Magyarország diplomáciai vergődéséről

Caracalla I 2009.08.27. 16:03

Van egy nagyon speciális jellemzője a magyar külkapcsolatoknak (amellett, hogy ijesztően gyakran használják a különböző pártok belpolitikai céljaik érdekében), ez pedig a különböző nemzetközi döntőbírók iránti vágy, akik az igazság, a szépség vagy bármi más nevében majd jól megmondják, hogy mi vagyunk a jók, és elfenekelik az éppen ellenünk áskálódókat.

Különösebben nem kell meglepődnünk, hogy ez nem működik. A történelemben számos módon megragadták ugyanis a diplomácia lényegét, talán a két legfontosabb a Realpolitik-teória valamint Clausewitz mondása (a háború nem más, mint a politika folytatása más eszközökkel).

Mindkettőnek ugyanaz van a mélyén: az országok közötti politikában nem a szándékért osztanak díjakat, különösen nem valamiféle megragadhatatlan igazságelméletnek való megfelelésért, hanem az eredményekért. A külpolitikának egyetlen sikeres országban sem az a dolga, hogy a világ sorsát jobbá tegye, hanem saját országa érdekeinek a képviselete.

 

Ezzel szemben Magyarország - leszámítva talán a kommunizmus-szocializmus idejét (mínusz 1956 október-november) - folyamatosan tévképzeteket kerget. A Horthy-korszakban (félig belpolitikai okokból) folytatott kampányok, a Rothermere-rel irattatott cikkek nem értek el semmit sem, amint Apponyinak a békekonferencián elmondott, gyakran idézett szívszorító beszéde sem. Ezek után persze nem várhatunk különösebben sokat az ezeknek elfajzott utódjától, a Justice for Hungary és nagymagyarország-matricás kampányoktól sem.

Tök jól illeszkedik ebbe a sorba, ahogyan az aggasztóan inkompetens külügy és KEH éppen az égre kiáltja az elnököt ért méltánytalanságot. Kiszámítható eredménnyel. Mindenki másnak kínos csak ez a téma, és Bécstől nyugatra már teljesen érthetetlen, két félbalkáni ország vitájának látszik. Viszont tény, hogy ez a lépés szakítás az eddigi szocialista önmegalázó gyakorlattal, ami közben nem volt egyszerű megmondani, hogy a magyar külügyi szervezet kivel is van. Más kérdés, hogy ma már azt kívánhatjuk, bárcsak inkább a szlovákoknak dolgoznának.)

Ugyanis az országnak egy elkötelezett, magabiztos diplomáciai személyzetre lenne szüksége, amely tudja, hogy mibe nem érdemes belemenni- ez viszont hiánycikk. A diplomácia többnyire olyan szakma, ahol döntő az, hogy a felek meddig tudnak és meddig mernek elmenni, miközben általában korábban megállnak. Magyarország az unióhoz fordulással úgy próbált blöffölni, hogy közben láthatóan nem voltak kártyák a kezében. Mi a francot képzeltek a Bem rakparton, ha egy hétköznapi állampolgár (de persze néhány szakmabéli is figyelmeztetett rá) is látta, hogy ennek semmi eredménye nem lesz. Megint a szokásos 'erőt mutatni' típusú falhozcsapódási stratégiát sikerült bemutatnia Magyarországnak.

Ez még komoly erővel rendelkező országok esetében is igaz. Talán többen emlékeznek még rá, hogy a Szovjetunió milyen sikerrel használta az ideológiát saját érdekei elfedésére és a nyugati értelmiség befolyásolására, miközben már régen a 'forradalom egy országban' elve uralkodott a világforradalommal szemben. Az Egyesült Államoknak a többnyire ideológiavezérelt (pl. a wilsoni pontok, Roosevelt megegyezései a szovjetekkel vagy éppen Bush demokráciaexportja) periódusai komoly felforduláshoz, míg a nixoni vagy reagani periódusok realista megközelítései komoly sikerekhez vezettek. (Nem mellékesen az egyik fontos könyvet a nixoni időszakban szerephez jutó Kissiger követte el, Diplomacy című munkája elég jó betekintést enged a diplomácia színfalai mögé).

Ezzel szemben egy olyan országnak, mint Magyarország, semmiképpen nem szabad felvállalnia az afrikai éhezés elleni küzdelmet és a kínai muszlim kisebbség védelmét, mert az jobb esetben kudarchoz, rosszabb esetben katasztrófához vezet. A nemzetközi kapcsolatokban nem jelennek meg azok az értékek, amelyeket egyébként (remélhetőleg) a politikai közösségen belül nagyon fontosnak tartunk, így a meglétükre alapozni tévedés.

Le kell vonni a következtetést: rendkívül korlátozott Magyarország diplomáciai mozgástere. A katonai opció nem lehetséges, az EU nem foglalkozik a tagállamok közötti vitákban való döntőbíráskodással, és kevés dolog árthatna többen mint Szlovákia esetleges bíróság elé citálása a schengeni egyezmények megsértése miatt. Könnyen lehet, hogy a mai helyzetben a szlovákokkal szemben az lenne a legcélravezetőbb, ha kihúznánk a pozsonyi telefonvonalat, és legfeljebb merített papírra írt semmitmondó, kedves leveleket írogatnánk egymásnak, megvárva, amíg egy értelmes, párbeszédre képes párt kerül kormányra a mostani nemzeti szocialisták helyett.

Mielőtt még valaki felveti a határon túli magyarok magára hagyását, tegyük fel a kérdést: ugyan mit sikerült eddig előremozdítani a helyzetükön a ficói Szlovákiával folytatott diplomáciában?


A bejegyzés trackback címe:

https://konzervatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr871342065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szempontpuska 2009.08.28. 19:59:17

@rosta: Nem. Sólyom azért felelős, mert menetrendszerű követekezetességgel hozza magát olyan helyzetekbe, mint most és ezzel lejáratja az országot.

Sutty 2009.08.28. 19:59:31

ezt HIÁNYT legfőképp egyensúlyozniuk kellett volna, (minden más ország ezzel foglalkozott az elmúlt években), miközben a Magyar Impotens politikai élet,- a jobban lavírozókat gáncsolgatta, ahelyett hogy időben felismerte volna közeledő kudarcát és korrigált volna (egyszer sem történt meg).

Sutty 2009.08.28. 20:01:32

@rosta: A NYAKAMAT TESZEM RÁ, HOGY ODAFENNT ÖSSZJÁTÉK FOLYIK.. EZT ENNYIRE NEM LEHET ROSSZUL CSINÁLNI VÉLETLENÜL!!!!

Sutty 2009.08.28. 20:02:20

A NYAKAMAT TESZEM RÁ, HOGY ODAFENNT ÖSSZJÁTÉK FOLYIK. EZT ENNYIRE NEM LEHET ROSSZUL CSINÁLNI, VÉLETLENÜL!!!

Sutty 2009.08.28. 20:17:11

off: izraelben pedig megy (állítólag óriásplakát-kampány,- ha hihető) "HUNGARY::: WRECKED - BUY NOW (we did) !!!"

rosta 2009.08.28. 20:27:59

@szempontpuska: Szerintem meg egyáltalán nem. Ha jól tudom két hónappal korábban le lett egyeztetve az útja és ezek a tízen éves államisággal rendelkező népek akkor még azt mondták, hogy rendben van, jöhet a Sólyom úr.

Ezeknek a szlováknak nevezett népeknek egy egy ilyen piszkatúra akkora haditett, mint mondjuk Mátyás győzelmei voltak valamikor nekünk. Az időszámításukat nem Krisztustól eredeztetik egymás között, hanem amióta elterelték a Dunát. A legfőbb győzelmük meg a zsilipkapu megjavítása volt. Ezek nem normálisak. A kormányunknak eszerint kellene kezelnie őket, mint valami pszichiáternek. Nem bohóckodni, meg a másik kisantanttal pezsgőzni...!

Kopi3.14 2009.08.28. 20:40:16

Hmm. Az eddigi sok év alatt mindig próbáltak a magyarok kompromisszumok mentén, nem erőszakosan politizálni a szomszédokkal. A legutóbbi után én viszont azonnal hazazavartamvolna a szlovák nagykövetet Bp-ről. Esetleg lezártam volna határainkat szlovákok felé. De innentől be lehetne vezetni mondjuk a szlovák nyelvtörvényt nálunk is, kíváncsi lennék a reakcióikra, mennyire védenék az itteni szlovákokat.

Kopi3.14 2009.08.28. 20:43:34

@rosta: a Duna elterelésével megkérdezném őket, illetve mondjuk valami nemzetközi bíróságot Trianon alapján vajon mi a Duna fősodra jelenleg, s meddig tart a szomszéd állam.

Sutty 2009.08.28. 20:49:14

@Kopi3.14: Te pont azt a politikát szeretnéd folytatni még most is, hogy az végképp elbukott? Már neis haragudj, deha a Szlovákok állnak neki Dunát terelgetni, azt tényleg nem fogjuk megköszönni annak a gondolkodásnak, amit képviselni próbálsz. A szlovákok és románok ellen folytatott szovjet stílusnak köszönhetően állunk úgy ahogy állunk

Sutty 2009.08.28. 20:52:53

"De innentől be lehetne vezetni mondjuk a szlovák nyelvtörvényt nálunk is, kíváncsi lennék a reakcióikra, mennyire védenék az itteni szlovákokat." NINCS RÁ SZÜKSÉG, MINKET MÉG NEM ÖZÖNLÖTTEK EL A SZLOVÁKOK, HOGY NÁLUNK SZERETNÉNEK BEFEKTETNI ESETLEG... NINCS RÁ OKUK HOGY CSESZEGESSÉK MAGYARORSZÁGOT. ELLENBEN, FORDÍTVA NEM ÍGY VAN. NEM ŐK AKARNAK IDEJÖNNI SZOBROT AVATGATNI, HANEM A MAGYAR ÁLLAM, ODA. MIÉRT IS?

Sutty 2009.08.28. 20:56:51

(a szlovákok szerintem féltik az előnyüket. van is miért. ha egyszer Magyarország szárnyrakap végre, símán lepipáljuk őket.)

Csomorkány 2009.08.28. 22:30:16

Mondjuk nincs sok ötletem, mit kellene tenni, de abban kb. biztos vagyok, mit nem. A miniszterelnökünknek most nagyon nem kéne a Ficoval találkoznia. Ez a marha sorban áll a pofonért.

rosta 2009.08.28. 23:37:45

@Sutty: Komáromba azért megyünk szobrot avatni, merthogy a felvidéki magyarok úgy akarták, hogy szobrot menjünk avatni. Merthogy nekünk magyaroknak van egy ezer éves keresztyén történelmünk is többek között és azt ápolni akarják a felvidéki magyarok mégpedig kellően megadva a módját, a legfőbb közjogi méltóságunk részvételével.

Azt, hogy egy suttyó, soviniszta kormány, amely a történelem nélküli szlovák állam minden kishitűségét azzal próbálja orvosolni, hogy tirpák módon viselkedik, hát ezt néhány jól irányzott pofonnal helyre lehet hozni.

Rögtön haza kell rendelni a nagykövetünket legelőször is. Ki kell adni a Fehér könyvet, amely a Benes dekrétumoktól kezdve mindenféle szláv disznóságot bemutat máig és el kell küldeni minden normális helyre. Nyilván van még számos dolog és egy normális kormánynak tudnia kellene, hogy miket kell lépni a hasonló tirpák szemétkedésekre...

Übermayer 2009.08.29. 01:25:50

@szempontpuska: @Hoggarty:
bakker próbáljátok már végig olvasni amit írtam, és próbáljatok elvonatkoztatni a bal-jobb-sólyom koordinátarendszertől..

a magyar külügynek (beleértve a minisztériumot, parlamenti bizottságot, köztársasági elnöki hivatalt, hmh-t, stb) ki kellene gondolnia, hogy hogyan tovább: pl támogatnia kellene szlovák-magyar történelmi munkacsoportot, thököly-egyesületet a szepességben, szentistván alapítványt és folyóiratot, közös gyerektáborozást testvériskolákat, testvérvárosokat, dunamenti autóipari beszállítói klasztert, stb stb

biztos nem vagyok minden "tudás" birtokában, de ami külügy területén most folyik az nagyon kevés és sokszor kontraproduktív...

hacsaturján 2009.08.29. 07:16:57

@Gorgiasz:

az eu már az uborka görbületét sem garantálja, így aztán a magyar külpolitika haladhat tovább az élet rögös útjain.

hacsaturján 2009.08.29. 07:18:46

@Sutty:

egy szlovákiában befektetőt már sikerült elcsalni, egy bayer nevűt.

szempontpuska 2009.08.29. 10:11:22

@rosta: Hidd el szlovák részről is nagyjából ugyanez látszhat. Kívülről pedig két - tökéletesen jelentéktelen - saját kisebbségi komplexusait megemészteni képtelen ország (nép) nem kicsit nevetséges pankrációja. Ők a Duna elterelésétől keltezik az időszámítást, mi meg bebizonyítjuk, hogy Jézus is magyar volt, a románok meg a dákó-román elmletben utaznak... csupa önérzetes és életképetelen törpe, amely évszázadok óta képtelen felülemelkedni saját történelmi sérelmein és igyekszik azokat újabbakkal kompenzálni. Pedig az elmúlt 100-150 év jócskán nyújtott történelmi tanulságot hova vezet ez a mentalitás.. :-(

szempontpuska 2009.08.29. 10:14:11

@Übermayer: mint magad is látod, a felsoroltak nem a diplomácia feladatai. Ha egy szomszédos országban éppen a nacionalista kurzus van uralmon akkor kevés a teendő, de annyi mindenképpen, hogy diplomáciai jégkorszak áll be. Ezért tartom álszentnek és szemforgatónak a magyar diplomácia vergődéséről posztot írni, amikor Sólyom ezen realitásokat semmibe véve leégeti magát majd ujjal mutogatni a külügyre, hogy csináljon már valamit...

szempontpuska 2009.08.29. 10:17:12

@rosta: épp most kaptál leckét arra, hogy mennyire leszarják a kis pincsikutya acsarkodásunkat. Mit remélsz akkor egy fehér könyvtől ?? Itt Magyarországon tudjuk mit jelentettek a Benes dekrétumok, Európában meg leszarják.
Nagyarcú és üres szájkarate pofonokról álmodozni. Milyen pofont oszthatott a Magyar állam az elmúlt 20 évben ? semmilyet !

szempontpuska 2009.08.29. 10:18:16

@Kopi3.14: akkor most gondolkodj el egy picit, kiknek ártanál a legtöbbet a határok lezárásával ...

Hoggarty 2009.08.29. 11:28:32

@szempontpuska: A magyar blogoszféra leginkább az ilyen hergelődésről szól. Ül a Józsi, és jól beírja, hogy lekelllőnimegkelltámadniazonnalbeleésezmostmárnemtűrhető.

Egyetlen szabály van. Nem szabad eljózsiasodni. Sólyom anyagában nemjózsi, neki könnyű. Mindenki másnak igyekeznie kell.

Kopi3.14 2009.08.29. 14:30:18

@szempontpuska: elgodnolkodtam, tudom. Azonban ezt a lépést az EU nem tudná figyelmen kívül hagyni, lenne visszhangja. És fel lehetne hívni vele a figyelmet a szlovákokk viselkedésére. Arra, amiért anno haider ellenében azonnal kiabáltak kígyót, békát, most meg békésen elnézik a nezmetiségi jogok páros lábbal tiprását-amik egyébként valami furcsa ok miatt EU-s alapelvek is.

@Sutty: melyik politikát folytasuk? pont keményebb fellépésre biztatok, a foolyóelterelésesdit pedig azért mondom, mert ha figyelembe vesszük a trianoni békeszerződést, egyéb későbbi békeszerződéseket, s a határt a szlovákokkkal kapcsolatosan a Duna főágának medre középvonalában, akkor egyből elgnodolkodnak, akarják-e arrébb terelni, ha mi kapunk egy kis plusz földet. elég lenne csak megemlíteni nekik, úgy beszarnának tőle, öröm lenne nézni. Hozzáteszem, nem vagyok revizionista, sőt, de valahogy a románokkal normálisabbnak tűnik a kapcsolatunk, mint a szlovákokkal, s feléjük sem mi hőbörgünk, ők ugatnának bele a mi belpoitikánkba is. Fordítva meg egy szoboravatáson részvételből is revizionizmust, állameltörlési megmozdulást, stb. látnak, kiabálnak.

rosta 2009.08.29. 14:46:03

@szempontpuska: "Kívülről pedig két - tökéletesen jelentéktelen - saját kisebbségi komplexusait megemészteni képtelen ország (nép) nem kicsit nevetséges pankrációja. Ők a Duna elterelésétől keltezik az időszámítást, mi meg bebizonyítjuk, hogy Jézus is magyar volt, a románok meg a dákó-román elmletben utaznak..."

Ez egyszerűen hülyeség. A Duna elterelését Szent István országalapításával kell összehasonlítani. Azért az nem ugyanaz a kategória. Nyugaton nyilván alig tudnak erről, merthogy hagyjuk, hogy a nyugati értelmiség a szláv sz*rt egye, amit ők költenek. Ez ellen is tenni kell, de inkább az a ciki, ha itthonról is ilyen hülyeségekkel kajáltatják őket, mint amit felhoztál...

Sutty 2009.08.29. 16:45:25

@Kopi3.14: "elég lenne csak megemlíteni nekik, úgy beszarnának tőle, öröm lenne nézni." őszintén, tényleg azt bizonyították a szemedben a szlovákok eddig, hogy kimondottan megfélemlíthetőek? Szerintem rendesen köpködnek a jelenlegi, hiteltelen magyar diplomácia szemeközé..

Sutty 2009.08.29. 16:47:46

@hacsaturján: egy fecske nem csinál nyarat!

Sutty 2009.08.29. 16:54:24

@rosta: ha a felvidéki magyaroknak elnyomott sorsuk van odakinnt, költözzenek haza. Ha ott szeretnének maradni, szívük joga, avassanak szobrot is ha akarnak. Azt nem értem, miért kell orosz katonai stílusban odamennie Sólyomnak, figyelembe nem véve a szlovák vezetők óhajait. Trianonnál is csicskák voltunk, gondolják most is azok vagyunk!

Sutty 2009.08.29. 16:58:25

"Rögtön haza kell rendelni a nagykövetünket legelőször is." - ez a lépés úgy néz ki, mint valami háborút felvezető cselekedet. Ahhoz hogyan állnánk hozzá, ha a magyarországi tótok egyszercsak Szvatopluk szobrot avatnának Esztergomnál, majd Ficóék kényük-kedvük szerint Külügyi bejelentkezés nélkül jönnek hozzánk, magyarellenes, vagy csak provokatív önérdekeket kampányolni?

Sutty 2009.08.29. 17:00:29

(ne felejtsük, szlovákia mögött stabilan ott áll Csehország. - NEKÜNK NINCS EGYETLEN TESTVÉRORSZÁGUNK SEM, AKI ÍGY VÉDENE)

szempontpuska 2009.08.29. 19:26:03

@rosta: jaaa hogy te komolyan gondoltad ezt a Dunaeltereléses dolgot...

Watchman 2009.08.29. 20:26:22

@Sutty: Hogyan állnánk hozzá? Örülnék! Ez az ők szobruk, avassák, legyenek boldogak. Én nem látok egy szoborban valamilyen virtuális trianont, ez csak egy emlékmű. És ha Putyin vagy Medvegyev érthető okokból október 23.-án akar kis hazánkba látogatni, akkor elvárnám, hogy a magyar min. elnök, vagy az államelnök, vagy Gizi a bögyös titkárnő a KM-től köszöntse. Mert én kisebbségi komplexusoktól mentes normális ember vagyok, aki nem akar minden múltbéli sérelmet OK NÉLKÜL előkapni, ha akad rá egy fasza lehetőség. A Sólyom látogatása miatt rinyáló szlovákok nem ilyenek, a szomorúbb, hogy úgy tűnik te sem.

rosta 2009.08.29. 21:45:22

@Sutty: "ha a felvidéki magyaroknak elnyomott sorsuk van odakinnt, költözzenek haza."

Nos szerintem ez nem helyes így. Ha a felvidéki magyaroknak elnyomott sorsuk van otthon, akkor ezen a helyzeten változtatni kell! Olyan irányban, hogy kiküszöböljék az elnyomás okát. A módját szerintem nem kellene erőszakosra hangszerelni, de most egyre inkább úgy látom, hogy a kis sutty-erák szláv nácikat tényleg észre kell téríteni. Merthogy amióta előléptették autószerelő segédmunkássá őket még azt hiszik, hogy buzerálhatják a magyart. Hát ezt baromira rosszul tudják ezek a derék segédmunkások.

Ha az anyaországi szlovákok a Szvatopluk szobrát akarnák felavatni, hát én speciel örülnék neki, merthogy a magyaroknak igen kellemes, adakozó barátja volt. Bármikor avathatnák, akár az év minden napján is. Ritka nagy looser morva volt szegény, de ha a szlovákoknak ő kell, akkor miért ne tehetnék... :)

Sutty 2009.08.30. 00:53:52

@Watchman: "minden múltbéli sérelmet OK NÉLKÜL előkapni" watch, azért ezt te sem gondoltad komolyan. A jelenlegi kormányzatunk mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzet békésen, barátiasan se tudjon megoldódni. Elérkezett a kormányváltás ideje. Remélem, a hibrid trollokat is lecserélik profi politkusokra. @rosta "sutty-erák szláv nácikat tényleg észre kell téríteni" szerintem pedig, nekünk, magyaroknak kell észhez térnünk. Ez az agressszv, demagóg technika NEM MŰKÖDIK!!

Sutty 2009.08.30. 00:58:27

@rosta: " Ha a felvidéki magyaroknak elnyomott sorsuk van otthon, akkor ezen a helyzeten változtatni kell!"sutty-erák szláv nácikat " ezek nagyon szép gondolatatok Tőled. Úgy gondolom, a Magyarországon élő magyarok nagyobb elnyomásban élnek (hopp), mint a szlovákiában élők. A magyarországi tótoknak pedig végképp semmi ellenvetnivalójuk nem volt. Eddig...

Sutty 2009.08.30. 01:00:27

(a román helyzetet nem ismerem, örülnék ha valaki szagértő onnan is érkezne, valami használható visszajelzéssel - vagy ők is ok nélkül útálnak bennünket és fordítva?)

hacsaturján 2009.08.30. 08:47:43

@Sutty:

én csak arra gondoltam, hogy hamár az ember a saját segge lukát bámulja, akkor ne csak az aranyerén legeltesse a szemit, van ott más is. ha sötét van, akkor következtessünk!

hacsaturján 2009.08.30. 08:49:37

áldom az eszemet, hogy lebeszéltem a tengerimalacot! mit kóstál manapság egy honosítás meg rendszámcsere?

Sutty 2009.08.30. 10:01:18

@hacsaturján: "az ember a saját segge lukát bámulja, akkor ne csak az aranyerén legeltesse a szemit" ez sem konzervatóriumra való, próbáld meg mondataid tárgyi tartalmát finomabbra hangolni, egyébként üres, életlen fröcsögésnek tűnhet másoknak. Tombol bennetek a szlovákellenesség. mit várunk cserébe, őszintén?! Kérdezd azt, mit kóstál manapság egy magyarországra honostás, magyar rendszám cserével - és kinek éri meg?! üdv

Watchman 2009.08.30. 10:03:08

@Sutty: Mi valóban mindent megtettünk, de én a Szlovákokról beszéltem. Ők azok, akik egy történelmi esemény kapcsán próbálnak egy ilyen hisztis viselkedést legitimálni. Nem nekünk vagy Sólyomnak kell magába nézni, hanem a szlovákoknak. Amit mi megtehetünk, hogy ne, hagyjuk magunkat. Nem csak tankokkal lehet háborúzni, itt van helyette a média. Képesek vagyunk telesírni a fél világ sajtóját (Svédországtól a németekig), hogy itt kérem ölik a cigányokat, de Slota magas labdáit nem tudjuk leütni. Minden vállalhatatlan, nacionalista kirohanásával ki kellett volna plakátozni Brüsszelt. Ha lejáratnánk ország világ előtt (és erre adnak elég muníciót), akkor kétszer meggondolnák, hogy tegyenek-e szájkosarat a bunkóikra. De ha egyetlen megoldásunk, hogy szépen csendben ülünk, és várjuk, hogy a probléma megoldódjon, akkor meg is érdemeljük, hogy felmossák velünk a padlót.

Sutty 2009.08.30. 10:06:39

@Watchman: "De ha egyetlen megoldásunk, hogy szépen csendben ülünk, és várjuk, hogy a probléma megoldódjon, akkor meg is érdemeljük, hogy felmossák velünk a padlót. " nem ültünk szépen csendben, ismételten nagymellénnyel vertük magunkat a semmire- és jól felmosták velünk a padlót, sólyom-partvissal.

Sutty 2009.08.30. 10:11:23

gyerekek, a hiba a mi készülékünkben van. Ha a felvidéket szeretnénk visszacsatolni, azzal együtt Pozsony is járna, az pedig egész Szlovákiát jelenti, amit ugye Trianonnál elajándékoztunk, mert csicskuletek voltunk. Ficoék legfontosabb feladata ezt megvédeni, mindenáron. Nekik sokkal nagyobb okuk van a nemzetségüket védeniük velünk szemben, egyébként oda lenne az országuk, ami ráadásul most gazdaságilag is sokkal-sokkal erősebb Magyarországnál. Ahelyett, hogy Sólyomék behúzott farokkal odamentek volna tanulni,- hogy is kell ezt csinálni a 21-században, folyamatosan csak Fico-t szeretnék leütni a pástról.. Nem fog menni, az a fickó nem hülye, akárhogy is állítja be a média, hiszen telefonon keresztül felmosta a komáromi hidat, Sólyom elvtárs öltönyével.

Sutty 2009.08.30. 10:18:41

a magyar diplomácia még mindig az ősi kommunista hangulatot tükrözi. öltönyben, bodyguardokkal, félhivatlanul, oroszos, katonai előadásmódban (támogatottság nélkül) és hangnemben, az angol nyelv tökéletes elsajátítása nélkül, tolmácsok igénybevételével, és az elmúlt pár év politikiai eseményeivel mellénykedünk, amin a fél világ nevet (a másik fele szintén szenved) szánalmasak lehetünk...

Sutty 2009.08.30. 10:22:00

a szlovákok önbizalma a gazdasági előnyük, amelyben Csehország ERŐSEN támogatja őket. Amíg ezeket az érveket nem tudjuk magunk mellett felsorakoztatni, hiteltelenek maradunk és nevetnek rajtunk, fogatlan orosz-lánokon.

Sutty 2009.08.30. 10:24:51

a szlovákok gazdagi előnyüket köszönhetik Magyarországnak is, - sokan átmenekültek. (nemazért mert szlovákia annyira jó, hanem azért mert itthon kizsákmányolás folyik. Nomost, ezeket a befektetőket agresszióval nem, de motívációval visszaszerezhetnénk. Láttatok már lépést ezügyben? Amíg nem, nincs mire irigykedni.

Sutty 2009.08.30. 10:27:43

amióta ez kiderült, azóta a Magyar kormány szlovák-ellenes médiakampányt folytatott (megfélemlítés, útáld a szlovákot úton-útfélen, amelyeknek Ti is áldozatai vagytok!) amelynek végkifejlete 2009. aug 21., ráadásul egy napra esik az 1968-as tankos, hasonló, támogatott hadműveletünkhöz. Majd, még nekünk áll feljebb! Jogos a sérelem odaát!

Watchman 2009.08.30. 10:31:04

@Sutty: Érdekes felfogás, hogy axiomatikusan kijelentjük Sólyom tévedett és pont. Ezt ugyan nem igazán szoktátok alátámasztani, te sem halmozol el érvekkel, csak kijelented és pont. Sólyom el szeretett volna menni egy határon túli magyarok rendezvényére. Normális európai gondolkodást feltételezve sem ez, sem a hamisan sértőnek beállított dátum nem szabad, hogy gond legyen. Ez nem tévedés, ez a normális alap, ami odaát hiányzik. Ezt próbáltam az első hozzászólásommal is aláhúzni, légyszíves olvasd el még egyszer. Hozzánk szerintem akkor jöjjön a török elnök, a Habsburg család, Putyin, vagy akár a román elnök amikor akar, ha a szándékai elfogadhatóak. Ne húzogassuk ki a naptárból a fekete napokat, amikor éppen sértődöttet játszunk, és ápoljuk a nemzeti öntudatot. Ez legyen az alap, és ennek szellemében Sólyom helyesen cselekedett. Szomorú, hogy te még mindig a szlovák szuverenitás védelmét látod, ebben az aljas viselkedésben. A komáromi szoboravatás nem revízió! Ezt kell megérteni, és minden könnyebb lesz.

Sutty 2009.08.30. 10:31:59

mivel a szlovákok nem a kizsákmányolás, hanem a "sok kicsi sokra megy" gazdasági politikát folytatták 2004 óta, eurójuk van, imf segítség nélkül. Most akkor ki qrt el és mit? Gyurcsány nagyon letűnt a színről. Úgy gondolja megúszhatja? Pedig van ám Brüsszel, Strasbourg ahol még van elfogulatlan, európai bűntetés-végrehajtás, felelősségrevonással együtt.

Sutty 2009.08.30. 10:35:37

@Watchman: van egy olyan érzésem, hogy MSZP-s pártbéli vagy, azt a politikát görgeted előre, ami miatt a vergődés van. Nem hiszek a jelenlegi magyar állam legitimásában!

Sutty 2009.08.30. 10:37:22

*.jav legitimitásában

Sutty 2009.08.30. 10:39:10

a történelmi eseményeket pedig azért jobb ha terítékre dobjuk mi is és ők is, hogy megtaláljuk a mélyről jövő útálatnak valódi okát. Ezt egy szavahihetetlen, köpönyegforgató, saját hibáit el nem ismerő magyar állammal nem lehet végigcsinálni! Lásd a műbalhét!

Sutty 2009.08.30. 10:40:45

menjünk, avassuk fel tehetetlenségünk szobrát Komáromnál, Mohácsnál, Vácnál, Buda-n, és álljunk neki pozitív, 21.századi nyugatiasodott EU-s norma gyakorlásának, különben végleg végünk!

Sutty 2009.08.30. 10:46:19

@Watchman: "Sólyom tévedett és pont. Ezt ugyan nem igazán szoktátok alátámasztani, te sem halmozol el érvekkel, csak kijelented és pont." Ne is haragudj kérlek, KI MAGYARORSZÁG ELSŐ EMBERE? KIVEL MOSTÁK FEL A KOMÁROMI HIDAT? KIKNEK BÜSZKESÉGE EZ AZ EMBER? A MAGYAR NÉPÉ BIZTOS HOGY NEM!

Sutty 2009.08.30. 10:47:56

MILYEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK AZ, AKIT NEM LÁTNAK SZÍVESEN SEM A ROMÁNOK, SEM A SZLOVÁKOK, A TÖBBIEK PEDIG NEMIS ISMERIK?

Sutty 2009.08.30. 10:49:01

Watch: 4 érvet soroltam fel állításoddal szemben, várom hogy neutralizáld őket

Sutty 2009.08.30. 10:59:16

ha újságíró lennék, riportot készítenék Slota+Fico-val, hogy ők, valójában, magánemberként hogyan élik meg a magyar diplomácia támadásait. Higyjétek el, van tapasztalatuk benne, hogy a magyar egy kellemetlen népség, pedig csak általánosítanak a vezetőink habitusából és ezt a levet isszák a határon túli magyarok is.

Sutty 2009.08.30. 11:03:36

Ha köztársásági elönököt választhatnék, mindenképpen olyan embert akire büszkék vagyunk: pl: Besenyei Péter karaktere. A világon elismert ember, sokmindent letett már az asztalra, több nyelven beszél és profi szintre vitte azt, amivel foglalkozik.

Sutty 2009.08.30. 11:12:21

"Szlovák rendszám, újratöltve - augusztusban indul a hajtóvadászat!" --- elképzelem ugyanezt a Szlovák lapokban: "magyaroszágon bejelentették, hgoy hajtóvadászat indult a szlovák rendszámú autókra." Félreérthető ugyan, de európai szemmel nézve magyarországon diszkrimiálják a szlovákokat. Hajtóvadászat.. Igazi, kommunista ünnep ez is.

Watchman 2009.08.30. 11:39:23

@Sutty: A politika nem szimpátia verseny. Azt, hogy az elnököt ki szereti és ki nem, nem érv. Thatchert vagy Churchillt is utálták sokan, aztán mégis sikeres politikusokként tartjuk számon. De Merkel is összeveszett a lengyelekkel, mégsem mondogatja senki, hogy de rossz kancellár. És tisztázzunk valamit, nem Sólyommal mosták fel a komáromi hidat. Az esemény nem nekünk szégyen, mert ahogy már kétszer leírtam, egyértelműen mi tartjuk magunkat az európai normákhoz. Arra viszont látom nem igazán akarsz reagálni, hogy egy szoboravatás miért lenne sértő, a 41 évvel ezelőtti szovjet(!) megszállást mennyire lehet ma is sérelmezni, mikor ezelőtt már többször elnézést kértünk a semmiért. Szerinted (és erre kivételesen kérlek reagálj) az lenne a normális, ha mi nem állunk szóba a németekkel a megszállás évfordulóján? Merkelnek engedélyt kell kérni, hogy bejöjjön, ha szobrot akar avatni a sváb kisebbséggel, mert különben kiutasítjuk? Szerinted sérül egy jottányit a magyar kultúránk, ha Stützbauer Etelke úgy köszön a Jánosban, hogy 'Guten Tag' és nem úgy, hogy 'Jó napot'?
És végezetül én büszke vagyok arra, hogy van egy elnökünk, aki józanul tud viselkedni az ostoba politikánkban, és hajlandó a mosolygáson és kézfogásokon (höhö) kívül mást is tenni. Boldog lennék, ha sokkal több Sólyom Lászlónk lenne, és kevesebb Göncz Kingánk vagy Vonánk. (Csak csendben megjegyzem, az új Orbán 2.0-t is gondolkodás nélkül lecserélném egy Sólyomra.. csak sajnos nem lehet.)

Sutty 2009.08.30. 11:57:45

az érvedet, miszerint "normális, ha mi nem állunk szóba a németekkel a megszállás évfordulóján?" nem, nem normális. de akkor kérdezem én: "nem Sólyommal mosták fel a komáromi hidat." hát akkor ki az istennel? Gyurcsánnyal? Nem. Orbánnal? Nem. Sólyommal? IGEN!! TÉRJ MÁR ÉSZHEZ KÉRLEK. Szimpátiával kapcsolatban. Sosem a tudomány hozta a csodákat, hanem a szeretet. Szimpátia nélkül nincs szeretet, sem csoda. Nekünk pedig, most csodára lenne szükségünk, ami szimpátia nélkül NEM FOG MŰKÖDNI...

Sutty 2009.08.30. 12:00:32

@watchmen: "büszke, hogy van egy elnökünk, aki józanul tud viselkedni az ostoba politikánkban, és hajlandó a mosolygáson és kézfogásokon (höhö) kívül mást is tenni." tényleg?! MIT? ezt az embert nem láttam sem mosolyogni, sem bármit tenni azért hogy "jobb" legyen. Csak áll ott mint ló a hideg vízben és NEM TESZ SEMMI POZITÍVAT. NEM CSINÁL SEMMIT, AZTIS CSAK HŐZÖNGVE.

Sutty 2009.08.30. 12:02:42

@watchmen: egyetlen kérdésre válaszolj: Sólymot sikeres politikusnak tartod, ha jól értem. Melyik sikeréről tudnál regélni nekünk? A románról, a szlovákról, esetleg a belső magyar békéről?

Sutty 2009.08.30. 12:16:52

Sólyom nem erőskezű, szerintem már lejárt a kora. Nem bizonyított semmit. Nem egy férfias, erős jellem. www.youtube.com/watch?v=qAWVpWT_QIw&feature=related

Sutty 2009.08.30. 12:24:00

amíg Sólyom van a tetején, el van adva a meccs. Nem ő irányít. Ő csak egy bábú és nem fogadják el. Láthatjátok. Felmosták vele a komáromi (révkomárom micsoda hülye elenevezés. Ki találta ki?) hidat.

Sutty 2009.08.30. 12:30:17

@Watchman: reagálok: "hogy egy szoboravatás miért lenne sértő" ha mi nem állunk szóba a németekkel a megszállás évfordulóján?" reagálok, de viszont kívánom hogy lereagáld. Mit szólnál hozzá, ha a németek egyszercsak jönnének szobrot avatni, megszállásukat ünnepelni (ami végülis elbukott) pontosan arra a napra eső dátummal, amikor anno ledaráltak bennünket. Azt, hogy kimondottan örülnél neki, remélem hazugságnak éreznéd és nem írod le válaszodban.

Sutty 2009.08.30. 12:34:18

..Jönnének Trianont ünnepelni, - végülis ők nem jártak rosszul.. CSAK MI! RÉGI SÉRELEM, ELÉVÜLT. NINCS MIT TENNI HADSEREG NÉLKÜL ÉS SZÖVETSÉGESEK NÉLKÜL

Watchman 2009.08.30. 13:18:36

@Sutty: Elérte, hogy a határon túli magyarok újra bízzanak Magyarország kormányában, hogy a kevésbé korrekt szomszédaink (románok, szlovákok) is észrevegyék, foglalkozunk az országukban élő kisebbségekkel, és nem csak a belpolitikai csatákban vesszük elő a htm-kártyát. Felépített egy picikét abból, amit áldozatos munkával leromboltunk az elmúlt pár évtizedben. Mert őt hívták a szoboravatásra nem Balázs Pétert, de nem is Orbán Viktort. A határon túli magyarok (és ezt konkrétan Erdélyben elő magyartól tudom, nem az árpádsávos lobogó tövéből osztom az észt) szeretik Sólyom Lászlót, ők nem tartják hőzöngő idiótának.

""normális, ha mi nem állunk szóba a németekkel a megszállás évfordulóján?" nem, nem normális."

Akkor miért mondod x-edszerre, hogy rossz volt az időpont? Miért mi vagyunk a hibásak, hogy normális körülmények között akarunk magyarok között, magyar többségű városban, magyar ünnepet ünnepelni? Egy nemzeti ünnep, és a hozzá tartozó etnikum történelmi személyéhez kötődő szobor felavatása nem lehet rossz időpontban sem nálunk, sem máshol. Mert mindenkinek joga van 100% magyarnak, zsidónak szlováknak, svábnak lenni határoktól függetlenül. Ehhez hozzátartozik az ünneplés, az anyanyelvi beszéd vagy a szoboravatás is.

Szomorú lennék (sőt lehet, hogy leszek is jövőre), ha magyar parlamenti párt kisebbségellenes politikával próbálna szavazatokat szerezni, és semmilyen körülmények között nem várnám el, hogy az unió tekintettel legyen agyalágyult szavazóikra, ha azok hisztis fürdősnéniként viselkednek a szomszédokkal. De mással sem teszek kivételt. Nem leszek fölöslegesen tapintatos, csak azért mert a szomszéd picit benácult. Hogy néz már ki, hogy engedélyt kell kérnünk magyarnak lenni a határon túl?? Mert nekik csak szerdán és csütörtökön alkalmas, hogy én ott is magyar legyek, de pénteken legyen szíves szlovák lenni, aha hogyne.

hacsaturján 2009.08.30. 13:29:46

@Sutty:

ejnye-bejnye, sutty bácsi! mért baj az, ha két sorban írom le azt, amit kegyed itt alant hosszas litániákban fejteget? bennünk, nem konzervatívokban csak ez tombol, vagy micsoda, bár a macskán kívül más nincs a közelemben, de ő meg alszik.

Sutty 2009.08.30. 16:12:14

@watechmen
na ez a köpönyegforgatás, mszp-s barátom, amivel most próbálsz vádba kergetni. Mit szólnál hozzá, ha a németek egyszercsak jönnének szobrot avatni, megszállásukat ünnepelni (ami végülis elbukott) pontosan arra a napra eső dátummal, amikor anno ledaráltak bennünket???
Azt, hogy kimondottan örülnél neki, remélem hazugságnak éreznéd és nem íronád le válaszodban

azért mondom N-edszerre is hogy rossz időpont volt, mert nem voltatok annyira nyeregben, hogy ilyen bátran neki álltok velük személyeskedni és köpködni rájuk. ezért útálják a kinnti magyarokat is, az általánosítás miatt. A budapesti politika miatt... (szerény véleményem szerint)

Sutty 2009.08.30. 16:16:11

"Mert őt hívták a szoboravatásra nem Balázs Pétert, de nem is Orbán Viktort." Csak mint ahogy tudjuk, madarunk nem jelent meg. Végülis ez a végkifejlet. Mégegy jobbikos jelentkező is hamarabb tette tiszteletét a szobornál.... ennyit a jól végzett munkáról... a másik pedig, Bécsben is van Szent István szobor ünnep, a bécsi Szent István Dómban, talán éppen a héten. Oda miért nem áll érdekükben nyomulni? hogyis van ez?

Sutty 2009.08.30. 16:21:20

@hacsaturján: mert mást teszel mint mondasz.

Sutty 2009.08.30. 17:27:32

Szlovénia is lepipált bennünket. Eurójuk van. http://hu.wikipedia.org/wiki/Szlovénia (zászlajuk nagyon szlovákos és az országok neve is hasonlít!)

rosta 2009.08.30. 20:26:40

Szánalmas ez a náci szlovák bagázs, ezeknek tényleg a cseheknél maradt az agyuk. Ilyen módon kompenzálni a 16 éves államiságot... :

"Még a magyar feliratú sírköveket is újra kell faragni a Felvidéken

A szlovák nyelvtörvény elrendeli azon szobrok, emlékművek, sőt síremlékek feliratainak újrafaragását, amelyeken nincs legalább akkora méretű szlovák felirat, mint amekkorát az elhelyezők korábban saját anyanyelvükön rávésettek – hívták fel a figyelmet az aláírók."

gondola.hu/cikkek/66775

Kontrabass (törölt) 2009.08.31. 11:27:44

@szempontpuska:
Sajnos, a mostani összesöprésben az is állt, a valóban végre profibbnak számító Balázs beállt a KEH kommunikációja mögé, és tolta ezt a képtelen - mi hogy volt leszervezve diplomáciai úton - terelő dumát.
Egyébként meg valahol felfoghatatlan, hogy míg korábban sajnálkoztunk, a köztársasági elnök névleges pozíció, most valahogy önállósította magát, és nem hogy más elnökökkel sem képes kommunikálni, mi több, nem megy el találkozókra, de magyarul sem képes kommunikálni külügyi témában. Az egy dolog, közigazgatásilag mik a csatornák, de talán azonos cél érdekében, azonos nyelven, egy 93 nkm-en tudni kéne koncepciót kialakítani.
Egy szomszédos ország nem is azonos pozíciójú embere diplomáciai kereteket feszegetve helyre tudja tenni, idehaza nem?

Kontrabass (törölt) 2009.08.31. 11:30:26

@rosta:
Legalább tudják, ki áll a szobron, ez sem hátrány. Ha már közös király, ugye...

Kontrabass (törölt) 2009.08.31. 11:34:29

@szempontpuska:
tipikus magyar közszolga-mentalitás, megy az egymásra mutogatás, mint fővárosi közgyűlés ügyben is:

"Ebben nekik kuss a nevük, és tétlenül kell asszisztálniuk ennek a bohócnak az összes (immár sorozatos) hülységéhez"

A külügy akkor egy bohóc bohóca. Impotens emberek gyülekezete az egész államapparát, de legalább is teszik magukat, a diplomáciai érzéket nem idehaza, hivatalon belül kell gyakorolni egymás felé, hanem kifelé, nyugodtan nézzenek már egymás szemébe itthon.
Legalább idén keményítsenek már be, egy évben lesz először köztársasági elnök és országgyűlési választás, a 20 év miatt összeért a 4 és 5 éves ciklus.

hacsaturján 2009.08.31. 17:55:53

@Sutty:

no, erre egy virtigli heeee? a válaszom.

Übermayer 2009.09.01. 14:23:21

@szempontpuska: ha ez nem a feladata, akkor inkább hívjuk "MeH protokoll főosztálynak"

szempontpuska 2009.09.02. 10:47:47

@Májkonzerv: ez hatáskör kérdése nem mentalitásé. nem dirigálhatnak a Köztársasági Elnöknek mit tegyen. Már azt is zokon vették tőlük, hogy Balázs szolídan megdorgálta

szempontpuska 2009.09.02. 10:51:10

@Übermayer: Hát ha a bohóc menni akar valahová leégni, akkor gyakorlatilag ennyi a hatáskörük. A KEH üzen, ők meg végrehajtanak. Tényleg

Jester 2009.09.02. 11:43:25

@szempontpuska:
szempontpuska · orulunkvincent.blog.hu 2009.08.28.

Itt a lényeg.. egy szakmabeli.

tarzus 2009.09.03. 12:11:20

@Sutty:

Testvérország, szövetséges?!
Igen. Hát ezen kéne elgondolkodni és ebben kéne változtatni a magyar külpoliika mindenkori irányítóinak!
A nagyok (USA, Anglia, Franciaország..) soha nem fognak egyértelműen mellettünk kiállni a vitás kérdésekben, ahogy az EU sem. Oroszországban pedig még most sehet lehet bízni. Németország is csak szépen beszél (hol rólunk, hol másokról), de rettenetesen vigyáz arra, hogy semleges maradjon a tájékunkon zajló feszültségek megítélésében vagy kezelésében.

A szomszéd népek közhangulata sajnos egyre inkább ellenünk irányul: "Ezek a magyarok megint csak kekeckednek, miközben hagyják a gazdaságukat szarrá menni!."

Miért felejtettük el Lengyelországot? Miért bontottuk le az ezeréves barátságot? Miért nem fogunk velük össze száz fontos kérdésben? Miért Brüszel seggét nyaltuk, amikor beállhattunk volna a (nekünk is kedvező) varsói kezdeményezések mögé? MIért hagyjuk, hogy ők is végleg elfelejtsék "a polak - wegier dwa baratanki" tradicionális és értékes diplomáciai potenciálját?

A szimpátia lengyel részről is kopik, de még megvan. A lengyel netes fórumok hozzászólásaiból ez egyértelműen kiderül. "Kedvelem a magyarokat és szlovákokat is, de ez a szlovák nyelvtörvény nagy marhaság!" - így lehetne összefoglalni a legtöbb véleményt a témában. A vadabban fogalmazókról hamar kiderül, hogy lengyelül megtanult szlovákok, románok...vagy éppen magyarok.

Véletlen lehet, hogy a brüsszeli-strasbourgi nagyfejűek közül eddig csupán Jezy Buzek foglalt állást a nyelvtörvény ellen?

Lengyelország továbbra is kínálja magát - szláv létére -testvérországként, szövetségesként. Mérete, súlya, hangja és az utóbbi időszak gazdasági fejlődése alapján
egyre erősebb tényező. A Bem (!) rakparton ezt nem látják?

Kontrabass (törölt) 2009.09.03. 15:44:39

@szempontpuska:
"ez hatáskör kérdése nem mentalitásé. nem dirigálhatnak a Köztársasági Elnöknek mit tegyen."

Mo hivatalos külpolitikájáért a külügy felel. A KE képviseli külföldön az országot. De pl a külügyi képviseletet és külügyi javaslatra nevezi ki, nem ő terjeszti fel.

Néhány szemelvény az Alkotmányból:
I.fej. 6§ (29 bk:
A Magyar Köztársaság együttműködésre törekszik a világ valamennyi népével és országával.

III. fej (KE-ről), 29. § (1) bek.
Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

30/A. § (1) bek A köztársasági elnök
a) képviseli a magyar államot,

b) a Magyar Köztársaság nevében nemzetközi szerződéseket köt, ha a szerződés tárgya a törvényhozás hatáskörébe tartozik, a szerződés megkötéséhez az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges,

c) megbízza és fogadja a nagyköveteket és a követeket,

2) A köztársasági elnöknek az (1) bekezdésben meghatározott minden intézkedéséhez és rendelkezéséhez - az a), d), e), f) és g) pontban foglaltak kivételével - a miniszterelnöknek vagy az illetékes miniszternek az ellenjegyzése szükséges.

Nekem ebből úgy tűnik, a külügynek van alárendelve, és legfőképp a kormányfőnek. És legfőképp az ország meghatározó külügyi stratégiáját illetően mindenképp.
Mo nem elnöki berendezkedésű állam, bármennyire is szeretné azt Sólyom.

Kontrabass (törölt) 2009.09.03. 16:06:37

@tarzus:
A szlovák nyelvtörvény másik tészta, ez a szobor-ügy ahhoz képest egy bolhaf*vergődés.
A szlovák nyelvtörvény előkészítése elég régóta terítéken van, ehhez folyamatosan lehetett volna együttműködni a magyar félnek. A Sólyom-féle izomkodás ezen nem segít, nyilván, Fico sem az ideális fél, de a magyar félnek az aktuális szlovák vezetéshez kell kialakítani stratégiáját, és az nem a Sólyom-féle poros generális jelmez.
vilag.transindex.ro/?cikk=9867
A cikk egyébként álszent az EB kisebbségi biztos ügyében, mert kb 4 biztos van, akiknek munkaköre releváns kisebbség, kultúra, többnyelvűség ügyében, meglepő módon ezek nemzetisége mindegyike egy szomszédos vagy volt szomszédos (cseh) ország. Valami miatt nem vagyunk a kedvencei nekik, ezen is el kéne gondolkozni, miért...

Illetve azon is el kéne gondolkozni, ha pl Fico választási kampányában hangsúlyosság tette a szlovák identitást, netán a magyarellenességet, ez miért, és mely magyar külpolitika miatt kapott nagyobb támogatást Szlovákiában.

tarzus 2009.09.03. 16:57:31

Tészta mindig lesz, hol kisebb, hol nagyobb.
Az kétségtelen, hogy a poblémák kezeléséhez a KE meg a külügy között sokkal jobb együttműködésre van szükség, mert belső egymásra mutogatással nevetségessé válhatunk.
Én viszont azt hangsúlyoztam, hogy noha a hasonló ügyeket elsősorban bilaterálisan kell kezelmi, harmadik fél, más országok elvi támogatása nagyon fontos tényező.
Az EU illetékes szerveit is csak az hatja meg.

Ha egy választási kampányban bármilyen nemzetiség-ellenesség hangsúlyossá válik (írásban vagy akár szóban) az elég nagy tragédia.
Bárhogy is történt, Ficó akarva-akaratalnul is belekerült Slota sodrásába.
Úgy vélem, a szlovákok nem igazán tudják pontosan, hogy mit is akarnak.
De mi se!

rosta 2009.09.03. 18:41:15

@Májkonzerv: "ez hatáskör kérdése nem mentalitásé. nem dirigálhatnak a Köztársasági Elnöknek mit tegyen."


Nagyon rossz a feltevés, merthogy ez a kérdés egy normális országban nem merülhetne fel. Itt konszenzust kellene a magyar elitnek kialakítani. A magyar érdeket meg kell tudni fogalmazni és ebben közös nevezőre kell jutnia a magyar elitnek. Mint ahogy a környező országokban az elitek tökéletesen zárnak ezekben a kérdésekben a saját érdekeik szerint, hát ennek számunkra is így kellene működni.

Egészen a gyurcsányig, vagy talán korábban a medgyessiig arra törekedett a magyar politika, hogy a külhoniak ügyében csak a külhoniak beleegyezésével szabad lépni. Szerintem az Erdély elcsatolásának pezsgős megünneplése volt az első lépés a külhoni magyarok érdekeinek felülírásában.

szempontpuska 2009.09.04. 10:56:27

@rosta: Azt hiszem ehhez le kéne mondani azokról a játszmákról amelyek a külhoni magyarságot belpolitikai eszközként használja fel.

rosta 2009.09.04. 12:38:45

@szempontpuska: Erről beszélek, hogy medgyessyig a külhoniak ügyében csak a külhoniak beleegyezésével volt szabad lépni a belhoni politikusoknak. Azóta a belhoni politika prédája lett a külhoni magyar.

Sutty 2009.09.05. 07:34:12

@tarzus: Örülök, hogy inspiráltak hozzászólásaim. Egyetlen dolgot vettem észre, "A szimpátia lengyel részről is kopik, de még megvan. A lengyel netes fórumok hozzászólásaiból ez egyértelműen kiderül. "Kedvelem a magyarokat és szlovákokat is, de ez a szlovák nyelvtörvény nagy marhaság!" (mert nem látnak bele)
Sztem Közeledsz, de nem vagy Révben.
A szlovák nyelvtörvény eltörlését nagyban köszönhetjük a magyar állami áruház vezetőinek. Minden összefügg mindennel, azaz relatív.
Szerintem az sk-k a sokszori bzogatásra eltörölték a nyelvet és felmosták az elnökkel Komárom/komárnói hidat végkifejlet állapotnak és röhögnek!!. (révkomárom elnevezés melyikőtök fejéből pattant? Csak azért kérdezem, mert ez lenne maga a határreviziós félelmük bizonyítása. banális "ismét elkúrtuk" lenne ezis? Ennyire nem lehet rosszul csinálni, véletlenül.

ui: az ip címnek sincs bőr-színe.. A léleknek sincs színe.

Sutty 2009.09.05. 07:42:19

Szerintem, el kell ismerni Szlovákiát, Szlovéniát is, a yugo feloszlást, szovjetúnió felbomlását, és az új és újuló európai únió ördögi körét. ez lenne az első EU-s feladatunk. Azt nem értem, Ti miért nem látjétok ezt? ...talán azt a visszajelzést is kaphatnánk, "ezaz srácok, ezekszerint találtatok valakit aki ért a protokollhoz?" :D símán jobban tudnám csinálni, mint aki most ezzel nem foglalkozik kellőképpen...

Sutty 2009.09.05. 07:59:03

Szeretnék pl: interjút látni az eddigi külügyi felelős munkatárssal, aki nyilvénosságra hozza, hogy mi történt a kommunikációs csatornákon eddig, ami miatt beállt a process.. Csakhogy tudjuk azt mit kell korrigálni.

Sutty 2009.09.07. 12:08:38

@mcs: szép szavak Bajnaitól, majd meglátjuk a tettek hogyan fognak működni. Egyetlen kérdésem van csak: miért kellett erre 5 évet várni?! Egyre többször érzem azt, hogy blogolásainknak igenis van eredménye, igenis tudunk irányt mutatni nekik!

Sutty 2009.09.07. 21:13:12

hoppá! index.hu/velemeny/menonemmeno/2008/11/13/szlovakia_nem_meno/

"2008.11.13. 14:50 - Bede Márton
"Igen, ölni fogok. Szlovákot. Ha nem sikerül, hát engem ölnek meg. 2008 november 13-án világos, hogy a háború Szlovákiával elkerülhetetlen. Szombaton Komáromban Gyurcsány Ferenc átadja a magyar hadüzenetet Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, ám ez csak a megpecsételése lesz annak, amit Budapesten, és nyilván Pozsonyban is mindenki hetek óta érez. Itt már elfogytak az észérvek, és semmi értelme nincs tovább szaporítani a szót. Fegyvert kell ragadnunk, és ha van egy kis eszük, fegyvert kell ragadniuk nekik is."

Sutty 2009.09.07. 21:14:08

hogyis volt ez az eset?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.09.07. 23:32:57

@Sutty: 2008, de még mindig friss. central-european freak show

Sutty 2009.09.08. 22:00:53

@mcs: ezzel az a gond, hogy valamikor 2006-ban kezdődött és most tetőzött, de senki sem a gyökerénél próbálja írtani a problémát...

Sutty 2009.09.08. 22:12:21

de tényleg nem ez a lényeg. Próbált már azóta Sólyom átrepülni a hídon? Csakmert szerintem, ha nagyon szeretett volna, megtehette volna azóta... De nem... a magyar makacs, és büszke a semmire... (révkomárom)

Kontrabass (törölt) 2009.09.17. 01:49:07

@rosta:
az első idézésed hatáskörről már második idézés, én is idéztem valakitől :-) Pont azért, mert azzal nem értek egyet.
A közös érdekről - mondjuk úgy, közös külpolitikai stratégiáról is írtam, illetve írtunk, mint üdvözlendő dologról, ami nincs.

Most tőled idézek, csak hogy ne keveredj meg:

"Szerintem az Erdély elcsatolásának pezsgős megünneplése volt az első lépés a külhoni magyarok érdekeinek felülírásában. "

Ami ugye Románia nemzeti ünnepe, és a magyar fél Romániában vett részt, majd utána jöttek Bp-re. Állami ünnepségeken pl az adott állam nagykövete fogadást tart, tehát ez a koccintás évről-évre megtörtént.
Koszovó megalakulása biztosan állami ünnepe lesz, és jó ideig a szerbeknek gyásznap. Ez egy ilyen sztori, nem releváns a bevonulósdival. De nem is ezen van a hangsúly, mert túl kéne ezeken lépni 2009-ben, de egyúttal valahol kezelni kéne egy fiatal szlovák állam kulturális és szuverenitási félelmeit, épp annak a Magyarországnak, aki Trianon után 90 évvel is tüntet egy szálloda előtt. Ehhez képest Szlovákia csak pár éves történelmére érzékeny.

Azóta leült Bajnai Ficoval, ennyi az egész, nem kell a hiszti. Ki fogják nőni a szlovákok, nekünk meg nem kell nagy-Mo matricával és zászlóval nyomulni Szlovákiában. Sokkal aggasztóbb, focimeccset kellett lemondani azóta, mert egy felelőtlen politika miatt gerjesztve van a hülye ellentét.

rosta 2009.09.17. 10:54:50

@Májkonzerv: A mai felvidéki helyzetben nagyon is aktuális az alábbi nyolc éves riport. Nem véletlen, hogy ezt a bizonyos integráló nyelvtörvényt ennyire erőltetik a szlovákok:

"Mennyiben sajátságos a nemzeti kisebbségben élő, jelen esetben a felvidéki magyarság viszonyulása anyanyelvéhez?

– A szlovákiai magyarok nemzeti azonosságtudatának a nyelv – a magyar nyelv – nem járulékos, hanem központi eleme. Szemben az olyan etnikumokkal, mint amilyen környezetünkben a roma vagy a zsidó, távolabb pedig egyebek között a skót, a walesi, az ír vagy a maori, amelyek a nyelvcsere után is megtartották, illetve megtartják etnikai és kulturális önazonosságukat. Azok a szlovákiai magyarok, akik feladják nyelvüket, egyben meg is szűnnek magyarok lenni. Ezért érdemes a helyzetünket meghatározó tényezők közül azokat kiemelni, amelyek hatással vannak vagy lehetnek a nyelvmegtartásra vagy éppen a nyelvcserére."

www.hhrf.org/netpansip/ungparty/docu/interju/lanstyak.htm

OLVASÓK SZÁMA

AKTUÁLIS TÉMÁINK

MANDINER

  • Hibás feed URL.

JOBBKLIKK

CREATIVE COMMONS

Creative Commons Licenc