„Látjuk hova vezet, ha az üzlet csak profit” – interjú a keresztény üzletemberek hálózatának vezetőjével

Konzervatorium I 2009.09.09. 15:15

Évek óta működnek, létük mégis eddig éppen csak nyilvános volt, most viszont publikálnak, találkozót és börzét szerveznek – az Érték Megőrzők (ÉrMe) Üzleti Hálózat célja összefogni a hazai keresztény, értékorientált vállalkozókat és kereskedőket, őszi programsorozatuk részeként pedig megrendezik a keresztény üzletemberek első hazai találkozóját. Salzmann Zoltánt, az ÉrMe vezetőjét többek közt arról kérdeztük, hogy mi köze a vallásnak az üzlethez, milyen választ kínál szervezetük a válságra és hogy van-e forródrótjuk az érseki irodába.

Szokatlan név: ÉrMe üzleti hálózat – elsütötte már valaki a keresztény maffiás poént?


Mármint külső szemlélő? Nem hallottam. Egy üzleti hálózatot lehet maffiához is hasonlítani, az viszont biztos, hogy ilyen példázat velünk nem stimmel: a mi létünk nem titok. Mind az alapjaink mind a céljaink, mind az erkölcsiségünk teljesen nyilvános, ha máshonnan nem, a honlapunkról elővehető. Nyilván minden olyan hely, ahol emberek egy csoportja meghatározott céllal összejön és együttműködik, ráadásul még más informális szervezetekben megszokottaktól eltérően szokásai, rituáléi is vannak, az kívülről furcsa. Szokásunk például, hogy a találkozóinkon nem használunk mobiltelefont.

Komolyan? Csak nem ez is a
Keresztény Üzleti Regula része?

Nem függ össze a kettő, regulának mi a statútumot hívjuk, mely a szervezet működésének alapelveit tartalmazza. Ám kétségtelen, van ilyenünk is.

2000 óta létezik az ÉrMe, mégis most döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé lép: első Keresztény Üzleti Találkozót hirdet, állásbörzét szervez. Nem rossz időpontválasztás ez a keresztény kapitalistáknak? A rendszerük állítólag épp’ most dől össze.

Egyáltalán nem rossz, sőt, az időzítés maga is üzenet: látszik, hogy a rendszer nem jó, tele van hibákkal, ezért meg kell mutassa magát olyan szerveződés is, mely nyíltan vállalja azokat az értékeket, melyekről hiszi, hogy segíthetnek. Mi már 2006 óta mondjuk, hogy az üzleti életben az embernek addig, vagy addig sem kötelező nyújtózkodnia, ameddig a takarója ér. Most pedig, túl a krízis első hullámain pont azt látjuk (az óvatosság mellett), hogy a Hálózat tagságát kevésbé tépázta meg ez az időszak, mint a rajta kívüli környezetet, vagy az államot.

Ez statisztikailag is igaz, vagy csak hangulatjelentés?


Statisztikailag is. Részt vettünk a Közjó és Kapitalizmus Intézet felmérésében, ahonnan utólag kimutatható különbség látszott ÉrMés és nem ÉrMés vállalkozók között. Például abban, hogy mennyire gyorsan érintette őket a válság, vagy hogyan ítélik meg a jövőt. (A felmérés az ÉrMe Klub tagjai között készült 2009. január 28. és február 27. között, 116 vállalkozás részvételével. A kérdőívben szereplő kérdések három fő témát érintettek a vállalkozás általános jellemzőin túl: az állami intézkedések megítélését, a vállalkozások közötti kapcsolatokat, válság közvetlen hatásait. – a szerk.)

Tényleg, olvasni is az anyagaikon: „az ÉrMének van válasza a válságra”. Hallgatjuk.


Szögezzük le, hogy az ÉrMe nem azért jött létre, hogy válságot kezeljen. Azért jött létre, hogy keresztény és nemzeti érdekeket képviseljen az üzleti életben. Mindennek útján pedig nyilván van gondolata, van válasza – de azt nem gondoljuk, hogy minden lehető módon publikálni kell a saját szempontrendszerünket, vagy másokat ezen szempontrendszerek elfogadására kötelezni. A mostani színrelépésünkkel sem az a cél, hogy robbanásszerűen növekedjen a tagságunk. A cél: „akinek füle van, hallja meg!”. Mintát adunk, igyekszünk letenni valamit az asztalra: elveket és eredményeket egyaránt.

Akkor kezdjük elölről: mi a legfontosabb elv?

A legfontosabb elv nagyon egyszerű: az üzlet több, mint profit. Mégpedig sok mindennel lehet több. Az üzlet közösséget is jelent: közösségépítést szűkebb vagy tágabb értelemben. Jelent felelősséget: a természettel való felelős együttélést. Az üzlet számunkra az érzelmeinkkel is több kell, hogy legyen mint a profit: a családunkhoz, barátainkhoz való viszony befolyásol minket az üzleti tevékenységeinkben. Például nem feltétlenül azt vesszük meg, ami olcsóbb, mert nem biztos, hogy azzal szolgáljuk tágabb közösségünket. Az utolsó, amivel az üzlet több mint profit, az a spiritualitás. A keresztény ember értelemszerűen részt vesz az evilági folyamatokban (nem tehet másként), de mégis az öröklétre tekint. Ennek az öröklétben való gondolkodásnak kell, hogy legyen hatása a munkájára is.

Erre mondhatja bárki, hogy csupán szép szólam. Nem komolytalan az olyan üzletember, aki erkölcsöt fel bír mutatni, de eredményeket nem?


Pont ez a dolog másik fele: az eredmények. Példának az ÉrMés üzleti kapcsolatról két dolgot biztosan el tudok mondani: tartós és bizalmi kapcsolatokat működtetünk. Ezért van, hogy az ÉrMések tovább kitartanak egymás mellet az üzleti együttműködésben, mint sok helyen máshol. Két-három százalék plusz üzleti előnyért nem váltják le a partnert. Könnyen elbukható haszonszerzésért nem cserélik le a bizalmat. A tartós és bizalmi alapú üzleti kapcsolat pedig komoly eredmény, ezt mutatja például a Közjó és Kapitalizmus Intézet jelentése is.

Mindez azt jelenti, hogy ez az ÉrMés válasz a válságra: működő mintát adni?


Mindenkinek más működik. De valóban igaz, hogy egyfajta mintát kívánunk adni, igen. Hiszünk abban, hogy a gyakorlatban érvényesített elveink jobbá tehetik a rendszert, illetve konkrét válaszunk az, hogy üzleti találkozót, állásbörzét és árverést hirdetünk.

Ez érthető, mint ahogy az elvek vállalása is. Az viszont kevésbé, hogy hogyan jön ide a kereszténység. Állítólag vállalkozói környezetben az, hogy kinek mi a vallási meggyőződése, kb. annyira releváns, mint hogy milyen drukker a fociban.


Kőkeményen azt mondom: nem. Meggyőződésem, hogy a vallás nem a magánélet területére tartozik. Úgy látom, hogy a kapitalizmus és a kereszténység (szoros értelemben vett kereszténység, tehát nem templomba járást értek ezalatt, hanem Krisztuskövetést) nagyon nehezen egyeztethető össze, mivel a kereszténység alapvetően öröklétben gondolkodó, önkorlátozásra épülő rendszer, a kapitalizmus pedig nagyon is evilági keretek közt gondolkodó, és közel sem önkorlátozásra hajlamos valami. Ennek a kettőnek a vegyítése éppen ezért nagyon nehéz. Napi szintű, személyiséget formáló feszültség ez, amit nem lehet szétválasztani magánéletre és nem magánéletre, hétköznapra vagy hétvégére. Az ÉrMe tagságában azok az emberek sűrűsödnek, akik számára fontos kérdés, hogy hogyan tudnak úgy élni keresztényként, hogy az teljes élet legyen; ne érezze azt valaki, hogy hétköznap másfajta rendszerben él és gondolkozik, mint vasárnap, mondjuk egy keresztény közösségben. Azt mondom, hogyha valaki valamilyen, akkor a munkájában, a szabadidejében, a családjában is olyan.

Rendben, de mégis, egy üzlet megkötésének pillanatában hol érdekes, hogy valaki keresztény-e, vagy sem?


Fontos tapasztalatot kell, hogy megosszak. Az elmúlt húsz évben folyamatosan az üzleti életben dolgoztam: tíz évet kereskedelmi bankban dolgoztam, majd saját szervezetfejlesztési és tanácsadó céget vezettem, de rólam sem volt köztudott a keresztény meggyőződésem. Azonban az ÉrMe színrelépése és a saját ezzel kapcsolatos nyilatkozásaim óta ez nyilván változott. Egészen meglepő, hogy hány régi, jó és megbecsült üzleti kapcsolat került elő utólag ebből a szempontból is. Ezeknek a nagy részére én is úgy emlékszem vissza, hogy jó kapcsolat volt.

Tehát előbb volt a jó tapasztalat, aztán a „lelepleződés”?


Igen. Azok közül, akikkel korábban pozitív élményem volt, most nagyon sokról kiderül, hogy egyébként ők templomba járó emberek, holott nyilván erről korábban nem volt szó. Ezért van jelzésértéke a megjelenésünknek: föltesszük a kezünket, hogy mi itt vagyunk, megkereshetők vagyunk, elveink nyilvánosak, és aki ilyen körhöz szeretne csatlakozni, csatlakozhat. Nem kell arra várni, hogy a hasonló felfogás és értékrend hosszas tárgyalási körök után „lepleződjön le”.

Azt viszont egy ÉrMés sem vitathatja, hogy az üzleti partnerek általában ugyanazokat az értékeket keresik egymásban: bizalom, szavahihetőség… Ezekkel éppen rendelkezhet egy buddhista is.


Ez így van, ezért mondjuk azt, hogy szívesen látunk olyanokat, akik mondjuk anonim keresztények, vagy keresők, de még nem találták meg az elköteleződés útjait. Mindenkivel közös az ügyünk, aki tisztességes és megbízható, mert velük jó együttműködni. Nem kötelező kereszténynek lenniük.

És mi a helyzet az egyházi hierarchiával való kapcsolattal? Van például forródrót az érseki irodába?


Gondolom, csak viccel, az egyházzal nem lehet ilyen szerződést kötni. Viszont az ÉrMe tagok nagyon nagy része tagja valamilyen keresztény közösségnek, így részt vesznek az egyház életében. Az ÉrMe klubnál többször voltak püspöki kar tagjai előadást tartani, az ÉrMe is bemutatkozott a püspöki konferencián. Másmilyen kapcsolatunk, együttműködésünk nincs.

Hogy látja: van esély változtatni a kapitalisták megítélésén? Lehet a számsorok legvégén jelentkező főszámokat nézegető kapitalista üzletembereknek jobb megítélése ilyen krízishelyzet után?


Mi sem tudunk minden választ. Azt sem tudjuk, hogy keresztényként a kapitalizmus világában mi a tuti. Azonban néhány dolgot tapasztaltunk. Az első, hogy keresztény ember számára az üzleti élet nem lehet tiltott terület. Azt is látjuk, hogy rengeteg dolog van, ami nem mehet tovább úgy, ahogy az eddig volt, ehhez pedig szeretnénk minél több emberhez eljuttatni az üzenetet, vagyis, hogy más szempontokat is figyelembe kell venni, mint a profit. Az üzlet több kell, hogy legyen mint profit.


Az interjút Borbás Barnabás készítette. A képért Kuruczleky Ilonát illeti köszönet.

 

Az első magyar keresztény üzleti találkozó
Szakmai előadásoknak, üzleti tárgyalásoknak és közös agapénak is teret kíván adni az ÉrMe hálózat által szervezett első keresztény és értékorientált vállalkozók üzleti találkozója. A szervezők szándéka szerint az alkalom hangsúlyozottan nem elvi és teoretikus álláspontok kialakítására szolgál, hanem egy bizonyos értékrendet vallók és vállalók közt igyekszik üzletté is váltható emberi kapcsolatokat kialakítani. A találkozót 2009. október 14-én, szerdán a Hotel Benczúrban szervezik.


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr491371096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.09.09. 17:40:22

Ez jó, de engem azért érdekelne, hogy az üzleti partnerek közé beleértik-e a végfogyasztókat is?
Mármint a magánszemélyeket, vagy ez csak a jogi személyekre vonatkozó egyesülés.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 17:48:56

@Vérszegény éjszakai dúvad: tudtommal ez magánszemélyek klubja. Nem a cégeiké.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 17:50:49

@Vérszegény éjszakai dúvad: Az ÉrMe Klub az ÉrMe Üzleti Hálózat legrégebbi és egyben legnagyobb szerveződése, mely nem rendelkezik jogi személyiséggel. Vezetője Salzmann Zoltán klubvezető (hidveroe@ermeklub.hu)

A Klub legfőbb feladata személyes találkozási fórumot és csatlakozási lehetőséget teremteni az ÉrMe Üzleti Hálózat iránt érdeklődő üzletemberek és vállalkozók részére, leginkább a havi klubestek megszervezése által.

További célja a klubnak, hogy a klubtagok üzleti sikeressége az ÉrMe Üzleti Hálózat egyre aktívabb segítségével és használatával érezhetően növelhető legyen.

Az ÉrMe Hálózat pedig üzletemberek és vállalkozások számára áll nyitva.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 17:51:34

Az ÉrMe Klub az ÉrMe Üzleti Hálózat legrégebbi és egyben legnagyobb szerveződése, mely nem rendelkezik jogi személyiséggel.

A Klub legfőbb feladata személyes találkozási fórumot és csatlakozási lehetőséget teremteni az ÉrMe Üzleti Hálózat iránt érdeklődő üzletemberek és vállalkozók részére, leginkább a havi klubestek megszervezése által.

További célja a klubnak, hogy a klubtagok üzleti sikeressége az ÉrMe Üzleti Hálózat egyre aktívabb segítségével és használatával érezhetően növelhető legyen.

Az ÉrMe Hálózat pedig üzletemberek és cégek számára áll nyitva.

Bruno 2009.09.09. 19:56:08

Biztos, hogy bennem van a hiba, de isten bizony nem értem, hogy mi a köze a kereszténységnek az üzlethez. Ugyanis: a korrekt (hosszútávú) üzleti gondolkodáshoz nem kell kereszténység, ahoz csak normál ész kell. A profitabilitás sem függ a hittől (hacsak nem imádkozunk minden üzlet előtt) mert a gondos munka és a tudás többre vezet.

Ennyi

Bruno 2009.09.09. 19:58:03

Prsze tudom:similis simili gaudet... (ha jól idézem). Lehet olyan , hogy valaki jobban bízik egy un. keresztényben,mint egy nem abban, csak ebbe belekeverni Istent, eléggé aljas dolognak látszik

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 20:07:32

@Bruno: a kapitalizmus az európai kereszténység találmánya...
olvasd el ezt:
konzervatorium.blog.hu/2009/08/13/neoliberalis_jezus
Az ETIKA és ERKÖLCS, ami miatt a kereszténységnek köze van az üzlethez. A te normál eszed erkölcse meg ez az erkölcs, még ha a részedről Istent ki is hagyod ebből. Sokan viszont az erkölcsöt is kihagyják.

osborne 2009.09.09. 20:13:13

@Bruno: ki teccet maradni az Adam Smith-ről szóló órákon, kéretik utólag gyorsan pótólni

Bruno 2009.09.09. 20:31:11

@osborne:

Nem tetszettem kimaradni, csak nem hiszek benne

@SzilvayG (dszg):

Én éppen attól szólok, hogy az erkölcs helyett Istenre hivatkozni nem annyira helyes. Mellesleg: erkölcsösnek lenni hosszabb távon jobb üzlet mint erkölcstelennek

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 20:32:10

@Bruno: bovcsánat, a kereszténység nem az erkölcs helyett nyilatkozik Istenre. Hiszen őt tartja a forrásának.

Bruno 2009.09.09. 20:40:10

@SzilvayG (dszg):

Mit ad a kereszténység a jó üzlethez? Az erkölcsösség azaz a partner tisztelete, a hosszútávú gondolkodás képessége azaz a korrekt viszony értékteremtő. A keresténység e tekintetben milyen értéket teremt?

mr. pharmacist1 2009.09.09. 20:42:21

@Bruno:
az észre való hivatkozás nem magyarázza meg pl. miért ne kereskedjünk emberekkel.

osborne 2009.09.09. 20:45:15

@Bruno: ebben nincs és nem volt egyedül, a végeredményt szinte mindenki megérezte. Maddoff ma börtönben csücsül

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 20:47:59

@Bruno: például a keresztény erkölcsöt adja, amit te is prédikálsz itten.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 20:48:47

@Bruno: tanulmányozd a Közjó és Kapitalizmus Intézet kiadványait, azt az intézetet ultrakatkó emberek alkotják.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 21:05:38

@Bruno: avagy: vkapcsoljuk össze az újságírást és az üzletet. CSinálsz egy pornólapot. Hosszútávon kifizetődő, a hirdetési partnerekben és más üzlettársakban megbízol, korrekt viszony van köztetek. A dolog alapvetően mégis full erkülcstelen egy kereztény szerint, aki (remélhetőleg) nem fog pornólapot kiadni. Eredetileg bulvárlapot akartam péládnak hozni,de így talán egyértelműbb. Továbbá: az általáad kereszténységfüggetlennek tartott erkölcsöket az ÉrMe tagjai szerint sokkal inkább betartják a keresztények. Azaz érdemesebb velük üzletelni.

"Lehet olyan , hogy valaki jobban bízik egy un. keresztényben,mint egy nem abban, csak ebbe belekeverni Istent, eléggé aljas dolognak látszik" - na most kereszténység nincs Isten gondolata nélkül. Nem tudod nem belekeverni Istent. EGyébiránt az ISten szó el sem hangzik az interjúban.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 21:10:26

@Bruno: pornólapot is lehet csinálni hosszútávú bizalmon és kitartáson alapulva, meg korrekt viszonyon az üzleti partnerekkel. Tuti el fogod tudni adni. MÉgsem keresztényi dolog. Keresztény vállalkozó nem ad ki pornólapot. Ha igen, akkor nem keresztény, csak szavakban.

Továbbá a szerinted kereszténységfüggetlen erkölcsöket a klub tapasztalatai szerint a gyakorlatban sokkal inkább betartják a keresztények. Továbbá léteznek üzleten túli szempontok is, melyeket együtt jobban tudnak szolgálni, ehhez ajánlom az interjú újraolvasását.

Lehet olyan , hogy valaki jobban bízik egy un. keresztényben,mint egy nem abban, csak ebbe belekeverni Istent, eléggé aljas dolognak látszik. - No igen, kereszténység viszont nincs Isten nélkül, úgyhogy Őt nem tudod nem belekeverni. Szóval ahogy mondtad, similis similem gaudet, nem hiszem, hogy ez aljas dolog volna.

Bruno 2009.09.09. 21:22:08

@SzilvayG (dszg):

Abban igazad van, hogy lehet, hogy valaki egy keresztényben jobban bízik mint egy nem keresztényben... De ebbőlsemmi más nemkövetkezik csak az, hogy ő ífy gondolja

osborne 2009.09.09. 21:24:26

@Bruno: ezek szerint mégsem olvasta Adam Smithet, pdig érdemes - ajánlom

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 21:47:52

@Bruno: van egy olyan dolog a világban, hogy TAPASZTALAT. De olvassa már el mégegyszer az interjút. Ezt a nagyobb bizalmat az ÉrMe tagjai számára az élet igazolta. A jobb partnerekről mind kiderült, jóbval később, hogy keresztények. a bizalom nem csupán úgy gondolás kérdése, gondolom, maga sem csak azért bízik meg jobban valakiben, mint másban, mert csupán "úgy gondolja".

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.09.09. 22:02:51

@Bruno: egyébként abból, hogy egy keresztény jobban bízik egy keresztényben, nem "következik", hogy úgy gondolja - hisz AZÉRT bízik meg benne jobban, MERT úgy gondolja. A gondolás nem következmény. A következmény az, hogy vele köt üzletet. Meg hogy megalapították az ÉrMét.

Bell & Sebastian 2009.09.09. 23:13:18

Mielőtt még túlzottan elméletieskedőbe menne át a post, gondolkodjunk el a ki nem mondott értelmén, mellé állítva a VÉSZ munkásságát.

Napi tapasztalat, finomabb falatok pártkötődéssel érhetők csak el, némi másodlagos elosztás ellenében. A szerződések elsöprő többsége diktált jellegű, a banki háttér meg vegyes képet mutat A hazai leányok a szigorúbb hierarchia miatt szubjektív tényezőkkel nem számolnak, egy bizonyos összegen felül meg lépjen hátrébb, az ajtók záródnak, hacsak...

A közbeszerzések igazából csak akkor működnek, ha nagyjából egyensúly áll be a kereslet és kínálat között, azaz lassú fejlődésnél. A kriminál-faktorra most ne térjünk ki!

Jogi képviselet, nemfizetés (késő v. sehogy), adósságbehajtás, felszámolási eljárások anomáliái, bírósági megjelenítés. Itt aztán bőven van teendő, az összefogás ritka madár, még akkor is, ha szolidaritásnak hívjuk vagy információ átadásnak.

Piac monitoring, üzleti információk, tapasztalatok átadása, üzleti házasságközvetítés, kapcsolati hálók kiépítése. Általában az alsó és középső szinten elhanyagolható hatékonysággal méne ez is.

Mozgás ismeretlen terepen: külföld, más üzletág, új konstrukciók, például csere, ellentételezés. Ez az abszolút nulla a magyaroknál. Cél Kft. -k, konzorciumok létrehozása. Van - van, éppen rá példa, de a vége szinte mindig öri - hari, mert az egyik garantáltan jobban járt - a másik szerint.

Hasonlóan hatékony szerveződés lehet egy golf klub, szabadkőműves páholy, ipartestület, ősibb nemkeresztényi együttműködés, üzleti szekta. Példa mondásától eltekintenék.

Mit is pótol, biztosít?
- üzleti etikát, hagyományt
- a szerződés informális részét (mi van, ha...?)
- törvényi hiányosságokat (nincs, v. nem tartják be)
- bíróságon kívüli megegyezést
- üzleti haszon igazabb elosztását (ma nekem, holnap neked)
- szívességek, viszontszívességek nyilvános számontartását
- meg sok mást is

Összefoglalva: a kezdeményezés jó: mert civil, szilárd alapokon áll, több létező modell előnyeit egyesítheti, de valljuk be, évezredes hátrányból indít. Hajrá ÉrMe!

(a felvázolt részproblémák bármelyikének atomjaira szedésében segítek, csak utalni kell rá, melyiket is parancsolják) :)

Bruno 2009.09.10. 08:57:40

@Bell & Sebastian:

Végre egy értelmes összegzés. Ugyanis valóban erről van szó:

"Hasonlóan hatékony szerveződés lehet egy golf klub, szabadkőműves páholy, ipartestület, ősibb nemkeresztényi együttműködés, üzleti szekta. Példa mondásától eltekintenék."

Ennyi...

Bell & Sebastian 2009.09.10. 14:49:28

@Bruno:

Őszintén mondtam, hogy üdvözlöm a kezdeményezést.
Másolni nem szégyen, az eredetire nézve nagy megtiszteltetés! :)

tarzus 2009.09.10. 21:13:53

@Bruno:

Ennyi...?
Nem.
Már magát ezt az ÉrMe kezdeményezést is érezhető rosszindulattal közelíted meg. Az én meglátásom szerint ezeket a mozgalmakat egyáltalán nem önös érdekek vezérlik, a maguk módján valamit tenni szeretnének, hogy a (keresztény) erkölcs és a globalizált gazdaság globalizált bűnei között ne nőjön tovább a szakadék. Inkább hídépítők tehát ők, egyelőre még kicsik és erőtlenek.

Másfelől a megtisztulást már megkezdték a legnagyobb mamutok is. A nyugati multinacionális cégek etikai kódexeiben hemzsegnek a bibliai tanok, a felsővezetőknél az IQ, EQ mellett már az SQ-t is megkövetelik. A Siemens vagy a Daimler menedzserei bajor kolostorokban meditálnak Anselm Grün szerzetes vezetési elméletein.
Hogy ez gyakran csak képmutatás? Igaz. Hogy nem a belső lelkiismeret, hanem a sok óriásbotrány és óriáscsőd miatt teszik? Igaz. Hogy a profit és a shareholder value még mindig fontosabb a multi stratégiájában, mint a Tízparancsolat? Igaz.

De valami mégis megkezdődött, amit igenis érdemes üdvözölni, ha hívő vagy, ha nem.

Vagy talán nincs szükség gyökeres változásokra? Vagy spirituális fogódzkodó nélkül is könnyen kilábal az ember minden problémából?

Bell & Sebastian 2009.09.10. 23:16:13

@tarzus:

Látod, jó hogy mondod!
Meg tudom erősíteni. Az Adriára sem mindenki cicit nézni megy. Kár, hogy szerbhorvát a beugró, kuhnye-orosz kevés hozzá. De tudtommal magyar papi pedagógusok is szerveznek ilyesmit volt tanítványaiknak.

"- A Caeasaréit adjátok meg Caesarnak, és az istenéit az istennek." (Mk)

(τα καισαρος αποδοτε καισαρι και τα του θεου τω θεω eredeti fordítása)

Jézus leghíresebb mondása sem egészen úgy hangzott el, ahogyan ismerjük a legtöbben.

___________________________ (törölt) 2009.09.11. 10:07:04

@tarzus: "a felsővezetőknél az IQ, EQ mellett már az SQ-t is megkövetelik"

annak egyébként van értelme? olvastam 12 éve egy könyvet az sq méréséről és nem volt meggyőző abszolút. te úgy látod, hogy egy sq-teszt eredményének valóban van korrelációja az etikus viselkedéssel?

Bruno 2009.09.11. 10:15:58

@tarzus:

Az etikai kódexekről csak annyit, hogy egy nagy amerikai cég kódexében ma is szerepel: vesztegetni nem szabad, de ha múlhatatlanúl szükséges "üzletkönnyítő kifizetést" tenni, akkor előtte a jogásztól engedélyt kell rá kérni. (nem szószerinti az idézet)

Egyébiránt: Te is erősíted a cinizmusomat: mert magad is beismered, hogy a shareholder value még mindig fontosabb mint minden más együtt.

Ráadásul: véleményem szerint (de ez persze nem számít mert valóban nem vagyok hívő), ez egyház nem adhat mintát, mert maga is legalább olyan kapzsi, mint egy részvényes vagy egy felsővezető

tarzus 2009.09.11. 13:01:44

@Shenpen: @Bruno:

Statikusan nézve igaz, amit mondtok. Folyamatában tekintve a témát azonban mégis csak látni kell, hogy valami megkezdődött.
A globalizálódó gazdaság főszereplői a múlt évtizedekben - kevés kivételtől eltekintve - hallani se akartak bármiféle valláserkölcsről ("ne keverjük a dolgokat" -mondták, ahogy sokan ma is mondják), hiszen úgy gondolták, ha megszólal a lelkiismeret, az csak a cég érdeke ellen szólhat. A profit miatti gátlástalan törtetés, a versenyben való mindenároni győzelem, azok mellett pedig egy hedonista életszemlélet teljesen normálissá, szinte elvárttá vált a gazadsági döntéshozók és a mendzserek körében. Olvasd csak el Alan Greenspan volt FED-elnök önéletrajzi könyvét (A zűrzavar kora). Valahol azt írja nagy filozófikusan, ha már nem örülsz az életnek, ha jönnek bajok, nincs is értelme élni. Na ilyen fazonok irányítják a világgazdaságot.
A spirituális intelligenciával foglalkozó elméletek mégis csak rávilágítanak arra, hogy egy jó vezető mindenekelőtt tisztáz olyan fogalmakat, mint a jó és a rossz, mi az élet és benne a vállalkozás értelme és célja. A tett még nem mindig követi az igazság felismerését, persze. Idő kérdése. De már nagy dolog, ha valakiben megszólal a lelkiismeret: basszuskulcs, nagy szemétség amit csinálok.
Nem feltétlenül kell egy egyházba belépni.
Ahogy a holokausztot túlélő és a logoterápiát megalapító bécsi neurológus Viktor Frankl fogalmazott: „Egy vallástalan, de erkölcsös ember adott helyzetben ugyanúgy cselekedhet, mint a hívő. Az előbbi lelkiismeretére hallgat, a másik pedig azt mondja: igen ám, de a lelkiismeret mögött Isten áll”.

tarzus 2009.09.11. 13:05:29

@Bruno:

Nem a részvényes, a felsővezető vagy az egyház a kapzsi,
hanem Smith, Müller, Kovács vez.ig. urak vagy Szabó atya. Vagy éppen Kovács II János munkanélküli.

Bruno 2009.09.11. 16:54:08

@tarzus:

szerintem szét kell választani a kategóriákat. A részvényes nem kapzsi, hanem tipusának és érdekének megfelelően viselkedik.

A többi lehet kapzsi, beleértve az egyházat is amely egyébként elméletileg szerénységet és önmegtartózkodást fogadott, de ez manapság nincs divatbam

tarzus 2009.09.11. 17:32:11

@Bruno:

valóban szét kell választani a kategóriákat:
szervezetekre és emberekre (egyénekre).

___________________________ (törölt) 2009.09.12. 00:00:54

@tarzus: ez nagyon szép, és nagyrészt egyetértek, sőt, most készítem elő a cikket frankl-ról (tényleg, pár héten belül meg fog jelenni), de én nem ezt kérdeztem. a legkisebb problémám sincs a spiritualitással önmagában. de nem ezt kérdeztem.

azt kérdeztem, az sq-teszteknek van-e értelme.

tarzus 2009.09.12. 11:01:31

@Shenpen:

Nincs.
(Magam se töltöttem ki még egyet sem.)
A spirituális intelligencia elsősorban a tettekben és a döntésekben mérhető.

tarzus 2009.09.12. 11:16:47

@tarzus:

Ha már itt tartunk, véleményem szerint

- IQ tesztet érdemes időnként csinálni,
- az EQ teszt már kérdésesebb (ki állította össze, a kitöltéssel mennyire csapom be saját magamat meg a másikat...stb)
- az SQ teszt valóban értelmetlen.

A nagyvállalati HR-eseket persze viszi a lendület, meg a fősodor árja.

Mindamellett az érzelmi és spirituális intelligenciáról gondolkodni és azt elsősorban saját magunkon vizsgálni minden vezető (és nem vezető) fontos kötelessége kellene hogy legyen.

___________________________ (törölt) 2009.09.13. 00:08:04

@tarzus: ez így már nekem oké. Csak alapvetően azzal volt bajom, hogy áltudományt - számokban mérhető dolgot - erőltetni olyasmire, amire nem lehet.

vuvuvu2 2009.09.15. 17:22:23

íRégebben egy ismerősöm szeretett volna belépni az Érme Klubba, és akkor Salzmannék közölték vele hogy ez férfiklub, nők nem léphetnek be. Ez a mai világban szerintem igencsak gáz, és akár mondhatjuk is hogy ellentmond a keresztény tanításnak.

vuvuvu2 2009.09.15. 17:29:14

A kapitalizmussal az a baj, és emiatt sosem lesz összeegyeztethető a kereszténységgel, bármennyire is erőlködnek páran, hogy gyakorlatilag olyan jövedelmet hoz létre ami nem munkajövedelem hanem tőkejövedelem. A munka nélkül szerzett jövedelem véleményem szerint ellentmond a keresztény tanításnak. Főleg abban az arányban ahogy ez ma történik (a termelői ár 30%-a általában a fogyasztói árnak, a többit lenyelik a közvetítők és tőkéseik).

A globálkapitalizmus pontosan azért rohan a vesztébe mert egyre nagyobb a tőke éhsége, azaz egyre több jövedelmet akar magának az ingyenélő tőke, miközben az értékteremtő, a hozzáadott értéket növelő munka révén egyre kevesebb jövedelemhez lehet hozzájutni.

Ez a lényeg, a többi meg rizsa meg önigazolás és egyebek. Sajnos a magukat kereszténynek nevező kapitalisták sem jutnak el eddig a felismerésig, ha meg igen, letagadják vagy megpróbálják bebizonyítani hogy nem úgy van az, hanem sőt, inkább az a hülye aki ilyeneket gondol. Nekem erről mindig a farizeusok jutnak eszembe, dehát én már csak ilyen vagyok...

vuvuvu2 2009.09.15. 17:34:25

Ha valaki most Max Weberrel akar előjönni, hogy a kapitalizmus a kereszténységből következik (ld.protestáns etika és a kapitalizmus szelleme) akkor azt javaslom, hogy utazzon el egy kis időre a Németalföldre ami Max Webert megihlette és nézze meg hogy erkölcsileg milyen állapotban van az ottani lakosság a 3-400 évvel ezelőttihez képest, továbbá győződjön meg arról, hogy az a protestáns etika aminek alapjain megteremtődött a kapitalizmus mennyire ellentétes a keresztény tanítással. A kapitalizmus létrejöttének feltétele ugyanis a tőkefelhalmozás (ld.még Marxnál az eredeti tőkefelhalmozást) és ez abszolút ellentmond a keresztény tanításnak.

[Brn] · http://46os.blog.hu 2009.09.15. 20:12:35

@vuvuvu2: a klubból hálózatba alakulással megváltozott a női tagság ügye is.

HelloJozsi 2009.09.21. 12:17:27

@vuvuvu2: Pontosan leírtad a gondolataimat.
Kíváncsi lennék mit mondana a klub/hálózat elnöke erre az érvelésre. Elvben létezhet a tisztes haszon, de pengeélen kell táncolnia annak a vállalkozónak aki így akar talpon maradni.

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

Nincs megjeleníthető elem

JOBBKLIKK

Nincs megjeleníthető elem

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása