásokra", vagy az ujgurok és a han kínaiak közti konfliktusra. Úgy látszik Obama megdicsőülése fontosabb volt, ahogyan a vágyelvű gondolkodás is a tettek mérlegelésénél. Legalább az elnöki mandátum lejártát megvárhatták volna.

Sebaj, jövőre végre jöhet Bono.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr951438946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Génmódosított élelmiszerek, Pusztai Árpád 2009.10.16. 17:51:00

Pusztai Árpád professzor, a skót tudományos akadémia tagja, skóciai laborjában génmódosított burgonyával etette a kísérleti patkányait - mesélte a BBC-ben - erre az állatok teljesen degeneráltak lettek, egészségkárosító hatásokra figyeltek fel,  i...

Trackback: Génmódosított élelmiszerek, Pusztai Árpád 2009.10.16. 17:51:00

Pusztai Árpád professzor, a skót tudományos akadémia tagja, skóciai laborjában génmódosított burgonyával etette a kísérleti patkányait - mesélte a BBC-ben - erre az állatok teljesen degeneráltak lettek, egészségkárosító hatásokra figyeltek fel,  i...

Trackback: Nobel díj konzervszemüveggel 2009.10.10. 15:53:01

Az itt következők ugyan nem közvetlenül tartoznak az index-hez, ám Index felügyelő, munkaköréből kifolyóan kénytelen átnézni időnként a jobb sávban címlapra tett szövegeket is, ott, a szemétdombon akadt erre, a széleslátókörűnek, vagy igaznak nem igazá...

Trackback: 2009.10.10. 13:43:56

A Tudózsidó hírolvasója

Trackback: Sárdobáló Rádió - Obama 2009.10.10. 11:49:41

Íme a harmadik. Igazi gyöngyszem. Még szavalókórus is van az elején. Vajon Obama három éven belül kinyírja a mexikóiakat? A felvételen az Origo cikkeit, Rejtő Jenőt, valamint Tom Lehrer atom vadnyugati számát idéztünk.

Trackback: Egy érdekes döntés margójára 2009.10.10. 10:42:01

Annak reményében, hogy ha utólag is, de valóban rá fog szolgálni a  most kapott díjra: A videóért kösz robiroboternek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2009.10.10. 09:43:28

Amikor majd megindulnak pl Irán felé a hordozók, kis időre visszaadja a díjat?

schawo2 2009.10.10. 09:55:36

Köszönöm a cikket és a jibjab videót is. Új név: Nobel békadíj.

Austin (törölt) 2009.10.10. 10:45:49

általában az érvényesüléshez fontosabb a jó kommunikáció mint az amit az ember tesz.

most már Nobel díjat is adnak érte.

Liderc 2009.10.10. 10:46:53

Abban teljesen egyetértek, hogy nem kellett volna Obamának most odaadni ezt a díjat, mert az eddigi munkássága, nem indokolná, de azt látni kell, hogy ez a díj felelősséggel jár, ráadásul ennek a díjnak az odaítélése, ennél célzottabb hatást elérve nála van a legjobb helyen. Ugyanis míg egy egy díjazott nagyon sokat tesz az éhezőkért, vagy két ország közötti békéért és mondjuk közvetlenül pár millió ember életét befolyásolja, addig az , hogy Amerika békés vagy háborús politikát folytat, 100 milliók életére van hatással. Tehát számomra ez a díj egyfajta féken tartása Amerika háborús politikájának, ami az egyik legnagyobb hatás lehet a békére, és ügye ehhez a kulcs Obama.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.10.10. 10:57:50

és a dalai láma ügyet még nem is mondtátok.
(pedig az súlyos fenyítés washingtonban, hiszen az járt a patás ördögnek is! :)

Lord Ruthwen 2009.10.10. 11:04:50

Amióta Arafat is megkapta, a Nobel-békedíj - legalábbis az én szememben - nettó semmi...

justin time 2009.10.10. 11:44:12

"Így kerülhet például egy sorba Teréz anya Gandhival, akit India problémáinál talán csak saját emésztése foglalkoztatott jobban."

Értem miért mondod, de nem értek vele egyet. Ezenkívül ez egy hihetetlen gusztustalan beszólás volt. Gratulálok.

justin time 2009.10.10. 11:47:20

Teréz anyáról: "Another controversy surrounding her is that when she fell ill, instead of being treated at one of her clinics, she opted to be treated at a well-equipped hospital in California."

zolisz 2009.10.10. 12:17:58

Svéd, nem norvég! Egyébként igazad van.

Ravaszdi 2009.10.10. 12:39:00

"Mindezzel persze nem a korábbi díjazottakat szeretnénk minősíteni, bár a színvonal a legkevésbé sem egyenletes. Így kerülhet például egy sorba Teréz anya Gandhival, akit India problémáinál talán csak saját emésztése foglalkoztatott jobban." - ez itt mit jelent? Gandhi - persze elég sokat foglalkozik az önéletírásában az emésztésével, a vegetarianizmussal stb. - de azért, ő egyrészt ugye a halálát is azzal érdemelte ki, mert a béke érdekében bevállalta és támogatta a független Pakisztán létrejöttét. az erőszakmentes-akcióit (sólepárlás a tengerből egyebek) már ne is említsük. szóval Gandhi és Teréz anya a díj tekintetében egyenértékű. de mit kezdjünk a se-hal-se-hús Jimmy Carterrel? mondjuk.

Csomorkány 2009.10.10. 12:39:47

Először én is azon gondolkodtam, hová menjek hányni, de abban is van igazság, hogy fura lesz, amikor a Béke-Nobel díjas megindítja csapatait Irán ellen.

Szóval fene tudja, lehet, hogy van benne valamiféle távoli ráció. Kossuth is hogy megbénította Széchenyit azzal az egyetlen mondatával, hogy "ő a legnagyobb magyar".

A Neurotic a nyolcvanas évek végén ezt énekelte: "ez már tiszta pszeudó, ez már triplacsavar." Nem biztos, hogy követnünk kell. Vonjunk vállat, és reménykedjünk, hogy nem indulnak a csapatok Irán ellen.

maxval bircaman balcán · http://www.bircahang.org 2009.10.10. 13:05:10

Egyébként amerikapárti vagyok, de ez a kitüntetés egyszerűen nevetséges. Miféle ökörség, hogy nem elvégzett tevékenységre adnak Nobel-díjat, hanem tervekre? Mindjárt bejelentem, hogy keresem a rák univerzális ellenszerét, lehet, hogy jövőre én kapom majd az orvosi Nobel-díjat keresésem elismeréseként?

flimo13 2009.10.10. 13:10:30

Most mindattól függetlenül, hogy szerintem is korai volt, jellemző sokak egysejtű gondolkodására, hogy Irán meg nem támadása = béke nagy harcosa, megtámadása pedig = nagy gonosz geci. Ugye Churchill is csak egy vén bolondnak volt elkönyvelve, amíg nem szaladtak hozzá a "béke vak harcosai", hogy elcsesztük, ments meg minket.

Csomorkány 2009.10.10. 13:35:57

@flimo13: Churchill nagyjából az utolsó volt, aki úgy tudott háborúzni, hogy még nem kellett atomfenyegetéssel számolnia. Másrészt pedig Európán belül maradt, így kitűzhetett reális hadicélokat. A nácizmus megdöntése, Németország demokratizálása, az emberi jogok biztosítása európai kontextusban volt, ezért reális célnak bizonyult. Ja, és Churchill béke-Nobel díjat sem kapott.

Ha Obama kicsit félrerakja a vicces Nobel-díját, és megindul Irán ellen, mik lesznek a hadicéljai? Irán demokratizálása?

Sztálin kezében is elég veszélyes fegyver volt az atombomba, mégis jobb, hogy benne hagyták. Irán sem fog atombombát dobni a szent Városra, Jeruzsálemre.

Fat Jew Biatch 2009.10.10. 13:37:14

Nemá, egy nigger? Nem találtak egy tisztességes zsidrákot erre a békelnóbeldíjra az egész kibaszott világba'?

Pelso.. 2009.10.10. 13:42:26

Tényleg, mi volt a díj pont oda ítélésének indoklása a bizottság részéről?

Fat Jew Biatch 2009.10.10. 13:43:05

Nézzünk szembe a tényekkel, a zsidókat azért nem szeretik sehol, mert nagy az orruk, nagy a fülük, metélt a farkuk, világuralomra törnek, és faszul öltözködnek. Még a ZSIDÓ NŐK se bírják a zsidó srácokat a hülye pónem miatt - és ez kölcsönös. Nézzétek csak meg. A legtöbben keresztényt választanak életük párjául. A többi Buddhistát. Aztán judaizálják, és kezdődhet újra az előző ötéves terv.

Fat Jew Biatch 2009.10.10. 13:45:17

Vagy - más téma - ott van pl. Bono. Na ő aztán igazán megérdmelte volna ezt az idén. Nézzetek rá, csupa csont és bőr! Most kell még elismerni, ha nem akartok elkésni skacok! Hé Stockholm (vagy mi a fasz)!

KenSentMe 2009.10.10. 13:48:30

A Nobel-díj nem életműdíj, hanem rendkívüli teljesítményekért ítélik oda.

Tény, hogy Obama-nak még nincsenek rendkívüli teljesítményei, mégis úgy érzem, hogy a díj most kivételesen jó helyre vándorolt.. pont most, amikor folyamatosan cikizik szegény Obamát, pl. az egészségügyi reform meg az olimpiai leszereplése miatt, jól jön neki, hogy legalább az erkölcsi támogatásról biztosítják a céljai eléréséhez.. mert amiket akar azokat igen is, meg kell valósítani.. ha csak ez a kis lökés hiányzik neki, amit ez a díj adhat, akkor igen is, kapja meg.. Obama most helyzetben van, szemben azokkal a másokkal, akik esetleg megkapták volna ezt a díjat, és már régen nincsenek helyzetben.. remélem, segíteni fog rajta ez a díj.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.10.10. 13:50:37

Az az érdekes, hogy ez a díj mindenkit zavar, még magát Obamát is, egyedül a Nobel-bizottságot nem. Kezdem azt hinni, hogy gúnyt űznek. :>

Fat Jew Biatch 2009.10.10. 14:00:11

Óbammeg rendkívüli teljesítménye az, hogy egy nigger a fehérházban, aki ráadásul tiszta píár-marketing módszerekkel megálljt parancsolt egy külön erre a célra gerjesztett pénzügyi válságnak - egyszersmind belebegtetve a tiszta lap esélyét a dubja korszakban elanyátlanodott us and a értelmiségnek. Meg el górnak is van, akinek ráadásul még oszkárdíja is - szóval nem lennék meglepve ha Óbammeg következő frísztájl albuma huszonhárom gremmit kapna, a könyve pedig irodalmi nóbelt. Ami jogos is, nemá valami madámküri pózoljon a kibaszott két díjával - mit tudhat egy lengyel szotyka, amit az amit egy tökös nigger csávó nem?

Fat Jew Biatch 2009.10.10. 14:01:24

És a neve BARACK. B-A-R-A-C-K.

Morten Harket (törölt) 2009.10.10. 14:11:57

Ez egész csak azt jelenti, hogy a bizottság tagjai képtelenek voltak egy mindenki által támogatott jelöltet találni. Mivel addig nem mehettek haza, amíg meg nem született meg a döntés és mindenkinek elege volt már a sok rendelt pizzából ls colából valaki bedobta Obama nevét a többi meg rá bólintott, hogy abból legalább baj nem lehet. És így végre hazamehettek.

Mert lássuk be, hogy nem volt könnyű dolguk. Ha a kínai környezetvédőnek adták volna a díjat, akkor berág Kína és még a végén az kínai állami környezetvédelmi program is leállhat. Mert aki tényleg igazi békeharcos, annak bőven vannak hatalomml bíró ellenségei.
Mivel Obama még új, annyian még nem utálják (mint fogják majd 4 év múlva) tehát az ő díjazása nem vált ki indulatokat. Nevetség tárgya lett az idei békedíj, de legalább egyik nagyhatalmat sem sértettek meg.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.10. 14:22:28

@justin time: Ez miért baj? Ha így volt. Ő önkéntesen vállalta, amit vállalt. Ott kezeltette magát, ahol akarja. Vagy nem jár neki? VAgy maga akart lenni a boldoggáavatási perben az ördög ügyvédje?
She said, ‘I'm not a social worker. I don't do it for this reason. I do it for Christ. I do it for the church.’"
Amikor átvette a díjat, megkérdezte: „Hogyan segíthetjük elő a világbékét?” Nagyon egyszerűen válaszolt: „Menjünk haza és szeressük a családunkat.”

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.10. 14:50:56

@VRbagoly:

Elnézést ezért nézetért, de szerintem te tiszta hülye vagy.

Tudom ez alacsony szint tőlem, igen jogos stb, de túl rosszul vagyok a dühtől, hogy indokoljam.

Nem kizárt, hogy fogom még, de nem is ígéret.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2009.10.10. 15:05:13

Manipulált döntés volt! Felháborítónak tartom hogy egy olyan vezetőnek adták,aki annak az országnak a vezetője,aki leigázza,leigázta a fél világot.
Mint ismeretes mindenki előtt a volt öböl háború,vagy vietnám,vagy......ect.
Gazdasági nagyhatalom lehet,mert megvan hozzá a megfelelő katonai védelme.
Dolgoztam amerikaiakkal tengizben. Ott maximálisan kialakult a véleményem erről az elkényelmesedett,naiv népségről.
Csak egy példa: Behoztak a kinai gumival szemben védő vámot!!!
Ez gazdaság politika? Akinek van kedve hajbókoljon előttük,és ki is nyalhatja nekik fényesre.....

Toymao 2009.10.10. 15:20:53

Szolgálati: Jimmy Carternél ugyanúgy Woodrow Wilson linkje van, mint Woodrow Wilsonnál.

justin time 2009.10.10. 19:12:01

@SzilvayG (dszg): ugyanaz a bajom ami @Ravaszdi: -nak is. Ez a Gandhi-s kiszólás totálisan tönkrevágta az egész írást. Nem hinném, hogy Teréz anyának bármi baja lett volna Gandhival (és viszont) , de ha már az emésztésnél tarunk, simán lehet találni "foltokat" a másik orcáján is. ( Ugyanígy megkérdezhetjük, hogy miért baj, hogy ennyit foglalkozott a vegetarianizmussal, amikor közben vértelen ellenállásra szólított fel? )

sourcerror 2009.10.10. 21:20:33

@SzilvayG (dszg): Teréz anyuval az volt a legnagyobb probléma, hogy nem tudott elszámolni a rábízott pénzekkel.

rosta 2009.10.10. 21:39:16

@sourcerror: Szeretett élni a nő. Kártya, pia, férfiak, jakuzziban töltött pezsgős éjszakák...! :)

Nem csoda, hogy lenyúlta a végén a pápai rolls roycet.

virgil76 2009.10.11. 15:32:53

Nekem csak az nem világos, hogy vajon hogy került Gandhi ebbe a cikkbe?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.11. 17:19:58

@Môžeš mi pomôct'?: "Óbammeg rendkívüli teljesítménye az, hogy egy nigger a fehérházban, aki ráadásul tiszta píár-marketing módszerekkel megálljt parancsolt egy külön erre a célra gerjesztett pénzügyi válságnak"

IGEN! Tudtam, hogy érdemes kitalálnom ezt a baromságot, mert biztos lesz, aki komolyan veszi :-)

Ezt írtam közel egy éve:

"McCain esélyes volt a nyerésre, tehát gyorsan tenni kellett valamit. És az ilyen Soros-féléknek semmi se drága, hogy megdöntsék a fehér faj világuralmát, és egy fekát nyomjanak be a Fehér Házba (ez már ugye önmagában fából vaskarika), hát generáltak egy jó kis pénzügyi válságot, hogy legyen mit az eddigi republikánus adminisztrációra ráfogni, és így elkaszálják egy igazi amerikai hős utolsó esélyét a posztra. Sikerült nekik."

fedor.blog.hu/2008/11/13/osszeeskuves_elmelet_9

Ez persze részemről csak egy játék volt, egy ál-konteo, de úgy látom, a mag termő talajra hullott :-)

excopp 2009.10.12. 07:21:59

t. fórumtársak
- bár én Obama-fan vagyok, érthetetlen számomra a díj (főleg úgy, hogy más ágakban esetleg fél évszázados spéttel érkezik el a tudományos felfedezéshez képest - és ott legalább az időtáv mutatja, hogy TÉNYLEG olyan jelentős-e a felfedezés, módszer, technika)
- a Teréz anya, Gandhi "betoldásért" kár volt (arról nem beszélve, hogy a Mahatma nem az Autobiography-jáért kapta a díjat, hanem az erőszakmentességi mozgalomért
- szóval (meg)értem a Béke-díj feletti értetlenséget...[legalább befejezte volna az iraki háborút - mondjuk]

ricardo 2009.10.12. 20:05:05

Szerintem a Szijjártó Péternek kellett volna kapnia. Az legalább magyar.

Bell & Sebastian 2009.10.13. 00:29:19

Obama a New God First (The Second) Reinkarnációja:
Kommunikáció & Direkt-Marketing (kantoniul: Buy-Guy-Gay)

Munka, az nuku.
(Holott közénk is lövethetett volna - jó tud. szoc. utó-Pista módjára!)

A második ciklusa előtt feltűnően sokat időzik majd a Siratófalnál. Kicsi sapka is lesz a fején - elvegyülendő.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.13. 16:30:57

A díj után most már Obamának tényleg kell valami világmegváltót csinálnia! Ha már így "megelőlegezték" neki az elismerést.

JonC 2009.10.16. 12:47:23

csodálkozni nem kell azon, hogy kapott egy ilyen díjat, megvan rá a racionális ok -> raktalicska.hu/2009/10/15/tudjatok-mire-fel-kapott-obama-beke-nobel-dijat/ :D

Iustizmord 2009.10.16. 15:05:57

már várom Ahmedinedzsát Nobel díját. a kiegyensúlyozottság jegyében.

más: megnéztem a Bo-kutyás linket a wikin. megdöbbentő hogy a blökiről ennyit írnak. sick thing.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.10.16. 17:57:08

@justin time: barbárok, mit vársz tőlük?
eggyel több iskolájuk volt

___________________________ (törölt) 2009.10.17. 12:01:36

"Amikor kis emberek nagy árnyékokat vetnek, tudjuk, hogy lemenőben van a Nap". (Lao-ce.)

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása