Katolikus körlevél az ősmagyarkodók ellen

Konzervatorium I 2009.09.21. 08:03

Tegnap, szeptember 20-án vasárnap nagyon fontos lépést tett meg a Magyar Katolikus Egyház, melyet reményeink szerint más felekezetek is követnek. Minden katolikus templomban felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, mely elítéli az „okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit", vagyis a neopogány ősmagyarkodást, kimondva, hogy egyesek „olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék."

Természetesen nem másról, mint a nemzeti radikalizmussal és a szélsőjobboldallal összefonódó szubkultúráról van szó, arról az „őstörténeti, szinkretista köldöknézésről" (Békés Márton), melynek terjedése a politikai térben a mérsékelt jobboldal, a vallási életben pedig elsősorban a kereszténység ellen irányul. Mindez mára világosan átlépett egy olyan határt, mely után eljött a cselekvés ideje, ezt bizonyítja a Püspöki Konferencia  példaértékű  lépése. A körlevél világosan leszögezi, hogy nem keresztény, hanem magát annak álcázó, megtévesztő jelenségről van szó: „Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is." Az alternatív, tudománytalan őstörténeti halandzsával szemben  a püspökök Szent István örökségét tekintik mérvadónak.

A körlevél szövege:

Az Egyház élő hitével összhangban

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívja fel a hívek figyelmét a katolikus hit megőrzésére az újpogányság egyre terjedő szellemével szemben. A testület levelét, melyet szeptember 20-án minden katolikus templomban felolvasnak, az alábbiakban adjuk közre.

Krisztusban Kedves Testvérek!

Szent István király intelmei ma is időszerűek. Közülük az első a katolikus hit megőrzésére vonatkozik. Mi, akik mint püspökök a tiszta katolikus hit őrei vagyunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül néhány olyan jelenséget, amely napjainkban híveink körében is terjed.

Azt tapasztaljuk, hogy ismét erőre kapott egyfajta pogányság. Ahogyan Szent István halála után, úgy most is támadja a kereszténységet. Néhány évvel ezelőtt még az elvilágiasodást tartottuk szinte az egyetlen veszélynek. Bár továbbra is jelen van népünk körében ez a fogyasztói szemlélet, az élvhajhászás és a hedonizmus bálványa, ma az újpogányság szelleme is erősödik.

A kommunista évtizedek alatt próbáltak mindent elfelejtetni, ami magyar és keresztény azonosságunkat erősítette. Kisebbrendűségi érzést tápláltak belénk, azt sulykolták, hogy utolsó csatlósok vagyunk, nacionalisták és soviniszták. Ehhez újabban a kirekesztő és a rasszista jelzőt is hozzáteszik. Mindezeket a szeretettel ellenkező magatartásokat határozottan elutasítjuk. Szükséges és jogos, hogy helyes öntudatra ébredjünk, keressük, újra tudatosítsuk igazi értékeinket, magyar örökségünket kulturális, történelmi és tudományos területen egyaránt. Ennek része az is, hogy megerősödjünk keresztény öntudatunkban, hiszen a krisztusi kinyilatkoztatás magyar kultúránkban is megtestesült, azt megnemesítette és megszentelte. Ezeréves magyar kultúránk a keresztény hit nélkül nem érthető. Ezt az öntudatra ébredést mi is nagyon fontos keresztény és magyar feladatnak tekintjük.

Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése. Olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék. Keresztény hitünk nem pusztán az ember istenkeresésének az eredménye, hanem Isten kinyilatkoztatásán alapul, amely Krisztusban teljesedett be. Ő az út, az igazság és az élet az egyének és a nemzetek számára is.

Ezért kell megemlítenünk a hitünk igazságát fenyegető egyéb veszélyeket is, mint pl. az okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit.

Arra kérjük katolikus testvéreinket, hogy óvakodjanak minden ilyen megtévesztő kezdeményezéstől.

Pál apostol figyelmeztetése napjainkban is időszerű: „Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák. Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják“ (2Tim 4,3-4).

Katolikus hitünk elleni támadás érkezik a szélsőségesen liberális eszmék irányából is, amelyek a relativizmus diktatúráját erőltetik ránk, azt a szemléletet, amely kétségbe vonja magának az igazságnak a létét. Ez az irányzat az élet tisztelete helyett a halál kultúráját terjeszti. Tagadja vagy relativizálja a férfi és a nő különbségét, valamint a házasságot és a családot. Ezzel szemben mi elfogadjuk a teremtő Isten tervét az emberről, a családról, a kultúráról, a nemzetről. A globalizációval szemben a katolicitást valljuk. A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie.

Katolikus hitünket kikezdheti az a felfogás is, amelyet így szoktak megfogalmazni: „vallásos vagyok a magam módján“. Csak akkor vagyunk és maradunk katolikusok, ha az Egyház élő hitével összhangban hiszünk, mert egyedül egyházának ígérte meg Jézus Krisztus: „Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“ (Mt 28,20).


a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Az utóbbi időben a Konzervatóriumon számos írásunkban foglalkoztunk a kereszténységet és az intézményes, történelmi vallásokat érő új kihívásokról. Például az éledező újpogánysággal, mely a kereszténységet próbálja meg összeegyeztetni valamiféle magyar ősvallással, s bármennyire is komikus ez a próbálkozás: sajnos egyre több követője és médiafelülete akad. Ráadásul ez az őstörténeti  - pl. sumér-magyar - bűvészkedés gyakran a kereszténység nyílt megtagadásáig is eljut. Hasonló, egyre erősödő és veszélyes tendencia a „magunk módján vallásosság" jelensége, melyet a körlevél szintén említ.

A püspökök természetesen egy vallási jelenségre és kihívásra reagáltak. Ez a vallási jelenség azonban azáltal, hogy az intézményes egyházi tekintély helyére valamiféle nacionalizmussal kombinált new age-es mítoszt állít, nem csupán a katolikusok, és nem is csupán a kereszténység ügye. Ezek a neopogány törekvések csupán gátlástalanul ki-és felhasználják a kereszténységet saját politikai és gazdasági céljaikra (hiszen lassan már egy egész könnyű- és szolgáltatóiparág épült rá), de ezek a célok nem csupán hogy nem keresztényiek, de eredendően még csak nem is vallásiak. Közügyről van tehát szó, melyben a körlevéllel az Egyház bölcsen, tisztán és világosan állást foglalt.

Nagy érvágás azoknak, akik politikai szólamaikban kérkednek saját kereszténységükkel és magyarságukkal, miközben pogány babonákban hisznek, és a magyar állam alapítója  és történelme helyett saját hősöket és alternatív múltat fantáziálnak.


Kapcsolódó írások:

Miért képmutatás a magunk-módján-vallásosság?

Sámánkarácsony, pogánykarácsony

Táltos-e vagy?

Mérsékelt-realista koalíció
 


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr451395217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Római Katolikus Egyház saját bűneit másra igyekezve kenni támadja a konkurenciát 2010.02.17. 13:14:55

Egyeduralkodó hatalmi szerepét, amely terrort is képviselt, már régen elvesztette. Ideje lenne megszokniuk, hogy csak egyek a hazai több száz egyházból. Római Katolikus Egyház és a nácizmus néhány közös fotója 1999 szeptember 20-án vasárnap minden kat...

Trackback: Van egy álmom... 2009.10.28. 20:00:25

 - a kép csak illusztráció -Mint talán sokan és egyre többen tudjátok, nekem több mint tíz éve az a fő szabadidős tevékenységem, hogy hiánypótló egyházakat és vallásokat alapítok. Ezt többnyire eddig amolyan félig komoly, félig tréfa nekiállással ...

Trackback: Árpád Egyház hivatalos álláspontja a katolikusok körlevelére 2009.10.28. 19:58:06

Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház hivatalos álláspontja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Az Egyház élő hitével összhangban” című körlevelére A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevélben hívta fel hívei fig...

Trackback: Szombati lapszemle, avagy a Katolikus körlevél utórezgései 2009.10.18. 16:12:22

Úgy tűnik, hogy a Katolikus egyház körlevele az ősmagyarkodók ellen nagyobb hullámokat csapott, mint az elmúlt évek bármely egyházi megnyilvánulása. Mindenestre úgy tűnik, hogyha hihetünk a Heti Válasz-ban megjelent összeállításnak valamint a Konzervat...

Trackback: Arany János: Zách Klára - A magyar történelem egyik leghírhedtebb merénylete 2009.09.26. 14:13:04

A magyar történelem egyik leghírhedtebb merényletét 1330. április 17-én Zách Felicián követte el Visegrádon a Károly Róbert magyar király és családja ellen. A merényletkísérletben a gyermekeit védő Erzsébet is megsebesült. Az országot ekkor külföld...

Trackback: Gyorshírek 2009.09.23. 10:00:05

Lakat T. Károly zászlót bont Politikai pártot alapít és miniszterelnök-jelöltként indul a 2010-es országgyűlési választásokon Lakat T. Károly. "Egy kis fröccsöcske, egy Vasas-Kispest, nedves Népszava az ember hóna alatt és egy Zalatnay-kazetta. M...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysegelem 2009.09.21. 08:56:02

Jobbegyenes jobbra? :D

sitya 2009.09.21. 09:08:51

Én nem teljesen értem, hogy az egyház részéről miért tűnt logikus lépésnek közzétenni egy ilyen meglehetősen kőkorszaki jegyeket hordozó (a pogányozás egészen röhejes) körlevelet. Nem hiszem befolyása alól szép lassan - mindegy milyen okokból - elszállingózó népek visszaédesgetésére, s ezáltal a rogyadozó, sok sebből vérző mamut hierarchia megtartására ez lenne a legjobb mód. Városmisszió, meg jezsuita7 az teljesen korrekt, de a magasból, kvázi inkvizitorként, a hit kizárólagos letéteményeseként, s erre hivatkozva, próbálni megregulázni "a híveket", az szerintem minimum kontraproduktív.

Arról nem is beszélve, hogy 1000 éve jogos, bár józan ésszel el nem fogadható, lépés volt minden pogány kulturális maradékot felszántani, és sóval behinteni, no de ma azért talán fel kellene ismerni, hogy azért igen komoly értékeket is találhatunk ebben kultúrkörben.

2009.09.21. 09:11:29

"A Világ Urai ismét támadásba lendültek és ezúttal a Vatikáni kapcsolataikat használják fel arra, hogy elnyomják azok hangját, akik az igazságot hirdetik Jézusról" - Kb. ennyit szűr ebből az egységsugarú ezoterikus.

Czelder Orbán 2009.09.21. 09:11:50

Ööh... a Boszorkányok pörölyét biztosan jó ötlet volt betenni képnek? Értem a célzást, de a malleus maleficarum egy nem túlzottan disztingvált művecske és tudtommal az Egyház sem büszke rá.

Czelder Orbán 2009.09.21. 09:14:26

@sitya: A pogánykodás érték? Na ne szívass! Az emberáldozásról ezt gondolod? Drogot akarsz-é legalizálni? Másrészt az Egyház mióta kis "e"?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.09.21. 09:21:06

A Boszorkányok Pörölyét bizony időszerű lenne kiadni, okttani és alkalmazni.
Na majd, áprilistól.

venator 2009.09.21. 09:21:34

szvsz a katolikus egyhaz ismet kivalo tempoerzekkel nyilatkozott egy marginalis kerdesben, vajon hany samanhitu osmagyar jelent veszelyt az egyhazra, szaznal tobb, de ezernel kevesebb? netan keszulodik mar a neopogany sereg?

az meg ertheto, hogy a sajat "uzletet" vedi, hiszen nyilvan jobbrol veszithet hiveket. az illusztracio pedig ugye, boszorkanyuldozest sugall, igy inkabb gyengiti, mint erositi a posztot.

Ezzel viszont egyet tudok erteni: Katolikus hitünk elleni támadás érkezik a szélsőségesen liberális eszmék irányából is... (utolso elotti bekezdes a korlevelben)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.09.21. 09:34:16

Ugyan csak magam módján vallásos emberke vagyok, de ideje volt ennek a körlevélnek. Nem a nyereg alatt hamburgert puhító jurtás nomádkodást tartom a magyar kultúra csúcsának. Ezzel az erővel az "Ősiségkutatást" végigvihetjük az első magyar majomig, amely lemászott a fáról. Tudományos érdekességnek oké is, de tekintve, hogy az etnikailag eleve nem egységes honfoglaló magyarság az államalapítás után lendületesen tovább keveredett bevándorlókkal és hódítókkal egyaránt, identitásunkat bizony a nyelv-hit-sorsközösség háromsága határozza meg sokkal inkább, mint a turul shop termékválasztékát propagáló ködös múlt, melynek árnyéka felé visszanézni Kölcsey óta köztudomásúan nem igazán érdemes, mert mástól derül fényre a haza.

mobo 2009.09.21. 09:34:57

Tényleg időszerű volt ezt kiadniuk, hogy elhatárolják a saját meséjüket a másokétól... : )

Metal Warrior · http://ordogvilla.blog.hu/ 2009.09.21. 09:35:14

Az érdekes különben az, hogy a kuruc.info is lehozta a körlevelet, tehát bármennyire is próbálják egyesek összemosni akár a Jobbikkal, akár a nemzeti radikalizmussal, ez nem sikerül nekik.
Az Egyház nagyon jó, hogy ezt kinyilatkoztatta, örülök, hogy ennek ti is publicitást adtatok, mert így még több emberhez jut el, viszont ezt egyedül a széljobbnak tulajdonítani, kicsit erős. Jézus párthus királyfi volt elméletet én nem egy magát mérsékeltnek tartó embertől hallottam...
Kicsit az az érzésem ezzel az írással kapcsolatban, hogy arra a Semjén Zsolti kijelentésre hajaz, hogy a Jobbik egy neopogány alapokon álló párt.
Holott a Jobbik deklaráltan keresztény és semmi közösséget nem vállal ezekkel a hivatkozott újpogány eszmékkel.
És olyan érzésem van, mintha a cikk írója is ebbe a skatulyába próbálná tömködni a radijobbot és ezzel a pártját, a Jobbikot is.

matkó 2009.09.21. 09:39:33

Az a jó, mikor az egyik nyilvánvaló hülyeség (a katolikus kereszténység) helyre akarja tenni a másik állatságot.

robinzone 2009.09.21. 09:41:17

Mélyen egyetértek a Körlevél, és a blogbejegyzés tartalmával.

robinzone 2009.09.21. 09:43:08

Ateista felebarátaimért pedig mély szánalom mellett buzgón imádkozom!

mobo 2009.09.21. 09:44:20

@robinzone:
A szánalom kölcsönös, az ima nem...

Serio (törölt) 2009.09.21. 09:44:31

Röhejnek tartom, hogy vallási kérdésekben előkerül a "tudománytalan" szó... Mivel "tudományosabb" a kereszténység, mint az ősmagyar pogányság? Semmivel.

Ezzel együtt is üdvözlendő a katolikus egyház állásfoglalása. A szinkretizmusban tobzódó, és ugyanakkor önnön kereszténységével kérkedő szélsőjobb a keresztények és az őszintén pogány emberek számára is kínos.

Mózsi bá (törölt) 2009.09.21. 09:47:59

Aszongya:"és a magyar állam alapítója és történelme helyett saját hősöket és alternatív múltat fantáziálnak." ---- Itt van vége a történetnek, ekkora badarságot csak azok tudnak írni, akik kizárólag arról képesek beszélni, amit másoktól hallanak:)))

@robinzone:

Én éretem kérlek ne imádkozz és ne is szánj. Ha mégis tenni akarod, előtte ne jelentsd be, mert így csak buzgó magamutogatás az egész:)))

lopicygaspar 2009.09.21. 09:49:51

"Katolikus hitünket.."

nyihihi...pedig azt hittem keresztenyek (krisztus hituek, krisztus kovetok) a katolikusok, de neha en is tevedek. igaz pispek urrak? :DDD

egysegelem 2009.09.21. 09:50:36

Jo de ez meg csak az egyik fele volt, igazan az lesz hatasos ha a hegeduslori is odapirit majd a porollyel!!!

lszuszu 2009.09.21. 09:50:58

Valószínűleg tényleg nagy előrelépés, hogy a püspöki konf. elérte a Szent István korabeli szintet. Vajon hány évszázadot kell még várnom, hogy liberálisként ne nevezzen szélsőségesnek, a nemzet ellenségének, a halál kultúrájában hívőnek, a relativizmus diktatúráját terjeztőnek, stb. és elképzelhetőnek tartsa hogy aki nem katolikus, az is élhessen normális életet és ne csak fogyasztóként legyen megbélyegezve.

Sola Scriptura 2009.09.21. 09:51:30

A reformátusoknál ez az alapvető hittételek része, körlevél nélkül is. Más kérdés persze, hogy melyik lelkész hogy interpretálja.

Én a Püspöki Konferencia helyében - ahol persze nem vagyok - kitértem volna a New Age-es, teozófikus elméletekre is.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.09.21. 09:54:03

ki gondolta volna, hogy az index egyszer a keresztény értékek fontosságát fogja címlapon hangoztatni...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.21. 09:54:08

Jó, a pápisták felveszik a kesztyűt. De mit mondanak a reformátusok?

Dezsőjóska 2009.09.21. 09:54:17

Teljesen jogos! Morális alapokat ma csak az egyházra lehet építeni, a közélet annyira szétzilálódott.

yafet 2009.09.21. 09:54:30

Hamarasoan eljön az idő amikor amikor templomokat gyujtanak fel, és papokat akasztanak!!! És abba rossz belegondolni mit művelnek majd az apácákkal !!!

Róma végnapjai kezdőttek el néhány magyar hobbi sámán miatt?

Az bezzeg nem gáz hogy Ratzinger Hitlerjugend-tag volt, bár ő már akkor is egyetemes új világon munkálkodott:)

Sola Scriptura 2009.09.21. 09:56:28

@simonmondja.: Reformátusként mélyen egyetértek (lásd fentebb) a körlevéllel, szerintem a ref. egyház túlnyomó többsége szintúgy. Mi Krisztust követjük, nem sámánokat és táltosokat.

egysegelem 2009.09.21. 10:00:58

@Sola Scriptura: na ja, de a lori hivei akik neha hazaternek ket mocskoszsidozas kozott meg vacillalnak ugyhallottam!!!

Sola Scriptura 2009.09.21. 10:03:29

@egysegelem: ifj. Hegedűs komoly próbatétel a reformátusoknak...

egysegelem 2009.09.21. 10:05:09

@Sola Scriptura: akkor lepontozom az eddigi gyakorlatukat egy tizes skalan: null komma fünf

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.21. 10:05:31

@Sola Scriptura:
Kösz, hogy válaszolsz. Akkor azt is megkérdezem, hogy a karácsonyi fakeresztállítás, az belefér-e a krisztusi útba, mert én mindig furcsállottam, hogy születése alkalmából a kereszttel ünnepeljek.

Bella Péter · http://reposzt.hu/ 2009.09.21. 10:09:45

Hurrá! Protestáns oldalon is kellenének hasonló kezdeményezések. Egyértelműen ki kell mondani, hogy ezeknek a zagyvaságoknak semmi köze sincs a kereszténységhez.
(Én a gyülekezetben többször kaptam már "szegény-tiszteletes-úr-még-nem-tudja-az-igazságot" mosolyt, mert próbáltam értelmesen beszélgetni ezekről a dolgokról.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 10:10:01

@Metal Warrior:

Attól, hogy valaki kereszténynek hívja magát minden utcasarkon, még nem biztos, hogy az lesz. A Jobbik környékén meg bizony nagy a kavarodás (a kurucról ne is beszéljünk, az a "posztmodern széljobb" nevű jelenség tipikus esete, semmi koherencia nincs benne - azt pl. láttuk, hogy Lovas Obama-méltató cikke alatt egy niggerezős cikk van rögtön? möhehe). Ha nem is nyíltan újpogány, akkor a kereszténységnek valamelyik eretnek, gnosztikus irányzatát képviselik - amiről vagy tudnak, vagy nem. De arrafelé nem egy ember van, aki a rítust úgy akarja átalakítani, hogy "magyarosabb" legyen.
És, ezt nevezik herezisnek :))

Viktus 2009.09.21. 10:10:40

"a bálványimádás különböző formáit"

A katolikus templomok tele vannak bálványokkal, és intenzív bálványimádás zajlik.

Pincehelyi 2009.09.21. 10:11:28

Ez az érdekes az üdvözlendő körlevélben: "Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. " Hogy a tudományra hivatkozik.

jan 2009.09.21. 10:11:35

Hallgattam tegnap a misén ezt a sefüle-sefarka körlevelet, és nagyon elszomorodtam, hogy a püspökeim egy ilyen értelmetlen irományt bírtak létrehozni.

Az még oké, hogy a Jézus párthus herceg vonalat elítélik, bár kérdés, hogy egy ekkora marhaságot érdemes-e körlevélre méltatni. De utána (az utolsó két bekezdésben!) miért kezdenek teljesen új témát, és állnak neki ekézni a liberalizmus és a globalizációt, meg a "maguk módján" vallásosakat?

Bandibacsi34 2009.09.21. 10:11:38

Nos en nem ertek egyet ezekkel a hulyesegekkel, amiket ezek az osmagyar imitalo emberkek muvelnek. Eszement hulyesegeket talaltak ki.

DE: Hol volt a katolikus egyhaz (es most az egyhazat mint szervezetet ertem itt nem az egyes tagjait), amikor fel kellett volna lepni a liberalis szemet ellen Tisza Kalman idejen? Hol voltak, amikor fel kellett volna lepni 1919-ben a kommunistak ellen?Hol volt, amikor fel kellett volna lepnie a ket vilaghaboru kozott a 2 masik uj poganysag ellen? Hol volt, amikor fel kellett volna lepnie legalabb a kikeresztelkedett zsidok erdekeben az 1940 es evekben? Hol volt 1945 utan amikor legalabb fel kellett volna lepnie a kommunistak ellen ha nem is politikailag de erkolcsileg? (Mindszenty megtette, de a tobbseg az egri ersekkel az elen kollaboralt a javabol). Hol volt az egyhaz 1956 ban? Mit probalt meg tenni az egyhaz 1956 es 1989 kozott, ha nem is oktatas de terites utjan (kiveve nehany bator embert, akik viszont nem kepviseltek a hivatalos egyhazat). Mi tett az egyhaz 1989 ota a terjedo liberalis szemet ellen ideologiailag, azon kivul, hogy Antall Jozseftol karpotlast kert?
Mikor irtak ezek ellen a dolgok ellen legalabb egy nyamvadt hasonlo levelet?
Mit csinalnak most egyaltalan az adofizetok penzen? Elmondom: semmit, osztogatjak el egymas kozott. A miseikre is tobbnyire idos nenik jarnak, akik ki fognak halni....

Szoval foglalkozzanak a magyar puspoki kar tagjai azzal, amivel egyidosek.....

Sola Scriptura 2009.09.21. 10:12:47

@simonmondja.: nálam nem, de nálam az út menti feszületek se férnek bele, mert Krisztus nem azt mondta hogy csináljanak róla faraqott képet, hanem hogy megtartsák, amit ő parancsolt.

De szerintem ez egyénfüggő.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 10:19:59

@atlagjancsiba:

Minden egyes esetben fellépett minden lehetséges és alkalmazható eszközökkel (kis segítség: a két újpogányságot a II. vh. idején külön enciklikákban is elítélte a pápa. Az egyiknek a címe Mit Brennender Sorge volt.) Noch dazu, a Vatikán nem kevés menekültet bújtatott épp ebben az időszakban.
De többet nem segítek.

Bandibacsi34 2009.09.21. 10:20:38

Az ujpoganysag termeszetesen a szeljobbhoz van kozel manapsag minden orszagban (nem csak magyar jelenseg). Dolfi bacsiek is az osgerman hitvilagot tamogattak, mert a katolicizmust valami gyanus zsidos dolognak tartottak, bar ezt hivatalosan nem mondogattak ki. Mindenesetre en nem hiszem, hogy ez lenne a legfontosabb dolog azok kozul, amiben az egyhaznak nyilatkoznia kellene.

RickyTerror 2009.09.21. 10:20:56

Szerintem az ősmagyarkodás és neopogánykodás is a fogyasztói kultúra része. A fogyasztáskészre konzervált spiritualitás a történelmünkben mindig is a legmenőbb árucikknak számított.

Bandibacsi34 2009.09.21. 10:24:46

En itt a magyar puspoki karrol irtam. Amugy ez kb. olyan, mintha lenne egy 10 tagu csalad, akibol 8 lop a boltbol, ok meg mindig arra a masik 2-re mutogatnanak , aki nem. Ugye ismeros a levelt:
* A királynét megölni nem kell, félnetek jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem, ellenzem.

* A királynét megölni nem kell félnetek, jó lesz, ha mindenki egyetért, én nem ellenzem.

Szoval samanizmust!!!!!

Vincenzo90 2009.09.21. 10:29:57

A katolikus egyház is mehet ám a tudjahova. Vallásszabadság van, mindenki abban hisz, amiben akar. Az ősi vallások hívői, akik amúgy nincsenek sokan, vajon hogy vélekednek a katolikusokról? Nekik a Jézusban való hit a bálványimádás...

Mellesleg ki az az állat, aki a hagyományőrzést szélsőjobboldali tevékenységnek tűnteti fel? Mindíg azt halljuk mindenhonnan, hogy milyen szép a tarka, színes világ... Hát szerintem attól színes, hogy a legkülönbözőbb hagyományokat megtartjuk, és nem attól, hogy mindenhol a világon CSAK sajtburgert és kínait zabálunk, raszta hajat növesztünk, ugyanazt a fantáziátlan, és gyenge popzenét hallgatjuk, és ugyanazokban a cuccokban járunk. Persze, hülyén nézne ki, ha az utcán mindenki honfoglaláskori ruhákban járna, vagy népviseletben, és csak Tokajit innánk, meg népzenét hallgatnánk, de igenis helye van a hagyományoknak. Aki meg nem tiszteli a saját multját, az a jövőjét sem érdemli meg, mert senkiházi, sehonnai bitang ember.

Vincenzo90 2009.09.21. 10:31:43

@Viktus: Erről van szó, református vagyok, nálunk nincs tele minden hülye jelképekkel, nincs fényűzés, nem olyanok a templomok, mint egy múzeum.

sztrelnyikov 2009.09.21. 10:31:46

Nekem nagyon tetszett vasárnap ez a körlevél. Jobbra-balra kioszt pár pofont a magukat kereszténynek valló, de lovakat áldozó, vagy buzifesztivált lelkesen támogató, képmutató alakoknak.
Nagyon kellett már egy ilyen körlevél!

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.09.21. 10:31:58

Hé! Senki nem mer hozzászólni, vagy mindenkit kimoderálnak? :)

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.09.21. 10:32:30

Ja, csak lassan jött be a hozzászólások listája :)

Vincenzo90 2009.09.21. 10:33:58

@Wywern: hírtelen kezdett írni mindenki

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.09.21. 10:34:01

Kíváncsi vagyok, hogy az ősmagyarok mikor szakadnak le a kereszténységről, és kiáltanak ki saját vallást maguknak. Ha a hivatalos keresztény tanítást nem fogadják el igaznak, akkor miért csüngenek ezen a köldökzsinóron?

Egyrészt mintha folytonosságot akarnának, másrészt viszont tagadják a folytonosságot.

gumirocker 2009.09.21. 10:34:26

@tölgy: A Boszorkányok Pörölyéről már nagyon rég megállapították, hogy két túlbuzgó szerzetes agyalmánya. Szóval tényleg nem szerencsés tán ide berakni. Kiadni lehet, de csak mint kortörténeti dokumentumot. És nem biztos, hogy az Egyház javára billenne a mérleg, ha kiadnák. De ti tudjátok.

Másfelől meg azért nem értem én ezt az egész körlevelet, mert hát azért azt mindenki tudja a történelem oktatásból - és ezt már megbocsáss, de a katolikusok sem tudják cáfolni - hogy a magyarok eredendő hite NEM a kereszténység volt, akárhogy is akarják csűrni és csavarni a dolgokat.

És veletek ellentétben azt gondolom, hogy Istennel való kommunikációhoz nincsen szükség se szervezethez, se külső személyhez. Azaz tagadom az Egyház ilyen közvetítő szerepének elengedhetetlenségét.

Mielőtt még bárki elkezdene nekem ugrani, se mélymagyar nem vagyok, se sátánista.

Ez meg mi lófasz akar lenni? 2009.09.21. 10:35:16

Hehh... első két mondat törölve: barom blog.hu úgy mutatja a posztot, mintha egy darab komment sem lenne. :D

misa_80 2009.09.21. 10:35:19

a nemzeti és a kereszténység általánosabb kapcsolatáról, nem csak a radikálisokról, íme egy érdekes cikk:
docs.google.com/Doc?id=d8643mr_150cz8srtg7

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.09.21. 10:39:06

"Ezek a neopogány törekvések csupán gátlástalanul ki-és felhasználják a kereszténységet saját politikai és gazdasági céljaikra (hiszen lassan már egy egész könnyű- és szolgáltatóiparág épült rá)"
a piaci verseny az szar.

Vincenzo90 2009.09.21. 10:39:24

Mellesleg a legtöbb rendes magyar ember keresztény. Mutassatok nekem az országban csak 1000 embert, aki hisz is az ősi magyar vallásokban! Sokkal többen vannak a buddhisták, és egyéb Európai kultúrától idegen vallás követői. Őket mért nem baszogatja a kat. egyház?

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2009.09.21. 10:40:45

Egyébként én catlakoznék Mobo véleményéhez. Cuki ez az egyház, ami azt mondja, hogy csak az én hülyeségeim az igaziak, akik más hülyeségekben hisznek, azok hitetlenek, és a pokolra kerülnek :)

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 10:42:05

Ateistaként leszarom a püspöki kart és az ősmagyarokat is. Nagyon jól érzem magam fogyasztóként és a 'halál kultúráját' meg kikérem magamnak.

Kedves Konzervatorium, elvárnám, hogy ezt megkritizáljátok a postban, mert tudom, hogy ti 'jó katolikusok' vagytok, de azért leshetett volna már, hogy erre a 'köpködő kereszténységre' jobboldalon se mindenki vevő ám.

Muad\\\'Dib 2009.09.21. 10:43:49

Komolyan eleve képzavarban vannak itt sokan. Az ősmagyar kutatás legtöbb ágának egyrészt semmilyen vallási vetülete nincs. Az, hogy a kereszténység előtt minden nép pogány volt, nem tudom, miért lep meg mindenkit. Már említettem máskor is, hogy a skandinávok is össze tudják egyeztetni, hogy tisztelik keresztény királyiakat és viking őseiket is. Érdekes, hogy a hivatalos félrebeszélők miért tartják ezt olyan elképzelhetetlennek magyar viszonylatban. Ráadásul úgy állítanak valamit kutatási területekről, hogy még az is meglepi őket folyton, ha kiderül, hogy elismert külföldi szakemberek foglalkoznak a témával...

Énszóltam 2009.09.21. 10:45:12

Miért is jobb egy 2000 éve foszladozó zsidóban hinni egy ponyvaregény szintű "szent"könyv alapján, aki megváltja őket valamiféle bűneiktől? Szobrokhoz és egyebekhez imádattal viszonyulni is elég pogány - pláne hogy az egész katolikus egyház (és azóta kinőtt vadhajtásai amik gyakran még rosszabbak) a pogány jelképekre és átnevezett szentekre épül.

Szerintem tudják, hogy ha Jobbik uralom lesz akkor ők sem nyelnek milliárdokat többé a bigott hamis hazug vallásosságukra hivatkozva.

2009.09.21. 10:47:53

@atlagjancsiba:

"... katolicizmust valami gyanus zsidos dolognak tartottak.."

Ennek lehet valami alapja. Freud is írt arról, hogy a nyugati keresztény népeknél megjelenő antiszemitizmus oka lehet a tudatalatti kereszténygyűlölet. Abból vezeti le ezt a gondolatmenetét, hogy gyakran ezeket a népeket erőszakkal térítették a kereszténységre, és ennek emléke nem tűnt el náluk nyomtalanul.

baliquez 2009.09.21. 10:49:33

Vajon mit ígért a Fityisz a katkóknak? Ráparáztatta őket hogy ha a Jobbik térnyer a választásokon akkor a tarsolylemezes hordák csujjogatva lerombolják a templomaikat és sámánjurtákat emelnek a helyén vagy mi? Honnan ez a löttyös indulat, kedves csuhások? Vagy csak épp most tetszett felébredni? Eddig bezzeg nagy volt a kussolás mikor a terrorista moszadesz még élt és lélegzett, pórázon uszítva a vörös kutyáját mindenre ami a most fent hirdetett keresztyény értékek megtartása miatt berzenkedett, most meg hirtelen milyen nagy szájúnak teccik lenni, pap bácsi. Buziparádéval kapcsolatban miért nem küldtek körlevelet, csak tán nem érintettség okán, ugye, jobb nem beszólni mert magas a labda, Szentséges Pedofilbarát Anyaszentegyház. Köpedelem.

RickyTerror 2009.09.21. 10:49:53

@gumirocker: True, a Malleus Maleficarum elég prosztó választás volt.

Hozzá Szóló 2009.09.21. 10:50:58

Remélem, megelégednek a körlevéllel és nem lesz újabb inkvizíció... nem tudom, kit zavar itt, hogy ki milyen istenben/sátánban/jahvéban/krokodilban hisz, de azért a katolikusokkicsit visszavehetnének az arcukból, kritizálni is pofátlanság a részükről azok után, hogy évszázadokig rabolták az országot és vitték ki az aranyat a Vatikánba tonnaszámra...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 10:51:29

az "okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit" én sem kedvelem, nem is járok templomba, főként nem katolikusba... hmmm??? :-O

Google 2009.09.21. 10:53:08

Végre az Egyház is magához tért, ideje volt.
Folyik a fosztogatás, mindenhonnan mindent visznek, kicsit átpofozzák és már sajátjukként adják tovább. (Felteszik a körlevelet az oldalukra, ők ne lennének ártatlanok?)
Hát nem addig van az; saját zavaros világukat bocsássák áruba, ne a közöst ferdítsék el, járassák le!
Minden lázálom elmúlik egyszer, de Ő marad. Tisztán.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 10:53:09

@simonmondja.: "a karácsonyi fakeresztállítás, az belefér-e a krisztusi útba"

nem. viszont levágott testrészek körbehurcolása szakrális helyek körül, az viszont kötelező és semmi köze a bálványimádáshoz...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 10:53:28

Azért az kifejezetten szórakoztató, hogy a nihilista liberálisok és a pogánykodó jobbikos bajtársak egyhangúan gyepálják a Katolikus Egyházat :)))
Mégiscsak, és megint igazunk vót :)))

Kedves jvizkeleti, személy szerint pont lesz@rom, hogy ateista vagy, lehetsz akár őrületes bringagép is felőlem. A keresztények, és a katolikusok nem "köpködők", viszont kötelességük megszólalni hitbeli és erkölcsi kérdésekben - most is ezt tették. Azt természetesen nem írják, hogy elmennek a hajadért, ha nem mész be a templomba. De ebből is látszik, hogy az ateistáknak/pogányoknak és egyéb életmódkísérletezőknek mennyire fáj az, ha már erkölcsi mérce is van, mint az övék, és ezt ki is mondják.

Mégis betalált ez a körlevél. Ismét köszönöm az Egyháznak :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 10:54:52

@Énszóltam:

Ez volt az utolsó blaszfém ocsmányság. A következőnél kivág a modera.
Mifelénk még működik az inkvizíció.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 10:56:20

@Gabrilo: "ateistáknak/pogányoknak és egyéb életmódkísérletezőknek mennyire fáj az, ha már erkölcsi mérce is van, mint az övék, és ezt ki is mondják."

örömködhetsz, de mondjuk az azért furcsa, hogy éppen a katolius egyház szólal fel a bálványimádás ellen. én meg ezen röhögök pl.

erkölcsöi mérce. na ja, persze, egyházadót nem fizetők össze nem adása, el nem temetése, óveszerhasználat hasznosságának pápai megkérdőjelezése, papi pedofília, stb. ezek a nemes erkölcsi mércének kanonizált, tűrt vagy csak támogatott részei?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 10:59:41

@idelle:

ez a "bálványimádás" régi protestáns-puritán propaganda. Rólam lepereg, az tuti. Másnak tessék eladni.

Az erkölcsi mérce azt is jelenti, hogy bizony-bizony, nem mindenki egyenlő erkölcsileg. Dogmatikai kérdésekben pedig az Egyház nem tágíthat. Ez van. Magának persze nem kötelező követnie, mitől lett ilyen ingerült? :))

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:00:17

Hát ehhez csak ennyit tudok hozzáfűzni:

A Vatikán ellenzi a béranyaságot. Szerencse, hogy ez az álláspont még nem volt érvényben, amikor Jézus született.

Meg esetleg még ezt: Máté 5,3

gyz 2009.09.21. 11:02:08

@idelle: az teljesen lényegtelen, hogy szerinted (vagy szerintem) mi bálványimádás és mi nem. Te tarthatod a katolikus vallást annak, más meg a sámánista praktikákat. Az egyház a szinkretizmus ellen szólalt fel, vagyis hogy ne tartsa magát valaki kereszténynek, ha közben Kerecsen-Jézusozik, meg párthus hercegezik, és (kereszténység szempontjából) pogány praktikákat folytat.

Tőlem hódolhat a kőnek mega tűznek is, csak utána vasárnam ne menjen ostyáért, és ne használjon keresztény szimbólumokat.

Nagyon fontos volt ez a megnyilatkozás, kijelölte ugyanis a határokat: tessék választani

gumirocker 2009.09.21. 11:03:05

@Gabrilo: És azzal mit kezdesz atyámfia mondd, aki se nem nihilista, se nem jobbikos, sem nem antiszemita - de katolikus se?

Én azon azért elgondolkodnék a helyedben, hogy vajon az a két szerzetes, az miért is érzett múlhatatlan késztetést arra, hogy megírja a BP-t? Milyen kultúrális- és társadalmi közeg okozta ezt és azt ki és miért gerjesztette?
(Vannak elméletek arra nézve, hogy a boszokányüldözésnek népességszám emelkedés ösztönzésére vonatkozó okai is voltak - mivel ők voltak többségükben a helyi bábák is)

gyz 2009.09.21. 11:03:32

@gyz: szar a klaviatúrám, de azért talán érthető, amit (el)írtam

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:04:15

"De ebből is látszik, hogy az ateistáknak/pogányoknak és egyéb életmódkísérletezőknek mennyire fáj az, ha már erkölcsi mérce is van, mint az övék, és ezt ki is mondják."

De ebből látszik, hogy a katolikusoknak és egyéb keresztényeknek mennyire fáj az, ha más erkölcsi mérce is van, mint az övék, és ezt ki is mondják.

Google 2009.09.21. 11:04:54

A hozzászólások azt mutatják, itt valami félreértés van.
Ez a körlevél nem azokat szólítja meg, aki nem hisznek, mégcsak a reformátusokat sem akarja visszacsábítani, nem téríteni akar, nem a közszolgálati adón nyomatják, csupán a híveikhez szóltak volna.
És mi lett a vége? Azok, akik ütni szeretnének egyet a katolikusokon, találtak botot.
Vagy inkább bunkócskát?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:04:58

@gumirocker:

Én semmit se kezdek, mert pont nem érdekel. Csak beszéltem egy jelenségről, ennyi.

Muad\\\'Dib 2009.09.21. 11:05:12

@Gabrilo:
Továbbra is az a probléma, hogy te ebből a körlevélből hatalmas erkölcsi fölénnyel leszűröd, hogy végre megkapta az ősmagyarkutatás az egyháztól, miközben nem ezzel, hanem a vallás témájával foglalkozik a körlevél.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.09.21. 11:05:31

Szélsőséges liberális vagyok, reggel a buszon abortusznépszerűsítő fotókkal propagáltam a halál kultúráját és ráerőltettem a relativizmus diktatúráját három katolikusra (huhh, a harmadik egy tagbaszakadt ember volt, alig bírtam vele).

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:06:22

@Gabrilo: "régi protestáns-puritán propaganda. Rólam lepereg, az tuti."

ez szíved joga, régi katolikus viselkedésmód. igaz, hogy az Isten parancsolta, de titeket ez kétezer éve nem érdekel.
ceterum censeo: azért levágott testrészeket körbehurcolni, az nem valami értelmes és normális szokás, nem?

"Dogmatikai kérdésekben pedig az Egyház nem tágíthat."

szegény Istennek is meg kellett újítania a szövetségét, persze a katolikus egyház akkor sem fog tágítani, ha már a Szent Péter székesegyház helyén is night klub lesz, és a pápa bácsi fogja már csak rikácsolni, hogy deadogmák, deadogmák... :-DDD

Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem 2009.09.21. 11:06:58

@idelle: Tény és való, hogy az egyháznak vannak olyan hibái/bűnei, amelyekkel lehet, sokszor kell is vitatkozni, sőt, harcolni ellene.

De az is igaz, hogy a jobbik, a gárda és a hasonló csoportok ugyanolyan népbutító, hataloméhes erőszakszervezetek, amelyek nem említhetők egy lapon akár Istennel, akár Jézussal. Pedig ezek a csoportok Istenre és Jézusra hivatkoznak sok alkalommal. Nem kéne.

Ezért örülök a körlevélnek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:07:45

@Google:

A Kat. Egyház sok oldalról közutálat tárgya. Valahogy tüske sokak szemében, ki érti ezt? De, a jó hír, hogy nincs új a nap alatt :)))
"Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam."

Бабаяга 2009.09.21. 11:08:01

Egyrészt naiv vagy, hogy mindenhol felolvasták. Másrészt szerintem nem elég szájbarágós, tehát nagyon sok pap se veszi magát észre, hogy amit ő vall, az merőben ellentétes az Egyház tanításával.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:08:34

@gyz: "Tőlem hódolhat a kőnek mega tűznek is, csak utána vasárnam ne menjen ostyáért, és ne használjon keresztény szimbólumokat."

Szeresd az Uradta, a te Istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat.
Felesd felebarátodat, mint tenmagadat.

ha ez a kettő teljesül, akkor mi a baj? az ostyavétellel meg majd elszámol a delikvens az Istennel, az az ő biznisze, ha jól tudom.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.09.21. 11:08:50

A Halak kor után-mely a vallásokról szólt-jön a vízöntő kor, mely a tudásról szól és ebbe a tradicionális vallások már nem férnek bele, csak úgy mint a babonák. Igaz ehhez még pár évtized kell, de a folyamat már elkezdődött. Egyre kevesebben vannak, akik elhiszik az Ádámmal és Évával kezdődő mesét.

uckmuckfuck 2009.09.21. 11:08:59

A szobrok előtt térdelgetés nem bálványimádás?

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:09:01

@Google: Maga a cikk mutatja azt, hogy itt egy félreértés van. Ők ugyanis -- Gabrilóval az élen -- nem arról beszélnek, hogy a templombajárók ne járjanak jurtába is. Hanem arról, hogy mindenki, aki nem az ő képzeletberi barátjukban hisz, dögöljön meg. Nem éppen keresztényi.

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2009.09.21. 11:09:24

Ez igencsak időszerű volt. Ezt tanítják is minden marketing iskolában: legyen világos profilja minden szervezetnek. Ez egy fontos lépés volt most a katolikus egyház részéről!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:09:52

Kifejezetten érdekes ez a kommenthalom. A legbájosabb benne, hogy többségében nem is a megszólított réteg dühöng, hanem a vallás ill keresztény utálkozó nagytudásúak és akkor ezúton föl is tennék egy kérdést.

Ha valaki tényleg ateista, tehát nagyjából baromságnak tartja az egészet, az miért kap agyérgörcsöt a kereszténység említésétől is? Mondjuk, ha én azt gondolom az UFO hívőkről, amit gondolok, azt nagyjából évente egyszer teszem. Ha szembejön valami eszement ökörség, max elmosolyodok rajta, de igencsak szánalmas, feltünési viszketegségben szenvedő fasz lennék, ha minden ilyen hír után heves kirohanásokban tépném a szám az UFO magazin fórumán.

A témához kanyarodva, az ősmagyar és sámánhitűek jelentőségét, súlyát firtató kérdésekre a válasz természetesen nem az, hogy az akkreditált OKJ-s sámánok riasztó elszaporodása miatt született a levél. De a "koppánykultusz" számos eleme terjed, épül be a mostanában a köztudatba, sőt magába a hazai keresztény hitvilágba is (lásd. pártus jézus), ami ellen a katolikus egyház érthető okból lép fel.

Бабаяга 2009.09.21. 11:10:47

@Vincenzo90: Mert ők nem belülről akarják bomlasztani az Egyházat. Az itt felsorolt valamennyi "eltévelyedés" (beleértve a fogyasztás imádatát), mind a Katolikus Egyházon belül létező dolog.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:11:39

@idelle:

Nem megyek bele ebbe a sületlenségbe. Kapja elő a Bibliát, meg a katekizmust, olvasson az apostoli hagyományról, utána majd trécsizhetünk. Mindenre én sem érek rá.
Látom, a többi sem megy. A kőszikla megvolt, amire az Egyház épül, és amit a pokol erői sem tudnak elpusztítani? :)) Na, az az Egyház :))) Hány hülye ideológiai divat, meg eretnek baromság futott már le rég, miközben az Egyház még mindig áll? :))))
Maguk állnak szarabbul, möhehehe.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:12:53

@-d(-_-)b-:

Mutassa meg, hol állítottam ilyet, legyen szíves.

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:13:44

@bazalttufa:

"sőt magába a hazai keresztény hitvilágba is (lásd. pártus jézus), ami ellen a katolikus egyház érthető okból lép fel."

Hát már megbocsáss, de eleve úgy indítottunk ezer éve, hogy "A magyarok Istene". Ehhez képest nem tudom, miért tiltandó a pártus jézus (bármi is legyen az).

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 11:14:12

Nagy konkurencia az ősmagyarizmus az egyházaknak.
Egyesek spirituális igényeit jobban kielégíti egy gárdaavató, mint az RKE, és ezek jelentős számban vannak.
Ha az egyház tényező akar lenni, akkor átáll a tömegekhez, vagy ragaszkodik a maga igazához, de akkor nem tényező, hanem inkább ellenség lesz.

(Mondjuk ez az igazi út, de nem hiszem, hogy népszerű.)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:14:12

@Gabrilo: "Maguk állnak szarabbul, möhehehe."

egy gyors fejszámolást még kérek a világon élők megoszlásáról a keresztény-nem keresztény vonal mentén. köszönöm.

egyébként éppen a te, keresztényinek csöppet sem mondható stílusod támasztja alá mindazokat, akik negatívan nyilatkoznak az erőszakszervezetedről...

váév építők (törölt) 2009.09.21. 11:15:14

Ennek a már hiteltelen katolikus egyháznak semmi joga nincs bármilyen más hitet elitélni.
Az elmúlt 2 ezer évben több ártatlan ember halt meg a katolikus egyház akaratából, mint amennyit hitler és sztálin együttesen megöletett.

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:15:26

@Gabrilo:

"Mutassa meg, hol állítottam ilyet, legyen szíves."

Szó szerint ezt nem írtad le.

Ahogy te kiolvastad a körlevél sorai közül, hogy minden más hit üldőzendő meg hogy ti álltok az erkölcsi piedesztán, én meg kiolvastam a te hozzászólásaid sorai közül, hogy így gondolod.

teabore 2009.09.21. 11:16:38

Teljesen egyetértek.

Az a legnagyobb baj, hogy nincs olyan jelképe a magyarságnak, ami mindenkit megérintene, ami kifejező lenne, sajnos az árpádsávos zászlót és a turulmadarat nagyon lejáratták.

Muad\\\'Dib 2009.09.21. 11:16:54

@bazalttufa:
"De a "koppánykultusz" számos eleme terjed, épül be a mostanában a köztudatba, sőt magába a hazai keresztény hitvilágba is (lásd. pártus jézus), ami ellen a katolikus egyház érthető okból lép fel."
Tudod ez olyan érdekes elképzelés. Mintha a svéd egyháznak a legfontosabb dolga az volna, hogy megpróbálja eliminálni a viking kutatások minden csíráját. Ráadásul érdekes szemléletet tükröz, hogy te azt szűröd le ebből az egészből, hogy nem érdemes foglalkozni a kereszténység előtti életünk kutatásával, mert nem egyeztethető össze a keresztényi Magyarországgal. Már ne is haragudj, de miféle blődség ez? Persze értem én, a finn-ugor elmélet kényelmes volt, viszonylag jelentéktelen múltat tételez fel Szent István előtt, és az egyéb kutatások sok emberben váltanak ki félelmet.
Egyébként a magyar kereszténység a kezdeti időkben önállóan építette be régi hitvilágunkat a keresztényi hitvilágba. Remek példa erre a rovásírásos oldalakat tartalmazó biblia, vagy az életfával kombinált kereszt. És ez tény, akár fáj ez az egyháznak, akár nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:17:03

@idelle:

Sóhaj.
Nem megy ez magának. A világon azt hiszem, most lépték át a kritikus határt a muzulmánok, azaz most lettek többen, mint a katolikusok.
Szevasz.

De ráadásul, nem erről beszéltem. Azt hiszi, a Hegyi Beszéd után exit pollt készítettek? Nemá'! Áll-e az Egyház, vagy sem? Megbukott-e eközben nem kevés ideológiai meg eretnek divat? Na, erre válaszoljon. Utána gondoljon bele ebbe a night clubos baromságba is.

Ja, ezt meg szeretem: amikor a kereszténységgel semmiféle, maximum ellenséges viszonyt ápolók akarják a keresztényeket kioktatni, hogyan kell jó kereszténynek lenni. Muhaha.

Jenyei 2009.09.21. 11:17:40

Meg vagyok hatva. Mint egy falat kenyér, úgy kellett, egyszerűen nem értem miért kellett erre ilyen átkozottul sokáig várni. Az ember csak nézett, hogy a Demokrata és hasonszőrű ocsmányságok hogyan terjesztik ezeket a nézeteket, és Orbánék hogy tűrik ezt el.
Egy jó nagy -megkésett- piros pont. Várom az ellenfél lépését és kommentárját.

okoska100 2009.09.21. 11:19:01

Tagadja vagy relativizálja a férfi és a nő különbségét,
Kedves Katolikus egyház,felhívnám figyelmüket arra az apró tényre,hogy a Férfi ,és a nő némiképp eltér egymástól .Pl. a férfiaknak ha szépen akarok szólni fütyijük a nőknek pedig puncijuk van,és ez csak egy apró különbség.
Illetve érdekelne,hogy mi közük van ahoz,ha valaki más vallásban,másban hisz?
Üdvözlettel:4 negyedik angyal

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:19:07

@-d(-_-)b-:

Ja, ha uraságos beleolvas akármit a kommentjeimbe, akkor nekem nem is kell írnom, nem? Majd maga nagyvonalúan megfejt, meg tenyérjósol a távolból :))) Nem maga írja a Nemzet Anyósának a dalszövegeit is mostanában?

Szóval:
1) Igen, az Egyháznak van egy határozott erkölcsi álláspontja
2) Igen, kötelessége megnyilatkozni e kérdésekben.
4) Sehol sem mondtam olyat hogy "mindenki más dögöljön meg" --- ott írom fönt, hogy pont leszarom, ki ateista, meg őrületes bringagép. Akkor hogy is van ez?

Esetleg fenntarthatom a jogomat, hogy én meg az Egyházzal értsek egyet? Nagyon megköszönném.

Jenyei 2009.09.21. 11:20:17

Persze, kutatás... ne legyünk már (ál)naívak. Egyszerűen arról van szó, hogy a Demokrata-féle khmm filoszemiták torkán nem megy le, hogyan lehetett Jézus zsidó. Ez egy iszonyú boksz volt Bencsik és bandája agyában, és valahogy fel kellett oldani. Ezeknek lehetett volna izlandi is, de az túl messze van... legyen akkor magyar. Hát valahogy így...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:22:14

@Gabrilo: "A világon azt hiszem, most lépték át a kritikus határt a muzulmánok, azaz most lettek többen, mint a katolikusok.
Szevasz."

még egy kicsit erőltesd meg az elmédet, nem csak muzulmánok vannak meg keresztények. segítségként két kisebb országocskát említenék: India és Kína.

"Áll-e az Egyház, vagy sem?"
áll. áll-e a pénzimádat vagy sem? a pinaimádat áll? áll mindegyik. semmi olyan nem áll, ami ne állt volna tízezer éve és viszont.

"Ja, ezt meg szeretem: amikor a kereszténységgel semmiféle, maximum ellenséges viszonyt ápolók akarják a keresztényeket kioktatni, hogyan kell jó kereszténynek lenni. Muhaha."
nem tudtam, hogy te vagy Beni-papa, a tévedhetetlen, de lehet, hogy meglepődnél, ha tudnál egy s mást rólam... ;-)

Mille38 2009.09.21. 11:22:33

Csak a bálványokról jutott eszembe, hogy egy vastag könyvben olvastam a szálka meg a gerenda viszonyáról.

-d(-_-)b- 2009.09.21. 11:24:09

@Gabrilo: Szerintem higgadj le, és inkább olvasgasd a Szentírást. Különösen a felebaráti szeretetről szóló részeket.

Felőlem nyugodtan egyetérthetsz akivel akarsz. Csak attól mentsen meg minket a sors, vagy Isten, stílszerűen, hogy "te és a hozzád hasonlók" valódi hatalmat kapjanak.

Úgy vélem, elmondtam mindent, amit veled kapcsolatban el akartam mondani.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:24:47

@Gabrilo: "ott írom fönt, hogy pont leszarom, ki ateista, meg őrületes bringagép. Akkor hogy is van ez? "

hát, mint abban a klasszikus mondásban: a vélemény olyan, mint a segglyuk. milliók nem gondolják úgy, hogy véleményükkel, hitbéli meggyőződésükkel minden nap minden egyes percvében címlapon kell lenni.
ha valaki úgy érzi, hogy igen, az ne lepődjön meg, ha lesz, akiknek nem tetszik a véleménye.

de egyáébként nyilvánvalóan szarik mindenki mindenre, semmi gond... ;.-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.21. 11:24:50

@idelle:
Jaja.
Lehetne itt még vallásháborúzni.
A turul, vagy a szentkorona bálványnak számít?
Ez a körlevél nem elég konkrét.

BushDoctor 2009.09.21. 11:24:56

Megjegyzem, kiváló illusztráció a cikkhez Malleus Malleficarum egykori kiadásának nyitólapja :D

krampam 2009.09.21. 11:26:37

Dicsőség az Atyának és Fiúnak és Szentlélek Istennek, miképpen kezdetben, most és mindörökké! Amen

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.09.21. 11:26:57

@simonmondja.: aha. :-) és a tusványosi szabadegyetem az bálványosi-e?

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:26:57

@-d(-_-)b-:

Vagyis maga úgy szeret vitázni, hogy beleolvas a másik hozzászólásába, amit akar, majd azt élvezettel cáfolja. Ez derék.
Illik ilyenkor beismerni, hogy vagy téved, vagy hazudik. Egyik sem túl hízelgő.

tatamin 2009.09.21. 11:28:53

tegnap az esti misén kissé furcsáltam, szeretett káplánunk lányos zavarát, és igyekezetét, mellyel még a levél felolvasása előtt próbálta annak tartalmát megvilágítani de később megértettem: a levél sajnos nem jó, minimum két levél kellett volna. Egy a híveknek, egy másoknak (urbi et orbi.) A híveknek nem kell az pogányságról papolni, mi ugyanis minden misében azt imádkozzuk, hogy: "...hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházban..." (credo). A család megerősítése viszont fontos, hogy úgy neveljük a gyermekeinket, hogy az értékmodell legyen, ami istentől való.
Másrészt: ezzel pogánysággal még óvatosabbnak kell lenni, mert magyarok azelőtt is voltak, hogy nem voltak kersztények, másrészt: az anyaszentegyház hazai útja és a nemzettörténeti progresszió nem minden ponton esik egybe (lásd. ellenreformáció.)
Amúgyis a levél hangvétele inkább az értelmiségi közösségnek szól. Célszerűbb lenne inkább a hitoktatók pénzének elvonása miatt protestálni.
Sajnálattal állapítom meg, hogy a Püspöki Kar kommunikációja még mindig nem nem jobb, mint az általa fenntartott egyetem kommunikációs képzése. A szövegen továbbra is erőteljesen érezni a biloógusok és informatikai szakemberek munkálkodását és kevéssé a jó pasztorális képességet, ami fájdalom, évtizedek óta hiány a hazai klérusnál.

Kakula Zé 2009.09.21. 11:29:34

Ajjaj! Baj van!
Kiderült, hogy az r.katholikus anyaszentegyház meg a jurta nem egy alapra épült. Szegény jobboldali barátaim kezdjetek új mítoszokat gyártani mert ez volt a P. Konferencia legjobb körlevele az utóbbi időben.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.09.21. 11:30:01

No igen, az egyház és az ő marketingesei.

Tavaly voltam Rómában, és megnéztem a Szent Péter Bazilikát. Kifelé menet, a bazilika jobb oldalán volt egy ajtó: "Treasury" (kincstár) felirattal. Megnéztem azt is. Akkora arany keresztek, amelyekből hónapokig lehetne etetni egy-egy afrikai válságövezetet, akkora rubinok, mint az öklöm. OK, biztosan fontosak voltak ezek Krisztus vallásának terjesztéséhez és a barokk sem tévút, miszerint a döbbenetes gazdagsággal kell lenyűgözni a híveket.

Aztán a kincstárból kivezető ajtó hová nyílt? Egy, a Bazilikában működő ajándékboltba. Még hittanórákról mintha derengene valami olyasmi, hogy Jézus kiseprűzte a kufárokat a templomból. Nos itt rendben volt a merchandise business, minden rózsafüzéren, kereszten a Pápa képe is megjelent. Volt, ahol a korábbi és a jelenlegi Pápa együtt.

Ezt nem azért írom, mert bármi módon vonzódnék a sámánhithez, vagy egy másodpercig komolyan venném, hogy a keresztény szó a kerecsenből eredeztethető, és hiszek abban, hogy a család szentség, és nem öröklésjogi szerződés. De komoly fenntartásaim lettek az út során az egyházzal kapcsolatban - és nagyon sokat kell olyan papot keresni, akinek a szájából hitelesen lehet megkapni a keresztény tanítást.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 11:31:54

@Kakula Zé:

"Kiderült, hogy az r.katholikus anyaszentegyház meg a jurta nem egy alapra épült."

:-) Hát rohadtul nem, sőt az Egyház egyenesen Új Izráel.

2009.09.21. 11:35:03

Ideje volt. Kiváncsi vagyok, mit fognak szólni a körlevélhez Bencsik A. és haverjai

BushDoctor 2009.09.21. 11:36:01

Rambo : Én is jártam arrafele és magam is elszörnyedtem. Jézus elkergetné az egész bagázst! . Nincs ennek semmi köze az eredeti tanitáshoz már...csak a jelszavakban. A hatalombitorlásról szól, mint megannyi évszázadokon át, csak mostmár nem rakják kazalba a lángoló embereket. Max gondolatban :P

Csomorkány 2009.09.21. 11:36:50

@Muad\\\'Dib: Hol olvastál olyat a körlevélben, hogy a kutatást tiltja? Egyébként az ősmagyar hit szerintem is tök szervesen épült be a kereszténységbe. Lényege az Árpád-házi szent uralkodók kultusza volt, és amikor a szent uralkodó aszonta, föl kell venni a kereszténységet, akkor fölvették. Ennyi.

darkmirjam 2009.09.21. 11:37:50

Nem értem miért kellene a babonákat monopolizálni. Úgy szép a világ ha szines. Eggyesek méregkeverőknek hisznek, mások táltosoknak, néhányan meg maradnak józanok. Az egyház érdeke nem az emberiség érdeke, volt 1700 évük hogy bebizonyítsák az ellenkezőjét. Nem tudták. Sőt, módszeresen lerombolták saját tekintélyüket. Erőszakkal. Egyék meg amit főztek.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 11:39:25

Nagyon örülök ennek az írásnak, úgy is mint többszörös vallás és egyházalapító. Az egyik ilyen egyház, amelyiknek szintén egyik szellemi atyja vagyok nevezzük röviden az Árpád Népe Egyház.

Görögországban nem is olyan régen felélesztették az eredeti görög vallást és tradíciót, ahol köztudottan Zeusz az Istenek Istene és semmiféle közük nincs a kriszcianizmushoz, hanem megkeresték eredeti gyökereiket. Az Árpád Népe Egyház is ilyen. Nálunk ugyan nem található meg semmiféle olyan kutyulék, amiről ezen cikk ír. Azért nem, mert a magyarság eredeti vallási tradicióiban nem is volt semmiféle olyan dolog, ami a katolicizmussal egyezne. Inkább a katolicizmus merített, kopintott és vett át számos ősi szokást, aminek rá nem lenne szabad jellemzőnek lenni. A katolicizmus vett át és értelmezett magára olyan ősi pogány ünnepeket, hogy csak egyet említsek a számtalanból, mint a tavaszi termékenység ünnepe, amit húsvétnak neveznek. A kereszténység fő mítoszfigurája Jézus egy sokkal korábbi perzsák, majd rómaiak által is tisztelt Isten, tehát Mithrász élettörténetének szinte indigó papirral való átmásolása.

Tehát a Katolikus egyház fordítva ült a lóra és szereptévesztésben van. Azt teszi, amit eddig is tett. Több ezer éves hazudozásait, dezinformációit terjeszti.

IGe
arpadegyhaz.hu

darkmirjam 2009.09.21. 11:42:36

Természetes, hogy az ember képtelen maradéktalanul befogadni minden egyes dogmát. Márpedig a katolikus hit az egyházi agymenések fenntartás nélküli elfogadása lenne. Legalábbis szeretnék ha így lenne. Igen nehéz például kiegyezni az isteni sugallatokkal, hogy egyáltalán miért szólna le Isten valakinek, aki elődjét megmérgezve foglalta el a "szent hivatalt".

Lord_Cica (törölt) 2009.09.21. 11:42:41

itt valami készülődik, a nagycsaládosok is erotika kiállítást látogatnak

Бабаяга 2009.09.21. 11:43:46

@okoska100: Ha az értő olvasással nem lennének gondjaid, akkor világos lenne, hogy az Egyház azt a szemléletet ítéli el, hogy a gyereket "das"-ként kell nevelni, azt majd eldönti, hogy mi szeretne lenni. Azt hiszem ezt a nemek forradalmaként emlegetik. Sok pap jókat szörnyülködött ezeken, hogy kisfiút a homokos páros rózsaszínben járatott, meg egyebek.
Az Egyház ragaszkodik hozzá, hogy vannak férfiak, akik lehetnek papok, és vannak nők, akik meg szülhetik a gyerekeket.

Muad\\\'Dib 2009.09.21. 11:45:00

@Csomorkány:
Épp ezt mondom, hogy ferdít a cikk írója, mikor ilyeneket: "Az alternatív, tudománytalan őstörténeti halandzsával szemben..." ír. Erről ugyanis szó nincs a körlevélben.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:46:03

@RAMBO:
www.papanyaloka.igen.hu

akkor ez a te blogod

és amőgy miért lenne ellentétes Jézus tanításával az ajándékbolt, meg a kincseskamra? Amikor pl. a pápának alig van magánvagyona.

No meg:

Az egész világon pedig 182200 katolikus egyházi oktatási intézményben – az óvodától az egyetemig – ötvenmillió diák tanul. A katolikus egyház világszerte 123 ezer karitatív intézményt tart fönn, ebből 5900 kórház, 16700 orvosi rendelő, 700 lepratelep, 12600 öregotthon, 19500 árvaház, 11500 családsegítő központ, 11600 fogyatékos iskola, és 4450 egyéb intézmény.

Ezt is fenn kell tartani valamiből.

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:46:26

@BushDoctor:

Szerintem sincs semmi kivetni való a képben, sőt...:)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:47:41

@Бабаяга: paptól és gyerektől függetlenül az egyház ragaszkodik hozzá, hogy a két nem az két nem, és biológiailag meghatározott. Evvan. Társadalmi nemek nincsenek.

LuiKang 2009.09.21. 11:48:24

"Nagy érvágás azoknak, akik politikai szólamaikban kérkednek saját kereszténységükkel és magyarságukkal, miközben pogány babonákban hisznek"

Kitalálom, a Jobbikról beszélsz.
Ezt a kijelentést mire alapozva teszed, hogy ők miben hisznek?

A körlevél szövege egy helyen már

Miért csodálkozunk, hogy terjed az ősmagyar kultúra feltámasztása iránti vágy?
Múltunk és jövőnk elrablása folyik, az országosan fogható televíziókból a szenny sugárzik, a keresztény világkép teljességgel HIÁNYZIK belőlük, a hétköznapokban a kereszténység hiteltelenné, sőt, cikivé vált.

Helyes, hogy felhívja a konferencia ilyenre a problémát, de miért nem a gyökerekkel foglalkozik, miért felületi kezelést próbál alkalmazni?

Egyébként hogyan legyen hiteles a levél, ha ilyet ír: "Ezeréves magyar kultúránk".
Magyar kultúránk ezer éve keresztény, de nem ezer éves, sokkal több annál.

A körlevél véleményem szerint fontos dologról beszél, de megint sikerült ismét a valóság ismerete nélkül megfogalmazniuk hirtelen reagálásukat, és megint sikerült burokból viszonyulni a kérdéshez. Ezer éves... ez a mondat elárul mindent az egész hozzáállásról...

Mondom ezt hívő, gyakoroló keresztény katolikus létemre, aki még egy "pogány szertartáson" sem vett részt...

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 11:48:43

@RAMBO:

Kedvenc papom szerint: Isten Assisiben lakik, és Rómában a Pápa. :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.21. 11:48:50

A nemzeti radikálisok ezek szerint legközelebb majd a körmeneteket is megdobálják? :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:50:16

@Viktus: euzt fejtsd már ki, lécci? Mik a katkó templomok bálványai? A katkók ugyanis a szenteket és azok erekjéit TISZTELIK, és csak az IStent IMÁDJÁK. CSók.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.21. 11:51:17

@SzilvayG (dszg):

Szóval 50 százalékos a női kvóta.
De az egyházakba nem, csak a magánügyekben,
remélem.

2009.09.21. 11:51:34

@SzilvayG (dszg): Elég sokat imádkoznak Máriához, tehát nem csak Istent imádják.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 11:51:37

@IGe:

A mai görögögnek nem sok közük van az ógörögökhöz, a mai görögök elgörögösödött szlávok, ilyen erővel a szláv ősvallást is feltámaszthatnák.
(ahogy akár mi is, vagy az ősgermánt.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 11:51:45

Erről így írunk:

Az ősi relígió ugyanis genetikusan bennünk van, mindannyiunkban, akik ebben a hatalmas vér- és sorsközösségben osztozunk. Mind örökösei vagyunk a roppant örökségnek, amelynek a legtöbb emlékét ugyan elpusztíthatták, elvehették tőlünk, mégis e hit velünk van, bennünk van, az ereinkben lüktet. Az ősi hit mi magunk vagyunk! Hogy lehet ez?

Az ősi hitet (Kosztolányival szólva) „nem kancsal apostol, nem zagyva keletnek elmebetegje” tákolta össze, nem bomlott elméjű próféták látomásait, életellenes parancsait rögzítette, mint az azt elnyomó erőszakos idegen vallások. Az ősi hit a hőskultuszt, az életet, a születést, a termékenységet, az erőt, eszességet, egészséget ünneplő, az ősöket, hagyományokat messzemenően tisztelő és ápoló, a jövő felé forduló, az emberiséggel együtt formálódó, a titokzatos kozmikus rendet megérző és megértő gazdag lelkiségű pogány vallások hatalmas boldog családjába tartozott, amelynek a folyamatossága még nem szakadt meg az igazi metafizikaival. Szarvai közt a Napot hordozó szarvast űző eleink olyan pillanatban érkeztek Európába, amikor annak népeit már megfosztották valódi kincseiktől és idegen gúnyákat aggattak rájuk. Noha őseink hite sem kerülhette el sorsát az intoleráns, hódító keleti misztériumvallással szemben, az égig érő Életfát mégsem tudták kivágni. Az Életfa ágai ugyanis mindig új levelet hajtanak, ahogy a vérvonal öröklődik, az ősi, közös mondák apáról fiúra, anyáról leányra szállnak. Vérünkből új hajtás sarjad.

Az ősi magyar vallás a pogányság, amely a természetes rendet, az élet ciklusait, magát az ÉLETet képezte, képezi le, éppen azért bizonyult kiirthatatlannak, mert nem dohos dogmák, molyrágta könyvek őrizték. A könyveket el lehet égetni, a dogmákat el lehet feledni. Nekünk nem kell lázbetegként ősi tekercseket keresni a föld mélyén, bennünk és körülöttünk van ugyanis minden, ami mind a varázslásos humbugokkal, mind a beteg, önsanyargató, a földi létet „siralomvölgynek” tekintő életellenes vallásokkal szemben a tiszta, örök egészséges gondolkodást, létszemléletet és lelki hozzáállást biztosítják. A kontinuitást eleinkkel, Árpád népével a vérünk teremti meg: ez a közös leszármazás összeköt, és nem elválaszt. Nem támadó, nem kirekesztő, nem irányul senki ellen. Ezek az elemek, amelyek bennünk szunnyadnak, bármikor előhívhatók.

arpadegyhaz.hu/index.php?type=webpage&m=36&id=55

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:51:59

@Vincenzo90: JÁzusnak jár a fényűzés. A bálványimádás szó pedig tipikusan zsidó és keresztény történeti előzményekkel rendelkezik, ahogy az eretnek szó is. A katkó püspöki kar meg had a saját szemszögéből írjon már körlevelet. Csók.

darkmirjam 2009.09.21. 11:52:28

@SzilvayG (dszg): Az egyházi oktatási intézményekről inkább ne is beszéljünk. Egyszerűen gusztustalan dolog gyerekek agyát mosni a katekizmusokkal. Egy másik blogon valaki az állította, nem térít, pedig dehogynem. Ott az iskolákban. Ahol a jobb híján saját maga képére formáló szülő elhelyezte a gyerekét térdelni.
Az meg hogy az erkölcsnek és a vallásosságnak bármi féle köze lenne egymáshoz, óriási csúsztatás. Mondjon valaki egyetlen olyan erényt, amit nem kell egy nem vallásos embernek gyakorolnia? Attól még, hogy én nem hittem volna Máriának, a szeretet, az irgalom, a család érték számomra, a hét fő bűnt pedig azért kerülöm, mert egészséges, nem pedig a poklos mese miatt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:53:35

@Vincenzo90: a hagyománymegtartás hol ellenkezik a körlevéllel? Sámánimust csinálni azonban nem csak hagyomnánymegtartás, egy kultusz fölelevenításe per definitionem nem lehet csak hagyományőrzés.

BushDoctor 2009.09.21. 11:53:46

Sir Humprey : Mondtam volna, hogy van kivetnivaló a képen ? Nem mondtam. Azt mondtam "kiváló illusztráció" :) és ezt továbbra is állítom.

walter77 2009.09.21. 11:54:25

Végre egy állásfoglalás, elhatárolódás, valami.

...bár persze a magam részéről még mindig nem értem a kereszténység és a magyarság mitől jár kéz a kézben. Az hogy "A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie." szerintem logikai csúsztatás, de mindegy.

A lényeg, hogy legalább már az egyháznak is cikik az éjféli misén első sorban álló hívek, akik amúgy meg turulos pólóban feszítenek.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:55:22

@darkmirjam: és hol kötelező egyházi iskolába adni a gyereket? Szerintem a liberális katysvasszal erköülcstelen átmosni az ember fejét. Amúgy nem mosnak át, sokan nem tartják a hitüket az egyházi oskolába jártak közül. Szóval hol az agymosás? És szerinted hogy tud "szabdeon választani" meggyőződést valaki, aki nem ismeri a hitet?

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2009.09.21. 11:56:09

Szomorú, hogy azért csak nem állták meg a püspök atyák, hogy egy újabb oldalvágást vigyenek be a melegeknek, csak úgy megszokásból, teljesen offtopic módon.

Ezzel szemben kimaradt a körlevélből egy nagyon is a témába vágó momentum: az antiszemitizmus kérdése. Az, hogy a "Jézus, pártus herceg" című téveseszmerendszer egyik alapvető célja a zsidóellenesség, Jézus és Mária zsidó voltának letagadása.

Csak hát ebben sajnos semmi új nincs: a MKPK antiszemitizmusa már csaknem húsz éve bizonyságát adta a maga (minimum teológiai) antiszemitizmusának, amikor a Liturgia Horarum (vagyis a zsolozsma) új fordításában mind a Benedictus, mind a Nunc dimittis evangéliumi kantikumok fordításából egyszerűen _kihagyta_ a Róma által kiadott latin szövegben szereplő "Izrael" szót, és az "atyáink", ill. "választott néped" kifejezésekkel helyettesítette.

Ez a sunyiság a "no comment" kategóriába tartozik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 11:56:14

@Jobb híján MDF-es:

Újjáéledőben a Zeusz-vallás Athénban
andraslang - 2009.01.14 10:46

A Görög Ortodox Egyház felháborodással vette tudomásul Doretta Peppa főpapnő kezdeményezését.

2007 januárjában az ókori 12 görög istenség tisztelői szertartást tartottak Zeusz athéni templomában. A Görög Ortodox Egyház nagy felháborodása ellenére a szertartás lezajlott, nem úgy, mint 2003-ban, amikor a kulturális minisztérium hivatalnokai feloszlatták a Héphaisztosz templománál ünneplő papokat és papnőket. A hír után következzék a két oldal véleménye:

(1) A Görög Klerikusok Szövetségének elnöke, Efstathios Kollas atya az Olümposzi istenek követőit szerencsétlenek csapatának mondta, akik azon igyekeznek, hogy egy degenerált és halott vallásba leheljenek újra lelket és a múlt szörnyűséges, sötét téveszméihez szeretnének visszatérni.

(2) A bevezetőben említett főpapnő - Doretta Peppa, aki civil foglalkozását tekintve író - azzal védekezett a támadás ellen, hogy a templomokat az istenek tiszteletére emelték, és ők nem tesznek mást, minthogy visszaállítják ezen helyeket az őket megillető funkcióba. Bírósághoz is fordulnak, hogy a templomokat rendeltetésüknek megfelelően használhassák. A kezdeményezés Európában nem példa nélküli: Angliában a druidák vehették használatba rítusaikhoz a Stonehenge-et, míg Dániában Thor és az északi istenek követői jogosultak arra, hogy házasságkötést, alámerítést és temetést celebráljanak.

Forrás: BBC News
news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6283907.stm

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 11:56:23

@IGe:

"Az ősi magyar vallás a pogányság, amely a természetes rendet, az élet ciklusait, magát az ÉLETet képezte, képezi le,"

Akár a nácik által kultivált ősi germán vallás.

Ez az állati létezésnek megfelelő szint, az embernek Isten kell.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:56:26

@darkmirjam: csakhogy az erkülcsök nyugaton a keresztény múlton alapulnak. Ha tetszik, ha nem, keresztény kultúrkörbe tartozol. Csók.

Molnár tizedes 2009.09.21. 11:57:31

"A mai szentmisén a pap megkért mindenkit, hogy a súlyos mondanivalót
tartalmazó körlevélen mindenki gondolkodjon el.
Én megtettem.
Az alábbi sorokban olvasható!
Észrevételek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelére!
Tegyük fel azt a kérdést, hogy miért történhet a pogány ősmagyar vallások
előretörése?
Nem mi, katolikusok tévesztettünk célt?
A Katolikus egyház az elmúlt években kiállt az emberek mellett?
Felszólalt a hazug nemzetáruló, népnyúzó idegen érdekeket szolgáló
helytartók ellen?
Naponta felvetődik a kérdés hazánkban: Miért oly passzív a társadalom
jelentős többsége, amikor nyilvánvaló, hogy tömeges, egységes és határozott
fellépéssel már közvetlenül az "őszödi beszéd" nyilvánosságra kerülése után, napok alatt megdönthető lett volna az exkommunista, neoliberális,
globalojudaista diktatúra, és elkergethető lett volna annak vezető,
nemzetáruló csürhéje? Nincs olyan morális tekintélyű, mindenre elszánt vezér-személyiség, aki karmesterként állhatna a társadalom élére?
Ezt a szerepet betölthetnék a keresztény egyházak is, ha nem lenne
magatartásuk politikailag ambivalens. A hallgatás, a megalkuvás, a "nem szólhatunk, mert az állam megvonja a támogatást" című magatartás nem ébreszt bizalmat az emberekben, sőt azt ellenszenvvel kezelik.
Kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba, de akár többször is beleeshetünk
ugyanabba a szennygödörbe, mert még mindig nem tanultuk meg, amit már a
történelem is igazolt. Csupán egyetlen kiragadott példa:
Az 50'-es években a derekukat beadó egyházi vezetőket Rákosiék éppúgy
félreállították, mint az első ellenállókat.
Mindszenty és Ordass börtönbe juttatása után Grősz Józsefet (katolikus
részről), és Túróczy Zoltánt (evangélikus részről) rá tudták bírni az
egyházakat államilag tönkre tévő törvények aláírására.
Nemsokára mindkettőjüket szintén letartóztatták. Korábbi ígéreteiket
Államsegély folyósítása az egyházaknak, kötelező hitoktatás megtartása) természetesen eszük ágában sem volt betartani. Grősz és Túróczy nem tudták, hogy a kommunista ritkán hazudik. Csak akkor tesz ilyet, ha kinyitja a száját! Napjainkban hazánk egyházi vezetői úgy gondolják, hogy ezek unokái talán különbek? A kommunizmus és a kapitalizmus nem két fenevad, csupán egyazon judaista szörny két arca. Bármelyik falja fel az embert, egy gyomorba kerül. Püspökeink nem szajkózhatják a régi rigmust, miszerint:
Az egyház ne politizáljon!!!"
Itt idéznem szükséges az Istenéhez és népéhez mindhalálig hűséges
Mindszenty Józsefet, aki Emlékirataiban így foglal állást:
"...határozott kiállással és a lelkipásztoroktól jövő egyértelműeligazítással megakadályozható a vallásellenes - vagy
társadalmakat és a közerkölcsöket romboló - mozgalmak hatalomra jutása. A hit meggyengülésének a jele, ha az egyház ateista mozgalmakkal szemben a pártpolitikában semleges álláspontot foglal el és hívei ily módon megtévesztett lelkiismeretére hagyja a döntést.
A kommunizmus nemcsak politikai párt, hanem legelsősorban világnézet;
vallás ellen, Isten ellen, emberi lélek ellen, apostoli hitvallás ellen,
Tízparancs és erkölcs ellen. Gyilkol, rabol, zsúfolja a börtönöket, a
szibériai munkatáborokat. Lezülleszti az egyént, tönkreteszi a családot,
csordává teszi a tömeget. Amely pillanatban valaki kommunista, abban a
pillanatban megszűnt keresztény lenni. A keresztény Krisztushívő, a
kommunista megtagadja az érte meghalt és föltámadt Jézus Krisztust, nem 30
ezüstért, csak egy csalásért. Hite az istentelenség, erkölcse az
erkölcstelenség." És ma, hogyan van ez? Bűnösök közt cinkos, aki néma!
Természetesen a kereszténység intézményei pártok felett állnak, teljesen
sohasem azonosulhatnak mással, mint Krisztus tanításával! Viszont éppen
ezért prófétai felelősségük a mindenkori politikai rendszerek bírálata, a
Szentlélek sugallata által! Kurcsányék ámokfutásának kezdetén a püspöki kar megrázó hangú körlevelet adott ki, és olvastatott fel országszerte a szentmiséken. Ezzel le is tudta volna kötelességét? Spányi Antal székesfehérvári püspök kezdetben ugyan kiállt a tüntetéseken,
de őt is hamar visszahúzták a reverendájánál fogva. Ifjabb Hegedűs Lórántot saját református egyháza is mind a mai napig meghurcolja, mert krisztusi módon hirdeti az igazságot. De hol van korunk, Prohászkához vagy Mindszentyhez méltó katolikus hegedűse? A bajban ismered meg ki a barátod.
Ha Jézus visszatérne, vajon nem ismétlődne meg Esztergomban az evangéliumi
ostoros jelenet? Ebben a légkörben, az Egyházban azt érezzük, mint a biztosítótársaságok ki nem mondott szlogenje: "Ne félj amíg engem látsz, ha meg baj van úgysem látsz!" Nem csoda, ha most sokakban egy világ omlik össze, és ürülnek a templomi padok! Az üres pohár megtölthető állott, poshadt vízzel is, és forrásvízzel úgyszintén. Sok ember üres pohárral jön. Keresnek valamit, egy fogódzót. Ha a sámánok és a táltosok állnak közelebb a bajbajutott emberhez, akkor miért nem értjük az emberek menekülési útját? Ezt nem nekünk katolikusoknak kellett volna megtenni? Talán még most sem késő! Ha az ellenzéki politikum betöltötte volna a szerepét, és nem
műellenzékként viselkedett volna, akkor ma nem volna Magyar Gárda, nem volna Jobbik. Ha a Katolikus egyház élén Mindszenty lelkületű megalkuvást nem ismerő vezetés állna, akkor most nem kerültek volna elő a sámánok, a táltosok. Félő, hogy lassan jönnek a boszorkányok is. "
KOÓS NORBERT
duko@vivamail.hu

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:58:54

@Birtalan Balazs: már ne haragudj, ez éktelen baromság. Hol lenne antiszemita a püspöki kar és hogy jönnek egykörlevélhez a homók?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 11:59:54

@Birtalan Balazs: sunyiság? :D:D:D az Izrael helyett választott népet fordítani antiszemitizmus? MEGALOL!

gyz 2009.09.21. 12:01:34

@IGe: az ok, hogy itt reklámozod magadat, de ugye rájöttél, hogy az írás nem rólad szól? Hanem a kerecsen-Jézusról, a keresztény szívcsakrázókról, meg a párthus Jézusozókról.

És a magam részéről (hadd ugorjanak a Jobbikosok) azokat is beleveszem, akik karácsoykor kereszteket állítanak városzszerte.

neked meg jó könyvégetést

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:02:02

@Molnár tizedes: te nem figyelted eléggé az előző évben a püspöki kar tevékenységét. a globalojudaista szóért meg nem mondom, mi járna. Nem vagy te katkolikis, te eretnek vagy.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:04:05

@Jobb híján MDF-es:

A katolicizmus paktált le a nácizmussal és nem az ősi magyar hit és hagyomány. Ez történelmi tény. Nem véletlen ez az 1941-es karikatúra sem:

The New Christianity. 100% Aryan." Philip Zec, Daily Mirror (16th May, 1941)"

www.p-dox.hu/humor/kepek/GERchristanityD.jpg

Másrészt ezt se feledd:

Nagy Bandó: András könyve - Fordított Teremtés

72. oldal: " Az egyház és a papság módszerei és eredményessége semmiben sem maradt el a sztálinista és hitlerista hóhérlegények kínzókamráinak leleményes teljesítménye mögött."

kopasznyakú 2009.09.21. 12:04:15

már ideje volt szólni, mert hagyományőrzés címén elég sok ökörség terjed

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:04:31

@walter77: hol logikai csúsztatás? Egy vallás nyilván univerzális igénnyel lép fel, ergo nem abszolút számára a nemzet. Viszont fontos a hazafiság, nem hiába születtél oda, ahova, pl. Egy jó katkó jó hazafi, de nem sovén. KB így lehet összefoglalni.

Quicksilver 2009.09.21. 12:05:24

Az egyház szempontjából érthető lépés, csak kívülről nézve kicsit vicces. :-P

gyz 2009.09.21. 12:05:32

@Molnár tizedes: remélem, ezt csak ide tetted ki, egyébként benned maradt.

testmozgást és jó levegőt írok fel neked, az segít

Lord_Cica (törölt) 2009.09.21. 12:05:34

@Birtalan Balazs: Ez jó. Én meg azt nem értem, hogy minek rúgnak bele a transzszexuálisokba és az interszexuálisokba. Mert a melegeknek nincs sok közük a nemi identitáshoz, viszont a annál inkább a szexuális orientációhoz.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:05:57

@IGe: a katolicitmus NEM PAKTÁLT LE A NÁCIZMUSSAL, XII. Piusznak és a Vatikánnak 800 000 zsidó köszönheti az életét, rengeteg katkó pap halt meg a gázkamrákban, és a pápának több rabbi köszönetet is mondott a háború után.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:06:12

@Jobb híján MDF-es:

Ja és azt se feledd, hogy HITLER Katolikusnak vallotta többször magát:

Hitler időnként istenhívőként nyilvánult meg, és azt állította magáról, hogy keresztény:
"A Führer tudatta azokkal, akik a Végső Megoldás végrehajtásával voltak megbízva, hogy az emberöléseket a lehető leghumánusabb módon kell elvégezni. Ez megfelelt azon meggyőződésének, hogy úgy érzékelte: Isten adott neki parancsot, hogy tisztítsa meg a világot az élősdi férgektől. Mivel a római egyház köztiszteletben álló tagja volt - noha annak hierarchiáját gyűlölte - ' Katolikus vagyok most is, akárcsak eddig, és mindig az is maradok' - mondta Hitlel, magában hordozta a katolikus egyház azon tanítását, hogy Jézust a zsidók ölték meg. A kivégzéseket tehát a lelkiismeret-furdalás szikrája nélkül végre lehet hajtani, hiszen ő csak Isten bosszúálló kezeként cselekszik - amennyiben a kivégzéseket személytelenül, kegyetlenség nélkül hajtja végre."
- John Toland (Pulitzer-díjas): Adolf Hitler, 507. old., az 1941 őszén történt események tárgyalásánál

darkmirjam 2009.09.21. 12:06:57

@SzilvayG (dszg): A csók kedves volt. De nem hiszem. Család előtte is létezett, az öldöklést előtte is szankcionálták, a züllés korábban is egészségtelen volt. Az hogy jött az egyház és azonosította magát ezekkel, még nem tette birtokosává. Kb annyira nem, mint ahogy OV sem lett a forradalom örököse, csak mert fideszesítette a kokárdát.
Ráadásul igen hiteltelen erkölcsről hallani olyan szervezettől, ami a főbűnöknél sokkal súlyosabbakat is elkövetett. A kirekesztés, fajgyűlölet, népirtás, kínzás, könyvek és bibircsókos emberek elégetésére gondolok, amire nyilván azt fogod mondani, hogy tipikus egyház ellenes frázisok. Csakhogy ezek a frázisok történekmi tények, az erkölcsi követendősék pedig érdek. Egy főként politikai szervezet érdeke.
Kölönböző varázslások nélkül és lehet szép értékes életet élni. Nem kell tényleg mindent elhinni, amit ezek kitaláltak, hogy jó embernek nevezzenek, és tartsam magam

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.09.21. 12:07:30

@SzilvayG (dszg):
"csakhogy az erkülcsök nyugaton a keresztény múlton alapulnak. Ha tetszik, ha nem, keresztény kultúrkörbe tartozol."

Ez mindaddig rendben is van, amíg nem akarják elhitetni velem, hogy ez az értékrend az egyetlen kizárólagosan helyes és követendő.

BushDoctor 2009.09.21. 12:07:54

@SzilvayG (dszg): Már ne haragudj, de ez nem megalol, hanem megasirás. Tudatos Izrael-telenités. Birtalannal értek egyet és ha te ezzel a fülényeskedő , cinikus megalolozással tudsz csak erre válaszolni, akkor légyszives cserélj avatart, mert a mostanihoz nemsok közöd van a felszin karcolgatásán kivül.

gyz 2009.09.21. 12:08:20

@IGe: a szarin-gázos japán merénylő meg buddhistának tartotta magát.

Az NDK-nak meg az volt a nevében, hogy "demokratikus". Sőt, a KNDK-nak is.

Szörnyű, mi?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:08:49

@ifsz: kissé zavaros az agyad. Máriához imádkozni miért lenne bálvűányimádás? Szentekhez is imádkozunk. Ezek közbenjárást kérő imák, nem tekinti Istennek a szenteket meg Máriát. Mielőtt nem ismersz valamit, ne nyilatkozz róla.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:10:09

@SzilvayG (dszg):

Történelmi tény, hogy a Katolicizmus és vatikán két ,az olasz és a német fasizmussal kötött szerződése alapozta meg az újkori túlélését.

Paul L. Williams: A leleplezett Vatikán

"A 20 század elejére A Római Katolikus Egyház vagyona és tekintélye, világi dicsősége, az azt megelőző korszakhoz képest jelentéktelenre csökkent. A reformáció miatt az Észak-Európából beáramló adók, hübéri járulékok, örökségek és adományok elapadtak. A francia forradalmat követően az egyházi vagyonok Francia országban a nemzet rendelkezése alá vonták és megtiltották a francia püspököknek, hogy a pápának addig küldött szokásos "római adót" fizessék. Az Olasz nemzeti egység megteremtése után 1860-ra a pápa a római székhelyű Latrium kivételével minden itáliai területét és birtokát elvesztette. Az 1910-es 1920-as években A Római Katolikus egyház gazdasági és befolyásbeli mélyponton volt. Ebben az időben ismerte fel Benito Mussolini, hogy a katolicizmus jó szolgálatot tehet politikai előmenetelében és pozíciója megszilárdításában...."

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:10:09

@-d(-_-)b-: és volt béranyaságra elhetőség KRisztus idejében? :D A béranyaság miért is lenne erköülcsileg jó? Tessék iyenkor örökbe fogadni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:11:34

@IGe: és hogy Mussolini iylet gondolt, az hol bizonyíték bármire is? történelmi tény az, amit leírtam. Paktálástól semmféle szó nincs, ez ilyen kéynszeres libisi blabla. Leleplezett Vatikán, MEGALOL :D:D

Monolit 2009.09.21. 12:12:15

Ez a körlevél tökéletesen példázza, hogyan vált idejétmúlttá a katolikus egyház. Igaz ugyan, hogy identitásválságban szenved, és maga sem tudja, hogyan szólítsa meg a modern embereket, de azért ahhoz még veszi a bátorságot, hogy uszítson és kirekesszen. Maga sem akarja belátni, hogy az emberek azért fordulnak más hitvilághoz, mert a katolicizmus erőtlenné és hiteltelenné vált.
A magyarok kulturális gyökerei nem Szent Istvánig nyúlnak vissza, hanem annál sokkal régebbre, és ma, amikor a túlélésünk feltétele az identitásunk megerősítése, igenis vissza kell nyúlnunk az ősi törzsi hagyományainhoz.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:12:20

@IGe: német fasizmus nem is létezett. Az nácizmus volt. Ne keverjük a terminológiákat.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:13:46

@SzilvayG (dszg):

Az adott könyvet egy tényfeltáró újságíró írta és a Német és az Olasz faizmus és Vatikán szerződéseinek a szövege is benne van:

A könyv tárgyalja a Vatikánnak egyes diktatúrákkal kötött szerződéseit, például az 1929-es lateráni egyezményt és az 1933-as német-vatikáni konkordátumot.

váév építők (törölt) 2009.09.21. 12:13:55

kedves blog-szerkesztők: le kellett venni az egyház-védő írásról a kommenteket? talán túl katolikus-ellenesek voltak? jobb lenne ha szégyenében megszűnne a katolikus egyház...a mai embernek lehet, hogy hitre van szüksége, de erre az egyházra nincs!

egy volt katolikus.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:13:58

@Monolit: identitásválságban? Akkor szenvedne abban, ha nem adna ki ilyen körlevelet. Miért is lenne uszítás meg kirekesztés kiállni a meggyőződéséért?

Mutykó 2009.09.21. 12:14:26

„A kereszténység el fog tűnni. Megszűnik, megsemmisül...
Nem tudom persze, melyik fog előbb letűnni a színről, a rock ’n’ roll vagy a kereszténység. Jézussal nincs is semmi baj, de a követői ostobák és közönségesek. Ők csavarják ki úgy a dolgokat, hogy az számomra tönkreteszi az egészet.”

John Lennon

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:15:40

@váév építők: nálunk nincs teljes szólásszabadság. Evvan. Nem vagyunk libsik. És nem vagyunk egyházi aloldal, úgyhogy a kommentek ügyében ne őket fikázd.

egy katolikus

Lord_Cica (törölt) 2009.09.21. 12:16:08

@Monolit: Jaja ez egy tipikus katkó körlevél. Apáca blogon is látható hasonló: apaca.blog.hu/2009/06/01/a_bun_mely_nem_bocsajtatik_meg
Eleinte a szeretetről és az elfogadásról papol, majd máris uszít egy kisebbség ellen.

darkmirjam 2009.09.21. 12:16:34

Meg egyébként is, mi az oka annak, hogy a legutolső dolog ami az egyházról eszembe jut, az a szeretet? Egyáltalán nem asszociálok rá. A mutatott kép alapján egy erejét vesztett, sértett pszichopatának tűnik.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:16:36

@Mutykó: john Lennon ezügyben számomra lényegtelen. Ő már megszűnt. Legalábbis ezena földön, és talán ISten irgalmából a mennyben ücsörög. :D:D

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:18:01

@Lord_Cica: az elfogadás és szeretet nem azt jelenti, hogy midnenkinek igaza van. és nem azt, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Miért is lenne uszítás, ha a püspöki kar közzéteszi a véleményét? Ezzel az erővel te meg a püspöki kar ellen uszítasz a kommentjeiddel.

Nádasi Balázs 2009.09.21. 12:18:04

Azért azt, hogy "szélsőséges liberalizmus" létezne, hát csak a liberalizmus ellenfelei hirdetik... a liberális eszme jellegéből adódóan nem szélsőséges. Ha szélsőséges liberálisokat keres valaki, találja meg az anarchistákat.

Másfelől. Kétségbe vonni az igazság létét: ehhez nem kell liberálisnak vagy ateistának lenni. "Fogd az univerzumot, és morzsold a legfinomabb porrá, és szitáld át a legapróbb lyukú szitán, és azután mutasd meg nekem az igazság egy atomját, a kegyelem egy molekuláját." Ki az, aki azt meri mondani, hogy találna ilyet? De mégis: attól még, hogy valaki nem hisz az objektív (transzcendentális) igazság létében, élhet úgy, hogy az erkölcsös legyen. "És mégis, és mégis úgy teszel, mintha lenne a világnak egy ideális rendje, mintha létezne valami... egyfajta jogosság az univerzumban, mely szerint az megítélhető."

Ami igazán nem tetszik az MKPK-nak, hogy van egy olyan csoportja az embereknek, akiket ők maguk jellemeznek így: "magam módján vallásos." Ez a csoport nem Istentagadó, hívő ember. Csak épp nem fogadja el sem a katolikus egyház, sem protestáns egyházak értelmezéseit, tanításait, mert úgy vélik, hogy az egyház idejétmúlt, változásképtelen, az élet szentségét hirdetve emberek életét ronccsá, pokollá tevő, önhatalmába belefulladt intézmény. Ha véletlenül valóban igaz lesz Malachiás ír szerzetes jóslata, nem fogok könnyeket hullatni a katolikus egyház jelenéért, csak a múltjáért.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2009.09.21. 12:19:03

Az a fura, hogy tiltakoznak a kirekesztés ellen, és mégis kirekesztik azokat, akik nem katolikusak, vagy a sumér-magyar blődségben akarnak hinni, vagy épp pogányok, vagy ateisták. Szóval ugyanúgy kirekesztenek embereket, csak másképp hívják :) Lényegében, én leszarom, hogy engem kirekesztenek ezek, azt viszont nem, hogy az én adómból kapjanak egy fillért is. Mert őket pont nem szeretném támogatni, ha lehetőség van rá. Ahogy a BKV-t sem, mert fizetek nekik eleget amúgy is.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 12:20:21

A minap egy művelődési házban voltam, ahol "a helyi ősmagyar klub" is akkor tartotta a soron következő összejövetelét. Engem is csábítottak az előadók, hogy üljek be, hallgassam meg őket. Egészen addig meg is néztem volna, hogy egyáltalán miről óhajtanak győzködni, amíg ki nem derült, hogy a művelődési ház kertjébe lovakat is hoznak. Onnantól csak az állatok érdekeltek. Amikor a lovak megérkeztek, a " klub" tagjai és előadói kijöttek a kertbe hozzájuk... Kb. így kezdődött a gyakorlati bemutatás: "Kedves Ősmagyar barátaim! Na, ez a ló!

Ekkor jót vigyorogva elvonultam az "ősmagyar társaságtól", kívánva nekik, hogy közelebbről is ismerkedjenek meg ezen nemes állatokkal.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:20:24

@Mutykó: És vallás sincs

JOHN LENNON: Képzeld el (Imagine)

Képzeld el, hogy nincs mennyország
Ez könnyű, ha megpróbálod
Nincs pokol alattunk
Fölöttünk csak az ég
Képzeld el, minden ember a mának él...

Képzeld el, nincsenek országok
Ezt nem nehéz megtenned
Senki nem öl vagy hal érte
És vallás sincs
Képzeld el, minden ember békében él...

Azt mondhatod, hogy álmodozok
De nem én vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap csatlakozol
És a világ eggyé lesz

Képzeld el, hogy nincs tulajdon
Kíváncsi vagyok, tudod-e
Nem kell kapzsiság vagy éhség
Az ember az embernek testvére
Képzeld el, hogy minden ember
Megosztozik a világon...

Azt mondhatod, hogy álmodozok
De én nem vagyok az egyetlen
Remélem, egy nap csatlakozol
És a világ eggyé lesz

www.youtube.com/watch?v=okd3hLlvvLw

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:23:07

@SzilvayG (dszg):

Csak annyi, hogy a német és olasz fasizmussal Vatikán és a katolicizmus kötött hatalmi szövetséget, még a hatalmuk csúcspontja előtt. Nem az ősmagyarság és az ősmagyar vallások.

Ez TÉNY.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:25:47

@BushDoctor: már bocsi, de bizonyítsd be, hogy egy ilyen fordítás antiszemitizmus. És milért is kéne egy ilyen körlevélben tiltakozni az antiszemitizmus ellen? Nektek csak ez jut eszetekbe mindenről? Akkor fulladj bele az antiszemitizmusba, ami körülvesz.

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2009.09.21. 12:26:26

@SzilvayG (dszg):

Hát kirekesztik azokat akik nem katolikusak, olvassad végig a levelet. Az a lényege, hogy elhatárolódnak tőlük. Másrészt meg nem tetszik nekik az, hogy egyre többen (és jogosan) "maguk módján vallásosak", ez külön fájdalmas nekik, hogy nem diktálhatnak. Siratják a régi hatalmukat, befolyásukat, mostanra nem maradt nekik semmi. A jelenlegi pápájuk meg a Hitler-Jugend tagja volt, vicces.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:27:00

@IGe: semmiféle hatalmi szüvetséget nem kötött, olvasd el a szerződések szövegét. Továbbá akkoriban ha jóle mélkszem, még volt királya az olaszoknak. A vatikáni állam területéről szüeltet megállapodás, azaz a függetlenséget biztosította.

Lord_Cica (törölt) 2009.09.21. 12:28:07

@SzilvayG (dszg): Azért egy nagy különbség van: én nem akarom őket megfosztani az alapvető jogaiktól, vagy megszabni hogyan éljenek: hogy családban éljenek/házasodjanak (bár erről lemondtak), hogy azzal éljenek együtt akibe szerelmesek (erről is lemondtak). (hmm asszem már értem mi frusztrálja őket.)

Az én reakcióm védekező reakció egy agresszív támadásra. A püspöki nyilatkozat nem tekinthető védekezésnek, mert a melegek a légynek sem ártanak, annak ellenére, hogy minden kis lélegzetvételüket próbálják támadásként beállítani valami ellen, amiről ők sem igazán tudják, hogy mi fán terem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 12:29:00

Édes jó Istenem, ne hagyj el!

Sikerült idecsődíteni az összes futóbolondot (IGe a vezérük). Láss csodát, egyből jött a homokosok elnyomása, meg az antiszemitizmus, XII. Piusz és a nácik, meg ősmagyar pogány vallás vagy mi a halál.
Egyszer azért mindenki megpróbálhatna nem komcsi és/vagy pogány forrásokból táplálkozni.

en.wikipedia.org/wiki/The_Myth_of_Hitler%27s_Pope

www.catholic.com/library/HOW_Pius_XII_PROTECTED_JEWS.asp

Hitler sosem tartotta magát kereszténynek, a Mein Kampf-béli istenképe deista, később pedig panteista. Némely beszédében/írásában kifejtette, hogy a győzelmük után a "zsidó gyökerű" kereszténységgel is leszámolnak.
Jó reggelt, elvtársak.

Lord_Cica (törölt) 2009.09.21. 12:29:31

@SzilvayG (dszg): Pl. nálunk hittanon a papbácsi majd minden órán elmondta, hogy a cigány egy élősködő faj. Tette ezt úgy, hogy volt egy cigány srác az osztályban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:29:33

@Kedves Nard: ez a hitlerjugend-dolog már régen lefutott, látszi, hogy fingod nincs semmiről. Kötelező volt a tagság, a pápa meg épp nálunk lépett le belőle. CSókoltatlak.

Bandibacsi34 2009.09.21. 12:31:17

Amugy mierty nem irjak ki a kommenteket a honlapon?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:31:27

@Lord_Cica: akkor azt rosszul tette. Ellenben:

hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nypasztor%C3%A1ci%C3%B3

reakcio.blog.hu/2009/09/18/ciganypasztoracio

Miközben az egyházakat állandóan felszólítják a szekularizációs doktrína élharcosai, hogy ne politizáljon, és ne tegye le a voksát egy párt mellett se, ugyanazok (például TGM a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában megjelent, a jobboldalnak szóló levelében) sérelmezik, hogy nem határolódik el hangzatos nyilatkozatokban a Jobbiktól. Érdekes, ilyenkor lehet, sőt kell politizálni… (Az iskolában is tilos a politizálás az órán, a rasszizmus ellen azonban mégiscsak lehet politizálni – például a Népszava levélíró történelem tanára szerint.)

Az igazi keresztény nem beszél, hanem mindenekelőtt tesz. Ma a cigánykérdés kapcsán rengeteg a szó, és kevés a tett. Igazán akkor jutunk előre, ha belülről változunk meg mi és a cigányok is – mondta szerda este a a cigány-magyar megbékélésért a Jezsuita7 programsorozatának keretében bemutatott szentmisén Dr. Székely János, a Püspöki Kar cigányságért felelős tagja. Hozzátette: Afrikában számos nyugati segélyprogram kudarcba fulladt az iskolaépítéstől a gyáralapításig – elhordták, szétszedték ezeket az anyagi segítségeket. Az ottani atyák szerint igazi fejlődés csak akkor lesz, ha belülről alakulnak át az ottaniak. Az igazi fejlődés az ember szívében kezdődik. Egy budapesti keresztény közösség nemrégiben vett egy kis lakást egy kilakoltatás előtt álló cigánycsaládnak – van tehát, aki cselekszik. Talán sokkal több múlik rajtunk, mint az államon – mondta a püspök prédikációjában.

A katolikus egyház cigánypasztorációja elsősorban nem anyagi segítséget jelent, hanem lelkigondozást, tanítást, eligazítást. Ennek következtében azonban a cigányok egyre önállóbbá válnak. A legmagasabb szintű testület, amely a cigánypasztorációval foglalkozik, az Elvándorlók és Úton levők Pápai Tanácsa.

Először 1999-ben szembesültem a cigánypasztoráció valóságával, amikor egy kis, cigányok lakta görög katolikus falut is útba ejtettünk egy nyári zarándoklaton. A neve: Hodász. A görög katolikus beatmise (!) cigány nyelven folyt. A helyi papok, Sólya Miklós és Mosolygó Béla, valamint Gelsey Gábor jóvoltából roma közösségi ház és idősek napközi otthona épült.

A hazai cigánypasztoráció egyik zászlóvivője a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense, Dúl Géza, aki egyben a gyömrői Ceferino Ház, a váci egyházmegye cigányevangelizációs irodájának vezetője. A ház névadója a cigányság védőszentje, El Pelé, avagy boldog Ceferino Giménez Malla, akit II. János Pál 1997-ben avatott boldoggá mártírhaláláért; ugyanis a spanyol polgárháború idején, 1936-ban meg akarta menteni egy pap életét, amiért a kommunisták őt is kivégezték.

De ha már a jezsuiták kerültek szóba ismét, feltétlenül meg kell említenünk Hofher József SJ-t, a jezsuiták cigánymisszójának vezetőjét, aki úgy fogalmazott nemrégen:

Észre kell vennünk, hogy a jelenlegi keresztényellenes erők, valójában Krisztusi törekvéseket használnak retorikájukban istenhit és az evangéliumi emberkép elfogadása nélkül. Szociális rendszerekről beszélnek evangélium nélkül. Szolidaritásról beszélnek lemondás nélkül, önzetlenségről fecsegnek erkölcsi kultúra nélkül, jóléti rendszerváltozás víziójával hitegetnek áldozat nélkül. Szorgalmat kérnek számon felelősségvállalás nélkül, rendet belső fegyelem nélkül, a másság elfogadását az ember és Isten méltóságának elfogadása nélkül.

A jezsuiták Komplex felzárkóztató programja, amely Tápiószecsőn kezdte meg működését, de aztán beköltözött a Józsefvárosba, például szakképzettséghez, alapvető ismeretekhez juttatja a résztvevőket.

Koós Ede borsodbótai plébános, aki maga is cigány származású, elvégezte a romológia szakot. Célja, amint azt a jezsuiták A Szív című lapjának a cigányokkal foglalkozó, 2008 októberi számának nyilatkozta, hogy elérje, hogy "a cigány szó hallatán egyetlen magyar embernek se tíz negatív jelző jusson eszébe, hanem tíz pozitív".

Az újság arról is beszámolt, hogy Miskolcon Teréz anya nővérei evangelizálnak a város cigánytelepein - olyannyira együttélnek a romákkal, hogy még a rendházuk is a város ezen részén van.

Dúl Géza úgy nyilatkozott februárban az InfoRádiónak, hogy az evangélium emberképe miatt van esélye az egyháznak arra, hogy sikeresen meg tudja szólítani a cigány embereket. Akkor hozzátette: a legnagyobb felelőssége az államnak van, hiszen az erőforrásai is összehasonlíthatatlanul nagyobbak. Azt is megjegyezte, hogy távol áll még a cigánypasztoráció a teljes sikertől, hiszen ez olyan, hosszú évtizedekig elnyúló folyamat, amivel több évszázados múltban gyökerező sebeket kell gyógyítani.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 12:32:20

@IGe:

"magában hordozta a katolikus egyház azon tanítását, hogy Jézust a zsidók ölték meg."

Ha csak ennyit jelentett számára a katolicizmus, akkor nagyon félreértett valamit.
Amúgy az SS katolikus templomokat is rombolt le és ősgermán szeánszokat is tartottak, gondolom a Führer tudtával és belegyezésével.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:35:40

@SzilvayG (dszg):

Olvassa el mindenki az adott könyvet és a benne lévő adatokat, hiszen azok az én álláspontomat támasztják alá.

Másrészt az Isten, akár kicsi, akár nagy betűvel írják még is csak egy GYÜJTŐFOGALOM, egy foglalkozási ág megnevezése. A kersztények Istenét ezért helyesen, mivel nincs neki külön normális neve, mint például Zeusznak, pontosan kell megadni.

Tehát a katolikusok és keresztények Istene a bibliai SátánIsten. Hiszen köztudott, hogy a keresztények éltetik a Sátánt és ők ne tudják megtagadni a létezését.

A bibliai Isten és Sátán egy és ugyanaz

Hiszen a Sátán Isten elméjének meghasadása. A személy ugyanaz, csak éppen egyszer ennek másszor meg másnak hiszi magát. Ez magyarázat a biblia önellentmondásaira és a bibliai Isten tömeggyilkosságaira.

A fenti érv levezetése röviden;

I. A biblia és a bibliafanok szerint Isten előtt nem volt Sátán

II. A Sátánt Isten teremtette a biblia és a bibliafanok szerint, mert szerintük mindent ez a mesemítoszlény teremtett.

III. A bibliai Isten akármilyen mindenható, állítólag a bibliai Sátánt nem tudja legyőzni. (Eddig egyértelműen nem történt meg.) Ez csak akkor lehetséges logikailag ha a bibliai Sátán Önmagában rejlik, hiszen csak önmagát lehet képtelen legyőzni. Különben egy csettintéssel kinyírhatná a Sátánt.

IV. Az elmélet magyarázatot ad a bibliai SátánIsten tömeggyilkosságaira és más rémtetteire is.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:35:50

@okoska100: már bocsi, de az egyház éppen mindig is kiállt a férfiak és nők különbözősége mellett, őgyhogy ez a komment mellément. A körlevelet olvasd el mégegyszer. A kereszténység és pogánység kutyuléka ellen óv. Többek között.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.21. 12:36:20

@SzilvayG (dszg):

Te miért asszisztálsz ahhoz, hogy a konzervatorium.blog.hu hamis, megtévesztő értelmezéssel vezesse félre a Körlevél olvasóit?

A Körlevél sehol sem beszél szélsőjobbról, nemzetiradikalizmusról, őstörténetről, politikai és gazdasági érdekekről. A Körlevél ősmagyar szinkretizmusról beszél! Valamint elvilágiasodásról, hedonizmusról, élvhajhászásról, okkultizmusról, spiritizmusról és bálványimádásról, szélsőséges liberális eszmékről, a relativizmus diktatúrájáról, az igazság (és Igazság) létének tagadásáról, a halál kultúrájáról...

Konkrét célja, nem bármiféle megbélyegzés, hanem hogy felhívja a hívek figyelmet, hogy az Egyház élő hitével összhangban éljenek! Nem vág eret senkin, sem széljobboson, sem szélbaloson, sem szélliberálison, sem buzeránson, sem senkin, hanem utat próbál mutatni! Szeliden, de határozottan, ahogyan egy édesanya gyermekeinek!

Egy Körlevelet politikai célokra felhasználni nem kóser!

ü
bbjnick

after80 · http://sasfeszek.blog.hu 2009.09.21. 12:36:41

Spiritiszta okkultista szélsőjobbossal még nem találkoztam.
Én a keleti vallások felé vonzódom mint pl. a buddhizmus. Szerintem a politikát meg a vallást ne mossuk össze.

2009.09.21. 12:37:24

@SzilvayG (dszg): Olyasmivel vitatkozol, amit nem írtam. Te azt írtad, hogy csak Istent imádják, a többieket csak tisztelik, erre írtam az imát, ami miatt meg nekem gyanús, hogy ez több mint "csak tisztelet". Ez hogy "nem imádom, csak tisztelem és a közbenjárását kérem" elég gyenge magyarázkodás - a kategóriák határának önkényes tologatása, hogy a megfelelő eredmény jöjjön ki :). Ha a bálványimádás az, amit az egyház bálványimádásként határoz meg, akkor persze, hogy nem követnek el ilyesmit a katolikusok.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:37:31

@IGe: ezek szerint én más könyveket olvasok. édes istenem, miért szűnt meg az inkvizíció? Neked való dolog lenne. Bár szuerintem inkább eladnának udvari bolondnak. :D:D

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:37:49

@Jobb híján MDF-es:

Néhány történelmi fotó:

Nácizmus és a katolicizmus:

www.nobeliefs.com/nazis.htm

Molnár tizedes 2009.09.21. 12:38:42

@gyz: Látom elkerülte a figyelmedet, hogy az írás idézőjelek közé van téve...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:39:22

@ifsz: na igen, bálványidámás az, amit az egyház annak határoz meg, ez a lényeg. Ez a tisztelet-imádás dolog nema határok önkényes tologatás, hanem egyértelműsítés. Akik szenteket imádnak túlzottan, azok ellen föl szokás lépni, hogy álljon meg a menet, ISten az első, utána gyünnek a szentjei.

acel 2009.09.21. 12:40:24

Az adott vallások már régen kirekesztették a katolikus egyházat ez csak elkésett válaszlépés. Ez csak a megmaradt híveiknek jelenthet útmutatást.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:41:04

@after80: a vallásoknak vannak erkölcsi kitételeik. A politika nem lehet erkölcsfüggetlen. Összemosni nem lehet a vallást és politikát, de hogy elválasztani sem lehet teljhesen a kettőt, az világos. Pl. abortuszkérdés: van vallási és politikai vonzata. Kódolt a konfliktus.

jzs · http://kyokushinblog.blogspot.com 2009.09.21. 12:41:05

üdv mindenkinek! szerintem éppen időszerű volt, hogy megszólaljanak a püspökök. ami ellen szólnak az nem csak nekik fontos. a formálódó táltos kultusz eléggé be fog tenni itt a általános műveltségnek is. nem csak nekik. de én nem erről írnék most, hanem a körlevélről. először olvasok ilyet és el is hültem rendesen. azért itt egy komoly társaságról van szó. Vagy nem? egészen nagy csalódást okozott a levél megfogalmazása.

1. Ahogy többen is kipécézték: minek a liberálisokat megemlíteni benne? Az arányossaág kedvéért? Ütünk ide meg oda is?

2. "A kommunista évek alatt próbáltak mindent elfelejtetni..." KIK? Le kellene írni, hogy KIK! Vagy nem lehet nevén nevezni "azokat"? Mit kell itt általános alanyban fogalmazni? Igenis: a kommunista párt primitív ideológiája, ami érvényesült a közoktatásban és a kultúra formálásában. Ezt kell meghaladni. Meg azokat az embereket nevükön nevezni, akik azt képviselték. (Még ott lebzselnek ma is közéletünk számtalan területén. De nyílván ma már rohadt nagy katolikusok. :))

3. Az egyház a globalizáció ellen? Na ez kurva nagy melléfogás. Ugyanis a katolikus egyház az első igazán globális világszervezet. Ez rohadt nagy képzavar és atom ciki. Olyan területre léptek be igen rosszul, amit nem tudnak megnyerni maguknak. A fogyasztás, a nyegleség, az anyagiasság - ami ellen helyesen emel szót az egyház - azt fogalmilag összekeverni a globalizációval az nagyon durva. Ennél nagyobb öngólt régen láttam. Még magyarázzák is a hülyeséget, még egy lapáttal reája. A globalizáció szó nemzetek felettit jelent! Nemcsak a hitben, hanem mindenben. A nemzetközi meg inter és nacionál. Aminek ebben a kontextusban nincs is keresnivalója. A globalizáció nem "nemzetközi" rendszer. A globalizáció első úttörői a katolikus hittérítők voltak. Nemzetekfelettiséget hirdetve a hitben. Az indiánokat kurvára nem kérdezték meg, kell-e jézus! Ahogy most minket sem, kell-e a sok mcdonalds. Olyan jelenség ellen akarnak küzdeni, amit maguk indítottak el és sokáig ideológiai vezetőik voltak. Biztos a vereség.

Összességében szomorú vagyok. Nem érdekel nagyon az egyház, de azt gondoltam a püspökök okos emberek. Tévedtem...

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 12:41:13

Csak, hogy képben legyek!
- Azokról a püspökökről beszélünk, akik luxus Audikkal és Mercedesekkel járva hirdetik a krisztusi szegénységet?
- Azokról a püspökökről beszélünk, akik luxus palotákban lakva hirdetik a krisztusi szegénységet?
- Azokról a püspökökről beszélünk, akik mindent elkövetnek az állami támogatás megszerzéséért és az adók 1%-ának besöpréséért, de nem tesznek semmit az itthoni árvízkárosultak és egyéb katasztrófasújtottak megsegítéséért?

Ha ezekről a püspökökről beszélünk, akkor ezek már régen eljátszották a szavahihetőségüket! Bort isznak és vizet prédikálnak! Úgy néz ki, hogy ezek csak "szemforgató, hamis papok". Erkölcsi alapjuk nem sok van...

strix 2009.09.21. 12:41:56

"a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. "

Szerintem nők millióit érdekelnék a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudományos állítások! :D

yanchi345 2009.09.21. 12:42:29

Ezzel kb. 10-15 évet késett a katolikus klérus, aminek zömmel politikai, hatalomszerzési okai voltak. Most elég erősnek érzik a pozíciójukat ahhoz, hogy ne legyen súlyos hatalmi veszteség a zsidó Jézust pártus királyfinak hazudó réteg elvesztése. És azért a levélben csapnak egyet a túloldal (liberalizmus) felé is, aminek ebben a témakörben a világon semmi értelme, nem liberális hamis tanítóktól, hanem azoktól kell óvni az egyházat, akiknél megvan a kegyesség látszata, de az ereje nincs. A liberalizmus nem akarja magát kereszténynek, zsidónak, akárminek hazudni, vele szemben könnyű állást foglalni. Ez a harc azokkal kell lefolyjon, akik báránybőrbe bújva akarják hamis tanítással elfordítani azokat, akik egyéni hitükben nem biztos alapokon vannak.

gyz 2009.09.21. 12:42:36

@bbjnick: végre valaki érti is, amit olvas. Bár szerintem sokan el sem olvasták.

Molnár tizedes 2009.09.21. 12:43:02

@SzilvayG (dszg): A figyelem neked sem erősséged... Az írás idézőjeles. Gondolom tudod ez mit jelent. A vallási meggyőződésemnek ehez semmi köze, csakúgy, mint neked!

gyz 2009.09.21. 12:43:27

@Molnár tizedes: igazad van, elkerülte, elnézést. Akkor annak üzenem, akit illet.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:43:59

@acel: a megmaradt hívek elég sokan vannak....

@Che Pel: apüspöki palota nem apüspöké, hanem az egyházé. Palotában is lehet evangéliumi szegénységben élni. Szegénynek lenni ugyanis aza nyagi javaktl való függetlenséget jelenti. A katolikus karitász pedig a árzívkérosultak stb. egyik első megsegítője. Neked is:

Magyarországon a rengeteg iskola mellett 122 kórház, öregotthon, árvaház stb. áll az egyház tulajdonában. Az egész világon pedig 182200 katolikus egyházi oktatási intézményben – az óvodától az egyetemig – ötvenmillió diák tanul. A katolikus egyház világszerte 123 ezer karitatív intézményt tart fönn, ebből 5900 kórház, 16700 orvosi rendelő, 700 lepratelep, 12600 öregotthon, 19500 árvaház, 11500 családsegítő központ, 11600 fogyatékos iskola, és 4450 egyéb intézmény.

Zoltan895 2009.09.21. 12:45:59

Ez az ősmagyar baromkodás azért fertőzhet a jobboldalon, mert a komcsik addig tiltottak mindent ami nemzeti, hogy most, hogy lehet, egyfajta túlcsapásként nevetséges túlzásokba esünk.
Másrészt Szt. István alakját olyan aljas és trükkös módon támadták (nem tetszett a komcsiknak hogy keresztény államot alapított...), hogy kitalálták és felfújták helyette Koppány figuráját, aki egy tökéletesen jelnetéktelen senki volt, hatalma, befolyása az országban meg sem közelítette Ajtony (akinek Bizánc a szövetségese volt!, István mégis legyőzte!) vagy az Erdélyi Gyula jelentőségét. Koppányt csak a kommunisták fújták fel, mindössze egy megye támogatta a központi hatalommal szemben. De most egyfajta ikonja lehet a kereszténység elleni "magyar függetlenségnek" mivel azt a látszatot keltették a komcsik, mintha Istvánt nem a magyarság, hanem német lovagok támogatták volna. Pedig a 10-11. században nem is leteztek még lovagok... a körölbelül 40-50-fős német "sereg" jelentősége valahol nulla és minusz egy között van. De a komcsik mégis elhitették, hogy István németbarát volt, Koppány pedig nem hazaáruló, hanem függetlenségi harcos. Pedig csak a vérszerződést megszegő hazaáruló volt Koppány.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:46:07

@yanchi345: hatalomszerzési okai :D:D és épp 7 év szoci kormányázs után jutottak el abba a biztonságba :D:D MEGALOL :D:D és miért kellett volna az előző 15 évben állást foglalni a kérdésben? Maga szupertervező szuperembereknek nézi a püsiket. Összeesküvéselmélet, no.

Jenecsek Miklós 2009.09.21. 12:46:51

Jó lenne, ha a csángók, a kárpátaljai magyar oktatás, védelmében, a délvidéki magyarverések, a felvidéki nyelvtiprás ellen is ilyen határozottan kiállna a Magyar Katolikus Egyház. Alapvetően nincs baj ezzel a körlevéllel, de az azért kicsinyes, hogy egyértelműen utal Badinyi Jós Ferenc Pártus herceg könyvére, mint amit elítél. Ez már pár száz éve Rómában sem szokás. Badinyi mélyen hívő katolikus volt ráadásul. Persze nem egy László Gyula volt, de mindenképp jószándékú. Hogy az őt követő sumerológusok hogyan állnak az egyházhoz, azt nem tudom.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:47:49

"Az első véres országgyűlésre a katolikus hit magyarországi megszilárdítása érdekében került sor, amikor tárgyalásra érkezett országgyűlési követeket öldöstek le tömegesen, korbácsoltak meg az uralkodó parancsára. 1061-ben a frissen trónra került I. Béla nagyszabású országgyűlést hívott össze Székesfehérvárra. Elrendelte, hogy minden településről a két legtekintélyesebb vén jelenjen meg. A küldöttek hatalmas tömege gyűlt össze az ország minden részéből a Fehérvár falai előtt elterülő mezőn. A sokaság egyetlen kérést fogalmazott meg a király felé: hadd szakítsanak a számukra gyűlöletes katolikus vallással, és hadd számolják fel azt teljesen az egész ország területén. A Képes Krónika elbeszélése szerint Béla király három nap gondolkodási időt kért, és bezárkózott a papokkal együtt a város falai mögé. Majd harmadnapon kitárták a város kapuit, s az uralkodó parancsára fegyveres katonák törtek rá a királyi válaszra váró sokaságra. A krónika leírása szerint „néhányukat megölték, elöljáróikat az emelvényről letaszítva eltiporták, a többieket megkötözték, keményen verve korbácsolták, és így ölve, kötözve, korbácsolva is alig csillapíthatták le a lázadást a katonák”. (Kulcsár Árpád)"

www.ujexodus.hu/index.php?lap=16&rovat=400

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:47:57

@jzs: aglobalizáció szó nem nemzetek felettit jelent. Jó pár knyv született róla. Te összesmosol kettőt felszínes fogalmi egyezés alapján.

Zoltan895 2009.09.21. 12:48:58

Che Pel!

"szemforgató, hamis papok". -erről beszéltem, az István a királyból vett koppányista/ősmagyar/pártusheceg/keresztényellenes idézet, amit a komcsik terjesztettek el a 80-as években.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 12:49:08

@IGe:

Ez nem érv semmire.

1. Lehettek náci szimpatizáns papok, mint ahogy ma is vannak magyar soviniszta papok.
2. Az Egyház elismeri a legitim hatalmat, a nácik meg nem nyíltan voltak keresztényellenesek (az azért visszatetszést keltett volna) hanem fondorlatosan, kettős beszédet alkalmaztak. Szóval nagyon buta vagy a fotóiddal!

yanchi345 2009.09.21. 12:49:28

@SzilvayG (dszg): "Dúl Géza, aki egyben a gyömrői Ceferino Ház, a váci egyházmegye cigányevangelizációs irodájának vezetője."
Tegyük hozzá, hogy a gyömrői Ceferino házat kimondottan papnevelés céljára hagyta a katolikus egyházra egy idős hívő, akinek végakaratát semmibe véve alakították ki házából a cigánymissziós központot. Végignéztem a történetet, az idős bácsival senki nem foglalkozott az egyház részéről, a szomszédai jártak ellátni őt, amíg meg nem halt. Aztán hirtelen megjelent a pap, és az öreg végakarata ellenére lett a házából Ceferino ház...

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:50:00

@Jenecsek Miklós: jó szándékú? Badiny Jós? Katolikus? nem sokáig volt az...
Az általa időközben „judaistává” deklarált Vatikánt megtagadta, s megalapította az ettől független Magyar Egyházat, ami egyházközségek helyett „végvárakba” szerveződik. Az egyházzal folyóiratot is indított, amelynek hasábjain többek közt meghirdette az „Amerikai Nagybácsik Mozgalmat" (célja amerikai nagybácsi szerzése minden magyar újszülöttnek), a „Csína-barát Mozgalmat”, és a „Magyar Kultúrforradalom Mozgalmat”. Ez utóbbi céljait a mozgalom programjában ismerteti: „el kell pusztítani Magyarországon minden olyan elméletet, amelyik a magyarság kárát szolgálja. Elsősorban azokat kell tűzre vetni, amelyek hamisak. Ilyen a finnugor rokonság-elmélet is. […] Követnünk kell […] a Magyar Mao Tce Tungnak – Kossuth Lajosnak irányelveit.” [3]

továbbá vicces, amikor egy írás kapcsán az kerül szóba, hog mi mindent lehetet volna még megtenni.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:51:07

@yanchi345: grat. Akkor olvasd el a cigánypasztoráció több eredményét. Hodász, jezsuiták, stb. Utána pofázz. És ha kevésnek találod, akkor mehetsz te is segíteni nekik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:51:29

A pápaság rohadt volt akkoron és már két részre szakadt. 1054-ben véglegesen kettévált. teljesen értelmetlen volt a kereszténység ránkerőszakolása európai közösségi szempontból:

A pápaság sötét oldala

Forrás: Peter de Rosa: Krisztus helytartói – A pápaság árnyoldalai
ISBN 963 7628 00 2

964-ben V. Benedek miután megbecstelenített egy fiatal leányt, haladéktalanul Konstantinápolyba utazott a Szent Péter-dóm minden kincsével, és csak akkor tűnt fel újra Rómában, amikor a pénze elfogyott. A pápát később egy féltékeny férj gyilkolta meg. Holttestét, melyen száz tőrszúrás volt látható, végigvonszolták az utcákon, majd egy szemétgödörbe dobták.
---------------------

VII. István teljesen őrült volt. Elődjét, Formosus pápát 9 hónappal annak halála után kihantoltatta. A később hírhedtté vált „hullazsinaton” a bűzlő holttestet teljes pápai ornátusba öltöztette, feltetette a lateráni trónra, azután személyesen kezdte a vallatását. Azzal vádolta, hogy adatok meghamisításával lett pápa. Egy tizenéves dadogó diakónus válaszolt Formosus pápa helyett. VII. István Formosust bűnösnek találta, ellenpápaként megátkozta a holttestét, letépték róla a ruhát, csak egy szőringet hagytak rajta mely már hozzáragadt az oszlásnak indult holttesthez, és a Tiberisbe dobták, kivéve azt a két ujját, amivel életében a „hamis” apostoli áldásokat szokta adni. A hullát néhány tisztelője kihúzta a vízből, és eltemette. Később visszatették eredeti sírjába, a Szent Péter bazilikába. István pápát nem sokkal később megfojtották.

zongora 2009.09.21. 12:51:48

@Muad\\\'Dib:

Nálunk az atya hozzá tette, hogy nem arról van szó, hogy az ősi egyisten hitű pogányság hitrendszerét kérdőjeleznék meg, csak arra hívja fel a figyelmet, hogy Szent István óta katolikus úton járunk. S valóban ősi története nélkül nem élhet a nemzet.
A nagymamám úgy adta gyerekkoromban kezembe Komjáthy István Mondák könyvét, hogy tudtam az iskolában nem fogok hallani erről.
Kívánom mindenkinek, hogy egyszer vegye a kezébe ezt, vagy más műveket ezzel kapcsolatban, amiket már mások is ajánlottak.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 12:52:04

@Zoltan895:

Az ősmagyarizmus szerintem szipla antiszemitizmus. Irigység, semmi más.

Odáig már nem érnek fel ésszel, hogy a kereszténységgel a magyarság is Isten népévé vált. :-(

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:53:47

@bbjnick: és ki használta fel politikai célra, már bocsi? Meg mihez asszisztáltam, amikor kommentekre válaszoltam? Szerintem valamit nagyon félreértettél.

gabcigirl 2009.09.21. 12:54:22

Akkor a püspökurak figyelmébe egy kis info: ha szigorúan biblikus alapon nézzük, a célcsoportnak szóló kritizálásban említett pogány elemek a katolicizmusban is vastagon benne vannak. Na, erre mit szól a fáma?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:55:25

@zongora: akkor az a papbácsi hülyeséget mondott. Amúgy azt senki nem tiltja, hogy utánaolvass, ismerd meg, stb, hogy miben hitt az ősmagyarság. Sőt, ez fontos is. TÁltoshitűnek lenni meg katkónek egszerre viszont LEHETETLEN.

yanchi345 2009.09.21. 12:55:36

@SzilvayG (dszg): "Maga szupertervező szuperembereknek nézi a püsiket." Ha 15 éve nem bántotta őket a szemük előtt burjánzó álkeresztény maszlag, akkor tényleg nem szuperek. Ebben az esetben akár a versenyszférában, akár a közszférában kereshetnek maguknak világi munkát, mert alkalmatlanok az egyházi tisztség betöltésére.
Ha a pásztor nem veszi észre a juhok között a fertőző betegség terjedését, csak akkor, amikor a nyáj fele beteg, akkor nem szabad rábízni a nyájat.
Hogy egészséges képe legyen az Egyházról, javaslom, olvassa gyakran a Bibliát.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:56:16

@gabcigirl: épp nekik szól elsősorban a fáma, ember.

Kakula Zé 2009.09.21. 12:56:39

@Zoltan895:
Azért az István a király-ból ne vezessünk le eredetmitológiát.

2009.09.21. 12:57:18

@SzilvayG (dszg): Amúgy bálványimádás-kérdésben ez egy számomra szimpatikus megnyilvánulás volt:

jezsuita.blog.hu/2009/06/21/ezert_imadni_fogtok#more1199969

Bár ez lehet, hogy túlságosan bulvár egy hardcore hívő számára :)))

yanchi345 2009.09.21. 12:57:26

@Jobb híján MDF-es: Tegyük hozzá, hogy a magyarság a "szelíd olajfába oltva" lesz Isten népe. És a neopogány álkereszténység ezt a szelíd olajfát akarja letagadni.

szürke_tag 2009.09.21. 12:57:48

Amit leírtak az igaz, ez valóban azt is jelenti, hogy aki eltér Jézustól és a Bibliától az garanciát kap a pokolra.
Az viszont gáz ha egy atya ezt elbagatellizálja, attól ő is a poklot választja.
Viszont furcsa, hogy bálványimádást is említ miközben ezt ők is gyakorolják.
Az ősmagyar kultusz nagyon gáz és semmi valóság alapja nincs, vagyis tudománytalan.

Zoltan895 2009.09.21. 12:57:51

A magyarság TÖBBSÉGE István államalapítása előtt már keresztény volt. (Sőt, hun sírokban is találunk kereszteket). Bolond is lett volna az uralkodócsalád úgy vallást cserélni, hogy a túlnyomó többség nem akarja, hiszen épp a régi vallás adta az ő legitimizációjukat!! Minden kirány azért uralkodott a korban, mert az adott Isten az ő ősüknek azt mondta, hogy ő uralkodjon. Tehát az Árpád dinasztia legitimitását is az előző, régi vallás adta. Nyílvánvaló, hogy nem adjá kezt fel, csak ha nagyon muszáj. De a 10.sz-ra a magyarság túlnyomó többsége kersztény lett, az uralkodócsaládnak muszáj volt haladnia a korral, ezért lett államvallás a kereszténység. Minden országban így történt, elősször az alsóbb tömegek térnek meg, csak végül az uralkodóosztály!

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:57:54

@yanchi345: köszi, gyakran olvasom. Mér ne bántotta volna? Akkor még amúgy nem burjánzott ennyire. Maga a kákán is csomót keres.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.09.21. 12:59:02

Hát mit mondjak, a kommenteket elolvasva még világosabb, miért volt értelme megírni a körlevelet.
Azok számára, akik nem értenék, a körlevél a híveknek szól, őket figyelmezteti. Ha tetszik, a tárgyalt jelenségekkel kapcsolatban elválasztja az ocsút a búzától, az idegen elemeket a katolikus tanítástól. Nem várja el, hogy a nem katolikusok egyetértsenek vele.

yanchi345 2009.09.21. 12:59:06

@SzilvayG (dszg): Látom, barátom, kilóg a szádból a keresztényi szeretet. Hiába, a tolvaj az csak tolvaj marad, míg meg nem szaggatja a köntösét, és meg nem tér.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:59:08

@szürke_tag: bálványimádás hol van az egyházban? Istennek imádás, szenteknek TISZTELET jár.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 12:59:09

Az okosoknak és mítoszgyárosoknak:

A ZSIDÓK JÉZUS HALÁLÁÉRT KOLLEKTÍVEN NEM FELELŐSEK

597 Figyelembe véve Jézus perének történeti összetettségét, ami az evangéliumi elbeszélésekből kiviláglik, továbbá bármekkora a per résztvevőinek (Júdás, a főtanács, Pilátus) személyes bűne, amit egyedül Isten ismer, a jeruzsálemi zsidók egyetemességét nem lehet felelőssé tenni -- a fölbujtott sokaság kiabálása, [430] illetve a pünkösd utáni megtérésre buzdító beszédekben elhangzó, mindenkinek szóló szemrehányások ellenére sem. [431] Amikor Jézus a kereszten megbocsátott [432] -- és az Ő nyomában Péter is --, a magyarázatot a jeruzsálemi zsidók és vezetőik "tudatlanságában" [433] jelölte meg. Még kevésbé szabad a nép "az ő vére mirajtunk és gyermekeinken" (Mt 27,25) kiáltásából -- ami egy jóváhagyási formula [434] -- kiindulva a felelősséget térben és időben más zsidókra kiterjeszteni:

Az Egyház a II. Vatikáni Zsinaton ugyanígy nyilatkozott: "Mindaz, ami az Ő szenvedésében történt, sem az akkor élő zsidóknak, sem a mai zsidóknak nem számítható be megkülönböztetés nélkül. (...) a zsidókat (...) nem szabad Istentől elvetettnek vagy átkozottnak tekinteni, mintha ez következne a Szentírásból." [435]

www.katolikus.hu/kek/kek00512.html#N59

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 12:59:49

@yanchi345: a keresztényi szeretet nem azt jelenti, hogy mindenkinek hajbókolsz, nem?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 12:59:52

@Jobb híján MDF-es:

Tévedsz, mert ezt mi életörömmel, vidámsággal és humorraL így fogalmazzuk meg az általam alapított pédox vallásban, amely ezen része átfedésbe van az Árpád Népe Egyházzal is:

"Istent a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty teremtette, jókedvében, az igazsággal együtt, hogy ez az állítás biztosan igaz lehessen. Mivel Karakutty übereli Istent, és Karakutty kiválasztott népe mi magyarok lettünk, ezért mi sokkal jobban jártunk, mint a zsidó nép. Használjuk ki ezt a magasabb szintű kiválasztottságot és változtassuk szebbé és jobbá a világunkat! "

a BIBLIA FANOKRÓL meg ez a véleményünk:

"A bibliai Isten, akármilyen megdöbbentő és sokkoló, sajnos csak néhány ókori skizofrén, paranoiás vagy súlyosan lelki beteg ember víziójából, halucionációjából alakult ki. Akkor még nem ismerték ezeket a betegségeket és másnak tartották, mint manapság. Thomas Szász magyar származású amerikai pszichiáter írta: Ha te szólsz Istenhez, imádkozol; ha Isten szól hozzád; skizofrén vagy. Freud a modernkori pszichológia és pszichiátria atyja meg kollektív neurózisnak tartotta a vallást. A mai agykutatás már meglelte az agy vallási, vagy Isten központját, amelyet ha egy ateista embernél ingerelnek, akkor elmosódik a tér és idő érzéke és eufórikus boldogság tölti el."

Nem kell ám letüdőzni, sem lemónikaluinszkizni ezen sorokat. Sokat mondó humor csak:-)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2009.09.21. 13:00:14

Én nem látok lényegi különbséget a pogány babonák és katolikus babonák között. Az egyik szórakoztatóbb, mint a másik. És mindkettő jól tükrözi a hívők szellemi horizontját.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:01:48

@Az igazi Svarc Enegger: hogy nem látsz különbséget, ez a te szellemi horizontodat tükrözi.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 13:01:52

@yanchi345:

Pontosan, de a "magyarság" inkább közös lehetőséget jelent, de egyéni döntést, nem származási, vérségi dolgot.

A másik "magyarság" pedig a hunizmust választja.
Tehát csak a keresztény magyarság lett Isten népe, az Új Izráel tagja.
(a régi Izráélt meg bűneik dacára sem veti el az Úr. Na, ez veri egyeseknél a biztosítékot.)

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 13:04:29

@SzilvayG (dszg):
Azt egy percig sem vitattam, hogy a püspököké-e a palotájuk! De, hogy benne laknak, az biztos... és hogy luxus autókkal (és sofőrökkel) járnak, az is biztos... Azt meg Te sem vitathatod, hogy ilyen palotákban - valószínűleg - nem barlangi körülmények között élnek... Lehet, hogy az árvízkárosultak egyik első megsegítője a katolikus egyház, de az még 1838-ban volt... :), azóta nem nagyon. Ha ennyire fut a karitatív vonaluk, akkor miért próbálnak lejmolni a csóró hívőktől adományokat, ahelyett, hogy a nemzetközi finánctőke hazai képviselőinek zsíros bukszáját vennék célba?
A világon működő intézményeik nem nagyon mozgatnak meg, Magyarországon inkább csak a harács látszik... A Katolikus Egyház a legnagyobb vagyongyűjtők közé tartozik és ennek csak igen kis részét "forgatja vissza" a hívőknek...
Sajnálom, de engem olyan emberek nem tudnak meggyőzni az igazukról (és itt most a püspökökről és alsóbb papjaikról beszélek), akik saját maguk sem hisznek abban, amit hirdetnek...

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:04:59

Alapelvek

Az ősi rend organikus és univerzális szemléletének alapelvei:

· az egyéni lelki út, a befelé fordulás helyett a közösségi átélést, a kinyílást, az elzárkózó egyén helyett az integráló (de nem az egyénre telepedő!) közösség választását;

· az élet megrágalmazása, megvetése helyett az élet megbecsülését, növekedését, az életfa tudatos megmászását;

· a „földi” jövő iránti közömbösség, a belenyugvás, az eleve elrendelés helyett a jövő iránti felelősségérzet, a tökéletesedés, a gyarapodás, erősebbé válás tudatos útját;

· a lemondás helyett az egészséges birtoklás, a szemérmesség és az apácaruha helyett az egészséges szexualitás, az önemésztés helyett a gyarapodás útját;

· a sötétség helyett a fény, a betegség helyett az egészség, az éhezés helyett a jóllakottság, a gyengeség helyett az erő, a butaság helyett az értelem útját;

· a múlt megtagadása helyett a folytonosság, a folytatólagosság;

· a HIT helyett a TUDÁS; és

· az ÁRNYÉKVILÁG, a sötétség, a katakombák földalatti világa helyett az ÉLET, a fény, a máglyán fellobbanó tűz, a Napba nézés választását.

arpadegyhaz.hu/index.php?type=webpage&m=36&id=56

darkmirjam 2009.09.21. 13:05:46

@SzilvayG (dszg): Miért is? Amikor a pap varázsolgat a kehellyek meg a terítővel az szerintem elég Harry Potteres.
Tényleg, ördögűzéskor még mindíg halálraéheztetnek embereket, vagy azóta finomodott a dolog?

Zoltan895 2009.09.21. 13:06:59

"Sajnálom, de engem olyan emberek nem tudnak meggyőzni az igazukról (és itt most a püspökökről és alsóbb papjaikról beszélek), akik saját maguk sem hisznek abban, amit hirdetnek... " -tipikus proli logika... tehát te eldöntöd, hogy ő mit hisz vagy nem, ebből pedig következik számodra, hogy akkor meg tud-e téged győzni vagy nem... Igy mindenképp neked lesz igazad :-) Bravúros, frappáns, csak kár, hogy nem te találtad ki, hanem minden proli igy gondolkodik.

yanchi345 2009.09.21. 13:07:15

@SzilvayG (dszg): A "ne pofázz" kitétel helyetti kulturált hangnem pedig nyilván egyből hajbókolást jelent, ugye...
Nekem nem kell hajbókolj, sőt, ha az igazságért nekem támadsz ilyen hangon, az csak engem erősít meg. Sajnállak érte, hogy belőled ez jött ki, de ez nem engem minősít. Meg nem is a cigányok ügyét, amiben az egyházon belül én is megteszem, ami a dolgom, anélkül, hogy elvennék bármi olyat, amit nem, vagy nem arra adtak oda. Ami meg ott történt, az szégyen, és előbb-utóbb világosságra is fog kerülni, mert Isten a világosság, és nincs benne semmi sötétség.

Ruszlán 2009.09.21. 13:09:17

Sziasztok!
Nem értem a nagy felháborodást.
Azok az emberek, akik a szertüzek mellett dobolnak időnként, és foglalkoznak a magyar őstörténettel és ősvallással, azok túlnyomórészt keresztény emberek. Amúgy sincs túl nagy különbség, hiszen az ősvallásban is egy teremtő isten léteszik. Igaz, a szentírás néhány betűjének felcserélése miatt is égettek meg eretneknek bályegzetteket a középkorban. Tiszta szerencse, hogy nincs inkvizíció:) Amúgy ez az egész ősvallás csak egy utánérzés. Mivel nem maradt fenn túl sok minden a vallásról, ezért csak az ősi hagyományainkkal együttesen értelmezhető. Még egy apró megjegzés: nem automatikusan szélsőséges az, aki néha magára ölti őseink viseletét!!

yanchi345 2009.09.21. 13:11:24

@Mutykó: Aztán elsőként mégis John Lennon tűnt el szegény, nem túl dicsőségesen. A rock'n'roll is, a kereszténység is köszöni szépen, elvan.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:11:53

@Ruszlán: inkvizíció-ügyben:
web.axelero.hu/kesz/jel/03_01/mitosz.html
a körlevél éppen azok figyelmeztetésére íródott, akik sámánkodnak keresztény létükre

darkmirjam 2009.09.21. 13:14:36

@Ruszlán: Az az egyház baja, hogy az emberek nem a központ által jóváhagyott babonákban hisznek. A konkurenciát gyepálja.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 13:14:49

"Amúgy sincs túl nagy különbség, hiszen az ősvallásban is egy teremtő isten léteszik"

Amúgy nem mellékes a Teremtés célja, meg a kapcsolat a Teremtő és az ember között. Más az ősmagyarizmus Istenképe.

Leonard Zelig 2009.09.21. 13:14:57

Egyik babonás okítja a másikat.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:15:43

@darkmirjam: nézz utána a babona fogalmának. Éheztetés, hehe :D:D

@Che Pel: miért is kéne elvennie az egháznak agazdagoktól, amijük van? Amit írsz, az csak egy lózung, megérzés, semmi adat nem támasztja alá. Az összes árrvíznél ott volt a katkó karitász, a rendszerváltás után is, hgoy te erről nem tudsz, az a te bajod. A rengeteg árvaház ésatübbi meg nem elenyésző kültséget igényel. Sajnos te ismered félre a valóságot.

yanchi345 2009.09.21. 13:15:56

@Ruszlán: Szerintem azok, akik az ősi szellemeknek mutatnak be tiszteletet, nem keresztények, ha azok lennének, nem fordulnának idegen istenek felé, még "foglalkozás" kedvéért sem.
Csak a dolog tisztázása végett: a tíz parancsolatból az első foglalkozik vele, hogy ne legyenek idegen isteneid a Mindenható előtt (tehát, ha az övének mondod magad). A kettő nem fér össze, egy kis Baál, egy kis JHVH...

Ruszlán 2009.09.21. 13:17:26

@SzilvayG (dszg):
Éppen ezért nem értem, hiszen az érintettek 99%-a keresztény.
Persze ez értelmezés kérdése is lehet. Az egyház szerint az a keresztény, aki teljesen betartja a dogmákat, és mindentől elfordítja tekintetét, ami nem Rómából ered? Talán táltoshitnek szerencsésebb nevezni, hiszen néhány dologban mások voltak a mi táltosaink, mint a sámánok.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.09.21. 13:17:47

Méghogy pogány babonák! A kereszténység ugyan miben több a bálványimádatnál?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 13:18:35

@Leonard Zelig:

Azért nem mindegy, hogy egy kiforrt "babonáról" van-e szó, amelyre lehet társadalmat, emberi közösséget építeni vagy egy olyanról amely alacsonyabb civilizációs fokon áll.

Funkciójáról ismerszik meg a "babona".
Gárdaavatóra tényleg pont elég a sámándob.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:18:40

@antikeresztény: babona (vsz. a babvetés szóból): hamis istentisztelet, amellyel helytelen módon tisztelik az igaz Istent, vagy teremtményt részesítenek vallásos tiszteletben. A világ mágikus szemléletéből fakad. Főleg 2 iránya van: az ember rejtett, titkos dolgokat akar megtudni (→jóslás), v. erejét meghaladó dolgokat akar végrehajtani (→mágia, →varázslás). - Az ÓSz-ben a környező népek vallási szokásai állandó kísértést jelentettek, hogy az egy, igaz Isten kultuszától eltérjenek. Bár Izr. tudta, hogy a jövőt csak Isten emberei, a próf-k ismerhetik, mégis előfordult a →halottidézés (1Sám 28,7-25), a jóslás (Ez 11,26; Zak 10,2) az →asztrológia (Jer 10,2; Iz 47,13). A jóslást halállal büntették, s az álmok jelentését csak akkor fogadták el, ha azok Istentől eredtek (Ter 41,16; Dán 1,27-30). Hasonlóképpen büntették a varázslást, de minden tiltás ellenére használtak →amuletteket. (2Mak 12,40; Ter 35,40; Bír 8,24; Iz 3,40). Szt Pál Barjézus zsidó varázslót a Sátán fiának nevezi (ApCsel 13,10); a Galatákhoz írt levélben a ~ságot a „test cselekedetei” közé sorolja (5,20). - Erkölcsi megítélése: a ~ a hitetlen ember számára fogódzópont előre nem látható helyzetekben, s inkább valláspótlék, mint hamis istentisztelet. A hívők esetében a ~ lehet tréfa is. A komolyan vett ~ bűn az első parancsolat és a vallásosság erénye ellen, az Egyh. komolyan óvja tőle híveit. - Mo-on a nagyszombati tart. zsin. 1611: „A ráolvasást, mágiát, jövendölést, sorsvetést, tenyérjóslást, kuruzslást a prédikációban gyakran ostorozzák, és ha valakiről kiderül a babonaság, értesítsék róla a püspököt.” - 1629: a nagyszombati egyhm. zsin.: „Az egyszerű nép könnyen ~s, sok helyen javasasszonyok ~val gyógyítanak és ráolvasásokat művelnek. A plnos kérdezze gyónásban és azon kívül is, gyógyítanak-e ~s módon embereket v. állatokat, és térítse el ettől az embereket.” H.L.

Péterffy II:213, 255. - KL I:137. - LThK I:37. - BL:126. - Római Katekizmus 1993:2110.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.09.21. 13:20:29

@SzilvayG (dszg):
"Én okos vagyok, te meg buta!"
"Nem! Én vagyok az okos és te vagy a buta!"
(idézet az oviból)
Egyébként meg egyszerűen szánalmas, hogy a XXI. században még létezhetnek vallások, képesek emberek rengeteg pénzt ölni ostoba gyerekmesékbe.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:20:40

@Ruszlán: épp ez az, nem lehetsz egyszerre táltoshitű, meg keresztény - legalábbis katolikus nem. ŐPontosan, ahogy írod, hgoy mia akatolikus, azt Róma mondja meg. Ez teljesen logikus. A hitemről kérdezel? Kérdezd Rómát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:20:49

Érdemes megnézni azt a katolikus érdekkörben elvégzett történelem hamisítást is, hogy a I. István, azaz véreskezű István alapította volna ÁLLAMUNKAT.

"Az Akadémia történeti bizottságát nehéz feladat elé állította a három eltérő álláspont. Nem is vállalkozott arra, hogy a véleményeket közös nevezőre hozza, hanem a következő döntést hozta:

Teljesen kétségtelen tény gyanánt az adatok tömkelegéből csak az bontakozik ki, hogy 888 előtt a magyarok mai hazánk területén nem telepedtek meg, és 900-ban mai hazánk területének elfoglalása be volt fejezve, a magyar állam meg volt alapítva."

ekkor ugyebár Vajk/szentpityú nem élt:-)

mek.oszk.hu/04900/04942/html/mtezredev0002.html

1896. évi VII. törvénycikk

a honalapítás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról

A magyar állam 1896-ban ezeréves megalapításának és fennállásának ünnepét üli.

A tények kemények. Árpád fejedelem volt az államalapítónk és nem a véreskezű I. István.

darkmirjam 2009.09.21. 13:21:08

@SzilvayG (dszg): Van azért egy halovány képem róluk. Mármint a babonákról. Nekem az, hogy a fekete macska szerencsétlenséget okoz, vagy hogy ha vasárnap dolgozok, megharagszik rám az Isten eléggé összecseng. Meg az, ha templomi vizet locsolok magamra, az megvéd a bajtól szintén babonásnak hangzik. Meg az, ha a gyerekem nem térdel fehérbe öltözve egy pap előtt, az rám, rá valamiképpen szerencsétlenséget hoz, szintén a babonával határos.
Az ördögűzéssel kapcsolatban tényleg kíváncsi vagyok mai lefolyására, Régen sok esrtben volt halálos, azt tudom. Valóban kíváncsi vagyok hogy sima templomvízlocsolássá vált e és mehet az ürge a pszichiátriára, vagy még mindíg megkötözik e.

yanchi345 2009.09.21. 13:21:33

@Jobb híján MDF-es: "Na, ez veri egyeseknél a biztosítékot."
Sajnos így van. Pedig egyrészt, ha hittel olvasnák a Szentírást, értenék ezt is, másrészt pedig aki azért fordul Izrael ellen, amit Izrael (és egyes zsidók) csinál(nak) az nem tudom, milyen alapon akarja a kegyelmet saját magának :)
De szerintem mi sok mindenben egyetértünk.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.09.21. 13:22:01

@SzilvayG (dszg): már bocs drágaszágom, de miaz, hogy "igaz isten"?
Manitu, Allah, Jehova, Zeusz, You Know Who?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:22:06

@antikeresztény: az ateizmus egy területileg és időben behatárolt, múló jelenség. LÁsd. Az ateizmus alkonya című kötetet. VEsztésre álltok. Szánalmas, hogy léteznek ateisták.

Ruszlán 2009.09.21. 13:22:21

@yanchi345:
Természetesen igazad lehet, nem is akarlak megbántani kereszténységedben. Mégegyszer: ez a táltoshit ősi kultúránkkal, és szokásaink együttes gyakorlásával él.
És ezt most komolyan kérdezem: mi a különbség a keresztény teremtő, és az ősvallás teremtő istene között? Azon kívül, hogy másként nevezzük, és másként szólunk hozzá??

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:22:28

A kommunizmus és a katolicizmus azonos módszertanát jól kifejtik a következő párhuzamba állított kifejezések:

Megváltás = forradalom

katolikus (egyetemes) = internacionalista

Szentháromság = Marx Engels Lenin

Kommunizmus = Mennyország

Mártírhalált halt szentek = Hősi halált halt forradalmárok

Pápa = Kommunista Párt Főtitkára

Ószövetség Újszövetség = Marx Engels Összes Művei, Lenin Összes Művei

a többi ad adott linken olvasható
vilagnezet.blog.hu/2007/04/22/kisertet_jarja_be_europat_oke_de_ketto_i

Szűcslaci 2009.09.21. 13:22:35

Felhívom továbbá kedves híveink figyelmét, hogy ha esetleg mégis elcsábulnának eme pogány eszmék által, pénzüket továbbra is áldozzák miránk, így biztosítván maguknak az általunk ígért üdvösséget .

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:24:21

@darkmirjam: "Van azért egy halovány képem róluk. Mármint a babonákról. Nekem az, hogy a fekete macska szerencsétlenséget okoz, vagy hogy ha vasárnap dolgozok, megharagszik rám az Isten eléggé összecseng. Meg az, ha templomi vizet locsolok magamra, az megvéd a bajtól szintén babonásnak hangzik. Meg az, ha a gyerekem nem térdel fehérbe öltözve egy pap előtt, az rám, rá valamiképpen szerencsétlenséget hoz, szintén a babonával határos."

Csakhogy ezekről én pl. sose hallottam paptól. Hogy templomi vizet locsolsz amgadra, megvéd a bajtól, ilyet nem tanít az egyház. pl.

ördögűzésügyileg :

www.hagiosz.net/?q=exorcizmus

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 13:24:29

@Zoltan895:
Gyanítom, hogy nekem szántad remek hozzászólásod. Nem is tagadom, proli származék vagyok. A prolikhoz nem szól a katolicizmus? Csak a nemeseknek, gazdagoknak, és egyéb "emelkedett" elméknek szól? Barátom, barátom! Ej-Ej! Nem jó ez a logika! Gondolkodj és olvass! Már feljebb leírtam, hogy akik luxus autókkal járnak és luxus palotákban laknak luxus körülmények között, nem sok jogalapjuk van a krisztusi szegénységről prédikálni...
Azoknak, akik mindenkoron alakították a Katolikus Egyház történelmét, nem sok közük volt a krisztusi tanokhoz... Leginkább egy világbirodalmat kovácsoltak össze, amihez MINDIG KELL EGY IDEOLÓGIA! Ezzel nem is lenne semmi baj, csak közben NE PRÉDIKÁLJANAK A TISZTES SZEGÉNYSÉGRŐL!!!! Mert iszonyú vagyonokat halmoztak fel, miközben népek és kultúrák tűntek el a kezük nyomán... Még mindig ennek az "áldásos" munkának a gyümölcsét élvezik.
Ők is emberek, rengeteg hibával és kevés erénnyel, így nincs túl sok jogalapjuk másoknak "megmondani a tutit".

Egy kétdiplomás proli

veny 2009.09.21. 13:25:19

Hol lehet jelentkezni máglyaépítőnek? :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:25:41

@Ruszlán: pl. hogy a keresztény isten nem vmi panteista izé.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:25:55

@SzilvayG (dszg):

Nem vagyok ateista és ne is lehetek ateista, de figyelmeztetlek, hogy történelmi tény, hogy az ateizmus legalább 500-600 évvel régebbi ideológia, mint a katolicizmus, vagy a kereszténység. Egyébként meg külförldön rengeteg ateista egyház müködik és hazánkban is van egy most is alakulóban:

vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=61490

vagy közvetlenül:

www.facebook.com/group.php?gid=44124222204

Ruszlán 2009.09.21. 13:26:33

@IGe:
Azért ez nem teljesen biztos hogy igaz. Semmit sem lehet kinyilatkozni, hogy így történt. Az ország birtokbavétele valóban 900 körül fejeződött be. De ekkor még csak törzsi szállásterületekre osztották az országot. A magyar állam megalapítása akkor is Géza és István nevéhez kapcsolódik

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:26:48

@veny: NÁLAM.

@IGe: ateista egyház, MEGaLOL. Az ateizmus is egy vallás. Igazolhatatlan előfeltevésekkel.

darkmirjam 2009.09.21. 13:27:12

@SzilvayG (dszg): De most komolyan, te tényleg hiszed, hogy Isten pont olyan, amilyennek az egyház állítja? Minden szavukat elhiszed? Nem tartod képesnek őket arra, hogy hatalmuk érdekében tényeket titkoljanak, elhallgassanak? Neked nincsenek fenntartásaid, hogy Isten téynleg egy sértődékeny domina e? Nem ateizmus ez, csak az egyháznak nem hiszünk. Miért hinnénk? Jók? Szeretetteljesek? Biztos, hogy mindíg igazuk van, mert ezt állítják magukról?

Ruszlán 2009.09.21. 13:27:40

@SzilvayG (dszg): Lennél szíves, mit jelent a panteista?

yanchi345 2009.09.21. 13:28:43

@Ruszlán: Másként mutatkoztak be, mást állítanak magukról, másként tisztelik őket. Az egyik feláldozta a kereszten a fiát, hogy eltörölje az emberiség eredendő bűnének a következményeit. Az egyiknek a fia harmadnapon feltámadt a halálból, és elfoglalta az őt megillető helyet Atyja jobbján.
Döntés kérdése, melyik felé fordulsz, de egyszerre a kettőt (Adonai oldaláról nézve) nem tudod követni.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:29:47

@Ruszlán:

Ajánlom figyelmedbe bővebben az írásomat:

Az állam egy adott földrajzi terület feletti
legfőbb hatalommal bíró politikai egyesülés.

vilagnezet.blog.hu/2007/08/19/augusztus_20_i_hazugsagok

Google 2009.09.21. 13:30:11

Tudtam, hogy a posztkommerek nem fogják sokáig egymaguk bírni a katolikusok elleni békeharcot. Hát találtak társakat. Széljobbereket, újvallás-alapítókat és más fantasztákat. Együtt könnyebb?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 13:30:17

@SzilvayG (dszg):

A harcos ateizmus egy vallás(pótlék).

Az "igazi ateista", még ateistának sem nevezi magát, mert egyáltalán nem foglalkozik sem Istennel, sem a hittel. Egészen egyszerűen nem érdeklik ezek a dolgok.

Ruszlán 2009.09.21. 13:31:02

@yanchi345:
Ezt értem. Viszont teremtő isten csak egy lehet. Miért nem mindegy, ha az ég és föld urát, a teremtőt miképpen tiszteljük és szolgáljuk??

Jenecsek Miklós 2009.09.21. 13:32:07

Sokkal hitelesebben keresztény a Jobbik, mint a Fidesz bármikor is volt vagy lesz.

mobo 2009.09.21. 13:33:34

@SzilvayG (dszg):
"Az ateizmus is egy vallás. Igazolhatatlan előfeltevésekkel."
Úgy mint?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:34:57

@SzilvayG (dszg):

Az ateizmus valóban ugyanolyan tarthatatlan MARHASÁG, mint bármelyik teizmus, azaz istenhit. Van erről egy vicces írásom (((nem reklám, csak ha már egyszer összeszedettel leírtam, akkor jobb azt olvasni))):

Antikarakuttyizmus, azaz miért Marha-ság az ateizmus is?
vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=1582

Egyébként éppen úgy ahogyan mindenféle ateizmust be lehet jogosan sorolni logikailag vallásnak, éppen úgy be lehet mindenféle istenhitet is sorolni ateizmusnak:

VOALÁ A BIZONYATÁS: Ezt beidézem és nem cikket adok meg rá.

Egyébként is. Gondolj csak bele; Hivők nincsenek, mert ők is hitetlenek lényegében. Mert a hívő hisz a világ mondjuk legalább 10.000 hiedelme, vallása, világfilozófiája, mítosza, Istene közül jellemzően 1-ben és nem hisz jellemzően a többi 9.999-ben. A többi Istent is tagadja, a sajátján kívül. A többi Istennel szemben ateista. Mi ez ha nem hitetlenség???? - Az ateista is pont ezt teszi. - Hisz az ateizmus világfilozófiájában (esetleg azt hiszi, hogy tudja) és nem hisz a többi 9.999 hitbéli dologban. Sőt az ateistáknak is van Istenük, amit így hívnak: Láthatatlan Rózsaszínű Egyszarvú. Lásd a ateizmus.freeweb.hu. Tehát hibás logikai és gondolatbeli álláspont az ateistákat hívőknek tekinteni, olyan alapon, hogy ők abban hisznek, hogy nincs Isten, mert inkább a hívőket kell hitetlennek tartanunk, hiszen a "nem hit" többszörösen nagyobb a hitrendszerükben kb. 9.999 aránylik az egyhez.

lopicygaspar 2009.09.21. 13:35:09

@SzilvayG (dszg): "Máriához imádkozni miért lenne bálvűányimádás? Szentekhez is imádkozunk. Ezek közbenjárást kérő imák, nem tekinti Istennek a szenteket meg Máriát."

IMADkozni.. kapisi?
maria meg az osszes elhunyt var a feltamadasra.
hogy jarhatna akarkiert is kozben?
meg jo hogy sosem olvastad a bibliat csak a katekizmust.
Istent nem lehet korrumpalni, befolyasolni meg a berannyaval sem, ellentetben a papjaitokkal. :DDDD

Ruszlán 2009.09.21. 13:35:48

@IGe: @Jobb híján MDF-es:Először abban kellene megállapodnunk, hogy mit nevezünk államnak. A pusztaszeri első országgyűlésen a vezérek megállapodtak arról, hogy Magyarország az új haza neve. Ugyanakkor még sokáig csak laza törzsszövetségként éltek itt őseink, a klasszikus államhoz szükséges központi hatalom még hiányzott.

yanchi345 2009.09.21. 13:36:01

@Ruszlán: Nekem mindegy, csak neki nem :) Úgyhogy én maradnék amellett, amit ő mondott, a többi meg kinek-kinek a saját lelkiismeretén múlik.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 13:36:06

@SzilvayG (dszg):
Én nem a kommunizmusról írtam (ott volt szokás a gazdagoktól elvenni a vagyont), hanem arról, hogy miért nem a gazdagokat nyaggatják adományokért!

Felebarátom! A Katolikus Egyház tisztes szegénysége igencsak kifizetődőnek látszik! MINDEN EGYÉB CSAK PORHINTÉS!

sztrelnyikov 2009.09.21. 13:36:59

@SzilvayG: fentebb írtad valahol, hogy a kuruc.info is támadta ezt a körlevelet. Erre nagyon kíváncsi voltam és megkerestem az ominózus oldalon, de ők még annyi kommentárt sem fűztek hozzá, mint te. Egyszerűen csak leközölték. Szerintem ez korrekt magatartás és nem pedig támadás. Pedig a kurucról én is feltételeztem, hogy támadni fogja, mert ők tényleg ehhez az újpogánysághoz tartoznak. Az ő szótárukban a keresztény = nem zsidó.

Szittyamagor 2009.09.21. 13:37:10

A papok sunyisága nem ismer határt. Inkább legyenek többnejű táltosok az országban mint homokos papok!!!!!

tgrsdrgn 2009.09.21. 13:37:53

Mosolygok a Szent Istváni örökségen. Lásd:

- ha máshogy nem tarthatjuk meg a hatalmunkat hívjunk be külföldi katonákat akik a trónra segítenek

- aki nem úgy gondolkozik mint mi, téritsük erőszakkal jobb belátásra

- ha nem megy vakítsuk meg, öntsünk ólmot a fülébe, égessük meg, mindegy, csak elég elrettentő legyen, hogy az emberek féljenek

A történelmet a győztesek írják! Ez látszik Szent István legendáján!

darkmirjam 2009.09.21. 13:40:42

@tgrsdrgn: Plusz kössünk Istennek tetsző érdekházasságot (a mennyekben köttetik) valakivel, akit még nem is láttunk.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:40:56

@Ruszlán:

Minden feltétel megvolt, csak éppen a történelmünket meghamisították a katolikus hitkomisszárok.

Megnyugtatlak ez világ viszonylatban is sokszor előfordul.
Kolombusz előtt kb 4-5 ször felfedezték már Amerikát európaiak és afrikaiak is. Bizonyítva is van.

Ruszlán 2009.09.21. 13:41:01

@yanchi345: Ebben egyetértünk. Mindenki saját belátása szerint, ahogy a lelkében érzi. Éppen ezért, ha én elfogadom teljes egészében a keresztény emberek hitét, talán elvárhatom, hogy ez kölcsönös legyen!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.09.21. 13:41:54

@SzilvayG (dszg):

Én a te jószándékodban nem kételkedek:-)

De a körlevél címe Az Egyház élő hitével összhangban és ez nem egészen ugyanazt jelenti, mint a poszt címe (Katolikus körlevél az ősmagyarkodók ellen).

A poszt akár tudatlanságból (akár tudatosan) elferdíti/félremagyarárra a körlevél üzenetét.

A poszt ezt írja: "Tegnap, (...) Minden katolikus templomban felolvasták a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevelét, mely elítéli az „okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit", vagyis a neopogány ősmagyarkodást, kimondva, hogy egyesek „olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék."

A körlevél nem ezt írja. A körlevél ezt írja (és egyúttal értelmezi is és magyarázza is, amit kijelent): "A kommunista évtizedek alatt próbáltak mindent elfelejtetni, ami magyar és keresztény azonosságunkat erősítette. Kisebbrendűségi érzést tápláltak belénk, azt sulykolták, hogy utolsó csatlósok vagyunk, nacionalisták és soviniszták. Ehhez újabban a kirekesztő és a rasszista jelzőt is hozzáteszik. Mindezeket a szeretettel ellenkező magatartásokat határozottan elutasítjuk. Szükséges és jogos, hogy helyes öntudatra ébredjünk, keressük, újra tudatosítsuk igazi értékeinket, magyar örökségünket kulturális, történelmi és tudományos területen egyaránt. Ennek része az is, hogy megerősödjünk keresztény öntudatunkban, hiszen a krisztusi kinyilatkoztatás magyar kultúránkban is megtestesült, azt megnemesítette és megszentelte. Ezeréves magyar kultúránk a keresztény hit nélkül nem érthető. Ezt az öntudatra ébredést mi is nagyon fontos keresztény és magyar feladatnak tekintjük.

Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése. Olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék. Keresztény hitünk nem pusztán az ember istenkeresésének az eredménye, hanem Isten kinyilatkoztatásán alapul, amely Krisztusban teljesedett be. Ő az út, az igazság és az élet az egyének és a nemzetek számára is."

A poszt gesztusa a kirekesztés gesztusa, míg a körlevél gesztusa a visszafogadás gesztusa (meghatározza a visszafogadás feltételeit). A poszt gesztusa az elhatárolódás gesztusa, míg a körlevél gesztusa a helyreállítás gesztusa. A poszt politikai kontextusba helyezi a kérdést, míg a körlevél a katolikus keresztény nemzetfogalom vonatkozásában tárgyalja azt.

De ezt én már néhány posztal ezelőtt elmondtam egy kommentben:-)

ü
bbjnick

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:42:09

@tgrsdrgn:

Ez kemény, de sajnos igaz:

"Szent István esetleg? Ő volt az a hazaáruló gyilkos, aki odadobta a Boldogasszonyt és a magyarok függetlenségét Rómának, a kor Moszkvájának. Igaz, megkapta a magáét érte: az ő felsőtestének egy darabját konkrétan körbehurcolják a városon évente. Az se mondható örök nyugalomnak." Tóta W.Árpád: Élt, él, élni fog

Ruszlán 2009.09.21. 13:43:24

@IGe: Persze. Én már azt is hallottam, hogy Muhinál és Mohácsnál mi győztünk, csak a mocsodékok meghamisították:))
Csak egy kicsit gondold át a dolgot, meglátod, hogy nem biztos a Te igazságod.

Ruszlán 2009.09.21. 13:44:33

kb 30 percig szünetelek.

Szittyamagor 2009.09.21. 13:44:59

Amúgy a katolikus egyház kevés kivétellel mindig szolgaian alkalmazkodik. Pl. Europában Jézus latin, görög vagy germán embernek van ábrázolva, Afrikában feketének, Dél-Amerikában indián vonásai vannak sorolhatnánk...

Google 2009.09.21. 13:45:03

@darkmirjam:

"Amikor a pap varázsolgat a kehellyek meg a terítővel az szerintem elég Harry Potteres."

Nem lehet, hogy ez a Harry még Krisztus előtt született, és azért majmolják őt a papok?
Valamikor Tóta Wárpáddal egy korban születhetett, akinek ezúttal is gratulálok. Beérett a termése, ha ezt akarta.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:45:23

@darkmirjam: olvassál utána Szent Istvánnak, és ne írjál ökörségeket.

yanchi345 2009.09.21. 13:45:32

@Ruszlán: Természetesen, csak abban egyezzünk meg, hogy a más hitet ne mondd kereszténynek. Engem pusztán ennyi zavar. Én sem mondom, hogy tulajdonképpen az én hitem is ugyanolyan, mint a táltoshitűeké, mert nem az. Tiszteletben tartom a hitedet, úgy látom, te is az enyémet, eddig szép békességben tudtunk beszélgetni, gondolom, ezután sem lesz máshogy :)

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:47:13

@Szittyamagor: :D:D a korabeli művlészek miért nemárbázolhatták volna úg, ahogy ő elképzelték, mikor mondjuk csak oylan embereket láttak, amilyenek őket körülveszik? Jáézius mindenkilért meghalt. Amúgy ez az ábrázolástechnika mindig mindenhol élt, nem keresztényspecifikus. TEssék kissé színvonalasabban érvelni.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.09.21. 13:47:56

Remek! Miközben olvasom az írást, nézem az internetszolgáltató által rámtestált figyelemfelhívást.
És milyen reklám van a hozzászólások fölött?
"Angyalok és Démonok"
"Már előrendelhető DVD-n"
"Most előrendelési kedvezménnyel"

Az oroszok már a spájzban vannak?

Ruszlán 2009.09.21. 13:48:03

@yanchi345: Legyen így, barátom....

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:48:42

@tgrsdrgn: Ok az előző idézetem törölve lett, pedig kőkemény igazság. Most a saját finomított fogalmazásomat rakom be:

Kiemelkedő erkölcsi személyiség-e I. István, született Vajk?
A katolikus egyház "szent" címmel és érdemrenddel tüntette ki, de ha jobban belegondolunk, ez az érdemrend többet jelent-e, mint mondjuk az 1956-os magyar forradalmat leverők szocialista hazáért érdemrendjei, amelyek azért végső soron a Szovjetunió kommunista irányultságú érdekeit szolgálták. Ahogyan Worluk is írta; odadobta az országot Rómának, az 1956-os kor Moszkvájának. Sokan és egyre többen hozzák párhuzamba I. István életútját Kádár Jánoséval. Sokak szerint ha I. István példaértékű politikus, akkor Kádár Jánost is annak kell megítélni, mert különben kettős mérce, amely sem erkölcsileg, sem logikailag nem feloldható. Tehát abban az esetben, ha Kádár János tetteit összeségében negatívan ítélteik meg, akkor I. Istvánét is annak kell nyilvánítani.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:49:07

@Che Pel: mindenkit nyaggatnak. A gazdagokat is. Amúgy meg miért ne kérhetnének másokat is, vagy te ki akarsz bújni az adományozás alól? És mi van a szerzetesrendek, mondjuk Teréz anyáék szegénységével? VAgy az nem egyház? :D:D

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 13:50:03

@tgrsdrgn:
Engedd meg, hogy kicsit vitázzak Veled! Értem a nézőpontod, de ez csak az egyik oldal. Minden éremnek két oldala van. A másik oldalon a magyarság léte volt. Az Istvánt megelőző évszázad második felében már csak vereségek érték a kalandozó, pogány Magyarokat. Tételezzük fel, hogy István valóban szívén viselte az ország sorsát, így választania kellett: 1. kereszténység = fennmaradás vagy pogányság = megszűnés; 2. nyugati kereszténység vs. bizánci kereszténység.
Mint a történelem igazolja, mindkét döntése jó volt. Ne felejtsük el, hogy a kereszténység megerősödésével nem maradhatott volna nem keresztény (pogány) állam Európa kellős közepén (de még a szélén sem: ld. Bizánc lerohanása a keresztesek által 1204)
Azért ezeket sem árt belerakni a mérleg serpenyőjébe...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 13:50:17

@Szittyamagor:

És? Mi ebben a rossz? Jézus Isten Báránya, aki emberre lett mi értünk: európai, ázsiai, afrikai stb. emberekért. Tök mindegy, hogy valójában hogy nézett ki, amúgy zsidó volt, de ha valami "félvér" az sem számít.
Dávid-házából származott.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:50:33

@IGe: téged úgy ahogy vagy, törölni kellene.

Ruszlán 2009.09.21. 13:51:21

@IGe: Ha nem vettük volna fel az új hitet Istvánnal, tűzzel, vassal, akkor most itt nem magyar nyelven beszélgetnénk. Ebben egyetértesz?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 13:51:40

@chubakka: Dan Brown egyházkritizáló köynvének pocsék filmváltozata az Angyalok és Démonok. :D:D

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:52:41

@Ruszlán:

Ott nem, de számos győzelmünk volt,a miről viszont nagy az elhallgatás. Ez ügyben ajánlom ezt a cikket:

Bognár József: Vajk, a hitehagyott. Kényszerek és lehetőségek a X-XI. század fordulóján
www.antidogma.hu/node/330

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:54:24

@SzilvayG (dszg):

Az előbb még megégetni akartál máglyán. Tudom keresztény vagy és a te szereteted ilyen:-) Jobb a nyilt párbeszéd. Ha törölsz, töröltök, azzal erősödöm, erősödünk.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 13:56:09

@Ruszlán:
Nem igaz. Sőt ha ne tesszük, akkor nem tudott volna elhatalmosodni. Sőt egy török-magyar nagyhatalom is lehettünk volna a régi rokonságunk miatt:-)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.09.21. 13:57:11

Ugyanezt én is közreadtam tegnap, mikor hazajöttem a miséről. Csak az nem jelent meg sehol, nem érkezett rá komment. Szerintem nem is olvasta senki. :(
Igaz, én nem is írtam köré blablát.
Hiába no, nem mindegy ki adja közre ugyanazt...

Másrészről persze örülök, hogy itt legalább elolvassák, és eljut az emberekhez. :)

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 13:57:28

@SzilvayG (dszg):
Szerintem, az min. médiahír lenne, ha egy-egy gazdag adományozna. Én még nem hallottam... de valószínűleg, akkor nem lennének gazdagok, ha minden jöttmentnek adnának... :) Miért akarnék kibújni az adományozás alól? Kötelességem volna adományozni? Én alapból nem adományozom pénzt SENKINEK, csak ruhákat meg ilyesmiket...
Az olyan szerzetesrendeknek minden elismerésem, amelyek nem halmoznak vagyont maguknak, hanem mindenüket a rászorulóknak adják!

Zoltan895 2009.09.21. 13:58:59

"ha máshogy nem tarthatjuk meg a hatalmunkat hívjunk be külföldi katonákat akik a trónra segítenek" -kommunisták által terjesztett aljas rágalom. István a teljes magyarság támogatta, egy megye (Somogy) kivételével. Azok az idegen katonák kb. 50 fő (Túroczy és Kézai krónika) német lovast (nem lovagot!) jelenett. De amig a megyer törzs 20.000 katonát állít ki (csak egy törzs!) (Bíborban született Konstantin) addig nem mérhető az a kb. 50 (ráadásul silányabb felszerelésű) német katona...

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 14:00:46

@Ruszlán:

És? Azért valamilyen keresztény állam lenne ma is itt.
Szerintem Rómának mindegy volt, hogy István magyarjai vagy valaki más szervez itt keresztény államot, de valaki szervezzen.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 14:00:56

@IGe:
Olvasd el, kérlek: Che Pel 2009.09.21. 13:50:03

Neked is szól!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:01:09

"Menjünk nyugatról kelet felé. Az Ibériai félszigeten az iszlám uralkodott. A brit szigeteken féltucat keresztény angolszász fejedelemség vívta egymással élet-halál harcát. Skandináviában még pogányok a vikingek, a későbbi norvégok, svédek, dánok. A Baltikum szintén pogány. A mai Franciaország, Benelux-államok, Németország, Svájc, valamint Itália nagy része a Római Birodalomhoz tartozott. Szicília, Szardínia iszlám kézen volt. Dél-Itáliában és az Adria mentén mindkét oldalon Bizánc az úr. A Balkán Horvátország kivételével szintén Bizánchoz, a Kelet-Római Birodalomhoz tartozott. Mi voltunk a Kárpát- medencében, és nyugati határunk az Enns-folyó. A keresztény Lengyelország velünk együtt alakulgat. Tőlünk keletre besenyő és más rokon népek, vagyis a mi kultúrkörünk. Észak-Keletre pedig a Kievi Rusz viking eredetű nemessége szinte állandó szövetségesünk, néha dinasztikus ellenfelünk. A Bizáncban székelő császár törvénytelennek tartotta a nyugati "pályatársát". Kapcsolatra is alig volt hajlandó vele, nemhogy szövetkezett volna, mondjuk ellenünk. Vagyis valamiféle komplex és dinamikus keresztény Európáról abban az időben beszélni utólagos belemagyarázás."

www.antidogma.hu/node/330

Zoltan895 2009.09.21. 14:01:14

@Che Pel:

Mert nem ismered az egyházat, csak amit a kommunizmusban tanultál róla. Én ismerek olyan bankárt (nem banki portás, igazi bankár!) aki bizony rendszeresen támogatja a katolikus egyházat. (Tudom, hogy most a válság idején nem menő bankárnak lenni, de ez a helyzet). De ha te is egy katolikus közösségbe tartoznál, biztos te is ismernél egy-két módosabb (esetleg egyenesen gazdag) katolikust.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 14:03:31

@Zoltan895:
50 német nehéz lovassal csatát lehet nyerni! Ha meg van hozzá a megfelelő támogatás...

Zoltan895 2009.09.21. 14:04:14

@Ruszlán:

Nem vettünk fel új hitet Gézával-Istvánnal. A többség már keresztény volt, (már hun sírokban is találunk kereszteket!). Bolond lett volna az uralkodó dinasztia a neki legitimitást adó régi vallást lecserélni, ha nem lett volna muszáj, mert a többség már keresztény.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 14:08:18

@Zoltan895:
De ÉN PROLI VAGYOK! Nem is lehetek tagja az ANYASZENTEGYHÁZnak! :P

Mellesleg, számomra nem közvetít és képvisel olyan értéket a Katolikus Egyház, amelyért - egyáltalán - elgondolkodnék belépni a soraiba. Lásd fentebbi írásaimat!

A hitemet megtartom magamnak és SENKI NEM ÍRHATJA ELŐ, HOGY MIBEN HIGGYEK!

Zoltan895 2009.09.21. 14:09:15

@Che Pel:

Istenem... nehéz lovas???? a 10. században???? se lovagi kultúra, se lovagi birtok, se lovagi harcászat nem volt még akkor. Olyan butaság mintha valak iazt irná, hogy néemt tankokat hivott be, az is anakronizmus!
De a lényeg,hogy vannak források, Kézai, Turóczy, Bíborban született Konstantin,... Csak a fejedelmi törzs 20.000 harcost (két tümen) állított ki, már egy évszázaddal korábban is! Ma azt az 50 németet diplomatának hívnánk! Amúgy vegyük hozzá mág a segédeiket (gyalogosok) igy akár 150 főre is hízlalhatjuk a képzeketbeli német sereget... De még igy sem m érhető a harcértékük, a kor magyar haderejéhez, mind technikai szinvonalban, mint létszámban. István kb. 100.000 főt tudott volna kiállítani (de kizárt hogy ezt mind bevetette volna, Koppány túl gyenge volt), Koppány ennek a töredékét, a német "segítség" meg kb. 50 fő volt...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 14:09:40

Igénél már az antidogma (=újjobboldal) nevű barnás árnyalatú lószar is előkerült.
Gratulálunk :)

Google 2009.09.21. 14:11:07

@Szittyamagor:

Az nagyon meglepne, ha azt mondanám, hogy tényleg csak egy Isten van?
És mindenki olyannak képzeli el, amilyennek? Van, aki úgy, hogy nincs.
És lehet, hogy Jézus egyenlő Alahhal, Buddhával stb., csak ki-ki hogyan ábrázolja, és írja le?

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.21. 14:14:42

Nem tudom eldönteni mitől fulladjak meg... a röhögéstől, vagy a sírógörcstől...
A userek ahoz mennek akinek jobb a marketingje és aktuálisabb.
Kár körlevelet kiadni... az erőszakos térítés és boszorkányöldözés kora elmúlt... észrevehetnék végre...

A levél utolsó előtti bekezdése valami gyomorforgatóan brilliáns!
Azért csak címszavakban:
Igazság: Mindenkinek megvan a sajátja, de nincs és nem létezhet egyetemes. (mindenesetre ennek lehetőségét sem sikerült még bizonyítani)
"halál kultúrája" : Anyád! Ez hogy került ide és miért? Ez olyan, mintha a nyilvánosságra került párszáz pedofilbotrány nyomán azt mondanám, hogy "A katolikus egyház maga az intézményesített pedofília!" pedig tudjuk, hogy ez nincs így. Egyébként arról a vallásról beszélünk, mely "eredendő bűnt", meg "földi szenvedést" prédikál. Ezeknek van pofájuk elítélni azt aki élni mer?
"férfi, nő, család": Van egy álláspontjuk... kész... tiszteletben van tartva egyházi szinten (A hívők úgyis hasonlóan gondolkodnak), polgári jog szintjén viszont semmi beleszólásuk nem lehet, mert azzal a szabad vallásgyakorlás jogát sértik...
"Teremtő isten terve": Nah előbb léteznie kellene, aztán teremteni, aztán megfelellően kommunikálni az elképzeléseit.... Addig repülő spagettiszörny...
"A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti": Én is nemzetek feletti vagyok, meg Orbán is, meg a bal zoknim a szennyesben. Nemzetközi multinacionális vállalat vagytok, akiknek legfőbb árúcikke a fantasy köré épített szolgáltatások értékesítése.
(Érdemes elolvasni egy templomon a hirdetőtáblát... csak az utolsó kenet ingyenes)

Provokatív ilyet leírni tudom!
Nyilván sok kommentben én leszek cincálva.
Egyszerűen nem értem ezt a fenenagy kapaszkodást, pontosabban annak ezeket az erőltetett formáit. Sikeressé akarják tenni az egyházat? Milliárd módja van, de a kifele mutogatás nem jó út.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.09.21. 14:16:39

@SzilvayG (dszg): Mondom én Gábor, az oroszok már a spájzban vannak, rettentő anyagi erőkkel nyomatják a neopaganizmust. Ami "önmagában" nem is lenne baj, mindenki hozzáláthat Home Made Istent "csinálni", de ezzel a tudományos igényű kutatások elől veszik el már jóelőre az esetleges hitelességet (azonkívül, hogy teljesen tudománytalan már maga a kiindulópontja).

Mert nincs azzal semmi baj, hogy a hunok rokonai vagyunk, de ki foglalkozik, ki mer egy Badiny után foglalkozni tudományos igénnyel egy ilyen kérdéssel? Komoly tudós biztosan nem.
Persze a legjobb nem is a sumér-magyar, hanem az etruszk-magyar rokonság. A sok hülye, nem tudja, hogy a neandervölgyi ember is magyar volt.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.09.21. 14:18:51

@maxt: annyira azért nem volt eredeti, ne bízza el magát.
Ekkora sületlenséget, csak ma, legalább húszat olvastam és a főbaromság kategóriában sem nyerő.
De, már ilyen a meg nem értett zsenik sorsa - elfelejtik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:19:25

@Gabrilo:

Az én alap vallásom a vallási portfoliómban a P-DOX Semmiben Sem Hívő vallás, amely egy ideológiamentességre törekvő vallás. Hasonló néhány elemében, mint a Zen- buddhizmus. Politikai téren teljes ember vagyok és nem csak jobb, vagy bal oldalam van, hanem mindkettő. Sőt még mellkasom és hátoldalam is van:-)

Idéztem már egyébként ha valaki megfigyeli keresztény lapok írásaiból is itt. Tehát egy adott cikk és egy adott tartalma érdekel, a többit jellemzően nem is olvasom.

darkmirjam 2009.09.21. 14:22:15

@chubakka: Hát te nem hangzol valami igaz kereszténynek. Mi az, hogy neandervölgyi. Az egyház megmondta, ádám volt és éva, a neandervölgyi dumának meg erősen evolúciószaga van. El vagy világiasodva teljesen. Sőt azt is megmondták, hogy Ádám, bár nyilván lefeküdt Évával, ez nem okozott számára örömet. Csak mintha a karját emelte volna fel. Összejött néhány egyházfő, és ha már így összegyűltek, hát leszólt nekik az Isten ezügyben. A hithű katolikusnak ugye ezt sem szabad fenntartásokkal kezelnie?

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 14:23:41

@Zoltan895:
"Istenem... nehéz lovas???? a 10. században????" Barátom, milyen idióta feljegyzéseket olvasol?! Azonnal dobd ki azokat! A szarmata nehézlovasságról nem hallottál 6-7 évszázaddal korábbról? Nem hallottál Belizar bizánci hadvezér kombinált nehézlovasságáról (íjakkal is fel voltak szerelve), amivel legyőzte a vandálokat (535 - 540)? A frank nehézlovasságról nem hallottál 2-300 évvel István előttről (Poitiers 732)? Nem hallottál a római lovagokról, akiknek a kultusza élt tovább a későbbi lovagságban?

Ezek után ne beszélj (ne is írj) olyan csacskaságokat, hogy nem léteztek nehéz lovasok István idejében. Ha (ismétlem, ha) valóban 50 német + az aprólék volt itt, akkor azok valószínűleg kiképzők voltak...

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 14:27:49

@IGe:

Az előbb a katolikusok állítólagos nácibarátsága miatt hőbörgött itten, most meg frankón náci oldalt idézget. Nem érez disszonanciát?

Mítoszirtó 2009.09.21. 14:28:01

John Adams (1735-1826)
Ahogy én látom, a keresztény hit kinyilatkoztatás. De vajon hogy történhetett, hogy tanmesék, történetek, legendák milliói úgy keveredtek össze a keresztény és a zsidó kinyilatkoztatással, hogy az a legvéresebb vallássá tette, amely valaha is létezett?
levél F. A. Van der Kampnak

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A kereszténység teljes tagadása a józan észnek és az értelem "hangjának".
God and the State

Mikhail Aleksandrovich Bakunin
A vallás csoportos őrület.
Rufus K. Noyes, Views of Religion, James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

George Gordon Noel Byron
Minden szektában vannak bolondok, és szélhámosok; miért higyjek rejtélyekben, amit senki nem ért, csak azért, mert olyan emberek írták, akik az őrületet választották inspirációként, és Evangélistáknak mondták magukat?
from Rufus K. Noyes, Views of Religion, also James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

Russell Wayne Baker
Annak, aki a kereszténységet vallja mindig is egy nagy teher volt a gyűlölet, amellyel valószínűleg keresztény társai elárasztják, akik hamar megszimatolják, elítélik és megbüntetik a csalást, a képmutatás és a méltatlanságot azok közül, akik kinyilvánítják a hitüket. Rosszabb időkben a vita, hogy mi képzi a teljesen képzett keresztényt gyakran hitvány veszekedésekhez vezetett, melyekben a vitázók kínozták, elégették, felakasztották egymást abban a meggyőződésben, hogy a kínzás, égetés, és felakasztás az, amit a kereszténynek tennie kell...
New York Times, December 1988, James A. Haught, ed., 2000 Years of Disbelief

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.21. 14:30:12

@chubakka:
Köszönöm!
Azért jó lenne tudni melyik a nagyobb baromság?
Feltétel nélkül uugrani egy képzeletbeli szakállasbácsi kitalálóinak minden ötletére, vagy megtapasztalni a realitást és összefüggésekben gondolkodni a dogmák helyett...

Ha lefordítom konyhára: Megdolgozni az összegért, amiért minőségi alapanyagokat vehet az ember, és ismételten megdolgozni azért, hogy ebből kiváló étel készüljön, vagy veszünk olcsón ipari hulladékból készült instant kaját, melyben a csomagolás szerint minden benne van amir csak szükségünk lehet.

A vallás az utóbbi. Csak el kell hinni, hogy ez az egyetlen lehetséges út.
Én inkább kérdezek és tapasztalok!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:32:50

@Gabrilo:

Érdekelne, hogy mitől nácibb, vagy nem nácibb mondjuk az antidagma.hu, szabadgondolkodo.hu lapok mint mondjuk a www.ujexodus.hu, vagy a mek.hu amelyeket szintén idéztem számos más egyéb lap mellett is?

Tudtommal ezt úgy nevezik, hogy több egymástól független forrás:-)

Ruszlán 2009.09.21. 14:33:31

@Che Pel: Bizony volt nehézlovassága sok népnek, csak nem feltétlenül vasban harcoltak. A szarmata lovasok voltak az első "tankok" fémmel erősített bőrvértben. De a gótok, avarok is rendelkeztek páncélozott lovassággal. Természetesen a páncél alapja a bőr. Mi is tettünk egy kísérletet. Marha hasszélből ( ami nem olyan kemény mint a talpbőr, és rugalmasabb) készítettünk pikkelypáncélt. Sem a nyílvesszők, sem a szablyák nem ütötték át. Egyedül a nagy erejű lándzsdöfést nem bírták ki.

rosta 2009.09.21. 14:36:01

Na úgy nézem, hogy a konzervet lerohanták a még az indexből is kimoderált próféták, lásd IG-t és másokat. Ennek egyik oka, hogy a Szilvay olyan tenyérbemászó módon tudja a posztjait megírni, amint azt a bbjnick is megfogalmazta, hogy az összes vérmes ateista itt produkálja magát.

Ruszlán 2009.09.21. 14:36:39

@Zoltan895: Ezen mindíg kiakadok. NEM találtak magyar honfoglaláskori sírokban kereszet! Egyetlen egy lelet van, az is egyenlőszárú kelta kereszt, egy körben. Valaki ezt a butaságot kitalálta, és terjed mindenütt.
Azért, hogy Papp Gábor, vagy Szántai ezt mondja, azért még nem igaz. Bár mondanak a nevezett urak ennél nagyobb sületlenségeket is.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 14:36:52

@IGe:

Magyarázza csak a bizonyítványát :)) A náci honlap idézése után a fenti "antináci" kirohanásokat semmisnek tekintem. Maga hiteltelen. Amellett, hogy bolond is, de azt eddig is tudtuk.

Ruszlán 2009.09.21. 14:39:42

@IGe: Bocs, X. sz-ban a törökök még a fasorban sem voltak, mint katonai hatalom. kicsit később. Talán a mongolokkal tudtuk volna átszabni Európa arcát. De ez egy másik történet...

gitáros 2009.09.21. 14:41:56

@Gabrilo:
"Ja, ezt meg szeretem: amikor a kereszténységgel semmiféle, maximum ellenséges viszonyt ápolók akarják a keresztényeket kioktatni, hogyan kell jó kereszténynek lenni."

Oktasson a faszom. Viszont:

"Az erkölcsi mérce azt is jelenti, hogy bizony-bizony, nem mindenki egyenlő erkölcsileg. "

Ha esetleg az én "ne ölj/ne lopj" (stb.) erkölcsi mércémet nem helyeznéd a magad "ne ölj/ne lopj" (stb.) mércéje fölé, barátom, azt megköszönném.

A körlevél végén különösen tetszik:

"Csak akkor vagyunk és maradunk katolikusok, ha az Egyház élő hitével összhangban hiszünk, mert egyedül egyházának ígérte meg Jézus Krisztus: „Én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig“ (Mt 28,20). "

Valahogy nem emlékszem a bibliából, hogy Jézus bármit ígért volna a _katolikus_ egyháznak.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:43:12

Ebben az egészben az a humoros, hogy úgy szidnak, szapulnak egyesek bizonyos körbe tartozó embereket, negatív példaként, hogy közbe észre sem veszik, hogy az adott illető-k is az ő adott társaságuk.

Hadd ne soroljam fel mindet, csak a két leggyakoribbat:

Egyértelmű tény, hogy Hitler és Sztálin is keresztény emberek voltak.

Hitler katolikusnak vallotta magát, Sztálint meg szintén megkeresztelték, részt vett az egyháza szokásos felavatásain és 21 éves koráig eleve papképzőbe járt. A keresztény tanítások szerint, amin Sztálin átment, azt már nem vetheti le. Tehát bármit tett utána, akkor is keresztény ember maradt.

A valóság a legérdekesebb:-)

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 14:44:08

@Ruszlán:
Na! Ez az! Végre egy tudós ember! Azt senki sem állította, hogy a 13-15 sz. lovagokkal egyívású vértezetben harcoltak a németek a 10. sz. végén - 11. sz. elején. De hogy nehézlovasság volt, az biztos!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:45:52

@Ruszlán:
Jogos és sok helyen régebben így is írtam:

Akkor mi lehettünk volna a Mongol-Magyar világhatalom:-)
A lényeg az, hogy erősek voltunk és számos más választásunk is lett volna.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 14:51:10

@IGe:

"Egyértelmű tény, hogy Hitler és Sztálin is keresztény emberek voltak."

Hát te nagyon hülye vagy. Szerintem a normálisabb katolikusok szerint még a reneszánsz pápák sem voltak keresztények.

A keresztény emberek keresztényien élnek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 14:53:56

Hű, de okos valaki :))
Aki halálos bűnt követ el (Hitler, Sztálin), az elvágja magát Istentől, és megszabadul a kegyelmi állapottól. Oszt elkárhozik.
Maga francokat sem tud a kereszténységről, csak néhány antiklerikális novellaíró és bolond (esetleg bolond nácik) elbeszéléseiből "ismeri", fikázni viszont van bátorsága.

Beati pauperes spiritu.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.09.21. 14:54:43

@Gabrilo:

A biblia az igazi alapmű nácizmus szempontjából.
Isten-Isten Über Alles ugye??? :-)

Utolsó hozzászólásom jelenleg itt egy cikk linkje, amiben egy vallásos ember a biblia betiltására készült, a benne lévő gyűlöletbeszédek miatt:

Tiltsuk be a Bibliát! - Arany Viktor perel

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=28433

pédox hagyomány szerinti elköszönésem:

Punktum
NeMá

Ruszlán 2009.09.21. 14:56:59

@IGe: No, ebben meg az a bibi, hogy a nomád birodalmak általában a vezér széthullása után felbomlottak. Igaz, a mongolok a kivételek, lásd Dzsingisz-Kublaj-Timur Lenk-Aranyhorda. De a keresztény, letelepedett, modern feudális álammal rendelkező Magyarország nehezen köthetett volna szövetséget a nomád mongol birodalommal.
Talán ha Béla nem végezteti ki a nagykán követeit... E miatt adta ki a parancsot Szubotáj Bagatür mongol vezér a harcosainak a magyar hadjárat előtt: "Egy katonám sem állhat meg, míg élő ember van a kardjának éle előtt"
De mint tudjuk, a történelemben nincsen ha:)

Mítoszirtó 2009.09.21. 14:57:16

@Gabrilo:
Náhány zsorozsma, miatyánk, mianyánk mani a peselybe+zsebbe és kész a bűnbocsánat:-)r

Mítoszirtó 2009.09.21. 15:02:54

@Gabrilo: Ezt írtad:

"Aki halálos bűnt követ el (Hitler, Sztálin), az elvágja magát Istentől, és megszabadul a kegyelmi állapottól."

Nos akkor I. István és egy rakás véreskezű "szent" kivéve???

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 15:06:31

@Ruszlán: @IGe:

Milyen Mongol Magyar világbirodalom? Mi az hogy a mongol vezér azért támadta meg Magyarországot, mert megölték a követeit?Gondolod, hogy egyébként nem rohanták volna le ezt az országot? Szerinted miért küldték ide a követeket? Hogy majd barátian befogadjuk a mongol baráti hadakat akik majd ideiglenesen itt állomásoznak, amíg marad itt zöld gyep?
Az ehhez hasonló gondolkodásmód látott szövetségeseket a hódító törökökben, és ajánlotta volna föl akár a Szent Koronát is a szultánnak, csak nehogy itt egy talpalatnyi Habsburg is maradjon, csak nehogy valami köze legyen ennek a maradék földnek Európához...Egyre kevésbé tudom tolerálni és szó nélkül hagyni az ilyen gondolati Münchausen bárók ámokfutásait, komolyan mondom.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:07:28

@Mítoszirtó:

Tökre kevered a koordináta rendszereket. :-(

Amúgy a körlevél a híveknek szól, lehet választani.

Zoltan895 2009.09.21. 15:11:57

@Che Pel:

KGRE-BTK -t végeztem, hadtörténész specializációval. Sok órám a Nemzeti Múzeum fegyvertárában volt. Én tudom, hogy mi a nehéz és mi nem és mi a lovag és mi nem. Azon borultam ki, hogy sokan lovagokról írnak, ami nem létezett a 10. században! Az csak a keresztes háborúk eredménye, jóval későbbről.
Az meg relatív, hogy mi a nehéz is mi nem. A lényeg, hogy a kommunisták által felfújt német lovasok (nem lovagok!) mind technikai szinvonalukat , mind létszámukat tekintve elenyészőek voltak. (én isrtam forrásokat is veled ellenben!)
Abban pedig mostmár biztos vagyok, hogy valami gagyi ismeretterjesztő művet olvastál össze, ha római lovagokról írsz... se lovagi kúltúra, se lovagi birtok ,se lovagi harcászat nem volt a keresztes háború előtt!!!! Az még nem lovag aki katona, páncél bújik és lóra ül!

Az meg hogy mi a nehéz szintén nem tudod eldönteni végzetség nélkül, a gagyi ismeretterjesztő olvasmányaidra alapozva, pl.: a lengyel huszárság (a magyarral ellentétben) az évszázadok alatt egyre több vasat ölt magára, végül klasszikus nehézlovassá válik, de mégis huszár! Akkor ez most hogy van? Talán úgy, hogy végzettség nélkül nem laikusként neked kellene eldöntened, hogy mi a nehéz és mi nem.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:17:23

@Sir Humphrey:

"ennek a maradék földnek Európához"

Megkezdődött Európa piedesztálról történő lerúgása. Szerintük nem létezett szellemileg egységes Európa, az csak valami szabadköműves ábránd vallási köntösben, de az igazi kultúra a sztyeppéken virult, de ezt a gonosz zsidók tagadják ahol tudják.

Ami az alapja ennek a gondolkodásnak:

Civilizációnk zsákutcába jutott, nincsenek érvényes válaszok a kor kihívásaira, ezért meg kell tagadni az eddigi kánont és valami más ellenkulturális idológiába kell kapaszkodni.

Ruszlán 2009.09.21. 15:19:12

@Sir Humphrey: No, fussunk neki mégegyszer. Nem a követek megölése miatt támadtak meg minket a mongolok, természetesen. De valószínűleg ez a tett hozzájárult ahhoz, hogy a támadók kíméletlenül legyilkoljanak mindenkit, akit csak tudtak. A keleti népeknél bizonyos dolgokat véresen komolyan vettek akkoriban. Szó sincs baráti hadakról. Az csak egy elmefuttatás, hogy milett volna ha...
Figyelmedbe ajánlom Szabó Magda Ha mégis uram! c.drámáját.
Mielőtt nekem esel, vedd a fáradségot, és olvass kicsit vissza.
Valakinek válaszoltam, nem szoktam ámokot futni.

gitáros 2009.09.21. 15:21:34

@Zoltan895:
Martell Károly, Nagy Károly lovagjai?

Mítoszirtó 2009.09.21. 15:23:29

@Jobb híján MDF-es:

I. István kivégeztette a saját rokonsága egy részét is.

Megkívánta más vagyonát és el is vette erőszakkal, ármánysággal

Ez világos, mint a nap. Más az ölés megítélése, ha az egy adott egyház, adott püspöki kar érdekében történt, vagy ellenérdekében.

Ha érdekébe történt, akkor = SZENT
Ha érdeke ellenében akkor = POGÁNY

2009.09.21. 15:31:21

@Jobb híján MDF-es: Ez is egy érdekes ficam a szélsőségesek gondolkodásában, a zsidókat meg úgy általában Európát, akiknek elég sokat köszönhetünk, gyűlölik, a törökökkel meg a mongolokkal, akik rendesen végigirtották és gazdaságilag tönkretették az országot szimpatizálnak, sőt baráti népként tekintenek rájuk.

Ruszlán 2009.09.21. 15:34:20

@Mítoszirtó: Az éremnek, mint tudjuk, legalább három oldala van.:) Ha István életéről írsz véleményt, a negtívumok mellett nézd a pozitív oldalát is. Egyébként is, hogy mi a jó, és mi a rossz, az nem egyetemleges. Az eseményeket vetitsd vissz az adott korra, akkor kiderül, hogy amit ma gonosz dolognak vélünk, abban akorban éppenhogy könyörületes volt.
Egyszerűen nem lehet elvitatni István királytól az államalapítás befejezését.
Ha ennyire elutasítod, olvasd el István király intelmeit. Van belőle kettő is, a neten megtalálod. Talán felfoghatjuk úgy is, mint testamentumát, talán azt is megkockáztatom, hogy beillik az első magyar alkotmánynak is.

Zoltan895 2009.09.21. 15:35:03

@gitáros:

A neandervölgyi lovagok? a cro-magnoni lovagok? Attól még, hogy a laikusok hallani véltek valamiről, az nem biztos, hogy úgy volt, vagy hogy úgy pontos.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2009.09.21. 15:39:31

@IGe: Milyen életlátás! Engem meggyőzött, annyira pontos, fontos, hoyg ezt valaki így megfogalmazza, minden populista igény nélkül. Végre valaki, aki ki merte ezeket így mondani.
Már csak két dolgon gondolkodom:
- melyik is volt előbb, és kié is a know how?
- és miért nem sorolta fel a nemzetiszocializmust is az internacionalizmus mellett?
Olyan hiányérzetem van így, ilyen csonka és kibontatlan gondolatot olvasva, e tudományos igényű elemzést látva.
De biztos van rá magyarázat.
Mondjuk a demagógia?

Ruszlán 2009.09.21. 15:40:23

@ifsz: Európának valóban sokat köszönhetünk. Trianont pl. A keleti népek, közöttük a törökök is, rokon nemzetnek gondoltak minket. A vallás miatt persze szóba sem jöhetett semmiféle szövetség közöttünk. Tavaly nyáron volt Bösztörpusztán egy találkozó a keleti gyökerű rokon népek képviselővel.
Úgy nevezték: Kurultáj. A Kazakok Madzsar nevű törzse melett voltak ujgurok, baksírok is. Jövőre újra lesz, immár kibővítve. Javaslom, ha hírt hallasz erről, gyere el. Itt nincs szó politikáról, jobb és bal oldalról.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:43:40

@Mítoszirtó:

Olyan vagy, mint egy kilencéves, aki hirtelen rájön, hogy nincsenek tündérek, pedig addig nagyon is hit bennük.
A mítoszokat nem írtani kell, hanem a helyükön kezelni.
A keresztény vallás üzenete az, hogy létezésünknek célja is van. István király megítélése nem teológiai kérdés. Persze ott is döntésekről volt szó, választásokról. Lehet neki rontani Istvánnak, de azt azért nem értem, hogy egy más történelem miért lett volna jobb?

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.21. 15:50:34

@Ruszlán:

Előkerült Trianon is! Hát ez nem igaz!

Szerintem csoda, hogy megmaradt a magyar nyelv és a magyar állam egyáltalán, egyesek meg Közép-Európa urai szeretnének lenni, bár ahhoz nem voltak az akkori magyarok egyszerűen elegen.
A korrekt etnikai határokkal rendelkező Magyarország sem lenne egy középhatalom.

Az egyházakon nem múlt a magyarosítás, úgy magyarosítottak a dualizmus idején, mint a parancsolat, de mégsem volt elég, csak inkább érveket adtak az elszakadni akaróknak.

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 15:52:03

@Zoltan895:
Hűha! Ez már komoly előképzettség! Gratula! Megvallom férfiasan, az én ilyen irányultságom csak hobbi jellegű a mérnök és közgazdászi diploma mellett, de azért nem feltétlenül felszínes, vagy gagyi. Senki nem beszélt német lovagokról csak német nehézlovasságról. Abban azért egyetérthetünk, hogy ha a kor magyar lovasságát könnyűlovasságnak tituláljuk (light cavarly archer), akkor akkor a velük egykorú német lándzsás, páncélos-pajzsos (fém, bőr, stb. = vegyes) lovasokat nyugodtan lehet nehéznek titulálni (heavy cavarly).
A harcászat mellett kicsit figyelmezhettél volna a társadalomra is, mert nem azt írtam, hogy római lovagság, hanem romai lovagok, amely titulus volt (még ha nem is magas), és nem járt birtokkal és vagyonnal, csak címmel. Még azt sem állítottam, hogy lovag az aki páncélba bújik és lóra ül (azt még én is tudom - botor halandóként is -, hogy még a lovag korban is kevés lovag volt, a legtöbbjük fegyverhordozó, illetve csatlós volt).
Ha Te lennél az egyedüli szaktekintély (ami - olvasva arrogáns hozzászólásaidat - nem lenne túl szerencsés ránk, halandókra nézve) ebben a témában, akkor TE HATÁROZHATNÁD MEG, HOGY MI A NEHÉZ ÉS MI A KÖNNYŰ, de nem így van... Így engedd meg, hogy más szakírók véleményét is figyelembe vegyem hozzáolvasásaim közben.
Lehet, hogy nincs szakirányú végzettségem, de láttam már olyat (nem magamról beszélek), aki autodidakta módon többet tudott meg az adott területről, mint a "szakemberek"...
Ha ne adj' Isten, akadémikus lennél az adott témában, kérlek, nézd el baklövéseimet, ami amatörizmusomból fakad, ellenkező esetbe: KAPD BE! :P

:DDDD

Zoltan895 2009.09.21. 15:56:30

@Che Pel:

"KAPD BE!" -Forrásmegjelölés helyett trágárkodás. Igazi baloldali érték :-)

gitáros 2009.09.21. 15:59:33

Mintha a megfellebbezhetetlen tekintély hangját vélném kihallani a szövegeidből. Ezt nem lehetne elfelejteni?

"Én tudom, hogy mi a nehéz és mi nem és mi a lovag és mi nem."
"gagyi ismeretterjesztő művet olvastál össze"
"Az meg hogy mi a nehéz szintén nem tudod eldönteni végzetség nélkül"
"Attól még, hogy a laikusok hallani véltek valamiről"

Végzettséged birtokában magasról fikázni baromi könnyű, de ennyi energiával akár három mondatban el is oszlathatnád a félreértéseket. Hm?

Zoltan895 2009.09.21. 16:03:00

@gitáros:

Ebben igazad van, valóban kioktató a hangnem amit abban a kommentben használtam. Mentségemre szóljon, hogy nagyon bosszantó, amikor folyamatosan ugynazokat a tudománytalan frázisokat látom nap mint nap "szembejönni".

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.21. 16:07:49

@gitáros:

De gondolom a "kapd be" mint érvelési cseresznye a habostortán teljesen rendben volt...

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:08:09

@Zoltan895:
Ha trágárkodni akartam volna, csúnyábbakat olvashattál volna hosszú, tömött sorokban. Csak kifejeztem vélemények a lekezelő stílusod miatt...
Egyébként, nem tudom, hogy jön ide a baloldal? Nem érzed kicsit frusztráltnak magad manapság? Először laikus, aztán baloldal. Mi jöhet még? Még a végén sátánimádó kommunista démon leszek, akit a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával körlevélben fogsz kitagadtatni... :) Ja, hogy tényleg?

Ruszlán 2009.09.21. 16:10:52

@Jobb híján MDF-es: Nem szívesen írtam le ezt a szót, hogy Trianon.
De nem is tabu, nem is szent tehén szerintem. Erre válaszoltam:

"Ez is egy érdekes ficam a szélsőségesek gondolkodásában, a zsidókat meg úgy általában Európát, akiknek elég sokat köszönhetünk, gyűlölik, a törökökkel meg a mongolokkal, akik rendesen végigirtották és gazdaságilag tönkretették az országot szimpatizálnak, sőt baráti népként tekintenek rájuk."

Mert részben magunknak is köszönthetjük, de Európának meg főleg.
Csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem kellene Európa előtt hasra esni, mert ugyanúgy szarnak ránk, mint 1920-ban.
Még két gondolat:
Amit írtál Trianonról azzal egyetértek.
Nem vagyok szélsőséges.

Ruszlán 2009.09.21. 16:12:27

@Zoltan895: Valóban tudománytalan frázisokat olvashatsz itt, nagyjából átlagos emberektől. Ha tudományos frázisokat akarsz olvasni, menj tudományos oldalakra.

gitáros 2009.09.21. 16:13:13

@Zoltan895:
Köszönöm.
Az a baj, hogy pl. ez a cikk (www.c3.hu/~klio/klio051/klio061.htm) Nagy Károly mellvértes nehézlovasságáról beszél, hogy az angol Wikipédia is ebből a korból eredezteti a lovagság intézményét, vagy hogy pl. középiskolai történelemtanításban Martell Károlytól eredeztetik az első lovaghadsereget.

gitáros 2009.09.21. 16:14:50

@Sir Humphrey:
Ó, persze, hithű katolikus ilyenre nyilván nem vetemedik. "Baloldali érték", mi?

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 16:26:31

@IGe: Hitler pogány volt. Sztálin meg ortodox, nem katolikus. Hogy a papnevelde után mit csinált, azt hagyjuk, hiába volt megkeresztelve, nem nevezném kereszténynek. Ortodox nem egyenlő katolikius, mégha kommunió is van köztük.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 16:29:28

@Che Pel: hogy te nem hallottál róla, az azért van, mert nem verik nagy dobra. Te beleképzelsz valamit az egyházba egyszerűen. Maguknak gyűjtögető szerzetesrendek, ez vicces :DD: És mit csinálnak a fölhalmozott vagyonnal? Elisszák?:D:D

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:29:53

Nos, Hölgyeim, Uraim és Zoltán895!

Egy élmény volt! Remélem, lesz még vitázni lehetőségünk, ahol jelen lesz magasztos mentorunk és lektorunk, hogy lekezelően kioktasson minket a dicső múlt nehéz vagy könnyű dolgairól.

Uff!

Che Pel (törölt) 2009.09.21. 16:31:40

@SzilvayG (dszg):
Ja bocs, erre még muszáj!
"Maguknak gyűjtögető szerzetesrendek, ez vicces :DD: És mit csinálnak a fölhalmozott vagyonnal? Elisszák?:D:D " és elkurvázzák! :)

noirp 2009.09.21. 17:16:38

@Czelder Orbán: Itt ez a szint oszt ennyi.

2009.09.21. 18:07:32

@Ruszlán:

Nem akartam én a törökök ellen ágálni, személy szerint a gyorséttermeiket kivéve nincs semmi bajom velük. Mindössze a szélsőségesek barát-ellenség választásának ellentmondásaira utaltam. Ha már muszáj történelmi sérelmek miatt utálni valakit, miért nem utálják azt, aki a legnagyobb bajt csinálta a magyaroknak. A törökök teljes településeket irtottak ki vagy hurcoltak el, a túlélők nádasokban, meg ilyen helyeken bújtak meg. A gazdaságunk teljes mértékben tönkrement, a társadalmi rendszerünk szétzilálódott. Igazi Mad Max hangulat lehetett itt sokszor a török csapatok nyomában, ehhez képest a fasorban sincs a karmos kezű gazdag idős urak állítólagos összeesküvése, de még Trianont is überelik a török testvérek. Ha majd ráunnak a törökök utálatára, majd ugyanilyen okokból történelmi ellenségnek tudom még ajánlani a németeket a nácik és a 2. vh miatt, majd az oroszokat a kommunista elnyomás miatt. Aggódom, hogy ezek sem nyernek majd tetszést szélsőségeséknél, mivel Hitler nagyon népszerű náluk és az oroszokat is egyre inkább kedvelik. - Igazából az egész csak mellékszál, annyiban érdekes itt, amennyiben rávilágít a szélsőségesek gondolkodásának egy másik érdekes vonására.

Ja és nem hasraesni kell a kereszténység, Európa, USA vagy a zsidók előtt, de meg lehet nézni, hogy honnan van a kultúránk, kik hatottak a művészeinkre, honnan van a tudósaink tudománya, és úgy általában kivel közös a sorsunk. Vagy más területről megnézhetjük, kinek a pénzéből tudtuk elkerülni kb 1 éve az államcsődöt. Ezután kellene belemenni abba, hogy ki a barát meg ki az ellenség.

(Mielőtt valaki félreértené, nem gondolom, hogy aki a türk népekkel vagy a magyarok őstörténetével foglalkozik vagy bolondul netán az ezoterikus tanokért, esetleg kifogása van a nyugati kultúra ellen, automatikusan szélsőséges lenne, ezek a nézetek nem automatikusan járnak csomagban, de sokan szeretik őket együtt fogyasztani)

Zoltan895 2009.09.21. 18:21:32

@gitáros:

"Nagy Károly mellvértes nehézlovasságáról beszél" -Nyilvánvaló, hogy a lovaGságnak vannak gyökerei, előzményei. Amikor megindult az első kereszteshadjárat, akkor nem lett "iktatva, pecsételve, érkeztetve, várakoztatva" hogy hivatalos legyen, hogy van olyan hogy lovaGság. De attól még a kereszteshadjáratok előtti korokban nem beszélhetünk lovaGságról.

"Wikipédia" -erősen ismeretterjesztő/népszerűsítő "irodalom". Bőven belefér, hogy az adott post írója keverje a lovas és a lovag szavakat.

"középiskolai történelemtanítás" - ha csak ennyi anakronizmus lenne a gimis törikönyvekben már boldog lennék.

De a lényeghez visszatérve: sem szinvonalában sem létszámában nem jelenthetett mérhető segítséget István hadainak a német támogatás.
Ezt lehetne hosszan bizonygatni (kard és szablya közötti különbség, visszahajló (népszerűsítő irodalomban: visszacsapó) íj és a kor nyugati íjjai közötti különbség, szervezettség, hadvezetés szinvonala, rendelkezésre álló erőforrás (lovak száma,...), kohászat színvonala (rétegzett pengék,...), stb... )

A lényeg, hogy Che kommentelő egyszerűen csak az érzelmei alapján irogat, ha konkrét forrásmegjelöléssel írok valamit (amivel innentől nehéz vitatkozni) akkor -nyilvánvalóan légbőlkapott ötletként- a mai korunkból vett "kiképző" ötlettel áll elő. Egy sokkal magasabb színvonalon álló haderő már miért vett volna igénybe fejletlenebb kiképzőket? Csak azért mert a laikus a "nehéz" (kilóra) lovast autómatikusan "erősebbnek" tartjai a könnyűlovasnál, még nem az a fejlettebb, és nem akar majd a magyar had német mintára nehézlovassá "kiképződni", mikor az nem célszerű. És nyilvánvaló, hogy nem célszerű, hiszen 45 sikeres és 2 sikertelen kalandozó hadjáratról tudunk a korban ahol a magyar könnyűlovasság bizonyított a német (talán kilóra nehezebb) lovasság (nem pedig lovaGság) ellen. És később is, a 11.századi német betörések szintén a technikai elmaradottságuk miatt (pontosabban főleg az miatt) bukták el.

Alapvető, hogy a korban, de még évszázadokkal később is a könnyűlovasság legyőzhette a nehézlovasságot és fordítva. Mind a kettőnek megvolt a módszere a másik legyőzésére. Vagy másik érdekesség: a honfoglaló magyarság vezetett (a mai értelemben vett) klasszikus lovasrohamokat előreszegezett kopjával, egyszerűen legázolva az ellenséget! Egy laikus meg nem mondaná, hogy ezen a 9. századi képen nem nehézlovas rohamot lát, hanem egy általában főleg visszahajló íjjal és szablyával operáló könnyülovasokat. Tehát a "nehézlovas" kifejezést nem feltétlen kilóra mérjük.

váév építők (törölt) 2009.09.21. 18:33:47

a katolikus egyháznak vége. üti be a saját koposószegeit a megnyílvánulásaival. evvan. lesz helyette más.

yda 2009.09.21. 18:40:51

Animal planet!Milyen sok ateistát teremtett az ISTEN Mo.-on!! A kádári művelt
értelmiség.

Czelder Orbán 2009.09.21. 18:49:41

@noirp:
jaja, de azért ez a 400 komment durvább dózis, mint egy MSZP kongresszus.

Mítoszirtó 2009.09.21. 20:41:11

@yda:

Elég megnézni ezt a sok katolikus és keresztény ateistát, aki tagadják az egy igaz Isten, az Istenek Istene, azaz Zeusz létezését:-)

tarzus 2009.09.21. 20:43:58

@váév építők:

"A katolikus egyháznak vége."

Igen naív prognózis. Ha kétezer évig fennállt, egész biztos fennáll újabb kétezer évig. (Persze, csak ha lesz még újabb két évezred.)

Ruszlán 2009.09.21. 20:55:24

@Zoltan895: Lehet, hogy okoskodásnak tűnik, de engedj meg néhány észrevételt.
Az íj lehet visszahajló, ( C-alakú ) lehet egyszerű csapó íj is. A magyar íj, mint általában a pusztai íjak, mindkettő volt egyszerre. Merev szarvú visszacsapó összetett reflexíj. Oldás után, abban a pillanatban mikor a vessző elhagyja az ideget, a húr rácsap a két merev szarvra. Ez kb. 20% plusz sebességet ad a nyílvesszőnek. Mint tudjuk, a becsapódás energiája, vagyis romboló ereje egyenesen arányos a nyílvessző tömegével, és négyzetesen arányos a nyílvessző sebességével. Többek között ezért is hordott a nyugati botíjaknál dupla távolságra.

Bell & Sebastian 2009.09.21. 20:59:06

Bbjnickkel értek egyet, a népművészeti kirakodóvásárt (kötsög-showt), meg akár ki is törölhetnétek!

Legközelebb izzó kereszttel verem ki a szuszt belőlük az evangéliumi szeretet nevében, úgy lesz! Rühes komcsibérenc provók! Hogy szólítaná magához az uruk őket, lehetőleg tegnap!

Ruszlán 2009.09.21. 21:12:17

@Zoltan895:
A nehézlovasok nem tudták legyőzni a könnyűlovasokat, a X. században. Kivétel a két csatavesztés, ahol őseinket beszorították két folyó villájába és nem tudtak sem manőverezni, sem menekülni. Nem voltak az ősök hülyék, az a bizonyos frontális lovasroham csak akkor következett, ha folyamatos nyílzáporral szétzilálták a sorokat, megtizedelték és demoralizálták a katonákat. Tudniillik a szablya teljesen alkalmatlan a láncinges-páncélos harcosok ellen. A korabeli íjak viszont simán átlőttek minden korabeli védelmet, kivéve a megerősített vastag pajzsot. A frontális roham már ha csak a lovak tömegét nézzük ( ne feledjük, hogy a magyarok vezetéklovakkal csatáztak ) szétbontotta az eleve lenyilazott, szétzilált ellenséges hadrendet. A fokos és a kelevéz viszont hatásos a láncing és a páncél ellen.
Ha bármilyen körülmény miatt úgy gondolták, hogy túl kockázatos a közelharc, egyszerűen otthagyták a csatamezőt. Ha úgy tetszik elmenekültek. A nehezebb nyugati lovasok egyszerűen nem érhették utól a magyarokat.
Vagy jöhetett az üldözők lenyilazása, meg a lesvetés.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.21. 22:13:25

Valaki itt többször Szent István/I. István és Kádár között vont párhuzamot. Ez akkora hülyeség, hogy csak úgy sóriáddzik. Az oké, hogy valaki ateista/agnosztikus (lásd én), de azért ennek demonstrálására ne kezdjünk má' el ekkora ökörségeket tolni.

István-Géza politikája, önálló volt, autonóm. Ezt a keresztény hatalmak is elismerték. (Császár: quedlinburgi követjárás, Pápa: korona) Ebben a helyzetben azt választották, ami az ország érdeke volt. A csatlakozást a nyugati hatalmi szövetséghez és az ezzel együtt járó valláshoz, a római kereszténységhez.

Kádár politikájának autonómiája minimális belpolitikai ügyekre korlátozódott. Az ő választása csak annyi volt, hogy mennyire szolgálja ki a gyarmattartót. Ő azt maximálisan igyekezett ki is szolgálni. Annyi igaz, hogy a nyolcvanas években gazdaságpolitikai kísérletezésbe fogtak. De ennek egyetlen oka az volt, hogy látták, hogy a rendszer felélte tartalékait.

István és Géza áldozatot hozott, amely egy nagyhatalmi politizálás része volt, Kádár elvállalta a Moszkvától kapott helyi felügyelő szerepét. Ez óriási különbség.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.09.21. 22:36:58

A püspökök körlevele nagyon időszerű volt. Elég sűrű dolog, ám voltaképpen várható volt ez az irdatlan mennyiségű dreck, ami jobbról-balról előtör vele kapcsolatosan.
Még jó, hogy alapjában véve ennek a sok mocsoknak semmi jelentősége. Mutatja viszont, hogy helyes az irány. Konzisok, így tovább, csak bátran!

Magorum · http://globalizacio.blog.hu 2009.09.22. 00:35:25

Ennyire átlátszó dolgokkal, mint ez a körlevél tényleg csak szegény öregasszonyokat lehet szopatni, de azért mégis csak írok pár sort, hátha van itt valaki akivel vallási témákról is lehet vitatkozni.

Kezdeném magával a megnevezéssel: Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele. Tényleg vannak felvidéken magyar püspökök, vagy akkor most miről is beszélünk??? Akinek az iq-ja meghaladja a 70-et szerintem már itt érti, hogy kik írnak ilyet és miért.

A másik érdekes szó a pogány, melynek valódi jelentése: a latin pagoni szóból ered, amely a puszták emberét jelenti. Később a keresztények ezt a jelentést használták fel, fordították rosszul, s mindenkit aki nem volt keresztény, pogánynak, vagyis anti-kereszténynek tekintettek. Az egyszerű nép nem akarta megtagadni évezredes hitét. A térítés azonban egyre durvább eszközökkel folyt. Ez az emberekből félelmet, megalkuvást váltott ki. De ha meggondoljuk ez az egyház már alaphittételeiben is az ember eredendő bűnösségét hangsúlyozza.

A levél továbbá a nemzetgyilkos Istvánra hivatkozik, amikor ő az egyetlen olyan magyar király akiről egyetlen egy dokumentum vagy kép sem maradt meg. Persze ha ráfogjuk egy elkorcsosodott kézre, hogy az az övé akkor már olyan mesét költünk köré amilyet csak akarunk. Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak. De ugyebár mindig annak van igaza aki hangosabban kiabál.

"A globalizációval szemben a katolicitást valljuk." Még jó hogy a katolikus szó jelentése egyetemes és nem globális

"egyedül egyházának ígérte meg Jézus" Azon csodálkozni, hogy ezek Jézust zsidónak állítják be nem csoda, hiszen ezt a vallást Saul rabbi alapította, akit Pál apostolnak neveztek ki, jóval Jézus halála után. Tehát akkor ez most kinek is az egyháza? Az ilyen szövegekkel áll az egyház az ember és Isten közé, mert jól tudják hogy Istennel csak személyesen lehet kapcsolatba kerülni.

A nagy "szeretet" szöveggel érdekes módon mindig a zsidó az akit olyan nagyon szeretni kellene. Persze miért is ne, a talmud alapján ők is nagyon szeretik a gojokat. Persze a zsidó az nagyon jól tudja, hogy "Jesu, annak az átkozott Nimrudnak a fia" de mi magyarok ezt mégsem akarjuk elfogadni.

Ez a körlevél is ékes példája, hogy így próbálja a katolikus egyház legyőzni a magyarság ősi múltját a Kárpát-medencében és továbbra is anyagi rabszolgaságba hajtani az embereket.

Azoknak, akik nem tudják hova mennyenek templomba, vagy hogy mit kezdjenek eddigi katolicizmusukkal, csak annyit tudok mondani, hogy először is önmagukban kell megtalálniuk Istent. Ő annak, aki tiszta szívből vágyik rá megmutatja a helyes utat. Akár a tiszta logikára, akár a szívére hallgat az ember. A valódi tudás megérteni, Isten abszolút létét. Azt hogy nincsenek véletlenek, és minden téveszme pusztán múlbeli tetteink miatt állja el az utat az igaszság elől. A lélek örök, csak pusztán anyagi ruhákat cserél, életről életre. Míg meg nem találja Jézust és visszanem tér hozzá. De hangsúlyozom, hogy ez nem valamiféle képzelgés. Ő valóban személyesen jön el azért, aki megfelelő tudást szerzett róla. Viszont a temploban való nyöszörgés semmiféle tudáshoz nem vezet.

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2009.09.22. 01:04:21

Ehh, ha ezek a gonoszpogányozók nem irtják olyan alaposan annak idején a magyar hagyományt, most ember nem lenne vevő a sumer-magyarológusok és társaik agyatlanságaira.

Szittyamagor 2009.09.22. 02:42:23

A MKPK (Püspöki kar) kollaboráns komcsikból áll, akik meg mindig azt csinálják, amit az uraik mondanak, hogy ne leplezödjenek le (ugye sokszor utaztak nyugatra, azert tenni is kellett....). Vajon miért nem birálják a csaladjogi torvényeket, az etnikai büncselekményeket sorolhatnam.....
Az, hogy Jezust igy ugy ábrázoljak (Afrikában feketének, stb.) azt mutatja, hogy idomulnak az adott környezethez. na akkor én meg miért nem tarthatnám öt parthus hercegnek, mi? (ál)szentfazekak erröl beszéljetek.....
(bocsi gyorsan kellett gepelnem)

zongora 2009.09.22. 03:07:53

@SzilvayG (dszg):

Nem gondolnám, inkább pont Ő is erre utalt.

Szittyamagor 2009.09.22. 03:22:37

Lehet hivatkozni erre meg ilyenekre, de ez egy lepke..ng
pl
"A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyilatkozata
2009. szeptember 2., szerda 09:57

Az Evangélium tanításával és XVI. Benedek pápa megnyilatkozásaival összhangban kötelességünknek érezzük, hogy az aktuális társadalmi helyzet egy szomorú erkölcsi problémájával kapcsolatban szót emeljünk a társadalom alapvető értékei és különösen legkiszolgáltatottabb honfitársaink mellett. Miután püspöki konferenciánk tagjai az elmúlt időszakban többször felszólaltak ezekben a kérdésekben, most együttesen is kifejezzük álláspontunkat.

Emberek százezrei kerülnek ma Magyarországon adósságcsapdába, a kilakoltatástól veszélyeztetve, miközben egyes bankok és bankvezetők jelentős profitra tesznek szert. Ebben a helyzetben a Magyar Katolikus Egyház nemcsak azt tartja kötelességének, hogy minden tőle telhető lelki és fizikai segítséget megadjon a kilátástalan helyzetbe került embereknek, hanem azt is, hogy felhívja a felelősök figyelmét az azonnali hatékony cselekvésre.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a gazdasági nehézségek terheit a társadalom különböző rétegei nem gazdasági helyzetük mértékében hordozzák, sőt a leggyengébb, legvédtelenebb rétegekre hárul immár elviselhetetlen teher, ami ellentmond a józan erkölcsi értékrendnek. Ezért arra kérünk minden felelős döntéshozót, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt az ellehetetlenült helyzetbe kerülő családokért, otthonaik megmentéséért. Az otthonok megmentése ugyanis a családok megmentését jelenti.

a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
"

zongora 2009.09.22. 03:22:47

@SzilvayG (dszg):

Megjegyezném, hogy a lekezelés és a kioktatás nem éppen katolikus, ha tetszik Jézusi erény. Nem tiltja semmi az olvasást? Nem is. Ezért olvastam, és olvasok erről.

Ruszlán 2009.09.22. 07:47:49

@Magorum:
Ezt írtad:

" Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak."

Ugyan, írd már le ezeket a kézzelfogható bizonyítékokat! Szeretnék már olyat hallani, olvasni, ami valóban valamiféle eredeti utalást tartalmaz.Az, hogy Papp G. vagy Szántai mondta, nem bizonyíték!

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 07:58:50

@Magorum:

"A valódi tudás megérteni, Isten abszolút létét."

Ez a gnosztikus álláspont.
Miért várod el, hogy RKE a gnosztikus álláspontot osztja?
A keresztények másban hisznek, nem a tudásban, hanem a kegyelemben.

Ez nem azt jelenti, hogy hülyének kell lenni, de Isten titkait nem kutatni, hanem imádni kell.

Amúgy gyümölcseiről ismerszik meg a fa, tényleg van sok keresztény vadhajtás, de a gnoszticizmusba szerintem csak beleőrülni lehet, tehát hosszú távon a kereszténység sokkal hasznosabb az emberiségnek, hiszen a szeretet és béke vallása.
Az igazság hajhászása meg embertelen eszmékhez vezet, amelyek még az inkvizíciónál is durvábbak voltak.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 08:06:51

@Szittyamagor:

Jézus a parthus hercegekért is az életét adta, de ők nem fogadták el ezt az áldozatot. Pontosabban ezt nem tudhatjuk, meg nem is ránk tartozik.
Mindenesetre szóban vagy tettel nem vallották Uruknak Jézus Istenét (Ábrahám Jákob Izsák Istenét).

drkovax 2009.09.22. 08:34:05

Sokat hallom, hogy a katolikus egyház és papjai semmit sem értenek a mai világból. És akkor itt ez a körlevél, ami nem 10,20,50 évvel ezelőtti jelenségekről szól, hanem tegnapiakról, maiakról, holnapiakról. Mégpedig (már csak a dühödt támadás által is bizonyítottan) lényeges dolgokról.

Isten kegyelme határtalan, de senkit nem kényszerít annak elfogadására. A körlevél egy emlékeztető arra is, hogy a kegyelmet csak elfogadni vagy elutasítani lehet. Nincs köztes állapot. Előbb utóbb dönteni kell: az Út, az Igazság és az Élet egy, az elfogadás cselekedete is egy (legfeljebb megnevezni tudjuk többféleképpen). Aki más Utat választ, máshová jut. Aki a Mindenható és a Sátán vitájában is "középre áll" (mert úgy "liberális") az a Sátánt erősíti ...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.09.22. 09:54:34

@Magorum: "A levél továbbá a nemzetgyilkos Istvánra hivatkozik, amikor ő az egyetlen olyan magyar király akiről egyetlen egy dokumentum vagy kép sem maradt meg. Persze ha ráfogjuk egy elkorcsosodott kézre, hogy az az övé akkor már olyan mesét költünk köré amilyet csak akarunk. Ellenben annak, hogy Jézus valóban pártus herceg volt kézzelfogható bizonyítékai vannak. De ugyebár mindig annak van igaza aki hangosabban kiabál."

Na, pont a hasonló sötét, a magyarság múltját elhazudó, történelmi hőseit és államalapító királyát gyalázó szövegek miatt volt szükség a körlevélre.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.22. 10:08:05

"nemzetgyilkos Istvánra"

A 19. században kialakult nemzet fogalmat vetíti vissza egy teljesen más társadalmi környezetre.

Egyszerűen egy nem keresztény magyar szállásterület nem maradhatott volna fenn itt.

Talán tényleg jobb lett volna, ha most itt Nagy-Ausztria, vagy Nagy-Morávia (vagy valami szláv állam) lenne? A magyarok meg beolvadtak volna egy más alapítású, dominanciájú államba, mint ahogy a kunok a keresztény magyar államba.)
Szerintem társadalmilag nem lenne sok különbség, csak a nyelvünk és a történelmünk lenne más, de a világtörténelmet nem itt alakították.

Szóval, azt, hogy most itt magyarul írunk, azt Szent Istvánnak köszönhetjük, az alternatíva a német vagy szláv állam lett volna, nem az ősmagyar. Olyan opció nem játszott, esetleg jóval keletebbre lett volna arra lehetőség, de akkor már Árpádot kell ekézni (miért jött ide?), nem Szent Istvánt.

Google 2009.09.22. 13:27:02

@Magorum:

"Viszont a templomban való nyöszörgés semmiféle tudáshoz nem vezet."

Nem is ezért megy az ember a templomba.

A templomot kórházzal is felcserélhetjük, ha már a nyöszörgés került szóba.
Oda sem a tudásért mennek a népek, hanem gyógyulni. Otthon is lehet befele nézni, magunkba szállni, de gyógyulni nem.

Elég vénasszonyos volt, Ildikó?

Mítoszirtó 2009.09.22. 22:22:09

Világi Figyelő is leközölte a Körlevelet, de megvilágította benne a Római Katolikus Egyház Sátáni arcoldalát is.

Megint más egyházakat támad a Római Katolikus Egyház
vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=77852

Érdemes belenézni a felvezetésbe.

drkovax 2009.09.23. 09:23:21

Lám, lám. Milyen szépen összeér a kommunista antiklerikalizmus, a náci okkultizmus meg a szabadkőművesek katolikus egyházra kihegyezett gyűlölete.

A szokásos hazugságok, a szokásos csúsztatások és a szokásos (szándékolt) tudatlanság. Ezekkel kell szembenéznünk folyamatosan. Most megint egyszer az az érzés fogalmazódik meg bennem, hogy ez a fajta aljaskodás az, amivel nem vitatkozni kell, hanem csak felmutatni az Urat: gondolattal, szóval, cselekedettel ...

off
Egyébiránt: a konzervatórium.hu ma reggelre a google-tól megkapta a "támadó webhely" minősítést egy "yourbio.ru" link tartalmazása miatt. Házi feladat van a rendszergazdának ...
on

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.23. 11:47:29

@drkovax:
Olyan régóta kérem már, hogy valaki mutassa már fel az urat, és ne csak a saját aljas gyűlöletének és üzleti érdekeinek igazolására használt képzeletbeli lény legyen.
Sajnos mindezidáig erre senki nem volt képes...

Mítoszirtó 2009.09.23. 13:17:47

@drkovax:

Iorgu írta:

"...A katolikus igazság nem nemzetközi, hanem nemzetek feletti, de hogy konkrétan létezhessen, a nemzeti kultúrákban kell megtestesülnie."

Valami ilyesmit hirdetett és akart megvalósítani Hitler is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.09.23. 13:35:15

@Mítoszirtó:

A nemzetiszocializmus, mint nemzetek feletti ideológia? :-)

Akkor már miért nem nemzetek feletti nacionalizmus?

Amúgy a német nemzetiszocializmust modellértékűnek gondolta más germán népek számára is.

A nácizmus magyar változata a Szálasi-féle hungarizmus konnacionalizmusról beszél, de ezek teljesen más alapokon állnak, mint a kereszténység.

Ott csak annyi a nemzeti, hogy valaki magyarul katolikus. Ezt nem lekicsinyelni, mert ebben sok minden lehet.

Mítoszirtó 2009.09.23. 16:12:02

Ige úgy látom hozza a "stílusát" a másik helyen is. Idézem az egyik beírását:

""Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások."

Hát ezen jót röhögtem, most többszöri olvasásra. RKAT és a tudomány. A tudomány meg Jézuska és Szűzmariska:-) Kb. ilyesmi, mintha ezt írtuk volna:

Ezek közé tartoznak a Kukorica Jánosról/János Vitézről és az ő Juliskájáról szóló tudománytalan állítások."

drkovax 2009.09.23. 16:45:46

@maxt: Ha magadban nem találod meg, senki nem fogja neked felmutatni ...

drkovax 2009.09.23. 16:49:29

@Mítoszirtó:

Ez a Hitler-féle nemzetek felettiség valami erős tévtudat lehet. A "valami ilyesmi"-nek igen erősen ellentéte a "felsőbbrendű árja faj"-ról szóló náci alapvetés. Gondolkozz még egy kicsit ...

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 09:30:34

@drkovax:
Van egy apró probléma. Magamban eddig csak biológiát és biokémiát találtam, melynek megfelelő komplexitása révén képes vagyok még olyan nagy bonyolultságú tevékenységek elvégzésére is, mint a gondolkodás, és a fantázia, és ami a legfontosabb nem keverem a kettőt.
Én elég nyitott voltam és vagyok, de vakságot és önámítást ne várjon tőlem senki.

tarzus 2009.09.24. 12:11:37

@maxt:

Szép, kerek ars poetica!
Sok-sok hittel és - sajnos mégis csak - nagyon kevés nyitottsággal.
A tudományos és vallási fundamentalizmus valójában igen hasonlóak egymáshoz.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.24. 12:47:21

@tarzus:
Valóban igy van, csak ne ess át te is arra az oldalra, ami hitté próbálja tenni a tudományt.
Nem hiszek a tudomány mindenhatóságában, de abban igen, hogy a megfejtett szabályszerűségek visznek közelebb a világ megismeréséhez.
Atomot még nem láttam, de mivel létezése levezethető, jelenléte mérhető, (újabban egyes eljárásokkal már fotózható) így valószínűleg létezik is.
Bizonyíték nélkül nem fogadom el valaminek a létezését, csak fenntartom annak lehetőségét.
Továbbmenve: Ameddig isten nem hajlandó személyesen kommunikálni, vagy létezését bizonyítani, addig az egyházak játszanak magukban zárt ajtók mögött, és ne akarják az emberekre ráerőszakolni a nézeteiket.

Remélem érzed a különbséget...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.09.26. 18:16:58

"Katolikus körlevél az ősmagyarkodók ellen"
vö.:
"okkultizmust, a spiritizmust és a bálványimádás különböző formáit",

"vagyis a neopogány ősmagyarkodást"

jól van a konzi zsidóinak sikerült ismét belerúgniuk a hátrafelenyilazósokba.
de az ősmagyarkodás nem egyenlő a táltosimádókkal

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.09.26. 18:51:23

talán a levélnek ezt a részét is elolvashattad volna, mielőtt fröcsögni kezdesz:

"Sajnos azonban ennek az öntudatra ébredésnek vannak vadhajtásai is. Ezek egyike a különböző vallási elemeket keverő ún. „ősmagyar szinkretizmus“. Ez a jelenség azért is nagyon veszélyes, mert kereszténynek tűnő vallási nyelvezetet használ és könnyen megtévesztheti még a vallásukat gyakorló hívőket is. Ezek közé tartoznak a Jézusról és Szűz Máriáról szóló tudománytalan állítások. Ilyenek pl. a „Jézus, pártus herceg“-elmélet, vagy a táltosok, a sámánok és a pogány ősmagyar vallás egyéb valós vagy vélt elemeinek újraélesztése. Olykor még a legnemesebb hagyományőrző mozgalmakat is felhasználják arra, hogy a pogányságot népszerűsítsék."

tarzus 2009.09.28. 22:24:27

@maxt:

A tudomány meg a vallásos hit egymás körül keringenek mióta világ a világ.
A történelem tapasztalatai alapján a kettő közötti harcnak nem sok értelme van. Az Isten bizonyítéka ugyanis más jellegű mint az atom bizonyítéka.
Lényegesen kisebb felkészültséget, és lényegesen nagyobb holisztikus szemléletet (bölcsességet) igényel. Ez így igazságos.

A nézeteket valóban nem szabad egymásra erőltetni, ezzel egyetértek.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.09.29. 09:28:57

@tarzus:
Valamiről akkor lemaradtam.
Van bárki számára megtapasztalható bizonyítékod isten létezésére?
A holisztikus szemlélet szerinted bölcsesség?
Bölcsebbnek tartod azt aki csak hisz, mint aki az okokat keresi és meg is találja?
Bölcsebb aki az egyszerűbb utat választja és istennel magyarázza a világ jelenségeit?
Miért sértő az emberek számára beismerni fizikai és szellemi korlátaik létezését?

alex69 2009.09.29. 21:35:21

Először is tisztázzuk az alapfogalmakat:

A latin paganus szó, amiből később a pogányt levezették, a régi Rómában a parasztot, földművest, jelölte, aki hadi szolgálatot nem teljesített; és később hazánkban is a falusi, vidéken élő emberekre használták a kifejezést. A jelző tehát nem szégyellnivaló, és nem is egy valamilyen vallást gyakorló személyt jelöl. A katolikus jelző pedig egyetemest jelent, a Biblia tanítása alapján, tehát minden Krisztusban hívőre vonatkozik, egyháztagságtól függetlenül. Az ősi magyarok Kiszely István kutatásai szerint is egy Isten hitet vallottak, és csak a Világot teremtő Istent imádták!..miközben a nyugat sokistenhitű volt, és egymást vagdalta!

Nagyon fontos megértenünk, két dolgot:

Elsőként azt, amit a protestáns teológia, és az ősi magyar hit is vall: létezik lelkiismereti alapon való üdvözülés is!

Amikor bibliaiskolába jártam, többen megkérdezték a lelkészt, hogy mi lesz azokkal, akik például egy esőerdőben élnek életük végéig, és nem is hallanak Krisztusról? Elkárhoznak?

A protestáns lelkész azt felelte, hogy Isten – bár Jézus Krisztusban biztosította az üdvözülés lehetőségét, - mégis üdvöt adhat annak, akinek a lelkiismerete tiszta, azaz felebarátai iránt szeretetettel viszonyult életében. Ezt a tanítást a katolikus egyházak nem vallják, hiszen az ő dogmáik szerint maguk a protestánsok is megtérítendő eltévelyedettek.

Azok az ősmagyarok tehát, akik már évezredek óta itt éltek, és bár nem a később, a császárok által, hatalmi célokból megalakított római katolikus egyház hittételeit vallották: üdvözülhettek, pedig pogányok voltak!

A magas kultúrájú, erős törzsi szövetségben élő magyarság pejoratív, megkülönböztető pogányozására, és erőszakos megtérítésére azért volt szükség, amit az István király munkásságát kutató Györffy György leír könyvének 7-ik oldalán:

,,az uralom stabilizálására azonban a gazdasági előfeltételek nem voltak elegendőek, az uralmat ideológiailag is stabilizálni kellett, s erre a középkori Európában a Volgáig a kereszténység, azon túl az iszlám mutatkozott a legalkalmasabbnak. Közép-Kelet-Európában az Ottók megújított német-római birodalmának volt katalizátor szerepe e folyamatban. A birodalom terjeszkedésével szemben a határon túl lakó pogány népeknek egyetlen lehetőségük maradat a védekezésre: ha maguk is felveszik a kereszténységet.”

(Györffy Gyögy: István király emlékezete, 7.old.)

Ebből a rövid idézetből, és a katolikus egyház későbbi cselekedeteiből is kitűnik, hogy szembemenve a keresztény tanítással – Szeresd felebarátodat”…máshol: ,,Nem szolgálhattok két úrnak”… - a katolikus egyház, az Ottók, és István a kereszténységet hatalmi eszköznek használták, a saját hatalmuk érdekében, nem pedig arra, amire Isten rendelte, ti. hogy másoknak szolgáljunk vele.

Az Ottók, látva az erős törzsszövetségünket, féltették a birodalmukat, hiszen láthatták, hogy Árpád apánk a pozsonyi csatában hogyan verte vissza túlerőt is!! Látták a nyugatiak, hogy itt egy gazdag, kész írásbeliséggel, fejlett árucsere-kereskedelemmel, nagyszámú állatállománnyal, és katonasággal rendelkező egységes nép szaporodik, és ez rájuk veszélyt jelentett, ezért vagy elpusztítják, vagy behódoltatják a magyarokat. Mivel a háború költségesebb, és bizonytalan a kimenetele, ezért az ideológiai fegyverhez nyúltak: találtak egy személyt, Istvánt, aki hajlandó volt a magyarság ellen fordulni. István az idősebb, és bölcsebb, a nemzetségért aggódó törzsfőket, lázadónak minősítette, és levágatta! István a saját vérei ellen fordult, ami nem egyeztethető össze a Szeresd felebarátodat parancsolattal.

Hogyan szerethetné a felebarátját, azaz bármely embertársát az, aki a saját nemzetségbeli vérei ellen fordul, és kivégezteti őket a nyugati hatalmak, és a pápa kérésére??

I. István királyságának erősödését nem a föld mennyiségében, hanem a nép számában látta. Ezért megnyitotta az ország határait a betelepítésre. Jöttek németek, olaszok, csehek, szerbek, oroszok, lengyelek és még sok más nemzetiség. Ugyanakkor, igazságtalanul, az egyház a testvérnépek betelepülését azzal az indokolással, hogy ”pogányok” -- ilyenek voltak a kunok, besenyők --, kik tőlünk keletre éltek, nem engedték be az ország területére.

Ebből látható, hogy mindjárt az ország átszervezése után, a legemberibb bánásmódban részesítettük az idegeneket, sajnos a saját magunk kárára is. A tiszttartók kevés kivétellel mind idegenek voltak. I. István adómentességet adott az idegen „vendégeknek”, ugyanakkor a magyarokat megadóztatta, utakat, templomokat építtetett velük, és a papok eltartását is tőlük követelte meg.

Ezek után az addig egységes, és szapora, jómódban élő magyarság szolgai sorba jutott, amit csak fokozott a kívülről érkező hódítók támadásai. Nem volt már egységes törzsszövetség, nem volt Árpád, csak volt egy önző földesúri réteg, akik évszázadokon át egymással, és a királlyal marakodtak, és nem tudták megvédeni a Kárpát-medencei őshazát. A katolikus egyház és papjai persze híztak, és egyre több aranyra, és földbirtokra tettek szert, de a paganus nép az bizony sokszor éhezett, ami Árpád idejében, és előtte sem igen fordult elő!

A katolikus és a református egyház - néhány igaz pap kivételétől eltekintve - mindig a világi, hatalmon lévőkhöz törleszkedett, a középkorban a királyokhoz, a németeknél a nácikhoz, kommunizmusban a kommunistákhoz, a kapitalizmusban a kapitalistákhoz, pedig meg van írva:

„Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.” (Máté 6:24.)

Egy kiváló igehirdető,a XIX században élt Spurgeon, azt írja:

A ,,keresztény világ” olyan iszonyatos, hogy a szentírás soha nem beszél róla. A világi keresztény pedig szellemileg beteg. Akik kiegyeznek Krisztus ellenségeivel, máris közéjük tartoznak.” (C.H.SPURGEON: Isten ígéreteinek tárháza, 174.oldal)

A történelmi egyházak, és az újabban alakult kisegyházak is kiegyeztek Krisztus szinte minden ellenségével, nem csak a zsidósággal. Ezzel eltértek az Isten által reájuk bízott krisztusi útról, és Spurgeon szavaival ,,az ellenség közé tartoznak”.

Ezt legmarkánsabban a svájci Karl Barth, a XX. század legnagyobb hatású, kálvinista teológusa vágta a magyar egyházi vezetők képébe: ,,Valóban nem képesek a magyarországi egyházak másra, mint arra, hogy a mindenkori uralkodó rezsimmel száz százalékig szövetségben legyenek”?( Karl Barth kérdése 1951-ben, Bereczki Albert református püspökhöz)

Barth prófétai kérdése nem volt alaptalan, hiszen a magyar egyházi vezetők, Mindszenthy-t, és néhány lelkészt kivéve így vélekedtek:

,,Keresztények, és marxisták a gyakorlatban, a forradalmi harc frontján találtak egymásra” (Tóth Károly püspök beszéde az 1974-es Nemzetközi Keresztény Békekonferencián)

Az ily módon érvelő pásztor voltaképpen erkölcsileg átáll az ellenfél oldalára. Lehet talán dogmatikailag makulátlan hite, tetteinek mozgatórugója nem a szeretet, hanem a félelem. Pedig tudnia kéne: "A szeretetben nincs félelem." /1 Jn 4,18/ Mégis kiadja a parancsot: Engedelmeskedjetek a rablóknak, s a farkasoknak, különben ti lesztek a felelősek azért, ha azok mérgükben, bosszúból elpusztítják az egész nyájat!

Sajnos, ma sincs ez másképp, csak most nem a marxistákkal, hanem a liberálisokkal találtak egymásra az egyházi vezetőink:

,,bár a hatályos Alkotmány 60.-ik paragrafusa úgy rendelkezik, hogy ,,Az egyház az államtól elválasztva működik”, a Fidesz növekvő költségvetési támogatásokkal, és egyéb eszközökkel, például egy 1993-as Alkotmánybírósági határozat alapján gazdasági előjogok biztosításával is segítette a történelmi egyházakat. 2001-től a vidéki papoknak még bérpótlékot is juttattak, összegéről nincs adat. Tették ezt annak tudatában, hogy a világi polgárokat ez zavarja, és hogy az egyházak még nem néztek őszintén szembe a kommunista rendszerbeli múltjukkal.” (HVG 2002. feb. 23) Mint azt megállapították: ,,Az egyházaknak folyósított támogatás 12,9 milliárd forintról 23,5 milliárdra nőtt.” (Egyházfórum c. folyóirat adatai.)

Az egyházaknak jutó főbb állami támogatások (2003)

Közoktatási célokra jutó összes állami támogatás: 45,439 milliárd forint

Az egyházaknak átadásra nem került ingatlanok utáni járadék: 7,035 milliárd forint

A korábbi egyházi ingatlanok tulajdonrendezése: 7,070 milliárd forint

Vidéki lelkészek fizetés-kiegészítése: 1,424 milliárd forint

Az egyszázalékok állami kiegészítése: 5,47 miliárd forint

ÖSSZESEN 66,438 Milliárd forint

Pedig, az egyház, mint ahogyan Kováts J. István 1946-ban már megvilágítja - „…a tiszta egyházalkotmányi felfogás szerint, egyházunk csak akkor lehet egy az állammal, ha az államban is Krisztus uralkodik. Ha nem Krisztus uralkodik ott is, az egyháznak semmi közössége nem lehet az államhatalommal: el kell szakadnia attól és nem szabad elfogadnia annak különösen anyagi támogatását.” – nem is fogadhatná el az ateista, világi hatalom támogatását, különösen nem egy olyan hatalomét, amely immár nyíltan, diktatórikus eszközökkel a magyarság kipusztítására tör.

A Jobbik MMP, és a Magyar Gárda az ő, katolikus, és protestáns szemükben is szélsőség, fasizmus, de a cionista soviniszta Paul Wolfowitz Világbanki ukáza - ,,6 millió magyar kell, föléjük pedig kétmillió narrow minded” (2007 Bp, Soros Egyetem), - pedig nem szélsőség, és nem is sovinizmus.

A protestáns egyházfő, Bölcskei Gusztáv koncepciós pert indított ezen sovinizmus ellen tiltakozó Hegedűs Lóránt hazafi ellen is. Elmondhatom, kérdezhetem, amit Tormay Cecile a "Bujdosó könyv"- ében említ, hogy egy francia tábornok - Franchet d’ Espérey – megkérdezte a kommunista Károlyitól: "Önök valamennyien zsidók?" Majd hozzátette: "Nem hittem volna, hogy ennyire lesüllyedtek!"

Igen, idáig süllyedtek a magyar történelmi egyházak, miközben a magyarság menekül a világba a nyomor elől, mert nincs állás, bezárják a kórházakat, a munkáért pedig éhbért fizetnek. Talán ezért fordulhatott elő, hogy valaki szarral kente be egy debreceni templom püspöki székét. Ezt egy ottani presbitertől tudom.

Ne várjunk, mi magyarok tehát semmi jót az élősködő, lecsendesítő egyházaktól, hanem Árpád apánk példáján fogjunk össze, és segítsünk magunkon, mert mi többet érdemlünk, mint amit eddig a szolgaságban kaptunk.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.29. 21:57:44

@alex69:

Ennyi hülyeséget egy helyen rég olvastam. Arrafelé valami enyhe kozmaszag terjenghet.

1. Nem csak az ősi magyarok lehettek monoteisták - ez a gondolat, ha úgy tetszik, már Platónnál megjelenik. Amit nem nehéz nála megtalálni. A monoteizmus viszont önmagában csak forma. A keresztények számára nem csak jelenvaló történeti, hanem transzcendens lényegű az Ige testté válása. Satöbbi.

2. "
A protestáns lelkész azt felelte, hogy Isten – bár Jézus Krisztusban biztosította az üdvözülés lehetőségét, - mégis üdvöt adhat annak, akinek a lelkiismerete tiszta, azaz felebarátai iránt szeretetettel viszonyult életében. Ezt a tanítást a katolikus egyházak nem vallják, hiszen az ő dogmáik szerint maguk a protestánsok is megtérítendő eltévelyedettek."
Blődli. Egyrészt: Katolikus Egyház, nem egyházak. Maga arra a bizonyos felfordulásra gondol, ami egyes protestánsok körében dívik :)))
Másodsorban, a katekizmusban benne vagyon, hogy nem keresztény is üdvözülhet. Hadd ne keressem most elő, dolgozzon kicsit mindenki maga is. (Az más kérdés, hogy mindenkinek kötelessége Krisztushoz vezetni a tanítását nem ismerőket.)

3. Ez az "ideológiai megalapozás" olyan, mintha Mód Aladárt olvasnék, maga a jeges iszonyat. Kezdetnek: vallás =/= ideológia. A Szent Istvánról szóló "történeti leírás" külön tetszetős. Szóval István királyunk tkp. a kor "neoliberálisa" volt, aki mindenféle szlovák meg egyéb multit idehozott, akik nem adóztak, ezzel tőkeszivattyúzva a magyarokat. Ez még Bogár Lászlónak is sok lenne.
A "dologtalan, kövér papok" régi protestáns, majd alles zusammen antiklerikális toposz, rám nem hat. De nézze meg a mai antiklerikál irodalmat és propagandát, már ők sem ezzel jönnek, továbbhaladtak :)))

4. "A katolikus és a református egyház - néhány igaz pap kivételétől eltekintve - mindig a világi, hatalmon lévőkhöz törleszkedett, a középkorban a királyokhoz, a németeknél a nácikhoz, kommunizmusban a kommunistákhoz, a kapitalizmusban a kapitalistákhoz,"

Igen, nyilván ezért üldözte őket a világi hatalom a legtöbb esetben, ezért voltak invesztitúra-harcok, az avignoni fogság, ezért vitték táborokba őket a komcsik és a nácik, és ezért prüszkölnek rájuk a liberálisok. Vajon a jobbikos pogik melyik adást nézték eddig? :((

A Mindszentyről írott rész külön is vicces.

5. "ÖSSZESEN 66,438 Milliárd forint"

Muhaha. Ez az SZDSZ kedvenc mantrája. Kár, hogy a komenizmus előtt az Egyház volt az ország legnagyobb birtokosa - ezeket a birtokokat nem kapták vissza, vagyonuknak és birtokaiknak pusztán a töredékét sikerült visszaszolgáltatni. Ennek fényében van az a megállapodás, hogy az állam fizet. Ez az összeg töredéke annak, ami az egyház vagyona valaha is volt.
Készséggel lemondanának szerintem erről, legyen - akkor visszakapja az Egyház a 45 után tőle elvett intézményeket és vagyont?
Libbant és radi testvéreink visítanának, azt hiszem.

Én az újpogiktól - bármilyen színben jelentek is meg - jót még nem kaptam, és a civilizációnk sem.
Az Egyháztól igen. Ennyit erről.

2009.09.30. 01:32:37

@Gabrilo:

"1. Nem csak az ősi magyarok lehettek monoteisták - ez a gondolat, ha úgy tetszik, már Platónnál megjelenik. "

Ha ezoterikus módba kapcsolom az agyam, ez csakis annyit jelenthet, hogy Platón is magyar volt :)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.09.30. 07:51:28

@ifsz:

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

ez jó!
De Platón nem lehetett magyar, mert hogy a görögök ugye mind buzik voltak.

2009.09.30. 09:49:24

@Gabrilo: Azok a testvéreink, akik nálunk távolabb élnek a Világegyetem Köldökétől, ki vannak téve ilyen veszélyeknek, mint az elbuzulás.

rosta 2009.09.30. 12:24:53

@Gabrilo: Mondjuk nem teljeskörűen. A spártaiak például nemigazán erre izgultak. Nem nézték sokra a másként szexuáló athéni harcosokat. Ugyanakkor a Platon az Állam írásakor a spártai állam mintáját vette alapul.

tarzus 2009.10.01. 22:05:13

@maxt:

Nem hiszem, hogy lemaradtál! :-) Ilyen témában mindig kapunk időt.

- Az isteni bizonyítékokat általában a filozófusok és a teológusok keresik, nem igazán garantált sikerrel. De azért a szent tamási (tomista) istenérveken még ma is el lehet gondolkodni. Az Einstein által emlegetett "titkon" is.
Mindazonáltal vallom, hogy a tudás nem lehet csupán a tudósok privilégiuma.
Az Isten létének bizonyságát az ember inkább kapja (ha kapja), mint keresi vagy bizonyítja. Ilyen tudománytalan dolog ez a spiritualizmus! Bár újabban az IQ-ról szóló írások igyekeznek rácáfolni erre. A D.Zohar- I.Marschall szerzőpáros egyike neves agykutató, és váltig bizonygatja az agyi 40 hertzes rezgések okozta "Isten-központ" meglétét, és annak külső feltöltődését. De nincs jelentősége. Anyám nem olvasott se Arisztotelészt, se Aquinói Tamást, se Zohar-Marschallt, de az isteni lét bizonyságát tekintve ő is elért Einstein szintjére.

- A világ jelenségeit nem az Istennel magyarázzuk. Itt a tudománynak óriási és kizárólagos szerepe van. A világ okát és célját tekintve azonban már a tudomány tehetetlen és az is marad örökre. Ennek titkáról lemondani vagy egyszerűen azt mondani, hogy nincs se ok, se cél, nagyobb hiba, mint a tudományról lemondani a hit nevében.

- Bevallani az emberi képesség határait abszolut nem szégyen. "Én is csak egy ember vagyok" - mondjuk számtalanszor. De ebben a kijelentésben is ott rejtőzik annak felismerése, hogy kell lenni egy korlátok nélküli tökéletességnek. Amit ha nem is látunk, vagy nem is hiszünk, mégis csak célpontnak tekintünk és szeretnénk elérni. A matematika nyelvén szólva: tartunk a végtelen felé. Aki meg vár bennünket.

tarzus 2009.10.01. 22:07:51

@tarzus:

IQ helyett természetesen SQ

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.10.02. 10:34:46

@tarzus:
Azért Einstein titkát én nem tenném Istennel szoros kapcsolatba. A titok feltáratlan dolog, esetleg megismerhetetlen, de ez nem egyenértékű a felsőbbrendűségével, főleg nem vallási értelemben.

Az okok és célok jól tudod, hogy sosem nyilvánvalók. Az okot a csillagászok és fizikusok kutatják, a célt szintén. Számomra realitásközelibb gondolat (bizonyíték nélkül természetesen), hogy egy felfoghatatlanul hatalmas folyamat véletlen mellékterméke (ember) öntudatára ébredve rácsodálkozik a környezetére, és mivel azt felfogni képtelen, mérhetetlen büszkeségében felsőbbrendű hatalmaknak tulajdonítja annak létrejöttét akár önnön létezését is, mert képtelen elviselni a gondolatot, hogy valamire nem létezik általa felfogható válasz.
Lehet, hogy hibát vétek hogy a földi élet létezését egy nagyobb folyamat egyetlen pillanatnyi fodrának tartom. Nyilván volt előzmény, és lesz következmény, de saját jelentősségünket túldimenzionálni azt hiszem nincs értelme.

Korlátok nélküli tökéletességben nem hiszek. A világ alapvető természete a folyamatos változás, ez pedig kizárja a tökéletességet, hacsak nem fogadjuk el tökéletesnek a rendszert ami alapján működik. Az eddig megismert szabályszerűségek, és a feltáratlan, de logikailag létező sötét foltok persze rajzolgatják a körvonalat, de csak a felszínt kapargatjuk.

tarzus 2009.10.04. 22:39:45

@maxt:

- Einstein jó alany az ilyen vitákhoz, mert mindenki azt idézi tőle, ami saját meggyőződéséhez áll közel. Én pl. most azt, hogy:
„A tudomány poharában az első korty az ateizmus, de a pohár alján ott az Isten.”
Vagy a titok felsőbbrendűsége kérdésében:
"Próbáljon csak meg behatolni korlátolt értelmünkkel a természet titkaiba, és azzal fogja magát szembetalálni, hogy minden észrevehető láncolat mőgött marad valami szövevényes, érinthetetlen és megmagyarázhatatlan. Ennek a minden felfogható dolog mögött álló erőnek a tisztelete az én vallásom." "Az én vallásom a határtalan fensőbb Szellem alázatos csodálatából áll, aki azokban az apróbb részletekben jelentette ki magát, amelyeket a mi esendő és gyarló elménkkel érzékelni tudunk. Az én Isten-ideámat az a mély érzelmi meggyőződés formálja, hogy jelen van egy fensőbb, önmagától való Hatalom, amely a megfoghatatlan univerzumban jelenik meg.."

De biztos találsz más, neked jobban tetsző idézeteket is.

- Az élet, a létezés okát és céljait nem a csillagászok és a fizikusok kutatják.
Ezekkel a kérdésekkel fajsúlyosan a filozófusok szenvednek (ontológia), de nem feltételenül kell irományaikat végigolvasni. Ezen a területen mindenki önállóan is mozoghat. A tévedés rizikója nem lesz nagyobb.

Egyénként - ahogy korábban már elismertem - teljesen logikus és kerek az okfejtésed. Csak - az én nézeteim oldaláról - túlságosan zárt. Anyagba zárt.

Meggyőzni persze úgy se tudjuk egymást, de legalább jól elbeszélgetünk :-)

Mátyás, az igazságos 2009.10.06. 06:02:48

srácok, komoly gondok vannak Caracallával. Írt egy hamis cikket és nem ismeri el, pedig ott a bizonyíték rá!!

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.08. 22:10:48

A kaotikus egyház körlevelének a hatásai:

Nyal és ferdít a hitgyüli:

Barbár mozgalmak Hunniában
www.hetek.hu/belfold/200910/barbar_mozgalmak_hunniaban

Az Árpád Egyház teljes válasza a Heteknek itt olvasható:
Hetek újság kérdései felénk
vallaskritika.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=78751

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.12. 19:53:28

Az Árpád Rendjének Jogalapja Tradicionális Egyház hivatalos álláspontja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia „Az Egyház élő hitével összhangban” című körlevelére itt olvasható:

vallaskritika.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=78979

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.10.14. 14:37:30

Tegnap láttam a remek és pártatlan ATV-n a Civil a pályán c. műsort. És, hogy, hogy nem a Magyarok Szövetségének vezetője és Kamarás István tökéletes egyetértésben tette helyre: Mi hülyeség, mi nem az:-D Rafináltak ezek a katolikusok, bárhogy próbáljuk nemzeti önazonosságukat kikezdeni ezek valahogy mindig visszabűvészkedik azt a képbe:-) Hát nem ciki, ahogy a nagynevű katolikus egyetemi tanár egy jurtaszagú mozgalmásszal összehajol:-)

ü
bbjnick:-)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.22. 10:18:41

@bbjnick: Igazad van, sajnos ők egy csoport egy érdekszövetség. Kapcsolatot is cseréltek még a beszélgetés előtt. Jómagam csak gyakorolni mentem el a műsorba és annyira féltek tőlem, hogy nehogy el tudjam mondani a kamerákba is, amit leírtunk, hogy számtalanszor fojtották belém mindhárman együttesen. Ezek ott hárman légyegében ugyan azt képviselték - a kereszténység elsődlegességét- és csak mi voltunk ettől mások.

józan' 2009.10.22. 13:47:48

@IGe:

Nahát, nahát.

Végül mindig kiderül a nagy keresztény-haterekről, hogy valójában valamelyik más egyháznak a nem kicsit lojális híveik. Én eddig azt hittem rólad, hogy valami ateista-felvilágosult hecckampány vagy.
Erre kiderül, hogy te vagy az "Árpád Egyház Szóvivője". :D
Fail.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.10.23. 10:12:35

@józan': Pedig ugyan azt írom több mint tíz éve. Csak hát aki hülyeségeket hisz, arról nem tehetek. 1. Soha sem voltam ateista. 2 mindig is a minél több egyház létrejöttét hirdettem meg. Ez az egyik ilyen a sok közül. kb. 3-4 van jelenleg is alakulóban. 3. az ateizmusban van némi értelkem, de összességében egy baromság. 4. Egy tudományos módszertannak definiált Isten létezését tudományos ténynek tartom.

Ja és én ezt csinálom már 10 éve, de az Árpád Egyház meg max 1 éves. Időparadoxonba kerültél haver:-)

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.10.23. 12:47:54

érdekes aktuális fejlemények az katolikus-anglikán viszonyban. mit szóltok hozzá?
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8318663.stm

Regno delle Due Sicilie · http://regnodelleduesicilie.blog.hu 2009.10.23. 12:52:41

más: érdekes aktuális fejlemények a katolikus-anglikán viszonyban. mit szóltok hozzá?
news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8318663.stm

expansiv 2009.10.31. 01:02:19

Aduk az ájtatos arcukra, mint az álat!

A helyzet az, hogy papnélkül is kiválóan megvoltunk vagy 200 ezer évig,

és Bajiknak meg nem bocsátunk meg.

Nincs semmi lila köd, de UGOR múlt sincs!! (Ami a torzultan északi mongolid manysikkal és chantikkal való "közeli rokonság" következménye lenne.)

Erre nyelvierőlködésen kívül lópikula sincs.

Vannak azonban TURÁNI TÉNYEK!
Körösztség nélkül.

Semmi szumírság, csak hunság és utódnépiség TÜRK KAVARODÁS és pusztai őserő:

ehhez nem kell ÁLDOZNI, ATYÁK !!!

Hegyesi Noémi 2009.10.31. 08:54:52

Tévedések, vagy szándékos ferdítések sorozatát olvastam a fenti hozzászólások némelyikében. Mi magunk fel nem tudjuk fogni, hogyan lehet történelmi tények figyelmen kívül hagyásával gondolkodni!
Körösztség nélkül lehet élni, de hit nélkül nem! Amióta az ember ember, hitt valami tőle magasztosabb Mindenhatóban!
A körösztség történelmünk bizonyos szakaszában elért letisztult Szentség. (Egyébként Krisztusban nem hinni is a hit egyik formája!)
Talán segítséget jelentene, ha elolvasnák, vagy csak belelapoznának - igaz, akkor már nem tudnák letenni - Elisabeth Faltin: A királyné c. könyvébe!
A nemesebb gondolkodás előmozdítása érdekében álljon itt a világ magyarjaihoz intézett felhívásunk:
A VILÁG MAGYARJAIHOZ!
Meggyőződésünk, hogy a magyarok földje első királynéja, Szent István királyunk feleségének Gizella királynénk személyét, tevékenységét a világ előtt homály fedi. Ami megismerhető volt, olyannyira ellentmondásos, hogy a legbuzgóbb hívőt is elbizonytalaníthatja, akár idősebb, akár fiatalabb személy is az illető.
Minden vágyunk, hogy mielőbb tisztázódjon az első szent magyar királynénk, Gizella személyisége, ezért az alábbi óhajjal indítottuk útjára felhívásunkat.
„Aki hallja, adja át!”
Spontán módon Gizella királyné kör jött létre barátaimmal, jó ismerőseimmel, akik elolvastuk Elisabeth Faltin: A királyné c. művét. Azóta már tudatosan szervezzük a Gizella királyné köröket. Kizárólagos cél: ismertté tegyük Szent István királyunk feleségének, a bajor származású magyarrá lett királynénk életét, felélesszük kultuszát, elősegítsük szentté avatását. Gizella királynénk életéről szóló legátfogóbb, történelmileg hiteles, olvasmányos, igazán érdekfeszítő regény a már említett: Elisabeth Faltin: A királyné, mely az elmúlt évben jelent meg a Novum Verlag kiadó gondozásában.
A mű az államéletben és a magánéletben egyaránt nagyszerű teremtést állítja középpontba, egyben közkinccsé teszi a korszak történetét. Mind a kor leküzdött nehézségei, mind a királyné – és természetesen a király –, továbbá környezetük tevékenysége méltán állítható korunkkal párhuzamba. Napjaink értékvesztése közepette nem hanyagolható el, hogy példaként állítható lánykáink, fiaink elé!
Azon vagyunk, hogy a világon mindenki tudjon a könyv megjelenéséről, mind többen és többen olvassák, tanulmányozzák, és baráti beszélgetések közepette méltassák, terjesszék Gizella királynénk életszentségét.
Reméljük, hogy a könyv elolvasása után sorra alakulnak országunkban és határainkon túl a Gizella királyné-körök.
XVI. Benedek pápa – született Joseph Alois Ratzinger, a németországi Marktl am Innben (Felső-Bajorország) – is felfigyel a méltatlanul háttérbe szorított Boldog Gizella életének a maga nemében páratlan nagyszerűségére, és oltárra emeli, szentté avatja.
Ezen cél vezérelte Gizella királyné életének kutatására és regénybe foglalására a magyar írót is, és ezen okból döntött a szerző, neve német helyesírás szerinti használata mellett.
Kérjük, tájékozódjon, bármely keresőbe üsse be: Elisabeth Faltin.
Legolcsóbb beszerzési lehetőség: webshop.animare.hu vagy bookline.hu
Bízunk benne, hogy Gizella királynénk kanonizációja következtében országunk nemzetközi megítélése is kedvezően változna, nemzettesteinknek pedig békét hozna.
Várjuk a szíves érdeklődéseket, visszajelzéseket a gizellakiralyne@gmail.com (Hegyesi Noémi) vagy a gizellakiralynenk@gmail.hu (Gulácsiné Somogyi Ilona) címre.
Szeretettel: Hegyesi Noémi

Whitedog 2009.10.31. 14:36:51

Csak most vettem észre, hogy a körlevél megemlékezik a szélsőséges liberalizmusról is.

Hát nem tudom, mintha a MSZMP Politikai Bizottságának kétfrontos harc fontosságáról értekező valamelyik kommunikéje lenne. Ennyire ményen beivódott a klérusban a régi rendszer gyakorlata?

Az árpádsávos agresszió tombolása az meg persze említésre sem volt érdemes 2006-tól.....

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.02. 13:11:52

@Hegyesi Noémi:

"a bajor származású magyarrá lett királynénk"

A magyar származású, de idegen uralkodókhoz adott királylányok, meg nem váltak lengyellé, orosszá, stb.?
Tréfás ez a kettősmérce.

Bivalyrobi 2009.11.27. 02:54:31

2009-11-26. 21:36 Nyomtatóbarát változat
Megosztom!
Jellemző és undorító: 40 éven át rejtegette pedofil papjait az ír katolikus egyház

Az ír katolikus egyház négy évtizeden át leplezte a papjaik által elkövetett gyerekmolesztálásokat, hogy védjék az egyház hírnevét - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott hivatalos jelentésből.
A 760 oldalas jelentés egy három éven át tartó nyomozás eredménye, amelyet hatvanezer oldalnyi, korábban titkos egyházi iratok vizsgálatával végeztek.
A csütörtökön az igazságügyi miniszter által bemutatott jelentés szerint a dublini főegyházmegye négy érseke rutinszerűen védte a gyerekeket molesztáló papokat, figyelmen kívül hagyva a törvényeket. Négy évtizeden át, egészen a kilencvenes évek közepéig az egyház hozzáállása a molesztálásokról szóló panaszokhoz az eltitkolás volt. A jelentés szerint az időszakban széles körben elterjedt gyakorlat volt a gyerekek bántalmazása, és megerőszakolása a főegyházmegyében, amely ellen az egyház semmit nem tett.
A vizsgálat eredménye szerint az egyház azt tartotta legfontosabbnak, hogy "az eseteket titokban tartsák, elkerüljék a botrányt, védjék az egyház hírnevét és megőrizzék vagyonát". "Minden mást, így a gyerekek jólétét, és az áldozatoknak nyújtandó igazságszolgáltatást ezek alá rendelték" - áll a jelentésben.
Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter a jelentés bemutatásakor "kegyetlen iróniának" nevezte, hogy az egyház, amely a titkolózással részben a botrányt akarta elkerülni, végül "megdöbbentő mértékű botrányt okozott". A kormány egyben bocsánatot kért amiatt, hogy az állam nem tudta az egyházat felelősségre vonni.
A vizsgálat 46 pap ügyével foglalkozott, akik ellen 320 panasz érkezett gyerekek megerőszakolása, vagy molesztálása miatt. A jelentés azonban csak egyet nevezett meg, akiket már elítéltek gyerekmolesztálás miatt. A többiek álnéven szerepelnek, mert nevük nyilvánosságra hozatala "károsan befolyásolná esélyeiket a tisztességes tárgyalásra".
(MTI)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.02.09. 13:59:39

Jó ha tudtok róla: Már megint megjelent egy kalózkodó magánakció az Árpád Egyház nevében, a nevével és alapeszméivel visszaélve, azzal ellentétesen. A harcot népszerűsíti és hirdeti meg a meggyőzés helyett. Szerintem az elkövető, mivel már a második ilyen húzása, nem biztos, hogy tag marad:

www.youtube.com/watch?v=7FY159wLDDE

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása